View Full Version : badrobot / Pittosporum
badrobot
14-05-2013, 16:42
Geçen kış (2 Mart 2013) edindiğim bu pittosporum, bir sitenin çim alan çalışmasından dolayı sökülüp atılmasından son anda kurtarmıştım. Bedende veya kökte en az zararla sökülebilmesi için işi işçilere değil bizzat kendim yaptım.
Sert budamasını yaptıktan sonra üzerinde ne bir dal nede yaprak kalmıştı, gördüğünüz tüm yapraklarını yeni çıkardı.
Çok yavaş büyüyen bir tür olduğundan bu boyuta kaç yılda geldiğini tahmin etmek bile çok zor, bir kaç on yıl olduğunu tahmin ediyorum. Şimdilik bir işlem yapmıyorum ama yakın zamanda dalları seyreltmeye gideceğime benziyor.
Aslında çok uzun bir yol var ama hemen aklıma gelenleri sıralamak gerekirse; ağacı ilk edindiğim zaman çok kalın, çok çirkin iki dalı budamıştım, kışa onları ağaç kovuğu veya kırılmış dal efekti yapacağım.
Boyutları
Boy: 45 cm
Çap: 10 cm
Nebari: 17 cm
Ferit Aydın
14-05-2013, 16:59
Gövde kalınlığı ve nebari oldukça güzel.
Çok kırılgan bir yapıya sahip olduğundan telleme v.s. işlemlerinde dikkatli olmak gerek.
başarılar dilerim.
badrobot
20-05-2013, 17:26
Bugün biraz çalıştım. Pittosporum'un dallarının tellme gibi teniklerde kırılgan olduğunu bilidiğimden şimdiden dallarını eğmem gerektiğini biliyordum. Üzerinde yeni çıkmış bir çok yeni sürgün olduğundan seyreltmek gerekiyordu. Önce sereltme sonra dalları eğme...Aslında bu işlemlerle ağacın ön yüzü, ağacın şekli belirlenmiş oldu. Bundan sonra üzerinde kalan dalların kalınlaşması gelişmesi gerekmekte. Buda zamanla...
Sn badrobot
Size önerim O.7 mm bakır tel ile sarabilirsiz
Daha az tel harcamiş olur ve kıvrımda yapabilirsiniz .
Başarılar kolay gelsin
Selamlar
badrobot
04-06-2013, 14:52
Bugün itibariyle güncel fotoğrafları. Gelişimi çok güzel, sorunsuz.
Dalların kalınlaşması için en ufak bir budama, hatta yaprak bile koparmıyorum. Dallar uzayabildiği kadar uzasın.
Sayın Badrobot,
Güzel bir aday ve gelişim iyi.
Başarılar dilerim...
badrobot
20-06-2013, 15:05
Bu ağaç bana piyangodan çıkmış gibi geliyor. Aslında ciddi bir budama istiyor, özellikle üst dalların alt dallara ışık vermemesi ve enerjiyi emmesi söz konusu... Bu yüzden üst dallar, alt dallara oranla biraz daha gelişmiş durumdalar. Dallarının da bu yaz olabildiğince kalınlaşmasını istiyorum. Yinede enerji dengelemesini ve kontrolünü sağlamak için 1 hafta 10 gün içinde özellelikle üst dallarda bir budama gerçekleştirmem gerekiyor.
Önerisi veya bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.
badrobot
20-07-2013, 17:26
Hiç bir budama yapmadan gelişimine izin veriyorum. Amacın dalların kalınlaşabildiği kadar kalınlaşmasını sağlamak.
Daha sonra iki göz bırakarak tüm dalları budamayı (ramification) düşünüyorum.
Bu konuda bilgisi olan varsa ve bilgi verirse sevinirim.
Sayın Badrobot,
Seçtiğiniz bu yöntemle güzel bonsai yapılıyor ama süre uzuyor(dalların konikliği daha iyi sağlanıyor). Bazı ustalar bu yöntemde kestiğiniz yerdeki yaprağın altta olmasını tercih ediliyor o nedenle dal uzunken gerekirse telleyip yaprağı alt tarafa döndürmek veya duruma göre 1-2-3 yaprak kalacak şekilde budamak gerekebilir(John Naka son yaprağın üstte olmasını yanlış bulanlardan).
Fikir vermesi için bir resim ilave ediyorum. Burada 1. ve 3. budamada alt yaprak, 2. de ise üst yaprak seçilmiş durumda.
İyi çalışmalar dilerim....
nicholai hel
21-07-2013, 00:13
Benim ağaçlarımda genel olarak tercih ettiğim yöntem bu şekilde. Özellikle yaprak dökenler için bu yolu izliyorum. Bu yöntem süreyi uzatıyor dediğiniz gibi ama 3 yılda çok estetik bir dal yapısına ulaşılabilir. Koniklik (taper) bu şekilde çok muntazam olacaktır. Üçüncü yıl gelen, dallardaki son çatallanmayı sağlayacak üçüncül dallarla çok başarılı öbekler elde edilebilir. Sonrasında tek yapılacak işlem düzenli uç alımı olur.
Budanınca son kalan gözün altta kalması daha önce bir yerde okumadığım, ama faydasını gördüğüm için mümkün oldukça uyguladığım bir yöntem. Bu şekilde budanınca dalda bırakılan son göz en aktif sürgünü vereceği ve dalın devamını sağlayacağı için hem dalı inceltmiş, hem de tellemeye gerek olmadan büyüme açısını yere doğru vermiş oluyorsunuz.
Tabii bu yöntem, hiç tecrübe etmediğim pittosporumda ne derece uygulanır bilemiyorum.
Sn. badrobot, ağacınızın gelişimi çok güzel görünüyor. Yalnız sanki üst dallara biraz kıymak gerekiyor gibi. Yoksa alt iki dal gittikçe üsttekilere yenilecek ve zayıf kalacak.
Genelde ağaçlarımızda en çok cebelleştiğimiz konu da bu zaten. :o
İyi çalışmalar dilerim.
Ben de bazı ağaçlarımda bu yöntemi deniyorum ama büyüme çok yavaşlıyor. EGE ve Akdenizde daha kolay uygulanabilir. Yavaşlık biraz da ağacın cinsine bağlı, kolay sürgün verenlerde işler daha kolaylaşıyor. İspanyada az sayıda da olsa deliceleri böyle şekillendirenler var. Bu konuyu epeyce araştırdım, üzerinde düşünmemiş arkadaşlara da yardımcı olsun diye birkaç resimle açıklamaya devam edeyim.
Ref: J. Naka Technicas del Bonsai I
Doğru kesim:
428073
Aşağıdaki 3 fotoğrafta hatalı kesim ve sonuçları görünüyor:
Bana göre aslında çizim biraz abartılı tellemeyle hatayı oldukça düzeltmek mümkün ama diğeri daha iyi sonuç veriyor.
428074
428075
428076
Bu son fotoğrafta ise Yaprakların karşılıklı çıktığı ağaçlarda, üst yaprakları kesip yine yaprağı altta bırakmayı öneriyor.
428077
İyi çalışmalar dilerim....
---- Öğrenelim öğretelim daha güzel bonsailerimiz olsun. ------
badrobot
21-07-2013, 11:12
Sn.sagol.
Resimler ve açıklamalar için çok teşekkür ederim. Verdiğiniz çok değerli bilgiler ışığında ve paylaştığınız tecrüleriniz sayesinde kafamdaki bilgiler dahada netleşmiş oldu.
Sn.nicholai hel.
Aslında üstteki dalları sizinde dediğiniz nedenden ötürü bir kere budamıştım ama sanırım bu yeterli olmamış. Yine üst dallara giden enerjinin fazla olamsından dolayı üst dallardaki gelişim gözle görünür bir şekilde çok fazla olmuş durumda. "Üst dallarda yaprak azaltsam amacıma ulaşabilirmiyim?" diye soruyorum kendime...
Ben de bazı ağaçlarımda bu yöntemi deniyorum ama büyüme çok yavaşlıyor. EGE ve Akdenizde daha kolay uygulanabilir. Yavaşlık biraz da ağacın cinsine bağlı, kolay sürgün verenlerde işler daha kolaylaşıyor. İspanyada az sayıda da olsa deliceleri böyle şekillendirenler var. Bu konuyu epeyce araştırdım, üzerinde düşünmemiş arkadaşlara da yardımcı olsun diye birkaç resimle açıklamaya devam edeyim.
Ref: J. Naka Technicas del Bonsai I
Doğru kesim:
428073
Aşağıdaki 3 fotoğrafta hatalı kesim ve sonuçları görünüyor:
Bana göre aslında çizim biraz abartılı tellemeyle hatayı oldukça düzeltmek mümkün ama diğeri daha iyi sonuç veriyor.
428074
428075
428076
Bu son fotoğrafta ise Yaprakların karşılıklı çıktığı ağaçlarda, üst yaprakları kesip yine yaprağı altta bırakmayı öneriyor.
428077
İyi çalışmalar dilerim....
---- Öğrenelim öğretelim daha güzel bonsailerimiz olsun. ------
Bu yöntemi ben genelde dal çatallandırma işlemlerinde dalın sağa mı yoksa sola mı devam etmesi gerektiğine göre uyguluyorum. Alt / üst sürgün noktası seçiminde eğer ana dal kalınlaşmamışsa ve telle eğilmesi imkansız veya çok zor değilse ve tabii ki bir de çalışılan türün dalları çok kırılgan değilse fazla dert etmiyorum. Bu durum kalınlaşması için serbest gelişmeye bırakılmış dallarda elbette daha önem kazanıyor sanırım.
Ve ayrıca yapraklar her zaman alt-üst konumlarda olmayabiliyor, yere paralel seyreden sağlı-sollu yaprak dizilimlerinde de çatallandırma çalışmalarında genelde dıştaki sürgün noktası tercih ediliyor, bu şekilde dalların kesişme riski ve karmaşa ortadan kalkmış olmakla birlikte içlere ışık ve havanın daha rahat ulaşması sağlanmış oluyor.
Paylaşım için teşekkürler sn sagol!
badrobot
21-09-2013, 09:13
15 gün önce dallarda 2-3 yaprak bırakarak budamıştım. Nerdeyse bıraktığım her göz tekrar patladı. Yani bir ana daldan gözlerin patlamasıyla yeni dalcıklar (2.dal) çıktı.
Artık son büyüme dönemi olan sonbaharda bu yeni çıkan dalcıkların büyümesini gözleyeceğim. Önümüzdeki ilk baharda bu dalcıklar 30-40 cmye ulaşınca bu kez bu dalcıklardan 2-3 göz bırakarak budarım.
Ağaç üzerinde eski kalın dal kesilerini elektrikli testereyle kestim. Kışın buraları oyup kovuklar yapacağım.
Bu ağaç ta demir eksikliği var. acil şelatlı demir takviyesi yapın ağaç çalışmaya başlasın.
badrobot
23-09-2013, 19:58
Sn.Hazeyn.
-Sanırım fotoğrafta işaretlemiş olduğum yaprakların renk bozulmasından dolayı böyle bir kanıya vardınız. "Ağaç çalışsın" derkende yeni sürgün ve yapraklardan söz ediyorsanız o görünen küçük yaprakların hepsini geçen hafta çıkardı ve ağacı bugünkü ziyaretimde gelişimin devam ettiğinide gözlemledim. Yani ağaçta bir demir eksikliği veya herhangi başka nedenden ötürü bir hastalık veyahut zararlı olduğunu sanmıyorum.
-O yapraklar budamadan önce dalların ve yaprak yoğunluğundan dolayı hava ve ışık almamasından dolayı olduğunu düşünüyorum. Yoksa geçen hafata çıkardığı yaprakları göremezdik ve gelişim olmazdı.
-Kullandığım gübrelere güveniyorum; En son kullandığım akıllı gübrenin muteviyatında demirde var.
-Sizinde değerli görüş ve önerinizide dikkate alarak, sizi kırmamak için hemen yarın demir içeren bir gübre karışımı kullanacağım.
Teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
Rica ederim kırılmak söz konusu bile olamaz. Yaz aylarında çok sulamadan veya az sulamadan dolayı saksıdaki ağaçların kaderi bu. Demir eksikliği, aşırı kireçli sular ve demir eksikliğinden dolayı ağaç o verdiğiniz gübreyi alamıyor. Verdiğiniz gübrede Demir olabilir. Şelatlı demir takviyesi, bir tür antibiyotik gibi düşünün.Yedi günde ağaçlarınız yeniden doğmuş gibi olur yapraklar doğal yeşile döner ve verdiğiniz gübreler boşa gitmez bitki tarafından emilir. İşte o zaman ağaç çalışır. ŞU ANDA 1. VİTESTE SANIRIM:) O zaman 5. vitese geçer. Zaten resimlerden de belli yeni çıkan sürgünler sarı renkli.Buda demir eksikliğinin en belirgin özelliği, zamanla bu sarı yapraklar kuruyacaktır. BU BİZZAT TECRÜBEYLE SABİTTİR.
nicholai hel
24-09-2013, 10:25
Sn. Hazeyn, şelatlı demir takviyesini karaboya (demir sülfat) şeklinde mi kullanıyorsunuz?
badrobot
24-09-2013, 11:11
Şelatlı Demiri ziraat mühendisi ve ilaç satıcısı arkaşıma sordum, fiyat öğrendim. Şu an elinde olmadığını fakat en kısa sürede getireceğini söyledi. Sipaşimi verdim.
Şimdilik içinde demir olan "saçıkıbrıs" adıyla tanınan demiroksit kullanmamı tavsiye etti.
Sn. Hazeyn, şelatlı demir takviyesini karaboya (demir sülfat) şeklinde mi kullanıyorsunuz?
Hazır satılıyor, kutusu üzerinde şelatlı yazıyor. Toz boya pek işe yaramıyor.
Fiyatı 50 ila 70 tl aralığında. Bir paket yüzlerce ağaca yeter, bende 150 civarında saksı var, bu paketi 3-4 sene kullanırım çok az bir miktarı su ile karıştırarak veriyorum. Yılda bir kez yetiyor.
ZEYTİN TARZI YAPRAK DÖKMEYEN TÜRLERDE SARI YAPRAKLARI DÖKMEDEN DE YEŞİL OLUYOR. YAPRAK DÖKEN TÜRLERDE SARI YAPRAKLAR DÖKÜLÜP YENİSİ YEŞİL ÇIKAR. BU DA TEDAVİNİN BAŞARILI OLDUĞUNU GÖSTERİR.
badrobot
24-09-2013, 15:12
Ağacı tekrar fotoğrafladım. Eski ve kart yaprakları gittikçe sararmakta ama yeni taze yapraklarda süratle büyümekte. Demir takviyesiyle daha da güzel olacağını düşünüyorum.
Aslında gübreleme kadar hatta dahada önemli bir konu olduğunu bu vesileyle öğrenmiş oldum. Sn.Hazeyn'e teşekkür ederim.
Sn.Hazeyn marka söyleyemeyeceğim ama benim ziraat mühendisi arkadaşıma verdiğim siparişte 250'lik şişede 35tl olara bir fiyat verdi.
Not:1.fotoğraf 4-5 gün öncesine ait, 2.-3. fotoğraflar bugün çekildi.
Açıkçası ben yapraklarda demir eksikliği etkisi göremedim. Demir eksikliğinde damarlar koyu kalırken yapraklar beyazlar. Genç yapraklar içinde geçerlidir. Buradaki eski yapraklar sulama ya da güneş nedeniyle sararmış.
Yeni yapraklar sağlıklı çıkıyor.
Şelatlı demir doğru oranda verilirse bitkinin ihtiyacı yoksa bile zararı olmaz. Eğer ihtiyacı varsa faydalı olur. Sıkıntı yok yani. Sağlamcı gitmede fayda var. Zaten sizde araştırmışsınız, benzer kanıya vardığınız belirtmişsiniz. Zaten ağacı gören kişi siz olduğunuz için bizim gibi fotolardan yorum yapanlar genelde yanılabiliyorlar. Bence riske atmayarak demir eksikliği var gibi davranıp tedbir almanız mükemmel olmuş. Bende olsam öyle yapardım.
Ayrıca benim paylaştığım bu bilgiler sadece sizin bu ağacınıza yönelik değil di, diğer arkadaşlar ağaçlarını yeniden bir gözden geçirsinler böyle bir durum varsa istifade ederler diye düşündüm. Herkese kolay gelsin.
Geçenlerde facebook'da bir Hindistanlı bonsaici arkadaşın, ağaçlardaki demir eksikliğine karşı deneme amaçlı olarak insanların kullandığı demir haplarını/ilaçlarını suya karıştırarak verdiğini okudum.
Elbette doğru bir uygulama diye söylemiyorum bunu, sadece tebessüm etmeniz için verdim bu bilgiyi (belki de işe yarıyordur kim bilir) :)
Eskiden benim de çok sık boğuştuğum bir sorundu demir eksikliği ama ne zamanki suyun kirecini (pH'ını) ve toprak özelliklerini kontrol altına aldım (ki tamamen kontrol altına aldığımı da söyleyemem), sonrasında +ME/TE özellikli gübreler hemen hemen kafi gelmeye başladı.
Konuya bir parantez açarak şunu demek istedim: Bir hastalığı tedavi edebiliriz ama önemli olan hastalığın tekrarlamamasını önleyecek veya ilacı sürekli kullanmayı gerektirmeyecek kalıcı bir çözüm bulmak daha da önem arz ediyor. Yani toprak karışımı ve su konusu da çok dikkate alınması gereken konular bu bağlamda.
Tartışmayın, bonsai yapın :)
Tartışma yok bilgi paylaşımı var desek :):D
Kardeş şu kireç önleyici aracı kimden alalım diğer arkadaşlarda belki almak isterler. Saygılarımı sunuyorum.
-----------
Özel mesajla gönderdim bilgileri.
Sakaki
badrobot
28-09-2013, 10:12
Sn.Hazeyn'e teşekkürler.
Bu ağacımın saksısına bir çay kaşığı demir itiva eden "Saçıkıbrıs" adıyla tanınan demirsülfat vermiştim. Ağaç sanki bir kaç günde dahada neşeli bir hale geldi.
badrobot
12-10-2013, 10:02
Ağacın üzerindeki yaprak sayısı arttıkça daha hoş görünüyor. Şimdilik uzun bir süreliğine serbestçe gelişmesi için bıraktım. Fakat ne varki önümüzdeki büyüme dönemi olan ilkbaharda bu yeni sürgünler tekrar 40-50 cm buldularmı tekrar iki-üç göz bırakıp budanacaklar.
Bonsai ağaçlarında Demir-EDTA çözeltisi kullanılabilir diye düşünüyorum. Ben, akvaryum bitkileri için evde hazırladığım bu çözeltiden kullanıyorum ve oldukça da memnunum diyebilirim. Aynı zamanda, balkonumda yetiştirdiğim ağaç ve çalı grubundan bitkilerde de kullanıyorum. Özellikle ortanca gibi bitkilerde yaprak sararmalarında oldukça yararlı oluyor. Formülü aşağıdadır ve akvaryum hobisi ile ilgili sitelerde bu formül yer almaktadır. Bonsailerde de denenebilir sanırım.
Gerekli malzeme(250 ml'lik çözelti için):
- 6 gr demirsülfat (FeSO4)
- 8 gr EDTA
- 250 ml saf su veya RO suyu
Hazırlanışı:
1. 100 ml suda 8 gr EDTA yı oda sıcaklığı suda eritip 20 dakika bekleyin.(erimiyorsa biraz ısıtılabilir)
2. 100 ml suda 6 gr demirsülfat heptahidrat eritilir. (erimiyorsa biraz ısıtılabilir)
3. Her iki karışım birbirine karıştırılır.
4. Bu karışım, 250 ml'ye saf su ile tamamlanır.
5. Bu karışım. ışığa hassas olduğundan mümkünse koyu renkli bir şişede ve karanlıkta saklanmalıdır.
Bu karışımın 1 ml'si 50 lt suya 0,1 ppm demir verir.
badrobot
12-10-2013, 12:20
Sn.nikon_.
Vermiş olduğuunuz formul için teşekkürler. Bende dahil eminim bir çok üye verdiğiniz formulü değerlendirecektir.
Daha önceki mesajlarda Sn.Hazeyn'le demir eksikliği konusunda fikir paylaşımlarımız olmuş ve kendisinin önerdiği gibi bu ve bir kaç problemli ağacımda şelatlı demir takviyesini yaptıktan sonra ağaçlarımda hızlı bir gelişim süreci oldu. Şu an gördüğünüz tüm yeşil yaprakları 20-25 gün gibi kısa bir zamanda çıkarmış durumda, yani şu an bu sorun yok.
Verdiğiniz değerli formul için çok teşekkür eder, sizede çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
badrobot
02-04-2014, 18:58
2 Nisan 2014 güncel görseli.
Üst dalların alt dallara oranla dahada kalınlaşmasından dolayı kontrolü ele aldım. Bayağı bir sert budadım. Alt dallar çok yapraklı ve serbest gelişimde...
Üst dallardan yeniden gözler patlamış durumda.
Bu arada bir kaç oyma işlemide yaptım.
badrobot
10-04-2014, 13:50
Aradan geçen 8 günde sürgünlerin ne kadar uzadığına bir bakın...
Bu seneki alt dalları kalınlaştırma operasyonu başarılı bir şekilde ilerliyor. Üst dallardaki 2.dallanma ve yoğunlaşma durumu daha da güzel bir hale getiriyor.
Bu ağacı tekrar budayacağım zamanı sabırla ve merakla bekliyorum.
badrobot
21-06-2014, 15:10
Ağacımı uzun bir süre serbest gelişime bıraktım. Ağacımda bayağı gelişti ve dallarını kalınlaştırdı. Tabii bunu alt dallar ve zirve dala uyguladım. Üst dallarıysa her fırsatta budadım. Bu nedenle üst dallarda ince kalmalarına rağmen çok fazla 2. ve hatta 3. dallanmalar gerçekleştirdi.Bu yaz böyle geçer. Önümüzdeki İlkbahar başı güzel bir şekil budaması yapar ve tellerim. Önümüzdeki bahara gelin gibi girer.
badrobot
05-10-2014, 12:33
ilk bonsai çalışmalarımdan olan bu ağacımı zamanında boyunu tecrübesizlikten uzun bıraktıklarımdan birisi olmuş. uzun uzun düşündükten sonra birazda cesaretle bir kaç nedenden ötürü ağacın boyunu 4.dalı yeni zirve yaparak kısaltım. ana gövdeden tam 10 cm kısaldı. -üst dallar gittikçe gereksiz şekilde kalınlaşmıştı. -ağacın boyu fazla uzun olduğundan gerekli dallanma istediğim gibi gerçekleşmemişti. -ağacın boyu uzun olduğundan en-boy oranlamasını kalın bedenine rağmen tutturamıyordu. neyseki bu kesimle herşey daha normale döndü. şimdi ağacımı daha çok seviyorum.
Sn badrobot,
Ağacın orta bölümünden sonra yukarı uzayan ve şu an kısalttığınız gövdenin üst yarısı bence de hiç konik olmayan bir şekilde uzuyordu. Bence yerinde bir işlem olmuş.
Başarılar.
badrobot
07-10-2014, 08:13
Sakaki.
Ağacı kesmeden önce uzun uzun düşündüm. (iki ay) Kesersem ne olur, kesmezsem ne olur diye hayal ettim. Şurası kesinki bu işten kazançlı çıktım. Ağacın ana gövdesi 3 bölümden oluşmakta. En alttaki 1. ve 2. bölümlerle ilgili yapılacak bir şey yok ama 3. bölüm olan yeni lideri ortadaki 2.Bölümün en az 1/3 gibi bir kalınlığına getirmek uzun bir zaman alacak. Ama bu arada şu an için zaten güzel bir kalınlığa ulaşmış olan ve 1. ve 2. bölümdeki 3 dal daha da kalınlaşarak ağaçta çok güzel bir görüntü sağlayacak. Ağaçtaki oranlamalara baktığımda oranları çok güzel yakaladığımı görüyorum. Mesela 1.dalın seviyesinin ağacın 1/3ünden çıkması, yeni kesimin yine ağacın toplam boyunun tam 1/2inde olması gibi... Galiba yavaş yavaş Bonsai'yi öğreniyorum. En azından daha farklı bakmayı öğreniyorum.
badrobot
31-03-2015, 21:23
Tam istediğim yerden patladı. Bu yaz lideri tam gaz geliştireceğim.
badrobot
20-06-2019, 18:21
https://www.youtube.com/watch?v=4zRm83fGZnE&fbclid=IwAR2Sf-zvpz6JrUKMzuNWW0f1TuGx3rK6Uu_AzpNXLEw-vdSXkMTP1tcj1gc
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.