View Full Version : vyssera/Picea glauca
Selamlar. Bu hafta içi fidanlıktan aldığım konik ladinimin üzerinde küçük oynamalar yaptım. Uygun bir kap bulup kök budamasını takiben ona diktikten sonra çalışmamaı tamamlayacağım. Bugün yosun ve taş toplama imkanım da oldu. Hatta bir de yaban elması ağacı buldum. Hazır mevsimiyken söktüm, büyük bir saksıya diktim şimdi. 1 yıl köklenmesi için bekleyeceğim. Onun da resimlerini aktarırım burda, gerçekten çok güzel bir ağaç. şimdi konik ladinimin ilk hali ve ufak tefek budama ve tellemeler sonrası halini göstereyim. Ağacın ilk hali, bir fidanı **** genç bir ağacı çağrıştırıyodu, dalları yukarı eğimliydi, ilk telleme sonrası dalları orta yaşlı ve yaşı ladin ağaçlarında olduğu gibi hafif aşağı eğimlendirdim ve bazı dalları budadım, Yalnız elbette ki bu ağacın son hali değil. Bir süre daha çalışıp ağacı son haline getirip burda sergilemek istiyorum. Sevgiler saygılar...
Kolay gelsin.Ben bonsainin acemisiyim ama tellerin daha sonra ağacı kestiğini duymuştum.İsterseniz tellerin içine ağacı kesmemesi için birşeyler sarın.
Sağolun Zerrin Hanım. Evet, teller çok sıkı sarılırsa zamanla ağaca zarar verebiliyor. Bunu bahçedeki ağaçlarda gözlemledim, mesela telle kazığa bağlanan ağaçların kabuğunda kesikler oluşuyor. Benim gördüğüm kadarıyla telle ağacın temas ettiği yerde, tel ağaca çok kuvvet uyguluyorsa o yerde kesik olabliyor. Ladin ağaçlarının dalları çok esnek olduğu için burda tel çok kuyvet uygulamıyor, zarar görme ihtimali yok bence.
tourkana
18-02-2007, 20:47
vyssera Emre merhaba,
bu hafta sonu twin trunk deneyecektik ama burda havalar çok yağışlıydı,ve birkaç malzeme eksiğim vardı ben yapamadım...
sana çok güzel formda ağaçlar almış olduğunu söylemek istiyorum...bunlara güzel bir ikili gövde stili verebilirsin...şöyleki, iki gövdenin ortasında(yani kesişim bölümünde) kalan tüm dalları buda,budarken gövdeye sıfır budamaya dikkat et,kabarık kalmasın budama yerleri...
önce iki gövde arka arkaya durur pozisyonda olsun,seninkinde yan yana duruyor,dediğim duruma getirdikten sonra bir gövde (kısa olan daha iyi olur),hafif sağa doğu aç....daha sonra soldakinden tepe kısmı hariç dört uzun dal seç ve bunları 45 derece kadar sol aşağıya doğru telle....sağdakinden tepe hariç üç dal seç ama bu seçtiğin dallar soldaki dalların biraz daha altına denk gelsin ve soldaki dallar gibi aşağıya 45 derece açıyla eğ.....
bununla ilgili çok güzel resimler var kitabımda ,yarın burda mesajımda gösteririm bir aksilik olmazsa...iyi çalışmalar...
Sevgili Tourkana, önce teşekkür ederim. Burda ufak bi sorunumuz var ama, ağacın gövdesi 2 ye ayrıldığı, yani 2 ayrı gövde olmadığı için dediğin gibi gövdelerin birini yana eğmem mümkün olur mu bilmiyorum. Eğsem bile bu kökten itibaren değil de neredeyse yarıdan itibaren olacaktır. Çünkü ayrım yeri kalın, esnek de değil. Yarın sabah bi deneyim ama.. Bu arada ismimle de hitab edebilirsin(iz). Sevgiler Emre...;)
tourkana
19-02-2007, 10:58
emre diyecektim ben de biraz dalgınlık var bu aralar üzerimde kusura bakma...
toprağı iki gövdenin kesişiminin biraz daha üstüne kadar çıkar...gövdenin hafif bir açıyla sağa doğru kaymasını sağlayacak bir aparat bulursan 1-2 senede şekil alır diye düşünüyorum..akşama resimleri yollayınca daha iyi anlarsın bahsettiğim stili...
Ali H. ALI
19-02-2007, 11:53
Emre merhaba, bonsai yapmak icin guzel bir agac secmissin. Tourkananin da dedigi gibi guzel bir cift govdeli[gelin kaynana] tarzi yapabilirsin.
Cift govdeli tarzlardaki, bir iki onemli noktayi ben de tekrarlayim, yaparken yardimci olur:
1-Govdelerin ikisi de, ayni boyda olmamali
2-Govdenin biri digerinden, az onde olmali, ikisi de ayni hizada olmamali
3- Ilk dal, genelde kisa boylu olan agactan cikar.
4-Iki govde arasinda, dal olmamali
5-Govdeler, genelde topraga yakin bir yerden ayrilmali[agacin govdesinin yukarilarindan bir yerinden govde ikiye ayrilmamali]
6- Genelde buyuk govde, kucuk govde uzerine hafifce egilmis olur.
Simdiden kolay gelsin.
Sayin Zerrin uslunun tel icin endiseleri anliyorum, yine de tel agaca ve dallarina gevsek bir sekilde sarilmamali. sarilan tel agaci kendi basina kesip yaralamaz[uygun tel ve dikatli sarilmak kosulu ile] agac gelisip buyuduk sonra teli icine alip buyudugu icin yaralanma baslar. Bu yuzden tel sarili agac ve dallari belirli araliklarla kontrol etmek gerekir.bilhassa agacin buyume mevsimlerinde daha dikkatli olmali, tel bir yaraya sebeb olmadan cozulup alinmali ve gerekirse tekrar sarilmalidir. Sarili tel agac uzerinde bir yildan fazla kalmamali, agac ve ya dal uzerinden cozulup alinmali. Gerekirse yeni bastan sarilir.
ONEMLI NOT: TEL YARASININ AGAC UZERINDEN KAYBOLMASI YILLAR ALABILIR, KIMI ZAMAN DA KAYBOLMAZ VE AGAC UZERINDE CIRKIN BIR GORUNTU BIRAKIR .
Sevgili Tourkana, resimleri merakla bekliyorum :)
Ali hocam, Sizin ve Tourkana'nın tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Keşke 2 ayrı fidanı birleştirseydim belki öylesi daha kolay olurdu. Söylediklerinize azami dikkat göstermeye çalışacağım. Bi de saksı arıyorum kaç gündür. Taş üzerine diksem acaba çok mu hırpalarım ağacı? Kurur diye de korkuyorum.
Tüm Bonzaicilere de şunu söyleyeyim. Çalışmamı 1 Hafta içinde bitirip sergilemeye çalışacağım. Teşekkürler...
tourkana
19-02-2007, 19:51
buyrun işte modelimiz...
Bülent Kalkan
20-02-2007, 10:22
Selam
Arkadaşlara fikir vermesi açısından satın aldığımız fidanların fiyatlarını da yazalım. Bir de fidan resimleri çekerken orantılamak için yanlarında bilinen nesneler yerleştirelim. Konik ladinin hayırlı olsun bu arada. Şimdiden harika bir bonsai olma sinyalleri veriyor.
Selam. Sağolun. :) Ladin fidanımı 20 ytl ye aldım, bunu 2 gövdeli olduğu için bir kenara ayırmışlardı. Diğerlerine 60 ytl istediler. Tabi bu Trabzondaki fiyat. Taa Yalova'dan geliyor ağaçlar. boyu sanırım 60 cm civarında, gövdelerin kalınlıkları 1- 1,5 cm civarında. Ana gövdenin kalınlığı 2-3 cm civarında.
Tourkana hocam, bu ağaç örneği ile ilgili yine bir sorunumuz var. Ağacımın tepe dalları çok kısa. bu örneğe benzetmeye çalışırken ağacı kesinlikle mahvedecem. Buna hiç şüphem yok. :) Hatta Arena' ya falan çıkarırlar beni güzelim ağacı götürdü diye . İnternette ufak bir araştırma yaptım da, konik ladin ağaçlarını hep benzer stillerde kullanmışlar. Çoğu, büyük ladin ağaçlarının ana şeklini yansıtacak şekilde. İzninizle hayalimdeki ağacı resmiyle anlatayım. İnternette gördüğüm bir fotoğraf, ve bu resmin üzerinde oynayarak yaptığım benim ladinimin 10 yıl sonraki hali.
Merhaba arkadaşlar, dün bir güveç aldım, demir testeresiyle kesip saksı yaptım. Kaç gündür saksı için uygun kap arıyordum. saksının dibini tornavidayla deldim, kenarlarını zımparayla düzelttim. Babaannemden araklarığım süzgeci kesip saksının deliklerinin üzerine yerleştirdim. Üzerine ince taşlar koydum. Ağacımın köklerini düzelttikten sonra saksıya yerleştirdim. Çok fazla kök budaması yapamadım. Bu haliyle de ağaç saksıya ancak sığdı. Şu anda elde ettiğim ağaç, ancak bir bonzaimsi oldu. Bonzai olamadı elbette. Her iki gövde de çatallanma yapıyordu, Elde etmek istediğim nihai ağacı şekline uymadığı için onları budadım. O büyük dallardan kalan yerlerde şu an küçük dallar var. Her taraftan çıkan bu anarşik dalları da sistemli şekilde budayıp, kalan dalların daha büyük ve kuvvetli dallar olarka gelişmesini sağlamak niyetindeyim. Ama acelem yok, Ağaç çırılçıplak da kalmasın, azcık hevesimi alayım. Ağacın dibine de dağdan topladığım yosunlar, kedimemeleri, küçük eğrelti otları, köklendirdiğim bir şimşir ve birkaç da taş koydum, yosunlar biraz yerleşsin, daha güzel görünecek . İşte operasyonun fotoğrafları ;)
Çalışman çok başarılı, saksı imalatı, toprağı süsleme, zamanla ağacın güzel bir şekil de alacak..
Ali H. ALI
22-02-2007, 13:16
Selamlar Vyssera, diger arkadaslara ornek olacak bir calisma, kutlarim.
Her calismadan sonra edinecegin deneyimlerle, bonsai ye daha cabuk ulasmis olacaksin, calismalarinin devamli olmasini dilerim.
Ali H. ALI
22-02-2007, 13:22
Saksi altina actigin delikleri daha buyukce acarsan ve saksi altina, toprak koymadan once, ince cakil tasi korsan. suyun suzulmesi daha iyi olacagindan, agacin koklerinin cok islak bir bir toprak icerisinde kalmasini onlemis olursun, bu da agacin koklerinin curume riskini azaltmis olur.
Sevgi ve saygi ile kaliniz.
Memet hocam, Ali Hocam çok teşekkür ederim, sizlerden aldığım ilhamın sadece bir bölümünü yansıtabildim çalışmama. Ali hocam deliklerin üzerine koyduğum süzgecin üstüne ince taşlar yerleştirdim, resimlerde görünmüyor sanırım. Başlangıçta ağaçla ne yapacağımı bilemezken, artık kafamda bir son fotoğraf oluştu. Ağacı ona göre şekillendirmeye devam edeceğim, tabi ağaç uzun bir dinlenmeyi hak etti şimdilik. Sevgi ve saygılarımla..
bonsaisan
23-02-2007, 13:48
Benim gördüğüm kadarıyla ilk hata saksı seçimi olmuş.Dikdörtgen bir saksı daha iyi olaçakdır ve ağaçı saksının tam oratasına yerleştirmişsiniz.Genelde sağa **** sola yakın bir şekilde dikilmeliydi.Diğer sorun ali beyinde söylediği gibi 2 gövdeli bir ağaçda bir dalın diğer dala oranla kısa olması gerekir.Şimdi gellim diğer olaya diyelimki bir dalımızı kısataçağız bunu size bir ciizmle göstemek isterim bu bir uygulamalı teknikdir.Not:dal örneklemeyi afınıza sığınarak hemen **** duran görüntüden kullandım.Bu uygulama için iyi bir örnek oluşturuyordu.Bu işlemi kendi konik ladninizde yapabilirsin.İyi çalışmalar
http://www.bonsaisan.com/dal.jpg
Evet kesinlikle dikdörtgen bir saksı çok daha iyi olacak, aslında benim farkettiğim diğer bir hata da, saksı çok sığ, Ağacın gövdesine kadar toprak yığınca biraz yapmacık durdu. Şimdi bence ideal olan, dikdörtgen ve bunun derinliğine göre 2 katı derin bir saksı yapıp ağacı ona yerleştirmek, O zaman gövdeye daha yakın düze yakın bir zemin elde edebilirim.
İtiraf ediyorum, acele ettim. :)
Bir şeyi eklemek zorundayım, bu ağaç sizin anlattığınız ikili gövdelerdeki stile bence uygun değil. çünkü iki gövdenin kalınlığı eşit. Sanki ikiz kardeş gibiler. Biri az daha ince olsaydı tam dediğinizi yapacaktım. Göz kararı yaptım. iki dalın kalınlığı aynı, ama biri uzun biri kısa olunca yine yapmacık duracaktı. Sizin söylediğiniz çalışmayı Cedrus atlantica ile yapmak istiyorum.
Yaptığım çalışmada hata çok, hala bilgilerim eksik. Bi de toprak altında kalmış olan gövde tahmin ettiğimden daha uzun çıkınca o da sorun oldu. en iyisi bu ağacı dikdörtgen ve daha derin bir saksıya almak. Ondan sonra planım şu. bu ağacı gerçek bir ladin ağacını taklit edecek, güzel bir ağaca çevirmek. Yetişkin bir ladin ağacı gerçekten hoş bir görünüme sahip, bu konudaki 11. mesajdaki ağaç bence çok hoş. Bazı kuralları ihlal etmem gerekecek ama sonuç bence güzel olacak. Photoshopta yaptığım resimde sonuç iyi görünüyor ;)
Bu ilk ağacım, tabi hatalarımız olacak :) verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
bonsaisan
23-02-2007, 23:21
Sakın bei yanlış anlamayın.Eleştirim daha doğrusu anlatım tarzım böyledir benim biraz kabadır.Nacizane affınıza sığınıırm amaçım sizi tenkit etmek ben bir şey biliyorumda siz birşey bilmiyorsunuz gibi davranmak değil kimse annesinin karnında bu bilgi ve birikimle doğmadı.Zaman la tecrübe ile elde edilmiş birde yol gösterici size klavuzluk eden bir usta ile çalışılınca bir takım temeller kendiliğinde oturuyor.Mesala Ali bye inanılmaz bir insan ve valtini gerçekden bu hobiye çok sık ayıran biri ben ise bu soralar işlerin yogunlugu altıunda ezimiş profesyonel bir reklam fotoğrafçıısyım ve bu benim çok eski bir hobim türkiyede kurulan ilk bonsa web siteside yine bana iat 15 yıldır.Bu konuda uğraşıyorum.Hattı zatında yurddışındada bu kouda yine kurslara katıldım seminerleri ve sergileri gezdim.Bilgimi pekiştirdim ve bizm ülke şartlarına uydurdum.Benim üzerinde durduğum nolta bir bonsai yapılırken telef olan ağaçlar.Bu yüzden belkide sert bir üslubum varıdr.Birde felsefesi bağlamında.Bonsai bir temel üzerine kurlmuş bir canlı heykel tasarlamakdır.Yılar geçtikçe canlı olan bu ağaç sizin ona verdiğiniz şekle girmeye zorlanır.Ne kadar dirensede genelde onu işleyen sanatçı aslı şekli belirler.Tıpkı çamurun ham halinden çok onu yogurup işleyen çamur ve seramik ustları gibi.İyi çalışmalar diliyorum.Şekil çok hoş olmuş.3 ialk4 yıl sonra güzel bir resmini yine göremek isterim.
Bonsaisan hocam :) tarzınızı kaba bulmadım, yerinde, yapıcı eleştirilerde bulunuyorsunuz. Bunun alınacak bir tarafı yok. Bu ağaçla yola çıkarken, olmazsa köy evinin bahçesine dikerim diye düşünmüştüm :) Ama olacak gibi görünüyor. Ama işin önemli tarafı bu ağaç sayesinde birşeyler öğreniyorum.
Ben de diş hekimiyim. Tüm günümü çalışarak geçiriyorum. Akşam karanlığında ağaçlarıma ancak bakabiliyorum. Gündüz malzeme toplayabilsem , fidanlıklara bakabilsem, güzel olurdu. Şimdi elimde bir çalı var. ondan bişeyler yapabilir miyiz, yoksa köy evinin bahçesini mi süslesin? Değerli düşüncelerinizi bekliyorum. Resimleri burda..
Ali H. ALI
27-02-2007, 11:59
Bonsaiye gonul vermis dostlarim, hepinize merhaba.
Bonsai bir yasam tarzidir. Mutlaka bonsaiden once yapacaginiz bir cok isiniz olabilir ve o islerinizi yapmak zorundasiniz, yasam kosullari bunu gerektiriyor. Bonsaiden keyif aliyorsaniz, ne kadar da baska islerle yogun olsaniz bile, yine de bonsaiye zaman ayirabilirsiniz. Bu zaman belki istediginiz bir uzunlukta olmayabilir, yine de ekmek su gibi[zaman icerisinde farkedeceksiniz ki bonsai de ekmek ve su gibi yasaminizi, olumlu yonde etkiliyor] bonsaiyi de yasaminizin bir parcasi gibi dusunurseniz, ona daha fazla zaman ayirabilirsiniz.
Ben de en az sizler kadar yogunum, gunde 10 saat haftanin 5 gununu calisiyorum ve yine de bonsaiye zaman ayirabiliyorum cunku bonsai yasamimin bir parcasidir.
Hepiniz sevgi ve saygi ile kaliniz.
Ali H. ALI
27-02-2007, 12:13
Vyssera resmini eklediginiz o calidan bonsai yapabilirsiniz, ornegin govde celebi tarzi yapmiya uygun. Yukarilardan sececegin bir iki dali telleyip istedigin gibi kivirip sekillendirirsin, geriye kalan dallari da budarsin 2- 3 yil icerisinde guzel bir agac olur.
Sanirim cali cinsin, cit yapiminda kullanilan bir cins, derin budamadan sonra bircok yeni surgun verebilecegini dusunuyorum.
Eger dusundugum gibi ise derin bir budama ile mini bonsai yapabilirsin.
Daha bircok tarz secenegin olabilir, sen ne yapacagina karar ver, sonra hep beraber bonsai calismana yardim ederiz.
Saglicakla kaliniz.
Selamlar. Biraz düşüneyim de Hocam, bu çalımıza bir şekil verelim. Gövde biraz kırılgan, ama yeterince şekil verebileceğimize emin olursam çelebi yapalım diyorum.
Bu ağacımın sonu da, sürgün verip büyümüşken budadığım için 2-3 ay solup solup açtı ve sonunda kurudu. Ben yaptım siz yapmayın, mevsimine uyun. Bu ağaçtaki hatalarım
1- Gövde ikili gövdeye müsait gibi görünse de- diğer forum üyelerimizi bile kandırmış- gövdenin ikiye ayrıldığı yerin normalde göründüğünden daha yukarıda olması, yani toprak altı gövdesinin uzun olması, bunu görememiştim.
2- İki gövdenin de eşit kalınlık ve uzunlukta olması
3-Yanlış saksı seçimi
4-Acelecilik ve acemiliğini bilmeden işe koyulmak
5-Yanlış zamanda yanlış işlemler uygulamak
Bu ağacı alırken hatırlıyorumda, bonsai yapmada ne var ki, bu ağaçtan hemencecik bir bonsai yaparım diye düşünmüştüm. ;)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.