PDA

View Full Version : Tarhun (Artemisia dracunculus L., Artemisia dracunculoides Pursh)




agartha
30-05-2007, 05:01
2 tür tarhun var diye biliyorum. Ben tohumdan yetiştireceğim için 'Rus tarhun otu' denen türünü tercih ettim. Diğeri olan 'Fransız tarhun'u daha lezzetli olmasına rağmen tohum yerine bölerek üretikleri için alamadım. Şu anda balkonumda diğer filizlerle beraber serpiliyorlar. Bol miktarda seyreltmem gerekeceği için üzülüyorum. Sanırım çoğunu (biraz güçlendikten sonra) Yalova'da ki teyzeme ve tanıdıklara götüreceğim.




Derya Özen
17-09-2008, 09:41
İnternette yaptığım araştırmalar, aromatik olan bu bitkinin çok faydalı olduğu yönünde.
Çubuk yöresinde turşu yapımlarında da bolca kullanılıyor, özellikle ev turşularında.

Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu Sibirya’dır. Günümüzde Avrupa’da büyük ölçüde kültürü yapılmakta, ülkemizde de Ankara, Gaziantep, Urfa ve Erzurum’daki bazı bahçelerde yetiştirilmektedir.

Faydaları :

İdrar söktürür.

Vücutta biriken tuz ve suyu atar.

Hazımsızlığı giderir.

Mide hastalıklarında faydalıdır.

Mide ve bağırsak gazlarını giderir.

Bağırsak solucanlarını düşürür.

Aybaşı kanamalarının ağrısız olmasını sağlar.

Faydaları bölümündeki bilgileri. http://www.tarimziraat.com/sifali_bitkiler/c357-tarhunun_faydalari_nelerdir/tarhun_bitkisi.html siteden aldım.

Resim, bizim bolkondaki "tarhun"dan bizzat benim tarafımdan çekildi.

Çay gibi demlendirerek içinler de varmış, ama biz turşularda ve sofrada salata gibi tüketmeyi daha çok seviyoruz. Geçen yıl, balkondaki saksımıza kız kardeşim sadece bir kök dikmişti, o kadar çok kök verdiki bu yıl saksısını değiştirdik. Üstelik dikildiği her toptağa çok çabuk uyum sağlıyor.
Tadı anasonu andırıyor, hatta ilk kez tadına baklanlar, "bune yaaa tıpkı rakı gibi" demekten kendilerini alamıyorlar :)

derya Derya
29-10-2008, 19:06
Yayla çorbasının üzeri için tereyağı ile biraz çevirerek hazırlayıp dökerseniz çok güzel oluyor.
Osmanlı saraylarında da böyle yapılırmış...

nevsune
20-03-2009, 08:42
Derya'cığım benim bir arkadaşım var. Yılın bu mevsiminde tarhun bulmak için Ankara'yı dört dolanıyor. Ben adını da tadını da ondan öğrendim. Hani bu kadar takıntılı aradığına göre nasıl birşeymiş diye ayaküstü şöyle bir tadına baktım ama pek beğendiğimi söyleyemeyeceğim doğrusu. Bu yüzden nasıl yendiği konusunda da hiç ilgilenmemiştim.

Çubuk turşusunun hiç bir yerinkine benzemeyen lezzeti bu ottan mı geliyor acaba? Yaz sonu gelince biz Ankaralılar akın akın, Çubuğa turşu almaya gideriz.

Senin saksındakliler de çok canlı. Peki bu bitki turşu yapımından başka bir şeyde kullanılmıyor mu? Örneğin salataya falan konulmaz mı, anasonlu anasonlu:)

Derya Özen
20-03-2009, 09:03
Nevsune Teyze, bu bitki tadı için değil, şifasının bol olması sebebiyle tüketiliyor. Bende tıpkı senin gibi beğenmiyorum, ama bunu ekmek arasına koyup öyle bir yiyorlarki sanki hiç anason tadı yokmuş gibi, bende hayret ediyorum. Nefes açtığıda bir gerçek. Turşulara gelince, genelde seri olarak üretilen turşuya, tarhun koymazlar, kişiler evlerde kendilerinin yiyeceği turşuya katıyorlar bu bitkiyi, nedeni ise, turşuya sarı bir renk vermesi. Ama öyle çok fazla değil, 5 kiloluk bir bidona, 9-10 dal kadar bir şey katılıyor. Salataya konulmazmı demişsin, benim bir teyzem var, onun yaptığı salatayı yerken, salatanın tadından ziyade, bu neydi diye düşünür dururuz. O eline geçen herşeyi katıyor salatasına, buna tarhunda dahil ve çok farklı lezzetlerde salatası oluyor :)

sabah
20-03-2009, 11:19
Eğer aynı ottan söz ediyorsak, tarhunu bulmak için bırakın Ankara'yı, Türkiyeyi dolanmak bile az gelir.

Ben geçen yıl bir yurtdışı gezimden hediye olarak almıştım da çok makbule geçmişti. :rolleyes:

Kıymalı su böreği ve kıymalı makarnayı tarhunla denemek gerek.

Derya Özen
20-03-2009, 11:21
Benim bahsettiğim ot yukarı tarafta fotoğrafı yüklediğim ot, anasonlu bir tadı var. Siz, çok seviyorsunuz anlaşılan, Sn sabah.

sabah
20-03-2009, 11:36
Bir kökten bu kadar çoğalması ne iyiymiş.

Anlamadığım şey bu kadar kolay çoğalan bir bitki memlekette niye zor bulunur hale gelmiş.

Derya Özen
20-03-2009, 12:06
Emin olun öyle, o fotoğrafı geçen yıl çektim. Ondan önceki yıl 4 kök olarak dikmiştim. Hali ortada.

Zeferan
30-04-2009, 21:04
Tarhun dalı suda köklenirmi acaba? Pazardan aldığım bir demet tarhunun yarısını suya koydum .10 gün oldu. Bazı ufak dallar çürüdü. Diğerleri hala sağlam. İnşallah 1 dal bile olsa köklenir.

Derya Özen
01-05-2009, 10:53
Ben hiç o şekilde denemedim, ama pazardan aldığınız, tarhunda kök varsa tutma ihtimali çok yüksek, fakat kök yosa sanmıyorum tutmaz. Ama siz şansınızı bir deneyin derim.

Derya Özen
12-05-2009, 12:44
tarhunlarla ilgili biraz bilgi vermek istiyorum.
Malum canlı bir bitkiyi, uygun bir koli ya da kutu bulup yerleştirmeye çalışıyorum. birazcık ezilme ya da solma olabilir. Önemli olan, tarhunun kökü.

Size gönderdiğim tarhunları, benim diktiğim, petlerden, toprağına ve köküne zarar vermeden çıkartıp daha büyük bir yere dikin. Varsa direkt olarak bahçenize dikin. Bir kök, 2 yıl içinde, eğer her yıl köklerinden ayrılıp, yeni fidalama yöntemi uygulanırsa, çok çabuk bir şekilde yayılır.

Şuan size göndermiş olduğum, tarhunlar sadece iki yıl önce 1 köktü. İki yıldır hem fide dağıtımı yaptım hemde evimizde tükettik. Yani çok verimli bir bitki. Ben hiç tohumunu alamadım. Çünkü: tohum almak için, damızlık bırakmadan sürekli olarak dallarını koparık yedik. Ama tohumu olduğunu söylediler.
Umarım hepiniz istediğiniz verimi alırsınız. Herkese selamlar.

k0900
12-05-2009, 18:07
Sn. Özen, müsadenizle bir resim yükleyecem, merak eden arkadaşlar bitki hakkında bilgi sahıbı olsunlar, belki sizinde ilave edecekleriniz olur :)

M.Ali
13-05-2009, 16:11
Tarhunumu aldım ve hemen açtım. Toprağı hala nemliydi, iki filizi varmış ama ne yazık ki biri ortadan kırılmış. Eve gelince ona bir saksı ayarladım ve köklerine zarar vermeden toprağıyla yeni saksısına aldım. Ek olarak torf, bahçe toprağı ve çiftlik gübresi karışımı ekledim ve sulayıp biraz güneşe bıraktım. Akşama yukarı kat balkonuna çıkaracağım çünki henüz tek filiz ve ona böcek ve diğer hayvanların zarar vermesini istemiyorum (Özellikle salyangozlar bahçede baş belası oldular. Ektiklerimizi ya tamamen yediler ya da uçlarını).

Ben ayrıca sizden biraz tarhunun ışık ne nem gereksinmeleri hakkında bilgi almak istiyorum. Sizin tarhunu tuttuğunuz yere yaklaşık günde kaç saat güneş geliyor. Suyu severmi yoksa suyunu normal ya da az mı veriyorsunuz?

Derya Özen
13-05-2009, 16:36
Tarhunu günlük birkaç saat güneş gören bir yere koyarsanız iyi olur. Yaz aylarında 2 günde bir, çok sıcaklarda su ihtiyacına göre hergün su verebilirsiniz. Size tavsiyem, suyunu ya akşam güneş battıktan sonra, ya da sabah çok erken vermeniz.

Seneye bir kaç kök olur, kölerinden ayrıp çoğalmasını sağlayabilirsniz. Çok dayanıklı ve çabuk yayılan, bir çok yıllık bitki. Tohum alıp ertesi yıl tekrar dikmek gibi bir gereksinimi yok. Kışın tamamen kuruyor, baharda ise çok erken, filizleniyor. İlk çıktıkları zaman yaprakları, tüylü bir görüntü içinde oluyor.

Eğer yerini çok severse, ve bahçe gibi geniş bir alanda olursa, size değil eşinize dostunuza bile yeter. Şu saksıda gördüğünüz tarhun, fidaladığımda çok küçük ve sadece tek daldı. Ama 1 ay içinde hem gelişti hemde 2 tane olmuştu, varın siz hesap edin artık.

tamaşa
05-06-2009, 14:50
sevgili derya özen,benim tarhunumda gayet iyi saksının yanına her gittikce inanın size çok dua ediyorum.çünkü yıllarca özlemini duyup yetiştirmek istedigim, tadına özlem duydugum bir bitkiydi.
gerçi zaman zaman büyük marketlerden buldugum ama inanın birkaç dalcık halinde paketlenmiş tarhunlar sizikiler gibi tatmıyorlardı
kurusuda tazesi gibi olmuyor.uclarını yemeyi bırakırsam zavallım büyücek inşallah:))selamlar

Derya Özen
05-06-2009, 18:54
gerçi zaman zaman büyük marketlerden buldugum ama inanın birkaç dalcık halinde paketlenmiş tarhunlar sizikiler gibi tatmıyorlardı

Sevgili tamaşa, ne güzelki artık uzaklarda da olsa, beni hatırlayan arkadaşlarım oldu. Benim tarhunumun özelliği, çok etkili ve güzel bir tadı olması.Geçen hafta, bir komşunun bahçesinden gelen tarhunlarla bizim tarhunun aromasını karşılaştırdık. İnanın arada çok fark vardı. O yüzden tadının farklı gelmesi doğal. Gelecek yıl, köklerinden ayırıp çoğaltmayı ihmal etmeyin.

denizakvaryumu
30-03-2010, 13:20
Derya Hanım
fide yapma yönteminiz nedir?
Sizden aldığım tarhunu geçen yaz bahçeye dikmiştim, uzayan kolları donmuş ama kollardan değil de ortadan yeni filizlerini vermeye başlamış.
Bu sene bahçede ilk tattığım bitki tarhun oldu :) Aroması gerçekten muhteşemdi.

Derya Özen
05-04-2010, 11:15
Derya Hanım
fide yapma yönteminiz nedir?
Sizden aldığım tarhunu geçen yaz bahçeye dikmiştim, uzayan kolları donmuş ama kollardan değil de ortadan yeni filizlerini vermeye başlamış.
Bu sene bahçede ilk tattığım bitki tarhun oldu :) Aroması gerçekten muhteşemdi.

Çok sevindim tutmasına. Aslında tarhun azgın bir bitki. O yeni çıkan tarhunu dallarından koparıp tekrar dikin. Ayırırken korkmayın. Çünkü 10 taneden 7 tanesi kesin tutuyor. Sevgiler.

Derya Özen
12-04-2010, 12:29
187748

Yukarıda fotoğrafda gördüklerinizi, geçen hafta perşembe günü diktim.

187749

Bu fotoğrafta gördüklerinizi ise, az önce fideledim. Köklerinin ne kadar yoğun olduğunu görüyorsunuz sanırım. İşte bu sebebten diyorum, tarhun azgın bir bitki diye ;)

Derya Özen
30-04-2010, 11:52
Tarhunlarınızı, günlük güneşi 2-3 saat görecek bir yere veya başka bir ağaç ya da bitkinin gölgesine dikerseniz iyi olur.

aksoylu
05-05-2010, 10:57
Tarhun Avrupa'da çok kullanılan aromalı bir bitki.
Tazesini her zaman bulamadığım için genelde kurutulmuşunu kullanıyorum.
Tohumunu bulmamda yardımcı olursanız memnun olurum.

sabah
05-05-2010, 16:24
Merhaba,

Tohumuna denk gelmedim. Ankara'da seralarda saksıda satılıyordu.

denizakvaryumu
05-05-2010, 19:52
Hangi serada?

nariçi
05-05-2010, 20:11
Zahder gibi ama sade yenirse açımsı ve yalnız yenmiyor, slatalara ve bazı yemeklerde kullanılıyor olmalı. Gaziantep'de seyyar satıcılar sokaklarda satarlar. Maydanoz gibi desteler halinde.

sabah
06-05-2010, 08:01
Hangi serada?

Karşıyaka'da büyük ihtimal Çamlıkaya.

Kışın kurumuştu. Baharda kendiliğinden çıktı.

mehmet55
08-06-2010, 23:14
bu sene ektiğim tohumlardan bir taneside tarhun diğer bitkilerden daha iyi gelişiyorlar hiç kullanmış değilim bu sene kullanıp göreceğiz salatalarda kullanılıyormuş şimdilik bildiğim bu

Levonardo
06-06-2012, 09:16
Dün Eminönü'de bulunan tohumcular pazarını gezdim ( Mısır çarşısının yanındaki ), bütün dükkanları tek tek gezip tohumunu sordum ama hiçbirinde yok. İşin enteresan yanı esnaflardan birkaçının " Abi hayırdır ya, üç dört gündür herkes tarhun soruyor bilmediğimiz bir şey mi var " şeklinde cevap verdiler :) Sanırım yemek programlarındaki şeflerden biri kullanmıştır :) Baharak olarak kurutulmuş şekilde belki Mısır çarşısında bulunabilir bilmiyorum ama ben internetten tohumunu buldum, Almanya'ya hediye göndereceğim için tadımlık değil uzun ömürlü olsun istedim.

Eminönü dışında tohum satıcılarının toplu halde bulundukları bir bölge var mı(?), varsa söylerseniz sevinirim.

hira
07-03-2014, 01:02
Ailem köyden tanıyormuş bu bitkiyi. Buradan fotoğrafları gösterdim geçen gün, eksi günleri aklına geldi annemin:)

Çorbalarda kullanırlarmış tarhunu.

He birde bu bitkiye Sivas'ta targun derlermiş.

Blacklist
15-07-2014, 21:23
Tarhunlarınızı, günlük güneşi 2-3 saat görecek bir yere veya başka bir ağaç ya da bitkinin gölgesine dikerseniz iyi olur.

iyi gunler

Uzerinden baya zaman gecmis ancak bisey ogrenmek istiyorum bu tarhun u tohumdan mi yetistirdiniz? Ya da tohumdan tarhun yetistirebilen var mi forumumuzda merak ediyorum ben defalarca denememe ragmen basarili olamadim cimlenme suresi sartlari ortami hakkinda cimlendirebilen arkadaslar varsa bilgilendirirlerse beni bu konuda sevinirim.

Celikleme ile cogaltilacagi belirtilmis yapabilen var mi acaba celigin yapraklari ve uc filizini kesip suda mi bekleticez yoksa direk topraga mi ekicez son olarak da kisin tarhunu sulamiyoruz degil mi bahara kadar kuru kaliyor toprakta. Bu bitki nane benzeri bi tur mu kokten mi cogaliyor bendeki taehunlar anac haric cogalmadi da sormak istedim

Teşekkürler

Ozlem A
16-07-2014, 17:15
Ben Rumeli tarhanası yaparken içine koyuyorum, çok güzel bir aroma veriyor.

Muda
25-09-2018, 22:20
Tarhun her yıl büyüyor. Bendeki tohum veren cinsten. Birde kullanabilsem iyi olacak. Ancak anason kokusundan hoşlanmıyorum.

681170

kiziltan
25-09-2018, 23:06
Burada her sofrada taze yenir sorayım tohumunu bulursam
getirir burada yazarım isteyene gönderirim.

Nane feslegen kuşkonmaz tere tarhun.yıkanıp taze masaya gelir
salata olsa da bu vardır sofrada ve öylece yenir.

Nazz03
15-10-2019, 00:37
Sevgili tamaşa, ne güzelki artık uzaklarda da olsa, beni hatırlayan arkadaşlarım oldu. Benim tarhunumun özelliği, çok etkili ve güzel bir tadı olması.Geçen hafta, bir komşunun bahçesinden gelen tarhunlarla bizim tarhunun aromasını karşılaştırdık. İnanın arada çok fark vardı. O yüzden tadının farklı gelmesi doğal. Gelecek yıl, köklerinden ayırıp çoğaltmayı ihmal etmeyin.

Bende istiyorum bu bitkiden. Ama yaşadığım şehirde hiç görmedim. Elinizde fazla varsa banada gönderebilirmisinz acaba Derya hanımcım.

AkisSoftware
15-10-2019, 08:46
Bende istiyorum bu bitkiden. Ama yaşadığım şehirde hiç görmedim. Elinizde fazla varsa banada gönderebilirmisinz acaba Derya hanımcım.

Olan varsa paylaşabilir sizinle. Ama bulamazsanız zengarden sitesinde var.

Nazz03
15-10-2019, 10:32
Tarhunumu aldım ve hemen açtım. Toprağı hala nemliydi, iki filizi varmış ama ne yazık ki biri ortadan kırılmış. Eve gelince ona bir saksı ayarladım ve köklerine zarar vermeden toprağıyla yeni saksısına aldım. Ek olarak torf, bahçe toprağı ve çiftlik gübresi karışımı ekledim ve sulayıp biraz güneşe bıraktım. Akşama yukarı kat balkonuna çıkaracağım çünki henüz tek filiz ve ona böcek ve diğer hayvanların zarar vermesini istemiyorum (Özellikle salyangozlar bahçede baş belası oldular. Ektiklerimizi ya tamamen yediler ya da uçlarını).

Ben ayrıca sizden biraz tarhunun ışık ne nem gereksinmeleri hakkında bilgi almak istiyorum. Sizin tarhunu tuttuğunuz yere yaklaşık günde kaç saat güneş geliyor. Suyu severmi yoksa suyunu normal ya da az mı veriyorsunuz?

Selam. Sanırım bu paylaşım çok eskilerde kalmış, kimse girip bakmıyor. Elinizde varsa banada yollayabilirmisinz acaba bir iki kök tarhun. Teşekkürler

Nazz03
15-10-2019, 10:37
Olan varsa paylaşabilir sizinle. Ama bulamazsanız zengarden sitesinde var.

Teşekkür ederm ama ben satın ben sitelerden satın almak istemiyorm. Burda paylaşılan bitkiler daha güvenilir. Birebir kişiyle görüşüyorsun, gelen üründen eminsin vs. Elinde olan varsa benimle paylaşabilirseniz cok sevinirim teşekkürler

Muda
15-10-2019, 10:48
Bende istiyorum bu bitkiden. Ama yaşadığım şehirde hiç görmedim. Elinizde fazla varsa banada gönderebilirmisinz acaba Derya hanımcım.

Belki tam bakmamışsınızdır. Bende biraz olduğu için geçtiğimiz yıl buradaki bir üreticiye çoğaltması için vermiştim. Tohum bu yıl da yeşil olarak gözüküyor. Olgunlaşırsa tohum paylaşımdan dağıtıma çıkarırım.

celalamca
17-10-2019, 16:07
Tarhun bazı bahçelerde olmazsa olmazdır.Bulgur pilavına konur, tarhun olmadan bulgur pilavı yemeyenler var :) yine tarhana çorbasına konur aynen tarhana otu gibi.
Gürcistan Rusya İran gibi ülkelerde gazozu içkisi bile vardır ...tarhunu aynen kişniş gibi kim çok sever kimisi de hiç sevmez.Sevenleri fanatiktir.Eski bahçelerde mutlaka olur.

AkisSoftware
17-10-2019, 16:31
İnşallah bu kadar değerli bir bitkiyi bu sene paylaşan birileri çıkar. Bu ve özellikle Stevia bitkisini çok istiyorum bakalım.

Dağıtım olmazsa bu sene kendim yetiştirip seneye paylaşayım istiyorum.

Muda
18-10-2019, 23:33
Belki tam bakmamışsınızdır. Bende biraz olduğu için geçtiğimiz yıl buradaki bir üreticiye çoğaltması için vermiştim. Tohum bu yıl da yeşil olarak gözüküyor. Olgunlaşırsa tohum paylaşımdan dağıtıma çıkarırım.

Seraya gidip baktığım zaman daha önce gördüğüm ve resimlerini çektiğim tarhunları artık göremedim. Önceki gittiğimde gördüğüm tarhunların resimlerini çekmişim.

Satışa hazır tarhunlar.

699843

aydemiraydın
22-10-2019, 11:25
tadı iyi olan tarhun fransız çeşidi ve şu an hiç bir firmada yok. garip değilmi?

AkisSoftware
22-10-2019, 11:56
tadı iyi olan tarhun fransız çeşidi ve şu an hiç bir firmada yok. garip değilmi?

Bulamayız mı Fransadan birilerini bulsak?

celalamca
23-10-2019, 11:10
tadı iyi olan tarhun fransız çeşidi ve şu an hiç bir firmada yok. garip değilmi?

zen gardenden zamanında almıştım.. açıkçası bizim yerli tarhunların yanında lafı bile edilmez :) tadını beğenmedim.

aydemiraydın
24-10-2019, 13:16
artemisia dracunculus estragon tohumu vardı. sanırım rus tarhun un tohumu bugün diğer tohumlarla geldi. havalar soğumadan ekeyim.

Muda
27-10-2019, 23:57
Tarhun tohumları halen yeşil

700166

700167

Şeftali çiçeği
27-12-2019, 19:55
Tarhun tohumları halen yeşil

700166

700167



Sn Muda, bu sene Etkinlik'te paylaşma ihtimaliniz var mı?

aydemiraydın
16-03-2020, 11:46
704139



4.5 ay evvel ektiğim tarhunlar bu hale geldi. soğuklardan etkilenmedi.

obabilgesi
19-03-2020, 04:37
artemisia dracunculus estragon tohumu vardı. sanırım rus tarhun un tohumu bugün diğer tohumlarla geldi. havalar soğumadan ekeyim.
Sayın aydemiraydın; artemisia dracunculus fransız tarhunu, artemisia dracunculoides ise rus tarhunu oluyor... Yani sizinki fransız tarhunu :)

esflora
27-10-2020, 18:08
Artemisia konusundaki genel karmaşalar fransız tarhunu konusunda da mevcut görünüyor. Fransız tarhunu Artemisia dracunculus'un bir varyetesidir ve tohum vermez. Nadiren çok az tohum verdiğinde ise bu tohumlar kısırdır. Ancak vejetatif yollarla çoğaltılabilir. Bitkiyi yurtdışında bile bulmak zordur çünkü aynı Türkiye'deki gibi 'Dracunculus' tohumundan üretilmiş bitkiler fransız tarhunu adıyla satılmaktadır.


Sayın aydemiraydın; artemisia dracunculus fransız tarhunu, artemisia dracunculoides ise rus tarhunu oluyor... Yani sizinki fransız tarhunu :)

aydemiraydın
28-10-2020, 08:32
şu an elimde yetişkin rus tarhunuda fransız tarhunuda var. rus tarhunu tohum veriyor, fransız tarhununda tohum yok. fransız tarhunu rakı tadında çok beğenildi ve salatalara hoş bir tad veriyor.

esflora
28-10-2020, 23:02
Bu iyiye işaret ama kesin fransız tarhunu diyemeyiz çünkü dracunculus, dracunculoides'e göre daha nazlı büyür, yavaş gelişir ve daha kompakttır. Tohum vermesi uzun sürer. Bu arada fransız tarhununun tam adı Artemisia dracunculus sativa'dır.

şu an elimde yetişkin rus tarhunuda fransız tarhunuda var. rus tarhunu tohum veriyor, fransız tarhununda tohum yok. fransız tarhunu rakı tadında çok beğenildi ve salatalara hoş bir tad veriyor.

aydemiraydın
29-10-2020, 14:40
artemisia drancunculus - french tarragon fidesini Zengarden firmasından almıştım. Rus tarhunundan daha yavaş büyüyor. Şimdi firmada da fidesi kalmamış.