View Full Version : Kızılcık Yetiştiriciliği
Mine Pakkaner
12-02-2007, 13:11
KIZILCIK YETİŞTİRİCİLİĞİ
Ülkemiz birçok meyvenin anavatanıdır. Bu meyvelerden biri de kızılcıktır. Kızılcık meyveleri vitamin C içeriği bakımından çok zengindir. Vitamin C içeriği portakalınkinin yaklaşık iki katıdır. Kızılcık ayrıca birçok mineral maddeler ve tanen içerir. Meyvelerinde kılcal damarları sağlamlaştıran, elastikliğini sağlayan ve kan basıncını normal tutan maddeler bulunur. Meyve, çekirdek, çiçek, yaprak, kabuk ve kökleri antiseptik özelliği ile yaraların tedavisinde mikroplara karşı ilaç olarak kullanılır. Bu gibi özellikleri ile son yıllarda tekrar ele alınmaya başlamış, tüketiminde artış olmuştur.
Ülkemizde kızılcık genel olarak yabani formlarda Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde sahil ve yüksek kesimlerinde dağlık alanlarda, dere yataklarında tek veya gruplar halinde bulunur. Malatya, Bursa, Yalova, Karabük, İstanbul illerinde sınırlı miktarda aşılı kızılcık yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Kızılcık, bizde ve diğer ülkelerde farklı şekillerde kullanılır. Kızılcıktan reçel, marmelat, meyve suyu üretilir. Çekirdek ve yapraklarından çay ve kahve yapılır. Taze kabuklarından esans ve dizanteri hastalığına karşı ilaç hazırlanır. Gıda sanayiinde, taze kuru ve sofralık olarak çok çeşitli işlemelerde, yemeklerde tat verici, kuru meyvelerinden hoşaf yapılarak yararlanılır. Meyvelere şeker dökülerek uzun zaman muhafaza edilir. Çok güzel tatlı, konserve şurup yapılır.
Ağacı çok sıkı, sert ve ağırdır. Ağacın özü sarı-kırmızı renkte, pembe beyaz odun cilalamaya uygundur. Sandalye, tekstil mekikleri kızılcıktan yapılır. Dokuma sanayiinde mekik yapılır. Değirmen dişlileri kızılcıktan yapılır. Yonga-biblo gibi el sanatları, büro malzemesi yapımında yararlanılır. Meşhur Devrek bastonları kızılcık ağacından yapılır. Kızılcık ağaçları erken çiçek açtığı için, arıcılık bakımından çok önemlidir. Bahçe düzenlenmesinde dekoratif özelliği yanında soğuklara çok dayanıklı olduğu için tercih edilir. Bazı ülkelerde erozyona karşı kuşak oluşturmada kullanılır.
BİTKİ ÖZELLİKLERİ
Kızılcık çok güçlü bir kök sistemi oluşturur. Kökleri fazla derine gitmez. Toprağa yakın olan kök sistemleri, toprak neminden çok iyi yararlanma özelliğindedir. Tiplere bağlı olarak ağaç 2-5 m yükseklikte olabilir. Ağaç dik, yayvan veya sarkık şekillerde olabilir. Gövde sayısı 1-6 arasında değişir. Dip sürgünleri ile kendini yenileme özelliğindedir. Bu şekilde zeytin gibi çok uzun ömürlüdür. Yapraklar mekik, yuvarlak ve oval şekillidir. Yaprakların alt kısımlarında yakıcı tüyler vardır. Kızılcık çiçekleri diğer meyvelerden önce açar. Açmaya Şubat ayında başlar ve 2-4 hafta devam eder. Meyve, bir ve daha yaşlı dallarda, bazen gövdede oluşur. Meyve şekli oval, yuvarlak, armut, silindir ve koniktir. Üst renk kırmızı, sarı, sarı-kırmızı, kırmızı-sarı olabilir. Et rengi ise kırmızı, pembe, krem, sarıdır. Çekirdek şekli mekik, oval ve yuvarlak olur.
http://www.agaclar.net/galeri/displayimage.php?imageid=34494
Şekil 25. Kızılcık ağacında çiçeklenme
http://www.agaclar.net/galeri/displayimage.php?imageid=31515
Şekil 26. Kızılcık meyveleri
FİDAN ÜRETİMİ
Tohumla üretim:
Olgunlaşma öncesi veya olgunlaşma sonrası yabani ağaçlara ait meyvelerden çıkarılan tohumlar, doğrudan küçük saksılara veya tohum parsellerine ekilirler. Bu şekilde elde edilen çöğürler, bir sonraki yaz aşıya gelirler.
Çimlenmeyi uyarıcı işlemler yardımıyla çok sert olan tohum kabuğu yumuşatıldıktan sonra tohumlar katlamaya alınırlar. Bu şekilde 18 ay sonra aşılamaya uygun çöğür elde edilir.
Aşılama
Doğal ortamda bulunan yabani kızılcık ağaçları çiçeklenme öncesi ilkbaharda budanır. Oluşan bir yaşlı sürgünlere T veya yongalı göz aşısı uygulanır.
Tohumdan elde edilen veya dip sürgünlerinden elde edilen çöğürlerin aşılanması yoluyla kızılcık fidanları elde edilir.
Çeşit değiştirme amacıyla da, budama ile oluşturulan sürgünlere göz aşısı yapılır.
Bunun yanında, iki veya daha yaşlı dallara kalem aşısı yapılabilir.
(T) göz aşısı Mayıs-Haziran aylarında sürgün ve Temmuz-Ağustos aylarında durgun aşı şeklinde uygulanır.
Yonga aşı, T göz aşısına göre daha erken dönemlerde de yapılabilir. Kızılcıkta yapılan aşılardan, zamanlamanın iyi yapılması ve tekniğine uyulması durumlarında çok iyi başarı elde edilir.
Çelikle üretim
Yapraklanmanın başlangıcından sonra yeni sürgünlerin yaklaşık 30 cm olduğu dönemden başlayarak, yaprakların döküldüğü tarihe kadar uygulanabilen yeşil çelikle çoğaltmadan 3000 ppm Indol Butirik Asit (IBA) uygulaması ile iyi sonuç alınır.
Yaprakların döküldüğü dönemden, çiçeklenme öncesine kadar olan dönemde alınan yapraksız çelikler ile, 5000 ppm IBA ile köklendirme yapılır.
Daldırma ile üretim
Kızılcık, daldırma yöntemiyle de çoğaltılır. Ancak bu yöntem ile istenilen sayıda fidan elde edilmesi güçtür. Ayrıca, daldırma ile elde edilen fidanlar, geç meyveye yatarlar.
EKOLOJİK İSTEKLERİ
Sıcaklık: Kızılcık meyveleri sıcakta çabuk olgunlaşır, irileşir, verim artar. Soğuklara dayanıklıdır. Ortam sıcaklığının minimum –37oC olduğu yerlerde zarar görmez. Bunun yanında, gölgeli yerlerden de hoşlanır, çok aşırı sıcaklardan olumsuz etkilenir.
Su: Kızılcık yetiştiriciliğinde su, en belirgin ve sınırlayıcı faktördür. Mutlaka su ister. Taban suyuna orta derecede dayanıklıdır. Aşırı yağış, çiçeklenme ve hasat zamanını olumsuz etkiler. Nemli yerlerde meyve kalitesi artar.
Toprak: Toprak bakımından fazla seçici değildir. Orta bünyeli, derin ve geçirgen topraklarda daha iyi gelişir ve iyi meyve verir. Kireçli topraklara dayanıklı, tuza az toleranslıdır. Toprak PH’sının 6.4-7.4 olduğu yerlerde iyi sonuç verir. Deniz seviyesinden yükseltisi 0-80-160 m; 300-500 m; 700-1200 m olan kuşaklarda yetişir. En iyi sonuç ilk iki kuşakta olmakla birlikte 700-1200 m yükseltilerdeki özel alanlarda da rahatlıkla yetişebilir.
BAHÇE TESİSİ
Toprak hazırlığı: Kızılcık bahçesi tesis edilecek olan yerdeki toprak analiz edilerek toprağın bitki besin maddesi ihtiyaçları belirlenir. Dikim öncesi toprak hazırlıkları yapılır.
Dikim: Daha fazla verim almak ve hasat periyodunu genişletmek amacıyla, birden fazla çeşitle bahçe kurulması önerilir. Çeşitlerin büyüme özellikleri ve arazi yapısı dikkate alınarak, dikim mesafeleri 4x4 m, 5x5 m, 6x6 m olarak belirlenir.
KÜLTÜREL İŞLEMLER
Budama: Budama, yaprakların dökülmesi ile çiçeklenme arasındaki dönemde yapılır. Ayrıca hasat sonrası kırılan dalların alınması, sürgünlerin seyreltilmesi amacıyla da budama yapılabilir. Budamada meyve tomurcuklarının önceden görülebilmesi, budama için büyük bir kolaylık sağlar.
Budama ile ağacın gelişmesine en uygun şekil oluşturulur. Ağaç gençleşir. Budama ile meyve irileşir ve kalite artar.
Dikim budaması dikimden sonra, ağacın toprak seviyesinden 50-70 cm’den tepe vurma şeklinde uygulanır.
Kızılcık rahatlıkla her türlü budamaya çok iyi tepki göstermekle birlikte, şekil budaması olarak kızılcığa modifiye lider formu önerilir. Bunun için lider dal ile birlikte 5-7 ana dal seçilir, ana dallar üzerinde yardımcı dallar oluşturulur.
Verim budaması, güneşlenmenin dengelenmesi, meyvenin ağacın her tarafına dağılması, gerektiğinde meyve seyreltmesi amacıyla yapılır. Bu arada çeşitli nedenlerden dolayı oluşan obur dallarda uç alma işlemi yapılarak, bu dallar 2-3 yıl içinde verimli hale getirilir.
Daha önce de söylendiği gibi, kızılcık kendini yenileyen bir meyvedir. Yaşlı ve verimden düşmüş ağaçlar, gençleştirme budaması yardımıyla gençleştirilir.
Uygulama:
• Ana dal düzeyinde gençleştirme
• Gövde düzeyinde gençleştirme şeklinde yapılır.
Sulama: Kızılcık yetiştiriciliğini sınırlandıran en önemli faktör sudur. Bu nedenle sulama çok önemlidir. Kurak ve susuz yıllarda meyve küçük kalır, verim ve kalite azalır. Sulama ile meyve iriliği artar, verim ve kalite yükselir.
Gübreleme: Yapılacak toprak ve yaprak analizlerine göre gübrelemeden çok olumlu sonuçlar alınır. Genel olarak, organik gübreler dekara 2-3 ton hesabıyla 3-4 yılda bir verilir. Azot dekara 15-20 kg, fosfor 30-35 kg ve potasyum ise 10-12 kg hesabıyla verilir.
Tarımsal Mücadele: Doğal olarak yetişen kızılcıklarda herhangi bir hastalık görülmemesine karşın, ticari olarak kızılcık yetiştiriciliğinin yapıldığı özellikle nemli yörelerde ve aşırı yağışlar sonrası botritis, antraknoz gibi hastalıklar etkili olabilmektedir. Bunlara karşı bakırlı preparatlar ile fungusit uygulamaları iyi sonuç verir. Orman ile sınır yerlerde ve ormandan açılan arazilerde tesis edilen yerlerde kök çürüklüğü zararı görülmüştür. Kızılcığın yetiştirildiği alanlarda diğer meyvelerde görülen meyve sineği, kabuklu bit gibi zararlılar kızılcıkta görülmüştür. Ancak önemli derecede zarara yol açmamışlardır.
Hasat: Kızılcık ağaçlarının bulundukları yükselti ve iklime bağlı olarak hasat Temmuz ortasından Ekim ayı başlarına kadar devam eder. Bir ağaçta bulunan meyveler aynı anda olgunlaşmaz. Bu nedenle 2-3 defada hasat yapılır. Ayrıca, kızılcık meyveleri hasattan sonra olgunlaşmaya devam eder. Olgunluk ilerledikçe irilik, meyvede şeker oranı artar, C vitamini ve sertlik azalır. Bu özellikten yararlanabilmek için meyvelerde renklenme başladığı zaman hasat yapılarak, pazara ulaşma anında tam olgunlaşma sağlanır; zararlanma oranı düşer. Hasat edilen meyveler en fazla 5 kilogramlık plastik veya karton ambalajlar ya da en iyisi 1-2 kilogramlık plastik kaplara konularak taşınmalıdır. Bu şekilde kayıplar azaltılmış, ürünün albenisi artırılmış olur.
Kaynak (http://www.konyatarim.com/index.asp?id=33&ay=35&yil=2002)
Mine Hn,
Çok faydalı ve güzel bir bitki olduğunu düşünüyorum. Ticari olarak düşünülebilirmi bilmiyorum ama ben 1 adet fidan diktim 1 ay önce. Fidan çok pahalı idi sanırım 15 YTL. Çoğaltmayı öğrenebilirsem sayıyı artırmayı deneyeceğim.
iyi günler
Merhaba,
Uzun zaman kimse yazmamış. Kızılcık fidanı nereden temin edilebilir? Saksıda yetiştirmeye uygunmudur?
samidayi
01-06-2008, 12:55
Saksıda yetiştirileceğini zannetmiyorum. Ama meyvesi çok güzeldir. Benim yaşadığım bölgede (Balıkesir-Bigadiç) Kızılcık kimse bahçesine dikmez. Bunlar genelde ormanlarda kendiliğinden yetişirler. Vatandaş olgunlaşınca ortaklaşa toplar.
Romantik
17-05-2009, 14:24
Şifa kaynağı Kızılcık ama değerini keşfetmekle geç kaldım.
Bir adet cekirdekten yetisme 2 yasinda bitkim var .
Bu sene biraz boy atti . Acaba Izmir kizilcik iklim ve rakim olarak bu bitki icin uygunmudur .
Bu meyveyi pazarda bir defa gorup alabildim .Ben marmelat icin kullaniyorum .
Bursa veya arkadasin soyledigi gibi Balikesirde yetistirmeye gerek yok-dogada bolca var.
işte kızılcığın faydalarına örnekler
http://www.beslenmedestegi.com/yararli-besinler/kizilcik-faydalari
http://arsiv.sabah.com.tr/2005/11/11/gny/sag101-20051102-200.html
kızılcık (cornus mas) (cornelius cherry) anavatanı Türkiye olan bir meyve olmasına rağmen gerekli önemi vermediğimiz meyvelerden
onca faydasına rağmen diğer meyvelerden hiç aşağı kalmayan hatta bazı besin değerlerinde daha üstün olan bu bitkiyi yeteri kadar tüketmiyorsak veya bahçemizin bir köşesine bir fidan dikmiyorsak ............
işte kızılcık dikmek için sebepler
1.besin değeri
2.verime yatınca bolca meyve vermesi
3.dekoratif süsleyici bitki olarak kullanılabilir
4.aşırı boy atmaz küçük bahçelerde de kullanabilirsiniz
7 Martta 2 sarı 2 kırmızı Tokat kızılcığı diktim, 3 tanesi tuttu ve yaprak vermeye başladı.
Tel kenarına hem rüzgar kesmesi, hemde tel örgüyü kapatması için dikildı.
Yurdumuzun guzel bitkileri dururken ,
goji , noni ve diger bitkilerin peşinden koşuyoruz(ben dahil).
Bence kaybolmaya yuz tumuş turlerle birlikte , kizılcık , kuşburnu gibi bitkilerin
onemini vurgulamak lazim .
Hem onlar yetişmek icin ozel şart istemiyorlar , zaten vatanımızı sevmişler :)
YeşilSeven
18-05-2009, 16:05
Faydaları gerçekten saymakla bitmez. Yusuf abiden edinip, 5-6 Martta Aydına diktiğim fidanların yakşaık 1 ay önceki halleri. 2 hafta sonra yanlarında olcam :p
Çelikten dikilen kızılcıklar kaçıncı yılında meyve vermeye başlar?
samidayi
03-07-2009, 13:33
Arkadaşlar benim böbreğimde sık sık taş oluşur. Doktorun tavsiyelerinden bir tanesi her öğünde en az yarım bardak kızılcık suyu içmemi önerdi. Taş oluşumunu engelliyormuş. Ama ben bunu biraz deneddim ama devamlı çok zor birşey.
Kızılcık çok geç meyve veren bir ağaçtır. Ena az 6-7 yıl. Dalı çok sağlamdır.
m_eroglu33
16-07-2009, 17:36
Tohumdan ekmek için, çok sert olduğundan dolayı tohuma özel bir işlem uygulanması gerekiyor mu?
Akdeniz bölgesinde de özellikle yayla'larda olur bu ağaç.
Samidayi nin dediği gibi kendiliğinden ortalıkta türer Akdeniz bölgesinin Namrun ve tekir yaylalarında sık görülür;dağda bayırda kendiliğinden yetişenleri görebilirsiniz hatta insanlar bahçelerinde çıkınca yetişmesine izin vermezler,sevenler bahçesinde tesadüf türemiş kızılcık ağaçlarından ancak 1 tanesinin büyümesine izin verir hepsi o kadar.halbuki kıymeti bilinmeyen bir nimettir benim gözümde.
mexicada Berry denilen ve kızılcıkla akraba olduğunu düşündüğüm bi bitkinin içindeki yüksek C vitamini sebebiyle vücuda en gerekli koruyucu ve özellikle arındırıcı özelliklerinden dolayı ecza firmalarına özel ekildiğini biliyorum VE BU KONUDA sitemizin büyüklerine bilgi sahibi değerli insanlarına danışmak istiyorum acaba biz türkiyede bu açığı kızılcıkla kapatabilirmiyiz?
bi kuşburnu nun yerini tutabilirmi?
şimdiden değerli cevap ve görüşleriniz için teşekkür ediyorum.
her sene annemle pazardan kızılcık alıp onu unla karıştırıp.. kızılcık tarhanası yaparız. üşüttüğümüzde nezle olduğumuzda.. bademciklerimiz şiştiğinde kısacası üst ve alt solunum yollarımızda bir sorun olduğunda.. sarımsaklı domatesli çorbasını yapar.. bol karabibiber ile içeriz.. güsel bir kızlıcık bulunduğunda çorbasının tadına doyulmaz..
her sene annemle pazardan kızılcık alıp onu unla karıştırıp.. kızılcık tarhanası yaparız. üşüttüğümüzde nezle olduğumuzda.. bademciklerimiz şiştiğinde kısacası üst ve alt solunum yollarımızda bir sorun olduğunda.. sarımsaklı domatesli çorbasını yapar.. bol karabibiber ile içeriz.. güsel bir kızlıcık bulunduğunda çorbasının tadına doyulmaz..
Tarhananın hazırlanış tarifini formdaki mutfak bölümünde bulunan (kışlıklar,turşular,reçeller) bölümünde verebilirmisiniz? Bizde yapardık.
Geçen bahar fidanistanbul'dan bir kızılcık fidanı aldım ve diktim, sağlığı iyi gözüküyor. Fakat yerini ben beğenmedim, başka bir yere dikmek istiyorum. Ne yapmalıyım. kuruma ihtimali var mı. Zarar görmeden yeni yerine nakil edebilirmiyim?
YeşilSeven
03-08-2009, 08:02
Geçen bahar fidanistanbul'dan bir kızılcık fidanı aldım ve diktim, sağlığı iyi gözüküyor. Fakat yerini ben beğenmedim, başka bir yere dikmek istiyorum. Ne yapmalıyım. kuruma ihtimali var mı. Zarar görmeden yeni yerine nakil edebilirmiyim?
Sn Nariçi, tavsiyem kış gelip te yapraklarını dökmeden, bitki uyku haline geçmeden değiştirmeyiniz.
Benim kızılcık fidanım 5-6 yaşlarında.
Birkaç defa çiçek açtı fakat meyve tutmadı, bu sene de hiç hareket yok.
Ne yapsam acaba, biraz daha sabır mı yoksa eksik kalan bir şey mi var?:(
Tarhananın hazırlanış tarifini formdaki mutfak bölümünde bulunan (kışlıklar,turşular,reçeller) bölümünde verebilirmisiniz? Bizde yapardık.
detaylı bilgiyi annemden öğrenip sizin dediğiniz bölüme yazıcam..
Çok iyi sulanmasına rağmen, kuvvetli bir yapraklanma oluşmadı.
Dünkü hali;
YeşilSeven
03-08-2009, 15:36
Çok iyi sulanmasına rağmen, kuvvetli bir yapraklanma oluşmadı.
Dünkü hali;
Şu anda canlı görünüyor, problem yok, yaprakları kurumadan yaz sıcaklarını atlatırsa en azından kök gelişimini sürdürür ve seneye daha güzel gelişeceğini düşünüyorum. Eğer sıcaktan yapraklar ve sürgünler kurumaya yüz tutarsa gölgeleme yapmanızı tavsiye ederim. Bu arada fidanı ne zaman diktiniz? Eğer nisan/mayıs ayı sonrası diktinizse belki sıcaklara kaldığı için tam gelişemiyor olabilir.
Mart başında dikildi. Dört kızılcıktan 3 tanesi yapraklı, diğeri kurudu.
Köksüz, dal halinde çelik olarak dikildi.
YeşilSeven
03-08-2009, 17:19
Ana gövde üzerinde bir iki tane küçük dallardan olsaydı biraz daha hızlı gelişirdi. Korkmayın köksüz olduğu için gelişimini sürdürsün yeter. Kök olmadan dal ve yaprak bekliyoruz :)
Sarı kızılcık - Ya da sarıcık mı desek :) -
http://www.jungseed.com/dp3.asp?c=574&SKU=20331
Romantik
23-09-2009, 09:49
Sarı kızılcık - Ya da sarıcık mı desek :) -
http://www.jungseed.com/dp3.asp?c=574&SKU=20331
Sayın mahon67,
Görüntüsü çok hoş,
Fidan temin etmek lazım.
Samsunlu55
24-09-2009, 21:59
Romantik arkadaşım bunun Samsun'un deniz görmeyen dağlarda önceden bulunduğunu ancak sonradan hiçbiryerde bulunamadığını söylemişti bir akrabağamız. Eskilerde böyle diyor. Siz Ordu'da bir soruşturun bulma ihtimaliniz azda olsa var gibi.
Romantik
28-09-2009, 20:44
Romantik arkadaşım bunun Samsun'un deniz görmeyen dağlarda önceden bulunduğunu ancak sonradan hiçbiryerde bulunamadığını söylemişti bir akrabağamız. Eskilerde böyle diyor. Siz Ordu'da bir soruşturun bulma ihtimaliniz azda olsa var gibi.
Sayın Samsunlu55,
İnşallah dediğiniz gibidir. Buralarda bulabilirsek ne güzel olur.
tugay0614
01-10-2009, 15:31
Bizim Bolu'nun Mengen İlçesi Dağlarında da Oldukça Bol Bulunur Kızılcık Bizim Yörede Kren diye adlandırırız Eylül ayında meyveleri Olgunlaşır Güney Yamaçlarında yetişenlerin Meyve Tutumu daha Fazla Olur Çekirdekten Oldukça zor yetişen Bir Ağaç Türüdür Geç Gelişim Gösterir Geç Meyve ye yatar
7 Martta 2 sarı 2 kırmızı Tokat kızılcığı diktim, 3 tanesi tuttu ve yaprak vermeye başladı.
Tel kenarına hem rüzgar kesmesi, hemde tel örgüyü kapatması için dikildı.
SEvgili k0900 sarı kızılcık derken sarı meyvelimi? Fidanını nerden temin ettiniz acaba? Bizimde artık kızılcık kultivarları toplamaya başlamamız lazım.
Nereden bulmuş, hakikaten bizde öğrensek. Sayın bari sizin fotoğraftakiler nereden?
Ben nette öyle gezerken buldum. Yurtdışında çok sayıda kultivar var aslında.
Çocukluğumda, en çok tükettiğim meyve. Hele ekşisi (kaynatılarak çıkarılan özü. Siyaha yakın bir rengi vardır, koyu kıvamlıdır. Bir kapta suyla iyice karıştırılır, içine şeker katılır ve içilir) Ancak, şimdilerde ekşisi ile kimse uğraşmıyor. İzmir Urla'daki bahçemde (çocukluktan kalan özlemle olsa gerek), bir kısmı çekirdekten üretilen bir kısmı ise fidanlıklardan satın aldıklarımla-bir tanesi de aşılı-diktiğim 8 tane fidan var. Aşılı olan oldukça iyi bir gelişme gösterdi. Hatta İzmir sıcağına inat, oldukça da boy attı. Üzerinde de şimdiden oluşan çicek gözleri var. Meyve verir mi bilemem. Sabırla bekliyorum. Ancak, sanıyorum İzmir bu iş için pek uygun değil gibi geliyor. Bekleyip, göreceğim.
Sn. Bari, evet sarı meyveli.
Çelikler Tokat'tan geldi, 3 tanesi tuutu demiştim, 4 tanesi tutmuş.
Yalnız çok az yapraklılar, baharda nasıl bir gelişme olacak merak ediyorum.
Yabancı ve üretilmiş üzümsülerden yerli bitkilerin yüzüne bakan pek yok.
Son yıllarda kimse dikmediği gibi, olanlarında bir kısmı kesilmiş.
Baharda çelik temin edebilirsem size gönderirim.
Çok sevinirim,sarı meyveli galiba ülkemizde kaybolmaya yüz tutmuş bir tür.
tevhit06
24-11-2009, 07:34
aşılı Kızılcık, böğürtlen ve ahu dudu Fidanlarını nerden temin edebilirim, internette fidan satan firmalar çok pahalı satıyor, örneğin İnegölden 4.5 tl ye aldığım bazı fidanlar internette 10 tl civarında satılıyor.
Kızılcık fidanı teminini ''Tokat fidancılarından'' internetten arayarak yapabilirsiniz.
Fidan üreticilerinin listesi Tarım bakanlığı sitesinde var.
Tokat dememin sebebi; dağ taş kızılcık dolu, halkta marmelat vs. tüketimini çok yapar, iyi kızılcık kullanılır.
Sevgili k0900 haklısınız.
Bahçemizde iki ağaç kızılcık vardı ama meyveleri çok ufak daha doğrusu çekirdekleri büyük ama etlli kısımları azdı.
Daha sonra aşılı kızılcık aldım Alara'dan. Meyve büyüklüğü neredeyse erik kadar ama üzerinde çok meyve olmadı bu sene.
Genelde sorbe olarak kullanıyorum, hafif burukluğu hoş oluyor.
Geçtiğimiz haftalarda Alara fidancılık bahçelerini gezdim, pek çokta fidan aldım. Kızılcık sattıklarını bilmiyordum :)
Henüz sevkiyat yapılmadı, hemen ilave yaptıracam, teşekkürler.
Biz aldığımızdan çok memnunuz, tavsiye ederim.
tevhit06
23-12-2009, 15:38
Sayın ağaç dostları, Kızılcık fidanını Ankara civarında nerden temin edebilirim yardımcı olursanız memnun olurum.
Samsunlu55
25-12-2009, 22:01
Bahçemin merkezi sayılabilecek konumda yer alan diğerleri içinde meyvesi en güzel ve bol olan kızılcığa birkaç yıldır yapmadığım budamayı yaptım bayağı dal çıkardım. Yarım günlük bir çalışma oldu. Ağacın gövdesi resimde görünüyor, genel görüntüyü çekmedim, oda yazın süpriz olsun:D
119119
119120
Kızılcığı yeni yerine diktim. Ormanda çok gördüm ama kışın hiç dikkatimi çekmedi ve bakmadım. Şuan bazı gözlerde çiçek tomurcuğuna benzer iri tomurcuklar var bunu bilen var mı?
120268
120269
Samsunlu55
01-01-2010, 20:42
Onlar çiçek tomurcuğu bu sene havalar normal sıcaklığın üstünde gittiği için tomurcuklar şişkin bir şekilde beklemede. Bir tanesini koparıp içini açarsanız çiçeğin sarılığını görürsünüz, deneyin.
Ben de öyle tahmin ettim ama çok erken diye düşündüm. Herhalde geldiği iklimi unutmamış.Teşekkür ederim.
mer.cann
06-01-2010, 10:33
Selamlar.Peki kızılcığı(kiren) çekirdekten yetiştirmek için ne yapmamız gerekiyor?? Bir bilgisi olan varsa lütfen paylaşsın...
Ben fidanı aşılı diye aldım, fidanistanbul'dan. Çekirdekten olursa nasıl olur bilmem ama ben ormanlarda gördüğüm çamların arasındaki yaşlı kızılcıklar aşılımıydı onu da bilmiyorum.
Samsunlu55
06-01-2010, 11:27
Selamlar.Peki kızılcığı(kiren) çekirdekten yetiştirmek için ne yapmamız gerekiyor?? Bir bilgisi olan varsa lütfen paylaşsın...
Çekirdekten yetiştirmek için bazı işlemler uygulanması gerekiyormuş fakat bizim yazın yedikten sonra sağa sola attığımız çekirdeklerden çıkan bir kızılcık var 1 senede çok hızlı bir gelişimi oluyor 3 aylık farkını ve son halinin fotoğraflarını bu sayfada paylaşacağım, bunun gibi kızılcık ağaçlarınında altırda birsürü çimlenmiş fidan bulunur. Ayrıca geçende sn. nariçi'nin fidanının tomurcuğunu gördükten sonra bende tomurcukların fotoğraflarını çektim hepsini eklerim ilerleyen günlerde.
Ben fidanı aşılı diye aldım, fidanistanbul'dan. Çekirdekten olursa nasıl olur bilmem ama ben ormanlarda gördüğüm çamların arasındaki yaşlı kızılcıklar aşılımıydı onu da bilmiyorum.
Sn. nariçi, aşılı kızılcığın anacı ne? Biliyormusunuz.
Çamlıbel14
08-01-2010, 16:15
Merhaba.Çekirdekten yetiştirilmesi uzun sürüyor.Geçen sene bizimkiler kızılcık tarhanası yapmak için pazardan 3-4 kg. kızılcık(kiren) almışlar.Çıkan çekirdekleri ben de bahçeye döküp üzerini toprakla kapattım.Geçen sene bir süre baktım.Hiç patlayan olmadı.Bugün tesadüf eseri baktım.Bayağı çekirdek patlamış.Bu sene inşallah çok kızılcık ağacım olacak.İstediğim her tarafa dikibilecem.Demek istediğim çekirdekten 1 sene sonra çıkmaya başlıyor.En azından benimkiler öyle.Çekirdekten yetiştirmek istiyen arkadaşlar bu süreyi gözönünde tutsunlar.
Samsunlu55
08-01-2010, 23:44
Valla benim çekirdekten çıkan kızılcık yaz süresince sizi şaşırtacağını düşündüğüm kadar sürgün attı.
Samsunlu55
09-01-2010, 01:09
121230
Burdaki tomurcukların son durumu bu, baharda patlamak üzere hazırlar...
121231
121228
121229
Samsunlu55
09-01-2010, 01:26
121232
İlk fotoğraf can erik zamanı çekildi. O zaman kümesin arkasınındaki taşları dip tarafa yığıp üstünü ot çöple kapatmak için girmiştik. O gün gördüm kızılcık bittiğini birkaç gün sonrada fotoğraf çektim.
121233
Bu fotoğrafta sonbahardaki hali... Bir senelik sürgününü görülebilmektedir. Yani geçen kış orası bomboşken şimdi bir kızılcık var. Altını özellikle çizmek isterim önceden orda bir kızılcık ağacı yoktu. Eski kızılcık tekrar yeşermiştir diye düşünenler olabilir diye söylüyorum. Tamamen tohumdan bitme...
121234
Son fotoğraftada tüm alt dallarını kestikten sonraki hali görünüyor. Bazıları diyebilir niye sırık gibi bıraktın. Bunun nedeni kümes arkası olması ve ilerde toprak doldurulun düşüncesidir.
Saygılarımla...
Samsunlu55
02-03-2010, 21:21
Geçen hafta çekilen kızılcık fotoğrafları...
128001
127998
128000
128003
128004
bahtiyar02
02-03-2010, 22:20
Maşallah.Kızılcığın güney doğuda yetişe bilirmi acaba?Aşırı sıcaklardan etkilendiğini okumuştu.Sıcaklık derecesi ne kadar olmalı?
Saygılar
Samsunlu55
03-03-2010, 11:18
Hiçbir fikrim yok sizin oraların sıcaklığı ile hiç karşı karşıya kalmadım, burda yazları en fazla görülen sıcaklık değerleri 30 derece civarı olur.
Güngör Salman
03-03-2010, 13:25
Tohumdan yetiştirdiğim kızılcık saglıklı bir şekilde büyümeye devam ediyor.
bahtiyar02
04-03-2010, 14:28
Hiçbir fikrim yok sizin oraların sıcaklığı ile hiç karşı karşıya kalmadım, burda yazları en fazla görülen sıcaklık değerleri 30 derece civarı olur.
Sizin bölgede 30 derece + nem var.Bizde nem oranı sizin bölgeye oranan az,sıcaklık 40 derece ve daha yukarıda çıkabiliyor.
Sizin bölgede 30 derece + nem var.Bizde nem oranı sizin bölgeye oranan az,sıcaklık 40 derece ve daha yukarıda çıkabiliyor.
Sayın bahtiyar02 sanırım yetişir denemekte yarar var ne kaybedersiniz türkiyenin her bölgesinde ki ormanlarıda yabani olarak yetişiyor saygılar
Samsunlu55
16-03-2010, 21:23
Kızılcığı dona dayanıklılığı hakkında rakamsal bilgisi olan var mı:confused: Haşlanmaya doğru gidiyorlar:(
sezgin53
17-03-2010, 10:56
Kızılcığı dona dayanıklılığı hakkında rakamsal bilgisi olan var mı:confused: Haşlanmaya doğru gidiyorlar:(
Sayın Samsunlu 55 konu başlığında her konuda bilgi verilmiş .
Soğuğa dayanıklı. -37 dereceden söz ediliyor.
60 yıllarda Sakarya'dan Giresun'a getirip diktiğimiz fidanlar sağlıklı bir şekilde meyve veriyor. Aşısız olduğu için meyveler küçük.
Çocukken bizlere seni kızılcık sopasıyla döversem görürsün diyorlardı.
Çok sağlam olduğunu biliyorsunuzdur. Ayrıca yapraklarının altındaki tüylerde kaşıntı yapıyor.
Samsunlu55
17-03-2010, 11:13
Sn. sezgin53, soğuğa dayanımını ve diğer özelliklerini biliyorum, benim sorduğum dona dayanıklılığıydı.
Kızılcık karadenizin tamamında, iç anadoluda (Ankara) yetişiyor.
Bu kızılcık fidanında 10 civarında çiçek vardı, hepsi de döküldü.:(:(
Normal kızılcık meyvesi vermesi için kaç yıl gerekli:confused:
146382
Benimkindede aynı durum oldu. :(
Samsunlu55
23-05-2010, 16:02
Aşısız kızılcık verime erken yaşlarda başlar ama bu kadar gençken başlamaz. Sizin kızılcığınızın aşılı olduğunu yazmıştınız. Yabani kızılcık dediğimiz kızılcık(siyah meyveleri olan) bu boylardayken meyveye başlar. Yabani kızıkcığa aşılıysa meyve verebilir...
budak-botanik
24-05-2010, 10:40
Kızılcık Konya'da açık havada yetişirmi , yetiştiren arkadaşımız var mı?
Şu anda budama yapmak için uygunmudur ?
Fidanım çok sulak yerde boyuna yan dal veriyor .
Enine genişledi fazlasıyla - 3 yaşında .
Bu da benim kızılcığım, geçen yıl meyva vermedi bu yıl hiç bakamadım, bahçeye gidince kontrol edeyim.
146609
Samsunlu55
20-08-2010, 00:36
Birkaç kızılcık fotoğrafı ekliyorum, komşu bahçede aşılı kızılcık var normal kızılcığın 2-3 katı oluyor gerçekten çok güzel, onun fotoğrafı yok...
166749
166750
166751
166752
166753
Sn Samsunlu55, gözlerimiz bayram etti, bu ne güzel bir ağaç, kızılcığı çok severim daha doğrusu hoşafına bayılırım, ne yapayım kolayı gazozu iki bardak hoşaf ne hararet bırakıyor ne yorgunluk.
Üstelik doğal hiçbir katkı yok hiçbir zehir yok üstelikte çok ucuzmuş ben dağa toplamaya gidecektim, hanım değmez gitmeye dedi, dağ köylüleri pazara getiriyorlar kilosuda 1- 1.5 lira bu paraya gidip toplamaya değmez.
Bu hafta on kilo almış kaynatıp kaynatıp gönül rahatlıyla içiyoruz. Herkese de tavsiye ederim.
Samsunlu55
20-08-2010, 01:35
Sn. Lilium, kızılcık zamanı geldiği zaman benimde dolabımdan eksik olmaz kızılcık suyu. Kışın ise kaynatılıp konserveye konan kızılcık sulandırılıp içilir.
Kafkas57
21-08-2010, 11:02
Kızılcık hoşafı gerçekten harikadır.Hele sıcak ve nemli oruç günlerinde vucudun hararetini alır , kuvvet ve serinlik verir.
metinata
22-09-2010, 21:48
Kızılcık karadenizin tamamında, iç anadoluda (Ankara) yetişiyor.
meyve tutumu nasıl
birde ankaranın neresi değişik mikro iklimler mevcut olabilir
Sn Samsunlu55 , maşallah .
Samsunlu55
23-09-2010, 15:43
Ağustostaki sıcaklarda dolayı bazı ağaçlar meyvelerini olgunlaştırdıktan sonra ağacın üstünde dökülmeden kendiliğinden kurudular, geçen hafta 1 kova topladım:)
Samsunlu55
30-10-2010, 18:55
Ekim başına kadar dökülmeden ağacında bekleyen kızılcıklardan iki kare fotoğraf, birkaç gün sonrasında ağaçta bir tane dahi kalmadı.
177703
177704
Samsunlu55
08-04-2011, 22:33
Geçtiğimiz hafta içerisinde kızılcığın tam çiçeklenme zamanıydı, çekimi kaçırdım. Bugün bir fotoğraf çektim. Geçen seneki fotoğrafların (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=588969&postcount=55) çekilme tarihi 23 şubat, bu fotoğraf 8 nisan.
201873
Ooo oh dağ taş kızılcık. Ne güzel, biz de birtane yetiştireceğiz diye çırpınıp duruyoruz. O kızılcıklardan olgunlaşırsa isterim. Size de afiyet olsun.
bahtiyar02
09-04-2011, 13:18
Bu yıl bende 3 kök kızılcık diktim. Bir kökü sağolsun sevgili Tubay gönderdi.Diğer iki kökü bursa Kastelde bir fidancıdan. Umarım yetişirler.
Kızılcık, hünnap, üvez, frenk ve bektaşi üzümü, Çitlenbik, Karamuk, ahlat; küçükken dağda taşta, gizlice girdiğimiz çiftlik/bahçelerde yediğim meyveler.
Belki de özlemim nedeniyle, 2 sene önce, 2 aşılı fidan ektim apartman bahçesine. Biri kurur gibi oldu ama 1 sene sonra toparladı. Her ikiside yeşermekte şu anda. Gölgedeler, çok az güneş alıyorlar. Çiçek ve meyve için erken sanırım daha. 3 yaşında olsalar gerek.
Teşekkürler sayfa ve verilen bilgilere.
Saygılarımla lütfen.
Bu sefer meyve ağaçlarını alırken cinslerine çok dikkat etmeye çalıştık. Kızılcık almak hiç aklımda yoktu ama fidanlık sahibi "2 tane getirttim birini ben diktim, ilaç niyetine muhakkak dik, bak bu cinsi kolay kolay bulamazsın" deyince aldık.
Bahçemizin ilk ürünleri... :)
321321
Oldukça iriler...
321322
Güler hanım ölçünce benimkiler ne durumda diye merak ettim. Boy ölçüşemeyiz tabii ama hedefi büyük tutmak gerek. :)
321323
321324
Sayın k0900, Paylaşmış olduğunu bir mesajda sarı ve kırmızı kızılcık resimleri mevcut. Bunlar sizde mevcut mu yoksa başka bir yeden alıntı mı? Kırmızı elimd mevcut ama sarısını arıyorum bu konuda bilgi aktarırsanız sevinirim. Teşekkürler
denizakvaryumu
24-12-2012, 21:33
Keşke Sn.k0900 foruma geri dönse ...
Mehmet Bey küskünlük bitsin gari :)
Tohumcu Nılgun
10-03-2013, 02:18
Arkadaslar, yasadigim sehirde neredeyse butun parklarda cokca Kizilcik Agaci goruyorum. Tahminlerime gore bu ve buna benzer Agaclari Parklara bol bol dikme nedenleri gorselligin yanisira parkta yasayan hayvanlar olsa gerek. Parklarda cok sayida Sincap, Tavsan ve egzotik kuslar var.
Dun parkta dolasirken Kizilcik Agaclarinin iyice cicege burunduklerini gorunce, dayanamayip biraz fotograf cektim.
Amma nazlı büyürmüş bu kızılcık..7 yaşına girdi, boyu hala 1.5 metreyi bulmadı:
kocasinan
15-03-2013, 08:48
Sayın pria, kızılcık ağacınızın büyümeme sebebi bence hemen yanındaki ağaç olabilir; yanındaki büyük olan ağaç kızılcık ağacınızın gücünü alıyordur ve büyümesine engel oluyordur. Kızılcık ağacınızı uygun mevsimde başka bir yere naklederseniz daha iyi büyür, ikinciside kızılcık ağacınızda gördüğüm kadarıyla iki veya üç ana dal var bunları tek ana gövdeye düşürüp güzel bir budama yaparsanız daha iyi olur diye düşünüyorum ama ben bu konuda uzman değilim sadece fikirlerimi söyledim. Kolaylıklar dilerim.
grafiker07
29-07-2013, 10:43
merhaba arkadaşlar bendede bir kızılcık ağacı var 3 sene oldu dikeli neredeyse diktiğim gibi duruyor gelişme çok çok yavaş onunla beraber diktiğim ağaçlar çok güzel sürgünler verdi ama kızılcık randımanlı büyümüyor
Mehmet Kemer
12-08-2013, 12:01
Bu sefer meyve ağaçlarını alırken cinslerine çok dikkat etmeye çalıştık. Kızılcık almak hiç aklımda yoktu ama fidanlık sahibi "2 tane getirttim birini ben diktim, ilaç niyetine muhakkak dik, bak bu cinsi kolay kolay bulamazsın" deyince aldık.
Bahçemizin ilk ürünleri... :)
321321
Oldukça iriler...
321322
Güler hanım ölçünce benimkiler ne durumda diye merak ettim. Boy ölçüşemeyiz tabii ama hedefi büyük tutmak gerek. :)
321323
321324
Merhaba, bu kızılcık türünün adı nedir bilgi verebilir misiniz?
cörekotu
08-09-2013, 22:17
Sarisi da varmis hic duymamistim, cokta güzel bir tane edinmek lazim.
hakansqr
11-11-2013, 10:23
bahçemizde çok yıllık kızılcık ağacımız var.içten çıkan,sık ve gölge yapan dallarını budadım,kökün dibinden çıkan birçok sürgün var iki tanesine 8000 ppm hormon ile havai daldıma yaptım sizce tutma ihtimali nedir?ana dallardaki gibi meyvesi kaliteli olurmu?teşekkürler
amatör_16
27-01-2014, 06:53
:rolleyes:Geçen hafta çekilen kızılcık fotoğrafları...
128001
127998
128000
128003
128004
amatör_16
27-01-2014, 06:57
arkadaşlar kızılcığa ilği duyan herkese burdan sesleniyorum nasipse 2015 son baharında elimde 1500 adet bizzat kendim aşıladığım aşılı kızılcık fidelerim satışa ve dikime hazır olacaklar ilgilenen arkadaşlara şimdiden duyrulur.
amatör_16
27-01-2014, 06:59
arkadaşlar öncelikle selamünaleyküm ben bursa inegölden cüneyt inegölden sizlere kucakdolusu sevgiler:p Kızılcığa ilği duyan herkese burdan sesleniyorum nasipse 2015 son baharında elimde 1500 adet bizzat kendim aşıladığım aşılı kızılcık fidelerim satışa ve dikime hazır olacaklar ilgilenen arkadaşlara şimdiden duyrulur.
amatör_16
27-01-2014, 07:01
arkadaşlar öncelikle selamünaleyküm ben bursa inegölden cüneyt inegölden sizlere kucakdolusu sevgiler Kızılcığa ilği duyan herkese burdan sesleniyorum nasipse 2015 son baharında elimde 1500 adet bizzat kendim aşıladığım aşılı kızılcık fidelerim satışa ve dikime hazır olacaklar ilgilenen arkadaşlara şimdiden duyrulur.
Merhaba,
Uzun zaman kimse yazmamış. Kızılcık fidanı nereden temin edilebilir? Saksıda yetiştirmeye uygunmudur?
amatör_16
27-01-2014, 07:04
arkadaşım tabikide uygundur fakat saksının epeyce bi büyük olması gerekiyor.E nihayetinde bi ağaçtan bahsediyoruz bunun ilerki yıllarınıda gözönünde bulundurursak silindir şeklinde bitane varil olabilir mesela
amatör_16
27-01-2014, 07:07
bahçemizde çok yıllık kızılcık ağacımız var.içten çıkan,sık ve gölge yapan dallarını budadım,kökün dibinden çıkan birçok sürgün var iki tanesine 8000 ppm hormon ile havai daldıma yaptım sizce tutma ihtimali nedir?ana dallardaki gibi meyvesi kaliteli olurmu?teşekkürler
olmuyo arkadaşım ben denedim olmadı ama bence ****** bu *** fikrim boşa zaman kaybı onca masraf vede karşılığında koskoca bi hayal kırıklığı ve yıkılan ümitler saygılar
:p
amatör_16
27-01-2014, 07:10
arkadaşlar öncelikle selamünaleyküm ben bursa inegölden cüneyt inegölden sizlere kucakdolusu sevgiler Kızılcığa ilği duyan herkese burdan sesleniyorum nasipse 2015 son baharında elimde 1500 adet bizzat kendim aşıladığım aşılı kızılcık fidelerim satışa ve dikime hazır olacaklar ilgilenen arkadaşlara şimdiden duyrulur.
amatör_16
27-01-2014, 08:09
arkadaşlar öncelikle selamünaleyküm ben bursa inegölden cüneyt inegölden sizlere kucakdolusu sevgiler Kızılcığa ilği duyan herkese burdan sesleniyorum nasipse 2015 son baharında elimde 1500 adet bizzat kendim aşıladığım aşılı kızılcık fidelerim satışa ve dikime hazır olacaklar ilgilenen arkadaşlara şimdiden duyrulur.
amatör_16
27-01-2014, 19:15
arkadaşlar öncelikle selamünaleyküm ben bursa inegölden cüneyt inegölden sizlere kucakdolusu sevgiler Kızılcığa ilği duyan herkese burdan sesleniyorum nasipse 2015 son baharında elimde 1500 adet bizzat kendim aşıladığım aşılı kızılcık fidelerim satışa ve dikime hazır olacaklar ilgilenen arkadaşlara şimdiden duyrulur.
Aynı mesajı neden yazıyorsunuz ?
evandevan5
25-03-2014, 12:37
ben tohumlarından ektim ama çimlenme şansı varmıdır?
Lonicera
06-03-2015, 18:50
6 yaşındaki kızılcık 3.defa çiçeğini gösterdi ama bir türlü meyve tutamıyor. Bu yıl da meyvesini göremezsem yer değişikliği yapacağım.
aydemiraydın
08-08-2015, 13:06
kızılcıktan randıman alamadım. başka bir şey dikecem.
Lonicera
08-08-2015, 13:59
Aynen, aşsız olunca çok sıkıntılı oluyor meyve ağaçları. Ben de sökmeyi düşünüyorum bu sonbaharda.
aydemiraydın
29-08-2015, 08:32
bu bahar kızılcık fidanı aldım. üzeri çiçek doluydu fakat meyve vermedi. hatta kurumuya başladı yapraklarını döktü. bende bir firmadan aşılı yalova kızılcığı aldım. yaprakları çok büyük ve gösterişli bunu yetiştirmeyi deneyeceğim diğerini arazinin bi kıyısına dikip kendi haline bırakacağım belki olur.
Taşlıbahçe
29-08-2015, 14:40
6 yaşındaki kızılcık 3.defa çiçeğini gösterdi ama bir türlü meyve tutamıyor. Bu yıl da meyvesini göremezsem yer değişikliği yapacağım.
Kızılcıklar çekirdekten yetiştirildiğinde ergenliğe geç giriyorlar. Bende de şu an 6 yaşını doldurmuş iki fidan var. Daha çiçek dahi görmedim.
Ama, sizin fotoğraftakinin kızılcık olduğuna emin misiniz(?) Şayet kızılcıksa pek yetiştirilen bir tür değil herhalde, yabancı geldi bana...
Lonicera
29-08-2015, 14:59
Hem de sertifikalı:)))) Arka planda malta eriği var. Kızılcığın çiçeğini yakın plan almak için üst yapraklı kısımlarını görüntüleyemedim. Bu yanıltmış olabilir sizi.
Taşlıbahçe
29-08-2015, 21:50
Hem de sertifikalı:)))) Arka planda malta eriği var. Kızılcığın çiçeğini yakın plan almak için üst yapraklı kısımlarını görüntüleyemedim. Bu yanıltmış olabilir sizi.
Yanıltan dikkatsizliğim oldu :) Şimdi tekrar bakınca ne kadar da belli :)
Lonicera
23-02-2016, 12:37
''Hadi bakalım bu yıl da meyve bağlama da görelim''. Biraz tehdit işe yarayacak mı göreceğiz:)
Moskov52
08-03-2016, 11:07
Uzun zamandır aradığım bir tür,nihayet ☺
neyapsak
14-09-2016, 15:57
merhaba..kızılcığı bende çok severim..
hobi bahçemde bir kök ektim..
2 yaşını bitirip üçe girecek..
neredeyse hiç boy yapmadı..
belki ANTALYA'da 45 derece sıcakta büyüme ve yetişme sorunu yaşıyordur..
ama hemen yanında kestanenin kendisinden yetişen kestane var..
o bu yıl 2 tane kestane verdi.fakat meyvesi ceviz kadar olup kurudu..ama hala ağaçda asılı
neyse ,merakla kızılcığımın önce çiçek açmasını bekliyorum..
çiçek açıp meyveye dönmemesi döllenme için yeterince rüzgarın olmamasına,besin eksikliğine,aldığı besinlerin meyveye yetmemesi gibi sebeplerden oalbilir.
benimki acemi yorumudur..lütfen dikkate almayınız.
merhabalar,
benim kızılcık çeliğine ihtiyacım var ankara da yaşıyorum nasıl temin edebilirim.
kızılcıktan randıman alamadım. başka bir şey dikecem.
17 yaşında bir kızılcığım var fidanlıkta..insan boyunu geçti, dallandı budaklandı, her yıl pıtrak gibi çiçek açmasına rağmen bir tek meyvesini koparıp yemek nasip olmadı :(
Arkadaşlar kızılcık fidanı geç gelişen ve geç meyve veren bir ağaç. Kökler derine gitmiyor. Yüzeysel bir kök sistemi var. Bu nedenle susuz kalmaya dayanamıyor. Sulamaya dikkat etmek gerekiyor. Tohumdan yetiştirilebiliyor.
Bizim burada zemheride ilk açan ağaç kızılcık ağacı. Şu anda yıkılıp apartman yapılan yerdeki kızılcık ağacı ne olduğunu anlayıncaya kadar hiç meyve verdiğini görmedim.
Üç kere çiçek açıp üçüncüsünde meyve tutumu oluyormuş. Tohumdan yetişen almış olduğum kızılcıklardan bu güne kadar çiçek açan olmadı. Aşılı olarak almış olduğum kızılcık ise çiçek açtı. Sulamaya dikkat etmeme rağmen toprağın çok süzek olması nedeni ile kızılcıklar çok iyi gelişmiyorlar. Suyu daha çok tutan dışarıdan getirmiş olduğum topraklara dikmem gerekiyor. Yoksa çok fazla büyümeyecekler. Tozlaşmada sorun olabilir düşüncesi ile birden fazla dikmeye çalıştım. Toplamda altı tane kızılcığım oldu. Yerlerini değiştirmeyi düşünmesem aşı yapacaktım.
CornusMas
17-03-2018, 21:04
15 yaşında bir kızılcık ağacım var benim. Yıllardır hiç sektirmeden meyve verir. Bol bol reçel, marmelat yeriz sayesinde. Kızılcık kendi kendini tozlayabiliyor (elbette çapraz tozlanma daha iyi), kızılcık ağacımın yakınında başka hiç kızılcık yok mesela. Üç kere çiçek açma olayını ise hiç duymadım.
Yazın 2-3 kez sulamayı ihmal etmiyorum. Hem yapraklar sıcaktan buruşmuyor hem de meyveler irileşiyor.
Dere içlerinde, çınarların gölgesinde kökleri daima su bulan kızılcık ağaçlarının daha mutlu bir görüntüsü var sanki. Bu nedenle ağacımın yakınında, güney yönünde çıkan kurtbağrı fidanını büyütmek ve kızılcığa gölge yapmasını sağlamayı hedefliyorum.
Bu kızılcık ağacı değil..yeni dünya ağacı
6 yaşındaki kızılcık 3.defa çiçeğini gösterdi ama bir türlü meyve tutamıyor. Bu yıl da meyvesini göremezsem yer değişikliği yapacağım.
Bu ağaç yeni dğnya kızılcık değil
Diyarbakır'da yaşıyorum internetten 2 adet aşılı yalova kızılcığı siparişi verdim. Bu bölgede olup dikim yapan var mı? Dikim sonucunuz nasıl?
ozcantekin
18-03-2020, 11:34
Merhaba,bende kızılcık meyvesini çok sevenlerdenim. Üç yıl kadar önce 2 adet fidan almıştım, yaklaşık 40 cm boyundaydılar ve o tarihte baya fiyatlıydılar. Şuan yaklaşık 190 cm kadar oldular önceki sene birer avuç meyvesinden taddık, geçen sene de 2 fidandan yaklaşık ayak üstü atıştırmalıklar hariç 1,5 kg kadar meyve topladık, meyvelerini 3-4 adet buzdolabı poşetine koyup komposto yapıyoruz, bir poşetini açıp denedik, çok lezzetli bir tadı vardı, bu durumdan mutlu oldum. En son bu sene 7 adet daha kızılcık fidanı satın aldım, boyları 150-170 cm arası iki çeşit. İki tanesinde çiçek vardı muhtemelen meyvesini göreceğiz diğerlerinde yoktu... Bu uğraş beni çok mutlu ediyor, 4 dönüm kadar tarlamız var bakarsınız oraya tamamen kızılcık ekerim, pazarlama konusu nasıl olur bilemiyorum, kendini kurtarırmı ama hiç kazanamasam da yeşilliği, şubatta açan çiçeğinin görüntüsü bizi mutlu eder.
Kadri bilinmeyen bitkilerden, pazarda onca meyve arasında ücra bir köşede alıcısını bekler, gerçekten muhteşem bir meyve, gerektiği gibi kıymeti anlaşılırsa, diğer meyveler gibi çokça tüketilir, hatta daha da fazla...
zafertopcu
11-05-2020, 21:59
Bu sene ektiğim aşılı kızılcık fidanlarım baştan güzel gelişim gösterirken sonradan yaprakları bu şekilde oldu . Acaba bir tür mantar hastalığı gibi birşey mi bu?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200511/e0243f8ba5693d13a4cafba4857515a0.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20200511/ce5bed0f0d557bb6e66cdf4c7044e0f8.jpg
Mi Note 3 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Portakal Rengi
12-05-2020, 08:19
Deneyimli üyelerin yorumunu beklemenizi öneririm.
Kişisel görüşüm yaprak kıvırcıklığı hastalığı. Limonumdaki görüntü ile örtüşüyor.
Şekli bozuk tüm yaprakları makasla keserek uzaklaştırdım. Bol gübre ve sulama ile iki yılda kendine geldi. Ağaç zayıf değilse çözebiliyor. Sıcak havalarda artıyor.
Forumdaki bölümü incelerseniz yararı olur. Bilinen ilacı yok.
http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/20227.htm
zafertopcu
12-05-2020, 09:39
Sayın Portakal Rengi ;
Yeni oluşturduğum bahçemde ki şeftali fidanlarımda klok hastalığı var acaba birbirinine bulaşmış olabilir mi?
İlk senemiz acemiliğimize geldiğinden bordo bulamacı sanırım kış döneminde iyi geliyormuş ama maalesef kaçırdık. Korkum fidanlarımı kurutur mu bu hastalık?
Deneyimli üyelerin yorumunu beklemenizi öneririm.
Kişisel görüşüm yaprak kıvırcıklığı hastalığı. Limonumdaki görüntü ile örtüşüyor.
Şekli bozuk tüm yaprakları makasla keserek uzaklaştırdım. Bol gübre ve sulama ile iki yılda kendine geldi. Ağaç zayıf değilse çözebiliyor. Sıcak havalarda artıyor.
Forumdaki bölümü incelerseniz yararı olur. Bilinen ilacı yok.
http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/20227.htm
Portakal Rengi
13-05-2020, 10:48
Forumdaki bölümde yazılanlara ekleyeceğim bir şey yok. Genç fidanlarda daha sık görülen bir hastalık. Virüs kökenli olunca yok edici tedavi yok. Destekleyerek bitkinin düzelmesini bekliyorsunuz. Hemen öldürmüyor, paniğe kapılmayın. Gelişimi geciktiriyor.
Yaz dönemi sulamaya dikkat. Bitki zayıflamamalı. Grip gibi düşünün.
zafertopcu
13-05-2020, 17:34
Forumdaki bölümde yazılanlara ekleyeceğim bir şey yok. Genç fidanlarda daha sık görülen bir hastalık. Virüs kökenli olunca yok edici tedavi yok. Destekleyerek bitkinin düzelmesini bekliyorsunuz. Hemen öldürmüyor, paniğe kapılmayın. Gelişimi geciktiriyor.
Yaz dönemi sulamaya dikkat. Bitki zayıflamamalı. Grip gibi düşünün.Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.
Mi Note 3 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
cemilsisik
09-06-2020, 10:33
Herkes tüm bilgileri vermiş. Bana da Orhan Veli kanık' tan çok sevdiğim bir şiiri paylaşmak kalmış :))
İlk yemişini bu sene verdi,
Kızılcık,
Üç tane;
Bir daha seneye beş tane verir;
Ömür çok,
Bekleriz;
Ne çıkar?
İlâhi kızılcık!
AkisSoftware
04-12-2021, 16:05
Arkadaşlar ben 1 adet kızılcık fidanı alıp dikmiştim. 3.yılı olmasına rağmen hiç meyve vermedi. Bu sene dikkatlice gözleyince üzerinde tomurcuklar olduğunu gördüm.
Birisi aşı yapmam gerektiğini söyledi. Başka birisi de yanında başka kızılcık olmadan meyve vermeyeceğini söyledi. Sizce doğru olan nedir? Kızılcık bitkisinde erkek dişi özelliği mi var yoksa tek başına meyve vermeyecek mi?
CornusMas
04-12-2021, 17:31
Arkadaşlar ben 1 adet kızılcık fidanı alıp dikmiştim. 3.yılı olmasına rağmen hiç meyve vermedi. Bu sene dikkatlice gözleyince üzerinde tomurcuklar olduğunu gördüm.
Birisi aşı yapmam gerektiğini söyledi. Başka birisi de yanında başka kızılcık olmadan meyve vermeyeceğini söyledi. Sizce doğru olan nedir? Kızılcık bitkisinde erkek dişi özelliği mi var yoksa tek başına meyve vermeyecek mi?
Bu soruya ben cevap vermezsem olmaz :)
Kızılcık, yani Cornus mas, tam çiçekleri olan bir bitkidir. Kızılcık çiçeklerinde hem erkek hem de dişi organlar bir arada bulunur. Tür kendine kısır değildir. Bu nedenle kızılcık ağaçları aşı yapılmadan ya da yakınlarında bir tozlayıcı olmadan da meyve verir.
Kızılcık ağacına meyve vermesi için değil, anacın meyvelerinden daha kaliteli meyveler elde etmek için aşı yapılır.
Kızılcık ağacının tür adı olan Cornus mas'taki spesifik epitet ("mas") latince "erkek" demektir. Bu isim ağacın gençlik döneminde uzunca bir süre meyve vermemesi nedeniyle verilmiştir. Ağacınızın 3-5 yaşlarında meyve vermemesi normal. Hem yavaş büyür hem de geç meyveye durur kızılcık. Bekleyiniz, çiçek tomurcukları göründüyse yakında meyvesini de yersiniz.
AkisSoftware
04-12-2021, 19:53
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Başka konular için size ulaşmaya çok çalıştım ama bir türlü ulamamıştım :)
Cevap verdiğinize göre sorun yoktur. Teşekkürler
Bu soruya ben cevap vermezsem olmaz :)
Kızılcık, yani Cornus mas, tam çiçekleri olan bir bitkidir. Kızılcık çiçeklerinde hem erkek hem de dişi organlar bir arada bulunur. Tür kendine kısır değildir. Bu nedenle kızılcık ağaçları aşı yapılmadan ya da yakınlarında bir tozlayıcı olmadan da meyve verir.
Kızılcık ağacına meyve vermesi için değil, anacın meyvelerinden daha kaliteli meyveler elde etmek için aşı yapılır.
Kızılcık ağacının tür adı olan Cornus mas'taki spesifik epitet ("mas") latince "erkek" demektir. Bu isim ağacın gençlik döneminde uzunca bir süre meyve vermemesi nedeniyle verilmiştir. Ağacınızın 3-5 yaşlarında meyve vermemesi normal. Hem yavaş büyür hem de geç meyveye durur kızılcık. Bekleyiniz, çiçek tomurcukları göründüyse yakında meyvesini de yersiniz.
Bu sene ektiğim aşılı kızılcık fidanlarım baştan güzel gelişim gösterirken sonradan yaprakları bu şekilde oldu . Acaba bir tür mantar hastalığı gibi birşey mi bu?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200511/e0243f8ba5693d13a4cafba4857515a0.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200511/ce5bed0f0d557bb6e66cdf4c7044e0f8.jpg
Mi Note 3 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Merhaba, bende 2018 yılında 3 yaş kızılcık fidanı diktim yazın yaprakları büyüdüğü zaman büzüşüyordu kuruyordu hep böyle gitti bir türlüde boy atmadı şuan 1.5m civarında
Bu sene yapraklar üzerinde kahve rengi lekeler oluşmaya başladı hafifde büzüşme var
https://i.ibb.co/yRgcnqr/P20512-102256.jpg (https://ibb.co/yRgcnqr) https://i.ibb.co/Xs5mrjV/P20512-102406.jpg (https://ibb.co/Xs5mrjV)
Araştırdım Antraknozu hastalığına çok benziyor fakat hep Ceviz ağacı antraknozu hastalığı hakkında bilgiler çıkıyor.
Kızılçık için ne yapmam lazım hangi ilaç, gübreleri kullanmalıyım.
Mahmut Tebir
12-05-2022, 18:30
Mantari bir hastalık olduğu kesin ama antraknoz değil
gandor08
03-11-2022, 08:43
Herkese kolay gelsin,
bizim arazimizde de baya bi kızılcık agacı var ama orman içlerinde kalmış yanındaki ağaçlar büyüdüğü için fazla güneş ve rüzgar almıyorlar. Tabi budama olayıda olmamış.
Bu mevsimde ben yapabilirim? Kızılcıkları budayacağım hemde sert bi şekilde.
Köye gidince bir iki dalında havai köklendirme yapacağım, bi kaç tanede çelik alıp köklendirme için mart ayına kadar dondan etkilenmeyecek şekilde siyah meyve ağacı torbalarında mart ayına kadar bekletip toprakla buluşturacağım. Umarım başarılı olurum.
aydemiraydın
03-11-2022, 09:59
Arkadaşlar ben 1 adet kızılcık fidanı alıp dikmiştim. 3.yılı olmasına rağmen hiç meyve vermedi. Bu sene dikkatlice gözleyince üzerinde tomurcuklar olduğunu gördüm.
Birisi aşı yapmam gerektiğini söyledi. Başka birisi de yanında başka kızılcık olmadan meyve vermeyeceğini söyledi. Sizce doğru olan nedir? Kızılcık bitkisinde erkek dişi özelliği mi var yoksa tek başına meyve vermeyecek mi?
kızılcık diktiniz mi suyunu hayvan gübresini verin ve unutun. 7 veya 8 yaşından sonra sizi meyveye doyurur. kızılcık resimleri elimde yok. yoksa yüklerdim toplamaya bıktım.
aydemiraydın
03-11-2022, 10:01
Merhaba, bende 2018 yılında 3 yaş kızılcık fidanı diktim yazın yaprakları büyüdüğü zaman büzüşüyordu kuruyordu hep böyle gitti bir türlüde boy atmadı şuan 1.5m civarında
Bu sene yapraklar üzerinde kahve rengi lekeler oluşmaya başladı hafifde büzüşme var
https://i.ibb.co/yRgcnqr/P20512-102256.jpg (https://ibb.co/yRgcnqr) https://i.ibb.co/Xs5mrjV/P20512-102406.jpg (https://ibb.co/Xs5mrjV)
Araştırdım Antraknozu hastalığına çok benziyor fakat hep Ceviz ağacı antraknozu hastalığı hakkında bilgiler çıkıyor.
Kızılçık için ne yapmam lazım hangi ilaç, gübreleri kullanmalıyım.
genç fidanken kızılcık yapraklarında bu tip lekeler oluyor. yaşını alıp kök saldıkça bu lekeler kalmaz. bol bitkisel ve hayvansal gübre ve de bol sulama.
maydemir
04-12-2022, 22:17
genç fidanken kızılcık yapraklarında bu tip lekeler oluyor. yaşını alıp kök saldıkça bu lekeler kalmaz. bol bitkisel ve hayvansal gübre ve de bol sulama.
Sayın aydemiraydın;
Bahçeme ekmeyi düşünüyorum, hangi cins kızılcık önerirsiniz, kırmızı, sarı...?
aydemiraydın
05-12-2022, 09:03
Sayın aydemiraydın;
Bahçeme ekmeyi düşünüyorum, hangi cins kızılcık önerirsiniz, kırmızı, sarı...?
ben farklı firmalardan kızılcık fidanları alıp diktim. killi sert toprağa dikmeyin kuruyor. organik maddesi bol geçirgen toprağa dikin. dere boyunda bol organik maddeli toprağa diktiklerim yaşıyorlar verime geçtiler. fidanları nereden aldığımı unuttum. iri meyveliler. hatta biri çok iri ve tatlı.
bence birer adet sarı ve kırmızı kızılcık dikin.
cemilsisik
05-12-2022, 10:51
kızılcık diktiniz mi suyunu hayvan gübresini verin ve unutun. 7 veya 8 yaşından sonra sizi meyveye doyurur. kızılcık resimleri elimde yok. yoksa yüklerdim toplamaya bıktım.
Benim bahçemde de 7-8 yıllık bir kızılcık ağacı var, önceki yıl biraz meyve verdi son 2 yıldır tek meyve daha vermedi.
CornusMas
05-12-2022, 11:03
Sayın aydemiraydın;
Bahçeme ekmeyi düşünüyorum, hangi cins kızılcık önerirsiniz, kırmızı, sarı...?
Türkiyede tescilli iki tür kızılcık fidanı var diye biliyorum. EROLBEY77 ve YALÇINKAYA77. Yalova'daki, özellikle Çınarcık/Şenköy civarındaki fidancılar bu türleri satıyorlar. Zaten her iki tür de Çınarcık civarından elde edilmiş.
Ben çiçeklenme zamanı bahçeleri görmek için bizzat Çınarcık'a gittim ve fidan satın aldım. Fidanlık sahibi Metin Bey hem kızılcık aşısını anlattı hem de benim için fidan seçti. Aldığım 4 fidan da gayet sağlıklı şekilde gelişimini sürdürüyor. EROLBEY77 cinsi fidanlar satıyor. Kesinlikle tavsiye ederim.
İlgilenenler için web sitesi:
Kızılcık Fidanı – Kızılcık Fidanı Satın Al (http://www.kizilcikfidanisatinal.com/)
maydemir
05-12-2022, 13:37
Türkiyede tescilli iki tür kızılcık fidanı var diye biliyorum. EROLBEY77 ve YALÇINKAYA77. Yalova'daki, özellikle Çınarcık/Şenköy civarındaki fidancılar bu türleri satıyorlar. Zaten her iki tür de Çınarcık civarından elde edilmiş.
Ben çiçeklenme zamanı bahçeleri görmek için bizzat Çınarcık'a gittim ve fidan satın aldım. Fidanlık sahibi Metin Bey hem kızılcık aşısını anlattı hem de benim için fidan seçti. Aldığım 4 fidan da gayet sağlıklı şekilde gelişimini sürdürüyor. EROLBEY77 cinsi fidanlar satıyor. Kesinlikle tavsiye ederim.
İlgilenenler için web sitesi:
Kızılcık Fidanı – Kızılcık Fidanı Satın Al (http://www.kizilcikfidanisatinal.com/)
Teşekkür ederim. Bakıyorum hemen siteye.
maydemir
05-12-2022, 13:40
ben farklı firmalardan kızılcık fidanları alıp diktim. killi sert toprağa dikmeyin kuruyor. organik maddesi bol geçirgen toprağa dikin. dere boyunda bol organik maddeli toprağa diktiklerim yaşıyorlar verime geçtiler. fidanları nereden aldığımı unuttum. iri meyveliler. hatta biri çok iri ve tatlı.
bence birer adet sarı ve kırmızı kızılcık dikin.
Verdiğiniz bilgi iyi oldu. Benim bahçemin de 2 tarafı dere ile çevrili, gerçi güneşlenme sorunu olabilir ama, dere kenarına ekerim artık.
Teşekkür ederim.
Kızılcık derin kök atmayan ve uzun sürede büyüyen bir ağaç. Büyüdükten sonra da hiç sıkıntısı yok. Bende de kaç yıldır dikmiş olduğum fidanlar istediğim gibi büyümediler. Kızılcık satan kişi ile görüştüğümde kızılcığın bulunduğu yerin bir tarafının dere olduğunu bir kısım köklerinin dereden su alan yerlerde iyi geliştiğini söyledi. Yanınızdan dere geçmesi büyük şans. Kızılcık fidanlarının köklerinin deredeki suya ulaşabilecekleri yere dikerseniz daha kısa zamanda verim alabilirsiniz. Tabi güneş de alması gerekli. Bizde güneş bol ancak dağlık alan olunca suda sıkıntı var. Aşılı olarak almış olduğum kızılcık bile iki yıldır çiçek vermesine rağmen henüz meyve veremedi. Damlama sulama hortumunu bir iki halka halinde etrafına verebilirsem sanırım su isteğini de çözmüş olacağız.
Kızılcık satan kişi ile görüştüğümde kızılcığın bulunduğu yerin bir tarafının dere olduğunu bir kısım köklerinin dereden su alan yerlerde iyi geliştiğini söyledi. Yanınızdan dere geçmesi büyük şans. Kızılcık fidanlarının köklerinin deredeki suya ulaşabilecekleri yere dikerseniz daha kısa zamanda verim alabilirsiniz. Tabi güneş de alması gerekli.
Sayın Muda.
Size muhalefet etmek için değil, ağaçların da muhaliflerinin olduğunu yazmak istediğimden yazacağım.
Gerçekten insanlarda olduğu gibi ağaçlarda da her şeye karşı çıkan, herkesin tersine işler yapan inatçı bireyler olabiliyor.
Benim arazimin ormanla bitiştiği yerde sık çam ağaçları ve meşeler arasında bir kızılcık keşfettim. Hemen yanı başından belki elli kez geçmiş fakat görmemişim. Çamlar ve meşeler o kadar sarmış ki etrafını, neredeyse hiç doğrudan güneş almıyor. Zeminde ortalama 20-25 cm toprak ya var ya yok.
Zeminde su yok, yazın burada yağış da olmaz.
Ama en az 20 yaşında vardır. Dalları da meyve doluydu. Sadece diğer kızılcıklara göre meyveleri yaklaşık bir ay geç olgunlaştı.
aydemiraydın
06-12-2022, 08:26
benim dere boyuda meşelik ve diktiğim çeşitli fidanların dalları meşelere değiyor ve zararları yok. sanki meşelerin yaprakları ağaçlarımı besliyor. aralarında bilemediğim bir dostluk var. belki de ağaç dede hayrettin karaca haklıdır.
obabilgesi
06-12-2022, 10:15
4 yıl önce Gönen’de bahçeme dikmiştim. Çok uzun olduğu için dikerken tepesini vurmuştum, yarım metre çatallaşan 2 dalı mevcut. Diktiğim gibi duruyor, ama her sene meyveden de dalları görünmüyor. Kıyamadığım için öylece tutuyorum, yoksa büyümesini bekleyecek sabır yok bende...
merhaba benimde bir kızılcık fidanım var ama yaprakları bu şekilde hasta ama ne hastalığıdır, çözümü var mıdır?
Birde tomurcukları var üstünde ama hala açmadı acaba onlar gelecek yılın tomurcuğu mu? ikinci fotoğrafta sol üst köşede bir tane gözüküyor
Sayın Muda.
Size muhalefet etmek için değil, ağaçların da muhaliflerinin olduğunu yazmak istediğimden yazacağım.
Gerçekten insanlarda olduğu gibi ağaçlarda da her şeye karşı çıkan, herkesin tersine işler yapan inatçı bireyler olabiliyor.
Benim arazimin ormanla bitiştiği yerde sık çam ağaçları ve meşeler arasında bir kızılcık keşfettim. Hemen yanı başından belki elli kez geçmiş fakat görmemişim. Çamlar ve meşeler o kadar sarmış ki etrafını, neredeyse hiç doğrudan güneş almıyor. Zeminde ortalama 20-25 cm toprak ya var ya yok.
Zeminde su yok, yazın burada yağış da olmaz.
Ama en az 20 yaşında vardır. Dalları da meyve doluydu. Sadece diğer kızılcıklara göre meyveleri yaklaşık bir ay geç olgunlaştı.
Zavallı ne yapsın. O istemezmiydi kurak dağ başına değil sulu güzel toprağı olan bir yerde yaşamak. Tohum oraya düşmüş. Binlerce tohumdan artık bir tane kalmış. Belki de kendisine güzel bir yer bulmuştur. O ağaç meyveli ise 20 yaşından çok fazladır. Ben de aynı şekilde dağda yaşayan kızılcık gördüm. Onda meyve göremedim. Ancak çok da gelişememişti. Yerim dağlık. Kızılcık fidanlarından farklı yerlerden alınma fidanlar diktim. Bu yıl da kızılcık tohumlarını çıkarttım. Onları da dikmeyi planlıyorum. Ancak toprak ve gübre vermeme, sulamaya çalışmama rağmen çoğunluğunu ancak yaşatıyorum. Su toprakta durmayıp hemen gidiyor. Yavaş da olsa büyüyorlar. Aşılı olarak aldığım kızılcık içlerinde en güzel büyüyeni. Yeri de iyi. Toprağının etrafını su tutan toprak ve koyun gübresi ile doldurup başka ağaçları sularken veya yaprakları susuz kalıp sarktığı zaman suluyorum. Yaprakları büyük. Çiçekleri de büyük. Ancak halen meyve alamadım. Diğerlerinden de iki tanesinde çiçek var. Sabırla bekliyoruz. Biraz daha iyi bakıp büyütebilirsem her yıl meyve vereceklerini umut ediyoruz.
merhaba benimde bir kızılcık fidanım var ama yaprakları bu şekilde hasta ama ne hastalığıdır, çözümü var mıdır?
Birde tomurcukları var üstünde ama hala açmadı acaba onlar gelecek yılın tomurcuğu mu? ikinci fotoğrafta sol üst köşede bir tane gözüküyor
Sizin fidan da aşılı kızılcığa benziyor. Yapraklarının ve çiçeklerinin iri olması bana göre aşılı diye düşündürüyor. Bendeki aşılı fidan ile aynı. Tohumdan çıkanların yaprakları ve çiçekleri daha küçük ve daha açık yeşil görünüyorlar. Yaprakları yiyen bir böcek olabilir. Yırtılmalar genellikle doludan kaynaklanıyor. Gelecek yıl sulamasına dikkat ederseniz muhtemel daha iyi olurlar. Pek meyve beklemeyin. Bazı kişiler tam umudu kestikleri zaman meyve aldılar.
Bu da bir arkadaşımın bahçesinden çekmiş olduğum yabani kızılcık çiçeği fotoğrafları. Yapraklar aynı. Ancak çiçekler arasında çok fark var. Meyvesini göremedim. Sarı kızılcık çiçeklerine alışınca bu beyaz çiçekler bana sanki farklı bir tür gibi geliyor.
Cornus sanguinea Yabani kızılcık çiçeği
727545
727546
727547
chimaera32
09-12-2022, 11:34
Bizim buralarda (Isparta) kızılcığa ergen denir en az 45 yıldır duran ve meyve veren aşısız olduğunu düşündüğüm kızılcık ağacı var baharda unutmazsam fotoğrafını çekip yayınlayayım
Zavallı ne yapsın. O istemezmiydi kurak dağ başına değil sulu güzel toprağı olan bir yerde yaşamak. Tohum oraya düşmüş. Binlerce tohumdan artık bir tane kalmış. Belki de kendisine güzel bir yer bulmuştur. O ağaç meyveli ise 20 yaşından çok fazladır. Ben de aynı şekilde dağda yaşayan kızılcık gördüm. Onda meyve göremedim. Ancak çok da gelişememişti. Yerim dağlık. Kızılcık fidanlarından farklı yerlerden alınma fidanlar diktim. Bu yıl da kızılcık tohumlarını çıkarttım. Onları da dikmeyi planlıyorum. Ancak toprak ve gübre vermeme, sulamaya çalışmama rağmen çoğunluğunu ancak yaşatıyorum. Su toprakta durmayıp hemen gidiyor. Yavaş da olsa büyüyorlar. Aşılı olarak aldığım kızılcık içlerinde en güzel büyüyeni. Yeri de iyi. Toprağının etrafını su tutan toprak ve koyun gübresi ile doldurup başka ağaçları sularken veya yaprakları susuz kalıp sarktığı zaman suluyorum. Yaprakları büyük. Çiçekleri de büyük. Ancak halen meyve alamadım. Diğerlerinden de iki tanesinde çiçek var. Sabırla bekliyoruz. Biraz daha iyi bakıp büyütebilirsem her yıl meyve vereceklerini umut ediyoruz.
Evet aşılı ağaç olarak almıştım. Tomurcuklar hala var ama sanırım anaç ağaç dipten patlamaya başladı.
Tepe uç kısmını ve anaçın yan dallarını budamayı düşünüyorum
Çorumda da kendiliğinden büyüyen kızılcık ağaçları çok fazla Burada kızılcık değilde kiren diyorlar;) Çoğu da su gitmeyen tarlalarda.. Çok meyve oluyor ama irilesmiyor.Dökülen meyvelerden çevresinde büyüyenlerde var.Denemeye getirip diktim yaklaşık 10 seneden sonra meyve verdi.
Fidan deposundan aşılı aldiğım 3.senesinde az ama iri meyveler vermeye basladı.Gelismeleri de çok yavaş..Sonuç olarak çok sabır isteyen bir agaç diyebilirim😊
Çorumda da kendiliğinden büyüyen kızılcık ağaçları çok fazla Burada kızılcık değilde kiren diyorlar;) Çoğu da su gitmeyen tarlalarda.. Çok meyve oluyor ama irilesmiyor.Dökülen meyvelerden çevresinde büyüyenlerde var.Denemeye getirip diktim yaklaşık 10 seneden sonra meyve verdi.
Fidan deposundan aşılı aldiğım 3.senesinde az ama iri meyveler vermeye basladı.Gelismeleri de çok yavaş..Sonuç olarak çok sabır isteyen bir agaç diyebilirim😊
Neee, 3sene mi!:eek::eek::eek: daha iki yıl var o zaman en erken, yani üstünde de tomurcuk olunca yapacak gibi geliyor ama sanırım ağaç benimle eğleniyor :D Geçende o tomurcukları biraz kurcalayıp elimle açmıştım. bugün iyice çiçek açmış. Tabi bahsettiğim bu tomurcuk aşılı kısmın altından o yüzden budadım orayı.
bende fidan sepetinden almışım. Sabırla beklemeye devam o zaman yapacak bişey yok. Kurumadan büyütebilsem bari en azından bizim buralarda hiç duyup görmedim.
Tam da budayacaktım bi baktım; geçen seneki tomurcuklarla beraber çiçek açmış.Meyvesi nasıldır, adına doğru mu görmek için budamam seneye kaldı sanırım. Hep gidecek dallarda çiçek var. Neyse iyi tarafından bakmak gerek üç yıl beklemedim 😂
CornusMas
31-07-2023, 20:56
Merhaba, bende 2018 yılında 3 yaş kızılcık fidanı diktim yazın yaprakları büyüdüğü zaman büzüşüyordu kuruyordu hep böyle gitti bir türlüde boy atmadı şuan 1.5m civarında
Bu sene yapraklar üzerinde kahve rengi lekeler oluşmaya başladı hafifde büzüşme var
https://i.ibb.co/yRgcnqr/P20512-102256.jpg (https://ibb.co/yRgcnqr) https://i.ibb.co/Xs5mrjV/P20512-102406.jpg (https://ibb.co/Xs5mrjV)
Araştırdım Antraknozu hastalığına çok benziyor fakat hep Ceviz ağacı antraknozu hastalığı hakkında bilgiler çıkıyor.
Kızılçık için ne yapmam lazım hangi ilaç, gübreleri kullanmalıyım.
Eski tarihli bir mesaj ama referans olması için yazıyorum. Aynı sorunla 2 yıl önce aldığım bir fidanda karşılaştım. Bahar aylarında bu kahverengi lekeler yapraklarda görülmeye başlıyor. Zamanla yaprağın tamamına yayılıyor ve yaprak kuruyup düşüyor. Yaz dönemine doğru hastalığın ilerlemesi dursa da hastalanmış yapraklar iyileşmiyor. Fidanın gelişimi ciddi şekilde yavaşlıyor. Ne kadar iyi baksanız bakın büyümesi duraksıyor. Yeni sürgün ya oluşmuyor ya da sürgünler çok kısa kalıyor.
İlk yılın ardından ikinci yılın baharında ilk yapraklar çıkar çıkmaz lekeler yine ortaya çıkınca çok üzülmüştüm. Bahçemde kimyasal ürünler kullanmayı sevmiyorum fakat özel bir varyete olduğundan fidanımı da kaybetmek istemedim. Bu nedenle hastalık görülmeye başlar başlamaz %1'lik bordo bulamacı hazırlayıp fidanın her yerine özellikle yaprakların altına da gelecek şekilde uyguladım. İlk uygulamayla birlikte hastalığın ilerlemesinde belirgin bir yavaşlama oldu. Bahar mevsiminde havalar yağışlı olduğu için ilk uygulamadan yaklaşık 3 hafta sonra yeniden %1'lik bordo bulamacı uyguladım. İki uygulamanın ardından yeni çıkan yapraklarda kahverengi lekeler görülmemeye başladı. Kurumaya başlayan yaprakları temizleyerek fidandan uzaklaştırdım. Bu yaz fidanımın gelişimi çok sağlıklı, bahar başında ilk lekelerin görüldüğü yapraklar dışında diğer yapraklarda leke yok. Yeni sürgünleri gayet sağlıklı ve uzun.
Önlem amaçlı bu sonbaharda yapraklar döküldükten sonra ve gelecek bahar yapraklar henüz çıkmadan bordo bulamacı uygulamasını tekrar edecek, gelecek yıl hastalık görmezsem bordo bulamacı uygulamasını bırakacağım. Aynı hastalıktan etkilenen kızılcık ağacı olanlara bordo bulamacı uygulamalarını öneririm.
CornusMas
19-04-2024, 19:49
Merhaba, bende 2018 yılında 3 yaş kızılcık fidanı diktim yazın yaprakları büyüdüğü zaman büzüşüyordu kuruyordu hep böyle gitti bir türlüde boy atmadı şuan 1.5m civarında
Bu sene yapraklar üzerinde kahve rengi lekeler oluşmaya başladı hafifde büzüşme var
https://i.ibb.co/yRgcnqr/P20512-102256.jpg (https://ibb.co/yRgcnqr) https://i.ibb.co/Xs5mrjV/P20512-102406.jpg (https://ibb.co/Xs5mrjV)
Araştırdım Antraknozu hastalığına çok benziyor fakat hep Ceviz ağacı antraknozu hastalığı hakkında bilgiler çıkıyor.
Kızılçık için ne yapmam lazım hangi ilaç, gübreleri kullanmalıyım.
2023 sonbaharında bordo bulamacı uygulaması yapmadım. Çok fazla bakırlı bileşik uygulamak istemedim. Bu nedenle sadece 2024 kışının sonlarında (Şubat başında tomurcuklar patlamadan önce) bir kez daha %1'lik bordo bulamacı uyguladım. Fidanımda bu yıl hiçbir hastalık belirtisi yok. Gelişimi de gayet sağlıklı. Bu hastalıktan etkilenenlere bordo bulamacını öneririm.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.