PDA

View Full Version : Datura (Tatula)

aykut810
05-02-2007, 12:52
http://journals.tubitak.gov.tr/agriculture/issues/tar-00-24-3/tar-24-3-4-98161.pdf
arkadaslar daha detaylı bır bılgı burda

Datura ve Brugmansia aynı değil. Sadece aynı aileden. Solanaceae.
Brugmansia çalı veya ağaççık formunda olabiliyor. Datura ise çok yıllık ve otsu.
Brugmansiaların meyveleri dikensiz, Daturaların dikenli. Ancak birbirlerine yakın oldukları için sinomim isimli türler var.
Daturalar ülkemizde doğal yayılış gösteriyor. Tatula daturaya verilen ad. Datura stramonium var. tatula
Melek borazanı da hem Datura'ya hem de Brugmansia'ya verilen ad. İkisinde de benzer alkoloitler var ve ikisi de çok toksik.
Daturalar inanılmaz güzel kokar. İki tane çiçek bir gece boyu bir bahçeyi boyar.

sukranayalp
06-02-2007, 12:59
Datura yabani bir bitkidir. Yaklaşık 60-80 cm. boy yapar. Tek yıllıktır. Tohumları zehirlidir ve farmasonide kullanılır.
Bizim çayırlıklarımızda datura metel kendiliğinden yetişir. Kokusuz ama avuç içi kadar iri ve gösterişli çiçekleri vardır. Stromonium türünde ise çiçekler turuncudur. Datura stromonium daha ziyade ağaççık tır. Gövdeli olanını Kazasker de bir apartman bahçesinde her sene izlerim. Bunun da çiçekleri müthiş albenilidir. Avrupa da önem verilen ve süs çalısı olarak kullanılan bitkilerin başında gelir.

ada
06-02-2007, 13:16
Türkiye'de 3 datura türü var D. stramonium, D. metel ve D. innoxia. Hepsi tek yıllık ancak D. stramonium 2 metreye kadar uzayabiliyor. Hepsinin çiçekleri beyaz (yeni bir D. stramonium alttürü morumsu henüz yayınlanmadı). Tatula şeytanelması gibi isimlerle tanınıyorlar. Genellikle yaprakları sigara gibi (sigara bitkisi ile aynı familyadan) tıbbi olarak nefes darlığında veya keyif verici olarak kullanılır. Keyif verici olarak kullananlara bazı yörelerde tatulacı da denir.

sukranayalp
06-02-2007, 13:28
Sn Ada
Burgmansia olarak da bilinen Datura stromonium'un çiçekleri çok gösterişli turuncudur.

ada
06-02-2007, 13:53
Brugmansia Datura'ya çok yakın bir cins. Bu nedenle Datura ile sinonim türleri var, ancak bu cins doğal olarak Türkiye'de yetişmiyor. Güney Amerikada doğal. Ancak yetiştirilmiş olan formalrı tüm dünyaya yayılmış.
Brugmansia x candida hibrit türün sinonimler: Datura candida ve Datura brugmansia

sukranayalp
07-02-2007, 13:40
Sn Ada sizin Datura ilginiz nasıl başladı, ilgimi çektiği için sordum, bu konuda literatürü takip ediyorsunuz. Dilerim merakımı yanlış anlamamışsınızdır.

Mine Pakkaner
07-02-2007, 15:51
Sayın Ada eczacılık fakültesinde öğretim üyesi, ilgi konusu da özellikle tıbbi bitkiler olduğu için bilgisi ve araştırması geniş.

Ferda Ülkümen
07-02-2007, 20:54
Brugmansia bu çiçek mi?

Mine Pakkaner
07-02-2007, 20:59
Evet Sayın Ülkümen,bu bir Brugmansia sp.

Ferda Ülkümen
08-02-2007, 01:52
Türkçe adını da Melek borozanı olarak biliyorum?

ada
08-02-2007, 08:38
Mine hanım teşekkür ederim. Tam benim söylemek istediklerimi söylemişsiniz. Dün çok yoğun olduğum için cevap yazamadım. Ama şunu da söylemeliyim Biraz bilimsel literetürü takip ediyorsanız bilmediğiniz bir konu da olsa literütürü anlayıp değerlendirebilirsiniz (internet sayesinde bu artık çok daha kolay). önemli olan doğruya ulaşmak. Umarım benim düzeltmelerimden kimse alınmıyordur.

chad
25-03-2007, 17:12
sigaranın içine katıp içilirse astım hastaları için faydalı olabilir nefes açar ancak kaynatılp süzerek içilirse dozaja göre 2 saat ile 2 gün etki gösteren insanı kendinden kaybettiren, kendini süpermaan bile sanıp camdan atlamanıza neden olabilecek bir bitki türüdür. yurdumuzdada birçok kişinin ölüm nedeni olduğunu duydum. kesinlikle kullanılmaması gereken bir madde.

forumda arattımda ek bilgi olması için yazayım dedim.
kolaygelsin.

yukka
21-08-2007, 17:39
Bu bitkiyi Kapadokya'da bir şarap evinin bahçesinde gördüm. Gece yarısı bembeyaz kocaman çiçeklerini açmışlar etrafa büyülü, keskin parfümlü bir koku yayıyorlardı. Bir gecelik çiçek açıyor, gece kokuyor, sabah bitiyor. Tohumunu istedim, verdiler. Balkonda yetiştiriyorum, saksıda. Birkaç senedir saksıda yaşıyor.

yukka
11-09-2007, 10:37
Bu yıl çiçek açmakta biraz nazlandılar. Saksıdaki 3. yıl. Şu anda üzeri tomurcuk dolu. Hepsi aynı gece açacak. Gece boyunca görüntü ve koku muhteşem :))) İsteyene tohum yollarım.

yukka
18-09-2007, 21:17
Tatulalarım bu gece açtı. Komşuları topladım balkona, bu enfes çiçeğin bir gecelik saltanatına eşlik etsinler diye:))) . Mis gibi, büyüleyici kokular saçıyorlar etrafa ... Sizinle de paylaşayım istedim. Birazdan fotoğraflarını yükleyeceğim :))) Dileyene tohum servisi var :)) Tabii bir iki ay sonra :))

yukka
18-09-2007, 21:40
20982Gece cep telefonumla bu kadar çekebildim ;)

yukka
22-09-2007, 20:55
Onların bu kadar güzel açması için alt sürgünlerini alıyorum ... O zaman bu kadar iri ve büyüleyici oluyorlar ...

yukka
22-09-2007, 20:58
Ayrıca, bitki gücünü tohum yapmaya harcamasın diye çiçeği solar solmaz koparıyorum. ... Tohum için bir tane çiçek bırakıyorum üzerinde ...

limon
22-09-2007, 21:12
Bugün sebze bahçesinden yabani ot türü diye kopardığım çiçeğe çok benziyor. Üzerinde tohumları da vardı. Ceviz büyüklüğünde üzeri dikenli mi tohum keseleri?
Yazılarınızı daha önceden okusaydım sökmeden fotoğrafını çekerdim.

yukka
22-09-2007, 22:06
Evet, yabani bir ot. Tohum torbaları da dikenli ...

yasarulutas
09-01-2008, 20:10
Çiçekleri değilde, yaprakları benzemiyor. Ama aynı çiçek olsa gerek.

yukka
09-01-2008, 20:52
Çiçek ve tohum benziyor. Çiçekleri gece kokuyor mu?

snowman77
12-08-2008, 09:30
yasarulutas gönderdiğiniz resimdeki bitki benim de dikkatimi çekti bildiğim kadarı ile yabani bir ot türü ama dediğiniz gibi çiçekleri çok benziyor bu bitkinin datura ile bir akrabalığı olabilir mi? Ne dersiniz arkadaşlar.

hocam100
13-12-2008, 21:49
Dostlar bu da benim daturam gerçekten el kadar çiçek açtı be nereyse 1.5 metre boy attı ve yana yayıldı.

gurcooo
24-05-2009, 21:57
Ektiğim daturalar çimlendi..

feneradasi
30-05-2009, 15:08
Geçtiğimiz yaz Marmara Adası'nda gördüğüm bir daturadan tohum toplamıştım ama henüz ekmedim.
Ekmek için geç kaldım mı sizce?

Koyu yeşil
22-06-2009, 14:20
Bu yaz başı çimlendirdiğim daturalar serpilmeye başladı. Sanırım çiçeğini seneye görebilirim. Pembe beyaz katmerli bir çiçek açmasını bekliyorum.

iris41
22-06-2009, 18:35
Selam.
Daturalarda cicekleri yukarı bakanlar tek yılık aşagı dönük olanlar cok yılık mı oluyor.
yabani yetişenlerin yaprak formu farklı fark ettinizmi _?

Koyu yeşil
23-06-2009, 10:24
Evet yabanilerin yaprak kenarları tırtıklı. Tek yıllık çok yıllık meselesini ben de bilemiyorum.

halil33
20-07-2009, 14:33
yabani olanının çiçeği kokmaz onun yerine otu çok pis kokar:(. Aman dikkat edin dokunmayın, yapraklarını yolmayın yoksa burun direkleriniz zarar görebilir..;)

Adalet Yağcı
20-07-2009, 16:10
Sevgili Koyu Yeşil, Daturanız bu sene açar merak etmeyin, yirmi gündür bir tomurcuğu büyütemedi benimki, bu gün yarın açar artık, buradan fotoğraf yüklerim.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=92450&d=1247477330

Angels Trompetlerin yaprakları daha yumuşak ve açık yeşil, Daturalar koyu renk yapraklılar. Aşağıdakiler Angels Trompet.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=92339&d=1247423658

Adalet Yağcı
22-07-2009, 11:19
Çok yakında tahminimce mor bir güzellik görebilirsiniz, daturam açmak üzere :)

iris41
23-07-2009, 17:47
Selam.
sonunda benimde bir daturam oldu. anacı beyaz cok hoş koktugunu söledi fidesini veren kişi ;) yalnız gece acıyormuş tek günlükmüş cicegi :( daturalar tohumdan cok kolay büyüyormuş bu meleklerin borazanı icinde gecerlimi acaba Adalet hanım .
ilk işim baharda tohum alıp yetiştirmek.
Saygılarımla

Adalet Yağcı
23-07-2009, 19:58
Sayın İris41, doğrusunu isterseniz ben bu güne kadar hiç Angel Trompet(meleklerin borazanı)görmedim.
Sadece geçen yıl bahçemin kenarında kendiliğinden çıkmış bir beyaz datura vardı, sıcaklara dayanamadığı için sabahın ilerleyen saatlerinde çiçeklerini kapatıyordu, ikindi üzeri yeni çiçekler açıyordu.
Ancak bizim tohumdan yetiştirdiğimiz daturalar çok farklı, günlerdir açtım açacağım diye bekliyor hâlâ açamadı, açtıktan sonra da bir kaç gün güzelliğini sergileyeceğini düşünüyorum.

nariçi
23-07-2009, 21:07
Pastel beyazın beyazı ancak böyle olur, pamuklu beyaz kumaş gibi. Önce saksıda idi şimdi yere diktim.

94605

iris41
24-07-2009, 12:27
Selam.
narici muhteşem güzel daturan güle güle büyüt cicegin actıktan sonra ne kadar süre acılı kalıyor bilgilendirirsen sevinirim.
sayın Adalet hanım cevabınız icin teşekkür ederim.
işalah daturadan sonra meleklerin borazanımızda olur :cool:

nariçi
25-07-2009, 21:31
A.Selam. İki gün diyebilirim. bir gün açmaya hazırlanıyor ertesi gün tam açık üçüncü gün soluyor.

iris41
22-08-2009, 18:45
Selam.
daturam.
yakında mis kokulu beyaz ciceklerinibanada gösterecek

Adalet Yağcı
29-09-2009, 15:37
Daturalarım bütün haşmeti ile açmaya devam ediyorlar, mevsim sonunda nasıl muhafaza edeceğimi düşünmeye başladım. Muhteşemkokularından vazgeçmek istemiyorum.

Budama konusunda bir bilgiye rastlamadım, üzerine naylon örtüden çadır yapmayı düşünüyorum, budanması hakkında bir fikri olan var mı?

Katmerli mor datura
105083
Beyaz katmerli
105085

nkoksal
29-09-2009, 22:24
Adalet hanım ben daturaları tek yıllık olarak biliyorum. Emin olmak için şimdi tekrar baktım her yerde annual (tek yıllık ) olarak geçiyor. Ben terasımda her yıl tohumdan tekrar yetiştiriyorum hiç biri ikinci yıla kalmıyor, gerçi Ankara'nın soğuk havası buna müsaade etmiyor da olabilir. Siz örtü altında korumaya alın bakalım belki yaşar.

iris41
30-09-2009, 19:14
Selam.
Adalet hanım mor daduranız muhteşem.
tohum oluştugunda isteyebilirmiyim.
bende düzbeyazı var kokusu harika

Adalet Yağcı
01-10-2009, 20:57
Sayın İris41, bir kaç tohum kapsülü olgunlaşmayı bekliyor, hava soğumadan olgunlaşırsa tohum gönderebilirim.

Adalet Yağcı
01-10-2009, 21:00
Sayın NKoksal, tohumlarımızı alırken çok yıllık diye söylendiğini hatırlıyorum, bu sene deneyelim bakalım, olmazsa tekrar tohumdan yetiştiririz, bu güzellikten ve kokudan vazgeçilir mi?

otugay
01-10-2009, 22:01
Kışın toprak üstü tamamen ölüyor ancak yaza doğru kökten tekrar sürüyor. Çok soğuk yerlerde kökü korumaya alırsanız iyi olur.

iris41
02-10-2009, 16:22
teşekkür ederim adalet hanım işalah bol tohum baglar.
bendeki beyaz dadura kışı cıkarırmı bilmiyorum balkonda korunaklı yerde olmassa iceri alıcam şimdilik yapraklarda deforme olmadı .
koklama konusuna gelince siz kokluyormusunuz ben cesaret edemiyorum uzaktan sadece

Adalet Yağcı
04-10-2009, 10:01
Ben gidip gelip kokluyorum, ne başım döndü ne de fenalaştım, koku muhteşem, vazgeçmek olur mu?
Daturalarıma naylon örtüden sera yapıp korumaya alacağım, bu arada tohum keseleri hâlâ çok diri, kuruyup içindeki tohumu olgunlaştırması zor gibi, dilerim paylaşacak kadar tohum alabilirim.

malbman
04-10-2009, 10:16
Daturalarım bütün haşmeti ile açmaya devam ediyorlar, mevsim sonunda nasıl muhafaza edeceğimi düşünmeye başladım. Muhteşemkokularından vazgeçmek istemiyorum.

Budama konusunda bir bilgiye rastlamadım, üzerine naylon örtüden çadır yapmayı düşünüyorum, budanması hakkında bir fikri olan var mı?

Katmerli mor datura
105083
Beyaz katmerli
105085

Adalet hanım günaydın,
Çeşme'deki yazlığımızdaki daturalardan gözlemlediğim kadarıyla (ki datura olduklarını ancak kızımın yolda bulup getirdiği tohum kesesinin fotoğrafını sitede sorduktan sonra bu yaz öğrendim, ben onları devasa çiçekler açan yabani bitkiler gibi görüyordum) kışın korunmaları gerekmiyor. Zira her yıl sezon gelip gittiğimizde kendilerini orada bizi karşılamaya amade görüyorum.

Ama bu İzmir'in havasından kaynaklanıyor da olabilir tabii ancak bizim oralar da kışın hatırı sayılır derecede soğuk oluyor.

Bir de, yazın kızımın yaş olarak koparıp getirdiği tohum kesesi hala duruyor ve kurumuş ve içindeki tohumlar olgunlaşmış. Sanırım sizin tohumlar da sıcak bir köşede bu şekilde olgunlaşabilir.

Adalet Yağcı
04-10-2009, 12:35
Bir kaç gündür Mersin'de idim, bu sabah çiçeklerimi sularken ilk oluşan tohum kapsülünün çatlayıp tohumların yerlere döküldüğünü görünce şaşırdım.
Hemen toplayabildiğim kadarını topladım.
Sayın Malbman, burası -10°C kadar düşüyor, bitkiyi korursam seneye kökten sürer diye düşünüyorum, olmazsa da elimde şimdilik mor katmerlinin tohumu var, darısı beyazlara.

Çankırı
05-10-2009, 08:38
Merhabalar,
Çocukluğumun geçtiği Çankırı'nın Atkaracalar ilçesinde "tatula" ile karıştırılan bir bitkinin kabuğunu soyup, iri gövdesini yerdik, hıyar gibi bir tadı olurdu. Bu bitkiye çok benzeyen tatuladan yendiğinde ise, kişiyi uykusuz bırakan, canlı yapan ve yerinden hoplatan bir sonuç yaşanır, hatta kişi halüsünasyonlar görürdü. Bu nedenle olsa gerek, delirten ot gibi yöresel bir tanımlama da yapmışlardı tatulaya. Ancak, buradaki fotograflar benim bildiğim tatulaya benzemiyor.

Adalet Yağcı
05-10-2009, 09:20
Sayın Çankırı, datura ve ya tatula nın yabani cinsleri de var, bu bitkinin yaprakları, çiçekleri ve tohumlarının çok zehirli olduğu konusunda bu başlıkta uyarılar da var.
Muhtemelen sizin bilmeden yediğiniz tomurcuk kapsülleri de zehirli idi, çiçeklerini koklarken bile fenalaşan arkadaşlarımız var, Allah korumuş sizleri.

Kiraz
01-12-2009, 16:31
Adalet Hanım, başıma geleni (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6862&page=2) (mesaj#39) okudunuz mu?

Adalet Yağcı
01-12-2009, 16:44
Az önce okudum :)
Okumaya başlamadan da endişelendim valla, bu gün yayladaydım yine, hâlâ açmaya devam ediyorlar, bu güzel bitkiden vazgeçemem her halde, ama çok dikkat ediyorum, torunumu iki metreden fazla yaklaştırmıyorum yanına.
Geçmiş olsun Kiraz'cığım.

Orhan Özbilgiç
16-12-2009, 19:12
Datura' nın ne olduğunu bilmezken, bu bitkiler benim bahçemde vardı. Hala toprakta tohumları var ki, iki aylık bir ayrılıkta hemen hortladılar.:mad: Yöre halkı bu bitkiye, ''Köpeköldüren'' diyor. Demekki varmış bir sebebi..

Sağolsun Adalet Hanım. Şimdi onun verdiği tohumlar sayesinde önümüzdeki yıl gerçek Datura' larımda olacak!

İşte benim yabanilerim
118194

Orhan Özbilgiç
16-12-2009, 19:18
118195

Bu da, pamuk kozasına benzeyen tohum kozası!

Harun Parlak
16-12-2009, 19:20
Ben bunları bahceden söküp arındırabilmek için Yevmiye veriyorum.

Orhan Özbilgiç
16-12-2009, 19:31
Ben bunları bahceden söküp arındırabilmek için Yevmiye veriyorum.

Bu sene tohumlarını dökmeden misinalı tırpan ile ''0'' numara traşladım. Bu resimler traştan bir saat önce çekilmişti.:p
Gelecek yılda çıkarsa, başlarına gelecek, yine aynı.
Köpeköldürenlere ölüm!:D

Açelya
19-12-2009, 23:34
internetten beyaz datura tohumu aldım. tecrübesi olanlar çimlendirme hakkında bilgilendirirlerse sevinirim. uygun zaman ne zamandır toprağa ekmek için.

Adalet Yağcı
20-12-2009, 10:11
Sevgili Açelya, Şubatta tohumlarınızı ekebilirsiniz, çimlenmede sorun yaşayacağınızı sanmıyorum, en çok dikkat etmeniz gereken şey toprağın nemini kontrol altında bulundurmak, yoksa tohumları çürütürsünüz.
Başlığı geri dönüp okursanız çimlendirme konusunda bir çok bilgiye ulaşırsınız.

iris41
22-12-2009, 16:49
Daturamı kestim kökleri uykudadır işallah ilk baharda havalar ısınınca sürgün verecekmi cok merak ediyorum.
muhteşem beyaz ciceklerini doyasıya seyrettim bu yaz ne yazıkki hic tohum baglamadı . sarı aldıgım Datura tohumlarımın üçünü denedim sanırım cürüdü :( kaldı 2 adet onları ilk baharda ekicem

siniroluyorum
23-12-2009, 15:32
Arkadaşlar başlık yanlış açılmış yanılmıyorsam Datura Arborea olması gerekiyor.Baktığım tüm İnternet sitelerinde datura stramonium şu bahçelerimizdeki pis kokulu arsız bitkiler olarak gözüküyor.Datura Arborea ise Angel's Trumpet olarak geçiyor...

almira
14-03-2010, 16:17
Adalet Hanım'ın hediyesi datura tohumlarından mor daturam iki tane çimlendi.:D Beyazlardan henüz ses yok.:(

Açelya
15-03-2010, 19:51
sevgili adalet hanımın gönderdiği mor datura tohumları çimlendi tekrar teşekkür ederim

ciceksever70
28-03-2010, 22:21
Tohumlariniz ne kadar zamanda cimlendi acaba, ben bir aydir bekliyorum. Aydinlik ortamda mi karanlikta mi cimlendirdiniz?

almira
28-03-2010, 23:03
Tohumlariniz ne kadar zamanda cimlendi acaba, ben bir aydir bekliyorum. Aydinlik ortamda mi karanlikta mi cimlendirdiniz?

Benim tohumlarım da oldukça uzun sürede çimlendiler. Üzerlerine streç film örterseniz daha çabuk çimleniyorlar.

iris41
29-03-2010, 19:48
kestigim daturam kökten 3 sürgün verdi keyifle büyümesini seyrediyorum
kışın donda kökleri zarar görmüyor
ektigim tohumlardan ses yok mart başı ekmiştim sarı katmerli datura ballerina of of

Adalet Yağcı
30-03-2010, 10:28
Sevgili Almira, Açelya, inşallah güzel bitkilerinize kavuşursunuz.
Fide halinde şimdilik fazla bir gelişim göstermese de sıcaklar başlayınca birden atağa geçecektir, mümkünse saksıda değil yerde yetiştirin.

Sevgili Çiçeksever, iç ortamda bir haftada çimlenmişti geçen sene, bazan gecikebilir bekleyin biraz, ışık almasına dikkat edin, karanlık ortamda kalmasın.

almira
30-03-2010, 13:14
Beş mor datura tohumumdan üç adet, beş beyaz datura tohumumdan üç adet çimlendi.:D Şimdilik fidelerimin gelişimi çok iyi. Birer tane saksıda, İkişer adet bahçede yetiştirmeyi düşünüyorum.

ciceksever70
30-03-2010, 18:22
Sevgili Almira, Açelya, inşallah güzel bitkilerinize kavuşursunuz.
Fide halinde şimdilik fazla bir gelişim göstermese de sıcaklar başlayınca birden atağa geçecektir, mümkünse saksıda değil yerde yetiştirin.

Sevgili Çiçeksever, iç ortamda bir haftada çimlenmişti geçen sene, bazan gecikebilir bekleyin biraz, ışık almasına dikkat edin, karanlık ortamda kalmasın.

Pencere önünde duruyor tohumlarim sevgili Adalet hanim, ama bazen uzun sürebiliyor o yüzden henüz ümidimi yitirmedim.

memocan
03-05-2010, 02:31
Üç gün önce Katmerli Mor Datura Balerina tohumlarını karışım toprak üzerine hazırladığım torf içerisine 4 mm derinliğe ektim ve üzerini naylonla kapladım. 9 günden 6 aya kadar çimlendiğini duydum. Benim sorum doğrudan güneş ışığı alıp almamasıyla ilgili. Aydınlık mekan seviyor ama acaba güneş ışığından korumalı mıyım? Birde çimlendirme için geç kalıp kalmadığımı merak ediyorum.

Adalet Yağcı
03-05-2010, 07:46
Sayın Memocan, merak etmeyin yakında çimlenecektir, 6 aya kalmaz, en geç on beş gün içinde başlarını topraktan çıkarırlar.
Güneşli bir yerde kalsın, toprağın hafifçe nemli olması çimlenme için yeterli.

memocan
03-05-2010, 21:11
Teşekkür ederim Adalet hanım gerçekten bu konuda tecrübeli birinden bu haberi almak beni çok sevindirdi. O halde tohumlarımı güneş alan bir yere taşıyayım. Çünkü ben onları her ihtimale karşı sadece ışığı bol alacak şekilde bekletiyordum. Tekrar çok teşekkür ederim.

Hydrosuccess
10-07-2010, 09:51
Hollandadan tohumlarını getirttiğim bitki ilk çiçeğini bu akşam açtı.Solanaceae ailesinden olan datura'nın hepimizin tanıdığı akrabaları domates, biber, patates ,patlıcan (yaprak ve gövde yapısı benziyor.) tütün ve petunia (çiçek formu ve kokusu benziyor.)Bitkinin TÜM BÖLÜMLERİNİN yenildiğinde ileri derecede ZEHİRLİ olduğunu belirtmeliyim.
Bitkinin genel görünümü yaprak ve çiçek detayları.

iris41
10-07-2010, 16:07
arkadaşım datura sayfasında bolca işlendi . cicegini daha hic yiyen olmadı :D
güle güle büyüt bendede beyazı var cok hoş kokusu beni mest ediyor sanırım cok uzun yılar beraber olucaz :cool:

Hydrosuccess
17-07-2010, 17:00
Datura Metel'in çiçeği 2 gün açık kaldı.Daha sonra taç yaprakları soldu ve tohum kapsülü oluşmaya başladı.Tohum kapsülünün gelişimini paylaşmaya devam edeceğim.

namly
28-07-2010, 19:34
Datura bitkisinden staj yaptıgım yerdeki parsellerde bol miktarda bulunuyor ama bu derece zehirli oldugunu bilmiyordum

yıldıztozu
04-08-2010, 09:42
Tohum alabilirseniz bu yıl talip olabilirmiyim?

Hydrosuccess
04-08-2010, 14:31
Sayın Yıldıztozu,
Çiçeği çok büyük ve kokusu hoş ama kısa süreli olması nedeniyle hoyalar ile yarışamaz.Ben sadece denemek için yetiştirmiştim.Çok yıllık olduğundan bu bitkiyi koruyacağım ama seneye tohumdan yetiştirmeyi düşünmüyorum.
Tohum kapsülü olgunlaştıktan sonra, mevsim sonu tohumları paylaşıma açabilirim

yıldıztozu
09-08-2010, 11:33
(Tohum kapsülü olgunlaştıktan sonra, mevsim sonu tohumları paylaşıma açabilirim)

teşekkürler :)
hydrosuccess

Orhan Özbilgiç
09-08-2010, 12:30
Tohumlarını sevgili Adalet Yağcı' nın verdiği, Katmerli Daturalar bir haftadan beri açıyorlar. Kokuları çok çarpıcı değil, ama çiçekleri tam bir görsel şölen sunuyorlar.;)

165161

165162

165163

165164

165165

skaraca
11-08-2010, 11:14
Adalet hanım tarafından gönderilmiş olan Daturam...

Katmerli ve mor renkte. Şu ana kadar 6 adet çiçek açıp, soldu.

165689

Yakın plan, makro çekmeye çalıştım.

almira
29-09-2010, 16:42
Bahçeme diktiğim datura fidelerinden görüntüler.:p Bu kadarını ben bile beklemiyordum. Boyu yaklaşık 2,5-3m oldu. Üç fidenin kapladığı alana inanamadım. Çiçekler coştu.

almira
29-09-2010, 16:47
Bahçede şölen var.:D

günebakan
29-09-2010, 18:16
Harika görünüyorlar sevgili Almira:)

Orhan Özbilgiç
29-09-2010, 18:28
Bahçeme diktiğim datura fidelerinden görüntüler.:p Bu kadarını ben bile beklemiyordum. Boyu yaklaşık 2,5-3m oldu. Üç fidenin kapladığı alana inanamadım. Çiçekler coştu.

Boylarının uzaması toprağın gücünü, çiçeklerinin bolluğuda, güneşlenme süresinin uzunluğunu gösteriyor olsa gerek.
Tabii bu arada siz de iyi bakmışsınız.;)
Ellerinize sağlık.

sevim4
29-09-2010, 19:36
Sevgili almira çok güzel.

Adalet Yağcı
29-09-2010, 20:05
Adalet hanım tarafından gönderilmiş olan Daturam...

Katmerli ve mor renkte. Şu ana kadar 6 adet çiçek açıp, soldu.

165689

Yakın plan, makro çekmeye çalıştım.

Güle güle büyüsün, bol tohum versin inşallah.

Adalet Yağcı
29-09-2010, 20:07
Almira'cığım, sen ne yaptın bunlara, hepsi de azman olmuşlar.
Akşamları kokudan sarhoş oluyorsundur :D

Güler
29-09-2010, 20:40
Hepsi de çok güzel, benim beyazlar akşamları çok güzel kokuyordu ama bu sene kalmadılar.

memet
11-11-2010, 17:33
Aslında lantana camara aldım da, serada da bir tur attım.

Hydrosuccess
29-11-2010, 14:59
Çatlayan tohum kapsülü ve tohumların görünümü.

Perihan Bayram
16-12-2010, 17:17
Yabani datura,çiçekleri kurutulup nefes darlığı için kullanılıyor galiba,ama genede inanmıyalım.

virtue way
24-06-2011, 02:34
Herkese merhaba, ben datura tohumu arıyorum. yardımcı olursanız sevinirim...

Zafer İnandıklı
12-09-2011, 22:40
Tohumları sayın Zeki Yağlı'nın hediyesi. Mor ve beyaz renkler. Beyazda maalesef başarılı olmadım.
Bu güzel bitkiyi ilk defa yakından görüp, kokusunu duydum.
Teşekkürler Zeki bey.

Orhan Özbilgiç
15-09-2011, 20:01
Benimde, bu sene çok sayıda mor çiçekli daturam büyüdü. On günden bu yana çiçekleniyorlar. Beyaz çiçeklisi ise sadece bir kök! O da ancak bugün çiçeklenmeye başladı.
Bahçemde ayrıca onlarca yabani (Yalınkat- Beyaz Çiçekli- Dikenli tohum keseli) kendiliğinden çıkıyor. Ama ben söküp atıyorum.

Morlardan birkaç fotoğraf.

245854

245855

245856

Beyaz Daturam.

245857

245858

gulşen
16-09-2011, 00:11
daturalarınız çok güzelmiş orhan bey mşallah bizim burda sadece sarısı var.katmerlilerde yoğun kokulumu acaba

AgacSevdalisi
16-09-2011, 10:01
Adana' nın Karaisalı ilçesinde hemen hemen her yerde doğal olarak görülen bir çiçek. Amam Datura mı? Yoksa Angel's Trumpet mi? anlayamadım. Tohum kesesi ceviz büyüklüğünde ve dikenli. Sizce hangisi?

arnavut biberi
16-09-2011, 11:27
sn ağacsevdalısı aynısından bende buldum istanbulda ve çelik aldım kendime, sanıyorum bu datura ama bende tam emin olamadım çünkü bunun doğada baya bir çeşidi var normalde yabani datura yapraklaruının kenarları baya bir girintili çıkıntılı ama bizim bulduklarımız ise daha düz yapraklı ve hafif tüylü bir yapısı var. çiçekleride yulkarı doğru bakıyor ve tohum kesesi dikenli ben datura olduğu kanatindeyim şimdilik. diğer arkadaşlarında yorumlarını merakla bekliyecem.

Orhan Özbilgiç
16-09-2011, 11:49
daturalarınız çok güzelmiş orhan bey mşallah bizim burda sadece sarısı var.katmerlilerde yoğun kokulumu acaba

Sayın gulşen;
Daturalarımın tohumlarını üç yıl önce Sevgili Adalet Yağcı göndermişti. O yıldan beri sürekli ekiyorum ve şaşırtıyorum.

Herkes Daturalar için kokulu diyor ama ben maalesef kokusunu alamıyorum. Bilakis yaprakları ezilince kötü kokuyor.
Yabani Datura (Datura inoxia) da öyle. Bahçemde her yıl eylül ayı girince kendiliğinden çıkıyor. Onları söküp atıyorum.

Sarısını görmedim. Ama bende sarı açan Sevgili Zafer Bey'in armağanı, Brugmansia (Meleklerin Borusu) var. O gerçekten nefis kokuyor. Çiçekleri daturaya benziyor ama daturadan farkı, çiçeklerinin sarkık formda olması.

gulşen
16-09-2011, 13:55
o zaman benimki meleklerin borusu çünkü sarkık formda Zafer Beyin sayfasındakıyle aynı,

sakagun
16-09-2011, 21:06
Orhan Bey kokusunu alamıyorum demişsiniz ama sizin bana verdiğiniz datura mor açtı ve çok güzel kokuyor.

Orhan Özbilgiç
16-09-2011, 21:31
Orhan Bey kokusunu alamıyorum demişsiniz ama sizin bana verdiğiniz datura mor açtı ve çok güzel kokuyor.

Sayın sakagun;
Şu günlerde bahçemde, yoğun yasemin kokulu ve 24 saat kokan iki Kısmet ağacı, iki ayrı köşede geceleri kokan Melisa, birkaç ayrı yerde Selluka, Abelya, Ful yasemini ve Adi yasemin çiçekli durumda. Belkide, onların yaydığı koku daha baskın olduğundan ben pek algılayamıyorum.
Ama şimdi tekrar bahçeye inip, koklayacağım. Herkes kokulu diyor. Benim tersini iddia etmem söz konusu olamaz.

Evet, kokladım hemde 5-6 tane. İçlerinde yeni açmış olan biri gerçekten kokuyor. Ama dediğim gibi. Diğer bitkilerin kokusuna göre daha hafif bir koku. Haklıymışsınız.

cihan_as
16-09-2011, 22:05
Sn Orhan bey, datura kokusunu sabah erken saatlerde hissedebilirsiniz, diğer çiçeklerden çok farklı kokuya sahip.

Zafer İnandıklı
16-09-2011, 22:10
Orhan Ağabeyim, ben üç kokuyu bir arada duyunca kendimden geçtim. Siz bu kadar koku içinde... Maaşallah diyeyeyim, Ağabey
Mor daturanın kokusu Epiphyllum'un kokusuna çok yakın.

Orhan Özbilgiç
16-09-2011, 22:15
Sevgili cihan as;
Yarın sabah erkenden ilk işim daturaları koklamak olacak. Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.

Orhan Özbilgiç
16-09-2011, 22:24
Orhan Ağabeyim, ben üç kokuyu bir arada duyunca kendimden geçtim. Siz bu kadar koku içinde... Maaşallah diyeyeyim, Ağabey
Mor daturanın kokusu Epiphyllum'un kokusuna çok yakın.

Zafer' ciğim;
Ömrümüzün kalanının büyük bölümünü, böylesine bir bir ortamda geçirme şansına sahip olduğum için, çok mutluyum. Şükürler olsun.
Epiphyllum' uda birgün koklama şansını yakalarız elbette. Değilmi ki, Epiphyllum'um var. ;) O da gerçekleşir bir gün.

AgacSevdalisi
24-04-2012, 15:29
2010 yılında tohumdan yetiştirdiğim datura 2 sene geçmesine rağmen çiçeklenmedi. boyu 1 metre kadar olmuştu bende budadım, alttan üstten yeni sürgünler vererek çoğalmaya başladı. acaba bu sene çiçeğini görebilirmiyim? Neden çiçek açmadığı hakkında bilgi alabilirmiyim? Forumda okuduğum bilgi,lere göre ilk sene çiçek açması gerekiyordu. Acaba saksıda olduğundan dolayımı çiçek açmadı diyeceğim ama saksıda çok çiçeklisini gördüm.

ekru
26-04-2012, 08:27
Bunlarda benim tatulalarım. Düz olanın tohumunu Abşa'dan getirdim. Yabani kötü kokulu olanı bir arsada buldum. Katlı olanıda aldım. İsteyene yaz sonu tohum yollıyabilirim.

ekru
26-04-2012, 08:30
bende mor ve sarıda tohum almıştım ama onlar çıkmadı. aşşağıya doğru bakan cinslerinden tohumu olanlar banada yollıyabilirler mi ?

ekru
26-04-2012, 08:33
Herkese merhaba, ben datura tohumu arıyorum. yardımcı olursanız sevinirim...

bende bir sürü vardı hepsini toprağa attım. İsteresniz fideler çıkınca yollıyabilirim. **** sonbaharda bol bol tohum yollıyabilirim.

ekru
26-04-2012, 08:36
20982Gece cep telefonumla bu kadar çekebildim ;)

Benim kinin biride bu cinsten. Tohumunu sokkata açan bir tatuladan alıp Avşa'dan getirmiştim.

ekru
26-04-2012, 08:41
Benimkilerin iki kökü kuruyor yaz başında kuruyan kökten yenisi filizleniyor. Yabanisi tek yıllık.

sevgice
08-05-2012, 15:36
Merhabalar tohumdan çimlenen datura resmi varmı elinizde.Foruma eklermisiniz mümkünse.:rolleyes:Bende birsürü ekdim.Bir tane çıkdı ne büyüyor nede öldü.Sanki burdakilere de pek benzemiyor gibi.Bendekinin resmi aşşagıdaki gibi

Teşekkürler:)

292397

292398

selis
08-05-2012, 17:03
Sevgice bu defa doğru bitki çimlenmiş.. Yaprakları elinizle hafiften okşayın geriye kalan koku çirkin bir şeyse.. Bingo ;)

ERKEN48
28-06-2012, 07:31
mor çiçekli ve katmerli daturalarım açtı .Kokusu hemen yanında bulunan çiçekleri aşağıya doğru bakan çeşitle kıyaslanamayacak kadar kötü. Tohumları satın alırken birkaç kökün tüm bahçeyi kokulandıracağını yazıyordu ama maalesef öyle olmadı fakat görüntü olarak çok güzel.

selis
05-09-2012, 13:30
Brugmansia sanıyordum ama değilmiş..
Yaz başı tohumdan yetişti.. Bu kadar büyüyeceğini tahmin etmemiştim..
329839

Şimdiden istenmeyen bebekler için önlem alındı.. :p
329840

ekru
17-09-2012, 14:33
Bunlar benim Avşa'dan getiridiklerimi fidelerinden.Ama benimkiler limon gibi kokuyor. Kötü kokanlar ufak çiçekli olan yabaniler.

Selçuk Boz
17-10-2012, 02:20
Bu sene Mart ya da Nisan ayında, sn. hberbul'dan edindiğim tohumun çiçeğini sizlerle paylaşmak istedim.

339193

Bitkiyi balkonumda 20 cm.lik saksı içerisinde yetiştiriyorum. Çiçeği akşamları çok güzel kokuyor. Şimdiye kadar, tek tek olmak üzere toplam altı çiçek açtı. Şu anda üzerinde çiçek kalmadı. Ama üç tane dikenli tohum kesesi yaptı.

Kazasız belasız tohumlar oluşursa, Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) bölümünde paylaşmayı planlıyorum.

smnunal
17-10-2012, 08:01
Sayın Selçuk Boz, sizin çiçeğiniz katmerli mor datura. Toprakta veya daha büyük saksıda yetiştirmiş olsaydınız çok fazla çiçeklenmesi olacaktı bilginize.

Selçuk Boz
18-10-2012, 22:25
Sayın Selçuk Boz, sizin çiçeğiniz katmerli mor datura. Toprakta veya daha büyük saksıda yetiştirmiş olsaydınız çok fazla çiçeklenmesi olacaktı bilginize.

Size katılıyorum. Tohumlarını alır almaz, bitkiyi büyük bir saksıya şaşırtacağım.

Malesef doğrudan toprağa ekemiyorum, çünkü Karaman'ı terk ettiğimde bu güzel kokulu bitkiyi de terk etmek istemiyorum.

Bu arada, birkaç yerde beyaz renk ve tek kat çiçekleri olan, kendi kendine büyümüş daturalar da keşfettim çevremde. Endemik olduklarını hiç sanmıyorum. Zira bu çiçekleri iki yerde buldum. İkisi de yerleşim yeri hudutları içerisinde ve yol kenarlarındaydı. Bu iki yer de belediyelerin düzenleme yaptıkları peyzaj alanlarında değildi. Çiçekleri kötü olmamakla birlikte, benim çiçeklerimden daha değişik kokuyor, gibi geldi bana.

sındırgılı
19-10-2012, 08:14
Siz yine de toprak ile bulusturun. Gider iken de celik alip cogaltirsiniz. Gercekten, toprakta ve de bol gunesli yerde iyice serpiliyor. Onlari seyretmekte ayri bir zevk veriyor.
Ben de, Buyukada da yeni bir bahce kati aldigimdan, onu eski yerinde birakip celigini koklendirmeye calisiyorum.
Her sey gonlunuzce olsun.

Enver
21-12-2012, 10:16
Herkese selamlar
Bunlarda benim tohumdan yetiştirdiğim daturalarım.
20 tohumdan şu anda 11 tane çıktı. Ama hep farklı zamanlarda çıktı.
Cocopeat'e ekmiştim tohumlarımı sıcak bir ortamda üzerlerini streç film ile kapladım. şu anda iyi görünüyorlar. Baharda şaşırtmayı düşünüyorum.

xpreia
24-08-2013, 09:12
Muhteşem bir görsel şölen sunuyorlar. En kısa sürede tohum alıp bende ekmeyi düşünüyorum.

Ahmet Güngör 44
28-10-2013, 20:25
Bu Datura stromonium (Tohum kapsülleri diktir), Diğerleri ise Datura inoxa (Tohum kapsülleri aşağı doğru eğiktir). Tohum kapsüllerinin durumu ayırt edici özelliğidir.

Aysis
29-10-2013, 10:36
Çelikten ürer mi acaba?

Seferihisar da görüp aldığım bir çelik zamanlama yanlış olduğundan başarılı olmadı. kasım ayı içinde yapılacak bir çelikleme iyi sonuç verir mi acaba?.

Yoksa ben de tohumdan yetiştirmeyi mi denesem ? Ne dersiniz?

drhegeli
29-10-2013, 11:21
Çelikten ürer mi acaba?

Datura, tek yıllık bir bitkidir. Tüm tek yıllıklar gibi mevsiminde çiçeklenir, tohuma yatar ve ölür. Çelikten üretimde, çelik köklense bile mevsim geçeceğinden yaşatma şansı düşüktür. Bu nedenle tohumdan üretilir.

drhegeli
31-10-2013, 09:45
Sıklıkla birbirleriyle karıştırılan brugmansia ile daturayı ayırtemeye yarayacak bir tablo...

|Datura|Brugmansia
Bitki|Otsu| Çalı|
Boy (maks.)| 1,50m|8m|
Yaşam süresi* |Tek yıllık| Çok yıllık|
Çiçeklenme**|İlk fırsatta|1-1,5m boylanıp çatallanma yaptıktan sonra|
Çiçek yönü| Erekt (gökyüzüne bakar)|Sarkık (toprağa bakar)|
Tohum kapsülü| Dikenli, yuvarlak|Dikensiz, genelde eliptik|
Tohum||Mantarımsı bir doku ile çevrili|
Self-sowing***|+|-|
İstilacı|+|-|

*Bazı daturalar iki yıllık da olabilir.
**Tohumla üretimde...
***Tohumun doğada kendiliğinden çimlenmesi

Kaynak : Datura and Brugmansias (http://davesgarden.com/guides/articles/view/2176/)

murvettuncer
19-10-2014, 20:31
Merhabalar...Dün bir bahçe kenarında beyaz açmış minik bir çiçek gördüm, baktım adını bilemedim,biraz çekince kökünden çıktı zaten,heyecanla eve geldim hemen ektim.Sonra ağaçlar nette araştırmaya başladım benim minik datula imiş.ÇOK SEVİNDİM. İnanın parmak kadar ve açmış.Minişin fotoları

murvettuncer
19-10-2014, 20:35
---

h_dogan
31-10-2014, 20:56
---

Sizin bitki brugmansia değil datura.

Muda
14-12-2014, 22:00
Benim bildiğim datura da tek yıllık bir bitki idi. Hatırlardığım kadarı ile kötü kokardı. Sanırım yaprağını koparınca. Ancak arkadaşların anlattıkları ve resimlerdeki bitki ile benim çocukluğumdaki bitki farklı. Yaprakları tırtıklı. Arkadaşımız resmini yayınlamış.

http://www.agaclar.net/forum/192398-post21.htm

Sanırım bu tür çok yıllık. Diğeri ise tek yıllık. İlk defa geçtiğimiz yıl görmüştüm. İki yerde gördüm. Fotoğrafını bir yerde çektim. Anaç bitki çok fazla büyükmüş. Bu yıl gittiğim zaman her ikisi de aynı yerde yaşıyordu. Ancak biri geçtiğimiz yıl daha büyük ve güzel olmasına rağmen formunda %50 düşüş vardı. Bruğmansia ile çiçek büyüklüğü aynı büyüklükte idi. Aralarındaki tek fark birinin çiçeği yukarıya doğru diğeri aşağıya doğru bakıyor. Onun çiçekleri de kokuyordu.

Lonicera
07-11-2015, 13:25
Geçen seneki etkinlikten edindiğim mor datura , gecenin soğuğuna rağmen 3.katını açmaya çalışıyor. Ancak tohum namına bir eser yok bitkide.

lusoari
07-11-2015, 13:34
Arkadaşlar Datura tohumlarını nasıl ekebilirim, kaç günde filizlenir bilmiyorum, bu konu hakkında yardımcı olurmusunuz?

Lonicera
07-11-2015, 14:08
Arkadaşlar Datura tohumlarını nasıl ekebilirim, kaç günde filizlenir bilmiyorum, bu konu hakkında yardımcı olurmusunuz?

Hiç özel bir şey yapmanıza gerek yok. Sezon başladığında (son donlardan sonra) ister minik saksıya ister direkt yerine tohumlarınızı ekebilirsiniz. İsterseniz tohumları ekmeden önce 12 saat kadar ılık suda bekletip çimlenmesine yardımcı olun.

Ben Mart sonu Nisan ayı başında büyükçe bir saksı içerisine 3 tohum ekiyorum. Çimlendikten sonra en iyi gelişen ve sağlıklı olanı bırakıp diğerlerini koparıyorum. Çimlenmesi içeride 10 günü dışarıda ise 3 haftayı bulabiliyor. Tohumlarım tazeliği çok önemli.

lusoari
07-11-2015, 15:44
Teşekkür ederim, o zaman ben tohumları ocak ayında ekerim (ocak ayında komşunun serası 20 dereceyi buluyor, sürekli ısıtılan bir gül serası) ondan sonra ise sizin yaptığınız gibi iri olanı saksıda bırakırım, diğerlerinide toprağa şaşırtırım bem bu sayede saksıda olan yedeğim olmuş olur, toprakta olanlarıda seneye yeşerecek mi diye takip ederim. :)

Tekrar teşekkür ederim Sevgili Lonicera. ;)

serpil D
18-12-2015, 00:23
Beyaz katmerli Daturam...

bilenyum
01-10-2019, 10:06
Datura gördüğüm en arsız bitkilerden. Ayrıca çok yıllıklar. Ekildiği yer değiştirilmediğinde her yıl oradan çıkıyor ve hatta budanmaz ise çalı formu sabit duruyor. Ankara da -15 civarı soğuğa kadar dayanıklı kalıyor. Ben pek sevmiyorum işin aslı. Bu yıl budamamış olsaydık tohum etkinliğinde paylaşmak isterdim sizlerle

siflera12
21-11-2019, 06:48
Buda benim daturam [emoji4]
https://youtu.be/CphmBy7bas8

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi