PDA

View Full Version : Süs havuzu yapımları

memo
14-02-2007, 10:37
Merhaba arkadaşlar,

Ben bahçıvanlık yapıyorum, süs havuzlarıyla ilgili forum ararken kendime en yakın muhabbet bu siteyi buldum. gerçi pek alakalı değil ama gördümki forum üyeleri bilgili ,kültürlü. Süs havuzları,şelaleler gibi çalışmalar hakkında bilgisi olan arkadaşlardan bilgi almak istiyorum.Diyeceksinizki int.te birsürü şelaleci var neden onlarla diyaloğa geçmiyorsun.****** geçtim fakat insanlar ticari olarak düşünüp nasıl para kazanırım kaygıları içerisindeler.

sukranayalp
14-02-2007, 11:33
Sn Memo , takıldığınız konular neyse , onları yazarak başlayabilirsiniz. Size yardımcı olmaya çalışacağım. Genel olarak bilgi vermeye kalkınca o kadar geniş bir yazı çıkıyor ki, sizi nasıl - hangi konularda cevaplandıracağımı bilemiyorum.
Süz havuzlarının kaba inşaatını mı soruyorsunuz?
İnce inşaatını mı soruyorsunuz? Malzeme seçimini mi soruyorsunuz? Yoksa mekanik donanım ve PVC borularının çaplarını mı soruyorsunuz? Yoksa mimari açıdan süs havuzlarını mı soruyorsunuz? Kot- büyüklük, oryantasyon- çalışma sistemi...+ fıskiyeler mi? Bu konuda sizin belirleyici olmanız gerekmekte.
İyi çalışmalar dilerim.

Hasan Lalezar
14-02-2007, 13:22
hoş bir havuz resmi size

Hasan Lalezar
14-02-2007, 13:24
Bu da biraz daha küçüğü7232

Halit Togay
14-02-2007, 17:54
Bu konuda iki Türkçe kitap yayınlandı. İkisi de Yapı Endüstri Merkezi Yayınları'ndan. İkisinin yazarı da aynı Yvonne Rees.
Su Bahçeleri Tasarım Kitabı ve İç Mekan Su Bahçeleri Tasarımı.
İlkini aldım okudum.İkincisini göürsem alacağım.

Hasan Lalezar
14-02-2007, 21:01
Halit Bey , İç Mekan Su Bahçeleri Tasarımı kitabını Ankara'da Ankamall 'da görmüştüm. YEM in maillerinde bende gördüm kitabı ve inceledim. Bolca fotoğraf var. Ağırlıklı Japon Bahçelerinden esinlenmiş sanki.

Halit Togay
14-02-2007, 22:07
Halit Bey , İç Mekan Su Bahçeleri Tasarımı kitabını Ankara'da Ankamall 'da görmüştüm. YEM in maillerinde bende gördüm kitabı ve inceledim. Bolca fotoğraf var. Ağırlıklı Japon Bahçelerinden esinlenmiş sanki.

İst da da vardır muhakkak, hatta YEM de İst da . Nasıl olsa bir gün alırım . Zaten iç mekan su bahçesi yapmak epice uzak görünüyor.

Tarlamda evin yerini bile henüz belirlemedim ama 4 sene evvel süs havuzumun yerini kazdırdım. Havuz merakım var yani. Googleearth de 41"12'07.98" N 28"28'14.18" E de . Hatta bir fotogarfını da koymaya çalışayım bakalım olacak mı.

Edit: Oldu galiba. Görüldüğü gibi havuz yeri kazılı. Yeşil hatlar leylandii ve selvi perdesi. Ayrıca serpiştirilmiş durumda başka ağaçlar da var. Arazi batıya doğru alçalıyor ve Çatalca batıda . Tepe kuzeydoğuda. Kapıdan güneyi bana ait 10.5 dekar. Kapının kuzeyi bir arkadaşıma ait. Kuzeybatıdan yol geçiyor . Evi muhtemel yere yapınca süs havuzunu tepeden görecek.

Havuzun batısı ve doğusu arasında 2m yükseklik farkı var. Doğusuna bir duvar ve şelale düşünüyorum . Kuzeyde de araziden akan bir dere olacak. Havuzu çevreleyecek 10 akasyayı geçen kış dikmiştim . 3-4 tanesi kurudu. Belki de iyi oldu , evden görülecek manzarayı fena kapatacaklardı.

Havuzun batı kıyısında düzlük var, taban bu düzlükten 50 cm aşağıda. Kışın havuz çukurunda 30 cm su oluyor. Bu da tabana döşeyeceğim plastik örtünün suda yüzeceği manasına geliyor, galiba tabana drenaj hortumları yerleştirmek gerekecek. Batıdaki düzlüğe de tahta güverte ve taşlık sahil yapacağım.

Şu anki boyutu 12x8 m bu boyda veya ende plastik havuz altı örtüsü yok.

Belki havuzu ortadan farkedilmeyecek şekilde bölerim. İkiz havuz olur, veya taban membranını güvenli şekilde kaynak yapacak bir yöntem bulurum.

Halit Togay
14-02-2007, 22:41
Sorunlardan biri 2 mlik bir istinat duvarını nasıl planlayacağım. 4 senedir bekliyorum duvarlar 90 derece dik olmasına rağmen pek az toprak aktı. Galiba briketten yapsam kafi gelecek.Belki kaba taştan harçsız yaptırırım böylece briketin üzerine dekoratif birşeylerle kaplama problemi kalmaz. Aslında duvarın pekçok yerinden sular aktığını ve küçük şelaleler oluşturduğunu düşününce briket erir mi diye geçiyor aklımdan.

Arkadaki duvarın bir kısmını kaya tırmanış (yan geçiş) antrenmanı için de ayırabilirim ne de olsa 12 m. Kaba taş duvar çok kolay kaçarsa üstünü betonlamak da mümkün. Düşersem en fazla ıslanırım. İp emniyeti problemi olmaz.

İkiz havuz yapmak hem taban membranı konusunda kolaylık sağlar hem de birni koi balıklarına ayırmak mümkün olur.

Hasan Lalezar
14-02-2007, 22:45
Kolay gelsin arazi büyük olunca işler zorlaşıyor.

Ben 2x2 metre boyutunda bir havuz yapmıştım. Yazın öğleden sonra güneş alıyor olmasına karşın su çok ısınıyor. Derinlikte 70 cm civarında .

Gölge yapsın diye bişeyler diktim onlarda yaprak döküyor. Balıklara zarar veriyor yapraklar. Kışında kuzeyde kaldığı için hep buz ouyor şu nada bile yerde kar olmamasına karşın kırılamayacak kalınlıkta buz var. Ama www.watergarden.com bu konuda çok güzel bilgiler veriyor bence.

Benimki küçük olduğundan havuz altı örtüsü problemi olmadı ama çadırcılar ısıtarak yapıştırabileceklerini söylemişlerdi. Bu EPDM olan altlıklar sanırım birbirine eklenebiliyor.

Hasan Lalezar
14-02-2007, 22:48
İstinat duvarını bence kesinlikle biriket ,tugla tarzı şeylerden yapmayın. Üç beş seneden fazla dayanmıyor. Özellikle kışın dondukça parçalanıyor. İki havuzun arasına küçük bir köprü yakışır bence.

Halit Togay
14-02-2007, 22:59
. Benimki küçük olduğundan havuz altı örtüsü problemi olmadı ama çadırcılar ısıtarak yapıştırabileceklerini söylemişlerdi. Bu EPDM olan altlıklar sanırım birbirine eklenebiliyor.

Bauhaus'da gördüklerim 6 m genişliğindeydi ve zaten iki parçanın yapışmışı olarak satılıyordu. Ama kendimiz yapıştırırsak ve sonra su kaçırırsa ne olur?
Sökmek çok zahmetli olabilir.

Hasan Lalezar
14-02-2007, 23:04
Sanırım ısıyla yapıştırıyorlar kendimizin yapabileceğini zannetmiyorum. Bu riski göze almak tehlikeli. Benim kullandığımda ortadan ekli. Altına bişey koymadan toprağın üzerine serdim. Üstne de bastım hatta. Aslında çok zorda kalınırsa Dyoflex tarzı sıvı çatı kaplama malzemeleri var. Sızdırma yaparsa bu ürünlerle o noktalar izole edilebilir gibi geliyor.

Hasan Lalezar
14-02-2007, 23:09
http://www.watergarden.org/s.nl/sc.2/category.20/.f yapıştırıcı bantlar ve tamir malzemeleri de var sanırım. Ankara'da bu zenginlikte bir satış noktası yok. İstanbul'da vardır belki. Yoksa yurt dışına bakmak gerekecek . Orda büyük altlıklarda var sanırım . 20 yıl garanti veriyorlar.

sukranayalp
15-02-2007, 08:35
Büyük süs havuzlarında liner malzemenin tek parça döşenememesi konusunda şöyle bir önerim olacak.
Süs havuzunun içinine eğim verin.
Eğimin son bulduğu en alt kottan başlayarak enine şeritler halinde liner kaplama yapın. Yapıştırmadan diyorum. Tabiiki altına 4-5 cm. kalınlıkta kum ve onun üztüne de eski bir halıflex tarzı tampon satıh oluşturucu malzeme yayarak.Aynı su borusunun takılma şeklinde olduğu gibi : bacaya doğru ilerleyen duman baca bağlantılarından hiç birzaman için çıkmaz. Bunda da su eğimin tersine olarak aşağıdan başlayıp yukarı doğru kaplanmış liner kaplamada da aynı görevi görecek ve su sızdırma probleminiz olmayacaktır. Dilerseniz bu birleşim yerlerine (yaklaşık 15 cm + 15 cm. bindirme ile yapacaksınız.) kaya, süs taşları gibi ağırlık yapan donatıları da koyarsanız havuzu kendi içinde doğal bölümlere ayırarak birleşme yerlerini de gözlemleme imkanınınz olur.

sukranayalp
15-02-2007, 08:36
Su borusu yanlış oldu : Doğrusu soba borusu olacak.

Halit Togay
16-02-2007, 16:31
Su borusu yanlış oldu : Doğrusu soba borusu olacak.

Gene de anlaşıldı.

aytek
16-02-2007, 16:57
***.memo formdaki yazışmalardan yeni olduğun anlaşılıyor;

bende forma yeni katılanlardanım. Memo formdaki arkadaşlar sana hertürlü yardım etmeye çalışıyorlar. ama galiba kafandakileri tam olarak anlatamamışsın.

www.hanimeliselale.com/giris.aspx?id=calisma linkinden ulaşabileceğin epey bir şelale var gibi görünüyor.

aytek
16-02-2007, 17:01
Nihayetinde onlarda ticari amaçlı çalışıyorlar ama zaten gerekli açıklamalar sitede yer alıyor. detaylı bilgi içinde bence irtibata geçmelisin. Konuşunca para yazmıyorlar. :)

Todor
16-02-2007, 17:03
Ben süs havuzunun dibine sera muşambası düşündüm. Toprağı kazıp, tesviyesini güzelce yaptıktan sonra muşambayı sererek üzerine 10 cm kalınlığında kum çakıl dökmeyi düşünüyorum. Sanıyorum güneş görmediği için uzun yıllarca dayanacaktır muşamba. Köpeklerin tırnaklarından korumak içinde havuz 1.5 m derinliğinde yapacağım. Kenarlarınada taşlar koyacağım ki suya girip çıkarken zarar vermesinler.

sukranayalp
16-02-2007, 19:09
Sn Todor anladığım kadarı ile sizin havuzun teması köpekli havuz. Şimdiye değin böyle bir uygulama duymadım. Kıkır kıkır gülüyorum şu an.Köpekleriniz yüzmeyi çok seviyor anlaşılan.

Hasan Lalezar
16-02-2007, 19:26
Köpeklerin girmesinden balıklarında çok hoşlanacağını düşünmüyorum, hadi balıklara saklanacak yerler yapsak Nilüferler nolcak :)

sukranayalp
16-02-2007, 19:31
Hasan Lalezar, elbette hepsi bir arada düşünülemez. Anladığım kadarı ile Todor öncelikli olarak köpeklerini düşünüyor. Farklı bir yaklaşım. Ama neden olmasın? Süs havuzu diye adlandıramayız. Amacı kurbağa beslemek olsaydı süs havuzu ile uyuşurdu. Nilüferler özellikle durgun ve hafiften yosunlaşmış suyu severler.

Selahattin Yılmaz
16-02-2007, 23:38
Ben süs havuzunun dibine sera muşambası düşündüm....

Sanrıım muşambadan kasıt sera naylonu olmalı. Eğer sızdırmazlık içinse bilemem ama havuzun dibine naylon çekmek sıkıntılı olabilir.

memo
17-02-2007, 10:18
Arkadaşlar 3-4 günde epey bi yol katettim.

Sukranayalp,bu konularda bayağı bi tecrübeli olduğun belli ilerleyen dönemlerde senden daha detaylı bilgiler isteyeceğim,cevabın için ***.ederim.

Hasan Lalezar,resimler gerçekten çok hoş (uğraşman bile yeter sağol)http://www.watergarden.org/s.nl/sc.2/category.20/.f adreside liner konusunda işime yarayacak.

Todor, Özür dilerim bilgisayar başında fazla zamanım olmuyo evimdede yok
ama en kısa zamanda halledecem.

Halit Togay kitapları alacağım ***.edr. (İlkini nerden aldın?)

Aytek, kafamdakiler aslında Süs havuzu,şelale yapımını,inceliklerini öğrenmek,
www.hanimeliselale.com adresindende bayağı bir model kaptım teşekkür ederim.

sukranayalp
17-02-2007, 11:39
Sera naylonu kullanılamaz. Sera naylonu sert naylondur ; güneşaltında, kar altında ve su basıncında tahriş olur.

Süs havuzlarında kullanılacak naylon malzemeleri insan derisi gibi esneyebilme özelliğini gösteren naylon çeşitleri olmalıdır. Ama siz her sene bozup yeniden yaparım diyorsanız hiç bir şey diyemem.

sukranayalp
17-02-2007, 11:47
Sn Todor ayrıca şunu da söylemeliyim, muşamba altına sadece kum kullanmalısınız. Asla çakıl getirmeyin. Yumuşak ve istediğiniz düzlükte yüzeyi verebilecek bir malzeme olmalı. Çakıl kum karışımı bu işe uymaz. Sadece kum...

peyzaj1974
27-02-2007, 12:00
Sn.Sukranayalp, projemde 2 metre çapında süs havuzu var. Kullanacağım materyaller konusunda bana yardımcı olur musunuz?

Halit Togay
27-02-2007, 20:43
Sn Todor ayrıca şunu da söylemeliyim, muşamba altına sadece kum kullanmalısınız. Asla çakıl getirmeyin. Yumuşak ve istediğiniz düzlükte yüzeyi verebilecek bir malzeme olmalı. Çakıl kum karışımı bu işe uymaz. Sadece kum...

Todor kumla çakılı muşambanın üstüne koyacak sanırım. Sebebi de malzemeyi köpeklerden korumak.

sukranayalp
28-02-2007, 19:38
Sn. peyzaj1974 sizin için hazırladığım projeyi göndermeye çalışacağım. Siz önce projeyi inceleyin. Sorularınızı bekliyorum.

Todor
28-02-2007, 20:11
Todor kumla çakılı muşambanın üstüne koyacak sanırım. Sebebi de malzemeyi köpeklerden korumak.

Haklısınız Halit Bey. Alt taraf toprak olacak. :)

sukranayalp
01-03-2007, 10:19
Sn Peyzaj1974, size 2 m. çapında süs havuzu yapımını ve malzemelerini aktarmaya çalışacağım.

Mail adresinizi gönderirseniz projeyi jpeg veya dwg formatında gönderebilirim. Proje üzerinde her türlü açıklma mevcuttur.

Süs havuzunun yapılacağı yerin güneşli ve drenaj problemi olan bir arazi olacağını ön şart olarak belirleyelim.

Önce yerini belirlediğiniz havuzun merkezine 40 cm. uzunlukta inşaat demiri sapların ve buna bağladığınız 3 m. uzunluktaki iple etrafında dönerek yaklaşık 250 gramlık toz kireç ile daire çiziniz. Bu çizgiden daire merkezine doğru komple 1 m. derinlikte, kenarları hafif eğimli hafriyat çukuru açın.

Sizden cevap geldikçe yazıma parça parça devam edeceğim. Aksi halde kendi kendime konuşur gibi oluyorum.)

peyzaj1974
01-03-2007, 10:22
Çok teşekkür ederim Sn Sukranayalp.Çok iyi anlayamadım.Açıklamalarınızı bekliyorum.Arkadaşlar bilgi paylaşımında bulunmak isterim ama şimdilik sizin hertürlü bilginize ihtiyacım olacak.İnanın sizinle olmaktan çok mutluyum.Kısa sürede sayenizde çok şey öğrendim.

sukranayalp
01-03-2007, 10:26
3 m. çaplı daireyi 1 m. derinlikte kazacaksınız dedim.

Bu daireyi nasıl bellirleyeceksiniz? Toz kireçle.

Toz kireçle göz kararı daire çizemezsiniz. Geometrik merkezli olmaz . Bunun için ne yapacaksınız? Merkeze demir saplayacaksınız. Buna 3 m. net uzunlukta ip dolayıp bu merkezin etrafında dönerek elinizdeki toz kireci adeta tohum serper gibi yere bırakacaksınız.

Anlayamadığınız bir şey var mı şu ana kadar?

sukranayalp
01-03-2007, 10:30
Toprağı hafettiniz. Temiz 1 m. derinlikte, 3 m. çaplı boşluk çıktı ortaya.Toplam yaklışık pi x r2 x h : 1.5x1.5 x 3.14 x 1 m. : 7 m3 toprağı çıkardınız. Şu ana kadar 250 gr. toz kireç, 1 kazma, 3 m lik inşaat ipi, 40 cm. lik inşaat demiri ile bu çalışmayı yaptık.)

Ortaya çıkan yuvanın tabanına yaklaşık 5 cm. kalınlıkta mıcır dökün : pi x r2 x h : 3.14 x 1.5 x 1.5 x 0.05: 0.35 m3 mıcır

10 m. uzunlukta 80'lik drenaj boruları ile 3 m. uzunlukta drenaj bezi alın.

Havuzun drenaj problemi teşkil edip suyu biriktirecek kenarlarını drenaj çalışması ile kesin kontrol altına almanız gerekir. Bunun için de problem teşkil edecek veya araziye göre problemli olan kısımda drenaj bezine sarılmış drenaj borusunu dairesel şekilde 3 m. lik dsirenin kenarlarından ve dipten yuvarlayarak açıkta kalan uçları suyu akıtmak istedğiniz yer ya da yerlere doğru uzatın.

Tabana yaklaşık 6-7 cm. kalınlıkta demirsiz beton (düşük dozlu) : grobeton dökün. Bunun çapı 240 cm. olacak. : pi x r2 x h : 3.14 x 1.2 x 1.2 x 0.07 : 0.31 m3 grobeton.

Drenaj borularının geçtiği ksımlar boşlukta kalacak.
Şimdi sıra tuğla duvar örmeye geldi.

15'lik inşaat tuğlası kullanacağız. Dilerseniz daha küçüklerinden de kullanabilirsiniz.

sukranayalp
01-03-2007, 10:46
Bu arada bilgisayarınızda AutoCad programı varsa dwg formatında projeyi rahatlıkla gönderebilirim. Bunun cevabını bekliyorum. Yoksa boşu boşna göndermiş olurum.

FUSNUR
01-03-2007, 13:47
Sayın Sukranayalp projenizi buradan anlatmaya devam ederseniz çok iyi olur.Öyle güzel anlatmışsınız ki insanın eline kazma kürek alıp bahçeye dalası geliyor ve inanın düşünmüyor da değilim :)

sukranayalp
01-03-2007, 15:39
Anlatmaya ve isteyenlere proje göndermeye devam edeceğim. Annemin rahatsızlığı nedeniyle işten erken ayrılmak ve masa başından kalkmak zorunda kaldım.

aybala
01-03-2007, 16:06
Şükran Hn. bu dosyayı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=79524&postcount=31) mail ile bana da gönderirseniz daha görünür şekilde eklemeyi denerim.

Halit Togay
01-03-2007, 19:35
Daha önce yazdığım Su Bahçeleri kitabında net ve anlaşılır planlar ve yapılış şekillerinin resimli tarifi var.

peyzaj1974
01-03-2007, 20:36
Sn Halit Togay,Su Bahçeleri kitabını nerden bulabilirim.Ben Adana da yaşıyorum.Burdaki kitapçılarda varmıdır?

sukranayalp
02-03-2007, 13:21
KONUYA GERİ DÖNÜYORUM.

Bu havuz kapalı sistem havuz olacak. Diğer bir deyişle su her zaman bu ortamda kalacak.

Açık sistem havuzda ; arzu edildiğinde ; suyu boşaltmak için dip süzgeci kullanmak gerekirdi.

sukranayalp
02-03-2007, 13:26
Tabana grobeton dökmüştük 7 cm. kalınlıkta.
(Bir de şunu belirtmem gerekir. Düşük doz beton : grobeton diyorum : 200 DOZ : 4 paket çimentoya 1 m3 kum kullanılarak elde edilir. Alman normlarında da sanırım bu BS 14 ile bir manadadır.)

sukranayalp
02-03-2007, 13:36
Süs havuzu - Plan

7665

Süs havuzu -Kesit

7666

Süs havuzu - Kesit (Yakın)
7667

Toplam 300 adet inşaat tuğlası almamız gerekiyor.
1. sıra tuğla ; drenaj borusundan yaklaşık 20 cm. geriden- tabana döktüğümüz grobeton sınırından - başlıyor. (Tabanda kullandığımız grobetondan arta kalanı tuğlalar arasında harç malzemesi olarak kullanacağız.) Dairesel olarak yaklaşık 4sıra inşaat tuğlasını, aralarını harçlayarak örüyoruz.

sukranayalp
02-03-2007, 13:39
Bu sıranın içinden de çiftli 3 satır (bir önceki paragrafta sıra diye yanlış yazmışım) örüyoruz. Bunu niye yaptık? Kademe oluşturmak için. Çünkü bazı su bitkileri saksıları ile birlikte daha yüzeysel yaşamak isterler.( Nilüferler ise 70-80 cm. derinliği severler.

sukranayalp
02-03-2007, 13:45
Planda 3. sıra tuğla ile hafriyat çizgisi arasında kalan boşlukta drenaj borusunun üstünü iri çaklı ile görünmeyecek şekilde kaplıyoruz. Bunu tüm dairesel kanal boyunca yapıyoruz. Bu arada drenajın açıkta kalan uçları; arazimiz bizim için en uygun nokta olarak nereyi gösteriyorsa oraya bağlıyoruz.
Örneğin açıkta bir alt rögar olabilir. Ya da arazinin içinden geçen toprakaltı drenaja kanal açarak da bağlayabiliriz.

sukranayalp
02-03-2007, 13:48
Su basıncının en çok olduğu tabana yaklaşık 5 cm.kalınlıkta kum seriyoruz.

İçerde kalan dairenin çapı : yaklaşık 150 cm. : h x pi x r2 : 0.05 x 3.14 x 0.75 x 0.75 : 0.08 m3 kum ediyor.

sukranayalp
02-03-2007, 13:49
Bunu üzerine tampon ve düz satıh oluşturması için evimizden arta kalan halı-keçe benzeri bir malzemeyi bu daire büyüklüğünde kesip tabana seriyoruz.

sukranayalp
02-03-2007, 13:50
Bu arada bana sorular sorun, kendi kendime konuşuyor gibi hissediyorum.

sukranayalp
02-03-2007, 13:57
İçine çakıl döşediğimiz kanalın üst kısmını toprak ile dolduruyoruz. Eve veya bahçedeki elektrik kaynağına en yakın bulduğummuz 1. sıra tuğla bitşiğinden 30 x 30 x 40 (yaklaşık) pompa haznesi oluşturmak için toprak dolguyu bu noktada bırakıyoruz. Arzu edenler bir sıra dışa tuğla getirerek de hazneyi oluşturabilir.

sukranayalp
02-03-2007, 14:02
4.5 x 4.5 m. ebatlarında lineri (havuz muşambası) geometrik merkezi dairenin merkezine gelecek şekilde pileleyerek tavuz tabanı ve duvarları boyunca yayıyoruz. Üst kademeye de halı veya keçe kesilirse tuğlanın liner malzemeyi delmesi engellenmiş olur.

sukranayalp
02-03-2007, 14:09
Kullandığımız liner, kenarlardaki içini toprak ile doldurduğumuz kanaleti de taşmalı.

Ve üzerine 5 am. kalınlıkta kalın kayrak taşları ve kayalar ile basınç yaparak yerlerinden oynamasını engelleyebiliriz.

Toplam yaklaşık dış çevre : 2 x pi x r : 2 x 3.14 x 1.04 : 6.53 mtül oluyor.

Bunun etrafına 50 cm. eninde kayrak taşı döşesek . 6.53 x 0.50 : 3.26 m2 kayrak almamız gerekir.

Bir ton kayraktan yaklaşık 13 m2 yer kapladığına göre; 3. 26 m2 için yaklaşık 1/4 ton : 13-18 adet kayrak taşı kullanmak gerekecektir.

sukranayalp
02-03-2007, 14:12
Havuzumuzdaki su kayrak taşı döşediğimiz platformdan en az 5 cm. aşağıda olmalı ve pompa haznesinin üst kotu da su çizgisinden bir kaç cm. aşağıda olmalıdır. Projede hemen hemen bir seviyede göreceksiniz.

sukranayalp
02-03-2007, 14:14
Evden bahçeye veya bahçede bulunan elektrik kaynağındanpompa haznesine elektrik kablosu çekilmesi için kanal açılmalıdır. Açılan kanaldan elektrik kablosu özel koruyucu hortumu ile geçirilmeli ve açılan çukurun üstü kalaslar ile örtülerek ,ileride bahçe çalışmaları sırasında burası kazıldığında zarar görmemelidir.

peyzaj1974
02-03-2007, 18:12
Sn Sukranayalp o kadar güzel anlatmışsın ki!Teşekkür ederim.Bu havuzda su bitkisi olarak hangilerini kullanmamı önerirsiniz?Ayrıca proje elime ulaştı.Herşey çok güzel anlaşılıyor.Bilginize herzaman ihtiyacım olacak.

sukranayalp
02-03-2007, 18:20
Derin çukurda nilüfer , kenar kademelerde su irisi ve japon şemsiyesi kullanacağız. Bunların hepsi saksılı bitklerdir. Su sümbülü gibi suda yüzer bitkiler değildir. Bu nedenle istediğimiz zaman saksıları bakımı yapmamız gerekecek.

emekli
02-03-2007, 18:24
Şükran Hanım elinize ve bilginize sağlık...süs havuzuna özendim doğrusu belki bende 1m çapında bir havuz yapabilirim...:-)

FUSNUR
02-03-2007, 21:25
Sayın Şükranayalp ,ben hala çukur açma kısmında takılı kaldım.3 mt uzunlukta ipi demir çubuğa bağladığımda ve döndüğümde 6mt çapında bir daire çıkacak ortaya. 3 mt lik ipin iki ucunu ortadaki demir çubuğa bağlayıp ikiye katlanmış bir iple dönersek sanırım 3 mt çaplı bir daire elde edeceğiz değil mi? Yanlış mı anladım acaba?

Verdiğiniz bilgiler için ben de çok teşekkür ediyorum hiç aklımda olmayan bir şeyi kafama koydum kesinlikle bende istiyorum bu havuzu yapmayı.

Dikdörtgen şeklinde ve henüz hiçbir şey ekip dikmediğim bir bahçem var ( Bu yaz taşınıyorum).Havuzu bahçenin tam ortasına yapıp bahçenin dört köşesinden kayrak taşlarla havuza varan yollar döşemeyi düşünüyorum.

Drenaj boruları da anlamadığım başka bir yer. Ne işe yarayacaklarını sorsam çok basit bir soru mu olacak?:))

Yani bana öyle yabancı bir konu ki belki de cahil cesareti benimkisi:))

Mine Pakkaner
03-03-2007, 08:02
Elinize sağlık Şükran Hanım, annenize de acil şifalar.

sukranayalp
03-03-2007, 18:02
Sn Fusnur anlatımım sırasında 1.5 m. diyeceğime 3 m. demişim. Bunu düzeltiyorum. İyiki farkettiniz.

sukranayalp
03-03-2007, 19:58
Mine hn, dilekleriniz için teşekkür ederim, annem artık eski sağlığına kavuştu.

Sn Fusnur, konuya başlarken bahçenin drenaj sorunu olan bir bahçe olduğunu varsayarak başladık.

Drenaj boruları, su birikmesi olana sahalarda kullanılır. Drenaj sistemini kurmazsanız bu bahçelerde veya sahalarda su birikmesi olur ve bitki köklerine zarar verir, yosunlaşma başlar.

sukranayalp
13-03-2007, 14:43
Drenajı, bahçede drenaj sorunu varsa diye ilave çalışma olarak yaptık. Bunu hiç eklemeyebilirdik de.

sukranayalp
13-03-2007, 20:36
Drenaj sorunu :

Yağan yağmurlar , bahçenin toprak ve altyapısı nedeniyle göllenmelere, su birikimlerine neden olabilirler. Akabinde kök çürümeleri, toprağın yosunlaşması ve havaların ısınması ile birlikte bu tip sahalarda vaya bahçelerde su sorunları ortaya çıkar. Topraktaki drene olamayan bu su sorununa drenaj sorunu deriz.

Elbette kapalı sistem süs havuzları havadaki tozdan ve değişik partiküllerden olduğu kadar su içinde yaşayan mikroorganizmalardan dolayı kirlenecek ve yosunlaşma başlayacaktır. Ama bu kirliliğin hiç bir olumsuz etkisi yoktur.

Doğal haldeki nilüfer ve benzeri süs bitkileri barındıran göletleri yakından incelemenizi tavsiye ederim. Bizler açısından içilecek su değildir ama bu bitkilerin yaşayacağı su budur. Bu nedenle de su değiştirmenize gerek yok. Hatta gereksiz yere israf etmiş olursunuz.

Bir de şunu söylemek isterim. Süs havuzlarında havanın ısınması sonucu buharlaşma ile su kaybı meydana gelir. Bununla birlikte kuşlar gelip su içebilirler .

Sonuçta bilhassa yaz döneminde su hep eksilir. Belki 2-3 günde bir su seviyesini tutturmak için ilave su eklemeniz gerekir.

Halit Togay
13-03-2007, 20:45
buharlaşma ile su kaybı meydana gelir. Bununla birlikte kuşlar gelip su içebilirler . Sonuçta bilhassa yaz döneminde su hep eksilir.

Aman allahaşkına kuşların içtiği su ne kadar eksiltebilir ki?

sukranayalp
13-03-2007, 20:53
Bzim bahçedeki havuzda güvercin ve kargalar , kediler ve köpekler içiyor ; yazın her gün 2 teneke su dökmem gerekiyor. Feyzan hanımın bundan haberi olsun istedim. Tek tek hayvanları saymaya gerek duymadım.

sukranayalp
14-03-2007, 08:16
Sn Feyzan 'dan gelen mesaj :
Bugünlerde ben de bahçede bir süs havuzu yapmaya başlayacağım.
Verdiğiniz bilgilerden sonra planlarımda değişiklik oldu.

Bu drenaj işi yoktu örneğin.
Drenaj borusunun havuza tam olarak nasıl yerleştirileceğini, su toplama işinin açık ağzından mı yoksa üzerinde açılacak deliklerden mi yapılacağını, (bazı drenaj boruları var ve üzeri süzgeç gibi), ayrıca havuza ne fayda sağlayacağını (gerektiğinde suyun tahliyesi mi yoksa) anlayamadım.

Ne kadar çok şey varmış.

Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler.
Dilerseniz bana özel cevap yerine forumdan da cevap yazabilirsiniz.

Şimdiden teşekkürler.

Feyzan Yüksel

sukranayalp
14-03-2007, 08:41
1- Yağmur sonrası toprakta göllenme oluyor mu?

2- Yağış sonrası çevre bahçelerde toprakta çamur olmadığı halde sizin bahçenizde oluyor mu?

3- Toprak yüzeyinde yosunlaşma oluyor mu?

4- Bitkilerde kçk çürümelerinden doalyı ölümler oluyor mu?

5- Yaz sıcaklarında , sulamadığınız halde bahçe toprağınız nemli kalıyor mu?

Bunlarda 2-3-5. maddeler drenaj sorununu onaylayan maddelerdir.

Öncelikle bunların cevabını vererek drenaj probleminizin olup olmadığını belirleyelim.

sukranayalp
14-03-2007, 08:44
Diyelim ki , bu maddeleri olumladınız. Drenaj sorununuz var. Bu durumda bahçeden toprak altından geçecek bir drenaj ağına ihtiyacınız olacak demektir. (Ama bunun süs havuzu ile hiç bir alaksı yoktur. ) Sizden cevap bekliyorum, şu an aktif görünüyorsunuz.

Feyzan
14-03-2007, 08:45
1- Yağmur sonrası toprakta göllenme oluyor mu?
2- Yağış sonrası çevre bahçelerde toprakta çamur olmadığı halde sizin bahçenizde oluyor mu?
3- Toprak yüzeyinde yosunlaşma oluyor mu?
4- Bitkilerde kçk çürümelerinden doalyı ölümler oluyor mu?
5- Yaz sıcaklarında , sulamadığınız halde bahçe toprağınız nemli kalıyor mu?
Bunlarda 2-3-5. maddeler drenaj sorununu onaylayan maddelerdir.
Öncelikle bunların cevabını vererek drenaj probleminizin olup olmadığını belirleyelim.

1. Hayır.
2. Hayır.
3. Bazen evet.Ama çok yaygın değil.
4. Hayır.
5. Hayır.

sukranayalp
14-03-2007, 08:46
Kök çürümesini (mesleğinizi bilmiyorum ama) hangi kriterlere bağlı olarak onayladınız?

sukranayalp
14-03-2007, 08:47
3-4 . maddeleri karıştırdım Hızlı cevap vereyim diye...

sukranayalp
14-03-2007, 08:50
Peki bahçeniz gölgelik bir bahçe mi?
Hava akımları olmayan bir bahçe mi?

sukranayalp
14-03-2007, 08:53
Yosunlaşma üzerinde duruyorum şu an.

Yosunlaşma niye var?

GÖLGE- KUYTU bir bahçe mi?

Yosunlaşmaya hangi mevsimlerde rastlıyorsunuz? Yoksa devamlı ve kalıcı bir yosunlaşma mı?

BAHÇENİZ KUZEY DOĞRULTUDA SIKIŞIP KALMIŞ BİR BAHÇE Mİ?

sukranayalp
14-03-2007, 08:56
Ayrica

Yosunlaşma Bahçenin Her Tarafina Dağilmiş Mi,

Yoksa Sadece Belli Bölgelerde Mi Var?

Eğer Belli Bölgelerde Ise Buralarda Su Birikmesine Neden Olacak Yağmur Suyu Inişleri Var Mi?

sukranayalp
14-03-2007, 09:01
Drenaj sorununuz bu durumda yok Sn.Feyzan.

sukranayalp
14-03-2007, 09:05
Havuzdaki suyu tahliye etmek için havuz tabanına dip süzgeci koymanız gerekir.

İşte bu durumda 1/2 '' PVC boru ile suyu havuzdan tahliye edebilirsiniz.

Bunun için de havuzun derinliğinden 10-15 cm. aşağıda kalan bir odacık yapmanız ve dip süzgecinden çektiği suyu (vanayı açarak tahliye işlemini başlatırsınız) bahçede uygun bir noktaya (rögar veya kanalizasyon hattı olabilir) vermeniz gerekir.
z

sukranayalp
14-03-2007, 09:20
Elbette, kapalı sistem diye belirtmemin nedeni buydu. Tahliye söz konusu olursa açık sistemden bahsetmiş oluruz. Bu da dediğiniz betonarme inşaatı gerekli kılar. Daha masaflı bir havuz olur.
Sn Feyzan işlerim yoğunlaştı. Bir süre ara vermek zorundayım.

tugo
18-10-2007, 22:11
Sayın Sükranayalp,

Verdiğiniz kıymetli bilgilerden yararlanarak, bir uygulama yapmak istiyorum ancak 76 numaralı mesajınızda bahsettiğiniz 4,5 X 4,5 metrelik liner malzemesi hangisidir? Tek parça 4 metre eninde veya daha geniş bir malzeme bulamadım.

Yapıştırmanın ileride sorun yaratacağını düşündüğüm için en az 4 metre eninde bir malzeme arıyorum.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla

Todor
19-10-2007, 06:04
Ben tır brandası kullandım. Eni 8 m. boy sınırı yok. Ben 6X8 ebatlarında aldım.
2,5 YTL m2 fiyatı. Toplam 48 m2si 120 YTL tuttu. Daha ucuz bir çözüm bulamadım. Şimdi göreceğim kaç zaman dayanacak.

22723 22724

sukranayalp
19-10-2007, 09:36
Sn Feyzan 110 nolu cevaben yazıyorum.
(Aradan ne kadar zaman geçmiş, şimdi farkettim cevabımın eksik kaldığını. Kusuruma bakmayın.)
Açık sistemde çalışan Liner kaplamalı süs ve yüzme havuzlarında kullanılan havuz APARATLARI conta-vida ve flanşlar ile sıkıştırılarak monte edilir.
Bu aparatlar da şunlardır:
1-Dip süzgeci
2-Besi nozülleri
3-Vakum nozülleri (süs havuzunda bu kullanılmaz. Yüzme havuzlarındaki yüzeysel havuz kirlerini temizleyecek olan havuz süpürgesinin bağlandığı aparatttır.)
4-Skimmer

sukranayalp
19-10-2007, 09:50
Sn Tugo, Ayhavuz isimli havuz sistemleri üzerine malzeme ithal eden bir firmanın 2007 kataloğuna bakarak söylüyorum.
25 x 4 m = 3.50 euro/m2 (0.5 mm. kalınlık)
25 x 6 m = 3.50 euro/m2 (0.5 mm. kalınlık)
20 x 8 m = 3.50 euro/m2 (0.5 mm. kalınlık)
25 x 4 m = 7.30 euro/m2 (1 mm. kalınlık)
25 x 6 m = 7.30 euro/m2 (1 mm. kalınlık)
20 x 8 m = 7.30 euro/m2 (1 mm. kalınlık)

Yukarıda yazdığım siyah renkli liner için geçerli olan fiyattır. Ayrıca çakıl desenli, kum desenli linerlar da var ama fiyatları gittikçe artıyor.
Ayhavuzun telefon numarası : 0216 463 26 78

Bu firma dışında Küley Mühendislik'ten de bulabilirsiniz.

Astral'in kataloğunda ise minimum genişlik 1.65 m. olarak verilmiş.
Mavi liner 1.65 x 25.2 m=18 euro/m2
(siyah malzemeyi vermemişler-süs havuzlarına yönelik çalışma yapmıyorlar)

tugo
19-10-2007, 11:58
Sn.sukranayalp,

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

Ben, çocukluğumuzda, eski evlerin tabiata terkedilmiş bahçelerinde, sık sık gördüğüm uzun süredir bakımı yapılmamış olduğu için, suyu yeşillenmiş ama hala içinde kendi halinde yaşayan balıkları olan havuzları hayal ettim hep. Yapacağım havuzumu da bir an önce yeni, cici bici görüntüden uzaklaştırmak istiyorum. Şimdiki görüşüm bu.

Beton işine girmek istemedim, hazır havuzlar ile de ilgilenmedim. Bu durum da iki yol kaldı.

Ya çukurun içini herhangi bir plastik ile kaplıyarak, bu yüzeyi kalıp olarak kullanmak ve cam elyafı ile kaplıyarak, üzerini ilgili kimyevi maddeler ile sıvamak ki, hem kimyevi madde kullanmak istemedim hem de en ufak bir sıvama hatasının başıma iş açacağını düşündüm.

Bu durumda tek bir çare kaldı, yapıştırmasız, yeterli ende bir malzeme bulmak. Size sormadan önce çok araştırdım, verdiğiniz kaynaklara rastlamadım.

Bulabildiğim tek malzeme, Amerika' da bu iş için kullanılan Firestone markalı malzeme idi.

İstanbul'da iki toptancısını buldum. 3.05 ve 6.10 m enlerde top boyu 30.5 m ölçülerinde.

45mil EPDM denilen bir malzeme (1 mm). Metrekare fiatı 6.5 usd + kdv. Pahallı olmasına razı oldum ancak bütün topu almamı şart koştular, bana ise sadece 7 metresi lazım.

Son çare, sitemizden kendime ortak aramak olacaktı.

Şimdi sizin verdiğiniz kaynaklara müracaat edeceğim, tabii onlar da pahallı ama belki parça bulabirim.

Bu arada Sn.Todor'un tır brandası denemesi çok önemli, ben nem tutar, su kaçırır diye korktum. Yoksa son derece ekonomik ve pratik.

Sn.Todor, deneme süreniz ne kadar oldu, gözlemleriniz nedir, eğer bu konuda bilgi verirseniz çok makbule geçer.

Ben de gelişmeleri paylaşacağım.

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
Saygılarımla

Todor
19-10-2007, 12:58
Sevgili Tugo 20 - 25 gün kadar oldu, herhangi bir su sızıntısı yok. içinde iki adet 25 cm boyunda koi balığı, yüzeyinde 1 adet ördek yüzüyor. Yarında devir daim sistemini kuracağım. Ufak bir çamaşır makinası motoru sipariş ettim bugün elime geçecek. Fiyatı 20 YTL imiş.
Eğer köpeklerim tarafından delinmez ise, uzun seneler dayanacağını ümit ediyorum.

sukranayalp
19-10-2007, 13:11
Sevgili Todor, suyu emme ve basma yerlerini nereden yapacaksın?
Devir daim sistemi dediğin için bu soruyu sordum. Fotoğraflarda emme ve basma yerleri görünmüyor.

Devir daim sistemi kuracaksan ;pompa havuzun dibinden suyu emmeli, havuzun dibinden veya üst noktasından da basmalıdır.
Bu durumda tabana en uygun yere bir dip süzgeci monte etmelisin. 50 lik (1 1/2'')boru ile bunu pompaya bağlarsın. Pompadan çıkan 2. hat ise basma hattı olur. Bunu da ya havuz tabanında yapacağın besi nozülünden ya da havuzun uygun yerine monte edeceğin fıskiye nozülünden basarak ve 32 lik (1 '') PVC boru kullanarak yapabilirsin.

Todor
19-10-2007, 13:53
Havuzum 4 kademe. En derin yeri yaklaşık 120 cm. Emişi en derin noktadan yapacağım, daha sonra kendi yapacağım çakıl, kum, mangal kömürü, çakıl malzemelerinden oluşmuş filtreden geçerek, havuza emişin yapıldığı yerin tam karşısından boşalacak. Böylece bir miktar akıntıda sağlanmış olacak. Fakat alacağım motor 1 1/2" emiş yapamaz. Sanırım 3/4" ancak çekebilecek. 20 YTL'lik motor sonuçta:)

Hakan KINACI
19-10-2007, 14:00
Sn.Todor,
Havuzunuz öncelikle hayırlı olsun. Çok hoş ve çok mükemmel olmuş. Ancak bu büyüklükte bir havuza 20 YTL lik bir motor taktığınız da ne kadar bir sikülasyon olacak ve elektrik sarfiyatı ne kadar olacak?
Bana kalırsa fiyatta bir artışla akvaryumcuların kullanmış olduğu ıslak kuru filtre motoru daha verimli ve daha ekonomik olur,filtre kısmı ise küçük bir turşu bidonu ile toprağa gömdüğünüzde kapak kısmı üstte kalacak şekilde filtrenin de temizliğinde size çok daha kolaylık sağlayacağı kanaatindeyim. Tabii tercih sizin. :)

sukranayalp
19-10-2007, 14:10
Emme hattın 3/4'' : 25 lik boru olacaksa basma hattını da 1/2 '' : 20 lik borudan yapmanı öneririm.
Emme hattı her zaman için basma hattından daha büyük (basıncı daha az) olmalıdır. Basmadaki debiyi arttırmak için böyle yapıyoruz. Boru çapı daraldıkça basıncı artar.

tugo
19-10-2007, 14:18
Sevgili Todor,
Hayırlı olsun, çok güzel.Ben de çamaşır makinası çıkma motorlarından kullanmayı düşünüyordum.

Kullandığınız tır brandasının belirli bir özelliği varmı, yoksa hepsi standart mı?

Henüz sn.sukranayalp' in verdiği kaynaklarla temas edemedim, eger artık parça bulamaz isem ben de branda deneyeceğim. Zaten diğer malzemelere göre çok çok ucuz, birkaç sene gitse, ileride tekrar biraz uğraşı ile değiştirilebilir.

Bu arada, hatırlamadığım bir kaynakda, suda yosunlanmanın önlenmesi için, taze arpa saplarının bez bir torba içinde havuza salınması öneriliyordu. Amerikan sitelerinde gördüğüm, bu amaçla kullanılan kimyasalların da arpa esaslı olduğunu görünce, neden olmasın diyorum.

Saygılarımla

tugo
19-10-2007, 14:38
[QUOTE=sukranayalp;163488]Sn Tugo, Ayhavuz isimli havuz sistemleri üzerine malzeme ithal eden bir firmanın 2007 kataloğuna bakarak söylüyorum.
25 x 4 m = 3.50 euro/m2 (0.5 mm. kalınlık)
25 x 6 m = 3.50 euro/m2 (0.5 mm. kalınlık)
20 x 8 m = 3.50 euro/m2 (0.5 mm. kalınlık)
25 x 4 m = 7.30 euro/m2 (1 mm. kalınlık)
25 x 6 m = 7.30 euro/m2 (1 mm. kalınlık)
20 x 8 m = 7.30 euro/m2 (1 mm. kalınlık)

Sn.sukranayalp,
Az önce Ayhavuz ile görüştüm, gayet ilgilendiler. 1-2 metrelik talepleri karşılayamadıklarını ancak 5-6 metre' nin üzerini verebildiklerini söylediler. Pahallı bir malzeme ancak benim gibi 6-7 metreye ihtiyaç duyulduğunda fazla bir yük getirmiyecek. Diğer arkadaşlara da faydalı olabilir.

Mal teslim yerleri, Modoko' nun karşısındaymış. Tel: (0216) 415 53 35.

Pazartesi gideceğim.

Çok çok teşekkürler.
Saygılar

Todor
19-10-2007, 15:06
Gerek kalmamış ama, belki yarın başka bir arkadaş bakar. Tır brandaları çok çeşit çeşit. En ucuzu benim aldığım. Bunun yanında m2'si 15 YTL olan şamrel dokusunda olanlarda var. Onların eni 1 m kadar. Havuz yapacağım deyince satıcı ilk onları önerdi. Renk seçenekleride mevcut. Ben hem ek olmasın, hem de ucuz olsun diyerek 2.5 YTL'lik olandan aldım. Tenk renk; yeşil.

Kendi adıma yosun olmasında bir sakınca görmüyorum. Akvaryumda istemem çünkü görüşü bozar, ama havuzda böyle bir problem yok. Aksine doğallık katacaktır.

Ayrıca yazın havuzdan, meyve ağaçlarımı sulayacağım için çok iyi bir filtrasyona ihtiyacımda yok. Aksine su bakteri olarak zengin olacağından çok daha faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

Sistem şu şekilde işleyecek;

Ördek çimleri biçecek. Dışkısı koileri besleyecek. Koilerin dışkısı ise ağaçları besleyecek.

Motordaki amacım ise hem görsel olarak bir hareket yaratmak, hem de suya O2 katmak. O yüzden mümkün mertebe ucuz bir çözüm düşündüm.

Çamaşır makinası motoru bulamasaydım, hurdacıdan buzdolabı kompresörü alacaktım. Eski akvaryum filtreleri gibi, suyun içinde yükselen hava, vakum etkisi ile suyuda 10 cm kadar yükseğe çıkarabilirdi.:)

A.Şahin
19-10-2007, 18:21
Bu havuzların ıc kısmı tuglayla örülüp sonrasında çinento **** kalekimle sıvansa su kaçırıyor mu? Hem böylesi daha uzun süreli olmaz mı? Etrafı demirli kiriş çevrilecek tabi, ayrılma yapmaması için. Daha iyi olmaz mı?

sukranayalp
19-10-2007, 19:47
Sn Feyzan bahçedeki durgun sular elbette ayrı bir ekosistem oluştururlar. Ancak bunlar mantara neden olmazlar. Kendi içlerinde yosunlaşma meydana gelir.Kaldı ki bu da çevreye yayılmaz.

Kurbağaları, sinekleri ve sümüklüböcekleri başta olmak üzere pekçok börtü böceği çekerler.
Çiminizde mantar oluşursa sakın bunun nedeni olarak bahçenizdeki havuzu görmeyin.

sukranayalp
19-10-2007, 19:51
A. Şahin böyle bir havuzu da yapabilirsiniz.Sıva ve izolasyonu tuğlanın dış konturuna da yaparsanız ömrünü uzatmış olursunuz

Mucip Gürbüz
19-10-2007, 20:00
Sevgili Todor merhaba, bu havuza emme ve basmayı birlikte yapan dalgıç pompa koysanız daha basit bir düzenekle ve maliyeti 20 ytl olur, işinizi görmezmi?

Yerinizi tam bilmeden konuşuyorum, inşallah saçmalamış olmam. Hoşçakalın.

Todor
19-10-2007, 20:43
Dalgıç pompalar gürültülü olduğu için tercih etmiyorum. Malum gece sessizliğinde motordan gelen gürültü çok sinir bozucu olabilir. :)

Hasan Lalezar
19-10-2007, 22:20
Sayın Todor fikirlerimiz ciddi anlamda uyuşuyor.

Bende havuzun suyu ile bahçe suluyorum. Ölçülerim sizinkilere göre küçüktür. Hem havuz hem bahçe ölçüleri. Ama dediğiniz gibi ciddi anlamda dengeli bir düzen oluştu bende de.

Yaptığım havuzu bileşik kaplar kuralıyla başka bir büyük kovaya bağladım. Bu kovayıda kuyu görüntüsüne soktum. Yani kuyudan kova ile su çekip bahçeyi suluyorum. Bekleyip dinlenmiş ve balıkların kirletmiş olduğu su yu bitkiler daha çok seviyor.

Direk musluk suyunuda hızlıca olmamak kaydıyla havuza veriyorum. Hem su tazeleniyor. Hem klorlu gelen şebeke suyu alg oluşumunu azaltıyor. (En azından ben öyle tahmin ediyorum.)

Tek sorunumuz Ankara'nın soğuk havası . Geçen sene ciddi anlamda don oluştu. Balık yoktu ama bu sene balıklar o tabakanın altında nasıl kalır bilemiyorum . Dayanamayıp içeri akvaryuma alabilirim.

tugo
24-10-2007, 14:11
Arkadaşlar,

124 sayılı mesajımda belirttiğim, Sayın Sukranayalp' in gösterdiği kaynakdan,
0,5 mm. kalınlıkda, 8 metre eninde 5 metre boyunda ( en boy olacak bende) ölçülerinde malzeme alarak, işe koyuldum.

0,5 mm ince gibi gözükse de, elime tok geldi, ayrıca 1 mm ile yarı fiatına. Bu arada kendileri de bu kalınlığı çok daha büyük havuzlar için kullandıklarını söylediler. Alt beslemesini çok iyi yapabileceğim, elimde hazır malzeme var.

Dün 2 saat boyunca, ancak çevresini birer kürek derinliğinde kazabildim. Bu süreye çıkan toprağı,bahçenin bazı bölümlerinde değerlendirme çalışmam da dahil.

Toprak çok sert olduğundan, kazmak için yağmur sonralarını beklemek zorundayım. Acelem yok, bahara doğru yavaş yavaş biter.

Yapılabilecek bir çok şey olmasına rağmen, tabii işin bütçesini de düşündüğümden bazı şeylerden vaz geçmek zorunda kalıyorum.

Derinliği, eğer başarabilirsem, 40 cm den 1 metreye kadar eğimli düşünüyorum.

Bakalım kazdıkça ne çıkacak. Başladığıma göre, işin yarısı bitti demektir.

Süs havuzu yapmayı düşünen arkadaşlara, "haydi" diyorum, katılın bana.

Saygılar

tugo
24-10-2007, 18:54
Feyzan hanım,
Günlük tutmaya başladım şimdiden. Çalışma saatleri, masraf vs.
Fotoğraf da çekiyorum ancak çok çok yavaş ilerliyeceğim için, bir şeyler biriksin de öyle göstereyim diyorum. Mesela bugün yağmur hep sürdü onun için hiç birşey yapamadım.
Saygılar

orcanöbekçi
05-11-2007, 00:18
Sevgili Memo,
Belki sen süs havuzu yapmaktan vazgeçtin,Belkide havuz yapma düşünceni bile unuttun.Zira Şubat ayından buyana buraya yazmamışsın.Yinede bilgi olsun diye belki bir başkası faydalanır diye birkaç şey yazmak istedim.

Ben Haziran ayına kadar araştırdım araştırdım,basit bir süs havuzu nasıl yaparımın cevabını bir türlü bulamadım.

Her yerde önce beton dökmek ile başlıyor.Oysa yurtdışında linear ile havuz yapımı çok tutulan bir yol. Burada linear temin edebilirmiyim diye araştırdım miktar az olunca kimse el uzatmıyor. Bende havuz yerini kazıp zemine banyolarda kaymamak için kullanılan yumuşak yarım cm kalınlığındaki süngerden serdim. Naylonun altı nispeten delici bir cisme karşı korunmuş oldu.

Sonra çift en sera naylonundan alıp zemine serdim.Havuzun içine bir fıskiye,ledlerden imal ettiğim yani bağlantılarını yaptığım ışık ledlerini yerleştirdim.Bir fıskiye motorunu (suyu 3m yukarı fışkırtan) 2lt lik bir plastik bidona yerleştirip altına sünger koyarak suyu süzmesini sağladım.

Dört adet de normal akvaryum motorunu alt alta iki sıra yaparak havuzun kenarına astım.

Daha sonra Palmiye merkezinden Nilüfer getirtip kenara yerleştirdim.

Havuzun iç kısmına enüstten 25cm lik uzunlamasına kestiğim polikarbonu yerleştirdim. Polikarbonu koymamın sebebi köpeğim yanlışlıkla havuza girerse çıkmak için gayret sarfederken naylonu yırtmasını önlemekti. Başerılıda oldu. Ayrıca naylonun kat yerlerini de gizlemiş oldu.

İki aydırda oniki adet koı denen havuz balıklarından koymuştum onları besliyorum.Netice mükammel olmasa da beni memnun ediyor ve ilerde belli olmaz havuzdan vazgeçerim durumunda hemen bozup eski haline getirmek bir günlük iş.

Ben uğraşırken http://www.sera.de/index.php?id=153&L=6 sitesini bilmiyordum.

Akvaryum doktoru.com dan Hakan ismindeki yönetici bu siteden havuzun suyunu bardaktaki su gibi yapabileceğimi söyledi.Gerçektende göz atmakta çok fayda var.

Şu anda havuzumdan sonderece memnunum.her akşam balıklarımı yemlerken inanılmaz mutlu oluyorum. Nilüferim temmuz ayında çiçek açtı ;Yeniden açması için baharı bekliyorum.

Ben daha önce sessizce foruma girer,okur okur ve sessizce forumdan çıkardım.
Sonra düşündüm de insanlar vakit ayırıp birşeyler yazıyorlar ve bilgilerini paylaşıyorlar bende yaptıklarımı fotoğraflayıp dosyaladım ,belki ilerde lazım olur diye ve bilgilerimi sizlerle paylaştım.

Birde şunu belirtmeliyim ki araştırmalar sonucu betonarme havuz kuru inşaat 600-700 Ytl, İzolesi profesyonel havuzcudan 2m kare için dost işi 400 Ytl ,Fayansı yapış
tırıcısıvs. 400-500 Ytl ,diğer masraflar motorlar, balık,bitki,vs 400 Ytl civarında çok para yani.

Benimki tamamı 550-600 civarında mal oldu. Hem ucuz hemde iptali kolaylığından dolayı naylonla yapmayı tercih ettim.

Sorularınız olursa bana mesaj yazarak da ulaşabilirsiniz,bilgilerimi memnuniyetle paylaşırım.

Havuzumun ölçülerini yazmayı unutmuşum, 1m*2m*0.85m

tugo
05-11-2007, 11:28
Aşamaların fotoğraflarını çekip yükleyebilir misiniz?
Daha çok fikir verir.
Kolay gelsin.

Arkadaşlar;

Ben yukarıda Sn.Sukranayalp'in mesajında belirtilen Ay Havuz'dan 0,5 mm lik liner denilen malzemeyi aldım.

Parça satıyorlar ancak en az 5 metre dediler ve ellerinde 8 metre eninde mal varmış. Eni boy yaparak işimi görecek.

Havuzu 5m X 2,40 m boyutlarında, derinliğini 60 cm den 1,20 metreye kadar inişli düşünüyordum.

İlk 20 cm toprağı, kendim çok rahat bir şekilde alabildim. Fakat ikinci tabaka çok sert çıkınca, bir kepçe çağırdım. Saati 50 ytl.

Kazma işini 25 dakikada bitirdi, böylece 50 ytl benim için 60 ytl gündelikle işçi tutmakdan daha ucuz ve pratik oldu.

Blok kaya tabakası çıktığı için, derinlik en fazla 1,10 m de kaldı.

Resimde görülen alttan çıkmış kaya bloklarını biraz balyozla köreltip, üstüne
kapı ve pencere dolgularında kullanılan silikon ile bir şapka yapmayı düşünüyorum.

Daha sonra, elimde işe yaramaz bir halde duran 2 top ayakkabı astarı ile bir ön kaplama yapacağım. Eğer kayalardan gözüm korkar ise, içim rahat etsin diye Sn.Todor'dan esinlenerek, bir de ucuz tır brandası koyabilirim.

Yağmurlar bitince, devam etmeyi düşünüyorum. Yavaş yavaş bitkilendirip, bitkilerin kış şartlarındaki durumunu görüp, ilk bahara doğru da balık konusunu
ele alacağım.

Şu ana kadar ki masraf: 286 ytl liner + 50 ytl kepçe.

Saygılar

tugo
05-11-2007, 12:17
Tabii havuzu planlarken, ekonomik şartların yanısıra, bahçedeki yerleşim durumu vs. gibi hususlar da kısıtlayıcı oluyor.

Havuza, hareketli bir şekil vermeye kalktığım da, filtre, motor gibi unsurları belki de birden fazla kullanmam gerekecekti, su dolanımını sağlamak için.

Şelale kısmının da tabii oturulabilecek yöne doğru bakıyor olması gerek.

Çıkan toprağı atacak yer olmadığı için, bir set meydana getirmek zorunda kaldım, orası da tabii ileride bitkilendirilecek.

Havuzu kazarken, saksıları yerleştirmek için setler yaptırmadım. Hem saksıları serbest olarak istediğim yerlere yerleştirebileyim (altlarına uygun bir malzemeden yükseltiler koyarak) hem de kepçeyi bir an önce, daha fazla kırıp dökmeden, bahçe dışına çıkarabilmek için.

Şu ana kadar ki hasar; 2 adet dağ muşmulası, 30-40 fide fare kulağı, 1 gül dalı, bir miktar da yeni yapraklanmış dichondra.:((

orcanöbekçi
08-11-2007, 01:40
Sevgili Tuğrul bey,

Kolları sıvadığınız havuz süs havuzu olarak gayet büyükölçülerde,yani başedilmesi bana göre gayet zor bir havuz.

Acaba havuzda oluşacak yeşil rengi,**** herhalde diğer tabiri alg olsa gerek bu algları nasıl önlemeyi planladınız .Umarım bunun için bir araştırma yapmışsınızdır.

Tabii eğer Sn.Todor gibi yeşil ve içi görünmeyen bir su sizin için de problem değilse **** sizde sulamayı bu su ile yapacaksanız ve eksilen suyu çeşme suyu ile takviye edecekseniz mesele yok,ama benim gibi suyum bardaktaki su gibi olsun deyip hem de araştırma yapmadan(suyun berraklığı konusunda)havuzu yaparsanız ,temizlemek zor.

Zor diyorum,zira ben saadece koyduğum motorlarla temizlemeyi umuyordum.Aslında Soruşturdum ama herkes yüzme havuzunun temizliği konusunda konuşuyor.Balıklar deyince herkes yorum yok diyor,bilmiyorum diyor,buna rağmen ben yinede havuzu yaptım.

Şimdi üç ay falan iyi gitti ancak artık havuzun -suyun rengi yeşil. benim için hiç hoş değil.

Sera sitesinde Water clear gördüm ama adres Almanya .Şimdi İzmirde araştırma yapıcam. Siz bu konuda bir çalışma yaptınız mı? Hazırlık yaptıysanız bizimle paylaşırsanız çok memnun olurum. Ben hergün motorların süngerlerini yıkıyorum buna rağmen netice iyi değil.

Sn.Hasan bey, okuduğum kadarı ile don yapan yerlerde havuz derinliği asgari 1m olması gerekiyormuş.Son 80cm ile 100 cm arası 20 cm lik kısım +4 derece oluyormuş o yüzden sakın zaman geçirmeyin balıklarınızı akvaryuma alın.Derin su olmadığını sanıyorum. Balıklarınız donabilir.

Saygılar iyi çalişmalar diliyorum.

tugo
08-11-2007, 14:52
Orcanöbekçi kardeşim, merhabalar.

Evet süs havuzu ve bakımı konusunda aylardır okuyorum. Suyu pırıl pırıl tutma konusunda, eğer masraf yapılırsa hertürlü filtre/motor ve katkı maddeleri var. Ancak ben de daha önce bir mesajımda yazdığım gibi, pırıl pırıl butik tarzı bir havuz istemiyorum, Todor ve diğer bazı arkadaşlar gibi biraz serbest tarzı benimsiyorum. Çocukluktan da böyle bir nostaljim var, onu da bir yerde bahsetmiştim. Balıkların da zamanla bu ortama alışabileceklerini gördüm.

Ama mesela, bir yerde okuduğum, suda içinde arpa sapı bulunan bez bir torbayı yüzdürme gibi yolları da sırf meraktan deniyeceğim. Bazı bitkilerin de bu yeşillenmeyi önledikleri yazılıyor.

Water clear dengi bir şeye muhakkak rastlamışımdır buradaki araştırmalarım esnasında ama dediğim gibi o konuya yoğunlaşmadım. Tekrar bakınır, buralarda neler bulabileceğinizi size bildiririm. Havuzun örtüsü falan hazır ama daha ne zaman sereceğime karar veremedim.

Benim esas derdim, bahçemizin büyük bir martı kolonisinin yerleşim alanı içerisinde olması. Bakalım ne olacak. Havuzun karşı ucuna planladığım şelale kısmını yaparken, kuşların rahatlıkla su içebilecekleri bir şekil de yaparsam, belki direk havuza olan ilgilerini azaltabilirim diyorum.

Balıklar ne derece taaruza uğrar bilemiyorum, bitkilerin altına saklanabilirler. Havuz yüzeyini ağ ile kaplıyorlar ama ben istemiyorum, belki birkaç fırıldak veya bir yerde okumuştum, basit bir sensör vasıtasıyla, havuza kuş,kedi vs yaklaşımı olduğunda, havuz yüzeyine su püskürtecek, onları ürkütecek bir sistem? Bütün bunlar ileriki günlerimin oyalanma konuları olacak:))

Saygılar

zenfree
08-11-2007, 15:11
Saksılardan yapılmış böyle bir korkuluk belki martıları korkutabilir. :)

Fotograf:http://home-and-garden.webshots.com

tugo
08-11-2007, 19:28
Okadar şirin ki, caydırıcı değil, çekici olabilir. Bir ara deneyeceğim, herhalde beceririm:))

tugo
08-11-2007, 19:53
Sera sitesinde Water clear gördüm ama adres Almanya .Şimdi İzmirde araştırma yapıcam.Siz bu konuda bir çalışma yaptınızmı?Hazırlık yaptıysanız bizimle paylaşırsanız çok memnun olurum.Ben hergün motorların süngerlerini yıkıyorum buna rağmen netice iyi değil.

Sn Orcanöbekçi,

Alman Heissner' in mallarını İzmir'de www.ayhavuz.com.tr de bulabilirsiniz.
(İzmir-Yenişehir, telefonu:469 98 99) Sitede galiba fiatları yazmıyor ama kataloğa göre, motorlu filtre setleri 490 Euro' dan başlayıp 2.000 lere gidiyor. Motorunuz olduğuna göre, yalnızca filtre alırsanız 200 - 290 Euro arası. Aqua Bio clean ve uV lambaları gibi çözümleri de var ama hep pahallı şeyler.

Daha pratik çözümler de vardır, araştıralım.
Saygılar

orcanöbekçi
08-11-2007, 21:39
Tuğrul bey,
Takdir edersiniz ki çok pahalı olaylar.Havuz suyu hemen üçüncü günden itibaren ye
şil renge bürünüyor.Biraz daha bekleyince su iyice yoğunlaşıyor,ozamanda temizlenmede bayağı zorlayan yosunlar içerde ne varsa kaplıyor.Sanırım havuzu bitirince bu şavaşı ver
meye başlıyacaksınız.Havuzda yosun yoğunluğu az iken çevresindeki duvar taş ve bitkiler
çok az yosun kaplanıyor.Bu yüzden de ben özellikle yosunla savaşta sizin sessiz takipçiniz
olacağım.Kolay gelsin,iyi çalışmalar dilerim.

tugo
09-11-2007, 09:37
Orcan bey (doğrudur umarım)
Dün biraz bu konuyu okudum özellikle. Daha önce de dediğim gibi, yeşillenme konusunda pek titizlenmiyeceğimi tahmin ediyorum ama, illa bazı ekonomik tedbirler alacak isek, şu hususlara dikkat etmemiz gerekiyormuş: (Kimyevi madde kullanmanın dışında)

-Arpa sapını, mesela bir bayan çorabına doldurup havuza salmayı ihmal etmiyelim. Bu konudaki ilaçların içeriğinde de arpa özü bulunduğunu gördüm. Mevcut yeşilliği temizlemiyor ancak sıcak iklimlerde 1-2 hafta, soğuklarda ise 6-8 haftada yeni yosun oluşmasını önlüyormuş. Sapların çürümeye başlaması lazım, yenisi konduğunda eskisinin bir süre daha dolaşımda kalması gerekiyor. Ayrıca arpa sapının, havuzda omurgasız canlı yaşamını artırdığı ve balıkların solungaçlarında iyileştirmeye sebep olduğu söyleniyor. http://www.aquabotanic.com/barleyarticle.html

-Az balık, çok bitki, özellikle oksijen üreten bitkiler kullanımı,
-Havuz üzerine mümkünse gölgeleme yapmak,
-Plecostomus , Vatoz/ çöpçü balığı gibi türlerin ilavesi,
-Akvaryumculardan bulabilirsek eğer, yararlı bakteriler
-Havuz üzeri ve çevresinde yaprak vs temizliği,
-pH derecesinin 7.0 – 8.0 arasında tutulması,
-Ultra viyole lambalarının getirdiği kesin çözüm,

gibi, çeşitli deneyim sahiplerinin önerileri var. Bir havuzun 2 sene sonra ekolojik dengesini kurabildiği, bundan sonra yosunlaşmanın fazla olmıyacağı, zaten bu durumun balıklar için daha sağlıklı olduğu da belirtilenler arasında.

Son yazdığım küçük detayların bir kısmı, çok çeşitli deneyim sahiplerine ait olduğu için kaynak belirtemedim.

Benim şu andaki problemim, havuzun su ve bitkilerini şimdiden yerleştirip, balıklar için ilkbaharı mı beklemem yoksa her şeye ilkbaharla birlikte mi başlamam gerektiğine karar verememem.

Gelişmeleri paylaşmak ümidiyle, saygılar

Hakan KINACI
09-11-2007, 10:38
Sn.Tuğrul Bey,
Bana kalırsa ben şimdiden havuzun suyunu ve bitkilerini yerleştirirdim ve balıklar içinde yaz'ı beklerdim.
Ve suyun hazırlanması için de; akvaryumcularda satılan su hazırlayıcılar ve düzenleyiciler ile birlikte balıkların ihtiyacı olan yararlı bakterilerin oluşması için de bakteri aşılaması yapar suyun hazır hale gelmesini beklerdim.

oyaağacı
09-11-2007, 16:03
Sevgili Mine Hanım,
İki senedir mantar yüzünden sardunyalar başta olmak üzere bir çok bitkimi kaybettim.Sonunda kimyasal ilaç kullanarak sorunu çözdüm.Diyorum ki aynı sorunla karşılaşmamak için mesela ayda bir sefer ilaçlasam ,tedbir olarak zararı var mıdır? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

zenfree
09-11-2007, 19:21
Yeşillenme konusunda aşağıdaki başlıkta anlatılan EM ile bir çözüm bulunabilir belki. Bu başlığı gördünüz mü?

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3903

tugo
09-11-2007, 21:14
Yeşillenme konusunda aşağıdaki başlıkta anlatılan EM ile bir çözüm bulunabilir belki. Bu başlığı gördünüz mü?

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3903

Teşekkürler Zenfree;

EM yazışmalarını takip ettim. Ancak ortam bana çok gergin ve değişken geldiği için, katılıp herhangi bir talepde bulunmadım. Uzak durmayı tercih ettim.

Arada sırada, aklıma geldikçe, perakendeciler de soruyorum. Bulursam alır denerim.

Zaten o "hararet" de yerini sonuçsuz bir sukunete bırakmış.

Yine de teşekkürler

tugo
09-11-2007, 21:28
Sn.Tuğrul Bey,
Bana kalırsa ben şimdiden havuzun suyunu ve bitkilerini yerleştirirdim ve balıklar içinde yaz'ı beklerdim.
Ve suyun hazırlanması için de; akvaryumcularda satılan su hazırlayıcılar ve düzenleyiciler ile birlikte balıkların ihtiyacı olan yararlı bakterilerin oluşması için de bakteri aşılaması yapar suyun hazır hale gelmesini beklerdim.

Haklısınız Hakan bey.

Ben de balık haricine tüm diğer unsurları tamamlıyarak, kışa öyle gireyim diyorum. Belirttiğiniz gibi hem sudaki yaşam başlamış olur hem de bitkilerin kış şartlarını nasıl geçirdiğini izlemiş olurum.

Teşekkür ve saygılar

tugo
18-11-2007, 22:12
Tuğrul bey,
Takdir edersiniz ki çok pahalı olaylar.Havuz suyu hemen üçüncü günden itibaren ye
şil renge bürünüyor.Biraz daha bekleyince su iyice yoğunlaşıyor,ozamanda temizlenmede bayağı zorlayan yosunlar içerde ne varsa kaplıyor.Sanırım havuzu bitirince bu şavaşı ver
meye başlıyacaksınız.Havuzda yosun yoğunluğu az iken çevresindeki duvar taş ve bitkiler
çok az yosun kaplanıyor.Bu yüzden de ben özellikle yosunla savaşta sizin sessiz takipçiniz
olacağım.Kolay gelsin,iyi çalışmalar dilerim.

Sn Orcan Bey;

Tatlı su midyesi suyu temizliyormuş. 1 saatte 3-5 litre temizlediği söyleniyor.
Akvaryumcularda bulunuyormuş, fiatları büyüklüğüne ve pazarlığa bağlı olarak
1,- - 10,- YTL arasıymış.

Google' da "tatlı su midyesi" veya "pond mussel" yazarsanız çok bilgi var.

Saygılar

A.Şahin
18-11-2007, 23:32
Eğer midye işe yarıyorsa; manyas gölünde okadar çok var ki neredeyse gölün tabanında boş yer yok midyeden:)

orcanöbekçi
20-11-2007, 00:26
Sn Tuğrul bey ,
Şimdilik etkin mikroorganizmaları denemeyi düşünüyorum.Bu konuda
Firma ile temastayım gelişmeleri buradan size iletirim.Söyledikleri kadarı ile çok
basitmiş.İyi çalişmalar.

tugo
20-11-2007, 10:30
Orcan bey,
Makbule geçer. Ben okudum ama bulamadıydım.
Kolay gelsin

Hakan KINACI
20-11-2007, 10:44
Yazıdan bir şey anlayamadım. Basit olan ne? mikroorganizmaları aşılamak mı? yoksa mikroorganizma bulmak mı?
Havuza bakteri aşılamak için en kolay yol, bir akvaryumcudan alınacak bir litre oturmuş suyu havuzunuza eklemek ve filtrenizi çalıştırmak.
Tabii filtre ile havuzda bakterilerin yararlı bakteriye dönüşesi için en az iki hafta boş çalışması gerekiyorki, bu havuzunuzda belli bir süre bulanıklık oluşturması gerekiyor buda amonyağın nitrata dönüşümü sırasında oluşacak daha sonra su berraklaşarak yararlı bakterilerin kolonileşmesini sağlayacak.
Daha sonra balıklarını ekleyebilirsiniz.
Bitkilere gelince; havuzunuza ekleyeceğiniz bitkilerinizi, istediğiniz zaman ekleyebilirsiniz ama eklerken, mutlaka her bitkinin 5 cm uzağına bir gübre eklerseniz, bitkileriniz biraz daha rahat ortama alışacaktır...

orcanöbekçi
21-11-2007, 00:53
Sn Hakan bey,

Biz en ucuza havuzun suyunu nasıl berrak yaparızı araştırıyoruz.Söy
lediğiniz oturmuş akvaryum suyunu havuzda denedinizmi?
Etkin mikroorganizmalar, konuyu forumda araştırırsanız göreceksiniz
akvaryumun oturmuş suyundaki bakterilerle hiç alakası olmadığını sanıyorum.Çünkü özel olarak üretiliyorlar ve özel olarak faaliyet gösteriyorlar.
Çok değişik ve enteresan bir olay.Em ile ilgilenen kişiler bile em nin faaliyetlerini **** aktivitelerinin tamamını uygulayamadıklarını söylüyorlar.
Em lar hijyende, sağlıkta, üretimde ,ve daha birçok alanda kullanılıyor.
Ben enson anlıyamadığım bazı konularda soru sordum cevabını alınca sipariş
verip uygulamaya başlıycam.Sizleri de bilgilendiricem.Saygılar iyi çalışmalar.

nedim ugurlu
24-11-2007, 23:24
Sevgili arkadaşlar.Yazılarınızı okudum çok beyendim çok güzel çalışmalar yaptıgınızı gördüm.Havuz Konusunda size hasbel kadar yardımcı olabilirim.Özellikle havuz kirlenmesi yosunlanması ve suyun çok temiz bir şekilde olması için yardımcı olabilirim.Çünkü bu konuda havuzum için çok çalıştım ve başardım. Şimdi içinde koi balıklarım var çok sağlıklılar suyum çok temiz.Daha önce pislikten çok balıklarım öldü mayıs 2007 den beri çok güzel oldu.
saygılar sunarım

Mine Pakkaner
24-11-2007, 23:46
Tecrübelerinizi dinlemeyi isteriz Nedim Bey, süs havuzlarının yosunlanması çok önemli bir sorun. Hele içinde bitki veya koi varsa kimyasalları da rahatça kullanamıyoruz.

Bu arada kendinizi bize yeni gelen arkadaşlar başlığında tanıtır mıydınız?
Saygılar

nedim ugurlu
25-11-2007, 00:33
Mine hanım teşekkür ederim.biraz geç oldu saat fakat bilgimi paylaşabilirim.ancak soru olursa yarın cevap yazabilirim.
Şimdi havuz yapan arkadaşlar nasıl yapacaklar kaç ton su olacak havuzda suyun tonu önemlidir.Birde kamyon brandası okudum bezin üzerine boyalı plastik kaplamalı olurmu suyun altında çözülürmü. Birde arpa sapından söz edilmiş bunlara gerek yoktur benim fikrim.kimyasal suya hic bir madde konulmaz balık olacaksa.
Bilmiyorum bu formu nasıl video koyup **** youtube ekleyebilirmiyim.yarın denerim.
Arkadaşlar nasıl bir filitre ve nasıl pompa kaç tonluk hepsini aydınlatmaya çalışırız .

orcanöbekçi
27-11-2007, 00:00
Sn Nedim bey,
Dört gözle yazacaklarınızı bekliyoruz.
Saygılar sevgiler.

nedim ugurlu
27-11-2007, 08:29
Sevgili arkadaşlar hepinize sevgi ve saygılarımı sunarım.

Havuza yapmış olduğum sistem.Ahmet şanlı kardeşimle beraber yaptık.Bizim yaptığımız bu şekildedir ve başardık.

Başka arkadaşlarında yorumları olabilir onlarıda dinlemekte yarar olur sanırım.

Benim yaşadığım olay yıllarca havuzumda balık vardı fakat su bir türlü temizlenmiyordu ufak devir motoru vardı yinede balıklar pislikten yosundan ölüyorlardı.En son yaza girerken 30 adet balık ölümü olunca internette akvaryum com.A girip derdimi anlattım ve bursalı olan ahmet şanlı kardeşim yardımcı olabilecegini soyledi.

nedim ugurlu
27-11-2007, 09:26
Önce havuzdaki suyun kaç ton olduğunu hesapladık ve önce pompayı sipariş verdik resun marka havuz içi. Havuz 2000lt. pompa saate 4000lt. olarak.Filitreye sıra gelince buralarda bulabileceğimiz türlerdekiler olmaz dı hepsi ufak ve fiyatları çok yüksekti. Kendimiz yapmaya karar verdik ve büyük 1.30 sn yüksekliğinde yuvarlak plastik bidon aldık alttan 2 delik açtık plastik borular ve dirsekler yaptık.Bidonun içine bir bidon daha koyduk onun içine askılı yaptık ki filitre olduğu için taşma yaparsa yanlardan yine bidonun içine akacak şekilde.İç bidona biyolajik malzemelerden olan süngerler aktif karbon keçeler ve biobol sera elyafı şekilde tamamladık ve havuzu temizledik suyu doldurduk 2 gun sonra balıkları koyduk.yazın sıcaklarında güneşin altında 15 gün sonra yosun yapmaya başladı bu arada
sabırlı olmalıydık çünkü filitre çok büyük olduğu için yosunları tutması için beklemeliydik biyolajik süngerlerin iyice dolmasını bekledik.3 hafta sonra suda berraklaşmaya başladığını gördük.Bu arada video çekimlerini ahmet kardeşim tamamladı ve bu konuda müzdarip olan arkadaşlar olduğunu görünce 4 kişiyede seve seve filitre yaptık.bidonun içindeki malzemelerin hepsi ithal olduğu için 200 ytl tuttu bu malzemeler ömür boyu kullanılır.elyafı 1 kg.20.00tl oda 6 ayda değiştirilir.resun pompa 160.00 tl maliyet budur.3ay da bir yıkıyorum .Şu anda havuzum çok güzel içinde nilüfer çiçeği japon şemsiyesi kayalar 30 ad.koi balık ve onların kışa hazırlandı 1 ay öncesinden yağlandılar özel yağ yapıcı yem veriliyor. Boyları renkleri sağlıkları yerinde birde 1 ay öncesinden yavruları var onlar içerde akvaryumda bakılıyor ilk baharda havuza konacak.Şimdi yazacaklarım bu kadar videoları ekleyeceğim.bu işlerde sabır çok önemlidir.
Akvaryum.com. da sazangiller bölümünde koi-keeper .Ahmet kardeşimizin koi balıkları hakkındaki bilgilere bakabilirsiniz havuzun filitre yapımını görebilirsiniz.Buraya videoları akşama hazırlamaya çalışacağım.tabi aklıma gelmeyen şeyler olabilir.Bilgilerimi yaptıklarımı bütün arkadaşlarla paylaşmaktan haz duyarım.
Saygılarımla

sukranayalp
28-11-2007, 16:18
Nedim bey birkaç sorum olacak.

1- Resun marka pompayı hangi firmadan aldınız?
2- Biyolojik süngerlerin yapısında, gelen yosunları parçalayarak nitrata dönüştüren özel bir kimyasal madde var mı? Yoksa sadece biyolojik mi? Biyolojik ise nelerden oluşmakta? Bu konuda bilginiz varsa, iletebilir misiniz?
(Öyle ürünler var ki suya yardımcı mikroorganizma sağlamaktadırlar. Sudaki tüm tehlikeli bileşikleri bağlayarak nitrifikasyonu gerçekleştirmekte, bu da balıklar için yararlı ortam oluşturmaktadır.)
3- Bu süngerleri belli aralıklarla temzilemeniz gerekiyor mu? Ya da kartuş filtre gibi yerine yenisini monte etmeniz gerekiyor mu?

nedim ugurlu
28-11-2007, 17:05
Şükran hanım resun pompa bursadan temin ettim.Sünger ve keçeler biyolojik sera marka olduğunu tahmin ediyorum.Filitre büyük olduğu için 3 ayda bir ters yıkama yapıyorum tazzikli su ile tabi hepsini çıkarıp tek tek yıkadıktan sonra sırayla yerine koymak şartıyla.
Önemli olan havuzdaki suyun litresi ona göre pompa gerekli.Tabi yapılan havuzda batak çamur olursa biraz zor olur.
saygılarımla

nedim ugurlu
30-11-2007, 21:56
htthttp://www.youtube.com/watch?v=H-q-JN7J-5g&feature=relatedp
Faydalı olabiliyormuyum arkadaşlar.
Yazarsanız sevinirim.

tugo
30-11-2007, 22:50
Teşekkür ederim Nedim bey.

Ben daha önce konu ettiğim havuzu kazalı bayağı oldu.

Boy 5 metre, eni 2.40 -2.60 arasında, derinlik de 80 cm ila 100 cm arasında değişiyor.

Zeminde sivri kaya gurupları çıktı. Kayaların üzerini poliüretan köpük ile şapkaladım. Yine de gözüm korktuğu için, ana kaplama malzemesi olarak aldığım linerin altına, yastıklamak için tır brandası aldım, bir de elimde mevcut bir suni astarlık malzeme var, onu kullanacağım.

Belki biraz fazla oldu ama, ileride bir kaçak olmasından iyidir.

Malzemeleri serip suyu doldurmak için 1 günlük bir işim kaldı ancak programımda başka şeyler olduğu için henüz neticelendirmiyorum.

Filtre de kafamda şekillendi, bu arada onu da yapıp hazırlıyacağım.

Bitki olanaklarını araştırıyorum, suyu doldurunca su terbiyesine ve bitkilemeye hemen geçeceğim ancak balık koymayı ilk bahara bırakıyorum.

Standart bitkilerin ve balık olarak sadece koi' nin dışına çıkmak istiyorum. Ancak çevremde koi dışında balık deneyimi olan yok. Bakalım.

Biraz daha somut bir noktaya ulaştıktan sonra, maliyetleri yazıp, resimlendirme yapacağım.

Saygılar

nedim ugurlu
30-11-2007, 23:18
Tuğrul bey acele etme balık havuza ilk baharda koyarsın.Bence benim fikrimi sorarsan havuzun içini demir döse 6 lık olabilir,havuz yatıksa beton sıvama yap derim.
Brandayla olmaz gibi geliyor ne kadar olsa yazın güneş görecek.Sen yarın resimleri çek
buraya koy ahmet kardeşimiz yarın yanıma gelecek video yüklemek için sana yardımcı olacağımıza inanıyorum.
Saygılarımla

tugo
30-11-2007, 23:56
Nedim bey,
Yok beton işine girmedim, zor ve riskli. Brandanın üstünde esas bu işe özel liner var, en başlardaki mesajlarda yazılı. Emniyetli ve pratik. Branda sadece altta yastık olacak.
Resimleri bittikten sonra, bir ara toparlayıp sıralamam lazım, teşekkür ederim.

nedim ugurlu
02-12-2007, 18:25
Değerli arkadaşlar videoları link olarak yolluyorum. Aklınıza takılan soru olursa cevaplamaya çalışırım.

http://www.youtube.com/watch?v=pzAW6EY2sJQ

http://www.youtube.com/watch?v=H-q-JN7J-5g

http://www.youtube.com/watch?v=T3-HsiRmRmE

Hasan Lalezar
03-12-2007, 22:11
Benim havuzum buz tuttu. Altında 7 tane koi duruyor. Umarım bahara çıkarlar. Aslında akvaryuma koymak için çıkarmak istedim ama vahşiler pek gelmiyorlar insana , yakalayamadım açıkcası saklandılar. Geçen sene buz oldukça kalınlaşmıştı. Üzerini örtüp soğuktan korumak istiyorum biraz. Veya buz engelleyiciler gördüm o tür bişey bulmam lazım. Havuzun derinliği 70 cm filan , çok derin olmadığından buz ciddi sorun oluyor.

nedim ugurlu
03-12-2007, 23:36
Sevgili arkadaşım, sakın buz çözücü kullanmayın.Kimyasal bir maddedir.
Buzu yuvarlak delik şeklinde (1 metre uzunluk varsa 20e20 şeklinde) kır hava alsın havuz derin değil az yem ver ve yağlandırıcı yemler al.
Birde kesinlikle filitre kullan ay da birde yeni su ilave et az bir şekilde. Havuzun kaç litre olduğunu yazarsan daha iyi yorum yaparım.
Dişi erkek varsa baharda çok güzel bebelerin olacaktır.
Saygılarımla

sinaninci1
04-12-2007, 01:16
Dişi erkek varsa baharda çok güzel bebelerin olacaktır.
Saygılarımla

Koi'ler havyar ve yavrularını yemiyorlarmı?

nedim ugurlu
04-12-2007, 22:32
Koi balıkları yumurtalarını yerler. İyi takip edip yumurtaları toplamak gerekir.Onlara yumurtlayacağı yer yapmak gerekir. Örnek ben rafyadan yaptım.
Saygılarımla

Hasan Lalezar
05-12-2007, 22:10
Nedim Bey kışa girerken balıklara yağlanmalarını engelleyici yemler verilmeli diye haberler okumuştum. Kışın balıktaki yağ donması halinde balığın ölümünü hızlandırıyor diye bir yorumdu. Siz yağlandırmak lazım diyorsunuz nasıl yapıcaz. Gerçi yağlandırıcı yemler nedir onuda tam bilmiyorum.

Hasan Lalezar
05-12-2007, 22:14
Benim buz engelleyici olarak düşündüğüm malzeme kimyasal değildi. Isıtıcı tarzı bir malzeme . Linki aşağıda veriyorum. Saygılar.
http://www.watergarden.org/Pond-Supplies/Winterizing-Your-Pond/1250-Watt-Floating-Pond-Deicer

nedim ugurlu
05-12-2007, 23:07
Hasan bey o ısıtıcıya gerek yok.Eğer ısıtıcıyı koysan bile balık zarar görür. suda ısı değişikliği olur 1 derece -+ balığı öldürür havuzun alt suyu farklı olur üst ısıtıcıya yakın yer sıcak olursa hayvana zarar verir.zamanında benim yanlışlarım bundan oldu. Bırak buz tutsun daha sağlıklı olacaklardır.Buzu biraz kır hava alsın istersen komple kır buzları dışarı al.Havalar soğumaya başlarken balıklar yağlanmaya geçer suyun dip taraflarında dururlar hareketleri azalır nefes almaları yavaşlar.Tabi yemleme az yapılır.Benim kullandığım.kış için balığı yağlandırıcı yemler.Bu yemler akvaryumcularda pont yemi olarak yağ yapıcı olanından bulursunuz.Hiç yoksa alabalık yemi olur.Birde filitre varmı onuda yaz bilgimizi paylaşalım.ben her zaman burdayım.Banada öğrettiler bilmediklerimi ama şimdi çok zevkli yavrularım bile oldu 1 aylık onlar akvaryumda.
Saygılarımla

Hasan Lalezar
11-12-2007, 21:56
Açıkcası balıkları bu sene koydum ve filtre işini yetiştiremedim. Aslında amacım kışın balıkları almaktı ama taşların kayaların arasına saklanıyorlar yakalıyamadım. Benim koiler biraz yabani galiba. Harici bir filtre yapmak istiyorum. Sizin youtube dakine benzer bişeyler düşünüyorum ama ben yere gömmeyi planlıyorum.

zenfree
26-12-2007, 18:20
Kedilere dikkat.
http://www.garten-foto.de/imgblog/,video,user,constanze,tag,Terrasse+++Balkon,42592, bild.html

Emre Albayrak
29-12-2007, 00:13
Süs havuzu yapacak ya da projesinde kullanacak arkadaşlar lütfen elektrik konusunda hassas olunuz. Bu yüzden geçmişte ölümler oldu. Görsellik yüzünden canımızdan olmayalım..

Hasan Lalezar
29-12-2007, 21:30
Aydınlatma konusunda artık led lambalarla güzel ışık elde edilebiliyor. Düşük volt ile çalışan bu lambaların suda hiç tehlikesi yok . Bunları kullanmak daha az tehlikeli olabilir. Motor ve filtre konusunda da bişeyler yapılabilir eminim.

sukranayalp
29-12-2007, 23:23
Fiyatları süs havuzları için çok pahalı oluyor. Ayrıca çok zayıf aydınlatıyor. Günümüzde led li lambaların bu kadar revaçta olmasının nedeni renk değişimi sağlayabilmeleri.

16 Power LED ile çalışan lambaların satış fiyatı; bir adedi için minimum 500 EURO.

Önemli olan aydınlatma armatürü kablosunun kauçuktan yapılmış muhafazasının olması ve kaçak akıma karşı koruyucu sitemin kurulması.

karinca70
06-01-2008, 13:14
Aydınlatma konusunda artık led lambalarla güzel ışık elde edilebiliyor. Düşük volt ile çalışan bu lambaların suda hiç tehlikesi yok . Bunları kullanmak daha az tehlikeli olabilir. Motor ve filtre konusunda da bişeyler yapılabilir eminim.

Süs havuzumda led lambalı şelale başlığı kullanıyorum. Bir yağmur sonrası, kauçuk dış mekan prizinin içine su kaçmış, toprak hattına elektrik hattı temas etmiş; led lambası düşük voltajda olduğu için çok hafif bir elektriklenme oldu suya dokununca.

Havuzun içine elektrik aksamı koyacaksanız, elektrik aksamının tamamını suya karşı tamamen izole etmeyi unutmayın.

Hatta sabitlemek için silikonlayabilirsiniz bile.

karinca70
06-01-2008, 13:30
Fiyatları süs havuzları için çok pahalı oluyor. Ayrıca çok zayıf aydınlatıyor. Günümüzde led li lambaların bu kadar revaçta olmasının nedeni renk değişimi sağlayabilmeleri.

16 Power LED ile çalışan lambaların satış fiyatı; bir adedi için minimum 500 EURO.

Önemli olan aydınlatma armatürü kablosunun kauçuktan yapılmış muhafazasının olması ve kaçak akıma karşı koruyucu sitemin kurulması.

Bauhaus'tan 6 renk değişimi yapan ledli şelale başlığı almıştım. Alt kısmında ledler var, şelale başlığı üst kısmı şeffaf; ve gece değişen renklerle çok güzel görünüyor. Fiyatı sanırım 85 YTL civarıydı. Ayrıca led lambaları da vardı, onun fiyatını hatırlamıyorum ama 100 YL civarında olduğunu sanıyorum.

Ayrıca Bauhaus'larda havuz zemin örtüsü mevcut; metrekaresi 4.8 YTL 0.5 mm kalınlığında ve 9.6 YTL 1 mm kalınlığında. 2 mt, 4 mt ve 6 mt genişliğinde seçenekler mevcut. İstenilen uzunlukta kesilerek satılıyor. Esnek ve ağır bir malzeme, sanırım içinde kauçuk var. Ayrıca yapıştırıcısı da Bauhaus'ta satılıyor 20 YTL gibi bir şeydi.

Havuz altı şiltesi olarak önce 3-4 cm kum sonra da ucuz olması açısından 3-4 kat laminant parke şiltesi kullandım (50 metrekaresi 15 YTL). Aslında taşıma imkanım olsaydı izocamı tercih ederdim. Şiltenin zaman içinde çürümesi mümkün ama izocam çürümez ve yerle arada bir ısı yalıtımı oluştururdu.

Ayrıca Bauhaus'ta 200 YTL civarında Ultraviyole sistemli her şey içinde ucuz filtre sistemleri de mevcut. Ben geçen kış, elde kalmış son bir ürünü (ambalajı kötü haldeydi) çok çok ucuza satın almıştım (UVsiz bidon modeli, ama sadece içindeki motoru bile verdiğim paradan kat kat pahalıydı :) ). İçinde motoru, hortumu ve filtre malzemeleri (lav taşı, zeolit, sünger, vs..) de vardı.

Yosunlanmaya karşı Zeolit ve Ponza taşı kullanmayı öneriyorum. Ben ponza taşını nilüfer saksılarının içinde kullandım; zeoliti de filtre bidonunun içinde. Ponza taşı potasyumu, zeolit de amonyumu ve nitratı hapseder; bu yüzden yosunlaşma kolay kolay oluşmaz.

Zeolit Bauhaus'ta 3 kilosu 25 YTL civarı satılıyordu. Araştırdım 5 YTL civarından ucuz bulamadım. Ancak Okmeydanı Perpa'da bir havuz malzemeleri satıcısında kilosu yaklaşık 1.2 YTL olacak şekilde 50 kiloluk çuvallarda buldum (henüz satın almadım, web adresini daha sonra eklerim).

Ponza taşını da bir arkadaşımdan temin ettim. Kullanılmamışını kot yıkayıcılarında bulabilirsiniz. Çok ucuz bir malzeme olmasına rağmen bulmanız biraz zor. Havuzun içine saksılar içinde koyabilirsiniz veya 3-5 gün tamamen su dolu kapaklı bir bidonda ıslatırsanız suda batmaya başlarlar.

Yosunlara karşı ayrıca UV sistemlerini ısrarla tavsiye ediyorum. Hem yosunları hem de bakterileri öldürecektir; suyun kokmasını engelleyecektir. Elinizi havuzun suyuna güvenle sokabilmek için UV bence kesinlikle şart. (Güneşin de UV olduğunu unutmayın bu arada). Akvaryumcularda UVleri 80 YTLye satın alabilirsiniz. UVleri tüm gün kullanmanız geremiyor, günde 4-5 saat yeterlidir. UV lambalarının ömrü 2000-8000 saat arasında değişmektedir. 3-4 sene önce UV lambaları ve sistemleri çok pahalıydı. Ancak artık çinden gelen ürünlerle fiyat çok ucuzladı. UV lambalarını 20-30 YTL arasında bulup değiştirebilirsiniz. Bir UV lambasını en az bir yıl kullanabilirsiniz.

karinca70
11-01-2008, 15:04
http://www.havuzonline.com/default.asp?drctID=11&uNo=GMS02331

Firma Perpa'da. 50 kg paketler halinde satıyorlar diye zannediyorum. kg fiyatı 1.15 YTL.

İLETİŞİM
Adres : PERPA Ticaret Merkezi 13.Kat B Blok 2436 Okmeydanı ŞİŞLİ - İSTANBUL/ TÜRKİYE

TEL : +90 (212) 222 53 23 (pbx)
FAKS : +90 (212) 222 53 61

Mail : info@havuzonline.com

ezgili dünyam
23-01-2008, 09:54
Ben bahçeme çok küçük bir süs havuzu yapmak istiyorum, içinde balık olmayacak, sadece kuşların su içmesi ve benimde havuza olan hevesimi gidermek için istiyorum. İçindeki suyun devir daim olması sağlayayım ve içini boşaltıp temizleme imkanım olsun bana yeter. Kenarına büyük çakıl taşları dizmek istiyorum.

ahmetsahip
24-01-2008, 20:20
bende bu tip bir havuz yaptım.altını kazdıktan sonra ince kum döşedim,havuz örtüsü denen liner örtüyü döşedim.normal bir devirdaim motoru ve ışıklı fiskiye kullandım.bütün aydınlatma yeraltına döşendi ayrıca sensör koydum gece bahçede bir gezinti oldugu zaman otamatik havuz ve ışıklar devreye giriyor,tabii birde sisleme var ama manuel çalışıyor çok sıcak havalarda az açıldıgı zaman sıcaktan eksilen suyu tamamlıyor. Havuzu yaptım ama ufak oldugu için (500 lt) yazın güneşte çok çabuk yosun tutuyor, onun için yosun giderici kullanmanız ve temizligine önem vermeniz gerekiyor zamanla taşlarda kararma yapabilir içine balık atarım derseniz koi cinsinden randıman alabilirsiniz.ama havuzun içine kullanacagınız taşların tamamı dereden toplamalı yani denizden olmamalı. benden kenarda kayrak taşı kullandım,ayrıca bir tavsiyede daha bulunayım havuzun etrafına taşların altına ince çakıl döşeyin çok yagmur yagdıgı zaman bahçede zemınde oluşan kirli çamurlu suyu havuzun içine almıyor.herhangi bir konuda yardım isterseniz yazabilirsiniz.

ahmetsahip
24-01-2008, 20:30
bence süs havuzlarında tahliyesistemine gerek yok suyu devir daim motorunla bahçede sulamada kullanabilirsiniz

ezgili dünyam
29-01-2008, 17:55
Bu resimde görünen bahçe göbeği, yıllar önce kendi yaptığımız beton havuzdu, sanırım üç karış derinliği vardı, sizin süs havuzunu görünce, buradaki toprağı boşaltıp, benzer görünümlü bir havuz yapmayı düşündüm.
http://img123.imageshack.us/img123/1217/ezgiii022wv4.jpg

A.Şahin
29-01-2008, 19:59
....ama havuzun içine kullanacagınız taşların tamamı dereden toplamalı yani denizden olmamalı...
Neden deniz taşı olmaz. Görünüm açısından mı???

ahmetsahip
31-01-2008, 01:57
nedeni tatlı su balıgı koyarsanız zarar veriyor taştaki tuz

ahmetsahip
31-01-2008, 01:58
olabilir takıldıgınız bir mevzu olursa yardımlaşabiliriz

Hakan KINACI
31-01-2008, 11:35
nedeni tatlı su balıgı koyarsanız zarar veriyor taştaki tuz

+ Tuzlu su bahçenizdeki çiçekerinize, ağaçlarına ve bitkilerinize de zarar verecektir.

ahmetsahip
07-02-2008, 18:05
yok okadarda degil,ben japon balık cinslerinin hassasiyetinden bahsetmek istedim

handanhanım
10-02-2008, 13:16
Çok özür dilerim ama, merkezdeki demire 3 m lik bir ip bağlarsak 6 m çaplı bir daire elde etmezmiyiz acaba :))

Sayenizda artık havuzuma başlayabilirim. Teşekkürler.

safiris
20-03-2008, 00:40
Selam Arkadaslar,

Eger bir bahceniz varsa elinize bir kazma ve kürek alarak sizde bahcenizde dogal göl yapabilirsiniz. Böylece Göl manzarali bir eviniz olur. Ehh gayrimenkulünüzün degeride artmis olur degilmi ;)

Bir zamanlar böyle bir dogal göl yapmistim 1 hatfa boyunca bahcede kazma kürekle calismistim. Sonunda bosandigim esim beni sikayet etti ve gölü kapatmak zorunda kaldim. Doga ve yesil Katili nolcak :p

Örnek resimler ekledim

tugo
23-04-2008, 16:58
Daha önce 113-117-123-124-133-136 ve 142 nolu mesajlarımda bahsettiğim süs havuzu yapımında belirli bir noktaya geldim. Esasında kafanızda şekillendikten sonra, birkaç günlük bir iş ama kendiminkini yaparken müşteriler çıktı onlara öncelik verdim:)

Çeşitli yapım imkanlarını detaylı inceledikten sonra yapı marketlerdeki hazır havuzlar, beton veya elyaf inşaat yerine bence en pratik ve kullanışlı gördüğüm liner kaplama metodunu seçtim.

- Bahçedeki uygun alanın kısıtlı olması nedeniyle daha hareketli bir form veremedim.

- Kazılacak yerin işaretlemesini yaptıktan sonra, kendim kazıya başladım. Fakat ilk 20 cm lik yumuşak tabakanın altından kayalar çıkmaya başlayınca bir kepçe çağırmak zorunda kaldım.

– Kepçenin, bahçeye girmesi ve çıkması 20 dakika sürdü, saat üctreti olan 50,- YTL ye bence ucuz ve pratik oldu. Boy 5 m. En 2.40 m. derinlik 40 – 110cm.

-Kayalık zeminden korktuğum için, ilave tedbirler almak zorunda kaldım. Kayaların gözüktüğü yerleri poliüretan ile şapkaladım. Yine fazladan, ilk örtü olarak bir arkadaşımda işine yaramayan ayakkabı astarlığını kullandım.

-Üzerine tek parçalı tır brandasını (yeşil) serdim ki bunu Todor’dan öğrenmiştim (Todor’a çok teşekkürler). 40m2 100,-YTL.

-En üstüne de EPDM denilen lineri serdim 286,- YTL (3,50 euro /m2) Teşekkürler Sn.Sukranayalp, bilgi sizden gelmişdi.:))

-Ocak sonu,suyunu doldururdum, belki kirecini alabilirim diye filtreledim. 9.000 litre su aldı.Çevrede aynı sudan kullanılan havuzlarda bir problem olmadığı için ayrıca su tahlili yaptırmadım.

-Havuz suyu 1 aya yakın dinlendikten sonra Palmiye Merkezinden aldığım 7 adet nilüfer, ile Su Kannasını Şubat sonu, hazırlık olsun diye suyun içerisine, Kalla ve Palmefolia’ ları çevresine yerleştirdim. 2 Nilüferin tomurcukları şu anda tam su yüzeyine ulaştı.

-Mart sonu, bir adet dalgıç pompa (100,- YTL) ile kendi yaptığım kovalı filtre sistemini (yaklaşık 25,- YTL) arada sırada çalıştırmaya başladım. Dalgıç pompa son derece sessiz, duyulmuyor, su dışında denediğinizde çok az bir ses geliyor. 0,5 hp gücünde, filtre çıkışı ölçümlerime göre saatte 2.400 litre suyu döndürüyor. Bu da 4 saatte bir komple devir yapıyor. Günde 8 saat ayda 30 gün çalıştırılırsa 14 – 15,- YTL elektrik sarfiyatı yapacak.

-İşin en zor ve halen daha bitmeyen ve bitmiyecek kısmı, çevre taşlarının düzenlenmesi ve şelalenin yapımı oldu. Tamamen bir yetenek ve estetik işi. O da bende yok. Herkes kendi zevk ve yeteneğine göre bir şekil verebilir.
Kovalı filtre daha sarmaşık tipi bir bitki ile gizlenecek.

-Resimde gördüğünüz kadarıyla kayrak ve sünger taşı 175 YTL tuttu. En yakın yerden aldığım için pahallıya geldi.

-Toplam maliyet, bitkiler ve balıklar hariç 730,- YTL

Filtrenin devreye girmesinden sonra 8 tane 10 cm.lik koi balığı koydum. Henüz daha resim çektirmiyorlar. Sabah erken saatlerde gezinip, daha sonra havuzun en derin yerinde birikiyorlar.

Havuz suyuna arada sırada yaptığım filtre sistemini çalıştırmaktan öteye henüz hiçbir müdahalede bulunmadım. Dönem dönem kendiliğinden berraklaşıyor, sonra da bulanık oluyor. Ancak zaten şu anda havuzun içinde, bir becerikli insanın marifeti olan 3-4 kürek sarı toprak var, dışarı çekeceğim.
Esasında su, bu haliyle çok tabii ve hoş olmasına karşın, yakında bazı berraklaştırma denemeleri yapacağım çünkü müşteri talepleri bu yönde.

Yazı çok uzadı, arzu eden arkadaşlarımıza sorduklarında verebileceğim bir yığın detay var. Bu işin öncesi ve sonrası gerçekten hoş bir macera. Hele hele çevrede meydana gelen değişimler:) ve gözlemlerim daha enteresan. Bunları da başka bir mesajda yazarım.

Saygılar

zenfree
23-04-2008, 21:41
Sayın Tugo ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyor. Nilüferleriniz açtığı zamanki halini şimdiden hayal etmek mümkün.:)

ahmetsahip
30-04-2008, 18:57
bu havuza yaptıgınız biyolojik filtrenın yeterli gelecegını düşünmüyorum,gayet güzel olmuş ama daha profosyonel filtre kullansanız daha ıyı olacak elinize saglık

tugo
30-04-2008, 19:38
Sayın zenfree, teşekkür ederim, sizin güzel bir korkuluk adan öneriniz vardı. Aklımda, bir ara deniyeceğim.
Sayın ahmetsahip, ben de dediğiniz ihtimali göz önünde tutuyorum. Ancak UV kullanan filtreler hariç diğer profesyonel filtrelerle arasında, kapasite ve suyun dolaştığı filtre malzemeleri açısından pek bir farkı yok. Ama tabii dediğiniz gibi, izleyip gördükten sonra tedbir alırım. Esasında, arkasında keşke yer olsa da suyu tabii bataklık tipi bir bitkili alanda gezdirip geri döndürebilsem. Naturel filtreleme diyorlar galiba.
Önerinize çok teşekkürler

grandrose
18-08-2008, 16:57
sevgili dostlar.15 dekarlık meyve bahçeme kepçeyle kazdırıp yaklaşık 100 tonluk sulama havuzunu en uygun ve ekonomik nasıl yapabilirim.bana yardımcı olurmusunuz.

tugo
19-08-2008, 10:37
sevgili dostlar.15 dekarlık meyve bahçeme kepçeyle kazdırıp yaklaşık 100 tonluk sulama havuzunu en uygun ve ekonomik nasıl yapabilirim.bana yardımcı olurmusunuz.

Amaç ve büyüklük olarak benim yaptığımdan çok farklı, diğer arkadaşların yorumlarını beklemek lazım.

Ancak benim netten gördüğüm kadarıyla, bir çok yerde, eğer toprak killi ise üzerine de bir kat bentonit sıvayıp başka bir malzeme kullanmadan su tutumunu sağlayanlar var.

Bir de forumda Todor'un su geçirmez tır brandası ile yaptığı uygulama var. İşinize yarar umarım.

tugo
19-10-2008, 22:13
Süs ve hobi havuzu olan arkadaşların, havuzlarının su bakımı ve terbiyesi konusundaki kişisel tecrübelerini ve görüşlerini aktarmalarının bu tür havuzlara ilgi duyan arkadaşlara yardımcı olabileceğini düşünüyorum.

Öncelikle belirteyim ben uzman falan değilim. Sadece kendi yaşadıklarıma, deneyimlerime dayanarak yazıyorum.

Bu arada “hekankay” nickli arkadaşımızın mesajına da cevap vermiş oluyorum.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=301567&postcount=9

Ben de bir çokları gibi süs havuzu ve su bakımı konularında belki yüzlerce sayfa okudum, hala da okuyorum. Zamanla üzerine kendi tecrübenizi yaşadığınızda bu bilgilerin, yazan kişilerin kendi doğruları olduğunu anlıyorsunuz.

Dolayısıyla benim de kendime göre doğrularım oluştu.

Bir kere, esas aldığım nokta şu: Açık havada herhangi bir su birikintisi tabii ortamın bir parçasıdır.

Havuz da bu ortamın bir parçası olarak, tabii değişimler geçiriyor.

Balıkların havuza koyduğumuz suya uyum sağlıyabilmesi için bu su kütlesinin canlanması lazım. İlk koyduğumuz su ister şebeke ister kuyu suyu olsun zengin bir su değil ama tabiata açık olarak bulunduğu için her geçen gün tabiattan alıp vermeye başlıyor. Biz bu suya bitkilerimizi katarak bu oluşumu hızlandırıyoruz.

Koyacağınız bitkinin yoğunluğuna göre, balıkları 2-3 hafta daha sonra koymakda yarar var. İyi gelişmiş bir havuz suyunda siz yem vermeseniz de balıklar karınlarını doyurabiliyorlar.

Görüntü meselesine gelince: Evet pırıl pırıl bir suyu biz insanlar seviyor ve istiyoruz ama oranın esas sakinleri olan balıklar bu işden hiç memnun olmuyorlar. Onlar için yaşayan su önemli. Bunun için de çeşitli kaynaklarda onlarca yol gösteriliyor. Organik katkı maddelerinden, sırf su berrak olsun diye kullanılan acımasız kimyasallara kadar.

Müthiş filtrelerden bahsediliyor, 365 gün, günde 24 saat filtreleme yapılması gerektiği falan belirtiliyor.

Esasında işi tabiatın dengesine bırakınca, herşey kendiliğinden gerçekleşiyor. Tabiata açık havuzlar, hiçbir zaman akvaryumlar gibi hassas bakımlar gerektirmiyor.

Benim kendi yapımım, şelale niyetine de kullandığım basit bir filtrem var. Havuza suyu koyalı 10 ay oluyor, inanın toplam 30 saat çalıştırmamışımdır. Dip temizliğini de bir kere ve kısmen yaptım.

Nilüferleri ve diğer bitkileri suya koyduktan, yanılmıyorsam iki ay sonra, suyun 1 cm altı gözükmez oldu. Bunu normal olarak kabullendim ve bekledim.

Suya yeşilliğini veren serbest yüzen yosun denilen mikroskopik oluşum ve havuz duvarlarına yapışan, balıklara faydalı olduğu belirtilen sabit yosun oluşumu gittikçe arttı. Biyolojik isimlerini falan kullanmıyorum çünkü böylesi daha anlaşılır oluyor sanırım.

Takip eden bir - iki ay zarfında, güneşin de etkisiyle yosun patlaması denilen olayla tanışdım. Havuz suyu çorbaya dönüyor, her yerde yüzen yosun parçaları görüyorsunuz. Fazlalarını kepçeyle topladım.

Bir kaç hafta sonra su hızla berraklaşıyor ve balıklar bir yana dipteki en ufak detay bile gözükür oluyor. Bütün bu aşamaları tarihli olarak fotoğrafladığım için gerekirse kesin sürelere de ulaşabilirim. Tabii kristal dedikleri bir berraklık olmuyor ama olmamalı da zaten.

Bir süre sonra, yavaş yavaş su tekrar bulanıklaşmaya başladı ve muhtemelen tekrar düzelecekti.

Fakat bu defa ben, sırf merakımı tatmin edebilmek için, filtreden bağımsız olarak çalışan 36 watt lık bir UV lambası aldım ve kesinlikle söyliyebilirim ki, bu konuda yazılanlar doğru, iki gün içinde suyu (9.000 litre) berrak haline getirdi ve ben o zamandan beri hala berrak, dibi görünür bir suya sahibim ve de ne filtreleme ne de UV kullanıyorum.

UV yi çok daha fazla bulanık başka bir havuzda da denedim, filtreleme ile beraber 4 günde 12.000 litrelik havuz suyu tamamen berraklaştı.

Havuzunuzun yüzeyinin yarıdan fazlasını bitkilendirin, arada sırada su yüzündeki yaprak vs şeyleri toplayın ve sabredin. Bence UV ye de gerek kalmaz.

Özet olarak o müthiş filtre sistemlerine, ilaçlara hiç gerek yok, bolca bitkilendirin ve tabiatın dengesine bırakın derim. Balık sayısının aşırı fazla olmamasına da dikkat etmek gerekir.

Burada klordu, nitrattı gibi detaylara hiç girmedim, ama merakdan her türlü ölçümü yaptım, gördüm ki tabiat hükmünü yürütüyor gereki su dengesini sağlıyor. Yeterki biraz sabır gösterelim.

Saygılar

aycan zengin
17-11-2008, 00:10
Merhaba sayın arkadaşlar.öncelikle kendimi tanıtayım Mak.mühendisiyim. otomatik bahçe sulama sistm.ve tesisat kalorifer işleri yapan bir şirketim var.daha sonra dekorasyon ve süs havuzu işinede girdik.tabi meslek icabı mekanizasyonu hiç problem olarak görmüyorum .. yani sirkilasyon ,filtrasyon kimyasal enjeksiyonlar (****** süs havuzuna uygun olanlar zeolit.bio toplar gibi)skimmer filt.şelale pompaları vb.ancak
havuz inşaası beni tedirgin ediyor. araştırmalarıma göre hiç kimse betonarme bir süs havuzundan bahsetmiyor. hep koruyucu şilteler ve liner sistemine gidilmiş.avrupa sitelerde dahil tabana sızdırmaz bir tabaka beton atılarak ve üzeri hasır kafes telle desteklenerek ikinci bir kat sızdrmaz sıka veya benzeri malz.lerle desteklenmiş betonla kaplansa olmazmı.acaba neden kimse bunu denemiyor veya yapılıyorda burada banamı rastlamıyor. bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varsa çok değerli fikirlerinizden yararlanmak isterdim.şimdiiden çok teşekkürler...

adnankaraer
17-11-2008, 08:38
Gölet veya havuz yapmış biri olarak, ben beton kullanılmasına karşıyım (şelale yaparken az bir miktar kullanmış olmama rağmen).
Benim düşüncem gerektiği zaman kaldırılıp zemini tekrar ekime/dikime hazır hale getirebilmekti. Bu nedenle çevremin de "beton kullanırsan daha iyi olur" ısrarına rağmen beton kullanmak istemedim.

aycan zengin
17-11-2008, 09:34
sn,Karaer cevabınız için çok teşekkürler..ama zaten süs havuzu oldukça büyük yani4x6 ayrıca şelaleli,bukadar kayalar çakıllar yapılırken kalıcı olması niyetiyle yapılıyor.kaldrılması söz konusu değil.birde liner da bir delinme bütün emekler boşa gider beton da yine çatlak kaynağı sututlar kaçak izolasyon malzemeleri birşekilde önlenir.gerçi linerda yapıştırma yama oluyor.sanıyorum.ama girilebilir süs havuzunda tabanda bir naylon tabaka ne kadar sağlıklı olur.bilemiyorum...1mm lik kullanmak lazım.oda 8€+KDV/m2.80m2kullanmamız gerekiyor.betonla aynı fiyata gelecek.çünkü linerın birde şiltesi,kumserilmesi var üstelik.dik kenarlarda liner kullanırsak.yine yüzey kapatmaya betonlu setler,tabakalar yapmak gerekiyor.Allah bana kolaylık versin..yani ikisi arasında seçim yapmak açısından demek istiyorum.

adnankaraer
17-11-2008, 10:03
Sayın Aycan eğer girilebilir havuz da yapsanız yine liner (değişik kalınlıkta ve desende olanları var) kullanabilirsiniz.

Ancak maliyet söz konusu olduğunda ve ileride kaldırmayı da düşünmediğinize göre Beton üstü fayansı da hesaba katsanız yine beton ucuza gelir diye tahmin ediyorum.

Bu forumda bulunan arkadaşlar genel olarak doğa dostu yani içinde su bitkileri ve balık yetiştirmek amaçlı olarak süs havuzları veya göletler yapıyor. Hepimiz de bu işi amatör bir ruhla yapıyoruz. Bu nedenle de en kolay nasıl yapabilirize bakıyoruz. Liner'ın seçilme nedeni de bu diye tahmin ediyorum. (Ben beton sevmediğimden liner olarak tır brandası kullanmıştım).

aycan zengin
17-11-2008, 10:15
53064

53065 örnek olarak bu süs havuzu liner kullanılmadan izolasyonlu beton ve hasır telle yapıldı.3 ay gibi bir zamandan beride kullanılıyor.daha sonra şelalesi yapılacak.sahiplerinin önümüzdeki baharda içinde su bitkileri ve balık yetiştirme niyetleri var.

tugo
17-11-2008, 20:30
Sayın Aycan Zengin,

Yabancı forumlarda beton kullanılarak yapılan havuzlar var. Ancak, su kaçırmaya başladıktan sonra, kaçağı bulması, yamaması falan çok çok problem oluyor. Ben de çok inceledikten sonra linerde karar kıldım. Liner ucu çivili sopa vs. bir şeyle zorlanmadıkça kolay kolay yırtılmaz. Kuvvetli ve esnek.

Linere herhangi birşey olduğunda, çözüm betona nazaran çok daha kolay. Alttakinin üzerine, çarşaf serer gibi yeni bir liner serebilirsiniz. İç ve kenar taşlarını kaldırıp koymak, beton da da var.

Ayrıca verdiğiniz 8 Euro/m2 fiatı bence çok yüksek. Geçmiş yazıları okursanız, Alman malı epdm lineri, ben yanlış hatırlamıyorsam 3,5 euro/m2 fiatına almış eni 8 metre olduğu için eni boy yapmışdım.

Ayrıca liner kaplamada, ileride canınız sıkılırsa Adnan beyin dediği gibi geri dönüş yapması kolay olduğu gibi, ilave kazılarla, havuzun dizaynını da rahatlıkla değiştirebilirsiniz.

Kenar kapatmaları da betonlamak şart değil, tercih meselesi bence.
Saygılar

nariçi
17-11-2008, 21:33
Şehir parklarında veya refüj göbeklerinde yapay şelaleler beton - elektel gibi malzemelerle yapılmaktadır. takip edip öğreneyim dedim ama tesadüf etmedi. Bahçeye bir şelale yapmak istiyorum ama doğal taşlar istenen şekilde bulunamıyor. Beton malzeme ile yapıldığında kış donlarına dayanma durumu nedir? Bilenlerden rica etsek. Yukarıda ki mesajları okudum ama hepsi bir defada okununca tam anlaşılmıyor.

aycan zengin
18-11-2008, 08:40
sayın tuğrul bey
sizin söylediğiniz liner fiyatı 0,5 kalınlıkta olanlar için .Benim yapmak istediğim - derinlik 1,5 mt.ve girilebilir süs havuzları için 1mm kalınlık kullanmak gerekiyor. benim söylediğim fiyat bu yüzden 8€ yanılıyorsam lütfen uyarın.

banuersoycelik
24-03-2009, 19:55
Merhaba;

Bugun Bauhaus'dan bir pompa aldım, heissner marka 350 lt için ama eve geldigimde "indoor" oldugunu gordum, bu dışarda kullanmamam gerektigini mi gosteriyor , indoor un ne farkı var dışarda kullanılanlara gore bilen var mı acaba?

tugo
24-03-2009, 20:44
sayın tuğrul bey
sizin söylediğiniz liner fiyatı 0,5 kalınlıkta olanlar için .Benim yapmak istediğim - derinlik 1,5 mt.ve girilebilir süs havuzları için 1mm kalınlık kullanmak gerekiyor. benim söylediğim fiyat bu yüzden 8€ yanılıyorsam lütfen uyarın.

Çok üzgünüm, bu mesajı atlamışım. Arkadaşımızın siteye girmeme ihtimaline karşılık kendisine mail atarak özür diledim.
Evet 1mm lik linerin fiatı 7,30 euro + kdv idi, geçen sene.

tugo
24-03-2009, 20:48
Merhaba;

Bugun Bauhaus'dan bir pompa aldım, heissner marka 350 lt için ama eve geldigimde "indoor" oldugunu gordum, bu dışarda kullanmamam gerektigini mi gosteriyor , indoor un ne farkı var dışarda kullanılanlara gore bilen var mı acaba?

"indoor" iç mekan anlamına geldiğinden dolayı, pompa muhafazasının dış mekanda yağmur vs. tabiat şartlarına uygun olmadığı gibi bir fark olsa gerek. Değiştirme şansınız yoksa, dışına iyi izoleli bir kutu yapabilirsiniz zannedersem ama bu konuda teknik bilgi sahibi olan birisi değilim.

aycan zengin
25-03-2009, 05:28
sn,Tugo yanıtınız için çok teşekkürler.Biz o havuzu bitirdik.Yalnız liner kullanmadım,telli ve sızdırmaz takviyeli beton kullandık ve çokta güzel oldu.birde doğal taşlardan şelale yaptık.fırsat bulduğumda resimlerini de gösteririm.saygılar....

bohemian
12-07-2009, 15:51
Benim merak ettiğim bu Epdm liner dediğimiz malzemeler nerelerde bulunur?

tugo
12-07-2009, 16:36
Ben Ay Havuz' dan ( Google' dan bulabilirsiniz) almışdım ama duyduğuma göre artık daha başka yerlerde de bulunuyormuş.

maymun ağacı
20-10-2009, 20:23
acil su şelalesi fiski arıyorum ama modern bir yapıt olmasını arzu ediyorum. yardımcı olabilirmisiniz

beyzagıda
21-10-2009, 12:12
sayın aycan bey havuzunuzun resimlerini dört gözle bekliyorum selamlar

cumartesi70
30-06-2010, 23:07
80 cm çapında plastik saksı 20 tl,40 cm.lik fıskıye 60 tl,220voltluk power ledli armatür 7.5 tl.,havuz etrafındaki doğal delikli taşlar sahilden bedava,yapım süresi 2 saat.İşte bu da benim havuzum

tolga.asp
06-07-2010, 18:53
Merhabalar,ördeklerim için bahçeye basit bir süs havuzu yapmaya karar verdim ve sitedeki konuları inceleyerek kabaca fikir edindim.

çukuru kazdım ve sıra kaplamasına geldi; ilk önce taban ve kenarları 2mm'lik şilte ile kaplayıp üzerini de sera naylonlarıyla kaplamayı düşünüyorum.malzemeleri aldıktan sonra sizlere danışmaya karar verdim keşke malzemeleri almadan konuyu açsaydım.neyse eskişehirde epdm satan yer bulamadığım için mecburen naylon aldım zaten profesyonel birşey olmasına gerek yok neticede 3 tane ördek.

düşüncelerim böyle sizce havuzu bu şekilde yapmam uygun mudur?

nurcanaybay
18-08-2010, 20:01
Kendimi daha fazla tutamadım ve bugün çukur açmaya başladım .Oldukça küçük ,1 metre çapında fakat tamamen unuttuğum bir şey vardı ki beni çok zorladı .Oturduğum bölgenin toprak altı tamamen taş ,en derin kısım 60 cm'de kaldı ki ancak bir saksılık genişliğe sahip.

Nereden bulacağım bilmiyorum ama linerle kaplamak istiyorum.Altına bir miktar kum koyup üzerine lineri sereceğim.

Bu derinlik işe yarar mı sizce ve bu safha da yapmam gereken başka birşey var mı ?
Tecrübeli arkadaşlar düşüncelerini paylaşırsa memnun olurum.

denizakvaryumu
17-09-2010, 15:31
Sn.Todor,
sizin havuz ne durumda, istediğiniz gibi devam ediyor mu?

mk222
18-09-2010, 15:21
bahçeme süs havuzu yapmayı palanlıyorum.planı çizmem için netleştirmem gereken malzemeler var.anladığım kadarıyla süs havuzu, havuz örtüsü liner yerine kullanılan fiberglasa benzeyen ürünün var(ismi nedir tam bilmiyorum) bu malzemeden nereden bulabilirim.1.90'a 2.70e yakın ölçülerde.

Todor
19-09-2010, 07:10
Sn.Todor,
sizin havuz ne durumda, istediğiniz gibi devam ediyor mu?

Aynı malzemeyle bir çok yere 100 tonluk, 50 tonluk sulama havuzları yaptım. Onlarda problem yok. Fakat benim bahçedeki ördeklere ve köpeklere dayanamadı.

mk222
19-09-2010, 15:16
bir sitede sera marka havuz pompaları baktım.1000'den 10.000'e akdar rakamlar var üzerinde.bunlar devridaim yapacağı su litresinimi ifade ediyor.benim havuzum 4100lt civarında su alcak 5000lik bi motormu tercih etmem lazım.

msafak
19-09-2010, 16:01
ben de,havuz için kullanılabilecek bir kaç malzeme söyleyebilirim.Sanırım işe yarar.
perşembe pazarı boyacılar sokağında, toptan olarak 25 kg teneklerde polyester cam yünü, kobalt ve sertleştırıcı kimyasal ile kendiniz havuz kalıbı çıkarabilir **** havuz için hazırladığınız alana bu karışımı uygulayarak kolayca istediğiniz renkte ( polyestere renk katarak) havuz yapabilirsiniz.

mk222
20-09-2010, 11:43
bir sitede sera marka havuz pompaları baktım.1000'den 10.000'e akdar rakamlar var üzerinde.bunlar devridaim yapacağı su litresinimi ifade ediyor.benim havuzum 4100lt civarında su alcak 5000lik bi motormu tercih etmem lazım.

zaten açıklamalarında saat'te kaç litre su devridaim yapacağını yazıyomuş.
http://www.hepsiburada.com/Liste/ProductDetails.aspx?CategoryId=560406&productId=ptm2413
bu pompadan almaya karar verdim.saat'te 6000litre devridaim yapıyor.bilmediğim bi konu olduğu için almaya cesaret edemiyorum.herhalde benim aradığım motor bu olsa gerek:)fiyatıda bütceme çok uygun geldi

aslan_k
20-09-2010, 14:27
Ben de bahçeme kepçe getirerek 5x5x1,5 mt bir havuz yaptırdım, eminönünden 12x10 mt 0,35 mm UV'ye dayanıklı naylon ile kalınlığını hatırlamadığım 1 top balonlu naylon aldım . Çukurun taban ve duvarlarına(durduğu kadar) ince kum (1 mikap) yaydım daha sonra balonlu naylon ve son olarak büyük naylonu serdim.Kenarlara 30 cm genişliğinde 10 cm derinliğinde hendek kazdım, naylonun kenarlarını bu hendeğe serdim üstünü taş kum ve toprak ile doldurdum naylon kaymasın diye ve bu çukuru sulama havuzu olarak kullanıyorum. Etrafını da kümes teli ile çevirdim.

Sayın Mşafak belirtmiş olduğunuz bu malzemeyi direk olarak havuzda serili naylon üzerine uygulama durumu olabilir mi? Uygulanırsa daha sağlam ve kalıcı bir havuz yapmış olurmuyum sizce.

ben de,havuz için kullanılabilecek bir kaç malzeme söyleyebilirim.Sanırım işe yarar.
perşembe pazarı boyacılar sokağında, toptan olarak 25 kg teneklerde polyester cam yünü, kobalt ve sertleştırıcı kimyasal ile kendiniz havuz kalıbı çıkarabilir **** havuz için hazırladığınız alana bu karışımı uygulayarak kolayca istediğiniz renkte ( polyestere renk katarak) havuz yapabilirsiniz.

msafak
29-09-2010, 09:33
sn. aslan k, havuz konusunda bilgim sanıyorum sizden çok değildir. Ancak balonlu naylonun çok dayanaklı olacağını sanmıyorum. Bir süre sonra delinip su sızdırabilir. Polyester ve cam yünü karışımının havuz çukuruna uygulanması bu sorunu giderecektir diye düşünüyorum. bu karışım fibreglass bir gövde oluştracaktır. Ancak hiç uygulama yapmadıysanız az miktarla küçük bir model denemelisiniz..

carpe67
11-12-2011, 17:14
Okul Bahçemize yaptığımız Şelaleli Süs Havuzumuz...

http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/390151_2497397387552_1031375014_32568180_569010004 _n.jpg

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.1932380462482.2107720.1031375014&type=3&saved#!/photo.php?fbid=2497397027543&set=a.1349912541148.2049207.1031375014&type=3&theater

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/383165_2411388917394_1031375014_32538270_134698707 8_n.jpg

http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/379399_2485961181654_1031375014_32563992_150535886 0_n.jpg
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/377522_2505614392972_1031375014_32570485_142014457 1_n.jpg

erolemre
18-06-2012, 12:08
nedım bey havuzda uv kullanıyormusunuz

talhacatalbas
01-08-2012, 20:14
bahçemde süs havuzu en çok istediğim şeylerdendi

Denizm
03-08-2012, 21:21
arkadaşlar ben tam bir nilüfer aşığıyım :) bir süs havuzu yapmak istiyorum toprağı kazdım fakat suyu tutacak malzemeyi bir türlü seçemedim.Babam sera muşambası öneriyor ama bilemiyorum.Yardımcı olursanız çok mutlu olurum

idris şenol
04-08-2012, 00:15
burdaki çalışmalar havuzsa benim yaptığım ne abi:))

nurcanaybay
04-08-2012, 12:43
arkadaşlar ben tam bir nilüfer aşığıyım :) bir süs havuzu yapmak istiyorum toprağı kazdım fakat suyu tutacak malzemeyi bir türlü seçemedim.Babam sera muşambası öneriyor ama bilemiyorum.Yardımcı olursanız çok mutlu olurum

Sn.Denizm ,
sera muşambası ne kalınlıkta bilmiyorum ,kullanmaya karar verirsenizde 4-5
kat kullanın bence.Altınada battaniye gibi kalın bir örtü serin.

Ben siyah kalın naylonu 5-6 kat yapıp kullanmıştım ,2 yıldır bir sorun yaşamadım.Bunun dışında tır brandası da kullanan arkadaşlar oldu .Bulabilirseniz
liner malzeme kullanın .

Kolay gelsin.

Denizm
04-08-2012, 13:06
sayın nurcanaybay,
yardımınız için teşekkür ederim.Ben kıbrısta yaşıyorum ve burada ne yazık ki bu tür malzemeleri bulabileceğim mağazalar yok.Zaten benim yaşımda biri sera muşambası isterse herhalde insanlar deli sanır :) fakat ben içine kaplumbağa da koymayı düşünüyorum,muşambayı delmezlermi?

nurcanaybay
04-08-2012, 20:24
Kaplumbağa beslemedim ,bu konuda fikir yürütemiyeceğim ama tecrübesi olan arkadaşlar yardımcı olacaktır .

Denizm
04-08-2012, 23:02
teşekkürler sayın nurcanaybay,süs havuzum tamamlanır tamamlanmaz fotoğraflarını paylaşacağım.

Denizm
06-08-2012, 00:29
Arkadaslar aklima bir soru takildi sorayim dedim sera musambasini serdikten sonra onu tutacak olan taslari mi once koyayim yoksa once suyu mu koyayim?
Saygilar

Sudenur
17-08-2012, 01:24
325876

325877

325878

325879

325880

Sudenur
17-08-2012, 02:03
325901

nurcanaybay
17-08-2012, 18:55
Havuz ikinci yılında . Hiç bir sorun yaşamadığım ,bitkiler sayesinde biyolojik

dengenin sağlandığını düşünüyorum ...balıkların da katkısı var elbette.

Sudenur
18-08-2012, 14:07
Sevgili Nurcan hanım, havuzunuz da çiçekleriniz de çok şık, çok bakımlı, keyifle çıkarın bu güzelliklerin tadını. ;) Rica etsem, taş döktüğünüz diğer bölümleri de paylaşabilir misiniz? :o Sevgiler, saygılar, iyi bayramlar.. ;)

Denizm
02-09-2012, 12:35
Merhaba arkadaşlar,
Havuzda nilüferimin yanına bir dost ararken geçen günlerde yengemin evindeki bir bitki dikkatimi çekti.Mutfakta bir vazonun içinde duran bir bitki.Aynı zambağa benziyordu fakat suyun içindeydi ve hiç toprakta yoktu vazoda.Adını sordum ama ona da hediye gelmiş.Adını bana söyleyebilirseniz çok mutlu olacağım.
Şimdiden teşekkürler,saygılar.

Sudenur
06-09-2012, 01:50
Merhaba arkadaşlar,
Havuzda nilüferimin yanına bir dost ararken geçen günlerde yengemin evindeki bir bitki dikkatimi çekti.Mutfakta bir vazonun içinde duran bir bitki.Aynı zambağa benziyordu fakat suyun içindeydi ve hiç toprakta yoktu vazoda.Adını sordum ama ona da hediye gelmiş.Adını bana söyleyebilirseniz çok mutlu olacağım.
Şimdiden teşekkürler,saygılar.

Sayın Denizm, fotoğrafını ekleme imkanınız olmuş olsaydı arkadaşlar bilirdi adını. ;) Bir de buraya sorun isterseniz. http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/17088.htm

330013

330014

Denizm
09-09-2012, 02:22
teşekkürler sayın sudenur,
ben bir de oraya sorarım,fotoğrafını da yüklerim her iki konuya.Yardımınız için teşekkürler

gilan
21-09-2012, 23:46
Adım adım süs havuzu yapımı fotoğrafları:

Horticulture 02-03 (http://www.msd.k12.mo.us/vocational/horticulture/horticulture02-03.htm)

tayfun_oztayfun
28-04-2013, 00:11
Merhaba arkadaslar bahcemde kucuk bir sus havuzu yapiyorum havuzun dezenfeksiyonu ve selale gorunumu vermek icin bir devir. Daim sistemine ihtiyacim var bunu en ekonomik ve kullanisli sekilde nasil yapabilirim tecrube sahibi arkadaslarin onerilerine ihtiyacim. Var simdiden tesekkurleri

doztayfundil
06-05-2013, 23:27
Eniştendekini al kullan canım :)
Sen ne zaman kayıt oldun buraya :))) çok güldüm. Eminim sende görünce çok güleceksin
Eşin

kadir_26
10-05-2013, 21:53
Merhaba arkadaslar bahcemde kucuk bir sus havuzu yapiyorum havuzun dezenfeksiyonu ve selale gorunumu vermek icin bir devir. Daim sistemine ihtiyacim var bunu en ekonomik ve kullanisli sekilde nasil yapabilirim tecrube sahibi arkadaslarin onerilerine ihtiyacim. Var simdiden tesekkurleri

sn. Tayfun_oztayfun,

Havuzun ölçüleri, havuzdaki su miktarı, bulunduğu konum (direk güneş alan -gölge alan- yakınında havuza yaprak dökülebilecek ağaç vs. Bulunup bulunmadığı gibi) ve içinde gerek bitki gerek başka canlı yaşayıp yaşamayacağını paylaşırsanız sanırım birlikte sorunuza daha doğru çözüm bulabiliriz.

Kolay gelsin.

metehan79
27-06-2013, 09:28
Herkese merhabalar kuzenimle, bir hafta sonu bahçesine yaptığımız şelaleyi paylaşmak isterim. 2 gün kadar kısa sürede, küçük bir bütçe ve biraz emekle yapabileceğiniz doğal görünümlü şelale yapımını detaylı şekilde anlatacağım.

MALZEMELER
a) Kafa Motoru : Sirkülasyon için kullanılacak biz SOBO WP 5000 kullandık. 50TL

b) Dalgıç Florasan: Havuz içi aydınlatma için kullandık renk tercihi size kalmış. 15TL

c) Bahçe Hortumu: Kafa motorundan gelen suyu şelaleye taşımak için kullanılacak ipli, kolay bükülmeyen kullanmanızı tavsiye ederim. Biz 5metre aldık 3metre kullandık 5TL

d) Elektrik Malzemeleri: 3x1,5 10metre Elk. kablosu 10TL , 3'lü priz 5TL , Erkek fiş 2TL

e) Harç ve İzolasyon Malzemeleri: 1 Torba Çimento 8TL , Derz dolgu 10TL , 2mm Membran su geçirmez 1top 2metrex15metre 30TL Eni:2 metre açıldığında 4 metre olan branda 3 metre 6TL

f) Çeşitli Ebatlarda Taş ve Kaya: Peyzajcılardan istediğiniz şekilde alabilirsiniz **** bizim gibi toplama yoluyla bulabilirsiniz :)

g) Aletler: Kazma , kürek , mala , spatula , keser , yan keski , maket bıçağı

BOYUT: En 150cm Uzunluk 300cm Derinlik 30cm
TOPLAM MALİYET: 150TL

1-Havuz yapılacak yerin ilk görüntüsü

2- İlk olarak havuzun yerini belirleyin, şekline ve derinliğine karar verdikten sonra kazın.

3- Havuzun yerini belirledikten sonra kazma işleminde ortaya çıkan toprağı kullanarak dilediğiniz gibi şelale şekli verip yüksekliği ayarlayabilir ve kaya parçalarıyla güçlendirebilirsiniz.

4- Şelale şeklini verdikten sonra, çimentolama işlemine geçmeden önce toprağı ıslatıp mala yardımıyla toprağı sabitleyip 1-2 saat bekledikten sonra tekrar ıslatıp çimento ve dolgu malzemesini karıştırıp ince bir sıva yaparız ardından 5-6 saat sonra kuruduktan sonra 2ci katı atarız sağlam olsun diye sabaha kadar bekleriz.

5- Sabah 2ci katta kuruduktan sonra önce membranı 1 kat şeklinde serip ardından naylon branda serer sonrada tekrar membranı sereriz. Suyla doldurup bir süre bekleriz sızdırma yapıp yapmadığına bakarız.

6- Membranı serdikten sonra kafa motorunu hortumu ve florasanımızı yerleştirdikten sonra taşlarımızı istediğimiz şekilde kabloları, motoru, membranı ve brandayı gizleyerek düzenleriz.

7- Suyun akış şeklini belirledikden sonra deneme yapmak için su dökeriz, su akış sesini ayarlarız ve suyu doldurup sistemi çalıştırıp deneme yaparız.

8- Herşey yolundaysa çayımızı demler ve keyfimize bakarız :D Haydi kolay gelsin..

asliii3
23-11-2015, 21:58
Sn sukranayalp sitenin yeni üyesiyim çok uzun zaman önce bir paylaşımda bulunmussunuz hala siteyi takip etmekte misiniz bilmiyorum fakat sansımı denemek istedim mümkünse paylastıgınız süs havuzu projesinin dwg sini benimle paylaşabilir misniz? sitede resimleri dışında bi dosyaya ulaşamadım