View Full Version : kadir_26 / Bahçe
kadir_26
19-04-2013, 21:46
Bahçenin bulunduğu şehir : Karabayır Bağları - Eskişehir
Bahçenin büyüklüğü : 450 M2
Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : Bahçemiz 3 cepheli olduğu için gündüz vakti günün değişik saatlerinde değişik bölgeler güneşi tam alıyor, kısmen şehir dışında ve yüksekte olduğumuz için yağışı şehre göre daha fazla alıyoruz.
Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 7a
Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb): Konut
Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı?
Bahçe dolgu toprağı ile bakımsız ve işlenmemiş haldeydi
Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz?
4 yıl önce sulama ve çimleme yapıldı, 3 yıl öce meyve fidanlarını diktim. Bu yıl mevsimlik ve çok yıllık bitkileri bahçemle buluşturmaya çalışıyorum.
Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı?
Kafamda bir eskiz vardı, adım adım onu uygulamaya çalışıyorum. Profesyonel destek almadım.
Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz
Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel)
Bahçemizin tüm bakım işlemlerini kendim yapıyorum.
Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir?
Giriş kış bahçesi, açık veranda, sebzelik, mini şelale, mini dere ve mini süs havuzu.
Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı?
Mini sera
Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler)
AĞAÇLAR;
1-Nektarin,
2-Vişne,
3-Kayısı,
4- Elma,
5- Armut,
6- Kiraz
7- Çam,
8- Böğürtlen,
9-Limon.
ÇİÇEKLER;
1- Çuha,
2- Gavura,
3- Lavanta,
4- Biberiye,
5- Lale,
6- Canna İndica,
7- İris,
8- Muscari,
9- Sakız Sardunya,
10- Petunya,
11- Süs Narı,
12- Bodur Gül ve sarmaşık gül,
13- Nergis,
14- Ortanca,
15- Yıldız Çiçeği,
16- Acem Halısı,
17- Çin Karanfili,
18- Kordilin (Cordyline Australis Purpurea),
19- Süs Yoncası,
20- Bodrum Papatyası,
21- Ceylan Gözü,
22- Orkide ( Şimdilik iç mekanda),
23- Yenigine (Şimdilik iç makenda),
24- Süs Narı,
25- Hercai Menekşe,
26- Altın Çanak,
27- Alev Ağacı.
SEBZELİK;
1- Pembe domates,
2- Siyah Domates,
3- Sivribiber,
4- Salatalık,
5- Fesleğen,
6- Nane,
7- Çilek.
Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı?
Varsa çok özel bir bitkinizin adı?
Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz?
Evet
Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl?
Hem kuyu, hem şehir şebekesi mevcut,
Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz?
Sulamayı buharlaşmanın olmadığı gece ve sabaha karşı saatlerde yapıyoruz, yağışlı günlerde otomatik sulamayı tamamen iptal ediyoruz.
Toprak özellikleri : Taşlı ve kireçli
Kompost yapıyor musunuz?
Hayır
Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu?
Evet, ekonomik nedenlerle çimlendirme sonrasına ertelemek zorunda kaldığımız bazı inşaat ve tesisat çalışmaları nedeniyle çim alanlarımız oldukça hırpalandı, daha iyi planlanabilirdi ama dediğim gibi yapmak istediklerimizle bütçe aynı zamanla örtüşmedi ve bazı işleri zamana yaymak zorunda kaldık. Daha iyi planlanabilir di.
Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz?
Yabani bitkiler dışında zirai mücadele yapmıyorum.
Bahçeniz organik mi?
Sebzelikte koyun gübresi dışında herhangi bir ilaç ya da toprak güçlendirici kullanmıyorum, çevrede ilaç kullanan komşularımız nedeniyle bahçemizin organik olduğunu söylemek pek doğru olmaz sanırım.
Hangi tip gübre kullanıyorsunuz?
Koyun gübresi.
Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı?
Hayır.
Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz?
Yağmurlama ve Damlama.
Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soğuk alıyor mu?
Hakim rüzgarımız Kuzey ve Kuzey- Batı olduğu ve şehre göre yüksek olduğumuz için hakim rüzgarlardan etkileniyoruz.
İyi ki yapmışım dedikleriniz neler?
Bahçeli bir evde yaşamayı tercih etmek.
Tetanoz aşısı oldunuz mu?
Evet
kadir_26
19-04-2013, 22:05
Evimizin girişindeki Hercai Menekşelerimiz.
kadir_26
19-04-2013, 22:12
Sardunyalarımız,
kadir_26
19-04-2013, 22:17
Çuhalarımız gitmekle kalmak arasında
kadir_26
19-04-2013, 22:21
Bodrum Papatyalarımız;
kadir_26
19-04-2013, 22:33
Veda edenlerimiz ve vedaya hazırlananlar;
Lalelerimizin bir kısmı açtılar ve veda ettiler bazıları yeni açıyor bazıları ise açmayı bekliyorlar.
Sümbüllerimiz ise güzel kokularını hafızamıza yazıp veda ettiler soğanlarımızı sığınağımızda ışık almayan bölümde hazırladığımız raflara etiketleyip koyacağız. Tekrar görüşmek dileğiyle tabi ki.
kadir_26
19-04-2013, 23:20
Bu yıl komşumla aramızda kot farkından kaynaklanan eğimli araziyi kazanmak için yaptırdığımız duvar dibine çit bitkisi olarak eklediğimiz çalı formundaki alev ağacı, altın çanak ve gavuralarımız.
kadir_26
19-04-2013, 23:25
Eskişehir gibi bir iklimde yaşatıp yaşatamayacağımdan emin olmamakla beraber çok form olarak çok beğendiğim Canna'lar yapraklarını bize gösterdi, ha keza nergis lerimizde aynı durumdalar.
kadir_26
19-04-2013, 23:29
Bahçemizdeki meyve ağaçlarından kiraz ve vişne çiçekteler, meyvelerini yemekte kısmet olur, inşallah.
bahce sayfaniz. Hayirli olsun sn kadir26.)))
kadir_26
20-04-2013, 06:47
Teşekkürler Sn. Yağmur, bahçemizin çok eksiği var, ilk kez bu yıl ayırabildiğim zamanla mesai sonrası birşeyler yapmaya çalışıyorum, umarım forum üyelerinin katkıları ve önerileriyle güzel bir bahçeyi buradan paylaşmaya devam edebilirim.
kadir_26
20-04-2013, 06:59
İstanbul'dan bir arkadaşımın getirdiği Ortancalarımız saksıda ve yarı gölgede, Orkide ve Yeniginemiz henüz içerde verandadaki yerlerini almayı bekliyorlar.
Bahçe sayfanız hayırlı olsun zamanla daha da güzel olacaktır. Elinize sağlık.
kadir_26
20-04-2013, 07:12
Bahçemizdeki diğer çiçek ve bitkilerimiz;
Biberiye, Yıldız çiçeği, çiçeklenmeye başlanan Cezayir Menekşemiz, çileklerimizde ilk çiçeklerini gösterdi, Çin Karanfillerimiz gelişmeye çalışıyor.
kadir_26
20-04-2013, 07:14
Teşekkürler Sn. H_Doğan
kadir_26
20-04-2013, 07:25
Bahçemizin genel görüntüleri;
Hoş geldiniz. Bahçeniz çok güzel.
Bahçe sayfanız hayırlı olsun
şimdiden güzel bir bahçe olacağa benziyor
soğanlı bitkileri ben topraktan çıkartmıyorum sizde çıkartmayınki seneye çoğalsınlar
kadir_26
20-04-2013, 11:40
Sn. Perimar ve Sn. Sedoş,
teşekkür ederim, soğanlar konusunda uyarınızı dikkate alacağım.
kadir_26
20-04-2013, 11:53
Bu yıl ilk kez bahçemizle tanışan Süs Yoncası bana çok sağlıksız görünmekle beraber çiçek verdi :)) Gelişmesi ve yayılması dileğiyle.
Hoşgeldiniz, bahçe sahifeniz hayırlı olsun....Hercaileriniz ve Çuhalarınız , çok güzeldiler...
Resimlerin devamını bekleriz...Selam ve sevgiler....:)
ibrahimcetin
20-04-2013, 12:29
SAYIN kadir_26
bahçe sayfanız hayırlı olsun kolay gelsin
kadir_26
20-04-2013, 12:50
Sn. Berrinb teşekkürler. Aslında acemilik çuhaların yerini yanlış seçtim sanırım daha gölge bir alan seçip ömürlerini uzatabilirdim Hercaileri bende çok beğeniyorum..
Teşekkürler Sn. İbrahimcetin hepimize kolay gelsin :))
serkan_istanbul
20-04-2013, 13:05
Sayfanız hayırlı olsun. Bol çiçekli günler dilerim.
kadir_26
20-04-2013, 13:45
Teşekkürler Sn. Serkan_Istanbul. Sizlere de bol ve sağlıklı çiçekler dilerim.
Biraz da bahçenin 2 ay önceki halini ve mini şelale dere ve havuz yapımını paylaşmak istiyorum. Aslında belkide bahçe başlığını açarken kronolojik olarak buradan başlamam gerekirdi ne yazık ki çiçekleri biran önce paylaşayım derken acele ettim bu safhayı sona sakladım.
2 Ay öncesine kadar bahçede daha önce de bahsettiğim gibi sadece çim ve meyva ağaçları vardı. 2 ay önce bu yaz daha gelişmiş bir bahçeye sahip olmak isteyince bahçeye bir odak noktası eklemek istedim ve geçen sonbaharda duvar ve dolgu ile kazandığım alana bir mini şelale dere ve süs havuzu yapmaya karar verdim.
- Önce bahçeden daha önce çıkan ve bir gün değerlendiririm dediğim kayaları şelale alanına taşıdım,
- Devamına 8 metre bir dere yatağı kazdım, 2 derece akıntı verdim ve bir taşma ile devir daim olacak suyun birikeceği mini havuzun yerini tesfiye ettim.
- Tesfiyeden sonra zemine EPDM Membranı sermeden önce membranın delinmesini önlemek amacıyla beyaz strafor ile kapladım, üzerine membranı serdim.
- Buarada dere yatağına sereceğim bol miktarda tamburlanmış çeşitli taşlarla dere taşlarını ve peyzajda kullanmayı planladığım, kayrak, zebra rock ve boru taşlarını sipariş ettim ve onlarda elime geçtiler.
- Daha sonra ithal TIR brandasını (Açık Gri renk) Membranın üzerine serdim ve sipariş ettiğim tanburlanmış taş ve dere taşlarını derenin tabanına, kayrak taşlarını kenar bordürü olarak dere ve havuz kenarına serdim.
- Zebra rock ve diğer boru taşlarını şelale ve dere kenarında yer alan çiçek havuzlarına serpiştirdim. Bir kısım dere taşını da çiçek havuzlarının kenarına bordür olarak serdim.
- Aşağıdaki fotolarda başlarda dere kenarında görünen ligustrumları diğer arka bahçe kenarında duvar diplerine taşıdım. Onlardan boşalan alana Alev Ağacı, Altın Çanak, Gavura ve Lavantaları ektim.
-
kadir_26
20-04-2013, 13:47
Dere ve düzenleme fotoğraflarının devamı
kadir_26
20-04-2013, 14:25
Bu işler devam ederken Yalova ve Eskişehir de ki fidanlıklardan sipariş ettiğim çiçeklerimiz geldi, bir taraftan bahçeyi toparlamaya çalıştım, çimlerin bakımını yapmaya çalıştım (çimlerin halini önceki fotoğraflarda görmüşsünüzdür).
Diğer taraftan akşam saatlerinde hala çok serin olması nedeniyle kullanmaya başlayamadığımız verandayı çalışma alanı olarak ele geçirdim. Veranda da gelen siparişlerin topraklarını hazırladım, bahçede toprak eklenecek çiçek havuzlarına eklemeleri yaptım, siparişlerin toprağa aktarılacak olanlarını toprağa saksılara aktarılacak olanlarını saksılara aktardım. 2 aylık bu çalışmanın sonuçlarını ve geldiğim noktayı yukarıda paylaşmaya çalıştım ve kısmet olursa paylaşmaya devam edeceğim.
Bu arada her türlü eleştiri ve öneriye de açık olduğumu tekrar belirtmek isterim. Sizlerin tecrübeleriyle daha güzel bir bahçe yaratmak mümkün olacaktır diye düşünüyorum.
Bol ve sağlıklı çiçekler dilerim.
dilek aydemir
24-04-2013, 09:20
umarım herşey gönlünüzce olUR, derenin yapılışının devamını merak ediyorum, bende o tür birşey istiyorum, sizinkinden epey faydalandım ama sonucuda görsem daha iyi olur, güzel olacağa benziyor. bahçeniz ve sayfanız hayırlı olsun
Bah çe sayfanız hayırlı olsun. Bahçeniz çok güzel dere ile beraber eminim daha güzel olacak. Allah sevdikleriniz ile beraber güzel mutlu oturmayı nasip etsin.
Cymbelina
24-04-2013, 22:20
Sayfanız ve bahçeniz hayırlı olsun. Mini derenizin bitmiş halini de bizimle paylaşın lütfen, o da çok hoş duracaktır.
kadir_26
26-04-2013, 17:27
Merhabalar,
Çok özür dileyerek bir yurtdışı iki yurtiçi seyahat nedeniyle foruma yazamadım halen seyahatler devam ediyor. İyi dileklerini sunan herkese çok teşekkür ederim. İtalya da arkadaşıma ait seraları gezmenin keyfini ve dere detaylarını seyahatlere ilk ara verdiğimde paylaşacağım.
Herkese bol çiçekli günler dilerim.
kadir_26
01-05-2013, 21:20
Tekrar merhabalar,
seyahatlerden sonra tekrar foruma yazabiliyor olmak çok güzel, aşağıdaki fotoğraflar bir önceki mesajımda da belirttiğim İtalya'da bir arkadaşımın seralarında üretilen çiçeklerin bazılarını içeriyor. Bu fotoları burada bu başlıkta paylaşmak ne kadar doğru bilemiyorum, çünkü başlık bahçemizin başlığı ama paylaşmadan da edemeyeceğim. Fotoğraflardan sonra kısa bir yazı ile bu çok özel sera nın işlevinden bahsedeceğim, elbette çiçekler beni çok cezbediyor ama asıl olan bu kısa yazıyı okuduktan sonra hepimizin ilgi odağı olan çiçeklerle haşır neşir olmanın bu güzelliklerin hobimiz olmasının ne kadar doğru olduğunu bir kez daha teyit etmiş olacağız.
İtalya Sera Fotoğrafları
kadir_26
01-05-2013, 21:34
Gelelim bu seraların kerametine;
Yaklaşık 24 yıldır tanıştığım ve birlikte olmaktan çok mutlu olduğum bu dostlarıma ait bu sera aslında ticari bir faaliyet gibi görünse aslında arka planda çok farklı bir işlevi var.
Bu seralar, bir şekilde madde bağımlısı olmuş kişilerin, terapi gördüğü bir terapi grubunun bir parçası.
Burada terapideki çocuklar (çocuklar diyorum çünkü bir çoğu ne yazık ki oldukça gençler) içlerinde hala bir yerlerde kalan sevgiyi, faydalı olma, fayda üretme ve özgüven duygularını tekrar ortaya çıkarmak için değişik ilgi alanlarıyla uğraşıyorlar.
Bu seralarda bu terapi çalışmasına aracılık eden önemli araçlardan biri terapideki çocuklar arzu ederlerse bu seralarda gönüllüler ile birlikte çalışarak hem terapi grubunun devamlılığını hem de yeniden üreterek birşeyler ortaya çıkararak zaman zaman fideden zaman zaman tohumdan güzel çiçekleler üreterek ortaya koymanın başarısıyla motive oluyorlar ve yeniden ait oldukları topluma katılmaya adım adım yaklaşıyorlar.
Bu nedenle bu seralar hem çiçekleriyle hem de üstlendiği farklı misyonuyla benim için çok özeller bu nedenle işin felsefesine girmeden kısaca da olsa paylaşmadan edemedim.
kadir_26
02-05-2013, 12:10
İtalya'dan bu seyahatin anısı olarak getirmeye karar verdiğim Sukulentleri dönüş günü önce köklü ve topraklı olarak çıkardım, daha sonra kağıt havlulardan hazırladığım tüplere yerleştirdim, yolculuğa başlamadan önce onları ıslatıp fermuarlı bir poşete yerleştirdim ve kabiniçi el bagajında Eskişehir'e kadar sağ sağlim getirdim :). Gelir gelmez saksıda toprakla buluşturdum.
kadir_26
02-05-2013, 12:15
Dönüşte en güzel sürprizi Nergis ler yaptı biri açmış diğeri eli kulağındaydı.
kadir_26
02-05-2013, 12:20
Bunlarda gözlerinin içine baktığım muscarilerim,
milaca2010
03-05-2013, 22:36
Bahçe sayfanız hayırlı olsun sn. kadir_26; Güzel çalışmalar yapmaktasınız, kısa bir zaman sonra çok farklı ve keyifli bir bahçeniz olacağından eminim, kolay gelsin.
Güzel paylaşımlar dileğiyle, esen kalınız...
kadir_26
04-05-2013, 12:20
Teşekkür ederim Sn. Milaca2010,
Bu yıl bahçe ile ilgilenmeye ve geliştirmeye çalışıyorum, bence her bahçenin bir kimliğinin olması gerekir. Bahçenin kimliğinin oturması için yıllar gerektiğinin farkındayım. Bu yıl ancak çalışmaya başlayabildim, benim gibi acemi birinin bahçeye bir kimlik kazandırması kaç yıl sürer siz tahmin edin :)). Başlamak bitirmenin yarısı dedim ve başladım bakalım ortaya ne çıkacak.
Veda eden çuhaların bir kısmından boş kalan yerlere aşağıdaki bitkiyi ektim ama adını bilmiyorum.
kadir_26
04-05-2013, 12:24
Verandadaki ağa küpe çiçeği takılmış :)
kadir_26
04-05-2013, 12:32
Süs Yoncam toprak vazo saksıya geçtikten sonra çoştuda coştu ve çiçeklerini verdi,
Dörtgözle beklediğim Ceylangözü çiçeğe döndü,
Bodur güllerimin keyifleride yavaş yavaş kendilerine geliyor.
kadir_26
04-05-2013, 12:37
Bahçemizle bu yıl ilk kez tanışan ve duvar dibine çit bitkisi olarak ektiğim Gavura nın dün ilk çiçeğini gördük, gözümüz açık gitmez artık :)
kadir_26
04-05-2013, 16:41
Sukulent'im hiç yoktu pek çok oldu : İnşallah yaşatır ve çoğaltabilirim, bunu İtalya'dan saksı ile getirdim : )
İkinci fotoğrafta ise Şebboylarımdan birinin close-up çekimi yer alıyor.
Cymbelina
04-05-2013, 19:10
38 nolu mesajınızdaki çiçeği ben papatyaya benzettim, bazı papatya türleri hatta kırmızıya yakın koyu pembe oluyor ya, papatyanın da bir sürü türü var gerçi. Ama daha iyi bilen arkadaşlarımız vardır mutlaka:)
kadir_26
04-05-2013, 21:21
Teşekkürler Sn. Cymbelina, papatya olabilir, Ustalarımızdan bir yanıt gelir sanırım.
milaca2010
05-05-2013, 00:22
Teşekkür ederim Sn. Milaca2010,
Bu yıl bahçe ile ilgilenmeye ve geliştirmeye çalışıyorum, bence her bahçenin bir kimliğinin olması gerekir. Bahçenin kimliğinin oturması için yıllar gerektiğinin farkındayım. Bu yıl ancak çalışmaya başlayabildim, benim gibi acemi birinin bahçeye bir kimlik kazandırması kaç yıl sürer siz tahmin edin :)). Başlamak bitirmenin yarısı dedim ve başladım bakalım ortaya ne çıkacak.
Veda eden çuhaların bir kısmından boş kalan yerlere aşağıdaki bitkiyi ektim ama adını bilmiyorum.
Kasımpatı familyasından Krizantem'e benzettim sn. kadir_26; Bahçeniz zamanla arzu ettiğiniz gibi olacaktır.
Gülleriniz ve bordo renk çiçeğiyle ceylan sardunyanız çok güzel.
Bol çiçekli zamanlarınız olsun.
Esen kalınız...
YeniGine
05-05-2013, 00:58
Sayın kadir_26 sayfanız hayrlı olsun, hoşgelmişsiniz. Gördüğüm kadarı ile maşallah güzel bir bahçe ile birlikte iyi bir bitki sever geliyor.
Ellerinize sağlık.
kadir_26
05-05-2013, 23:28
Sn. Milaca2010 yanıtınız için teşekkür ederim, siz krizantem olarak belirtince webden baktım evet doğru.
Sn. YeniGine iyi dilekleriniz için teşekkür ederim, yolun başındayım ama dediğiniz gibi doğayı çok seviyorum bahçeli bir ev çocukluk hayalimdi geçte olsa gerçekleşti ve bu yıl sonunda bahçeye gereken ilgiyi göstermeye çalışıyorum, umarım sizler gibi forumdaki diğer bir çok üyenin tecrübelerinden yararlanarak başarırım.
Bu gün mini dere ve mini şelaleye ilk defa su verdim geçici elektrik tesisatı (uzatma kablosu ile :p ) ilk defa suyu devir daim ettim en azından sistemin çalıştığını gördüm, suyun şırıltısını duydum. Şimdi sıra geldi dere içine su bitkileri bulmaya. Ne derya denizmiş meğer bu hobi git git bitmiyor, neyse ki böyle olsun yarın ne yapacağım diye düşünmüyorum, her daim yapacak bir iş var :) .
Mini şelalemiz ve deremiz.
YeniGine
05-05-2013, 23:38
Maşallah maşallah çok güzel olmuş Sayın kadir26, gönlünüze sağlık. Harika gerçekten.
Cymbelina
06-05-2013, 14:16
. Şimdi sıra geldi dere içine su bitkileri bulmaya.
Sayın kadir-26, bunun için Sn Ahmeter'in bahçesindeki örneklere bakabilirsiniz, ki zaten görmüşsünüzdür sanıyorum. Ayrıca Sn Nuri Mürvet hoca da fikir verebilir, bu konuyla alakalı açtığı başlık olması lazım. Benim ilk aklıma gelenler bunlar oldu. Şelale ve dere çok güzel olacak;) elinize sağlık.
kadir_26
06-05-2013, 15:48
Sn. Cymbelina,
yönlendirmeniz için teşekkürler Sn. Ahmeter bahçesini gezmiştim, bu akşam her iki önerinizi de daha detaylı inceleyeceğim.
kadir_26
08-05-2013, 16:40
Bahçede herşey iyi gidiyor derken, arka bahçede bulunan elma ve armutta yaprak büken dedikleri zararlı ile tanışmış oldum :(.
Soluğu bu gün zirai ilaç satan bir yerdealdım, götürdüğüm yaprak numunesi üzerine 2 ilaç verdiler, biri toz biri sıvı isimlerini hatırlamıyorum, hemen uygulamaya başlamam söylendi akşam ilaçlama yapacağım :((
Sn. kadir_26 bunlar doğal şeyler sonuçta bitkiler canlı varlıklar. Sorununuzu en kısa sürede çözersiniz umarım. Hevesiniz kırılmasın.
kadir_26
08-05-2013, 19:54
Sn. h_dogan, yolun başındayız, daha nelere karşılaşacağım kimbilir:) bilemiyoruz, bunu da işin doğal sonucu olarak görmek ve tecrübe edinmek lazım.
Kolay kolay pes etmem :)
kadir_26
18-05-2013, 15:33
Merhabalar,
işler güçler ve yine araya giren bir Napoli ziyaretinden sonra hem bahçemizi hem de sayfayı ihmal etdiğimi farkettim, ama bahçe öcünü fena aldı, dün akşam 5 saat davetsiz yabani otları temizlemekle uğraştım, elbette hepsi bitmedi ama büyük bir kısmıyla vedalaştık :)
Buarada bahçede güzellikler yaşanmaya devam ediyor, bir çok çiçeğim yerlerine alıştılar ve gelişiyorlar. En sevindiğim ise tek kokulu gülümün tomurcuklarının açması oldu. Her akşam kokusunu içime çekiyor ve keyfini sürerken diğer taraftanda bahçeye ayrı bir renk ve doku katacağına inandığım İstanbul'a sipariş ettiğim Su sümbülü (Eichhornia crassipes) Kokulu -mini dereye, Pembe Çiçekli Nilüfer (Nymphaea Hollandia) - mini havuza, Clematis Multiblue- (Mavi Katlı Yaban Asma) Fidanı ve Mor Salkım [Wisteria Sinensis] Sarmaşığımın hergün kargodan çıkmasını dört gözle bekliyorum.
Bahçe de buarada neler oldu neler bitti son halinin fotoğraflarını yarın sizlerle paylaşmaya çalışacağım ama bu arada geçen haftasonu araya giren Napoli seyahatinden bir kaç fotoğrafı bir sonraki mesajımda sizlerle paylaşmak istedim.
Kalın sağlıcakla..
kadir_26
18-05-2013, 15:43
Herkes yolda yürürken önüne bizim gibiler de nerede çiçek varsa oraya bakar, ben de 1 günlük Napoli ziyaretinde ilk fırsatta biraz sokaklarda yürüyüp gözü hep havalarda bir kaç fotoğraf çektim umarım beğenirsiniz.
İlk fotoğraf beni çok etkileyen bir fotoğraf biz burada gözlerinin içine bakarken naz yapan çiçeklerimiz canları isterse ne mekan ne ilgiye takılmadan bakın nerede yerleşip büyüyorlar.
İkinci fotoğraf ise çiçekleri çok seviyorum ama bahçem yok, balkonum yok, mekanım uygun değil bahanelerine sığınan çiçek severlere (!) atfen çektiğim bir fotoğraf :)
İyi seyirler,
kadir_26
18-05-2013, 15:47
Napoli Balkonlarına Devam..
kadir_26
18-05-2013, 15:52
Ve son fotoğraflar..
Birinci fotoğraf size de aşina geldi mi? :
milaca2010
19-05-2013, 00:13
Sn.kadir_26; Minik minik balkonların çiçeklerle ne kadar hoş, samimi ve sıcacık bir ortam oluşturduğu daracık Napoli sokaklarında, istemek ve sevmek lazım, birazda gelenekçilik.
Paylaşılarınız için teşekkürler, emeklerinize sağlık.
Esen kalınız...
kadir_26
19-05-2013, 19:15
Bahçedeki son durum;
Gülüm açtı, kokusu beni mest ediyor,
Ceylan Gözü iyice çiçeklendi :)
kadir_26
19-05-2013, 19:18
Sanırım Ortancam tomurcuklandı :)
Gavuralar çiçeklerle bezenmeye devam ediyor.
kadir_26
23-05-2013, 23:38
Merhabalar,
bu akşam oğlumun mezuniyet töreni sonrası bahçedeki havuzun mekanik temizliğini yapacak filtre sistemi ve aydınlatma için daha önce yaptığım geçici elektrik tesisatını nihayet kalıcı hale getirdim.
Bunun için aşağıdaki malzemeleri kullandım.
1- 210 x 280 x 130 Polyester Su geçirmez Pano,
2- Silikon ve silikon tabancası,
3- 4 lü grup priz,
4- 3 x 2,5 antigron kablo ve spiral kablo kanalı,
5- 2 adet 50x750x50mm kazık (pano ayakları için)
5- Çok amaçlı mini el matkabı, kesici, delici, zımpara uçları,
6- Tornavida, matkap, bel vs.
Dün akşam panonun içine 4 lü grup prizi panoyu delmemek için silikonla sabitledim.
Bu akşam veranda tarafından hazırladığımız sigorta kutusundan havuz başına 2 hat olarak 3 x 2.5 kabloyu, 20 cm genişlik ve 20 cm derinlik olmak üzere çimi kaldırarak hazırladığım kanaldan ve kemirgenlerden koruyacak olan spiral kablo kanalı içinden geçirerek taşıdım, çimi tekrar yerine serdim.
Panoyu havuz başında çaktığım kazıklara sabitlemeden önce panonun altından kabloların gireceği bölgeyi kağıt maskeleme bandı ile maskeleyerek dekupe ettim, bu bölge aynı zamanda bir şekilde pano içine su girmesi durumunda suyun da tahliye olacağı bir çıkış kanalı görevini de görecek (umarım buna gereksinim kalmaz) böylece tesisatı hazırladım ve panoyu havuz başına monte ettim.
kadir_26
23-05-2013, 23:41
Panoyu hazırlarken kullandığım mini el matkabı ve uçlar,
kadir_26
23-05-2013, 23:51
Yukarıdaki mesajda anlattıklarım bahçenin teferruatı idi, gelelim asıl konumuza :)
Daha önce bahsettiğim siparişlerimin bir kısmı nihayet bu gün geldiler.
Bugün gelenler;
1- Clematis Multiblue,
2- Mor salkım ve,
3- Su sümbülü.
Ne yazık ki aynı seraya Nilüfer de sipariş etmiştim ama onu gelecek hafta göndereceklerini ilettiler.
Su sümbülü dere kısmına konacak çok hızlı geliştiğini okuyorum umarım ki öyle olur :), nilüferde geldiğinde mini havuza yerleşecek.
kadir_26
26-05-2013, 23:37
Çilek hasatına başladık :)
kadir_26
27-05-2013, 22:52
Merhabalar,
bu akşam havuzun mekanik temizliği için bir filtre yapmaya karar verdim, evdeki malzemelerden ve tesisat için aldığım parçaları derledim topladım ve işe koyuldum.
Malzemeler;
1- Akvaryum kafa motoru,
2- Hortum adaptörü (2 adet),
3- Kelepçeler,
4-Turşu Bidonu,
5- Bahçe Hortumu (Kirli su girişine)
6- Çamaşır makinesi su hortumu
7- Hortum T bağlantı aparatı
Bu malzemeler filtrenin gövde inşaatında ky-ullandığım malzemeler, iç malzemeleri daha sonra paylaşacağım.
Önce turşu bidonuna kirli su giriş ve temiz su çıkışlarını daha önce paylaştığım el matkabı ve yuvarlak zımpara ucuyla açtım, ve hortum adaptörlerini giriş yukarıdan taşma ve çıkış yandan olacak şekilde taktım.
kadir_26
27-05-2013, 23:00
Daha sonra kirli su girişine T bağlantı adaptörünü kullanarak bahçe hortumundan bir aparat yaptım bu aparat fotoğrafta görüldüğü gibi yerleşecek ve daha iyi filtrasyon için kirli suyun filtre içinde kaynama gibi değil dönerek dolaşmasını sağlayacak.
kadir_26
27-05-2013, 23:33
Evdeki malzemelerle filtreyi "0" maliyetle çözeyim istedim ama olmadı :(.
Elimdeki akvaryum kafa motorunun 1m. yükseğe suyu basıp basmayacağından emin değildim ama artık eminim çünkü suyu filtreye basamadı :)
Yarın ilk iş en az 2m. ye suyu basabilecek ve saatte en az 1500 lt. sirkülasyon yapacak bir kafa motoru alacağım, önce filtreyi iç malzemeler olmadan deneyeceğim, istediğim debiyi yakalarsam havuz tarafına da basit bir şelale yapmayı planlıyorum.
Sistem beklediğim gibi çalışırsa yarın filtre iç malzemelerini de yerleştireceğim ve sizlerle paylaşacağım.
kadir_26
28-05-2013, 22:47
Filtre yapımına devam ediyoruz..
Bugün dünkü akvaryum kafa motorunun yetersiz kalması nedeniyle yeni bir kafa motoru almak zorunda kaldım, yeni motor;
- 1.8 m. yükseğe suyu basabiliyor,
- Kapasitesi 2000 Lt./saat,
- Enerji sarfiyatı 25 watt,
- Büyük partiküller için ön filtre nozulu - var,
- Debi ayar musluğu - var
Birinci fotoğrafta eski ve yeni motoru karşılaştırabilirsiniz,
İkici fotoğraf yeni kafa motoru ve
üçüncü fotoğraf büyük partiküller için ön filtre nozlu.
kadir_26
28-05-2013, 22:55
Filtre içinde kullandığım malzemeler;
1- Plastik bulaşık teli evimizin kraliçesinden,
2- Yorgancıdan son derece ucuza alınmış elyaf yaklaşık 2m. ben bunun 1/3 ünü kullandım,
3- Bir yüzeyi sert malzemeli olan bulaşık süngerleri elbette bunlarda hanımefendiden :),
4- Bol miktarda parça sünger artık ve atılmak üzere olanlarından koltuk döşemecisinden,
şimdilik malzemeler bunlar.
kadir_26
28-05-2013, 23:02
Önce en alta faydalı mikro organizmaların tutunabilmeleri için plastik bulaşık tellerini daha fazla tutunma yüzeyi sağlamak amacıyla aciyor ve en alta koyuyoruz, daha sonra elyafı tüm yüzeyi kaplayacak şekilde filtre içine seriyoruz, üzerine bu kez sert yüzeyleri üste gelecek şekilde bulaşık süngerlerini yerleştiriyoruz ve en son artık süngerleri boşlukları dolduracak şekilde filtre içine yerleştiriyoruz, kirli su ve filtreden gelen su bağlantılarını kontrol edip kapağı kontrol ederek sistemi bitiriyor ve devreye alıyoruz.
Güzel tarafı bu kez çalışıyor:)
kadir_26
28-05-2013, 23:15
Birazda bahçeye bakalım;
1-En son fotoğrafını paylaştığımdan bu yana üzerinde bir kaç tane gülü olan tek kokulu gülümün son hali,
2-Her türlü istilaya rağmen açmaya devam eden bodur gülüm (ilk fırsatta istilacılardan kendisini kurtaracağım)
3- Ceylangözü beni o kadar mutlu ediyor ki neredeyse çiçeklerden yapraklarını göremiyorum.
kadir_26
28-05-2013, 23:29
Bahçemizdeki az sayıda meyve ağaçlarında az sayıda da olsa meyvelerimiz olgunlaşmaya başladılar;
1- Vişne,
2- Kiraz,
3- Elma ne yazık ki yaprak büken denen zararlı musallat oldu, mücadeleye ve ilaçlamaya devam ediyorum,
4- Armut oda ne yazık ki yaprak büken zararlısının istilasında,
5-Nektarin
kadir_26
28-05-2013, 23:32
Bu akşamın son paylaşımı da böğürtlen olsun, böğürtlenimiz çiçeklenmeye başladı, hasatı da nasip olur inşallah,
Herkeze bol çiçekli, meyveli ve sağlıklı bitkiler :)
kadir_26
29-05-2013, 23:33
İstanbul'dan net üzerinden Clematis, morsalkım, ve su sümbülü ile birlikte sipariş ettiğim bitkilerimin sonuncusu ve hakikaten dört gözle beklediğim Pembe Çiçekli Nilüfer (Nymphaea Hollandia) nihayet bugün geldi. Bu aslında mutluluk veren bir olay olması gerekir macerada nereden çıktı diyeceksiniz ama macera o anda başladı. Bu kadar beklediğim bir çiçeği hemen görmek için koliyi açtım ve Nilüfer'in onca yolu baş aşağı seyrettiğini gördüm, ismini burada yazmayacağım siparişiniz X kargo şirketine verildi mailini her gördüğüm anda tüylerim diken diken olan kargo şirketi gene yapacağını yaptı ve beni şaşırtmamış oldu.
Nilüfer özenle içine yerleştirildiği poşette saksıdaki toprağı poşetin her yerinde ve neredeyse tüm yaprakları ciddi olarak zedelenmiş olarak karşımda, ben o anda çakan şimşekler esen fırtınalar eşliğinde sakin kalmaya çalışıyorum, umarım kısa sürede toparlar. Bu nokta da biran önce toparlaması için tavsiyelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
Toprağı ve kökleri satıcının tavsiyesi ile yine aynı saksıya koydum ve bugün dereye bıraktım.
İşte karşınızda benim Akrobat Nilüferim :)
kadir_26
29-05-2013, 23:38
Bu akşam Morsalkım ve Clematis multiblue yi bu yılı gçirecekleri saksılarına aktardım. Sabah güneşini alan verandadaki yerlerini aldılar.
canannuman
04-06-2013, 10:59
Maaşallah dere fikri çok güzel. Elinize emeğinize sağlık ektiklerinizin hepsi serpilince rüya gibi bir bahçe olacak İnşallah. Allah ağız tadı versin aileniz ile. Nilüferleri nereden aldınız acaba?
kadir_26
04-06-2013, 11:19
Sn. canannuman,
dilekleriniz için teşekkürler, nilüferi İstanbul'dan internet üzerinden aldım buradan link verebiliyormuyum bilmiyorum. Yanlışsa moderatörlerimiz silebilirler.
Online Bitki Fidan Market (http://www.efidanmarketim.com) dan aldım.
Esen kalınız.
sayın kadir_26, filtre yapımınız çok hoşuma gitti, uygulama sonucundan da bilgi verirseniz memnun olurum, saygılar
kadir_26
04-06-2013, 12:02
Sn. attar,
şuana kadar çalışmada bir sorun olmadı, temizliğe faydası da oldu, bu sistemin en güzel tarafı geliştirilebilir olması asıl kafamdaki bu değildi ve filtreyi bir ay geç çalıştırdım buarada güneşin etkisi ile yosunlaşma zaten olmuştu, sisteme ilk fırsat bulduğumda seramik halka ve aktif karbonda ilave ederek ve sistemdeki suyun bir kısmını da değiştirerek daha sağlıklı hale getirmeye çalışacağım. Daha da ileri ve iyi bir sistem haline getirebilmek için vesileyle hep beraber tartışabiliriz.
Esen kalınız.
kadir_26
25-06-2013, 21:42
Merhabalar,
Agaclar.net http://www.agaclar.net/forum/agaclar-net-toplanti-ve-gezileri/31164.htm (http://www.agaclar.net/forum/agaclar-net-toplanti-ve-gezileri/31164.htm) hazırlıkları nedeniyle bir süre ara verdiğim bahçe paylaşımına çok keyif alarak tamamladığımız etkinliğimizden sonra tekrar devam ediyorum.
Bu arada bahçeye yeni katılanlardan başlamak istiyorum.
1-Yasemin (Sevgili Kayınvalidemin İstanbu'dan bir dostunu ziyareti esnasında bizim bahçeden laf açılınca kendilerinin gönderdiği bir çiçek) gelir gelmez saksını değiştirdim bu yazı saksıda geçirsin sonra uygun bir yer bulup bahçede toprağa aktarmak istiyorum.
2- Lillium aslında 2 adet olarak ekmiştim ama biri önceki gün kızımın köpeği Helen' in gazabına uğradı soğanı ile çıkarmış tekrar ektim ama dalı kırık kurtarabileceğimi pek sanmıyorum en azından biri sağlam görünüyor, çiçek alıp alamayacağımı bilemiyorum.
3- Dahlia, şimdilik güzel gelişiyor Helen kızımızın gazabına uğramazsa bu yıl çiçeğini görmeyi çok arzu ediyorum.
kadir_26
25-06-2013, 21:44
Süs narlarımın bir tanesi ilk defa çiçek ve tomurcuk verdi,
kadir_26
25-06-2013, 21:51
Mini deredeki tek kök su sümbülüm bir tek çiçek verdi bakalım gerisi gelecek mi ilk kez sahip olduğum için merakla bekliyorum.
kadir_26
01-07-2013, 09:50
Agaclar.net Eskişehir toplantısı sonrası, rahatsızlığım nedeniyle sürekli yabani ot mücadelesi yapmak zorunda kaldığım, bahçedeki dolgu alanını ihmal edince o bölge aldı başını gitti biraz toparlanınca dün o bölgeyi önce ıslatıp toprağı yumuşattım ve tamamen temizlemeye çalıştım. Sonuç mükemmel olmasa da şimdilik en azından kontrol edilebilir boyuta geldi :)
İşte önce si ve sonrasına ilişkin görüntüler.
kadir_26
01-07-2013, 09:59
2-3 ay önce işyerinde budama esnasında ayırdığım asma çeliklerinin 2 tansesinin tuttuğunu yabani otları temizleyince gördüm bahçeyi ne kadar ihmal ettiğimi siz düşünün :)
kadir_26
01-07-2013, 10:03
Bu yıl büyük tereddütle bahçeye ektiğim Canna soğanlarından bir tanesi çiçeğe döndü, hatta sanırım yavrulamış olmalıki 2 tanesinin yanında yeni filizler de oluşmaya başladı :).
Çiçeğini de görürüz inşallah.
YeniGine
02-07-2013, 00:31
Sayın kadir_26 ot yolma çalışmanız gayet güzel olmuş, ellerinize sağlık... Valla ben nerede ise o işlemi hergün yapıyorum ki bina görevlisi otları biçerken çiçeklerime zarar vermesinler diye... Ama tabi bina görevlisi otları bir türlü biçemediği için otlar yine uzuyor; ben hadi tekrar ot yoluyorum... Sonuçta otları temizleyebilmek çok zor, hatta mümkün değil...
Kanalar; öncelikle renkleri güzel olacak gibi, benimkilerin renginde değil. Güzel bir öbek oluştururlarsa çok güzel duracaklardır... Yayılır da yayılırlar...
Ellerinize, gönlünüze sağlık...
kadir_26
02-07-2013, 10:16
Sayın kadir_26 ot yolma çalışmanız gayet güzel olmuş, ellerinize sağlık... Valla ben nerede ise o işlemi hergün yapıyorum ki bina görevlisi otları biçerken çiçeklerime zarar vermesinler diye... Ama tabi bina görevlisi otları bir türlü biçemediği için otlar yine uzuyor; ben hadi tekrar ot yoluyorum... Sonuçta otları temizleyebilmek çok zor, hatta mümkün değil...
Kanalar; öncelikle renkleri güzel olacak gibi, benimkilerin renginde değil. Güzel bir öbek oluştururlarsa çok güzel duracaklardır... Yayılır da yayılırlar...
Ellerinize, gönlünüze sağlık...
Sayın YeniGine,
dilekleriniz için teşekkür ederim.
Sadece bahçenin o bölümü bu yıl istinat duvarı yapıp dolgu ile kazanmaya çalıştığımız alan bu nedenle toprak oturana kadar herhangi bir çim ve iyileştirme çalışması yapamadık bu nedenle ve sizin de değindiğiniz gibi diğer bitkilere zarar vermemek için ben de bizzat kendim elle ve tek tek ayıklama yapıyorum. Bu bölgeden çıkan torbalar dolusu yabani ot vahameti gösteriyor, inşallah bundan sonra bu noktaya gelmeyiz.
Bu sonbaharda muhtemelen o bölgeyi malç ile ıslah edip bir nebze rahat ederim diye düşünüyorum. En kötü o bölgeyi büyük ağaç bölmelerle bölüp üzerindeki toprağı atacağım ve sera örtüsü serip yeni toprak sereceğim belki daha başarılı ve düzenli bir görünüm sağlarım, bakalım zaman ne gösterecek hep beraber göreceğiz :))
kadir_26
02-07-2013, 19:10
Aman aman Canna çiçek aşmış, buna en çok kızım sevindi, Canna CimBom'lu çıkınca :).
Acilen bir Siyah-Beyaz bir çiçek bulmam lazım kendim ve eşim için, Oğlum da Sarı-Lacivert isterse ne yapacağız bilemiyorum.
kadir_26
02-07-2013, 19:20
Su sümbülü iki yeni kök saldı, gelişimi şimdilik iyi gidiyor :)
Yeni kökler ve 2 numaralı yeni kök.
Sayın Kadir_26,
İlk defa bahçe sayfanıza girdim. Çok beğendim. Emeklerinize sağlık.
Nilüferinizin son durumunu merak ettim.
kadir_26
02-07-2013, 20:37
Sn .mozen,
Teşekkürler, yolun çok başındayım, okuyup öğrenip bahçeyi geliştirmeye çalışıyorum.
Ama hiç ihmale gelmiyor bir tarafı bitirdim derken diğer taraftan başka şeyler çıkıyor ama hiç boş kalmamak güzel sadece keyfini ne zaman süreceğiz onu merak etmeye başladım :))
Nilüfer'in son halini yarın fotoğraflayıp yayınlamaya çalışırım yeni yaprakları oluşuyor ama çiçek verip vermeyeceğini bilmiyorum.
Bahçeli ve müstakil bir evde oturan birisi olarak gerçekten bahçe ve ev ile uğraşmak çok keyifli ve yorucu. Sürekli yapılacak bir şeyler var :))
Hiç boş durmak yok.
kadir_26
03-07-2013, 23:07
Bir kaç gün önce bir arkadaşımı ziyaret ettiğimde masasının üstünde bir tabağın içinde bol miktarda dekor amaçlı şarap şişesi mantarını görünce doğal olarak her materyali saksı gibi görmeye başlama evresinde bir bitki sever olarak acaba bunlardan bende dekoratif birşeyler yaparmıyım düşüncesiyle 10 adet mantara el koydum.
Bu akşam ilk denememi yaptım. Eminim buna benzer bir çok uygulama görmüşsünüzdür bende kendi yorumumu katarak bir çalışma yaptım bakalım beğenecek misiniz?
Önce mantarı daha önceki çalışmalarımdan bildiğiniz Dremel seti kullanarak saksı formuna getirdim. Bu aşamada dikkatli çalışmak gerekiyor bir kaç bin devir dönem bir ucun mantarın parçalanması sonucunda parmaklarınıza neler yapabileceğini tahmin edersiniz bu nedenle acele etmeden sabırla mantarı oymak ve saksı formunu kazandırmak gerekiyor.
Saksımızı hazırladıktan sonra uzun yıllardır bizimle olan, arsız adeta kes kopyala yapıştır adını bilmediğim ama sukulent olduğunu düşündüğüm bitkimizden küçük bir parça koparıp saksımıza diktim.
Mantar saksımızı hazırladıktan sonra saksımızı tutacak olan sarmalı 1 mm. çelik yay telinden hazırladım, daha sonra bu teli evde bulduğum "Çiçek Sever Melek" biblomuzun standına CA ile sabitledim, bu sarmalada saksımızı tutturdum.
İşte evimizin "Çiçek Sever Meleği" :)
kadir_26
03-07-2013, 23:09
"Çiçek Sever Melek ve Mantar Saksısı" fotoğraflarının devamı
kadir_26
03-07-2013, 23:13
Bu akşam ki ikinci basit uygulama ise bir deniz kabuğuna yine aynı adını bilmediğim bitkiyi ekmek oldu, gördüğünüz gibi bu akşam çokkk büyük işlerle (!) uğraştım ama sonuçta ortaya hep küçük şeyler çıktı :)
Ama biz doğa severler zaten küçük şeylerden büyük mutluluklar çıkaran insanlar değil miyiz?
YeniGine
03-07-2013, 23:26
:eek: Sayın kadir_26 ellerinize sağlık çok güzel olmuş saksılarınız... Çok hoşuma gittiler.
kadir_26
03-07-2013, 23:38
Beğenmenize sevindim Sn. YeniGine. Teşekkürler.
Sayın kadir_26
Ellerinize sağlık. Çok güzel olmuş. Sabır işi.
kadir_26
04-07-2013, 09:29
Sn. mozen in sormuş olduğu Nilüfer in son durumu, bir çok yeni küçük yaprakları oluştu, daha önce de yazmıştım bu nilüfer ne yazık ki kargoda bütün yolu baş aşağı olarak gelmiş ve bir hayli yıpranmıştı, yavaş yavaş toparlandı ve yeni yapraklar verdiğini görüyorum.
Üreticinin tavsiyesi üzerine bu yıl saksı değiştirmedim kendi saksısında duruyor önümüzdeki yıl daha derin bölüme ve büyük saksıya geçireceğim.
Esen kalınız.
kadir_26
05-07-2013, 22:31
Sanirim Clematis Multiblue sürpriz yapacak :)
İlk kez Sn. Güler'in bahçesinde gördüğüm ve bahçemde muhakkak olmalı dediğim Clematis Multiblue' yi ilk kez bu yıl 24 Mayıs ta edindiğim bu bitkiden açıkcası bu yıl için çiçek beklentim yoktu, yerini beğenmiş olmalı ki sürpriz geliyor gibi..
Sn. Güler'in vesileyle kulakları çınlasın.
loveforlife
05-07-2013, 22:41
Kadir Bey,
Minyatür saksıcıklarınıza tek kelimeyle "bayıldım"! Küçük şeylerle mutlu olmak delilikse sayet biz hep deli olalım, olmaz mı?
Sevgi ve selam ile...
kadir_26
06-07-2013, 14:51
Kadir Bey,
Minyatür saksıcıklarınıza tek kelimeyle "bayıldım"! Küçük şeylerle mutlu olmak delilikse sayet biz hep deli olalım, olmaz mı?
Sevgi ve selam ile...
Merhabalar Sn. loveforlife,
Can sıkıntısı işte ne yapalım, boş kalınca bile böyle küçük şeylerle ilgileniyoruz ama bir yerinde bitki muhakkak oluyor, saksıdaki canlı bitkinin sukulent olduğunu düşünüyordum ve 1 haftadır ismini araştırıyordum ve bugün yabancı bir sitede buldum sonunda:)
Bu arada ismini de paylaşmak istiyorum, sukulentimizin adı : Crassula lycopodioides
Esen kalınız.
kadir_26
08-07-2013, 08:58
Bahçemizde ilkler yaşanmaya devam ediyor, maceralı yolculuğunu tamamladıktan sonra toparlanmaya başlayan nilüfer'imiz sürpriz yapma hazırlığında iken su sümbülümüz ikinci sürprizini yaptı bile ama ben merakla Nilüferin çiçeğinin açmasını bekleyeceğim, sipariş ettiğim gibi pembe ve kokulumu çıkacak acaba?
kadir_26
08-07-2013, 09:01
Dün mini derenin kenarında daha önce çuha ve yıllık süs bitkilerinin olduğu alanı temizledim ve o bölgeye Vinca (Rozet çiçeği) ve Zinnia ları ektim.
kadir_26
08-07-2013, 09:08
Sn. dogef'in Eskişehir Toplantısın da hediye ettiği kaktüslerin yanına bir iki de biz ilave edince onları artık farklı bir saksıya alma ihtiyacı oldu dün akşam onlarıda farklı bir saksıya hepsini aktardım.
kadir_26
08-07-2013, 09:16
Daha önce İtalya'dan anı olarak getirdiğim sukulentlerimize yine Eskişehir Toplantısın da Sn. loveforlife ın hediye ettiği ve evde olanlar ilave olunca onlarıda ayrı bir saksıya almaya kara verdim dün onlarıda tek saksıya aldım, yanlarına yeni kardeşler geldikçe sanırım daha zengin bir görünüm alacaktır.
Ciçekleriniz ve bahçeniz gün geçtikçe daha güzel hale geliyor. Çuha çiçeklerinizi keşke atmasaydınız. Tek yıllık değiller. Çuha çiçekleri yerini sevdikleri zaman genişliyor ve baharda ilk açan çiçeklerden oluyorlar.
kadir_26
08-07-2013, 09:44
Sayın Muda,
Teşekkürler, umarım hayalimdeki bahçeyi yaratmayı zaman içinde başarırım.
Bu arada çuhaları atmadım başka yarı gölge bir bölgeye taşıdım toprağı ile birlikte umarım dediğiniz gibi olurlar :)
kadir_26
08-07-2013, 10:05
Sn. Cymbelina'dan gelen margaret papatya fidelerinin gelişimi ve çiçeklerini bekliyoruz :)
kadir_26
10-07-2013, 20:43
Günün Sürprizi nilüferden geldi:) dün kapalı olan çiçek kapsülü bu gün açıldı ve çiçeğini gösterdi.
kadir_26
10-07-2013, 21:02
Bu sabah evden çok mutlu ayrıldım çokkk, çünkü ikinci sürprizi iris yaptı. Sağa sola serpiştirdiğim iris soğanlarından pek ses seda yoktu bu sabaha kadar :))
Arkada parmaklıkların arasından bu adam ne yapıyor beni mi çekiyor diye çok safca bakan kızımın kızı :) Helen.
Helen, Ankara'da yol kenarında bir arabanın altında muhtemelen bir aylık iken annesini kaybetmiş bir şekilde kızım tarafından bulundu, uzun bir süre civarda annesini aradılar ama bulamadılar. Tekrar sokağa terk edemediler, dört ay kadar bir süre kızımın öğrenci evinde yaşadı tüm koruyucu aşıları yapıldı ve en son ihale elbette bize kaldı. İş başa düşünce kendisine arka bahçede bir gece de bir kulübe yapmak zorunda kaldım, ev hayatından sonra kontrollü bir sahada da olsa dışarıda yaşamak onu ne kadar mutlu ediyor bilemiyorum ama geldiği ilk zaman kısa sürede beş yıldır gözünün içine baktığım Acem Borusu nun tüm köklerini kemirip kopartınca, ardından saksıdaki lilliumlardan birini sökünce ve önceki günde böğürtlenin bir kökünü halledince kendileri parmaklıkların arkasını boylamak zorunda kaldı :(.
Henüz yavru olması nedeniyle çok oyuncu ve hırçın kökler ayrıca ilgisini çekti niyedir bilemiyorum belki de çiçeklere ondan daha fazla ilgi gösteriyor olmam hoşuna gitmedi ya da benimle bir sorunu var :)
kadir_26
10-07-2013, 21:09
Bu arada lavantalarımızda çiçeklerini göstermeye başladı, kokusu harika bu çiçeği ayrıca seviyorum:)
kadir_26
11-07-2013, 13:43
Sonunda çiçeğinide gördüm ya gözüm açık gitmez artık :)))
kadir_26
11-07-2013, 13:46
Ben bu bahçe işini çok sevdim, her sabah ya bir sürpriz var ya da bir sorun, insanı ne güzel meşgul ediyor :))
Su Sümbülü yeni sürgünü de çiçek verdi :)
kadir_26
11-07-2013, 14:01
Bahçemizdeki bir çok bitki gibi bu yıl sahip olduğum İstanbul'dan bir arkadaşımın annesinin gönderdiği çeliklerden yetiştirmeye çalıştığım ortancaları saksıda yetiştirmeye çalışıyorum. Gelen çelikleri 2 saksıya diktim, saksının birini daha yoğun güneş alan vişne nin gölgesinde tutuyorum diğerini sadece sabah güneşi alan veranda da tutuyorum ve gelişimlerini gözlemliyorum, aşağıdaki fotoğraf verandada tuttuğum saksı gelişimi ve çiçeklenmesi daha iyi ama suyu sanırım fazla veriyorum ki çiçeklenmesine rağmen yaprakları çok sağlıklı değil şimdi suyu azaltarak deniyeceğim ya da sizlerden gelen önerileri dinleyeceğim ve uygulayacağım.
Esen kalınız.
kadir_26
11-07-2013, 20:04
Kayısı hasatımız başladı ve bitti :)
Olan biteni işte bu kadar :)
loveforlife
11-07-2013, 21:31
Bahçemizdeki bir çok bitki gibi bu yıl sahip olduğum İstanbul'dan bir arkadaşımın annesinin gönderdiği çeliklerden yetiştirmeye çalıştığım ortancaları saksıda yetiştirmeye çalışıyorum. Gelen çelikleri 2 saksıya diktim, saksının birini daha yoğun güneş alan vişne nin gölgesinde tutuyorum diğerini sadece sabah güneşi alan veranda da tutuyorum ve gelişimlerini gözlemliyorum, aşağıdaki fotoğraf verandada tuttuğum saksı gelişimi ve çiçeklenmesi daha iyi ama suyu sanırım fazla veriyorum ki çiçeklenmesine rağmen yaprakları çok sağlıklı değil şimdi suyu azaltarak deniyeceğim ya da sizlerden gelen önerileri dinleyeceğim ve uygulayacağım.
Esen kalınız.
Kadir Bey,
Ortanca suyu ve gölgeyi sever. Yapraklarının sağlıksız görünmesinin nedeni yeterince demir alamıyor olması. Ayrıca asitli toprağı sever. 15 günde bir bir diş limon tuzunu bir litre suda eritip bu su ile sularsanız ve acilen saçıkıbrıs alıp toprağına eklerseniz çok mutlu olacağını göreceksiniz.
Sevgi ve selamlarımla...
kadir_26
12-07-2013, 08:58
Kadir Bey,
Ortanca suyu ve gölgeyi sever. Yapraklarının sağlıksız görünmesinin nedeni yeterince demir alamıyor olması. Ayrıca asitli toprağı sever. 15 günde bir bir diş limon tuzunu bir litre suda eritip bu su ile sularsanız ve acilen saçıkıbrıs alıp toprağına eklerseniz çok mutlu olacağını göreceksiniz.
Sevgi ve selamlarımla...
Sn. loveforlife,
bu uyarınızı dikkate alacağım ve bu akşam komşuma söz verdim onun likstrumları budayacağım, hemen ardından tariflediğiniz özelliğe sahip bahçede kafamda oluşan noktaya ortancaları taşıyacağım.
Kışa dayanıklılığı nasıldır bilemiyorum olduğum bölge Eskişehir'in hemen dışında ve nispeten kışı biraz daha sert yaşadığımız bir bölge. Bu nedenle saksıda tutmaya çalışıyordum bir aksilik olursa içeri taşıyayım istiyordum. Fakat, her şeyi göze alıp toprağa aktaracağım, gerekirse kışın ek önlem alırım ve yaşatmaya çalışırım artık.
Uyarılarınız ve önerileriniz için çok teşekkür ederim. Bu tür uyarı ve öneriler her zaman yolun başındaki biri olarak beni mutlu ediyor, bu konudaki kişisel gelişimime ve birikimime çok katkı sağlıyor, çok teşekkürler.
Esen kalınız.
loveforlife
12-07-2013, 17:32
Sn. loveforlife,
bu uyarınızı dikkate alacağım ve bu akşam komşuma söz verdim onun likstrumları budayacağım, hemen ardından tariflediğiniz özelliğe sahip bahçede kafamda oluşan noktaya ortancaları taşıyacağım.
Kışa dayanıklılığı nasıldır bilemiyorum olduğum bölge Eskişehir'in hemen dışında ve nispeten kışı biraz daha sert yaşadığımız bir bölge. Bu nedenle saksıda tutmaya çalışıyordum bir aksilik olursa içeri taşıyayım istiyordum. Fakat, her şeyi göze alıp toprağa aktaracağım, gerekirse kışın ek önlem alırım ve yaşatmaya çalışırım artık.
Uyarılarınız ve önerileriniz için çok teşekkür ederim. Bu tür uyarı ve öneriler her zaman yolun başındaki biri olarak beni mutlu ediyor, bu konudaki kişisel gelişimime ve birikimime çok katkı sağlıyor, çok teşekkürler.
Esen kalınız.
Bursa ve Eskişehir mevsimsel olarak benzese de sizin biraz daha karasal iklimde kaldığınız bir gerçek. Benimkiler en az 20 yıldır bizimledir. Büyük tenekelerde dikililer ve çok da keyifliler. Her yıl üzerine kar da yağar, yağmur da... Ama siz yere diktikleriniz için kışa doğru malçlama yaparsanız nispeten korunmuş olacaklardır. Bu arada çiçekleri solunca hafif bir budamayla temizleyin. Kış sonu biraz daha sert bir budama yapıp, yapraklar yeşerirken 15 gün arayla 2 kez saçıkıbrıs uygulaması yaparsanız bundan çok memnun oluyorlar... Bir de ben kışın diplerine narenciye ve muz kabukları gömüyorum. Gözlemlediğim kadarıyla bunu da seviyorlar...
425641
Sağlıcakla kalın...
Sn. loveforlife,
Esen kalınız.
Kadir bey. Ben uzun yıllar önce bir kısım ortancalarımı saksı içinde evde, bir kısmını da bahçeye dikmiştim. Afyonkarahisar'ın iklimi Eskişehir'den daha soğuk. Ancak ev içerisinde olan ortancalarım bir süre iyi gibi görünse de belirli bir dönem sonunda öldüler. Ancak bahçede olanlar baharla birlikte yeniden yeşerdiler. Loveforlife arkadaşımızın söyledikleri limontuzu dışında benim bildiklerim ile birebir aynı. Toprağı asidik yapmak için çaydan sonra kalan posadan yararlanılabilir belki. Normalde çay posası asidik olduğu için zararlı olarak biliyorum. Ortancaları muhtemelen bilerek teneke içine dikerler. Ortanca çok fazla demir tükettiği için kırmızı toprak veya teneke içerisine dikmek en güzeli. Ancak bizim gibi soğuk yerlerde kışın teneke içinde bırakmak bana göre riskli. Benim gözlemlediğim toprakta olan bitkiler çok daha rahat bir şekilde kışı geçiriyorlar. Hangi bitki olursa olsun tabi özel olarak rengi o şekilde olanlar haricinde yaprakları koyu yeşilden açık yeşile döndüğü zaman toprakta demir bitmiş ve bitkisel hayata girmeye başlamış oluyor. :) Hemen demir takviyesi yapmak gerekiyor. Bir de bizim gibi soğuk olan bölgelerde küçük çelikler yerine biraz daha güçlü ortanca dikildiği zaman gelecek yıl güçlü ortancalar ortaya çıkıyor. Şu anda arkadaşımın bahçesinde bulunan ortancalar açmış durumda. Fotoğraflayabilirsem resmi küçülttüğüm zaman eklerim.
YeniGine
18-07-2013, 00:40
Sayın kadir_26 bu sözünüzü çok sevdim 'Ben bu bahçe işini çok sevdim, her sabah ya bir sürpriz var ya da bir sorun' güldürdünüz beni.
Tabi ki bahçe, bitkiler, çiçekler; doğa gibisi var mı ya bir sürpriz, ya bir sorun, hele bir de tohumdan kendi emeğinizle var ettiğiniz birşeyi görmek inanın gerçekten çok zevkli.
Sevmeye devam inşallah Sayın kadir_26.
Bahçe sayfanız hayırlı olsun Kadir bey, bitki seçimlerinizi ve düzenlemelerinizi ilgiyle takip ediyorum, her şey çok güzel, özellikle kaktüs sukulent düzenlemelerinize bayıldım, elinize emeğinize sağlık, keyifli günler dilerim.. :)
sumeyra47
19-07-2013, 23:08
sayfanız hayırlı olsun.bahçeniz tek kelimeyle harika olmuş.benimde hayalimde bahçeli bir ev var.ne güzel size kısmet olmuş darısı olmayanlara:)
özellikle nilüferinize bayıldım çok güzelmiş emeğinize sağlık selamlar..
kadir_26
23-07-2013, 14:41
Sn.loveforlife ve Sn.Muda ortancalar konusunda bilgilendirici mesajlarınız için çok teşekkür ederim. Uygulamaya çalışacağım bir kısmını toprağa aktardım, bir kısmı halen gölgede ve saksıda. Topraktakilerin gelişimlerine bakacağım bir aksilik görmez isem onları da diğerlerinin yanına toprağa aktaracağım.
Sn. Sudenur, iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim, forumdaki bir çok üstadın yanında bizimkiler tabir yerindeyse hafif kalıyor, ben de sizlere keyifli günler dilerim.
Sn. Sumeyra47, iyi dilekleriniz için size de teşekkür ederim, benimde bahçeli bir ev çocukluk hayalimdi çocukluğumu Merzifon' da çok büyük bahçeli bir evde geçirdim, sonra baba mesleği tayinler ve şehir hayatı derken böyle bir ev kısmet oldu, inşallah sizinde bu hayaliniz en kısa sürede gerçekleşir, evet darısı tüm arzu edenlere olsun inşallah.
Esen kalınız.
kadir_26
23-07-2013, 15:03
Bir süredir foruma yazamama nedenim kızımın Ankara park halinde bir araç altında terk edilmiş olarak bulduğu büyümeye başlayınca Eskişehir'e transfer olan Helen kızımıza, oğlumun isteğiyle (biraz da ben teşvik ettim :) ) bir kız kardeş Icy geldi :).
Icy şirin bir safkan Samoyed yavrusu. Icy'i yi sahiplenirken tek endişemiz Helen'in ona vereceği tepkiydi, ilk gece doğal olarak benim için zor Icy için ise endişeli geçti.
İlk kez kardeşlerinden ve annesinden ayrılıyor olması zaten kaçınılmaz zor bir gecenin başlaması için çok yeterliydi ve öylede oldu, hepimiz için zor geçen iki günden sonra Icy artık eve ve ortama uyum sağlamaya başladı ve dün gece biraz rahat geçti.
İlk gün Helen Icy nin kokusunu almış olacak ki tüm gece son derece huzursuzdu ya da oda meraklıydı ve dün bu merakını gidermesi için Icy ile ilk kez karşılaştı çok fazla korktuğum gibi olmadı.
Helen, Icy nin bebek olduğunun farkında ve ama onun günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirmek zorunda olduğunun bilincinde değildi. Helen oynamak istiyor Icy çabuk yorulduğu için uyumak istiyordu. Helen istemiyerek de olsa bir süre sonra bunu kabul etti. Kısmanması için şu an Helen ile daha fazla zaman geçiriyoruz. Bakalım zaman ne gösterecek dostça devam edip birlikte büyüyecekler mi?
İşte Helen kızımız ve Icy ve ilk buluşma anları :)
kadir_26
23-07-2013, 15:08
Güler Hn. ın Eskişehir toplantısında hediye ettiği Atlas filiz verdi demek ki tuttu ve yine kendisinin çok özel güllerinden biri olan yapraklarının dışı beyaz içi kırmızı olan gülü sanırım yaşatabileceğim oda yeni sürgünler ve bir gonca verdi :)
Kendisine bir kez daha teşekkürlerimi iletiyorum.
kadir_26
23-07-2013, 15:20
Büyük Ablam, sıkı bir doğa yürüyüşçüsüdür, sıcaklar ve ramazan nedeniyle yürüşe gidecek grubu toplanamayınca bizim bahçede mini bir taş boyama atölyesi kurdu. Boya malzemeleri sürekli arabasında:), kendisi bulduğu dere ve deniz taşlarını doğaçlama boyuyor, çok şık materyaller çıkıyor.
Bahçe taş boyama atölyesi görüntüleri :)
kadir_26
23-07-2013, 15:34
Sayın kadir_26 bu sözünüzü çok sevdim 'Ben bu bahçe işini çok sevdim, her sabah ya bir sürpriz var ya da bir sorun' güldürdünüz beni.
Tabi ki bahçe, bitkiler, çiçekler; doğa gibisi var mı ya bir sürpriz, ya bir sorun, hele bir de tohumdan kendi emeğinizle var ettiğiniz birşeyi görmek inanın gerçekten çok zevkli.
Sevmeye devam inşallah Sayın kadir_26.
Sn. YeniGine, sizi güldürebildiysem ne mutlu. Sorun yok :) bahçe ve çiçekleri sevmeye devam, bahçelerimizde yaşadığımız güzellikler gül ise sorunlarda diken, gülü seviyor ve dikenine katlanıyoruz.
Bu günün sürprizini Clematis Multiblue yaptı uzun süre tomurcuk olarak kalan Celmatis sonunda açtı :))
ayomisan
02-01-2014, 09:45
Bu akşam ki ikinci basit uygulama ise bir deniz kabuğuna yine aynı adını bilmediğim bitkiyi ekmek oldu, gördüğünüz gibi bu akşam çokkk büyük işlerle (!) uğraştım ama sonuçta ortaya hep küçük şeyler çıktı :)
Ama biz doğa severler zaten küçük şeylerden büyük mutluluklar çıkaran insanlar değil miyiz?
merhaba,
crassula lycopodioides cinsnden bende de var, yani vardı... ben onu öldürene kadar.
şimdi tek tük dallarından kopardıklarımı köklendirmek istiyorum. toprağa direk ektiğinizde tutuyor mu?
başka işlem yapıyormusunuz. benimkiler tutmadı :(
tarla kuşu
07-05-2014, 10:43
Maşallah çok güzel olmuş bahçeniz . Sağlıkla kalın.... Ben de süs havuzu yaptım 2 yıl önce. Şelale için sadece minik bir devir daim motoru var. Filtre takmadım, çünkü balıklar, kurbağalar ve bitkiler suyun dengesini sağlıyor. Sadece yaza girerken bir kez komple suyunu değiştirip, temizledim geçen yıl. Bu sene daha temizlemedim. Nilüferler, su sümbülleri ve su marulları suyu temizlemeye başladı sanki.
çok güzel bi bahçeniz var.güle güle oturun :) sn kadir_26
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.