Bağlan

View Full Version : badrobot / Yabani Erik (Wild Plum)

badrobot
30-05-2013, 20:08
Geçen kış edindiğim ağaç sert budamadan sonra dalsız,yapraksız sadece bir kütüktü. Kısa zamanda yeni sürgünleri çıkmasından bir süre sonra dalları yere paralel hale geitrdim.

badrobot
30-05-2013, 20:10
Bugün dalları geri budama ve telleri fazla sıkmadan telleme yaptım.
1.fotoğraf: ön
2.fotoğraf: yan
3.fotoğraf: arka

maozer
30-05-2013, 20:15
Çok güzel görünüyor elinize sağlık...........

Sakaki
30-05-2013, 22:49
Ağaç güzel gelişiyor maşallah :)
Çalışması gerçekten zevkli bir tür sn badrobot.
Ancak bana bu sanki yabani erik değil gibi geliyor. Bende de aynısından var ama yabani değil.

badrobot
31-05-2013, 07:06
Sn.Sakaki.
Beni şüpheye düşürdünüz. Yarışmaya katılmış olduğum ağacın yabani erik olduğuna eminim. Yaprak şekilleri de birbirinin aynısı. Kesin bir şey söyleyemem.

badrobot
11-06-2013, 15:16
Hem yarışmaya katılmış olduğum erik hemde bu erik ağacım son budamadan sonra tekrar yeni sürgünler çıkardı. Dallar hızla gelişmeye, yeni yapraklar çıkarark gelişiyor.

badrobot
15-06-2013, 15:11
Çok güzel sürgünler verdiğinden bugün dayanamadın tekrar fotoğrafladım.

Sakaki
16-06-2013, 22:16
Gidişat çok güzel sn badrobot. Bu gidişle seneye erik de alırsınız gibi geliyor :)

Başarılar..

badrobot
18-06-2013, 20:45
Sn.Sakaki.
Bir kaç erik ağacı daha bulursam mahsül bayağı iyi olacak.

badrobot
23-03-2014, 12:05
23 Mart 2014 güncel görseli.
Bir süre önce üst dalların daha fazla kalınlaşmaması için üst dalları sert bir budama yapmıştım. Bir sürü yeni sürgün geldi. Şu an biraz sertbest gelişime bıraktım.

sagol
24-03-2014, 07:33
Sayın Badrobot,

Eriğiniz çok güzel gelişiyor, elinize sağlık.

İyi çalışmalar dilerim...

badrobot
30-05-2014, 19:54
Telledim. Taç kısmının biraz aşağıya indireceğim, fazla yukarıda. O zaman daha güzel güzükecek.

Sakaki
06-06-2014, 08:43
Ağacınız güzel gelişiyor, elinize sağlık.
İleride sol en alt dal ile sol ikinci dal arasına bir dal daha oturtmak/aşılamak gerekecek gibi. Bu vesile ile aslında güzel bir aşılama çalışması da yapabilirsiniz o bölgeye. Bizler için de eğitici bir çalışma olmuş olur :)

Orhank
06-06-2014, 08:48
çalışmanızı çok beğeniyorum kolay gelsin

badrobot
06-06-2014, 14:33
Sakaki.
Aşılama konusunda haklı olabilirsiniz. Ama ağaç önce bir gelişimini tamamlasın.

badrobot
06-06-2014, 14:34
Sn.Orhank.
Beğeniniz için çok teşekkür ederim.

badrobot
06-06-2014, 14:41
Zirvedeki dallanma ve gidişat hiç hoşuma gitmiyordu. Hemde gereğinden fazla yüksekte kaldığından biraz aşağıya çekmekte bir şarttı. Böyle daha güzel görüneceğine ve ağacın toparlanacağı düşüncesindeyim. Sakaki'nin aşı içi önerdiği dal boşluğuda biraz olsun göze fazla batmaktan kurtulur, belki hiç bir müdehaleye gerek bile kalmayabilir.

murat doğan
06-06-2014, 15:06
ben bu çalışmanızı çok beğendim sayın badrobot. ağaç çok güzel sürgünler vermiş gerçekten. benimde bir erik edinesim geldi bu ağacınızı görünce. her şey güzelde sanki gözüme bir şey batıyor, bir şey eksik gibi geliyordu ne olduğunu dillendirememiştim. sn sakaki çözmüş. ******* bu ağaç sol tarafa bir dal daha istiyor. çok daha dolu dolu duracak o zaman.

bonsade
06-06-2014, 20:16
Bence dallarda bir sorun yok .Boşlukta dal cikarsa ölçüler uymiyacak gibi .

badrobot
06-06-2014, 20:32
Tüm arkadaşlar yaptıkları yorumlarla ağacı daha iyi, güzel bir görüntüye kavuşması amacıyla çok değerli görüşlerini paylaşmaktalar. Bunun için yorum yapan herkese minnettarım.
Ağaçta soldaki dal 2-3cm kadar aşağıda olduğunu bende kabul ediyorum. Ama o araya eğer bir dal veya aşı yapılacak olursa çok büyük bir sıkısıklık olacağı ve dalların hava ve ışık almayacağından her zaman sorun çıkacağı kesin. Bunu şu ana kadarki tecrübelerimle söylüyorum.
Ben olaya farklı yaklaşacağım.
-Şu an tüm dallarda hiç dolgunluk yok. Buda ağacı çıplak gösteriyor. Esas ağacın dalları dolgunlaşında tam olarak bir karar verilebilir.
-Eğer istediğim görsele siz dostları dediği gibi ulaşamazsam, soldaki (1.Dal) en alt dal üzerinden çıkan bir sürgünü ana dalın üstünde ikinci bir dallanmayla halledebilirim.

Kifu_Sho
06-06-2014, 21:01
Sn bagrobot
Çalışma hakkında size bir görünüm hazırladım .Fikir vereceğini umuyorum.
1 - dal biraz yukarı kavislendirilebilir.
2 - üstte bir sürgün görülüyor o aşağıya doğru indirilip o boşluk daraltılabilir .

500154

badrobot
06-06-2014, 21:06
Yukarıda bahsettiğim olayı bu ağaçta uygulamışlar.

badrobot
06-06-2014, 21:21
Sn.Kifu_Sho.
Öneri için çok teşekkür ederim.
Şu an bu ağaçta bu konuyu fazla kafama takmıyorum. Çözümü zor değil. Çok alternatif var.
Şu an bu ağaçta mevcut dalların kalınlaşması, dolgunlaşması öncelik. Sizin önerinizde olabilir elbette. 5-6 mm tel bu işi görür.

badrobot
04-02-2015, 16:43
Kök sisteminden dolayı ağacı yatırmak durumunda kaldım. Kökü açmak, belkide en başta yapmam gerekendi. Boyunu kısalttım; 4.dalı yeni zirve yaptım.
Radikal kararlardı ama eskisinden daha güzel olduğunu düşünüyorum.
Şimdi sıra yeni lideri geliştirmekte ve tacı oluşturmakta.
Ön
535858
Arka
535859
Yan
535860

Ön yüzdeki bir dalı ağacı kalınlaştırmak için şimdilik kurbanlık dal olarak bıraktım.

badrobot
08-02-2015, 12:40
Arkadaki çirkin yaraya çözüm buldum. Tepeden başlayarak içini oydum. Ön taraftaki kurbanlık dalı arka dal olarak 2. dal yaptım. Bu durumda ağacında boyunu kısa tutma şansım olacak.
Yeniden telledim. Tellenmiş fotoğrafını ve son durumu en kısa zamanda paylaşacağım.

badrobot
18-03-2015, 15:55
Ağacım uyandı.

dusunenadam
18-03-2015, 23:21
Bu ağacı merakla takip ediyorum hocam.

badrobot
18-03-2015, 23:30
Sn.dusunenadam.
İlgin için teşekkür ederim.
Bonsai'yi öğrenmeye devam ediyorum. En başlarda yaptığım hatalı uygulamaları düzeltmeye ve geliştirmeye çalışıyorum.
Bu ağaçta yaptığım son radikal değişimle ağacın stili, gelişim yönü yani herşeyi değişti. Ağacın ileriki gelişim aşamalarını bende çok merak ediyorum.

reguler
19-03-2015, 16:09
Geçen forumda birisi ingilizce kaynaktan bi alıntı koymuştu orada yaprak döken ağaçlarda jin yapılmadığını çünki doğada normalde çürüdükleri yazıyordu.

sagol
19-03-2015, 17:02
Özellikle Japonlar Yaprak döken ağaçlarda JİN çalışması yapmak istemiyorlar Shari çalışmasına da çok olumlu bakmıyorlar. Bunun temel nedeni yaprak dökenleri korumak daha zor ve soyulan yerden çürüme olabiliyor. Buna rağmen Avrupa ve Amerikada hatta Japonyada shari yapanlar var. Japonlar shari yapsalar da ön yüze denk getirmemeye çalışıyorlar. Yaprak dökenlerde Shari çalışması yaparken çok daha dikkatli olmak gerekiyor. Uygun bir mevsimde soymak ve soyulan kabuğu macunla korumak gerekiyor ki iyileşme hızlı olsun ve çürüme başlamadan yara iyileşmeye başlasın. Yara çabuk iyileşsin desek de ağacın türüne göre süre uzayabiliyor o nedenle her ağaçta iyi sonuç vermiyor. Mesela ıhlamur gibi yumuşak ağaçlarda ölümcül olabilirken gürgen, kayın, meşe gibi dayanıklı ağaçlarda çok büyük sorun çıkmayabiliyor. Karaağaç, dut gibi çabuk iyileşen ağaçlarda da çok sorun olmayabilir. Çok abartmadan shari yapılabilir ama mümkünse URO ile yetinmek daha iyi olabilir.

Geçen forumda birisi ingilizce kaynaktan bi alıntı koymuştu orada yaprak döken ağaçlarda jin yapılmadığını çünki doğada normalde çürüdükleri yazıyordu.

badrobot
19-03-2015, 18:01
Sn.reguler ve sagol (Abi)
Okuduklarınız ve bildiklerinizden yola çıkarak anlatımlarınıza katılmamak mümkün değil.
Ama ne varki bazen öyle durumlar oluyorki, bazı şeyle kaçımılmaz olur. İşte benim ağacımda da kaçınılmaz bir durum söz konusuydu. Ağacı oyduğum yerde zaten çok kötü ve biçimsiz bir yara izi vardı. Bu işlemi o yara izini benim kıntroşümde daha sevimli bir şekilde olması gerekiyordu.
Sanırım yine aynı nedenlerde bazı bulduğum yaprak döken ağaç örneklerindede oyma yapılmış, hatta Acer Palmatum'da bile...

sagol
19-03-2015, 18:11
Sayın Badrobot'un da söylediği gibi shari yapılmış çok yaprak döken ağaç gördüm ve beni rahatsız etmiyor.
Ağacın durumuna göre hic yapılmayacak ağaçlarda bile bazen yapılıyor mesela böyle bir ihlamurum var ama ne yaptıysam çürüme devam ediyor.

http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/33013.htm

Bir dut ağacımda da zorunluluktan yaptım, çürüyen yerleri attım şu an ilerlemiyor:

http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/30739.htm

Bazı ağaçlarımda kesik yerini büyütmeden yanaştırma aşıyla iyileştirmeye çalışıyorum.

Bu konu biraz ağaca biraz da zevke bağlı. Yabani erik kuvvetli bir ağaç olduğundan yaralarını iyileştirebileceğini düşünüyorum.

Sn.reguler ve sagol (Abi)
Okuduklarınız ve bildiklerinizden yola çıkarak anlatımlarınıza katılmamak mümkün değil.
Ama ne varki bazen öyle durumlar oluyorki, bazı şeyle kaçımılmaz olur. İşte benim ağacımda da kaçınılmaz bir durum söz konusuydu. Ağacı oyduğum yerde zaten çok kötü ve biçimsiz bir yara izi vardı. Bu işlemi o yara izini benim kıntroşümde daha sevimli bir şekilde olması gerekiyordu.
Sanırım yine aynı nedenlerde bazı bulduğum yaprak döken ağaç örneklerindede oyma yapılmış, hatta Acer Palmatum'da bile...

badrobot
19-03-2015, 18:22
Sn.sagol.
Bende izlediğim videolarda bu tip ağaçlar çok gördüm. Hatta yine yaprağını döken bir ağacın yarısı yoktu. O ağacada oyma işlemi yapıldıktan sonra oyulan bölgeye komple şeffaf aşı macunu gibi bir kapatıcı sürüldü. Video ağacın 5 yıllık sürecini anlatmakta ve göstermekteydi. Ağaç sürecin sonunda çok güzel bir bonsai olmuştu.

badrobot
11-07-2016, 12:02
Güncel görseli...
Uzun bir süre serbest gelişimden sonra telledim ve şekil olarak bir budama yaptım.

asi_kral25
05-08-2016, 17:28
Bunları yetiştirmek basit mi?

badrobot
05-08-2016, 22:32
asi_kral25
Bu güne kadar forumda sorulmuş en zor soruyu sormuşsunuz. Sorunuza cevap vermek için sayfalarca yazmam ve saatlerce konuşmam gerek. Ama yinede kısa ve direkt bir cevap vereyim; hem evet hem de hayır.

badrobot
08-08-2016, 16:05
Daha önce tellemiştim. Bugün dalları ve telleri kontrol ettim. Hafif bir budama yaptım. Bazı gereksiz yeni sürgünleri kopardım. Zirve için yeni bir düzenleme yaptım.

sagol
06-09-2016, 16:46
Sayın Badrobot,

Yakından da görüp beğendiğim ağaçlarınızdan biri. iyi yolda. Elinize sağlık.

Kolay gelsin...

Daha önce tellemiştim. Bugün dalları ve telleri kontrol ettim. Hafif bir budama yaptım. Bazı gereksiz yeni sürgünleri kopardım. Zirve için yeni bir düzenleme yaptım.

badrobot
06-09-2016, 21:38
güven abi. Teşekkür ederim. Sizin en son gördüğünüzden beri epey yol aldı. Budama zamanı geldi yine.