View Full Version : Ceviz fiyatları
parlasanteberi
17-04-2013, 12:18
Arkadaşlar ürün hasat oldu diyelim ama hangi ürün ne kadardan satışa sunuldu ?
Bilgisi olan arkadaşlar her hasat döneminden sonra bunu paylaşsa faydalı olmaz mı ?
hsyntlhdzyl
22-03-2014, 12:37
sanırım bütün formun ana teması öncelikle bu olmalı ürettiğin cevizi kime nasıl pazarlayacaksın
kimsenin bir bilgisi yok
formullaone
22-03-2014, 19:24
sanırım bütün formun ana teması öncelikle bu olmalı ürettiğin cevizi kime nasıl pazarlayacaksın
kimsenin bir bilgisi yok
Binlerce dekar bahçe kuruldu,kurulmaya da devam ediyor ama henüz ortada ceviz yok.
Üretmeyi başaramadık ki,pazarlamaya sıra gelsin ::o
Merhaba Ceviz Dostlari,
" Üretmeyi başaramadık ki,pazarlamaya sıra gelsin " sözü biraz yanlis bana göre, öyleki ülkemizde binlerce dekar kurulan bahcelerin ürünleri pazarlanamazsa asil Problem orda baslayacak karadenizde sökülen findik bahcelerini unutmayalim ürünün üreticide kalmasi pazarlayamadiktan sonra üretmeseydik daha iyi olurdu düsüncesini ortaya cikarabilir.
Bunada dikkat edilmesi de cins secimi, budanmasi, ilaclanmasi kadar önemli oldugunu düsünüyorum.
limon_sever
23-03-2014, 16:15
Merhaba Ceviz Dostlari,
" Üretmeyi başaramadık ki,pazarlamaya sıra gelsin " sözü biraz yanlis bana göre, öyleki ülkemizde binlerce dekar kurulan bahcelerin ürünleri pazarlanamazsa asil Problem orda baslayacak karadenizde sökülen findik bahcelerini unutmayalim ürünün üreticide kalmasi pazarlayamadiktan sonra üretmeseydik daha iyi olurdu düsüncesini ortaya cikarabilir.
Bunada dikkat edilmesi de cins secimi, budanmasi, ilaclanmasi kadar önemli oldugunu düsünüyorum.
Yeni dikilen ağaçlardan elde edilecek ürünler, ithalatın anca %50'sini zor karşılar gibi bir şey okumuştum bir yerde. Yani iç pazarı dahi karşılamıyor ki ihraç fazlası olsun. Elde kalacağını hiç sanmıyorum.
Bir çok başlıkta laf arası Cevizin Geleceği konusu açıldı, ayrı bir konuda bildiklerimizi, tahminlerimizi, fiatları ve yorumlarımızı toparlasak iyi olur.
Dünya gazetesindeki rakamlara göre Şili'de ceviz üretimi yıllık 40 bin ton, bu rakamın 38bin tonluk kısmı ihrac edilmekte. Türkiye'de de yıllık üretim aynı; 40 bin ton seviyesinde, fakat bırakın ihrac etmeyi yıllık 60 bin ton ceviz çeşitli ülkelerden ithal edilmekte. Türkiye'de inanılmaz ceviz tüketiliyor. Bu yüzden ceviz fiyatlarının uzun vadede negatif yönde değişeceğini zannetmiyorum.
merhabalar
gerçekten üretemiyoruz..
sebebi ??
çok net bundan beş altı yıl öncesine kadar kurulan bahçelerin %70 e yakını çöğürden dikildi.
geçen yıl kamana gittim beş bahçe gezdik bunlardan sadece iki tanesinin cinsleri belli idi yani aşı ile geliştirilmiş bahçelerdi üç tanesi çöğürden dikilmişti.
sahipleri verimden şikayetçi oldukları için. yavaş yavaş çeşit değiştirmeye razı olup 20 yaşlı fidanları kesmeye başlamışlardı..
cevizin başkentinde durum bu iken diğer yerlerde durum bundan faklımı??
benim bulunduğum bölgedede son dört yıla kadar çöğürden dikilmiş. son dört yıldır kim hangi çeşidi överse onu alıp dikmişler. kimse iklime, coğrafi şartlara uyarmı uymazmı bakmamış. misal 1050 rakımlı mucurda yalova çeşitleri var.. şimdide ilkbahar geç donları ağaçları etkiledi diye dövünüyorlar. iki yıldır bir kaç yetiştiriciyi çeşit değiştirelim diye ikna etmeye uğraşıyorum ama nafile, ağaçlarına kıyamıyorlar..
sonuç.. çöğürden yetişenlerin meyva standartı yok, ilkbahar geç donları ile başları dertte.
cins olarak dikilenlerinde meyvaları standart ama verim yok ve ilkbahar geç donları ile başları dertte..
yeni yeni yabancı çeşitlerle bahçeler yapılmaya başlandı inşallah onlarda başarılı olunur. yaşlı ağaçlarla kurulu bahçelere örnek olur onların sahipleri çeşit değiştirmeye ikna olurlar.
çevrenize bir bakın kurulu bahçelerin yüzde kaçı hangi cinslerle oluşturulmuş ? sonra verim varmı? yokmu? üretebiliyormuyuz? üretemiyormuyuz?
kararı birlikte verelim..
sergunbasturk
26-04-2014, 13:16
10 sene sonra türkiye cevize doyar, herkesin umudu ceviz olmuş.Şehirlerarası bile ceviz bahçeleri kuruluyor.Türkiye'de tarımda yıllık sebze üretiminde bile programlama yapılmazken, uzun vadede projelerin sonuçları tek yıllıklardan daha riskli.Bizim 4 yıllık ceviz bahçemiz var, pişmanız.Çünkü bizim 12 dönümlük ve bu kadar çok sayıda büyük boyutlarda ceviz bahçelerinin kurulacağını zamanında öngörebilseydik hiç bu işe masraf yapmazdık(bilinçli bakım yapıyoruz kalite için masraftan kaçmıyoruz çok kişi gibi).Pazarlama konusunda büyük bahçesi olan babalar, ihracat işini beceremezse, küçük üretici iç pazarda sıkıntıya düşücek.Türkiye'de insanlar büyük bahçelerini kurarken, yurtdışında da bu işe yatırım yapılıyor, araştırılıyor,mekanizasyonları daha iyi konumda onlarda bahçe kuruyorlar fakat planlı bir şekilde.10 seneye ithalatı kapatırız.Ürünümüzün ihracatı için yurtdışı kalitesini geçmesi veya fiyatının onlardan ucuz olması gerekir ki adamlar bizden alsın.yıl 2014 yeni ceviz bahçelerinin sağlam verime geçmesine en az 5 sene var, bu 5 senede de yeni ceviz bahçeleri kurulmaya devam edilcek, bu ağaçlar yaşları büyüdükçe verimleri artıcak.Devletinde cevizle ilgili projesi var.15 sene sonra eldeki kaliteli standart cevizlerin kilosunu, o zamanın parasıyla 10 tl ye bırakıcaz.Plansız büyüme sonucu, kimse üzülmez inşallah ve o kadar masraftan sonra herkes hedeflediği malı ve parayı kazanır.Benim öngörüm, düşüncelerim.
günay-deniz
27-04-2014, 00:11
Cevizde ÇEŞİT DEĞİŞTİRİLMESİ...
arkadaşlar benimde bahçem var..7 yıllık, aşılı fidanlar...sorunum yok...Bahçede birkaç tane aşısız tür vardı, çeşit değiştirelim dedik.
Araştırma enstitülerinden araştırdık, sorduk,kitaplara baktık...Hepsinde topraktan 20 cm. kesiniz ve aşılayınız diyordu...öyle yaptık..
Aşılar tutmadı ve ağaçlar kurudu..
Tekrar araştırırken Maraş üniv. prof. Mehmet Sütyemez le konuşuyordum..anlattım...çok kızdı. Çeşit değiştirirken gövdenin değişmesine gerek yok..1.5 mt civarında çatallaşmadan 20-30 kesip aşılanması gerektiğini söyledi...Yaşlı fidanların daha uç kısımlarından kesilmesi.......
Çok mantıklı...neden gövde değişsin ki..
sonra bir kaç fidanı öyle yaptık...aşılar tuttu ve aynı yıl sürgünler 2 mt. yi geçti..inanamadık...2.3 yıl da da diğer ağaçlarla aynı seviyeye geldi...Yıl kaybı olmadı...Hoca da aynı şeyi söylemişti...
Yani eşit değiştirmek isteyenler buna ÇOK DİKKAT ederlerse korkmasınlar, 2,3 yılda arayı fazlası ile kapatıyor...
Bizim bahçe 1300 rakımda ve diğer türler don ve doludan çok etkilenirken Yalova 1 ve Yalova 3 hiç etkilenmiyor..:)
Çeşit değişti
Cevizin geleceği konusunu açmamın sebebi yukarıda yazılan endişelerin, gercekleşmeye başladıgını bir avrupa birligi raporununda okumam oldu, dünya çapında ekilmiş olan ceviz mıktarına bakarak gelecek 10 sene icerisinde fiatların bugday fiatı altına düşecek olduguna resmi belge var. ve bunla baglı olarak ceviz dikimi destekleme projeleri kapatıldı Bulgaristanda. bu öngörü dogru cıkarsa cok ciddiy sıkıntaya girecegiz.
umarım dogru cıkmaz tahmınleri :(
Türkiye'de tarımda yıllık sebze üretiminde bile programlama yapılmazken, uzun vadede projelerin sonuçları tek yıllıklardan daha riskli.
Hemde büyük bir risk,
Türkiye cevize plansız olarak aşırı miktarda yüklendi ekilen kurulan yeni kapama bahçeleriyle 10 yıl sonra üç Türkiyeyi bakar diyeceğim, görünüm o ki, şimdiye kadar olduğu gibi dış pazar bulamama açamama sıkıntımız olmayan tarım planlamalarımızla olmuyor olmuyor.
Yalnız diğer yandan şu da görülüyor evet plansız ekim var ama gezdiğim gördüğüm şu da var, bir çok kişi ceviz ekimini devletten kredi alabilmek için ekiyor ve oluruna bırakıyor, bir çok kişi internette dolaşan fizibilite raporlarıyla kandırılmış işin içine girince öyle olmadığını anlıyor yapamıyor bakamıyor baceremiyor, (Vs)
Üç dört yıl sonra bir şeyler daha iyi oturacak anlaşılacak ama büyük umutlarla bu işlere girenler inşallah umutlarına kavuşurlar demek içimden geçiyor, tarım Türkiyede bir kumar inşallah tura istediyseniz tura gelir, yazı gelirse yandı keten helvam.
ykaya194
29-04-2014, 16:38
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi (sergunbasturk Mesajı Göster
Türkiye'de tarımda yıllık sebze üretiminde bile programlama yapılmazken, uzun vadede projelerin sonuçları tek yıllıklardan daha riskli.
Hemde büyük bir risk,)
!0 yıl sonrası için benim öngörüm şöyle. 100 da. üstünde bahçe kuranlar işi ciddiye alıp tekniğine uygun bakım yaparak istenilen verimi alabilir, dolaysıyla para kazanabilirler. 20-100 da arası bahçe sahipleri ise ya bu işi götüremez bırakır veya düşük verim alsa da devam eder ve eşe, dosta veya perakende olarak pazarlarda ancak maliyetin biraz üstünde ürününü satmaya çalışır. Küçük bahçe sahipleri ise hobi olarak bu işe devam eder ve kendi ihtiyaçlarını karşılar.
Şunu da gözardı etmemek gerekir_ki ithalatı yıllara göre azaltır ve sıfırlayabilirsek, bu bile hepimiz için bir kazanç sayılır. Fiyat olarak bugünkü fiyatların biraz üstünde veya altında ( 4- 5 dolar) civarı olur.
jinekolog1959
26-10-2014, 20:17
Nüfus ve Ceviz
Forumda bazı arkadaşlar Türkiye’de çok fazla ceviz bahçesi kurulmakta olduğunu, bu bahçeler ürün vermeye başlayınca ceviz fiyatlarının yerlerde sürüneceğini söylüyorlar. Bu görüşte bir miktar haklılık payı olabilirse de, ben bu yaklaşımın, olayı bütünüyle kavrayabilen bir bakış açısı taşımadığını düşünüyorum. Konu hakkında bazı gerçeklerin bilinmesinde fayda olduğuna inanıyorum. Bu yazımda, son dönemde okuduğum bazı makalelerden de yararlanarak, ceviz yetiştiriciliği yapıp yapmama konusunda tereddütleri olan arkadaşlara bir nebze ışık tutayım istedim.
Arkadaşlar artık herkesin bildiği gibi dünyada kapalı ekonomi diye bir şey kalmadı. Kapitalizmin en önemli itici gücü ve geliştiricisi olan ‘serbest ticaret’ hemen hemen tüm dünyayı kapsama alanına almış durumda. Ülkemiz de bu trendin dışında kalmış değil. İthalat serbest ve isteyen istediği malı dünya fiyatlarından tedarik edip Türkiye’ye getirerek pazarlayabiliyor. Artık dünyada her ürünün üretim ve ticareti global ölçekte değerlendiriliyor, ürün fiyatları global ölçekteki arz ve talep dengeleri neticesinde oluşuyor. Gelecekte Türkiye’de oluşacak ceviz fiyatları da tabii ki bu çerçevede şekillenecek. Yani fiyatları belirleyen Türkiye’de kurulan üç beş yüz bahçe değil, dünyadaki arz-talep dengesi olacak. Dünyada ceviz fiyatı 5 dolar/kg iken Türkiye’de 2 dolar/kg olabilmesi artık günümüz dünyasının ticaret pratiğinde mümkün değil. Türkiye’de ceviz fiyatları dünya fiyatlarının altına indiğinde emin olun birileri derhal bu cevizi toplayacak ve rayiç fiyatlardan dünya pazarlarına satacaktır. Yeter ki standartlara uygun kalite, kalibre ve miktarda, pazarlanabilir malınız olsun.
Peki kısa, orta ve uzun vadede dünyada ceviz ticareti nasıl bir seyir izleyecek?
Öncelikle şu saptamayı yapmalıyım ki, ceviz halen dünyada ‘zengin’ meyvası. Cevize ulaşabilen, tüketebilen insan sayısı yeryüzünde hala çok kısıtlı. Antioksidan özelliği, damar sertliği ve kolesterole karşı koruyucu özellikleri öğrenildikçe dünyada cevize olan ilgi artıyor. ‘Sağlıklı yaşam-sağlıklı beslenme’ konsepti içinde ‘ceviz tüketmek’ daha şimdiden olmazsa olmaz bir öneme ulaşmış ve bu algı dünyada giderek yaygınlaşıyor. Ülkelerde kişi başı milli gelirdeki artışlar, örneğin kişi başı buğday tüketimini hiçbir şekilde arttırmazken, kişi başına ceviz tüketimini dramatik şekilde arttırıyor. Keza insan ömrünün uzaması ve yaşlı nüfusun artması da ‘yaşlılık hastalıkları’nı önleyici etkilerinden dolayı özellikle ceviz tüketimini tetikliyor.
Dünyada ceviz talebini belirleyen en önemli faktör tabii ki nüfus. Dünya nüfusu 1999’da 6 milyardı, 2011’de 7 milyar oldu. BM’nin son tahminleri 2100 yılında 11 milyar olacağını gösteriyor. Bu artışta en büyük etken, şu anda 1.1 milyar olan Afrika nüfusunun yüzyılın sonunda dörde katlanarak 4.2 milyara ulaşacak olması. Şu anda Afrika ‘hemen hemen’ hiç ceviz tüketmiyor, çünkü ulaşabilecek ekonomik güçten yoksun. Ama bu durumun yüzyılın ilerleyen dönemlerinde önemli ölçüde değişmesi bekleniyor.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA)’nın daha yakın bir tarih olan 2050 yılı için nüfus tahminleri ise şöyle: Dünyanın en kalabalık ülkesi 1.6 milyar ile Hindistan olacak. 2. Çin 1.5 milyar, 3. ABD 400 milyon nüfusa sahip olacak. Türkiye nüfusunun da 2050’de 100 milyon olması bekleniyor.
Peki artan bu nüfusun ve ekonomik kalkınmanın tetikleyeceği ceviz talebini kim karşılayacak? Yapılan analizler, dünyadaki tüm karasal alanların, sadece ılıman iklim kuşağında yer alan yüzde 8 ile 12’sinde ceviz yetiştiriciliği yapılabileceğini ortaya koymuş. Yani cevizi gelecekte de şimdi üretmekte olan ülkeler üretecek. Bunlardan biri de halen dünya üretiminde 3. Sırada olan bizim ülkemiz.
Bugün itibarıyla ,Kaliforniya eyaleti, tek başına ABD ceviz üretiminin hemen hemen tamamını sağlıyor. Üretiminin %42sini Amerika’da pazarlarken, kalanını ihraç ediyor. Yıllık 1 milyar dolarlık ihracatla ceviz, eyaletin 4. büyük ihracat kalemi. En büyük ihraç pazarı ise Çin. Çin hem dünyanın en büyük ceviz üreticisi, hem en büyük ithalatçı. Cevizin Çin kültüründe çok önemli bir yeri var ve alım gücü olan her Çinli potansiyel bir ceviz müşterisi. Şu anda Çin’de cevize ulaşabilen orta sınıfın nüfusu 300 milyon. Çin’de nüfus artış hızı giderek yavaşlıyor ama kişi başına düşen milli gelir halen çok hızlı bir şekilde artıyor. 2020 yılında Çin’de orta sınıf nüfusunun 700 milyona çıkacağı hesaplanıyor. Bu da 5-6 yılda sırf Çin’de 400 milyon yeni ceviz müşterisi demek. Çin her ne kadar ceviz üretimini arttırmak için önemli hamleler yapsa da bu talebi kendi üretimiyle karşılayabilmesi şimdilik mümkün görülmüyor. Hindistan’ın da, yakın geleceğin en kalabalık ülkesi olarak, bu talep patlamasına önemli katkıda bulunması bekleniyor.
Kaliforniya ceviz endüstrisi yakın geleceğini bu verilere göre şekillendiriyor. Kaliforniya’da ceviz üretimi son on yılda ikiye katlanmış ama eyalette baş gösteren sulama sıkıntıları bu trendin böyle devam edemeyeceğini gösteriyor.
Özetle, en azından önümüzdeki 35 yıllık dönemde, dünyada karşılanması gereken önemli bir ceviz talebinin varlığını sürdüreceği şimdiden öngörülebiliyor.
Son söz: Yerele takılıp kalacağımıza dünyada olan biteni takip edersek , geleceğimizi daha iyi planlayabilir, çok daha sağlıklı kararlar alabiliriz.
Sayın "jinekolog1959" , çok düşündüren bir konuda araştırma yapıp paylaşmışsınız, çok teşekkürler.
Umarım çizdiğiniz pozitif tablo gerçekleşir ve tüketim artar, yoksa yıllar verilip yapılan çaba, harcanan paraya yazık olur.
Cevizin geleceği başlığında konu üzerinde konuşulmuştu ve dünya çapında hızla ceviz dikimi karamsar bir tablo oluşturmuştu, bu endişelere bir nebze su serptiniz.
ykaya194
27-10-2014, 10:41
Özetle, en azından önümüzdeki 35 yıllık dönemde, dünyada karşılanması gereken önemli bir ceviz talebinin varlığını sürdüreceği şimdiden öngörülebiliyor.
Son söz: Yerele takılıp kalacağımıza dünyada olan biteni takip edersek , geleceğimizi daha iyi planlayabilir, çok daha sağlıklı kararlar alabiliriz.
Bugün küçük üretici cevizini perakende 15 tl ve üzeri fiyatla satabiliyor, ancak üretim bugünkü hızla arttığında ileride toptan satmak zorunda kalınacak. Aşağıda ilanı incelersek. Ukrayna'dan ithal ceviz fiyatları 50% gümrük vergisini eklesek bile toptan fiyatı 7-8 tl eder. Demek_ki dünya ortalama ceviz fiyatları bu seviyelerde. Önümüzdeki yıllarda tüketim artışı ile üretim artışı paralel gittiği varsayımı ile ceviz fiyatları bugün olduğu gibi 3,5-4 dolar mertebesinde olacağını kabul ederek yapacağımız yatırım kararından önce gelir gider denge hesabımızı bu fiyatları baz alarak yapmalıyız.
09.10.2014 TARİHLİ KABUKLU CEVİZ FİYATI:
TIR BAZINDA HERŞEY DAHİL İSTANBUL GÜMRÜĞÜ TESLİM FİYATI : 2,55 $ -Numune gönderimi yoktur.isteyen alıcılar Ukrayna depo ve tesislerimiz de ürünü görebilirler.Türkiye gümrük masraflari alıcıya aittir.
Firma : Armoni Tersanesi A.Ş
bugün küçük üretici cevizini perakende 15 tl ve üzeri fiyatla satabiliyor, ancak üretim bugünkü hızla arttığında ileride toptan satmak zorunda kalınacak. Aşağıda ilanı incelersek. Ukrayna'dan ithal ceviz fiyatları 50% gümrük vergisini eklesek bile toptan fiyatı 7-8 tl eder. Demek_ki dünya ortalama ceviz fiyatları bu seviyelerde. önümüzdeki yıllarda tüketim artışı ile üretim artışı paralel gittiği varsayımı ile ceviz fiyatları bugün olduğu gibi 3,5-4 dolar mertebesinde olacağını kabul ederek yapacağımız yatırım kararından önce gelir gider denge hesabımızı bu fiyatları baz alarak yapmalıyız.
09.10.2014 tarihli kabuklu ceviz fiyatı:
Tır bazında herşey dahil istanbul gümrüğü teslim fiyatı : 2,55 $ -numune gönderimi yoktur.isteyen alıcılar ukrayna depo ve tesislerimiz de ürünü görebilirler.türkiye gümrük masraflari alıcıya aittir.
Firma : Armoni tersanesi a.ş
arkadaşlar selam ukranya cevizi californiya cevizi veya diğerleri onların tamamı ithal vatandaş yerli ceviz bulamıyor ki bunlara kafa yoruyorsunuz ilaveten bunca eken bahçe yapan kişiler acaba ilerleyen yıllarda devamını getirebileceklermi?bu kadar kolay mı yetiştirmek? Devletten dapları bayırları kiraladılar ektiler ya sonra...???? 2,55 $ ilaçlı ne olduğu belirsiz cevizlerele bizim yerli cevizleri kıyaslamayalım lütfen
ykaya194
27-10-2014, 12:13
Bugün İran'da ağaç sayısı bizden fazla ancak verim düşük. Son birkaç yıldır gerek İran'da gerekse Biz'de hızla verimi düşük yerli cevizlere verimi yüksek yabancı çeşitler aşı yapılarak dönüştürülmektedir, bunu bahçemin bulunduğu yörede de görüyorum. Bu çeşit değiştirme bile birkaç yıl sonra üretim tüketim dengesizliğini kapatabileceği kanısındayım. Ben yatırım yapmayın demiyorum ancak ileriki dönemde fiyatlar bugünkü iç piyasadaki fiyatların altına düşmez varsayımı ile yapılacak yatırımın doğru olmayacağını vurgulamak için ilandaki ithal fiyatların seviyesini hatırlatmak istedim.
Ekonomistler bile bu kadar net anlatamazdı teşekkürler. Tedirgin yüreklere su serptiniz.
jinekolog1959
30-10-2014, 22:47
Değerli ceviz dostları
Bu köşede sizlere sıklıkla Kaliforniya’da olup bitenler hakkında bilgiler vermeye çalışıyorum. Bazılarınızda “bize ne Kaliforniya cevizciliğinden, biz kendi işimize bakalım” gibi bir düşünce bulunabilir. Bense değil sadece Türkiye’de, dünyanın neresinde olursa olsun, cevizcilik yapan veya yapmaya niyetlenen her girişimcinin mutlaka Kaliforniya’yı izlemesi, en azından oradaki genel trendlerden, sektörün geleceğine ilişkin plan ve beklentilerden haberdar olması gerektiğini düşünüyorum.
Neden izlenmeli Kaliforniya? Birkaç temel sebepten ötürü:
1- Dünyada modern kapama ceviz bahçeleri ilk defa bu eyalette kurulduğu ve bizler gibi henüz yeni bahçe kuranlar için bulunmaz değerde, çok büyük bir tecrübe kaynağı olduğu için.
2- Daha verimli, daha kaliteli, hastalıklara daha dayanıklı ceviz türlerinin geliştirilmesinde dünyada halen en ileri teknoloji ile en büyük araştırmaların yapıldığı merkez olduğu için.
3- Cevizin budanmasından hasatına, işlenmesine, ambalajlanmasına kadar, henüz bizim taklit etmekten dahi çok uzak olduğumuz teknolojileri geliştirdikleri ve halen de geliştirmekte oldukları için.
4- Hepsinden önemlisi, dünya ceviz ticaretinin %75’ini tek başına kontrol etmekte oldukları için.
Evet, çıplak gerçek bu! Şu anda uluslararası ticarete konu olan her dört cevizden üçü Kaliforniya eyaletinde üretiliyor. Dünyada ceviz fiyatları, arz-talep dengesiyle oluşuyor. Denklemin arz tarafında bu kadar büyük bir oyuncu olunca, dünya ceviz fiyatlarını neredeyse tek başına Kaliforniya belirliyor.
Peki bunun bizim için anlamı nedir? Geleceğimizi ceviz üreticiliğine bağlıyorsak (ki ben kendimi bu yola girmiş kabul ediyorum), yıllarca emek ve para harcayarak üreteceğimiz ürünün hangi fiyattan pazarlanabileceğini yerel dinamiklerden çok daha fazla oranda ‘Kaliforniya’ belirleyecek.
Ben bu köşeden, zamanım ve enerjim elverdikçe, sizleri dünyada ve özellikle de Kaliforniya’da olan bitenden haberdar etmeye devam edeceğim. Umarım forum okurlarına bir katkısı olur.
ykaya194
31-10-2014, 11:51
Değerli ceviz dostları
Peki bunun bizim için anlamı nedir? Geleceğimizi ceviz üreticiliğine bağlıyorsak (ki ben kendimi bu yola girmiş kabul ediyorum), yıllarca emek ve para harcayarak üreteceğimiz ürünün hangi fiyattan pazarlanabileceğini yerel dinamiklerden çok daha fazla oranda ‘Kaliforniya’ belirleyecek.
.
Sayın jinokolog,
Araştırmalarınız sonucunda elde ettiğiniz bilgileri paylaştığınız için teşekkür ederiz. Bugün kaliforniya'nın kontrolünde olan dünya ceviz piyasasında, Ukrayna ve türki cumhuriyetlerinde ceviz fiyatları 2,5-3 dolar seviyesinde seyrediyor. (bunu gümrük teslimi fiyatlarından anlıyorum) Yarın gerek Çin'in kurmakta olduğu büyük kapama ceviz bahçelerinde gerekse diğer ülkelerde ve Biz'de hızla kurulan-kurulacak bahçelerden verim alınmaya başlandığında bugünkü arz talep dengesi yarında korunabileceğinden şüphe etmekteyim.
Saygılar.
Sayın jinokolog,
Ukrayna ve türki cumhuriyetlerinde ceviz fiyatları 2,5-3 dolar seviyesinde seyrediyor. (bunu gümrük teslimi fiyatlarından anlıyorum)
Saygılar.
Bu bilgiye destek olarak 2014 yılı ceviz fiatlarının çok yüksek oldugu bir yıl olduğunu eklemek isterim , örneğin bu sene bulgarda toptan fiat 3 leva yani 2 dolar, ve üretici çok sevinçli önceki seneler 1 dolar olan fiat ikiye katlandı diye.
hızla ceviz bahçeleri kurulumu burada da son derece düşündürücü, bağzı bölgelerde toprak fiyatlarının 100-150 euro (satılık) olması ciddyi büyüklukte bahçeler yarattı, korkunun ecele faydası yok deyip ilerlemekte herkes.
bütün endişeleri tahminleri bir taraf edersek ve arz talep denklemi üzerine yoğunlaşırsak doğruları bulacağımıza eminim. benim tahminim şu:
bir ceviz bahçesinin getirisi o bölgede yetiştirilebilen diğer ürünlerin getirisinden fazla olduğu her bir yıl daha fazla ve daha fazla ceviz dikilmesini yol açaçaktır , komşu görmüş sen dönümde 400 kilo aldın kilosunu 15tl ye satsan .... e komşu bahce ceviz dikmezmi, diker elbet. hızla dikim bu işte "para" kalmayana dek devam eder, yer gök ceviz olur (bunu görmeye ömrümüz yeter yetmez o ayrı .. gün gelecek bu olacak) üreticilerin bir bölümü başka ürüne geçer denge sağlanır, bu süreç her bir "para" olan işte böyledir korkulacak bir şey yok. önemli olan buna hazırlıklı olmak.
ykaya194
31-10-2014, 14:21
Dün akşam seyrettiğim bir tarım kanalında verilen bilgiler (doğru ise) beni epey şaşırttı. Yapılan istatistiklere göre son yıllar da Türkiye'de yeni kurulan bahçelerde dikilen ceviz fidanı sayısı 14 milyon adet ve bunların 3 milyon adedi ancak gelişme gösterebilmiş. Bu bile 3-5 yıl sonra her birinden ortalama 10-15 kg/ağaç verim alınsa, 50 bin ton olan açığımızı kapatabilecek demektir (tüketimin 250 bin ton ve bunun 50 bin tonu ithalat ile karşılandığı söyleniyor ).
Burada kazanan yine fidancılar oluyor. Devlet ceviz bahçesi kuracakları parasal miktarı azda olsa destekliyor, bu kararların doğru olduğunu kabul edebiliriz zira ekonomiye bir canlılık getirmiş oluyor ancak bunu yaparken arz talep dengesini gözeterek yaptığını sanmıyorum.
jinekolog1959
31-10-2014, 23:29
Kıymetli arkadaşlar, sevgili kardeşler, çok değerli cevizci dostlarım,
Tekrar tekrar, ısrarla ve inanarak söylüyorum: Çok ceviz dikiliyor diye asla paniklemeyin, enseyi karartmayın, şevkinizi kaybetmeyin. Karamsar olmak için gerçekten neden yok.
Ama kimler için yok?
DÜNYA PAZARINA sunacak standart KALİTE, KALİBRE ve MİKTAR’ da ceviz üretimi hedefiyle yola çıkanlar için korkuya, endişeye asla mahal yok.
Yani, Sn.Yaşar Akça’nın ısrarla üzerinde durduğu, benim de paylaşım yazılarımda altını defalarca çize çize belirttiğim şu meşhur “ölçek ekonomisi” ni iyi kötü sağlayabiliyorsanız…
Yani, vazgeçtim 100 dönümden, en az 50 dönüm klasik sıklıkta dikilmiş, dönümüne 400 kg STANDART CEVİZ alabileceğiniz bir bahçeniz varsa…
Yani yılda en az 20 ton mahsul alıp, uluslarası nakliye standardı gereği 20 ton taşıyabilen bir TIR’ ı tek başınıza yükleyebilecek ve Avrupa’ya veya herhangi bir limana sevk edebilecek kapasitede bir işletme kurduysanız… Hiç şüphe yok ki geceleri rahat rahat uyuyabilirsiniz.
Yok maddi imkanınız bu kadarına yetmiyordu, daha küçük bir bahçe kurabildiniz, ama KÜMELENDİNİZ… Yani sizinle aynı tür cevizi üreten başka küçük veya büyük üreticilerle çok yakın mesafelerde bahçenizi konumlandırdınız. ‘Örgütlenme Özürlü’ bir toplum olduğumuz için muhtemelen bazı sıkıntılar yaşayacaksınız ama sizin de korkulu rüyalar görmeden uyumaya hakkınız var.
Yok bunu da yapmadınız, ölçek ekonomisinden çok uzak 5-10 dönümlük bir arazide bu işi kotarmaya kalktınız, onun da yarısını şu türden, yarısını bu türden diktiniz… Yani tamamen YEREL PAZARA yönelik bir küçük işletme kurdunuz… Sizin endişelenmeye hakkınız var. Çünkü yerel dinamiklerle dünya dinamiklerinin dengeye gelmesi her zaman mümkün olmayabilir veya bu süreç bazen çok uzun zaman alabilir. Ve dünya pazarına çıkma alternatifiniz olmadığı için bu süreçte siz zarar görebilirsiniz.
Dünyada ceviz üretimi çok büyük çabalarla, dikim alanları, sulama olanakları son derece zorlanarak özellikle son 10 yılda inanılmaz bir tempoda arttırıldı. Buna rağmen gelinebilen noktada yıllık dünya üretimi yaklaşık 2.3 milyon ton. Dünya nüfusu ise bugün 7 milyar.Yani dünyada kişi başına düşen YILLIK ceviz miktarı 300 gram. Türkiye’de kişi başı ceviz tüketimi ise şu an yılda 3 kg.
DÜNYA PAZARI’na oynamakla YEREL PAZAR’a oynamak arasındaki farkı bilmem görebiliyor musunuz?
Dünyada ortalama tüketimin henüz Türkiye’nin bile onda biri düzeyinde olmasının, gelecekte yaratacağı talep potansiyelini düşünebiliyor musunuz?
Sevgili arkadaşlarım, değerli kardeşlerim…
Şu anda her bir dünyalıya düşen AYLIK ceviz miktarı 25 gram, yani İKİ CEVİZ.
Mümkün görülmüyor ama, şartlar daha da zorlanarak dünya üretimi bugünün iki katına çıkarılabilse, bunun yanında nüfus da hiç artmayıp sabit kalsa, her bir faniye düşecek ceviz miktarı olacak ayda DÖRT CEVİZ…
Neyin paniğindesiniz arkadaşlar?
ilgi ile takip ediyorum,
benimde düşüncelerim aynen sevgili doktorumun düşünceleri ile aynı.
buraya kadar herşey harika. yani dünya standartlarına uygun miktar ve ebatlarda ceviz ürettiğimizde cevizin elimizde kalması gibi bir sorun asla olmaz.
amaaa asla ve asla bu türden pazarlamda, marketteki fiyatla gelir hesabı yapmamanız gerekli.
şu anda ülkemize yurt dışından gelen cevizlerin iç toptancıya maliyeti 4,5 ile 5 dolar arasında bu günki kur ile TL ye çevirince
5X2,2 =11 TL
kısaca iç pazar için toptancıya satacaksak. bu sene için satabileceğimiz en yüksek fiyat 11 TL
iç pazar doyarda, biz dış pazar için toptancıya satacaksak fiyat ??
ykaya194
01-11-2014, 09:04
Kıymetli arkadaşlar, sevgili kardeşler, çok değerli cevizci dostlarım,
Tekrar tekrar, ısrarla ve inanarak söylüyorum: Çok ceviz dikiliyor diye asla paniklemeyin, enseyi karartmayın, şevkinizi kaybetmeyin. Karamsar olmak için gerçekten neden yok.
Sayın jinekolog1959,
Ne benim nede diğer paylaşımcıların paniklediği falan yok ve enseyi karartmış ta değiller ayrıca kimsede aman bahçe kurmayın da demiyor. Siz ulaştığınız bilgileri nasıl burada paylaşıyorsanız bizlerde edindiğimiz bilgileri kendimizce yorumlayıp paylaşıyoruz. Bu yorumlar doğruda olabilir yanlışta olabilir. Dünya ceviz fiyatları bugün bu düzeyde, Türkiye'de şu kadar ceviz fidanı dikildi, 3-5 yıl sonra arz talep dengesindeki açık kapanacak vs. gibi bilgilerin paylaşılmasının panikleme gibi algılıyor olmanızı da anlamış değilim.
jinekolog1959
01-11-2014, 11:12
Sn. ykaya194
Ben sayfalarımda kişisel olarak hiçbir şahsı (Bu arada sizi) ya da grubu değil, Türkiye’de ceviz üreticiliği yapan veya yapmayı düşünen tüm kitleyi hedef alıyorum. Hedef kitlemde sezdiğim bence hatalı düşünce veya eğilimleri eleştiriyor, düzeltebilmek için bilgi dağarcığımın ve zamanımın elverdiği ölçüde paylaşımlar yapıyorum.
Yazılarımın arasına girerek şu ana kadar yapmış olduğunuz katkılardan dolayı teşekkür ederim. Ve devamını da beklerim. Çünkü doğruların tartışılarak bulunabileceğini düşünenlerdenim.
Bununla beraber son yazımı sanki sizin araya yaptığınız saplamaya bir cevapmış gibi algılamanız, şahsınızı hedef alan bir suçlama varmış gibi davranmanız ve bunu kişisel polemik konusu haline getirmenizi, bunu yaparken de kullandığınız üslubu çok yadırgadığımı belirtmek isterim. Bu sayfaları binlerce insan okuyor ve kimsenin değerli vaktini böyle kısır tartışmalarla çalmaya hakkımız yok.
Kolaylıklar dilerim.
Dipnot: Edebiyatta bir durumun olduğundan daha büyük gösterilerek vurgulanmasına ‘mübalağa’ sanatı denir. Yazımda geçen ve ceviz camiasında sezdiğim endişe havasını daha iyi vurgulamak için kullandığım “panik” sözcüğü bu çerçevede değerlendirilmelidir. Yoksa kimsenin gerçek bir panik yaşamadığını herhalde ben de görebiliyorum.
ykaya194
01-11-2014, 13:31
Sn. ykaya194
Sizden ricam son yazınızı sayfamdan geri çekmeniz. Ricamı kabul ederseniz ben de bu yazıyı derhal kaldıracağım.
Kolaylıklar dilerim.
Mesajımda, Siz'e hakaret edici ve suçlayıcı bir üslup kullandığımı sanmıyorum dolayısıyla yazımı geri çekme gibi bir zorunluluğum yok. Yazıştığımız bu sayfa bir forum sayfasıdır ve paylaşımlarda hakaret edici cümleler kullanılmadıkça herkesin konu üzerine kendi fikirlerini yazma özgürlüğü de vardır. Burası benim sayfan orası senin sayfan diye bir şeyde olamaz ayrıca konu başlığını Siz'in açmış olmanız o başlığa hoşunuza gitmeyecek paylaşımların yazılamayacağı anlamına da gelmez. Bilgi ve tecrübelerinizi karşı görüşlere açık olmayan bir platformda kitlelere ulaştırmak istiyorsanız_ki mesajlarınızda bunu anlıyorum o zaman Kendinize ait bir site kurar engin tecrübe ve bilgilerinizi edebi sözcüklerle zenginleştirerek orada paylaşmanızı öneririm.
Kolaylıklar dilerim.
Cansuyu2014
01-11-2014, 14:00
Merhabalar,
Aylardır bu sitenin ceviz başlığını takip ediyorum. Bu da ilk paylaşımım.
Sn. Jinekolog'un bu sayfasını çok değerli buluyorum. Modern ceviz yetiştiriciliğinin gereklerinin Türkiye şartlarında nasıl gerçekleştirilmeye çalışıldığını okuyorum. Bir nevi global çözümlere glokal çözüm ve uygulamalar.
Öte yandan, Sn.Ykaya ise aynı Sn; Lilium, Çamtepe, Ncp63, Formulluone, Aviator ve adını bir çırpıda sayamayacağım için özür dilemem gereken diğer tecrübeli, bilgili ve bilgisini paylaşmaya istekli üyeler gibi çok değerli katkılar veren birisidir. Durum bu iken her iki tarafın evsahibi ve misafir özenini göstermesi herşeyden önce benim gibi öğrenmeye istekli kişiler için gereklidir. Unutulmamalıdır ki aylardır, yıllardır paylaşımları yapan yukarıda isimlerini verdiğim isimler bizlerde okuma bağımlılığı yaratmış olup buna zarar gelmesini istemeyiz.
Nereden çıktın sen demediğinizi, bu paylaşımı yapmamın halisane duygularla olduğunu düşündüğünüzü ümit ederim. Bu benim için önemli çünkü 2015 yılında kuracağım ceviz bahçemde değerli fikirlerinizi almak isteyeceğim. Bu durumda Cansuyu2015 olarak karşınıza çıkarım belki :)
Dipnot: Edebiyatta bir durumun olduğundan daha büyük gösterilerek vurgulanmasına ‘mübalağa’ sanatı denir. Yazımda geçen ve ceviz camiasında sezdiğim endişe havasını daha iyi vurgulamak için kullandığım “panik” sözcüğü bu çerçevede değerlendirilmelidir. Yoksa kimsenin gerçek bir panik yaşamadığını herhalde ben de görebiliyorum.
ykaya194,
Burada belirtileni esas alıp öyle devam etmenizi öneririm.
Böylece cevizin geleceğini konuşmak yerine bir ayrıntıya takılıp kalmazsınız.
Sertaç bey lütfen yazılarınızı, düşüncelerinizi, araştırmalarınızı yazmaya devam edin.
ceviz başlığına her girdiğimde, inanın önce sizin yazınızın olup olmadığına bakıyorum.
Burda temel kıstaslar açısından hocayla benzer düşünüyorum.
- Türkiyedeki fiyatlar dünyadan farklı oluşamaz. Belli bir sapma ile dünya ile uyumlu olmak zorunda. Kritik olan nokta özellikle amerika ve avustralyadaki fiyat oluşumlarıdır.
Bana göre çin burda arz edici olma açısından bir kriter olmayacaktır. Şehirleşen ve zenginleşen nüfusu arttıkça istediği kadar iyi planlama ile üretimi artırsın çin gıda konusunda hep talep eden olacaktır. Talep üzerindeki faktörü daha önemli.
- Fiyatı düşen benzer ürünlerde bir fırsat vardır. Fiyat düştükçe tüketim artar.Bunun da iki sebebi vardır. Ucuzlayan ürüne erişebilen insan sayısı ve tüketimi artar alternatif ürünlerin yerine kullanılması sözkonusu olur. Bu denklem fiyatları bir yerde tutar. Yani 20 tl iken 1 milyon ton tüketilen bir ürün, 10 tl'ye düştüğünde çok daha fazla bir talebe ulaşır.
- Ceviz tüketmeyen toplumlarda ceviz tüketiminin tetiklenmesi ise ciddi bir konu. Ben burda farklı düşünüyorum.
Türkiye içinde bile mesele karadeniz'liler mısır-fasulye-kara lahanayı yoğun tüketiyor, benzer bir tüketimi anadolunun başka bir yerinde beklemek zor. Ceviz tüketen topluluklarda tüketim artabilir. Az kullanan çok tüketebilir. Ama hiç kullanmayan konusu soru işareti.
Cevizin çerez dışı kullanımı konusunda özellikle amerikada ciddi çalışmalar var.Bir referans Welcome to California Walnuts! - California Walnuts (http://www.walnuts.org).
İkincisi buda baklava ama bizim baklavaya benzemiyor gibi http://www.californiawalnuts.in/cw/WalnutBaklava.asp
*Avustralya : Devasa ceviz bahçelerine sahip. Genelde yatırımcılarıda Amerikalı. Bu sebeple izlenmesinde fayda var. Araziler çok büyük olduğu için makinalı tarım konusunda da çok iyiler.
Kendi tahminim 5 sene sonrası (toptan satış için) :
Temel noktam : Chandler cevizi amerikadaki toptan satış fiyatı : 4-7 dolar(muhtemelen kalite ve büyüklüğe göre değişiyor). 5 doları baz aldım. Kurda 2 lira. Daha net fiyat bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim(USA çiftçinin toplu satış fiyatı).
İyimsere yakın bir tahmin : 10 TL (bahçeden kuru kabuklu ceviz)
Beklediğim en alt fiyat : 5 TL .
Aralık geniş oldu ama kişisel fikrim 10 tl'ya yakın bir fiyat normal beklenebilir bir durum. Ama önceden riskleri öngermek adına 5 tl'dan ayrı bir projeksiyon yapmakta fayda var. Zaten 5 tl'ının altında fiyat oluştuğu durumda büyük araziler için bile durum iyi değil.
.... Daha net fiyat bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim(USA çiftçinin toplu satış fiyatı)....
1988- 2013 amerika ceviz fiatları
Özetlersek son 10 yıl içerisinde 1 dolardan 4 dolara cıkmış fiyatlar üretimin 3 e katlanmasına rağmen ... ümit verici tablo :)
Aslında tabloda birkaç tartışılan konuların cevabları da mevcud
1. dikim sıklıgı - 2014 otralaması 18 ağaç / dönüm - 1 ağaca 55 metrekare düşüyor , bunu 5,5 * 10 metre mi, 6*9 metre mi 7*8 metre mi yaparız bunlar ayrıntı
2. verim , california ortalama verim 300-450 kg dekar senesine göre (paradox anacı kulanmaları unutulmamlı, juglans regia daha az verim saglayabilir (ayrıntılı araştırmaları mevcud, konumuz bu olmadığından yüklemiyorum)
ykaya194
03-11-2014, 17:08
Tablodaki son 5 yıldaki değerleri çok önemsiyorum. Ceviz fiyatların seyrinin nasıl olabileceğini tahmin edebilmek için önemli bir kaynak.
- Tablodaki verilere göre ceviz fiyatları son 5 yılda belirgin şekilde yükseliş trendinde olduğudur. Bunu önceden gören dünya piyasaları son yıllarda bizde olduğu gibi hızla yeni bahçeler kurmaya başlamış olduğunu gözlemliyoruz. Kurulan bu bahçelerden ancak 5-8 yıl sonra tam verim alınmaya başlanacağı da beklenir.
- California'da son 5 yılda kurulu bahçe alanların artışı sınırlı kalmış ancak birim alana düşen ağaç sayısı artış göstermekte buna mukabil toplam üretim !0% seviyesi kadar farklılık göstermiş.
- Fiyatların yükseliş trendinde oluşu talepteki hızlı artıştan kaynaklandığı anlaşılmakta ve yükseliş trendinin tepe noktasına ulaşması (arz ve talebin dengelenmesi) ne zaman olabilir dersek. California'daki kurulu bahçelerden birim alandan daha fazla verim alınmasına ve diğer üretici ülkelerde yeni kurulan bahçelerin tam verime geçmesine bağlı olduğu sonucuna varabiliriz. Burada 5-10 yıl gibi bir süre daha ceviz fiyatları yükseliş trendinde olacağını sanıyorum.
Çeviri sonucu tespit ettiğim rakamlarda bir hata varsa düzeltirseniz memnun olurum.
FAOSTAT (http://faostat.fao.org/site/291/default.aspx)
Fiyatların artışının sebebi arzın talebi karşılamaması. ABD üretimi artmış ama dünya toplam üretimi sadece 6% artmış.
Bu kadar ceviz muhabbeti dönmesine rağmen Türkiye'nin üretiminin düşmesi ise bence utanç kaynağı olmalı. (ya da bu rakamlar yanlış)
2014 yılı Türkiyenin 80 yılda bir görülen (Resmi açıklama) sogukla kavruldu.Bu soguklardan (30.03.2014) Diğer ceviz üreten ülke üretiçileri müçadele ederek kurtulurken,Biz Allahdan geldi ne diyelim diyerek sogukla müçadele yerine kader deyip geçtik.40 cm çapındaki ceviz ağaçlarını soguk vururken ilğili kurum ve kuruluşlar hangi üretiçiyi uyardı ne tavsiye ettiki
üretim düşmesin.Asıl sebeb Ceviz ağaçları ceviz vermedi.Netiçe fiyatlara yansıdı
Bizim cevizimiz bize yeter ama kadeçilikden kurtulursak.
ceviz fiyatları her zaman artacaktır arkadaşlar niye çünkü yetişme alanları kısıtlı ama tüketim alanları kısıtlı değil 2050 yılında dünyada gıda sıkıntısı çekilecek bırakın cevizi herşey pahalanacak
bu ceviz tüketim işi yiyecek kültüründen ziyade zenginlik ve onunla tanışıp damak tadına hitap etmesine baglı tıpkı kaju gibi hindistanda yetişen bir ürün tüm kuruyemiş dükkanlarızda var cevizde böyle bir tada sahip ve çok üründe kullanıyor güzel bir tad birlikteligi oluşturuyor ve buna benzer antapfıstıgıda öyle yani cevizin önü açık bana öyle geliyor
Bu yazılanları okuyupta planlama yapacak olanlar olabilir. Temkinli
bir fiyat tahmini yapmakta fayda var. Her işte risk var ama tarımda risk herşeyden fazla var.
Forumda , tarlanızda , gübre aldığınız yerde, fidan aldığınız yerde , uzman tarımcınızda aynı soruya dikkat etmişsinizdir farklı cevaplar geliyor. Hatta ben geçen ay ceviz çalışma grubuna katıldım ordaki hocaların arasında bile bile ciddi tesbit ayrılıkları oldu. Benim kendi tahminim tarım bir yönü ile bir mühendislik alanı değil. Zanaat benzeri heryapan kendince bir uslup oturtmuş gidiyor.
Bu sebeple benim yazdıklarım dahil özellikle geleceğe yönelik hesap yaparken çok dikkatli olmak lazım. Benim fikrim fiyatlar bu seviyelerde kalacak çok değişmeyecek. Kendi hesabımı yaparken fiyatın böyle olmama ihtimalini düşünmek zorundayım.
Karabuz'un bulduğu dökümandaki fiyatlar benim önceden denk geldiklerimden çok düşük ve resmi araştırma verileri. Muhtemelen alttaki linkteki döküman. İçinde çok ciddi farklı bilgilerde var. http://www.nass.usda.gov/Statistics_by_State/California/Publications/Fruits_and_Nuts/201309walom.pdf
Ama yine amerika,ukrayna,şili kaynaklı diğer dökümanlarda farklı fiyatlar var( Aynı seneler için)
1. Online satış sitesi : Wholesale Walnuts - Wholesale Nuts - Wholesale - Nuts.com (http://www.nuts.com/nuts/walnuts/wholesale.html)
2. Akademik bir araştırma http://aic.ucdavis.edu/profiles/Walnut-2006.pdf
3. Ukrayna'dan iyi bir kaynak World market walnuts, 2013-2014. (http://uagroo.com/index.php?option=com_content&view=article&id=32:world-market-walnuts-2013-2014&catid=2:2012-03-03-21-03-36&Itemid=19)
4. Benzer şekilde şiliden bir kaynak The Chilean Walnut Producers and Exporters´ Committee CHILENUT. (http://www.chilenut.cl/en/index.php?seccion=noticiafull&idNoticia=181)
Bence en referans alınabilecek Karabuz'un eklediği sayfadaki fiyatlar. Özellikle Ons-Libre olmasın diye kontrol ettim ama gerçekten kg/ton cinsinden.
Bu yazılanları okuyupta planlama yapacak olanlar olabilir. Temkinli
bir fiyat tahmini yapmakta fayda var. Her işte risk var ama tarımda risk herşeyden fazla var.
Hele bu türkiyedeki tarım için daha da risk,
Sayın karabuzun vermiş olduğu fiyat satış listesindeki üretime rağmen fiyat artışını ben biraz da bundan önceki yıllarda bir kaç ülkede olan hastalık rahatsızlık bu yılda bizim ülkemizde olan don ve biraz da iyi reklam tanıtım cevizi her platforumda anlatmak tüketiciye sunmak cevize olan talabin artması dolayısıyla da fiyatlara yansıması gibi düşünüyorum,
Diğer ülkeleri bilmem ama Türkiye de bu yıl sanıyorum 14 cüsü yapılan Sayın yaşar akça ve gurubu ceviz çalışma grubu toplantıların ceviz tanıtımının üzerinde hakkı küçümsenmeyecek kadar büyüktür, bu çalışma grubuyla başlayan çalışma ve tanıtımlar hem ekim alanlarını arttırmıştır hem ceviz tüketimine karşı halka tetikleyici uyarıcı olmuş tüketime yönlendirmiştir.
Ben on yıl önce cevizin bu kadar konuşulduğuna hiç şahit olmadım, tanıtım ve reklam talebi artırır, Gerek televizyonlarda gerek bazı platforum da cevizin ne kadar yararlı olduğunu anlatmak tüketicinin aklına getirmek buna yöneltmekte ayrı bir başarıdır.
Bunlar güzel şeyler tamam da,
Ben bir şeyleri düşünürken hep iyiyi değil birazda kötüyü düşünürüm, mesela aklıma gelen bir zamanlar televizyon kanallarında bir mercimekci prof vardı mercimeğin ne kadar yararlı olduğunu anlatırdı ve mercimek yok satardı, cevizin de böyle bir senaryoya kurban gitmesinden korkarım.
Burası türkiye ne oldum değil ne olacağım acaba demeli.
Bu konuda bir nokta da satış fiyatı maliyete göre oluşur.
Aslında bu işle uğraşan herkesin önce maliyet hesabı yapması lazım. Ceviz 7 yaşına geldiğinde benim yıllık giderim ne kadar olacak.
Alttaki linkte 2007 yılına ait ciddi bir maliyet raporu var. Maliyet tutarları bizden biraz farklı olabilir ama maliyet kalemlerimiz çoğunlukla aynıdır.
http://cetehama.ucanr.edu/files/23089.pdf
Burda işletmenin büyüklüğü ve tipi önem kazanıyor.
eğer aile tarımı yaparsanız sıkıntı yok.
Büyük işletme iseniz ( birim maliyetler düşük olacağı için yine problem yok )
Orta çaplı bir işletme iseniz ( İşi siz değilde başkaları yapıyorsa. Maliyet konusunda sıkıntı oluşabilir )
ykaya194
07-11-2014, 10:07
Orta çaplı bir işletme iseniz ( İşi siz değilde başkaları yapıyorsa. Maliyet konusunda sıkıntı oluşabilir )
Bu konuda çok haklısınız.
Birkaç yıl önce gerek görsel basının gerekse yazılı basının, birazda fidan üreticilerin söylemleri etkisinde kalarak köydeki arazilerime ceviz bahçesi kurma sevdasına kapıldım. Ceviz yetiştiriciliği ve getirisi konularında yabancı ve yerli kaynaklardan bilgi edinmeye başladım ayrıca bölgedeki ceviz bahçesi olan üreticilerle yüz yüze görüşmelerim oldu. Yüksek verim alınan bir kaç küçük bahçe dışında henüz verime geçmiş bahçeye rastlayamadım.
Bu araştırmalarım sonucunda. Fidanı diker fazla bir bakıma gerek olmaz düşüncelerimin yanlış olduğunun farkına vardım ancak küçükte olsa bir bahçe kurarak burada hem deneyim edinmek hemde bu işin gidişatını görebilmek için 2011 yılında bahçenin alt yapısını hazırladım ve 2012 yılı mayısında fidanları diktim. Bugüne kadar uygulamalarımda edindiğim tecrübelerime dayanarak şu sonuca varabilirim.
Eğer o gün ki düşündüğüm büyüklükte bir bahçe kurmuş olsaydım telafisi zor hatalar yapmış olacaktım.
Bu hatalar nedir derseniz.
- Bahçenin alt yapısının hazırlığı
- Fidan seçimi ( Fidanları görerek seçerek alınması )
- Fidan aralıkları seçimi
- Arazi seçimi
- Dikim
- Bakım
- Maliyet hesabı
Yukarıdaki anlatımım her ne kadar ceviz yetiştiriciliği ilgi alanına girse de, asıl amacım maliyet hesabının doğru yapılmasının gerekliliğini vurgulamak ve gelecekte ceviz fiyatlarının hangi seviyede olabileceğini ön görebilmektir.
Gözlemlerimde şu kanıya varabiliyorum. Genelde asıl uğraşısı tarım olmayan ya emekli veya işi olupta orta büyüklükte bahçe kurmayı planlayan ve bahçenin bakım işlerini başkalarına bırakarak ek gelir elde etmek isteyenlerin çoğunlukta olduğudur.
Kendi teçrübelerime dayanarak şunu söylemek isterim. Orta büyüklükte bahçe kuracakların risk aldıklarının bilinci içinde olmalıdırlar.
akcabardak
25-01-2015, 02:18
öncelikle belirtmek isterim ki çok önemli bir konuya değinmişsiniz tebrikler. ceviz fiyatları on yıl sonra ne olacak yonündeki kaygıları bir noktaya kadar anlayabiliyorum. bir yetiştirici olarak bu noktada benim de kaygılarım var. o yüzden yazılı düşüneceğim. eksik noktalarımı tamamlarsanız sevinirim:).
şimdi endişelerin çıkış noktası şu. tarım iktisatında cobweb ya da örümcek ağı teoremi denen bir durum var. iktisattaki çoğu teori güvenilir değil ancak bu teori ampirik gözlemlerle desteklendiğinden gözümde daha az şüphe edilebilir bir yerde. detaya girmeyeyim. bu teoriye göre; tarımdaki herhangi bir sebeple t yılında üretilen ürün az ise doğal olarak fiyatı artar. (2010 yılı patates üretimi diyelim) ertesi sene t yılındaki fiyatı baz alan üreticiler çok kazanmak için o ürünü daha çok ekerler. dolayısı ile t+1 (2011) yılında söz konusu ürün (patates) bollaşır, bunun sonucu olarak da fiyat düşer. fiyat düşünce t+2 de üretim düşer fiyat artar... bu boyle sürer gider. (teorik olarak).
şimdi normal ürünlerde bu boyle. cevize gelirsek. bir ceviz ağacının verime yatma süresini 8 yıl alırsak bizim (t) miz 8 - 8 gidecek. diyelim ki 8 sene sonra her yer ceviz oldu fiyat da löp diye 1 usd a düştü. cevizleri kırıp kırıp yedik. hiç kimse 10 yılda emek emek yetiştirdiği ağacı bahçesinden söküp atamaz. 2. yıl 0,5 usd a düştü. bu sefer cevizleri tavuklara falan yedirdik. üçüncü yıl ... neyse gönlüm el vermedi.
size çok açık söyleyeyim, bu işi büyük ölçekte yapan hiç bir firma 5 yıl boyunca fiyatların maliyetinin altında kalmasına ya da "0" karla çalışmaya, ya da yüzde 4 gibi 5 gibi karlılık oranları ile çalışmaya dayanamaz. 6. sene o cevizleri söker yerine badem diker. 9. sene cevizi oyle bir fiyattan satarsınız ki kendiniz bile inanamazsınız. gerçi 9. senedeki kar aracıya gider 10. veya 11. sene daha mantıklı. bu tabi ki tamamen teorik bir yaklaşım.
işin diğer tarafı bence şöyle. bu işe bir koyup üç alacağım diyen adam girmesin. zaten oyle birisi olsa müteahhit olur. kimse de sermayesini 8-10 sene sonra geri dönecek bir işe yatırmaz. (bu işe yatırılan miktar kişi için çok önemli ise kesinlikle mantıklı değil, gitsin borsada ütülsün daha iyi) sonbaharda diktiği fidanın ilk baharda patladığını görünce heyecanlanmayan adam boşuna hiç uğraşmasın. o iş olmaz.
geriye kalanlar ne yapabilir?
1. maliyetleri azaltmak. kaliteden taviz vermeden mümkün olan en az harcama ile en çok ürünü elde etmekten bahsediyorum (17 donum bahçeyi babamla ben çekip çeviriyoruz. sadece iki gün 4 yevmiyeli işçi çalıştırdık).
2. doğru uygulamalarla verimliliği artırmak. bunun için paraya acımamak lazım. amerikaysa amerika ukraynaysa ukrayna:) yerinde gidip görmek gerek.
3. hocamın soylediği orgutlenme olayı. etrafımızdaki bahçeler bizim rakibimiz değil ortaklarımız. urunu yetiştirme, işleme ve pazarlama konusunda ortak hareket etmek müthiş bir maliyet avantajı sağlar. çünkü hitap ettiğimiz pazar yerel bir pazar değil, olmamalı.
4. tüm yumurtaları aynı sepete koymamak. atıyorum 10 donum ceviz varsa 10 donum de badem dikmek.
sonuç olarak. ağacımız varsa onlara iyi bakalım, enseyi karartmayalım. dikmeyi düşünüyorsak, bakabilir miyiz? getirisi götürüsü ne olur (hem mali hem psikolojik hem bedeni) iyi hesap edelim.
sürçü lisan etmişsem affola.
seyyah53
29-01-2015, 20:58
Degerlı dostlar...
Konu baslıgını acan arkadasın amacı Ulkemızde cevız bahcesı kurupta urettıgı cevızı belırlı bır fıyattan satan bırının olup olmamaısıdır sanırım...sayet olduysa bu fıyat nedır...
Fakat goruyorumkı ıkı sayfa yazı yazılmıs fakat arkadas amacına ulasamamıs...
Kusura bakmayın fakat cevız konusu forumda sanırım ulkemızdede boyle yorum ve tartısmadan oteye gıdemedı henuz...
Foruma ılk kayıt oldugum yıllarda adını hatırlayamadıgım bır buyugum sunu yazmıstı...
Arkadaslar zeytın olayı bıtmıstır...zeytını bahceden 0.70 krs a sattık...
Benım ıcın bır ıs yapılacaksa en buyuk krıter budur...
Ben tekrar burdan sorayım...
Bahcesınden urununu uretıp te toptan olarak fabrıkaya ya da tuccara su fıyattan sattım paramıda aldım dıyen varmı
Bir önceki yıl köyde zeytinyağını 4,5 TL. den almıştım ( iyi kalitede sızma). Geçen sene 7 tl.den Bu sene başında 10 tl. ye aldım şimdi 12,5 tl. oldu...
Sebebi ne derseniz bilmiyorum.
Cevize gelince kalite iç ceviz perakende bu sene 40 tl./kg. den başladı 50 tl. oldu şu anda nerede bilmiyorum.
Olaya tüketici yönünden yaklaşayım dedim.
seyyah53
29-01-2015, 22:31
Tesekkur ederım ...fakat ben soruyu hala uretıcı yonunden soruyorum...
akcabardak
06-02-2015, 16:50
gugıla şunu yazınca "2014 California Walnut Objective Measurement Report"
çıkan raporda çok değerli bilgiler var. konumuzla ilgili olan kısmı şu ki coniler cevizi ortalama 3,65 dolardan satmış. 3,65*2,4 = 8,76 tl yapar. 8,76 nın 3,50 tl vergisi olsa 12,26 tl nakliye hariç. ne kadar emsal olur bilmem.
minikivi
09-02-2015, 00:17
Tesekkur ederım ...fakat ben soruyu hala uretıcı yonunden soruyorum...
Sayın seyyah53,
Size bir üretici olarak cevap vereceğim. 9 yaşında 8 adet pedro cinsinden ceviz ağacım var, yeşil kabuğu ayrıldıktan sonra 8 ağaçtan toplam 842kg yaş ceviz tartıldı ve kilosu 8 TL den tüccara sattım paramıda hemen aldım.
Konuyla ilgili yine bu forumda ''bölgeler için uygun ceviz türleri'' başlığı altında son sayfada birkaç bilgi ve resim paylaştım.
Bu rakkamlara inanmayan herkese bahçem açıktır ve görebilirler.
Sakarya yöresinin mehşur ''Sapanca cevizi'' (meyvesi on numara lakin verimi düşük bir çeşit) yaş ceviz olarak 9-10 TL arasında satıldı.
Namıdeğer Chandler adı var kendi yok (fidanı hariç) onun fiyatlarınıdan bir bilgim yok.
Son bir not, yetiştiricilik ve üretim klavye başında olmuyor.
saygılarımla.
seyyah53
09-02-2015, 06:03
Benım ıcın fıyat bılgısı budur...cok tesekkur ederım...
kamilokyaz
09-02-2015, 21:04
*** arkadaşlar sayfayı zamanım olmadığı için çok ziyaret edemiyorum.cevizde (ürün&meyve) pazarlama diye bir sorun yok 10 yıl içinde de olmaz niçin böyle konuşuyor ve kesin iddai ediyorum.gerekçeli sebebleri var.
1-dünyada en çok ceviz üreten 3.ülkeyiz.ama yıllardır ithalat yapıyoruz ve ithalat miktarımız her yıl % 50 artarak gidiyor
2-dünyada en çok CEVİZ üreten ülke ÇİN ama en çok ithalat yapan ülke yine Çin.
3-kaliteli ve adına tescil edilmiş ürün üreten iki ülke var USA ve şili diğer ceviz üreten ve ihracat yapan ülkelerde aşılı ceviz değil yerel çeşitler daha doğrusu aşısız ağaçlardan elde edilmiş standart olmayan ürünler var.önümüzdeki yıllarda büyük miktarda üretim yapan bahçe sahiplerine bekleyen en önemli sorun KURUTMADIR. bu konudaki sorunları çözmek ve üreticilerimize yardımcı olmayı sektörde yer alan bir işletme olarak görev kabul ediyoruz.EKİZ FİDANCILIK DENİZLİ
Murat Kayadelen
09-02-2015, 21:30
Sayın seyyah53,
Size bir üretici olarak cevap vereceğim. 9 yaşında 8 adet pedro cinsinden ceviz ağacım var, yeşil kabuğu ayrıldıktan sonra 8 ağaçtan toplam 842kg yaş ceviz tartıldı ve kilosu 8 TL den tüccara sattım paramıda hemen aldım.
Konuyla ilgili yine bu forumda ''bölgeler için uygun ceviz türleri'' başlığı altında son sayfada birkaç bilgi ve resim paylaştım.
Bu rakkamlara inanmayan herkese bahçem açıktır ve görebilirler.
Sakarya yöresinin mehşur ''Sapanca cevizi'' (meyvesi on numara lakin verimi düşük bir çeşit) yaş ceviz olarak 9-10 TL arasında satıldı.
Namıdeğer Chandler adı var kendi yok (fidanı hariç) onun fiyatlarınıdan bir bilgim yok.
Son bir not, yetiştiricilik ve üretim klavye başında olmuyor.
saygılarımla.
8 ağaçtan kabuğu ayrıldıktan sonra 842 kg yaş ceviz demek , ağaç başına yaklaşık 60 kg kuru ceviz demektir. Çok iddalı ve ciddi bir ürün, emeğinize sağlık , tebrik ederim..
sedatkso
18-02-2015, 23:21
arkadaşlar kasım ayında dikmiş olduğum 300 adet chandler ceviz fidanını mart sonunda budayacagım. fidanlar ortalama 2 m cıvarı ben bunları 4-5 göz üzerinden budayacagım. fidanları FÜPAŞ fidancılıktan temin ettim. aşı kalemi ihtiyacı olan varsa bana özelden yazabilir.yer ankara-çubuk isteyen bahçeye de gelebilir saygılar
ş.atak06
24-02-2015, 21:38
Merhaba .Yeni üyeyim ve de üye olmadan öncede elimden geldiğince cevize yatırımcı , doğa da huzur bulmak isteyen birisi olarak,gerek deneyimlerini,gerekse araştırmalarını paylaşan tüm üyelere teşekkür ediyorum.Konu için de geçen fiyat istikrarı ve geleceği için endişelerin bu kadar fidan ekimi ve bahçe kurulumu varken oluşması doğal fakat en iyi öngörünün istatistikler ile beraber pazar gözlemi de yapılmasından ve de harmanlanmasından yanayım.Bu iş hobi olmaktan çıkıp ticari amaçlı bahçe kurmaya gelince her yerde ceviz için bir şeyler bakmaya başladım.Gezdiğim marketlerdeki çeşitli kalibrede karışık içlerinden bazıları 7-8 gram gelen ve de hemen yanında duran 27 TL etiketi **** Ankara Ulusta bulunan kuruyemiş dükkanı sahibi ile olan konuşmamda son aldığım 250 kg partiden başka bulamazsam haftaya satacak ceviz yok diyen esnafa kadar tedarik aşamasında sıkıntı varken, Kütahya ilinde toptan kuruyemiş işi ile iştigal eden arkadaşımın bu konu ile ilgilendiğimi duyunca bana Ankara'dan ceviz bakabilir misin diye arayışa girmesini görünce bu işte bir gariplik var diye düşünmeden edemiyorum.Son yıllarda kurulan bahçelerin bilgi ve gelir yetersizliğine bağlı kaderine terkedilmesi bu sektörde işini ciddiye alan yetiştiricilerin önüne geçemeyecektir.Saygılarımla.
Bim amerikan menşeli ceviz satıyor !/2 kg 10 tl idi yalnış hatırlamıyorsam .Köylü pazarında kilosu 25 tl güzel ceviz 18-20 tl ye de satılan var ama küçük ve kalitesiz ceviz köylü de pahalı satıyor artık zeytinyağı 13 tl markette en babası 18 tl üstünde kaç tur kar var vergi var fiatlar tutarsızlık arz ediyor.
tüm dünyada ceviz fiyatları artacak nedeni artık tüketenler sadece amerikalılar ve avrupalılar degil asyalılar ve çinliler, çinliler derken üzerinde durmak lazım niye niyemi çinliler için aşk gibi birşey onların kültüründe ceviz herhangi bir yiyecek degil en önemli yiyecek biz tesbih çekeriz onlarda ellerinde ceviz dolaştırırlar yüz yıllık el cevizleri vardır borsa düşmüş çıkmış o kadar önemli degil çinli için cevizi olsun yeterki daha çin zenginlemedi tam olarak belki ceviz tüketimine yüz ikiyüz milyono katıldı tüketime hepsi zenginlediginde ceviz fiyatlarını o zaman düşünün o yüzden ceviz dikerken fazla kafa yorman dikin gitsin
bizim buralarda oguzlar77 cevizi ve ceviz tat bakımından bir numara don olayından önce cevizin fiyatı üretici elinde fiyatı 15 tl idi şimdi don olayından sonra tabi bu ikincisi kriter olamaz cevizin şimdiki fiyatı 30 tl ceviz iyiyse tat bakımından sorun olmaz fiyatta evet yanlış duymadınız bu fiyat kabuklu fiyatı
mraccent
05-03-2015, 19:04
Aslında bahçeden toplayan tuccar var sonra onun buyuk pazarlara sokacağı tuccar var.mağazaların ları var derken,bu zamanda tuketicinin alım gücünün azaldığı bir dönemdeyiz. Yani olan gene üreticiye oluyor. Sırf bu yüzden benimde kafamı kurcaladığından yaklaşık 2 yıldır üretim-pazar-fiyat araştırması yapmaktan oteye geçemedim. Ceviz seçmemim sebebi bana ek iş olarak ,hergun ilgi gerektirmediği için tercihimdir.
İsmail Kuzucu
05-03-2015, 20:41
Arkadaşın 20 dönümlük ceviz bahçesi var, ağaçlar 7-8 yaşında. Pazarda cevizleri yaş olarak 12 liraya sattı. Yalova cinsi cevizleri (adını tam hatırlamıyorum, şebin ve chandlerden bayağı iriydi.) 16 liradan sattı.
Müşteriler sadece görüntüye bakıyor, iri ve içi dolgunsa fiyatta hiç bakmıyorlar.
Sa Abi sana nasil ulasabilirim
Nüfus ve Ceviz
Forumda bazı arkadaşlar Türkiye’de çok fazla ceviz bahçesi kurulmakta olduğunu, bu bahçeler ürün vermeye başlayınca ceviz fiyatlarının yerlerde sürüneceğini söylüyorlar. Bu görüşte bir miktar haklılık payı olabilirse de, ben bu yaklaşımın, olayı bütünüyle kavrayabilen bir bakış açısı taşımadığını düşünüyorum. Konu hakkında bazı gerçeklerin bilinmesinde fayda olduğuna inanıyorum. Bu yazımda, son dönemde okuduğum bazı makalelerden de yararlanarak, ceviz yetiştiriciliği yapıp yapmama konusunda tereddütleri olan arkadaşlara bir nebze ışık tutayım istedim.
Arkadaşlar artık herkesin bildiği gibi dünyada kapalı ekonomi diye bir şey kalmadı. Kapitalizmin en önemli itici gücü ve geliştiricisi olan ‘serbest ticaret’ hemen hemen tüm dünyayı kapsama alanına almış durumda. Ülkemiz de bu trendin dışında kalmış değil. İthalat serbest ve isteyen istediği malı dünya fiyatlarından tedarik edip Türkiye’ye getirerek pazarlayabiliyor. Artık dünyada her ürünün üretim ve ticareti global ölçekte değerlendiriliyor, ürün fiyatları global ölçekteki arz ve talep dengeleri neticesinde oluşuyor. Gelecekte Türkiye’de oluşacak ceviz fiyatları da tabii ki bu çerçevede şekillenecek. Yani fiyatları belirleyen Türkiye’de kurulan üç beş yüz bahçe değil, dünyadaki arz-talep dengesi olacak. Dünyada ceviz fiyatı 5 dolar/kg iken Türkiye’de 2 dolar/kg olabilmesi artık günümüz dünyasının ticaret pratiğinde mümkün değil. Türkiye’de ceviz fiyatları dünya fiyatlarının altına indiğinde emin olun birileri derhal bu cevizi toplayacak ve rayiç fiyatlardan dünya pazarlarına satacaktır. Yeter ki standartlara uygun kalite, kalibre ve miktarda, pazarlanabilir malınız olsun.
Peki kısa, orta ve uzun vadede dünyada ceviz ticareti nasıl bir seyir izleyecek?
Öncelikle şu saptamayı yapmalıyım ki, ceviz halen dünyada ‘zengin’ meyvası. Cevize ulaşabilen, tüketebilen insan sayısı yeryüzünde hala çok kısıtlı. Antioksidan özelliği, damar sertliği ve kolesterole karşı koruyucu özellikleri öğrenildikçe dünyada cevize olan ilgi artıyor. ‘Sağlıklı yaşam-sağlıklı beslenme’ konsepti içinde ‘ceviz tüketmek’ daha şimdiden olmazsa olmaz bir öneme ulaşmış ve bu algı dünyada giderek yaygınlaşıyor. Ülkelerde kişi başı milli gelirdeki artışlar, örneğin kişi başı buğday tüketimini hiçbir şekilde arttırmazken, kişi başına ceviz tüketimini dramatik şekilde arttırıyor. Keza insan ömrünün uzaması ve yaşlı nüfusun artması da ‘yaşlılık hastalıkları’nı önleyici etkilerinden dolayı özellikle ceviz tüketimini tetikliyor.
Dünyada ceviz talebini belirleyen en önemli faktör tabii ki nüfus. Dünya nüfusu 1999’da 6 milyardı, 2011’de 7 milyar oldu. BM’nin son tahminleri 2100 yılında 11 milyar olacağını gösteriyor. Bu artışta en büyük etken, şu anda 1.1 milyar olan Afrika nüfusunun yüzyılın sonunda dörde katlanarak 4.2 milyara ulaşacak olması. Şu anda Afrika ‘hemen hemen’ hiç ceviz tüketmiyor, çünkü ulaşabilecek ekonomik güçten yoksun. Ama bu durumun yüzyılın ilerleyen dönemlerinde önemli ölçüde değişmesi bekleniyor.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA)’nın daha yakın bir tarih olan 2050 yılı için nüfus tahminleri ise şöyle: Dünyanın en kalabalık ülkesi 1.6 milyar ile Hindistan olacak. 2. Çin 1.5 milyar, 3. ABD 400 milyon nüfusa sahip olacak. Türkiye nüfusunun da 2050’de 100 milyon olması bekleniyor.
Peki artan bu nüfusun ve ekonomik kalkınmanın tetikleyeceği ceviz talebini kim karşılayacak? Yapılan analizler, dünyadaki tüm karasal alanların, sadece ılıman iklim kuşağında yer alan yüzde 8 ile 12’sinde ceviz yetiştiriciliği yapılabileceğini ortaya koymuş. Yani cevizi gelecekte de şimdi üretmekte olan ülkeler üretecek. Bunlardan biri de halen dünya üretiminde 3. Sırada olan bizim ülkemiz.
Bugün itibarıyla ,Kaliforniya eyaleti, tek başına ABD ceviz üretiminin hemen hemen tamamını sağlıyor. Üretiminin %42sini Amerika’da pazarlarken, kalanını ihraç ediyor. Yıllık 1 milyar dolarlık ihracatla ceviz, eyaletin 4. büyük ihracat kalemi. En büyük ihraç pazarı ise Çin. Çin hem dünyanın en büyük ceviz üreticisi, hem en büyük ithalatçı. Cevizin Çin kültüründe çok önemli bir yeri var ve alım gücü olan her Çinli potansiyel bir ceviz müşterisi. Şu anda Çin’de cevize ulaşabilen orta sınıfın nüfusu 300 milyon. Çin’de nüfus artış hızı giderek yavaşlıyor ama kişi başına düşen milli gelir halen çok hızlı bir şekilde artıyor. 2020 yılında Çin’de orta sınıf nüfusunun 700 milyona çıkacağı hesaplanıyor. Bu da 5-6 yılda sırf Çin’de 400 milyon yeni ceviz müşterisi demek. Çin her ne kadar ceviz üretimini arttırmak için önemli hamleler yapsa da bu talebi kendi üretimiyle karşılayabilmesi şimdilik mümkün görülmüyor. Hindistan’ın da, yakın geleceğin en kalabalık ülkesi olarak, bu talep patlamasına önemli katkıda bulunması bekleniyor.
Kaliforniya ceviz endüstrisi yakın geleceğini bu verilere göre şekillendiriyor. Kaliforniya’da ceviz üretimi son on yılda ikiye katlanmış ama eyalette baş gösteren sulama sıkıntıları bu trendin böyle devam edemeyeceğini gösteriyor.
S.a size nasil ulasabikirim acaba sizin bahce kurdunuz bolgede yani o civarlarda ceviz bahcesi dusunuyordum arastirirkrnde burds buldum kendimi baslamadan once sizinle bi gorusmek isterim mumkunse
İsmail Kuzucu
15-09-2015, 20:02
Taze (sütlü) ceviz bu sene 12-15 lira arasında alıcı buldu. Tüketim geçen seneye göre daha iyi, insanlar artık taze cevizede alışmış durumda.
Eylül sonunda toplanacak yeşil kabuklu veya yeşil kabukları çatlamış halde ceviz fiyatları,
taze -sütlü- cevizin verilen fiyatına göre ne kadar farklı olabilir.
Ayrıca fiyatlama için ceviz cinsi önemli bir kriter olmalı.
Mesela cetin ceviz ile chandler ceviz aynı fiyata satılamıyor olması gerekir.
Ne dersiniz ?
İsmail Kuzucu
25-09-2015, 20:27
Satılabiliyor ise sütlü iken satmak çok daha mantıklı. Birde yeşil kabuk çatlamadan toplamak gerekli yoksa kiloda kayıplar oluyor.
Sütlü iken yerli cevizler bana göre daha lezzetli geldi. Özellikle şebin ve yalova cinsileri chandler cinsine göre daha iyi. Verim konusu ayrı bir konu tabi ki.
Çetin cevizleri geçen sene köylü pazarında 8 lira idi. Bu sene süt ceviz pahalı olunca çetin ceviz fiyatlarınıda yükselttiler. Geçen alı 10-15 lira arasında ceviz satılıyordu.
yilmazms
23-04-2016, 23:13
Merhaba - bursada tarihi pazarlarda ufak boy kabuklu ceviz kilosu 10tl den satiliyor. Chandler kabuklu 18tl. Kar orani kactir bilmiyorum ama yuzde 50 vardir diye dusunuyorum
yilmazms
21-05-2016, 21:23
Kaliforniyada ceviz fiyatları bu sene yarıya düşmüş durumda. Kilosu 2,5 dolara satılıyor. Bu fiyat üzerinden yatırımları yapmak lazım.
cevizi talep artarak devam edecektir ceviz insan gıdası olduğu kadar sağlık içinde vazgeçilmez bir gıdadır dünyada toplumları gelir seviyesi arttıkça talepte artıyor özellikle bizim Türkiye ve Çin dede ayrı bir artış var
Ben Sn Yılmazms'ye katılıyorum. Hesapları dünya ceviz fiyatları üzerinden yapmalıyız. Türkiye de ceviz tüketim artışının çok üzerinde bir üretim artışı var. En azından potansiyel üretim artışı diyebiliriz. Henüz verime geçmeyen fidan sayısı ( Yanılmıyorsam 2014 yılı sonu itibariyle 10 Milyon civarı, ortalama 10-15 kg dan 100-150 bin ton), ilave kurulan ve kurulmakta olan bahçeleri ve ceviz veriminin her sene arttığını dikkate alırsak, ceviz üretiminin yakın bir dönemde (5 sene gibi) mevcut üretimin 2 katına çıkacağını tahmin ediyorum. ( Sağlıklı bir veri ve planlama olmadığı için, bu tahminler çok kaba yapılmak zorunda ) Üretim artışı, talep artışı ve mevcut ithalat miktarından fazla olması nedeniylede fiyatlar dünya fiyatlarına yanaşma durumunda.. Zaten fiyatlarda geçen seneye oranla bir düşüş görünüyor.
Türkiyede uzun vadeli bir tarım politikası olmaması nedeniyle, ileriki senelerdeki arz talep dengesini göremeden o an için karlı ürünlere yöneliyoruz. Buna Fındık, Nar gibi onlarca ürünü örnek gösterebiliriz. Amacım sadece fizibilite çalışmalarımızda realistik fiyatlar kullanmamız gerekliliği konusuna bir not düşmektir. Selamlar
yilmazms
11-07-2016, 17:37
Bugun eminonunde kuruyemiscilere ugradim, 18 liraya kabuklu bitlis cevizi var. aldim gercekten ince kabuklu ve ici sari. Ic ceviz 25 tl en ucuz ama koyu, acik renkler 40 tl. Forumda eski yazilarda 4 sene once kabuklu ceviz 20tl. Hesaplari 10tl ye gore yapmak lazim
Ben bir şeyler söylediğimde bazı arkadaşlar felaket tellallığı yapıyorsun diyorlar, Türkiyenin ceviz açığı çok kapatılmaz diyorlar, evet günümüzde türkiyenin ceviz açığı var bu bir gerçek hala dışarıdan ceviz getirilmekte. (Yarın olduğunda da getirilmeyecek diye bir şey yok serbest piyasa ekonomisi var fiatları daha da aşağı çekmek için ithal edilebilir)
Türkiyede büyük kapama bahçelerde (ataman çifliği hariç) henüz ürün alınamamakta, bildiğim kadarıyla büyük bahçeler kuruldu ve kurulmakta bunlardan henüz ürün alınmadığı için bu açık kapanmıyor görülüyor ama bu kapanmayacak anlamı asla çıkmamalı.
Türkiye cevize öylesine yöneldi ki önüne gelen herkes tarımı bilen bilmeyen dağa taşa herkes ceviz ekiyor, Bir taraftan umutluyken diğer taraftan umutsuzum,
Umudum,
Üretmek çok güzel bir şey, insan ürettiğiyle var olur ülke kalkınmasına katkıda bulunur, bundan daha güzel bir şey var mı? Bir çok kişi bu işi başaramayacak belki bir denge oluşacak,
Umutsuzluğum,
Birinci nedenim türkiyenin tarım politikası yok, yarın bu bahçeler tamamıyla ürün vermeye başlarsa iç piyasa dolacak ürünlerini nereye pazarlayacak, biz şu an dışarıdan ürün alırken yarın fazla ürünü dışarıya satabilecekmiyiz satacaksak kaç paradan satacağız? bugün bize ceviz satanlar yarın satamayınca fiatları nereye çekecekler? bu gün Kaliforniyada ceviz 2.5 dolara düşmüşse yarın bize satamadığı zaman nerelere düşecek tüm her şey muamma bekleyip göreceğiz.
Üsttede bahsettiğim gibi bir çok kişi başaramayacak, bu işi orman arazilerinde yapanlar, ekip bakmayıp bırakanlar başarılı olamayacaklar bir çok kişi parasını heba edecek.
Diğer yandan iyi niyetli düşünmeye çalışıyorum ve herkes başarılı olsun diyorum herkes emeğini karşılığını alsın dersek 5 seneye varmaz ceviz yerlerde sürünür, çünkü ekim gerçekten çok fazla 5 yıl sonra iki tane türkiye doyurur,
İnşallah ben yanılırım.
Ben bir şeyler söylediğimde bazı arkadaşlar felaket tellallığı yapıyorsun diyorlar, Türkiyenin ceviz açığı çok kapatılmaz diyorlar, evet günümüzde türkiyenin ceviz açığı var bu bir gerçek hala dışarıdan ceviz getirilmekte. (Yarın olduğunda da getirilmeyecek diye bir şey yok serbest piyasa ekonomisi var fiatları daha da aşağı çekmek için ithal edilebilir)
Türkiyede büyük kapama bahçelerde (ataman çifliği hariç) henüz ürün alınamamakta, bildiğim kadarıyla büyük bahçeler kuruldu ve kurulmakta bunlardan henüz ürün alınmadığı için bu açık kapanmıyor görülüyor ama bu kapanmayacak anlamı asla çıkmamalı.
Türkiye cevize öylesine yöneldi ki önüne gelen herkes tarımı bilen bilmeyen dağa taşa herkes ceviz ekiyor, Bir taraftan umutluyken diğer taraftan umutsuzum,
Umudum,
Üretmek çok güzel bir şey, insan ürettiğiyle var olur ülke kalkınmasına katkıda bulunur, bundan daha güzel bir şey var mı? Bir çok kişi bu işi başaramayacak belki bir denge oluşacak,
Umutsuzluğum,
Birinci nedenim türkiyenin tarım politikası yok, yarın bu bahçeler tamamıyla ürün vermeye başlarsa iç piyasa dolacak ürünlerini nereye pazarlayacak, biz şu an dışarıdan ürün alırken yarın fazla ürünü dışarıya satabilecekmiyiz satacaksak kaç paradan satacağız? bugün bize ceviz satanlar yarın satamayınca fiatları nereye çekecekler? bu gün Kaliforniyada ceviz 2.5 dolara düşmüşse yarın bize satamadığı zaman nerelere düşecek tüm her şey muamma bekleyip göreceğiz.
Üsttede bahsettiğim gibi bir çok kişi başaramayacak, bu işi orman arazilerinde yapanlar, ekip bakmayıp bırakanlar başarılı olamayacaklar bir çok kişi parasını heba edecek.
Diğer yandan iyi niyetli düşünmeye çalışıyorum ve herkes başarılı olsun diyorum herkes emeğini karşılığını alsın dersek 5 seneye varmaz ceviz yerlerde sürünür, çünkü ekim gerçekten çok fazla 5 yıl sonra iki tane türkiye doyurur,
İnşallah ben yanılırım.
Türkiyenin tarım politikasını tanımlayan sözler "bekleyip, görelim". Bir ceviz fidanı kaç yaşında tam verim çağına geliyor? Domates değil ki bu, para etmediğinde söküp seneye başka ürün dikebilesin. Ağaç ile uğraşırken ileriye dönük projeler olmazsa bizim düştüğümüz duruma düşmeniz işten bile değil. 6 sene önce vişne 2.5 liraya toptan alınıyordu. Bugün vişne 1.10 kuruş. Devlet ne yapıyor "Tarım bakanı, bakıyor". Fabrikalar işin kolayını bulmuşlar çinden, polonyadan vişne konsantresi getiriyorlar. İthalata sınırlama olmayınca türk çiftçisinin ağaçlarını sökmekten başka çaresi yok. Ağaçlar sökülünce ne olacak? Şimdi bize ucuz vişne satan ülkeler fiyatları arttıracak. Cevizde farklı mı olacak sizce? Amerikalıların kültüre aldığı çeşidi yetiştiriyorsunuz. Adam kendi keşfettiği ürünü size niye verir? Size ceviz satmak varken niye ağaç dikmenize izin verir? Siz ne yaparsanız yapın Amerikalıların sattığı fiyattan satıp kar edemezsiniz. Bugün 2.5 dolarmış. Yarın sizin cevizler verime geçtiğinde 1 dolara düşürmeyeceğinin garantisi nedir?
yilmazms
12-07-2016, 10:17
Benim ormandan tahsisli arazilerde ekim yapan arkadaşlarım var, gidip gördüm, bu buyük 500 - 1000 dönümlük yerlerin hepsi kuruyacak. bir çok yanlış uygulama var.
Tahminim bu işe girenlerin %50si meyva alabilecek, bu %50nin de %10u beklenen verimi alabilecek.
Benim ormandan tahsisli arazilerde ekim yapan arkadaşlarım var, gidip gördüm, bu buyük 500 - 1000 dönümlük yerlerin hepsi kuruyacak. bir çok yanlış uygulama var.
Tahminim bu işe girenlerin %50si meyva alabilecek, bu %50nin de %10u beklenen verimi alabilecek.
Orman arazilerinde, killi, kireçili, taban arazilerde bu işe girişenler toprak yapısını düzenlemeden tüzeltmeden yeterli kök çalışması olmayan topraklarda olur deyip üstün körü ekenler yarın ağaç kurumalarıyla karşılaşmaları kaçınılmaz, bir mühendisin peşine takılıp 5-6 yıl bahçe iyi gelişim gösteriyormuş gibi görülebilir bu doğaldır 5-6 hatta 8-9 yıl sorun görülmeyebilir, bu mühendisin başarısı değildir toprağın başarısıdır, böyle topraklarda mühendisin başarısı ilk etapta ne yaptırdığı ile ilgilidir temelde doğru uygulamalarla başarı yakalanabilinir,
İşini doğru yapan işini iyi bilen arkadaşları tenzi ederim ama bir çoklarını da biliyorum ki danışmanlık hizmeti vererek iyi paralar kazanıyorlar, şu gübreyi at şu ilacı at şu zaman sula, aybaşı gel maaşı al, ne zamana kadar ağaçlar kurumaya başlayıncaya kadar.
Diğer bir konu ise chandler veya diğer yandal çeşitler hadi ağaçları yetiştirdik diyelim verime yatsa bile çok iyi besin dengesi istiyor kil,kist,taban topraklar süzek geçirgen topraklara benzemez ve verdiğiniz besini kitler ağaç alamaz iç kalite düşer ürünün değeri düşer, çok iyi su dengesi ister, çok emek harcarsın az kazanırsın,
Yabancı bir videoda izlemiştim, Adam şöyle diyor.
Siz Türkler neden ovaya değilde bayıra ormana ceviz ekiyorsunuz.
Kendi kendime şöyle cevap verdim, biz Türkler çok uyanığız 15 bin lira bir dönüm yere vermektense orman arazisine bin lira veririm 1 dönüm alacağıma 15 dönüm alırım 1 dönüme 20 ağaç ekeceğime 15 dönüme 300 ağaç ekerim, hesap böyledir,
Ama evdeki hesap çarşıda tutmazzz, Toprak böyle bir şeydir kurnazlık kabul etmez.
Kısacası her şey yetiştirmek değil, iyi ve kaliteli ürün alabilmek mesele. Asıl sorun orada olduğunu görecekler ama benim sakallarım ağaracak.
Bugun eminonunde kuruyemiscilere ugradim, 18 liraya kabuklu bitlis cevizi var.
Sayın yilmazms; 18tl geçtim 15 tl yide geçtim 10 tl den her yıl alacağına garanti veren teminat gösteren varsa buyursun gelsin verelim.
yilmazms
13-07-2016, 18:58
Eger bu isi yaparsam bir de kuruyemis dukkani acarim artik. Tadim ic ceviz mensei ABD, chandler, kilosu 100tl...uretici surunsun.
Sent from my GT-N7105 using Tapatalk
Eger bu isi yaparsam bir de kuruyemis dukkani acarim artik. Tadim ic ceviz mensei ABD, chandler, kilosu 100tl...uretici surunsun.
İlk önce sapla samanı ayırmak lazım. Perakende isterse 30 lira olsun, önemli olan üreticinin toptan sattığı fiyattır ( tabi pazara çıkıp benim gibi sürünenleri saymıyorum). Pazarda domates 2 lira, antalyada üretici 10 kuruştan domates satmaya çalışıyor. Kuruyemişçide ceviz 30 lira, sizce üreticinin cebine kaç lira girer? Birlik olmayı engelliyorlar. Neden? çünkü aracılar para kazanacak. Düzen kurulmuş.
Bugün 1 liradan vişne sattım aracıya. Bu nedir ya dalga mı geçiyorlar bizimle dedim. Aracı "onlarda haklı. Ellerindeki konsantreyi satamamışlarmış. EEE yük üreticinin mi sırtına binecek deyince "altta kalanın canı çıksın" dedi. Tarım bakanına soru önergesi verilmiş konuyla ilgili verilen cevap çok aydınlatıcı "çiftçiye dekara 4 lira mazot desteği veriyoruz" olmuş. Ağlamamak için kendimi zor tutuyorum. Elime motorlu testereyi almamamın tek sebebi ağaçların canlı olduğunu düşünmem ve bir canlıya kıyamamam. Size bir dost tavsiyesi; kimsenin gazına gelip fidan dikmeyin. Fidancılar kazanır, aracılar kazanır, siz avucunuzu yalarsınız. Bir ceviz furyasıdır gidiyor. Yine kaybeden ülkemin çalışan, emek veren üreticisi olacak.
yilmazms
13-07-2016, 23:25
Haklisiniz. Domates demissiniz. Ureticide 10kr, pazarda 200kr, markette 400kr, luks markette (macro) 800kr, bugun istinye park avm icindeki manavda tam tamina 990kr. Buyrun....
ykaya194
14-07-2016, 09:26
Bahçemin bulunduğu köyde 20-25 yıldan beri acı biber üretimi yapılmakta ve 3-4 firma günlük aldığı ürünü yerinde turşu kurup pazarlıyor. Üç sene öncesine kadar üretici az kazansa da yinede idare ediyordu. 2 sene önce fiyatlar 1,5 tl kadar düşerek dibe vurdu ve işçi çalıştıranlar zarar etti ardından iki yıl üst üste beklenmedik şekilde fiyatlar 4-5 tl ye çıkınca ve bu sefer ekmeyenler pişman oldu bu hevesle bu yıl ekenler çok daha pişman olacağını sanıyorum zira sezon açılmasına rağmen alıcı firmalar ortada yok ikisi kesin almayacağını açıklamıştı diğerleride şüpheli.
Sağlıklı tarım politikası olmadığı sürece tarım ürünlerinden şu kadar bu kadar para kazanırım demek biraz falcılık olur. Türkiye'de ceviz fiyatlarının dünya piyasaların ( 2,5-3 dolar) üstünde seyreder tahminlerin mantıklı görüş olduğunu sanmıyorum.
ozcantekin
14-07-2016, 14:07
Ceviz fiyatlarının düşeceği aşikar, ceviz yağı gibi veya farklı alternatifler bulunmazsa ufukta pek parlaklık yok diye düşünüyorum. hayırlısı ***
Bahçemin bulunduğu köyde 20-25 yıldan beri acı biber üretimi yapılmakta ve 3-4 firma günlük aldığı ürünü yerinde turşu kurup pazarlıyor. Üç sene öncesine kadar üretici az kazansa da yinede idare ediyordu. 2 sene önce fiyatlar 1,5 tl kadar düşerek dibe vurdu ve işçi çalıştıranlar zarar etti ardından iki yıl üst üste beklenmedik şekilde fiyatlar 4-5 tl ye çıkınca ve bu sefer ekmeyenler pişman oldu bu hevesle bu yıl ekenler çok daha pişman olacağını sanıyorum zira sezon açılmasına rağmen alıcı firmalar ortada yok ikisi kesin almayacağını açıklamıştı diğerleride şüpheli.
Sağlıklı tarım politikası olmadığı sürece tarım ürünlerinden şu kadar bu kadar para kazanırım demek biraz falcılık olur. Türkiye'de ceviz fiyatlarının dünya piyasaların ( 2,5-3 dolar) üstünde seyreder tahminlerin mantıklı görüş olduğunu sanmıyorum.
Peki çiftçiler birleşip, neden kendileri turşu üretip pazarlamayı düşünmüyorlar? Bizim köyde zamanında birlik kurulmuş. Sonuç; insanların içlerindeki fesatlık sonucu hüsran. Onun vişnesi kötü, benim vişnem daha güzel. Sonra ne olmuş? vişnesi iyi olan da, kötü olan da sürünmüş. Sen, ben kavgasını bırakıp, biz diyebildiğimiz gün bir yerlere geleceğiz. Herhalde bir kaç bin sene sonra o günler gelecek.
Tarım planlamaları olmadan tarımın sorunları bitmez Tarımın her alanında sorun bitmez, hem hiç bir şey bilmeyiz hem çok biliriz.
Sayın tarku, çiftçi birleşemez buna ne gücü yeter nede ekonomisi ha birleştin biri çıkar bir şekilde bozar,
İşte hep gelip gelip planlamaya geliyoruz planlama olmayan yerde çakalllar olur, kaptı kaçtı vurdu gitti,
Temel baştan bozuk, temelin doğru olması için önümüzde bir planlama olması gerekir yani ben bir ürün ekiyorsam bir talep doğrultusunda ekmeliyim fiatı belli olmalı tüketicide bu ürünü seneye kaça yiyeceğini bilmeli üreticide ne kazanacağını bilmeli.
Konumuz ceviz biz yine konuyu fazla dağıtmadan konumuza dönelim.
Farklı olmayacak yarın cevizde de aynı şeyleri yaşayacağız hemen yeri gelmişken biraz bahsedeyim gecen yıl ceviz üreten bir kaç arkadaşla görüştüm gelin birlikte hareket edelim tüm ürünümüzü tek elden pazarlayalım tek ses olalım, yani 300 kilo 500 kilo değilde 40-50 ton adına konuşalalım tek kalemde satalım.
Yok abi ne mümkün hemen arkamdan dedikodular bu bizden alacak kar yapacak.
Yani kısacası şöyle söyleyeyim uyanık keriz derler ya işte öyleyiz.
Bu sanırım bizim bir zahafımız birileride bu zahafımızı iyi kullanıyor
Böyle gidecek bakalım nereye kadar.
Birazda başka açıdan bakalım hani dediniz ya
"Peki çiftçiler birleşip, neden kendileri turşu üretip pazarlamayı düşünmüyorlar?"
Yokkk olmaz abi, köyden biri çıkıp ben biberinizi alacağım bana verin dese bile biz ona vermeyiz onda bir şeytanlık ararız bozarız ve ya ahmet çok kazanacak zengin olacak zengin olmasını istemeyiz, fesatız fesat yabancı hayranıyız.
Yabancı da gelir çarpar gider o zamanda oturur bakar haval haval.
mehmet2917
15-07-2016, 10:56
*** arkadaslar konu dikkatimi cekti ve bende bi yorum yapmak istedim simdi ceviz kac senede buyur nasil sartlarda buyur ne sartlarda satisa sunulur kimler alir nerelere ekilir yani kisacasi dunya kadar konusulacak sey varken ogretici egitici ogrenen birileri olmak yerine bazi arkadaslar cikiyo yok amerika da 2,5 dolara yok satilmaz yok kimse almaz bilip bilmeden birsuru bos laf konusuluyo kudret bey bu forumu acmis faydali seyler olsun paylasilsin bilgilendirilsin diye ben romanyadan gaziantebe uzun sure ceviz sattim hala ceviz isteyen esnaflar var ayri yeten avrupa da yasadigim icin danimarka norvec bu kuzey avrupa ulkelerinde fiyatlar 14 dolar(ceviz ici) ve su an alici bulunuyor tabii istenilen kalitede urun olursa yani bu konularda bilincli ticaretle ugrasan yurtdisinda yasiyan kisilerle irtibata gecmeniz gerekirse vize alip gidip numuneleriniz goturmeniz goruslemeler yapmaniz gerek yani cok bos laf konusan cok kisi var forumda umarim kudret bey bir ara ciddi bir uyari yapar.
ykaya194
15-07-2016, 13:36
*** arkadaslar konu dikkatimi cekti ve bende bi yorum yapmak istedim simdi ceviz kac senede buyur nasil sartlarda buyur ne sartlarda satisa sunulur kimler alir nerelere ekilir yani kisacasi dunya kadar konusulacak sey varken ogretici egitici ogrenen birileri olmak yerine bazi arkadaslar cikiyo yok amerika da 2,5 dolara yok satilmaz yok kimse almaz bilip bilmeden birsuru bos laf konusuluyo kudret bey bu forumu acmis faydali seyler olsun paylasilsin bilgilendirilsin diye ben romanyadan gaziantebe uzun sure ceviz sattim hala ceviz isteyen esnaflar var ayri yeten avrupa da yasadigim icin danimarka norvec bu kuzey avrupa ulkelerinde fiyatlar 14 dolar(ceviz ici) ve su an alici bulunuyor tabii istenilen kalitede urun olursa yani bu konularda bilincli ticaretle ugrasan yurtdisinda yasiyan kisilerle irtibata gecmeniz gerekirse vize alip gidip numuneleriniz goturmeniz goruslemeler yapmaniz gerek yani cok bos laf konusan cok kisi var forumda umarim kudret bey bir ara ciddi bir uyari yapar.
CarrefourSA gibi büyük mağazalarda ve kuru yemişçilerde bir kaç aydır içi beyaz ve ince kabuklu ithal ceviz perakende 17-19 tl arasında satılmakta, bunun toptan alışı 15 tl nin altında olmalı, 45% gümrük vergisi ve nakliye ücretini de eklersek buna göre ithal edilen ülkelerden çıkış fiyatı 2,5- 3 dolar demektir.
Sayın mehmet2917, Siz Gaziantep'e bu fiyatın üzerinde satış yaptığınıza göre ya gümrüksüz kaçak sevkiyat yapılıyor veya bunun başka yolunu buluyorsunuz demektir, ayrıca içi boş laflar nelerse düzelterek içini doldurursanız seviniriz.
*** arkadaslar konu dikkatimi cekti ve bende bi yorum yapmak istedim simdi ceviz kac senede buyur nasil sartlarda buyur ne sartlarda satisa sunulur kimler alir nerelere ekilir yani kisacasi dunya kadar konusulacak sey varken ogretici egitici ogrenen birileri olmak yerine bazi arkadaslar cikiyo yok amerika da 2,5 dolara yok satilmaz yok kimse almaz bilip bilmeden birsuru bos laf konusuluyo kudret bey bu forumu acmis faydali seyler olsun paylasilsin bilgilendirilsin diye ben romanyadan gaziantebe uzun sure ceviz sattim hala ceviz isteyen esnaflar var ayri yeten avrupa da yasadigim icin danimarka norvec bu kuzey avrupa ulkelerinde fiyatlar 14 dolar(ceviz ici) ve su an alici bulunuyor tabii istenilen kalitede urun olursa yani bu konularda bilincli ticaretle ugrasan yurtdisinda yasiyan kisilerle irtibata gecmeniz gerekirse vize alip gidip numuneleriniz goturmeniz goruslemeler yapmaniz gerek yani cok bos laf konusan cok kisi var forumda umarim kudret bey bir ara ciddi bir uyari yapar.Eminim Kudret bey ciddi bir uyarı yapacaktır. Yakaladıklarının kulaklarından çekmesini de ister misiniz?
Siz ceviz ticareti yaptığınıza göre , ceviz hakkındaki negatif yazıların sizin sinirlerinizi zıplaması gayet doğal. Ben vişne üreticisiyim. Vişne aracıları da, vişne ağaçları sökülecek laflarını duyunca aynı sizin verdiğiniz tepkiyi veriyor. Lilium arkadaşımız yukarı da yazmış "ileriki yıllar için fiyatların ne olacağı hakkında bir öngörünüz var mı?" Şimdi fidan diksem 8 sene sonra cevizin 1 dolara düşüp 8 senemin boşa gitme ihtimali nedir? Sizin tuzunuz kuru tabi, 100 dolar da olsa, 1 dolar da olsa al sat yapan her zaman kar marjını koyar. Dalgasına bakar. Üretici ağlamış, umurunda olmaz.
kiziltan
15-07-2016, 21:44
Sn Mehmet 2917 Avrupa`da oturduguna gore vize sorunu yok, buradaki arkadasladan birisi versin cevizi kendisi Kuzey Avrupa`da pazarlasin, boylece kimse bosa konusmamis olur. Hatta arkadaslar fiyat versin, Mehmet Bey G.Antep`e satsin aradaki farki alsin, olmaz mi ?
Sn Mehmet 2917 Avrupa`da oturduguna gore vize sorunu yok, buradaki arkadasladan birisi versin cevizi kendisi Kuzey Avrupa`da pazarlasin, boylece kimse bosa konusmamis olur. Hatta arkadaslar fiyat versin, Mehmet Bey G.Antep`e satsin aradaki farki alsin, olmaz mi ?
Avrupadan bakınca hele birde ceviz alım satımı yapıp para kazanıyorsanız, ceviz yemeklik kabak gibi görünür adama. Bu gün çiçek açar, meyvesini gördün mü 2 gün sula hop hasat zamanı. Gelsin paracıklar. Birde negatif konuşanlara ayar verdin mi değmeyin keyfime.
Burada da darbe mi olmuş ne?
Konu ceviz fiatları,
Konu ticaret değil, ticarette konuyu ilgilendirir fakat konu romanyadan türkiyeye ceviz ithalatı olmadığını biri arkadaşımıza iletsin.
"buradaki arkadasladan birisi versin cevizi kendisi Kuzey Avrupa`da pazarlasin"
Bize nasıl ithalat yapacağımızı değil nasıl ihracat yapacağımız konusunda yardımları olursa boş konuşmamış olur.
Kimsenin kazandığı parada gözümüz yok, biz ve ülkem cevizden nasıl para kazanabiliriz arkadaşımız ticaret adamıysa yarın türkiye romanya ceviz satabilir mi? Kaça alır? beş yıl sonrası için fiat belirleyebilir mi?
Bunları konuşalım da boşa konuşmayalım. Bana ne romanyadan gelen cevizden bana ne faydası var?
Ama doğru bana faydası yok ama mehmet2917 var, pardon.
yilmazms
21-07-2016, 11:14
mehmet2917 nickli arkadaş kendisinin boş konuştuğunun farkına varmıştır herhalde, konu ceviz fiyatı ve resmi raporlara göre hem ABD hem de gördüğüm yerlerde ceviz fiyatı paylaşmanın neresi boş laf anlamadım! Buyrun siz de paylaşın, bu sene yaş ceviz kuru ceviz ne kadara satılacak tahkip edip bizi de bilgilendirin ltf...
kiziltan
21-07-2016, 11:23
Tarim, sanayi, ticaret hengisinde alacagim, uretecegim malin onumuzdeki yillarda fiyati garantili olsun, fiyati dusmesin diye birsey var ?
Ceviz isine girenlerin birkismi orman arazisi alip, ceviz dikip, 7-8 sene sonra emekli olunca iyi param olur diyenler. Gercekte bu isi yapan, bilen buyuk zorluk yasamaz cunku durumu biliyor buyuk umitle girmiyor, zorlanmayacagi kadar yapiyor.
Sanirim bir sey hic soylenmiyor, sadece cevizin satis fiyati soyleniyor, yetisen ceviz agaciin uzun vadede kereste degeri hesaplanmiyor. Cevizi basabas gelse bile 10-15 yil sonra agacin degeri var.
Devletten beklenen ne ? Cin ceviz uretmesin engelleyin mi deniyor. Arazinin buyuklugu, toprak analizi neyse ona gore tur sec, isci tutmadan bakabilecegin kadar dik, buyuk sorun yasamazsin.
yilmazms
21-07-2016, 12:33
Sn kızıltan, cevizin kereste değeri diyorsunuz ancak şu koyu ceviz kaplamalar var ya onlar meyva veren chandler değil siyah cevizde olan bir odun. Bunun için de siyah ceviz ekip yaklaşık 25-30 sene beklemek lazım. chandlerın kereste değeri belki vardır ama hesaba katmaya değmez cunku urun verirken agacı kesmenın anlamı yok.
kiziltan
21-07-2016, 13:09
Meyve veren agaci kesmek zaten olmaz ama uzun, belki cok uzun surede yine bir para var.
Ayni hesabi roportaj yapilan besicilerde de goruyoruz. Sut maliyetini hesaplayip 1 TL fiyata satarsam zarar ederim ve ya hic kar yok diyor, ama dogacak dananin satisini hic soylemiyor. Sut satisi hayvanin masrafini karsilasa yeter, danasi kar diyen yok.
Meyve veren agaci kesmek zaten olmaz ama uzun, belki cok uzun surede yine bir para var.
Ayni hesabi roportaj yapilan besicilerde de goruyoruz. Sut maliyetini hesaplayip 1 TL fiyata satarsam zarar ederim ve ya hic kar yok diyor, ama dogacak dananin satisini hic soylemiyor. Sut satisi hayvanin masrafini karsilasa yeter, danasi kar diyen yok.
Bu sözlerinizi besiciler duysa " hadi ya" derler. O kadar basit mi? Ha doğdu, ha doğacak beklerken, hem anne hem karnındaki yavrusu ölürse ne olacak? her hafta veteriner gelecek, hastalık olmasa da parasını alıp gidecek. Benim besici arkadaşlarım var. Ceplerinde sigarayı görünce, zengin mi oldunuz? diyorum.
yilmazms
27-08-2016, 19:54
Bugun kocaelinde bir marketten taze ceviz aldim. Kilosu 17,95tl. Iri cevizler, tahminim kaman cinsi.
10 sene sonra türkiye cevize doyar, herkesin umudu ceviz olmuş.Şehirlerarası bile ceviz bahçeleri kuruluyor.Türkiye'de tarımda yıllık sebze üretiminde bile programlama yapılmazken, uzun vadede projelerin sonuçları tek yıllıklardan daha riskli.Bizim 4 yıllık ceviz bahçemiz var, pişmanız.Çünkü bizim 12 dönümlük ve bu kadar çok sayıda büyük boyutlarda ceviz bahçelerinin kurulacağını zamanında öngörebilseydik hiç bu işe masraf yapmazdık(bilinçli bakım yapıyoruz kalite için masraftan kaçmıyoruz çok kişi gibi).Pazarlama konusunda büyük bahçesi olan babalar, ihracat işini beceremezse, küçük üretici iç pazarda sıkıntıya düşücek.Türkiye'de insanlar büyük bahçelerini kurarken, yurtdışında da bu işe yatırım yapılıyor, araştırılıyor,mekanizasyonları daha iyi konumda onlarda bahçe kuruyorlar fakat planlı bir şekilde.10 seneye ithalatı kapatırız.Ürünümüzün ihracatı için yurtdışı kalitesini geçmesi veya fiyatının onlardan ucuz olması gerekir ki adamlar bizden alsın.yıl 2014 yeni ceviz bahçelerinin sağlam verime geçmesine en az 5 sene var, bu 5 senede de yeni ceviz bahçeleri kurulmaya devam edilcek, bu ağaçlar yaşları büyüdükçe verimleri artıcak.Devletinde cevizle ilgili projesi var.15 sene sonra eldeki kaliteli standart cevizlerin kilosunu, o zamanın parasıyla 10 tl ye bırakıcaz.Plansız büyüme sonucu, kimse üzülmez inşallah ve o kadar masraftan sonra herkes hedeflediği malı ve parayı kazanır.Benim öngörüm, düşüncelerim.
Vaktiyle dağ taş zeytinle dolmuştu..Bu ceviz işinin de ileriki yıllarda cılkı çıkar gibime geliyor :(
Vaktiyle dağ taş zeytinle dolmuştu..Bu ceviz işinin de ileriki yıllarda cılkı çıkar gibime geliyor :(
İnsanlarımızın ceviz dikmesinin asıl sebebi; Yetiştirdikleri ürünü pazarlayamamak **** istedikleri fiyata satamamak. Ceviz dayanıklı ve istediğim kadar saklarım, ne zamansa alıcı bulurum mantığıyla gidiliyor. Aslında hangi ürün olursa olsun, pazar araştırması yapmadan yetiştirilen her ürün hüsrandır. Cevizi 1 sene değil, 10 sene de saklasanız pazarınız yoksa elinizde kalacaktır.
Fidancıların gazıyla yola çıkılıyor. Araştırma yok. Tv'de reklamlar bile çıkıyor. 4 chandler fidanı 99 lira, kargo bizden, 2. ci yaşında meyvesini görürsünüz. Kimse de bunlara dur demiyor. Hoop kardeşim nasıl cevizmiş? bu demiyor.
İsmail Kuzucu
15-09-2016, 11:30
Geçen pazar günü tezgahta taze ceviz satıyoruz, adamın biri geldi bu kadar fiyatı düşürüp bizi korkutmayın demez mi. Neden dedim, biz bayağı ektik dedi.
Satılan fiyat taze olarak 12 lira ve adama bu ücret yetmiyor. En az 16 lira etmesi gerekirmiş. Çok beklersiniz o fiyatları değince arkasına bakmadan gitti.
Pazarlamayı hesap etmeden dikim yapılırsa böyle oluyor. Hiç araştırma, sorgulama yapmadan üretim yapıyoruz.
arkadaşlar sizin sorununuz cevizi satacak kişiyi bulamamanız size yardımcı olayım başka yerlerde de var çorum oguzlarda ceylan ticaret var ceviz alır satar iç kabuklu farketmez internet sitesi var çoksa ceviziniz irtibata geçin
defender77
02-01-2017, 13:24
İnsanlarımızın ceviz dikmesinin asıl sebebi; Yetiştirdikleri ürünü pazarlayamamak **** istedikleri fiyata satamamak. Ceviz dayanıklı ve istediğim kadar saklarım, ne zamansa alıcı bulurum mantığıyla gidiliyor. Aslında hangi ürün olursa olsun, pazar araştırması yapmadan yetiştirilen her ürün hüsrandır. Cevizi 1 sene değil, 10 sene de saklasanız pazarınız yoksa elinizde kalacaktır.
Fidancıların gazıyla yola çıkılıyor. Araştırma yok. Tv'de reklamlar bile çıkıyor. 4 chandler fidanı 99 lira, kargo bizden, 2. ci yaşında meyvesini görürsünüz. Kimse de bunlara dur demiyor. Hoop kardeşim nasıl cevizmiş? bu demiyor.
Aynı reklamlarda sulama yok, bakım yok her toprağa uyumlu vs.gibi laflarda ediliyor. Burada ceviz bahçelerini, yaptıkları işleri, uyguladıkları bakımları gösteren arkadaşlar bu fidanlardan alsalarmış keşke. ;)
sergunbasturk
25-01-2017, 21:28
beyler, kaliteli ceviz yetiştirirseniz dünya pazarına çıkarsınız görüşlerimiz var fakat şöyle bi durum var, kaliteli ceviz oturup izleyerek yetişmiyor.kaliteli gübre atmak lazım bu gübreler ithal geliyor yurtdışındakiler 50 tl ye alıyosa ben 150 ye alıyorum.orda mazot ne kadar burda ne kadar global düşünün diyenler vardı, fakat globale girdiğimde daha da endişeleniyorum çünkü girdiler çok fazla.Yurtdışındaki çiftçilerden daha çok çalışıp ekipman eksikliği sorununu işçi gücüyle çözdün dger maliyetler nasıl giderilcek, satılan ceviz fidanlarından çıkarın on sene sonra olcak fiyatı yuzde 50 si beceremiycek diyelim geri kalan 50 den hesaplayalım, biz ceviz dikerken yurtdışında da yeni kurulacak ceviz bahçelerini de göz önünde bulunduralım derim.ben şuan ki fiyat hafif artıcak üç sene daha snra fiyat düşer düşüncesindeyim.bunlar benim öngörüm.saygılar. Herkes emeğinin karşilığını alması dileğiyle..
beyler, kaliteli ceviz yetiştirirseniz dünya pazarına çıkarsınız görüşlerimiz var fakat şöyle bi durum var, kaliteli ceviz oturup izleyerek yetişmiyor.kaliteli gübre atmak lazım bu gübreler ithal geliyor yurtdışındakiler 50 tl ye alıyosa ben 150 ye alıyorum.orda mazot ne kadar burda ne kadar global düşünün diyenler vardı, fakat globale girdiğimde daha da endişeleniyorum çünkü girdiler çok fazla.Yurtdışındaki çiftçilerden daha çok çalışıp ekipman eksikliği sorununu işçi gücüyle çözdün dger maliyetler nasıl giderilcek, satılan ceviz fidanlarından çıkarın on sene sonra olcak fiyatı yuzde 50 si beceremiycek diyelim geri kalan 50 den hesaplayalım, biz ceviz dikerken yurtdışında da yeni kurulacak ceviz bahçelerini de göz önünde bulunduralım derim.ben şuan ki fiyat hafif artıcak üç sene daha snra fiyat düşer düşüncesindeyim.bunlar benim öngörüm.saygılar. Herkes emeğinin karşilığını alması dileğiyle..
Bizim tarım politikamız, çalışanın sırtından geçinmek üzerine kurulu. Antalya'da domates 1 lira, istanbulda 8 lira. Savunma ise çok mantıklı "Efendim mazot pahalı kamyonların girdisi çok". Bunu diyen kabzımala aklıma gelen pek çok şeyi sıraladım, burada değinmeye gerek yok. Sanki o domates yetiştirilirken mazot harcanmıyor. Ya harcanan emek? geceler boyu dondan korumak için başında nöbet tutan insanlar?
Başbakan açıklama yapıyor; mazotun yarısı sizden, yarısı bizden. Nerede hani mazotun yarı parası? 2017'e yetişmemiş, 2018 e kısmet artık. Bir eliyle verir gibi yapıyor, diğer eliyle kopartıyor. Hani toprak analiz desteği diye komik bir destek vardı. Onu bile zart diye kaldırdılar. Toprak analizi yapan laboratuvar gelip bahçeden örnek alacakmış, o zaman destekleme vereceklermiş. Aslı var mı? bilen yok. Ziraat odasının haberi yok. İlçe tarımda bunu duyan yok. İşin komiği analiz yapan bölümü kapatmışlar.
Hal yasası diye bir garabet çıkartmışlar. Çiftçi kendi ürününü satamıyor, illa hale giriş yapmak zorundasın. Sonra ürünler pahalı, üretici daha ucuz üretmeli diyerek küfürü günahlıktan çıkartıyorlar. Bırak üretici malını kendi satsın, o zaman bakalım ürünler nasıl ucuzlayacak. Konuyu dağıttım kusura bakmayın ama cevizde de durum farklı olmayacak. Toptancılar parsayı kaldıracaklar. bir kanun çıkarırlar cevizleri belli merkezler haricinde satamazsınız diye, işte o zaman yandı gülüm keten helva. bu iktidarın bütün icraatleri zengin daha zengin, fakiri ise köleye çevirmekten ibaret. Pırlanta da vergi sıfır, yat mazotu 1.80, çiftçinin mazotundan %65 vergi. Adaletiniz batsın.
Batsın anasını satayım. Padişahım çok yaşa. ;)
nabolant
14-04-2017, 19:30
bence ceviz bahçesi kuracaklar 10 yıl sonra ceviz kg fiyatını max. 10 tl (günümüz fiyatıyla) hesap etsinler. Çok miktarda ceviz bahçesi kuruldu ve kurulmaya devam ediyor ülkemizin ihtiyacı belli, dünya piyasasındaki ceviz fiyatları belli, artan miktarı ihraç etmek istesek uluslararası ceviz piyasasına uymak zorundasın
bence ceviz bahçesi kuracaklar 10 yıl sonra ceviz kg fiyatını max. 10 tl (günümüz fiyatıyla) hesap etsinler. Çok miktarda ceviz bahçesi kuruldu ve kurulmaya devam ediyor ülkemizin ihtiyacı belli, dünya piyasasındaki ceviz fiyatları belli, artan miktarı ihraç etmek istesek uluslararası ceviz piyasasına uymak zorundasın
Dünyada en büyük ceviz üreticilerinden biri Amerika değil mi? Fiyatların düşüp de çiftçisinin zarar etmesine göz yummaz. Bakarlar ceviz üretimi arttı, bir hastalık üretirler Amerika haricinde hiç bir yerde ceviz bahçesi kalmaz (bakınız; armut ateş yanıklığı nereden gelmiş?) Amerikanın ürettiği ceviz türüyle Amerikalı çiftçiye rakip olacaksın. Yedirirler mi adama?
kiziltan
15-04-2017, 18:33
Biz findikta acik ara lideriz, oynanan oyunlarla durumumuz meydanda.
Devlet kendi ciftcisini yonlendirmez ve desteklemezse hicbiryere varilmaz.
Cin yillar once ziraat muhendisligi ogrencilerini toplamis, tatile gidenler kendi koylerinden numune toprak alip gelecek demis. Gelen numuneleri toprak analiz derslerinde getiren ogrencilere analiz ettirmis. Cikan sonuca gore her koyde nelerin yetisebilecegine yine ogrencilerin katilimiyla derslerde karar verilmis. Sonra o koylerde devlet arazilerinden ornek bahce kurulmaya baslanmis basina o ogrencileri koymuslar. Bahceler verime gecince mulkiyetini ve gelirini o koy sakinlerine verip buraya isletin kazanin demisler, komsu devlet arazilerini de tahsis edip buralarida siz bahce yapin kazanin demisler.
Simdi Cin findik, ceviz badem falan satar oldu.
Komunist bunler canim, ne yaptilarini bilmeyen kotu cahil insanlar !
yilmazms
05-05-2017, 14:12
İstanbul marketlerde 23 tl kabuklu
Sent from my iPhone using Tapatalk
onurkutlu
30-11-2017, 18:45
Bence zamanla 1'e 1000 veren yatırım türü kesinlikle cevizdir. Bugün 1 kilo ceviz fiyatına 1 adet fidan alabiliyorsunuz. Ceviz fidanı fiyatları çok uygun Ceviz Fidanı Fiyatları - Ziraat Fidancılık (http://www.cevizfidancisiyiz.com/) bu adreste incelemenizi tavsiye ederim.
Bence zamanla 1'e 1000 veren yatırım türü kesinlikle cevizdir. Bugün 1 kilo ceviz fiyatına 1 adet fidan alabiliyorsunuz. Ceviz fidanı fiyatları çok uygun Ceviz Fidanı Fiyatları - Ziraat Fidancılık (http://www.cevizfidancisiyiz.com/) bu adreste incelemenizi tavsiye ederim.
Son haberleri duymadınız herhalde. Ceviz ithalatı için izin çıkmış, Amerikadan fetöyü sarrafı beklerken ceviz geliyor. Hadi hayırlı traşlar...
nabolant
06-01-2018, 18:03
ithal edildi mi bilmiyorum ama fiyatlar düşmedi bu sene 20 tl den gitti chandler cinsi cevizler
ithal edildi mi bilmiyorum ama fiyatlar düşmedi bu sene 20 tl den gitti chandler cinsi cevizler
Önemli olan günlük fiyatlar değil. Ceviz uzun vadeli bir yatırım. Ülkede ne kadar ceviz bahçesi kuruldu? Bunun bir kaydı var mı? Kurulan bahçeler verime geçtiğinde, cevizin bu günkü fiyatlarını bulabileceğinize emin misiniz? Plansız üretim, her üründe çiftçiyi batırır.
onurkutlu
29-01-2018, 17:17
Arkadaşlar mart ayı geliyor ceviz fidanı fiyatları için zam gelecek dönem ve son ceviz fidanı dikim dönemi mart ayıdır. Eğer bahçe kurmayı planlıyorsanız mutlaka https://www.cevizfidanifiyatlari.com.tr/ adresinden bilgi almanızı öneririm. Fiyatlar çok ekonomik.
Arkadaşlar mart ayı geliyor ceviz fidanı fiyatları için zam gelecek dönem ve son ceviz fidanı dikim dönemi mart ayıdır. Eğer bahçe kurmayı planlıyorsanız mutlaka https://www.cevizfidanifiyatlari.com.tr/ adresinden bilgi almanızı öneririm. Fiyatlar çok ekonomik.
Onur bey bu fidancı arkadaşı ne kadar tanıyorsunuz ve güveniyorsunuz ki, yönlendirme yapıyorsunuz, yoksa bu zengin fidancılık sizmisiniz.
Onur bey bu fidancı arkadaşı ne kadar tanıyorsunuz ve güveniyorsunuz ki, yönlendirme yapıyorsunuz, yoksa bu zengin fidancılık sizmisiniz.
Acaba cevizler mahsul vermeye başladığında, alım ve fiyat garantisi ile fidan satan var mıdır? Mesela fidanı bizden alın, ürününüzü 4 dolardan almayı garanti ediyoruz gibi bir garanti verebilirler mi? İnsanlar diksin cevizleri 10 yıl sonra şimdiki elma bahçelerinin sahipleri gibi ağlasınlar. Tarım bakanlığı, çayırda otlayan sığırdan daha bilgili ve ilgili değil tarıma. Kim ne dikiyor? kim ne ekiyor? haberi var mı acaba? Çks diye bir kayıt var hesapta, ilçe tarıma gidiyorum ne söylersem yazıyorlar. Konyada muz bahçem var desem, hop yalan söyleme diyen çıkmaz.
Vatandaşın meyvecilikte tek yönde sadece cevize sevk edilmesi,tarımla alakası bile olmayanların cevizci olması, ciddi bir fidancılık sektorü oluşması(salt ceviz uzerine) Ceviz dışındaki meyvelere neredeyse meyveciliği yapılmaz turler olarak bakılması gerçekten problemler doğuracaktır.Hatta doğurmaya başladı..Bu yıl fidancılar tabiri caizse gümledi..Onlar da 20 liranın altında fidan satmama hayali kurarken 7-8 liralara kadar elinde kaldığı için veren var...
Ama bütün bunlara rağmen önümüzdeki 10-15 yılda iç piyasa açığına binaen ceviz günümüz fiyatından düşünecek olursak 10 liradan aşağı inmeyecektir.
Fakat meyve bahçeleri kurulumunda salt ceviz e yonelinmesi ve yonlendirilmesi VE bunun boyle devam etmesi belki 20-30 yıl sonra ceviz bahçelerinin sökülmeye ya da terk edilmeye başlanmasına sebebiyet verecektir.
Bu yüzden yatırım yapacak girişimde bulunacak olanlar da dikkat etmeli..
Mesela Kirazda Dünya ihracat 1.siyiz.. iç piyasada dünyada en çok kiraz ureten biziz.
Fiyatlar Napolyon(z900 ) üzerinden örnek vereyim ..bazen 8-10 lira bazen 2-3 lira...(üreticiden alımı)işçilik maliyeti falanı filanı derken anca kurtarıyor.Bazı yıllar memnun ediyor sevindiriyor.Genelde beklenti altında kalıyor,bazen de hüsran oluyor..Zeytin ve fındığın durumu yıllardır ortada zaten..
Aslında bütün bunlar şu demek:
Cevizde öyle bir algı var ki..çok fazla beklenti içinde bu işe giriliyor.Eğer doğru olçup tartıp yapılamazsa zaten hayal kırıklığı olacaktır...
Neticede ceviz kazandırır...Ama ne kadar ne ölçüde işte o muamma..Olaya realist yaklaşmak lazım...Deveyi sağlam kazığa bağlamalı,hesaplamaları da daha en başında kötü senaryolar üzerinden tutmalı...Mevsim yaz olursa ne âlâ...:)
Deveyi sağlam kazığa bağlamalı,hesaplamaları da daha en başında kötü senaryolar üzerinden tutmalı...Mevsim yaz olursa ne âlâ...
Ben o kazığı bulsam kendimi bağlarım, Türkiyede böyle bir kazık yok malesef, buğdayın dışında hangi üründe fiat açıklaması var, oda hasat sonunda.
Ben o kazığı bulsam kendimi bağlarım, Türkiyede böyle bir kazık yok malesef, buğdayın dışında hangi üründe fiat açıklaması var, oda hasat sonunda.
Şeker pancarında var-dı. Şeker kurumu KHK ile kapatılınca, ne olacağı muamma. Neticede yol yapan bir devletimiz var, çiftçinin boynuna yağlı ilmeği geçirdi diye eleştirebilir miyiz? Ülke tımarhaneye döndü. Nerede halkın yararına bir iş varsa devlet kapatıyor, ve padişahım çok yaşa sesleri yükselmeye devam ediyor.
Sayın Lilium, Kazık yok demişsiniz, bu fikrinize katılmıyorum. Kazık var ama o kadar derinlere kadar girdi ki ucu bile görünmüyor.
Omer1974
13-03-2018, 05:14
Yine bu forumda bir arkadas demiski herkez ceviz dikiyor. Birkac yil sonra ceviz para etmez diye. Baktim yazildigi tarihe yil 2011. Yil olmus 2018 hala ayni seyler soyleniyor, hala ceviz altin gibi.
Ceviz de gümrük vergisi %45 lerden %15 lere düşürüldü,bu yıl piyasada ceviz 15 liraya sabitler derken Amerika krizi ile amerikadan gelen kabuklu meyvelere ek vergi geldi,kaçak ceviz getirip ,ucuza alıp satanların meselesi de ortalıkta...bir yandan fırsatçılar her şeye zam yapmaya başladı.. bir rüzgar ki esip tozu dumana kardı...Fiyatlar yine yukarı düzeylerde....Üreticiler bu yıl kaçtan verecekler fiyatlar nasıl olacak bir görelim...
serdary69
13-10-2018, 11:44
Yine bu forumda bir arkadas demiski herkez ceviz dikiyor. Birkac yil sonra ceviz para etmez diye. Baktim yazildigi tarihe yil 2011. Yil olmus 2018 hala ayni seyler soyleniyor, hala ceviz altin gibi.
Türkiye'de üretimi patlama yapsa bile her ürünün bir ihraç değeri vardır. Türkiye'de tüketimin 10 katı üretim de olsa ihraç değerinin altına düşmez, hele ki cevizde.
Bu arada, ben de bu seneki toptan fiyatlarını merakla beklemekteyim ;)
TUĞRULÜNAL
15-10-2018, 03:28
Türkiye'de üretimi patlama yapsa bile her ürünün bir ihraç değeri vardır. Türkiye'de tüketimin 10 katı üretim de olsa ihraç değerinin altına düşmez, hele ki cevizde.
Bu arada, ben de bu seneki toptan fiyatlarını merakla beklemekteyim ;)
Mesala Fındıkta olduğu gibi,mesela kayısıda,mesela incir ,zeytin vs. olduğu gibi diyorsun.
Fındıkta dünyanın % 70 üretimi bizde ,ama borsası almanyada diyorlar.Fındıkta bile bir sene birseneyi tutmuyor.Kayısıya hiç değinmiyim.
Zeytini bu sene tüccarlar 4,5 tl den alıyorlarmış(ham zeytin)
Cevizde fiyatların 10-15 yıl daha düşeceğini beklemiyorum bende,ama bunların başına gelen niye cevizin başına gelmesin.Ceviz uzaydan geliyor gibi anlatmışınız.
Elin amerikalısı çıkar birgün gelir,siz ekmeyin biz size daha ucuza satalım der,bir ceviz söküm eylem planı hazırlanır,cevizini sökene hibe,alternatif ürünler hikayesi falan(zamanında nar da olduğu gibi).
Sözün özeti 10-15 yıl daha ucuzluyacağını zannetmiyorum.Çünkü verime geçemiyoruz,karasal bölgelerde fernor öneriliyor, ve hala sözde duayen büyük fidancılar bile tozlayıcı olarak fernette diyor.Adam denememiş bile.
Chendler olmassa fernor verelim abi ,oda olmassa şebin olsun.şebin olmadı bide kamanı dene,kamanda olmadı yeni çıktı Tulare süper ,elinde ne varsa gönder gitsin.Bu şekilde giderse ceviz fiyatları zaten düşmez.
Ama türkiyede ceviz işi fidancıların abartılı rakamlarıyla değilde,üniversitelerin tacari düşünmeyen hocaların eline bırakılırsa ceviz üretimi bugünkü üretimin 10 katı artırılabilir rahatlıkla.
Benim kendi düşüncemdir,katılmayan olabilir,herkese selamlar ve saygılar.
Fiyatlar tabi düşer...düşmeli de...ben üretici olarak bunu söylüyorum...bizim asıl problemimiz aracıların kerkenezliği...
İleriki yıllar iç piyasa doyuma ulaşınca patlak verecek olan problem bu...şimdilik böyle bir dert yok..üretim az,talep fazla,depolama suresi var v.s... İbre üreticiden yana...ama işte tahmini 15- 20 yıl sonraları kooperatifleşememiş,toptan ihracat kanallarını bölgesinde örgütleşerek halledememiş olanlar muhakkak sıkıntı çekecek...Bulunduğum bölgede şimdiden bunun üzerinde çalışıyorum...Dışarıda 2-3 dolara satıldığına göre kg fiyatı olarak bu enflasyon bazında -oranında baktığımızda yani bugün şartlarına göre aracı kurbanı olmayan üretici en az 10 liradan önümüzdeki 50 yıl tabiri caizse satım garantisi var...
Bu yüzden daha mantıklı olanı Pikan cevizi dikmek...Üreticiye bayram ettiricek PİKAN dır..
Sebep: Dünya uretiminin toplamının %50 sinden fazlasını abd yapıyor...diğerlerini muhtelif ülkeler...iç pazarına yeterli olan sadece a.b.d var.. Dünya da iç pazarlarda doyuma ulaşması 50 yıldan fazla sürer...Daha fazlasını anlatmaya gerek yok herhalde...
Ayrıca şu saçma sapan bilgiden de hala kurtulamadık...O da pikanın sadece sahil kesimlerinde yetiştiği saçmalığı...
PİKAN CEVİZİ NİN ÖYLE YENİ VARYETELERİ VAR,EYLÜL DE HASAT EDİLİYOR,EKİM BAŞINDA HASAT EDİLİYOR...MARMARA BOLGESİ İÇİN SÖYLÜYORUM...
VE -15 ,-20 LERE KADAR DA AĞAÇLARI DAYANABİLİYOR...
MARMARANIN EGE NİN AKDENİZİN KARADENİZİN NEREDEYSE TAMAMINDA,İÇ ANADOLU VE DOĞUDA DA BELİRLİ YERLERDE YETİŞTİRİLEBİLİYOR...O yüzden çok ileriye bakanlar PİKAN A BAKSIN...ileriye bakanlarsa klasik cevize.. :)
Ayrıca normal cevize göre daha lezzetli,daha kaliteli,daha yağlı ,daha faydalı,Ve 2 katı pahalı...Ülkemiz de hız kazanması gereken yegane meyvelerden biri....
serdary69
15-10-2018, 20:41
Mesala Fındıkta olduğu gibi,mesela kayısıda,mesela incir ,zeytin vs. olduğu gibi diyorsun.
Fındıkta dünyanın % 70 üretimi bizde ,ama borsası almanyada diyorlar.Fındıkta bile bir sene birseneyi tutmuyor.Kayısıya hiç değinmiyim.
Zeytini bu sene tüccarlar 4,5 tl den alıyorlarmış(ham zeytin)
Cevizde fiyatların 10-15 yıl daha düşeceğini beklemiyorum bende,ama bunların başına gelen niye cevizin başına gelmesin.Ceviz uzaydan geliyor gibi anlatmışınız.
Elin amerikalısı çıkar birgün gelir,siz ekmeyin biz size daha ucuza satalım der,bir ceviz söküm eylem planı hazırlanır,cevizini sökene hibe,alternatif ürünler hikayesi falan(zamanında nar da olduğu gibi).
Sözün özeti 10-15 yıl daha ucuzluyacağını zannetmiyorum.Çünkü verime geçemiyoruz,karasal bölgelerde fernor öneriliyor, ve hala sözde duayen büyük fidancılar bile tozlayıcı olarak fernette diyor.Adam denememiş bile.
Chendler olmassa fernor verelim abi ,oda olmassa şebin olsun.şebin olmadı bide kamanı dene,kamanda olmadı yeni çıktı Tulare süper ,elinde ne varsa gönder gitsin.Bu şekilde giderse ceviz fiyatları zaten düşmez.
Ama türkiyede ceviz işi fidancıların abartılı rakamlarıyla değilde,üniversitelerin tacari düşünmeyen hocaların eline bırakılırsa ceviz üretimi bugünkü üretimin 10 katı artırılabilir rahatlıkla.
Benim kendi düşüncemdir,katılmayan olabilir,herkese selamlar ve saygılar.
Serbest pazar, tabi ki fiyatlar global pazara göre şekillenecek. Fakat burada yapılacak en büyük hata, sizin de verdiğiniz örnek gibi, ülkenin fındığının çok büyük kısmını ihraç eden firmayı yabancılara satmanızdır.
Benim kast etmek istediğim, ürünün global bir ürün olduğu ve ihraç değerindeki değişimler dışında bir etki yaşamayacağı.
Bilimden uzak, tacirini sevindiren yöntemler piyasanın tabi ki her kesimini olumsuz etkiler. Fakat bilgiye ve başka pazarlara erişimin bu kadar kolay olduğu zamanımızda bu tarz hatalara düşmememiz gerekiyor artık.
Öte yandan, dünyanın her yerinde tüm sektörlerde üretim-tüketim arası zincirde yer alan birim sayısı azalıyor. Yani üretilen ürün, daha az kişinin elinden geçerek tüketiciye geçiyor. Bu da üreticiye daha makul fiyatlarla satış, tüketiciyeyse daha uygun fiyattan satın alma imkanı sunuyor. Şu an tarım dışı ticaretle uğraşan, gelecekte tarımda üretici konumunda olmak isteyen biri olarak bunu hem üreticiler hem tüketiciler için büyük bir fırsat olarak görüyorum.
Selam&Saygılar
Serdar
TUĞRULÜNAL
29-11-2019, 18:24
istanbulda kamyonet üstünde küçük kalibre ceviz ,parakende fiyatı 15 tl.
kabuk kalınlığı ,iç oran nedir bilmiyorum.
ornekkoy
09-11-2024, 17:34
2024 chandler için
boş-dolu makinasından geçmeden , tasnif etmeden 100
tasnif edilmiş
jumbo 150
orta 130
küçük 110
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.