PDA

View Full Version : Sarracenia Yetiştirmek

barracuda
09-02-2007, 20:39
Merhabalar,
Herşey internetten aldığım vft tohumlarını ekip, bu konuda araştırmalarımı sürdürürken başladı. Birbirinden etkileyici cp leri görünce büyülendim.
Baltık torfunu büyük şehirde yaşayanlar bile zor bulurken ben nasıl bulabilirim diye düşünürken, sera sahibi bir arkadaşın yanına uğradım ve çuval çuval PLANTOBALT ları gördüm. Baltık torfu yani :p
Bagaja attım hemen bir çuval, perlit yanında hediye.
...
Yetişmiş cp bulamayınca, bende tohum almaya karar verdim.
Sarracenia purpurea, rubra, alata, flava, leucophylla, minor, oreophila, Simple ve Complex Hybrid lerden,
Dionaea muscipula "South West Giant", Very large all-green clone,all-green clone, AKA G12,Very large clone,Vigorous all-green clone,Very large clone, AKA "Megatraps",Very large clone,G14, AKA "Dirk Ventham's Giant", G16, AKA "Adrian Slack's Giant" ve birazda taze SPHAGNUM MOSS aldım.
İlk partiyi kargolamışlar.
Kargolamışlarda, nasıl ekeceğim ben bu tohumları? Dionaea' lar tamam %70-30 veya 60-40 torf perlit karışımı ile tohumlaı serpip hafif bastırıp ekeceğiz.
-Sarracenia' larda durum nedir? torf-perlit-dere kumu üçlemesine dair kaynaklarda okudum.%60-40 torf perlit karışımıda okudum.
-Sarracenia tohumlarıda, torf ile örtmedenmi ekilir?
-Ne zaman ekim yapayım? Bizim buralarda pek kış olmaz, İstanbul'da biz bu havalara bahar derdik.
-İş yerimde 20 mt2 lik bir odamı bitkilere ayırmayı düşünüyorum ama güneş görmüyor.Flo. ile aydınlatarak yeterli aydınlatmayı sağlayabilirmiyim?
-Oda ısısı 18-19 c. yeterlimidir?
- Ekilmemiş tohum saklama şartları ve süresi nedir?
...
Şimdilik aklıma gelenler bunlar, bu konuda bana tavsiyeleriniz ne olabilir?

Tohumdan cp yetiştirmenin ne kadar zor ve meşakkatli bir iş olduğunu, emek sabır ve bilgi isteyen bir konu olduğunu, bu işe yıllarını vermiş hobistlerin yanında, bilgimin ve tecrübemin yetersiz olduğunu ayrıca başarısızlığa uğrayabileceğiminde farkındayım.

Teşekkürler

dortyuz
09-02-2007, 21:39
Kerem Bey, tohumdan bir koleksiyon oluşturmaya başlamak gerçekten ciddi bir cesaret, tebrikler :)

Sorularınızdan başlayalım:

-Sarracenia' larda durum nedir? torf-perlit-dere kumu üçlemesine dair kaynaklarda okudum.%60-40 torf perlit karışımıda okudum.

%50-50 torf-perlit karışımı idealdir, bu karışım neredeyse tüm etoburlarda sonuç verir.

-Sarracenia tohumlarıda, torf ile örtmedenmi ekilir?

Doğrudur, yalnız sarracenia tohumlarının belirli bir soğuk dönem geçirmeleri gerekir. Saf su ile ıslatılmış kağıt havlu arasında ve bir kilitli poşette 5-6 hafta buzdolabında bırakıp daha sonra substratın yüzeyine üzerini örtmeden ve çok hafifçe bastırarak ekilir.

-Ne zaman ekim yapayım? Bizim buralarda pek kış olmaz, İstanbul'da biz bu havalara bahar derdik.

Tohumlar için tam zamanı, hatta geçiyor bile. 5-6 haftalık bir bekleyiş sürecini de hesaba katarsanız baharın başlangıcını geçiyorsunuz da.

-İş yerimde 20 mt2 lik bir odamı bitkilere ayırmayı düşünüyorum ama güneş görmüyor.Flo. ile aydınlatarak yeterli aydınlatmayı sağlayabilirmiyim?

Sarracenia'lar ve Dionaea'lar güneşe hiç doymaz, ne kadar aydınlatırsanız aydınlatın doğal renklerini ancak tam güneş altında alırlar. Floresanla ancak 15-20 cm yakından ve fazlaca sayıda ampulle verim alabilirsiniz. Eğer başka seçeneğiniz yoksa metal halide aydınlatma öneririm; tabi gerçek güneş ışığını hiç yakalayamayacaksınız...

-Oda ısısı 18-19 c. yeterlimidir?

Kış için çok fazla bir sıcaklık, 2 yaşından sonra bitkilerinizin dormancy'e gireceğini ve 10 derecenin altında sıcaklıklar görmezse hızla zayıflayacağını düşünün. Yaz için de biraz daha yüksek olabilir.

- Ekilmemiş tohum saklama şartları ve süresi nedir?

Dionaea ve Sarracenia tohumlarının tazeleri makbuldür, hiç bekletmeden ekmek gerekir. Tohum çimlenme verimi zamanla belirgin derecede düşecektir.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, bu konuda bana tavsiyeleriniz ne olabilir?

bu forumda değişik konu başlıkları altında neredeyse tüm genel konulara değinilmiş, öncelikle oradan başlayın. Bir sorunla karşılaştığınızda bana veya Erkan Bey'e ulaşırsanız size yardımcı olmaya çalışırız. Cevaplananları tekrarlamadığınız sürece her türlü sorununuza seve seve yardımcı oluruz :D

Tohumdan cp yetiştirmenin ne kadar zor ve meşakkatli bir iş olduğunu, emek sabır ve bilgi isteyen bir konu olduğunu, bu işe yıllarını vermiş hobistlerin yanında, bilgimin ve tecrübemin yetersiz olduğunu ayrıca başarısızlığa uğrayabileceğiminde farkındayım.

Bunun farkında olarak başladığınız için bir adım öndesiniz. Başlamak işin yarısından da fazlası emin olun.

Bunun yanında, eğer 3-4 yıl beklemek istemiyorsanız dilediğiniz her tür ve cins etobur bitki için bana veya Erkan Bey'e ulaşabilirsiniz.

Özellikle Dionaea ve Sarracenia için tam zamanı, hala uyanmadıkları için olgun rizomları ektiğinizde bu yaz bile yetişkin yapraklar alabilirsiniz.

Kolay gelsin, hoşgeldiniz tekrar.

O. Burak Çelebi

praecox
09-02-2007, 22:30
Sayın Kerem bey,

Burak bey tüm sorularınızı yanıtlamış. Burda eklemek istediğim veya dikkat çekmek babında tekrarlamak istediğim sarracenia tohumlarını muhakkak katlamanız gerektiği konusudur. Bunu ıslak kağıtla değil de madem sphagnum da getirtiyorsunuz en iyisi ıslak sphagnumla yapmak en sağlıklı yoludur. hatta 200 ppm'lik bir Gibberelik asit GA3 çözeltisinde de ekimden önce bir gün batırmanız verimi çok yükseltecektir. ıslatmada kullandığını GA3 çözeltisi ile tohumların ilk sulamasını da yapabilirsiniz.

Benim düşüncem bu Etobur bitkilere tohumlardan giriş yapmak çok kötü bir EB'lere başlama yoludur. sizin de bildiğiniz sebeplerden heveskırıcı ve meşşakatli bir yoldur bu yol. keşke 1000 adet tohum yerine bir adet olgun bitki ile başlasaydınız. ama olan olmuş Burak beyin de dediği gibi başlamak yolun yarısı demek... inşallah hep beraber bu yolda daha çok ilerleriz.

saygılar

barracuda
10-02-2007, 00:43
Teşekkürler, kafamda bazı şeyler daha iyi şekillendi şu anda.
Bir de Gibberelik asit bulmam gerek o zaman, ziraatçilerde veya seralarda bulabilirim herhalde?
Ayrıca,
Outdoor cp bakımı hakkında bilgi edinmek istiyorum. Forumda rastlamadım, bu konu daha önceden tartışıldımı bilemiyorum.

Olgun bitki alımına gelince, almak istediğim türe rastlarsam alacağım tabii ama tohum ile uğraşmanın keyfide başka bir olacak.

Mine Pakkaner
10-02-2007, 00:48
Kerem Bey, ziraatçilerde SuperGIBB, BERELEX, MassGibb vs. isimlerle giberellik asit tabletleri bulabilirsiniz.

barracuda
10-02-2007, 01:07
Teşekkürler Mine hanım,
200 ppm çözelti nedir veya nasıl hazırlanır?

Mine Pakkaner
10-02-2007, 01:32
1lt sinde 200mg etkili madde bulunan çözelti demektir. Alacağınız giberellik asitin kutusunda hazırlanış bilgisini bulacaksınız. Kolaylıklar dilerim.

avukatkemal
10-02-2007, 02:48
1 lt' sinde 200mg etkili madde bulunan çözelti demektir. Alacağınız giberellik asitin kutusunda hazırlanış bilgisini bulacaksınız. Kolaylıklar dilerim.

:D :p

barracuda
10-02-2007, 10:17
:D :p

:confused:

denizakvaryumu
10-02-2007, 10:47
Kerem Bey,
taze sphagnumu ve tohumları hangi siteden sipariş ettiniz?Fiyatları nedir?Kaç günde elinize geçti?
Sphagnumun resimlerini ekleyebilirmisiniz?

barracuda
10-02-2007, 12:44
İngiltere' deki yeğenime sipariş ettim, buldu ve gönderdi, henüz elime geçmedi.
5-7 günde geleceğini söyledi.
İstediğim Sphagnum bu,
http://www.piranha-image.com/reg/images/434652_1_b.jpg (http://www.piranha-image.com/reg/image.php?id=434652_1_b.jpg)
Gelince canlı fotoğrafını eklerim.

barracuda
11-02-2007, 17:25
Sphagnum'u nasıl canlı tutabilirim? Saf su içerisinde bir akvaryuma koymam yeterli olurmu?

denizakvaryumu
13-02-2007, 10:55
Sphagnum'u nasıl canlı tutabilirim? Saf su içerisinde bir akvaryuma koymam yeterli olurmu?

sphagnum canlı tutulması konusu benim de merak ettiğim bir husus.

.

praecox
16-02-2007, 15:13
Sphagnacaea canlı sphagnum yosununun uç kısımları yukarı bakacak şekilde ince bir torf tabakası üzerine plastik geniş bir plastik kaba dikin. dikmek demek kökü olmıyan sphagnumlar için sadece torf ile canlı kısımların değmesi demek. plastik kabın üzerini de stratch film vs. gibi saydam bir nylon malzeme gibi bir şeyle kaplayın bol ışık alcak ancak güneşde ısınmaycak şekilde hava sirkulasyonunu sağlamak sureti ile canlı tutulabilir veya çoğaltılabilir.
Sphagnum kuruyunca veya ölünce beyazlar bundan dolayı almancada ağaran yosun anlamında (Bleich-moos) da denir. yükssek emiciliği yüzünden kızılderili veya yerli halk tarafından geçmişde kadın bağı veya çocuk bezi gibi bir kullanımı olduğu da bilinmektedir.
sphagnum devamlı nemli veya ıslak tutulmalı bir kez kuruyan beyazlıyan ölmüş bir sphagnum yosunu bir sene sonrasında tekrar ıslatılınca canlandığı da görülmüştür.

saygılar.

saydemir
16-02-2007, 17:40
Sphagnumlarım boyunlarını yukarı doğru uzatmaya başladılar bile...:D

barracuda
16-02-2007, 19:19
Sphagnum' lar henüz gelmedi ama Muscipula tohumlarının bir kısmını ektim. Yeşerene kadar bu odada duracaklar artık
http://www.piranha-image.com/reg/images/3854DSC00912.JPG (http://www.piranha-image.com/reg/image.php?id=3854DSC00912.JPG)
Saydemir bey, bu arada saksılarımda su miktarı sizin saksınızdaki kadar değil, buna sebeb Sphagnum yosunlarımıdır? Yoksa ben mi hata yapıyorum?
-Sarrecenia tohumlarınının ekimi konusunda kararsızım, bu konuda bir kaç metot okudum ve kafam iyice karıştı.
-Sayın Praecox, bu konudaki önerileriniz ne olabilir?
Buzdolabında bekletip, GA3 banyosundan sonra katlayıp mı ekeyim?
Yoksa
İngiltere'deki şahsın söylediği gibi direk ekim yapıp dışarıdamı bekleteyim saksıları?
Teşekkürler

barracuda
16-02-2007, 20:14
Bir de şu tohum katlama konusunu açabilirseniz sevinirim. Resimde gördüğüm sarr. tohumları katlanmamış olsa gerek?
http://www.piranha-image.com/reg/images/5224spurp22.jpg (http://www.piranha-image.com/reg/image.php?id=5224spurp22.jpg)

praecox
16-02-2007, 20:45
Sarraceniaların sp leri hybridlerinden daha nazlıdır.
benim tavsiyem bir nylon torbaya ya ıslak mendil veya ıslak sphagnum kırıntısı ile karıştırıp 4 oC'de yani buzdolabında 4-6 hafta bekletmeniz. bunu soğuk havalarda torf üzerinde doğrudan ekip dışarda bırakmak yolu ile de olur.
bu tarz katlama sadece filizlenme oranını yükseltir. katlamazsanız filizlenmesi çok daha uzun sürebileceğinden filizlenme aşamasında bu kadar geciken fideler mantar saldırılarına daha zayıf ve dirençsiz olur.

saydemir
16-02-2007, 22:55
Evet, bu sphagnumlarımın bulunduğu kavanoz. Ve altında bir drenaj açıklığı yok. Bu yüzden öyle görünüyorlar. Benim bitkilerimin altında da bu kadar su yok...

barracuda
17-02-2007, 14:08
Berelex(Gibberellic asid 1g.) buldum fakat satıcı hazırlanışı konusunda yardımcı olamadı. Açıklama da yok çünkü tabletleri tek tek satıyorlar.
-1/5 tableti 1lt. suda eritirsem. 200 ppm çözelti hazırlarım diye düşünürüm doğrumudur?
-Bu çözeltinin vdf tohumlarında kullanımıda aynımıdır? Bir kısım tohum için artık çok geç ama ekmediklerim için 1 gün çözeltide bekletip ekim yapabilirim herhalde. Diğerlerine bu çözeltiden sulama yapabilirmiyim?
Bu arada sarr. tohumları buzdolabının sebzeliğinde yerini aldılar 6C. gibi olduğunu sanıyorum.

Merak ettiğim bir konu da vdf subtractı hazırlanmasında kum ve kömürün yeri, bu konuyu açabilirseniz sevinirim.

praecox
17-02-2007, 14:43
Berelex(Gibberellic asid 1g.) buldum fakat satıcı hazırlanışı konusunda yardımcı olamadı. Açıklama da yok çünkü tabletleri tek tek satıyorlar.
-1/5 tableti 1lt. suda eritirsem. 200 ppm çözelti hazırlarım diye düşünürüm doğrumudur?
-Bu çözeltinin vdf tohumlarında kullanımıda aynımıdır? Bir kısım tohum için artık çok geç ama ekmediklerim için 1 gün çözeltide bekletip ekim yapabilirim herhalde. Diğerlerine bu çözeltiden sulama yapabilirmiyim?
Bu arada sarr. tohumları buzdolabının sebzeliğinde yerini aldılar 6C. gibi olduğunu sanıyorum.

Merak ettiğim bir konu da vdf subtractı hazırlanmasında kum ve kömürün yeri, bu konuyu açabilirseniz sevinirim.

evet matematiksel olarak doğru. ancak vft'ler bayatlanmış ise (bana özelden yazdığınız gibi şüpheli ise) GA3 den de pek ümid beklenemez ancak denemeye değer. bunu sonradan sulama çözeltisi olarak elbetteki kullanabilirsiniz. ancak bu tablet katkıları beni hep şüpheci bir durumda bırakıyor. malum eb ler suda çözünmüş diğer maddelere alerjik davranabiliyorlar.
substrata yani torf a kum veya torf katılımı müteakip yerlerde yazdım.
yineliyeyim:
şu iki sebepden.:
1- torf dan tasaruf.
2- tofun sıkışmasını önlemek bakteri üremesini en azından anaerob bir degradasyonu bastırmak dolayısı ile vft soğanın ve köklerinin hava almasını sağlamak vede çürümesini önlemek...TİR.

EB lerin saksı harcında kömür kullanımını ben bir tek nepenthes türü epifit eb lerde biliyorum bu güne değin diğer EB lerdeki saksı harcına kömür katkısı hakkında ne "ciddi" bir kaynak duydum biliyorum nede kullandım.
saygılar

Mine Pakkaner
19-02-2007, 12:16
Derginin şubat sayısında substrat hazırlama konusunda bilgileri okuyabilirsiniz Barracuda.

campria
25-02-2007, 08:25
arkadaşlar sitenize yeni üye oldum etobur bitki fidesi arıyorum. yardımcı olursanız sevinirim

Todor
25-02-2007, 08:30
Sevgili Camparia, ilk olarak kendini Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında tanıtmalısın. İkinci olarak mesajlarımızda imla kurallarına çok dikkat ediyoruz. Seninde buna dikkat etmeni rica ediyoruz.
Alış veriş ile takas bölümüne ulaşmak için Alışveriş / Takas (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=12) linkine tıklaman yeterli. Çünkü yazdığın bu mesajın orda olması gerekiyor. Daha sonra senin ve benim mesajlarımı sileceğiz.

Hoş geldin.:)

denizakvaryumu
25-02-2007, 18:06
arkadaşlar sitenize yeni üye oldum etobur bitki fidesi arıyorum. yardımcı olursanız sevinirim

etobur bitki fidesinden önce sulama suyu ve torf konusunda neler yapacağınızı biliyormusunuz?

aksi halde sayın praecox kesinlikle nazlı güzellerini vermez...:D

barracuda
27-02-2007, 14:32
Sayın hocam, sizinde belirttiğiniz gibi, sarr. tohumlarımızın ekim zamanı yaklaşıyor. Forumdan ve sizden öğrendiklerim doğrultusunda tohumları 2 haftadır dolapta saklıyorum.
Torf, subt. hazırlama ve sulama konusunda oldukça bilgilendim kendi adıma.
***Ekim konusunda beni biraz daha aydınlatırsanız sevinirim.
-Tohumlarımızı çözeltide 1 gün bekletip, katlayarak ekeceğiz.
Ekeceğiz de,
-Canlı Sphagnum yosununa sardığımız tohumları, yosunlardan ayırmak biraz problem olacak sanırım.
-Yosuna sarılı olarak ekim yapmak bir yöntem midir? Toprağa temas etmeyen, yosuna sarılı tohumlar filizlenirmi?
-Ekim sonrası saksı üzerine tohumları örtecek şekilde canlı Sphagnum koymak, filizlenmeyi etkilermi?
Ekim yöntemlerini ve uygulamalarını biraz açarsanız sevinirim.

praecox
27-02-2007, 14:56
tohumlar elbetteki sphagnumdan ayırmadan ekeceğiz. yoksa bu pösteki saydırmak olur :)
tabii sphagnum ince kıyım olmalıydı değilse dikkatlice kesin kesemezseniz de zararı yok.
onu olduğu gibi torfun üzerine serin tohumların üzerini asla torf vs gibi başka bir şeyle kapatmayın. (aslında tam da burda katlama terimi hatalı olur) yani katlamıyoruz üzerine kat atmıyoruz...
sarr ve diğer çoğu EB ışıkda filizlenen türlerdir.
canlı spagnum sarrlarda değil de vft lerin üzerini kapatırcasına üremesi bitkiyi takdir edersiniz ki boğacaktır. şimdilik ek bir canlı sphag gerekmez.
ekim yaptığınız kabın üzerini stretch bir filmle v.b. kapatmanız gerektiğini arada bir açım havalandırmayı sağlamanız gerektiğini sanırım artık yazmama gerek yok...
yine de yazmış oldum bilmeyenlere...
saygılar

barracuda
30-04-2007, 17:33
Sayın Praecox,
Önerileriniz, paylaşımlarınız, yardımlarınız sonucunda,
Tüm Sarr. ve vft tohumlarım YEŞERDİ.
Sarr.lar takribi 2-3 cm boya ulaştılar.
Sorularıma bıkmadan usanmadan cevap verdiğiniz için ,
Teşekkür ederim.

Tohum bazında yeşerme oranı % 40 - % 60
-Bugün ilk defa güneş ile tanıştılar, yakıcı olmayan güneş altında 1 saat kadar güneş banyosu yaptılar.
-Saksıların üzerindeki yarım şişeler kalkıp, biraz havalandıktan sonra şişeleri tekrar kapatıp, beraber güneşlendik. Ben kahvemi içerken, onlarda taze saf sularını yudumladılar.
Şişelerin içi buharlaşmaya başladı. Saksılar tekrar yapay aydınlatmanın altındaki yerlerini aldı.

Sayın Praecox,
Yeşertmesine yeşerttikte acaba yaşatabilecekmiyim.
-Saksılarınn üzerindeki kapakları tamamen ne zaman kaldırabilirim?
-Ne zamana kadar dışarıya çıkarıp, içeri sokacağım?
Bundan sonra nasıl bir yol izlemeliyim.
Saygılar.

praecox
30-04-2007, 17:53
-Saksılarınn üzerindeki kapakları tamamen ne zaman kaldırabilirim?
yeni tohumdan filizlenme olmıyacaksa kapaklarını önce aralayıp sonra tamamen kaldırabilirsiniz artık. sarr.lar 4 cm kadar genç huniler oluşturdularsa sorun yok.
-Ne zamana kadar dışarıya çıkarıp, içeri sokacağım?
Bundan sonra nasıl bir yol izlemeliyim.
gelecek ay önce güneş almıyan bir yere dışarı çıkartabilirsiniz. güneşe alıştırmak yavaş yavaş olmalı.
bu arada fideler açıkta kalınca sirke sineği oluşumuna dikkat edin bu genç fideleri sirkesineği larvaları istila ederse köklerini yer çürüme başlıyabilir.

praecox
18-05-2007, 23:42
sarracenia flava'mın Bu seneki yeni çiçek resmini eklemek istedim.
kokusunu merak edenleri uyarayım. çok etrafına yayılmasada stapeliaların kokusunu aratmıyacak güzelikte...:o :D
11009

noreks
19-05-2007, 00:01
üstat,

bunlardan yetistirmek istiyorum ya da koklamak istiyorum ne yapmam lazım....
biri beni durdursun pozisyonundayım biliyorum ama vft lerim filizlenmiş şimdi gördüm..

praecox
19-05-2007, 11:59
VFT leri filizlendirmeyi başardınız ise sarracenialar daha kolay gelecek size. ancak sarrlarda tohumdan yetme bir flavaya çiçek açtırmanız benimkine benzer bir resim çekmeniz 7 senenizi alabilir :(
bunu "biri beni durdursun yahu..." anlamında söylemedim. lütfen yanlış anlaşılmaya...

barracuda
19-05-2007, 12:54
Sarr. ve VFT gelişiyorlar.
Ayrı ayrı saksılardaki fideleri bir araya toplamak istiyorum. ( vft' lar bir tek saksıda sarr.lar ayrı bir saksı da)
-Sarr. kökleri hala sphagnum içindemidir yoksa toprak ile buluşmuşmudur?
-Tek saksıya almak filizler için risk yaratırmı acaba?
-Vft fidelerini toprağı ile birliktemi taşıyayım.
Sanırım riskli bir operasyon olacak ama bu konuda tavsiyeleriniz olabilirmi?
Niye böyle bir şeye gerek duyduğumu sorarsanız? Ayrı ayrı saksılar ile uğraşmak istemiyorum.
Teşekkürler

praecox
19-05-2007, 13:21
Ekte size bir örnek teşkil edebilmesi adına 1 ve 1,5 yıllık tohumdan yetiştirdiğim sarracenia fidelerimin resmini ekliyorum.
mayıs ayında bu fideleri ayırmaya kalkışmanın gereksiz olduğunu belirtmem gerek. evet haklısınız yuvarlak saksıdakileri şubat mart gibi ayırabilirdim ancak şimdi onları ayırmak bitkileri gereksiz bir strese sokmam demek.
burda görülebilecek olan birbuçuk yıl sonra dahi gelişimin tohumdan ne kadar yavaş olduğudur. hal böyle iken bir sene sonra kışsonuna denk gelen bir zamanda ayırımı yapmıya hala vaktimiz var...
11052
11053

saydemir
19-05-2007, 17:30
Çoşmuş bu sarracenialar yahu. İmrendim valla. Dondurma kabında saracenia :p
Çiçeği çok ilginç gerçekten. Purpureada da çiçek açtırmak 7 seneyi bulabilir mi peki, türlere göre değişiyor mu çiçek açma zamanı?
Benim drosera da çiçek açma girişiminde şu anda. Vft min çiçeğini ise kestim. :(

noreks
19-05-2007, 17:48
üstat praecox,

dondurma kabının altında tabak göremedim. gerçi bunları üstten sulamak da mümkün demiştiniz ama..
tavsiyeleriniz doğrultusunda neredeyse cetvelle su sevyesi ölçmeye başladığımdan dikkatimi çekti.

barracuda
20-05-2007, 16:14
Minik sarr. ve vft lerimizi bu kış dormancy e sokmayacağız herhalde, değilmi?

praecox
20-05-2007, 16:39
Dondurma kabındakinde delik yok. altında size de tavsiye ettiğim gibi 2 cm kadar saf perlite dolu suyu kenardan veriyorum en alttaki perlite katı torfa su depoluğu yapıyor. ara katta da torf perlite karışımı normal eb saksı harcı dolu üzerine bu substratı örtecek kadar saf torf serildikten sonra ekim yapıyorum.

denizakvaryumu
31-05-2007, 01:48
sarracenia flava'mın Bu seneki yeni çiçek resmini eklemek istedim.
kokusunu merak edenleri uyarayım. çok etrafına yayılmasada stapeliaların kokusunu aratmıyacak güzelikte...:o :D
11009

bu dönemin ilk etobur çiçeği...imrendim doğrusu :)

sarr.excellenslerde durum nasıl? Onlar da çiçeklendiler mi?

praecox
31-05-2007, 09:57
Selam denizakvaryumu,

nerelerdesiniz birden kayboldunuz o sesizlikle yine sesizce girdiniz foruma...

sanırım tatildeydiniz.
eh hoş geldiniz.

denizakvaryumu
31-05-2007, 11:42
Selam denizakvaryumu,

nerelerdesiniz birden kayboldunuz o sesizlikle yine sesizce girdiniz foruma...

sanırım tatildeydiniz.
eh hoş geldiniz.

hocam hoşbulduk...15-20 gündür Arabistan yarımadasındaydım...net bağlantısı da yoktu...eşim de Hollanda ya gitti ama malasef RD bulamadan döndü..

Tekrar köyümüze döndük, bu arada asma fidanları aldım , balkona koydum ...bakalım üzüm yetiştirebilecekmiyim ?

.

avukatkemal
31-05-2007, 21:50
valla aynen denizakvaryumu..merak ettik :D hoşgeldiniz..arabistanda yokmuydu etobur :D

denizakvaryumu
31-05-2007, 22:59
valla aynen denizakvaryumu..merak ettik :D hoşgeldiniz..arabistanda yokmuydu etobur :D

hurma ağacından başka bitki görmedim :)

.

praecox
02-06-2007, 15:46
Bu da Sarracenia purpurea'nın çiçeği adının neden purpurea olduğunu sanırım görünüyor. flava ile çiçek yapısında pek bir farkı yok iken rengi tamaen kırmız.
12339

denizakvaryumu
03-06-2007, 19:30
praecox hocam sar.ların resimlerini sıralıyorsunuz ,kıskandım vallahi...

hımmm
bizim koçtaşdan aldığımız purpur. lar ne zaman çiçek açacak?

sar.excellensim de açmadı :(

.

praecox
03-06-2007, 20:16
Bazen bana da sanki S.flava ve S.purpurea/hybridleri dışındakiler pekde çiçek açmıyor gibi geliyor.
örneğin bendeki S.leucophyla S.farnhami, S.brookshybridler v.d.50 - 70 cm boylarında yapraklar oluşturacak olgunlukta bitkilerim olmalarına rağmen. pekte bu sp.lerin ve hybridlerinin çiçek açtıklarına tanık olamadım.
aslında bence açmasalar da olur... zira stapelia kaktüsünün kokusu bu sarr.ların yanında bana parfüm gibi geliyor :) :D

denizakvaryumu
16-06-2007, 21:35
http://www.cobraplant.com/temperateplants/sarracenia-leucophylla-Titan.html
Sarracenia leucophylla 'Titan' konusu yukarda kaynamasın diye buraya aldım...

praecox hocam
Sarracenia leucophylla 'Titan' elinizde var mı?
Sarracenia leucophylla nın elinizde olduğunu biliyorum ama bu titan nerdeyse 2 kat daha uzun...muhteşem bir şey olmalı...tüm sarı ceketlileri toplar gibime geliyor :D

.

praecox
17-06-2007, 11:01
bu normal s.leuconun bir cultivar ı bendekiler normal 40 cm boylanabilen türü. ancak leuco ile brooks hybrid çaprazı bir bitkim 75 cm i aşan huniler oluşturdu. geçen hafta fahiş bir fiyat teklif edildi ise de yıllarca baktığım ana bitkiyi elden çıkartmak gönlüm el vermedi :(

denizakvaryumu
17-06-2007, 13:11
praecox hocam , sizin tecrübelerinize göre en çok sinek-böcek-sarı ceketliyi kendine çeken sarr.hangisi ? veya hangi etobur ?

.

praecox
17-06-2007, 15:51
Sarracenialar en iyi sinek yiyen bitkilerdir. flava, alata, leucopylla, oreophilla gibi düz türleri ve asıl bunların kendi aralarında çaprazlanarak daha çok ve yüksek yaprakları olan hybridleri.
nepenthesi de miktar olarak bu sınıfa sokabilirsekde evde bakım sorunları neplerde malumunuzdur... bu bağlamda sineğin terraya girmesi asıl bitki kapmaktaki teknik bariyeri teşkil etmektedir.

sarı ceketliden kasıt yabani arıları mı kast ediyorsunuz? onu tam anlıyamadım da.:o

denizakvaryumu
17-06-2007, 21:24
evet hocam,eşşek arısı denen yaban arıları...videolarda sarr.ların içinde bol miktarda var

denizakvaryumu
17-06-2007, 23:02
http://www.ruhr-uni-bochum.de/boga/html/Sarracenia_leucophylla_Foto3.html

işte bir sarr.ibriği...olmaz böyle şey ...tüm haşeratı toplamış :)

http://www.piantecarnivore.org/meeting/udine05/udine05_47.jpg

bu sarr. ise muhteşem bir boyda...

.

avukatkemal
17-06-2007, 23:47
ne guzeller :(

otuzbeşbuçuk
07-07-2007, 00:46
merhaba arkadaşlar ben bugün koçtaştan bir VFT ve bir adet sarracenia aldım ancak boruların içinde su olup olmadığını pek göremedim. Buradan okuduğuma göre 1/3 oranında su olması gerekiyomuş saf suyu dışardan nasıl ekleyebilirim çünkü huniler çok küçük ve dar ağızlı sanki ve esas konu eğer 1/3 ten fazla olursa bi zararı dokunur mu?

praecox
07-07-2007, 12:23
Asıl soru sarracenianız purpures türü mü yani tombul kapanların kapak kısmı yukarı doğru yaka gibi mi duruyor. hal böyle ise bir şırınga ile doldurabilirsiniz veya saf su fazla ise yağmurlama yapabilirsiniz kendi dolar.
S.purpurealarda 1/3 oranı bir takribi değerdir bunu çok ciddiye almayın tabiatta bu huniler su ile dolup taşabilir de...
ancak sarrlarınız papağan kapaklı yani psittacina veya leucophylla hybridi ise su doldurmamanız gerekir.
benim bildiğim koçtaşda şimdilik bu üç türün satışa sunulduğu.

avukatkemal
07-07-2007, 17:43
purpura doldurdum suyu biraz eğiliyor ama olsun artık..psittacinaları doldurmak zaten imkansız gibi :) benimkiler epey serpildi belki avlanmaya başlamıştır :D

otuzbeşbuçuk
08-07-2007, 00:14
hocam aslında türünü tam olarak bilemiyorum sadece sarracenia olarak yazıyordu digital makinem olmadığı resmini de çekemiyorum ama tarif edebilirim. Öncelikle sizin yukarıda yayınladığınız resme benziyolar. Uçları kırmızı damarlı alt kısma doğru yeşeriyor.

Weezer
18-07-2007, 14:04
Bende leucophylla hybridi var.Purpurlardaki gibi sulama yapılmayacağını belirtmişsiniz ibriklerine.Lakin fıs fıs ile yukaridan biraz sulasak nasıl olur ?

praecox
18-07-2007, 14:30
Leucophyla hybridiniz çok kuru bir ortamda değil ise gerekmez. Şayet su püskürtücek iseniz de bunu en iyi kuşluk vakti yapmanız uygun olur veya sabah saatlerinde bitki gölgede ise ve de doğrudan güneşin vurmadığı zamanlar yapın.

Weezer
18-07-2007, 15:49
Bir de dik durmuyor sarr'ım.Cıta diktim yanında onu hafif iple sabitledim.Nasıl dik duracak bilmiyorum.Yana yatıyor.Hele rüzgarda sallanıp duruyor korkuttu biraz.Umarım bir sorun olmaz.

noreks
18-07-2007, 15:57
hiç yanına çıta dikilmiş ve bağlanmış EB görmedim. bence serbest bıraksanız daha iyi.. Kendi dengelerini sonunda bulurlar sanıyorum.

praecox
18-07-2007, 21:30
Bir de dik durmuyor sarr'ım.Cıta diktim yanında onu hafif iple sabitledim.Nasıl dik duracak bilmiyorum.Yana yatıyor.Hele rüzgarda sallanıp duruyor korkuttu biraz.Umarım bir sorun olmaz.

Sayın weezer,

sarracenianız fazla rüzgarda kalmış. O yaprak artık desteksiz düz durmaz. sayın Noreks'in de belirtiği gibi pek de alışıla gelmiş bir olay değildir sarr yapraklarını desteklemek, ancak fazla yaprağı yok ise vede ana bitki güçten düşmüş ise bu yaprağı bir çubuğa sabitlemekte fayda vardır.

esasen sarracenialar bu bağlamda rüzgarlı yerlerde bakılmamalıdır. yaprakları çelimsiz gelişmiş olduğuna bakmaksızın en sağlıklı sarr. yaprağı dahi rüzgarda kırılır veya yan yatar.
Şayet çok yapraklı bir gözden sürüyor ise ortadan gelişen yeni ve kuvvetli yapraklar eski yaprakları dışa doğru hafif eğebilir. bir mahsuru yok.

Weezer
18-07-2007, 22:16
http://img165.imagevenue.com/loc609/th_89789_Photo-0224_122_609lo.jpg (http://img165.imagevenue.com/img.php?image=89789_Photo-0224_122_609lo.jpg)

Bu sekilde hafifce bagladim.Dediğiniz gibi rüzgara cikarmaya gelmiyor.

praecox
18-07-2007, 22:21
Sayın weezer,

bilmem hiç çin lokantasında yemek yediniz mi? yemediyseniz de bir yakınınız ilaaki yemiştir ondan bir dahaki seferde yemek yemekte kullandıkları çubuklardan almasını söyleyin. bu iş için idealler... :D

Weezer
18-07-2007, 22:25
Olur söylerim.Lakin bu çıta ne zamana kadar böyle kalır?Diğerleri de büyüdüğünde dengelenir mi?

NewYorklu
18-07-2007, 22:49
Merhaba. Sonunda benimde kafama birşey takıldı. Neden bu bitkilerde bir tane büyüh ibrik oluyorda diğerleri küçük kalıyor. Hiç onun kadar büyümüyor?.

praecox
20-07-2007, 14:02
Merhaba. Sonunda benimde kafama birşey takıldı. Neden bu bitkilerde bir tane büyüh ibrik oluyorda diğerleri küçük kalıyor. Hiç onun kadar büyümüyor?.

Sanırım elinizdeki sarr.lar tohumdan veya meristem doku kültürü üretimi olduklarından, eski huni boyları değişmez her yeni oluşacak huni bir evvelkinden büyük olacaktır bu şekilde huniler gelişecektir.
Şayet aynı gözden oluşan yeni huniler bir evvelkinden ufak ise o zaman bakım hatası var demektir.
Vayahut da bitki yeni yerine uyum sağlamamış henüz demektir. bu hemen yerini beğenmedi değiştirmeliyim demek değil.

saygılar

NewYorklu
20-07-2007, 17:48
Teşekkür ederim. Bendekiler Koçtaş tan alınmadır. Fotoğraflarını galeriye göndermiştim. ****** üretimlerinin nasıl olduğunu bilmiyorum ama memnun edememiş olabilirim onları. Öğleden sonra parçalı güneş alıyor. Altları sulak...

ephesos
17-08-2007, 23:25
sanırım yaşlı huniler :D (huni) yan yatıyor bir fikri **** önerisi olan var mı?
son çıkan yaprak 25 cm oldu hadi bakalım bir gün en uzun yapraklı ss bende diyeceğim:dilli:

praecox
19-08-2007, 17:52
Sayın ephesos,

bir iki çubuk sokup metal bir daire içinde bunları düzgün tutmak mümkün. Ancak isterseniz seneyi bekleyin dormancy den sonra eskileri keser rüzgarsız bir yerde bakarsanız yeni yaprakların oluşumu da dik olur.
Evet bunu aldığınız yerde sanırım bayağı rüzgarlı bir yerde bakılmış :D ondan bu yapraklar yan yatmış... :)

ephesos
19-08-2007, 18:02
Evet hocam çok rüzgarda kalmışlar, o kadar çok vardıki bakamaz hale gelmiş arkadaş:D seçimi ****** bana bırakmıyor haklı olarak :D

Hocam birde sanırım torf kokmuş değiştireyim mi? seneye kadar dayanayım mı kokuya:D ?

praecox
19-08-2007, 19:15
Torf'u değiştirmeseniz iyi olur şimdi. Tof'u saf su ile yukardan devamlı sulayıp altan çıkan suyu dökmek sureti ile yıkayın. sonrada şimdilik bir mantar ilacı ile sulayıp kokuşma prosesini bir nebze olsun bastırın derim.
böyle yaparsanız kokmaz.
Bir de eklemeyi unuttum fazla sinek avlamış huniler de yan yatabilir bir de miadını doldurmuş, rıskını almış, yeterince avlandığında da sindirimi devam edebilmek için, huni yapraklar da yan yatıp kururlar. Asla bu hunileri rizoma yakın bir yerden kesmeyin. Kuruduğu kadarı, sizi rahatsız ediyorsa kesin.
Neyin seçimini size bırakmadı orasını anlıyamadım... :confused:
Tanrı verdi diye 7 tane çocuk yapıp da rıskını da tanrı veriyor diyenlerden sanırım o arkadaşınız...:D
neden bakamıyacağı kadar sarracenia yetiştiriyor ki o zaman? :D
veya gönüllü bir bakıcı bulsun...:( :p

denizakvaryumu
19-08-2007, 19:57
Bu sarracenia hangi tür?Resimlerden çıkartamadım.

praecox
19-08-2007, 20:06
Siz çok iyi tanırsınız sayın denizakvaryumu...:D
Yanılmıyorsam size de vermişitm... :D

denizakvaryumu
19-08-2007, 20:19
Sarr.excellens mi?

Hımmm, benim sarr.excellens şu anda muhteşem renklerde olduğundan bu sarr.ı tanıyamadım :)

avukatkemal
19-08-2007, 20:47
havaya bakın havaya :D

Sarr.excellens mi?

Hımmm, benim sarr.excellens şu anda muhteşem renklerde olduğundan bu sarr.ı tanıyamadım :)

denizakvaryumu
19-08-2007, 21:03
O kadar sarı ceketliyi hangi sarr. yese muhteşem olur :)

avukatkemal
20-08-2007, 08:21
Dun de sarı ceketlilerin biri beni soktu ayağımdan,sarı ceketlilere olan savaşınızda yanınızdayım :D benimkiler daha ufak ama büyüyünce sizinkileri geçecekler inanıyorum :D

praecox
20-08-2007, 09:57
Bu hafta sonu sakin bir kıyı köyümüzde bir iki günlüğüne tatile çıktım. Araba yok (yani İstanbul'daki kadar :D ) sakin ısız bir yer. Ancak her sabah köy kahvesinde kahvaltıya oturduğumda beni bir karar almıya zorlıyanlar oldu... :D
Evet bundan öte lamı cimi yok bende gittiğim yerlere, özelikle de yaz aylarında yanıma Sarracenia Leucophylla brookes hybridi'mi alıcağım. Adeta tasmada köpek taşır gibi onu da her yere götüreceğim yanımda. doğala yakın bir yaşam sürdürülen yerlerde de çöplerden atlardan oluşan bu sinek sorununa da böyle bir doğal çözümle savaşmıya karar aldım.
Bu kararımdan destile su sorunu bile vaz geçiremez beni... :D
Sivri sinek sorununa henüz kişisel korunma amaçlı, doğal bir savaş tekniği geliştiremedim sanırım onu halla kimyasal balyozlarla çözümlemeye çalışacağım . :D

Ophrys
21-10-2007, 22:33
Yurtdışında çiçek işi ile uğraşan kuzenim bana bu bitkiyi gönderiyormuş.

Bende oturdum bu başlığı okumaya başladım. Yardımlarınıza ihtiyacım olacak.

İzmir koşullarında bakılabilir mi? diye ilk sorumu da sorayım.

Teşekkürler

praecox
22-10-2007, 09:51
Sayın adabayrakoglu,

bu sarracenia resimden anlaşıldığı kadarı ile 3-5 yaşlarında, huni boyu takribi 50 cm (Şimdilik) bir S.Leucophylla. Huni kapaklarının şekli de aynen bendeki brookes hybrid çaprazına bire bir benziyor.;)
Şahsi teşhisim... bu bir Sarracenia leucophylla x brookes hybridi. En azından çok benziyor.

İzmir koşullarında bu olgunlukta bir sarr.ı 12 ay dışarda çok rahatlıkla bakılabilir. Bir tek dikkat etmeniz gereken rüzgar almaması. Diğer bakım teferuatına da tabii azami dikkat gerekir. (Torf su v.s.)
Şimdi nerden bulmuş? kaça bulmuş? başka değişik hybridler de varmıymış? hangileri? gibi bir dizi soru oluştu kafamda...:(

avukatkemal
22-10-2007, 14:52
o sorular bende de oluştu :D

Ophrys
22-10-2007, 15:16
Bakımı için safsu aldım. Bitkimin gelmesini bekliyorum. Umarım yolda telef olmaz.

Kuzenim Paris'te yaşıyor. Hediye olduğundan fiyat sormam ayıp olur tabi.
Yazın kendisi gelirse değişik türleri sorarız.

avukatkemal
22-10-2007, 16:42
Saf suyu nerden aldınız? Bence susuz bırakmayın bitkinizi,eğer su yoksa altında bir eczane veya benzin istasyonundan saf suyu temin edin hemen kullanın..

edit: tamam anladım, yolda olan bitkinizmiş :D umarım pakedi iyidir,sağ salim gelir..

Ophrys
22-10-2007, 16:56
Saf suyu marketten aldım.
Valla sorularım başınızı epey ağrıtacak.
Çok acemisiyim, ilk eb deneyimim olacak.

memet
22-10-2007, 18:20
Adabayrakoğlu, dormansi falan beni ilgilendirmez. Payıma bir şeyler düşmesini bekliyorum.
Benim vft var bir tane, yeterki bir şeyler bana da düşsün, ben bakarım.
Vft bakımı için EB başlığını zaten hatmetmiştim.

Ophrys
22-10-2007, 20:14
:D Süprizim olabilir:D

Ophrys
06-11-2007, 22:31
Nihayet eb lerim geldi:D.
Toplam dört tane etobur bitkim oldu. (Drosera yı Memet'e kaptırdım)

Sarracenia'nın boyu 65-70 cm civarında. Biraz kurumalar var. Yola dayanamamış olmalı.

Vft ler gayet sağlıklı. (iki adet)

Bol bol sorularım olacak.

İlk sorumla başlayım. Kurumalar için ne yapabilirim? Kuru hunileri kesmeli miyim?

Teşekkürler

denizakvaryumu
07-11-2007, 07:36
Kurumalar normal... dormansi kuruması

noreks
07-11-2007, 11:30
eğer yanlış hatırlamıyorsam Sn. Praecox tamamen kuruyuncaya kadar bekleyin demişti.

praecox
07-11-2007, 12:48
Yolda susuz kaldığından da olabilir, dormancy ye girişten de olabilir, huni yükünü aldığı için de olabilir. kuruyan yaprakları yeşil kısmın az üstünden de kesebilirsiniz. Bunu yapmaktan çekinceleriniz varsa size tavsiyem bu kesme işini şubat sonu mart başı gibi yapmanız.

Ophrys
09-11-2007, 18:18
Cevaplar için teşekkürler ama yeni sorularım olacak.
Benim sarracenia hagi tür? Çiçek verir mi?

praecox
09-11-2007, 20:53
Sayın adabayrakoğlu,

Bu bir Sarracenia leucophylla melezi. Hunilerin yapısı ve renkleri bendeki Brookes hybridle çaprazlanmışa çok benziyor. Yeni olgunlaşmış bir bitki bu. Yaza dinlenme zamanından sonra yeni huni oluşumları ile belki daha doğru bir tahminlerde bulunulabilir. Titan formu bir S.leucophylla değil, ancak kapak kıvrımı bendeki hybride de çok benziyor. Bende, bendeki melezi Türkiye'de tek sanıyordum. :(

Büyük bir ihtimale yaza soluk sarımsı renkde bir çiçek açıcaktır. Ve kokusu da kedi sidiğini andırır eşsiz güzelliktedir :D Stapelia kaktüsü parfüm gibi kalır bunun yanında :D

Kienne
23-11-2007, 17:40
Kış hazırlığında Sarracenia'larımın resimlerini sonunda çekebildim. (VFT'ler için bkz. ilgili başlık :) )

Bu kaotik psittacina'm:
25366 25367

Bu da şişko purpurea'm:
25368 25369

avukatkemal
28-11-2007, 01:08
İşte yeni minik sarraceniam :D biraz eğri duruyor ama olsun..

denizakvaryumu
28-11-2007, 07:45
Hımmm, kaynağını öğrenebiilir miyiz? :)

avukatkemal
28-11-2007, 09:04
Erkan Bey sağolsun :)

denizakvaryumu
28-11-2007, 11:07
Sarr.brooke hibriti...

Tüm sinek-böcek -arı vs.haşerattan artık kurtuldunuz, gözünüz aydın...:)

Gelelim asıl meseleye , bugünlerde dormansiye girmesi lazım, ne yapacaksınız?

avukatkemal
28-11-2007, 13:12
Yeni diktiğim için suyunu azaltmıcam bi süre..ama zaten durduğu odanın kaloriferi kapalı hakan bey..pencere önünde görüldüğü gibi..gunduzleri perde de açık oluyor..herhalde dormansi koşullarına yaklaşabilirim bu şekilde..ama tavsiyeleriniz de varsa memnuniyetle dinlerim,sonuçta ilk dormansim..

denizakvaryumu
28-11-2007, 13:17
Ben de benim sarr.excellensleri dormansiye aldım.

Bir bölümü buzdolabında, sebzelik bölümünde...Bir bölümü dışarda kuru torfta bu kışı çıkarmaya çalışacak...Mart sonu canlandırmaya çalışacağım.

Sonuçları yazacağım.

sempe
03-12-2007, 11:20
2 hafa önce marketten aldığım sarr. Aldığımdan beri dormancye girmiş gibi davranıp soğuk bir ortamda tutuyorum ama doğru mu yapıyorum? Bu bitki yetişkin mi? Şu anda kuruma eğiliminde.

praecox
04-12-2007, 10:38
Sayın sempe,

sanırım bitkiniz biraz genç. Doku kültürü ile üretilmişe benziyor. Bu yolla üretilen bitkiler çabuk olgunlaşabildikleri gibi bir gözden birkaç bitki birden gelişiyor.
Bitkinizi çok soğukta değil de serinde tutun. Kışın özelikle bahara doğru, S.psitt. doğal yaşam alanlarında boğzına kadar su içinde kalabilir. Altından suyu eksiltmeyin tek tük kapan hunilerini kuruması doğaldır hem kış şartları hemde taşınma esnasında zarar görebilmiş olduğundan doğaldır ancak yeni yeprakları baharda çok daha büyük oluşturmıya başlıyacaktır.

cemetery
30-12-2007, 23:46
Benim Sarracenia'm da Koçtaş'tan ama çok küçük ya
İlk aldığım gün açlıktan öleceğini düşünüp hunisinin ucuna sivri sinek bile koydum.
Cahillik işte :o
Benimkiler çok küçük, onların da hunilerinin içine su koymalı mıyım?
Hala Koçtaş'tan aldığım saksısıyla duruyor.Delikli olanı çıkarttım ve bir bardağın içine yerleştirdim. 2 parmak su koydum bardağa. Toprağı gayet ıslak. Fotoğrafını da sizlere göstermek istiyorum.

O gördüğünüz bardak, bildiğiniz su bardağı, o kadarcık şeyin içine sığıyor, düşünün yani :D Ve adı da Venüs :D Üstünde Venus Fly Catcher yazdığı için ben bunu da venus sanıyordum da :dilli: Adı Venüs kaldı o yüzden.
27198

27199

avukatkemal
31-12-2007, 00:35
Cinsini çok iyi bilmiyrum ama purpurea olmadığı anlaşılıyor, dolayısıyla içine su koymayın..

cemetery
31-12-2007, 01:36
Bitkim ne kadarlıktır tahminen? Henüz sinek yemez değil mi ? :(

asterix
06-01-2008, 00:02
merhaba arkadaşlar ben bülent, foruma yeni üye oldum ama 3-4 gündür forumdaki yazıları okuyorum. et obur bitkiler hakkında araştırma yaparken bu siteye rastladım. ve sitede bazı büyük mağazalarda bu bbitkilerin satıldıgını öğrenince bende almaya karar verdim ve bugün koçtaştan bir sarracenia aldım. amacım venus fly trap almaktı ama sarracenia denk geldi.

http://img412.imageshack.us/img412/3224/23790077wx9.jpg

neyse , migrostan saf su buldum saksı altlığını suyla doldurdum ama başka hiç bir şeye dokunmadım dokunamadım çünkü koçtaşta baltık torfu yokmuş :)))

şimdi ben bu baltık torfunu sadece netten mi sipariş vereceğim yoksa istanbulda satılan yerler varmı. ve bana benim sarracenia' m hakkında görüşünüzü söylermisiniz. :) şimdiden teşekkürler.

avukatkemal
07-01-2008, 18:21
En kolay netten satış yapanlardan elde edebilirsiniz..Açık artırma sitelerinde de var..Çiçekçilerde veya yapı marketlerde bulmanız çok çok zor..

Ophrys
08-01-2008, 09:40
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2580&page=2

Bu linkte torf ile ilgili yazışmalar mevcut.

avukatkemal
20-02-2008, 19:30
İşte sarr.brookes hybridimin son hali.. Yaprakalrı o kadar hızlı uzuyorki, gün içinde bile belli oluyor uzadığı :D Üstelik yeni çıkanlar eğri de çıkmıyor :rolleyes:

saydemir
20-02-2008, 20:29
İmrendim doğrusu. Umarım benimde böyle sarracenia'larım olur ilerde. :o

avukatkemal
21-02-2008, 19:42
Bugun brookes hybridimin kuru yapraklarını kestim nihayet, diğer sarr.larımın da.. Merakımdan kestiğim kuru yaprakların içini de açtım. Diplere doğru siyah toza benzer toprakımsı bir maddeyle karşılaştım, artık toprak mı başka birşey mi bilemiyorum. İşte resimler :

http://img507.imageshack.us/img507/5020/36308897do2.jpg

http://img259.imageshack.us/img259/8791/18348757vt5.jpg

praecox
21-02-2008, 19:54
Ne toprağı toprak olur mu canım... torf o torf ... :D

Bilmem o huni içindeki kitin kalıntılarına büyüteçle veya bir mikroskop yardımı ile bakma imkanınız olur mu ama olursa da yakından bakarsınız göreceksiniz ki bir dizi börtü böcek mezarlığı... böceklerin kitin tabakası EB'lerce sindirilmezler onlar kalıntı olarak orda kalır üsten eklenen yeni avlar hareket etikçe huni çeperlerindeki kıllar sayesinde dibe doğru sıkışmaları sağlanır ve böylee sindirim sıvısı ile hem sindirilirler hemde posası adeta aşağıya doğru bastırılıp bakiyeleri de sindirilmiş olur.

avukatkemal
21-02-2008, 20:18
Demek korktuğum başıma geldi, fazla da haşır neşir oldum mecburen o kalıntılarla, umarım değildir diyordum böcük möcük :D ufak hunilerde bu kadarsa büyüklerinde düşünemiyorum bile ;)

M.Sema
11-03-2008, 17:11
Sayın Hocam Ankara Etobur Bitki Severler Bölümüne değil de diğer sarr.ların yanına ekleyeyim resmi dedim, ve ekliyorum.

M.Sema
11-03-2008, 17:17
Bir fotoğraf daha.

avukatkemal
28-03-2008, 18:41
Sarracenialarım da dormansi bitimiyle hareketlendiler..psit. yavru yapraklarıyla önde.. Brookes ise 2 büyük yaprak verdi..Düzgün olan yapraklar yeni çıkanlar, yamuk olanlar eskiler :D

ephesos
25-04-2008, 22:45
Bu sene bir şeye benzeyecek.

saydemir
26-04-2008, 14:26
Bunlarda benim minik sarracenia flava ornatalarım. Bir kısmı hala tohumlardan çıkmadı. Bunlar biraz aceleci çıktı. :D
35627
Tabi ağbileri gibi olmaları için daha çook beklemek gerekecek.

M.Sema
02-05-2008, 16:54
Benim sarr'ımın son hali.

avukatkemal
06-05-2008, 18:16
Sarr.larım baharla beraber coştular :)

http://img257.imageshack.us/img257/1996/img0011ic5.jpg

http://img257.imageshack.us/img257/6466/img0004ka5.jpg

avukatkemal
08-05-2008, 17:50
Hakan bey ne durumda sizin sarr.lar? Dormansiyi atlatabildiniz mi?

Ben de benim sarr.excellensleri dormansiye aldım.

Bir bölümü buzdolabında, sebzelik bölümünde...Bir bölümü dışarda kuru torfta bu kışı çıkarmaya çalışacak...Mart sonu canlandırmaya çalışacağım.

Sonuçları yazacağım.

denizakvaryumu
08-05-2008, 18:14
Buzdolabındaki küf-mantar içindeydi, koyduğumdan beri kontrol etmemiştim.
dün çıkardım,ilaçladım ve diktim bakalım ne olacak? Burdan çıkardığım ilk sonuç ,naylon torba içinde değil de açıkta buzdolabına koymak.

Diğer kuru torfta duranı da dün saksıya diktim , gelişmeleri yazarım.

Ludisa Excellence
22-06-2008, 14:57
...
Peki o zaman, bakalım kimin pinguicula ları en erken çiçeklenecek?:D
Acaba kiminkiler?:D
(Hocam birde ''benimkiler zaten çiçekli''ymiş diyormuş.:confused::p )

Aynı soruyu sarr. sp. ler için sorsam;

Acaba ???:D:D:D

praecox
22-06-2008, 16:58
Evet de çok geç sordunuz. Çiçekleri geçti. Nerdeyse tohumlar da olgunlaştı :D

Ludisa Excellence
23-06-2008, 16:35
Hımm, kem kümm...

Şey bende zaten...

Hocam dürüst olmak gerekirse benimkileri bu sene her zamankinden biraz daha geç uyandırdım, ondan olasa gerek. :(
Sonrasıda malumunuz, bir şansımı deneyeyim dedim...:D :D

metinzenbil
22-07-2008, 00:39
Merhaba baştan sona tüm mesajları okudum. 9 çeşit sarr. tohumları aldım 1 haftaya elimde olacak. Ancak kafama takılan birkaç soru var. Bütün Sarracenia türlerinin tohumlarının çimlendirilmesi aynı yöntemlemi yapılıyor. 3-4 hafta buzdolabında saf su ile ıslatılmıs bez ile
beklettikten sonra torfa serpiştirip saf su ile sulayıp üzerini streç film ile ekiyoruz. Eksiğim veya yanlışım varsa belirtirseniz sevinirim. Tohumların katlanmasından bahsetmişsiniz. Vft tohumlarını göz önüne getirdigimde katlama olayını kafam basmadı :) Bu arada almış oldugum türler aşağıda yazılı

Darlingtonia californica - Cobra Lily or Cobra Pitcher Plant
Sarracenia leucophylla - White Top Pitcher Plant
Sarracenia rubra wherryi - Sweet Trumpet Plant
Sarracenia alata - Pale Pitcher Plant
Sarracenia flava - Yellow Trumpet Pitcher Plant
Sarracenia psittacina - Parrot Pitcher Plant
Sarracenia purpurea purpurea - Hardy Purple Pitcher Plant
Sarracenia purpurea venosa burkii - Southern Purple Pitcher
Sarracenia minor - Hooded Pitcher Plant

ephesos
14-03-2009, 23:36
Sayın preacox tan aldığımda minik bir bebek olan saresenyamın 3. yaşındaki halini, yazın o mükemmel görünümünü özledim yaz gelsin artık.

ephesos
14-03-2009, 23:44
Ahh ah...

avukatkemal
15-03-2009, 09:48
Az kaldı sıkın dişinizi :D

huzunperest
12-04-2009, 18:58
Sarraceniam çiçek açmaya niyetlendi. Bu esnada ben kurumuş yaprakları ve yarı kurumuş olan kısımları kesip temizlesem bir sorun olur mu acaba?

tarik1907
10-05-2009, 11:23
Merhaba arkadaşlar, geçenlerde bauhausda gördüğüm CP lerden 2 saksı aldım ancak bazı sorularım olacak forumun çoğunu okudum ama bazı konularda kaybolduğumu söyleyebilirim. Öncelikle türlerini linktekilere bakarak benzeterek

http://www.sarracenia.com/galleria/floor2.html

1.Sarracenia purpurea ve
2.Sarracenia leucophylla **** buna benzer bir tür.
olarak belirledim. Ozmos cihazım olduğu için şanslıyım ve diplerine bir kap koyup içinide osmos suyu ile doldurarak güneş gören bir yerde şimdilik muhafaza ediyorum. Sorularım ise şunlar.

1.Sarr. purpurea nın ibrikleri dolu ve kendiliğinden su toplar iken diğer leucophllya da ibriklerinde su görmüyorum acaba doldurmalımıyım?
2.İnternetten uzun fiberli kurutulmuş(sarı-beyaz hale gelmiş) sphagnum sipariş ettim perlit ile karıştırıp saksılarını büyütmelimiyim mevimsel olarak uygun bir dönemdemiyiz. Bu konuda dikkat etmem gerekenler nedir mesela köklerin hava alıp almaması eski sakıdan çıkan toprağı aynen büyük saksıya aktarıp etafınımı yeni mazemeyle doldurmalıyım **** ne gibi bir işlem uygulamalıyım.
3. Saksıda birden fazla soğan var gibi görüyorum bunları eğer saksı değiştirecek olursam bölsem olurmu mevsimsel olarak bunun için iyi bir zamanmıdır.
4.Bu 2 bitkinin soğuğa olan toleransı nedir acaba sürekli balkonda tutsam gece-gündüz uygun olurmu.
5. Ve en merak ettiğim kısım CP lerim ne kadar etobur ve saldırgan :). İbriklerini arılarla doldurduklarıı görebilecekmiyim yoksa ufak sineklerlemi idare edicem??

Biraz uzun oldu ama genel olarak su-torf-perlit-sphagnum gibi konuları forumdan okudum öğrendim ama sorduğum detaylarda biraz kayboldum açıkcası.

Fotograflarınıda Ekliyorum.

avukatkemal
10-05-2009, 12:09
Sarr.leucophllya nın içine su doldurmayın.. Sadece purpureanın içinde su olması yeterli..

Bitkileri bölmeniz için en iyi zaman dormansi ve bitimidir.. bu da yaklaşık şubat-mart dönemine denk gelir.. Mecbur kalmadıkça ben bölmüyorum bu dönem dışında..

Purpurea soğuğa karşı dayanıklı bir etoburdur, özellikle yazın dışarda rahatlıkla durabilir.. leucophllya hakkında çok tecrübem yok ama ben Ankarada çok dışarı çıkarmıyorum bitkilerimi, yazın belki..

leucophllya iyi bir avcı ama purpurea için aynı şeyleri duymadım.. Ama her ikisinde de avlandıklarını görmeniz zor, ben genelde sağda sola bulduğum böcekleri purpureaya atıyorum..

ephesos
21-05-2009, 23:11
Umarım bu çiçeklerden işe yarar tohumlar alabilirim.Okuduğum yabacı bir kaynakta sarr.ların kendi kendilerine döllenmelerinin çok güç olduğu yazıyordu, bende bir resim fırçasıyla müdehalede bulundum bakalım işe yarayacak mı?

huzunperest
21-05-2009, 23:58
Ben de aynı şekilde fırça ile müdahele ettim ve bekliyorum. kaynaklara göre döllenme gerçekleştiğinde petal yapraklar dökülüp,çiçek eğri boynunu dikleştirip ortadaki ovaryum büyümeye başlıyormuş. İnşallah tohum alırız :D
Sayın Ephesos, siz sarr.ları kendilerine mi tozlaştırdınız yoksa farklı sarr. bitkilerinde çaprazlama mı?
Fotoğraf bu (http://www.rayandtrish.com/Pollinate%20a%20Sarracenia/How%20to%20Pollinate%20a%20Sarracenia.htm) siteden alıntıdır.

ephesos
22-05-2009, 07:09
Hayır kendi polenlerini kullandım.

saydemir
22-05-2009, 15:53
Ephesos bunlar purpurea çiçekleri midir? Çok güzel açmış umarım tohum alırsınız.

ephesos
03-06-2009, 12:31
Sayın saydemir, kusura bakmayın sorunuzu yeni gördüm. Hayır purpurea değiller sarrecenialeucophllya, bütün sarr. çiçekleri aynı zaten en azından ben farklısını görmedim.
Ayrıca çiçek açmaları aynı zamana denk gelmediği için çaprazlama yapamadım.

saydemir
03-06-2009, 14:20
Çiçek yapıları aynı ama çiçek renkleri farklı. Purpurea da kırmızı açıyor da onun için sormuştum.
Umarım bol tohum alırısınız.

ephesos
03-06-2009, 16:01
Evet hocam renk nekadar farklı olsada şekil ve o muhteşem kokuları hepsinin aynı:D

ephesos
12-06-2009, 07:29
Tohum kozaları olgunlaşmaya başladı, fırça işe yaramış baya.

halil33
16-08-2009, 20:08
merhabalar.. uzun süredir bu başlığa yazı yazılmamış ama belki bu konularda bilgisi olan biri cevaplar..kuzenim Almanya dan hediye olarak bir sarr. getirdi. Ama bu bitkiyi nereye koyacağımı bilemiyorum. ışığı çok seviyormuş ama izmirin güneşini kaldırabilir mi? yardımcı olursanız sevinirim;)
buda tam net olmayan fotoğrafı..aa asıl sorumu unutuyordum. Bunun cinsinide söyleyebilir misiniz ?belki bir iki gün sonra daha net bir fotoğraf koyabilirim..

saydemir
17-08-2009, 14:26
Merhabalar,
Sarracenianızın cinsini ben Sarracenia ×catesbaei (S. flava × S. purpurea) hibridine benzettim. Bol ışık alan bir pencere önü veya balkonunuzda bakabilirsiniz. Yazılanları takip ettiyseniz bol ışığı sevdiğini biliyorsunuz zaten, izmir güneşini kaldırır ama altındaki kaptan saf suyu eksik etmeyin. Çok sıcakta su çok çabuk buharlaşacaktır.
İyi günler.

halil33
17-08-2009, 17:16
peki boyu ne kadar olur? saksısını ne zaman değiştirmeliyim? birde yapraklarının içinde su oluyor mu? benimkilerde hiç sıvı yok nasıl yicek girenleri:confused:

halil33
17-08-2009, 17:52
Sarracenia 'Judith Hindle' galiba benim ki..

praecox
17-08-2009, 18:31
Sayın saydemir,

S. catesbei olamaz. S.catesbei'ın şapka yapısı çok farklıdır. iki yandan bastırılmış gibi olur. Judith Hindle da olamaz. Bana daha çok beyaz Leucophylla varyetesi ile purpurea çaprazı gibi geldi.
Aldığınız yerden doku kültürü veya rizom bölünmesi ile üretildiğine dair bir ismi konmamışsa çok değişik çaprazlar olabilir.
Zira yukarıdaki mesajlarda da görüldüğü üzere evinde fırçası ve çiçek açan Sarraceniası olan çaprazlıyor. :D

halil33
17-08-2009, 19:02
fotoğrafta tam net görülmüyor, yapraklarında kırmızılıklar var alttaki yapraklar baya kırmızı. bugun 4 saat kadar güneş gördü kırmızılıklar daha da armaya başladı. yani deseneze tam olarak ne cins olduğunu bilemiycem:(

avukatkemal
18-08-2009, 10:04
Eğer toprağı ve saksısı yeterliyse hemen değiştirmenize gerek yok..

Yaprakların içinde su olmaz purpurea dışında.. İçine giren olursa, bitkiniz gereğini yapar :D

peki boyu ne kadar olur? saksısını ne zaman değiştirmeliyim? birde yapraklarının içinde su oluyor mu? benimkilerde hiç sıvı yok nasıl yicek girenleri:confused:

saydemir
19-08-2009, 23:14
Sayın saydemir,

S. catesbei olamaz. S.catesbei'ın şapka yapısı çok farklıdır. iki yandan bastırılmış gibi olur. Judith Hindle da olamaz. Bana daha çok beyaz Leucophylla varyetesi ile purpurea çaprazı gibi geldi.
Aldığınız yerden doku kültürü veya rizom bölünmesi ile üretildiğine dair bir ismi konmamışsa çok değişik çaprazlar olabilir.

Doğrudur hocam. Ben catesbeiye benzettim ama dediğiniz gibi cok değişik çaprazlar var. Bizimkiler sadece bir tahmin sonuçta kesin olarak bilmek zor. Belki aldığınız yerin ismi varsa **** internet sitesi oradan bir aratın bulabilme şansınız olabilir. Birde yeterli büyüklüğe ulaşmadan da ibrik şekilleri-renkleri tam oturmayabiliyor. Ama purpurea atası olduğu belli, diğerleri muamma... :p

praecox
05-10-2009, 17:18
İlkbaharda döllendridiğim Sarracenia çiçekleri tohum bağladı ve bu günlerde hasada hazır hale gelmişler. Yine yüzlercesi tohum aldım. Bu sene bir Q-Tipps ile yaptığımdan ulu orta bir çapraz oldu.
Bu tohumlar mendelyew kanunlarına göre oldu eh artık ne çıkarsa bahtına dedim kendimce. Dolayısı ile de ne çıkarsa bahtıma hybridi de üretilmiş oldu. :D

Asıl yazmak istediğim şu ki:
Baharda çiçeklerini döllendiren arkadaşlar da hasad etsinler artık tohumlar olgun birden kuruyup patlarlarsa ürün az olur hatta kaybedebilirler :)

saydemir
05-10-2009, 21:14
Hocam benimde bir rubra çiçeğim var ama baharda değil yaz ortası gibi açtı. O yüzden biraz daha beklesem mi yoksa hasat etsem mi?

ephesos
05-10-2009, 21:37
Benim tohum kozaları hala yeşiller acaba bu haldeyken hasat uygun mudur?

praecox
05-10-2009, 22:46
Hocam benimde bir rubra çiçeğim var ama baharda değil yaz ortası gibi açtı. O yüzden biraz daha beklesem mi yoksa hasat etsem mi?

Sayın saydemir o konuyu özelden konuştuk gerçi ama siz az daha bekleyin.
Gönderdiğiniz resimlere göre dölenmemiş olma ihtimali de varsa da birkaç hafta daha bekleyebilirsiniz.

ephesos
06-10-2009, 20:28
Sanırım beklemem lazım, tohum kozalarının renginin yeşilden kahveye dönmeye başlamasına dek.Kuruyan tohum kozalarının konturolüm dışında patlayıp tohumların saçılmaması için ince bir tül ile kozaları fileledim.Bekleyeceğim artık.

reddown
19-12-2009, 16:37
Serracenia bir türlü Dormancy'ye girmiyor... Suyunu dibinde kalmayacak, toprağı yaş olacak şekilde, 15 derecelik bir ortamda tutuyorum fakat bitki günden güne gelişiyor diplerden sürekli filiz veriyor... Ne yapmam lazım acaba? Yoksa vaz mı geçeyim?

praecox
19-12-2009, 17:55
Sarracenia'nızı türü nedir? Yaşı kaç? Ne kadardır sizde? Çevre ısısı nedir? Gece gündüz ısı farkı ne kadar? Saksı boyu nedir?... gibi bir dizi veri ve faktörü bilmemiz gerekli.
Resim de ekleyebilirseniz iyi olur.

codgervural
19-12-2009, 18:04
hocam aynı sorun bendede var kapalı balkonda duruyor bitkiler gece en az 13 dereceye kadar düşüyor gündüz ölçmedim ama en fazla 16 17 felan olması lazım 4 çeşit var hatta minor ve catasbei 20 gün önce tohum filizi çıkardı ama 5 cm uzadı sonrada durdu. .bu dormancye girdiğinin belirtisimi sizce?

avukatkemal
20-12-2009, 20:00
Ben de kapalı balkon yaptırıyorum, dormancyde eblerimi oraya taşımaya düşünüyorum artık.. Odamda donacam yoksa :D

reddown
22-12-2009, 03:31
Sarracenia'nızı türü nedir? Yaşı kaç? Ne kadardır sizde? Çevre ısısı nedir? Gece gündüz ısı farkı ne kadar? Saksı boyu nedir?... gibi bir dizi veri ve faktörü bilmemiz gerekli.
Resim de ekleyebilirseniz iyi olur.

Sayın praecox,

Sarracenia türü x catesbaei(hybrid). Gece gündüz ısı farkı tam olarak bilmiyorum fakat 7-8 dereceyi geçmez. Saksı 12 cm.

codgervural
22-12-2009, 08:10
Ben de kapalı balkon yaptırıyorum, dormancyde eblerimi oraya taşımaya düşünüyorum artık.. Odamda donacam yoksa :D

******* en iyisi kapalı balkon en azından nem oranınıda ayarlamak mümkün:rolleyes:

barracuda
10-10-2010, 00:51
Selam,

2-3 sene kadar önce açtığım başlığı okudum yeniden, çok keyifli bir uğraştı. Bu ne heyecan? bu ne kendine güven? bu ne heves...
Bu ne hüsran:(
Hala barracuda'm yok, binlerce tohumdan 1 yetişkin bitkim olmadı.
Bunlar kesinlikle ilgi istiyor, toprak-su-güneş konusunda tavizleri yok. İstediklerini verirseniz, karşılığını fazlası ile veriyorlar.
Bu yetişkin olarak alınmış vft den bir kaç poz

malina
10-10-2010, 16:18
Rica etsem, fotoğrafları foruma yükleseniz..

Foruma fotoğraf nasıl yüklenir? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256)

Dikkat: Fotoğrafları neden foruma yüklemelisiniz? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6257)

barracuda
31-10-2010, 20:54
Bu benim ilk dormancy olacak, durumu kısaca özetlemek gerekirse;
Güney'de yaşıyorum sıcaklık pek düşmedi henüz, şu an dışarısı 18C, içerisi 25-26C.
VFT resimde gördüğünüz yerde sabah güneşi ile uyanıyor. Gün içerisinde vakit buldukça balkon sefası yaparken avlanabiliyor. 3-4 kapan av ile dolu...
Bunun yanında gördüğünüz gibi çiçeklenmiş durumda. Yeni sürgünler veriyor,kuruyan kapanlar koparılamayacak kadar sağlam. Sulamayı taban tamamen kuruyunca yapıyorum.
Ne yapmalıyım?
Çiçeklenmeye son verip daha serin bir yere mi taşıyayım?Olayı seyrine mi bırakayım?

nikon_
28-04-2012, 10:09
Baharla birlikte çiçeklenen Sarracenia'nın çiçeğinin fotoğraflarını paylaşmak istiyorum.

287852

287853

287854

287855

şenol dalkıran
29-05-2012, 11:08
Sar çiçekli haliyle çok daha güzel ,güle güle büyütün.

ozzo
02-06-2013, 13:46
mayısın ikinci haftası ektiğim sarr.'lar;
Alata-Flava-Leucophylla-Minor-Oreophila-Purpurea-Rubra

en alttaki iki bölümde darlingtonia'lar yavaş ta olsa çimleniyor:D

BMT
21-12-2013, 09:18
Arkadaslar merhaba,

Dun evimin yanındaki cicekciden 2 kok olan saksılanmıs Sarracenia aldım. Ama cicekcinin bana verdigi bilgilerden, etoburlar hakkında hic bilgisinin olmadıgı anlasılıyordu. Bitkiyi kurtarmak icin aldıgımıda soyleyebilirim.

Bitkiyi, gordugum kadarıyla, normal bitki torfuna dikmis ve sulamayı normal musluk suyu ile yukarıdan ve hafta 1 veya 2 kere yapıyormus. Butun bunlara rağmen resimden de goreceginiz gibi bitki gayet iyi durumda gozukuyor.

Benim sizlere sorularım:

1- Toprağı, baltık tofuyla değistiriyimmi? ama suan dormancy de oldugumuzdan bu bitkide şok etkisi yaratırmı?
2- Ben altına su kabı koydum ve suyu, alıştığı musluk suyundan, saf suya ceviriyimmi?
3- Haftada 1-2 kere cok az sulamaya alısmıs bitkiye ne kadar aralıklarla su kabını dolduruyum?
4- Dormancy icin, kapalı, ısıtmasız ve gunes goren bir balkonum var. Bitkiyi Marta kadar orada mı bakıyım? yoksa salonda cam kenarında, sıcak ortamda mı bakıyım?

Bunların dısında bana vericeginiz butun tavsiyelere acıgım.

Simdiden yardımlarınıza cok teşekkur ederim.

http://img244.imagevenue.com/loc123/th_613321138_photo_122_123lo.JPG (http://img244.imagevenue.com/img.php?image=613321138_photo_122_123lo.JPG)

saydemir
22-12-2013, 12:54
Bulabiliyorsanız yeni bir etobur torfuyla saksı değişimi yapın. Eski torf musluk suyu ile sulandığı için orda kalması uygun olmaz. Durumu kötü olmadığından çiçekçide pek uzun süre kalmadığı anlaşılıyor. Oraya gelen seradan da dormancye alınmadığını düşünüyorum. Saksı değişimi zamanı şubat- mart zamanıdır. İsterseniz diğer bakımlarını yapıp o zamanda değiştirebilirsiniz. Suyu saf su kullanmalısınız. Altlığındaki su bittiğinde tekrar 2-3 cm su koyarak sulamanız gerekiyor. Saksı üstünden sulamak uygun değil. Kapalı ve ısıtmasız balkonunuz dormancy için daha uygun olur. Baharla birlikte çiçeklerini bile görebilirsiniz.

İyi yetiştirmeler.

BMT
23-12-2013, 13:42
Bulabiliyorsanız yeni bir etobur torfuyla saksı değişimi yapın. Eski torf musluk suyu ile sulandığı için orda kalması uygun olmaz. Durumu kötü olmadığından çiçekçide pek uzun süre kalmadığı anlaşılıyor. Oraya gelen seradan da dormancye alınmadığını düşünüyorum. Saksı değişimi zamanı şubat- mart zamanıdır. İsterseniz diğer bakımlarını yapıp o zamanda değiştirebilirsiniz. Suyu saf su kullanmalısınız. Altlığındaki su bittiğinde tekrar 2-3 cm su koyarak sulamanız gerekiyor. Saksı üstünden sulamak uygun değil. Kapalı ve ısıtmasız balkonunuz dormancy için daha uygun olur. Baharla birlikte çiçeklerini bile görebilirsiniz.

İyi yetiştirmeler.

Sayın Saydemir, cevabınız icin tesekkur ederim. Cicekciye tekrar gittim ve daha fazla bilgi aldım. Cicekcinin dedigine gore bitkiyi 2.5 ay once almis ve geldiginde kucuk plastik saksılardaymıslar. Kendisi, 2 bitkiyi resimdeki toprak saksıya geldiklerinde almıs ve icine karışım toprak koymus.

Saksının yeni degistigini dusunursek, tekrar saksı degisimi yapmak gereklimi sizce? ve once torfu degistirin, sonra saksıyı Subat-Mart gibi degistirin demissiniz.
Şimdi aynı saksıda torfu degistiriyimmi? yoksa Mart'ı mı bekliyim?
Yanlıs bisey yapıp bitkiyi şoka sokmak istemiyorum.

Ben altına kap koyup, icine 2-3 cm saf su koymaya basladım.

saydemir
25-12-2013, 15:57
Çiçekçinin bitkinin toprağını etobur torfuyla değiştirdiğini düşünmüyorum. O yüzden bence acilen bir saksı değişimi yapın.
Çiçekçi saksı değişimi yapmasaydı ithal gelen bitkiler etobur torfuyla geliyor zaten. O yüzden marta kadar bekleyebilirdiniz ama farklı bir torf kullandıysa orada durması zarar verir.

BMT
25-12-2013, 19:11
Çiçekçinin bitkinin toprağını etobur torfuyla değiştirdiğini düşünmüyorum. O yüzden bence acilen bir saksı değişimi yapın.
Çiçekçi saksı değişimi yapmasaydı ithal gelen bitkiler etobur torfuyla geliyor zaten. O yüzden marta kadar bekleyebilirdiniz ama farklı bir torf kullandıysa orada durması zarar verir.

tesekkur ederim

BMT
01-01-2014, 01:45
Arkadaslar herkese nice yeni yıllar!!!

Sayın Saydemir,

Sizin tavsiyenize uydum ve netten etobur torfu aldım. Ben etoburlara yeni basladım. Benim 2 adet Sarracenia Fionam var ve dun netten bi Sarracenia Purpurea aldım ve size bazı sorularım olucak.

Asagıdaki resimden bitkiyi ve ektigim toprak saksıyı gorebilirsiniz. Resimde, ortadaki siyah plastik saksı, bitkiyi aldıgım yer yolladı ama benim elimde 2 boy toprak saksı vardı ve daha guzel gozuktugu icin kucuk olana ektim.

Sorularım;

1- Bitkiyi toprak saksıya ekmem dogrumuydu? yoksa plastik saksıyamı ekmeliyim?
Seyrettigim yabancı bir videoda, toprak saksılar, torfun icindeki havayı kacırıyor diyorlardı ve plastik saksı kullanımını tavsiye ediyorlardı. Video italyanca http://www.youtube.com/watch?v=VeUj_wUh564

2- Eger toprak saksı olur ise, ektigim kucuk saksı, bitki icin olurmu yoksa cok mu kucuk? diger buyuk boy toprak saksıyamı ekmem gerekli?

http://img215.imagevenue.com/loc503/th_533105345_IMG_2335_122_503lo.JPG (http://img215.imagevenue.com/img.php?image=533105345_IMG_2335_122_503lo.JPG) http://img156.imagevenue.com/loc566/th_533130428_IMG_2336_122_566lo.JPG (http://img156.imagevenue.com/img.php?image=533130428_IMG_2336_122_566lo.JPG)

Diger Sarracenialarımla ilgili olarak;

3- Resimde gordugunuz saksıda 2 adet kok var ve sizce bu saksı 2 bitki icin cok mu kucuk? kokleri ayrı saksılara ekmem gereklimi? yoksa bu sekilde yasarlarmı?

http://img102.imagevenue.com/loc247/th_530258906_IMG_2337_122_247lo.JPG (http://img102.imagevenue.com/img.php?image=530258906_IMG_2337_122_247lo.JPG) http://img251.imagevenue.com/loc221/th_530281206_IMG_2338_122_221lo.JPG (http://img251.imagevenue.com/img.php?image=530281206_IMG_2338_122_221lo.JPG) http://img261.imagevenue.com/loc345/th_530306870_IMG_2339_122_345lo.JPG (http://img261.imagevenue.com/img.php?image=530306870_IMG_2339_122_345lo.JPG)

Simdiden tesekkur ederim,

lost_raven
05-02-2014, 21:26
Arkadaslar herkese nice yeni yıllar!!!

Sayın Saydemir,

Sizin tavsiyenize uydum ve netten etobur torfu aldım. Ben etoburlara yeni basladım. Benim 2 adet Sarracenia Fionam var ve dun netten bi Sarracenia Purpurea aldım ve size bazı sorularım olucak.

Asagıdaki resimden bitkiyi ve ektigim toprak saksıyı gorebilirsiniz. Resimde, ortadaki siyah plastik saksı, bitkiyi aldıgım yer yolladı ama benim elimde 2 boy toprak saksı vardı ve daha guzel gozuktugu icin kucuk olana ektim.

Sorularım;

1- Bitkiyi toprak saksıya ekmem dogrumuydu? yoksa plastik saksıyamı ekmeliyim?
Seyrettigim yabancı bir videoda, toprak saksılar, torfun icindeki havayı kacırıyor diyorlardı ve plastik saksı kullanımını tavsiye ediyorlardı. Video italyanca Travaso della Sarracenia - parte I - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=VeUj_wUh564)

2- Eger toprak saksı olur ise, ektigim kucuk saksı, bitki icin olurmu yoksa cok mu kucuk? diger buyuk boy toprak saksıyamı ekmem gerekli?

http://img215.imagevenue.com/loc503/th_533105345_IMG_2335_122_503lo.JPG (http://img215.imagevenue.com/img.php?image=533105345_IMG_2335_122_503lo.JPG) http://img156.imagevenue.com/loc566/th_533130428_IMG_2336_122_566lo.JPG (http://img156.imagevenue.com/img.php?image=533130428_IMG_2336_122_566lo.JPG)

Diger Sarracenialarımla ilgili olarak;

3- Resimde gordugunuz saksıda 2 adet kok var ve sizce bu saksı 2 bitki icin cok mu kucuk? kokleri ayrı saksılara ekmem gereklimi? yoksa bu sekilde yasarlarmı?

http://img102.imagevenue.com/loc247/th_530258906_IMG_2337_122_247lo.JPG (http://img102.imagevenue.com/img.php?image=530258906_IMG_2337_122_247lo.JPG) http://img251.imagevenue.com/loc221/th_530281206_IMG_2338_122_221lo.JPG (http://img251.imagevenue.com/img.php?image=530281206_IMG_2338_122_221lo.JPG) http://img261.imagevenue.com/loc345/th_530306870_IMG_2339_122_345lo.JPG (http://img261.imagevenue.com/img.php?image=530306870_IMG_2339_122_345lo.JPG)

Simdiden tesekkur ederim,

Merhaba,
1. sarr'larda toprak saksı pek uygun değildir, çünkü dediğiniz gibi ıslaklığı çabuk kaybedersiniz ki bu sarraceniların pek hoşuna gitmez özellikle yazın sıcak havada; tabi fazladan su tüketimi sizin için de maddi açıdan sorun olabilir.

2. bence elinizdeki sarr purpurea için o saksının boyutu ideal büyütmenize gerek yok (en azından bu sene için) fakat toprak saksı olması dezavantaj özellikle sarr purpurea'lar için çünkü suyu pek seviyorlar. :rolleyes:

3. bu konuda net bir şey diyemem ama yazın iyice hareketlenme başladığında sanki çok sık olacak gibi saksı değiştirip büyütmek veya bölmek faydalı olabilir. ;)

BMT
05-02-2014, 22:18
Merhaba,
1. sarr'larda toprak saksı pek uygun değildir, çünkü dediğiniz gibi ıslaklığı çabuk kaybedersiniz ki bu sarraceniların pek hoşuna gitmez özellikle yazın sıcak havada; tabi fazladan su tüketimi sizin için de maddi açıdan sorun olabilir.

2. bence elinizdeki sarr purpurea için o saksının boyutu ideal büyütmenize gerek yok (en azından bu sene için) fakat toprak saksı olması dezavantaj özellikle sarr purpurea'lar için çünkü suyu pek seviyorlar. :rolleyes:

3. bu konuda net bir şey diyemem ama yazın iyice hareketlenme başladığında sanki çok sık olacak gibi saksı değiştirip büyütmek veya bölmek faydalı olabilir. ;)

Merhaba,

Cevaplarınız icin tesekkur ederim.

Su ile ilgili sorunum yok cunku terasım var ve yağmur yağdımı, 10 dakkada 10lt su biriktire biliyorum. Catıdan inen direnaj borusuna musluk bağladımda :)
Toprak saksıda daha guzel duruyorlar ama dediginiz gibi plastik daha iyi. O yuzden hepsini plastiğe ekicem.
Kucuk saksıdaki 2 koku coktan ayırdım ve daha iyi oldular.

BMT
16-04-2014, 16:39
Merhaba,

Yeni 2 adet Sarracenia aldım ve saksı degistirmek icin su an cok mu gec? yoksa degistirsem sorun olmazmı?

bide, yukarıdaki resimdeki sarracenialarım 2 kok ve onları kısın ayırdım. Baska bir saksıdaki purpurea coktan cicek actı ama bu resimde gordukleriniz yeni yaprak cıkarmalarına ragmen henuz cicek yok.
Nedendir sizce? Dormancyde hepsini aynı yerde tuttum(ısıtmasız kapalı balkon).

lost_raven
25-04-2014, 00:33
Merhaba,

Yeni 2 adet Sarracenia aldım ve saksı degistirmek icin su an cok mu gec? yoksa degistirsem sorun olmazmı?

bide, yukarıdaki resimdeki sarracenialarım 2 kok ve onları kısın ayırdım. Baska bir saksıdaki purpurea coktan cicek actı ama bu resimde gordukleriniz yeni yaprak cıkarmalarına ragmen henuz cicek yok.
Nedendir sizce? Dormancyde hepsini aynı yerde tuttum(ısıtmasız kapalı balkon).

yeni aldığınız bitkilerde eğer torf değişimi ihtiyacı yoksa bence hiç rahatsız etmeyin hazır aktif dönemlerine girmişken. tabi zorunluluk varsa değiştirebilirsiniz, böceklenme varsa ve kurtulamıyorsanız böceklerden, ya da torfu musluk suyuyla falan çok sulandıysa değiştirmeniz gereklilik olabilir.

sarr'larınız çiçek açmak için yeterli büyüklükte olmayabilir, saksı değişimi ve ayırma işlemini çok rahat atlatamamış olabilir veya geçen yaz ve dormancy'e girme döneminde yeterli besini alamamış olabilir; bu sebeplerden çiçek açamamış olabilir ilk aklıma gelenler bunlar. eğer sağlıklılarsa çok sorun etmenize gerek yok diye düşünüyorum. daha tecrübeli arkadaşlardan da önerisi olan olabilir. :rolleyes:

ozzo
06-03-2015, 19:41
2 yıl önce tohumdan çimlendirdiğim Sarr'lar.
Bir tanesi baharla birlikte 10cm'den uzun yaprak çıkardı:). Geçen yıl yine tohumdan yetiştirdiğim 2 yaşındaki sinekkapanım baharla birlikte büyümeye başlamasına rağmen yazı çıkaramamış çürümüştü umarım bunlar da çürümez.

ubahar
06-06-2015, 12:53
Aslında ben Türkiye'de etobur bitki satan bir yer biliyorum.

ubahar
06-06-2015, 13:00
Benim de bir tane kırmızı renkli sarraceniam var resmini daha sonra gönderebilirim.

ayhanykaya
07-06-2015, 04:05
Merhaba

Yeni aldığım Sarracenia'nın avlanma ve sinidirme sistemi hakkında öğrenmek istediğim bir şey var.
Bitki yaklaşık üç haftadır bende. İstanbul'da bahçemde duruyor. Nem zaten iyi ve mümkün olduğunca ışık görüyor (imkanlar sebebiyle ortalama 4 saat artı ayna desteği ). Bu hafta bir böceği, huninin ağzında gördüm. Ağızdaki aromaya dadandı, içeri doğru ilerledi ve pat diye dibe düştü. Yine başka bir sineğin üst yaprağın alt kısmında aromadan yiyerek delikten aşağı düştüğünü gördüm. Ben yavaş yavaş aşağı yürüyeceğini düşünüyordum.

1-Bitkinin içini göremesem de ışığın yansıması sebebiyle düştüğü dip noktanın kuru olduğu anlaşılıyor. Halbuki ben en azından düştüğü noktada su olduğunu -olması gerektiğini- düşünüyordum. Bitki, şekli itibariyle Alata'ya benziyor. Forumda okuduklarımdan anlıyorum ki içine su ekleyebileceğim bir tür değil. Bitkinin renkleri, şekli, ortalama 15cm civarı boyu, ağız kenarlarındaki aromanın ıslak duruşu vs özelliklere sahipken, içinde olması gereken, sindirime yarayan suyu herhangi bir sebeple üretmemiş-üretememiş olma ihtimali var mıdır?

2- Youtube'da bitkiyle ilgili videoları izlerken bitkinin ağız kısmında bulunan, böceğin ilgisini çeken alaşımın böceği sarhoş ettiğini duymuştum. Böcek gerçekten sarhoş oluyor ya da bayılıyor mu? Daha önce bahsettiğim olayda böceğin düşüşünün çok ani olduğunu gördüm ve merak ettim.

ozzo
08-06-2015, 07:24
sarhoş ediyor mu bilmiyorum. Ama ağız kısmında ve yaprağın içinde küçük tüyler var. bunların yönü aşağı doğru, böcek rahatlıkla içeri girebiliyor ama çıkarken tüyler ters yönde olduğundan çıkamıyor.
Yaprağın içinde sıvı olmayışının sebebi bitkinin yeterli miktarda su alamaması olabilir.

Weezer
18-10-2015, 11:08
http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/18/ec7ab3edc6b1496e2f1d5979b0aec73a.jpg

Flavalar bu sezonu kapadi titanlar yeni uyaniyor tür olarak da geç dormancye giriyorlar :)

Weezer
18-10-2015, 11:11
http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/18/967f18b68c42de71d206c162e33c7890.jpg

Vft,purpurea ve catesbei verdim sadece sarr kaldı onların yeri ayrı :) drosera capensis bu sene pek büyüyemedi kumrular didekliyor hep çareyi rüzgar gülü takarak buldum:)

ozzo
18-10-2015, 11:20
Sağlıklı ve cok güzeller, tebrikler.
Tüm yıl boyunca dışarıda mi tutuyorsunuz? Ben de Kocaeli'deyim şimdiye kadar hep camin iç tarafında güneş almayan yerde tuttum.
Kimisinin içindeki böcekler görülüyor karelerden ☺. Bende böcek olan yerlerde yaprağın kurduğunu gördüm sizde durum nasıl? Cevaplarsaniz sevinirim.

Weezer
18-10-2015, 11:55
Sağlıklı ve cok güzeller, tebrikler.
Tüm yıl boyunca dışarıda mi tutuyorsunuz? Ben de Kocaeli'deyim şimdiye kadar hep camin iç tarafında güneş almayan yerde tuttum.
Kimisinin içindeki böcekler görülüyor karelerden ☺. Bende böcek olan yerlerde yaprağın kurduğunu gördüm sizde durum nasıl? Cevaplarsaniz sevinirim.

Evet dışarıda duruyor ama seranın içerisine koyuyorum. Böcekler doluşuyor içlerine. Torf değişiminde kuruyan yaprakları ayıklarken gözüküyor hepsi zeytin ezmesi gibi oluyor :)

uygarb
01-11-2015, 12:36
Merhaba
Bu foruma daha yeni üye oldum

uygarb
01-11-2015, 12:41
Elimde bir çok etobur bitki var ve bunlardan birkaç tanesi sarrcenia rubra,Judith Hindle,purpurea,nephenthes,drosera capensis,pingıicula.

uygarb
18-12-2015, 17:15
İşte karşınızda nephenthes ventra,sarracenia purpurea,psiticannia ve juthatip soper. :p

uygarb
18-12-2015, 17:20
Weezer çok güzel etoburlarınız varmış.Benim de en çok dinmek istediğim türlerden sarracenia leuchopya ve flava.

uygarb
18-12-2015, 17:25
Benim de sarracenia rosealarım bu sene çok fena coştu.
Hatta çiçeklenmeye çoktan başlamışlar bile.

Greant64
19-12-2015, 00:07
Bunlar çok güzel görünüyorlar ama ben tam olarak cesaret edemiyorum yetistirmesi çok zordur diye.

uygarb
19-12-2015, 07:38
etoburlarımın sabahta çok güzel görünümleri var.
Resimlerini başka bir zaman gönderirim

uygarb
19-12-2015, 07:40
Evet çok güzel bitkiler ama yetiştirmesi bazı adımlara uyulduğunda çok ta zor olmuyor

Weezer
21-12-2015, 19:55
Weezer çok güzel etoburlarınız varmış.Benim de en çok dinmek istediğim türlerden sarracenia leuchopya ve flava.

teşekkürler. sizinkiler de öyle.. ;)

uygarb
14-01-2016, 20:20
Daha net resimlerini başka zaman yine gönderirim.

Weezer
06-05-2016, 09:06
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160506/66ec301bc28967ff8e7a298e547fa56a.jpgsezon açıldı [emoji41]

Weezer
15-05-2016, 10:42
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160617/6af77f79a14e4b5750f725d52ccbf144.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160617/6d1ad4122eb983b64fba12b668e95e06.jpg

emre.cell
16-05-2016, 20:33
Sarracenia'lar için fitilli sulama yöntemi kullanılabilir mi? 2 aydır bende olan Sarracenia'larımı 1 hafta önce mutfak camının ( güney-batı'ya bakıyor ) dışına çıkarttım. Saat 2-4 arası direkt güneş alıyor bunun dışında camın önündeki ağaç direkt gün ışığı filtreliyor ama günaşırı tabağındaki su tamamen bitiyor buharlaşmadan ki daha Mayıs ayının ortasındayız. Fitilli sulama önerirmisiniz?

Karabeqa
19-06-2019, 01:06
Merhabalar köyde yaşıyorum ve sinek sorunu yasıyorum balikesirdeyim. Sinek sorununu azaltmak için bu bitki uygun mudur? Eğer uygunsa tohumu nerden temin edebilirim yardımcı olur musunuz?

ozyoldas
26-11-2019, 13:56
Sarracenia purpurea Tohumunu da buldum . Türk Sitesi Güvenilir.

https://www.tuanadogalyasam.com/urun/sarracenia-purpurea-sinek-kapan-tohumu-5-adet

evandevan5
27-11-2019, 08:42
valla ağaçlar modern bitki ansiklopedisi gibi herşey var güzel bir durum ayrıca.

Ulash44
31-01-2020, 21:05

https://www.tuanadogalyasam.com/urun/sarracenia-purpurea-sinek-kapan-tohumu-5-adet

Sarracenia tohumdan yetiştirmek ilgi zaman ve sabır istiyor. Tohum çimlenme ve gelişme evresi zorlu bir sürec oluyor. Tecrübeniz yoksa size tavsiyem tohumları ekince bi kaç ay soguk ta kalsın. Daha sonra sıcak ve güneş gören biyere alıp çimlenmesini bekleyin. Çimlenme sonrası ilk yıl bitki uykuya yatırılmamalı 24 saat ışık altında durmalı ki 2 3 yılda gelişecegi boya ilk yılda ulaşacaktır. 2 ci yıldan itibaren kış aylarında uykuya bırakılabilir.

_ubahar_
30-06-2020, 21:19
Uzun bir aradan sonra merhaba

uygarb
30-06-2020, 21:28
2017'den bu yana etoburlarla uğraşmaya uzun bir ara vermiştim, bu yıl tekrar başlama kararı aldım herkese merhaba

uygarb
30-06-2020, 21:29

Bu siteden bugün sipariş verdim

kll009
21-10-2020, 21:09
Dostlar forumda yeniyim. Açıkça söylüyorum henüz tüm yazılanları okumadım, acil bir durum söz konusu. Bitkim kurumaya başladı. Desteğinize ihtiyacım var. İki günde bir su koyuyordum tabaktan, son bir iki haftadır hava koşullarından ötürü güneş alamadı yeterince ve kurumaya başladı. Son olarak bitkinin orta kısmında pamuksu bir tabaka oluştu ve hepsi kuruyor. Kurtarma mümkün mü, ne yapabilirim? Fotoğraf yüklemeye çalıştım ama oldu mu bilmiyorum, sürekli hata verdi. Bana mail atarsanız mail yoluyla gönderebilirim.