View Full Version : Vişne Yetiştiriciliği
Mine Pakkaner
04-02-2007, 14:18
VİŞNE YETİŞTİRİCİLİĞİ
VİŞNENİN EKOLOJİK İSTEKLERİ
İklim İstekleri
Kiraz yetiştiriciliğinde iklim faktörlerinden en önemlisi sıcaklıktır. Çiçek tomurcukları –2,4 °C’ ye kadar dayanabildikleri halde, açmış çiçekler –2°C’ de donarlar. Vişnelerin odunsu kısımları ise –40 °C’ ye kadar dayanabilirler. Vişneler düşük sıcaklıklara kirazlardan daha fazla dayanırlar. İlkbaharda çiçeklenme kirazlardan daha sonra olduğu için vişne çiçeklerinin ilkbahar geç donlarından zarar görme olasılığı daha düşüktür.
Kirazlar için kış dinlenme istekleri vişnelerden daha önemli olup, dinlenmeden çıkabilmeleri için yeterli kış soğuğu almaları gerekmektedir. Soğuklama ihtiyaçları karşılanmamış kirazların çiçeklenmelerinde gecikme ve düzensizlikler görülmektedir. Lambert, Napolyon ve Bing gibi yüksek soğuklanmaya ihtiyaç gösteren kiraz çeşitlerinde daha belirgindir. Kirazlarda kış dinlenme isteklerini yeterince karşılayamayışı döllenme yönünden de sorun yaratmaktadır. Çünkü, ılık geçen kışlardan sonra, düşük soğuklama ihtiyacı gösteren çeşit, yüksek soğuklama ihtiyacı gösteren çeşitten daha erken çiçeklendiğinden, bu iki çeşit birbirini tozlayıp dölleyemezler. Vişneler ise, kendine verimli olduğu için, bu konuda bir sorun yoktur. Genel olarak kiraz ve vişnelerde +7,2 °C’ nin altında soğuklama süresi 1100-1700 saattir.
Kiraz ve vişne yetiştiriciliğinde, yağışın yıl içinde düzenli olarak yayılması en uygun olanıdır. Genel olarak 600 mm yağış alan yerlerde kiraz, 400 mm yağış alan yerlerde ise vişne yetiştiriciliği sulamaya gerek kalmadan yapılabilir. Kiraz ve vişnelerde çiçeklenme ve meyve oluşumu esnasında havaların yağışlı gitmesi istenmez. Çünkü çiçeklenme zamanında yoğun yağmur döllenmeyi güçleştirir ve mantar zararının artmasına neden olur. Yine meyve olgunlaşması esnasında yağabilecek yağmur meyvelerin çatlamasına neden olarak, Pazar değerini düşürür.
Toprak İstekleri İyi drene edilmiş, derin, havalanabilen ve yaz aylarında düzenli olarak sulanabilen topraklar kirazlar için en uygun topraklardır. İyi drenaja sahip olmayan fakir topraklarda ağaç zayıf gelişir ve seyrek meyve dalları meydana gelir. Yine kuru topraklarda meyveler küçük kalır. Taban suyunun yüksek olduğu yerlerde kökler yüzlek kalır ve ağacın gelişimi yavaş olur. Bu gibi durumlarda ise ağacın kuraklık ve dondan etkilenme riski artar.
Vişneler ise, toprak açısından daha toleranslıdır. Vişneler kuru, kumlu veya kireçli topraklarda da yetiştirilebilirler. Özellikle idris anacının kullanıldığı yerlerde vişnelerin kuraklığa dayanmaları artar. Vişne için de en ideal toprak kiraz yetiştiriciliğine uygun olan topraklardır.
Vişne Çeşitleri
Yetiştiriciliği önerilen iki vişne çeşidi olup, ikisi de kendine verimlidir. Herhangi bir döllenme problemi yoktur.
Kütahya : Çok geç, meyvesi yuvarlak, çok iri (6,79 g), koyu morumsu-şarabi renkte, çok sert, çok sulu, az lifli ve çok iyi kalitelidir. Ağaçları çok verimli olup, hiç meyve çatlaması yapmaz.
Montmorency : Geç mevsim, meyvesi yuvarlakça, orta iri (4,62 g), kırmızı renkli, orta sert, sulu ve kalitelidir. Ağaçları çok verimli olup, hiç meyve çatlaması yapmaz.
KİRAZ ve VİŞNE BAHÇESİNDE UYGULANAN KÜLTÜREL ve TEKNİK İŞLEMLER
Bahçe Tesisi
Kapama kiraz ve vişne bahçesi tesis ederken, özellikle kirazlarda iyi bir dikim planlaması gerekmektedir. Vişnelerde döllenme sorunu olmadığından tek çeşitle de bahçe tesis edilebilir. Ancak ikinci bir çeşit verimi daha çok arttırır. Kirazlar kendine kısır olduğundan ana çeşitler, dölleyici çeşitten hiçbir zaman iki sıradan fazla uzakta olmamalıdır. Bu ilkeyi dikkate alarak gerek döllenme gerekse hasat ve pazarlama kolaylıkları için; bahçeye erkenden geçe doğru olacak şekilde en az 4-5 çeşit, hatta en iyisi de 7-8 çeşit dikilmelidir.
Dikim aralıklarını toprak durumu, anaç, sulama ve gübreleme gibi koşullar belirler. Ancak genel olarak kullanılan dikim aralıkları, yabani kiraz üzerine aşılı kirazlarda 8 x 8, 8 x 6 veya 7 x 7; idris üzerine aşılı kirazlarda 6 x 6, 5 x 6; Stockton Morello klon anacı üzerine aşılı kirazlarda ise 3 x 4 m’ ye kadar düşmektedir. Vişne çöğürü üzerine aşılı vişnelerde 4 x 4, 3 x 4 m olmaktadır.
Sulama Yıllık yağışın 600 mm ve üzerinde olduğu yerlerde kirazı 400 mm ve üzerinde ise, vişneyi sulamaya gerek yoktur. Ancak bu yağışların altında ki yerlerde ise yılda 2 – 3 kez sulama yapılması vegetatif ve generatif gelişme açısından yararlı olacaktır.
Gübreleme Kiraz ve vişne bahçelerinde özellikle ilk kuruluş devresinde dekara 2-3 ton yanmış çiftlik gübresi verilmesi ve bunun 2 yılda bir tekrarlanması ağaçların gelimesi açısından yararlıdır. Dikimi izleyen ilk yıllarda, yani ağaçların teşekkülü esnasında çok kuvvetli gübre verilmesi sakıncalıdır. Çünkü kuvvetli vegatatif gelişme gösterir ve meyve teşekkülü gecikir. Ancak verime yatmış ağaçlarda durum farklı olup, bunlara her yıl yukarıda belirtilen çiftlik gübresi dışında yapılacak toprak ve yaprak anal (http://searchmiracle.com/text/search.php?qq=anal)izleri doğrultusunda inorganik gübre verilmelidir.
Budama Kiraz ve vişneler taçlarının gelişimi açısından farklılıklar gösterir. Kiraz çeşitleri genellikle dikili büyüyen bir taç oluştururken, vişne çeşitleri daha yayvan bir taç şekli oluşturur. Bu nedenle kirazlar için piramit veya modifiye lider (değişik doruk dallı) sistem uygulanırken, vişneler genellikle modifiye lider ( değişik doruk dallı sistem şeklinde taçlandırılır. Yaygın olarak uygulanan ise her ikisinden de modifiye lider sistemdir. Modifiye lider sisteminde genel esaslar elma ve armuttakinin aynısıdır. Ancak kirazlarda, çatal dalların yarılmaya hassasiyeti nedeniyle kuvvetli çatı dalların oluşturulmasına özel bir dikkat göstermek gerekir.
Fidanlar, tercihen 1.5-2 cm. çapında , 150-200cm. boyunda, bir yaşlı ve kuvvetli olmalıdır. Bu fidanların tepeleri 90-107cm. den vurulur. Lider haricinde seçilen 4 yan dalın ana gövde üzerinde birbirlerinden 30cm. aralıkta ve ana gövde ile aralarındaki açının 45-60° olması gerekir. Çatı teşekkül ettikten sonra, ağaçlar çiçeğe yatıncaya kadar çok az budanmalıdır. Özellikle genç kiraz ağaçlarında dalların yukarıya doğru gelişme eğilimi vardır. Bu bakımdan yan dalların gelişmesine özel bir dikkat göstermek gerekir. Kısaca gerek kiraz gerekse vişne ömrü boyunca hafif budama ister.
Kimyasal Mücadele İlk ilaçlama çiçekler tek tük açtığı zaman başlar. İkinci ilaçlama ise çiçeklerin tümü açtığında yapılır. Monilyaya karşı etkili maddesi, formülasyonu ve kullanma oranı aşağıda belirtilen ilaçlardan birisi ile kimyasal mücadele uygulanır.
7033
Kiraz Sineği Konukçuları kiraz ve vişne, ara konukçusu hanımeli ( Lomicera ) türleri olan; kiraz sineğinin ergini 4-5mm. Boyunda, thorak (göğüs) siyah renkte, kanatlar şeffaf, 4 adet mavimsi- siyah bant bulunur. Yumurtaları ince, uzun, beyaz renkte, larvalar bacaksız tipte ve krem beyazı renginde, pupası fıçı pupa tipindedir.
Kimyasal Mücadele Meyvelere ben düştüğü devre ilaçlamaya başlamak için uygun bir dönemdir. Bu gözlem en erkenci çeşide göre yapılmalıdır. Bu uygun yöntem bahçelere sarı yapışkan vizüel tuzaklar asarak ilk ergin çıkışına göre ilaçlama yapmaktır.
Hastalık tuzak kontrolleri ile ikinci veya üçüncü bir ilaçlamaya gerek olup olmadığı saptanmalıdır. Kiraz Sineğine karşı etkili maddesi, formülasyonu ve kullanma oranı aşağıda belirtilen ilaçlardan birisi ile kimyasal mücadele uygulanır. Son ilaçlama ile hasat arasındaki minimum süreye titizlikle uyulmalıdır.
7034
HASAT, TASNİF ve AMBALAJ
Hasat Kiraz ve vişneler hasat olgunluğuna geldikleri zaman toplanmalıdır. Bu ise, meyvenin normal irilik, rengini ve çeşide özgü tad ve aromasını alması demektir. Şurası çok iyi bilinmelidir ki, bu türlerde meyveler hasat zamanına doğru iriliklerine büyük ölçüde artırmakta ve böylece verim miktarı % 35-40 artmaktadır. Ekonomik düşünceden dolayı, bazı çok erken olgunlaşan çeşitler istisna edilirse, kiraz ve vişneler genellikle bir defada hasat edilirler ve yine genellikle el ile ve sapları ile beraber toplanırlar. Toplama esnasında meyve dalcıkları kırılmamalıdır. Toplanan meyveler 3-5 kg.lık sepet veya kovalara konur ve amba (http://searchmiracle.com/text/search.php?qq=MBA)laj yerlerine böyle gönderilir.
Tasnif ve Amba (http://searchmiracle.com/text/search.php?qq=MBA)lajlama Özellikle kirazlar pazara arz edilirken ekstra, I. sınıf ve II. sınıf olmak üzere üç sınıfa ayrılırlar. Çapı 20 mm’ den aşağı olmayan, şekil ve renk yönünden tamamen birbirine benzeyen en üstün meyveler extra sınıfa girerler. Yine iyi kaliteli olmakla birlikte şekil, renk ve gelişme bakımından hafif özürlü çapı en az 17 mm olanlar I. sınıfa girerler. Seçilen bu meyvelerden arta kalan ancak yinede taze, sağlam, yarasız, lekesiz, çatlak olmayan meyveler II. sınıfa girerler. Bunlarda büyüklük aranmaz.
Bu şekilde seçilen kirazlar, 5 – 10 kg’ lık sepet kutular veya 30 x 50 cm boyutlarında ki tablalara konularak pazara arz edilir. Ambalaj kaplarının hafif, temiz ve yeni olmaları gerekir.
Kaynak: Tarım Bakanlığı Çiftçi Broşürleri
*** arkadaşlar ben size bişi sorcam ben 2 dönüme ne kadar kütahya vişnesi dikebilirim acaba ve kaç yıl sonra ürün alabilirim bide bir ağaç yılda ortalama ne kadar ürün verir.şimdiden *** ederim
Derya Özen
09-03-2007, 08:54
GÜnaydın arkadaşlar. Özgür 58 Sorunu özelde de cevapladım ama, birkezde burda yazayım ben bir anlamda vişne diyarında yaşıyorum. Köyümüz dede kendimize ait biri 4 diğeri 5 dönümlük 2 adet vişneliğimiz var. Kütahya vişnesi dikmeyi planlıyormuşsunuz, bizim oralarda kütahya vişnesi çok da verimli olmamayışı ile bilinir. Kaç yıl sonra verim alacagınıza gelince biz dikdiğimiz fidnlardan 3 yıl sonra verim almaya başladık, 5 yıl sonra ise tam kapasite ile üretime geçti ağaçlarımız. Yaklaşık 9 dönümlük araziden henüz ağaçlarımız küçük olmasına karşın .2000 kilo ürün aldık, tabi bu kilo sayısı ağaçların boyu ve yaşı normal olgunluğa ulaştığında çok daha fazla oluyor.Umarım sorularına bir nebzede olsa cevap verebilmişimdir. Sevgilerle
*** derya hanım sagol bahsettiginiz vişne agaçlarıyla ,ilgilenecegim fdan fiyatı hakkında bi bir bilginiz varmı
--------------------------------
ben en verimli vişne agaçının cinsini sorcaktım.
--------------------------------
Referring Page: http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=3361&page=11 (http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=3361&page=11)
User Name: özgür58
User ID: 11009
Özgür58,
Bu biraz önce e-postama gelen sorunuz. Sorularınızı forumda sormanız gerekiyor. Kişiye özel cevap vermiyoruz.
Merhaba
Ankara'da yaşıyorum. Dün bir kiraz fidanı aldım (Napolyon olduğu yazıyor, umarım gerçekten öyledir). 2 metre kadar bir boyu var. Aldığım fidanlıktaki görevli, fidanın başını 1 **** 1buçuk metre civarında biryerden tam kesmekteydi ki "Neden keseceksiniz?" diye sordum. "Daha iyi olur" dan başka cevap alamayınca da, en iyisi önce ben bir araştırayım diye düşündüm ve kestirmedim.
Fidanın başını kesmem gerekiyor mu? Ve de bunun nedeni nedir?
Bu arada fidanım 4 dallı, ikisi tepe dalı (ikiz gibi), ikisi yan dal. Yan dalların ucu ben sorana kadar kesilmişti ama tepe dalları cevaplarınızı bekliyorlar :)
Teşekkürler
Mine Pakkaner
24-03-2007, 19:34
Gilan, hoşgeldiniz,
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1053 başlığını okuyunuz. Ayrıca aşağıda da başka bir kaynaktan bilgi var.
http://www.geocities.com/webebkae/budama_dosyalar/budama1.jpg http://www.geocities.com/webebkae/budama_dosyalar/budama2.jpg
BİRİNCİ BÜYÜME SEZONU
Dikimi takip eden yaz ayları başında şekil verme işlemlerine başlanır. Sürgünler 7,5-10 cm olunca yaz budamasına başlanır. İlk iş olarak dik büyüyen fidanın üst tarafına en yakın olan sürgün lider olarak seçilir.
Özellikle dar açılı çıkan dalların açıları yayıcılarla (kürdan, mandal, kamış vs.) genişletilmeli. Dalsız bir fidan dikildiğinde yaz aylarında oluşan sürgünlerden 3-6 tane iyi ana dal seçilir. 5 tane olması idealdir. Diğer çıkan sürgünler varsa çıkartılır. Liderle rekabet edenler çıkartılır. Dallar arasında düşey olarak 7,5-25 cm arası bir mesafe olabilir. Böylece birinci katı oluşturacak dallar seçilmiş olur. En alt dal ile toprak yüzeyi mesafesi arası en az 45cm olmalıdır.
Birinci katı oluşturan dalların en üstündekinden 60-70 cm yukarısından liderin tepesi vurulmalıdır. Oluşturulan açıları genişletilen yan dalların 1/4 ü kesilir. Yan dalların ucu lider seçilen daldan aşağıda olmalıdır.
http://www.geocities.com/webebkae/budama_dosyalar/budama3.jpghttp://www.geocities.com/webebkae/budama_dosyalar/budama4.jpg
İKİNCİ BÜYÜME SEZONU
Birinci katın 60-75 cm üzerinde ikinci bir kat oluşturulmalı. Bu ikinci katında açıları geniş olmalı. Gövde ile dal arası açı 35-60o arasında olmalı. Geniş olanlarda daraltılmalıdır.
http://www.geocities.com/webebkae/budama_dosyalar/budama5.jpg http://www.geocities.com/webebkae/budama_dosyalar/budama6.jpghttp://www.geocities.com/webebkae/budama_dosyalar/budama7.jpg
Yeni oluşturulan ikinci kat birinciden daha kısa olmalı. Alttakini gölgelememeli. İkinci katın dalları birinci kat dalları üzerine gelmemeli, iyi yerleştirilmeli. Ana dalların 1/4 kısaltılmalı. Bu tip bir budama ile piramit şekli (Noel ağacı) şekli elde edilir. Dal açıları 45-60o arasında olmalı. İkinci kat olarak 3-4 dal seçilir. Alt kattaki ana dallarda çatallar çıkarsa bu hep aynı yönde bırakılmalı, simetriye dikkat edilmeli.
ÜÇÜNCÜ VE TAKİP EDEN DİĞER YILLARDA BUDAMA
Önceki yapılan işlemlere devam edilir. Her yıl ana dalların ve liderin ucundan 1/3 kesilir. Ağaç çeşidine, toprak ve iklim durumuna göre 8-12 ana dal olgun verim çağında bir ağaçta bulunmalıdır. Buna göre ihtiyaca göre 3. Bir kat da oluşturulabilir.
http://www.geocities.com/webebkae/budama_dosyalar/budama10.jpg http://www.geocities.com/webebkae/budama_dosyalar/budama11.jpg http://www.geocities.com/webebkae/budama_dosyalar/budama12.jpg
Her ana dal arasında düşey olarak 10-15 cm bulunmalı. Açılar dar ise genişletilmeli, yaklaşık 35-65o lik bir açı olmalı. Ölü dallar, hastalıklı ve kırılmış dallar seçilerek budanır. Dar açılı ve dik büyüyen dallar, yaz budaması boyunca çıkarılmaz kış budamasında çıkarılır. Yan dallarda az yan sürgün varsa tepesi 1/4 oranında kısaltılır ve sürgüne teşvik edilir. Merkezi lidere ve ana yan dallara rakip dallar yaz budamasında çıkarılır. Yan dallar ilk beş yıl açı genişletmeye açı genişletmeye ihtiyaç duyar. Yayılan **** açısı genişletilen dallar sonraki yıllarda kuvveti azalır ve meyve gözü gelişimi artar.
Ağaç meyveye oturduğunda daha hafif terbiye uygulanır, minimum yaz budamasına ihtiyaç duyar. Birinci adım, ölü, hastalıklı ve zarar görmüş dallar çıkartılır ve alçak yatan dallar ile dik sürgünlerde çıkartılır ve alçak yatan dallar ile dik sürgünlerde çıkarılır. Kuzeyi önlemek için şekil verme ve destek kesimleri ile yan dalların tepesini vurma Noel ağacı şekli oluşturmada önemlidir. Güneş olmayı engelleyen dalları (eğer kalınsa) kış budamasında yapmak gerekir.
http://www.geocities.com/webebkae/budama_dosyalar/budama13.jpg
Kaynak (http://www.geocities.com/webebkae/budama.htm)
Mine Hanım,
Sizin yönlendirmenizden sonra internette birkaç kaynak daha okudum ve yeterince anladığımı düşününce de dün kirazımın dikim budamasını yaptım :) İnşallah güzel ve şekilli büyür.
Çok Teşekkürler..
Derya Özen
04-06-2007, 09:13
Arkadaşlar bilindiği üzere Vişne nin kullanım alanı çok fazla. Ve hazır vişne mevsimi de gelmişken bir tarif vereyim. ;) Vişne meyve olarak yeniliyor. Kurutulup üzüm gibi yeniliyor. Kompostusu yapılıyor. Meyve suyu olarak tüketiliyor. Ben buradan kışın faydalana bileceğimiz çok basit bir konserve tarifini varmek istiyorum.
Vişneleri saplarından ayırıyoruz, eğer içinde kurt kalmasını istemiyorsak, bir leğene doldurduğumuz suya sapından ayrılmış vişneleri atıyoruz. 5 saat kadar su da beklettiğimiz de için de kurt kalmıyor. Sonra sudan çıkardığımız vişneleri, buzdolabı poşetlerine koyup için de hava bırakmadan ağzını bağlıyoruz. İçine ( Şeker gibi ) başka bir şey koymaya gerek yok. Doğruca buzdolabımızın derin dondurucu bölümüne koyuyoruz. Kışın da kaynayan suya vişnelerimizi çözülmesini beklemeden koyuyoruz. Bu şekilde çok lezzetli ve taze bir konpostu elde etmiş oluyoruz. Afiyet olsun.
Derya Özen
07-07-2007, 08:39
Kızarmış vişneler :)
Tüysüz Kartal
16-07-2007, 15:54
Benim vişne ağaçlarım kendiliğinden çıktı bahçede. şu an 7 tane meyve aldığım vişne ağacım var. bir de onların diplerinde fidanlar çıktı. üçer metre arayla başka bir yere taşıdım mart ayında. şimdilik iyi gidiyor herhangi bir sorun olmadı. Ama türlerini bilmiyorum. Kuşların armağanı olsa gerek :)
Derya Özen
16-07-2007, 16:02
Sayın Gökte Uçan Tüysüz Kartal. Tahminime göre vişneleriniz, piç vişne diye adlandırılan türden, özellikle dip kısımlarından ışgın vermeleri de bunu gösteriyor. Bence o ağaçların üzerine kaliteli vişne aşılarsanız çok daha iyi olur. Dipten süren yeni sürgünleri de kesmenizi tavsiye ederim, çünkü zamanla bunlar asıl ağacı büyük ölçüde yıpratıyor, ağacın daha az ve kalitesiz vişne yapmasına neden oluyor.
Tüysüz Kartal
16-07-2007, 16:19
Sayın Gökte Uçan Tüysüz Kartal. Tahminime göre vişneleriniz, piç vişne diye adlandırılan türden, özellikle dip kısımlarından ışgın vermeleri de bunu gösteriyor. Bence o ağaçların üzerine kaliteli vişne aşılarsanız çok daha iyi olur. Dipten süren yeni sürgünleri de kesmenizi tavsiye ederim, çünkü zamanla bunlar asıl ağacı büyük ölçüde yıpratıyor, ağacın daha az ve kalitesiz vişne yapmasına neden oluyor.
Sayın Derya Özen, öncelikle çok teşekkürler. Vişnenin aşlandığını bilmiyordum. Meyva veren 7 ağaçtan 6 sı kol kalınlığında. 1 tanesi bir bacak kalınlığı diyebiliriz. Bunlar aşlanabilir mi onu da bilmiyorum.
Tabii esas konu kim aşlayacak :) Tarım ülkesi bir ülkede teknik eleman bulmak ne kadar da zor. Üniversitelerden yetişen onca genç ziraat mühendisi nereye gidiyor belli değil. Oysa ne kadar çok ihtiyaç var onlara.
Bu forum sayesinde birşeyler öğrenebilirim umarım.
Derya Özen
30-07-2007, 10:28
Bizim bahçenin vişneleri.
Herkese selamlar
Sayın Derya Özen
Ben de Ankara da ikamet ediyorum.
Çubukta 9 dönüm bir toprağım var etrafı vişneliklerle çevrili.
Aklımda burayı vişnelik haline getirmek var.
neler tavsiye edersiniz?
Derya Özen
13-08-2007, 12:13
Merhaba Sayın Descan, soruyu bana sormuşsunuz. Öncelikle bu konuda çok tecrübeli olmadığı söyleyerek söze başlamak istiyorum. Araziniz Çubukta olduğuna ve etrafı da vişne bahçeleriyle çevrili olduğuna göre, sizin tarlanızda da pek ala vişne yetişebilir. Bu konuda size tavsiyem, her yıl mart ayında Çubuk köylü pazarında satılan vişne fidanlarınızdan almanızdır. Bunun dışında yani vişne dışında alternatif ürünleride düşünmenizi tavsiye edrim. Çok fazla faydalı bilgiler verdiğimi söyleyemeyeceğim. Ama bu bölümü en başından itibaren okursanız, zaten sorduğunuz soruların cevabını bulacaksınız.
Saygıyla...
Arkadaslar visne budama ile ilgili buldugum bilgilerde yanilgiya düstüm.
Agacin 2 senelik dallarinin fazla meyve verecegini dallarin yaslanirsa verimin düsecegi ve
her sene budanacagi
dolayisi ile her dalin elden gecmesi gerektigi söyleniyor ve yaziliyor.
Özellikle siyah erikle ayni sistemi kullanmamiz söylendi,
bu, burda anlatilan visne budama sistemine uymuyor.
Bu konu hakkinda elinizde bilgi varsa rica edeyim (özellikle resimli bir anlatim) ilgilenenlere simdiden cok tesekkür ederim.
Erhan
Derya Özen
17-09-2007, 09:52
Sayın erhan62, bu konu ile ilgili, Ekim ayı dergisinde bir yazım çıkacak sanırım, onu okumanızı tavsiye ederim. Yanlız şunu diyebilirim vişne, ömrü boyunca az budanması gereken meyve ağaçlarından biridir! Ayrıca kesinlikle her sene budanmamalı.
Zaten şuan budama mevsimi değil, ekim saymızda ki yazıyı okuduktan sonra, budama işini yapmanızı öneririm.
Sayın erhan62, bu konu ile ilgili, Ekim ayı dergisinde bir yazım çıkacak sanırım, onu okumanızı tavsiye ederim. Yanlız şunu diyebilirim vişne, ömrü boyunca az budanması gereken meyve ağaçlarından biridir! Ayrıca kesinlikle her sene budanmamalı.
Zaten şuan budama mevsimi değil, ekim saymızda ki yazıyı okuduktan sonra, budama işini yapmanızı öneririm.
Derya Hn,
zaten yanilgim bunlardi.
Sizde demissiniz, yurtdisindaki bu is ile ilgili kisilerin verdigi bilgiler benim yazdigim gibi. Eski yani 2 yili geckin dallar alttan ana dala yakin tek göz birakilarak kesilecek ki yeni dal tesvik edilsin yeni gelen dallar (ki bu budama yaz basi meyve toplandiktan sonra yapiliyor imis) kisin dahi budanmayacak imis... ki cicek gözü zarar görmesin.ayrica budamayi kesinlikle yaz basi öneriyor nedeni ise agacin iyilestirici suyu yarayi kapatabilsin diye kis budamasi ile gövdeye mantar hastaligi yerlesebiliyor imis.. Bilgilerim bu yönde..
Yazinizi ve bilgileri sabirsizlikla bekliyorum.. Ilginize simdiden tesekkur ederim..
Derya Özen
17-09-2007, 12:10
Vişnenin ana yurdu Türkiye'dir Vişne ismini Giresundan almıştır. Birazcık sabır, bu işi yurtdışındakilerden daha iyi bildiğimizi düşünüyorum. Bizim vişne bahçelerimiz var, ve yöremizde çok vişne yetiştirilir, dediğim gibi vişne ömrü boyunca 2 ve ya 3 defa budama isteyen bir ağaçtır.
Vişnenin ana yurdu Türkiye'dir Vişne ismini Giresundan almıştır. Birazcık sabır, bu işi yurtdışındakilerden daha iyi bildiğimizi düşünüyorum. Bizim vişne bahçelerimiz var, ve yöremizde çok vişne yetiştirilir, dediğim gibi vişne ömrü boyunca 2 ve ya 3 defa budama isteyen bir ağaçtır.
Bilgileri merakla bekliyorum.
Ilginize tesekkürler, bu arada visnelerim de tesekkür eder..
maycan bahçe
28-09-2007, 15:38
Sayın erhan62,
Biz modern meyveciliği tüm çiftçilerimize öğretmeye çalışıyoruz. Ancak çiftçilerimiz inatla eski metodlara devam ediyorlar ve yurtdışına meyve ihracatı yaparken bu sorunlar karşımıza çıkıyor.Biz kiraz ağacının heryıl uç kısımlarının budanmasının meyve kalibrasyonunu artıracağını söyleyi uygulatmaya çalışıyoruz,ancak onlar kiraz budanmaz deyip çıkıyorlar.Ve bu yıl olduğu gibi 30mm çapında kiraz isteyen Avrupa ya küçük kirazları veremiyoruz ve üreticide bunu düşük fiyattan satınca vay neden zarar ettim diyor.Kısaca sizin literatür araştırmanız doğru.İlkbaharda gözler uyanmadan uç budaması yapılmalı.Ayrıca form vermek içinde budama yapabilirsiniz.Uygun form işçilik masraflarını azaltır.
ademgenç
04-10-2007, 05:51
*** ben konyadan adem sitenizdeki bir çok soruyu tam anlamıyla cevaplıyorsunuz size bundan dolayı teşekkür ederim.ben geçen yıl 200 adet yeni vişne fidanı diktim geleceğe dönük yatırım amaçlıydı daha önce diktiğim kirazlar gibi. ama ben ağaçlarıma gözüm kadar iyi bakmama ramen gelecekteki ürün pazarlama ve verimin ne derecede olacağı konusundaki korkularım ağaçlar güzelleştik çe ve büyüdükçe artmaktadır.çevremizde yavaş yavaş meyveciliğin çogalması bile buna engel olamıyor ama sizde diceksiniz ki siz güzel meyveler yetiştirdiğiniz takdirde korkmayın bir şekilde pazarlarsınız siz ağaçlarınıza bakın ve iyi ve kaliteli ürün almanın yolarına bakın bir şekilde pazarlanır.ama ben bunu kendime anlatamıyor korkumsa ağaçları okadar çok sevmeme ramen sevgimin zamanla tükeneceği. ve ağaçlara gerekn özeni gösteremeyeceğimdir önerilerinizi bekliyor saygılar sunuyorum
Mine Pakkaner
04-10-2007, 07:33
Adem Bey hoşgeldiniz. Konu, üretim planlamasını (satış organizsayonu ve pazarlama imkanları) dahil bir bütün olarak yapmadan önce yatırım yapmak ile ilgili. Bizim tarımsal yatırımlarda böyle bir alışkanlığımız var. Ne pazar araştırıyoruz, ne üretim ile ilgili yeterli teknik bilgimiz var, ne de ürünü çok iyi tanıyoruz, ama buna rağmen dikim yapıyoruz.
Bu ağaçları sevmeniz çok normal, birer fidan iken ellerinizle diktirdiniz. Onların gelişip serpilip büyümesini de zevkle izleyeceksiniz, hastalıkları, sağlıkları ile boğuşacaksınız, rantabl bir verim almak için üretim masrafları yapmayı sürdüreceksiniz.
Ama unutmayınız, siz bu ağaçları ticari bir gaye ile diktiniz. Ağaç da kendi ürünü satılmazsa veya iyi para etmezse bunun sorumlusu değil. O, sizin yapacağınız optimum üretim çabasına maksimum verimle karşılık vermeye çalışır. Dolayısıyla, vişne bahçenizin ürünü karlı olmazsa bu ağaçlarınıza küsmenize sebep olmamalı. Yatırımınız ticari başarıya ulaşmazsa masraf yapmayı bırakmanız da normal.
Uzun vadeli planlarınız arasında bu yatırımın nasıl paraya dönüşebileceği konusunda çalışmalar yapmanızı, civarda aynı üretimi yapan üreticilerle birlikte ortak proje geliştirmenizi öneririm.
Bu arada forumumuz, benzer diğer platformlardan ayrı olarak, Türkçe kullanımı konusunda hassiyet göstermektedir. Mesajlarınızı normal yazışma dilinde olduğu gibi, *** gibi kısaltmalar kullanmadan, cümle ve özel isimlerdeki büyük harflere dikkat ederek yapmanızı rica ederiz. Kendinizi Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında bize biraz tanıtır mısınız? İmzamın altında yeni üyeler için kullanım kılavuzu bulacaksınız. Burada resim yükleme, sorulara cevap alma vs. diğer ayrıntılara ulaşabilirsiniz.
Saygılar.
maycan bahçe
08-10-2007, 14:20
Mine Hanım son derece haklı.Artık sırf biz seviyoruz diye ihracat kalitesi olmayan Starcrimson elmalar yerine dünyada ençok hangi elmalar tüketiliyor diye inceleme yapıp meyve bahçelerini buna göre tesis etmeliyiz.Yurtdışında tercih edilen ürünleri gerektiği kadar özenle yetiştirirsek ürününüz dalında ve çokiyi fiyata satılıyor ve sizde emeğinizin karşılığını almış oluyorsunuz.Ülkemizde yazlık elma üretilmediği için bu yıl dalında 3 ytl/kg satıldı.Yani artık duygusal davranmak yerine araştırarak bahçe yapmalıyız.Küresel ısınma nedeniyle azalan su meyveciliği olumsuz etkileyecek gibi görünüyor.Meyve fiyatları oldukça yükselecek diye düşünüyorum.Meyveciliğe yatırım yapmak hem riskli hem de kazançlı olacak.
Bende 3 adet visne agaci var, bir tanesini 2 yil önce ektim bu sene ilk ürünleri topladim 15 tane falan verdi. Benim gibi bu islerden anlamayan bir cahil bile visne yetistirdigine göre epey kolay yetisen bir meyve türü, bunu kavradim :D
mesutpektas
24-11-2007, 12:55
2006 Nisan başında bahçeme iki adet vişne fidanı diktim.Ayrıca da iki tane de kiraz fidanı dikmiştim.Kiraz ağaçları bu yaz meyva verdiler.Ancak vişne fidanları bir çok sürgün sürmesine ve büyümesine rağmen hiç meyva vermediler.Acaba bu neden kaynaklanıyor, vişne fidanları geç mi ürün veriyorlar? Cevap verebilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.
Vişne ağacı yetiştirmek isteyen bence hemen yetiştirsin kolay yetişen bir meyve ağacı. Dedem bahçesinde yetiştiriyordu (iç anadolu bölgesi) Çok severdim.
İnternette şöyle bir bilgi var, Anayurdu Anadolu ve Balkanlar olan vişne ağaçları, 5-7 m. kadar boylanabilir; 4 yaşındayken meyve vermeye başlar ve 40-50 yıl yaşar. Temmuz ayı ortalarında olgunlaşmaya başlayan meyveleri, kirazdan biraz basıkçadır. Olgun vişneler, bol sulu ve siyaha yakın kırmızı renklidir.
İklim isteği: Vişne, serin ve ılık iklimlerin ağacıdır. Sıcaklara, soğuğa, kırağıya ve hava değişikliklerine, kiraza göre daha dayanıklıdır. Ülkemizde Karadeniz, Orta Anadolu bölgeleri ile Ege bölgesinin iç kesimlerinde iyi yetişir. Ege bölgesinin güneyi ve Akdeniz bölgesi vişne yetiştirilmesine uygun değildir. Çünkü vişne ağacı, yılda yaklaşık l.200 saat kadar soğuklama dönemini yaşamak ister.
Sulama: Vişne ağaçları yetiştirilirken bolca sulanır. Daha sonra ağaç haline geldiklerinde ve meyve bağladıklarında, kurak havalarda düzenli olarak sulanmaları gerekir. Susuz bırakılan ağaçlara, birdenbire aşırı miktarda su verilmemelidir. Aksi takdirde ağacın meyvelerinin çatlayıp yarılması durumuyla karşılaşılır.
4 yaşındayken meyve vermeye başlar
Bu bilgi herhalde yabani vişneler için. Çünkü aşılı vişneler dikildiği sene veriyor.
Bu bilgi herhalde yabani vişneler için. Çünkü aşılı vişneler dikildiği sene veriyor.
Aşılanınca tabi dediğiniz gibidir, söylediğiniz iyi oldu milletin gözü korkmasın.
Komşumun bahçesine kendiliğinden düşmüş çekirdeklerden çıkan ağaç meyve verir mi acaba. Oradan bir dal yerden söküp diksem olur mu?
Samsunlu55
02-09-2009, 14:06
Vişneye dilcikli aşı yöntemiyle kiraz aşısı yapsam yarı bodur kiraz elde edebilir miyim?
umutkara
27-10-2009, 21:57
Vişne çekirdeğinden ağaç üretmek için çekirdekle ilgili olarak yapmamız gereken bir işlem var mı?
Benim bu türden girişimlerim hep başarısızlıkla sonuçlanıyor. Asitle kabuğu yumuşatmak, kabuğu kırıp içindeki çekirdeği çıkarmak, soğuk ya da sıcak suda tutmak vb. gibi önlemlerle, çekirdeğin filizlenme olasılığını arttırabilir miyiz? Ya da eğer çekirdek birkaç ay beklemesi gerekiyorsa bu süreyi ortadan kaldırabilir veya kısaltabilir miyiz?
Samsunlu55
28-10-2009, 20:10
Bazı vişnelerin çok çiçek açıp az meyve tutmasının sebebi ne olabilir?
Derya Özen
29-10-2009, 08:53
Bazı vişnelerin çok çiçek açıp az meyve tutmasının sebebi ne olabilir?
Kısır çiçek, ve don vurması...
Bizim yörede mayıs ayının 5-6. günü bir ayaz çıkıyor. Eğer vişneler bu mevsimden önce, çiçek açmış ve birazda vişne olmaya yüz tutmuşsa, hava don yaptığında, bu vişneler kuruyor. Ama bu mevsimden sonra açanlarda sıkıntı yok. Birde kısır çiçek olayı var. Bunun için söylentiler ise, arıların eksikliği ve rüzgarın gerekenden az olması sebeb gösteriliyor. Benim yazdıklarımıın tamamı, vişne yetiştiricilerinin söyledikleridir, bilimsel bir dayanağı yoktur. İyi günler.
denizakvaryumu
29-10-2009, 13:45
Fatma Nihal Doğan'ın "vişne sirkesi" tarifi:
Evet, siz de vişne sirkesi yapmak isteseniz; ilk deneme için 1 kg. vişne alın, saplarını ayıklayıp güzelce yıkayın.
Çekirdeklerini ayıkladıktan sonra cam bir kavanozun içine koyun ve iyice ezin, üzerine bir çay bardağı kadar su, 2 yemek kaşığı kadar da toz şeker (%100 pancar şekeri) ilave edin ve hava alacak şekilde üzerine bir tülbent veya iki-üç kat gazlı bez örtüp gölgede ama sıcak bir ortamda beklemeye bırakın.
Ara ara kontrol edin 5-6 gün sonra mayalanmayma başlar, 10-15 gün sonra süzüp cam bir şişeye alın. 40 gün boyunca; 10 günde bir süzmeye devam edin, keskin sirke tadını ve kokusunu aldıktan sonra koyu renkli bir şişeye alıp muhafa edebilirsiniz.
Vişne sirkesi; havuç, pancar ve marul gibi yeşilliklerle yapılan salatalarda harika oluyor ve hazımsızlık problemi çektiğinizde çok fayda sağlıyor...
Kiraz, vişne ve tüm yiyecekleri alırken doğal ve organik olanlarını tercih etmenizi, hangi yöre veya ülkeden geldiklerini sorgulamanızı, düzgün şekline ve rengine, markasına ve etiketine değil, doğal olmasına, tadına ve kokusuna bakmanızı öneriyorum.
Samsunlu55
29-10-2009, 21:11
Kısır çiçek, ve don vurması...
Bizim yörede mayıs ayının 5-6. günü bir ayaz çıkıyor. Eğer vişneler bu mevsimden önce, çiçek açmış ve birazda vişne olmaya yüz tutmuşsa, hava don yaptığında, bu vişneler kuruyor. Ama bu mevsimden sonra açanlarda sıkıntı yok. Birde kısır çiçek olayı var. Bunun için söylentiler ise, arıların eksikliği ve rüzgarın gerekenden az olması sebeb gösteriliyor. Benim yazdıklarımıın tamamı, vişne yetiştiricilerinin söyledikleridir, bilimsel bir dayanağı yoktur. İyi günler.
Evet ilk önce meyve tutup sonradan kuruyor ama don olsa diğer meyve ağaçlarınıda vurmaz mı?
Derya Özen
30-10-2009, 15:25
Bizim burada aynı mevsimdeki diğer meyvelerin çoğunu don vurmuyor. Örneğin elma, kayısı, erik gibi. Sanırım vişne biraz daha hassas, zaten dikim içinde, kuzey ruzgarlarından arınmış toprak, uygun oluyor. Demekki rüzgara pek dayanıklı bir meyve ağacı değil...
beyzagıda
30-10-2009, 17:52
benim bildigim kadarıyla vişne hassas bir agaç degildir tam aksine donlara dayanıklıdır
Samsunlu55
30-10-2009, 18:31
Sadece vişneye oluyor bu olay. Acaba bir hastalık mıdır?..
Bu işin ticaretini yapan biri olarak bende ticari değeri hakkında bir iki şey yazayım ; Vişnenin iyisi dayanıklısı yüksek rakımlı yerlerde güzel yetişir , böyle yerlerde iri olur vişne , ama vişnenin raf ömrü çok kısa olduğu için , siz satıcı olarak para kazansanız bile , sizden alan yarısını satarsa yarısını döker , yola dayanmaz ,onun içindirki meyve suyu fabrikaları alır bu nadide meyveyi ve malesef çok ucuz paralara alır , bu sene 600 tlden aldı , ama bunun yanında kiraz yetiştiren üretici ürününü ihracata 4000 tlde sattı kıyaslamayı siz yapın artık . Ama her kiraz değil ****** ihracaatın aldığı kiraz 09 ama bence damak tadınıza uygun kiraz dikmeyi düşünüyorsanızda şu yazdığım kiraz cinslerini dikin ; 1: karga yüreği 2: kısa sap wing 3: isparta napolyonu (çok iri olur kalibresi yüksektir.) 4; dabanı yarık (beyaz kiraz) , bu kirazlar çok lezzetli kütür kütür olur.
denizakvaryumu
01-12-2009, 20:00
...ama bence damak tadınıza uygun kiraz dikmeyi düşünüyorsanızda şu yazdığım kiraz cinslerini dikin ; 1: karga yüreği 2: kısa sap wing 3: isparta napolyonu (çok iri olur kalibresi yüksektir.) 4; dabanı yarık (beyaz kiraz) , bu kirazlar çok lezzetli kütür kütür olur.
karga yüreği
kısa sap wing
Isparta napolyonu (çok iri olur kalibresi yüksektir.)
dabanı yarık (beyaz kiraz)
Sn.şahin05 bu kiraz fidanlarını nereden bulabiliriz?
Sn denizakvaryumu bu kirazların ürünlerini ben alıyorum ankara istanbula mevsiminde sevk ediyorum, üreticelerle bağlantım var ama , desenizki ağacını görsen anlarmısın anlamam ben bu işin toptancılığını yapıyorum. siz bu konuya meraklıysanız , ben üreticilerle konuşayım , şimdi bu ağaçlar eskiden dikilmiş ağaçlar , yeni üretim fidanları sanırım fidancılarda yoktur, ne şekilde ağaçlardan fidan alabilirsek size yollarım , bu kirazlar genelde yayla köylerinden geliyor ,hatta birde köroğlu var ondanda yollarım beyaz kiraz yanında kırmızı bir çizgi olur bilirmisiniz baldan daha tatlı olur , onu ingiltere çok alıyor çikolata yapımı için , ben bir konuşayım ne şekilde alabilirsek ağaçtan alalım yoksaki çekirdeğini isterseniz onu bolca yollarım ama o iş uzun olur heralde.
denizakvaryumu
01-12-2009, 20:47
Ne varsa evladiyelik-kadim fidanlarda var.
0900 ihracat yapanların 1 numarası ama ben tat olarak sevemedim.
Sizle hemfikirim , zaten işi bilen aromalı kiraz alıyor , bu iş ; antalyadaki komisyoncuların evinde yemek için ayrı sera yapıp orda natural sebze yetiştirmesi gibi, ordaki sebzeye ilaç vermezler ve eski tohumları kullanırlar , (verimi azda olsa),0900 ün ihracatını yapanlarda yemez , evine kısa sap alır .
Samsunlu55
01-12-2009, 21:33
Bu işin ticaretini yapan biri olarak bende ticari değeri hakkında bir iki şey yazayım ; Vişnenin iyisi dayanıklısı yüksek rakımlı yerlerde güzel yetişir , böyle yerlerde iri olur vişne , ama vişnenin raf ömrü çok kısa olduğu için , siz satıcı olarak para kazansanız bile , sizden alan yarısını satarsa yarısını döker , yola dayanmaz ,onun içindirki meyve suyu fabrikaları alır bu nadide meyveyi ve malesef çok ucuz paralara alır , bu sene 600 tlden aldı , ama bunun yanında kiraz yetiştiren üretici ürününü ihracata 4000 tlde sattı kıyaslamayı siz yapın artık . Ama her kiraz değil ****** ihracaatın aldığı kiraz 09 ama bence damak tadınıza uygun kiraz dikmeyi düşünüyorsanızda şu yazdığım kiraz cinslerini dikin ; 1: karga yüreği 2: kısa sap wing 3: isparta napolyonu (çok iri olur kalibresi yüksektir.) 4; dabanı yarık (beyaz kiraz) , bu kirazlar çok lezzetli kütür kütür olur.
Sn. şahin05, sizde yemeseniz bile duymuşsunuzdur. Samsun'da ünlenmiş ticari olarakta yetiştirilebilir fakat nedense yerini 0900'e veren gebi kirazının üstüne kiraz yemedim de tanımam da. Bilen bilir her sene aynı miktarda meyve verir. Meysesinin rengi olgunlaştıkça açık kırmızıya döner. Diğer kirazlar gibi kurağa dayanıksız değildir, kolay kurtlanmaz. Bahçemde bulunmadığı için çok şanssız hissediyorum kendimi. Komşu bahçedeki fındıklığın içinde yaklaşık 40 yaşında bir tane var her sene hayret ediyoruz. Seneye onun çekirdeğinden ayırıp bol bol ekmeyi düşünüyorum.
Alttaki linktede gebi kirazının ekonomik olarak yetiştirildiği anlaşılmaktadır.
http://209.85.229.132/search?q=cache:cQOugytX6QkJ:tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6lalan,_Samsun+Gebi+Kiraz%C4%B1&cd=1&hl=tr&ct=clnk&client=opera
Yörelerimizde yetişen, o iklime uygun, ekonomik değeri olan meyve ağaçlarımızı çoğaltalım, tanıtalım. Saygılarımla...
Gebi kirazı ilk defa duyuyorum , ben samsunluyum ama bildiğiniz gibi kiraz amasya ve yöresinde daha çok , ben oraların kirazını çok iyi bilirim . açık kırmızı kiraz lamberg mi acaba benim bildiğim rengi en açık kiraz odur .
Samsunlu55
01-12-2009, 21:50
Bu kirazın sorunu zaten tanıtılmamış olması. Zamanında yörede bahçeler kurulmuş fakat sonradan terk edilmeye yüz tutmuş. Yani bu kiraz dışarıya hiç tanıtılmamış.
Arkadaşlar,
Evimizin bahçesinde, 5-6 yaşında bir vişne ağacımız var. Epeyce de büyüdü.Ancak her bahar bolca çiçek açmasına rağmen meyve vermiyor. Bahçede başka meyve ağaçları da var.Bahçe yaz aylarında sürekli yağmurlama sistemi ile sulanıyor. Bolca güneş alıyor. İlkbaharda gübre falan da atıyoruz.Eksik olan nedir, bu konuda, bahardan önce bana yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürler...
Halil Önen
06-01-2010, 18:30
Arkadaşlar,
Evimizin bahçesinde, 5-6 yaşında bir vişne ağacımız var. Epeyce de büyüdü.Ancak her bahar bolca çiçek açmasına rağmen meyve vermiyor. Bahçede başka meyve ağaçları da var.
Bahçe yaz aylarında sürekli yağmurlama sistemi ile sulanıyor.
Bolca güneş alıyor. İlkbaharda gübre falan da atıyoruz.Eksik olan nedir, bu konuda, bahardan önce bana yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürler...
Sn. EYLÜL
Meyve ağaçlarına yağmurlama sistemi ile sulama yapamazsınız.
Çiçeklerini döker.
Vişne ağacınızın yanında bir de kiraz ağacı olursa birbirine tozlama ve dölleme yapar her ikisininde verimi yüksek olur.
Sayın EYLÜL, bazı yıllar tam ağaçların çiçeklenme zamanı havalar yağışlı gider, ağaçlar birkısım çiçeklerini kaybeder. Yani silker.
Bu dönemde yağmurlardan dolayı arılar da kovandan (sıklıkla) çıkamaz ve dölleme yetersiz kalır, o yıllar az meyve olur.
Birde, vişne ve kiraz ağaçları düzenli su ister.
Susuzluk sonrası bol su verilirse meyvelerde çatlama olur.
..........
Bu arada vişne ağacınızın dallarını sertce sallayın, birbirine çarpanları ve üs üste gelenleri, obur dalları dipten çıkarın; budama zamanıdır.
Saygılar
Sayın Halil Önen,
Desteğiniz için sağolun.Yalnız budama için erken olduğunu düşünüyorum.Ankaradayız çünkü.
Halil Önen
08-01-2010, 19:02
Sayın Halil Önen,
Desteğiniz için sağolun.Yalnız budama için erken olduğunu düşünüyorum.Ankaradayız çünkü.
Sn. EYLÜL,
Ankara dahil budama için erken değil. Onlar uyuyor zaten.
Budama sonrası bordo bulamacı atarsanız, kestiğiniz yerlerden hastalık kapmaz ve soğuğa karşı bir az dayanıklığı artar.
Dikkat ediniz vişnede budama uclardan değil, ortadan çıkan yeni obur dallar çıkarılır. Zaten onlar meyve vermez ve o dalın gücünü emer.
Minarislim
10-01-2010, 12:23
Sayın Halil Önen;
Ankara'da değişik zamanlarda dört adet Kiraz fidani diktim. hepside dört ,beş yaşına gelince kurudular.bazı insanlar dedilerki; "cep telefonu baz istasyonları kurutuyor"
doğrumudur? Yoksa başka nedeni varmıdır?Eğer bilginiz varsa, paylaşırsanız sevinirim.
Sağlıcakla kalın. Saygılarımla.
Halil Önen
10-01-2010, 19:21
Sayın Halil Önen;
Ankara'da değişik zamanlarda dört adet Kiraz fidani diktim. hepside dört ,beş yaşına gelince kurudular.bazı insanlar dedilerki; "cep telefonu baz istasyonları kurutuyor"
doğrumudur? Yoksa başka nedeni varmıdır?Eğer bilginiz varsa, paylaşırsanız sevinirim.
Sağlıcakla kalın. Saygılarımla.
Sn.Minarislim,
Tarlamın bulunduğu ovada iki güçlü baz istasyonu kurmuşlardı, altında ve çevresinde meyve ağaçları var, kuruyana rastlamadım.
Kuruma sebebi bu olamaz, herhalde.
Vişne sayfasındayız ama; yetişkin bir kiraz ağacının _vişne de olabilir_ kuruma sebebi genelde, aşırı sulamadan kaynaklanan kök boğulması ve kök çürümesi şeklinde oluyor.
Kiraz belki hassastır ama her toprağın tutabileceğinden fazla su verilmesi, birçok meyve ağacı için kuruma sebebidir.
Saygılar
Samsunlu55
10-01-2010, 20:38
Sn. Halil Önen, bu olayın bol sulamayla veya az sulamayla alakası yok. Bende kirazda olmadı ama vişnede benim 34. mesajda bahsettiğim ve sn. *EYLÜL'ün 49. mesajında bahsettiği olay oluyor, bunun başka bir nedeni var. Bunun çözümünü uzun zamandır bulmaya çalışmaktayım ama bir sonuç elde edemedim. Sitemizdede bulamazsak başka hiçbiryerde bulamayız.
Halil Önen
11-01-2010, 09:45
Ankara'da değişik zamanlarda dört adet Kiraz fidani diktim. hepside dört ,beş yaşına gelince kurudular..
Dört Beş yaşındaki kiraz ağaçlarının kuruma sebebi ne olabilir?
1) Kök boğulması olmuştur.
( kiraz ağacları kök boğulmasına hassastır. Bu yolla kapama kiraz bahceleri bile kaybedilmektedir.)
2) Derin sürülme yapılmıştır.
(Derin sürülme kiraz, vişne, mandalin, limon, zeytin gibi ağaçların köklerinin kesilmesine ve ağaç üzerinde dalları, sürgünlerin kurumasına sebeb olur. Bu benzeri ağaçların kökleri yüzeye yakındır.)
3) Aşırı sulama kökleri çürüklüğü yapar.
(Toprağın tutabileceğinden fazla su verilmesi kök çürüklüğü yapar. Yazlıklarda ağaç dibinde unutulan şebeke suyu daha tehlikelidir.)
4) Kök kanserine ya da kök nematotlarına yakalanmıştır.
( Dikimde kök hastalıklarını önleyen ilaçlar kullanılır. Sertifikalı fidanlar alınır. Kök kanseri ve nematotlar ileri yaşlardaki ağaçları kurutur)
Ve, susuz kalma ve soğuk vurma dışında 4. 5 yaşındaki ağaçlar neden kurur ki?
Sn. Samsunlu55,
Vişne ağacı çok çiçeklemne yapar ve büyük kısmını döker. Buna rağmen bol meyve verir.
Eğer meyve az bağlıyorsa çiçeklenme dönemimde tozlayıcı yetersiz kalıyordur.
(çiçeğe çok yatıp meyve az bağlayan vişne çeşidi var mı bilemem)
Saygılar
Sn. Halil Önen, bu olayın bol sulamayla veya az sulamayla alakası yok. Bende kirazda olmadı ama vişnede benim 34. mesajda bahsettiğim ve sn. *EYLÜL'ün 49. mesajında bahsettiği olay oluyor, bunun başka bir nedeni var. Bunun çözümünü uzun zamandır bulmaya çalışmaktayım ama bir sonuç elde edemedim. Sitemizdede bulamazsak başka hiçbiryerde bulamayız.
Arkadaşlar ben bu hastalığın sebinin 'Rosalina Kök çürüklüğü olduğunu dişünüyorum. Ama ağaçlarınızın durumunu ve köklerini görmek lazım. Bu hastalığı araştırıp, ağaçlarınızda ki belirtiler ile karşılaştırırsanız kafanızda bir fikir oluşacaktır.
Samsunlu55
12-01-2010, 09:54
Halil bey tozlama yapamaması imkansız çok fazla ağaç var. Biz bunu yine bu bahar fotoğraflıyarak bulacağız. Dediklerinizi kiraz için demişsiniz ama kök çürüklüğüde olabilir. Bilemiyorum...
denizakvaryumu
06-04-2010, 09:01
Kütahya vişnesinin pabucu dama atıldı.
Fidancınızdan ısrarla ÇAY VİŞNESİ isteyin :)
http://www.turkpatent.gov.tr/portal/default2.jsp?sayfa=431
Samsunlu55
06-04-2010, 23:22
Kütahya vişnesinin pabucu dama atıldı.
Fidancınızdan ısrarla ÇAY VİŞNESİ isteyin :)
http://www.turkpatent.gov.tr/portal/default2.jsp?sayfa=431
Fazla aranmasın 91 numarada:)
arkadaşlar sakarya /sapancada ikamet etmekteyim çevremizde ve kendi bahçemizde cok sayıda kiraz yetiştiği halde vişneden verim alamıyoruz çiçek acıyor ama meyveye dönme çok az oluyor sebebi ne olabilir cinsinden ya da iklim şartları olabilirmi
Lilinin bahcesi
17-04-2010, 10:45
arkadaюlar sakarya /sapancada ikamet etmekteyim зevremizde ve kendi bahзemizde cok sayэda kiraz yetiюtiрi halde viюneden verim alamэyoruz зiзek acэyor ama meyveye dцnme зok az oluyor sebebi ne olabilir cinsinden ya da iklim юartlarэ olabilirmi
Bir sayfa onceki 34 ve 49 numarali mesajlara bakarsaniz ayni problemleri dile getirmisler, onlara verilen cevaplardan istifade edebilirsiniz. Saygilarimla
Samsunlu55
17-04-2010, 23:13
arkadaşlar sakarya /sapancada ikamet etmekteyim çevremizde ve kendi bahçemizde cok sayıda kiraz yetiştiği halde vişneden verim alamıyoruz çiçek acıyor ama meyveye dönme çok az oluyor sebebi ne olabilir cinsinden ya da iklim şartları olabilirmi
Geçen sene bahçenin bazı yerindeki ağaçlarda aynen dediğiniz olmuştu. Daha çiçeklenmediler çiçeklensinler aynı durum olursa fotoğraflandıracağım.
Samsunlu55
28-04-2010, 11:18
Pazar günü çektiğim vişne fotoğrafları ancak ekliyebildim. Hafta sonu tam açmamışlardı fakat şimdi tam olarak açtılar.
139565
139566
139567
139568
139569
anunnaki62
30-04-2010, 16:45
Arkadaşlar, bu çay ilçesi vişnesi VİŞNAP dedikleri kiraz vişne karışımı bir ağaç olmasın. Keşan Çiçek serada geçen gittiğimde yeni bir ürün olarak geldiğini söyledi. Ürünün kiraz büyüklüğünde hafif mayhoş olduğunu söyledi.
Bir tane vişne var çapı 12 cm. boyu üç metre hiç meyve vermiyor. Bu yıl üç, dört çiçek ancak vardı, bakalım onlar da olgunlaşacak mı!
Samsunlu55
02-05-2010, 08:37
Arkadaşlar, bu çay ilçesi vişnesi VİŞNAP dedikleri kiraz vişne karışımı bir ağaç olmasın. Keşan Çiçek serada geçen gittiğimde yeni bir ürün olarak geldiğini söyledi. Ürünün kiraz büyüklüğünde hafif mayhoş olduğunu söyledi.
Bu konuyu bende merak ettim. Bandeki kirazın biri yaprak bakımından aynı kiraz fakat meyve sapı kısa ve meyvelerde hafif bir mayhoşluk var.
Samsunlu55
13-05-2010, 21:51
Önceden belirttiğim vişnelerde çiçeklenme dönemindeki kuruma çevredeki çoğu vişnelerde yok fakat rüzgara açık bir alandaki vişnede bu durum yine oluştu hemen bir fotoğraf çektim, küçülttükten sonra ekleyeceğim. Bu ağacın önceden yarısı kurumuş. Yan tarafındaki başka bir vişne ise tamamen kuruyup dipten yeni sürgünler vermiş...
selmangulec
22-07-2010, 16:14
merhabalar,
vişne ağacı 1 yıl arayla nadasa (yani ürün vermemeye) başlaması normal mi ? ağaç daha küçük 5 -6 yaşlarında ort. bunun dışında 30 yaşında bir vişne ağacı var kütahya cinsi imiş sanırım . bu ağaç son 2 yılda kurumaya başladı. üstteki dallarından da kendi durumunu gösterdi. babamgil ağacın kuru dallarını kestiklerinde kuru dalların içi boşalmış olduğunu gördüler. (sonuç ortada kuruyor ama bazı yerlerinden yeni sürgün patlamış) yeniden canlandırma **** en azından yeni sürgünler için alınacak önlemler neler olabilir. nerdeyse ağaç benden de yaşlı yani. (ağacın ömründen mi bilemiyorum ama babam, göz ve nazar diye söyledi. )bir insanın yolumum yarısındayım dediği yıllara geliyor ağaç, eğer yaşamını sürdürebilirse....
bu konuda yardımcı olan varsa , çok memnun olurum...
saygılar...
Selman Güleç
konya
Samsunlu55
28-07-2010, 23:33
Önceden belirttiğim vişnelerde çiçeklenme dönemindeki kuruma çevredeki çoğu vişnelerde yok fakat rüzgara açık bir alandaki vişnede bu durum yine oluştu hemen bir fotoğraf çektim, küçülttükten sonra ekleyeceğim. Bu ağacın önceden yarısı kurumuş. Yan tarafındaki başka bir vişne ise tamamen kuruyup dipten yeni sürgünler vermiş...
Çekilen fotoğrafları şuraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=677618#post677618) ekledim, umarım bir çözümü bulunur...
scarcity
31-07-2010, 14:47
***,
ben bitkilerden çok anlayan birisi değilim, malesef şehir çocuğuyum, ama çok seviyorum. iş yerimin bahçesinde (erzurum'da) 2 tane vişne ağacı var. meyvesi öle lezeetli ki, hayatımda yediğim en güzel vişneler :) çekirdeklerini atmaya kıyamadım. 2 gundur camın önünde güneşte kurutuyorum. yazılanları okudum ama bana göre çok karmaşık,
sorularım oldukça basit,
çimlendirme yapabilmem için, bu çekirdekleri kurutmaya devam etmeli miyim?
Bu çekirdekleri fide haline getirebilmem için neyi ne zaman yapmam gerekir?
saksılarda evin içinde, çimlendireceğim, ilkbaharı mutlaka bekleyeyim mi, bahardan önce yapmam uygun olur mu?
Fide haline getirmeyi başarabilirsem, bahçeye dikmeyi hayal ediyorum :)
merhabalar arkadaşlar ticari olarak kurulmuş 2 adet meyve bahcem var 6 dönüm elma 13,5 dönümde vişne bahcem var (bizim bölgede 1 dönüm 2500 metre karedir)
bölgemizde vişne bahcesi olarak ilk bahce diyebilirim ilk olduğu içinde bir çok konuda bilgi açısından sıkıntılarım var 3 yaşın da olan vişne bahçem bu yıl meyve vermeye başladı kurduğumdan beri korkduğum hasat işi gözümü korkutdu bu yıl tüm ağaçlar vermediği için elle hasat yapdık fakat vişne hasatının daha kolay ve işciliği düşük maliyetlerle de yapıldığını duymuşdum makina ve ilaçla hasat yapıldığını bahce yi kurarken sofralık düşünmemişdim ilimizde bulunan aroma meyve suyu faprikasına vermeyi düşünerek kurdum özetlersek sanayilik olarak kurmuşdum hasat konusunda farklı bilgi ler e ihtiyacım var bilgisi olan arkadaşlardan bilgilerini paylaşmasını rica edeceğim...
Yaklaşık 300 civarında vişne ağacımız var. Hasadının yapılması gerçekten zor. Sallamayla ya da bir tarakla meyvaları toplamak çok da mümkün değil maalesef. Zira meyvenin zedelenme ihtimali çok yüksek oluyor. Zaten elle hasat yapmaya çalıştığınızda durumu siz de anlamışsınızdır. Biz şimdilik hasadımızı elle yapıp yerel pazarlarda parakende satıyoruz, çevremizde meyve suyu fabrikası olmaması da bunda bir etken tabi.
Çamtepe arkadaşım vişne bahcesi ni kurma amacım tamamen sanayilik üzerine düşündüm işin açığı parekende satışdan avantajlı olması idi bunun içinde 2000 ağaç var şu anda fare nin kemirmesinden dolayı 3 yıl içinde aşağı yukarı 800 e yakın fidanı değişdirdim bunun için ilk hasat 800 kg civarında oldu fakat her geçen yıl rekolte artaçak teknik bilgiler e göre 5 ila 6 yılında tam meyvaya yatması ile birlikde her ağaç 100 kg verime ulaşıyormuş araşdırma larım dan edindiğim bilgiye göre en çazip olanı ilaçla hasat yapmak fakat bu ilacın hangi firma tarafından üretildiğini ve nereden temin edebileçeğimi bulamadım mesela ceviz için var isdediğin zaman getirtiriz dedi ilaç aldığım yerel firma dediğim gibi bölgede ilk olarak tek bahce yapmam dan dolayı bilgi almak zor oluyor...
mesala avrupalılar şu makinayı yapmışlar (makina hasadını izle (http://www.facebook.com/video/video.php?v=306138924915)) bizim tarım makinası üreten firmalarımız sallama mantığına dayalı bir ekipman üretebilirler...
Merhaba değerli arkadaşlar,
Elle hasat gibi ilkel yöntemlerle vişne ve meyve hasadı yapmak üreticilerimizin belini bükmektedir hepimizin bildiği üzere.
Makinalı vişne hasadı yaptırmak isteyen üreticilere yardımcı olmak isterim.
Artan hasat maliyetlerini en aza indirmek işçi bulma derdi ile uğraşmaktan kurtulmak ve kısa sürede ekonomik mevye hasadı için makinemiz vardır.
Nanking cherry. ufak çalı formlu bir vişne türü.. Bu sene meyvesini göreceğim inşallah.
Bahçedeki iki vişne ağacının kökünden biten sürgünlerle (piçlerle) baş edemiyorum. Her sene bir önceki seneye göre artarak, inanılmaz miktarda sürgün veriyorlar, temizlemeye yetişemiyorum. Ağacın izdüşümünden de uzakta çıkmaya başlayınca endişelendim.
Şimdiye kadar çatal belle olabildiğince sürgün dibini açıp, sürgünü en dipten kesiyordum. Acaba bu yöntem nedeniyle mi sürgün sayısını artırıyorum? :mad:
Acaba bu sürgünlerin temizliği nasıl yapılmalıdır?
karabucak
31-07-2012, 22:46
Merhaba arkadaşlar. Mersindeki bahçemizde vişne yetiştirmeyi düşünüyoruz. Bahçemiz 550-600m rakımda. Bu yükseklikte vişne yetişir mi?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
limon_sever
01-08-2012, 07:12
Yükseklik önemli değil soğuklama süresi önemli. Bulunduğunuz bölge +7,2 °C’ nin altında 1100-1700 saat kadar soğuklama alıyorsa vişne yetiştiriciliği için uygundur.
Kaynak (http://www.agaclar.net/forum/sert-cekirdekli-meyveler/3126.htm)
ömür-uşak
29-03-2013, 19:16
Arkadaşlar merhaba. Vişne başlığına ilk defa yazıyorum. 300 tane 12 yaşında vişne ağacım var.Bilgi paylaşımlarımız artsın. Bu gün bahçedeydim. 10 güne kadar çiçeklenme başlıyacak.Yaptığımız bakımları paylaşalım. Monilya için ilk ilaçlama başlamak üzere. Bizde birde çiçek zınnı (bakla zınnı) sıkıntısı oluyor. şimdiden bahçede görmeye başladım.Bu sene kış sert değildi.Böcek ve mantar çok olur.Ziraatçileri dolaştım. Çiçek zınnı için Endosülfan aradım.Üretimi yokmuş.Başkada ruhsatlı ilacı yok.Geçen yıl 1 ağaçta denemek için deltametrin uyguladım.Başarısız oldu. İlaç çiçekte atılacağı için tehlikeli oluyor. Mavi leğende başarı az. Bildiğiniz veye kullandığınız çiçek zınnı ya etkili ilaç varmı paylaşırsanız sevinirim. Birde çiçekten hasata kadar ne gibi bilgi edinirsek paylaşalım.Fabrikalar üreticilerle alay eder gibi piyasa açıyorlar 1 tl gibi 15 gün sonra 2 tl oluyor. Geçen yıl biraz örgütlenme oldu 1 tl ye vişne toplanmadı. Komüsyoncuların kamyonları dolmadı 2 tl çıkardılar. Zaten toplaması zor bir ürün. Hepinize kolay gelsin sağlık ve esenlikler dilerm.
Prunus virgiana 3 **** 4.cü yaşında tomurcuklanıyor. Salkım şeklinde vişneleri oluyor. Göreceğiz.
onur3455
16-04-2013, 21:21
Bu da benim 4 yaşındaki vişne ağacım. Geçen hafta çektim resmini ilk defa çiçek açtı ve bolcada çiçek açtı. Havalar buaralar çok yağışlı gidiyor istanbulda, çiçekleri bu yağışlar döker mi? Dökülmezse vişne verirmi busene ağaç?? http://imageshack.us/photo/my-images/35/imag0127vo.jpg/
http://img35.imageshack.us/img35/8227/imag0127vo.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/35/imag0127vo.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
ömür-uşak
17-04-2013, 23:09
Merhaba değerli arkadaşlar,
Elle hasat gibi ilkel yöntemlerle vişne ve meyve hasadı yapmak üreticilerimizin belini bükmektedir hepimizin bildiği üzere.
Makinalı vişne hasadı yaptırmak isteyen üreticilere yardımcı olmak isterim.
Artan hasat maliyetlerini en aza indirmek işçi bulma derdi ile uğraşmaktan kurtulmak ve kısa sürede ekonomik mevye hasadı için makinemiz vardır.
Makina nasıl. vişneleri saplı mı topluyor. Özellikleri hakkında bilgi verirmisin fotoğrafını yayınlarmısın mümkünse. Her yıl 50 ton vişne topluyoruz çok zorlanıyoruz. paylaşırsan seviniriz.
Arkadaşlar merhaba. Vişne başlığına ilk defa yazıyorum. 300 tane 12 yaşında vişne ağacım var.Bilgi paylaşımlarımız artsın. Bu gün bahçedeydim. 10 güne kadar çiçeklenme başlıyacak.Yaptığımız bakımları paylaşalım. Monilya için ilk ilaçlama başlamak üzere. Bizde birde çiçek zınnı (bakla zınnı) sıkıntısı oluyor. şimdiden bahçede görmeye başladım.Bu sene kış sert değildi.Böcek ve mantar çok olur.Ziraatçileri dolaştım. Çiçek zınnı için Endosülfan aradım.Üretimi yokmuş.Başkada ruhsatlı ilacı yok.Geçen yıl 1 ağaçta denemek için deltametrin uyguladım.Başarısız oldu. İlaç çiçekte atılacağı için tehlikeli oluyor. Mavi leğende başarı az. Bildiğiniz veye kullandığınız çiçek zınnı ya etkili ilaç varmı paylaşırsanız sevinirim. Birde çiçekten hasata kadar ne gibi bilgi edinirsek paylaşalım.Fabrikalar üreticilerle alay eder gibi piyasa açıyorlar 1 tl gibi 15 gün sonra 2 tl oluyor. Geçen yıl biraz örgütlenme oldu 1 tl ye vişne toplanmadı. Komüsyoncuların kamyonları dolmadı 2 tl çıkardılar. Zaten toplaması zor bir ürün. Hepinize kolay gelsin sağlık ve esenlikler dilerm.
Aslında geçen sene İstanbul'da vişne yüksek fiyattan alıcı buldu. Ben en kötü kaliteyi 1 TL'den sattım. 4-6 TL'ye kadar çıktı fiyatlar. Tabi Uşak'tan İstanbul'a sert çekirdekli meyve göndermek zor iş. Bu sene şansınız bol olsun..
ömür-uşak
10-06-2013, 20:57
Vişneci arkadaşlar bölgenizdeki vişne tahmini yazarmısınız. 2012 ile 2013 nedir.Bu sene azmı çokmu aynımı.Bazı bölgeleri 25 nisandaki soğuklar etkiledi.Bizde fark yok 2012 ile 2013 aynı.Kartellere vişnelerimizi ucuza kaptırmıyalım.İşçiliği çok zor.Lütfen paylaşalım.
Kazasız belasız bol ürünlü sezolar dilerim.
yeşilbahçecik
23-06-2013, 07:40
Prunus virgiana 3 **** 4.cü yaşında tomurcuklanıyor. Salkım şeklinde vişneleri oluyor. Göreceğiz.
Sayın Bari Bey,
Salkım vişne ağacınızdan meyve alabildiniz mi? Ayrıca bu ağacın fidesini veya çeliğini temin etmemiz mümkün mü?
Şimdiden teşekkürler...
Vişneci arkadaşlar bölgenizdeki vişne tahmini yazarmısınız. 2012 ile 2013 nedir.Bu sene azmı çokmu aynımı.Bazı bölgeleri 25 nisandaki soğuklar etkiledi.Bizde fark yok 2012 ile 2013 aynı.Kartellere vişnelerimizi ucuza kaptırmıyalım.İşçiliği çok zor.Lütfen paylaşalım.
Kazasız belasız bol ürünlü sezolar dilerim.
Yorumcuların fiyatlarına buradan (http://fiyat.tarimziraat.com/antalya_visne_fiyatlari-b7,75.html)bakabilirsiniz.
onur3455
05-01-2014, 11:02
resimdeki vişne ağacını budamaya gerek var mı???
http://www.agaclar.net/forum/attachments/meyve-agaclari/463336d1388915078-visne-agaci.jpg
İ.Yılmaz
14-04-2014, 11:51
Ömür bey ***. 12 yaşında 300 adet vişne ağacınız olduğundan bahsetmişsiniz. Bende vişne bahçesi kurmayı planlıyorum. Acaba Vişnelerinizin türü nedir. Kaç yılda tam verime ulaştı ve yetişkin bir ağaçtan ortalama ne kadar ürün alınabiliyor cevaplarsanız çok sevinirim doğru yatırımı yapabilmek için bu işi yapan ve tecrübeyle doğru bilgiye sahip sizin gibi insanların cevaplarına ihtiyacım var..
omerates
17-04-2014, 22:47
bazı mesajları göremiyorum
omerates
17-04-2014, 22:47
bende vişnecilik yapıyorum işallah bu veriler ışığında verimli bir yıl geçireceğim
ömür-uşak
18-04-2014, 20:45
Ömür bey ***. 12 yaşında 300 adet vişne ağacınız olduğundan bahsetmişsiniz. Bende vişne bahçesi kurmayı planlıyorum. Acaba Vişnelerinizin türü nedir. Kaç yılda tam verime ulaştı ve yetişkin bir ağaçtan ortalama ne kadar ürün alınabiliyor cevaplarsanız çok sevinirim doğru yatırımı yapabilmek için bu işi yapan ve tecrübeyle doğru bilgiye sahip sizin gibi insanların cevaplarına ihtiyacım var..
Önce pazarlama. Bulunduğun yörede vişne alan komüsyoncu varmı.Perakende baş olmaz akşama kadar toplanan vişneyi akşam teslim etmek gerekir.Toplayan eleman işçi çok önemli.Vişne kiraz işçisi varmı.Bahçe yapacağın yer açık alan olmalı hava akımı olmalı.Yetiştirmesi çok basit başka meyveler gibi tefarruat istemez.İlk yıl hafif budama 2-3 yıl fazla dalları alark budama hallolur.Yılda 3-4 kez sulanmalı.Meyveler irileşir ağaç sağlılklı olur ticari anlamda önemli.4-5 Yılda ağaç başı10-20 kg verim alınır.Ülkemizeuygun cins idris anacına aşılı kütahya cinsidir. Benimkiler öyle.Yinede ayrıntı için tel ile görüşelim. 0535 816 63 54 Kolay gelsin.
İ.Yılmaz
21-04-2014, 14:09
Ömür bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim..
ömür-uşak
21-04-2014, 19:43
Vişne ve kiraz ağaçlarınızda bakla zınnı varsa Calypso öneririm. Denemesini yaptım çok etkili. Aynı zamanda arılara zararsız.Her yıl çok uğraşıyordum. Endosülfanın üretimi yok.
ankarahobici
30-04-2014, 16:29
sayın ağaç severler, bir konuda yardım talep ediyorum.
mahlep ağacına kiraz ve vişne aşılamak istiyorum.
göz aşısı mı kalem aşısı mı yapmalıyım,
bir kaç dalına vişne bir kaç dalına kiraz aşılasam (göz aşısı ile) uygun mudur?
mahlepleri yeni diktik. çıplak köklü, kurşun kalem kalınlığında ve boyları 1 metreye yakın.
herkese selamlar, saygılar.
kerkenez
30-06-2014, 16:08
Bizim bahçede çekirdekten vişne ağacı çıkmıştı. Zamanla büyüdü ve köklerinin çıktığı her yerden yeni vişne ağaçları çıkmaya başlayınca bir süre sonra kesmek zorunda kaldım. Şimdi aşılı bir fidan diksem büyünce yine böyle bir sorun yaratır mı?
TreeKing
30-06-2014, 17:52
o kök açılmasından dolayı bir sorun ya da ağacın ana gövesiyle kök arasında bir iletim sorunu varmış ki öyle olmuş ama 1. durum daha yakın geliyor başka bir ihtimal aklıma gelmiyor.
Ömür bey ***. 12 yaşında 300 adet vişne ağacınız olduğundan bahsetmişsiniz. Bende vişne bahçesi kurmayı planlıyorum. Acaba Vişnelerinizin türü nedir. Kaç yılda tam verime ulaştı ve yetişkin bir ağaçtan ortalama ne kadar ürün alınabiliyor cevaplarsanız çok sevinirim doğru yatırımı yapabilmek için bu işi yapan ve tecrübeyle doğru bilgiye sahip sizin gibi insanların cevaplarına ihtiyacım var.. Haddim olmayarak, bu mesaja cevap yazma ihtiyacı hissettim. O kadar seçenek içinden vişneyi tercih etmek bence yanlış seçimdir. 1.5 ay önce 26 dekar bir meyvelik aldım. İçinde genellikle elma, kiraz ve vişne var. Kirazlar Napolyon zar zor perakende sattık. 400 ağaç Vişne olgunlaştı, şimdi zurnanın zırt dediği yere geldik, vişne'ye toptan 1 lira veriyorlar. Toplatma işi çok komik, yevmiye 35-40 lira (toplayıcı bulmak hele Ramazan'da çok zor) bu sıcakta bir işçi en fazla 40-50 kilo toplar. Buradan anlayacağınız, vişne dikeceğine, günde 5 paket sigara iç aynı etkiyi yıllar içinde alırsın.
resimdeki vişne ağacını budamaya gerek var mı???
http://www.agaclar.net/forum/attachments/meyve-agaclari/463336d1388915078-visne-agaci.jpgBüyüklerimiz, vişne budanmaz derlerdi. Bizim köyde öyle vişne ağaçları var ki, diz çöküp toplayabilirsiniz. Vişne ağacı ne kadar büyük olursa, o kadar meyve verecek anlamı çıkmaz. Ağacın boya gitmesine izin verirsen kavak gibi bir vişne ağacın olur ve yeşilliğini seyredersin. Naçizane önerim, merkezden çıkan ana dalı al, tepeye dik olarak giden dalların meyve açısından hiçbir faydası yoktur. Meyve verecek olan dallar yanlara doğru giden ince dallardır. Tepeye gidişi engellersen, ağaç yanlara doğru gelişir ve meyve dalları çoğalır.
ömür-uşak
10-07-2014, 21:46
Sn tarku tespitleriniz gerçekten güzel. Bu sene 5 paket sigara değil 10 paket içsen çaresi yok. Vişne suluk 1.20 tl. İşçilik bakım nasrafları derken fabrikalara zorunlu hizmet hizmet ediyoruz. 3 yıldır iyi sayılırdı ama bu sene ölü.Hem vişne aşırı çok hemde fabrikalar anlaşmış fiyatları yükseltmiyorlar. Korkarım ağaçlar kesilmesin.
ömür-uşak
16-07-2014, 23:20
Vişne hasatını halatlı sarsıcı makine ile yaptım.Vişne 1.2 tl olunca işçilikte 80kr başka çare kalmadı.8 kişi ile 2700 kg hasat taptım.Traktör ağır olacak kuyruk mili çalıştıkça halatta boşluk oluşuyor halat dalgalanıyor halatın geçtiği yerdeki filizleri kırıyor.Kuyruk mili devri 1000 devirde daha verimli oluyor.Vişne tamamen olgunlaşacak.Traktör şöförü çok usta olacak.Halatı bağlayan kişi nereden bağlıyacağını iyi bilecek.Çok iyi makina ama çalışan ekip çok bilinçli ve sabırlı olacak.Sabırsız hızlı dikkatsiz çalışılırsa ağaçta dallar zedelenir yaralanır hatta kırılır.
syarikan
31-07-2014, 21:31
merhaba
memleket afyon çay geçim kaynağı vişnedir desem yeridir bayramda ziyaret ettiğim bir akrabamız 5 dönümden 10 ton vişne aldım 12 bin tl nin 8 bin tl si işçiliğe gitti vişneleri söktürmeyi düşünüyorum dedi bende dur sana vişne toplama makinesi bulayım bütün köylü ortak bir tane makine alın kurtulun bu işçilikten dedim youtube ta sour cherry harvesting diye arattım polonya malı bir makineyi çok beğendim mail attım fiyatı nedir diye sordum bakalım kaç para diyecekler cevap gelirse paylaşırım sizin bahsettiğiniz makineyede baktım en ucuz en pratik çözüm ama kesin çözüm değil nerdeyse sıfır işçilikle ve dala sıfır hasar veren birşey arıyorsanız polonya malı makineye bakın derim
https://www.youtube.com/watch?v=WA13L_rcipE
buda amerikan malı
https://www.youtube.com/watch?v=qkbEDTjpiJE
çözüm kesin olarak bunlar
saygılarımla
syarikan
31-07-2014, 21:49
youtube ta mutlaka aşağıdaki videolar izlenmeli
vişneyi el nasıl topluyor iş nerelere varmış mutlaka görülmeli
FELIX-Z kombajn do wiśni, sour cherry harvester - season 2012
First harvest of tart cherries with over-the-row machine
Tart Cherry Harvest - Cherry Shaking at King Orchards
Tart Cherry Harvest and Processing in Utah
Vişne hasatını halatlı sarsıcı makine ile yaptım.Vişne 1.2 tl olunca işçilikte 80kr başka çare kalmadı.8 kişi ile 2700 kg hasat taptım.Traktör ağır olacak kuyruk mili çalıştıkça halatta boşluk oluşuyor halat dalgalanıyor halatın geçtiği yerdeki filizleri kırıyor.Kuyruk mili devri 1000 devirde daha verimli oluyor.Vişne tamamen olgunlaşacak.Traktör şöförü çok usta olacak.Halatı bağlayan kişi nereden bağlıyacağını iyi bilecek.Çok iyi makina ama çalışan ekip çok bilinçli ve sabırlı olacak.Sabırsız hızlı dikkatsiz çalışılırsa ağaçta dallar zedelenir yaralanır hatta kırılır.
makine ile topladığınızda, doğal olarak saplar ağaçta kalıyor. Topladığınız vişne sapsız ve olgun olunca, suyunun akıp gitmesini nasıl önlüyorsunuz? Ayrıca toptancı vişneleri bu şekilde, sapsız olarak kabul ediyor mu? Videolarda gösterilen makineleri bende gördüm. sapsız olarak toplayıp direkt olarak soğuk suya atarak şoklama prensibi ile çalışıyor yanılmıyorsam. Toptancı ile fiyatların neden böyle olduğunu konuştuğumda "bu piyasayı macarlar ile Polonyalılar belirler" demişti. Adamlar bizim bir haftada topladığımızı bir saatte toplarken, nasıl rekabet ederiz? Herhalde bir makinede ben almalıyım. Fiyatı ne kadar acaba?
ömür-uşak
08-08-2014, 08:47
makine ile topladığınızda, doğal olarak saplar ağaçta kalıyor. Topladığınız vişne sapsız ve olgun olunca, suyunun akıp gitmesini nasıl önlüyorsunuz? Ayrıca toptancı vişneleri bu şekilde, sapsız olarak kabul ediyor mu? Videolarda gösterilen makineleri bende gördüm. sapsız olarak toplayıp direkt olarak soğuk suya atarak şoklama prensibi ile çalışıyor yanılmıyorsam. Toptancı ile fiyatların neden böyle olduğunu konuştuğumda "bu piyasayı macarlar ile Polonyalılar belirler" demişti. Adamlar bizim bir haftada topladığımızı bir saatte toplarken, nasıl rekabet ederiz? Herhalde bir makinede ben almalıyım. Fiyatı ne kadar acaba?
Biraz fire veriyoruz.Suyu akıyor.Komüsyoncu 2kg kasa darası yerine 3 kg düşüyor.Başka çare yok.Bazı kasaların altına naylon koydum. Makine yerli kadıoğlu makineden aldım.1550 tl dediler ben izmir ve denizli fuarlarında daha önce görüşmüştüm 1300 tl idi.Öyle görüştük dedim vermek zorunda kaldılar.Benim traktör yağmur efsane 40. Hafif olduğu için kuyruk mili çalışınca ağaç dalı traktörü 3-5 cm geri çekiyor boşluk oluşuyor.Traktör gücü yetrli fakat hafif kaldı.2 ton ağırlığında firenleri sağlam bağımsız kuyruk mili olan traktör ve usta şöför olursa, vişnelerde tam olgunlaşırsa problem yok.
Saplar toplanmasa agaca zarari olurmu
ajlanucar
11-10-2015, 20:35
Merhaba
Bahsi geçen videodaki Vişne hasat makinaları belirli bir ölçüye göre dizayn edilmiş bahçeler içindir, ilgili sitelerde bu bahçelerdeki ağaçların 2x4 m veya 1,5x4 m aralıklar ile dikildiği ve ağaç yüksekliği en fazla 3,5 m olacak şekilde tutulduğu görülebilir. Bu şartlara haiz vişne bahçelerini ekonomik olarak hasat etmek mümkün görünüyor.
Türkiyede mevcut vişne bahçeleri genellikle idris ancına aşılı Kütahya olarak tesis ediliyor. Bu konuda da malesef birbirine tezat düşen birçok veriye rastlamak mümkün ,
Örneğin idris anacına aşılı Kütahya cinsi vişne bahçesi tesis etmede en iyi aralığın 4x6 m olduğu söylenirken , bir başka kaynakta bu aralığın en iyi 5x5 olduğudur .
Bu cinste ağaç boylarının ise 5 ila 7 m arasında değiştiği söyleniyor, hal böyle olunca Hasat makinalarının ebatlarına aykırı olduğu için makina ile hasat mümkün görünmüyor ( Türkiye şartlarına uygun makinalar yapılana kadar )
Yine Kütahya cinsi ağaçlardan elde edilen bir bahçede ilk verimin 3.yılında olduğu söynelirken , aşılı tesis edilen bahçelerde ilk yıldan itibaren verim alındığı söylenmekte,
Yine Kütahya cinsi vişne bahçelerinde maksimum verime 5.yılında ulaşacağı ve bunun ağaç başına 50 Kg ila 150 kg arasında olacağı söylenirken(Bu geniş marjın ağaç bakımı ile alakadar olduğunu düşünüyorum) , bir başka kaynakta 5.yılda en fazla verimin 10 kg ila 20 kg arasında olduğudur..
Hal böyle olunca kafalardaki bu tip karışıklıkları sonlandıracak nihai bir dökümana ihtiyacın olduğu açıktır.
Kabaca A dan Z ye Ticari amaçlı bahçe kurmak isteyen bir yatırımcının kafasında oluşabilecek suallere cevap verebilecek bir kaynaktan haberdar olmak isteyenlerin sayısı tahminlerin üzerindedir .
Kolay gelsin
uşak ceviz
05-11-2015, 21:57
Saplar toplanmasa agaca zarari olurmu
Vişne saplarının ağaçta kalması zararsız.
İ.Yılmaz
16-11-2015, 09:52
Haddim olmayarak, bu mesaja cevap yazma ihtiyacı hissettim. O kadar seçenek içinden vişneyi tercih etmek bence yanlış seçimdir. 1.5 ay önce 26 dekar bir meyvelik aldım. İçinde genellikle elma, kiraz ve vişne var. Kirazlar Napolyon zar zor perakende sattık. 400 ağaç Vişne olgunlaştı, şimdi zurnanın zırt dediği yere geldik, vişne'ye toptan 1 lira veriyorlar. Toplatma işi çok komik, yevmiye 35-40 lira (toplayıcı bulmak hele Ramazan'da çok zor) bu sıcakta bir işçi en fazla 40-50 kilo toplar. Buradan anlayacağınız, vişne dikeceğine, günde 5 paket sigara iç aynı etkiyi yıllar içinde alırsın.
Biraz geç bir cevap olacak ama ben sizin fikrinize katılmıyorum. Süreç içinde gördüm ki memleketimde vişne yetiştiriciliği yapanlar var ve vişnenin toptan kilosu yaz aylarında toptan 2 tlden alıcı buldu. Yine tecrübeyle sabit bir kişi günde 100 kg vişneyi çok rahat topluyor. Ömür Uşak adlı üyenin yorumlarından hareketle 300 ağaçtan 50 ton vişne elde edip 2 tlden satabilirsen 25 bin tl işçilik masrafı olur. Bahçesiyle kendi ilgilenebilen bir çiftçi kaba tahminle söylüyorum 10 binde ilaç gübre vs. için para ayırsın. geriye 65000 tl para kalır ki benim ölçülerime göre çok iyi bir paradır..
Biraz geç bir cevap olacak ama ben sizin fikrinize katılmıyorum. Süreç içinde gördüm ki memleketimde vişne yetiştiriciliği yapanlar var ve vişnenin toptan kilosu yaz aylarında toptan 2 tlden alıcı buldu. Yine tecrübeyle sabit bir kişi günde 100 kg vişneyi çok rahat topluyor. Ömür Uşak adlı üyenin yorumlarından hareketle 300 ağaçtan 50 ton vişne elde edip 2 tlden satabilirsen 25 bin tl işçilik masrafı olur. Bahçesiyle kendi ilgilenebilen bir çiftçi kaba tahminle söylüyorum 10 binde ilaç gübre vs. için para ayırsın. geriye 65000 tl para kalır ki benim ölçülerime göre çok iyi bir paradır..
Merhaba, Geç olsun, güç olmasın. Bu günden pazarlık yapalım o zaman. Temmuz 15'te sana 2 liradan 40 ton vişne hatta komşu bahçeleri de hesaba katarsam 100 tonu bulur. Toptan 2 liraya hangi toptancı aldı öğrenmek isterim. Hal fiyatlarında bile şok' luk vişne 2 lirayı zor görmüşken, suluk vişne 2 liraydı demek piyasayı bilmediğiniz anlamına geliyor. Fabrikalar anlaşıyor, bir kuruş fazla veren çıkmıyor. Bizim burada 1.20 den başladı 1.40'ı gördü. Kimsede vişne kalmayınca 1.90 dediler. En sonda 1.90 demelerinin sebebi de insanları bir sene sonrası için ümit var kılmak. Seneye para edecek diye insanların ağaçlarını sökmesini engellemek. Vişne yetiştirmek, özellikle suluk vişne yetiştirmek tembel işi olduğu için ülkemizde çok vişne dikilmiş. Arz talep dengesinde arz yüksek, talep edenlerde kartel gibi hareket ettiği için vişne fiyatları asla yükselmez. Kusura bakmayın ama 2 lira toptan vişne söylemi sadece güzel bir rüya!
İ.Yılmaz
02-12-2015, 10:34
Merhaba, Geç olsun, güç olmasın. Bu günden pazarlık yapalım o zaman. Temmuz 15'te sana 2 liradan 40 ton vişne hatta komşu bahçeleri de hesaba katarsam 100 tonu bulur. Toptan 2 liraya hangi toptancı aldı öğrenmek isterim. Hal fiyatlarında bile şok' luk vişne 2 lirayı zor görmüşken, suluk vişne 2 liraydı demek piyasayı bilmediğiniz anlamına geliyor. Fabrikalar anlaşıyor, bir kuruş fazla veren çıkmıyor. Bizim burada 1.20 den başladı 1.40'ı gördü. Kimsede vişne kalmayınca 1.90 dediler. En sonda 1.90 demelerinin sebebi de insanları bir sene sonrası için ümit var kılmak. Seneye para edecek diye insanların ağaçlarını sökmesini engellemek. Vişne yetiştirmek, özellikle suluk vişne yetiştirmek tembel işi olduğu için ülkemizde çok vişne dikilmiş. Arz talep dengesinde arz yüksek, talep edenlerde kartel gibi hareket ettiği için vişne fiyatları asla yükselmez. Kusura bakmayın ama 2 lira toptan vişne söylemi sadece güzel bir rüya!
Meyve suyu fabrikaları adına primle çalışan komisyoncular 2 tlden aldılar geçen yaz. Gelecek sene ne olur bilemem ama sen okuduğunu anlamakta zorlandığın için sanırım, benimle pazarlık yapmaya kalkmışsın ben toptan vişne alacak olsam kendi memleketimde yeterince var zaten..
İ.Yılmaz
02-12-2015, 10:40
Ayrıca kendin söylemişsin en son 1.90 dediler diye demekki fiyatlar yöreden yöreye farklılık gösterebiliyor siz temmuz 15 te başlıyorsunuz sanırım hasata bizim burda temmuzun sonunda başlar hasat belki geç hasat edilmeside fiyatı arttıran bir etkendir. Kendi yörenizin şartlarıyla benim söylediklerimi yargılamaya kalkmışsın neyse sendeki bu kafayla çok sağlıklı bir fikir alışverişinde bulunabileceğimizi zannetmiyorum en iyisi bu saçma tartışmaya son vermek. Haa illede bana vişne satmakta ısrarlıysan ve nakliye bedelini gözden çıkarıyorsan vişne zamanı burdaki piyasa koşullarından seni haberdar edebilirim belki bana satamazsın ama burada vişne toplayan firmalara satabilirsin..
Meyve suyu fabrikaları adına primle çalışan komisyoncular 2 tlden aldılar geçen yaz. Gelecek sene ne olur bilemem ama sen okuduğunu anlamakta zorlandığın için sanırım, benimle pazarlık yapmaya kalkmışsın ben toptan vişne alacak olsam kendi memleketimde yeterince var zaten..
Ayrıca kendin söylemişsin en son 1.90 dediler diye demekki fiyatlar yöreden yöreye farklılık gösterebiliyor siz temmuz 15 te başlıyorsunuz sanırım hasata bizim burda temmuzun sonunda başlar hasat belki geç hasat edilmeside fiyatı arttıran bir etkendir. Kendi yörenizin şartlarıyla benim söylediklerimi yargılamaya kalkmışsın neyse sendeki bu kafayla çok sağlıklı bir fikir alışverişinde bulunabileceğimizi zannetmiyorum en iyisi bu saçma tartışmaya son vermek. Haa illede bana vişne satmakta ısrarlıysan ve nakliye bedelini gözden çıkarıyorsan vişne zamanı burdaki piyasa koşullarından seni haberdar edebilirim belki bana satamazsın ama burada vişne toplayan firmalara satabilirsin..
Merhaba, Üretici değilsiniz ve kulaktan dolma bilgilerle fikir beyan ediyorsunuz. Yazdıklarınızdan bir konu da hemfikirim, sizinle konuşmak gerçekten anlamsız olacak. İyi günler...
İ.Yılmaz
04-12-2015, 14:14
Üretici değilim ama her hafta sonu köydeyim elma bahçem var. Vişnenin toptan ne kadara gittiğini bilmek için illede üretici olmak gerekmez anladınızmı bay/bayan gereksiz.. Umarım bir daha cevap yazmazsınız...
Moskov52
08-03-2016, 11:01
Buda benim Rusya'dan aldığım tür
Ağaçlar bodur gibi sanki, yoksa daha genç oldukları için mi böyleler? Ağaçların boydan resimleri var mı? Bir ağaç ne kadar vişne veriyor?
Bizde bahçemize geçen yıl epeycede büyük vişne fidanı ektik çocuklar recelini çok seviyor fidan tuttu meyvasını kaç yılda verir acaba. Selamlar.
Sayın Moscov52;
Benim gördüğüm kadarı ile bitkiniz vişne değil. Kırmızı frenk üzümü.
http://www.agaclar.net/forum/656342-post459.htm
Moskov52
09-03-2016, 07:37
Sayın Moscov52;
Benim gördüğüm kadarı ile bitkiniz vişne değil. Kırmızı frenk üzümü.
http://www.agaclar.net/forum/656342-post459.htm
Sayın Muda
Eklemiş olduğum resim vişne türüdür,kültüre alınmış çeşit
Moskov52
09-03-2016, 07:42
Ağaçlar bodur gibi sanki, yoksa daha genç oldukları için mi böyleler? Ağaçların boydan resimleri var mı? Bir ağaç ne kadar vişne veriyor?
Sayın tatlı
Agaçlar bodur değil henüz genç ,boydan resmi yok malesef,bu satıcıdan çektiğim resim,benim almış olduğum fidan henüz meyve vermedi,ilerleyen zamanlarda kendi fidanımın resmini ekleyeceğim.
Moskov52
09-03-2016, 08:12
Bu türü inşallah Mayıs ayında temin edeceğim,yine kültüre alınmış türlerde biri.
Sayın Moskov52;
Sizin yazınız üzerine daha yeni görüyorum. Frenk üzümünün yaprakları ile arasında fark var. Yaprak yapısı vişne gibi. Tadı nasıl acaba. Sarı kızılcık ve bu türden bahçemde olmasını isterdim. Mesafe nedeni ile olması biraz mümkün değil sanırım.
İyi günler.
Moskov52
23-03-2016, 20:37
Sayın Musa
Tat olarak çok emin değilim fakat,üretici vişne tadında olduğunu söylüyor,bahçenizde olmasını bende isterim,Türkiye ye ulaştıktan sonra çoğaltabilirsem size bilgi veririm.
İyi geceler
Gecen yil sonbaharda Ayvalik taraflarindaki evimize diktigimiz visne agaci, sanirim pek iyi durumda degil.
Uzerinde 3 tane tam olgunlasmamis visnesi de var fakat yapraklarinin bir kismi dokulmus, bir kismi da sararmis durumda. Ne yapmami onerirsiniz?
Sebebi ne olabilir? Dana burnu bocegi olabilir mi ya da az sulamak?
http://i.hizliresim.com/2Za7A2.jpg
Sorunu buldum, kadılokmasi denen kök yiyen böceklerden 3 tanesini ağacın köklerini kazarak buldum. Agacin kokunu yemisler. Bocekleri yokettim ama o arada agaci da kokundan sokup tekrar dikmek zorunda kaldim. Yasayacak mi bilmiyorum.
https://s33.postimg.org/ad1bl3v4v/kadilokmasi.jpg
https://s33.postimg.org/5w8ymfgwv/visne_kok.jpg
2 sene önce vişne 1.20 idi, yevmiye 35 tl. Bu sene yevmiye 50 tl, vişne 1.20. Çıldırmak işten değil. Ağaçlar sökeceğim, kıyamıyorum.
Balikesir Edremit Hal fiyati 2.5TL su anda, 20kg aldim.
1.20 gercekten cok azmis. Bu arada halden alacagima sizden alsaymisim keske. Oyle bir durum mumkun olabilir mi?
Balikesir Edremit Hal fiyati 2.5TL su anda, 20kg aldim.
1.20 gercekten cok azmis. Bu arada halden alacagima sizden alsaymisim keske. Oyle bir durum mumkun olabilir mi?
1.20'yi beğenmiyorduk. 1Tl'ye düştü. Keşke dediğiniz gibi olabilse, ancak perakende olarak onca yol parası size aynı paraya gelirdi. Daha önce dediğim gibi, aracılar kazanıyor. Üreticinin yaşaması 21.yy 'daki mucizelerden biri. Üretici olmayınca, tüketicide aldığı ürünlerdeki enflasyonu hissedecek. Pek çok kişi vişne ağaçlarını sökmeye başladı. Umarım bu sene aldığınız fiyata, önümüzdeki sene de bulursunuz. İthal vişne lafını duymaya hazır olalım.
Cok uzucu bir durum gercekten de. Pazarda satis fiyati 6TL Edremit civarinda. Bir sekilde aradaki komisyonculari aradan cikartip, yerel olarak halka ulastirmak lazim. Ama nasil bilmiyorum.
Cok uzucu bir durum gercekten de. Pazarda satis fiyati 6TL Edremit civarinda. Bir sekilde aradaki komisyonculari aradan cikartip, yerel olarak halka ulastirmak lazim. Ama nasil bilmiyorum.
Malesef bu dediğinizin önüne geçmek için, üretici kotası denen bir saçmalık koymuşlar. Üretici, ürettiği ürünü maksimum 100 kilosunu perakende olarak satabiliyor. Geçtiğimiz sene elma satarken zabıtalar geldi ve şikayet olduğunu hal çıkış belge yoksa yalnızca 100 kilo satabileceğini söyledi. Bütün elmaları traktörle taşıdım, biten kasanın yerine dolusunu getirdim. Üreticiye desteği geçtim, sömürülmesi için kanunlar olmasa başının çaresine bakar.
Her sey taseron mantiginda ilerliyor, "öldürmeyeceksin ama yasatmayacaksin da"
Benim mantigima gore soyle bir sistem mantikli olabilir belki:
Visne uretim maliyeti 1TL
Visne uretici satis fiyatı 1.5TL (gelir vergisinden muaf)
Visne nakliye ve dagitim ucreti 0.5 TL
Visne satis fiyati 2TL + 0.5TL vergi + 0.5TL satici kari = 3TL pazar fiyati. ($1)
Hatta visne satisindan gelen verginin bir kismi da visne ureticisine ve toplayicisina tesvik / kaynak olarak aktarilsa, o zaman verginin takibi de saglanmis olur. (Bu islerden hic anlamam, sadece akil yurutuyorum)
kiziltan
21-07-2016, 11:17
En cabuk cevap verecek olan onlem, ureticinin kendi mahsulunu pazarlarda dogrudan satabilmesi, sinirlama olmamasi.
En cabuk cevap verecek olan onlem, ureticinin kendi mahsulunu pazarlarda dogrudan satabilmesi, sinirlama olmamasi.
Bence de kesinlikle oyle. En temizi yerel olani.
İsmail Kuzucu
21-07-2016, 12:25
Bu sınırlama cogu pazar yerlerınde mevcuttur. Bana gore dogru bır karardır.
Halden bır kısı urunu 2 lıraya alıyorsa en az 2.5 lıraya satması gereklı. Uretıcıde o pazarda nasıl olsa kendı malım deyıp 1,5 lıra etıket fıyatı koyarsa ortalık karısır.
Bu her urun gecerlı, pazarcılarla aynı fıyatı veya az bır farkla fıyat koyarsanız kımse kımseyı sıkayet etmez. Yoksa kımse kımsenın ekmegıyle oynamak ıstemez.
Sizin hak verdiginiz uygulama ureticiden 1TL'den alinip kullaniciya 6TL'den satilmasi mi?
Bu ekmegiyle oynama fikri yuzunden bu hale gelmis durum zaten. Bir suru komisyoncu turemis, uretici ve kullanici arasinda asalak gibi yasiyorlar farkinda degil misiniz?
Isin kotusu bu adamlar piyasayi da yonetiyorlar. Yani serbest piyasa dedikleri aslinda bu adamlarin elinde.
kiziltan
21-07-2016, 13:07
Kendi malini satacak uretici icin farkli pazar ve ya benzeri satis yerleri olabilir mi ?
Olmuyorsa, pazarlarda ureticinin ama sadece ureticinin belli miktar malini satmasina izin verilebilir mi ?
Simdi halden alan pazarci esnafi korumak icin dusunce uretirsek, 100 pazarcinin menfaati icin 10.000 ureticiyi yakariz.
Bence, biraz ucuk ama, pazar yeri sadece ureticiye acik olmali, halden mal alan gidip manav acsin.
Bir yol da su olabilir, uretici varis yerindeki kabzimala dogrudan gonderebilsin, yani Konya`dan visnesini dogrudan Bayrampasa`daki bir kabzimala gonderebilsin. Araya 10 tane daha adam girip parayi tirtiklayip fiyati sisirmesin. Boylece uretici son kabzimala dogrudan gonderdiginden satis fiyatini ve kendisine gelecek parayi az cok kontrol edebilir.
Hirsizlik azalir.
İsmail Kuzucu
21-07-2016, 13:14
Dıkkat ettıysenız aradakı aracıları yazmadım. Halden alım yapıp satanları yazdım. (Aracılar hakkındakı goruslerımı zaten baska konularda yazdım.)
Vergıye tabı olup, rahat rahat satısınızı yaparsınız. Pazarcılar odasına gıdıp kaydınızı yaptırırsınız, hemde bagkuru odersınız. Ayrı ayrı ıslemlerle ugrasmak zorunda kalmazsınız.
Uretıcının bır hatasıda tek urun cesıdıne yonelmesı. Oysa cesıtlerı cogaltıp daha fazla gelır etmek mumkun. Bır urun dıger urunun zararı karsılayabılıyor.
Artık, koyluler dahı uretım yerıne alım satıma basladı. Kımse ugrasmak ıstemıyor, uretım zor gelıyor. Ben pazarda koylulere sebze satarken ıcım acılıyor, evlerının onlerıne dahı ekım yapmıyorlar dıye.
İsmail Kuzucu
21-07-2016, 13:22
Farklı pazarların acılması en dogrusu olur. Bazı ıllerde bu pazarlar mevcut.
Pazar yerlerı bellı paralar ıle satıldıgı ıcın adamında vergısı var ıse dıyemezsınız kı mal satamazsıın dıye. Marketlerdekı manav alanı gıbı, adam vergımı verıyorum deyıp dunya cesıt mal satımı yapıyor.
Aslında sıkıntı dırek halcılerde bıtıyor. Cogu uretıcı artık naklıyeler ıle halcılere gonderıyor. Parası 1 ay ıcınde yatıyor ama halcı dırek uretıcıden aldıgım ıcın fıyatı ucuz vereyım yapmıyor. Urun yok ıse fıyat onların elınde.
Bu sınırlama cogu pazar yerlerınde mevcuttur. Bana gore dogru bır karardır.
Halden bır kısı urunu 2 lıraya alıyorsa en az 2.5 lıraya satması gereklı. Uretıcıde o pazarda nasıl olsa kendı malım deyıp 1,5 lıra etıket fıyatı koyarsa ortalık karısır.
Bu her urun gecerlı, pazarcılarla aynı fıyatı veya az bır farkla fıyat koyarsanız kımse kımseyı sıkayet etmez. Yoksa kımse kımsenın ekmegıyle oynamak ıstemez.
İsmail bey, Benim üretici olarak 1.5 liraya sattığım maldan alıcı memnunsa, satıcı olarak ta toptancı ite kaka 1 liraya zor sattığım için, 1.5 lira beni memnun ediyorsa, sınırlamanın kime faydası var? Enflasyon denen şey nedir? Üretmeden, birilerinin cebini doldurmak için neden kanun yapılır?
Diyelim sizin eviniz var ve kiraya vereceksiniz. Sahibinden kiralık diye ilan verdiğinizde, yok efendim illa bir emlakçı araya girecek, hem ev sahibinden, hem de kiracıdan %3 avantayı cebe indirecek deseler, bu sizce neye hizmet eder? Enflasyona değil mi?
Devlet bana mazot+gübre desteği için 11 lira veriyor. Sulama birliği dekara 50 lira su parası alıyor. Bu suyu kullanırken en az yakan pancar motoru 1-2 litre mazot yakar. Sizde üreticisiniz devletin burada verdiği destek komik değil mi? Bari ayağımıza pranga vurmasalar. Pazarlamayı kendiniz yapabilirsiniz deseler. İstanbulda pazarcı arkadaşım var. Bahçeden 30 kuruşa organik sertifikalı elma satıldığını duyunca delirdi. İstanbulda aynı elma 7 liradan aşağıya satılmıyor. Ama organik yetiştirdiği elmayı istanbula sokmaya kalksa binbir güçlük çıkarılır. İnsanlar neden organik yetişmiş ürünü ucuza yemesinler?
Devlet destek olmasın, ama köstekte olmasın.
Not: Bu sene vişne fiyatları dibe vurunca, Kütahya mv. soru önergesi veriyor. "vişne üreticisi kan ağlıyor, neden buğdaya, fındığa vs. verdiğiniz destek gibi vişneye destek vermiyorsunuz? Cevap basmakalıp " efendim biz çiftçiye 11 lira mazot+gübre desteği veriyoruz." Bakan yakınlarımda olsa, söktüğüm vişne ağacını köküyle ağzından içeri sokasım geldi. Sizin bahsettiğiniz 2 liraya halden alıyor 2.5 liraya satmak zorunda. 1.5 liraya satan haksız rekabet yaratıyor lafı serbest piyasa ekonomisine ne kadar uygun. Vişne fabrikaları aralarında anlaşıyor ve bu serbest piyasa oluyor ama ben ürünümü pazarda satmaya kalkınca haksız rekabet. Batsın bu dünya!
Farklı pazarların acılması en dogrusu olur. Bazı ıllerde bu pazarlar mevcut.
Pazar yerlerı bellı paralar ıle satıldıgı ıcın adamında vergısı var ıse dıyemezsınız kı mal satamazsıın dıye. Marketlerdekı manav alanı gıbı, adam vergımı verıyorum deyıp dunya cesıt mal satımı yapıyor.
Aslında sıkıntı dırek halcılerde bıtıyor. Cogu uretıcı artık naklıyeler ıle halcılere gonderıyor. Parası 1 ay ıcınde yatıyor ama halcı dırek uretıcıden aldıgım ıcın fıyatı ucuz vereyım yapmıyor. Urun yok ıse fıyat onların elınde.
Bu halci olayı sanırım sizin orada farklı işliyor. Ben bu sene hale mal vermek istedim. Komisyoncunun birine gittim " şöyle malım var ne yapmam gerek" dedim. Bana dediği "malı getirirsin, fiyatını belirtirsin, mal istediğin fiyattan satılırsa %8 komisyonu mu keserim. Mal 2 gün içinde satılmazsa, seni ararım, ya malının fiyatını düşürürsün, ya malını alır gidersin, ya da çöpe dökerim" dedi. Adamın tuzu kuru oraya malı bırakıyorsun satılırsa komisyon cepte, satılmazsa olan senin 1 yıllık emeğine oluyor.
Her sey taseron mantiginda ilerliyor, "öldürmeyeceksin ama yasatmayacaksin da"
Benim mantigima gore soyle bir sistem mantikli olabilir belki:
Visne uretim maliyeti 1TL
Visne uretici satis fiyatı 1.5TL (gelir vergisinden muaf)
Visne nakliye ve dagitim ucreti 0.5 TL
Visne satis fiyati 2TL + 0.5TL vergi + 0.5TL satici kari = 3TL pazar fiyati. ($1)
Hatta visne satisindan gelen verginin bir kismi da visne ureticisine ve toplayicisina tesvik / kaynak olarak aktarilsa, o zaman verginin takibi de saglanmis olur. (Bu islerden hic anlamam, sadece akil yurutuyorum)
Vişne üretim maliyeti 1 lira demişsiniz ya, maalesef bu 1 liranın 80 kuruşu toplatmaya gidiyor (o da bu seneki yevmiyeler için geçerli) Senede 5 defa ilaç atmazsam kurtlu vişne satarım. Bunu da kendime yediremem. Geçen sene 10 ton vişnem kurtlandığı için dalında bıraktım. Bu 5 defa ilaç en az 2.000 lira demek. Budama için 1 000 lira minimum. Sulama için dekara 50 lira 8 dekarı vişne 400 lira sulama birliğine bayılacağım para.
Yakın ilçemiz Akşehir kirazıyla meşhurdur. 2 senedir kiraz 2.5 liraya toptan satılıyor ve sonuçta kiraz bahçeleri sökülüp yerine elma dikilmeye başladı. Bu örneği şu sebepten verdim. Kiraz ve vişne bakım olarak birbirine yakın ürünler. Çoğu vişne bahçesi budama yaptırmadan gidiyor ama ben kirazlarıma yaptığım bakımın aynısını vişnelerime de yapıyorum. Üvey evlat değiller ya :) . Kusura bakmayın bu konularda çok doluyum, biraz uzattım.
Sizin hak verdiginiz uygulama ureticiden 1TL'den alinip kullaniciya 6TL'den satilmasi mi?
Bu ekmegiyle oynama fikri yuzunden bu hale gelmis durum zaten. Bir suru komisyoncu turemis, uretici ve kullanici arasinda asalak gibi yasiyorlar farkinda degil misiniz?
Isin kotusu bu adamlar piyasayi da yonetiyorlar. Yani serbest piyasa dedikleri aslinda bu adamlarin elinde.
Buna çok güzel bir örnek vereyim. Geçen kış pazarda en ucuz patates 2 liradan satıldı. Niğde ve nevşehirde toptancılar 40 kuruştan patatesleri toplayıp depolara kaldırdılar ve ortaya çıkartmadılar. Bu patateslerin çoğu çürüdü. Buraya Niğde ve nevşehirden kamyonlarla patates getirirler ve bir kamyon patatesin 1 liradan satılıp bitmesi 10 dakika sürer, millet birbirini çiğner. 40 kuruşa toptancıya vermeyip, 1 liradan satması eminim haksız rekabettir. Tabii onca yolu gelip, kamyonun kasasında (-10 derecede)uyumanın bir maliyeti yoktur.
kiziltan
21-07-2016, 18:17
Sn Tarku bir donumde kac visne agaci var, ortalama verim donume kac kilo ?
Intansif dikim denilen bodur agaci cok sayida (sik dikim ) dikerek ile deneyen var mi biliyor musunuz ? Toplanmasi ve budanmasi daha ucuza geliyor ve daha cok urun veriyor deniyor. Belki bununda kendine gore sorunlari vardir.
Sn Tarku bir donumde kac visne agaci var, ortalama verim donume kac kilo ?
Intansif dikim denilen bodur agaci cok sayida (sik dikim ) dikerek ile deneyen var mi biliyor musunuz ? Toplanmasi ve budanmasi daha ucuza geliyor ve daha cok urun veriyor deniyor. Belki bununda kendine gore sorunlari vardir.
Benim bahçe karışık dikim. Yaklaşık klasik 400 vişne var. Bahçeyi ilk aldığım sene 20 ton vişne topladım. Ağaçların tepelerinde 3-4 ton kadar vişne kaldı. İşçilere toplatamadım. Geçen sene dondan dolayı 10 ton kadar vişne vardı. Dayımın vefatı nedeniyle bahçeyi ihmal ettim ve vişneler kurtlandı. Bende ağaçta bıraktım. Yeni bahçe kuracak olsam ve vişne dikmekten başka çarem olmasa bodur vişne dikerim. Ona göre ekipman alıp, direkt fabrikaya satmayı planlarım. Ben hazır bahçe aldığım için bazı şeyleri yapmak bayağı zor. Çeşit değiştirmek istiyorum. Ağaçları sökmeye kıyamıyorum. Hangi ürünü yetiştirecekseniz, önce pazarını bulmalısınız. Ben yetiştireyim de nasılsa alan biri çıkar derseniz. Kaz gibi yolunursunuz.
Bir de yetiştireceğiniz ürünü hasatı mümkün mertebe işçi kullanmadan yapmak gerekiyor. İşin içine işçi girdiğinde, siz amele o patron oluyor. Yakınlardaki bir köyde yaşlı bir adamın vişne bahçesi varmış. Bahçeme kilo hesabı toplamaya gelenler, oraya yevmiye ile toplamaya gitmişler. Söyledikleri şu ; 65 yaşında adam bahçede oturdu ve hüngür, hüngür ağladı. Cebinden para vermek zorunda kaldı. Ertesi gün için " aman kızım, yarın gelmeyin ağaçta kalsın" demiş. Bu işçilerin hepsi 5 vakit namaz kılıyor, bana kilo hesabı toplamaya geldiklerinde namazları kazaya bıraktılar ;)
Selamlar.
Bahçemdeki cinsini bilmediğim kiraz ağacı gibi yüksek vişne ağacımın. İki yıldır meyveleri kızarmaya yakın kurtlanıyor. Ne yapmalıyım yardımınızı bekliyorum.şimdiden teşekkür ederim.
vişne ağacının zararlıları nedir ve organik yetiştiriciliği nasıl yapılır?
vişne ağacının zararlıları nedir ve organik yetiştiriciliği nasıl yapılır?
Hastalık olarak 1 numara monilya, Zararlı olarak tabii ki iç kurdu. Monilya için organik ilaçlar kullanırsınız, iç kurdu için tuzak yöntemi ile ilaç atmadan mücadele edersiniz, ancak organik vişneyi kime satmayı düşünüyorsunuz? Kendiniz içinse zor değil.
Merhaba;
Bahçemize kendimiz için vişne fidanları satın almayı düşünüyorum sonbaharda. Yer Erzurum. Kütahya vişnesi ve montmorency ikişer tane olacak şekilde düşündüm. Konu hakkında çok bilgim yok, doğru yolda mıyım?
Denemek amaçlı 10 adet vişne fidanı aldım bu mesajdan sonra, bodur kütahya olacak şekilde.
muratözgüler
26-12-2019, 17:37
Merhaba
Vişne fidanlarının yazın dik gelen güneş ışığından etkilenir kurur deniyor. gölgeli alanlarda daha iyi olur deniyor. Bilginiz var mıdır??
Merhaba
Vişne fidanlarının yazın dik gelen güneş ışığından etkilenir kurur deniyor. gölgeli alanlarda daha iyi olur deniyor. Bilginiz var mıdır??
Kim diyor bunu? Güneşten kuruyan ağacım yok. Ne kadar güneş, o kadar meyve gözü.
lime&mint
25-02-2022, 12:17
bo konu pek canlı degil. Bahçede bir tane vişne agacı var artık her tarafı ormana çevirdi her taraftan vişne fidanı çıkıyor. Sanırım aşısız oldugu için. Demek ki vişne mahlep **** diger anaçlara boşuna aşılamıyorlar.
Eger vişne çelik alı köklendirmeye çalışırsanız bahçenizin her yeri vişne fidan olur. **** çekirdekten çimlendirmeyi denemeyin.
fidan deposu üzerinden mahlep aşılı kütahya vişne fidanı aldım bende umarın verimli olur.
Herkese merhaba,
Bir konuda fikrinizi almak istiyorum.
Yıllar önce, küçükken ailem oturduğumuz sitenin bahçesine(İstanbul) bir vişne ağacı dikmişti. Konumu biraz kenarda olduğu için çok büyümedi ama yaklaşık 12-14 yıldır orada duruyor. Her yıl 4-5 tane vişne verir, bu kadarı bile bana yeter, mutlu ederdi.
Yakın zamanda sitemizin görevlisi değişti. Yeni gelen görevli, ağacın etrafını adeta çer çöp ile doldurdu diyebilirim. Bugün ağacımı sulamak için yanına gittiğimde bir tane bile yaprak olmadığını fark ettim. Dalları tamamen çıplaktı...
Ağacım kurumuş olabilir mi? Nasıl anlayabilirim? Eğer hâlâ yaşama şansı varsa nasıl hayata döndürebilirim?
Bu ağaç benim için manevi olarak çok değerli. Yardımcı olabilirseniz gerçekten çok sevinirim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.