View Full Version : Ege Botanik "Türkiye'nin Hoya Merkezi"
EGE ÜNİVERSİTESİ BOTANİK BÖLÜMÜ
Herbaryum, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü
Tabip büyüğümün hediyesi çelik ile, 1983 yılında tanımıştım Mumçiceği’ni (Hoya Carnosa) Özel bir çiçek olduğuna yıllar sonra karar verecektim, ilk çiçeklerini 2004 yılında dijital ortama aktardığımda gördüm ki orta yaşın üzerindeki bireyler tarafından tanınıyor.
İnternet sayesinde farklı Hoya’ları tanıma, bilgilenme, sahip olma ve paylaşma imkanına kavuşmuştum. Avusturalya ile Güney Doğu Asya’'da nemli, tropikal yağmur ormanlarında bulunan bitkiler ve üçyüzün üzerinde çeşitleri olduğunu okumuştum.
Genel olarak ağaç, çalı, sarmaşık ve otları da içeren bir çiçekli bitki ailesinden bir tek sarmaşık olanını tanıyordum. Sütlü özsuyu olan epifik bitkiler olduğunu, Ceropegia, Dischidia ve Stapelia gibi türler ile de ilişkili olduklarını öğrendiğimde bu türleri de beğenmiştim. (Hoya adı; bir İngiliz olan Thomas Hoy’un (1750 - 1822) anısına, vatandaşı Robert Brown (1773 - 1858) tarafından verilmiş, İngiliz’ler tarafından kayıtlansa da, seyahatler ile başta avrupa ülkeleri olmak üzere tanınmış, tutku derecesinde sevilmiş ve birçok koleksiyoner yetiştiriciler oluşmuş, özel klüpler kurulmuş. )
2006 da www.agaclar.net (http://www.agaclar.net) e katıldıktan sonra, Hollanda’'da yaşayan İngiliz vatandaşı koleksiyoner Paul Shirley ile yazışmaya ve ondan Hoya satın almaya başlamıştım. Burada tanıştığım, paylaşım içinde olduğum Hoya grubumuz ile siparişlerimizi birleştirerek bir çok farklı ülkeden alımlarımız oldu.
Tropikal bitki yetiştirebilmek, daimi sera ortamını sağlamadan mümkün olmuyordu. Ortam şartları bozulduğunda hep başa dönüyordum. Ege Ünv.Fen Fak. Botanik Bahçesine hem sera ortamını incelemek, hem bilgi almak için gitmiştim ki, sonunda Hoyalar evsahibi, ben bir misafiri olmuştum.
Elbette 2008 yılında tanıştığım hocalarımın (Dr.Serdar Gökhan ŞENOL, Dr. Ademi Fahri PİRHAN, Dr.Hasan YILDIRIM ve Seralardan sorumlu uzmanımız Musa IŞIKLI.) tükenmeyen sabırları, gayretleri, teşvikleri, güler yüzleri, beni etkiledi, yaklaşımları gurubumuz gibiydi. Hocalarımızın da onayını alarak tüm hoyalarımı Botanik’'e armağan ettim.
Dostlarımdan hediye gelen Hoya’ları, yetiştirememe korkusu ve sahip olma keyfi birbirine karışmış durumda buraya yerleştirmiş, Sayın Musa Işıklı ’'ın gayretleri ile üretmeyi başarmış durumdayız. Bu türleri izlerken, dostlarımı mutluluk ve tebessüm ile anıyor, bu keyfi, huzuru ve mutluluğu paylaşmak için bu sayfayı oluşturmak istiyordum.
Hoya merkezimizde beş yıl önce başlayan çabalarımızı 2013 yılında, görsel güzelliklere dönüşmeye başlaması sonucunda yayınlamaya uygun buldum. Hoya’ların budanacak kadar büyümeleri, çeliklenen türlerin artması, farklı türlere sahip olmak isteyen dostlarımızın istek ve taleplerini ekonomik bir biçimde karşılarken, bu merkezimizi de yeni Hoya türleri ile zenginleştirmeyi hedefliyorum.
Amacım; İzmir'de, dilediğimizde derdimizi anlatabileceğimiz, güvenli, gelişmeye açık, sevgi ve saygı temelli, ulaşabileceğimiz, gözleyebileceğimiz, halka açık, mümkün olacağı kadar maddiyattan uzak bir Hoya merkezi oluşturmaktır.
Her yılın Ekim ayının birinci haftasını Hoya haftası olarak, tanışma, paylaşım, bilgi alışverişi, geziler olarak türlü etkinliklerle tanıtmak ve kutlamaktır.
Umuyorum; merkezimiz odaklı, zaman içinde, geçmişimizle, düşüncelerimizle, davranışlarımızla, yaklaşımlarımızla geleceğe dönük bir kültürü oluşturarak, Hoya klubü kurabilecek kadar gelişir ve büyürüz.
Bilim yuvamızla “ EGE ÜNV. BOTANİK BÖLÜMÜ Herbaryum, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğ “ kucaklaşarak, Toprak kültüründe yetiştirmeye çalışılan Hoya’larda yüze yakın çeşitle yakalanan başarının; paylaşılması, genişletilmesi ve geleceğe aktarılması, yurdumuzdaki Hoya severlerin onuru ve gururu olması dileklerimle.
Bu bölümde, BOTANİK te bulunan Hoya’lar hakkında; geçmiş ve günümüz hakkında görsel ağırlıklı mesajlar bulacaksınız.
Dilerim bu merkezin geleceğini, Hoya gönüllüleri olarak hep birlikte oluştururuz.
Not: Bu bölümde Botanik'le ilgili bilgileri aktaracağım için, yazışma yapılmayacaktır.
Dilaver KAPLAN
428577
428578
428579
428580
428585
(Ege Botanik hakkında yazışmalarımızı, Mum Çiçeği başlığı altında yapacağız)
Hoya Toplantısı 11 Ekim 2013 (http://www.youtube.com/watch?v=FiCiXAcA4jc)
Koleksiyonumuzun oluşması aşamalarından da söz etmek gerekiyor.
Sayın Mine Pakkener ve dostları ile 2006 (http://http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-hoyalari/15741.htm) da tanışarak başlayıp, günümüze kadar gelebildik.
2007 yılında Sayın Tunahan Çakır' ın röportajı (http://http://www.agaclar.net/dergi/mum.html) ve organizasyonumuzdaki katkıları ile ilk siparişlerimiz gelmeye başlamıştı.
439333
Sayın Çakır' ın bu çalışması her daim güçlü bir referans olacaktır. 2007-8 tarihli Mumçiçeği özel sayımızı her okuduğumda bilgilerim hala zenginleşiyor.
2008 başlarında istediğim sonuçlara ulaşamamıştım, dergimizde gördüğüm Paul Shirley ile yazışmaya başladım. (Tüm ortak siparişler yazışmalarımızı ve satıcı ile görüşmeleri, Sayın velveteen ve Sayın elek gerçekleştirmişlerdir), Öğretmen tavırları, güveni, desteği beni etkilemişti. Hoya' ya ve Paul' e gezi planlamak çok mu hayalcilik olacaktı ?
Yurtdışına siparişte bulunmak, ödeme yapmak, siparişinizin size ulaşması bir çırpıda gerçekleşen işlemler olmuyordu. Bitki, ülke, taşıma, gümrük, teslimat, bunların tümü için ayrı ayrı kurallar, uygulamalar çıkıyordu karşımıza.
2009 da kayıplarımı telafi edebilmek için yeni bir sipariş düşündüğümü dostlarım ile paylaşmıştım, katılmak isteyen dostlarımızla bu şekilde kucaklaşmıştık.
439334
:)
Dostlarımdan gelen hediyeleri de merkezimize aktardım.
Sayın hüzünperest (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-hoyalari/15509-2.htm)'in hediyesi Hoya Linearis.
438805
Sayın ilkin (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-hoyalari/6675-9.htm)'in hediyesi, Hoya Curtisii .
438814
Sayın İlknur Aşık (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-hoyalari/6696-2.htm)'ın hediyesi, Hoya Serpens.
438813
Sayın bettyycim'in hediyesi, Hoya cumingiana.
438815
Sayın yeşillim (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-hoyalari/23052-10.htm)'den Hoya davidcummingii.
438816
Bunların dışında, bir kişi Hoya Darwinii hediye etmiş.
Bizler Hoya shepherdii'yi yurtdışında ararken, onu burada hazır bulmuştuk.
Zararlılarla mücadelede gerekenler uzmanların rehberliğinde yapılıyor, fakat Hoya’larda çiçek açtırma, gövde büyütme veya köklendirme gibi ajanlar kullanılmıyor. Bu nedenle Hoya’ların büyümeleri ve gelişmeleri burada yavaş oluyor. Bizim de acelemiz yok, alan sorunu yaşamak istemeyiz. Bizim için önemli olan Hoya türlerini bu merkezde yaşatabilmek. Hoya varsa, çiçekleri de olacaktır .. :)
Bana göre, Hoya yetiştirmenin en zor kısmı seçim yapmaktır.
Duygusallığımızdan mı, aceleciliğimizden mi, kısa yoldan sonuca ulaşma isteğimizden mi bilemiyorum... Sınırsızca istiyoruz, gücümüz yettiğince satınalıyoruz, çiçeklendirebilmeyi başarsak da, başaramasak da sorun bitmiyor. Bir daha, bir daha, denemeler de bitmiyor.
Bu nedenlerle yeni yetiştiriciler ne istediklerini bilmeliler ki (sarıcı veya sarkan, kokulu veya kokusuz, boyut olarak büyük veya küçük, kolay çiçeklenen veya zor çiçeklenen v.s.) onları doğru yönlendirebilelim.
Fransız yazar Andre Maurois şöyle demiş; "Eğer insanlar kendi hayatlarındaki olaylara daha açık bir zihinle bakabilseler, çoğu kez elde etmeyi başaramadıkları şeyleri aslında arzulamadıklarının farkına varırlar."
Arzularımızı bilgi ile desteklemeliyiz, sabır ve gayret katarak sonuca ulaşmalıyız. Zaman geçtikçe (yaşlandıkça diyemiyorum) bazı sözler daha anlamlı oluyor, şunun gibi : “ Mutluluğun ya da mutsuzluğun hayatta yaşanan olayların niteliğinden ziyade bu olayları karşılama tarzımıza bağlı olduğu yolundaki kanaatim gittikçe daha da güçleniyor. (Alm.flz Wilhelm von Humboldt)”
Bu merkezin var olması yolundaki dileğim ve (fahri) görevim gereği; isteyen tüm Hoya severlere yardımcı olacağım. İsteyenlerden beklentim, biraz bilgili, dürüst (Hobi tutkulu) ve kararlı olmalarıdır.
Birkaç yıldır 10 Ekim’de toplanıp, Hoya konulu sohpetlerimiz oluyor, ortak siparişler hazırlıyoruz, takas yapıyoruz, elinde fazla çeliği bulunan dostlarımız paylaşımda bulunuyorlar.
Bu yıl da Ege botanik’ te toplanmayı planlıyoruz, tarih; 11 ekim 2013 Cuma.
Ortak siparişler konusunda, ne yapacağımızı burada kararlaştıracağız. Gelen taleplere göre nereden (Hollanda, Tayland) alım yapılacağı ortaya çıkmalı, malum, satıcılardaki listelere göre seçim yapıyoruz.
Bu bölümü yazışmalara açıyoruz fakat yazışma konumuz belirli bir olgunluğa ulaştığında, Ortak siparişler bölümünden devam edeceğiz.
Merkezimizle ilgili genel bilgileri buradan fotoğraflı olarak duyurmayı, türlere göre detaylı mesajları veya fotoğrafları ilgili başlıkta yapmayı planlıyorum.
Dileğim odur ki; Hoya sevdalıları Ege Botanik serasını gelecek kuşaklara geliştirerek, büyüterek taşırlar.
441906
441907
Sizleri Hoya Nicholsoniae ile selamlıyorum.
Teşekkürler sevgili dkp :)
-Ben de dahil olmak üzere pek çoğumuzu hoya sevdasına dahil ettiğiniz için,
-Türkiye'de bir üniversite bünyesinde Hoya Merkezi oluşturulmasına öncülük ettiğiniz için,
-Hoya yetiştirmeye başladığım ilk günlerde sorduğum tüm sorulara , sorularımıza bıkmadan, usanmadan tekrar tekrar açıklayarak yardımcı olduğunuz için...
-Ortak Siparişlerimize öncülük ettiğiniz, bizi yeni türlerle buluşturduğunuz, her bir çeliği nasıl, nereden keseceğimizi tek tek anlatıp yanıbaşımızdaymış gibi destek verdiğiniz için.
Ve elbette sonu gelmeyecek yeni sorularımıza vereceğiniz yanıtlarla hoya tutkunlarına destek vereceğiniz için :)
11 ekim cuma ve çalışma günü, çalışan hoyaseverlerin düşünülmemiş olmasına üzüldüm.
Katılamıyacağıma da ayrıca...
Güzel bir toplantı olmasını dilerim.
Sevgili Jezebel,
Hem Cuma günü olması hem de 15 Ekim'de başlayacak Kurban Bayramı öncesindeki tatilin ilk gününe rastlaması nedeniyle özellikle İzmir dışından katılım olması neredeyse imkansız olduğu için sevgili dkp'den geniş katılımlı ayrı bir toplantı daha gerçekleştirme sözü aldık :) 11 Ekim'deki toplantıyı geleneksel hale getirmeyi planladığımız toplantılara ön hazırlık toplantısı demek daha doğru olacak herhalde.
Umarım geniş katılımlı olmasını hedeflediğimiz toplantıyı çalışan arkadaşlarımız için de uygun olan bir günde planlamak mümkün olur.
Sn.maki,
Sayın dkp'nin sağlık durumunu düşünerek ikinci bir toplantı organizasyonuyla (kendi adıma yazıyorum ) onu yormak istemiyorum.
İzmir grubu benden ibaret değil ki;)
Böyle uygun gördüyse tabi ki organizasyon olacaktır.
Geniş katılım da olacaktır mutlaka.
Emekli veya çalışmayan çok arkadaşımız var.
Saygılar.
En son hocalarla konuştuğumda, Ademi bey hafta sonu da toplantı yapmamızın mümkün olabileceğini söylemişti. Belki 12 cumartesi gününe kaydırma konuşulabilir botanikle.
Sayın Jezebel, Hoya gönüllüleri olarak ayni duyguları taşıyoruz, teşekkür ederim.
Sayın memet, ben de hafta sonu olmasını istiyorum ama programı oranın şartlarına göre yapmak zorunda kalıyoruz. Görüşeceğim.
Ege Botanik' i ziyaretimizin nedeni, 2007 sonundan 2010 a kadar Hoya yetiştirmede hedeflediğim başarıya ulaşamadım, Hoya serasını gördükten sonra bilgilerim anlam kazanmaya başlamıştı. (Ege' de seradan sorumlu uzm. Musa Bey' in çabaları ile başarılı olundu.)
Hoya Fungii' nin çiçek öbeğindeki 4 adetlik taç yapraklarına bayılıyorum. Geçen hafta fotoğrafladım. Bir de mayıs ayında çiçeklenmişti.
Hoya Memoria, 2010 Aleagarden' den çelik olarak almıştım. Geçen hafta ilk çiçekleri.
Sevgili Jezebel,
İkinci bir toplantı kararı sevgili dkp'nin önerisi ile alındı, endişelenmeyin lütfen. Geride iyi bir ikili bazen üçlü, dörtlü olarak hep birlikte ekip çalışması yapmaya gayret sarf ediyoruz .
Umarım bu çalışmalar, forumumuza ve Türkiye'de hoya yetiştiricilerinin çoğalmasına katkı sağlar.
Hoya Publicalyx'lerden kırmızı ilk beğendiğim türdü. Carnosa gibi uyumlu bir tür, çiçek öbekleri büyük, haziranda çiçeklenmeye başladı ve hala çiçekli. Diğerlerinde (silver ve red button) çiçek gelişimi yok.
Hoya Heuschkeliana, Carnosa dışında gördüğümüz ilk çiçeğimiz. Eşim ile baktıkça güldük, bu kadar küçük bir çiçek beklemiyorduk. Kolay büyüyen ve çiçeklenen sarkan bir tür, askıda bulunuyor, dayanıklı olduğunu düşünüyorum.
Hoya Revoluta, serada bulunan diğer Hoyalar gibiydi dikkatimi çekmemiş, çiçeklendiğini görünce şaşırmıştım, adını da hatırlayamam diye yeni dikimlerin bulunduğu etiketi fotoğrafladım. İnternet görselinde inceledim, güzelmiş. Kokusunu kahve çiçeğinin kokusuna benzettim.
Cuma hastane randevum olmazsa muhakkak orada olacağım.
Yalnız saati göremedim gibi. Kaçta toplantı?
11.10.2013 cuma günü saat : 14:00 - 16:00 arası Ege Botanik' te olacağız. Sayfasını açıyoruz. :)
Hoya shepherdii, haziranda çiçeklendi. Hoya Obovata haziranda başladı, Eylüle kadar üzerinden çiçek eksik olmadı ..
Sanırım artık zamanı geldi. Vakit yurtdışına ortak hoya siparişi verme vaktidir :)
http://www.agaclar.net/forum/ortak-siparisler/32780.htm#post1202816
Hoya Obovata haziranda başladı, Eylüle kadar üzerinden çiçek eksik olmadı ..
Takip etmediğimiz bir tür süpriz yaptı. Hoya Camphorifolia :)
Tüm Hoya sevenler, 11.ekim.2013 cuma günü Ege Botanik (http://www.agaclar.net/forum/agaclar-net-toplanti-ve-gezileri/32796.htm) bahçesine, sohbet ve tanışmak için davetlisiniz. :)
FatihBahce
27-09-2013, 08:37
Tüm Hoya sevenler, 11.ekim.2013 cuma günü Ege Botanik (http://www.agaclar.net/forum/agaclar-net-toplanti-ve-gezileri/32796.htm) bahçesine, sohbet ve tanışmak için davetlisiniz. :)
Geçen yılki toplantı dkp'nin bilgilendirici konuşmalarıyla güzel geçmişti. Aksilik çıkmazsa bu buluşmaya da katılacağım.
Yasin Aksoy
27-09-2013, 10:08
Haftasonu olsaydı gelmeyi çok isterdim, artık bir dahaki sefere tanışmak isterim ...
Sizlere iyi çalışmalar ...
Sayın Yasin Aksoy, Ege Botanik ziyaretlerini ancak mesai saatleri içinde yapabiliyoruz. İzmir' de bazı hafta sonları etkinliklerimiz oluyor, bekleriz.
Ilk paketleri gordum ya, zamanda geriye bir yolculuk yaptim.... Icinden cikanlarla, yasadigim anlari hatirladim, tatli bir gulumseme belirdi yuzumde.. Nasil basladik, neler yasadik ve geldigimiz noktaya baktim. Keyiflendim.. Hep soylerim, beni bu hobiyle tanistiran, hayatima tutkuyla sarildigim bir guzel an katan hoya maceram sayenizde gercege donustu ve yeserdi.
Hollanda'dan gelen kucuk dostlarim halen Istanbul'da yasamaktalar, ben onlarin uzaginda da olsam benim icin anlamlari hala cok buyuk. Nasip kismet, belki yavrularindan yanimda getirme sansi olur... Belli mi olur...
Bu guzel dusu gercek hale getirmekte sizin katkiniz cok buyuk oldu. Ben de, guzelliklerin devamini getirme konusunda corbada tuzum olsun isterim. Hoya sever arkadaslarla, yurtdisi siparislerinizle surekli aileyi buyutuyorsunuz biliyorum ama gelirken cam sakizi coban armagani bir turu botanik'e hediye etmeyi isterim. Kucuk kuslar fisildar mi acaba, mevcut olmayan hangi turu yakisir oraya diye :)
Sayın kaktüs,
Teşekkür ederim, hep birlikte bilgilendik, geliştik, birbirimizden destek bulduk.:) Eski yazışmalarımıza göz gezdirdikçe ne kadar yol aldığımızı görebiliyorum.
Sanal ortamda gördüğümüz bitkileri yetiştirme şartlarını bilmeden sahip olabilme çabalarımız, bu bitkiyi yetiştirmekten çok daha zordu.
Hep aklımda şu soru vardı "Neden yurdumuzda yok ?"
Merkezimize oradan verdiğiniz destekten daha güzel ve anlamlı ne olabilir ki ? sizin de isminizle anılan bir Hoya' nız olacak, sipariş listelerimiz henüz oluşuyor, yazacağım..
Hoya Davidcumingii nemli ortamı seviyor, kolay yetişen bir tür.
Gerçekten farklı bir tutkuymuş hoya yetiştirmek. İlk bir sene, arkadaşımın gönderdiği hoya Carnosa çeliklerimi büyütmüştüm. Daha sonra tek tek türlerim arttı. Şimdi 70 den fazla türüm var. Hepsi yatişkin değil tabii.
Ben de sevgili kaktüs gibi düşünüyorum. Ege Botanik'de olmayıp bende olan türlerden hediye etmek isterim. Belki bizim de bir hoya ormanımız olur:)
Gerçekten farklı bir tutkuymuş hoya yetiştirmek. İlk bir sene, arkadaşımın gönderdiği hoya Carnosa çeliklerimi büyütmüştüm. Daha sonra tek tek türlerim arttı. Şimdi 70 den fazla türüm var. Hepsi yatişkin değil tabii.
Ben de sevgili kaktüs gibi düşünüyorum. Ege Botanik'de olmayıp bende olan türlerden hediye etmek isterim. Belki bizim de bir hoya ormanımız olur:)
Merhaba
Ben sizden hoya celigi istesem bana yardimci olabilirsiniz.kac yere baktım ama bir türlü bulamadım. Bu çiçeğe hayran kaldım...sevgi ve saygılar
semfeybey
06-10-2013, 12:00
Bu hoyalara çiçek açtırmanın sırrı nedir, ben daha büyütmeyi bile beceremedim, carnosa.
Sayın semfeybey, 11.10.2013 cuma 14:00 - 16:00 arası Ege Botanikte olacağız, zamanınız uygun olursa bekleriz, bakarsınız carnosa dışında da bir türe sahip olabilirsiniz. :)
Sevgili hoya dostaları...
Aslında çok küçük yaşlarda rahmetli anneannemin evinde mis kokusu ile beni kendine bağlayan bu küçük kraliçe ile yıllar sonra bahçemize yaptığınız koleksiyon ile tekrar bir araya gelmek inanılmazdı.Serdar sizinle başlayan bu projeden bahsedip bitkilerin bahçeye geldiği günden beri her fırsatta serada alıyorum soluğu ve keyifle gelişmelerini seyrediyorum gerçekten ilham verici bir tür.Sağolsun Musa beyde çocuğu gibi ilgileniyor koleksiyonla. Geçen hafta Bitki çizim sınıfım ile tepelerindeydik bizlere harika pozlar verdiler ve bizde onları en güzel biçimde resmetmeye çalıştık.Şimdi kendi yaptığım illustrasyonları yılbaşı özel koleksiyonum için seramik yüzeyine çalışıyorum ve biliyorum ki izleyici için tam bir görsel şölen olacak.11 ekim buluşmanıza atölyedeki yoğunluk sebebi ile katılamadım ancak en kısa zamanda bu güzel türün korunması ve unutulmaması için müthiş çaba gösteren siz güzel insanlar ile tanışma fırsatı bulabilirim.Saygılarımla..
Beril ŞENOL
Sayın genome, hoşgeldiniz. Hoya grubumuz varlığınızla güçlenecek. Sanatcı olarak sizin ilginize ve beğeninize mazhar olmak, gurur verici.
Her seferinde İzmir'e gittiğimde en çok görmek istediğim tek yere bir türlü fırsat ayıramamıştım. Bu sefer haftalar öncesinde sadece orayı gezmek için büyük bir plan yaptım ve yapılan planı ablamla birlikte dün sabah işleyişe geçirdik. Baktık ki planlarımız çok zamanımız az o zaman diğer planları iptal edip bütün planları Ege Botaniğe ayırdık.
Harika ötesi bir yolculuktan sonra saat sabah 10 gibi İzmir'e varmıştık. Kısa bir süre sonra da botanikteydik. Botaniğe ulaştığımızda bizi Musa Abi karşıladı. Buradan ona bütün her şey için hepimiz adına teşekkür ediyorum. Yiyip içtiğim benim olsun gezip gördüklerimi sizde görün istedim.
Girişte bizi güzel bir kaktüs bekliyordu.
528812
Ve her kapının cennete açıldığı bir yerin genel olarak görüntüsü de şöyle:
528813
528814
Ege Botaniğin en büyüleyici bölümü benim için hoyaların bulunduğu ortam olması ayrı bir güzeldi ve bu güzellikleri sizin de görün istedim. Görsellere başlıyoruz. Öncelikle genel bir kaç görüntü.
En başta kraliçe Hoya carnosa:
528815
Hoya mathildeler:
528816
Hoya shepherdii:
528817
ve diğerleri:
528818
Hoya bölümünün ortasında iki tane köklendirme ve bazı nem sever türler için daha fazla nem muhafazası için bir başka bölüm daha oluşturulmuştu.
528819
528820
Hoya lacunosa:
528821
Hoya serpens:
528822
528823
Hoya shepherdii:
528824
Hoya pubicalyx GPS 282:
528825
Ve diğer büyük hoyalar:
528826
528827
528828
Diğer büyükler:
528831
528832
528833
528834
528835
Devam ediyoruz:
528836
528837
528838
528839
528840
Devam ediyoruz:
528841
528842
528843
528844
528845
Ve sona geldik:
528846
528847
528848
528849
528850
Rüya gibi güzel bir gün geçirdikten sonra Denizli'ye döndük. Muhteşem bir gündü...
Güzel kareler paylaşım için teşekkürler. Eline sağlık.
esmaesma
07-12-2014, 22:28
Keşke ben de orada olabilseydim. Ne kadar harika. Bir an için de olsa sayın fatih beyin güzel resimleriyle orada hissetmek de güzeldi :) :)
Mükemmel...Emeklerinize sağlık..
Emegi gecen herkesi tebrik ederim. Annemden gelen celigi buyutup cicek actiginda muhtesem aromasi ile beni kendine bagladi. Limon agaci, sardunya derken simdide bir baska cicege baglanmis buldum kendimi. Arastirma yapayim derken hic bukadar cok turu olacagi aklima gelmemisti. Ustelik ture ait bir bitanik olusturulmus olmasi oldukca harika. Verilen emekler taktire şayan.. Umarim bende en kisa surede degisik turlerine ulasirim.
salihcan
24-12-2015, 16:34
Bugün Ege Botaniğe gittim pek fazla fotoğraf çekemedim :( Bir kaç fotoğraf paylaşayım dedim, sizler için ;)
Sera içindeki sera :D
590105
590106
590107
Hoya Rigida
590108
590109
salihcan
24-12-2015, 16:43
Hoya Multiflora pardon Saylan :rolleyes:;)
590115
590116
590117
Hoya Memoria
590118
Hoya Lacunosa
590119
salihcan
24-12-2015, 16:47
Tepelerdeki hoyalar :eek:
Hoya Australis
590120
Hoya Campanulata Bence Hoya Danumensis
590121
salihcan
24-12-2015, 16:50
Hoya Praetorii
En sevdiklerimden biri keşke haftaya gitseydim çiçeğini görürdüm :mad:,koleksiyonumda maalesef olmayan bir tür:(
590122
590123
590124
salihcan
24-12-2015, 16:57
Son fotoğraflar ...
Son hoya fotoğrafı Hoya Davidcummungi
590125
Kohleria
590128
Orkideler
590129
590130
Musa Bey'e teşekür ederim böyle güzel bir yeri bana gezdirdiği için :)
salihcan
31-12-2015, 17:08
Bugün yine ben Hoyaların yanına gittim :D Fazla fotoğraf çekemedim affedin :(
Hoya Davidcummungii onlarca çiçek geliyor :eek:
590940
590941
590942
Hoya Campanulata :cool:
590943
590944
çaylakhoyaaşığı
18-02-2016, 12:22
Haftasonu ziyarete açık mısınız? Ayarlayıp gelmek isterim.
merhaba bence siz bir tane multiflora alın şimdiye kadar bu kadar erken çiçek açan hoya görmemiştim ..enerji veriyor....
Bergüzar_Çlşkn
19-05-2022, 15:50
Merhaba sitede yeni üyeyim, hoya sevdalısıyım yeni edinmek için uğraştığım hoya çeliklerim oldu 1 tane keyfi yerinde hoya carnosa türüm mevcut..
Ltfn yanlış yerden başladıysam beni yönlendirin, soru sormak istiyorum hoyalar için..
Çelik paylaşımı yeni türler için oluyor mu, neredeki yazışmaları takip etmem gerekiyor
******
Merhaba bu başlık aktif olarak kullanılmaz oldu sanırsam, Bergüzar hanımla aynı sorum var :)
evandevan5
12-08-2022, 15:02
ben istanbulda cağaloğlu istanbul ün. botanık bahçesi var istanbul müftüğü ile aynı bahçede . gitmiştim okadar güzeldi ki
kahve ağacı dalından meyva yedim serada bir sürü ağaç gördüm su mercumeği ve sadece suda büyüyen kaktüs ve ölmez bitkisi denen peygamber kılıcı bitkisinin bir versiyonu suda uzamışta uzamış
bahçe müftülüğe devir edilince artık bitkilerden hayır haber yok artık. çanım bitkilerin hali ne oldu. acep.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.