View Full Version : Vetman996/ Topraksız Tarımda Arpa Çimlendirme- ÇİMMATİK
vetman996
02-06-2013, 01:49
Merhaba Değerli Dostlar.
Ağaclar.net'i 2008 yılından beri takip ederim. Her geçen gün kıymetini daha iyi anlayanlardanım. Bazı topikleri es geçerken daha sonra es geçtiğim topiklerin aslında ne kadar güzel konu işlediklerini zamanla okuyarak anlıyorum. Arpa çimlendirme de daha önce es geçtiğim konulardan biriydi. Şimdi ihtiyaç hasıl olunca ve bu konudaki paylaşımları okuyunca (fuarlardan ve bu işin ticaretini yapan firmalardan edindiğimiz bilgileri de bilgilerimiz üzerine ekleyerek) bu işi yapmaya karar verdik.
Daha önce firigofirik tır taşımacılığında kullanılmış ikinci el konteyner satın aldık.
412965
Konteynerin içine paslanmaz L ve T profillerle raf yaptık.
412967
kinci el klima bulduk ve montajını yaptırdık.
Konteynerin içine sulama sistemi monte ettik.
412968
plastik kasalara arpalarımızı ektik ve 1 hafta sonra da hasadına başladık.
Sılajın içine karıştırdığımız arpa çimlerini hayvanlarımıza verdik ve çok iştahlı bir şekilde yediklerini gördük.
vetman996
02-06-2013, 01:54
Fotoğrafları her yazıdan sonra yüklemeyi denesem de gece saat 3 olmuş fotoğrafları toplu şekilde yüklemeliyim artık. Kusura bakmazsınız umarım.
vetman996
02-06-2013, 01:57
Fotoğraflar daha anlatıcı olduğu için biraz fazla fotoğraf yüklemem gerekiyor galiba...
vetman996
02-06-2013, 02:02
Değerli Dostlar şimdilik bu kadar. Detaylar zaman içinde paylaşılacaktır. Bu konudaki her sorunuzu cevaplamaya hazırım. Selamlar... Saygılar...
kiziltan
02-06-2013, 10:54
Merhaba
Gayet guzel olmus ellerinize saglik.
Konteynirin ustube 10-15 cm ara birakarak hava gecis yapacak sekilde branda cekerseniz hem asiri isinmayacak hem yagmur ve kar oldugunda asiri sogumayacak.
10x15 cm lik kadar delikleri aralikli olarak acarak camtakarsaniz kontrol etmek icin kapiyi acmazsiniz.
Mumkunse sabit tutulan isi ve rutubet degerleri ile gunde kac defa su verdiginizi ve her seferinde nekadar su verdiginizi soyler misiniz?
Basarilar
Engin Kiziltan
vetman996
03-06-2013, 08:08
Mumkunse sabit tutulan isi ve rutubet degerleri ile gunde kac defa su verdiginizi ve her seferinde nekadar su verdiginizi soyler misiniz?
Basarilar
Engin Kiziltan
Sayın Kiziltan Merhaba.
Sıcaklığı 20 derecede tutma çabasındayız. İkinci el olarak aldığımız klimadaki arıza nedeniyle farklı bir metot deniyoruz.
Sulamayı 2 saatte 1 dakika ile 1 saatte 2 dakika arasında farklı sulama periyotu ile deneme aşamasındayız. en ideali bulma çabasındayız yani. İdeali bulduğumuzda paylaşacağımızdan emin olabilirsiniz. selamlar... saygılar...
vetman996
03-06-2013, 08:12
Bu arada arpa çiminin kök bölgesi ne kadar iyi gelişebilirse besleyici değerinin o kadar iyi olduğunu biliyoruz buna ayrı önem veriyoruz. Bir kaç fotoğraf daha..
kiziltan
03-06-2013, 08:12
Merhaba
Fotograftan pek anlayamadim, kullandiginiz airsonditioner buyuk gibi geldi bana. Elektrik masrafi fazla olabilir. Frigo kamyonlarda kullanilan tipleri var, 2 **** 3 firma uretiyor, birisi penguin marka. Bunlarin 24 volt ile de calisabilenleri var , bu voltaji gunes paneli ile elde etmek kolay olabilir. Sizin konyeynir 6 tonluk kamyonlarda kullanilan tip oldugundan yeterli olacaktir, sistem +4 dereceye kadar sogutabiliyor.
Saygilarimla
Engin Kiziltan
kimyager147
03-06-2013, 08:24
Sizi çalışmalarınızdan dolayı tebrik ediyorum. İnşallah çalışmalarınızın karşılığını alırsınız. Bu sistemlerde en önemli sorunun küf olduğu söylerler siz bunun bir önlem aldınız mı?
vetman996
03-06-2013, 08:56
Sayın Kiziltan.
Biz de sizin gibi düşünmüştük ve ikinci el olarak aldığımız klima Frigolarda kullanılan ve 24 V ile çalışan klimaydı. Akülüydü ve aküsünü de kendisi şarj edebiliyordu. ama bu tip klimaların 365 gün 24 saat çalışabilme kapasitesinin olmadığını deneyerek öğrendik. Bahsettiğiniz klimalar uzun ömürlü değil ayrıca bakım giderleri yüksek. Araçların çalışma süresine göre dizayn edilmiş klimalar. Biz de bunu alıp kullanınca ve problemler çıkınca işin uzmanlarından öğrendik. Selamlar... Saygılar...
vetman996
03-06-2013, 09:08
Sizi çalışmalarınızdan dolayı tebrik ediyorum. İnşallah çalışmalarınızın karşılığını alırsınız. Bu sistemlerde en önemli sorunun küf olduğu söylerler siz bunun bir önlem aldınız mı?
Sayın Kimyager Kardeş Merhaba.
Küf oluşumu olmaması için kullanacağımız malzemelerin dizaynını iyi seçtik. ayrıca topraksız tarım bilgi birikimimizi kullanarak raf sistemini buna göre kurduk. Şimdilik herhangi bir problemimiz yok. Henüz dezenfeksiyon sistemimizi kurmadık ama bunu da kuracağız. Bunu ozon jeneratörüyle aşmayı düşünüyoruz. Sadece arpa ve su ile sistem devam ediyor ama aldığımız ürünün besleyici değerini artırmak için enzim ve mineral madde kullanımını da düşünüyoruz. Daha başka ne olabilir bunun araştırmaları içindeyim. Konu hakkında bilgisi olan dostların katkılarını bekliyorum. Selamlar... Saygılar...
Ertuğrul Baycu
03-06-2013, 13:48
Hocam elinize sağlık çok güzel bir iş çıkarmışsınız. Benim bir kaç sorum olacak. Bu işlerde yeniyim daha beni maruz görün.
1-) Sistemde sulamayı nasıl yapıyorsunuz.
2-) Kasaların altına koyduğunuz madde kaya tüyü dedikleri madde midir?
Teşekkürler...
kiziltan
03-06-2013, 14:18
Merhaba Sn Vetman
Internette bu konuyu epey arastirmisdim, ancak hayvancilik yapmadigimdan ufak bir taneyi kurmadim, ihtiyacim yok. O arastirmalarda hidroponik besin kullanilmamasini soyleyenlerde vardi, urun uzerinde kalan besin artiklari olustugunu ve hayvanlarina zarar verdigini yazmislardi, nekadar dogrudur bilmiyorum. Herneyse, siz sadece su kullandiginizi yazmissiniz.
Yonca deneyenlerde vardi, bunlari internette " alfalfa fodder " ile arayabilirsiniz, bunu yapan az, kokleri uzun ( derin ve yaygin ) oldugundan sisteme uyduramamislar, 2-3 hasattan sonar tamamini bosaltip yeni tohum atmailar ve pahaliya geliyor diyorlardi.
Bir kisi serasinin yanina yonca ekmis acik sistemden cikan besinin EC sini ayarlayarak bu acikhavadaki yoncalara vermis iyi netice almisdi.
Siz hayvancilik yapiyorsunuz saniyorum, yonca sizing icin faydali, siz veterinersiniz benden daha iyi bilirsiniz, sadece yesillendirilmis arpa hayvani beslemede yatersiz, yonca sart, degil mi? Bu yesillenmis arpalari tavuklara veriyorlar bunu arastirdiniz mi?
Basari dileklerimle, saygilarimla
Engin Kiziltan
vetman996
04-06-2013, 14:32
Hocam elinize sağlık çok güzel bir iş çıkarmışsınız. Benim bir kaç sorum olacak. Bu işlerde yeniyim daha beni maruz görün.
1-) Sistemde sulamayı nasıl yapıyorsunuz.
2-) Kasaların altına koyduğunuz madde kaya tüyü dedikleri madde midir?
Teşekkürler...
Ertuğrul Kardeş Merhaba.
Sistemi beğendiğiniz için teşekkür ederim.
1)Sulamayı şuan için deneme yaparak suluyoruz. 1 saate bir 1 dakika, bir saatte 2 dakika, 2 saatte 1 dakika ve 2 saatte 2 dakika olarak deniyoruz. Bizim için en uygununu bulmaya çalışıyoruz.
2)Kasalara sadece arpa koyuyoruz. arpa güzel çimlendiği zaman bu şekilde kökleniyor ve adeta samur halı gibi (sizin gözleminiz kaya yünü gibi) gelişiyor.
Bu kök kısmı besleyici değeri en yüksek kısım. Düzenek iyi çalışıyorsa bu kök kısmı daha iyi gelişiyor. Düzenekte sıkıntı varsa bu kısım iyi gelişemiyor.
Selamlar...
idris şenol
04-06-2013, 15:33
sayın vetman bu işte de başaralı olduğunuz aşina ortada:))
aydınlatma olarak fularasan lamba özelmi etiket bilgileri nedir?
vetman996
05-06-2013, 14:38
sayın vetman bu işte de başaralı olduğunuz aşina ortada:))
aydınlatma olarak fularasan lamba özelmi etiket bilgileri nedir?
Sayın İdris Şenol Bey merhaba. İltifatınız için teşekkür ederim.
Aydınlatma için 20 w.lık floresan lamba kullandım. Piyasada gün ışığı etkili floresan satıldığını biliyorum ama ben çevremde bulamadım. Fazla da önemli olduğunu düşünmediğimden bu lambaları kullandım.
Şimdilik herhangi bir problem yok. Üretim devam ediyor. Selamlar.. Saygılar...
vetman996
05-06-2013, 14:48
.......
Siz hayvancilik yapiyorsunuz saniyorum, yonca sizing icin faydali, siz veterinersiniz benden daha iyi bilirsiniz, sadece yesillendirilmis arpa hayvani beslemede yatersiz, yonca sart, degil mi? Bu yesillenmis arpalari tavuklara veriyorlar bunu arastirdiniz mi?
Basari dileklerimle, saygilarimla
Engin Kiziltan
Sayın Kiziltan Merhaba.
Sadece yeşillenmiş arpa hayvan beslemede yetersizdir elbette. Biz çimlenmiş arpa ile sılaj giderimizi %40, konsantre yem giderimizi %50 düşürdük. Kaba yem olarak yonca ve saman da kullanmaktayız.
Çimmatikte yonca yetiştirmek rantabl değil. Arpa+Fiğ kullanılabilmekte. Yurtdışında mısır kullanan var ama bizim zaten mısır sılajımız olduğu için biz buna gerek görmüyoruz.
Selamlar... Saygılar...
İsmail Karagülle
12-06-2013, 21:11
Bir kaç sorum olacak .
Kontenyer kaç metre kare?( ebatları ne acaba)
Tavalar veya plastik kasaların ebatları nedir?
Kaç tane floresan kullandınız?
Tava aralıkları yani sıralar arası kaç santim ?
Ve toplamda kaç tava veya plastik kasa var?
Her tavada kaç gr arpa var?
Çok mu sordum ? (;:o
Ve kaç gr arpadan ne kadar hasıl elde ediliyor?
Bu bilgilerin hepsi başka yerlerde var. Benim öğrenmek istediğim Vetman arkadaşımın elde ettiği veriler. Bu veriler daha gerçek veriler olacaktır .
Başarılarının devamını dilerim .
vetman996
19-06-2013, 09:00
Bir kaç sorum olacak .
Kontenyer kaç metre kare?( ebatları ne acaba)
Sayın İsmail Bey Merhaba.
Satın aldığımız ikinci el frigofirik konteyner en 2.30 m, boy 6.30 m, yükseklik 2.40 ebadında.
Tavalar veya plastik kasaların ebatları nedir?
Konteynere raf sistemi kurduk ve kasaların ebadına göre raf genişliğini ayarladık. Kasaları rafların üzerine yerleştirdik.
Kasaların ebadı: 395 x 545 x 175 (h) mm
Kaç tane floresan kullandınız?
Floresan lambaları 20 w olarak kullandık. 8 adet hasat tarafına 4 adet tohum tarafına olmak üzere toplamda 12 adet 20 w.lık floresan kullandık.
Tava aralıkları yani sıralar arası kaç santim ?
Tava aralıklarını raf ve kasaların ebadına göre ayarladık. Kasaların arasında sadece galvanizli "t" profil var. Yani kasalar arasında boşluk yok. Konteynerin 2.30 m lik enine yatayda 4 adet kasa yerleştirdik. Bu fotoğraflardan daha iyi görülebilir.
Ve toplamda kaç tava veya plastik kasa var?
Toplamda 360 adet kasa var. Biz 24 adet kasadaki çimlenmiş arpayı sabah, 24 adet kasadaki çimlenmiş arpayı akşam hayvanlara yediriyoruz. Toplamda günde 48 adet kasadaki arpa çimini günlük yediriyoruz. Ancak sistemimizde toplamda 360 adet kasa var. Bir gün 24 kasa daha fazla yediriyoruz.
Her tavada kaç gr arpa var?
Her tavaya 1 kg. arpa koyuyoruz. Hasat ederken yedi günün sonunda 7.3 kg. olarak hasat ediyoruz.
Çok mu sordum ? (;:o
Hayır çok sormadınız. Daha çok sorabilirsiniz :D
Ve kaç gr arpadan ne kadar hasıl elde ediliyor?
1 kg. arpadan 7.3 kg. olarak hasat ediyoruz ama 8-9 kg. hasat edenler olduğunu duyuyoruz. Hedefimiz 9 kg. buna ulaşmanın yollarını arıyoruz. Bu konuda bilgisi olan dostlardan öneri - yardım bekliyoruz.
Selamlar... Saygılar...
gazeteci28
19-06-2013, 11:06
Sayın vetman996,
arpa çimlerinin maksimum verimi konusunda önerim şu şekilde olabilir.
1- Sulama rejiminizi kayıt altına alınız. (Su saati kullanarak)
2- Isı olayını kayıt altına alınız (belirli aralıklarla hafızasına kayıt yapan termometre)
3- nem olayını kayıt altına alınız. (belirli aralıklarla kayıt yapan nem ölçer. Bazen termometre ilede satılıyor)
verimi etkileyen iki önemli faktör var.
1- sulama-nem
2- ısı
Bu iki faktörü kademeli düşürür ve artırırsanız en verimli noktayı yakalayacağınızdan eminim.
Mesela sulama kaydınızda sulamayı artırırsanız verime etkisi ne oluyor? gibi denemelerle ideal sulamayı yakalayabilirsiniz. Isı olayında da yine maksimum verim hangi derecede sağlanıyor?
Sulamayı değiştirirken ısıyı sabit tutmak, ısıyı değiştirirken sulamayı sabit tutmak gibi.
Bazı kasalarda ürünün fazla ağır olduğunu, bazılarında ise az olduğunu belirtmişsiniz. Her kasaya aynı ölçekte ürün koyun. Yine farklılık var ise sulamayla ilgili bir durum mu bakın. Sulama tüm ürünlere eşit miktarda mı uygulanıyor gibi.
Kolay gelsin.
Aşağıdaki videoda drenaj oluğu şeklindeki yerlerde çimlendirme yapılmış çokta güzel olmuş.Yabancı dilim olmadığı için ne anlattıkları meçhul :) http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=9ZTikdxj8AI&NR=1
vetman996
20-06-2013, 05:29
Aşağıdaki videoda drenaj oluğu şeklindeki yerlerde çimlendirme yapılmış çokta güzel olmuş.
Sayın Casper Merhaba.
İzlediğimiz videodaki arpa çimlerinde ışıklandırma problemi olduğu için yeşil renk yeterince oluşmamış. Biz de ilk denememizde Led aydınlatma yaptık ve bu şekilde yeşil değil de sarı-yeşil bir renk oluşmuştu. Aydınlatmamızı yenileyince daha yeşil arpa çimi hasat etmeye başladık. Selamlar...
vetman996
20-06-2013, 05:35
Sayın vetman996,
arpa çimlerinin maksimum verimi konusunda önerim şu şekilde olabilir.
1- Sulama rejiminizi kayıt altına alınız. (Su saati kullanarak)
2- Isı olayını kayıt altına alınız (belirli aralıklarla hafızasına kayıt yapan termometre)
3- nem olayını kayıt altına alınız. (belirli aralıklarla kayıt yapan nem ölçer. Bazen termometre ilede satılıyor)
verimi etkileyen iki önemli faktör var.
1- sulama-nem
2- ısı
Bu iki faktörü kademeli düşürür ve artırırsanız en verimli noktayı yakalayacağınızdan eminim.
Mesela sulama kaydınızda sulamayı artırırsanız verime etkisi ne oluyor? gibi denemelerle ideal sulamayı yakalayabilirsiniz. Isı olayında da yine maksimum verim hangi derecede sağlanıyor?
Sulamayı değiştirirken ısıyı sabit tutmak, ısıyı değiştirirken sulamayı sabit tutmak gibi.
Bazı kasalarda ürünün fazla ağır olduğunu, bazılarında ise az olduğunu belirtmişsiniz. Her kasaya aynı ölçekte ürün koyun. Yine farklılık var ise sulamayla ilgili bir durum mu bakın. Sulama tüm ürünlere eşit miktarda mı uygulanıyor gibi.
Kolay gelsin.
Sayın Gazeteci Merhaba.
Paylaşımınız için teşekkür ederim. Bahsettiğiniz gibi denemelerimiz devam ediyor. Deneme sonuçlarını en ideal ürünü aldığımızda paylaşırız. Selamlar...
Merhabalar , Günlerdir bu konuyu takip ediyorum ve en sonunda kayıt olarak size 1 kaç soru yöneltmek istedim..
-Bu Sistemdeki Raf sistemini açık havada uygulayıp etrafını sera naylonuyla kapatsak kışın üretim alabilir miyiz?
-Izgaraları sineklikle kaplayıp üstten verdiğim suyun en alta devir daim etmesini sağlasam mantıklı olur mu? Bu durumda en alt ızgarada delik bırakmalı mıyım (Bir sitede bu sistemi uygulayan bir arkadaş delik bırakmış)
- Sera naylonu sisteminde küf vs sorunu olur mu? Olursa nasıl çözebilirim.
- Sera naylonu ışık veya ısı alır mı? Aydınlatma veya soğutma/ısıtma malzemeleri almam gerekir mi?
- Ve en önemliside sulama sistemini nasıl oluşturabilirim , Gerekli malzemeler nelerdir? Daha önce hiç sulama sistemi kullanmadığım için en çok bu konudan çekiniyorum , Diğer tüm konularda nispeten bilgi sahibiyim ancak bu konuyla ilgili gerçekten yardıma ihtiyacım var.
Sorularım bu kadar , Çok soru sordum farkındayım ancak günlerdir bu konuları araştıran biri olarak siz beni heyecanlandırdınız açık sözlülüğünüzle , Teşekkür ederim.
vetman996
11-07-2013, 16:01
Merhabalar , Günlerdir bu konuyu takip ediyorum ve en sonunda kayıt olarak size 1 kaç soru yöneltmek istedim..
-Bu Sistemdeki Raf sistemini açık havada uygulayıp etrafını sera naylonuyla kapatsak kışın üretim alabilir miyiz?
Çimmatik sisteminde ortam sıcaklığı 19-21 derece olması gerekiyor. Sera naylonuyla bu sıcaklığı korumak zor olacaktır. ama başka yöntemlerle bu sıcaklık korunabilirse yaz kış üretim yapılabilir.
-Izgaraları sineklikle kaplayıp üstten verdiğim suyun en alta devir daim etmesini sağlasam mantıklı olur mu? Bu durumda en alt ızgarada delik bırakmalı mıyım (Bir sitede bu sistemi uygulayan bir arkadaş delik bırakmış)
Bu sistemde üstten verilen su en alta devir daim edilebilir. En alt ızgarada delik bırakılması gerekir. Çünkü suyun drenaj edilmesi gerekir.
- Sera naylonu sisteminde küf vs sorunu olur mu? Olursa nasıl çözebilirim.
Sera naylonunda da diğer sistemlerde de havalandırma yeterli olmadığı her zaman küflenme oluşabilecektir. Küflenmeyi önlemek için yeterli oksijen sağlamalısınız.
- Sera naylonu ışık veya ısı alır mı? Aydınlatma veya soğutma/ısıtma malzemeleri almam gerekir mi?
Sera naylonu gündüz ışık alır ama gece aydınlatma gerekebilir. ortam ısısını 19-21 derece aralığında sera naylonuyla nasıl tutulabilir bu konuya yoğunlaşmak gerekir.
- Ve en önemliside sulama sistemini nasıl oluşturabilirim , Gerekli malzemeler nelerdir? Daha önce hiç sulama sistemi kullanmadığım için en çok bu konudan çekiniyorum , Diğer tüm konularda nispeten bilgi sahibiyim ancak bu konuyla ilgili gerçekten yardıma ihtiyacım var.
Sevgili Kardeşim. Üretimi düşündüğünüz miktar hakkında yeterince bilgi sahibi değilim. Biz günlük 100 kg. civarında arpayı çimmatiğe koyuyoruz ve 700 kg. civarı günlük hasat ediyoruz. sizin kurmayı düşündüğünüz sistem eğer bu büyüklükte bir sistem ise sera naylonunu önermem. Bizimki gibi konteyner almalısınız veya oda içinde böyle bir sistem dizayn etmelisiniz.
Eğer çok daha küçük bir sistem kurmayı düşünüyorsanız bunu kışın da kullanmak istiyorsanız sera naylonunu tavsiye etmem. Neler olabilir bunu detaylandırabiliriz.
Ama kışın üretim yapmayıp sadece ilkbahar-sonbahar aylarında kullanacaksanız sera naylonunda üretim yapılabilir.
Sulama sistemi de kuracağınız sisteme göre değişebilir. Sulama motoru olarak akvaryum motoru, oto silecek motoru vs. kullanabileceğiniz gibi daha büyük bir sistemde basit dalgıç motorlar ve sisleme, damlama sistemleri kullanılabilir.
Kısaca dostum üretimini düşündüğünüz miktarı ayrıntılı yazabilirseniz size daha fazla yardımcı olabiliriz. Selamlar...
sayın VETMAN996 Konteynırı ne kadara aldınız tam ayrıntılı fiyat listesi yaparmısnız bi zahmet
ramanujman
17-07-2013, 10:07
Sayın vetman elinize sağlık gerçekten güzel bir düzenek kurmuşsunuz. İnsanlara sabırla ve içtenlikle cevap vermenizi çok takdir ettim. Ben topraksız tarım işinden anlamam ama kendi mesleğim yalıtım konusunda danışmanlık ve satış yapmak olunca birşeyler yazmak istedim. Dilerim faydası olur.
Kullanmış olduğunuz konteyner muhtemelen 4-5 cm Poliüretan yalıtım ile iki panel arasında yalıtım yapılmış şekildedir. böyle bir konteynerı sürekli 20 derecede tutmak masraflı olabilir. mevcut konteynerın dışına tekrardan 8 cm ve üzeri (piyasada 14 cm e kadar standart ürün vardır) yalıtım yaparsanız enerji masrafınız çok azalacaktır. Bahsedeceğim uygulamalar dışarıdan uygulanacağı için içerden daralma yapmaz.
Maliyet olarak en uygunu 50 kg/m3 yoğunlukta Taşyünü olacaktır. bu malzemenin üstünü bir branda ile su ve güneşten korumanız gerekmektedir. üzerine yük alamadığı için branda ağırlığının malzeme üstüne serbest serilmemesi gerekir.Yan duvarlarada aynı malzemeyi izopim denilen yapışkanlı çivilerle sabitleyebilirsiniz. alt kısım topraga basıyor olsa bile yalıtım yapılabiliyorsa yalıtım yapılmalıdır. Poliüretan köpük sıkılabilir.
vetman996
17-07-2013, 10:41
sayın VETMAN996 Konteynırı ne kadara aldınız tam ayrıntılı fiyat listesi yaparmısnız bi zahmet
Sayın ibo35351978 Kardeş Merhaba.
Konteyneri ikinci el olarak 3.500 tl. ye aldık. Nakliye, işçilik, rafların yapılması, plastik kasalar, sulama sistemi, ısıtma-soğutma sistemi, aydınlatma vs. derken toplamda 14.500 tl.ye mal oldu.
Aynı kapasitedeki ürünü sıfır olarak yapan firmaların ortalama fiyatı 55.000 tl+KDV olarak fiyat vermişlerdi.
Selamlar....
vetman996
17-07-2013, 10:52
Sayın vetman elinize sağlık gerçekten güzel bir düzenek kurmuşsunuz. İnsanlara sabırla ve içtenlikle cevap vermenizi çok takdir ettim. Ben topraksız tarım işinden anlamam ama kendi mesleğim yalıtım konusunda danışmanlık ve satış yapmak olunca birşeyler yazmak istedim. Dilerim faydası olur.
Kullanmış olduğunuz konteyner muhtemelen 4-5 cm Poliüretan yalıtım ile iki panel arasında yalıtım yapılmış şekildedir. böyle bir konteynerı sürekli 20 derecede tutmak masraflı olabilir. mevcut konteynerın dışına tekrardan 8 cm ve üzeri (piyasada 14 cm e kadar standart ürün vardır) yalıtım yaparsanız enerji masrafınız çok azalacaktır. Bahsedeceğim uygulamalar dışarıdan uygulanacağı için içerden daralma yapmaz.
Maliyet olarak en uygunu 50 kg/m3 yoğunlukta Taşyünü olacaktır. bu malzemenin üstünü bir branda ile su ve güneşten korumanız gerekmektedir. üzerine yük alamadığı için branda ağırlığının malzeme üstüne serbest serilmemesi gerekir.Yan duvarlarada aynı malzemeyi izopim denilen yapışkanlı çivilerle sabitleyebilirsiniz. alt kısım topraga basıyor olsa bile yalıtım yapılabiliyorsa yalıtım yapılmalıdır. Poliüretan köpük sıkılabilir.
Sayın Ramanujman Merhaba.
Kullanmış olduğumuz konteyner 9 cm kalınlığında poliüretanla yalıtım yapılmış. Konteynerimizin üzerinde çiftliğin çatısı bulunmakta ama fotoğraflarda bu gözükmüyor. Yeni fotoğraf yüklemem gerekiyor sanırım.
Konteyneri 20 derecede tutmakta şimdilik zorlanmıyoruz belki de hava şartları uygun gittiği içindir. Ama enerji sarfiyatımız çok artacak olursa sizin söylediklerinizi mutlaka uygularız. Önerileriniz için teşekkür ederim. Selamlar... Saygılar...
sayın vetman996 bende öyle tahmin bizim burdada bi tanıdğımız almış çim matik 55 bin lira dedi oda
sayın vetman996 sulamayı cok merak ettim her sıranın yani her kasanın üstünde ayrı su tesisatımı düşeli yoksa hepsi en üst bölümde görünen su tesisatıylamı sulanıyor .
vetman996
17-07-2013, 13:35
sayın vetman996 sulamayı cok merak ettim her sıranın yani her kasanın üstünde ayrı su tesisatımı düşeli yoksa hepsi en üst bölümde görünen su tesisatıylamı sulanıyor .
Kardeş her katta 3 adet sulama hattı geçiyor. Her 4 kasaya bir sulama yapan aperat düşüyor.
ramanujman
17-07-2013, 16:21
Sayın vetman rica ederim. 9 cm yalıtım kalınlığı verimli olacaktır diye düşünüyorum.
360 kasada çimlendirdiğiniz arpalar ile kaç adet büyükbaş hayvan besliyorsunuz?
vetman996
19-07-2013, 18:52
360 kasada çimlendirdiğiniz arpalar ile kaç adet büyükbaş hayvan besliyorsunuz?
Sayın Hberbul merhaba.
İşletmemiz 120 büyükbaş kapasiteli. Şuan için 85 adet b.baş mevcut. Sadece çimlendirmiş olduğumuz arpalar yeterli olmuyor. Mısır sılajı, yonca, konsantre yem, saman gibi yem maddeleri de kullanıyoruz. Çimlendirmiş olduğumuz arpa yem ve sılajdan tasarruf etmemizi sağlıyor. Selamlar...
merhaba
birkaç soru sormak istiyorum ve biraz uzun olacak gibi:)
1) 50ye50cm olan bir kasada 2 kg arpa çimlendirmek başarılı olur mu ? yani bir m2de 8 kg arpa çimlenebilir mi ?
2) 22 m2 bir oda da 12 katlı her kat 16 cm aralık koyarak üretim yapmayı planlıyorum sulamayı damlama sulama ile mi yapmalıyım yoksa sizin gibi sisleme dha başarılı mı olur ?
3)odanın içinde küflenmeyi nasıl önleyebilirim ? ısıtma ve havalandırma iç in klima şart mı ya da klima ikisinde yapıyor mu ? Ben ısıtmayı elektrikli ufolar ile planlıyordum daha ekonomik olur diye siz ne diyorsunuz ?
4) daha önce visky adlı arkadaş 15 kg arpa çimi ve biraz saman ile sabah sağım 17 akşam sağım 10 litre günde toplam 27 lt süt aldığını söylemişti sizce buna ulaşabilir miyim ?
yani hayvan başına 15 kg arpa çimi ile başarılı bir işletme kurabilir miyim ?
Eğer 15 kg yetmez derseniz arpa çimini 21 25 kg çıkarttıgım zaman hayvanda ketozis şişme vb gibi hastalıklara sebep olabilir miyim ?
Ben şimdiden teşekkür ediyorum ve başarınız devamını, işletmenizin karlılığını diliyorum. :)
galiba yanlış sorular sordum
bence sorular doğru ama formda cvpları var zaten
vetman996
28-07-2013, 05:58
merhaba
birkaç soru sormak istiyorum ve biraz uzun olacak gibi:)
1) 50ye50cm olan bir kasada 2 kg arpa çimlendirmek başarılı olur mu ? yani bir m2de 8 kg arpa çimlenebilir mi ?
Merhaba Sayın Hhb05;
50x50 cm kasada 2 kg arpa çok rahat çimlendirilebilir. Fakat kullanacağın kasaların drenajının çok iyi olması gerekir. Arpa çimlendirme işi de bir topraksız tarım çeşitidir ve topraksız tarımın başarılı olabilmesi için de drenajın çok iyi olması şarttır. Kasalar içinde su birikmemeli ve akıp gidebilmelidir.
2) 22 m2 bir oda da 12 katlı her kat 16 cm aralık koyarak üretim yapmayı planlıyorum sulamayı damlama sulama ile mi yapmalıyım yoksa sizin gibi sisleme dha başarılı mı olur ?
[/QUOTE
12 katlı bir sistem fazla yüksek olur. Kasaların yerleştirilmesi fazla pratik olmaz düşüncesindeyim. Her kat 16 cm aralıklı olduğu zaman da hava sirkülasyonunda problem olabilir. Bizim konteyner yüksekliği 2.30 ve 6 katlı raf sistemimiz var. İdeal olarak görüyorum. 7 kat olsaymış problem yaşayacakmışız. Ayrıca sulama sisteminde bir tıkanıklık arıza olduğu zaman müdahalae edebilmeniz 16 cm.lik kat aralığında mümkün olmayabilir.
Sulamayı sisleme şeklinde yapmanızı öneririm. Çimmatik sistemlerinde damlama sulamanın randıman vermeyeceğini düşünüyorum.
[QUOTE=hhb05;1181993]
3)odanın içinde küflenmeyi nasıl önleyebilirim ? ısıtma ve havalandırma iç in klima şart mı ya da klima ikisinde yapıyor mu ? Ben ısıtmayı elektrikli ufolar ile planlıyordum daha ekonomik olur diye siz ne diyorsunuz ?
Oda içinde küflenmeyi önlemek için iyi bir hava sirkülasyonu oluşturmanız gerekmektedir. Ayrıca kullanmış olduğunuz suyu dezenfekte edebilmek için ozon vs. sistemler kurulabilmektedir. Kullanılan kasaların çok iyi yıkanması yıkandıktan sonra da dezenfekte edilmesinde büyük yarar vardır.
Çimmatik sistemlerinde küflenme önemli bir sorun. biz şimdiye kadar rastlamadık ama her an yaşayabiliriz.
Isıtma ve havalandırma için klima kullanabilirseniz daha iyi randıman alabilirsiniz diye düşünüyorum. Klimayı hem ısıtma da hem de soğutmada kullanabilirsiniz.
Isıtma için ufo kullanmanızı tavsiye etmem çünkü ufo tarzı ısıtıcılar içerideki nemi kurutabilir ayrıca ortam ısısının sabit bir değerde kalmasını engeller düşüncesindeyim. Ufo devreye girince sıcaklık çok yükselir vs. Çok az enerji tüketen klimalardan 2. el alabilirsiniz.
4) daha önce visky adlı arkadaş 15 kg arpa çimi ve biraz saman ile sabah sağım 17 akşam sağım 10 litre günde toplam 27 lt süt aldığını söylemişti sizce buna ulaşabilir miyim ?
yani hayvan başına 15 kg arpa çimi ile başarılı bir işletme kurabilir miyim ?
Eğer 15 kg yetmez derseniz arpa çimini 21 25 kg çıkarttıgım zaman hayvanda ketozis şişme vb gibi hastalıklara sebep olabilir miyim ?
Değerli dostum. Hayvan besleme işi belli besin elementlerini ve yem ham maddelerinin kullanılmasıyla yapılabilir. Sadece arpa çimi kullanılarak karlı bir hayvan yetiştirme yapılamaz. Sadece de karma yem dediğimiz fabrika yemi kullanılarak da yapılamaz. Samanın besleyici bir değeri yok ama saman olmadan da sağlıklı hayvancılık yapılamaz.
Arpa çimi kaba yem ve konsantre yemden tasarruf yapmanızı sağlar ama hiç bir zaman için kaba yemin veya konsantre yemin yerine kullanılamaz. Eğer arpa çimi rasyonda belli oranın üzerine çıkarsa ketozis de oluşabilir, Rumen asidozu da, Abomazum deplasmanı da, Laminitis de oluşabilir. Eğer çim hayvana alıştırılmadan birden verilirse işkembe şişkinliği vs. problemler oluşabilir. Rasyonda dengeli şekilde kullanmak en idealidir.
Ben şimdiden teşekkür ediyorum ve başarınız devamını, işletmenizin karlılığını diliyorum. :)
galiba yanlış sorular sordum
Kardeş ben teşekkür ederim. umarım sorularınıza tatmin edici cevap verebilmişimdir. Detaylı cevap verebilmek için zaman kolladım hep. Bu da cevabımın gecikmesine neden oldu. Ramazan olması ayrıca solucan gübresi üretim tesisi ile ilgili çalışmalar nedeniyle siteye sadece telefondan girebildim. Cevabımın gecikmesini anlayışla karşılarsınız umarım.
Bence ilk önce deneme üretimini yap. Başarılı olursan büyük sistemi kur. Takıldığın yerde bana ve formdaki dostlara danışabilirsin. Selamlar...
Cevabiniz için çok teşekkür ederim . Aklimdaki birçok konuya ışık tuttunuz. Ama sadece arpa cimi ile olmaz evet fakat rasyonun yaklaşık yüzde doksanini saglamak mumkun gibi geliyor bana nette yaptigim arastirmalar sonucunda. 25 litre süt veren 600 kg agirligindaki bir inegin günlük ihtiyaci olan protein miktari 2500g civarinda . Arpa cimi nde yüzde ondört ila onsekiz arasinda hamprotein ihtiva ediyor. Yani 18 kg arpa cimi ile bunu yakalamk mümkün geliyor bana birde buna aycicegi küspesi saman eklersek fabrika yemine bağımlı olmadan bir üretim mümkün gibi bu konudaki tavsiyelerinizi alabilirmiyim . Teşekkür ederim. :)
Birde arpa çimi yerine bugday kullanabilirmiyiz bununla ilgili bir denemeniz oldu mu ?bu arada Ramazan bayraminiz mubarek olsun :)
korhan77
01-09-2013, 14:18
sayın vetman bu tarih itibariyle.verim alıyormusunuz kurduğunuz sistemden.son durumu merak ettim ekonomik ve zaman kazanımı açısından ***
vetman996
02-09-2013, 10:08
Cevabiniz için çok teşekkür ederim . Aklimdaki birçok konuya ışık tuttunuz. Ama sadece arpa cimi ile olmaz evet fakat rasyonun yaklaşık yüzde doksanini saglamak mumkun gibi geliyor bana nette yaptigim arastirmalar sonucunda. 25 litre süt veren 600 kg agirligindaki bir inegin günlük ihtiyaci olan protein miktari 2500g civarinda . Arpa cimi nde yüzde ondört ila onsekiz arasinda hamprotein ihtiva ediyor. Yani 18 kg arpa cimi ile bunu yakalamk mümkün geliyor bana birde buna aycicegi küspesi saman eklersek fabrika yemine bağımlı olmadan bir üretim mümkün gibi bu konudaki tavsiyelerinizi alabilirmiyim . Teşekkür ederim. :)
Birde arpa çimi yerine bugday kullanabilirmiyiz bununla ilgili bir denemeniz oldu mu ?bu arada Ramazan bayraminiz mubarek olsun :)
Sayın hhb05 Merhaba.
Rasyonun %90'nı değil belki ama %60 gibi bir kısmını arpa çimini kullanarak hazırlayabilirsiniz. Çok kullanmak istiyorsanız da alıştırarak vermek şartıyla %70 oranını geçmeyin derim.
Arpa çimi koyduğunuz kasalara mineral madde ilave edebilirsiniz. Rasyondaki protein enerji dengesini sağladığınızda herhangi bir problem olmayacaktır.
Ayçiçeği küspesi ve mısır sılajı da kullandığınızda fabrika yemine gerek kalmaz.
Çimmatikte en ideal yetişen arpa. Daha sonra da buğday+fiğ karışımı geliyor. Sadece buğday da kullanabiliyorsunuz. Bunu denedim ve güzel sonuç aldım.
Yaz tatili nedeniyle cevabınızı geciktirdim. umarım yardımcı olabilmişimdir. Selamlar...
vetman996
02-09-2013, 10:34
sayın vetman bu tarih itibariyle.verim alıyormusunuz kurduğunuz sistemden.son durumu merak ettim ekonomik ve zaman kazanımı açısından ***
Sayın Korhan Bey merhaba.
Kurduğumuz sistemden oldukça memnunum. Hedefime ulaşamasam da alınabilecek verimi alıyorum.
Ramazanın son günleriydi ve iş yoğunluğu nedeniyle sistemi yeterince kontrol edemedik. Dezenfektan da kullanmıyorduk Kasa içindeki arpalarda mantar ve kullandığımız demir aksamda paslanma oluştu. (Çok gelen gidenimiz olmuştu sistemi görmek için belki de nazar değdi:D )
Ramazan bayramında sistemi bakıma aldık. Konteyner içini, dışını, kullandığımız tüm ekipmanları dezenfekte ettik, demir aksamı antipasla elden geçirdik ve daha sonra tekrar yükleme yaptık. şu an hiç sorunsuz çalışıyor.
Kullandığımız kasaları dezenfektanlı suya batırdıktan sonra kullanıyoruz. Kullandığımız suyu şimdilik dezenfekte etmiyoruz. Eğer yine sorun oluşursa sistemde ozon jeneratörü kullanmayı düşünüyorum.
Sayın Sarıcan Beyden öğrenerek yaptığım enzimi veya sıvı solucan gübresini de ileride dezenfektan yerine kullanmayı planlıyorum.
Yaptığımız denemeleri fırsat buldukça paylaşacağız. Ama şu bir gerçek ki tüm denemeler zaman, azim ve sabır istiyor.
Zaman içinde daha güzel paylaşımlarda buluşabilmek dileğiyle... Selamlar... Saygılar...
beckham_711
10-09-2013, 13:56
Sayin vetman,
Yeni yeni kuzu besiciligine yatirim yapmaktayim ve uzun zamandir bu tur makine yapmayi dusunuyordum.
Suan icin hayvanlarim merada gecirdikleri 8 saatin haricinde misir silaji, arpa ezmesi ve saman
olarak yem takviyesi yapmaktayim.
Arpa ciminden kuzu besiciliginde yemden tasarruf etmenin haricinde ne gibi faydsi olur.
Suan icin 200 bas koyun ve kuzu beslemesinde kullanabilecegim cimlendirme makinasi yapmak istiyorum.
Emeginiz ve paylasimlarinizi takdir ve teşekkür ederim.
Saygılar.
vetman996
15-09-2013, 08:43
Sayin vetman,
Yeni yeni kuzu besiciligine yatirim yapmaktayim ve uzun zamandir bu tur makine yapmayi dusunuyordum.
Suan icin hayvanlarim merada gecirdikleri 8 saatin haricinde misir silaji, arpa ezmesi ve saman
olarak yem takviyesi yapmaktayim.
Arpa ciminden kuzu besiciliginde yemden tasarruf etmenin haricinde ne gibi faydsi olur.
Suan icin 200 bas koyun ve kuzu beslemesinde kullanabilecegim cimlendirme makinasi yapmak istiyorum.
Emeginiz ve paylasimlarinizi takdir ve teşekkür ederim.
Saygılar.
Sayın beckham_711 Merhaba.
Arpa çimi verdiğinizde rasyonda kullandığınız yemi yarı yarıya düşürebilirsiniz. Arpa ezmesini ve mısır sılajını hiç vermeyebilirsiniz.
Arpa çimi ile kuzularınızın daha hızlı büyüdüğünü görürsünüz.
İçerdiği vitamin ve aminoasitler nedeniyle kuzuların daha canlı durduğunu görürsünüz.
Daha az hastalandığını görürsünüz.
Konsantre yem tüketimi azaldığı için etin daha lezzetli olduğunu görürsünüz.
Daha erken sürede koç aşım zamanı geldiğini görürsünüz.
Koça geldiğinde döl tutma oranının yükseldiğini görürsünüz....
Kardeş kısacası Arpa çimini hayvanlar çok iştahlı yerler. Arpa çimi yedirerek kuzularınıza 4 Mevsim baharı yaşatırsınız.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Selamlar... Saygılar...
sayın meslektaş ankarada doğaal tavuk üretim aşamasındayım.bu sistemi oda içerisine kurma çalışmasıdayım .ışığı yansıtma amacıyla ayna kullanmayı düşünüyorum. birde tohumların ne kadar zaman suda bekletilmesi gerekir. paylaşırsanız sevinirim.
vetman996
22-10-2013, 22:25
sayın meslektaş ankarada doğaal tavuk üretim aşamasındayım.bu sistemi oda içerisine kurma çalışmasıdayım .ışığı yansıtma amacıyla ayna kullanmayı düşünüyorum. birde tohumların ne kadar zaman suda bekletilmesi gerekir. paylaşırsanız sevinirim.
Değerli kardeş merhaba.
Oda içine ayna kullanacağın gibi, enerji sarfiyatını azaltmak için LED ampul de kullanabilirsiniz.
Tohumları suda bekletme süremiz 12 saat. Sabah 7 gibi suya koyduğumuz arpaları akşam 7 gibi konteynera yüklüyoruz.
Suyun içine şimdilik herhangi bir şey kullanmasak da denemesini yapan ve bize öneren dostların tavsiyesiyle sıvı solucan gübresi kullanmayı düşünüyoruz. Bu konudaki bilgiyi http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/32156-2.htm 34. mesajda yazmıştım.
Selamlar... Saygılar...
Bu kadar bilgiyi herkesle paylaşmak her insanın yük yapamıyacağı bir şey. Allah cc sana yardımcın olsun .bu makinayı seriüretim şeklinde çiftçimize uygun fiatta sunabilirsen türk hayvancılığının gelişmesine katkın çok büyük katkın olur. Saygılar .selamlar
vetman996
23-10-2013, 01:35
Bu kadar bilgiyi herkesle paylaşmak her insanın yük yapamıyacağı bir şey. Allah cc sana yardımcın olsun .bu makinayı seriüretim şeklinde çiftçimize uygun fiatta sunabilirsen türk hayvancılığının gelişmesine katkın çok büyük katkın olur. Saygılar .selamlar
Değerli Kardeşim, biz bu makinayı yapıp satmayı hiç düşünmedik-düşünmüyoruz da. İhtiyacı olanın kendi yapabilmesi için her tür teknik desteği de karşılıksız vermeye hazırız.
Bu çimmatikten yapmak isteyen dostlar çiftliğimize buyursunlar gelsinler, incelesinler ve kendileri yapsınlar.
Bizim gayemiz bilgimizi paylaşarak ülkemiz çiftçisine katkıda bulunmak zaten.
Selamlar... Saygılar...
Konuyla pek alakalı olmadığım halde yeni şeyleri deneyen insanları sevdiğim için konuyu baştan sona okudum.
Çok kısaca söylemek gerekirse size helal olsun diyorum.
İnsanlara bu kadar yardımcı olmaya çalışmak kesinlikle takdire şayan.
Abartmıyorum 80 milyonluk ülkemizde 5 milyon kişi sizi gibi yeni şeylerin peşinde koşup , bu bildiklerini insanlara anlatmaya çalışsa ülkemiz tarımda sanayide avrupadan daha ileri konuma gelir .
iyibirinsan
24-10-2013, 21:36
Sulama suyunun için bitki gelişimini artıran sıvı besin gübresi eklenmesi halinde 9 kg ve hatta 10 kg da üretebilirsiniz diye ümit ediyorum.İlgi ile bende paylaşımlarınızı izliyorum başarınızın devamını dilerim.
Sayın İsmail Bey Merhaba.
Satın aldığımız ikinci el frigofirik konteyner en 2.30 m, boy 6.30 m, yükseklik 2.40 ebadında.
Konteynere raf sistemi kurduk ve kasaların ebadına göre raf genişliğini ayarladık. Kasaları rafların üzerine yerleştirdik.
Kasaların ebadı: 395 x 545 x 175 (h) mm
Floresan lambaları 20 w olarak kullandık. 8 adet hasat tarafına 4 adet tohum tarafına olmak üzere toplamda 12 adet 20 w.lık floresan kullandık.
Tava aralıklarını raf ve kasaların ebadına göre ayarladık. Kasaların arasında sadece galvanizli "t" profil var. Yani kasalar arasında boşluk yok. Konteynerin 2.30 m lik enine yatayda 4 adet kasa yerleştirdik. Bu fotoğraflardan daha iyi görülebilir.
Toplamda 360 adet kasa var. Biz 24 adet kasadaki çimlenmiş arpayı sabah, 24 adet kasadaki çimlenmiş arpayı akşam hayvanlara yediriyoruz. Toplamda günde 48 adet kasadaki arpa çimini günlük yediriyoruz. Ancak sistemimizde toplamda 360 adet kasa var. Bir gün 24 kasa daha fazla yediriyoruz.
Her tavaya 1 kg. arpa koyuyoruz. Hasat ederken yedi günün sonunda 7.3 kg. olarak hasat ediyoruz.
Hayır çok sormadınız. Daha çok sorabilirsiniz :D
1 kg. arpadan 7.3 kg. olarak hasat ediyoruz ama 8-9 kg. hasat edenler olduğunu duyuyoruz. Hedefimiz 9 kg. buna ulaşmanın yollarını arıyoruz. Bu konuda bilgisi olan dostlardan öneri - yardım bekliyoruz.
Selamlar... Saygılar...
Merhaba arkadasım ilk olarak paylasımınız için sizlere *** ederim. Benim sorum 20 aylık 60 günlük gebe düve için arpa çimini rasyonda nasıl kullanırız bize örnek rasyonlar sunabilirmisiniz.
Hayırlı işler bol kazançlar dileğimle.
iyibirinsan
29-10-2013, 06:38
17 kg arpa çimi 8 kg kuru yem uygun olur diye düşünüyorum.
cevabiniz için çok teşekkür ederim . Aklimdaki birçok konuya ışık tuttunuz. Ama sadece arpa cimi ile olmaz evet fakat rasyonun yaklaşık yüzde doksanini saglamak mumkun gibi geliyor bana nette yaptigim arastirmalar sonucunda. 25 litre süt veren 600 kg agirligindaki bir inegin günlük ihtiyaci olan protein miktari 2500g civarinda . Arpa cimi nde yüzde ondört ila onsekiz arasinda hamprotein ihtiva ediyor. Yani 18 kg arpa cimi ile bunu yakalamk mümkün geliyor bana birde buna aycicegi küspesi saman eklersek fabrika yemine bağımlı olmadan bir üretim mümkün gibi bu konudaki tavsiyelerinizi alabilirmiyim . Teşekkür ederim. :)
Arpa ot kadar karoten olarak 6.5 kat ve yaklaşık 5 kat ıspanak demir içeriği yakın yedi kez vitamini portakal C ve, inek sütü var daha 30 kat daha fazla B1 vitamini ve kalsiyum 11 kez miktarda söyleniyor 100g B12 vitamini 80 mikrogram.
Arpa çim eklem biriken kalsiyum çözünür ve midenin iç yüzeyinde organik sodyum takviye organik sodyum, çok yüksektir. Mide hidroklorik asit üretimi geliştirerek bu sindirim yardımcıları. Artrit olan insanlar çünkü (100grms başına 28 mg) içeren organik sodyum yıldır kereviz suyu kullanılabilir, ancak arpa ot organik sodyum miktarı (100 gram başına 775mg)! Bu karşılaştırma var Arpa Grass hizmet 1 çay kaşığı başına Besin içeriği , tavsiye edilen günlük alım miktarı ve yüzdesi (% Günlük Miktarlar 2,000 kalori diyet esas alınarak hesaplanmıştır.)
Kalori 31, yağ = 0 kalori.
Toplam yağlı = 0g (% 0)
Sodyum = 3.0 mg (<% 1),
potasyum = 316 mg (% 9)
Karbonhidrat = 4.0 g (% 1.3),
Lif = 1.6 g (% 6)
Protein = 2.6 g ( % 5),
A vitamini, beta-karoten (% 100)
C vitamini (% 53),
demir (% 33),
riboflavin, vitamin B-2 (% 12)
Aşağıdaki enzimler yeşil arpa tespit edilmiştir:
# Aspartat aminotransferaz
# Katalaz
# Sitokrom oksidaz
# DNaz
# Yağ asit oksidaz
# heksokinaz
# Malik dehidrogenaz
# Nitrat redüktaz
# Azot oxyreductase
# Peroksidaz
# Peroksidaz katalaz
# Fosfataz
# Fosfolipaz
# Polifenoloksidaz
# RNaz
# süperoksit dismutaz
# Transhydrogenase
Aşağıdaki amino asitler yeşil arpa tespit edilmiştir:
# Alanin
# Amid
# Arginin
# Aspartik asit
# Sistin
# Glutamik asit
# Glisin
# Histidin
# Isoleucine
# Lösin
Lizin #
# Metiyonin
# fenilalanin
# Proline
# Pürinler
Serin #
# Threonine
# Triptofan
# tirozin
# Valin
Yeşil arpa 50'den fazla mineral eser miktarda içerir.
Vitaminler
# Beta karoten
# Biotin
# Kolin
# Folik asit
# Niasin
# Pantotenik asit
# A vitamini
# Vitamin B
# B2 vitamini
# Vitamin B6
# Vitamin B12
# C vitamini
# Vitamin E
# K vitamini
Mineraller
# Bor
# Kalsiyum
Klorür #
# Krom
# İyot
# Iron
# Magnezyum
# Manganez
# Fosforlu
# Potasyum
# Selenyum
# Sodyum
# Kükürt
# Çinko
iyibirinsan
31-10-2013, 12:32
Bizi bilgilendirdiğiniz için çok sağolunuz.
Arpa ot kadar karoten olarak 6.5 kat ve yaklaşık 5 kat ıspanak demir içeriği yakın yedi kez vitamini portakal C ve, inek sütü var daha 30 kat daha fazla B1 vitamini ve kalsiyum 11 kez miktarda söyleniyor 100g B12 vitamini 80 mikrogram.
Arpa çim eklem biriken kalsiyum çözünür ve midenin iç yüzeyinde organik sodyum takviye organik sodyum, çok yüksektir. Mide hidroklorik asit üretimi geliştirerek bu sindirim yardımcıları. Artrit olan insanlar çünkü (100grms başına 28 mg) içeren organik sodyum yıldır kereviz suyu kullanılabilir, ancak arpa ot organik sodyum miktarı (100 gram başına 775mg)! Bu karşılaştırma var Arpa Grass hizmet 1 çay kaşığı başına Besin içeriği , tavsiye edilen günlük alım miktarı ve yüzdesi (% Günlük Miktarlar 2,000 kalori diyet esas alınarak hesaplanmıştır.)
Kalori 31, yağ = 0 kalori.
Toplam yağlı = 0g (% 0)
Sodyum = 3.0 mg (<% 1),
potasyum = 316 mg (% 9)
Karbonhidrat = 4.0 g (% 1.3),
Lif = 1.6 g (% 6)
Protein = 2.6 g ( % 5),
A vitamini, beta-karoten (% 100)
C vitamini (% 53),
demir (% 33),
riboflavin, vitamin B-2 (% 12)
Aşağıdaki enzimler yeşil arpa tespit edilmiştir:
# Aspartat aminotransferaz
# Katalaz
# Sitokrom oksidaz
# DNaz
# Yağ asit oksidaz
# heksokinaz
# Malik dehidrogenaz
# Nitrat redüktaz
# Azot oxyreductase
# Peroksidaz
# Peroksidaz katalaz
# Fosfataz
# Fosfolipaz
# Polifenoloksidaz
# RNaz
# süperoksit dismutaz
# Transhydrogenase
Aşağıdaki amino asitler yeşil arpa tespit edilmiştir:
# Alanin
# Amid
# Arginin
# Aspartik asit
# Sistin
# Glutamik asit
# Glisin
# Histidin
# Isoleucine
# Lösin
Lizin #
# Metiyonin
# fenilalanin
# Proline
# Pürinler
Serin #
# Threonine
# Triptofan
# tirozin
# Valin
Yeşil arpa 50'den fazla mineral eser miktarda içerir.
Vitaminler
# Beta karoten
# Biotin
# Kolin
# Folik asit
# Niasin
# Pantotenik asit
# A vitamini
# Vitamin B
# B2 vitamini
# Vitamin B6
# Vitamin B12
# C vitamini
# Vitamin E
# K vitamini
Mineraller
# Bor
# Kalsiyum
Klorür #
# Krom
# İyot
# Iron
# Magnezyum
# Manganez
# Fosforlu
# Potasyum
# Selenyum
# Sodyum
# Kükürt
# Çinko
merhaba sulama sistemini ayrıntılı olarak yazabilirmisiniz. motor olarak ne kullanıyorsunuz. maliyet kaça çıkıyor. saygılar..
Bu sistemin çok farklı modelini yakında uygulayacağım.
Diğer sayfada modelimi paylaştım sayın vetman996. Saygılarımla
iyibirinsan
05-12-2013, 18:20
Diğer sayfada modelimi paylaştım sayın vetman996. Saygılarımla
bir şey görülmüyor.
Ben size şöyle anlatayım sayın vetman996 ve sayın delimusun sistemlerinden farklı olarak topraklı tarım esasına göre o sistemi oluşturdum toprak içeriği gerçekten doğal ürünlerden seçilmiştir. İçinde bir sürü malzeme vardır solucan gübresinden tutun da leonardite varan. Topraksız tarım denemesi değildir.
Değerli Kardeşim, biz bu makinayı yapıp satmayı hiç düşünmedik-düşünmüyoruz da. İhtiyacı olanın kendi yapabilmesi için her tür teknik desteği de karşılıksız vermeye hazırız.
Bu çimmatikten yapmak isteyen dostlar çiftliğimize buyursunlar gelsinler, incelesinler ve kendileri yapsınlar.
Bizim gayemiz bilgimizi paylaşarak ülkemiz çiftçisine katkıda bulunmak zaten.
Selamlar... Saygılar...
Merhaba sayın vetman996,
Alıntıladığım mesajınızı okuduğuma çok sevindim. Atalarımızdan aldığımız örnek ile başlangıçta süt, 2 yıl içerisinde süt hayvanlarından alacağımız yavrular ile besi hayvanları yetiştirmeyi düşünüyoruz. Bilinçli bir üretici olmak, kâr marjını yükseltmek ve kaliteli ürün sağlamak için aylardır araştırma içerisindeyiz. Değerli bilgilerinizi bizimle paylaşırsanız maddi ve manevi (çok dua ederiz :D ) olarak karşılığını ödemeye hazırız.
Beslediğiniz hayvan cinslerini ve uyguladığınız besi yöntemini kabaca paylaşırsanız bize (bir ortağım var) çok yardımcı olmuş olursunuz. Müsait bir zamanınızda da çiftliğinizin konumunu paylaşırsanız ziyaret etmek isteriz.
vetman996
21-01-2014, 10:28
Merhaba sayın vetman996,
Alıntıladığım mesajınızı okuduğuma çok sevindim. Atalarımızdan aldığımız örnek ile başlangıçta süt, 2 yıl içerisinde süt hayvanlarından alacağımız yavrular ile besi hayvanları yetiştirmeyi düşünüyoruz. Bilinçli bir üretici olmak, kâr marjını yükseltmek ve kaliteli ürün sağlamak için aylardır araştırma içerisindeyiz. Değerli bilgilerinizi bizimle paylaşırsanız maddi ve manevi (çok dua ederiz :D ) olarak karşılığını ödemeye hazırız.
Beslediğiniz hayvan cinslerini ve uyguladığınız besi yöntemini kabaca paylaşırsanız bize (bir ortağım var) çok yardımcı olmuş olursunuz. Müsait bir zamanınızda da çiftliğinizin konumunu paylaşırsanız ziyaret etmek isteriz.
Değerli Ysfaydn Merhaba.
Büyükbaş hayvan üreticisi olma kararınıza sevindim. Umarım başlarsınız ve bu zevkli uğraştan mahrum kalmazsınız. Büyükbaş hayvancılık bazı dönemlerde çok kazandırır, bazı dönemlerde hiç kazandırmaz hatta bir dönem zarar da edebilirsiniz ama ortalamasında mutlaka kazanırsınız.
Kısa dönem hayvancılık yapmak istiyorsanız hiç başlamayın. Ama en az 5 yıl yapabilirim düşüncesindeyseniz mutlaka başlamalısınız.
Biz daha çok holstein damızlık düve yetiştiriciliği yapıyoruz. Bildiğimiz çiftliklerden 1 yaş civarındaki gebe olmayan düveleri alıp çiftliğimize getiriyoruz. Bunları en uygun rasyonla besliyoruz ve kızgınlığa geldiklerinde uygun sperma ile tohumlama yapıyoruz ve damızlık gebe düve olarak satışını yapıyoruz.
Değerli kardeşim işlerimizin yoğunluğu nedeniyle cevabı geciktirdim kusura bakmayın. İş yoğunluğu nedeniyle dostların işletmelerimize ziyaretlerini de bir süre ertelemek zorunda kaldık. Programımıza göre Nisan ayından sonra işletmemize gelebilirsiniz size yerinde daha detaylı bilgiler verebiliriz.
Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar... Saygılar...
Bu sistemi 180 metrekarelik zemindeki depoya uygulamayı düşünüyorum. Nasıl yapılabileceği hakkında detaylarıyla benimle iletişime geçerseniz çok memnun olurum.
vetman996
22-01-2014, 14:06
Bu sistemi 180 metrekarelik zemindeki depoya uygulamayı düşünüyorum. Nasıl yapılabileceği hakkında detaylarıyla benimle iletişime geçerseniz çok memnun olurum.
Değerli EREN48 merhaba.
Özel mesajla da sormuşsunuz. Elimden geldiğince yazdım ama siz bu başlığı tekrar okuduktan sonra aklınıza takılan soruları sorarsanız daha açıklayıcı olur. Çünkü hangi konuya takıldığınızı bilmediğim için sizin ilkönce konuyu okumalı anlayamadığınız kısımları sormalısınız düşüncesindeyim.
Selamlar... Saygılar...
Değerli Ysfaydn Merhaba.
Biz daha çok holstein damızlık düve yetiştiriciliği yapıyoruz. Bildiğimiz çiftliklerden 1 yaş civarındaki gebe olmayan düveleri alıp çiftliğimize getiriyoruz. Bunları en uygun rasyonla besliyoruz ve kızgınlığa geldiklerinde uygun sperma ile tohumlama yapıyoruz ve damızlık gebe düve olarak satışını yapıyoruz.
Şu yukarıda cümle beni bir defa daha heveslendirdi. Bilmiyorum konu amacından sapar mı ama ilk doğumunu yapmış, ikincisine gebe Holstein ile üretime başlamayı planlıyoruz. Umarım elinizde vardır. Bu meslek atalarımın mesleği olduğu için çocuklarıma miras diye başlamayı düşünüyorum. Tabi vicdansız bankanın ipotek bedelini karşılayabilirsem :mad:
Arpa çimi yetiştirmeye devam ediyor musunuz? Hayvanlarda olumsuz bir yan etkisini gördünüz mü? Bir veteriner tanıdık; süt verimini arttırır ama hayvanın erken tükenmesine, veriminin de erken düşmesine neden olur demişti. Danışabilecek zoolog bulma peşindeyim. Görüşebilirsem size de fikir verebilmesi için mutlaka burada da paylaşırım. Bu konuda deneyimlerinizi paylaşabilirseniz, deneyimlerinizin bir veteriner görüşünden daha faydalı olacağını düşünüyorum.
Kolaylıklar dilerim.
idris şenol
26-01-2014, 20:09
istanbul tüyap hayvacılık fuarın arpa çimlendirme yoğun ilgi gördü
vetman996
06-02-2014, 10:35
Değerli Ysfaydn merhaba.
Sorularınızı elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım. Umarım sizin için yararlı olur. Bu arada cevabı geciktiridğim için kusura bakmayınız lütfen.
Arpa çimi yetiştirmeye devam ediyor musunuz?
Arpa çimlendirmeye devam ediyoruz ve çok memnunuz.
Hayvanlarda olumsuz bir yan etkisini gördünüz mü?
Hayvanlarımızda olumsuz bir yan etki görmedik. Çünkü rasyon düzenlemesini arpa çimine göre yapıyoruz.
Bir veteriner tanıdık; süt verimini arttırır ama hayvanın erken tükenmesine, veriminin de erken düşmesine neden olur demişti. Danışabilecek zoolog bulma peşindeyim. Görüşebilirsem size de fikir verebilmesi için mutlaka burada da paylaşırım.
Süt verimini artıran tüm yemlerde bu kuşku vardır. Veteriner arkadaşın dediği eksik. Doğrusu süt verimini artıran yemler kullanılırken uygun rasyon düzenlemesi yapılmazsa yani hayvan verdiği sütteki mineral maddeleri yediği yemden karşılayamazsa bu tür problemler olabilir.
Örneğin rasyon içinde kalsiyum yeterli oranda bulunmaz ise hayvan sütteki kalsiyumu kendi vücudundan süte aktarır ki ileride bu hayvan süt humması dediğimiz kalsiyum eksikliğine bağlı hastalığa yakalanabilir.
Siz rasyonu hayvanın süt verimine göre hazırlayabilirseniz hayvanın süt verimi yükselir. Fakat hayvanın sağlığı için herhangi bir risk oluşmaz. Hayvanın erken tükenmesi diye bir problem olmaz. Bu konuda rahat olun.
Danışabileceğiniz bir zoolog bulabilirseniz fikirlerini paylaşmanız hepimiz için yararlı olur düşüncesindeyim. Bu tür bilgileri hayvan besleme uzmanları veya zooteknistlerden alarak paylaşabilirseniz daha verimli olur düşüncesindeyim.
Bu konuda deneyimlerinizi paylaşabilirseniz, deneyimlerinizin bir veteriner görüşünden daha faydalı olacağını düşünüyorum.
Değerli kardeşim. Zaman bulabildiğim sürece paylaşımlarda bulunurum. Ben bir Veteriner Hekimim. Kamu kurumunda çalışıyorum. Ayrıca zootekni anabilim dalında doktora yaparken işim gereği ara vermek zorunda kaldım.
Sorularınız olursa genel veya özelden vaktimin müsade edebildiği sürece cevaplamaya gayret ederim.
selam vetman Salihl i ilçe tarımda mı calışıyorsunuz ?
vetman996
16-02-2014, 19:20
selam vetman Salihl i ilçe tarımda mı calışıyorsunuz ?
Sayın İbo merhaba.
Salihli İlçe Tarım Müdürlüğünde çalışıyordum. Şu an Afyon'da çalışıyorum. Cuma günleri mesai çıkışı Salihli'deyim. Pazartesi mesaide Afyon'da oluyorum. Selamlar...
hkocabucak
17-02-2014, 14:11
sayın vetman996
bu kasaları nerden alabiliriz?
fiyatları ne
kasanın altı kapalıysa su nereden dreyn oluyor.yanlardaki delikler dreyn için yeterli mi?
saygılar
sayın vet man benim eşimde Gölmarmara da ilçe tarımdaydı salihlide görev yapan ziraat ve veterinerleri tanırız bi kısmını uygun bi günde sizi ziyaret etmek isterim
ceritbeyi
18-02-2014, 10:18
sayın vetman sizi gerçekten tebrik ve takdir ederim.yaklaşık bir haftadır özellikle sizin mesajlarınızı ve faaliyetlerinizi takip ediyorum.maşallah benim planladığım bütün düzeneği kurmuşsunuz.bikaç farklılık var tabi :D
çalışmalarınız gerçekten insana ilham verdiğini söylemek isterim.ayrıca forumdaki mesajlarda herşeyi açık açık anlattığınız ve insanları bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler. gerçekten takdire şayan bir insansınız. çalışmalarınızda başarılar...
düşünmüşsünüzdür belki ama müsadenizle sisteminize bi ilave yapmak isterim. çimmatikte elektrik enerjisi sarfiyatını düşürmek için güneş panelleri ile elektrik üretip kullanmayı düşündünüz mü? merak ettim
mehmetcelal21
10-03-2014, 09:37
arkaslar androidten katiliyorum ozel yazmak istedim beceremedim burayida becerebilir miyim bilmiyorum ben vetmana özel mesaj yolladım acaba gitti mi gitmedin bilmiyorum yardımcı olun bana lütfen özele mesaj nasıl gönderilir ?
mehmetcelal21
10-03-2014, 09:42
kac aydir takip ediyorum sitenizi çok güzel bir konu başlığı bu topraksız tarım çimleme. sarıcan herkeze yardım ediyorsun okuduklarımda bana da yardımcı olsana biraz bu özel mesaj işinde ;)
mehmetcelal21
10-03-2014, 14:38
Şu an evdeyım telefonda bellı etmıyordu ozel mesajınız doluymus o yuzden sıze mesaj gonderemıyormusuz.! VETMAN işin acıkcası sızden tel ıstıyordum gorusmek ıstedıgım konular ve benı aydınlatmanız ıcın. ozel mesajların doluymus eger sızın ıcın mahsuru yoksa telınızı ozelden gonderırmısınız aramak ıstıyorum sızı. ben ozelden gonderdım telımı aramanız ıcın gelmemıs sıze galıba ondan sızden ıstıyorum.
teşekkurler
vetman996
10-03-2014, 19:15
Şu an evdeyım telefonda bellı etmıyordu ozel mesajınız doluymus o yuzden sıze mesaj gonderemıyormusuz.! VETMAN işin acıkcası sızden tel ıstıyordum gorusmek ıstedıgım konular ve benı aydınlatmanız ıcın. ozel mesajların doluymus eger sızın ıcın mahsuru yoksa telınızı ozelden gonderırmısınız aramak ıstıyorum sızı. ben ozelden gonderdım telımı aramanız ıcın gelmemıs sıze galıba ondan sızden ıstıyorum.
teşekkurler
Değerli Mehmetcelal kardeş merhaba.
Rahatsızlığım nedeniyle 4 gündür siteye giremedim. Mesaj kutum dolmuş. Şimdi boşalttım. Mesajınızı bekliyorum. Selamlar...
Koraykaptan
27-03-2014, 00:56
Sayın vetman
2 aydır bu konuyu araştırıyordum ama fiyatlarının benim bütçeme göre yüksek olmasından dolayı kendim yapmayı düşündüm fakat cesaret edemedim
şans eseri sizin paylaşımlarınızı okuyunca çok mutlu oldum ve bana ilham ve güç verdiniz öncelikle paylaşımlarınız için çok teşekkürler yoğunluğunuza ragmen herkezi cevaplamak için bu işe vakit ayırdığınız için sizi çok çok çok tebrik ederim.
Şu anda siteyi takip edip etmediğinizden emin olmadığım için soru sormuyorum
Umarım takip ediyorsunuzdur size danışmak istediğim çok şey var heyecanla sizden haber bekliyorum
vetman996
27-03-2014, 19:41
Sayın vetman
2 aydır bu konuyu araştırıyordum ama fiyatlarının benim bütçeme göre yüksek olmasından dolayı kendim yapmayı düşündüm fakat cesaret edemedim
şans eseri sizin paylaşımlarınızı okuyunca çok mutlu oldum ve bana ilham ve güç verdiniz öncelikle paylaşımlarınız için çok teşekkürler yoğunluğunuza ragmen herkezi cevaplamak için bu işe vakit ayırdığınız için sizi çok çok çok tebrik ederim.
Şu anda siteyi takip edip etmediğinizden emin olmadığım için soru sormuyorum
Umarım takip ediyorsunuzdur size danışmak istediğim çok şey var heyecanla sizden haber bekliyorum
Sayın Koraykaptan merhaba.
Siteyi vaktim müsade ettiği müddetçe takip edip, soruları elimden geldiğince cevaplamaya çalışıyorum. Bazen cevaplarda gecikme olursa kusura bakmazsınız umarım.
Sorularınızı bekliyorum. Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar... Saygılar...
Koraykaptan
27-03-2014, 23:27
Sayın vetman öncelikle yapmayı düşündüğüm box dan bilgi vermek istiyorum
Boyutları Y: 3metre G:3metre U:6 metre
Malzemesi çam ağacı ( elimde ağaç oldugu için )
Kaplaması karkas araları cam yünü taban cam elyaf ve polyester uygulama
Kenar ve tavan duvarları macun astar üstüne epoksi boya ( marangoz ve boya işçiliğini kendim yapıcam )
Sizin konteynerin ölçülerini benimkine uyguladığımda
Yanlamasına 5 tepsi 54,5*5 =2,72 m
Uzunlamasına 14 sıra 39,5*14=5,53 m
Yukseklikte 7 kat tepsi aralıkları 0,37 cm
Toplamda 490 adet tepsi sığıcak
(****** sizin tepsi ölçülerini baz aldım )
Tecrübelerinize dayanarak cevaplamanızı rica edeceğim sorularım
1- küf mantar pas fiyat uygunluğu kriterlerine göre profilleri hangi malzemeden kullanmalıyım?
2- ev tipi klima kullanabilirmiyim ölcülerini verdiğim alana kaç btu luk bir klima yeterli gelir klimayı monte edeceğim yerin önemi varmı? Klimanın fanının üflediği doğrultudaki bitkilere bir zarar verirmi ( 20 dereceye ayarlayıp devamlı açık mı bırakılacak ?)
3- internette incelediğime göre tepsilerin genellikle altları kapalı ( dreyn haric) bunun bir önemi varmı tecrubelerinize istinaden tepsilerin yapısı hakkında fikirlerinizi rica ederim (okuduklarımdan edindiğim fikir tepsilerin temizlik sorunu)iskeleti eğimli yaparak tepsilerin içinde olası birekecek suyun tahliyesini kolaylaştırdıklarını duydum sizce mantıklımı?
4-aydınlatmada 20 w gün ışığı florasan ve led aydınlatma seceneklerinizi okudum bunlarla ilgili son görüşlerinizi ve aydınlatma sürelerini nasıl ayarlamam gerektiğini sormak isterim
5-sulamada sisleme yöntemini kullanıyorsunuz denemeleriniz sonucu en uygun sulama aralıklarında neye kanaat getirdiniz? Benim oturdugum bölgede sularda kireçlenme sıkıntısı var bunu nasıl minimize edebilirim? 500 lt kapasitede polüüretan su tankım hazırda var bu sistemi beslemeye kafi gelirmi ? Tanktan sisteme basmak için en uygun motor nedir?
6-ozon jeneratorünü kullanmaya başladınızmı bu sadece sulama sistemi içinmi yoksa hem sulama hem hava için kombinemi kullanılıyor?
7-kapı kısımlarına elimde cıkma bulunan camlı pimapenleri kullanmamın faydası olurmu ? Bulunduğum bölgenin iklimi sıcak olduğundan yazın ısıyı koruma konusunda dezavantaj mı olur?
Şimdilik aklıma gelenler bunlar :))
Müsait olduğunuz bi ara cevaplarsanız cok sevinirim
İlerleyen zamanlarda sistemi faaliyete geçirip uygun birde bakıcı bulduktan sonra ( en zoru bu ) gebe düveler için kapınızı çalmayı planlıyorum
Saygılar
vetman996
09-04-2014, 18:40
Sayın Koraykaptan merhaba.
Biliyorum cevaplamakta çok geç kaldım. Detaylı cevap yazmak istediğimde bazen cevapları ertelemek zorunda kalabiliyorum. Yenice fırsat buldum. Hemen cevaplara geçiyorum.
1- küf mantar pas fiyat uygunluğu kriterlerine göre profilleri hangi malzemeden kullanmalıyım?
Galvanizli L ve T profiller kullanabilirsiniz. Bize bunların fiyatları çok yüksek geldi. Biz de normal profillere ilkönce antipas sonra da boya atarak bunları kullanmaya başladık. Herhangi bir problem olmuyor. Her altı ayda bir de genel bakımları yapıyoruz. Kaynak yerlerinde bazen tekrar boya gerekebiliyor.
2- ev tipi klima kullanabilirmiyim ölcülerini verdiğim alana kaç btu luk bir klima yeterli gelir klimayı monte edeceğim yerin önemi varmı? Klimanın fanının üflediği doğrultudaki bitkilere bir zarar verirmi ( 20 dereceye ayarlayıp devamlı açık mı bırakılacak ?)
Ev tipi klima çok rahat işinizi görür. Biz ilkönce frigofirik araç kliması kullandık, bundan olumlu sonuç alamayınca (konteynerin üstünü delip monte ettiğimiz için) buzdolabı soğutucusu da içeren farklı bir klima kullanıyoruz ve çok da memnunuz. Ev tipi klima alırken klima satanlar yerinize gelip ölçülere göre uygun btu yu size söylerler. Bu konuda çok fazla bilgim yok ama 12000 btu fazlasıyla yetecektir.
3- internette incelediğime göre tepsilerin genellikle altları kapalı ( dreyn haric) bunun bir önemi varmı tecrubelerinize istinaden tepsilerin yapısı hakkında fikirlerinizi rica ederim (okuduklarımdan edindiğim fikir tepsilerin temizlik sorunu)iskeleti eğimli yaparak tepsilerin içinde olası birekecek suyun tahliyesini kolaylaştırdıklarını duydum sizce mantıklımı?
Bizim kullandığımız kasalar balık kasası. Yani "yan altında" drenaj delikleri var. Su birikmemesi gerektiği için size de bu kasalardan tavsiye ederim. Eğer yakın çevrenizde bulamazsanız ben size kasa aldığımız İzmir'deki fabrikanın iletişim bilgilerini gönderebilirim.
4-aydınlatmada 20 w gün ışığı florasan ve led aydınlatma seceneklerinizi okudum bunlarla ilgili son görüşlerinizi ve aydınlatma sürelerini nasıl ayarlamam gerektiğini sormak isterim
Biz aslında led aydınlatma kullanıyorduk. Işığı yetersiz geldi. Belki daha fazla led taksak olabilirdi ama biz 20 w florasan kullandık. Hala aklımda led kullanmak var ama. Çünkü led daha uzun ömürlü. Size de led tavsiye ederim.
Aydınlatmada arpa yükleme tarafında fazla ışığa gerek yok ama arpa hasat tarafının aydınlatması iyi olması gerekiyor ve sürekli de yanmalı. Biz konteynerin kapağını açınca sönen bir sistem geliştirdik. Hasat ederken kapılar açılınca lambalar yanmıyor ve biz de enerji tasarrufu yapıyoruz:D
5-sulamada sisleme yöntemini kullanıyorsunuz denemeleriniz sonucu en uygun sulama aralıklarında neye kanaat getirdiniz? Benim oturdugum bölgede sularda kireçlenme sıkıntısı var bunu nasıl minimize edebilirim? 500 lt kapasitede polüüretan su tankım hazırda var bu sistemi beslemeye kafi gelirmi ? Tanktan sisteme basmak için en uygun motor nedir?Yaptığımız denemelerde 1 saatte 1 dakika ile güzel sonuçlar aldık. Şuan öyle devam ediyoruz.
Kireçlenme ile ilgili sorunlar olduğunda kullanılabilecek kireç çözücü ürünler var. Bunlar özellikle Ph regülatörü diye piyasada bulunuyor ve çok güzel sonuçlar alınıyor. 500 lt tankı kullanabilirsiniz belki ama hydrofor sistemi kurarak direk kuyudan sisteme basan bir sistem yaparsanız daha iyi sonuç alısınız. Çünkü depodaki su kışın donar, yazın yanar ve bu da verimi etkileyebilir. Kuyu suyu yaz kış 20 derece civarıdır.
6-ozon jeneratorünü kullanmaya başladınızmı bu sadece sulama sistemi içinmi yoksa hem sulama hem hava için kombinemi kullanılıyor? Biz ozon jeneratörü kullanmıyoruz. Şimdilik buna gerek olmuyor ama gerektiğinde hem suyun, hem de ortamın dezenfeksiyonunda kullanılmalıdır.
7-kapı kısımlarına elimde cıkma bulunan camlı pimapenleri kullanmamın faydası olurmu ? Bulunduğum bölgenin iklimi sıcak olduğundan yazın ısıyı koruma konusunda dezavantaj mı olur?
Isının kontrolü için izolasyonlu bir malzeme kullanılmalıdır. Camlı pimapenlere izocamla kaplama yapılabilirse belki kullanılabilir. Ama bizim kullandığımız konteynerde 9 cm kalınlığında poliüretan yalıtım malzemesi var. Siz buna göre çalışmalarınızı yapabilirsiniz. İzolasyonu iyi yapamazsanız kullandığınız klimanın enerji sarfiyatı yükselecektir.
İlerleyen zamanlarda sistemi faaliyete geçirip uygun birde bakıcı bulduktan sonra ( en zoru bu ) gebe düveler için kapınızı çalmayı planlıyorum
Saygılar
Gebe düve işleri bu günlerde çok hızlı. Fiyatlar da yükseliş trendinde. Ama süt inekçiliğinin geleceği parlak görünüyor. Biz de yavaştan yavaştan damızlık düve işini süt inekçiliği ile birlikte yapmaya başladık. Sizi her zaman bekleriz. Görelim Mevlam ne eyler, ne eylerse güzel eyler..
Umarım yardımcı olabilmişimdir. Cuma gününe kadar zamanım müsait. Sorularınız olursa veya anlaşılamayan kısımlar varsa tekrar açıklayabilirim.
Cumhur Tonba
09-04-2014, 20:34
Merhaba Sayın vetman,
Bir öğretmen titizliği ile arkadaşlarımızı aydınlatıyorsun. Tebrikler, teşekkürler. Selamlar.
vetman996
09-04-2014, 21:28
Merhaba Sayın vetman,
Bir öğretmen titizliği ile arkadaşlarımızı aydınlatıyorsun. Tebrikler, teşekkürler. Selamlar.
Ben teşekkür ederim Sayın Cumhur Tonba Bey. Bilgi paylaştıkça büyür. Bir de SEVGİ olunca:D
Sizden öğrenecek çok şeyimiz var. Özlü sözlerinize devam edin lütfen..
Cumhur Tonba
09-04-2014, 21:46
Günler ne çabuk geçiyor. Yıl 1976. Tahirova Türk Alman ve Örnek Tatbikat çiftliğinde Tahirova koyunu (Ostfriz-Kıvırcık melezi) çalışmalarımız vardı. O zaman İzmir'den Prof.Dr. Reşit Sönmez ve asistanı olarak Sayın Mustafa Kaymakcı ( Şu An 9 Eylülde Zir. Fak. Zootekni Ana Bilim Dalı Başkanı) çalışmaları yürütüyordu. Nerede ise 38 sene göz açıp kapayıncaya kadar geçmiş.
Sizin yukarlardaki mesajlarınız okuyunca o günler geldi aklıma.
Dilerim Doktoranızı da tamamlarsınız.
vetman996
09-04-2014, 22:18
Günler ne çabuk geçiyor. Yıl 1976. Tahirova Türk Alman ve Örnek Tatbikat çiftliğinde Tahirova koyunu (Ostfriz-Kıvırcık melezi) çalışmalarımız vardı. O zaman İzmir'den Prof.Dr. Reşit Sönmez ve asistanı olarak Sayın Mustafa Kaymakcı ( Şu An 9 Eylülde Zir. Fak. Zootekni Ana Bilim Dalı Başkanı) çalışmaları yürütüyordu. Nerede ise 38 sene göz açıp kapayıncaya kadar geçmiş.
Sizin yukarlardaki mesajlarınız okuyunca o günler geldi aklıma.
Dilerim Doktoranızı da tamamlarsınız.
Tahirova gibi güzel bir ırkı Türk çiftçisine kazandıran ekipte olduğunuzu şimdi öğrendim. Bundan sonra size "Hocam" diye hitap etmek isterim, eğer müsade ederseniz.
Sayın Mustafa Kaymakcı Hocamı tanırım. Saanen Keçi yetiştiriciliği de yapmıştım bundan on yıl kadar önce. Kendilerinin bilgilerinden istifade etmiştik.
Doktoramı emekli olduktan sonra bitirme düşüncesindeyim. Zira biraz ticarete de yönelince ağır geliyor.:( Aslında doktorama ailemi ihmal etmiyeyim düşüncesiyle 2 yıl ara vermiştim. Ama ara verdikten sonra bir daha da başlayamadım.
Sayın Hocam. Sizin özlü sözlerinizi özlüyoruz.:D Fazla özletmeyiniz. Selamlar... Saygılar..
Cumhur Tonba
10-04-2014, 09:40
Sayın vetman,
Lütfen şımartmayın beni. Öğrenmenin yaşı yoktur deyip kendimi bir öğrenci olarak kabul ediyorum her zaman. Okyanus da bir zerre olabilsek ne mutlu bize.
Şimdi gelelim biraz da acı olaylara.
O zaman (Belkide ilkdi Türkiyede) Tahirova Süt Koyunu Yetiştirme Derneği Kurmuştuk. İlk anlarda inanın koçları nerede ise bedava dağıtıyorduk. Her gün yetiştiricilerin ayağına gidiyor, anlatıyor, çiftlikteki örnekleri gösteriyorduk. Çok zorlandık. Fakat 2 sene içerinde Gönen, Biga köylerinde 18 çiftçi ile anlaştık. Onlara koçları verdik. Tüm kayıtlarını tuttuk. Her hafta destek ziyaretleri yaptık.
Çocuklar duymasındaki gibi.. Patladı gitti. Yetiştiriciler gayet memnu, biz memnun, Mustafa Bey daha da memnun ( Zira doktorasını da bu konu ile yaptı).
Öyleki İzmir, manisa, aydın illerinden dahi talep geliyordu. Yetiştiricilerimiz koç yetiştirememeye (İhtiyaçlara yetişememeye)başladı istekler için.
Bu 6-7 sene sürdü. Derneğimiz yavaş yavaş toplantı yapamamaya başladı. 1979 yılında Çiftlik Türk Hükümetine devroldu. Çalışan sayısı katlanırken, üretim ters yönde azalmaya başladı.
İki defa mahkemeye çıktık dernekler kanunu yüzünden. Ne yapalım, ne yapalım diye çok düşündük fakat canlı tutamadık derneği. Tüzükdeki bir maddeye dayanarak aidatını ödemeyen üyeleri dernek üyeliğinden çıkardık. Ve derneği kapattık.
Bu inanın ne kadar acı bir hatıra. Biliyorsunuz şimdi bu boşluğu yavaş yavaş doldurmaya başladılar.
Fakat sizin doktoranızı tamamlayacağınıza eminim. Dilerim fazla ara vermezsiniz. İşi soğutmazsınız.
NOMAD memleketine gidecek, siz doktaranızı tamamlayacaksınız. Yoksa yandınız. Hep hatırlatır dururm.
Sevgi ve saygılarımla.
Koraykaptan
12-04-2014, 20:42
Sayın vetman öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim
Verdiğiniz bilgilerin cok faydalı olacagından kuşkum yok box'ın yapımına başladım fakat iş sezonumun açılması ve yoğunluğumun artması sebebiyle biraz ara vermek durumunda kaldım umarım en kısa zamanda oncelikle box'ı bitirip fotoları paylaşıcam.
Kutunun yapımı,izalasyonu ve boyasıyla ilgili tüm malzemeleri aldım ama maliyetleri hazır bir konteyner almakla arasında buyuk bir fark oluşturmadı
Ortaya bir şeyler çıktığında bunları sizinle paylaşıp fikirlerinizi almak isterim
Cevabınız için tekrar teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim
Saygılar
mehmetduman
24-04-2014, 15:47
Sayın Vetman
Bursa Mustafakemalpaşa'da romanov koyunu projem var. 3 dişi 1 erkek kuzu ile başladım. İleri ki dönemde arpa çimlendirme yapmak istiyorum. Arsamın bir kısmı yamaç arpa çimlendirmeyi toprağın 1 metre altında 20 mt2 oda şeklinde yapmak istiyorum. Siz bu işi tecrübe etmişsiniz. (paylaşımlardan aldığınız dua ile eminim daha da başarılı olursunuz) Bu şekilde bir oda oluşturmak benim için daha avantajlı mı olur. Tabi havalandırmayı dikkate alarak inşa edeceğiz odayı. Yaz kış farkı olmadığından uzun vade de iklimlendirme açısından avantajlı olacağını düşünüyorum.
Önceki yazılarınız yardımı olduğu gibi buradaki eleştiri ve önerilerinizin de çok yardımı olacaktır.
İyi çalışmalar.
vetman996
29-04-2014, 22:04
Sayın Vetman
Bursa Mustafakemalpaşa'da romanov koyunu projem var. 3 dişi 1 erkek kuzu ile başladım. İleri ki dönemde arpa çimlendirme yapmak istiyorum. Arsamın bir kısmı yamaç arpa çimlendirmeyi toprağın 1 metre altında 20 mt2 oda şeklinde yapmak istiyorum. Siz bu işi tecrübe etmişsiniz. (paylaşımlardan aldığınız dua ile eminim daha da başarılı olursunuz) Bu şekilde bir oda oluşturmak benim için daha avantajlı mı olur. Tabi havalandırmayı dikkate alarak inşa edeceğiz odayı. Yaz kış farkı olmadığından uzun vade de iklimlendirme açısından avantajlı olacağını düşünüyorum.
Önceki yazılarınız yardımı olduğu gibi buradaki eleştiri ve önerilerinizin de çok yardımı olacaktır.
İyi çalışmalar.
Sayın Mehmetduman merhaba.
Havalandırmayı dikkate alarak arpa çimlendirme odası inşa edecekseniz problem olmaz düşüncesindeyim. Çünkü toprak altı ısı derecesi 20 derece civarındadır ve bu da arpanın çimlenmesi için idealdir.
Yapım aşamasında da sorularınız olursa elimden geldiğince cevaplandıracağımı bilmenizi isterim.
Selamlar... Saygılar...
koniks te takılıyordum kendimi burda buldum..
senin vesilen ile üye oldum
vetman996 abimi azminden başarısından dolayı tebrik ediyorum
vetman996
17-05-2014, 11:30
koniks te takılıyordum kendimi burda buldum..
senin vesilen ile üye oldum
vetman996 abimi azminden başarısından dolayı tebrik ediyorum
Değerli Kardeşim aramıza hoş geldiniz.
Burada değerli dostların yazılarını da okuyacak ve çok şey öğreneceksiniz.
Yararlı olabilmesi dileğiyle... Selamlar... Saygılar...
Aylardır bu konuyu araştırıyordum.Yapmış oldugunuz çalışma çok güzel.Novatom firması bu makinaya 63.700 tl + KDV fiyat vermişti.:eek:
Size sorum şu olacak sulamayı nasıl yapıyorsunuz Lütfen detaylı bir şekilde açıklarmısınız. Kulladıgınız parçaları isim ve markaları ile.
Şimdide çok tesekkürler.:o
abicim herkese ne güzel cevaplar vermissin ama bana 1 ay oldu hala cevap yok
sayın vetman996 öncelikle yapmış oldugunuz makina için öncelikle sizi tebrik ederim. bende bu konu üzerinde çalışıyorum şuan bu sebeple bir kaç sorum olacak.
1. hala arpa çimlendiriyor musunuz?
2. küf ve benzeri sorunlarla karşılaştınız mı? karşılaştıysanız nasıl çözdünüz?
3. tohumluk arpa mı yoksa herhangi bir arpa tohumumu kullanıyorsunuz?
4. verimi arttırabildiniz mi?
5. koyteynırın zemininde su birikiyor mu? nasıl temizliyorsunuz?
6. sistemigeliştirmek adına bir sey yaptınız mı?
ilginiz için teşekkür edercevabınızı merakla bekliyorum. saygılarımla
vetman996 tebrik ederim sizi.yyilmaz ın sorularının cevabını ben de çok merak ediyorum.bizi sistemin sürekliliği hakkında bilgilerndirirseniz seviniriz.
uzun süreli kullanım yorumlarınız nelerdir.
vetman996
01-09-2014, 13:56
Değerli dostlar merhaba,
Bir süre forumlardan uzak kaldım.(Sağlık problemi, seminer programı ve tatil programı nedenleriyle)
Bu süre zarfında cevapları geciktirdiğim için tüm dostlardan özür dilerim.
Sayın harezm1 cevabınız aslında yazıda mevcut ama yine de cevabı bulamadıysanız firma isimlerini özelden paylaşabilirim.
Sayın yyilmaz ve Sayın kbrinc. Sizin için kısaca cevap vereyim hemen.
1- Arpa çimlendirmeyi uzun süre kullandım ama şuan için bu sistemi solucan maması üretiminde deneme amaçlı kullanıyorum.
2- Uzun süre genel temizlik ve dezenfeksiyon yapılmadığı durumlarda küf oluşabiliyor. Bizde bir kez küf oluştu ve tedbirimizi aldıktan sonra bir daha da küflenme olmadı.
3- Kullanırken tohumluk arpa kullanılırsa daha iyi sonuç alınıyor. Ama elinizde tohumluk arpa bulunmazsa da eleyerek normal arpayı kullanabiliyorsunuz.
4- Verim oldukça iyiydi. Herkese tavsiye ederim.
5- Konteynerin dibinde su birikmeyecek şekilde eğim verdik, ayrıca suyun tahliye kanalı da vardı.
6- Sistemi geliştirmek için klima değişikliği, salyangoz fanlar, ışıklandırma düzeneği vb. değişiklikler yaptık. Siz de kullandıkça kendi bölgenize ve bulunduğunuz alanın konumuna göre değişiklikler yaparak en ideali bulmalısınız.
Şuan için en kaliteli solucan maması üretimine yoğunlaştık ve bu sistemi deneme amaçlı kullanıyoruz. Kaliteli solucan gübresi için kaliteli mama gerekiyor. Bu konteynerde bir takım değişiklikler yaparak mama üretimi için denemeler yapıyoruz. Bunda başarılı olabilirsek solucan gübresi üretim çiftliğimize böyle bir sistem kuracağız ve arpa çimlendirmeye kurbandan sonra inşallah tekrar devam edeceğiz.
vetman996 teşekkürler cevaplar için.yeni denemelerinizde başarılar
sayın vetman ilginiz ve cevabınız için teşekkür ederim.
Değerli abim, sizi tebrik ederim ve ayrıca bilgiyi paylaştığınız için de teşekkür ederim. Sizler gibi değerli insanlar sayesinde inşallah iyi bir yere geleceğiz...
Saygılar...
vetman996
22-09-2014, 21:27
Değerli abim, sizi tebrik ederim ve ayrıca bilgiyi paylaştığınız için de teşekkür ederim. Sizler gibi değerli insanlar sayesinde inşallah iyi bir yere geleceğiz...
Saygılar...
Sayın Snrcrk Kardeşim merhaba.
İlginiz için ben teşekkür ederim.
Bilgi paylaşıldıkça büyür. Hep birlikte büyüteceğiz inşallah.
Her şey gönlünüzce olsun.. Selamlar...
ferhat54
17-10-2014, 22:21
vetman abi bu sistemde yetişen çimleri tavuklarada verebilirmiyiz bu sistemin maliyeti nedir acaba
vetman996
18-10-2014, 15:36
vetman abi bu sistemde yetişen çimleri tavuklarada verebilirmiyiz bu sistemin maliyeti nedir acaba
Değerli kardeşim merhaba.
Bu sistemdeki çimleri tavuklara verebilirsiniz. Hatta mısır da çimlendirip verebilirsiniz. Mısırın yüksek enerji içeriği nedeniyle çok yararını görürsünüz.
Bu sistemin maliyeti bize 15 bin civarında oldu. Ama siz sistemi anlayınca daha küçük ve daha uygun bir ortam hazırlayabilirsiniz. Selamlar...
deniz2014
27-10-2014, 02:57
Sayin vetman996 ve diger degerli uyeler,
Bu konuyu basindan sonuna kadar okudum ve yukarida sayin vetman996 yazmis oldugu hayvanlarinin yem rasyonunda elde ettigi %40 ve %50 lik azalmasini anlamaya calisiyorum . Sonucta bir kila arpa esittir bir kilo arpa dir. Bu bir kilo arpa nin besin degerleri sadece su verme ile yukselebilirmi ? arti bu arpa otunu uretmede kullanilan zaman ve enerji harcamalarina deger mi ? diye uzun suredir dusunuyordum.
Hayvanlara verilen iyi hazirlanmis arpa cimleri iyi bir rasyon icerisinde %100 sindiriliyor.Oysaki kesif yem olarak verdigimiz kuru maddellerin bir kismi hayvanlar tarafindan kullanilmadan gubre olarak disari atiliyor . Tahminen %20 ile 30 arasinda yem kazanci olabilir. Saygilar.
vetman996 hocam firma marka ve isimleri özelden gönderebilirseniz çok sevinirim.Konunun yeri burası değil ama özür dilerim sormak istedim bildiğim kadarıyla siz veterinersiniz bu arpa çimi ile elimizde pancar küspesi, mısır sılajı, buğday samanı, kuru fiğ otu gibi ürünlerle fabrika yemine ihtiyaç duymadan günlük 15-20 kilo süt veren ineklere nasıl bir rasyon hazırlayabiliriz hocam yardımcı olabilir misiniz. Amacım fabrika yemi masrafından kurtulmak.Veya bunların arasına kendi yemimi nasıl hazırlayabirim? şimdiden verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler...
s.akbulut
01-11-2014, 18:38
Sn vetman996;
Yaklaşık 2,3 ay kadar diğer forumdaşlarımızın ve sizin "topraksız tarım denemelerinizi, çalışmalarınızı vs. hiç bir yazılanı atlamadan heyecanla okuyorum. Çok şükür ki başarıya ulaştığınızı da gördükçe sizinle birlikte ben de mutlu oluyorum. İşin başka boyutu ise çalışmalarınızı iştahlı iştahlı büyük bi şevkle samimi şekilde ve de en ufak detayını anlatmalarınızdan dolayı bana da özellikle topraksız tarım konusunda çok büyük merak ve istek aşılamış durumundasınız:) Nasip olursa yaza doğru ben de ufak bir yer yapıp siz değerli büyüklerim, üstadlarımın da yardımıyla topraksız tarım denemesi yapmayı planlıyorum.. Can-ı gönülden sizi tebrik ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum...
Kaba Yem Kaynagı Olarak Hidroponik Arpa Çimi Üretiminde
Kuru Madde ve Ham Protein Verimleri Üzerine Farklı
Uygulamaların Etkileri
http://edergi.sdu.edu.tr/index.php/zfd/article/viewFile/4082/3676
deniz2014
23-11-2014, 21:49
Kaba Yem Kaynagı Olarak Hidroponik Arpa Çimi Üretiminde
Kuru Madde ve Ham Protein Verimleri Üzerine Farklı
Uygulamaların Etkileri
http://edergi.sdu.edu.tr/index.php/zfd/article/viewFile/4082/3676
Sayin TARTES, paylastiginiz bilgiler icin sag olun var olun.
Link teki bilgilerden anladigim kadariyle yapilan analizler ve deneyler sonucunda ;yetistirilen arpa cimlerinde cok yuksek miktarda kuru madde kaybi ve ham protein kaybi olurken mineral ve vitaminlerde artis oluyor .
Burada anlasilmasi gereken bu arpa cimleri yetistirilmeye ekonomik olarak deger mi yoksa degmez mi ? Bana gore bu olay ucan balonlara benziyor ; icine ne kadar have koyarsaniz koyun sonunda balon yine bir balondur . Hayvanlarinizi sadece dolgu maddesi olan saman ve bu arpa cimleriyle beslemek yerine gidip KIBRIS ta kumar oynayin ,boylece daha fazla para kazanma sansiniz olabilir. Evet burada diger cok degerli uyelerimiz bu konuda nazik uyarilar yaptilar ama yinede kesin bir dille saman ve arpa cimleriyle hayvan yetistirilemeyecegini belirtmek istedim.
Oysaki dolgu maddesi saman ,kailteli kuru yonca ve vitamin,mineral takfiyeleri ile hayvan yetistirilebilir, eklenecek birazcikta also kesif yemler ise verimi dahada yukseltecektir .
Burada sayin degerli ,bu konularda tecrubeli ve deneyimli uyelerimizden yem bitkilerinin besin degerleri ve hayvanlarin bu besinlerden ne kadar yararlanabilmeleri hakkinda bilgilerini paylasimlariyle daha bilincli ve karli hayvan yetistiriciligiine yardimci olacagimiza inaniyorum.
Saygilar.
MehmetAkca5
15-12-2014, 15:52
Selam VETMAN996 BENDE bu işe başlamayı düşünüyorum düzce il tarımda çalışıyorum bana ulaşabilirmisiniz acaba 05413694539
vetman996
23-12-2014, 11:47
Bu konuyu basindan sonuna kadar okudum ve yukarida sayin vetman996 yazmis oldugu hayvanlarinin yem rasyonunda elde ettigi %40 ve %50 lik azalmasini anlamaya calisiyorum . Sonucta bir kila arpa esittir bir kilo arpa dir. Bu bir kilo arpa nin besin degerleri sadece su verme ile yukselebilirmi ? arti bu arpa otunu uretmede kullanilan zaman ve enerji harcamalarina deger mi ? diye uzun suredir dusunuyordum.
Hayvanlara verilen iyi hazirlanmis arpa cimleri iyi bir rasyon icerisinde %100 sindiriliyor.Oysaki kesif yem olarak verdigimiz kuru maddellerin bir kismi hayvanlar tarafindan kullanilmadan gubre olarak disari atiliyor . Tahminen %20 ile 30 arasinda yem kazanci olabilir. Saygilar.
Değerli Kardeşim merhaba.
Eğer kendi arpanızı kendiniz üreterek Çimmatik kullanabiliyorsanız %40-%50 kazancı çok daha iyi anlayabilirsiniz.
Fazla yorum yapmadan Prof.Dr. Harun Baytekin Hocanın "Kaba yeme alternatif lazım" adlı makalesinden alıntı yapayım:
"......
Gerek kaba yem temininde yaşanan sıkıntılar, gerekse kaba yem fiyatlarının aşırı yükselişi alternatif kaba yem kaynaklarından yararlanmayı cazip hale getirmiştir. Hatta kaba yemin tamamını dışarıdan satın alan işletmeler için zorunluluk halini almıştır. Bu anlamda hayvan besleme maliyetlerinin düşürülmesinde en önemli alternatif, taze yeşil yem üretim sistemlerinden yararlanmaktır. Arazi bağımlılığını tamamen ortadan kaldıran, hayvanın doğasına uygun besleme koşullarını yaratan günlük taze yeşil yem üretim sistemleri, aynı zamanda hayvan beslemede hatırı sayılır ekonomi sağlamaktadır. Hasılmatik sistemler olarak da bilinen bu günlük yeşil yem üretiminde küçük taneli tahıllar, ağırlıkla arpa kullanılmaktadır. Kurak ve yarı kurak iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde arpa üretimi yaygındır. Türkiye’nin arpa üretimi her yıl yıllık ihtiyacın üzerinde gerçekleşmekte ve çoğunluğu karma yem sanayinde kullanılmaktadır. Sulama imkanı olmayan orta ve güneydoğu Anadolu bölgeleri ile silaj üretimi ve kullanımının sıkıntılı olduğu doğu Anadolu bölgesinde hasılmatikle günlük taze yeşil yem kullanımı son derece cazip ve ekonomiktir.
Günlük taze yeşil yem üretiminde kullanılan hasılmatik, çimlenme gücü yüksek 1 kg arpadan, 7 günde kuru madde oranı % 16-21, ham protein oranı ise % 17-22 arasında değişen, sindirilebilirliği % 98’e varan 7 kg yeşil yem üretmektedir. Dolayısıyla araziye ve piyasaya bağımlılığı ortadan kaldırmaktadır. Bu anlamda, kaba yemini dışarıdan satın almak zorunda olan işletmeler için hasılmatik, en önemli kaba yem temin etme aracıdır. Bir arpa silosu ve hasılmatik ile yıl boyu taze yeşil yem üretme imkânı vardır. Arpanın bugünkü fiyatının 60 kuruş olduğu dikkate alınırsa, hasılmatik sistemlerle kuru madde bazında 1 kg sindirilebilir kaba yem 50 kuruşa mal olmaktadır. Sindirilebilir kuru madde bazında daha ucuza kaba yem temin etmenin imkânı yoktur. Hasılmatik yeşil otunun maliyeti ise enerji ve su giderleriyle birlikte 10 kuruşun altına düşmektedir. Silajın yerine doğrudan doğruya ikame edilebilecek taze yeşil yem, satın alınan silaja göre % 50 tasarruf sağlamaktadır. Diğer yandan sindirilebilirliği yüksek olduğu için kesif yem kullanımını azaltırken süt verimini artırmaktadır. Hasılmatikte yetiştirilmiş 1 haftalık arpa hasılı, hayvan refahına olumlu katkıları ile süt verimini ve sütte yağ oranını da olumlu etkilemektedir. Genel olarak hayvan başına sadece hayvan beslemede inek başına günlük 4-5 TL tasarruf sağlamaktadır. Bu değer, işletme büyüklüklerine göre hangi sistem olursa olsun yatırım maliyetini 16-17 ayda çıkarmaktadır.
Bütün hayvan besleme kitaplarında kaba yemin işletme içerisinden üretilmesi gerektiğini, aksi halde ekonomik bir üretim gerçekleştirilemeyeceğini yazar. Özellikle silaj üretme imkanı olmayan işletmeler, hatta yeterli arazi sahibi olmayan işletmeler için istenen büyüklükte arazi imkanı sunmaktadır hasılmatik sistemler. Üstelik arazi fiyatlarından da ucuza! " Kaynak : "Biga Günlüğü | Biga Haberleri" / Kaba yeme alternatif lazım (http://bigagunlugu.com/yazarDetay.aspx?yazarID=5&haberID=3987)
Eğer bilinçli şekilde hayvancılık yapıyorsanız, ayrıca tüm girdi çıktıları kaydedip denetleyebiliyorsanız kazancınızı daha iyi görebilirsiniz.
Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar...
deniz2014
25-12-2014, 05:04
Cok degerli vetman996 ve forum uyeleri,
Konu ile ilgili bilgilerin paylasimini saygi ile karsiliyorum.Bilgi paylastikca guzellesir.
Izninizle bende gecmiste olan bilgilerimi paylasmak istiyorum; On yil kadar once Turkiye de ve Dunyada bir devekusu masali var idi,sonralari ise tavsana benzeyen iki hayvan turu vardi, birinin tuylerini yoluyorduk , digerinin derisini yuzuyorduk ....Devekuslarinin cifti 3 bin dolara, tavsanlarin ise 500 dolara satiliyordu vede bunlari satin almak icin sirada beklemek zorundaydik !!!! Bir devekusu websitesinde ozetle soyle yaziyordu ;Devekusunun herseyi para kazandiriyor,o kadar para kazaniyoruz ki..... harcamak icin oneriler bile vardi; Once bir Italyanin Milano ya gidelim,gunun moda defilesini izledikten sonra Paris te hos bir fransiz mutfagindan karnimizi doyuruyoruz,sonrasinda ise aksam London da royal filarmoni orkestrasinin konserini izledikten sonra atliyoruz ozel jet ucagimiza gecenin karanliginda ruzgarin esintisine gore takiliyoruz dunyanin biryerlerine kafamiza gore.......
Bunlarin hepsi son 15 yil icerisinde televizyon,gazete ve internette profesor unvanli insanlar, televizyoncular,politikacilar,is adamlari vs vs vs ... tarafindan duydugumuz ,gordugumuz konulardi.
Acaba bu devekuslarina ne oldu gunumuzde ? Ben arastirdim; Simdi ticari olarak bir tane bile devekusu ciftligi YOK Turkiyede.!!!! Sadece Tigem de 150 tane devekusu var , o da nesli tukenipte dinazorlar sinifina girmesin diye....
Sayin cok degerli Forum uyeleri, dilin kemigi yok, isteyen istedigini konusuyor ,ozellikle parayi veren heryerde herkesi konusturabiliyor. Bu Arpa cimleriyle %50 hayvan yemlerinden kazanc elde etmek ;Insan Akli ile ALAY etmekten baska birsey degil. Gecmiste devekusu,tavsan masallari var idi ,simdilerde ise Arpa cimleri var . Isteyen istedigi masalin icinde olabilir. Yasasin OZGURLUK :)
Saygilar.
vetman996
25-12-2014, 08:10
Değerli deniz2014 kardeşim merhaba.
Her fikre saygılıyım, yukarıdaki fikrinize de. Sizin yukarıdaki mesajınızda bahsettiğiniz gibi %20-30 luk bir yem kazancı bile büyükbaş yetiştirenler için büyük bir kazançtır. Çünkü çiftlik giderlerinin %70-80'i yem giderleridir.
İlginiz için teşekkür ederim. Selamlar...
MehmetAkca5
26-12-2014, 12:58
sayın veterriner arkdaşım tlefon numaramı bir önceki mesajımda yazdım 0541 369 45 39 buradan bana tel edebilirmisiniz bende araştırmalar yaptım ilk sermayem yetersiz bunu için kasa yerine balıkçıların kullandığı köpük kasaları kullanmayı düşünüyorum bende 7 baş o nedenle öyle büyük bir sermaye yok hayvanların 3 ünüde yeni aldım zaten ekonomik olarak köpük balıkçı kasalarının altını delip kullansak ve ısıtma giderini azaltmak için hayvanların ahırında bir bölgede yapsak bu iş uygun olurmu zararı olurmu hayvanlara veya yapacağımız hasıllara
MehmetAkca5
26-12-2014, 13:09
Konu ile ilgili bilgilerin paylasimini saygi ile karsiliyorum.Bilgi paylastikca guzellesir.
Izninizle bende gecmiste olan bilgilerimi paylasmak istiyorum; On yil kadar once Turkiye de ve Dunyada bir devekusu masali var idi,sonralari ise tavsana benzeyen iki hayvan turu vardi, birinin tuylerini yoluyorduk , digerinin derisini yuzuyorduk ....Devekuslarinin cifti 3 bin dolara, tavsanlarin ise 500 dolara satiliyordu vede bunlari satin almak icin sirada beklemek zorundaydik !!!! Bir devekusu websitesinde ozetle soyle yaziyordu ;Devekusunun herseyi para kazandiriyor,o kadar para kazaniyoruz ki..... harcamak icin oneriler bile vardi; Once bir Italyanin Milano ya gidelim,gunun moda defilesini izledikten sonra Paris te hos bir fransiz muffagindan karnimizi doyuruyoruz,sonrasinda ise aksam London da royal filarmoni orkestrasinin konserini izledikten sonra atliyoruz ozel jet ucagimiza gecenin karanliginda ruzgarin esintisine gore takiliyoruz dunyanin biryerlerine kafamiza gore.......
Bunlarin hepsi son 15 yil icerisinde televizyon,gazete ve internette profesor unvanli insanlar, televizyoncular,politikacilar,is adamlari vs vs vs ... tarafindan duydugumuz ,gordugumuz konulardi.
Acaba bu devekuslarina ne oldu gunumuzde ? Ben arastirdim; Simdi ticari olarak bir tane bile devekusu ciftligi YOK Turkiyede.!!!! Sadece Tigem de 150 tane devekusu var , o da nesli tukenipte dinazorlar sinifina girmesin diye....
Sayin cok degerli Forum uyeleri, dilin kemigi yok, isteyen istedigini konusuyor ,ozellikle parayi veren heryerde herkesi konusturabiliyor. Bu Arpa cimleriyle %50 hayvan yemlerinden kazanc elde etmek ;Insan Akli ile ALAY etmekten baska birsey degil. Gecmiste devekusu,tavsan masallari var idi ,simdilerde ise Arpa cimleri var . Isteyen istedigi masalin icinde olabilir. Yasasin OZGURLUK :)
Saygilar.
GÖRÜŞÜNE SAYGIM VAR bu vetman996 demiyorki benden ürün al sana diyorki kardeşim aklına yatıyorsa sistemin yapılışiı bu kur dene başarılı olursan devam et diyor ve sistemi en ince ayrıntısına kadar anlatıyor ticari sır olmakdan çıksın diye bende çok iyi bir araştırmacıyım örneğin karabük üniversitesinde yapılan bir araştırmada ilk 4 gün (fotosentez başlamadan öncesi kuru madde oranı %45 lere kadar düşüyor sonra fotosentez başlıyor 2 gün foto sentezle bu kuru madde oranı %76 ile bakımına ısıya ve ışığpa göre değişmekte %12 ye düşüyor onlar 6 gün hasat etmişler 1 gün daha kalsa kurumadde oranı tam olacak kayıp sıfıra düşecek yani belki üste bile koyacak bu siteme 4 gündne itibaren azot eklersen ve gün sayısını 8 e çıkarırısan kuru madde oranı %120 ile şartlara göre 200 aralığında oalcaktır artı diyelimki kurumadde artmadı hatta %50 de kaldı diyelim hayvanların kaba yem değerlendirme oranı %45 lerde bunu %90 değerlendireceği için senin hiç kaybın olmayacak kuru madde oranı %78 olursa 1 kilo arpa yerine 2 kilo arpa vermiş olacaksın benim dediğim giib ışıklandırma ve fotosentez gerçekleşirse %200 olursa bu kezde 4 kilo arpa yedirmiş olacaksın hemde yeşil ot vermiş olacaksın KALIN SAĞLICAKLA NOT BURQADAKİ KURU MADDE ORANLARI İLK BAŞTA VERİLEN ARPA ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRİLMİŞTİR VETMANIN VERDİĞİ BİLGİLERDE HESAPLANDIĞINDA KURU MADDE ORANI 7. GÜNDE %146 OLUYOR 8 . GÜNDE 200 OLABİLİR YANİ BU ZOR BİR İHTRİMAL DEĞİL BİTKİLERİN ANA ENERJİ KAYNAĞI IŞIKTIR BUNU BİLİN YETER
deniz2014
26-12-2014, 16:36
Oncellikle konunun sahibi olarak bu forumda fikirlerimizi acikca ortaya koyabilmemize vesile olan sayin vetman996 cok tessekkurlerimi sunarim. Ayrica yaptigi calismalardan vede burada paylasimlarindan dolayi da tesekkurlerimi sunarim. Sayin vetman996 gercekten bu arpa cimlerini uretmede cok basarili calismalarini takdirle karsiliyorum.
Benim buradaki farkli dusundugum nokta ise bu arpa cimlerinin ekonomik olmadigidir. Tahminen %20 ile 30 arasinda yem kazanci olabilmesi icin ;Ureticinin yem rasyonlarini kendisi yaparsa olabilir. Evet arpa cimleriyle hayvan beslenebilir ,katiliyorum . Ayrica samanla da hayvan beslenebilir .Turkiyede neredeyse herkes icinde bol miktarda saman olan yem rasyonlari ile hayvan besliyorlar. Dunya da hayvanciliktan cok ciddi PARA kazanan ulkeler de ise yem rasyonunda ne saman var nede arpa cimleri !!! Ben ingiltere,irlanda,fransa,hollanda yi gittigimde arpa cimlerini gormedim, misir tarlasida gormedim vede hayvanlarin onunde arkasinda dolasan Cobanlar da gormedim.Hayvanlar basit tel citlerle cevrilmis yem bitkileri ekilmis arazilerde kendi baslarina besleniyorlar.
Sayin vetman996 sozlerine tamamen katiliyorum ;Eğer bilinçli şekilde hayvancılık yapıyorsanız, ayrıca tüm girdi çıktıları kaydedip denetleyebiliyorsanız kazancınızı daha iyi görebilirsiniz. Saygilar.
deniz2014
26-12-2014, 20:13
Sayin cok degerli uyeler,
Biraz arastirdiktan sonra bir hesap yaptim; diyelim ki bu yeni yuzyilin mucize arpa cimleri soylendigi gibi protein ,enerji ve minarellerle dolu ,kullanildiginda %40 -50 gibi hayvanin gunluk yem ranyonundan kazanc sagliyor!!!! 10 tane sagmal inegin bir hesabini yapalim. Diger yemlerle birlikte 1 inek gunluk 150 kiloya kadar yesil ot yiyebilir. 100 kilo yedigini hesaplayalim. 10 inek= 1000 kilo yesil arpa yemi demektir gunluk. Gunluk 400kilo ureten bir cimmatikin fiyati 30bin lira . Ama satin almiyoruz ,kendimiz yapiyoruz makinayi ve 15 bin liraya mal ediyoruz. 1000kiloyu uretebilmek icin 2 bucuk kat fazla kapasiteli makinaya ihtiyacimiz var demektir. Arti bu makinanin yarisini kullanamiyoruz otomotik temizlenmesi icin....dolayisiyla daha da buyuk bir makinaya ihtiyac duyuluyor. En ucuzundan 30 bin liraya mal olur. Piyasada gunluk 800kilo civari bir ticari makina 60bin liradan satiliyor !!!! Birde yanlis uretim sonucunda kuflenmis mucize arpa cimlerinin hayvanlari oldurme ve verim dusuklugu ihtimalini ise hic hesaba katmayalim,uretim maliyetlerine de hic girmeyelim......
Birde bu hayvancilik avrupa,avustralya ve amerika da nasil yapiliyor ve turkiyede nasil uygulayabiliriz ,hesabini yapalim. Diyelimki arazimiz vede pazla paramizda yok ,o zaman arazi kiralama yontemi olacak. 20 donum verimli sulu tarim arazisinin bugunlerde yillik kirasi donumune 375 lira civarinda buda toplam 7500lira eder 1 yillik ucreti.Bu araziye karisik hayvanlarimizin ihtiyacina gore YEM bitkileri ektik,45 gun sonra bu arazi otlatmaya hazirdir,ikiye bolduk araziyi 10 donumunu otlatirken diger 10donumunu bakima aliyoruz. Ortalama donumune 10 ile 15 ton civarinda yillik yem uretiriz . 10 tondan toplam 200ton yem eder. Kilosu 10 kurustan 20 bin turk lirasi demektir.7500lira kirasi+ 7500lira uretim ve diger masraflar diyelim ,yinede kazancliyiz. Arti hayvanlarin merada kisa sureligine bile kalmasi sayisiz faydasi vardir ; ornegin bir Brucella mikrobunu ele alalım. Bu mikrop:
Çeşme suyunda 2 ay
0 Derecede 2.5 yıl
Donmuş dokularda 3 yıl
Nemli toprakta 60 gün
20 Derece’de % 40 nemli ortamda 144 gün
İdrarda 30 gün
nemli gübrede 3 ay
Fötuslarda en az 75 gün
Uterus akıntılarında 200 gün
Çiğ sütten yapılan krema yağında buzdolabınd 142 gün
%10 tuz içeren salamura peynirde 45 gün
%17 tuz içerende ise 1 ay
Canlı kalabiliyorken, güneş ışığında ise sadece ve sadece 12 SAAT İÇİNDE ölür. Meralar hayvanlarin dogal eczane deposu gibidir ;bircok hastaliklardan korur kisaca anlatirsak.
Birde bu yapay meradan 35 -45 gun surede temiz hava ve gunesin altinda urettigimiz yesil yemlerin bu 7 gunluk lambalarin altinda sudan baska birsey verilmeyen mucize arpa cimlerinden en az 5 KAT daha fazla protein,enerji ve minarel degerleri vardir:P
Umit ederim bu yazdiklarim hayirlara vesile olurda uretici arkadaslar gercek anlamda para kazanir .
Saygilar.
İsmail Karagülle
26-12-2014, 20:44
Araziye hayvan yemi ekip münavebeli olarak hayvanı salıvermek , kulağa hoş geliyor da Mesela ben Bolu'dayım buranın 1,5 ay yazı var . Güneşlenme gün sayısı Ülkenin en az olduğu yer .
Not;hayvan yemi olarak (30 DÖNÜM KORUNGA , 10 DÖNÜM YULAF)40 dönüm ekim yapıyorum.
30 Dönümden aldığım yaklaşık 500 balya ürün ( balyalar 18-20 kg)
Ve soru şu ,
40 dönüm arazi kaç paraya satın alınabilir. ( kiralama işi çok daha handikapları olan bir iş)
Aynı miktar ürünü kaç para yatırım yaparak yılın her mevsimi hayvana yeşil yem yedirebileceğimiz hasılmatik veya çimlendirme makinası satın alabiliriz veya kendimiz yapabiliriz.
Salma hayvan tarlada çıkan hangi otları ve yanında börtü böceği yediği , sabah kırağısında yediği ot ile hangi hastalıklara duçar kalacağı konusu da unutulmamalı ,
Bunları niye yazdım , daha sağlıklı analiz ve eleştiri yapmaya yardımcı olur diye .
Bir ilave daha kendimiz yaparsak az daha iptidai olmak kaydı ile çok daha küçük paralara mal edilebilir . Diye düşünüyorum
deniz2014
26-12-2014, 22:03
Sayin İsmail Karagülle merhaba,
Yapay mera bitkileri her bolgede yetistirilebilir,her iklim bolgesine gore farkli yem bitkileri var , bolgenize uygun cesitleri kolaylikla bulabilirsiniz. Suanda islediginiz 40 donum araziden elde ettiginiz urunlerin daha fazlasini uretebilirsiniz. Kar ve Don olmadigi surece yem bitkileri buyumeye devam eder ,kar altinda ise durur , kardan sonra yine kaldigi yerden devam eder. Hayvanlar icgudulerini kullanarak kendilerine faydali bitkileri merada bulup yerler,Birde yem bitkileri buyumeye basladiginda arazinin icinde yabanci otlari barindirmaz ,hepsini baskilayip yok eder. Ingilterede de havalar her gun yagisli ve kapali diyebiliriz ama hayvanlarin yem ihtiyaclarinin %70 arazi yapay meralardan karsilaniyor , Koyunlarin ise neredeyse %90 i karsilaniyor. Sonra sabahin erken saatinde kiragi zamani hayvanlar meraya birakilmaz ,meraya salinmadan once birazcik kuru ot verilir,beklenir ,sonra meraya salinir. Bakici Coban da yoktur , ciftligin icerisinde bakici olur.
Avrupa nin en ultra zengin insanlari koylerde ve sehir disinda villalarda yasarlar , ingilterede 1 donum ekilebilir arazinin fiyati 50 bin turk lirasi civaridir. Kisacasi buralarda hayvancilik yapan insanlar ulkenin refah duzeyi en yuksek insanlardir , Eger olurda bir yil zarar ederlerse ,o zararida devlet otomatic olarak karsilar.
Bu yesil arpa cimi nin ilk ortaya ciktigi Avustralya da bile Ciftciler arpa cimi yetistirmiyorlar , Avustralya da tarim arazilerinin % 50 si yapay yem meralari ile ekilidir.Ulke dunyanin hertarafina canli hayvan ve et ihrac ediyor. Ingilterde bile avustralyadan gelen binlerce ton koyun eti satiliyor. Ingiltere de uretilen etler ise avrupanin diger ulkelerine ve arap ulkelerine ihrac ediliyor. Ben daha hayvancilik yapan avrupali FAKIR bir ciftci gormedim simdiye kadar.....
Bilgili ve dogru yapildiginda Turkiyede uretimin avrupa standartlarina gelecegine inaniyorum.
Saygilar.
deniz2014
28-12-2014, 23:03
Sayin cok degerli uyeler ve bu konunun takipcileri,
Konuyu bastan sona kadar tekrar okuyum gozden gecirdim. Sayin vetman 996 ya bizlere bu konuyu actigi icin tekrar tesekkurlerimi sunarim.
Bu konuyu okuyanlarin sayisi bugun itibariyle 14 bini gecmis durumda... buda gosteriyor ki; konuya "ALTINA HUCUM " edercesine bir ilgi ve istek var.Bu kadar okuyucunun icinde yazilari okuduktan sonra bu arpa cimlerinin besin degerlerini yukseltmek icin dusunceler olabilir .... Sakin olaki ; bu arpa cimlerinin icine su dan baska herhangi bir gubre gibi katki maddesi koyulmaz , Normal tarlaya atilan kimyasal gubrelerde en az 25 gun beklenip ondan sonra urun hasad edilir **** hayvanlar tarafindan tuketilir. Aksi durumda hayvanlarda problemlere neden olur, toplu olumlere kadar gider ...... 7 gun icerisinde hasad edilen arpa cimlerine verilen suyun icerisine konulan herhangi bir madde hic degisime ugramadan direk hayvan in midesine gider.
0.5 oraninda ure koyulur diyenler olabilir . Evet dogrudur ama bu katki maddeleri sadece ve sadece profesyonel bilgili insanlar ve kuruluslar tarafindan yapilabilir ancak. Normal hayvan besleyici ciftcilerin yapabilecegi bir olay degildir. Turkiye de ne kadar basarili hayvancilik yapildigi masallah dillere destan ; yillik buzagi olumleri %20 -30 larda !! hastaliklarin ismini bile saymaya kalkarsak zaman yetmez anlatmaya,,,, hastaliklardan moda defilesinde oldugu gibi kolleksiyonlar hazirlayabiliriz. Tum bunlara ragmen hala Tigem ve diger kuruluslar durmadan damizlik Duve ITHAL edip duruyorlar !!! anlayabilmis degilim !!! Mademki ; yillardir ithal edilen bu damizliklar 2 yil icerisinde yavrusu ile birlikte kasaba gidiyor ; gidin ETCIL hayvanlar ithal edin.....nasil olsa kesime gittiginde eti fazla olur. Bu bilgiler resmi kuruluslarin verdigi bilgilerdir dolayisiyle dogrudur.
Saygilar ,Sevgiler, Bir omur boyu saglik diliyorum .
MehmetAkca5
29-12-2014, 08:31
Sayin cok degerli uyeler ve bu konunun takipcileri,
Konuyu bastan sona kadar tekrar okuyum gozden gecirdim. Sayin vetman 996 ya bizlere bu konuyu actigi icin tekrar tesekkurlerimi sunarim.
Bu konuyu okuyanlarin sayisi bugun itibariyle 14 bini gecmis durumda... buda gosteriyor ki; konuya "ALTINA HUCUM " edercesine bir ilgi ve istek var.Bu kadar okuyucunun icinde yazilari okuduktan sonra bu arpa cimlerinin besin degerlerini yukseltmek icin dusunceler olabilir .... Sakin olaki ; bu arpa cimlerinin icine su dan baska herhangi bir gubre gibi katki maddesi koyulmaz , Normal tarlaya atilan kimyasal gubrelerde en az 25 gun beklenip ondan sonra urun hasad edilir **** hayvanlar tarafindan tuketilir. Aksi durumda hayvanlarda problemlere neden olur, toplu olumlere kadar gider ...... 7 gun icerisinde hasad edilen arpa cimlerine verilen suyun icerisine konulan herhangi bir madde hic degisime ugramadan direk hayvan in midesine gider.
0.5 oraninda ure koyulur diyenler olabilir . Evet dogrudur ama bu katki maddeleri sadece ve sadece profesyonel bilgili insanlar ve kuruluslar tarafindan yapilabilir ancak. Normal hayvan besleyici ciftcilerin yapabilecegi bir olay degildir. Turkiye de ne kadar basarili hayvancilik yapildigi masallah dillere destan ; yillik buzagi olumleri %20 -30 larda !! hastaliklarin ismini bile saymaya kalkarsak zaman yetmez anlatmaya,,,, hastaliklardan moda defilesinde oldugu gibi kolleksiyonlar hazirlayabiliriz. Tum bunlara ragmen hala Tigem ve diger kuruluslar durmadan damizlik Duve ITHAL edip duruyorlar !!! anlayabilmis degilim !!! Mademki ; yillardir ithal edilen bu damizliklar 2 yil icerisinde yavrusu ile birlikte kasaba gidiyor ; gidin ETCIL hayvanlar ithal edin.....nasil olsa kesime gittiginde eti fazla olur. Bu bilgiler resmi kuruluslarin verdigi bilgilerdir dolayisiyle dogrudur.
Saygilar ,Sevgiler, Bir omur boyu saglik diliyorum .
SAYIN DENİZ 2014 TÜRKİYE CUMHURİYETİ TOPRAKLARI yakın zamanda insan gıdasuını karşılayamaz duruma gelecek diye düşünülüyor ve buna göre veirmli ürünlere yönelme ve topraksız tarım çalışmaları desteklenirlken sen hayvan otlatmakdan bahsediyorsun 1 zaten 10 20 hayvanı zıor edinebilen çiftçiler bir hayvan için 4 dönüm araziyi nasıl satın alacak bu hayvanların kışlık yemini nasıl temin edecek bu konudada yüksek fikirleirne ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum ayrıca bu arpa çimi meszelesinide adam gibi araştırmanı tavisye ediyorum burada 10 inek için 80 100 m2 lik çimmatik hesaplaman abe4sle iştikal olmuş 10 inek günlük 10 kğ çim verilebilir bir ineğin 100 kğ kaba yem yediğinide ayrıca sadece senden duyuyorum buda sizin hayvancılığın h sinden anlamadığınızı gösterir saygılarımla
deniz2014
29-12-2014, 22:21
Sayin cok degerli MEHMETAKCA5 merhaba ,nasilsiniz :)
Evet DOGRUDUR vermis oldugum bilgiler ve hesaplar ; aslinda az bile soyledim . Dogrudur; sagmal verimli bir Inek gunluk 150 kiloya kadar yesil kaba yem yiyebilir. Aksi halde gunluk 35 kilo sutu nasil alabiliriz ? Inekler OBUR hayvanlardir,durmadan yerler ve yerler ,gunde 7-8 saat onundeki yemleri yiyerek beslenirler. Bu bilgilerin dogrulugunu burada istedigine sorabilirsin. Bu bilgiler hayvanciligin A-B-C si gibidir.
Hatirliyorum ; bu konu ( arpa cimlendirme ) yine ayni bu sitede 2011 yilinda da uzun uzun tartisilmis ,bir suru linkler,denemeler ,fotograflar vs vs vs bilgiler . Neredeyse
tum site uyeleri oradaydi. Tam 7 saatimi almisti konuyu bastan sonuna kadar okumak !!!! WHICHYY isminde bir uye arkadasimiz vardi ,bir cok denemeler yapti ,hatta bu arpa cimlendirmeyi ticari anlamda bile yapmaya kalkmisti , Sonra Delimus isminde bir arkadasimiz paylasilan bilgilerden topraksiz tarimla Marol yetistirip satmisti , bu arkadasin da en az 50 tane mesajini okudugumu hatirliyorum.
Sonrasinda ne oldu ? tum denemeler ve calismalardan sonra bu arpa cimlerinin EKONOMIK durumuna gelince konu: hersey biranda durdu , hickimseden bir ses duymadim ve konu kendiliginden kapandi. 2011 yili cokta uzak bir tarih degil , hala burada bircok uye arkadaslar var , o gunler benim hala hafizamda , dun gibi hatirliyorum .
Birazda nostoji yapalim izninizle; Rahmetli Tanju Okan in bir sarkisi vardi : yillardir soruyorum bu soruyu kendime ,bilmemki bu dunyaya ben niye geldim . Cok severek dinlerim bu sarkiyi.
Bende bu sarkiyi soyle soyluyorum ; yillardir soruyorum bu soruyu kendime ,bilmemki bu ARPA CIMLERI ni neden hala konusuruz :)
Yine yillar once radyo da bir program vardi ;ismide ARKASI YARIN , hic bitmezdi :)
Herneyse yillardir arastirip ,okuyup ,gezip gordukten sonra bu arpa cimlerinin olumlu bir tarafini buldum !!!! Saman kadar faydali bir yem bitkisi demek geliyor icimden ama saman kadar bile olamaz ; saman en azindan bir dolgu maddesi ......BULDUM ; bu arpa cimlerini SU yerine hayvanlara verebiliriz .Cokta harika olur .
Saygilar .
MehmetAkca5
30-12-2014, 12:45
Sayin cok degerli MEHMETAKCA5 merhaba ,nasilsiniz :)
Evet DOGRUDUR vermis oldugum bilgiler ve hesaplar ; aslinda az bile soyledim . Dogrudur; sagmal verimli bir Inek gunluk 150 kiloya kadar yesil kaba yem yiyebilir. Aksi halde gunluk 35 kilo sutu nasil alabiliriz ? Inekler OBUR hayvanlardir,durmadan yerler ve yerler ,gunde 7-8 saat onundeki yemleri yiyerek beslenirler. Bu bilgilerin dogrulugunu burada istedigine sorabilirsin. Bu bilgiler hayvanciligin A-B-C si gibidir.
Hatirliyorum ; bu konu ( arpa cimlendirme ) yine ayni bu sitede 2011 yilinda da uzun uzun tartisilmis ,bir suru linkler,denemeler ,fotograflar vs vs vs bilgiler . Neredeyse
tum site uyeleri oradaydi. Tam 7 saatimi almisti konuyu bastan sonuna kadar okumak !!!! WHICHYY isminde bir uye arkadasimiz vardi ,bir cok denemeler yapti ,hatta bu arpa cimlendirmeyi ticari anlamda bile yapmaya kalkmisti , Sonra Delimus isminde bir arkadasimiz paylasilan bilgilerden topraksiz tarimla Marol yetistirip satmisti , bu arkadasin da en az 50 tane mesajini okudugumu hatirliyorum.
Sonrasinda ne oldu ? tum denemeler ve calismalardan sonra bu arpa cimlerinin EKONOMIK durumuna gelince konu: hersey biranda durdu , hickimseden bir ses duymadim ve konu kendiliginden kapandi. 2011 yili cokta uzak bir tarih degil , hala burada bircok uye arkadaslar var , o gunler benim hala hafizamda , dun gibi hatirliyorum .
Birazda nostoji yapalim izninizle; Rahmetli Tanju Okan in bir sarkisi vardi : yillardir soruyorum bu soruyu kendime ,bilmemki bu dunyaya ben niye geldim . Cok severek dinlerim bu sarkiyi.
Bende bu sarkiyi soyle soyluyorum ; yillardir soruyorum bu soruyu kendime ,bilmemki bu ARPA CIMLERI ni neden hala konusuruz :)
Yine yillar once radyo da bir program vardi ;ismide ARKASI YARIN , hic bitmezdi :)
Herneyse yillardir arastirip ,okuyup ,gezip gordukten sonra bu arpa cimlerinin olumlu bir tarafini buldum !!!! Saman kadar faydali bir yem bitkisi demek geliyor icimden ama saman kadar bile olamaz ; saman en azindan bir dolgu maddesi ......BULDUM ; bu arpa cimlerini SU yerine hayvanlara verebiliriz .Cokta harika olur .
Saygilar .
sevgili kardeşim hayvancılığın h sinden anlamayıp burada ahkam kesmeni bir türlü anlamıyorum 880 kiloluk 38 kilo süt veren inek 27,280 gr kuru yem yemesi gerekir buda arpa çimine oranlandığında arpa çimindeki kuru madde oranı %24 tür 56 kilo yeşil yem yani arpa çimi 17 kilo saman vermen gerekirk kaldıki tüm veterinerler sana kesif süt yemide vermeni söylüyor yani 28 kilo arpa çimi 6 kilo yem ve 17 kilo saman vermen gerekir bu 880 KİLOLUK İNEK İÇİN GEÇERLİ BİLMEM ANLATABİLDİMMİ KARDEŞİM bu arada sütteki kuru madde oranı %14 ile maxximum 19 olur buda 35 kiloluk sütte %19 dan 6,650 gr eder lütfen sallamadan evvel iyi düşün araştır ve öyle salla bu linkden doğruluğunu kont edebilirisn ST NEKLERNN BAKIM VE BESLENMES - Tarm Ktphanesi (http://www.tarimkutuphanesi.com/SUT_INEKLERININ_BAKIM_VE_BESLENMESI_00139.html) ayrıca WCHY nin olduğu konudan WETMAN996 deneme yaptı bu konuyu açtı diğer bir arkadaş daha deneme yaptı oda başarılı oldu fakat o hayvancılığı bıraktı zaten amatör yapıyordu bırakdı
İsmail Karagülle
30-12-2014, 14:09
Şu anda benim olduğum köyde yaklaşık 30 cn kar var . İnekler nereden neyi bulacaklar ve yiyecekler. Mutlaka hazır yemyemeleri gerekiyor. Arpa çimlenmesi yapılsın ama mera ıslahı yapılmasın diyen duymadım .
Ben büyük işletmeleri bilmem . Ama en azından kend köyümü ve köylümü tanıdım . Mera varsa para ile yem almak veya arpa çimlendirmesi için para harcamak katiyyen istemez.
Ve İnekler ''saldım çayıra allah gayıra'' metodu ile beslenirler. Ve yaklaşık 10 kilo cıvarında süt verirler. Ama sütün kalitesi 30-35 kilo sütün kalitesinden çok yüksektir.
Sütün içimi de yapılan yoğurt peynir de diğeri ile mukayese edilmez.
Buralarda biraz daha ilmi inekçilik yapanlar , mısır silajı ve biraz da süt yemi ile takviye ederler . Ama elde ettikleri sütün miktarı çoğalsa bile 10 kilo süt veren ineğin sütü gibi olamazlar .
Arpa çimlendirmesi ile elde edilecek yeşil arpa, Besin değeri , maliyet , gibi unsurlar bakımından , mısır silajı ile ikame yem diye düşünülebilir .
deniz2014
31-12-2014, 00:01
Sayin cok degerli MEHMETAKCA5 ,
Nereden baslagic yapacagimi unuttum yazilarinizi okuyunca :) Vermis oldugunuz linkde verilen dogru bilgilerdir. Ama orada verilere dayanarak sadece .....sadece ... 6 kilo sut yemi , 28 kilo arpa cimi ,17 kilo saman !!!!! ile 38 kilo sut alabileceginizi mi dusunuyorsunuz ? Bir deneyin bakalim sonuclari neler oluyor :) Aman Allahim !!! birde 880 kiloluk Inek e bu rasyonu mu vereceksin . Sozun bittigi noktadayim , soyleyecek baska bir soz yok .
Onemli not ; yilliardir tartisiliyor burada ve diger yerlerde ; bu arpa cimlerini basariyle uretip ,uygulayipta para kazanan 1 TANE ciftci,uretici varmi ? Arti bu makinalari satan firmalarin gosterebilecegi ORNEK bir resmi makamdan denenmis arge calismasi varmi ? Gosterebildikleri sadece cimlerin besin degerleri .....Pratikte uygulanabilir mi , Rasyon yaparken bile Veteriner veya Uzman kisilerin yapmasi isteniyor firma tarafinca !!!!! Kirsal bolgelerde , koylerde insanlar nasil yetistirebilir bu arpa cimlerini , buradaki bilgili insanlar bile dogru duzgun devamli bir uretim gerceklestiremezken ? !!!!!!
Sorular geliyor ; hayvanlari satin alacak para yok iken ,nasil olurda tarla alip mera otu yetistirebiliriz diye :)
Bu soruyu soran sevgili kardesim,kiymetli arkadasim , senin hayvan almaya bile paran yoksa ,senin ne i$in olur hayvan beslemekle....!!!! Hayvancilikta ciddi bir sermaye paran olmasi gerekir baslamadan once, En azindan 1 yillik hayvanlarinin yem ihtiyacini tedarik edecek PARA cebinde olmasi gerekir. Tum plan ve projelerin hazir olmasi gerekir. Hicbirseyin yok ise HAYALIN olsun . Cok basarili insanlar ilk once HAYAL ile baslamislardir .
Sevgiyle kalin ,
MehmetAkca5
31-12-2014, 10:21
Sayin cok degerli MEHMETAKCA5 ,
Nereden baslagic yapacagimi unuttum yazilarinizi okuyunca :) Vermis oldugunuz linkde verilen dogru bilgilerdir. Ama orada verilere dayanarak sadece .....sadece ... 6 kilo sut yemi , 28 kilo arpa cimi ,17 kilo saman !!!!! ile 38 kilo sut alabileceginizi mi dusunuyorsunuz ? Bir deneyin bakalim sonuclari neler oluyor :) Aman Allahim !!! birde 880 kiloluk Inek e bu rasyonu mu vereceksin . Sozun bittigi noktadayim , soyleyecek baska bir soz yok .
Onemli not ; yilliardir tartisiliyor burada ve diger yerlerde ; bu arpa cimlerini basariyle uretip ,uygulayipta para kazanan 1 TANE ciftci,uretici varmi ? Arti bu makinalari satan firmalarin gosterebilecegi ORNEK bir resmi makamdan denenmis arge calismasi varmi ? Gosterebildikleri sadece cimlerin besin degerleri .....Pratikte uygulanabilir mi , Rasyon yaparken bile Veteriner veya Uzman kisilerin yapmasi isteniyor firma tarafinca !!!!! Kirsal bolgelerde , koylerde insanlar nasil yetistirebilir bu arpa cimlerini , buradaki bilgili insanlar bile dogru duzgun devamli bir uretim gerceklestiremezken ? !!!!!!
Sorular geliyor ; hayvanlari satin alacak para yok iken ,nasil olurda tarla alip mera otu yetistirebiliriz diye :)
Bu soruyu soran sevgili kardesim,kiymetli arkadasim , senin hayvan almaya bile paran yoksa ,senin ne i$in olur hayvan beslemekle....!!!! Hayvancilikta ciddi bir sermaye paran olmasi gerekir baslamadan once, En azindan 1 yillik hayvanlarinin yem ihtiyacini tedarik edecek PARA cebinde olmasi gerekir. Tum plan ve projelerin hazir olmasi gerekir. Hicbirseyin yok ise HAYALIN olsun . Cok basarili insanlar ilk once HAYAL ile baslamislardir .
Sevgiyle kalin ,
Deniz bey benim verdiğim hesaplama kuru madde hesaplaması ayrıca ordaki kurumadde oranının hayvan sadece 6 kğ ramını 38 kilo süte aktaracak kalanını kendi iç enerjisi için kullanacak 38 kilo sütün 32 kilosu zaten su eğer senin dediğin giib inek baksaydık işe başlamadan iflas etmiş olurduk kardeş o bilgileir doğru diyorsun orada veirlen rakamlarada bak istersen ben bu gün 9 uncu hayvanımı alacam şu an sistemi kurmadım ama kuracağım süt kalitesinden bahseden arkadaş keisnlikle haklı çimende gezenle ahırdaki hayvanın sütü bir olmaz arpa çiminde sütün kalitesinde bir artış olduğunu uygulama yapanlar yazdı diğer konuda DENİZ KARDEŞ DİĞER KONUDA 27 KİLO SÜTVEREN İNEKLE İLGİLİ RASYON VAR BESLENME RASYONU ONUDA OKU İSTERSEN
MehmetAkca5
31-12-2014, 10:29
ARKADAŞLAR bu konuda bahsedilen arpa çimi kesinlikle kuru yemin yerine %100 ikame ettirilemez bu sadece içindeki su miktarı fazla olduğu için ve hazmedilir oranı yüksek olduğu için sütte bir miktar artışla beraber süt kalitesindede iyileştirme yapar ancak tek başın akeisnlikle yeterli değil tüm bilimsel araştırmalar bu yönde karar kılmış yani sabah 9 kğram süt yemi 8 kilo saman 8 kilo sılaj akşamda aynı şekilde besleme yapan bir işletme 14 kilo arpa çimi 5 kilo süt yemi ve diğer rasyon aynı kalmaka şartı ile sütte bir kaç litre artış ve kalitede düzelme olabilir aynı rasyonu akşamda kullanacak bu sadece misal örnek veiryorum 7 kilo arpa çimi 2 kilo süt yeminde tasarruf sağlar kaldıki bu en az miktar neden dersek 2-3 kiloğram süt yemişnden tasarruf sağlar rakamın net olmaması arpa çiminin kalitesi ile alakalı kaliteli ise 3 kilo kalitesi düşükse 2 kilo tasarruf sağlar DENİZ BEY BURADAN SİZE DİYECEĞİM BU İŞTEN KİMSE PARA KAZANMAK İSTEMİYOR SADECE ÇİFTÇİLER FAYDALANSIN DİYOR YOKSA 35 MİLYAR VERİPTE O MAKİNADAN ALAN ADAM ZATEN SALAKTIR BENİM NAZARIMDA BEN 3 TLDEN KASALARI BULDUM ŞİMDİ RAFLARI YAPIP SİSTEMİ KURACAĞIM
MehmetAkca5
12-01-2015, 09:27
sevgili arkadaşlar raf sistemini iyi yaparsanız kasa olarak köpük balıkçı kasaları kullanılabilir bu gün inceledim balıkçıların kasalarını tam istediğimiz gibi bu iş için biçilmiş kaftan niteliğinde sadece raf ve su tesisat masrafı ile bu işi yapabilirisniz yani normalde bir kasa maliyeti 9 tl ben 3 tl bulmuştum o işde olmadı köpük kasalar bedeva denemek isteyenler için BEN HALA DENEME YAPAMADIM HAVALARIN BİRAZ YUMUŞAMASINI BEKLİYORUM
Mustafa ÇAVUŞ
24-02-2015, 13:05
Merhabalar,
Balık kasaları gerçekten güzel fikir :D
Havalar ısındığında bende bu çimlendirme işini denemek istiyorum ancak arpa yok elimde sadece tavuklara verdiğimiz buğdaylar var şimdilik :rolleyes:
Herkesin arpa çimlendirme sebebi maliyet mi yoksa çimlenme süresi vs. midir?
Ayrıca ışıklandırmada evimizde kullanıp çok fp olarak çok çok memnun olduğum osakalight marka 10 w gün ışığı led kullanmayı düşünüyorum.
Osakalight 10W Led Ampul - Günışığı Fiyatı - Taksit Seçenekleri (http://www.hepsiburada.com/liste/osakalight-10w-led-ampul-gunisigi/productDetails.aspx?productId=hrnsled001&categoryId=13006524)
Birde kapalı kasalar için sarı renk şeffaf pvcler ile gündüz ışıklandırması sağlanabileceği kanaatindeyim.Hatta bulutlu havalarda bile gayet guzel ışık çektiklerine şahidim.
PVC DZ LEVHA | en Enkaz Ticaret, senenkaz.com (http://senenkaz.com/urunler/urundetay.php?c=&k=pvc-duz-levha&id=38)
bu işte daha deneyimli olanların tavsiyeleri nedir :confused:
Balık kasası derken hangi model oluyorlar açıklarmsınız **** link verebilirmisiniz ?
ayhandanil
25-06-2015, 21:01
vetman996 konuya katkılarınızı takdire sayen buldugumu soylemek ısterim basarılarınızın devamını dilerim bu konu hakkında yazılan paylasılan sutunlardan alınan bılgıler ile bı seyleri basarıp sonrada bılgı ve tecrubelerini kendine saklayan ınsanlar varken sızın bilgi ve tecrubelerinizi paylasımınızı bır kez daha takdir ediyorum
defalarca okumama ragmen kabin icerideki nemi nasıl sabitleyecegimiz ve hava gırıs cıkısının nasıl olacagı konusunda bı acıklama goremedim bildigim kılıma ıcerıdekı
havayı kurutuyor extra takılan fanlarla hava sılkulesi tamam ama nem ve oksıjen ihtiyacı ıcın ne yapmalıyız kolay gelsın sımdiden yesekkurler
ayhandanil
27-06-2015, 02:14
selamlar sn vetman cok guzel is cıkarmısınız ellerinize gayretinize saglik baya fabrikasyon makinalar gibi olmus sısteminiz size sormak istedigim konuyu tamamen incelememe ragmen kabin içerisindeki nem oranini nasıl sabitleyecegimiz ve oksijen girisi nasıl olamalıdır zira klimalar ortamı kurutur bıldigim kadarıyla yardımcı olursanız sevinirim basarılarınızın devamını dilerim
merakliseyit
08-08-2015, 18:41
Öncelikle değerli paylaşımlarınız için çok çok teşekkür ederim vetman996 başarılarınızı araştırmalarınızın devamını dilerim.Babam uzun yıllardır hayvancılık yapıyor besi hayvancılığı da yaptı süt hayvancılığı da yapıyor 240 büyük baş kapasiteli çiftliğimiz var ve bir kısmı boş.Aynı zamanda koyun ve keçi de yetiştiriyoruz.Benim yapmak istediğim bir arkadaşımla birlikte çiftliğin boş bölümünde 10 baş kadar hayvan alıp süt hayvancılığı yapmak.Bu sistemle maliyetleri aşağıya çekip karı arttırmayı hedefliyorum.Şu anda 40 büyükbaş 300 keçi 100 kadarda koyun mevcut. Yapacağım sistemde hem kendi hayvanlarım için hemde babamın hayvanları için yem desteği sağlamak fikirlerinize ihtiyacım var.
Konuya uzun zamandır yazmıyorsunuz acaba artık sistemi kullanmıyor musunuz ?
Sistemi kuralı baya bir zaman geçmiş sistemin eksi ve artıları paylaşabilir misiniz ?
Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.
baydilek
11-09-2016, 00:04
düz mantık hesabıyla bu hesabı yapamayız... %14 ila %18 ham protein (ortalama %16 diyelim) ihtiva ediyor diyorsunuz... evet yüzde doğru lakin bu %14-18 değeri kuru madde (KM) bazında olan bir yüzdedir. bu durumda arpa hasılında ortalama %18 KM hesabından (ürünü satanlar öyle diyor) siz 15 kg hasıldan 15x0.18=2.7 kg KM elde edersiniz. bu kuru maddeden de 2.7x0.16=0.432 kg yani 432 gram ham protein elde edersiniz. yani o bahsettiğiniz 25kg süt veren ineklerin protein ihtiyacının ancak 6 da 1 ini karşılarsınız... özetle bu arpa çimi su deposu olduğundan su hesaba katamazsınız.. su da protein olmaz çünkü..
Son durum nedir sayin Vetman
alizengin
13-12-2017, 14:25
Ben de hayvanlarıma ek gıda olarak hasıl matik düşünüyorum. Tarlam yok denecek kadar az. Hep icar yapıp yulaf ve arpa ekiyorum. 20 ineğe günde 4-5 kilo da ek olarak hasıl yedirmek istiyorum.
Yapan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. Günlük 15 tava ilk planda yeterli olacaktır.
Ben de vermikompost kabı için yapmak istiyorum.Plastik kasa içinde bahçede yapabilirmiyim?
onursafakcelik
20-07-2018, 01:03
Merhaba üzerinden baya zaman geçmiş ama hala devam ediyor musunuz ?
Servet))
22-06-2019, 20:44
Bende hasıl üretmeyi istiyotum ama nerden başlayacağımı bilöiyorum koyunlar için nekadar faydalı olacağını bilmiyorum bilgisinolan arkadaşları varsa bilgi verebilirlerimi
Teşekkür ederim
yasinercan
11-07-2019, 18:26
Geçen sefer ki başlık gibi bu da öksüz kaldı.. Sayın Vetman996 özellikle sayın deniz2014 'ün sorularına cevap verseydi çok daha fazla bilgi sahibi olabilirdik. Artık çimlendirme işi çok zor değil ben de bahçemde bir haftada yapabiliyorum çok rahat. İşin fiziksel yönü haricinde bilimse olarak bilgi alabilirsek müteşekkir olacağız.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.