View Full Version : 22 Dönüm Üzüm Bağı (Elazığ)
Ömer Bey
17-05-2013, 19:04
yani?
2006 yılında öküz gözü cinsi 2000 kök üzüm ekildi.
Tamamı dikine budama yapıldı
Terbiye döneminde toz kükürt, külleme ilacı ve zehir atıldı.
Susuz
Karasal iklim, +45, -20
Yaz budaması
Hasat Ağustos sonu,
Hedeflenen üzüm 10 ton
yani şöyşle olabilir;
üzüm çeşitleri şu tarihte dikildi aşılı veya aşısız
şu şekil terbiye verildi
hedeflenen terbiye şekli şu şekil
şu zirai ilaçlar şu zamanlar atıldı
sulama var yok
iklim durumu
kış budaması, yaz budaması
ilk hasad şu zaman
hedeflenen üzüm miktarı vs,vs
kolay gelsin
yani şöyşle olabilir;
üzüm çeşitleri şu tarihte dikildi aşılı veya aşısız
şu şekil terbiye verildi
hedeflenen terbiye şekli şu şekil
şu zirai ilaçlar şu zamanlar atıldı
sulama var yok
iklim durumu
kış budaması, yaz budaması
ilk hasad şu zaman
hedeflenen üzüm miktarı vs,vs
kolay gelsin
Sn attar;
Gerekli düzeltmeyi yaptım. Teşekkürler
Bu yıl ki bağbozumu 11 Ekimde başladı. Tamamı susuz öküzgözü cinsi üzümlerden şaraplık olarak fabrikaya verdim. Bu haftasonu üzüm sıkma yeri yapacağım, ev şarapçılığı için yeni bir adım.
Aynı zamanda bu yıl çelikten çubuk ayırıp önümüzdeki bahara yeni üzüm çubukları yapacağım.
ÜZÜM BAĞINA GÖZÜN DOĞUSUNDAN BAKMAK;
Elazığ Merkeze 7 km uzaklıkta Gümüşbağlar (Müdürü) Köyü sınırları içerisinde 25 dönümlük arazide organik öküzgözü cinsi üzüm üreten genç üretici Özkan şaraplık üzüm bağlarında kalitenin arttırılması, kaliteli üretime yönelik çalışmaların genişletilerek çiftçilerin ödüllendirilmesini, sulanarak üretilen üzüm bağları ile susuz yetiştirilen üzüm bağları arasındaki kalite farkını şarap kartellerinin adaletli olarak belirleyerek buna göre üreticiye ödeme yapması, en önemlisi gelişen sektöre genç katılımcıların dahil edilmesi için ilgili kuruluşların projeler hazırlamaya yönelik danışmanlık desteği vermesini istiyor.
Elazığ’ın önemli ürünleri arasında yer alan üzüm, son yıllarda gelişmekte olup, özellikle yörede yetiştirilen öküzgözü ve boğazkere üzümlerinden yapılan Buzbağı Şarabı Avrupa ve iç pazarda büyük bir beğeni toplamakta ve düzenlenen yarışmalarda her yıl Altın ve Gümüş Madalyalarla ödüllendirilmektedir. Elazığ’ın ekonomisine önemli katkı sağlayan Şarap Fabrikası şarabın üretimine ve ihraç edilmesine katkı sağlamaktadır. Elazığ Doğu Anadolu Bölgesinin en fazla çeşitte ve kalitede üzüm yetiştiren şehri olma ünvanını elinde tutmaktadır. Öküzgözü cinsi üzüm bölgenin ekolojik yapısına uyum sağlayarak hem sofralık, hem kurutmalık hemde şaraplık olarak işlenmektedir.
Türkiye'de ise bağcılık sektöründe dünyada bağ alanında 4., üretimde ise 6. sırada yer almaktadır. Bağ alanlarının yüzde 57,7'sinde sofralık, yüzde 13,5'inde şaraplık, yüzde 28,8'inde ise kurutmalık üzüm olarak yetiştirilmektedir.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Türkiye genelinde yapmış olduğu araştırmalarda, 2011 yılı TÜİK verilerine göre 4.725.454 dekar alanda 4.296.351 ton üzüm üretilmiş olup, bunun 2.268.967 tonu sofralık, 1.562.064 tonu kurutmalık, 465.320 tonu ise şaraplık olarak üretilmiştir.
İlimizde şaraplık üzümün maliyet fiyatlarının her yıl artmasına rağmen üzüm fiyatlarının her yıl aynı seviyede kalması hatta bazı yıllarda üzüm fiyatlarının düşmesi üzüm üreticilerini sıkıntıya sokmaktadır. Batı illerinde faaliyet gösteren şarap fabrikalarının üreticiden aldıkları üzümlerde sulama yapılarak elde edilen üzüm için ayrı bir ücretlendirme, susuz ve organik yetiştirilen üzüm için ayrı ücretlendirmeye tabi tutmakta iken Elazığ'da bu uygulamaya geçilmemesi susuz ve organik üzüm yetiştiren yerli üreticiler için çifte standarta neden olmaktadır. Diğer yandan bağ bozumu döneminde il genelinde üzüm alan şarap firmalarının topladıkları üzümlerin paralarını üreticiye geç ödemeleri kredi kullanan, borcu olan çiftçiyi zor durumda bırakmaktadır. Üreticilerin üzümü yetiştirme ve pazarlamada yaşadığı sıkıntılarda bununla sınırlı kalmayıp ne yazıkki ilgili kurumlar tarafından gözardı edilmektedir. Çeşitli dönemlerde çeşitli illerden Milletvekillerinin de zaman zaman konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşımaları ve bu hususta meclis araştırma komisyonu talepleri ve hazırlanan yazılı soru önergeleri ile de gündeme getirilmek istensede oluşan talepler hayata geçirilemeden sonuçsuz kalmıştır. İlimiz Milletvekillerinin de bu sorun üzerinde önemle durmaları, Elazığ iline has üzüm cinsinin dünyaca bilinen kalitesinden ödün vermemek ve bu gelişen pazarı daha iyi yerlere getirebilmek için sektörü ayakta tutarak üreticilerin sorunlarına çare bulmak için çalışmalar yapmaları gerekmektedir.
2013 yılı üzüm üretiminde aynı sorunların yaşanmamasını temenni eden genç üretici Özkan ERKAN, çiftçilerin destek veren kurum ve kuruluşlardan ilaçlama, toprağın doğru şekilde işlenmesi ve budama gibi konularda destekler almalarını, Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortasını için % 50 hibe destekli sigortalarla bağ ve bahçelerini sigortalatmaları konusunda çiftçi dostlarına çağrıda bulunuyor.
radikal
Aşağıdaki fotoğraftaki çubukların üzerindeki kırmızı lekeler dolu zararı mı yoksa hastalık mı tespit edemedim.
Bağlar Elazığda uyanıyor.
bursaranger
18-06-2015, 17:55
Okuz goizu cinsi asmayi uzun budamami yapiyorsunuz,veya kac gozden buduyorsunuz
Musab-40
08-04-2016, 14:26
maşallah kardeşim çok güzel. Verimlerinizle ve kazançlarınızla ilgili paylaşımda bulunabilirmisiniz? Birde 30 dönüme kursak ne kadar maliyeti olur bizlere?
selim_50
08-04-2016, 14:41
sayın Adalet neden telli sistem düşünmediniz,
Susuz yetişen bağlarda uzun budama yapılmaz. Kısa ve 5 göz toplamda 6 kalem bırakılması idealdir. Telli sistem en başta düşünülmesi gerekiyordu fakat malum kurulum maliyeti arttıran bir faktör olduğu için düşünmedik. Şimdi ise uzun zaman alacak bir iş olduğu için tamamiyle organik üretim yapıyoruz.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.