PDA

View Full Version : Isırgan otu gübresi




karamanliali
22-06-2013, 02:25
Belcikalilarin sikca kullandiklari isirgan otu gubresini sizinle paylasmak istedim.
Bu gubre azot bakimindan cok kuvvetli.
Meyve sebze ve ciceklerde kullaniliyor ama baklagiller ve soganlara tavsiye edilmiyor.
Yapilisi;
Bir kilo tohumlasmamis isirgan otunu parcalayip 10 kilo yagmur suyuna bir plastik
kutuya koyup sicak bir koseye kaldirin. Uzerini bez gibi bir seyle kapatin.
Her gun karistirin. Zamanla cok kotu kokmaya baslar ( ne kadar cok kokarsa o kadar iyidir :dilli:)
10 gun kadar sonra hava kabarciklari cikmiyorsa gubre hazir demek.
Bu karisimi bir suzgecten gecirip (tohumlarini tekrar sacmamak icin) 1 litre gubreye 10 litre su katilarak kullanilir.
Verirken yapraklara degil koklerden vermeye dikkat edelim.




karamanliali
28-06-2013, 12:24
Internette gezerken bir gazete haberi gordum.
Bir ziraat muhendisi vatandasimiz bu gubreyi yapip satacakmis formulunude kimseye vermiyormus.
Insanlari anlamiyorum neden paymasmaktan korkuyorlar ki?
Alin iste size o gubrenin tarifi. Allah in verdigi otdan bile cikar bekliyorlar.
Bu arada kullananlar tecrubelerinizi ve tarifi herkezle paylasin.
Burayada yazin.

Safranlı
28-06-2013, 16:44
benzer formuller bu satfalarda fazlasıyla var
arayan ve meraklı insanlar neler neler yapabiliyorlar

Shevek
01-10-2013, 12:12
Faydalı bir bilgi teşekkürler.

yellow06
02-05-2014, 19:06
Internette gezerken bir gazete haberi gordum.
Bir ziraat muhendisi vatandasimiz bu gubreyi yapip satacakmis formulunude kimseye vermiyormus.
Insanlari anlamiyorum neden paymasmaktan korkuyorlar ki?
Alin iste size o gubrenin tarifi. Allah in verdigi otdan bile cikar bekliyorlar.
Bu arada kullananlar tecrubelerinizi ve tarifi herkezle paylasin.
Burayada yazin.


evet gerçekten sana katılıyorum doğru söylüyorsun ölümlü dünya herşeye ticaret olarak bakmamak lazım fakat şu noktaya da değinmek lazım. belki bu ziraat mühendisi olan kişi bu otun yapımında değişik bir formül kullanıyor olabilir. verimini katlayıcı malzemelerle karışım veya o gübreyi uzun süre saklamamızı sağlayacak farklı bir işlev yapıyor olabilir. yani üstüne emek döktüğü kafa yorduğu bir formül olabilir. bununda patentini alıp dünyaya pazarlasa gurur duyarım şahsen. bizim yukardaki formül ev yapımı ama onunkisi daha geliştirilmişidir aksi takdirde dediklerini anlıyorum katılıyorum.

bak koka kolanın formülünü kimse bilmiyor korunuyor adamlar her yıl para basıyor mesela bundan ötürü.

nkutsay
06-05-2014, 00:00
Caliya donusmus ve tohumlasmis isirgani 10 litrelik pet siseye doldurup uzerine koyup bir kenara kaldirdim. Tarifte ozellikle tohumlasmamis demis. Bu durumda dokeyim mi ben bunu. Ne dersiniz?

FikretSimsek
08-06-2014, 01:18
hocamiz cok güzel anlatmis , bence dökmeyin cünki dikat etiyseniz ,Bu karisimi bir suzgecten gecirip (tohumlarini tekrar sacmamak icin) demkki tohumun asiri bir zarari yok benim düsüncem ******.

its_just_a_ride
15-09-2017, 12:28
Özellikle yurtdışında karakafes otuyla (Bocking 14 türü) karıştırılıpp sıvı yeşil gübre olarak kullanımı yaygın.

Son zamanlarda tekog markasıyla çıkan bitki bazı sıvı gübrenin de içeriğinde de ısırgan ekstraktı var muhtemelen.

Bu şekilde gübre uygulaması yapan üyeler var mıdır ?

Asoo
08-05-2018, 08:10
Bu gübreden yaptım. Koku kısmını kesin tutturdum ama fayda kısmını henüz tecrübe edemedim. Yoğun yağışlar geçince deneyeceğim.

Merakımı gidermek için soruyorum:

Kullanan var mı? Fayda gördü mü?

Teşekkürler.

Musa Gündoğan
08-05-2018, 10:59
takipteyim. köyümüzde çok fazla ısırgan var.

MeyveliTepe
08-05-2018, 12:51
Kötü kokması iyiye işaret değil maalesef. Kökü koku anaerob çürükçül bakterilerin metan, hidrojen sülfür ve amonyak gazı çıkarmalarından geliyor. Bir çok patojen organizma olabileceği gibi, bitkilere toksik madde üremesine de sebep olabilirler.

Bu türden bir çay yapmak istiyorsanız ya havalandırmalı aerob İrfan çayı yapın, ya da lactobacillus aşılayarak içinde patojen olmaması garantilenmiş fermantasyon yapın.

İrfan çayı yaparsanız 4 günde kullanılır hale gelir. Lactobacillus fermantasyonlu yaparsanız 3 hafta fermente olması gerekir.

its_just_a_ride
08-05-2018, 14:58
Kötü kokması iyiye işaret değil maalesef. Kökü koku anaerob çürükçül bakterilerin metan, hidrojen sülfür ve amonyak gazı çıkarmalarından geliyor. Bir çok patojen organizma olabileceği gibi, bitkilere toksik madde üremesine de sebep olabilirler.

Bu türden bir çay yapmak istiyorsanız ya havalandırmalı aerob İrfan çayı yapın, ya da lactobacillus aşılayarak içinde patojen olmaması garantilenmiş fermantasyon yapın.

İrfan çayı yaparsanız 4 günde kullanılır hale gelir. Lactobacillus fermantasyonlu yaparsanız 3 hafta fermente olması gerekir.

Anaerob çayı saksı bitkileri için mi bir risk olarak değerlendiriyorsunuz ? 1:10 seyreltmek yeterli gelmez mi bu patojenlerin tolere edilebilmesi için? Mutlaka geçmişte denemeleriniz olmuştur bu konuyla alakalı. Yurtdışında çoğunlukla anaerob tercih ediliyor (özellikle karakafes için) ve gün geçtikçe kapağı açık kanalizasyon gibi kokmasıyla da dalga geçiyor kimileri.

MeyveliTepe
08-05-2018, 15:24
Anaerob çayı saksı bitkileri için mi bir risk olarak değerlendiriyorsunuz ? 1:10 seyreltmek yeterli gelmez mi bu patojenlerin tolere edilebilmesi için? Mutlaka geçmişte denemeleriniz olmuştur bu konuyla alakalı. Yurtdışında çoğunlukla anaerob tercih ediliyor (özellikle karakafes için) ve gün geçtikçe kapağı açık kanalizasyon gibi kokmasıyla da dalga geçiyor kimileri.

Bizim İrfan çayı adını verdiğimiz aerob çay yurt dışında bilinen bir şey değil. Bu yüzden yurt dışında anaerob tercih edilmesi gibi bir şey yok çünkü aerob taze yaprak çayını bilmiyorlar. İrfan çayı, bizim meyvelitepede 2 yıllık bir projemizde, biraz da tesadüf ile ortaya çıkan bir şey.

İçinde patojen organizma olan çayı seyreltseniz, yine de o patojenleri bitkilere vermiş oluyorsunuz. Leş gibi kokan bir şeyin iyi bir şey olma ihtimali yok. Burnunuza güvenin, bir çok laboratuardan daha iyidir :)

Anaerob çaylarda bitkideki minerallerin suya geçmesi en az 3 hafta sürer. Bu süreyi göze alıyorsanız mutlaka lactobacillus ile fermente edilmesini tavsiye ederim. Hem içinde zararlı değil, faydalı bakteri olur hem de yapraklardaki mineraller suya geçmiş olur.

İrfan çayında ise havalandırmanın etkisi ile yapraklardaki mineraller 4 günde suya geçiyor ve içinde yoğun bir aerob faydalı bakteri popülasyonu oluyor.

Asoo
08-05-2018, 22:07
Kötü kokması iyiye işaret değil maalesef. Kökü koku anaerob çürükçül bakterilerin metan, hidrojen sülfür ve amonyak gazı çıkarmalarından geliyor. Bir çok patojen organizma olabileceği gibi, bitkilere toksik madde üremesine de sebep olabilirler.

Bu türden bir çay yapmak istiyorsanız ya havalandırmalı aerob İrfan çayı yapın, ya da lactobacillus aşılayarak içinde patojen olmaması garantilenmiş fermantasyon yapın.

İrfan çayı yaparsanız 4 günde kullanılır hale gelir. Lactobacillus fermantasyonlu yaparsanız 3 hafta fermente olması gerekir.

Maalesef elektriğimiz yok. İrfan çayını elektrik geldikten sonra deneyebilirim.

its_just_a_ride
08-05-2018, 22:38
Bizim İrfan çayı adını verdiğimiz aerob çay yurt dışında bilinen bir şey değil. Bu yüzden yurt dışında anaerob tercih edilmesi gibi bir şey yok çünkü aerob taze yaprak çayını bilmiyorlar. İrfan çayı, bizim meyvelitepede 2 yıllık bir projemizde, biraz da tesadüf ile ortaya çıkan bir şey.

İçinde patojen organizma olan çayı seyreltseniz, yine de o patojenleri bitkilere vermiş oluyorsunuz. Leş gibi kokan bir şeyin iyi bir şey olma ihtimali yok. Burnunuza güvenin, bir çok laboratuardan daha iyidir :)

Anaerob çaylarda bitkideki minerallerin suya geçmesi en az 3 hafta sürer. Bu süreyi göze alıyorsanız mutlaka lactobacillus ile fermente edilmesini tavsiye ederim. Hem içinde zararlı değil, faydalı bakteri olur hem de yapraklardaki mineraller suya geçmiş olur.

İrfan çayında ise havalandırmanın etkisi ile yapraklardaki mineraller 4 günde suya geçiyor ve içinde yoğun bir aerob faydalı bakteri popülasyonu oluyor.

Esasen yurtdışındaki kullanıcılar da havalandırılmış sıvı gübre yapımı hakkında fikir sahibiler. En azından okuduğum, yazıştığım kişiler böyle aktarıyor. Ancak genelde o meşhur kokuluyu kullanmayı tercih ediyorlar ve sorduklarımdan genelde olumsuz geri bildirim almadım. Sulu anaerob çayın yanında da bir kova da konsantre hazırlayacağım, biyokütle sıkıntımız yok nitekim. 40 tane bitki olunca yapraklara yetişilmiyor. Her ikisini de kontrol grubu oluşturarak uygulayabilirim belki.

Ancak tüm bunların yanında oturmuş bir sistemde İrfan çayı elbette güzel, hatta nihai bir seçenek. Ancak domatesler, salatalıklar, kabaklar çiçeklenirken taze yaprak bulamaz veya hazır gübremiz olmazsa sıkıntı çıkar bu durumda :). Hepsi belli bir düzen içerisinde ayarlanabilir elbette. Teşekkürler bilgiler için.

MeyveliTepe
08-05-2018, 22:51
Esasen yurtdışındaki kullanıcılar da havalandırılmış sıvı gübre yapımı hakkında fikir sahibiler. En azından okuduğum, yazıştığım kişiler böyle aktarıyor.

Kompost çayı veya solucan gübresi çayı dışında, taze yapraklardan havalandırılarak yapılan çay yapımı konusunda bildiğiniz yurt dışı link varsa ve belirtirseniz sevinirim.

MeyveliTepe
08-05-2018, 22:55
Maalesef elektriğimiz yok. İrfan çayını elektrik geldikten sonra deneyebilirim.

Alternatifi lactobacillus aşılaması ile havasız ortamda fermente etmektir.

khan64
20-08-2019, 12:34
gübreyi bende yeni yapıp uygulayacağım fakat ısırganı ıslayıp 5-6 saat bekledikten sonra süzüp siprey gibi çicek yapraklarına atarsan basra yı yok ediyor

chelik26
21-03-2021, 15:27
Kötü kokması iyiye işaret değil maalesef. Kökü koku anaerob çürükçül bakterilerin metan, hidrojen sülfür ve amonyak gazı çıkarmalarından geliyor. Bir çok patojen organizma olabileceği gibi, bitkilere toksik madde üremesine de sebep olabilirler.

Bu türden bir çay yapmak istiyorsanız ya havalandırmalı aerob İrfan çayı yapın, ya da lactobacillus aşılayarak içinde patojen olmaması garantilenmiş fermantasyon yapın.

İrfan çayı yaparsanız 4 günde kullanılır hale gelir. Lactobacillus fermantasyonlu yaparsanız 3 hafta fermente olması gerekir.

Sayın MeyveliTepe İrfan çayı için karakafes otunu en başa koymuşsunuz, Şöyle bir şey geldi aklıma, mesela her yörenin kendine özgü çok güçlü gelişen yabani **** evcil otları mevcut mesela benim bahçede yabani böğürtlen ve sirken otu çok deli büyüyor, buda demek oluyorki bu 2 bitki topraktaki ve havadaki besinleri en iyi şekilde alıp bünyesinde depoluyor. İrfan çayını bu 2 bitkiden yapmak benim bahçemdeki yetiştireceklerim için daha verimli olur anlamına gelir mi?
İrfan çayı yazınızda zaten bahsetmişsiniz şimdi rastladım.

MeyveliTepe
21-03-2021, 16:30
Maksat zaten bahçenizdeki yerli otları kullanmak.