PDA

View Full Version : Chanomeles japonica (Bahar Dalı)

saydemir
14-02-2007, 16:07
Şu sıralarda parklarda ve bahçelerde pembe çiçekleriyle içimizi açan bir çalı formu var. Güzel görünüşlü bu bitkiye bahar dalı deniyor sanırım. Forumda aradım ama bu bitki hakkında pek bilgi bulamadım. Bu güzel bitkiyi nasıl çoğaltabiliriz acaba? Çelik veya tohum...

Buda bu bitkinin bir resmi

Mine Pakkaner
14-02-2007, 17:13
Saydemir, bahar dalını yarı odunsu çelikten üretebilirsiniz.

saydemir
15-02-2007, 15:53
Teşekkür ederim mine hanım. Peki toprağı ve yetişme ortamı ile alakalı özel istekleri varmıdır?

Mine Pakkaner
15-02-2007, 18:22
Süzek, humuslu topraklarda çok güzel gelişiyor ancak ağır topraklarda problem çıkarıyor.Bunun dışında son derece kanaatkar bitkiler.

Halit Togay
16-02-2007, 20:15
Prunus Mume yani Japon Ayvası bu oluyor sanırım değil mi? Bende 6-7 senedir ağır killi topraklı bir saksıda az güneş gören bir balkonda bir tane var nerdeyse hiç büyümedi. Dallar da beklediğim gibi kalınlaşmadı. Saksıyı da değiştirmedim. Gübre de almadı. Gene de her bahar açıyor.

papatyama
18-02-2007, 08:52
Prunus Mume yani Japon Ayvası bu oluyor sanırım değil mi? Bende 6-7 senedir ağır killi topraklı bir saksıda az güneş gören bir balkonda bir tane var nerdeyse hiç büyümedi. Dallar da beklediğim gibi kalınlaşmadı. Saksıyı da değiştirmedim. Gübre de almadı. Gene de her bahar açıyor.

Sn Halit Togay sanırım bu çalının latincesi Prunus Mume değil Chanomales japonica olması lazım.
Engin bilgilerimle(!) düzeltmet istedim:D

Halit Togay
18-02-2007, 17:15
Sn Halit Togay sanırım bu çalının latincesi Prunus Mume değil Chanomales japonica olması lazım.
Engin bilgilerimle(!) düzeltmet istedim:D

Haklısınız sanırım Chanomeles Japonica imiş doğrusu.

heDera
27-02-2007, 17:05
selam arkadaşlar ******* bu güzel bitkinin botanik adı:Cydonia japonika diye biliyorum yanlışım varsa düzeltiniz. iyiakşamlar:D

Mine Pakkaner
27-02-2007, 19:07
Cydonia japonica ve Chanomeles japonica birbirinin sinonimidir. Yani ikisi de bahar dalı bitkisine verilen isimdir, eş anlamlıdır.

papatyama
06-03-2007, 05:46
Bahar dalları açmış.Hemde çok güzeller:p

Oğuzhan
12-03-2007, 13:07
Bahar dalı japon ayvası mı?Çiçek yapısı aynı.Meyve veriyor mu?

vekilori
19-03-2007, 18:15
Evet bugün 4.leventte ki Ağaç AŞ: den bende bir bahar dalı aldım. Bakalım Bonsai si nasıl olacak

habibe
19-03-2007, 20:24
Bendeki bahar dalı her yıl elma şeklinde meyvalar veriyor :)

lilyumkokusu
09-10-2007, 16:42
arkadaşlar bahardalı **** jopon ayvası denilen bitkiyi buldum hangi mevsimde ve nasıl çelik alıp yetiştirebilirim?beni aydınlatırsanız sevinirim sevgiler

sevilla
16-07-2008, 21:08
Afedersiniz! bahar dalı demişlerdi benim bu çiçeğime, sizce bahar dalımı bu çalı.şimdiden teşekkürler.

yakamozsimsek
16-07-2008, 21:12
Evet bahar dalidir.Toprak olusumu asitli topraktir uygun ph 4.5 dir ancak bir çok çesit topraktada yetise bilir toprak uygunlugu gelismini yonetir birde asitli toprakta surekli nemli kalmak zorundadir.

sevilla
16-07-2008, 21:30
Ne kadar teşekkür etsem azdır.Tekrar İlğinize teşekkürler.

yakamozsimsek
16-07-2008, 21:32
Rica ederim .Erkek ve disi olmak uzere meyvede alabilirsiniz çok guzel bir goruntu verir meyveleri.Cok serttir meyveleri bu yuzden sanirim japon ayvasi denilmektedir.

sevilla
16-07-2008, 21:49
Rica ederim .Erkek ve disi olmak uzere meyvede alabilirsiniz çok guzel bir goruntu verir meyveleri.Cok serttir meyveleri bu yuzden sanirim japon ayvasi denilmektedir.

Nasıl oluyor erkek ve dişi olmak üzere meyve almak! Kusura bakmayın bu konularda acemiyim.:(

yakamozsimsek
16-07-2008, 22:16
Nasıl oluyor erkek ve dişi olmak üzere meyve almak! Kusura bakmayın bu konularda acemiyim.:(
Rica ederim bazi bitkiler aselsexulledir yani kendi kendilerini dolleyebilmeozelligine sahiptir bitkinin uzerinde erkek çiçek ve disi çiçek bulunmaktadir .Onlar kendi kendini dolleyerek meyve uretirler bazilarida insanlar gibidir **** hayvanlar yani bir disi ve erkege ihtiyaç duyulmaktadir meyve almak için erkek disi çiçegi doller ve disi meyveyi verir.Kisacasi bazi bitkiler icin ya iki ayak **** iki ayri fide erkek ve disi **** ayni ayaga **** fideye diyeyim asilama ile tek fide uzerinden meyve uretimi saglana bilir .

Nihal
17-07-2008, 11:21
Güzel bir bitkiymiş;)Ama birşey sormak istiyorum.Nette fotoğraflarına bakmak için arama yapınca chaenomeles japonica yazınca daha fazla sorgu çıkıyor.Doğru yazılışı bu mudur?

yakamozsimsek
17-07-2008, 12:57
Eger latince yazarsaniz dunyadaki her dilin kullanildigi sitelere ulasmaniz mumkundur ve bu durumda'da bir çok aile bireyiylen karsilasabilirsiniz.Eger turkçede yeterli bulmadiginiz isimler var ise sizin için rahat arama kendinize bir dil seçmeniz ornek ingilizce **** fransizca **** farkli bildiginiz bir dil o dil uzerinden arama yaparsaniz daraltma yapmis olursunuz.Boylelikle mutlaka kendi kurallariniz çerçevesinde daha fazla bilgiye ulasirsiniz.

karakule
17-07-2008, 13:22
Ben japon ayvasını tohumdan üretmeye çalıştım fakat sonuç alamadım. Ne zaman çimleneceği belli olmuyormuş. Tohum ile başarılı olanlar varsa ve tecrübesini bizimle paylaşırsa sevinirim.

Nihal
17-07-2008, 13:27
Eger latince yazarsaniz dunyadaki her dilin kullanildigi sitelere ulasmaniz mumkundur ve bu durumda'da bir çok aile bireyiylen karsilasabilirsiniz.Eger turkçede yeterli bulmadiginiz isimler var ise sizin için rahat arama kendinize bir dil seçmeniz ornek ingilizce **** fransizca **** farkli bildiginiz bir dil o dil uzerinden arama yaparsaniz daraltma yapmis olursunuz.Boylelikle mutlaka kendi kurallariniz çerçevesinde daha fazla bilgiye ulasirsiniz.

Eğer cevabınız benim içinse bir yanlış anlama var sanırım.Ben bunu zaten biliyorum.Benim demek istediğim doğru yazılışı chaenomeles japonica mı yoksa chanomeles japonica mı demek istemiştim...

karakule
17-07-2008, 14:42
wikipedia ve diğer güvenilir .org uzantılı sitelerde "chaenomeles japonica" diye geçiyor. Chanomeles, imla hatasından gelmiş bir alışkanlık olmalı diye düşünüyorum.

Nihal
17-07-2008, 18:21
Teşekkürler karakule.

yakamozsimsek
17-07-2008, 18:42
Eğer cevabınız benim içinse bir yanlış anlama var sanırım.Ben bunu zaten biliyorum.Benim demek istediğim doğru yazılışı chaenomeles japonica mı yoksa chanomeles japonica mı demek istemiştim...

Haklisiniz galiba yanlis anladim uzgunum Chaenomeles japonica latince isimidir.Ancak bir çok yeni çikislar olmasindan dolayi latince ailesini kaybetmemek için bazi kucuk degisiklikler yapilmaktadir .Cydonia japonica

denizakvaryumu
16-10-2008, 08:31
Yukardaki bilgilerden kafam karıştı :)

Japon ayvasında (bahar dalı)meyve için, erkek ve dişi ayrı fidan bulundurmak şart mı?

Ya da bahar dalı; erkek ve dişi olarak ikiye ayrılıyor mu?

denizakvaryumu
08-12-2008, 22:36
Şimdilerde fidancılarda chaenomeles superba "Crimson and Gold" diye bir fidan satılıyor,

chaenomeles japonica dan farkı nedir, acaba?

Balıkcı
09-12-2008, 22:01
Konuyu Saydemir kardeşimiz açmış, ilk mesajdan sonra bir daha yazısını göremedim.
Hala istiyor musun bahar dalını?:p

tolgahann
09-12-2008, 22:11
Bu bitkinin oluşturduğu meyve yeniliyo mu?Ben buralarda hiç görmedim de.

denizakvaryumu
09-12-2008, 22:42
Ekşiyi çok severseniz yiyebilirsiniz, ben yiyorum :)

Ayva tatlısı gibi yapanlar da var.

kaktüs
06-04-2009, 12:03
Bende bir tek bahar dalı kökü vardı. (İki fidan değildi yani)
Baharda açtığı kırmızı çiçeklerden sonra küçücük taş gibi meyveler verdi.

Yenilebileceğini hiç düşünmemiştim bile :)

Orhan Özbilgiç
15-01-2010, 21:37
121967

Aslında bu bitkiye bahar dalı demek ne kadar doğru bilmiyorum!:confused:

nariçi
15-01-2010, 21:44
Sayın orijin, çiçekle birlikte bu başlıkta uyanmış oldu. Ben bahar dalını çalı bitkisi olarak biliyordum. Sizin ki bayağı boylanmış.

Orhan Özbilgiç
15-01-2010, 21:52
Sayın orijin, çiçekle birlikte bu başlıkta uyanmış oldu. Ben bahar dalını çalı bitkisi olarak biliyordum. Sizin ki bayağı boylanmış.

Sevgili dostum;
Teşekkürederim.
Bu bahçe oturduğum apartmanın bahçesi. Çalının boyuna gelince, aslında 1.00 metreden biraz fazla. Fotoğrafta sanki daha boyluymuş gibi görünüyor. Bir başka foto daha var galiba onuda yüklerim sonra.

Orhan Özbilgiç
15-01-2010, 21:55
Bu da başka bir görüntüsü.
.121968

ankara
15-01-2010, 23:41
Merhaba sn.orijin yine ben :) biliyorum sinameki Ankara'da yetişmiyor peki bahar dalı yetişebilirmi :)

Orhan Özbilgiç
16-01-2010, 05:00
CHAENOMELES (SÜS AYVASI)
- Yaprak döker.
- En tanınmış çalı türüdür ve sayısız türü bulunur.
- Yalın ya da katmerli çiçekleri canlı kırmızıdan beyaza çeşitli renklerde olurlar.
- Türüne göre toparlak **** yaygın yapılıdır.
- Marttan nisana ,yapraklarının çıkmasından önce ve sonra çiçek açar.
- Çok olmasa da yazın yeniden çiçek verir.
- Dalları dikenlidir.
- Elmaya benzer kokulu meyvesi eylülden kış sonlarına kadar kalır.
- Arsız ve gürdür.
- Çok kireçli toprağı sevmez.
- Güneşli yerleri sever.
- Kullanımı; soliter,öbekler,makiler ve çitler.
- Varyeteleri arasında daha az gür olan yaygın yapılar kaya bahçeleri için uygundur.
-(-30° / -20° )
Yaprak döken başlıca varyeteleri
■Dik vejetasyonlu olanlar (Boy:1,5m - Çap:1m)

- Japonica ‘Crimson King’: Kırmızı çiçekli,uzun dişi organı altın sarısıdır.

- Japonica ‘Etna’: Yarı-çift, büyük, kızıl çiçekli.

- Japonica ‘Eximia’: Büyük,kiremit kırmızısı çiçekli.

- Japonica ‘Falconnet Charlet’: Büyük,sade,canlı kırmızı çiçekli.

- Japonica ‘Nivalis’: Beyaz çiçekli.

- Japonica ‘Rosea Plena’: Küçük katmerli çiçekleri tatlı kırmızı olur.

■Yaygın vejetasyonlu olanlar (Boy;60cm-Çap;1,20m)

- Japonica ‘Fire Dance’: Yalın çiçekli, ateş kırmızısı.

- Japonica ‘Nicoline’: Yalın çiçekli,kızıl.

- Japonica ‘Orange Star’: Büyük yalın çiçekleri canlı turuncu.

Kaynak: Aksa Tarım
--------------------------------------------------------------------------

Yukarıdaki alıntıdan da anlaşılacağı gibi, (-20)-(-30) derecelere dayanabildiği anlaşılıyor! Bu nedenle Ankara' da rahatlıkla yetişir...

ankara
16-01-2010, 11:41
Oh buna sevindim işte :) teşekkür ederim

nevsune
18-01-2010, 16:02
Sn ankara geçen yıl Nisan ortalarında AOÇ' de çektiğim bu fotoğrafta (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=25473&catid=member&imageuser=14854) bahar dalının nasıl açtığına bir bakmanızı isterim, Ankara havasını nasıl sevmiş:) Bu görüntüyü yakalayabilmek için telörgülere tırmanmıştım.

Bir bahçem olursa veya bir terasım, ilk işim bahar dalı dikmek olur.

ankara
18-01-2010, 16:06
Sn ankara geçen yıl Nisan ortalkarında AOÇ' de çektiğim bu fotoğrafta (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=25473&catid=member&imageuser=14854) bahar dalının nasıl açtığına bir bakmanızı isterim, Ankara havasını nasıl sevmiş:) Bu görüntüyü yakalayabilmek için telörgülere tırmanmıştım.

Bir bahçem olursa veya bir terasım, ilk işim bahar dalı dikmek olur.

Sn.nevsune beni iyice heveslendirdiniz :) inşallah yakın zamanda bir bahçeye sahip olursunuz bu sefer bahçenizden bir fotoğraf eklerisiniz.

nevsune
18-01-2010, 16:10
Baharda ben sizinkinin fotoğrafını bekliyorum. Kısa bir süre de olsa, tadına doyamayacağınız bir güzellik yaşatacak size:)

ankara
18-01-2010, 16:54
İnşallah o güzelliğe sahip olup fotoğraflar sizlerle paylaşırım.

Orhan Özbilgiç
01-04-2011, 08:55
Samsun' da bir Bahar dalı. Çok güzel bir form verilmiş. Güzelde çiçeklenmiş.;)

199875

avtonoz
30-05-2011, 18:16
Azgın bir Bahar Dalı, Japon Ayvası fotosu.
Yer: Çamlıdere.
Zaman: Mayıs ortası
218409

alpteo
14-06-2011, 15:24
Merhabalar,
Bu sene İzmirde çok ilginç bir mevsim yaşıyoruz, nisan mayısda havalar serin ve yağmurlu gitti. Hala da yağıyor. Benim bahar dalı da çok uzun süre çiçekli kaldı ve 5 senedir ilk defa bu çiçekler meyveye dönüştü. Şimdiden küçük elma boyutlarına yaklaştılar. Bazı yerlerde bu meyvelerin reçelinin yapıldığı söyleniyor. Bunun için meyveler ne zaman toplanmalı ve tarifi konusunda bilgisi fikri olan benimle paylaşırsa çok sevinirim.

Aysel Yavuz
06-02-2015, 10:56
Bahar dalı çeliğim çok ince biliyorum. Onu bu haliyle köklendirebilir miyim acaba?

Muda
06-02-2015, 12:11
Bahar dalı çeliğim çok ince biliyorum. Onu bu haliyle köklendirebilir miyim acaba?

Sn. Aysel Yavuz; Benim kendi tecrübem çiçek ve meyva çıkan dallar önceliği çiçeği meyvayı büyütmeye çalışıyor. Ne kadar gücü var ise ona harcıyor. Geriye bir şey kalmıyor. Japon ayvasının dipten çok sayıda sürgünü bulunmaktadır. Onlardan köklü olarak alırsanız son derece kolay bir şekilde büyütebilirsiniz. Bir de tohumdan üretme var. O da bana göre dip sürgününden üretmeye göre çok zor.

Aysel Yavuz
06-02-2015, 12:35
Sn. Aysel Yavuz; Benim kendi tecrübem çiçek ve meyva çıkan dallar önceliği çiçeği meyvayı büyütmeye çalışıyor. Ne kadar gücü var ise ona harcıyor. Geriye bir şey kalmıyor. Japon ayvasının dipten çok sayıda sürgünü bulunmaktadır. Onlardan köklü olarak alırsanız son derece kolay bir şekilde büyütebilirsiniz. Bir de tohumdan üretme var. O da bana göre dip sürgününden üretmeye göre çok zor.

Sevgili Muda, dipteki sürgünlerden almaya gücüm yetmedi. İşe giderken önünden geçtiğim bir sitenin içinde vardı. Orada yaşayan arkadaşıma rica ettim. Oda ancak bunu alabilmiş. Buna şükür dedim ama işim zor. Kökleneceğinden şüpheliyim. Ben yine de bir şansımı deneyeyim. Teşekkürler..

siflera12
03-02-2019, 09:48
Bahar dalında şuan 2 tane meyve var , üstünde de bir çok çiçek var geçen sene sadece 2-3 çiçek açıp çiçeklerini dökmüştü , bu senede çok fazla açıp meyveye durdu tadını çok merak ediyorum acaba güzelmidir [emoji1]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

nevgül
18-02-2019, 18:20
Bahar kapıda...

AkisSoftware
18-02-2019, 19:20
Bu bitkiyede merak sardirdiniz arkadas :) bunun celigini Ankara'da nereden bulabilirim?

siflera12
18-02-2019, 19:45
Bu bitkiyede merak sardirdiniz arkadas :) bunun celigini Ankara'da nereden bulabilirim?Ben kargoyla çeliklerinden yollarım sana sen biraz daha bekleyebilirsen marttan sonra sana baya bir bitki yollayabilirim [emoji1]

AkisSoftware
18-02-2019, 19:51
Ben kargoyla çeliklerinden yollarım sana sen biraz daha bekleyebilirsen marttan sonra sana baya bir bitki yollayabilirim [emoji1]

Bugun okudugum en guzel mesaj :)

Tabii ki beklerim. Ama omrumuz beklemeyle gececek :) siz telefondan bu kadar nasil online olabiliyorsunuz? Pc alma vaktiniz gelmedimi :)

Vegy
18-02-2019, 19:52
Ankara'da parklarda bahçelerde çok yaygın.Çevrenize dikkat ederseniz mutlaka görürsünüz.;)Buradakiler henüz çiçek açmadı.Açtıklarında dikkatinizi çekecektir.

AkisSoftware
18-02-2019, 20:16
Ankara'da parklarda bahçelerde çok yaygın.Çevrenize dikkat ederseniz mutlaka görürsünüz.;)Buradakiler henüz çiçek açmadı.Açtıklarında dikkatinizi çekecektir.

Bana park ismi adresi verirseniz cok mutlu olurum. Hemen gormek istiyorum

siflera12
18-02-2019, 20:26
Bugun okudugum en guzel mesaj :)

Tabii ki beklerim. Ama omrumuz beklemeyle gececek :) siz telefondan bu kadar nasil online olabiliyorsunuz? Pc alma vaktiniz gelmedimi :)Evde bilgisayar var ama kullanmayı bilmiyorum o yüzden telefon iyi , işim olmadığı için sürekli girebiliyorum [emoji1]

siflera12
21-11-2019, 06:54
Benim bitkim artık çiçek bile açmıyor [emoji853] Meyve tutar diye bakıyordum ama çiçeği bile kesti bakalım tekrar açmaya başlarmı [emoji848]