View Full Version : Havai Köklendirme (Akçaağaç)
tourkana
17-06-2013, 11:46
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/25392.htm 'de daha önce paylaştığım taş üstü tarzındaki 3 yaşındaki Akçaağaç fidanı üzerindeki Air Layering çalışmam aşağıda yer almaktadır.
Bu işlemi bunca yıllık bonsai hayatımda birkaç kere denemişsem de , yanlış bilgi ve eksik malzeme nedeniyle bir türlü gerçekleştirememiştim.
(Her ne kadar havai köklendirme için en uygun zaman havaların ısınmaya başladığı zamansa da yaz boyunca yapılabilir. Ama çok sıcak havalarda poşet içindeki yosunlu toprağın kurumaması için kontrolü daha sık yapmalıyız. Halbuki ilk bahar aylarında bu durumla ilgilenmeye çok gerek kalmaz. )
Japonya'daki ve sitemizdeki gözlemlerimden sonra artık yapabilieceğime kanaat getirip bir deneme yaptım, belki kullandığım malzemeler ve burdaki birkaç ufak ayrıntı size fikir verebilir.
Malzemeler,
1-Cambium kısmını soymak için özel geliştirilmiş Makas, sağ tarafa döndürünce derince çizip , sola döndürünce de kabuğu kaldırıyor.
2- Plastik kelepçe (oldukça uygun fiyata satılan bu aparatla dikey çalışmalarda içi yosun dolu poşetleri rahatlıkta sabitleyebiliyirosunuz, kullanımı da çok kolay.
3- Köklendirme Jeli.
4- Çürümüş yosun (sphagnum yosunu.)
5- Makas,fırça, piknik poşeti ve güneş ışınlarından korumak için koyu renk çöp poşeti vd.
tourkana
17-06-2013, 11:47
Burada da yosunları nasıl kapattığımı görebilirsiniz, 45 gün ile 60 gün arasında artık başarılı bir sonuç bekliyorum.
tourkana
26-07-2013, 12:51
37 gün sonra;
Kökler görünmeye başladı, hafta sonu bu bölümü ayırmayı düşünüyorum.
tourkana
28-07-2013, 13:16
Hafta sonu ayıracağımı söylemiştim ve de ayırdım, yaklaşık 40 gün süren bu işlemde ; Siyah poşeti kaldırdığımda sadece bir iki kök görme ihtimali de beni korkutuyordu , ancak siyah poşeti açar açmaz gördüğüm manzara çok hoşuma gitti doğrusu, daha önce başarısız olan Havai köklendirme girişimlerinden sonra bu köklenme bana moral verdi.
Daha önceki başarısızlığın nedeninin , aslında çok basit olan Dış Kabuğun soyulması için yeterince kuvvet harcayarak soyma işlemini gerçekleştirmemekten kaynaklandığı konusunda emin oldum. Bunun dışındaki diğer işlemleri de aynen uygulamıştım çünkü.
Bu işlem sonunda havai köklendirme ile elde edilen kısmı , belki eleştirileriniz olacak ama geniş olmayan bonsai saksısına aldım, artık burada da bir deneme yapmış olacağım ama bu saksı yine de bu ağaca göre bence hem yeterli genişlikte hem de yakışan nitelikte. :)
Bunda sonra uygun dönemde ağaçta yapacağım budama ile daha az enerji gideri olmasını sağlayacağım. Gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğim.
tourkana
28-07-2013, 13:18
Fotoğrafların devamı ;
Ayrılan ağacı yeni saksısına diktim, toprak üzerini de Spaghnum yosunu kapladım.
Diğer ağaç ise taş üstü tarz modeli ile devam edecek.
delielveli
30-07-2013, 21:32
Çok güzel olmuş, tebrikler.
Spagnum yosununu nereden bulabileceğimiz ve köklendirme için kullandığınız jelin markasını da öğrenebilir miyiz?
tourkana
31-07-2013, 18:53
Teşekkürler, Sphagnum yosununu sitede bir arkadaştan almıştım ama bu işlevi gören başka malzemeler de var.
Köklendirme jelinin markası Clonex, magicplant diye bir sitede satılıyor.
erdem123
02-08-2013, 23:24
Müthiş olmuş gerçekten tebrik ediyorum satın alacak halim olsa satmanız için her şeyi yapardım :D gerçekten bu tekniği kullanmayı başarmak çok zor. 4 kere denedim yapamıyorum :P
tourkana
03-08-2013, 09:14
Erdem bey ,
Ben de yapamıyordum ama işin sırrı bence öncelikle kabuğu iyi şekilde soyabilmekte , ben yeterince bastırarak kesikleri oluşturamıyordum , ağaç o kısımda köklenme yapmayıp , tam kapanmayan yara yerini tamir yoluna gidiyordu.
Bu noktaya dikkat ederseniz başarılı olacağınızı tahmin ediyorum
botanik83
03-08-2013, 11:35
Müthiş bir paylaşım olmuş elinize sağlık...
tourkana
29-10-2013, 11:29
Havai köklendirmeden elde ettiğim Acer Palmatum son derece sağlıklı bir şekilde gelişimine devam ediyor, yaprakları kızarıp dökülükten sonra budama işlemlerine geçeceğim.
seccomann01
24-02-2014, 16:43
Başarılı bir sonuç elde edilmesi işin iyi ve düzgün yapıldığının belirtisidir.
badrobot
27-02-2014, 20:32
Sn.seccomann01.
tourkana bu işte oldukça uzman biridir. Geçmişte sayısız deneyimleri olmuştur. Kendisinin deneyimlerinden faydalanmak gerekir.
Tourkana merhaba,
Geçen yıl denediğim bir süs elma ağacında uğradığım başarısızlıktan dolayı (köklendirmeye çalıştığım kısmın üstü kurudu) ve yaşadığım hayalkırıklığından dolayı tekrar denemeyecektim ki bir hevesle tekrar bu konuda makaleleri okumaya başladım. Köklendirme jeli sadece 1-2 deneme yapmak için fazla maliyetli olduğundan diğer alternatifleri araştırırken yurtdışında bu amaç için bal kullanıldığını da öğrenmiş bulunmaktayım (youtube'da var örneğin) ancak ne kadar doğruluk payı var bilemedim. Ben de elimde bulunan ve boyu çok uzun olan bir akçaağaç'ta deneme yapmak istediğimden büyük bir riske girmek istemedim, ancak araştırmamda wikipedia sitesinde de bu konuya rastlayınca sanırım önümüzdeki ay bu işe girişeceğim (şu an yaşadığımız soğuklar biter bitmez başlamam doğru olur değil mi?) Hatta wikipedia'da söğut ağacının kabuğundan veya sarı uçlu sürgünlerinden elde edilen çayın faydalı olacağı bile yazmaktadır. Hiç böyle bir bilgiyle karşılaştınız mı veya denediniz mi?
Wikipedia'dan alıntı: http://en.wikipedia.org/wiki/Cutting_(plant)
"Rooting hormone can be manufactured naturally - one method is to soak the yellow-tipped shoots of a weeping willow tree in water, or to prepare a tea from the bark of a willow tree. When using the shoots or bark, they should be soaked for 24 hours prior to using.[1] Honey, though it does not contain any plant hormones, can also aid in rooting success through its antiseptic quality."
Düzeltme:
Meğersem bizim türk sitelerinde de varmış bu bilgi, aşağıdaki alıntının yapıldığı orijinal sitenin linki: Make Your Own Rooting Hormone From Willow Twigs : MrBrownThumb (http://mrbrownthumb.blogspot.com.tr/2013/04/make-your-own-rooting-hormone-from.html)
köklendirme hormonu olarak kullanmak için..
Kalem kalınlığında topladığınız söğüt dallarını 1 cm den daha kısa doğruyorsunuz.. Dalların seviyesine kadar su doldurup 1 taşım kaynatıyorsunuz.. Hava almayacak sekilde bir kaba alıp sıkıca kapatıp soğuyunca buz dolabında 1 ay bekletiyorsunuz .. 1 ay sonra süzebilirsiniz ve kullanabilirsiniz.
Toprağa dikilen tohum ve çelikler için..
Söğüt ağacının kurşun kalem kalınlığını geçmeyen taze sürgünlerinden bir avuç toplanır, bir kova suda 24 saat ağzı kapalı olarak bekletilir. Köklendirilmek istenen çelikler ve yeni ekilen tohumları, şaşırtılan fideleri sulamak için sulandırılmadan kullanılır.
tourkana
14-03-2014, 16:13
Bu sene köklendirmek istediğim bölgede kaldırılan kambiyumun alt kısmını 1 cm kalınlığında tel ile dolayarak (bu işlem yara yerinin kapanmasını önlemek için yapılıyor) deneyeceğim.
Sonuçları paylaşacağım.
tourkana
18-03-2014, 12:23
Hafta sonu bazı denemeler yapacağım, gelmek isteyen arkadaşlar olursa beklerim.
Uygulama yapacağım ağaçlardan birkaçı :
Fatih Şengül
08-04-2014, 11:02
Bu tekniği ben de bahçede bulunan yabanıl karaağaç dallarına yapmak istedim fakat sizin de belirttiğiniz sebeplerden ötürü başarılı olamadım. Daha sonra toz köklendirme hormonu elde ettim ve sıcaklar başlamadan önce uygulamak istiyorum. Yalnız sorum olacak size, köklendirme de bu hormonun etkisi nedir ve gerekli uygulamaları hormon olmadan düzgün şekilde yapmak yeterli olur mu? Yani işin aslı kimyasal da mı yoksa uygulama da mı yoksa her ikisi de önemli mi (hava koşullarını normal şartlarda varsayıyorum). Teşekkür ediyorum.
badrobot
08-04-2014, 11:59
Sn.Fatih Şengül.
Ağaçlarda iki yönde su hareketi oluyor; Yukarıya ve Aşağıya...Köklerden yukarıya su aktarımı ağacın gövdesinin ortasından oluyor. Yapraklardan köklere su aktarımıysa kabuk altından olmakta.
Siz ağacın kabuğunu soymakla yakraklardan gelen su aktarımını çok önemli ölçüde kesmiş oluyorsunuz. Ağacın kabuğunun soyulan kısmını toprakla buluşturmanız durumundada o bölgedeki kabuk doku köklenmeye eğilimli hale geliyor. Gelelim İBA (indole butyric acid) bu bölgedeki köklenmeyi hızlandıran bir kimyasal. Yani süreyi kısaltmada çok önemli bir rol oynuyor. Kolay köklenen türlerde sadece süreyi kısaltma adına kullanılsada, bazı zor köklenen türlerde kullanılması şart olan bir hormondur.
Fatih Şengül
08-04-2014, 19:12
Teşekkür ederim badrobot mantığını anladım. Karaağaç kolay köklenen bitki diye tahmin ediyorum. Bu kez daha dikkatli gözlem yapacağım.
tourkana
17-04-2014, 13:47
Yeni acer havai köklendirme denemelerimden bir aday daha;
bonsaist
22-04-2014, 16:35
MaşAllah akça agaç çifligi gibi hasan bey klonlamaya devam :-)
tourkana
07-05-2014, 15:43
Ağacın son durumunun fotosu ;
tourkana
12-05-2014, 12:54
Hafta sonu 40 günü dolduran bir havai köklendirme uygulamasını açtım ama kökler çok uzamamıştı (jel yerine toz kullandığımdan olabilir), hemen yeni alıştırma saksısına diktim. Herşey yolunda giderse 1-2 yıl burada kalıp kök ve dalcık oluşumu için gelişecek.
tourkana
18-05-2014, 07:03
45. gününe gelen akçaağaçlardan 4 tanesini daha dün açıp Alıştırma Saksılarına koydum.
Köklerin daha da uzun olmasını hatta birkaç tur atmasını bekliyordum ama bunun olmayışını kullandığım Baltık Torfunun bir önceki sphagnum yosunun yerini tutmamasına bağlıyorum. (bazılarında köklendirme jeli de kullanmıştım çünkü)
Son olarak bir tane daha havai kök uygulaması yaptım, bu bölgede oldukça güzel yarı şelale tarzı potansiyeli var.
Sayın TOURKANA;
Tebrik ederim çok güzel çalışmalar. Bende bir ara bahçemde bulunan kiraz ve hurma ağaçlarında denemiş ve başarısız olmuştum. Doğrusunu söylemek gerekirse tekrar denemek için heveslendim. Ve içinde bulunduğumuz günler sanırım bu işe başlamak için oldukça uygun gibi görünüyor.
SAYGILARIMLA.
tourkana
01-06-2014, 13:02
Bugün birkaç tane daha Akçaağaç köklendirmelerinden açtım, daha sonra alıştırma saksılarına aldım.
tourkana
02-06-2014, 13:21
Alıştırma saksısına aldığım acerler, serin ve gölge bir yerde bekleşiyorlar.
bonsaist
02-06-2014, 14:27
Bravo artık Hasan bey :-)
glarienn
02-06-2014, 14:36
Yeni aldığım acer palmatum fidanının fotoğrafta görünen sağdaki dalını toprak altından geçirerek bir köklendirme yapabilir miyim , dalda havai köklendirme yerine .
tourkana
02-06-2014, 15:48
Sn Glarien , bahsettiğiniz işlem teknik açıdan yapılabilir, ama genelde o işlemi daha esnek dala sahip ve doğal ortamında yaşayan ağaçlarda yapılabilir.
Saksıdaki acerinizde bu işlem hem dalın kırılması , hem de her açıdan kök çıkmaması gibi riskleri taşır.
glarienn
02-06-2014, 23:24
Teşekkür ederim cevabınız için,
Ama genede ben deniyeceğim sanırım :)
Bu arada çalışmalarınızı keyifle takip ediyorum,ellerinize sağlık.Umarım bir gün yolum düşer bahçenize.
Sayın TOURKANA;
Bahçemdeki kiraz ağacının uygun bir dalını 10 cm kadar kısmının kabuğunu dikkatlice soyarak oraya bahçe toprağından bir file içerisinde sararak muhafaza altına aldım. Üzerini de siyah bir poşetle örttüm. Toprağın sürekli nemli kalmasını sağlıyorum. Fakat köklendirme için herhangi bir başka uygulama ve ya hormon tatbik etmedim.
Şimdi can alıcı nokta; köklendirme hormonu olmadan köklendirme işlemi başarılı olabilir mi olursa düşük bir ihtimal midir yoksa başarı yüksek olabilir mi?
İkinci husus, yaptığım işleme ilave bir şey yapmam gerekir mi?
Konu haricinde bir sorumda Bonsai köklerine koyduğunuz yosunu canlı olarak (sanırım sphagnum) nereden temin edebiliriz.
SAYGILARIMLA.
tourkana
04-06-2014, 11:45
Sn. Sagen ,
İşleminizde başarılar dilerim.Köklendirme hormonunun avantajı işlemin gerçekleşme süresini hızlandırmasıdır.Ama mutlaka kullanılması da gerekmiyor.
Kullanacaksanız da Clonex Jeli ,tozdan daha güçlü bulduğumu söyleyip önerebilirim.
Ben bu yıl şimdiye kadar 15 kadar işlem yaptım hepsinde baltık torfu kullandım. Gayet başarılı sonuçlar aldım, şu anda sphagnum yosununu ben de bulamıyorum ama aynı içerikte satılan torflardan rahatlıkla bulabilirsiniz. Burdaki kritik nokta işlem üzerindeki torfun nemli kalmasını sağlamak.
Sonuç olarak, süre sizin için sorun değilse köklendirme hormonu şart değil. Sphagnum yosunu yerine de rahatlıkla bulacağınız torfları kullanabilirsiniz.
Sayın TOURKANA;
Köklenme süreci ne kadarlık bir zaman dilimini kapsamaktadır?
Özellikle torfsuz toprakla olmaz mı? Ben sadece toprak sararak denememi yaptım.
SAYGILARIMLA.
tourkana
05-06-2014, 10:05
Sayın TOURKANA;
Köklenme süreci ne kadarlık bir zaman dilimini kapsamaktadır?
Özellikle torfsuz toprakla olmaz mı? Ben sadece toprak sararak denememi yaptım.
SAYGILARIMLA.
Köklenme süreci agacın türüne göre değişir, köklendirme hormonu kullanılması ve iklim de diğer etkin faktörlerdir.
Akçaağaç 30-60 gün arası köklenirken, meyve ağaçları 60 gün ve üzeri, çamlar ise 180 gün-2 yıl arası kökleniyorlar.
Toprak torf yerine kullanılabilir, ama nemli tutmak daha zor olur bu yüzden sürekli kontrol etmelisiniz.
andronova
23-05-2019, 22:54
Bugün birkaç tane daha Akçaağaç köklendirmelerinden açtım, daha sonra alıştırma saksılarına aldım.Merhaba gördüğüm kadarıyla ilk fotoğrafta gövde üzerinde bir gözü işaret ediyorsunuz burası önemlimi köklendirme yapılacak yer göz çevresimi olmalı yoksa göz olmayan bölgede oluyormu bilginiz varmı acaba
TA-1024 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
muratcolak
25-04-2020, 10:58
Trabzon hurmasına yaptık hormon kullanmadan.. Daha önce deneyen varmıhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20200425/48f628842117d5d5ec741ee197b53921.jpg
SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.