Bağlan

View Full Version : Sagol / Suiseki ve Daiza Çalışmaları

sagol
31-07-2013, 17:53
Bir süredir topladığım taşları elden geçirmeye başladım. Bir kısmına Daiza yapmaya başladım.

Fotoğraf çektikçe ilave etmeye çalışacağım.

İlk örneğimi Eski Mısır Tanrılarından Horus'a benzetiyorum. Bir Daizaya dik olarak yerleştireceğim.

sagol
31-07-2013, 19:45
Cenin. Bu taştaki görüntüyü, doğmamış bebeğe benzetiyorum.

430886

Bebek arabası.

430887

Kız bebek. Arkadan görünüş.

430888

Bu üçünü tek bir daizaya yerleştirmeyi düşünüyorum.

sagol
02-08-2013, 13:28
Çam ağacına bir yuva açarak taşı sağlamca oturttum.
Altına 4 tane de ayak yapacağım. Bitince kiraz rengi vernikle vernikleyeceğim

sagol
02-08-2013, 15:08
Bebekler için de bir çam ağacını oymaya başladım. Biraz daha zımparaladıktan sonra taşların etrafını macunla dolduracağım. Bitincede kiraz rengi vernikle cilalayacağım.

Not: Biraz okuyup araştırınca macun ile doldurmanın hoş karşılanmadığını öğrendim. Daha titiz çalışmam gerekecek..

sagol
04-08-2013, 18:24
Bugün daizaya şekil vermeye biraz zaman ayırdım. Freze olsa daha çabuk olur ama testere, iskarpela, çekiç ve kağıt zımpara ile biraz yavaş da olsa yapılabiliyor. Çalışırken, orta okulda elişi dersinde yaptığımız çalışmaları hatırladım, eski günlere geri döndüm.
Daha epeyce uğraşmak gerekecek olsa da emek harcadıkça istediğim şekle yaklaşması hoşuma gitti.

sagol
04-08-2013, 19:07
Bu taşı, bulutun altında keyifle geviş getiren bir ineğe benzetiyorum.

431846

Suiseki şekillere göre farklı isimler alıyor bunlardan bazılarını yazıyorum:

Dobutsu-seki : Herhangibi hayvana benzeyen taşlar

Torigata-ishi : Mitolojik veya herhangibir kuşa benzeyen taşlar

Sugata-ishi/Jimbutsu-seki : İnsan, Buda şekline benzeyen taşlar

Sankeishi-seki : Herhangibir ağaca benzeyen taşlar

Uogata-ishi : Balığa benzeyen taşlar

Mushigata-ishi : Böcek, kelebek gibi şekle benzeyen taşlar

Funagata-ishi : Bot şekline benzeyen taşlar

Hashi-ishi : Köprüye benzeyen taşlar

sagol
04-08-2013, 19:15
Bu taşın üzerinde 1 rakamı var. Roma imparatorluğunda yollara, Romaya uzaklığı gösteren taşlar dikiliyormuş. Bu taşı bulsalar onu da kullanırlardı heralde.

sagol
04-08-2013, 19:17
Bu taşı kuzuya benzetiyorum.

sagol
04-08-2013, 19:20
Bu taşı bir maymun veya görile benzetiyorum. Dizlerinin üzerine çömelmiş bir insan da olabilir.

Sakaki
04-08-2013, 21:18
Sn sagol,

Taşların yapısı hakkında bir bilginiz var mı? Taşlarınız pek dere yatağı taşlarına/çakıllara benzemiyor. Volkanik olma ihtimali var mı acaba?

Başarılar dilerim.

sagol
04-08-2013, 21:29
Sayın Sakaki,

Şİmdiye kadar ilave ettiğim taşlar genelde Karadeniz, Marmara ve EGEde deniz kenarlarında bulduğum taşlardan örnekler. Volkanik dağlardan uzak ama içlerinde sürüklenenler olabilir.

İyi çalışmalar dilerim..

Sn sagol,

Taşların yapısı hakkında bir bilginiz var mı? Taşlarınız pek dere yatağı taşlarına/çakıllara benzemiyor. Volkanik olma ihtimali var mı acaba?

Başarılar dilerim.

Adem Keskin
05-08-2013, 06:48
Bu taşı kuzuya benzetiyorum.

Sayın Sağol çalışmalarınızda başarılar . Ben bunu dinazor yavrusuna benzettim :D

sagol
05-08-2013, 07:23
Teşekkürler Adem Bey,

Haklısınız dinazor yavrusuna da benziyor. Dino adını versem o da yakışır.

İyiçalışmalar dilerim....

Sayın Sağol çalışmalarınızda başarılar . Ben bunu dinazor yavrusuna benzettim :D

sagol
05-08-2013, 17:10
Bu görüntüyü Beyaz Kutup ayısına benzetiyorum.

sagol
05-08-2013, 17:12
Ana ve yavrusuna benzetiyorum, bir kaç hayvan düşünüyorum ama tam emin değilim belki öneri gelir.

sagol
05-08-2013, 17:14
Kayak yapan insan veya köpek. Müzik aleti çalan birisi de olabilir.

Adem Keskin
05-08-2013, 18:33
Ana ve yavrusuna benzetiyorum, bir kaç hayvan düşünüyorum ama tam emin değilim belki öneri gelir.

Sayın Sağol ben hipopotam ve yavrusuna benzettim :D

nicholai hel
05-08-2013, 18:52
Ben de ilk bakışta hipopotam gördüm. Ama burunlarının ucundaki çıkıntıdan dolayı gergedan da denebilir. Ayrıca taşın genel silüetinde de sol profilden bir gergedan kafası çıkartılabiliyor. :)

sagol
11-08-2013, 16:43
Çok ince bir çalışma olmasa da ilk Daizamı yaptım. Biraz daha zımparalansa daha iyi olacaktı ama hiç olmazsa başlamış oldum. Kiraz rengi verniklemeyi planlamıştım ama evde koyu meşe verniği görünce onunla iki kat vernikledim.

sagol
15-08-2013, 12:10
Bu taşa uzaktan bakınca Karları kısmen erimiş yaşlı bir dağa benzetiyorum.
Bir daiza yapmaya başladım, boş vaktim oldukça oyup zımparalıyorum. Daizanin rengini koyu kahve, siyah arası bir renk seçeceğim galiba.

sagol
15-08-2013, 14:39
Bir gözü dörtgen bir gözü üçgen olmasına rağmen genel görünüşü bir kediyi andırıyor.

sagol
17-08-2013, 17:20
Kızıl bir vernikle vernikledim. Daizası biraz daha ince işlenseydi daha güzel olacaktı ama kompozisyon olarak hoşuma gidiyor.

Sakaki
17-08-2013, 23:09
Çalışmalar güzel gidiyor sn sagol, elinize sağlık!
Umarım bonsai ile uğraşan herkese ilham verir çalışmalarınız ve yavaş yavaş tüm arkadaşlarımız da başlar suiseki yapımına.

Suiseki yapmak için ayırdığım 10-15 taşım var, hatta bir daiza yapımına başlayalı da 2-3 ay oldu benim de, ancak yoğunluktan ötürü 2-3 güne bir 5-10 zımpara darbesi indirebiliyorum, onlar da sizin her suiseki güncellemesi yapmanızdan sonra bir şevkle oluyor (bu konuda biraz da tembel davrandığımı itiraf etmem gerek) :)

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

sagol
18-08-2013, 09:14
Teşekkürler Sayın Sakaki,

Bonsai adayları gelişirken yavaş yavaş suiseki ve accent plants çalışması yapmak ilerdeki sergileme çalışmalarına kolaylık sağlayacaktır. İlk iki daizama ben de fazla vakit ayıramadım ama şimdilik yeterli görüyorum. Kaba işlenip kenarlardaki boşlukların macun ile doldurulması hem pek hoş karşılanmıyor hem de görüntüyü bozuyor. 2. çalışmada kenarda kalan boşlukları ahşaptan kestiğim küçük parçaları sıkıştırarark doldurdum.
Bir sonrakinde biraz daha fazla emek harcayıp daha ince bir işleme yapmak istiyorum.

Suiseki çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim...

Çalışmalar güzel gidiyor sn sagol, elinize sağlık!
Umarım bonsai ile uğraşan herkese ilham verir çalışmalarınız ve yavaş yavaş tüm arkadaşlarımız da başlar suiseki yapımına.

Suiseki yapmak için ayırdığım 10-15 taşım var, hatta bir daiza yapımına başlayalı da 2-3 ay oldu benim de, ancak yoğunluktan ötürü 2-3 güne bir 5-10 zımpara darbesi indirebiliyorum, onlar da sizin her suiseki güncellemesi yapmanızdan sonra bir şevkle oluyor (bu konuda biraz da tembel davrandığımı itiraf etmem gerek) :)

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

sagol
18-08-2013, 13:59
Güzel şekilde ve renkte taş toplamam çok yeni değil, bonsai çalışmasına başlamadan önce topladığım taşlarım da var, bulduklarımı bahçede bir köşeye yığıyordum. Topladığım taşları karıştırdıkça içlerinden suisekiye uygun adaylar buluyorum. Bu taşım bir sandviç ekmeğine benziyor, böyle bir suiseki örneği varmı onu da bilmiyorum. Uygun bir daiza ile sergilenebilir zannediyorum. Aslında hepsine daiza yapamazsam, bazılarını bir saksı altlığını ince kum ile doldurup ortaya bir taş koyarak da sergilenebilirim.

sagol
18-08-2013, 14:30
Bu taşı da ilginç buluyorum. Suda yüzen biri, güneşlenen biri, koşan bir hayvan, biraz daha hayal gücüyle bir kaplumbağa. Benim görebildiklerim bunlar, belki içinizden bazıları daha farklı şekiller de görebilir. O nedenle şimdilik adlandıramadım.

sagol
18-08-2013, 14:34
Bu taşım bir müzik notasını anımsatıyor.

sagol
21-08-2013, 18:41
Bu daizaya diğerlerinden biraz daha fazla vakit ayırdım.

Taşın yerini çizip, iskarpela çekiç yardımıyla oydum. Testereyle kestim.

435068

Testere ile diğer kenarları kestim..

435069

Törpü ile kenarları aldım.

435070

Matkap, bıçak ve törpü yardımıyla ayakları oydum.

435071

Zımparaladım, zımparaladım sonra yine zımparaladım

435072

Devam edecek....

sagol
21-08-2013, 18:46
Yine zımparaladım

435076

Fırçayla renkli vernik uygulayıp kurumaya bıraktım

435077

Önden görünüş

435078

Arkadan Görünüş

435079

Yandan Görünüş

435080

Daha bitmedi vernik sertleşince 2 kat daha vernik uygulayacağım

Harun Parlak
21-08-2013, 19:43
Merhaba Güven bey daiza da kısa zamanda bu kadar başarlı olacağınız düşünmemiştim doğrusu.

Çalışmalarınız harika elinize sağlık.
El becerisi istendiğinde geliştirilebiliyor yeter ki istensin.
Kaba zımparadan sonra,Parlak vernikten önce dolgu verniği vurulursa malzemeyi sertleştirir zımparası kolaylaşır parlak cilaya hazır bir zemin oluşmasını da sağlar.
Kolay gelsin.

sagol
21-08-2013, 19:50
Teşekkürler Tekin Bey,

Beğendiğinize sevindim. Sizin güzel taşlar için daiza çalışması yapabildiniz mi?
İstanbulda yaptıklarıma dolgu verniği de kullanırım, yanımda fazla malzeme yok.
Daha çok el gücü ile yapıyorum daizalarımı.

İyi çalışmalar dilerim....

Merhaba Güven bey daiza da kısa zamanda bu kadar başarlı olacağınız düşünmemiştim doğrusu.

Çalışmalarınız harika elinize sağlık.
El becerisi istendiğinde geliştirilebiliyor yeter ki istensin.
Kaba zımparadan sonra,Parlak vernikten önce dolgu verniği vurulursa malzemeyi sertleştirir zımparası kolaylaşır parlak cilaya hazır bir zemin oluşmasını da sağlar.
Kolay gelsin.

Harun Parlak
21-08-2013, 19:59
. Sizin güzel taşlar için daiza çalışması yapabildiniz mi?
....

Bu yaz tembelliğim alabildiğine üstümde. :) Sadece ağaçlarımı yaşatmaya çalışıyorum yavaş yavaş da kendime geliyorum. Umarım sonbahara kadar tamamen atarım üstümden bu tembelliğimi. :)

Sakaki
21-08-2013, 21:47
Bu daiza gerçekten daha hoş olmuş sn sagol, elinize sağlık.
Giderek kıvıracağız bu işi hep beraber. Bu aralar ben de suiseki, dai, daiza, tokonoma, vs. ile ilgili bulabildiğim her şeyi okuyorum, bunların da bayağı kuralı varmış içine girince :)

Tekin abi, sizi de tembelliğinizi attıktan sonra en kısa zamanda daiza yaparken görmek istiyoruz, hatta sizin taşı işlemedeki ustalığınızı bildiğimden bu ahşabı çok daha kolay işleyeceğinizi düşünüyorum!

sagol
21-08-2013, 21:55
Haklısınız Sayın Sakaki,

İşin içine Japonlar karıştıysa kurallar zinciri oluştu demektir. Ben de ne bulursam okuyorum, okudukça daha ne kadar çok öğreneceğimiz şey var onu daha iyi anlıyorum. Adamların yüzyıllarca oluşturduklarını biranda öğrenemeyiz ama iyi yolda olduğumuzu görmek güzel.

Bu daiza gerçekten daha hoş olmuş sn sagol, elinize sağlık.
Giderek kıvıracağız bu işi hep beraber. Bu aralar ben de suiseki, dai, daiza, tokonoma, vs. ile ilgili bulabildiğim her şeyi okuyorum, bunların da bayağı kuralı varmış içine girince :)

Tekin abi, sizi de tembelliğinizi attıktan sonra en kısa zamanda daiza yaparken görmek istiyoruz, hatta sizin taşı işlemedeki ustalığınızı bildiğimden bu ahşabı çok daha kolay işleyeceğinizi düşünüyorum!

sagol
22-08-2013, 09:03
Aşağıdaki sitede bu konu güzel anlatılmış. Sayın Sakakinin benden daha güzel bir çeviri yapacağına inandığımdan boş bir zamanında çevirmesi dileğiyle ilave ediyorum.

Basic Suiseki Information (http://www.naturestones.com/info.htm)

sagol
22-08-2013, 18:31
Birkaç yıl önce deniz kenarında bulduğum bu taş en beğendiğim taşlarımdan biri. Halen salonda bir sehpa üzerinde daizasız duruyor, güzel bir daizayı hakkediyor.
Altı dümdüz o nedenle kesmek de gerekmiyor. Bütün pürüzleri su aşındırmasıyla yuvarlanmış tam bir su taşı(sui= su, seki= taş). Hangi yönden bakılırsa bakılsın güzel bir görünümü var.
Nasıl bir daiza yapacağıma henüz karar vermedim, uygun bir ağaç da bulmam lazım, belki zeytin gibi kaliteli bir ağaç daha iyi olur. Belki de birkaç tane daha küçüklerden yapıp buna sonra başlamam daha iyi olur.

Taşın ölçüleri:

Geniş kenar 30 cm
Dar kenar 22 cm
Yükseklik 14 cm
Plato 7 cm

Sakaki
22-08-2013, 20:54
Birkaç yıl önce deniz kenarında bulduğum bu taş en beğendiğim taşlarımdan biri. Halen salonda bir sehpa üzerinde daizasız duruyor, güzel bir daizayı hakkediyor.
Altı dümdüz o nedenle kesmek de gerekmiyor. Bütün pürüzleri su aşındırmasıyla yuvarlanmış tam bir su taşı(sui= su, seki= taş). Hangi yönden bakılırsa bakılsın güzel bir görünümü var.
Nasıl bir daiza yapacağıma henüz karar vermedim, uygun bir ağaç da bulmam lazım, belki zeytin gibi kaliteli bir ağaç daha iyi olur. Belki de birkaç tane daha küçüklerden yapıp buna sonra başlamam daha iyi olur.

Taşın ölçüleri:

Geniş kenar 30 cm
Dar kenar 22 cm
Yükseklik 14 cm
Plato 7 cm

Gerçekten çok güzel ve bir o kadar güzel bir daizayı hakeden bir taş bulmuşsunuz sagol hocam.
Taşa bayıldım gerçekten.

En kısa zamanda bitmiş halini görmeyi bekliyorum :)

sagol
24-08-2013, 11:43
Bu taştaki şekil ağaca benzemekle beraber aslında yaprağın fosilleşmesiyle oluşmuş.

Altına bir Daiza yapılabileceği gibi düz bir taş da yerleştirilebiliyor(Dai=stand).

İkisi birlikte uyumlu oldu diye düşünüyorum.

evdeçiçek
24-08-2013, 11:58
Sayfanızda paylaştığınız resimler çok hoş ve ilgi çekici. Başarılar dilerim.

sagol
24-08-2013, 14:32
Teşekkürler Sayın Evdecicek,

Suiseki Türkiyede pek bilinmiyor. Hep birlikte yavaş yavaş öğreniyoruz.

Sayfanızda paylaştığınız resimler çok hoş ve ilgi çekici. Başarılar dilerim.

Sakaki
24-08-2013, 21:39
Yaprak motifli birinci taş gerçekten çok güzel ...!
O taşla ilgili bence çok değişik şeyler de düşünülebilir sn sagol, ne dersiniz?

sagol
24-08-2013, 23:40

Evet yaprak desenli olan benim de hoşuma gidiyor. Güzel bir daiza da yakışır ama sırada epeyce taş var, yeterince vakit ayıramıyorum o nedenle şimdilik bu yeşil altlıkla dursun sırasını beklesin bakalım(yeşil altlık sanki bunun için oyulmuş, alt kısmın eğimi kıvrımı tam oturuyor).

İyi çalışmalar dilerim...

Yaprak motifli birinci taş gerçekten çok güzel ...!
O taşla ilgili bence çok değişik şeyler de düşünülebilir sn sagol, ne dersiniz?

sagol
25-08-2013, 13:02
Bu taşı da beğeniyorum. Hem katman katman, hem de sıcakken şekil verildiği hissediliyor.

Boyu 25 cm
Eni 18 cm

Sakaki
25-08-2013, 14:59
Bu da çok harika bir taş sn sagol, imrendim gerçekten!
Aşağıdaki de en iyi ön bence:

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bonsai-calismalari/435953d1377428512-_dsc2561-katmanlar.jpg

sagol
27-08-2013, 12:23
Haftasonunda birkaç marangoz ve keresteciye baktım ama zeytin ağacı bulamadım. Çamdan bir parça kestirdim ve daizaya başladım. Uzun sürecek bir çalışma, fırsat buldukça devam edeceğim.
Kademeler şeklinde aşağı inen bir tasarım yaptım. En alt kademe sürekli olmayacak, ayak şeklinde olacak.

tourkana
27-08-2013, 12:25
Sn. Sagol, Ihlamur ağacını rahatlıkla bulabilirsiniz , işlemesi de çok kolay bir ağaçtır tavsiye ederim.

sagol
27-08-2013, 12:36
Teşekkürler Sayın Tourkana,

Evet ıhlamur ağacı olsa çok kısa sürede yapılabilir ama baktığım kerestecilerde 30 cm genişliğinde sadece göknar ve çam vardı, 27x30 cm lik 3 tane kestirdim. Yaşlı zeytin ağaçlarının deseni hoşuma gidiyor. Hoşuma giden bir ağaç daha vardı ama aşırı sertti o nedenle almadım, Zebrana diyorlar zebra gibi çizgileri var, Afrikadan ithal.

Sn. Sagol, Ihlamur ağacını rahatlıkla bulabilirsiniz , işlemesi de çok kolay bir ağaçtır tavsiye ederim.

tourkana
27-08-2013, 13:09
44. mesajdaki taşınızın ilk fotoğrafını ben kurbağaya benzettim

436430

Bu da sizin taşınıza benziyor, daizanın duvarını yüksek tutmayın derim farklı birşey düşünmüyorsanız ,zaten taşın duvar kalınlığı var epey. Maya piramiti gibi birşey düşünüyorsunuz galiba :)

436428

En alttaki de , sizin hayat üçlemenizle ilgili diye ekledim :)

sagol
27-08-2013, 14:33

Şimdilik bir maya tapınağı veya Mısır Sfenksi gibi birşey düşünüyorum, biraz ilerlesin tekrar gözden geçirelim, gerekirse alttan kesip inceltirim.

Son örneğinizi çok beğendim, umarım ona benzer bir taş bulurum, belki de bisekidir, yontup şekil vermişlerdir. Şimdilik sadece suiseki olacaklarla ilgileniyorum ama ilerde belki biseki de yaparım.

44. mesajdaki katmanlarda ilk fotoğrafı ben de kurbağaya benzetiyorum, 2. ve 3. fotoğrafta eğimler daha iyi görünüyor onları da çok beğeniyorum, 2 bakış açısına da uygun bir daiza yapabilirsem daha çok sevineceğim.

44. mesajdaki taşınızın ilk fotoğrafını ben kurbağaya benzettim

436430

Bu da sizin taşınıza benziyor, daizanın duvarını yüksek tutmayın derim farklı birşey düşünmüyorsanız ,zaten taşın duvar kalınlığı var epey. Maya piramiti gibi birşey düşünüyorsunuz galiba :)

436428

En alttaki de , sizin hayat üçlemenizle ilgili diye ekledim :)

sagol
30-08-2013, 15:13
Bu taşı da çok beğeniyorum. Bakınca motorsiklet ve sürücüsünü görüyorum.

sagol
30-08-2013, 15:15
Bu taşa bakınca ibadet eden yaşlı bir kadın görüyorum.

memet
30-08-2013, 16:46

Evet ıhlamur ağacı olsa çok kısa sürede yapılabilir ama baktığım kerestecilerde 30 cm genişliğinde sadece göknar ve çam vardı, 27x30 cm lik 3 tane kestirdim. Yaşlı zeytin ağaçlarının deseni hoşuma gidiyor. Hoşuma giden bir ağaç daha vardı ama aşırı sertti o nedenle almadım, Zebrana diyorlar zebra gibi çizgileri var, Afrikadan ithal.

Kestane ve ceviz bulursanız her ikisinin de dokuları çok güzel olur

sagol
30-08-2013, 17:26
Teşekkürler Memet Bey,

Ceviz ve Zeytin çok elverişli bence de. İstanbulda kestane bulabilirim belki, onunda dokuları güzel ve çok sert değil. Biraz çam ve sedir aldım şimdilik ama keresteci gördükçe bakıyorum. 1 Boy felan satmak istemiyor çoğu. Maragozlarda ise kavak ve çam oluyor genellikle.

Kestane ve ceviz bulursanız her ikisinin de dokuları çok güzel olur

sagol
30-08-2013, 18:13
Bu taşa verdiğim emeğe acımıyorum. Temelde istediğim şekle yaklaştı. Her akşam biraz olsun vakit ayırıyorum.

sagol
31-08-2013, 13:28
Daizayı hazırladıktan sonra biraz eskitip vernikledim.

tourkana
31-08-2013, 18:27
Sagol, bu işte tam usta oldunuz gerçekten , daizayı yapabilmek kadar o taşta o şekli görmek de büyük yetenek.

Kutlarım.

sagol
31-08-2013, 18:33
Teşekkürler Sayın Tourkana....

Sagol, bu işte tam usta oldunuz gerçekten , daizayı yapabilmek kadar o taşta o şekli görmek de büyük yetenek.

Kutlarım.

sagol
01-09-2013, 14:51
Taşlarımı tasnif etmeye devam ettikçe suiseki olabilecek yeni örnekler çıkıyor. Daizasını yaptıkça da ilave edebilirim ama başlamak isteyenlere ne gibi taşlardan suiseki olabilir diye bir fikir vermek istediğimden bir taraftan daiza yaparken bir taraftan da daizasız olarak fotoğraflayıp ilave ediyorum.

Bu taşı geçen yaz EGEde bulmuştum. Deniz kıyısında gördüğümde suda bir muffin var gibi hissetmiştim.
Daizasını kağıt muffin altı gibi yapmayı düşünüyorum. İnce bir işcilik gerektiriyor o nedenle biraz daha bekleyecek.

sagol
01-09-2013, 15:01
Bu taşı da çok beğeniyorum. Kat kat bir yapısı var. Dağ veya ada olarak kullanılabilir.
45 cm x 25 cm yani oldukça büyük bir taş.

sagol
01-09-2013, 15:07
2 yüzden de farklı bir görüntü veriyor. Bir yüzden bebe patiği görünümü verirken diğer yüzden batık bir gemiyi andırıyor. Suisekide Gemi şekli daha makbül olduğundan Gemi görüntüsünü ön plana çıkarmak daha iyi olabilir. Daizasına başlamıştım ama hala kararsızım belki 2 daiza yaparım bu taş için.

sagol
01-09-2013, 16:53
Bu taşın her tarafında fosiller var. Hangi yüzü seçsem diğer yüzdekiler görünmeyecek. Birinci fotoğraftakini tercih edeceğim. İkinci fotoğraftaki ilkel insan çizimi de ilginç. Daizasını çok koyu renk yapmak iyi olur diye düşünüyorum.

Not: Suisekide genelde koyu renk taşlar tercih ediliyor ama açık renkler de kullanılabiliyor.

sagol
01-09-2013, 17:00
Bu taşı su içinde gördüğümde köpeğe benzetmiştim. Köpek veya köstebeğe benziyor. Taşın dokusu da güzel.

sagol
01-09-2013, 17:35
En sevdiğim taşlarımdan biri de bu taş. Bu taşı da EGE kıyısında bulmuştum. Hem birkaç renk birarada hem doku güzel hem de bir kuş var.
25x20x15 cm ölçülerinde.

malina
01-09-2013, 19:59
Elimde hiç taş yok ama fena halde, tahta oyasım var :)

Taşın sınırlarını çizdiğiniz bir tahta ile deneme yapmak isterim. Siz de isterseniz tabii... :)

Bu öneriyi özel mesaj yerine buraya yazmaktaki amacım belki başka arkadaşlar da işin bu kısmında bazı arkadaşlara yardımcı olmak isterler...

sagol
01-09-2013, 20:06
Teşekkürler Sayın Malina,

Güzel bir düşünce. İstanbul'a geldiğimde bir taş ve sınırları çizilmiş bir tahta verebilirim.

İyi akşamlar....

Elimde hiç taş yok ama fena halde, tahta oyasım var :)

Taşın sınırlarını çizdiğiniz bir tahta ile deneme yapmak isterim. Siz de isterseniz tabii... :)

Bu öneriyi özel mesaj yerine buraya yazmaktaki amacım belki başka arkadaşlar da işin bu kısmında bazı arkadaşlara yardımcı olmak isterler...

malina
01-09-2013, 20:10
Tamam :)

Sınırlarını siz çizin, taşa gerek yok :)

Sakaki
02-09-2013, 12:49
Tamam :)

Sınırlarını siz çizin, taşa gerek yok :)

Taşın altı düz olursa sorun olmaz ama taşın alt yüzeyinin yapısına göre ahşaba oturup oturmadığını kontrol ederek ilerlemek daha iyi olur.

Benim suisekimde (http://www.agaclar.net/forum/suiseki/32436.htm) ahşabın ana hatlarını belirlemek için uğraştığım sürenin en az 2-3 katını ahşabın taşa temas edecek yüzeyini uygun hale getirmek için harcadım.

Bence taşı her ihtimale karşı elinizde bulundurun :)

sagol
02-09-2013, 12:56
Haklısınız Sayın Sakaki,

Genellikle taş ile her kademede ölçü almak gerekiyor ama uygun bir taş bulmaya çalışırım, uygun bir taş olmazsa taşı da beraber veririm.

sagol
07-09-2013, 21:14
Eskitme ve vernikleme sonucunda aşağıdaki hale geldi.
Taşın 2 tarafı siyah 1 tarafı kahverengi o nedenle daizada taşın siyah tarafındaki daha siyaha yakın kahverengi taraftaki kısmı ise şimdiki gibi bırakmak daha mı iyi olurdu acaba diye aklımdan geçiyor.
Şimdilik bu halde kalsın ama daha sonra belki bir kez daha verniklerim.

Sakaki
08-09-2013, 01:09
Bence bu haliyle gayet güzel ve farklı bir daiza olmuş.
Elinize sağlık sn sagol.

sagol
21-09-2013, 18:10
Yanardağa benzettiğim bu taşın hem şekli hem de üzerindeki deseni hoşuma gidiyor. Bu taşı EGE de deniz kıyısında bulmuştum. Çok sert ve ağır bir yapısı var. Zeytinyağı ile ovdum, sert taşlar yağı çok uzun süreli muhafaza ediyorlar. Elle ovulup güzel bir suiseki elde edilebilir. 2. fotoğrafta makinayı biraz titretmişim ama taş yanımda olmadığından tekrar fotoğraflayamadım.

Daizası bitmek üzere. Biraz ince zımpara, biraz vernik gerekiyor.
Suisekide taşın altını kesmeye izin veriliyor ama şimdilik hiçbir taşımı kesmek istemiyorum. Taşı kesmek yerine ağacı taşın altına göre oymayı tercih ediyorum. Düz daizadan biraz daha fazla emek vermek gerekiyor.

Not: Daizanın ağacı Rusya sediri. Verniklerken sedirin çizgilerini kaybetmemeye çalışacağım. Vernikleyince sedirin kokusunun azalması istenmediğinden bu ağaçları genelde sadece yağlayıp kullanıyorlar, belki bir uygulama da o şekilde yaparım.

sagol
21-09-2013, 18:26
Bu taşın daizasının da kaba işciliği bitti. İnce zımpara ve vernik yapılınca tamamlanacak.

Sakaki
21-09-2013, 20:51
Siz bu işi iyice ilerlettiniz sn sagol :)
Çok hoş çalışmalar çıkarıyorsunuz artık, tebrik ediyorum.

Şu sıralar evi taşıma işiyle meşgulum ben de, bitince size kaldığım yerden eşlik etmeye devam edeceğim inşallah :)

Başarılarınızın devamını temenni ediyorum.

sagol
21-09-2013, 21:15

İstanbul dışında olduğumda bonsai adaylarımı yanımda götüremesemde daiza tahtası götürebiliyorum. Zevkli bir uğraş, biraz zımpara yapıp günün stresini atıyorum. Sizin taşları da dört gözle bekliyorum.

Kolay gelsin...

Siz bu işi iyice ilerlettiniz sn sagol :)
Çok hoş çalışmalar çıkarıyorsunuz artık, tebrik ediyorum.

Şu sıralar evi taşıma işiyle meşgulum ben de, bitince size kaldığım yerden eşlik etmeye devam edeceğim inşallah :)

Başarılarınızın devamını temenni ediyorum.

sagol
09-10-2013, 11:52
Ağacın doğal deseni yoketmemek için renksiz şeffaf bir vernikle vernikledim.

sagol
09-10-2013, 11:56
Biraz daha eskitmek isterdim ama yanımda başka malzeme yoktu.

Adem Keskin
09-10-2013, 20:57
Sayın Sağol güzel çalışmalarınızla bizlere örnek olmakta devam etmektesiniz.Acaba son daiza çalışmalarınızda siyaha yakın çalışma yapsanız daha uyumlu olabilirmiydi.

sagol
09-10-2013, 21:07
Teşekkürler Adem Bey,

Haklısınız biraz daha koyu renk daha iyi olabilirdi. Şu an yanımda koyu meşe ve renksiz vernik var. İstanbula dönünce braz daha koyulaştırmayı denerim.

Sayın Sağol güzel çalışmalarınızla bizlere örnek olmakta devam etmektesiniz.Acaba son daiza çalışmalarınızda siyaha yakın çalışma yapsanız daha uyumlu olabilirmiydi.

sagol
05-11-2013, 11:01
Suiseki hazılıklarına da devam ediyorum.

Bu taşı karadeniz kıyısında bulmuştum, 2 doğal mağarası var onları kapatmayacak bir daiza yapmak istiyorum ama nasıl bir daiza yaparım tam karar vermedim.

sagol
05-11-2013, 11:05
Bu iki taşa da daiza yapmaya başladım, kaba işçiliği bitti, fırsat buldukça törpü ve zımpara ile son rötuşları yapıp verniğe hazırlayacağım. Soldaki, iki parçalı ilk daiza denemem.

sagol
18-11-2013, 09:48
Köpeğimin daizası da tamamlandı. Çok eğitimli bir köpek, havlaması ısırması yok.

sagol
18-11-2013, 09:51
Bu kayayı daizaya bu şekilde oturtmak için oldukça emek verdim ama bitti sayılır. Dengeyi sağlamak için bir tarafı içe doğru oydum. Son kez ince zımpara (320 veya 360 numara su zımparası) yapıp son kat verniğini fırçayla süreceğim.

sagol
20-11-2013, 14:35
Motosikletli sardunya ile

455469

Motosikletli

455470

Köpek motosikletliyi hayran hayran izlerken

455471

Değişik boy ve şekillerde alçak sehpaya ihtiyaç oluyor.
Bir sehpa yapmak istiyordum ama yanımda pek alet yok o nedenle en basit nasıl yaparım diye düşünüp buna karar verdim. Şimdilik bu şekilde kullanayım daha sonra ayaklarını kıl testere ile kesip şekil veririm.

Sakaki
20-11-2013, 16:50
Şahane çalışmalar olmuş, elinize sağlık :)

sagol
20-11-2013, 17:07

İşleriniz azalınca sizden de yeni daizalar bekliyoruz. Belki birlikte bir suiseki sergisi açarız.

sagol
03-05-2014, 18:52
Karlı bir dağ. Birinci fotoğrafta Annenin sırtında bebek var gibi.

sagol
30-06-2014, 13:56
Çoktandır suiseki ve daiza çalışması yapamadım. Bir arkadaşımızın hediye ettiği bu taşı görünce dayanamayıp daiza çalışmasına başladım.
Kesme ve yontma işi bitti. Dolgu verniği uyguladıktan sonra ince zımpara yapıp verniklemeye geçeceğim.

sagol
30-06-2014, 13:57
devam...

Sakaki
30-06-2014, 15:05
Elinize sağlık sn sagol.
Taşı çok beğendim, özellikle son mesajınızdaki 2 numaralı ön-yüz favorim!

Kolay gelsin... :)

sagol
30-06-2014, 16:05

Benim de çok hoşuma gitti, başka işleri erteledim buna daiza yapmak için.

Elinize sağlık sn sagol.
Taşı çok beğendim, özellikle son mesajınızdaki 2 numaralı ön-yüz favorim!

Kolay gelsin... :)

sagol
01-07-2014, 08:34
Bir önceki gibi hediye gelen bir başka taş. Taş diyorum ama demirden ağır fakat suyla paslanmıyor. Katmanları güzel bir yanardağtaşı.
Daizasının kaba işçiliğini yaptım. İnce zımpara ve vernikleme için sıraya girdi, tek tek verniklemek vakit alıyor o nedenle birkaç daiza yapıp hepsini birden verniklemeye karar verdim.

badrobot
01-07-2014, 09:15
Çok güzel bir görsellik sunuyor. Tebrikler, çok eşisiz bir parça.
Bonsai sanatıyla ilgilenmezden önce taştan da bir sanat yapılabileceği aklıma gelmezdi. Bonsai sanatını araştırırken bunuda keşfettim. Kendim uğraşmadım ama incelediğim videolarda da çok güzel ve çok ilginç taş kolleksiyonları var.

sagol
04-07-2014, 16:35
Daizayı önce eskitip sonra vernikledim.

sagol
04-07-2014, 16:36
Bu daizayı da önce yakarak eskittim sonra vernikledim.

sagol
04-07-2014, 16:51
Baykuşa da bir daiza hazırladım.

sagol
04-07-2014, 16:53
Büyük dalgaların vurduğu kıyılarda görülen türden bir kaya.

sagol
04-07-2014, 16:55
Kurbağam da oturabileceği bir daiza'ya kavuştu sonunda.

sagol
04-07-2014, 16:56
Bu kaya da daizasına kavuştu..

Sakaki
07-07-2014, 11:02
Hepsi birbirinden güzel taşlar! Elleriniz dert görmesin!
Ben bu aralar biraz saksı işine eğildim, daiza kulvarını şimdilik size bıraktım ama tamamen bırakmam haberiniz olsun. :)

sagol
07-07-2014, 12:05

Saksıları merakla bekliyorum, aslında saksı işi suisekiden daha acil ama sizlerin edindiği tecrübelerden yararlanmak için biraz yavaş davranıyorum bu konuda. Yazın biraz daha taş avlamaya çalışacağım.

Hepsi birbirinden güzel taşlar! Elleriniz dert görmesin!
Ben bu aralar biraz saksı işine eğildim, daiza kulvarını şimdilik size bıraktım ama tamamen bırakmam haberiniz olsun. :)

sagol
30-09-2014, 13:25
Daha önce paylaştığım dağın diğer yarısı da geldi.

http://www.agaclar.net/forum/1302591-post94.htm

Bu dağ diğerinden alçak ama ğüzel bir görünümü var.

sagol
16-02-2015, 11:03
EGE denizi kıyısında bulduğum değişik bir taş, bir ev veya basit bir asya tapınağına benzetiyorum.

sevgihoca
25-08-2015, 21:02
Çalışmalarınızı çok beğendim.Site içinde bu da neymiş diye girdim ve çok etkilendim.Bilmediğim,adını bile ilk kez duyduğum bu sanatla ilgili birçok şey öğrenmiş oldum.Zor bir iş gibi görünüyor ama benim gibi bir çiçeksever için ilham verici.Bundan sonra taşlara da daha anlamlı bakacağımdan emin olabilirsiniz.Bu sitede hergün bir şey öğreniyorum.Teşekkürler.

sagol
25-08-2015, 22:24
Teşekkürler Sayın Sevgihoca,

Beğenmenize sevindim. Sizin de güzel taşlar bulup onlara güzel daizalar yapacağınıza inanıyorum.

Kolay gelsin....

Çalışmalarınızı çok beğendim.Site içinde bu da neymiş diye girdim ve çok etkilendim.Bilmediğim,adını bile ilk kez duyduğum bu sanatla ilgili birçok şey öğrenmiş oldum.Zor bir iş gibi görünüyor ama benim gibi bir çiçeksever için ilham verici.Bundan sonra taşlara da daha anlamlı bakacağımdan emin olabilirsiniz.Bu sitede hergün bir şey öğreniyorum.Teşekkürler.

sagol
24-06-2016, 17:52
Bir arkadaşımızın hediyesi yeni suisekiler

sagol
24-06-2016, 17:54
Bir arkadaşımızın hediyesi bu suisekiyi çok beğendim. Daha iyi bir daizayı hakkediyor ama altını kesmeye kıyamadım.

sagol
10-07-2016, 12:41
Harun Abinin hediyesi olan bu suisekiye bir daiza yaptım

sagol
10-07-2016, 12:42
Harun Abinin hediyesi bu taşa bir daiza yaptım.

Charlaux
18-07-2016, 04:03
Merhaba sn.sağol,

Her çalışmanız bir harika ancak 91 nolu mesajdaki taşa hayran kalmamak elde değil. Elimde sn. Sakaki'den aldığım zeytini,gliricidia sepium u derken bonsaiyle uğraşamıyorum maalesef. İnsan yurtdışında okuyunca ve orada yaşamaya karar verince evi geçici eve dönüşüyor ve tabii ağaçlarımı nasıl yanımda götüreceğim sorusu da. Haliyle okul hayatı olduğu için ev küçük oluyor orada da bonsai yapamıyorsunuz;ben tatil için 3 aylığına ülkeme döndüğümde kim sulayacak. Dolayısıyla çalışmaları izlemekle yetiniyorum ve sizi tebrik etmek istedim. İlk mesajdan itibaren el becerisinin nasıl geliştiğinden tutun kişi nereden başlamalı sorusuna kadar eşsiz bir kaynak olmuş.

Sevgiler

sagol
06-09-2016, 17:06
Teşekkürler Sayın Charlaux.

Haklısınız tek bir yerde oturmayınca bu hobiyi sürdürmek zorlaşıyor. Şu an aralıklarla 4 şehirde ikamet ediyorum. Birinde ağaçlarım var ikincisinde seramik çalışmalarımı yapıyorum, üçüncüsünde suiseki topluyorum 4. de daiza yapıyorum. Bazı ağaçlarımı ihmal etmek zorunda kalıyorum. Şimdilik bilgi edinin zaman ve yeriniz uygun olunca uygulamaya daha çok vakit ayırırsınız.

Kolay gelsin...

Merhaba sn.sağol,

Her çalışmanız bir harika ancak 91 nolu mesajdaki taşa hayran kalmamak elde değil. Elimde sn. Sakaki'den aldığım zeytini,gliricidia sepium u derken bonsaiyle uğraşamıyorum maalesef. İnsan yurtdışında okuyunca ve orada yaşamaya karar verince evi geçici eve dönüşüyor ve tabii ağaçlarımı nasıl yanımda götüreceğim sorusu da. Haliyle okul hayatı olduğu için ev küçük oluyor orada da bonsai yapamıyorsunuz;ben tatil için 3 aylığına ülkeme döndüğümde kim sulayacak. Dolayısıyla çalışmaları izlemekle yetiniyorum ve sizi tebrik etmek istedim. İlk mesajdan itibaren el becerisinin nasıl geliştiğinden tutun kişi nereden başlamalı sorusuna kadar eşsiz bir kaynak olmuş.

Sevgiler

sagol
06-05-2017, 16:20
Daiza olarak kullanabileceğim bir kütük dilimi buldum pazarda. İğde ağacı.

emir hidayet
22-04-2019, 20:52
merhabalar, evet çok ilginç ve güzel