PDA

View Full Version : melez sardunya üretimi

hira
23-04-2013, 19:47
bunun için iki farklı rengin aynı anda tomurcuklanması gerekiyor. bu ikisini başka sardunya bulunmayan bir ortama alıp tohum üretmek için birini seçiyoruz, buna ana sardunya, diğerine baba sardunya diyelim...

ana sardunyada ki öbek şeklindeki tomurcukların en sağlıklı görünen 3-4 tomurcuğunu üzerinde bırakıp diğerlerini ince bir makasla keselim. çiçekler yarı açmış durumdayken içindeki erkek organları kesip sadece dişi organları üzerinde bırakalım. baba sardunyadaki tüm tomurcuklar üzerinde kalmalı.

daha sonra bu iki sardunyayı birbirlerine çok yakın yere koyup, baba sardunyadaki polen tozlarının ana sardunyadaki dişi organa bulaşmasını sağlıyoruz. çiçekler solduğundaki oluşan tohumlardan üretilen sardunyalar bu iki farklı rengin melezi olarak ürüyor.

başarılar:)

Fagus Sylvatica
29-04-2013, 18:33
Bunu mutlaka denemeliyim. Bir tane çingene pembesi ve bir tane mor sardunya var. Düşünsene hira, nasıl güzel bir renk ortaya çıkar. Sağol bilgiler için :)

hira
30-04-2013, 21:28
bende henüz denemedim fagus,sabırsızlıkla sardunyaların açmasını bekliyorum:) sadece kırmızı açık şuan:)

Fagus Sylvatica
30-04-2013, 21:34
Ben de yeni tomurcuk bekliyorum. Eskilere arılar konmuştur çoktan.

hira
30-04-2013, 21:48
en çok sevdiğim 2 sardunyam tomurcuklansa hemen harekete geçeceğim:) gül sardunyan varmı fagus onunla denesen afet birşey çıkar herhalde:)

Fagus Sylvatica
01-05-2013, 08:37
Bu sene kucaklar dolusu çelik aldım milletten. Görsen deli gibi ellerimde onlarca sardunya dalıyla dolaşıyordum. (Geçen yıl soğuktan ölmüştü sardunyalar.) Belki aralarından çıkar da yaparım, iyi dedin. Belki kırçıllı renk falan da çıkar.

hira
01-05-2013, 21:37
gerçekten başarabilirsek süper olacak:)

Sihirlikaktus
11-06-2013, 10:51
Ben sardunyaları çok seven biri olarak bu melez işi çok hoşuma gitti ama bir türlü anlamadım nasıl olacak erkek dişi nerden nasıl kesip nasıl bırakacağımı bilemedim keşke resimli anlatılsaydı benim gibi bilmeyenlerde anlamış olurdu :)

kılıçh
11-06-2013, 11:29
evet bende başarıl olamadım bu işte yavrueğzı ve pembeyi deneyecektim...

mandalinleerik
11-06-2013, 11:32
keşke resimli anlatılsaydı benim gibi bilmeyenlerde anlamış olurdu :)

Bende çok merak ettim. Hira sanırım bu konuda bize yardımcı olur. Denemek istiyorum bende İzmir'de sardunyadan bol ne var :)

Hira bu işlemleri bize fotoğrafla anlatır mısın?

hira
13-06-2013, 01:13
;) vallahi napalım canım okuduklarınızdan anladığınız kadarıyla uygulamaya geçin:) bende henüz denemedim,foto moto yok:)

Sihirlikaktus
13-06-2013, 13:47
:) aklıma çok pis bi şekilde bu melez işi yatmıştı tüh yazlıkta bulunduğumdan bu durumuda pek araştıramıyorum zira cepten forumdayım :) bu iş için sardunya çicek yapısını bilmek imcelemek bilmek gerek hangisi erkek dişi öğrenmek gerek açmış sardunya ile oklaşmış çelikleri toprağa verip beklicekmiyiz?? Açan sardunca ok sardunyaya polen aşıyayıp farklı açmasını sağlayacak doğru anlamıyım ??? :))))))

hira
18-06-2013, 21:50
ben bir türlü fırsat bulupta yapamadım bu melezleme işini:( evde durduğum yok bu ara:( arkadaşlar bu işlemi yapan olmadı mı hiç?? çok merak ediyorum sonucu.

Muda
18-06-2013, 23:13
Sardunyada normal olarak tohum oluşması nedense çok az oluyor. Açılan ve farklı renklerdeki sardunyaları aynı zamanda yapmak gerekiyor. Ben amaryalislerde melezlemeyi denedim. Ancak onların büyüyüp çiçek açmaları çok daha uzun zaman alacak. Onlarda durum daha kolay. Çiçek olarak büyük oldukları için erkek ve dişi tozlaşma zamanını belirli bir tecrübeden sonra tam olarak anlaşılabiliyor. Yaptığım denemenin sonucunun ne olduğu tohumları gönderdiğim veya göndereceğim için büyütüp çiçek alabilirlerse gönderdiğim arkadaşlarımızda çıkacak. Çok az çiçeği deneme amaçlı yaptım. Sardunyaları hiç denemedim. Ancak her çiçek aynı olgunlukta bulunabilirse yapılabilir. Ben polenleri almak için farklı zamanlarda kuş tüyü veya kulak pamuğunun kullanılabileceğini düşünüyorum. Ben şimdiye kadar üç tane tohumdan sardunya yetiştirdim. Ancak onlarda melezleme denemesi yapmadım.

hira
18-06-2013, 23:30
teşekkür ederim cevabınız için:) ayrıca bir yüzsüzlük yapıp amaryalis tohumu göndereceğiniz arkadaş listesinde olmayı isterim:)

Muda
19-06-2013, 21:51
teşekkür ederim cevabınız için:) ayrıca bir yüzsüzlük yapıp amaryalis tohumu göndereceğiniz arkadaş listesinde olmayı isterim:)
İsim soyad ve adres bilgilerinizi gönderirseniz size de gönderebilirim.

hira
30-06-2013, 20:40
İsim soyad ve adres bilgilerinizi gönderirseniz size de gönderebilirim.

mesajınızı yeni fark ettim,çok teşekkür ediyorum.adresim özelinizde.

jojoba
16-07-2013, 18:42
sn.hira, yazkıdlarınızdan yola cıkarak bende sardunya melez üretmeyi deniyorum.pembe ve beyaz sardunyaları hepsinden ayrı bir ortamda tutup, yukarda anlattıgınız işlemi bir bir uyguladım.bakalım nasıl olacak

hira
17-07-2013, 20:15
sn.sinanelif, ben henüz girişimde bulunmadım ama deneyeceğim en kısa zamanda.
başarılar dilerim:)

h_dogan
27-07-2013, 11:38
Bizim burda pek tohum bağlamadığı için hiç düşünmedim doğrusu. Biz hep çelikten üretiyoruz. Bu site sayesinde yakında her şeyi deneyecem bitkiler üzerinde. :D Bir de ben deneyeyim bakalım.

İşlemi yapmadan önce bir tane açmış ve tomurcukları olan salkımı koparıp inceleyin. Erkek ve dişi organları tam kavradıktan sonra bu işlemi yapın yoksa pek başarılı olamazsınız. Bir de tomurcukların açmamış olması lazım yoksa arılar gezmiş olabilir.

hira
27-07-2013, 22:55
teşekkür ederiz h dogan :) beyazlım tomurcukta, acaba kırmızı mı yoksa pembe mi seçsem diğerini:) kararsız kaldım şimdi:) zor ama çok eğlenceli bir deney olacağı kesin:)

h_dogan
27-07-2013, 23:11
Bugün biraz bakayım dedim erkek ve dişi organlara. Oldukça hassas görünüyor erkek organları koparma işini cımbız kullanarak yapın ve dişi organa zarar vermemeye çalışın. Mümkünse çaprazlamayı kendiniz yapın o kadar uğraş boşa gitmesin derim. Tozlamayı yaptıktan sonra da bitkiyi tülle örtersiniz.

hira
28-07-2013, 00:11
tül güzel bir fikir:) en kısa zamanda deneyeceğim

jojoba
02-09-2013, 23:49
bu başlıktaki işlemleri bir bir uyguladım fakat şöyle bir sorun var ki, sardunyam tohum oluşturmadı.
ne yapmalıyım?

hira
19-09-2013, 01:23
:) bilemeyeceğim. sonuç nedir?

a_fan_of_barca
28-06-2015, 00:40
Galiba uzun suredir sardunya melezleme isiyle kimse mesgul olmamis :) konuyu canlandirmak gerek.
Evet, ben de yaklasik 1 aydir bu isle ugrasiyorum. Ugrasiyorum derken, yani ben sadece cicekleri tozlastiriyorum, tohumlar kendileri yetisiyor :) ben anne sardunya olarak beyaz, katmerli cicek acan, eski tip uzun boylu sardunya sectim. Baba sardunya olarak da yeni tip bol cicek acan bodur sardunyalar oluyor onlardan birini sectim. Cicekleri de yalinkat ve pembe uzerine kirmizi kircilli. Suni tozlama yaptim, simdi de tohum kapsulleri olusmus 2 haftadir uzerinde. Ama hala tohumlar olgunlasmadi. Dusunuyorum ki tohumlar yaz sonunda olgunlasir ve ben de tohumlari sonbahar'da ekerim. Adim adim melez sardunya uretmek icin bu yaptiklarimi fotografladim. En kisa zamanda fotograflari da ekleyecegim.

hira
28-06-2015, 00:50
Çok iyi yapmışsınız.. Bu bilgileri bir yerden okuyup buraya aktarmıştım ama tam olarak nedir, ne degildir haberim yok.. Görseli olması çok iyi olur, kafamıza kolay yerleşir en azından :) Aslında bu melezleme işi çok ilgimi ve merakımı uyandırıyor ama uğraş gerektirdiğinden hiç gözüm kesmedi bugüne dek.. Başarı sağlayabilecegimi bilsem çoktan denerdim belkide.

a_fan_of_barca
28-06-2015, 16:20
Ayrıntılar sonrakı mesajda

a_fan_of_barca
28-06-2015, 16:34
1-ci resimde tozlasmadan once anne sardunyanin cicegi. 2-ci resimde baba sardunyanin cicegi. Baba sardunyanin cicek obeginin altina beyaz kagit tutarak polen keselerinin kagidin uzerine dusmesini sagladim (bunu, baba sardunyanin cicek obegini sallayarak yaptim). 3-cu resimde kagit uzerinde polen keselerini goruyorsunuz. Sonra bu polen keselerini, cimbiz yardimiyla bir bir alarak anne sardunyanin disi organina dokundurarak tozlasmayi sagladim. 4-cu resimde cimbizla aldigim polen kesesini goruyorsunuz. 5-ci resimde de tozlasmadan sonra anne sardunyanin cicegi. Tozlasmadan sonra disi cicegin uzeri sari renkli polenlerle kapli.
Not : anne sardunyanin cicekleri en az 2 gun, en gec 3 gun once acmis olmali. Cunku disi organ cicek actiktan 2 gun sonra olgunlasiyor. 3 gun sonra da tozlasma ozelligini yitiriyor.

a_fan_of_barca
28-06-2015, 17:18
Bunlar da tozlaşmadan sonrakı ilk 4 gün içinde tohum kapsülünün gelişimi

a_fan_of_barca
02-07-2015, 19:31
Ben melez tohumlar son bahara kadar olgunlaşır diyordum, ama hızlı çıktılar. Artık olgunlaşma tamamlanmak üzere. Tohumların kendiliğinden kuruyup dökülmeye başlamasını bekleyeceğim.

a_fan_of_barca
04-07-2015, 23:05
Melez sardunya tohumlarım artık tamamen olgunlaştı :p Sadece tohumların kuruyup kendiliğinden önce birinci resimdeki gibi kıvrılmasını, sonraysa ikinci resimdeki gibi kıvrılmış tohumların içinden tüylü kısmın çıkmasını bekleyeceğim. O hala geldiğinde fotoğraflayıp resmini buraya ekleyeceğim. Ondan sonra tohumları alıp ekmeği düşünüyorum. Ama tohumlar artık hazır ;) Aşağıdaki resimleri internetten buldum

hira
04-07-2015, 23:40
Ben merakla sonucu bekleyecegim :)

a_fan_of_barca
05-07-2015, 11:43
Dun gece sabaha karsi baktigimda artik tohumlar kivrilmaya baslamisti. Resimde de kivrilmanin basladigini gore bilirsiniz

a_fan_of_barca
05-07-2015, 11:53
Ama simdi baktigimda, artik kivrilmisti. Hemen fotograflamaya calistim. Umarim iyi pozlardan fotograflaya bilmisim.
Demek ki kivrilma cok cabuk oluyor. Muhtemelen gunes dogdugu zaman artik kivrilmisti. Tohumlarin olgunlasmasi da dusundugumden hizli olmustu.

a_fan_of_barca
06-07-2015, 19:25
Merhaba, az önce melez sardunya tohumlarından birini, kaybettiğim hercai menekşenin küçük saksısına ektim. Birinci resimde saksı ve tohum, ikinci resimde yakından tohum, üçüncü resimde de toprağın üzerinde tohum görülüyor. Daha sonra tohumun üzerini örttüm ve saksıyı anne sardunyanın yanına koydum. Toprak ıslak olduğu için su vermedim. Toprağı kumlu ama verimli toprak. Gelişmeler oldukça paylaşacağım

a_fan_of_barca
12-07-2015, 22:49
Sonunda, ekimden 6 gün sonra, çimlenme gerçekleşti:D
6 gün önce, melezleme yaptığım sardunyadan ilk tohumu almıştım ve toprağa ekmiştim. Artık umudumu kesmeye başlamıştım ki, az önce saksıda tohumu ektiğim kısımda kabarıklık gördüm. Yakından bakınca tohumun çimlendiği görülüyor. Ben de yakın çekim yaptım

a_fan_of_barca
20-07-2015, 17:21
Melez sardunya büyümeye devam ediyor. Şimdiki hali resimdeki gibi. Elimde pembe ve beyaz sardunyadan başka sardunya yoktu. O yüzden bunlar arasında melezleme yapmıştım. Bunlardan da çok da ilginç bir sonuç beklemiyorum. Bakalım ne olacak

a_fan_of_barca
06-08-2015, 18:57
Melez sardunya tohumunun 25 günlük hali. Yapraklarında bir gariplik var. Albino değil, ama yaprakları soluk sarı renkte. Güneş mi fazla geldi böyle oldu, yoksa böyle yapraklı yeni bir sardunya çeşidi mi oluştu bilmiyorum. Bekleyip göreceğiz. Belki rengi zamanla düzelir, şimdi daha az güneş alan yerde. Albino olsaydı yaşama şansı olmazdı, ama sarı yapraklı olursa yaşayabilir.

Bugdaytanesi
06-08-2015, 21:03
Hummalı bir çalışma olmuş, ben de merakla bekleyenler listesine ekledim kendimi ��

Bugdaytanesi
05-09-2015, 20:36
Ne durumda melez Sardunya ? :)

a_fan_of_barca
05-09-2015, 22:26
Ne durumda melez Sardunya ? :)

Pek fazla gelişmediğini düşündüğüm için yeni resim eklemiyordum, ama şimdi mesajınızı görünce hemen resmini çektim :) Bence çok yavaş gelişiyor, şimdi mutfakta, güneye bakan pencere önünde duruyor. Büyüdükçe gelişme hızı da artıyor

Bugdaytanesi
15-09-2015, 00:20
Sarı yaprakta ısrarcı galiba �� 1 ay öncesine göre fena değil gibi, gözümüz sardunyalarda bol yaprak ve Çiçeğe Alışık olduğu için cılız geliyo.. Ama olsun, ne de olsa o bir melez sarduş, Nazlı olcak demek ki ��

Sihirlikaktus
13-05-2016, 17:34
Şu melez sardunyanızın durumunu bende merak ettim ne renk çıktı acaba

a_fan_of_barca
01-06-2016, 20:48
Şu melez sardunyanızın durumunu bende merak ettim ne renk çıktı acaba

Daha çiçek açacak boyuta ulaşamadı bir türlü :) Kış boyunca yavaş gelişimine devam etti. Nisan ayında aynı küçük saksıda kalması şartıyla toprak değişimi yaptım. Şimdi büyümesi hızlandı. En kısa zamanda fotoğraf da eklerim.

a_fan_of_barca
01-06-2016, 21:16
Bu da fotoğrafları :) Az önce çektim

Batı Rüzgarı
17-06-2016, 03:14
Daha çiçek açacak boyuta ulaşamadı bir türlü :) Kış boyunca yavaş gelişimine devam etti. Nisan ayında aynı küçük saksıda kalması şartıyla toprak değişimi yaptım. Şimdi büyümesi hızlandı. En kısa zamanda fotoğraf da eklerim.

öncelikle tebrik ederim.sabır isteyen bir işi başarmışsınız.benim minicik bir dal çeliğinden ürettiğim sardunyam o kadar kolay çiçekleniyorki ilk diktiğim zamanda bile bir tane çiçek vermişti.yani çiçek açması için çok da büyümesine gerek yok.
benim tavsiyem direk olarak güneş ışığına çıkarmanız.kendi deneyimlerime göre yaprakların soluk durması kocaman yapraklanması çiçek açmaması gibi sorunlar yetersiz gün ışığı ve sıcaklığından kaynaklanıyor.benim dışarıdaki sardunyamın minicik minicik yaprakları var ve üzerinde 7 top çiçek tomurcuğu var.öyleki toprağa çok yakın mesafede bile tomurcuk vermiş.sardunya melezini bende düşünüyorum ama her türlü sardunya da olurmu bilmiyorum.aslında sardunyayı pek sevmem kokusunu felan ama bu arsızlığı hoşuma gidiyor :)

ULDUZ
06-11-2016, 19:53
a fan of barca merhaba.Sizi tebrik ederim. Basarmissiniz. Bende sizin su melez guzelin acmasini bekleyenlerdenim. Acmadimi gala?

ULDUZ
29-04-2017, 17:24
Melez kiz cicek acmadimi acaba? Coook merak ediyorumda.

Отправлено с моего SM-J320H через Tapatalk

Batı Rüzgarı
15-06-2017, 02:21
farklı cins sardunyalar nesil veriyormu? yani sakız sardunya ve canan sardunya olabiliyormu?

bergenia
20-10-2017, 13:20
Film en heyecanlı yerinde bitti ya çiçeği göremedik:(

Saducelik
16-05-2020, 15:02
Merhaba, uzun zamandan beri güncelleme yapilmamis. cok merak ettim acaba Sardunyanizin son durumu nedir?:eek: