Bağlan

View Full Version : Mine Pakkaner-Bahçıvan İbrahim Alp / lavantin, ardıç,benjamin, çalı acem borusu vs.




Mine Pakkaner
13-02-2007, 14:04
...
Mine hanim Ruzgar[yatigi] sanildigi gibi zor bir tarz deyildir sen agacini sec, ornegin bir yayilici ardic olabilir. Birlikte calisirsak, istedigin tarz kisa bir zaman sonra elinin altinda olur.
Hosca kaliniz.

Ali Bey aslında bir fidanım var. Epeydir bir lavantin bonsaisi (Santolina chamaecyparissus)yapmak istiyordum, ama cesaret edemedim( Hergün yüzlerce bitkiyle uğraş, yetişmesi, hastalığı sağlığı gözü kapalı bil, sonra bonsaiden kork :D, ama böyle maalesef :p). Size ve yönetimdeki diğer arkadaşlara da aylar evvel bir lavantin bonsaisi isiyorum demiştim hatırlarsanız.

Geçenlerde yine bir fidankıktaydım, lavantin sırasından geçerken gözüm birine takıldı. Gittim geldim, sonunda sıradan çektim. Fidanlığın sahibi "siz tek bir lavantini ne yapacaksınız ki, hem o pek cılız" dedi ve bana fidan seçmek için davrandı. "Yok" dedim, "ben bunu istiyorum".

Önce süpürge tarzı olur dedim, sonra çelebi mi olur diye düşündüm. Birgün Memet'le sohbet ederken "bak ben bir bonsai yapacağım" dedim, baktı "sarkık tarzolur güzel olur bu" dedi.

Telleyeyim dedim ama içime sinmedi bıraktım. Fidanımın yüzeydeki köklerini de ortaya çıkarmıştım, kaya üstü bir çalışmaya hazır olsun diye. Böyle bir inceledim, sanki çok sert rüzgar yüzünden topraktan sökülecek gibi olan bir ağaç olabilir gibi geldi. Siz ne dersiniz?

İki ayrı açıdan fotoğrafıni çektim, aşağıdalar, fikrinizi söylerseniz sevinirim (çok heyecanlandım bakın şimdi :)) .
71867187




memet
13-02-2007, 20:11
Hemen başlamalısın, epey işin var görünüşe göre..

Ali H. ALI
14-02-2007, 11:35
Iyi gunler bonsai sevdalisi dostlarim, kim bilir kac kisi daha uzaktan bakiyor. oysa bonsai uzaktan bakmakla ogrenilmez. Yanimiza geliniz, bir bonsai sevgisini tadiniz, o zaman her seyin daha guzel oldugunu farkedeceksiniz, her seye baska turlu bakacaksiniz, baska turlu dusuneceksiniz. Bonsaiyi kucucuk bir agac diye dusunmeyin, yureginizde yaserip, her gun buyuyen kocaman bir sevgidir bonsai.

Mine hanim, bu kadar zamandir niye bonsai yapmadiniz diye dogrusu sasiyordum . Sizin de belirtiginiz gibi boyle bitkilerle ic ice yasiyan birisi bonsai uzerinde rahatlikla calisir diye dusunuyordum. Neyse kismet bu gunmus.

Levantana once, guzel bir saksi bulalim ve onu bahar gelmeden saksiya gecirelim. levantanin odunlasmis dalladini, telleyip kivirmak oldukca zor hemen kiriliyorlar[genc surgunleri telleyip istediginiz gibi kivirabilirsiniz] o yuzden agacinizi, sagdaki resmimde goruldugu gibi, on yuzu o olsun. ice donuk yerdeki ilk dali da ordan budamaliyiz. Diger dallarin da 3/1 kismini budarsak, baharda cikacak surgunleri de cimcik alimla surekli alip seklini korursak, dogada cok gordugumuz dallari yukari buyumus kivrimli bir dik tarz agac elde etmis olursun.

Uclari surekli alacagindan belki hic cicek acmiyacak ama olsun guzel bir bonsain olacak.

Ruzgar [yatigi] tarzi icin ise, fidancilarda gozune kestirdigin agac olursa hemen al.
Kolay gelsin.

aybala
14-02-2007, 11:46
Bende de bir lavantin var. Mine'den kopya alarak ben de yapayım bari. Bu sefer daha özenli, daha dikkatli gideceğim. Aceleciliğimi törpüleyip, beklemeyi öğreneceğim.
Mine'nin neden bonsai yapmadığını ben de düşündüm. Sanırım terzinin kendi söküğünü dikememesi gibi bir durum var. O kadar işin içindeki sıra gelmemiştir diye düşünüyorum. :)

Ali H. ALI
14-02-2007, 12:34
Selamlar Aybala, levantalar birken iki oldu, sizlerden esinlenip daha bircok kisinin levanta bonsai yapacagini dusunuyorum. Yalniz levanta ile kalmayiniz. levantanin omru o kadar uzun deyildir. Torunlariniza da birakabileceginiz agaclar uzerinde calismalisiniz. Ornegin ZEYTIN.
Tum bonsailerin diledigin gibi olsun.

malina
14-02-2007, 17:03
Kahvede gizli gizli yapmak yok öyle :)

Buraya taşıdım :)

Ali H. ALI
15-02-2007, 11:49
Selamlar Malina, senin bonsai calismalarini da gormek istiyoruz. Evde sesizce bonsai calismalari yaptigini dusunuyorum:) .

Ali H. ALI
17-02-2007, 13:29
Herkese iyi gunler,
Mine hanim sanirim diger calismalariniz, yine bonsainin onune gecti ki, yapacaginiz lavantin bonsainizden, soz etmez oldunuz. Bonsai heyacaninizin bu kadar kisa surecegini dusunmuyorum mutlaka daha acil islerinizin olmasindan bonsai ile ilgilenemediniz.
Aybala da sizin calismalarinizi bekliyor, sizin calismalarinizdan ilham alip o da bonsailer yapacak.
Malinadan ise hic ses cikmadi, sanirim o da herkesi sasirtip, gizlice yaptigi bonsailarle ansizin karsimiza cikacak.
Hepiniz sevgi ve saygi ile kaliniz.

Mine Pakkaner
17-02-2007, 19:26
Ali Bey haklısınız, işlerim dolayısıyla ihmal ettim lavantinimi. Ancak boş da durmadım. Bu arada öneriniz olan kıvrımlı dik tarzı nasıl yapacağımı inceledim. Kısa sürede karşınıza şekillendirilmiş bir fidanla çıkacağım :)

Bugün arazide çalışırken aklıma hep bonsaici dostlarım geldi. Yaklaşık 50 kadar çalı mine ve 10 kadar tespih ağacı fidanını söküp yerlerini değiştirdik. Çalı mineleri çok sert budayıp taşıdık. "Ah şimdi bonsaici arkadaşlarımız olsa neler düşünürlerdi bu fidanlara bakıp bakıp" dedim :)

Ali H. ALI
18-02-2007, 12:32
Iyi gunler Mine hanim, lavantin calismanizin bitmis halini merak ediyorum. Mutlaka guzel ve ornek bir calisma olacaktir[ozellikle Aybala icin]

Arazide agaclarin yerlerini deyisirken, ozelliklede budama yaparken, Bonsaici arkadaslarinizi dusundugunuzu soyluyorsunuz. Oysa ben, o an sizin de bonsaiciler gibi dusundugunuzu, dusunuyorum:)
Islerinizde kolayliklar dilerim.

Mine Pakkaner
27-02-2007, 20:57
Ali Bey, senelerdir birlikte çalıştığım bir bahçıvanım var. İbrahim Alp. İbrahim 12-13 senedir düzenleme bakım ve danışmanlığını yaptığım bir bahçede çalışıyor. SOn derece de meraklı. 22-23 yaşında gencecik bir delikanlı iken birlite çalışmaya başladık. Çok meraklı olduğu için de ben de zamanla ona teknik bilgiler de vererek donanımını güçlendirdim. Bu arada şekilli budama en sevdiği şey. Kaşla göz arasında bahçedeki limon servileri çok güzel şekillendirir. " Abla bana hayvan şeklinde budama yapmayı öğretsene" der.

Geçen gün aklıma geldi "İbrahim ben sana bonsai öğreteyim ister misin?" dedim. Bonsainin ne olduğunu hiç duymamış, anlatınca çok heyecanlandı ve "abla bir filmde görmüştüm ihtiyar bir Japon koca ağacı küçük saksıya sokuyordu" dedi.

Ve bizim maceramız da böyle başladı. İbrahim'le beraber birkaç fidan seçtik. 2 yayılıcı ardıç, 1 çalı mine, 1 ficus benjamin, 1 çalı acem borusu.

Bugün telleme ve budama yaptık, "İbrahim'e hocama soracağım, olmuş mu" dedim.

Sayın hocam şimdi bakar mısınız olmuş mu?

75487549

75507551

devamı diğer mesajda.

Mine Pakkaner
27-02-2007, 21:09
Üst kısmını tellemeye devam edeceğiz.
7552

Bu da rüzgar tarzı. Altta kalan yaprakçıkları sanırım almak gerek, doğru mu hocam
75537554

Mine Pakkaner
27-02-2007, 21:16
Bu da kıvrımlı dik tarz olacak olan benjamin.

75557556

Ali H. ALI
28-02-2007, 12:39
Selamlar, Mine calismalariniz uzerinde yorum yapmadan once, Ibrahim Alp kardesimize bonsaiye hos geldi derim. Mesleginin de verdigi guvenle, onun cok keyif alacagi bir ugrasin icerisinde oldugunu lutfen bildirin. Sizin de sansli oldugunuzu dusunuyorum, boyle bir asistanla calismak sanstir.

Selale tarzinda calisma yaptiginiz ardic agacinin tellediginiz govdesi ve telleycegim dediginiz govdesi, yanilmiyorsam topraga yakin bir yerden, birlikte cikiyorlar. Sarkik tarz ve selale tarzinda, yukariya dogru kucuk bir agac seklinde bir tepe olusturacaksaniz, bu tepe, asagiya dogru kivrilan govdenin, kivrimin dis tarafindan yukariya dogru yuskelmeli. Sizin agacinizin govdesinin o bolgesinde dal olmadigina gore, sarkik ve selale tarzlarinda ikinci bir secenek olan tapesiz, govdenin kivrilarak asagiya sarkmasini uygulayabilirsiniz. Bu durumda tellemediginiz ikinci govdeye bir islem yapmayiniz, birakin orda dursun, koklere yakin govdenin kalinlasmasina yardimi olabilir. Daha sonra topraga yakin bir yerden budarsiniz.

Sarkan govdeyi, saga ve sola, dallar kivrimlarin dis tarafinda kalacak sekilde bukerseniz, daha dogal ve guzel bir gorunum alacaktir.
Sarkik ve selale tarzlarinda, agaca bakis acisi[agacin onu] 3. resimde oldugu gibi yandan bakilandir. Sarkan govdede agaca bir derinlik vermek icin, diger tarzlardan farkli olarak ilk dal agacin arka tarafina cikmaktadir.

Bir dahaki calismalariniz da, telleri daha acik araliklarla sarmaya dikkat ediniz[45 derece kadar] Tel sardiginiz yerleri surekli kontrol ediniz, cenc agaclar bildiginiz gibi buyume mevsiminde cabuk gelistikleri icin teli kabuklarinin icine alip yaralanmalarina izin vermeyiniz. [Bu yaralarin kapanmasi icin cok uzun bir zaman gerektirebilir].

Aklinizda olsun, sarkik ve selale tarzlarindaki agaclar, hep derin saksilara dikilir.
Igne yapraklilar ve yapragini dokmiyen agaclarda saksilar genelde toprak renklerinde ve sirsiz [parlak olmiyan] saksilara dikilir.
Yapragini doken agaclar ise dis tarafi sirli ve renkli saksilara dikilir[saksi rengi agacin yapragi, cicegi, meyvesi veya govde rengi ile uyum icerisinde olmalidir]

Ruzgar yatigi tarzinda, dallar ruzgarin etkisi ile hep ayni yone uzanir. Agacinizin dalciklarini telleyip, asagiya sarkmis durumlarindan kurtarip govde dogrultusunda duz bir sekle getirip, altta kalan yapraciklari cimcik alimla[uc alma teknigi] temizleyebilirsiniz.

Benjamin incirinizi kivrimli dik tarz yapmayi dusunuyorsunuz ki guzel bir tarz olur. Yalniz, bonsaide agaca cekici bir guzellik veren govdesidir. Incirinizdeki govde cok ince duruyor. Bence onu bir iki yil besleyip dallanip budaklanmasini saglamalisiniz ki govdesi kalinlassin, sonra incirinizi istediginiz yerden budar yeni cikacak surgunlerle guzel bir dal dizimi yaparsiniz.

Ilk olmasina ragmen guzel bir calisma cikarmissiniz, devamli olmasini dilerim.
Kolay gelsin.

Mine Pakkaner
28-02-2007, 13:08
ALi Hocam teşekkürler, sizi bezdireceğiz ama,

İbrahim'le beraber çalı acem borusu çalışması da yapmak istedik.

7585 orman tarzı uygun mudur, ne dersiniz? Bu daldırma ile yerde üretip geçen hafta saksıladığımız çok genç bir fide grubu, aynı dalda birkaç noktadan filizlenmiş. Filizlenme muntazam olsaydı sal stili olur mu diyecektim.

Bir de şu çalı mineye bakmanızı rica ederim.
75867587

Bunu da geçen hafta yerden söktük. Tek gövde ancak son derece dramatik bir tarzda gelişmiş. Saksıya aldık ve ne yapılabileceği konusunda talimatınızı bekliyoruz.

Ali H. ALI
28-02-2007, 13:29
Severek yaptigim bir isten beni bezdiremezsiniz. Yalniz gec oldu[11:30 gece]
yarin cevaplasam olurmu?

Mine Pakkaner
28-02-2007, 13:31
Elbette hocam, sağolun. Çok naziksiniz :)

Ali H. ALI
01-03-2007, 12:02
Selamlar, bu gun dergiyi okumadan once, sizin agaclariniza bakip, sorularnizi cevaplayim dedim. Dergiye dalarsam vaktin yine gec ollacagindan korktum:)

Mine, acem borusu calilarin cok genc. Bence onlarin biraz gelisip buyumesini beklemelisin, orman tarzi yapabilirsin, baska tarzlarda yapabilirsin. Agaclarin biraz gelistikten sonra tekrar konusuruz.

Cali mine ise, iki , uc yil icerisinde, cok guzel bir bonsai olma ozeliklerini tasiyor. Daha once de dedim ya bonsaide agaci one cikaran govdesidir. Resmini eklediginiz o cali minede govde sahane.

Cali mine uzerindeki tum yasli dallari, govdeden ciktiklari yerlerden budayiniz.[Agacinizin tarzi cok govdeli, kume tarzi olacak] Baharda govde uzerinde bircok yeni surgunler cikacaktir bu surgunler biraz uzayip odunlasmaya baslarken onlari telleyip istediginiz yerlere egip bukebilirsiniz. surgunlerin boyu, istediginiz uzunlukta olunca, onlari surekli cimcik alimla budamalisiniz ki, surgunler alt taraflarindan dallansin[bir cok yeni surgun cikacagini dusunuyorum, bunlardan istemediklerini erkenden kopar ki agac enerjisini biraktigin surgunlere verip onlari daha cabuk gelistirsin].
Su an onu bonsai saksisina alman gerekmiyor. Oldugu saksida gelisebir sen de bu ara, ona bir saksi bakarsin.

Mine, isin agaclarla bitkilerle oldugu icin cali mine gibi govdeleri gelismis bitkileri kacirma. gelismis govdeli agaclarin uzerinde az bir calisma ile cok guzel bonsailer elde edebilirsiniz. Fidancilari gezerken, satilmamis yillarca bir koseye atilmis fidanlar, bonsai yapmaniz icin en iyi malzemedir, aklinizda olsun.

Asagida, cali minenin 4- 5 yil icerisinde cizimdeki gibi bir bonsai olacagini dusundum. Sana ve bahcivan Ibrahim'e kolay gelsin.

7627

Mine Pakkaner
06-03-2007, 22:36
Bugün Bahçıvan İbrahim'le yeni bir çalışma yaptık. İbrahim'le bahçede yeni yapılan yol, havuz vs. yüzünden bir çok bitki sökmek zorunda kaldığımızdan bahsetmiştim. O bitkileri saksılara almıştık. Bugün onları yeniden incelerken onlarca çalı mine saksısı içinde söktüğümüz bir hanımeli dikkatimi çekti. Güzel bir çalışma olması umuduyla üzerinde çalışmaya başladık. Önce üzerindeki bol bulunan kuru dalları kestik İbrahim'le. Bu aşamayı fotoğrafmayı ihmal etmişim :) Hanımeli çok arsız olduğu için muhtemelen köklenmeye başlamıştır diye düşünerek içine aldığımız saksıda fazla kök atmasını istemedim. Elimizde bonsai saksısı da yok, ne yapabilirim kökü kontrol altında tutmak için diye düşünürken geçici bir çözüm olarak saksı tabaklarımız aklıma geldi. Kökü bu tabakta kontrol altında tutarsak sonra gerçek saksısına daha kolay geçiririz dedim.

Tabağın altına delik açıp tel geçirip hazırladık. Hanımeliyi saksıdan çıkarınca doğru karar verdiğimi anladım. Kökler iyice gelişmeye başlamış. Bitkiyi iki noktadan sabitledik. Bu noktada eşimden de yardım aldık ;)
Sonra torf ve toprak ve kompost karıştırarak hazırladığımız harcı dikimde kullandık. Hocam bir bakar mısınız duruma?

Bu arada İbrahim size selam ve saygılarını iletti, "Hocamızın ellerinden öperiz" diyor. :)

78487849 78507854

Mine Pakkaner
06-03-2007, 22:45
Bunlarda çalışmanın farklı açılardan görünüşü.
7855785678577858

memet
07-03-2007, 08:13
ooo şimdiden kuru dal çalışması tamamlanmış bile..
İbrahim'in sürgünleri sık sık budaması dışında yapacak şey kalmamış gibi..Yanlız Bonsaide bitkiyi saksının tam ortasına dikmemeyi tercih ediyoruz. Biraz sağa ya da sola kaydırıp dikiliyor gövde.

Oğuzhan
07-03-2007, 09:20
Çok güzel olmuş .Ellerinize sağlık.

aybala
07-03-2007, 09:40
Bir vatandaş olarak ben de beğendim. Elinize sağlık. :)

vyssera
07-03-2007, 11:37
En güzeli bu olmuş, malzemenin kendisi de çok estetik, ellerinize sağlık.

Ali H. ALI
07-03-2007, 12:59
Herkese iyi gunler,Size yardim eden esinize ve Ibrahime ozel selamlar.
Hanimeli, bu sitede bonsai yapmak icin uzerinde calisilan agaclardan, en guzellerinden biri.
Mine, sen artik istesen de bonsaiden, vaz gecemezsin ve bu bonsai sevgisi cevrendekileri de olumlu etkileycektir. Mesleginizin verdigi avantajlari da kullanarak, senin ve Ibrahimin cok guzel bonsailer yapacaginiza inaniyorum.
Yapacaginiz her bonsai calismasi icin kolayliklar diliyorum.

Hanimelinin resimlerine baktigim zaman, ikinci resmin agacin on yuzu olabilecek en guzel yani oldugunu, dusunuyorum. Agacina Mutlaka bir bonsai saksisi bulamalisin, Memedin belirtigi gibi, saksi yuvarlak ve dikdortgen deyilse agac saksinin az soluna veya sagina dikilir[agacin onu belirtigim ikinci resimdeki gibi olacaksa, agaci saksinin az soluna dikebilirsin, agacin saginda olan kurumus gibi duran govdesi, saksinin daha fazla bosluk olacak olan sag tarafinda olur.] Yuvarlak ve dikdortgen saksilarda agac saksinin ortasina dikilebilir.

Agacin alabildigince surgun vermesine izin veriniz. Sonra bu surgunleri bahar sonunda, uzerlerinde iki, uc tomurcuk kalacak sekilde, derin budayiniz ve surgunler uzerinde kalip, Acilacak olan tomurcuklarin uclarini da surekli alarak, agacin tepesinde dallari kisa ve toplu bir ucgen goruntu yakalamaya calisiniz. Yapacaginiz bu calismalardan oturu agaciniz bu yil cicek acmiyacaktir, buna karsilik agaciniza guzel bir forum vereceksiniz. Gelecek yillarda ise agaciniz, cicek de acacaktir[benim, beyaz yaseminim de, sizin hanimeliniz gibi bir bahceden sokulup bonsai olmus bir agac ve bonsai saksisina aldiktan sonra, tam hatirlamiyorum ama 5-6 yildan sonra cicek acmiya basladi]
Bonsai yapmak icin, hanimeli gibi, onunuze kim bilir daha ne agaclar cikacaktir. Bol sanslar.

denizakvaryumu
23-11-2008, 21:38
Ali Bey haklısınız, işlerim dolayısıyla ihmal ettim lavantinimi. Ancak boş da durmadım. Bu arada öneriniz olan kıvrımlı dik tarzı nasıl yapacağımı inceledim. Kısa sürede karşınıza şekillendirilmiş bir fidanla çıkacağım :)




Mine Hn.
lavantinde bir gelişme var mı?

Ali H. ALI
24-11-2008, 09:43
Mine, aslinda ben en fazla hanimeli'ni merak ediyorum. Sen ve ibrahim mutlaka onu yasatmissiniz diye dusunuyorum.

Aybars
24-11-2008, 15:00
Merhabalar, bu başlığı yeni gördüm. Hazır Mine Hanım, Ali Bey ve acem borusu kavramlarını bir arada görmüşken kaçırmayayım dedim :)

Kuşadası'nda yazlıkta acem borumuz var, sarıcı. 10-12 yaşlarında, 2. kata kadar çıkıyor. Yalnız çok karınca çektiği için (tabi 2. kata çıkarken balkon üstünden geçiyor ve masanın üstü börtü böcekten geçilmiyor yemek sırasında) annem geçtiğimiz yaz kestirmeye karar verdi, bu da tam benim bonsai ile ilgilenmeye başlamama denk geldi. Tabi ben de kestirmedim, 1 yıl süre aldım :) Ağaç atılacakken kullanılabilir mi diye fotoğraflarını çektim ama foruma koyup sizlere danışmayı unuttum.

Acaba bir işe yarar mı bu uzun çok dallı ağaç? Yararsa ne zaman işlem yapılmalı?

cevreizcisi
24-11-2008, 16:16
Hepinize kolaylıklar dilerim arkadaşlar her ne kadar bakmakla öğrenilemeyeceği konusunda haklısınız ama ben yinede sadece sizleri izlemekle yetineceğim başka zamana denemeye çalışabilirm ama önce sizlerin yaptığını göreyim.Sizlerden fikir edineyim.Sonra yapmaya çalışırım.

memet
24-11-2008, 17:20
Esprymaker, acem borundan bonsai yapabilirsin. Bir başlık açıp fotoğrafını da yüklersen, neler yapılabileceğini birlikte tartışırız.

Aybars
24-11-2008, 19:46
Ben kocaman ağaçtan almak zor olur mu diye merak ettim. Yeni başlığa taşınayım ben, burada da konuyu dağıtmayayım hem.

Ali H. ALI
25-11-2008, 13:16
Esprymaker, acacaginiz yeni baslikta acem borusunun fotograflarini gorelim. Ozellikle de topraktan sonra yukselen 1 metrelik boyda cekilecek fotograflari gormrek gorus belirtmek icin yardimci olacaktir.

Bu arada, agaci budadiktan sonra belki 1 yil daha izin almaniz gerekecek:) ama agacin boyu kisalacagi icin izin almakta zorlanacagini sanmiyorum.

Cevreizcisi, hem izleseniz hem de birseyler yapsaniz daha cabuk ogrenirsiniz.
Bonsai ogrenmek deneyim istiyen bir ugras. Sadece izlemek, uzaktan bakip aahh! cekmenize yariyacak:)