View Full Version : vetman996/Solucan Gübresi Üretim Tesisi
vetman996
11-07-2013, 11:53
Değerli Dostlar Merhaba.
Solucan gübresi üretimiyle ilgili haberi ilk kez ekonomiyle ilgili bir dergide okumuştum. Kaliforniya cinsi solucanlardan ve para kazandırabilecek bir iş olduğundan bahsediyordu. Fazla üzerinde durmamıştım. Ülkemizde chincihilla, devekuşu, kürk tavşanı vs. bir çok yetiştiriciliğe başlanmış, ilkönce moda olmuş daha sonra ise karlı olmadığı için bırakılmıştı. Solucan da böyle fantezi bir yetiştiriciliktir diye üzerinde durmamıştım.
2013 yılı başında topraksız tarımda çilek üretimine başladık. çileklerimiz lezzetliydi ama ben daha çok lezzetli olmasını mis gibi kokmasını istiyordum. Çilek fiyatlarının yüksek olduğu kış aylarında üretilen çilekler yeterli gün ışığı alamadığı için lezzet yeterince olmuyordu. Bunun önüne geçebilmek için neler yapabilirim araştırmaya başladım. Bir dostumun solucan gübresiyle elde ettiği çileği tadınca Arşimet gibi Buldum! Buldum! diye bağırdığımı hatırlıyorum :D
Solucan gübresi maceramız böylece başlamış oldu. Çimmatikten http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/31832.htm elde ettiğimiz doğal çimlerle beslediğimiz büyükbaş hayvanların gübresini alarak şimdilik 40.000 civarında olan ve yeni üretim tesisini faaliyete geçirerek 300.000 adete yükselteceğimiz solucanlarımıza yedirerek bu mucize gübreyi elde etmeye başlayacağız.
Solucanı ve gübresinin değerini araştırınca bu gübreyi üretmemizin bir insanlık görevi gibi kutsal olduğunu düşünüyorum. Amerika'da elli yıldır, İsrail'de 30 yıldır üretilen bu gübre bir kaç yıldır ülkemizde de üretilmekte. İsrail'in çölde tarım yapabilmesinin asıl kaynağının solucan gübresi olduğunu öğrenince, Eski Mısır'ın tarımdaki başarısının kaynağında solucanların olduğunu, güzellik tanrıçalarının solucan sölom sıvısını kullandığını, piramitlerde solucan figürlerinin olduğunu okuyunca bu mucizevi canlılara hayranlık duymamak mümkün değil.
Biz solucanların sadece toprağı havalandırdığını bilirdik ama bu mucize canlılar mikrobiyel gübre üretiyorlarmış. Biz de solucanlardan elde ettiğimiz gübreyi gerek katı, gerekse sıvı formda üreterek ilkönce ar-ge seramızda http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/29441.htm deneyip daha sonra satışını yapma düşüncesindeyiz.
Solucan gübresinin yararları ve üretimimizi paylaşmaya devam edeceğiz. Selamlar... Saygılar...
vetman996
13-07-2013, 04:39
Solucan yumurtası kokondan yavru solucanların dünyaya gelmesiyle ilgili güzel bir video.
Worms Hatching from eggs - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=d5iguHHlyiQ&feature=player_embedded)
garlangufa
18-07-2013, 11:45
Sayın Vetman selamlar,
Yaptıklarınız ve yapmak istedikleriniz benim düşüncelerimle çok çakışıyor. Yakında sizi yine ziyaret edeceğim. 2 yıldır mutfak artıklarını verdiğim balkondaki solucanlarımın mekanlarını büyütmek gerekecek. Bu konuda sizin düşüncelerinizi almam iyi olacaktır.
Çalışmalarınızda çok çok başarılı olmanızı diliyorum.
Görüşmek üzere
vetman996
18-07-2013, 13:22
Sayın Vetman selamlar,
Yaptıklarınız ve yapmak istedikleriniz benim düşüncelerimle çok çakışıyor. Yakında sizi yine ziyaret edeceğim. 2 yıldır mutfak artıklarını verdiğim balkondaki solucanlarımın mekanlarını büyütmek gerekecek. Bu konuda sizin düşüncelerinizi almam iyi olacaktır.
Çalışmalarınızda çok çok başarılı olmanızı diliyorum.
Görüşmek üzere
Sayın Garlangufa Merhaba.
Size ve tüm dostlara kapımız her zaman açık. Geçen ziyaretinizde ben işletmeye geldiğimde siz ayrılmışsınız. Yüzyüze görüşemediğimize çok üzülmüştüm. Yağmurlu ve yoğun bir gündü.
Bu kez geldiğinizde görüşür kusurumuzu telafi ederiz:D
Güzel temennileriniz için teşekkürler. Biz de sizin bizden daha başarılı olmanızı dileriz. İnşallah görüşürüz...
Selamlar... Saygılar...
tcoalngsau
07-10-2013, 20:43
acaba ne durumda çalışmanız. Solucan sayınız ? günlük veya haftalık ürettiğiniz gübre miktarı? v.s
vetman996
07-10-2013, 21:42
acaba ne durumda çalışmanız. Solucan sayınız ? günlük veya haftalık ürettiğiniz gübre miktarı? v.s
Sayın Tcoalngsau kardeş merhaba.
Şimdilik 200.000 adet solucanla üretimimiz devam ediyor.
Solucan sayımızı artırma çalışması içindeyiz. Gübre üretimi için ruhsat müracaatımızı yaptık ama işlemler ağır ilerliyor.
Şubat ayından itibaren gübre kesmeye başlayacağız.
Büyükbaş çiftliğimizden fabrika yemi yedirmediğimiz (mısır sılajı ve arpa çimi yedirdiğimiz) hayvanlarımızın gübresini solucan maması olarak kullandığımız için %100 organik gübre elde ettiğimizden eminiz.
Kurban Bayramı sonrası üretim çiftliğimizden paylaşımlarımız olacak. Daha güzel paylaşımlarda buluşabilmek dileğiyle... Selamlar... Saygılar...
tcoalngsau
08-10-2013, 20:09
bravo, solucanların büyüme hızı çoğaldıkça miktar olarak dahada artacaktır. Uygun nem ve sıcaklıkta çok rahat çoğaltabilirsiniz. Gecen okudugum röportajda üretivi 1 solucan 1 yılda 1300 solucana kadar çoğalabiliyor demişti. Sizin 200000 solucan seneye 1 milyar olabilir,eğer mekan sorununuz ve besleme sorunu yoksa :) takipteyim sizi. Sanırım üretimi manisada yapıyorsunuz?
Derya Yıldız
08-10-2013, 20:59
Sn Vetman996
Bizde toprak sevdasına İstanbul dan Salihliye geldik. Buralarda agaçlar.netten birilerinin olması çok güzel. Tesisiniz nerede, tanışabilme imkanımız var mı acaba?
vetman996
09-10-2013, 11:10
bravo, solucanların büyüme hızı çoğaldıkça miktar olarak dahada artacaktır. Uygun nem ve sıcaklıkta çok rahat çoğaltabilirsiniz. Gecen okudugum röportajda üretivi 1 solucan 1 yılda 1300 solucana kadar çoğalabiliyor demişti. Sizin 200000 solucan seneye 1 milyar olabilir,eğer mekan sorununuz ve besleme sorunu yoksa :) takipteyim sizi. Sanırım üretimi manisada yapıyorsunuz?
Sayın Tcoalngsau merhaba.
Solucanların çoğalmalarıyla ilgili çok değişik rakamlar var. Biz deneyip göreceğiz.
Bizim mekan sorunumuz da yok, besleme sorunumuz da yok hamdolsun. Amacımız karın tokluğuna çalışan işçilerimize uygun nem ve sıcaklık ortamı sağlayabilmek.
Üretim yerimiz Manisa/Salihli
Bu günlerde yoğun işlerim nedeniyle paylaşımlarda bulunamıyorum ama bayram sonrası detaylı paylaşımlarda bulunma düşüncesindeyim. Selamlar... Saygılar...
vetman996
09-10-2013, 11:19
Sn Vetman996
Bizde toprak sevdasına İstanbul dan Salihliye geldik. Buralarda agaçlar.netten birilerinin olması çok güzel. Tesisiniz nerede, tanışabilme imkanımız var mı acaba?
Sayın Derya Yıldız merhaba.
Toprak sevdasına İstanbul'dan Salihli'ye yerleşen sadece siz değilsiniz. Bir dostum daha var. Sizinle tanışmaktan memnun olacaktır.
Tesisimiz Salihli/Taytan kasabasında. Bayram sonrası açılış yapma düşüncesindeyiz. Şimdilik düzenlemeler yapılıyor. Ben işim gereği Salihli dışındayım. Telefon numaranızı özel mesajla gönderebilirseniz Salihli'de olunca arayabilirim. Selamlar... Saygılar...
MeyveliTepe
09-10-2013, 12:32
Büyükbaş çiftliğimizden fabrika yemi yedirmediğimiz (mısır sılajı ve arpa çimi yedirdiğimiz) hayvanlarımızın gübresini solucan maması olarak kullandığımız için %100 organik gübre elde ettiğimizden eminiz...
Fabrika yemi yedirmediğiniz büyükbaş hayvanlarınızın diğer ürünlerini ne yapıyorsunuz?
vetman996
09-10-2013, 13:09
Fabrika yemi yedirmediğiniz büyükbaş hayvanlarınızın diğer ürünlerini ne yapıyorsunuz?
Sayın MeyveliTepe merhaba.
Siz Değerli Üstadı burada görmek ne güzel.
Paylaşımlarınızı gerek bloğunuzdan gerekse agaclar.net'ten ilgiyle takip ediyorum.
Sizden çok şey öğrendim ve bunun için de teşekkür yazısı yazdım, dönüş yapamadınız belki de okuyamadınız.
Buradan bir daha teşekkür ederim tüm paylaşımlarınız için.
Geçen yıl topraksız tarımda çilek yetiştiriciliği yaptık. Besin eriğinde kimyasal gübreler kullanınca doğala özlemimiz arttı. Topraksız tarımı kimyasal gübre kullanmadan yapabilme çalışması içindeyim.
Bunun ilk adımı da solucan gübresi üretim tesisi.
Siz bir soru sordunuz ama ben sizi yakalamışken bir çok şey yazdım. Hemen sorunuzun cevabını vereyim:
Biz büyükbaş tesisimizde damızlık düve yetiştiriyoruz. Gebe olmayan dişi düveyi alıyoruz ve suni tohumlama yöntemiyle gebe bırakıyoruz ve bu hayvanı damızlık olarak kullanmak isteyen yetiştiricilere satıyoruz. Bu nedenle de bizdeki büyükbaşların gübresinden başka ürünü kalmıyor.
Fabrika yemi yerine arpa çimlendirme yaptığımız için %100 organik gübre elde ettiğimizi düşünüyoruz. http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/31832.htm
Selamlar... Saygılar...
MeyveliTepe
09-10-2013, 13:30
Mesajınızı okumuştum, geri dönüş yapmayı atlamışım herhalde.
Hayırlı olsun, başarılar diliyorum.
Solucan gübresi üretebilme kapasiteniz nedir? Yani ne kadar zamanda ne miktar üretebileceksiniz?
vetman996
09-10-2013, 17:11
Mesajınızı okumuştum, geri dönüş yapmayı atlamışım herhalde.
Hayırlı olsun, başarılar diliyorum.
Solucan gübresi üretebilme kapasiteniz nedir? Yani ne kadar zamanda ne miktar üretebileceksiniz?
Başarı dilekleriniz için teşekkür ederim.
Yeni gelen arkadaşların kendini tanıtma bölümünde kendimi tanıtmayı atladığım için cevap verilmemiş olabilir diye düşünmüştüm.:p (Bu kadar geçen süreden sonra kendimi tanıtmamın gerekli olup olmadığı konusunda da bilgim yok açıkcası)
Solucan gübresi üretimimiz şu an için 720 metrekare kapalı alanda devam ediyor. Ayrıca Broiler kümesi olarak kullandığımız 1.540 metrekare kapalı alanımız da mevcut. Arz/talebe göre bu kısmın da solucan gübresi üretiminde kullanılabilir düşüncesindeyiz.
Büyükbaş tesisimiz 144 başlık olmakla birlikte hayvancılığın karlı olmadığı dönemde bulunduğumuz için yarı kapasiteyle çalışıyoruz. Elimizde 95 ton civarında organik olarak elde edilmiş sığır gübresi mevcut ve biz bu gübreyi solucanlarımıza mama olarak kullanmayı planladık. Günlük 700 kg. civarında da sığır gübresi (kuru) elde etmekteyiz. Eğer solucan gübresi talebi artarsa biz de elimizdeki büyükbaş sayısını artırarak günlük 1.5 ton civarında sığır gübresi (kuru) elde edebileceğiz.
Ama asıl önemli nokta üretimde kullanılacak solucan sayısı. Solucan sayımız 200.000 olmakla birlikte bu sayımızın artırılması için çalışmalarımız devam ediyor. Yurt dışından ithalat karantina koşulları nedeniyle mümkün görünmüyor.
Üretimde kullanılacak solucan kalitesi de çok önemli olduğundan kaliteli solucanı olduğunu gördüğümüz bir firma ile görüşmelerimiz devam ediyor.
Amacımız en ideal rakamla solucan gübresi işine devam edebilmek. Elimizdeki solucan sayısına göre şubat ayından önce pazara solucan gübresi sunmamız mümkün görünmüyor.
Solucan sayımızı artırabilecek tekliflere de her zaman açığız. Yurt içinden bir firmadan ortaklık teklifi aldık ama gayelerinin solucan satışı olduğunu öğrenince bu teklifi şimdilik askıya aldık.
Sözü çok uzattım hocam. Kısacası "ne kadar zamanda ne kadar gübre" sorunuza net cevap veremesem de zaman içinde bunu hep birlikte göreceğiz düşüncesindeyim.
Yukarıdaki yazılarım katı solucan gübresi içindir. Sıvı solucan gübresi üretimi ise günlük 1 ton sıvı solucan gübresi olarak hazırlanmış ve arz talebe göre 10 ton/gün olabilecek şekilde planlanmıştır.
Türkiye topraklarının kimyasal gübreden kurtulması için yola çıktık. Destek veren tüm dostlara da teşekkür ederim.
Selamlar... Saygılar...
tcoalngsau
09-10-2013, 19:00
Sayın vetman996 merhaba;
çalışmalarınız bizlerede son derece ışık tutan ve güç veren çalışmalar olacağa benziyor. Sizin bu konuda bir çok avantajınız da varmış ne güzel. Acaba eşit şartlarda hazırlanmış ortamdaki 2 farklı bitkiden birisine solucan gübresi vererek gelişimlerine etkisini gözlemlediniz mi?(özellikle erken ürün vermede bitkiye katkısı oluyormu) .Gübre üretiminiz başladıgında pazarlama konusunda zorluk çekeceğinize inanıyormusunuz veya stratejiniz nedir pazarlama konusunda? teşekkürler
vetman996
10-10-2013, 10:15
Sayın vetman996 merhaba;
çalışmalarınız bizlerede son derece ışık tutan ve güç veren çalışmalar olacağa benziyor. Sizin bu konuda bir çok avantajınız da varmış ne güzel. Acaba eşit şartlarda hazırlanmış ortamdaki 2 farklı bitkiden birisine solucan gübresi vererek gelişimlerine etkisini gözlemlediniz mi?(özellikle erken ürün vermede bitkiye katkısı oluyormu) .Gübre üretiminiz başladıgında pazarlama konusunda zorluk çekeceğinize inanıyormusunuz veya stratejiniz nedir pazarlama konusunda? teşekkürler
Sayın Tcoalngsau merhaba.
Solucan gübresini bitkilerin gelişmelerini kıyaslamak için kullanmadım henüz. Ama solucan gübresinden elde edilmiş çilek, biber, salatalık, domateslerin tadına doyamadım.
Solucan gübresinin bitkilerdeki verim artışını çevremdeki dostlarım da bizzat gördüler. Özellikle biberleri toplamaktan bıktık diyebilirim. Bu kış bol bol biber turşusu yiyeceğiz yani.
Ben solucan gübresine inandım. Dostlarıma da bunu anlatabilirsem pazarlamakta sorun yaşamam düşüncesindeyim.
İzmir fuarına İran'dan katılan solucan gübresi üreticisi vardı. Gümrük teslimi 1 kg. fiyatı 1 dolar olarak pazarlamak istiyordu. Biz bu fiyatların da altında pazarlama düşüncesindeyiz.
Çalışmalarımızı para-kazanç odaklı değil de yeşil-doğa odaklı, kimyasal karşıtı olarak sürdürdüğümüzden henüz pazarlama stratejimiz şekillenmedi. Zaman içinde taşlar yerine oturacaktır. Gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğim.
Selamlar... Saygılar...
tcoalngsau
10-10-2013, 19:27
Sayın vetman996 ;
Bugün bu konuda bir kaç arkadaş ile konuştuk ve onların aklına takılan konular oldu.Bu konular hakkında sizlerden yorum ve bilgi almak isterim.
-Üretim yapmak için hayvan gübresi ve sebze, meyve atığı dışında herhangi bir katkı maddesi kullanılıyormu? örneğin toprak gibi? şayet sadece hayvan gübresi kullanılıyor ise maliyeti çok fazla olmuyormu? 1 ton solucan gübresi için neler gerekiyor acaba kabaca açıklarmısınız?
-Antalya gibi seracılığın ve tarımın yaygın oldugu bir yerde yaşıyorum.Böylesine önemli ve faydalı bir gübre neden acaba seracılık yapanlarca tercih edilmemekte? Yoksa seracılar için ideal bir gübre değil mi?
-500 mt kare bir üretim alanında ne kadar solucan ile ne kadar hayvan gübresi ve solucan maması(meyve sebze atıgı v.s) kullanmak gerekir? mt kareye kaç solucan kullanılmalı?
-bugün solucanları beslemeye başlarsak kaç ay sonra gübreyi elde edebiliriz?
NOT: bu kadar ayrıntılı ve çok soru sorma sebebim hem benim hemde benm gibi bu işi gönül verenlerin sizin gibi bu işi uygulayanlardan direk bilgiyi öğrenmesidir. Umarım cevap verirsiniz.Teşekkrüler
vetman996
10-10-2013, 20:17
Sayın vetman996 ;
Bugün bu konuda bir kaç arkadaş ile konuştuk ve onların aklına takılan konular oldu.Bu konular hakkında sizlerden yorum ve bilgi almak isterim.
NOT: bu kadar ayrıntılı ve çok soru sorma sebebim hem benim hemde benm gibi bu işi gönül verenlerin sizin gibi bu işi uygulayanlardan direk bilgiyi öğrenmesidir. Umarım cevap verirsiniz.Teşekkrüler
Sayın Tcoalngsau kardeş merhaba.
Vaktim ve bilgim olduğu müddetçe her sorunuza cevap verebilirim. Sormaktan çekinmeyin lütfen;)
-Üretim yapmak için hayvan gübresi ve sebze, meyve atığı dışında herhangi bir katkı maddesi kullanılıyormu? örneğin toprak gibi? şayet sadece hayvan gübresi kullanılıyor ise maliyeti çok fazla olmuyormu? 1 ton solucan gübresi için neler gerekiyor acaba kabaca açıklarmısınız?
En kaliteli solucan gübresini elde edebilmek için uzmanlar büyükbaş gübresini öneriyor. Solucanlar ise en çok at gübresini daha sonra büyükbaş gübresini daha sonra ise küçükbaş gübresini seviyor.
Uzmanların büyükbaş gübresini önermelerinin bir kaç nedeni var. Bunlardan biri sığırlar dört mideli ve yedikleri yem ayrı midelerde ayrı işlemlerden geçiyor. Yararlı mikroorganizmalar yönünden zengin, Ph seviyesi uygun. ayrıca aynı standartta çok miktarda solucan maması elde edebiliyorsunuz.
Solucanlara verilen mama her gün aynı kalitede olması gerekiyor. Solucanlara mama değiştirmesi yaparken bir miktar yeni mamadan solucanlara veriyorsunuz. Eğer solucanlar yeni mamadan yemeye başladıysa bu mamaya devam edebiliyorsunuz. Eğer bu mamayı beğenmedilerse ne kadar verirseniz verin yemezler.
Bunun için de her gün aynı mamayı vermeniz gerekiyor.
Meyve artığıyla beslemek isyiyorsanız her gün aynı meyveden hazırlamanız gerekiyor.
Hobi olarak bu işi yapmak isterseniz bir kaç gün-ay solucanlarınızı yemek artıklarınızla beslersiniz. Ama fazla üreyemediklerini görürsünüz. Bir gün farkında olmadan solucanın sevmediği mamayı verirsiniz ve tüm emekleriniz boşa gidebilir.
Bunların önüne geçebilmek için standart olarak büyükbaş gübresinin kullanılması daha akıllıca bir işlem diye düşünüyorum.
Ticari olarak bu işi yapacaksanız solucanlara büyükbaş gübresinden başka bir şey vermeniz uygun görünmüyor çünkü aynı standartta üretim yapmanız gerekiyor. Ruhsat aldığınız kalitede üretim yapamazsanız problem yaşayabilirsiniz.
Cevaplara devam ediyorum...
vetman996
10-10-2013, 20:51
-Antalya gibi seracılığın ve tarımın yaygın oldugu bir yerde yaşıyorum.Böylesine önemli ve faydalı bir gübre neden acaba seracılık yapanlarca tercih edilmemekte? Yoksa seracılar için ideal bir gübre değil mi?
Değerli kardeşim.
İnsan bilmediğinin düşmanıdır derler. Tüm dünyada el üstünde tutulan solucan gübresi ülkemizde tanınmamaktadır. Sadece Amerikada 90.000 adet ticari solucan gübresi üreticisi olduğunu öğrendiğimde çok şaşırmıştım.
Komşu ülkemiz İranda bile o kadar solucan gübresi üreticisi var ki İzmir fuarına bile geldiler. Bizi ülkelerine davet ettiler. Kendi ülkelerinde bin civarında solucan gübresi üreticisi olduğunu söylediler.
İsrail çölü verimli topraklara dönüştürme işleminde solucanlardan yararlandığını biliyor muyuz.
Bulgaristan topraklarının verimli olmasının ve beyaz bayrağa sahip olmasının nedeni solucan ve solucan gübresi.
Rusyada solucan suyunun şarap gibi tüketildiğini duyunca hiç garibime gitmedi. Çünkü içindeki yararlı mikroorganizmaları biliyorum.
Türkiye kullandığı kimyasal gübrenin yaklaşık % 50'sini ithal ediyor. 2.500.000 ton civarında. Milyar dolarlarlarımız yabancılara gidiyor yani.
Antalya'da seracılar yeni yeni solucan gübresini öğrenmekte. Bir kullanmaya başlayan bir daha bırakamıyor.
Ama en çok solucan gübresini bilen çay üreticileri. Çaykur müdürünü tebrik etmek lazım.
Bu gübrenin sahtelerini yapanlara ise yazıklar olsun diyorum. Melası solucan gübresi diye satan firmalar da var, leonardit ile büyükbaş gübresini karıştırarak pazarlayanlar da.
Ama solucan gübresi üretiyorum diye sahaya inen ama daha vermikompost oluşmadan pazara sunanlara ne demeli.
Solucan gübresi dürüst insanların elinde büyürse kısa zamanda pazarda hak ettiği yeri alacaktır.
Seracılar için en ideal gübre solucan gübresidir.
vetman996
10-10-2013, 21:04
-500 mt kare bir üretim alanında ne kadar solucan ile ne kadar hayvan gübresi ve solucan maması(meyve sebze atıgı v.s) kullanmak gerekir? mt kareye kaç solucan kullanılmalı?
Kıymetli kardeşim cevaplamaya devam edeyim.
Solucan yetiştiriciliği farklı yetiştirme ortamlarında yapılabilmektedir. Bunlardan biri havuz sistemi birisi de zemin üzerinde üretimdir.
Genel olarak metrekareye 10.000 ila 16.000 civarında solucan konulduğunda solucanlar hem ürer hem de size kaliteli gübre verir.
Eğer metrekareye 16.000 üzerinde solucan koyarsanız gübre üretimi devam eder ama üreme yavaşlar.
Eğer metrekareye 50.000 ve üzerinde solucan koyarsanız üreme durma noktasına gelir ama siz çok kısa zamanda solucan gübresi elde edersiniz.
Eğer metrekareye 10.000 altında solucan koyarsanız üreme hızlı olmakla birlikte gübre üretiminiz çok daha yavaş olur.
Her solucana günlük 0.5 gram mama verilmesi gerektiğiyle kendi hesabınızı kendiniz yapabilirsiniz.
.
vetman996
10-10-2013, 21:13
Sayın vetman996 ;
-bugün solucanları beslemeye başlarsak kaç ay sonra gübreyi elde edebiliriz?
Gübre elde etme sürenizde kullandığınız sistem ve solucan adeti çok önem taşıyor. Alttan kesme yapılabilen modern sistemde 3 ay sonra gübre kesmeye başlayabilirsiniz.
Zemin üzerindeki sistemde 5-6 ay sonra gübre kesebiliyorsunuz.
Havuz sistemlerinde normalde yılda bir kez gübre kesilmesi gerekirken bu süreyi kısaltan sistemler de günümüzde kullanılmaya başladı.
Bulgaristan ve Rusyada hala kuyularda solucan gübresi üretimi yapılmakta ve yılda bir kez gübre alınmaktadır.
Gübre üretim süreniz kullandığınız solucan sayısıyla ilgili olduğunu göz ardı etmemeliyiz.
Selamlar... Saygılar...
tcoalngsau
10-10-2013, 21:33
çok teşekkürler sayın vetman996,
Özellikle 20 nolu mesajınız beni fazlasıyla bilgilendirdi. Sizin büyükbaş hayvan çiftliğinizin oldugunu yazmıştınız bu hayvan gübresinin maliyetsiz olarak size dönüşümü demek. Hayvan gübresi ve kullanımı ile ilgili sorularım oalcak onlarıda sonra cevaplamanızı rica edecegim.Sizi bugün çok yordum.Umarım tanışma fırsatımız olur.Saygılar
vetman996
10-10-2013, 21:38
çok teşekkürler sayın vetman996,
Özellikle 20 nolu mesajınız beni fazlasıyla bilgilendirdi. Sizin büyükbaş hayvan çiftliğinizin oldugunu yazmıştınız bu hayvan gübresinin maliyetsiz olarak size dönüşümü demek. Hayvan gübresi ve kullanımı ile ilgili sorularım oalcak onlarıda sonra cevaplamanızı rica edecegim.Sizi bugün çok yordum.Umarım tanışma fırsatımız olur.Saygılar
Kardeşim ilginiz için ben teşekkür ederim. Sorularınızı her zaman beklerim. Selamlar... Saygılar...
MeyveliTepe
10-10-2013, 22:10
Hesabınıza göre 200 bin solucana günde 100 kg gübre girdisi yetecektir. Günde 700 kg işlenmiş sığır gübresi elde edebildiğinize göre daha 1 milyon 200 bin solucana ihtiyacınız var demektir.
Tam kapasiteye eriştiğinizde günde 700 kg solucan besini verip, muhtemelen bu miktardan daha az (söz gelimi 600 kg gibi?) solucan gübresi elde edebileceksiniz değil mi?
vetman996
10-10-2013, 23:07
Hesabınıza göre 200 bin solucana günde 100 kg gübre girdisi yetecektir. Günde 700 kg işlenmiş sığır gübresi elde edebildiğinize göre daha 1 milyon 200 bin solucana ihtiyacınız var demektir.
Tam kapasiteye eriştiğinizde günde 700 kg solucan besini verip, muhtemelen bu miktardan daha az (söz gelimi 600 kg gibi?) solucan gübresi elde edebileceksiniz değil mi?
Sayın Üstadım merhaba.
Evdeki hesabı çarşıya uydurabilirsek hesabınız/hesabımız doğru çıkacaktır.
Benim içimdeki uhde ise topraksız tarımı solucan gübresi ile yapabilmek.
Sizlerin bilgi ve tecrübelerine ihtiyacımız var.
Düşüncem şöyle ki: Bir havuzdaki solucanları Azot ağırlıklı, diğer havuzdakileri Fosfor ağrlıklı, başka bir havuzdakileri Potasyum, Ca, Mg vs. ağırlıklı besleyerek bunların sıvı gübrelerini ayrı ayrı elde edebilmek. Bu gübreleri analizler yaptırarak uygun topraksız tarım besin eriği elde edebilmeyi düşünüyorum.
Bu besin eriğiklerini de topraksız tarımda uygun formulasyonda kullanmayı hayal ediyorum.
Hatta bazı solucanları leonardit ağırlıklı besleyerek humik fulvik asiti yoğun solucan gübresi elde etmeyi planlıyorum.
Sizlerin bu konudaki düşüncelerinizi merak ediyorum.
Selamlar... Saygılar...
MeyveliTepe
11-10-2013, 00:40
Solucan gübresinin kimyasal kompozisyonu NPK dahil başka birçok mikro element içeriyor ama bir gübre olarak (kimyasal gübrelere göre) mineral içeriği çok yüksek değil. Ortalama 2-2-2 seviyelerini pek geçmiyor ve solucanların tükettiği organik malzemenin içeriğine göre farklılaşma herhangi bir mineralde %0,5 oranından daha fazla oynamadığı bildiriliyor. Girdi içeriğindeki ekstrem mineral kompozisyonlar solucanların yaşama, beslenme ve üreme limitlerini de zorlayabilir.
Bir organik gübre olarak solucan gübresini değerli yapan şey içerdiği minerallerin değerlerinden çok, sırasıyla mikrobiyal içeriği, bitkilerin alımı kolaylaşmış minerallerin yavaş salınımlı olması ve toprak yapısını önemli ölçüde iyileştirilmiş olması (kök bölgesi toprağına %10-%25 arasında karıştırılırsa).
Mikrobiyal içeriğinden dolayı iyi yapılmış kompost çayının bu yüzden çok yarayışlı olduğu biliniyor.
Topraksız tarımda nasıl bir yer bulur açıkçası pek kestiremiyorum. Topraksız tarım şimdilik sadece uzaktan izlediğim bir alan. İzlediğim kadarıyla kimyasal kompozisyon, EC değerleri ve ısı en önemli faktörler. Toprağın olmadığı durumda mikrobiyal içeriğin bir rolü olur mu? EC değerlerini nasıl etkiler? vs.Tesadüfen aynı şeyi sorgulayan birilerine de rastladım (http://www.hydroponics-at-home.com/worm-castings.html).
Başka kaynaklara rastlarsam burada bahsetmeye çalışırım.
vetman996
11-10-2013, 07:11
Değerli Üstadım paylaşımlarınız için teşekkür ederim.
Solucanların sölom sıvısı bir takım mineralleri eriterek bitkinin alabileceği düzeye indirgeyebilmekte. Ben de sölom sıvısının bu özelliğini kullanarak havuzları buna göre dizayn etmeyi düşünmüştüm.
Bizim pek fazla değinmediğimiz ama sizin paylaştığınız linkte de geçtiği gibi solucan çayı biyofungusit ve biyo herbisit etkili. Ben denedim ve etkisini gördüm.
Burdur'daki solucan üreticisi solucan çayından yara-yanık merhemi yapmak için patent almış.
Eski Mısır'ın verimli toprakları- Nil nehri kıyıları solucan gübresiyle şekillendiği, hatta Mısır'ın güzellik tanrıçaları güzelliklerini solucanların sölom sıvısına borçlu olduklarını öğrenince yara-yanık merhemine hiç şaşırmadım doğrusu.
Sayın Hocam, paylaşımlarınız bana yol gösterici oluyor. Size çok teşekkür ediyorum. Selamlar... Saygılar...
vetman996
11-10-2013, 14:55
Değerli dostlar merhaba.
Solucan gübresini biz bitkiler için üretmekteyiz. Dünyanın ilk kurulduğundan beri var olan kıymeti yeni yeni anlaşılan solucanı ve gübresini incelediğimizde harika bir ürün olduğunu anlayabiliyoruz.
Özellikle EM adını verdiğimiz yararlı mikroorganizmaların faydalarını öğrendikten sonra ve bu mikroorganizmalarla ilgili makaleler okudukça puzzlenin parçaları bir bir yerine oturuyor. Aşağıdaki de yararlı olacağını düşündüğüm makalelerden biri:
Tavuklar neden antibiyotikli?
ABD’de üretilen tüm antibiyotiklerin %70’i çiftlik hayvanları için kullanılmakta. Bunun sebebi hayvanları hastalıktan korumak değil.
İyi amaçla bakıldığında hızla artan insan nüfuzuna yiyecek yetiştirmek, kötü yönüyle bakarsak insanların daha fazla yemesini sağlamak.
İnsan vücudunda yaklaşık 100 trilyon hücre varken bağırsaklarımızda yaşayan mikrop sayısı bunun tam 10 katı. Diğer bir ifadeyle vücudumuzda yaşayan tüm hücrelerin %90’nını mikroplar oluşturmakta. Bu durum hayvanlar için de benzer.
Tüm hücrelerin enerjiye ihtiyacı vardır ve bu enerji şekerdir. Yediğimiz gıdalar sindirildiğinde açığa çıkan şeker bağırsaklardan emilir. Ancak bağırsaklarda var olan 1014 sayıdaki 2000 tür bakteri enerjiyi ilk karşılayan olarak kendi çıkarına bir düzenleme yapar. Çoğunu kendi kullanır, kalanını ise içinde yaşadığı insana bırakır ve şeker kana geçer.
Bu sistem tavuk için de, sığır için de böyledir veya böyleydi. Taki insanlar hayvanlara doğar doğmaz antibiyotik vererek bağırsaklarında bu önemli mikrop kaynağının oluşmasını önleyene dek. Bağırsak mikropları yok edilince gıdalarla alınan enerjinin tamamı tavuğun hücrelerine kalmış oldu. Tavuğun tüm hücrelerinden 10 kat daha fazla mikrobun kullanması gereken enerjinin hayvanı nasıl kısa süre içerisinde şişirebileceğini tahmin edin.
Gelelim insanlara. Bu kadar çoğunluğa sahip mikrop popülasyonun en fazla söz hakkına sahip olması doğal görünmekte. Son yıllarda bilimsel çalışmalar gösteriyor ki bağırsak hastalıkları başta olmak üzere otoimmun hastalıklar, allerji, diyabet ve obezite bağırsakta yaşayan mikroplarla yakından ilişkili.
International Journal of Obesity (2013) 37, 16–23 dergisinde yayınlanan çalışma ilk 6 aylık süreçte antibiyotik tedavisine maruz kalan bebeklerin ilerleyen dönemde daha fazla kilo aldığını göstermekte.
Şişmanlarda bağırsaklardaki mikrop sayısı ve dağılımı normal kilodaki insanlardan çok farklıdır. Bu farklılık özellikle kullandığımız antibiyotikler ve ilaçlardan ve dahası beslenme şeklimizden kaynaklanmaktadır. Karbonhidrat ağırlıklı beslenen biriyle protein ağırlıklı beslenen kişinin bağırsak florası aynı değildir.
Sonuç olarak: Bağırsaklarımızı kaplayan mikroplar yaşam dengemiz ve sağlığımız için son derece önemli bir görev üstlenir. Gelişigüzel antibiyotik ve ilaç kullanmak suretiyle bağırsak florasını bozmak obezite ve diyabet başta olmak üzere birçok hastalığa zemin hazırlar.
Olsun ben mikrobiota denilen bu organizmayı hiçe sayarak yaşayacağım, ne olacaksa olsun derseniz…. ve ilerde hastalanırsanız…. yine bu bakterilerden medet ummak zorunda kalabileceğinizi hatırlatmak isterim. Çünkü obezitede, kronik yorgunlukta, kabızlık ve iltihabi barsak hastalıklarında denenen ve başarılı olan modern tıbbın en ilginç tedavi yöntemlerinden biri dışkı nakli. Yani siz bağırsak floranıza iyi bakmazsanız, iyi bakan birinin florasını sahiplenmek için dışkısına ihtiyaç duyabilirsiniz.
Kaynak: mynet:Tavuklar Neden Antibiyotikli? Haberi ve Son Dakika Haberler Mynet (http://www.mynet.com/haber/saglik/tavuklar-neden-antibiyotikli-824883-1)
Değerli dostlar, makaleye göre obezite, kronik yorgunluk, kabızlık, iltihabi barsak hastalıkları vs.bağırsak florası bozukluklarında dışkı nakli modern tıbbın tedavi yöntemlerinden biri. Başka dışkı yerine solucan çayı içmek daha akla yatkın geliyor bana.
Bu konuda daha fazla yorum yapmak istemiyorum ama hemoroid rahatsızlığı olan ve bir çok tedavi yöntemlerinden sonuç alamayıp sonunda solucan çayı içerek tedavi olan dostlar biliyorum.
Bu konulardaki paylaşımlarım bazı dostları rahatsız ediyorsa eğer bu konuda bir daha paylaşımda bulunmam. Çünkü biz solucan gübresini bitkilerimiz için üretiyoruz.
Agaclar.net'e uygun paylaşımlarda bulunabilmek ümidiyle.
Selamlar... Saygılar...
canlitoprak
20-10-2013, 18:45
Sn. vetman bilimsel makale icin tesekkürler. Isin biyolojik boyutu cok büyük bir mesele.
Solucanlarin yasadigi ortama adapte olmasi az sayida daha mi cabuk olur ne dersiniz?
vetman996
21-10-2013, 15:15
Sn. vetman bilimsel makale icin tesekkürler. Isin biyolojik boyutu cok büyük bir mesele.
Solucanlarin yasadigi ortama adapte olmasi az sayida daha mi cabuk olur ne dersiniz?
Sayın Canlitoprak merhaba.
Solucanlar çok ilginç yaratıklar. Dünya ilk kurulduğunda, canlı yaşamın ilk başladığından beri yaşadıkları tespit edilmiş.
Bulundukları ortamda yalnız yaşamayı sevmiyorlarmış ve yalnız kaldıklarında kendi kendilerini dölleyebildiklerini okumuştum. Zaten çift cinsiyetli olduklarını da biliyorum. Belirli ortamda bir solucan varsa mutlaka yanında başka bir solucan da buluyorsunuz.
Solucanların nüfusu bir ortamda çoğalırsa özellikle yaşlı solucanlar gençlere yer açmak için intihar ediyor.
Yaşadıkları ortam fazla sıcak, nemsiz veya kuru olursa hayatlarının tehlikede olduklarını hissediyorlar ve soylarını devam ettirebilmek için ortama yumurta- kokon bırakıyorlar.
Solucanlar toplu yaşamayı daha çok seviyorlar. Ortama adapte olmaları için de metreküp içinde 5.000 adet civarı solucanın bulunması ticari yetiştiricilik için ideal kabul edilmiş. Metreküp içinde 16.000 üzerinde solucan olduğunda ise üreme hızlarının düştüğü gözlenmiş.
"insanları tanıdıkça solucanları daha çok seviyorum"
Selamlar... Saygılar...
MeyveliTepe
21-10-2013, 18:35
Üretiminiz sonucu dağıtımına başlayacağınız solucan gübresinin ilk 100 kilosunu satın alarak müşteriniz olmaya talibim :)
Sayın Vetman996 yaptığınız çalışmalardan dolayı sizi tebrik ederim. Çalışmalrınızı sürekli takip ediyorum. Sayın Vetman996 solucan gübresini kendi üretiminiz olan Vetman996/ Topraksız Tarımda Arpa Çimlendirme- ÇİMMATİK'te deniyormusunuz? Bunu öğrenebilir miyim?
vetman996
21-10-2013, 22:43
Üretiminiz sonucu dağıtımına başlayacağınız solucan gübresinin ilk 100 kilosunu satın alarak müşteriniz olmaya talibim :)
Sayın Üstadım çok teşekkür ederim. Bu isteğiniz bana ayrı bir heyecan ve mutluluk kattı.
Sizin bloğunuzdaki paylaşımlarınızı okudukça sizi yakından tanımak, sizin yanınızda olmak istedim hep.
Bürokrasiyi geçebilirsek yıl sonuna kadar ruhsat almış olacağız. GSM ruhsatı için çok az bir evrak kaldı.
Programımız Şubat ayı içinde gübreyi hazır edip Mart ayı içinde dağıtımını yapmak.
Sizin gübreyi kullanma takviminiz belli mi acaba? Eğer program uymuyorsa revizyona gidebiliriz.
Solucan gübresinin zeytin ağaçlarında kullanımında 15 gün erkencilik sağladığını ve bunun da çok işe yaradığını duydum. Bu konuda herhangi bir kaynak bulamadım. Siz kullanırken bu durumu da gözlemleyip paylaşabilirseniz çok makbule geçer hocam.
Her şey için tekrar teşekkürler. Selamlar... Saygılar...
vetman996
21-10-2013, 23:01
Sayın Vetman996 yaptığınız çalışmalardan dolayı sizi tebrik ederim. Çalışmalrınızı sürekli takip ediyorum. Sayın Vetman996 solucan gübresini kendi üretiminiz olan Vetman996/ Topraksız Tarımda Arpa Çimlendirme- ÇİMMATİK'te deniyormusunuz? Bunu öğrenebilir miyim?
Sayın Seaa Merhaba.
Solucan gübresini ÇİMMATİK'te deneme fırsatı bulamadık henüz. Bizim sıvı solucan gübresi üretimimiz de başlamadı. Ama bunu denemek için sıvı gübremiz hazır. Fırsat bulduğumuzda bunu deneyeceğiz.
Çimmatikte arpaları sabah su dolu bidonun içinde ıslamaya bırakıyoruz ve akşam bu arpaları kasalara koyup çimmatiğe yerleştiriyoruz. Arpaları ısladığımız bu suyun içine 1/20 oranında sıvı solucan gübresini kullanmamızı önerdiler. Hatta kardeş bir firmadan sıvı solucan gübresi de aldık deneyelim görelim diye ama özellikle kurban telaşı, bakıcıların izne ayrılması, seraya fidan dikilmesi, büyükbaş hayvanlar için mısır silajı yapımı, solucan gübresi üretim tesisinin dizaynı, ruhsatı vs. derken denemeye zaman bulamadık malesef.
Sitede paylaşmak için fotoğraflar çektik ama bunları bile paylaşamadık. Zaman içinde sıvı solucan gübresini çimmatikte deneyeceğim ve sizin için paylaşımda bulunacağımdan emin olabilirsiniz.
Selamlar... Saygılar...
Manisa'ya ağaçlar için geldiğimde tesisinizi ziyaret etmek isterim açıkçası sayın vetman996 teşekkür ederim. Saygılarımla Nezih
vetman996
21-10-2013, 23:06
Manisa'ya ağaçlar için geldiğimde tesisinizi ziyaret etmek isterim açıkçası sayın vetman996 teşekkür ederim. Saygılarımla Nezih
Ben teşekkür ederim Sayın Nezih Bey. Her zaman bekleriz sizi ve diğer dostlarımızı..
Saygılar bizden...
vetman996
21-10-2013, 23:41
Değerli Dostlar Merhaba.
Başka bir sitede sorulan soruya verdiğim cevabı alıntıladım. Bir kaç kez bu şekildeki soruya muhatap olunca paylaşmak istedim.
Solucan gübresi faydalı olduğu bilinen bir gübrenin solucanlara yedirilerek elde edildiği için kaliteli olacağı zaten gün gibi aşikar. Yararlı olması dileğiyle:
"Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - sule68
Sayın Vetman, bazı sorular var kafamda vakit bulduğunuzda cevaplarsanız sevinirim. Solucan besini olarak kullanılacak olan büyükbaş hayvan gübresi zaten bitkiler için faydalı ve kullanılabilir bir malzeme. Yanmış ahır gübresiyle solucan gübresi arasındaki fark nedir? Karşılaştırmalı laboratuar analiz değerleri mevcut mu elinizde? Ahır gübresi de organik tarımda kullanılıyor, uygulamada karşılaştırma yapılmış örnekler var mı? Anladığım kadarıyla solucanlara da yanmış gübre besin olarak veriliyor. Zaten birkaç ayda uygun ortamda bekleterek yakacağımız gübreyi solucanlara vererek yine gübre elde etmek bize ne kazandıracak merak ettiklerim. Değerli bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler, kolay gelsin...
Değerli Kardeş Merhaba.
Sorunuz aslında çok güzel bir soru. Size cevap verirken bazı örneklerle anlatacağım ama anlaşılır şekilde anlatabilirmiyim bilemiyorum.
Sığır gübresinin içinde bitki için çok yararlı bileşikler var. Bu gübreyi taze olarak tarlaya attığınızda ise tarlaya yarardan çok zarar veriyor.
Çünkü içeriğindeki hayvan için yararlı olan enzimleri içeriyor ama bu enzimler bitkiye zarar veriyor.
Taze sığır gübresi yabancı tohum bitkileri de içerir ve tarlaya attığınızda yabancı ottan kurtulamazsınız.
Taze sığır gübresini tarlaya attığınızda bir takım parazit ve böcek larvaları içerir.
Taze sığır gübresinin tuz oranı yüksektir. Toprağa zarar verir.
Taze sığır gübresi bazı kimyasallar hatta hayvana kullanılan antibiyotiği bile içerir. Bu yüzden taze sığır gübresi kesinlikle kullanılmamalıdır.
Sığır gübresinin kullanılabilmesi için en az 4-6 ay süresince fermente edilmesi gerekmektedir. Bu fermente esnasında ise bitki için yararlı içeriğin en az yarısının inhibe olduğu yani yok olduğu tespit edilmiştir. Özellikle gübrenin sızıntı suyunda çok faydalı elementler mevcuttur. Bu su ise direk bitkiye ulaştığında bitkiye zarar verirken toprak içinde bitkiye ulaşırsa yarar sağlamaktadır.
Sığır gübresini fermente ettiğini zanneden bazı çiftçiler ise gübreyi yanlış istifleyerek için için gübrenin yanmasına neden olurlar. Bu gübreyi elinize aldığınızda çok hafif olduğunu hissedersiniz. İşte bu gübre kendi içindeki tüm değerli bileşikleri kaybetmiştir ve yararsız bir yığın haline dönüşmüştür.
Solucan gübresinde ise durum çok farklıdır. Sığır gübresinin içinde yaralı bileşikler gübre içinde yitirilmeden ve 4-6 ay beklemeye gerek kalmadan, yapılan bir işlemden sonra solucanlara yedirilir. yararlı olduğu bilinen sığır gübresine solucanlardaki yararlı mikroorganizmalar, doğal büyütme hormonları, enzimler, doğal antibiyotikler, Humik asit, Fulvik asit vs. bitki için yararlı tüm bileşikler bu gübreye geçer ve gübrenin değerini kat kat artırır.
Sığır gübresi ile solucan gübresinin analizini karşılaştırdığınızda solucan gübresinin daha değerli olduğu ortada olmakla birlikte; solucan gübresinde önemli olanın bitki için yararlı elementlerin bitkinin tam alabileceği formda hazırlanmış olmasıdır.
Örneğin şekerin elde edildiği pancarda da glikoz vardır ama çay içerken çaya pancar parçasını batırmıyoruz. Pancardan elde edilen şekeri kullanıyoruz. Tabiri caizse sığır gübresi pancar ise solucan gübresi kesme şekerdir. Solucan gübresindeki elementler bitkinin köklerinden bitkiye geçebilecek formdadır yani.
Solucan gübresini değerli kılan unsurların içinde içindeki organik madde miktarı ve özellikle yararlı mikroorganizmaların varlığıdır. İnsanlardaki diyabet, obezite vs. hastalıkların nedeninin insan vücudundaki yararlı mikroorganizma eksikliğinden kaynaklandığı tespit edilmiş bu konuda bu linkte makale mevcut: http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/32156.htm
Solucan gübresi ince tuz kadar küçülür. Bekledikçe kalitesi artar. Solucan gübresiyle sığır gübresinin içeriğinin karşılaştırmalı tablosu var ama bunu başka bir zamanda paylaşacağım.
Selamlar...."
MeyveliTepe
21-10-2013, 23:43
Sizin gübreyi kullanma takviminiz belli mi acaba? Eğer program uymuyorsa revizyona gidebiliriz.
Solucan gübresinin zeytin ağaçlarında kullanımında 15 gün erkencilik sağladığını ve bunun da çok işe yaradığını duydum. Bu konuda herhangi bir kaynak bulamadım. Siz kullanırken bu durumu da gözlemleyip paylaşabilirseniz çok makbule geçer hocam.
Her şey için tekrar teşekkürler. Selamlar... Saygılar...
Ruhsat filan benim için önemli değil :) Kendi üretiminiz solucan gübresi sevkiyata hazır olduğunda ödemesini yapıp satın almak isterim. Faydalı bir ürünü, dürüst bir şekilde ilk kez piyasaya sunanların ilk müşterisi olmayı hep sevmişimdir :)
Solucan gübresini zeytinde kullanmak kuşkusuz faydalı olur ama zeytinde kullanmak için sanki biraz fazla değerli bir gübre gibi :) Yavaş salınımlı ve yüksek mikrobiyal içeriğinden dolayı sebze adalarında kullanmaya öncelik vermeyi düşünüyorum. Ulaştırdığınızda da ilk yapacağım şeylerden biri gübre çayı yapıp mikrobiyal içeriğin mikroskop altında resimlerini çekip burada yayınlamak olur.
idris şenol
22-10-2013, 15:53
sayın meyvelitepe selam
geçen yıl benimde solcanlar üzerine çalışmalarım oldu konuyu takip edenler bilir
velakin solcan gübresinin mukayesisine birtürlü yapamadım
solcan gübresi ile uğraşan arkadaşlarımız bile şahit parsel oluşturup bizlere bir türlü sunum maalesef yapamadı ,hep kılasik laflarda kaldı dünyada birçok makaleler sayısız araştırmalar yanılmış olamaz diye benim içimde hep ukte kaldı
sayın meyveli tepe af buyurun benide yanlış anlamayın sizde sayın vetman ,
uygun olduğnuzda!!!
bu solcan gübresi ile yetişen ürün...bu hayvan gübresi ile yetişen ürün,, işte buda suni gübre ile yetişen ürün,,, son olarak bu sadece toprakta yetşen ürün diyebileceğimiz Allah için bu iş için taşın altına elini sokacak birisine binlerce teşekkürlerimi sunarım,,beni yanlış anlamayan tüm dostlarıma şimdiden teşekkür ediyorum
unutmadan bu denemyi bende yapıcam fakat ancak 6 yıl sonra:))
vetman996
22-10-2013, 17:04
sayın meyvelitepe selam
geçen yıl benimde solcanlar üzerine çalışmalarım oldu konuyu takip edenler bilir
velakin solcan gübresinin mukayesisine birtürlü yapamadım
solcan gübresi ile uğraşan arkadaşlarımız bile şahit parsel oluşturup bizlere bir türlü sunum maalesef yapamadı ,hep kılasik laflarda kaldı dünyada birçok makaleler sayısız araştırmalar yanılmış olamaz diye benim içimde hep ukte kaldı
sayın meyveli tepe af buyurun benide yanlış anlamayın sizde sayın vetman ,
uygun olduğnuzda!!!
bu solcan gübresi ile yetişen ürün...bu hayvan gübresi ile yetişen ürün,, işte buda suni gübre ile yetişen ürün,,, son olarak bu sadece toprakta yetşen ürün diyebileceğimiz Allah için bu iş için taşın altına elini sokacak birisine binlerce teşekkürlerimi sunarım,,beni yanlış anlamayan tüm dostlarıma şimdiden teşekkür ediyorum
unutmadan bu denemyi bende yapıcam fakat ancak 6 yıl sonra:))
Değerli İdris Şenol kardeşim merhaba.
Ben solucan gübresini bitkilerde verim artışını kıyaslamak için kullanmadım. Ama solucan gübresiyle yetiştirdiğimiz domates ve biberdeki lezzeti tadınca bu işe karar verdim.
Bazı makalelerde ürün artışının %50-%70 olduğunu söylüyor. Kardeşim bunları bir kenara koyalım.%100 doğal ürün olduğundan eminim. Lezzeti, aromayı artırdığına adım gibi eminim.
İnsanın domates canı çeker mi yahu. Şu an yazıyı yazarken solucan gübresiyle yetiştirerek yediğim domateslerden canım çekiyor.
Ayrıca İdris Bey kardeşim. Niçin bu denemeleri kendiniz yapmıyorsunuz ki. Deneme yapmak için size bir paket solucan gübresini ücretsiz göndereyim ve siz deneyin. Ama hemen şimdi istemeyin lütfen. Elimizde yeterli solucan gübresi olduğunda gönderelim size. Çileklerinizdeki lezzeti tadınca nasıl olsa çuval çuval istersiniz:p
Selamlar... Saygılar...
İdris bey,
unutulan bir nokta var. Gübre demek toprak demek değildir. Toprakta eksik olanın tamamlayan katkı malzemesidir esasen gübre. Bir gübre düşünün ki, herhangi bir toprağa verildiğinde o toprağın eksik olan her türlü ihtiyacını tek seferde karşılayabilsin. Böyle bir şey yoktur. Kimyasal gübreler bile binlerce farklı formasyonda satılmaktadır. Bu açıdan bakarsak vermikompost, yani vermi-kompost aslen solucan gübresi ile kompostun bileşimidir. Sadece ve sadece solucan dışkısı olursa adına vermikest denir. Esasen bu çok daha değerlidir ama temini arı kovanında balın yanısıra arısütü elde etmek gibidir. Balın kilosu en iyisi atıyorum 75 tl iken arısütünün kilosu yaklaşık 300-400 arası değişmektedir.
Neticede elde edilecek olan ürün üster vermikest ister vermikompost olsun, bu ürünün uygulandığı toprağın önceki durumunu bilmek gerek. Birincisi, toprak daha önce kimyasallarla ve ilaçlar oldukça fazla kirlenmişse vermikompostu ilk uygulamada sonuç alamamanız normal. Çünkü vermikompostta yer alan yararlı mikoorganizmalar yaşam şansı bulamayacaklar.
Diğer bir konu, toprağın yorgunluğu meselesidir. Örneğin yanı toprakğa üst üste iki yıl domates ekerseniz verim alamasınız. İsterseniz vermikompost kullanın veya kullanmayın. Burada gübrenin kerametinden ziyade toprağın yasasını ve doğanın kanunlarını bilmek şart.
Bir diğer konuda topraktaki münumum yasasısıdır.Bir toprakta bulunan elementlerden en az miktarda olan hangisi ise bitki diğer elementleri en az olan elementin miktarını baz alarak alır. Mesele diyelim ki 1 gr demir var, 10 gram fosfat, 10 gram azot vs. Bitki fosfatı da azotu da demire göre 1 gram olarak alacaktır. Geriye kalan toprakta kalarak yıkanacak veya tuzlanmaya neden olacaktır. Burada solucan gübresi kullansanız da faydasınıtam olarak göremeyeceksiniz.
Bu nedenle unutulmamaıs gereken ilk konu, toprak analizi konusudur. Açık yüreklilikle söyleyelim, belki bazı koşullarda belli bir zaman kadar vermikompostu kimyasal gübrelerle beraber kullanmak gerekebilir.
Unutmadan son noktaya da değinelim. Vermikompost esasen bakteriyel bir gübredir. Uygulandığı toprağın nemini düzneli olarak korumak, yani sulama rejimi oldukça önemlidir. Yararlı bakteriler bir kez öldükten sonra gübre yarı yarıya değer kaybetmiş olur.
Son dedik ama bir son bilgi daha geldi aklıma. Kompost ürünlerinin mesela 12 aydan fazla bekletilmeden kullanılması gerek. Aksi halde besin değeri kaybına uğrar. Dolayısyla kullandığınız gübrenin üretim zamanı da burada önem arzetmektedir.
Saygılarımla.
vetman996
24-10-2013, 16:59
Savaş Bey merhaba.
Katkılarınız için çok teşekkür ediyorum. Biraz önce de özel mail gönderdim size. Ben solucan gübresinin beklediğinde daha değerli olduğunu biliyordum. Hatta bekletildiğinde vermikest haline dönüştüğünü biliyordum.
Bana yanlış aktarmış olabilirler. Bu konuyu biraz detaylandırabilir misiniz.
Selamlar... Saygılar...
bok böcegi
25-10-2013, 23:53
Merhaba vetman996
Bende Turgutlu da yaşayan ve bağcılıkla uğraşan biri olarak solucan gübresinin bağlarda çok faydalı olabileceğini düşünmekteyim siz ne dersiniz.
kolay gelsin
vetman996
26-10-2013, 22:31
Merhaba vetman996
Bende Turgutlu da yaşayan ve bağcılıkla uğraşan biri olarak solucan gübresinin bağlarda çok faydalı olabileceğini düşünmekteyim siz ne dersiniz.
kolay gelsin
Değerli Kardeşim ve hemşehrim merhaba.
Bulgaristan'da bağlarda solucan gübresi kullanımı denenmiş ve çok iyi sonuçlar alınmış. Ülkemizde bununla ilgili herhangi bir çalışma bulamadım. İlk çalışmaları siz yapabilirsiniz.
Gübre bizden, çalışma sizden yani. Ben çok iyi sonuçlar alınacağını düşünmekteyim. Deneyelim ve görelim.
Selamlar... Saygılar...
idris şenol
28-10-2013, 11:09
hayvan gübresi ile vermikompost işin tabiyatına en uygun kantindeyim
birkaç firma evsel atık ve hayvangübresi vermikompst yapımı devam ediyor
aslına bakarsanız mukayese yapıp doğruyu bulmak en güzeli,
tkorkunckaya
28-10-2013, 21:12
Sayın vetman966,
Solucanları beslediğiniz gübreyi sağladığınız sığırlarda antibiyotik veya üreme için hormonlar kullanıyor musunuz?
oxonbora
29-10-2013, 14:29
Sayın Vetman,
Solucan gübresi ile ilgini paylaşımlarınız için teşekkür ederiz.
Gaziantepte kurulu 300 başlık inek çiftliğimizde süt üretimi yapmaktayız.
Hayvanlarımızdan elde ettiğimiz dışkılar ile solucan gübresi üretmek istiyoruz. Fakat nereden ve hangi sistemle başlamalı bilmiyoruz.
Bildiğim kadarıyla siz de çiftliğinizden elde ettiğiniz dışkılar ile solucanlara yem hazırlıyorsunuz.
300 başlık çiftliğimizin dışkısını kullanmak için ne kadar solucan ile hangi sistemle başlamamız gerekiyor?
Telefon numaranız varsa sizi aramak isterim.
Teşekkürler.
Bora
vetman996
30-10-2013, 15:00
Sayın vetman966,
Solucanları beslediğiniz gübreyi sağladığınız sığırlarda antibiyotik veya üreme için hormonlar kullanıyor musunuz?
Sayın Tkorkunckaya merhaba.
Biz büyükbaş çiftliğimizde damızlık gebe düve yetiştirmekteyiz. Gebe düve yetiştiriciliğinde dengeli besleme yaptığınızda ne üreme hormonu ne de antibiyotik kullanmazsınız ki, biz de kullanmıyoruz. Gerekli olduğu durumlar için ise revir bölümü adını verdiğimiz bir bölüm ayırdık; Rahatsız olan hayvanlar bu bölümde bulundurulup gerekli işlemlerin burada yapılabilmesi için. Eğer antibiyotik kullanmak zorunda kalırsak hayvanı revire alınacağız ve revir bölümünde biriken gübreleri de solucan beslemesinde kullanmayacağız.
Hayvanlarımıza Çimmatikten elde ettiğimiz hasıl arpaları yedirmeye başladıktan sonra düvelerimizde çok olumlu gelişmeler gözlemledik. Biz de kendi arpamızı kendimiz elde edelim düşüncesiyle katı solucan gübresiyle arpa ekimi yaptık.
Gelişmeleri paylaşacağım.
Selamlar... Saygılar...
vetman996
30-10-2013, 15:32
Sayın Vetman,
Solucan gübresi ile ilgini paylaşımlarınız için teşekkür ederiz.
Gaziantepte kurulu 300 başlık inek çiftliğimizde süt üretimi yapmaktayız.
Hayvanlarımızdan elde ettiğimiz dışkılar ile solucan gübresi üretmek istiyoruz. Fakat nereden ve hangi sistemle başlamalı bilmiyoruz.
Bildiğim kadarıyla siz de çiftliğinizden elde ettiğiniz dışkılar ile solucanlara yem hazırlıyorsunuz.
300 başlık çiftliğimizin dışkısını kullanmak için ne kadar solucan ile hangi sistemle başlamamız gerekiyor?
Telefon numaranız varsa sizi aramak isterim.
Teşekkürler.
Bora
Sayın Bora Bey merhaba,
Solucan gübresini tanıdıktan sonra süt inekçiliğini ikinci planda bırakabilirsiniz:p ama hem solucan gübresi üretin hem de süt inekçiliğine devam edin derim.
Solucan gübresi üretimini açık, yarı açık veya kapalı ortamlarda yapabilirsiniz ama ben size kapalı ortamlarda yapmanızı öneririm.
Solucan yetiştirme yöntemi ise;
Zemin üzerine yığın yaparak (Özellikle Rus'ların kullandığı sistem),
Havuz sistemi (Bir çok ülkede kullanılan sistem),
Alttan kesmeli (Özellikle ABD'de kullanılan sistem) kullanılabilmektedir.
Her yöntemin kendine göre avantaj ve dezavantajları mevcuttur. Alttan kesmeli sistem daha modern ve işçiliğin az olduğu bir sistem olmakla birlikte ilk yatırım maliyetleri yüksektir.
Biz her üç sistemi de kullanma düşüncesindeyiz. Şu an çiftliğimizde havuz sistemini ve zeminde yığın sistemini kullanıyoruz. Alttan kesmeli sistemi ise yakın bir zamanda kullanmaya başlayacağız.
Sayın Bora, kış aylarında kapalı ortamda bulunmayan solucanların gübre ve yavru verimi düşüyor. Kapalı ortamınız yoksa ilkbahar başlangıcında solucan satın alarak bu işe girmenizi tavsiye ederim.
Eğer kapalı ortamınız varsa hemen solucan alarak bu işe girebilirsiniz. Bu işe girerken de çok solucan satın almak yerine kendinizin solucanları çoğaltmasını tavsiye ederim.
Solucan gübresi üretiminde solucan kalitesi çok önemli. Biz bu işe girerken çeşitli solucanlar denedik ve kalitesini gördüğümüz solucanlardan da satın alarak işe başladık. Şu an için hem gübre üretiyoruz ve hem de solucanlarımızı çoğaltıyoruz.
Bu arada yerli solucanlardan da denemeler yaptık, solucana para vermeyelim düşüncesindeydik ama gördük ki bu iş yerli solucanlarla yapılacak bir iş değil. Satın alma yoluyla solucanlarımızı elde ettik.
Sayın Bora. Sizin de elinizde sığır gübresi bulunduğuna göre bu işe girmelisiniz bence. Ülke topraklarını kimyasalda kurtarmak için bu iyi bir fırsattır. Ben size her türlü desteği vereceğimden (Solucan temini dahil) emin olabilirsiniz.
Selamlar... Saygılar...
vetman996
31-10-2013, 14:31
Değerli dostlar merhaba.
Biz yolun başındayız henüz. Dünyada solucan gübresi üreten bir çok firma var. Onların paylaşımlarını imrenerek izlemekteyim. Biz bu konuda da geride kalmışız ama onları yakalamak çok da zor değil düşüncesindeyim.
İşte Almanya'daki solucan gübresi üreten bir firma ve paylaştığı video:
The advanced vermicomposting facility VERMIC 3.2 - worm composting - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=vQEQ-gWLHJU)
Selamlar... Saygılar....
Sayın vetman996 size özel mesaj atmıştım size ulaşabileceğim bir telefon numarası varsa alabilir miyim? gerçekten çok sevinirim. Saygılarımla Nezih
vetman996
05-11-2013, 15:12
Merhaba Değerli Dostlar.
Solucan gübresiyle ilgili deneme çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Özellikle fidan üretiminde solucan gübresinin çok işe yaradığını söylemeliyim.
Çimmatikte kullanmış olduğumuz arpayı kendimiz yetiştirelim düşüncesiyle 8 dönüm araziye arpa ekimi gerçekleştirdik.
Arpa ekiminde ise hiç kimyasal gübre kullanmadan sadece katı solucan gübresi kullandık.
Arpa ekilmeden önce %5lik sıvı solucan gübresinde 12 saat bekletmemiz ve daha sonra da hafif kurutup mibzerle ekmemiz önerilmişti ama iş yoğunluğu nedeniyle biz bunu yapamadık. Sadece mibzere katı solucan gübresi koyup arpa ekimini gerçekleştirdik. Umuyorum başarı oluruz. Sonuçları paylaşabilmek dileğiyle...
Selamlar... Saygılar...
mrh.bilgileriniz için teşekürler.sizi ziyaret etmek istiyorum ve tanışmak,Bana tlf.gönderirsen sevinirim.saygılar..
sn.vetman996 yeriniz salihlinin neresinde nasıl bulurum.kim diye sorayım ki ziyaret edelim.saygılar
gecekorsanı
16-12-2013, 20:21
bu konuda savaş beyin anlattıkları çok doğru.bu işte profesyonel olan bir firmanın açıklamalarıyla tam olarak örtüşüyor.firma solucan gübresi kulanmadan önce mutlak ka toprak tahlili yaptırılmasını öneriyor.birde toprağın durumuna göre etkili olabilmesi için 2 yıl gerektiğini söylüyor.yani bu işi deneyip görmek lazım.
ben şöyle bir deney yapacağım.ceviz bahçemde aynı yaşta aynı kalınlıkta ve aynı sürgün büyüklüğünde 4 adet ceviz ağacı seçeceğim.bunların 2 adetini normal gübreleme proğramına göre diğerlerinide solucan gübresini taç izdüşümlerine karıştırıp normal gübreleme proğramınıda ekleyip gözlemleyeceğim.toprak tahlilim var ve bana neyi ne zaman vermem gerektiğini belirttiler.eylül sonunda ağaçları ölçmeye başlayacağım.karşılaştıracım noktalar şunlar olacak.
1-gövde kalınlaşmasında fark varmı
2-sürgün uzunlukları,kalınlıkları ve odunlaşma oranları arasında farklılık varmı
3-meyve tutum ve meyvenin içini doldurma oranları
tabi bunu iki sene boyuncA yapacağım.ve her sene ölçümlerini gerçekleştireceğim.
sonuç ne olur deneyip görmek lazım.ayrıca bu solucan gübresini humik asidin etkilerine çok benziyor.
tkorkunckaya
16-12-2013, 22:31
Sayın gecekorsanı,
Oyunbozanlık ediyor olmak istemem, ancak yapacağınız deney, subjektif sonuç doğuracaktır. Deney, kontrol grubu, nşa vb temel noktaları bir kenara bırakırsak eğer, elde edeceğiniz sonucun bilimsel olarak genelleştirilebilmesi için istatistiksel olarak yeterli örneklem kümesini içermiyor oluşu dahi, benim bunu rahatlıkla söyleyebilmemi sağlıyor. Diyelim ki bazı farlılıklar ortaya çıktı bu farkın istatistiksel olarak gerçekten bir fark olup olmadığını test ettiğimiz, z-test, t-test gibi en basit istatistiksel testlerde dahi örneklem büyüklüğü en az 30 civarındadır.
Bu tür "ispat" çalışmalarını üniversitelere bilimsel kurumlara bırakalım. Ben Sayın Vetman'ın çalışmalarını uzaktan da olsa yakınen takip ediyorum. Buna karşın, vermikompost konusunda karar vermek için sayın Vetman'ın çalışmaları da, örneğin yukarıdaki arpa denemesi de benim için bir anlam ifade etmiyor. Bu söylediklerimi saygısızlık olarak almayınız lütfen, bilimsel çalışmalara bakıp karar vermeliyiz demek istiyorum.
Tüm bu söylediklerimin ötesinde, Vermikompost konusunda bugüne kadar .edu uzantılı bulduğum araştırmalardan çıkarttığım bazı sonuçlar oldu elbette. Bazı ama'lara sahip olmakla birlikte, solucan gübresinin diğer birçok gübreye olan üstünlüğünü kabul etmiş durumdayım.
ryilmaz65
10-03-2014, 13:38
Sayın vetman996 merhaba acaba solucan gübresi ile yaptığınız ekimlerin şuanda ki durumlarını gösteren resim leri varmı dır acaba
vetman996
10-03-2014, 19:29
Sayın vetman996 merhaba acaba solucan gübresi ile yaptığınız ekimlerin şuanda ki durumlarını gösteren resimlerine gösteren resim leri varmı dır acaba
Sayın Ryilmaz kardeş merhaba.
Ekim yaptığımız tarlada şuan için gözle görülebilir bir fark henüz yok. Gözle görülebilir farkın sıvı solucan gübresi kullandıktan sonra oluşacağını ve asıl farkın da hasat döneminde olacağını düşünmekteyiz.
Biz solucan gübresini sadece tarlada değil, fide-fidan yetiştiriciliğinde de denemekteyiz. Gördüğümüz kadarıyla çeliklemede solucan gübresi çok iyi çalışıyor. Gelişmeleri fırsat buldukça paylaşacağız.
Şuan biz solucanlarımızı çoğaltmakla meşgulüz. Gübre hasatına henüz başlamadık. Çok kısa sürede başlayacağız.
Solucanlarımızı sayalım dedik. Yöntemine göre sayım yaptık ve sayımızın 1.000.000 civarında olduğunu gördük ve Solucan satışına başladık. Anasayfa : madrasol.com (http://www.madrasol.com/)
Sitemizin alt yapısı tamamlandıktan sonra agaclar.net üzerinden de reklam faaliyetlerine başlayacağız İnşallah.
Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar... Saygılar...
ryilmaz65
12-03-2014, 14:11
Cevabınız için teşekkür ederim sayın vetman996 bir farkın olmaması bile benim anladığıma göre fark tır şöyle ki siz ekim yaparken taban gübresi kullanmadınız bildiğim kadarı ile
Merhaba hocam,
sitenizdeki kilo ile gübre satışı bitti mi acaba?
vetman996
13-03-2014, 15:08
Merhaba hocam,
sitenizdeki kilo ile gübre satışı bitti mi acaba?
Sayın Alibaba Merhaba.
Biz henüz gerçek anlamda solucan gübresi hasadına başlamadık. Programımıza göre 1 ay kadar gerideyiz. Bunun nedeni de ortam ısısı düşünce solucanların mama tüketimlerinin azalmasıdır ki biz bunu öngöremedik.
Nisan ayı ortalarında hasada başlayacağız ve sitemizden de satışa sunacağız. Şimdiye kadar almış olduğumuz siparişlerimiz var. Öncelik bu siparişi veren dostlarımızın olacaktır.
Eğer siz de katı solucan gübresi almayı düşünüyorsanız mesaj göndererek isminizi bu listeye kayıt ettirebilir ve öncelik sırasında yer alabilirsiniz.
İlginiz için teşekkür ederim. Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar... Saygılar...
vetman996
13-03-2014, 15:30
Sayın Alibaba Merhaba.
Biz henüz gerçek anlamda solucan gübresi hasadına başlamadık. Programımıza göre 1 ay kadar gerideyiz. Bunun nedeni de ortam ısısı düşünce solucanların mama tüketimlerinin azalmasıdır ki biz bunu öngöremedik.
Nisan ayı ortalarında hasada başlayacağız ve sitemizden de satışa sunacağız. Şimdiye kadar almış olduğumuz siparişlerimiz var. Öncelik bu siparişi veren dostlarımızın olacaktır.
Eğer siz de katı solucan gübresi almayı düşünüyorsanız mesaj göndererek isminizi bu listeye kayıt ettirebilir ve öncelik sırasında yer alabilirsiniz.
İlginiz için teşekkür ederim. Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar... Saygılar...
Değerli dostlar bu arada fiyatı belirtmeyi unuttum. Tekzen'de 1 kg fiyatı 24.90 TL olarak satılan solucan gübresini;
Biz 1-100 kg. arası 2.5 TL, 100 kg. ve üstü ise 2 TL olarak satışa sunacağız. Amacımız ise bu mucize gübreyi tüm dostların denemesi.
İnanıyoruz ki solucan gübresini deneyen dostlar, ürettikleri ürünlerin tadını görünce, pazardan aldıkları meyve sebzelerin tadını beğenmeyecekler ve kendi ürünlerini kendileri üreteceklerdir. Böylece kimyasal kullanımı giderek düşecek ve sağlıklı nesillerin yetişmesinde bizim de katkımız olacaktır. Bu ifadelerimiz bazı dostlara gülünç gelebilir belki. Ama zaman bizi haklı çıkaracağına inanıyoruz.
Her şey gönlünüzce olsun dostlar. Selamlar... Saygılar....
vetman996
13-03-2014, 16:04
Bazı dostların 1 kg solucan gübresinin Tekzen'de 24.90 TL fiyata satıldığına inanamadıklarını yazınca bize de fotoğraf eklemek düştü....
Bunun sebebi nedir hocam?
Ben de biraz bakındım internette, bir grup üreticiler genelde 4-5 tl civarı..
Bir grup da ciddi ciddi 20-30 tl arası talep ediyor..
Farklı bir yöntemleri ve maliyetleri mi var?
Bazı dostların 1 kg solucan gübresinin Tekzen'de 24.90 TL fiyata satıldığına inanamadıklarını yazınca bize de fotoğraf eklemek düştü....
ykaya194
13-03-2014, 18:45
O belki 5-10 kg lık torba fiyatı olabilir. Etikette tl/kg yazmıyor.
İsmail Kuzucu
13-03-2014, 19:17
Resmi sitesinde ürün 13,25 lira. EkosolFarm %100 Organik Saks ve Bahe Gbresi 1kg. | EkosolFarm Bahe ve Hobi rnleri | EkosolFarm Organik rnler Online Sat Maazas (http://shop.ekosol.com.tr/pinfo.asp?pid=11)
Ekosol yapımında daha çok, bitkisel ve kağıt, karton ürünleri kullanıldığı için pahalı olabilir mi? Birde isim yapmışlığından kaynaklanabilir diye düşünüyorum..
vetman996
13-03-2014, 19:27
Bunun sebebi nedir hocam?
Ben de biraz bakındım internette, bir grup üreticiler genelde 4-5 tl civarı..
Bir grup da ciddi ciddi 20-30 tl arası talep ediyor..
Farklı bir yöntemleri ve maliyetleri mi var?
Sayın Alibaba Merhaba.
Buraya bu konuları yazarak tartışmalara sebep olmak istemem. Kardeş firmaların (Rakip firma diyemediğim için) ürünleriyle bizim elde ettiğimiz ürünleri kıyaslattık ve bizim ürün daha kaliteli çıktı. Bunu belgeleriyle ispatlayabilirim ama dediğim gibi bu konulara girmek kesinlikle istemiyorum.
Bizim elde ettiğimiz ürün kendi büyükbaş hayvanlarımızın gübrelerinden oluştuğu için belki de biz bu fiyata verebiliyoruz. Çünkü bu gübreleri şimdiye kadar ücretsiz dağıtıyorduk. Şuan hala etlik kümesimizin gübresini ücretsiz dağıtıyoruz. Yeterki zamanında çiftliğimizi gübreden temizlesinler diye düşünüyoruz.
Ayrıca diğer firmaların reklam giderleri çok fazla. Kaliteli ambalaj kullanıyorlar vs. vs. Bu konularda yazılabilecek çok şey var ama tartışmalar beni çok yoruyor.
Belki biz de ileride fiyat politikamızı gözden geçirmek zorunda kalacağız ama ben istiyorum ki bu gübreyi tüm dostlar tanısın.
Şimdilik bu kadar. Selamlar... Saygılar...
vetman996
13-03-2014, 19:33
O belki 5-10 kg lık torba fiyatı olabilir. Etikette tl/kg yazmıyor.
Sayın Ykaya Merhaba.
Bu tür konular hiç girmek istemediğimiz konular. Ayrıca firma adı vs. vererek de diğer firmaların kötü reklamına neden olmak istemem. Bu nedenle tekrar fotoğraf paylaşmak istiyorum ki 1 kg fiyatı: 24.90, 1.5 kg fiyatı:34.90
ykaya194
13-03-2014, 19:48
Sayın Ykaya Merhaba.
Bu tür konular hiç girmek istemediğimiz konular. Ayrıca firma adı vs. vererek de diğer firmaların kötü reklamına neden olmak istemem. Bu nedenle tekrar fotoğraf paylaşmak istiyorum ki 1 kg fiyatı: 24.90, 1.5 kg fiyatı:34.90
Bazen, alış veriş yaparken torba fiyatı ile kg fiyatlarını karıştırabiliyoruz. Düzeltme yaptığınız için teşekkür ederim. Solucan gübresi fiyatlarının diğer ( organik ve kimyasal) gübrelere göre farklı olduğunu biliyorum ancak fiyatınız ile marketteki fiyat arasında fark yüksek olduğundan dolayı sorma gereği duydum.
İleride solucan gübresi için kapınızı çalabilirim.
Kolay gelsin.
sadrainman
15-03-2014, 22:29
syn vetman996 merhaba,
Solucan satıyor musunuz acaba 1000-10000 adet için fiyatı merak ediyorum
birde ilk başlarda verdiğim adet kadarları sadece evsel atıklarla beslemek çoğaltmak mümkün mü acaba hayvan gübresi olmadan
vetman996
15-03-2014, 23:04
syn vetman996 merhaba,
Solucan satıyor musunuz acaba 1000-10000 adet için fiyatı merak ediyorum
birde ilk başlarda verdiğim adet kadarları sadece evsel atıklarla beslemek çoğaltmak mümkün mü acaba hayvan gübresi olmadan
Sayın Sadrainman Merhaba.
Solucan satışımız var. Hakiki Kırmızı Kaliforniya cinsi ( E. Foetida) olan solucanlarımızı 25 krş/adet olarak satıyoruz.
Solucanları evsel atıklarla besleyebiliyoruz. Fakat ilk zamanlar size gönderdiğimiz sığır gübresi içeren mamayla evsel atıklarınızı karıştırarak, alıştıra alıştıra yedirmeniz gerekir.
sadrainman
16-03-2014, 11:32
çok teşekkür ederim bilgiler için
Merhabalar arkadaşlar.
Ben de sonunda solucan gübresi için kendi kulemi yaptım. Garajdaki yerine yerleştirdim.
Kısaca anlatıyım.
Kulemin tabanına yani birinci kata yaklaşık 2 mm lik delikler açtım yine aynı kutunun yan duvarlarına, tabandan 1 2 -cm seviyede tüm etrefına tek sıra olarak yine 2 mm lik delikler açtım.
Tabanına oluklu mukavva yerleştirdim.Üzerine yumurta kolisi parçaları, şerit gazete kağıdı, kağıt kırpma makinesi artıkları koydum. O nun üzerine evsel atıkları rondo ile parçaladım salata yaptım :) .
Yeşil malzeme biraz fazla olmuş gibime geldi.(Biraz ince talaş, kuru yaprak parçaları ve çok az da iyi yanmış keçi gübresi koymayı düşünüyorum.) Üzerine yine yumurta kolisi parçaları koydum.En üst kısma da bütün gazeteyi ıslatıp kapattım.
İki, üç ve dördüncü katların tabanlarına 6 mm lik matkapla delikler açtım. En üst kapağa da aynı şekilde delikler açtım. Birinci katın altına da tahliye edilen su için dördüncü kattaki kabın aynısından koydum.
Şu an küçük bir eksiğim var. Solucanım yok :)
Havalar düzelsin bulurum arka bahçemden. Toprak solucanı ile sistemi test edip 100 tane kadar kırmızı solucan temin etmeyi düşünüyorum. Bunları çoğaltıp meyve bahçemde yapacağım daha büyük bir sisteme ilave etmeyi planlıyorum.
Size danışmak istediğin bir iki konu var.
# Acaba bütün katların kenarlarına havalandırma için delikler açmam gerekir mi?
# Kutularım şeffaf plastik olduğu için kuleye üsten koli geçirip karanlık ortam oluştursam daha mı iyi olur. Gerçi garajda duruyor ve biraz karanlık sayılır.
#Keçi gübresi veya sığır gübresi kullanmak farkeder mi? İlk başta biraz gübre kullanıp bir miktar kompost oluştuktan sonra hayvan gübresi kullanmayı düşünmüyorum.
#Sisteme toprak ilave etmek gerekir mi?
ykaya194
19-03-2014, 18:48
Belki biz de ileride fiyat politikamızı gözden geçirmek zorunda kalacağız ama ben istiyorum ki bu gübreyi tüm dostlar tanısın.
Şimdilik bu kadar. Selamlar... Saygılar...
Sayın vetman996,
Solucan gübresini zenginleştirmek için içine ilave besin maddesi (fosfor gibi) karıştırılıyormu veya düşünülüyormu?.
Selamlar.
vetman996
19-03-2014, 19:37
Sayın vetman996,
Solucan gübresini zenginleştirmek için içine ilave besin maddesi (fosfor gibi) karıştırılıyormu veya düşünülüyormu?.
Selamlar.
Sayın Ykaya merhaba.
Biz katı solucan gübresi üretirken solucanlara hazırladığımız rasyona bir takım ilaveler yaparak solucan gübresini zenginleştirmeyi istemiştik ama bunun çok zor olduğunu gördük. Çalışmalarımız sonunda planlarımızı revize ederek aşağıdaki gibi bir sonuca ulaştık.
Biz ürün yelpazemizi belirledik. Şöyle Açıklamalıyım.
1- Katı solucan gübresi a) NPK katkılı solucan gübresi b) Katkısız sol. gübresi
2- Sıvı solucan gübresi a) Başlangıç dönemi organomineral sıvı solucan gübresi
b) Çiçeklenme zamanı organomineral sıvı solucan gübresi
c) Meyve zamanı organomineral sıvı solucan gübresi
d) Katkısız sıvı solucan gübresi.
Ürünlerimizin tamamında doğal kaynaklardan elde edilmiş katkıları kullanarak organik sertifikası alma düşüncesindeyiz. Zaten katkısız ürünlerimizin doğal olduğunu söylemeye gerek yok sanırım.
Bu ürünlerin üretim çalışmaları için konusunda uzman değerli bir bilim adamı ile anlaştık. Kendisinin dünya çapında takdir gören patenti mevcut.
Bu konuda daha fazla paylaşıma gerek yok. Geleceğe ilişkin çok güzel planlarımız var. Bu projeler bizi heyecanlandırıyor. Türk tarımına hizmet edebiliyor olmaktan mutluluk duyacağız. Artık organik topraksız tarım mümkün olacak inşallah.
Sayın Vetman Merhaba,
Geçenlerde aldıklarımın uygulama miktarlıarı ile ilgili olarak bir sözünüz vardı. . üç gün öncede özel mesaj atmıştım size ancak heralde gözünüzden kaçtı.
Buraya yazmak zorunda kaldım.
İlgilenirseniz sevinirim.
Teşekkür ve saygılarımla
ykaya194
19-03-2014, 20:04
Sayın vetman996 değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.
Önceki mesajımdaki sorum belki biraz eksik oldu. Kastım organik olmayan ilave besinler değildi. Azot bilindiği gibi soluduğumuz havada 78% oranında bulunmaktadır ve havada kaldığı sürece canlılar için hiçbir şey ifade etmez ancak bakteriler sayesinde işlenerek bitkinin bu maddenin alımı gerçekleşir. Dolayısıyla azotu gerek solucan mamasına katarak gerekse gübresine ilave ederek gübre zenginleştirilebilir vede organiktir. Zira organik tarımda yapılsa toprakta işlenmiş azot bulunmaktadır.
Kolay gelsin, başarılar.
vetman996
19-03-2014, 20:15
Merhabalar arkadaşlar.
Ben de sonunda solucan gübresi için kendi kulemi yaptım. Garajdaki yerine yerleştirdim.
.......
Size danışmak istediğin bir iki konu var.
# Acaba bütün katların kenarlarına havalandırma için delikler açmam gerekir mi?
# Kutularım şeffaf plastik olduğu için kuleye üsten koli geçirip karanlık ortam oluştursam daha mı iyi olur. Gerçi garajda duruyor ve biraz karanlık sayılır.
#Keçi gübresi veya sığır gübresi kullanmak farkeder mi? İlk başta biraz gübre kullanıp bir miktar kompost oluştuktan sonra hayvan gübresi kullanmayı düşünmüyorum.
#Sisteme toprak ilave etmek gerekir mi?
Sayın Cnrtkt Merhaba.
Solucan kuleleriniz çok güzel gözüküyor. Sorularınızı kısaca cevaplamak isterim:
Zemin kat sıvı toplama alanı olacağı için 1. kata solucanlarımızı koyacağız ilkönce. Birinci kat dolunca 2. kat, o da dolunca 3. kat kullanılacak. Siz bunu biliyorsunuzdur ama ben yine de hatırlatmak istedim. Bunların kenarlarına havalandırma deliği açmaya gerek yok. Çünkü solucanlar dikey hareket ederler.
Solucanlar karanlık ortamı daha çok severler. Garajınız yeterince karanlık değilse şeffaf kutuları tamamen örtecek şekilde karton kutu kullanabilirsiniz.
Solucanların sevdiği gübreleri sıralarsak en çok sevdikleri at gübresi sonra büyükbaş gübresi daha sonra koyun ve keçi gübresidir. Solucanlara rasyon değişimi tavsiye edilmemektedir. Eğer sığır gübresi yemeğe alışkınsa alıştırarak evsel atık ile besleme yapabilirsiniz. Ama sık sık rasyon (yem) değişikliği önerilmemektedir.
Kullanmak istediğiniz solucan toprak solucanı ise ortama toprak ilavesi gerekir. Ama gübre solucanı ise toprak ilavesine gerek yoktur.
vetman996
19-03-2014, 20:20
Sayın Vetman Merhaba,
Geçenlerde aldıklarımın uygulama miktarlıarı ile ilgili olarak bir sözünüz vardı. . üç gün öncede özel mesaj atmıştım size ancak heralde gözünüzden kaçtı.
Buraya yazmak zorunda kaldım.
İlgilenirseniz sevinirim.
Teşekkür ve saygılarımla
Sayın Musk merhaba.
Yoğun mesaj trafiğinde bazen gecikme olabiliyor. Özür diliyorum. Detaylı mesaj yazmayı düşündüğümüz dostların mesajlarında bazen gecikme oluyor. Hemen cevabı yazıyorum.
İlginiz için teşekkür ediyorum. Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar... Saygılar...
Sayın Cnrtkt Merhaba.
Solucanlara rasyon değişimi tavsiye edilmemektedir. Eğer sığır gübresi yemeğe alışkınsa alıştırarak evsel atık ile besleme yapabilirsiniz. Ama sık sık rasyon (yem) değişikliği önerilmemektedir.
Yardımınız için teşekkürler.
Sisteme ilave ettiğim 15 -20 tane toprak solcanının neden ortamdaki yiyeceklerle ilgilenmedikleini şimdi anlaşıldı. Sistemde değişiklik yapmak gerek.
Teşekkürler tekrar.
Görüşmek üzere, saygılar.
topraksiztoprak
23-03-2014, 13:26
merhabalar,bir kaç sorum var size;
solucan gübresini topraksız tarımda da kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız ne miktarda veriyorsunuz, (muhakkak olmuştur ama) verim artışı oldu mu?
Sayin vetman satisiniz ne zaman baslayacak. Agaclar.netin. Facebook sayfasinada arada yazarsaniz satis ve almak isteyenler size ulasabilsin.
vetman996
26-03-2014, 06:04
merhabalar,bir kaç sorum var size;
solucan gübresini topraksız tarımda da kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız ne miktarda veriyorsunuz, (muhakkak olmuştur ama) verim artışı oldu mu?
Sayın Topraksiztoprak merhaba.
Solucan gübresini hem topraksız tarımda hem de topraklı tarımda deniyoruz. şuan henüz denemelerimiz sonuçlanmamış olsa da (çünkü zaman gerektiriyor) gidişat çok iyi. Verim artışı mutlaka olacaktır ama lezzet artışı olduğu kesin. Bu gübreyi kullanarak elde ettiğiniz ürünleri yediğinizde diğer ürünlerin tadı size çok yavan gelecektir.
Biz denemelerimizi kendi çapımızda yapıyoruz ama Uludağ Üniversitesi ile işbirliği içinde de denenecek inşallah. Denemeler başlayıp sonuçlanınca buradan zevkle paylaşırız.
Şuan nanoteknoloji ile sıvı solucan gübresi üretim çalışmalarına başladık. Fabrikamızı kurduk. İnşallah olumlu sonuçlar alırız.
vetman996
26-03-2014, 06:32
Sayin vetman satisiniz ne zaman baslayacak. Agaclar.netin. Facebook sayfasinada arada yazarsaniz satis ve almak isteyenler size ulasabilsin.
Sayın Fagu03 Merhaba.
Katı solucan gübresi hasadımız 23 Nisan 2014 günü başlayacak. Çifte bayram yapacağız İnşallah.:D
Planlarımıza göre 1 ay kadar gerideyiz. Bunu nedeni de soğuk ortamlarda solucanların fazla mama tüketemediklerini öngöremedik.
Satışa başlamadan önce bizden daha önce solucan gübresi alma talebi olan dostlara öncelik tanımak için "Öncelikli Solucan Gübresi Teslimatı Listesi" hazırladık. Buradaki amaç Nisan Mayıs Haziran ayı gibi dikim yapacak dostların gübresini zamanında teslim edebilmek, gübrenin gecikmesine mahal vermemek.
Şuan ön talepleri topluyoruz. Dostlarımız bize mail yoluyla ulaşıp talep miktarlarını da bildiriyorlar. Biz de planlarımızı bu talebe göre yapıyoruz. Eğer gübremiz bu taleplere ancak yetecek olursa açık satışa başlama tarihini erteleyeceğiz.
Bize gönderilen mesajlara toplu cevap vermek adına şunu da belirteyim. Ön talep için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Satın alma aşamasında ödenecek fiyat olarak da 1-100 kg arası 2.5 tl. 100 kg ve üstü 2 tl. dir.
Öncelikli teslimat listesindeki dostlar için bu fiyat geçerlidir ama açık satışa başladığımızda bu fiyatlar değişebilir.
Öncelikli teslimat listesindeki dostların solucan gübresini teslim ettikten sonra sitemizden solucan Gübresi : madrasol.com (http://www.madrasol.com/) satışa başlayacaktık ama agaclar.net'in facebook sayfasında yazmak hiç aklımıza gelmedi. Bunu hatırlattığınız için ayrıca teşekkür ederim Sayın Fagu03.
Facebook sayfasinada yazin madrasol.com uda yayinayinkiherkes ögrensin hocam. Kolay gelsin. Meyvelitepe ustadi ilk siraya yaz.
kasabalı
26-03-2014, 19:35
Sayın Vetman çok hayırlı bir iş yapıyorsunuz.Mümkünse tesisinizi görmek istiyorum çok meraklıyım bu konulara ama henüz bu işlerin acemisiyim.Bir emekli ve hemşerili olarak sizi tebrik ediyorum çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
vetman996
09-04-2014, 16:12
Sayın Vetman çok hayırlı bir iş yapıyorsunuz.Mümkünse tesisinizi görmek istiyorum çok meraklıyım bu konulara ama henüz bu işlerin acemisiyim.Bir emekli ve hemşerili olarak sizi tebrik ediyorum çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Sayın Kasabalı merhaba
İlginiz için teşekkür ederim. Cevabım biraz gecikti biliyorum. Sıvı solucan gübresi üretimi ile ilgili çalışmaktayız ve yoğunluk var. Bu arada katı üretimi ile ilgili çalışmalar, planlamalar yapmaktayız. Yaklaşık bir ay sonra üretim tesislerimizi ziyarete açabileceğiz.
İyi temennileriniz için de ayrıca teşekkürler... Selamlar... Saygılar...
Cumhur Tonba
17-04-2014, 17:07
Bu sayfa bir hazineymiş.
Çok faydalı ve güzel bilgiler var. Paylaşanlara, bilgilere teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
cemalerd
23-04-2014, 11:20
Sn.Vetman996,
Öncelikle bu başarı hikayeniz için sizi kutluyorum.Madrasol.com adlı sitenizi de inceledim bir veteriner hekim olarak daha once de hem büyükbaş hemde küçükbaş ve kanatlı hayvan yetiştirme deneyimlerinizden sonar bu Solucan işine başlayarak bu konuda herkese çok büyük destek olacağınıza inanıyorum.
Ben size çok kısa bir şey soracağım,Katı Solucan Gübresi 1-2,5 TL arasında gezerken Sıvı Solucan Gübresi gördüğüm kadarıyla 50-80 TL arasında litre fiyatıyla satılıyor,Sıvı Gübrenin üretim aşamaları ve bekleme süresi hakkında bilgi alabilirmiyim?
Teşekkürler,
Cumhur Tonba
24-04-2014, 15:54
Sayın Vetman, nerelerde siniz?
Herhalde gerçek tesislerde çalışma yoğun olmalı. Kolay gelsin diyorum.
sayın vetman inşallah çalışmalarınızdan olumlu sonuçlar alırsınız çok samimiyim en az sizin kadar sonuçlarınızı heyecanla bekliyorum lütfen çok bekletmeyin kolay gelsin
vetman996
29-04-2014, 09:25
Sn.Vetman996,
Öncelikle bu başarı hikayeniz için sizi kutluyorum.Madrasol.com adlı sitenizi de inceledim bir veteriner hekim olarak daha once de hem büyükbaş hemde küçükbaş ve kanatlı hayvan yetiştirme deneyimlerinizden sonar bu Solucan işine başlayarak bu konuda herkese çok büyük destek olacağınıza inanıyorum.
Ben size çok kısa bir şey soracağım,Katı Solucan Gübresi 1-2,5 TL arasında gezerken Sıvı Solucan Gübresi gördüğüm kadarıyla 50-80 TL arasında litre fiyatıyla satılıyor,Sıvı Gübrenin üretim aşamaları ve bekleme süresi hakkında bilgi alabilirmiyim?
Teşekkürler,
Sayın Cemalerd merhaba.
Solucan ve gübresini ülkemizin geleceği için önemsiyoruz. Bunun için de elimizden geldiğince çalışmalarımızı ve deneyimlerimizi paylaşacağız. Bizim büyükbaş çiftliğimiz ve broiler üretim çiftliğimizde üretimimiz devam ediyor ama solucan gübresine ülkemiz topraklarının geleceği için ayrı bir önem veriyoruz.
Sıvı solucan gübresinin fiyatının yüksekliği ile ilgili şunları söyleyebilirim.
- Sıvı solucan gübresinin 50-80 tl gibi bir fiyatlara satılması "pahalı olan değerlidir" düşüncesiyle oluşturulmuş fiyat politikası olduğunu düşünüyorum ama bizce yanlıştır.
- Sıvı solucan gübresi katı solucan gübresi ile elde edilir ama içine bazı katkılar ve işçilik gerekmektedir. Ama bunlar fiyatı bu kadar yükseltecek giderler değildir.
- Sıvı solucan gübresi fiyatları her kesimin alıp kullanabileceği fiyatlara çekilmesi gerekiyor. Biz fiyatımızı belirlerken bu hususu göz önünde bulunduracağız ama ucuz olunca da kalitesiz zannediliriz korkusunu da taşıyoruz inanın.
Burada http://www.agaclar.net/forum/1259113-post68.htm yazdığımız gibi katı solucan gübresi 24.90 tl gibi bir fiyata satılabiliyorsa sıvı solucan gübresinin 50-80 tl gibi bir fiyata satılması da normal bence :rolleyes:
Biz dünyaca ünlü bir hocamızın danışmanlığında sıvı solucan gübresi üretimine başladık. Kendileri orgonamineral bir solucan gübresine Türkiyenin ihtiyacı var dediler. İlkönce sıvı solucan gübresini elde edip analiz sonucu eksik elementleri tespit edip içine de enzimatik yöntemle elde edilmiş (NPK ve iz elementler içeren) sıvı gübre ilavesiyle mükemmel olduğunu düşündüğümüz bir gübre ortaya çıktı. Şuan analizlerimizi yaptırıyoruz. Sonuçları çok merak ediyorum doğrusu.
Sırada burada http://www.agaclar.net/forum/1261027-post75.htm paylaştığım gibi yapacak gübrelerimiz var. Allah yardımcımız olsun.
Selamlar... Saygılar...
vetman996
29-04-2014, 09:31
Bu sayfa bir hazineymiş.
Çok faydalı ve güzel bilgiler var. Paylaşanlara, bilgilere teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Sayın Cumhur Hocam merhaba.
İlginize teşekkür ediyorum. Şu yoğunluğu atlatalım, kahveye çay içmeye geleceğim. Hem çay içer hem muhabbet ederiz. Sizin özlü sözlerinizi özledim doğrusu.
Selamlar... Saygılar...
vetman996
29-04-2014, 09:41
sayın vetman inşallah çalışmalarınızdan olumlu sonuçlar alırsınız çok samimiyim en az sizin kadar sonuçlarınızı heyecanla bekliyorum lütfen çok bekletmeyin kolay gelsin
Sayın Elizz Hanım merhaba.
İlginiz için çok teşekkür ediyorum. Dostlarımızın heyecanı bizi ayrı bir mutlu ediyor. Çalışmalarımızdan olumlu sonuçlar alacağımızdan eminiz. Çünkü konusunda uzman kişilerden danışmanlık alıyoruz. Ne yapılması gerekiyorsa yapıyor ve masraftan kaçmıyoruz. Bu kadar emeğin sonucunda güzel meyveler çıkacaktır inşallah.
İyi temennileriniz için teşekkürler... Selamlar... Saygılar...
sayın vetman bizler yola bile çıkamadık sizlerin çalışmalarınız ve iyi sonuçlarınız bize destek oluyor anladığım kadarıyla siz topraksız tarım üzerinde yoğunsunuz. ben bu sene hayatımda ilk defa sebze ekicem (küçük bir arka bahçede her çeşitten sadece bir sıra buna ekmek denirse) solucan gübresinin sonuçlarını görebilmek için yanlız çilek fidelerim kurumuş ( susuzluktan) sizce çilekte hangi çeşit ekmeliyim cuma **** cumartesi sizden fide alıcam sizin tavsiyeniz hangisidir ben şu kocaman çileklerden olsun istemiyorum reçele daha uygun olsun istiyorum tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkür ederim.
çalışmalarınızda başarılar iyi günleriniz olsun.
idris şenol
30-04-2014, 12:53
sayın vetman çalışmalarınız olumlu sonuçlanması beni son derece sevindirdi
aranızda olmadığım için üzgünüm ,yakında hep berağber olacağız şimdilik hoşçakalın iyi çalışmalar.idris şenol:))
vetman996
30-04-2014, 22:11
sayın vetman bizler yola bile çıkamadık sizlerin çalışmalarınız ve iyi sonuçlarınız bize destek oluyor anladığım kadarıyla siz topraksız tarım üzerinde yoğunsunuz. ben bu sene hayatımda ilk defa sebze ekicem (küçük bir arka bahçede her çeşitten sadece bir sıra buna ekmek denirse) solucan gübresinin sonuçlarını görebilmek için yanlız çilek fidelerim kurumuş ( susuzluktan) sizce çilekte hangi çeşit ekmeliyim cuma **** cumartesi sizden fide alıcam sizin tavsiyeniz hangisidir ben şu kocaman çileklerden olsun istemiyorum reçele daha uygun olsun istiyorum tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkür ederim.
çalışmalarınızda başarılar iyi günleriniz olsun.
Bizim agaclar.net maceramız topraksız tarım ile başladı. Kimyasal gübreleri daha yakından tanıyınca doğala yakınlaşmak için solucan gübresi ortaya çıktı. Aslında bizim topraklı tarımda çalışmalarımız da var. Şimdiden sonra topraklı tarım çalışmalarımız daha da yoğunlaşacak gibi görünüyor.
Çilek fideleri için Albion tavsiye ederim ama bizim elimizde kalmadı. Albiondan sonra ise Camarosa geliyor tavsiye sırasında. Camarosa elimizde var ve Manisa'da çok iyi sonuç alınıyor.
Biz deneme üretimi yaptığımız katkılı sıvı solucan gübresini çileklerde denettik. Sonuçlar çok muhteşem çıktı. Bu işi bilenler gözlerine inanamadılar. Bu formülle ton bazında sıvı solucan gübremizi ürettik. analiz sonuçlarını bekliyoruz. Ortaya muhteşem bir sıvı gübre çıktığından eminiz. Denemek isteyen bir kaç dostumuza hediye göndereceğiz. Çilek fidesi siparişinizde bir miktar bu gübremizden hediye gönderebiliriz.
vetman996
30-04-2014, 22:21
sayın vetman çalışmalarınız olumlu sonuçlanması beni son derece sevindirdi
aranızda olmadığım için üzgünüm ,yakında hep berağber olacağız şimdilik hoşçakalın iyi çalışmalar.idris şenol:))
Değerli İdris Bey Kardeşim merhaba.
İlginiz için teşekkür ederim. Nerelerdesiniz merak ettim doğrusu. Neyse, yakında yine beraber olacaksak sorun yok demektir. Selamlar.. Saygılar...
sayın vetman
inceliğiniz için çok teşekkür ederim denemek istemezmiyim hiç toprak galiba bir aşk gibi bağlıyor kendine insanı emekliliğime 3 yıl kaldı galiba 20 yıl çok zevk alarak yaptığım tekstil işinden bile biran önce sıyrılmak istiyorum çalışanlarımı nasıl dağıtıcam diye kara kara düşünüyorum cumartesi günü mutlaka fide siparişi vericem umarım geç kalmamışımdır ekmek için
iyigünleriniz olsun
vetman996
05-05-2014, 13:43
Sayın Meyvelitepe Üstadım merhaba.
Siparişiniz olan Solucan gübremizi bugün kargoya vereceğiz. Siz dün gece adres ve iletişim bilgilerinizi agaclar.net üzerinden göndermiştiniz ama site database arızası verdiği için bilgilerinize ulaşamıyoruz. Mail adresimize destek@madrasol.com adres bilgilerinizi tekrar gönderebilirseniz memnun olacağız.
yaramazca
14-05-2014, 17:26
Sayin Vetman;
Bu degerli bilgiler icin tesekkur ederim.
En kisa zamanda sizi ve isletmenizi ziyaret etmek isterim.
sayın vetman
çalışmalarınız kolay gelsin. sizden aldığım sıvı solucan gübresini kullandım ve sevdiklerimede verdim mayıs 10 da diktiğim bütün sebzeler mayıs sonunda çiçeklendi salatalık ve fasulyeler ilk ürünlerinide gösterdi. size sormak istediğim kendi üretip aldığım gübrenin içinde kokon kalmadı gibi hergün yavruları alıp havuza ekledik bu arada canlı olarak kokondan çıkan yavrularıda seyretme şansım oldu sormak istediğm bu gübreyi ne zaman kullanabilirim nemini muhafaza etmeye çalışıyorum.şimdiden teşekkür ederim.
çalışmalarınızda başarılar. mehmet beye ve fatih beye selamlar
vetman996
06-06-2014, 11:18
sayın vetman
çalışmalarınız kolay gelsin. sizden aldığım sıvı solucan gübresini kullandım ve sevdiklerimede verdim mayıs 10 da diktiğim bütün sebzeler mayıs sonunda çiçeklendi salatalık ve fasulyeler ilk ürünlerinide gösterdi. size sormak istediğim kendi üretip aldığım gübrenin içinde kokon kalmadı gibi hergün yavruları alıp havuza ekledik bu arada canlı olarak kokondan çıkan yavrularıda seyretme şansım oldu sormak istediğm bu gübreyi ne zaman kullanabilirim nemini muhafaza etmeye çalışıyorum.şimdiden teşekkür ederim.
çalışmalarınızda başarılar. mehmet beye ve fatih beye selamlar
Sayın Elizz Hanım Merhaba.
Elde ettiğiniz gübreyi hemen kullanabilirsiniz. Kullanmak için beklemenize gerek yok. Fakat elde edilen gübre bekledikçe kalitesi de artmaktadır.
Ürettiğiniz sebzelerin lezzetini tadınca ne kadar doğru bir işe yöneldiğinizi daha iyi anlayacaksınızdır. Mehmet Bey'e ve Fatih Bey'e selamlarınızı ileteceğim.
sercan1969
09-06-2014, 11:58
Çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Benim merak ettiğim diye ki sizden 1000 adet
kırmızı kalifornia solucanı almak istedim. 1000 adet solucanı tek tek sayıyormusunuz?
yoksa göz kararı bir miktar alıp öyle mi gönderiyorsunuz?
vetman996
09-06-2014, 17:10
Çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Benim merak ettiğim diye ki sizden 1000 adet
kırmızı kalifornia solucanı almak istedim. 1000 adet solucanı tek tek sayıyormusunuz?
yoksa göz kararı bir miktar alıp öyle mi gönderiyorsunuz?
Değerli Sercan Bey merhaba.
Biz solucanlarımızı teslim etmeden önce teker teker saymaktayız. Satın alınan sayının altında değil ama biraz üstünde teslim ediyoruz. Kul hakkının ne olduğunu çok iyi bilmekteyiz.
Yeri gelmişken biz solucanlarımızı satın alırken bu konu hakkında başımızdan geçenleri yazmayı isterdim. Biz farklı farklı firmalardan solucan aldık. Firmanın biri 100.000 solucan diye bize 20.000 solucan verdi, bir diğeri 10.000 solucan diye 3.000 solucan verdi. Biz aldığımız her solucanı saydığımız gibi satarken de de sayıyoruz. Çünkü yaşadığımız hayal kırıklığını kimseye yaşatmak istemiyoruz.
Bizden alış veriş yapan dostların dürüst bir firmadan alış veriş yaptığını bilmelerini isteriz.
sercan1969
09-06-2014, 18:45
Bu soruyu sormamdaki sebep size güvenmemem değil ******...
Sadece bu işin pratik bir yöntemi var mı yok mu sadece onu merak ettim.
Mesela solucan üretini yıllardan beri yapan çok tecrübeli ülkeler var. Bu ülkelerde uygulanan yöntem nedir? Hiç araştırmanız oldu mu? Bana siparişlerin çok yoğun olduğu bir firmada yoğun emek gücü gerektirir gibi geliyor.....?????
Not: 1 yıl önce bende bir firmadan 500 adet solucan satın aldım. Daha doğrusu öyle olduğunu sanıyordum. İçinden 200 adet zor çıktı... Sanırım bu firma, bizler iğreniriz tek tek saymaya üşeniriz diye biraz yediği yemle karıştırarak göz kararı göndermiş. Tabi bu işin haram helal yönü var, ****** ben eksik geldiği için hakkımı helal etmiyorum o firmaya..
seccomann01
09-06-2014, 18:55
Fiyat nedir ve en az ne kadar alabiliyoruz? Bir alt limitiniz varmı?
vetman996
09-06-2014, 20:28
Bu soruyu sormamdaki sebep size güvenmemem değil ******...
Sadece bu işin pratik bir yöntemi var mı yok mu sadece onu merak ettim.
Mesela solucan üretini yıllardan beri yapan çok tecrübeli ülkeler var. Bu ülkelerde uygulanan yöntem nedir? Hiç araştırmanız oldu mu? Bana siparişlerin çok yoğun olduğu bir firmada yoğun emek gücü gerektirir gibi geliyor.....?????
Not: 1 yıl önce bende bir firmadan 500 adet solucan satın aldım. Daha doğrusu öyle olduğunu sanıyordum. İçinden 200 adet zor çıktı... Sanırım bu firma, bizler iğreniriz tek tek saymaya üşeniriz diye biraz yediği yemle karıştırarak göz kararı göndermiş. Tabi bu işin haram helal yönü var, ****** ben eksik geldiği için hakkımı helal etmiyorum o firmaya..
Sayın Sercan Bey, tecrübeli ülkelerde bu iş tartılarak yapılıyor. Ama tartı esnasında solucanların birbirlerini boğma olayı olabiliyor. Sayma işlemi için kullanılan aletler de kullanılabiliyor. Alet kullanılmadan bir kişi günde 20.000 solucan çok rahat sayabiliyor.
Solucan satın almak isteyen tüm dostların aldıkları solucanı saymalarını tavsiye ediyoruz. Kul hakkından korkmayan veya helal haram bilmeyen firmalar olabildiği gibi solucanı saymadan göz kararı ile gönderenler de olabiliyor.
Selamlar... Saygılar...
vetman996
09-06-2014, 20:49
Fiyat nedir ve en az ne kadar alabiliyoruz? Bir alt limitiniz varmı?
Sayın Seccomann01 merhaba.
Biz solucan ve gübresini çok kar elde etmekten ziyade ülkemize yararlı olan bu işi tanıtalım düşüncesiyle yapıyoruz. Şu an için bir nevi tohum ekiyoruz. Zamanı gelince tohumlarımızı hasad ederiz İnşallah.
Solucan satışımızda her hangi bir alt limitimiz yok. Bir milyon civarında olduğunu bildiğimiz solucanlarımızı en fazla 100.000 adet olarak verebiliyoruz.
Satın almak isteyen dostlarımız aşağıdaki siteleri kullanarak alış veriş yapabilir.
solucan Gübresi satışı : madrasol.com (http://www.madrasol.com/) veya http://dukkanlar.gittigidiyor.com/madratarim/
Selamlar... Saygılar...
seccomann01
09-06-2014, 21:20
Tesekkur ederim bilgileiniz icin
HUAWEI U9510E cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
megbilgi
13-06-2014, 12:55
Merhaba
Konuyu araştırırken bu siteyi buldum.
Solucan gübresini bahçem için kullanmayı düşünüyorum ve bu iş içinde ufak bir üretim ve deneme yapmak istiyorum.
Sorum şu solucanları aldık, uygun yatakta besledik bir müddet sonra gübre oluştu.
Bundan sonra solucanla gübreyi nasıl ayıracağız.
Tek tek solucanları toplayacakmıyım yoksa bir elekle elesem iş görür mü ?
Elekle elediğimde gübrenin içinde kalacak olan koza ve yumurtalar gübrelenecek alana gitmiş olmayacak mı, burada solucanlar tekrar üremeye devam edebilir mi ?
Basitce bir bahçe için nasıl bir yöntem uygulamam gerekli ?
Not: Bahçem 600 - 700 metrekare
Teşekkür ederim...
vetman996
13-06-2014, 16:32
Merhaba
Konuyu araştırırken bu siteyi buldum.
Solucan gübresini bahçem için kullanmayı düşünüyorum ve bu iş içinde ufak bir üretim ve deneme yapmak istiyorum.
Sorum şu solucanları aldık, uygun yatakta besledik bir müddet sonra gübre oluştu.
Bundan sonra solucanla gübreyi nasıl ayıracağız.
Tek tek solucanları toplayacakmıyım yoksa bir elekle elesem iş görür mü ?
Elekle elediğimde gübrenin içinde kalacak olan koza ve yumurtalar gübrelenecek alana gitmiş olmayacak mı, burada solucanlar tekrar üremeye devam edebilir mi ?
Basitce bir bahçe için nasıl bir yöntem uygulamam gerekli ?
Not: Bahçem 600 - 700 metrekare
Teşekkür ederim...
Sayın Megbilgi Bey merhaba.
Bizim öncelikli hedef kitlemiz içinde sizler gibi kendi bahçesinde kendi gübresini üreterek kullanmak isteyen dostlara yardımcı olmak yer alıyor.
Diğer bir hedef kitlemiz ise kendi evinin balkonunda, tersasında vs. kendi bitkisini yetiştirmek isteyen dostlara en sağlıklı şekilde üretim yapmalarına yardımcı olabilmek.
Bu konularda ar-ge çalışmalarımız, deneme üretimlerimiz vs. son hızla sürüyor. Bazen mesajlara cevap yazmakta gecikiyoruz, bazen paylaşımlarda bulunamıyoruz ama sürekli yeni değerler katma derdindeyiz.
Kimyasal gübrelerin zararlarını paylaşacak değilim. Ne zaman bu konuda paylaşımlarda bulunsam tartışmaların fitilini ateşlemiş oluyorum sanki. (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/33091.htm) Kısır tartışmaların kimseye bir şey kazandırmadığını bildiğim için olabildiğince uzak durmaya çalışıyorum.
Sizin solucan gübresi üretiminiz hobi amaçlı üretime giriyor. Yani siz ticari amaçlı solucan gübresi üretimi düşünmüyorsunuz. Hobi amaçlı üretimde plastik kasa-konteyner içinde üretim en pratik üretim şeklidir. Kasa ile ilgili resim ekliyorum..
Bu kasalar 3-4 katlı olarak dizayn edilir. En alt kattaki (1. Kat diyelim) kasa içinde sıvı toplanır. Bu kasanın yabanı delikli değildir fakat diğer kasların tabanı solucanlar geçebilecek şekilde deliklidir. Bu konu anlaşılmaz ise daha detaylı resimler paylaşılabilir.
2. kattaki kasanın tabanı deliklidir fazla su 1. kat kasa içine sızar. İkinci katta solucanlar yer alır. Solucanlara yemek artıkları, gübre vs.den elde edilmiş solucan maması sürekli ilave edilir kasa dolduğunda 3. kata yeni solucan maması konulduğunda solucanlar ikinci kattan üçüncü kata (kasa altındaki deliklerden) geçer. İkinci kattaki Solucanların tamamı üçüncü kata geçince 2. kat kasa içindeki gübreyi siz kullanabilirsiniz. Eğer ikinci katta hala solucan bulunursa dördüncü katı dizayn edersiniz ve solucanlar 3. kattan 4. kata geçinceye kadar ikinci katta solucan kalmaz. Böylece ikinci kat kasa içindeki solucan gübresi gönül rahatlığı ile kullanılabilir.
Umarım yardımcı olabilmişimdir. Her şey gönlünüzce olsun.
Selamlar... Saygılar...
megbilgi
14-06-2014, 22:39
Teşekkür ederim
Konuyu daha net anladım sanırım, solucanlar ortamı doğal yollardan terk etmiş oluyorlar
sercan1969
15-06-2014, 11:46
Sn vetman996 bahçemdeki sebzeler için elimdeki solucanları çoğaltmaya çalışıyorum. Şu an tahmini sayıları 5000 civarı...Solucanlarım için ideal bir ortam oluşturduğumu düşünüyorum. Yem olarak yanmış süt ineği gübresi kullanıyorum. Yalnız solucanlarla beraber yaşayan çok küçük ve beyaz renkli karıncanın belkide 1/20 si büyüklüğünde misafirlerimm var. Bu canlıların gözlemlediğim kadarıyla solucanlarla hehangi bir zararı yok.
Sizin üretim alanınızda buna benzer canlılar var mı? Bu beyaz böceklerin yararı **** zararı hakkında herhangi bir bilginiz var mı?
sercan1969
16-06-2014, 13:07
Bahsettiğiniz böcekler Collembola takımına ait olup; İngilizce isimleri "Springtail", Türkçe isimleri ise "Kuyruklasıçrayanlar" dır.
Genellikle 1-2 mm olan saksılardaki topraklarda ve su birikintilerinin yüzeyinde görülebilen böceklerdir. Daha çok % 100 nemli topraklarda ve özellikle orman topraklarının içinde büyük sayılarda yaşarlar (metrekarede 100.000 birey).
Toprak biyolojisinde özellikle parçalanmalara katıldığı için indikatör olarak ve humus oluşumunu sağladığı ve toprağı bitkilerin yararlanacağı şekle soktuğu için büyük öneme sahiptirler.
Besinlerini çürümekte olan bitki ve hayvan artıkları ve ayrıca mantar, alg, bakteri, birhücreliler ve polenler oluşturur.
Oda sıcaklığında nem yoksa birkaç dakikada ölürler.
Kaynak : Prof. Dr. Ali Demirsoy (1992), Yaşamın Temel Kuralları (Entomoloji) Cilt 2- Kısım 2
Not: Sn vetman996 ağaçlar nette böyle bir bilgiye ulaştım. Ancak fotoğraf olmadığından benim bahsettiğim böcekler mi emin değilim...
vetman996
17-06-2014, 08:44
Sn vetman996 bahçemdeki sebzeler için elimdeki solucanları çoğaltmaya çalışıyorum. Şu an tahmini sayıları 5000 civarı...Solucanlarım için ideal bir ortam oluşturduğumu düşünüyorum. Yem olarak yanmış süt ineği gübresi kullanıyorum. Yalnız solucanlarla beraber yaşayan çok küçük ve beyaz renkli karıncanın belkide 1/20 si büyüklüğünde misafirlerimm var. Bu canlıların gözlemlediğim kadarıyla solucanlarla hehangi bir zararı yok.
Sizin üretim alanınızda buna benzer canlılar var mı? Bu beyaz böceklerin yararı **** zararı hakkında herhangi bir bilginiz var mı?
Sayın Sercan1969 Bey merhaba.
Gübrelerin içinde fermentasyona yardımcı bir takım böcekler bulunabiliyor. Bunlar solucanlara zarar vermediği gibi gübreyi işleyerek yararlı da olabiliyor. Bizim yığınlarda bu tür böcekler çok az sayıda var. Solucanlara her hangi bir zararı olmadığı için de problem görmüyoruz.
Bazı yığınlar içinde çok küçük solucanlar da olabiliyor. Bunların rengi beyaz ve kokondan çıkmış solucan yavrusundan daha küçüktür. Bu tür solucanların bulunduğu ortamda Ph düşmüştür. Bu solucanların da zararı yok ama Ph için önlem almanız gerektiğini size haber verir.
Size kolaylıklar diliyorum. Selamlar... Saygılar...
sercan1969
20-06-2014, 08:22
Sn vetman996 PH'yı yükseltmek için siz ne gibi bir uygulama önerirsiniz. Ya da uyguladığınız bir yöntem var mı?
Sn vetman996 size mesaj gönderemiyorum. mesaj kutusu dolu diyor.
madrasol a yazdım, oradan da ses yok.
murat doğan
26-06-2014, 16:53
Sevgili vetman996, çalışmalarınızda kuvvet ve başarı diliyorum. Sizden aldığım ürünlerden gercekten memnunum. Yanlız şu var. Ben sıvı solucan gübresini alirken. Sizin plastik şişelerin daha etiketleri hazirlanmamıştı. O yüzden bana beyaz düz bir ürün geldi. Arkadaşlar bu konuda bilgilendirip gondermislerdi. Yaninda da ürün hakkında gerekli bilgileri içeren bir dökümanla geldi sıvı gübrem. Sorun şu ki burada ki bilgiler büyük ölçekli kullanımlar için hazırlanmış. Ben sıvı nsolucan gubresini bonsailerimde kullanıyorum. Bu yüzden ölçeklendirmede sorun oluyor. Mesela 20 litre sulama suyuna kaç cc **** mg sıvı gübre koymalıyım. Yardımcı olur musunuz. Bu arada köklerde problem olan bir bonsai ağacım için almıştım, bir kaç dal kuruması sonrası ağacı kurtardım. Sıvı gübrenizinde çok nfaydası oldu.
GT-N8005 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sevgili vetman996, çalışmalarınızda kuvvet ve başarı diliyorum. Sizden aldığım ürünlerden gercekten memnunum. Yanlız şu var. Ben sıvı solucan gübresini alirken. Sizin plastik şişelerin daha etiketleri hazirlanmamıştı. O yüzden bana beyaz düz bir ürün geldi. Arkadaşlar bu konuda bilgilendirip gondermislerdi. Yaninda da ürün hakkında gerekli bilgileri içeren bir dökümanla geldi sıvı gübrem. Sorun şu ki burada ki bilgiler büyük ölçekli kullanımlar için hazırlanmış. Ben sıvı nsolucan gubresini bonsailerimde kullanıyorum. Bu yüzden ölçeklendirmede sorun oluyor. Mesela 20 litre sulama suyuna kaç cc **** mg sıvı gübre koymalıyım. Yardımcı olur musunuz. Bu arada köklerde problem olan bir bonsai ağacım için almıştım, bir kaç dal kuruması sonrası ağacı kurtardım. Sıvı gübrenizinde çok nfaydası oldu.
Saksı bitkileri için, 1 ölçü sıvı gübre 50 ölçü suyla karıştırılıp kök gübresi olarak ayda 2 defa saksıya dökülür, yaprak gübresi olarak haftada 1 defa yapraklara spreyle püskürtülür diyor.
Saksı bitkilerine 1 e 50 sulandırma olduğuna göre 20 lt ye 400 ml olması gerek. Ben bu şekilde kullanıyorum.
murat doğan
29-06-2014, 08:27
Saksı bitkileri için, 1 ölçü sıvı gübre 50 ölçü suyla karıştırılıp kök gübresi olarak ayda 2 defa saksıya dökülür, yaprak gübresi olarak haftada 1 defa yapraklara spreyle püskürtülür diyor.
Saksı bitkilerine 1 e 50 sulandırma olduğuna göre 20 lt ye 400 ml olması gerek. Ben bu şekilde kullanıyorum.
Teşekkür ediyorum sayın musk. Neredeyse yarım litre kullanmak gerekiyor demek ki 20, 25 litre için. Ben oldukça az kullanıyormuşum. Ben 15, 20 lt için 50, 60 cc kullanıyordum. Yarım litre bana çok gibi geldi doğrusu
Sayın vetman 996, Merhaba.
Sığır dışkısının kokusu gelmemesi için organik koku gidericiler (mesela:sany ve ya akar su firması) teklif edilir. Şu konularda bir deneyiminiz oldumu veya bir öneriniz varmı.
Fikirlerinizi baştan beri okuyuram,ögrenilesi çok fikirleriniz var, ellerinize sağlık.
Önceden teşekkürler.
vetman996
26-09-2014, 14:23
Sayın vetman 996, Merhaba.
Sığır dışkısının kokusu gelmemesi için organik koku gidericiler (mesela:sany ve ya akar su firması) teklif edilir. Şu konularda bir deneyiminiz oldumu veya bir öneriniz varmı.
Fikirlerinizi baştan beri okuyuram,ögrenilesi çok fikirleriniz var, ellerinize sağlık.
Önceden teşekkürler.
Sayın Sükran Bey merhaba.
İlginiz için ben teşekkür ederim. Sığır dışkısının kokusu ile ilgili önemli bir sorunumuz yok. Bizim kokuya alışkın olduğumuz için de olabilir belki :) ama üretim yerimiz şehir dışında. Çevreye rahatsızlık vermiyoruz yani.
Biz şuan en kaliteli solucan maması ve en kaliteli solucan gübresi üretimi peşindeyiz. Tüm enerjimizi bu konuya yönlendirmekteyiz.
Kaliteli solucan maması için in door sisteminin daha kullanılabilir olduğunu gözlemledik. Biraz daha geliştirme düşüncesindeyiz.
Kaliteli solucan gübresi üretimi için ise havuz sisteminin daha kullanıabilir olduğunu deneyerek gördük. Biz şimdiye kadar yığın sistemi (Rusların ve Bulgarların kullandığı sistem) ile üretim yapıyorduk. Bu şekildeki üretimde ilk yatırım maliyeti çok az ama kaliteli gübre çıkarmakta zorlanıyorsunuz.
Yığın sisteminde yığının bir tarafından solucan beslemesi yaparken diğer taraftan solucan gübresi elde ediyorsunuz. Bu şekilde gübre alırken çok hızlı gübre alabiliyorsunuz belki ama sığır gübresi ile solucan gübresi karışabiliyor. Biz bunu kendi üretimimizde gözlediğimiz gibi farklı firmanın üretiminde de gözledik. Bu şekilde olunca haksız kazanç elde edebiliyorsunuz. Yani istemeseniz de solucan gübrenizin içine sığır gübresi karışmış oluyor.
Havuz sisteminde ise sürekli üstten solucan beslemesi yaptığınız için solucanlar mama isteyince mama veriliyor. Böylelikle sığır gübresinin tamamı solucanlar tarafından tüketildiği için gönül rahatlığı ile solucan gübresi elde ediyorsunuz.
Bazı firmalar sığır gübresini çok az kullanıp, fabrika artıklarını mama olarak kullandıkları için kaliteli gübre elde edemiyorlar.
Bazı firmalar mama olarak sığır gübresi kullanıyorlar ama sığır gübresi içinde taş,toprak olduğu için solucan gübreleri de taşlı, topraklı oluyor.
Bazı firmalar ise sığır gübresini separatörden geçtikten sonra kullanıyorlar ki bu da gübre içeriğindeki yararlı içeriklerin (NPK ve iz elementler) su ile atılması ve geri kalan posanın solucan maması olarak kullanılması oluyor ki bu da gübre kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.
Tüm bu hatalı (bence) uygulamalar sonucu elde edilen solucan gübresi yine de kullanıldığında güzel sonuçlar verebiliyor ama biz en ideal solucan gübresi elde etme düşüncesiyle yolumuza devam etmekteyiz.
Her şey gönlünüzce olsun... Selamlar... Saygılar...
serdar64
06-11-2014, 13:46
Bu işi bir kaç gün oldum öğreneli ben oldukça geriden geldim sanırım karlı bir iş gibi geldi tesis açmak istiyorum Uşak ilinde oturuyorum öngöremediğim iyi tarafları ve kötü tarafları nedir bu işin nekadar maliyet gider devlet buna destek veriyormu(tkdk) kısaca bu işi tavsiye edermisiniz her konuda bilgiye açım
Merhaba, paylaştiğiniz bilgiler için tesekkurler. Hqftasonu hem tanısmaya hem çiftliğinizi görmeye gelebilirmi yim.
zettonur
21-11-2014, 16:46
solucan yemi olarak inek gübresini fermente ettikten sonra kulanıyosunuz galiba fermente edilmiş gübre sıvı veya kuru fark edermi,
solucan gübresini fidan dikiminde fidan çukurunun içinde kullansak fidan başına ne kadar uygulamak gerekir
certek71
30-01-2015, 16:54
iyi günler
sayın vetman996 solucan gübresi, topraksız tarımda çilek denemelerinizi, arpa yeşillendirmelerinizi merakla okudum . Belli ki yeniliklere karşı çok duyarlısınız . Bütün çabalarınız ve edindiğiniz bilgileri paylaşmanız " paha biçilemez " .
Solucan gübresi üretiyorsunuz hayırlı olsun.
Bilgiyi paylaşmakta bir sorun görmemenize sığınarak soruyorum . Cevap verebilecek vakit bulup cevap verebilirseniz çok sevinirim .
Solucan dışkısı oluştuktan sonra bir işleme maruz kalıyor mu ? yoksa sadece elenip paketleniyor mu ?
https://www.youtube.com/watch?v=gxpcZTM4Emw
bu linkteki üretici solucan dışkısını bakanlığın talebi doğrultusunda sterilize ettiğinden bahsetmiş bir bölümünde . Sterilizasyona maruz kalan solucan dışkısı içindeki canlı hayatın tamamı ölmez mi ? Dolayısıyla böyle bir uygulama solucan dışkısını yararsız hale getirmez mi ? **** üreticinin bahsettiği uygulama sizce ne olabilir ?
worldcomp
28-04-2015, 10:19
Sayın vetman996 Bey merhaba.
senin yazdığın bütün konuları dikkatlice okuyorum.
çilek üretirsin,solucan gübresi üretirsin...çok becerikli ve paylaşmayı seven bir yapın var.helal olsun...
Ayazkızı
10-05-2015, 13:27
Sayın vetman tüm işleriniz hayırlı, bolluğunuz bereketli olsun. verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim..
erkanbey
25-05-2015, 11:55
Sayın vetman996 foruma girdiğinizde şu konuyu incelermesiniz sizin fikirlerinize ihtiyacım var.Mesaj kutunuz sürekli dolu olduğu için size mesaj atamıyorum.
http://www.agaclar.net/forum/solucan-kompostu/37267.htm
Bizim agaclar.net maceramız topraksız tarım ile başladı. Kimyasal gübreleri daha yakından tanıyınca doğala yakınlaşmak için solucan gübresi ortaya çıktı. Aslında bizim topraklı tarımda çalışmalarımız da var. Şimdiden sonra topraklı tarım çalışmalarımız daha da yoğunlaşacak gibi görünüyor.
Çilek fideleri için Albion tavsiye ederim ama bizim elimizde kalmadı. Albiondan sonra ise Camarosa geliyor tavsiye sırasında. Camarosa elimizde var ve Manisa'da çok iyi sonuç alınıyor.
Biz deneme üretimi yaptığımız katkılı sıvı solucan gübresini çileklerde denettik. Sonuçlar çok muhteşem çıktı. Bu işi bilenler gözlerine inanamadılar. Bu formülle ton bazında sıvı solucan gübremizi ürettik. analiz sonuçlarını bekliyoruz. Ortaya muhteşem bir sıvı gübre çıktığından eminiz. Denemek isteyen bir kaç dostumuza hediye göndereceğiz. Çilek fidesi siparişinizde bir miktar bu gübremizden hediye gönderebiliriz.
Merhaba
Albion önermişsiniz. Albion saksıda yetişir mi, bilen var mıdır?
İsmail Kuzucu
17-12-2015, 22:02
Sayın vetman996 (http://www.agaclar.net/forum/members/35802-vetman996.htm), acaba üretim aşamanız ne durumdadır? Fotoğraflar paylaşmanız mümkün müdür?
muhammet665
24-02-2016, 13:12
1000 adet solican için mak istiyorum ebatları ne olmalıdır
kocasinan
13-02-2017, 11:36
Sayın vetman şimdiye kadar yazmış olduğunuz yazıları okuyup, paylaştığınız bilgilerden dolayı teşekkür ediyorum.
Ülkemizin geleceği için solucan gübresinin önemini anlamış olduk, kimyasallar toprağımızı çölleştirirken, solucan gübresinin kullanımını artırıp topraklarımızı tekrar zenginleştirmemiz gerekir.
Ben de bu doğrultuda; kendi çapımda şimdilik yetiştirdiğim sebzeler için kullanmak üzere, 500 adet Kaliforniya solucanı alarak kapalı balkonumda başladım.
Başlama fikri esasen Ülkemizde ilk bu işi yapan bir hanımefendinin kızı için başladığı macerayı izleyerek oldu. O da evinde çay ve sebze artıklarını solucanlara vererek başlamış.
Sayın vetman değerli paylaşımlarınızı bekliyoruz.
Ömer Bey
13-02-2017, 16:45
Bende denemek amacıyla 500 adet kırmızı kırmızı kaliforniya solucanı ile başlamıştım.İlk günden itibaren gece sıcaklıkları -6 ,7 civarlarında olunca
mecburen evin içinde hayatlarına devam ediyorlar.
İlk gün muz kabukları,yumurta kabuğu,kıvırcık salata
elma kabukları ve yumurta kartonundanda altlık yaparak yerleştirmiştim.
Bugün her zamanki gibi kontrol amacıyla açıp biraz
alt tarafları karıştırınca mutlu mesut gezindiklerini gördüm.Kompost iç sıcaklığı
19 C olarak ölçtüm.Şimdilik sıkıntı yok.
kocasinan
28-09-2017, 16:03
Ömer Bey, geç oldu ama hayırlı olsun, büyükbaş hayvan gübresi koymuyor musunuz ?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.