View Full Version : Sagol / Ficus microcarpa (Chinese banyan)
Banyan ağaçları havai Kökleri(Aerial Roots) ve kışın eve alınabilmeleri nedeniyle ilgimi çeken bir tür.
Nakliye sırasında hasar görmüş iki tane Çin Banyanını kurtaramasamda saksısını kullanırım diye 30 liraya aldım. Bu cinslerde saksı değişiminin havaların sıcak olduğu dönemde yapılmasının tavsiye edilmesine rağmen şubat ayında çürüyen kökleri budadım tamamı yosun olan toprağını azalttım ve ev yapımı saksılarımdan birine geçirgen bir karışımla diktim ve bodruma koydum.
Bir süre bu türü okudum ve bodrumda denemeler yaptım. Hernekadar internette tam yapraksızlaştırma örneklerini görsem de dalların ucunda bir yaprak kalmazsa o dalın kuruyabildiğini farkedince uçlarda birer yaprak kalacak şekilde uç alımına başladım.
Daha çok emek vermek gerekiyor. Bu ağacı öncelikle biraz forma sokmak istiyorum. Gelecek sene aerial root verdirme çalışmalarına başlamak istiyorum bunun için mini bir sera ortamı sağlamak gerekiyor, ilkbahara sıcak ve rutubetli bir ortam sağlamaya çalışacağım.
Nebari 15 cm
Toprak yüzeyinden yükseklik 55 cm
İlk iki fotoğraf Mayıs 2013 deki hali görülüyor
400213
400214
Aşağıdaki fotoğrafta şubat 2013 de aldığım zamanki hali
400215
Gelecek sene aerial root verdirmek çalışmalarına başlamak istiyorum bunun için mini bir sera ortamı sağlamak gerekiyor, ilkbahara sıcak ve rutubetli bir ortam sağlamaya çalışacağım.
Havai kökleri ile benim de çok hoşuma giden bir tür bu sn sagol.
Dediğiniz gibi bunu başarmak için sıcak ve nemli bir ortam gerekecek size.
Buna uygun mini bir sera yapım işi sizi bekliyor şimdiden :)
Merakla takip edeceğim...
Başarılar dilerim.
Ferit Aydın
08-05-2013, 00:25
Merhaba Güven bey,
Ağacınız öncelikle hayırlı olsun çok güzel bir tür fakat küçük bir düzeltme yapmak isterim resimdeki ağacınız Ficus Microcarpa değil, Ficus Retusa.
Bende bir kaç tane irili ufaklı var nacizane bir kaç tecrübe ettiğim uygulamayı paylaşmak istedim.
İki tür arasında ki farklar yaprak yapıları ve en görsel olarak görüneni gövdesi microcarpa ya nazaran retusa biraz daha koyu ve üzerinde beyaz benekler şeklinde bir yapıdadır.
Ben uzun süredir evde ve iş ofisimde ve bahçemde bakıyorum, genelde yaz kış cam kenarında drenajı yüksek toprakta sıkıntısız bir şekilde geliştirdim.
Nemi seven bir tür o yüzden bir kaç sulama havucu kullanıyorum (Koçtaşta satılıyor) seramik gövdeli bir malzeme toprak nemini azalttıkça kavanozdan su çekiyor nem oranı yükseldikte su kesiliyor.
Yaprak budamalarının önce zirveden daha sonra alt kısımlardan yapılmasında fayda var. Enerjiyi en doğru bu şekilde yayıyor. Zirvede yapılan budamada çok hızlı bir şekilde aşağıdan yukarıya doğru yapraklanmaya başlıyor.
Yaprakları yarısından keserek daha iyi bir sonuç alabilirsiniz, kalan yarım kısmı kuruyana kadar yeni yapraklar patlamaya başlıyıp kuruyanlar dokunduğunuzda dökülüyor.
Fazla yapılan yaprak budamalarında bünyesinde ki sütü aşırı kaybedip tüm dalların kurumasına sebep olabiliyor, bir de her yaprak budamasından sonra mutlaka sulayın.
Biri küçük biri büyük Retusalarımı da paylaşıyorum.
İyi çalışmalar
Saygılar
Teşekkürler Ferit Bey,
Aldığımda köklerde çürüme başlamıştı o nedenle çok geçirgen bir karışım hazırlayıp daha büyük bir saksıya aldım. Dallar ince ve uzun onları kısaltmak istiyorum ama yapraklar uç kısımlarda yoğunlaştığından uçtan kısaltarak geriden sürgün verdirmeyi sağlamaya çalışıyorum. İstediğim kadar olmasa da yeni gözler patlamaya başladı. Tavsiye ettiğiniz yaprakları yarıya indirmeyi de deneyeceğim.
Ficus konusunda beğendiğim ustalardan Jerry Meislik'in Avustralyada bir forumda benim gibi bir aceminin sorusuna verdiği cevabı aşağıya kopyalıyorum:
'As you know Ficus microcarpa has many, many varieties. One of the named varieties is retusa. This name was used extensively in the foliage trade for years. The name persists although properly it would be Ficus microcarpa 'Retusa'.
To my research retusa is a leaf variation of microcarpa. The difference is that retusa's leaf is widest past the mid-point of the leaf blade. A very minor difference indeed!'
Cevaptan anladığıma göre türe kabaca Ficus Microcarpa denebilir, retusa onun bir varyasyonu ve gövdeden değilde yapraktaki ufak bir farktan ayırdedilebiliyormuş retusalar.
Mr. Jerry Meislik' in moderatör olduğu bir foruma üye oldum önceki yazışmaları okuduktan sonra benimkinin fotoğraflarını ilave edip fikir alacağım, bu tür için şu an daha çok okuma ve deneme dönemindeyim.
Tecrübelerinizden faydalanacağım aklıma takılan bir şey olursa yine yazarım.
İyi çalışmalar dilerim...
Ağacımın Ficus Microcarpa olduğu kesinleşti. Ficus microcarpa ve Ficus retusa arasındaki fark aşağıdaki fotoğraflarda görülüyor, göbekli olanı retusa, zayıf olanı microcarpa.
Nemli ve ılık bir ortam sağlamak için en kolay çözüm olarak plastik bir sandık aldım. Hafif eğik koydum ki içinde devamlı biraz su kalsın ve günboyu buharlaşma yapabilsin. 10 ar cm daha büyük olsaydı daha iyi olacaktı ama bulabildiğim en büyük boy buydu. Şimdilik geceleri kapağını kapatıyorum hazirandan itibaren kapatmam gerekmez. Yeni yaprak oluşumu hızlanacak mı veya havai kök oluşacak mı izlenimlerimi paylaşacağım.
Şeffaf sandığı alalı 1 hafta olmasına rağmen etkisi çok hızlı oldu, ağaçta küçük yapraklar ve geriden sürgünler gelmeye başladı. İstediğim gibi giderse yukarı giden uzun dalları kısaltarak daha derli toplu ve yoğun bir görünüm elde edebileceğim. Görünürde havai kök yok ama ümitliyim, yaz sonuna kadar yeni havai köklerinde oluşacağını tahmin ediyorum. Dipteki su gün içinde buharlaşarak yağmur ormanlarını aratmıyor. Kışın sandığın içine su dolu bir kap koyup, bir akvaryum ısıtıcısıyla desteklemek geliyor aklıma.
Akhilleus
19-05-2013, 13:24
Tebrik ediyorum Sn. Sagol dahiyane fikir özellikle bir kap ve akvaryum ısıtıcısı. Bu foruma katılarak ne kadar iyi bir şey yaptığımı her geçen gün daha iyi anlıyorum. Sizleri takip etmek çok güzel.
İyi çalışmalar...
nicholai hel
21-05-2013, 08:17
Sn. sagol, kışın ağacı iç mekana almayı düşünmez misiniz? İçeride de çok sağlıklı gelişiyorlar.
Akvaryum ısıtıcısı iyi fikir ama aylık 3-5 lira gibi bir yük getirir faturanıza, hadi bu ağacın sağlayacağı gelişime değer diyelim, su seviyesine çok dikkat etmelisiniz, eğer gerektiği zaman su eklemeyi unutursanız fazla buharlaşma sebebiyle ısıtıcı açıkta kalır ve patlar.
Tabii patlar derken, korkutmasın, genelde çevreye zarar verecek şekilde patlamazlar, bir patlama sesiyle camları çatlar sadece. :)
Ama yenisiyle değiştirmeniz gerekir tabii.
badrobot
21-05-2013, 08:56
Sn.sagol.
Bendede kendi üretimim bir kaç ficus türü ağacım var. Ben ısıtıcı kullanmıyorum. Kışın 30m2her tarafı tam kapalı terasımda barındıryorum ağaçlarımı. Sorunsuz bir şekilde kışı geçirmelerinin yanı sıra ağaçlar gelişiyorda.(elbetteki yaz mevsiminde olduğu gibi değil.) Isıtıcı sn. nicholai hell'in ifade ettiği gibi size faturaya ek bir maliyet getirir.
İyi çalışmalar dilerim.
Teşekkürler Sayın Nikoleihel, Sayın Badrobot,
Normalde kışın içeri almayı planlıyorum(bu kışı evde geçirdiler). Gayem havai kök oluşturmak, havai kökler oluşmaya başlar ve sezon kısa gelirse bir süre şeffaf sandığın içine cam bir kap koyup ısıtıcıyla sezonu tamamlamayı planlıyorum ki kökler kuvvetlensin(ısıtıcıdaki suyu hergün kontrol etmek gerekir aksi halde istenmeyen olaylar meydana gelebilir). Köklere tamam dersem evde devam etsinler istiyorum. Şu ana kadar havai köklenme yok. Eğer bu şekilde havai kökler oluşturamazsam seneye kök istediğim yerleri bıçak veya matkapla yaralayıp dalın alt kısımlarına yosun sararak kök gelişimini başlatırım.
Yapraklanma ve sürgün oluşumu bu yöntemle çok arttı, diğer microcarpa için de bir şeffaf sandık alacağım(şu an ikisi arasında çok belirgin fark oluştu).
İyi çalışmalar dilerim..
Nemli ve ılık bir ortam sağlamak için en kolay çözüm olarak plastik bir sandık aldım. Hafif eğik koydum ki içinde devamlı biraz su kalsın ve günboyu buharlaşma yapabilsin. 10 ar cm daha büyük olsaydı daha iyi olacaktı ama bulabildiğim en büyük boy buydu. Şimdilik geceleri kapağını kapatıyorum hazirandan itibaren kapatmam gerekmez. Yeni yaprak oluşumu hızlanacak mı veya havai kök oluşacak mı izlenimlerimi paylaşacağım.
Çok güzel bir çalışma bayıldım.
Teşekkürler Sayın Teonet, doğal ortamına yakın bir ortam sağlayıp daha güzel bir bonsai haline getirmeye çalışıyorum.
İyi çalışmalar dilerim...
Yeni sürgün ve yapraklar geldikçe büyük yaprakları kesiyorum. Uzun dallar aşağıdan sürgün verince de uygun gördüğüm sürgünden yukarısını kesmeye başladım. Ferit Bey'in önerisiyle bazı yaprakları da yarıdan kestim.
Dalları saksıya paralel hale getirip sonra yukarıya sürgün vermesini beklemek için çok geç çünkü dallar çok kırılgan biraz eğseniz çıt diye kırılıyor. Dalları daha gençken eğitmek gerekecek o nedenle daha çok sürgün verdirmek gerek. Daha çok işi var ama gelişme fena değil.
Sıcakların artmasıyla deliceler büyümeyi durdurdu, Larixin uçlarında yanma var, ardıçda bile uçlarda az da olsa etkilenme var.
Sıcağı ve nemi seven Ficusların ise aksine keyfi çok yerinde. Yapraklar çoğalmaya başladı. Ağacı tanımaya başladım ama bu sene çok radikal değişiklik yapmayacağım, biraz daha gelişsin ve dallansın. Uç alımı ve yaprak küçültme yaptım, gübre verdim.
Ağustos 2013, Uç alımından sonra:
432299
Ağustos 2013, Uç alımından önce:
432300
Mayıs 2013 - Ağustos 2013 (Başlangıç ve bugün):
432301
Ficusların kışı bahçede geçirme şansı yok o nedenle kışa hazırlık olsun diye eski saksılarına aldım, haftaya biraz daha vakit ayıracaım. Kışı Ankarada kapalı balkonda geçirecekler.
Saksı değişiminden sonra sarsılmasın diye yaprak azaltma ve küçültme yaptım ve kışı geçirmesi için salona aldım. 2 hafta kadar eve alışması için süre vereceğim, daha sonra telleme yapmayı planlıyorum. Kaloriferli evde sıcak sorunu yok ama nem sorunu olmasın diye sprey ile su sıkıyorum.
Ağacım eve alıştı. Dalları rahatca görebilmek için yaprak azaltma yaptım, yeni yapraklar başladı.
İlk operasyonu yapıp gövdenin yanındaki 2. gövdeyi ayırıp bir saksıya aldım, biraz daha köklenmesini bekliyorum.
Kestiğim gövdenin yarattığı boşluğu doldurmak için üstteki kalın dalı eğmeğe çalışacağım. Aslında tüm dalları tellemek istiyorum ama ağacı çok yormamak için değişiklikleri zamana yayacağım.
nicholai hel
16-11-2013, 18:48
Bu sezon çok güzel gelişim gösterdi. Artık o size, siz ona alıştınız.:) Seneye bu zamanlar çok daha güzel bir ağaç olacağına eminim.
Çok fazla telleme işi var gibi, biraz yoracak ama sonucu da çok güzel olacak.
Bir de önümüzdeki bahardan başlayarak havai kökleri çoğaltmayı başarırsanız müthiş bir görsele ulaşacak.
Ağacı sıcak ve nemli bir sera ortamında tutup bir de kök istediğiniz yerlere moss sarıp sürekli nemli tutarsanız sanıyorum istediğiniz kökleri verecektir.
Hatta ağacı derin bir saksıya alıp yere paralel uzanan ilk dala kadar shpagnum içerikli bir toprak eklemek de bu süreçte faydalı olabilir gibime geliyor.
Gelişmeleri merakla takip ediyor olacağım.
Kolay gelsin.
Teşekkürler Sayın Nikoleihel,
Ficusların evde bakılabilmesi bir avantaj, yaza kadar misafirimiz olacak, yazın tekrar bahçeye dönecek. Kaloriferli evde nemi sağlamak için hergün spreyleme ile yaprakları ıslatıyorum.
İlk iş 3. fotoğraftaki en alttaki dalı döndürmek, dal kalın olduğundan bükeceğim yerden keseceğim(notching, aşağıya bu yöntemle ilgili bir fotoğraf ilave ediyorum).
454615
Zaman içinde telleyip daha bir bonsaiye benzeteceğim.
Havai kök geliştirmeyi şimdilik erteledim, sağdaki dalı büktükten sonra 2-3 tane kök geliştirmeyi istiyorum.
İyi çalışmalar dilerim.
Eğme operasyonuna başladım.
Kırılmadan eğmeyi sağlamak için dala bir çentik attım(dalın %50 kalınlığına kadar).
455146
İyileşmeyi hızlandırmak için kestiğim kısma biraz yosun koydum.
455147
Kalın bir poşetten kestiğim plastiği 2 kat yaparak dala sıkıca sardım ve ucunu kibritle biraz ısıtıp açılmasını önledim. Dalın kalınlığını da gözönüne alarak 2 kat tel sardım.
455148
Evde uygun bir demir çubuk veya çıta aradım, bulamayınca sehpadan bir profil sökerek eğmeye destek olacak şekilde bağladım.
455149
Şimdilik bu kadar yeter, daha sonra biraz daha eğilebilir.
Çok güzel bir tecrübe olacak bu sn sagol!
Gelişmeleri merakla takip edeceğim.
Elinize sağlık...
badrobot
19-11-2013, 10:36
Sn.sagol.
Sizin bu çalışmanızı görünce aklıma bu video geldi. Bu tekniği bende bir zeytinde uygulamıştım. Eğer V şekildeki kesiyi dalı kıvırdığınızda V şekli dolacak ve iki yüzey birbirine temas ederse çok ısa zamanda kaynıyor bile...
http://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCsQtwIwAA&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DoKR ggKq6Ask&ei=GDCLUpWKHIqltAa9y4CQCw&usg=AFQjCNEnIGFO_FwoAX6YUPSiVyk7HPqrlQ&sig2=vNV55wwHqVYJnrIW2dZSew&bvm=bv.56643336,d.Yms
nicholai hel
20-11-2013, 15:35
Sn. sagol,
Başarılı bir işlem olur umarım, istediğiniz gibi tutarsa ağaçta büyük fark yaratacak.
Hiç denemedim ama bu işlemin yapılışını gördüğüm birkaç kaynakta yosun kullanmıyorlardı, dalın 90% gibi bir kısmından temiz bir üçgen çıkarıp sonra iki kanadı arada boşluk kalmayacak şekilde birbirine yapıştırıp sarıyorlardı.
Sizce yosun, dalın iki kanadının kaynamasını hızlandıracak mı?
Teşekkürler Sayın Nikoleihel,
Dut ve incirde buna benzer yosunlu denemelerim var, kabuğu nemli tuttuğundan kurumayı da engelliyor. Spagnum yosunu mucizevi bir canlı. İyileşmeyi hızlandıracağına inanıyorum ama hızlandırmasa da zararı olmaz diye düşünüyorum. Çam nemi fazla sevmediğinden sonuç olumlu olmayabilir.
İyi çalışmalar dilerim....
Sn. sagol,
Başarılı bir işlem olur umarım, istediğiniz gibi tutarsa ağaçta büyük fark yaratacak.
Hiç denemedim ama bu işlemin yapılışını gördüğüm birkaç kaynakta yosun kullanmıyorlardı, dalın 90% gibi bir kısmından temiz bir üçgen çıkarıp sonra iki kanadı arada boşluk kalmayacak şekilde birbirine yapıştırıp sarıyorlardı.
Sizce yosun, dalın iki kanadının kaynamasını hızlandıracak mı?
Teli biraz daha burarak soldaki dalı biraz daha geri aldım. 9 mart 2014 günündeki son hali.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.