PDA

View Full Version : Topraksız tarım (çilek için) deneme serası




LEVENT HÜLYA
30-07-2013, 22:17
Merhabalar. Topraksız çilek yetiştirme konusunda uzun süredir araştırma yapıyorum.

Eylül ayında serama 4 çeşit toplam 500 adet fide dikerek deneme üretimine başlamayı düşünüyorum. Seranın uzunluğu 8 metre genişliği 4,5 metre toplam 36 metrekare olacak. Yükseklik ise kenarlarda 2,25 metre tepede 3 metre olarak düşünüldü.

Başarılı olduğum takdirde ikinci adımda 1200 metrekare ticari maksatlı ikinci deneme seramı kurmayı planlıyorum. Allah izin verirse üretim alanımı 1o dönüme kadar çıkartmayı düşünüyorum.

Deneme seramın planlarını bitirdim. Olukları eşit güneş alacakları şekilde doğu batı yönünde yerleştirdim. En çok çekindiğim nokta serayı kurabileceğim tek alan evimin yan bahçesi. Güneşi direkt olarak (bu mevsimde) sabah 10 akşam 6 saatleri arası alıyor. Çevrede başka bina olmadığından direk güneş almasa da yeterince aydınlık oluyor. Değerli üstadlarım eksik düşündüğüm birşey varsa bana yazarlarsa sevinirim. Saygılar.

430714

Yeşil renk olan havalandırma pencereleri (ön arka ve üstte) sarı renk olan giriş kapısı

430715



430716



430717



430718
En çok çekindiğim konu ise, son resimde göründüğü gibi seram ev ile duvarın arasında kalıyor. Umarım ışık konusu sıkıntı yaratmaz.




Buqra
30-07-2013, 23:49
Hayırlı olsun . Evin cephesi önemli ama güneş alan bir yerse bana ışığı keser gibi geldi duvar

ironturk
03-08-2013, 02:14
bence çok güzel planlma ama rüzgarı güneşi hesaplamak çok önemli

botanik83
03-08-2013, 11:39
Bence planlama güzel olmuş ama; havalandırma sistemi gayet mantıklı ama güneş alma konusunda tereddütlerim var.

idris şenol
05-08-2013, 23:37
sisteminiz hayırlı olsun
topraksız tarım hernekdar kolay gibi görünsede ,ha 10 metrede ha 10 dönümde ki sistem aynı olmalı
1...işletme suyunuzun karekterslik özeliklerinizi bilmelisiniz ,suyunuzun A..z ye içeriklerini test ettirin
2...gübreleriniz kaliteli suda eriyebilen kaliteli olsun
3..basitte olsa otomatik ec kontol sistemi kurmalısınız
4..çilek seranızın ısısı 10 derecnin altına düşürmeyin
5 .. cocopit istanbul ortamında çok nemli olmasından dolayı sıkıntı yaşadım %50 perlit %50 cocopit karışımı veya formdaki Ankafar nickli üyemizin nft sistemini tavsiye ederim
direnej çok önemli kesinlikle sitemde köklerde su birikmemeli
çilek tuzluğluğa çok hasas
bu işi daha önce yapmış ,,,,ve uzman kuruluşlardan yardım alın
kaliteli fideler alın önceden sipariş edin
şimdilik hoşça kalın

LEVENT HÜLYA
13-08-2013, 21:14
Dışarıdan göründüğü gibi değil çok fazla detay var, ticari yaparken de dahil profesyonel yardım alacağım. Buraların iklimi uygun ısı konusunda problem yaşamam heralde, cocopeat perlit karışımı veya cocopeat perlit kum karışımı düşünüyorum. Kum tat açısından daha avantajlı ama verimi düşürüyor. Deneyerek öğreneceğiz bakalım.