View Full Version : Kestane (Castanea) Yetiştiriciliği
Mine Pakkaner
04-02-2007, 12:25
KESTANE YETİŞTİRİCİLİĞİ
İklim İstekleri:Kestane kışın –30C’ ye kadar dayanmaktadır. Ancak ilkbaharın geç sonbaharın ilk donlarına karşı hassastır.Yıllık yağış ortalaması 600-1600 mm olan yerlerde yetişir. Çiçek döneminde yağan fazla yağış döllenmeyi etkileyeceği için fazla yağışı sevmez. Fazla yağış mantar hastalığı nedeniyle yaprakların dökülmesine yol açar.
Toprak:Kestane kazık köklü olduğu için toprağın gevşek yapılı ve geçirgen olması gerekir.Daha çok volkanik kaynaklı potasyumca zengin toprakları sever.Ağır ve killi topraklarda mürekkep hastalığına yakalanması kolaylaşır. Soğuğun toplandığı çukur vadilerde kestanelik kurulmamalıdır.Yamaç araziler bahçe için idealidir.
Üretilmesi:Kestanelerin vejatatif yolla çoğaltımında daldırma, çiçeklerin köklendirilmesi yöntemi kullanılır.En çok uygulanan ve güvenilir yöntem aşılamadır.Bunun içinde kaliteli tohum kullanmaya dikkat edilmelidir.Tohumların çimlenme gücünün yüksek olması aranır.
Katlama:Nemli ve soğuk (0-40C) bir ortamda 3 aylık süre yeterlidir.Çöğürler bir yıllık büyümeden sonra sıra arası 70x80 cm sıra üzeri 30 cm ara ile şaşırtılır.Katlanmadan ekilen tohumların çimlenme oranını yükseltmek için 8-10 cm derinlikle harçlı toprağa ekilir ve tohumların üzeri 4-5 cm harçlı toprakla kapatılır.Harçlı toprak 1 kısım toprak 1 kısım yanmış çiftlik gübresi kullanılır.
Çöğürlerin aşılama yöntemleri ve zamanı:En fazla kullanılan yöntem göz aşısıdır.Ters 1 veya normal T kullanılır.İlkbaharda sürgün göz aşısı uygulanır.Yabani ağaçların aşılamasında kalem aşıları uygulanır.
Dikim Aralığı Ve Tekniği : Kestaneye genel olarak 10-12 m’lık dikim aralığı uygulanır.Ağaçlar normal aralıkta ve bakım şartlarında 15 m’ye kadar yükselebilir.Arazinin yapısına göre kare üçgen şekli uygulanabilir. Fide dikilecek çukurlar önceden 40x50 cm derinlikte açılır.Dikim çukurlarına kompoze gübreden 150-200 gr verilir.Bu gübre çukurlara atılır,karıştırılır.Daha sonra bu karışımın üzerine birkaç kürek toprak atılır.Kökler gübreye temas ederse fidanın kökleri zarar görebilir,kuruyabilir
Budama :En fazla uygulanan sistem doruk dallı terbiye sistemidir.Doruk dalı hakim olan bu sistemde ağaç belli bir yüksekliğe ulaşınca doruk dal kesilir.
Doruk dalı budaması;
a)Ana dallar ağacın dört yönünü kapsayacak şekilde kuvvetli dallardan seçilir.
b)Ana dallar birbirlerine çok yakın yerlerden veya aynı noktadan çıkmamalıdr..
c)Dar açılı dallar kırılmaya meyilli olduğu için 50-70 derecelik bir açı bulunmalıdır.
d)Yıllık sürgünlerde fazla kısaltma yapılmaz,çünkü devamlı sürgün oluşumuna yol açacağından meyveye yatmayı geciktirir.Gerekli yerlerde büyümeyi önlemek için uç alma yapılabilir.
e)Genç ağaçlarda aşırı budama yapmak bodurluğa yol açacağından verim düşüklüğüne yol açabilir.Yere yakın dallar yavaş yavaş çıkartılır.(verime yattıktan sonra)
Bakım ve Sulama:İlk dikim yılında fidanlar toprağın nem durumuna göre 2-3 kez sulanır.Sonraki yıllarda da sulama yapmak çok zararlıdır.
a)Eğimi fazla olan yerlerde seki yapmak gerekir.
b)Malçlama toprak neminin korunmasında en etkin yöntemdir.Toprağın nemini tutar.Yabancı ot gelişimi olmaz. Malçlama çok masraflı olduğundan derimden sonra dikenli yumakların artıklarını ağacın altına homojen bir şekilde sermek daha yararlıdır.Sakıncası derme zamanında zorluk yaşanır.Ağaçların altına naylon veya bez sererek bu sakıncada giderilir.
Hasat : Hasat zamanı çeşitlere göre değişmekle birlikte eylül başlarında ekim ortalarına kadardır. Dikenli yumakların hafifçe açılarak içinde doğal rengini almış meyvelerin görünmesi hasat zamanının geldiğini gösterir. Meyveler aynı anda olgunlaşmaz. Bu yüzden hasat yere düşen meyvelerin toplanması şeklinde yapılacaksa,meyveler gün ışığında bekletilmeden gün aşırı toplanmalıdır. Eğer ağaçlar sırıkla çırpılarak hasat yapılacaksa,ağaçlarda olumun ortalamaya yaklaştığı bir zamanda yapılır. Ancak bu işlem dal kırılmalarına ve yaprak dökülmelerine neden olur. Kestanelerde hasat masraflı ve güç bir iştir. Bu nedenle olgunlaştığında kapsülleri kendiliğinden düşen,hasadı kolay tiplerin seçilmesi gerekir.
KESTANE İÇ KURTLARI (Cydiasplendana)
Meyve kabuğunu delerek içine girip beslenerek zarar yapar.Pisliklerini meyve içerisine bırakarak meyve dökümüne ve meyvelerin piyasa değerinin düşümüne neden olur. Zarar verdikleri meyvelerin tamamen elden çıkmasına,Pazar ve dış satım değerlerini kaybetmesine neden olur.Yılda bir döl verir.Genel olarak hasat sırasında gelişmelerini tamamlamamış olan larvalar , hasattan sonra yığıldıkları gömüler,depolarda veya satış sırasında gelişmelerini tamamlayıp meyveyi delip terk ederler.
Mücadesi için;
a-Kestane işleme evrelerinde ve bahçede ayrılan kurtlu meyveler derhal yok edilmelidir.
b-Kestane işleme evrelerinin tabanının beton, duvarının iyi sıvanmış olmasına özen gösterilmelidir.Satış için getirilen kestane çuvalları, toprak zemin yerine beton zemin üzerinde bekletilmelidir.
c-Gömü yerleri satış için ürün çıktıktan sonra ki aylarda; özellikle haziran ayı içerisinde,sık sık çapalanmalı çıkan kurtlar yok edilmelidir.
d-Gömü yerlerinin tabanı ve 10-20 cm yükseklikte çevresi beton yapılmalı, satıştan sonra beton üzerinde toplanan kurtlar yok edilmelidir.
e-Gömülerdeki bulunan kurtların hepsinin toprağa ( veya beton gömü zeminine) inmesi için,hasat ile satış arasında en az 1,5-2 ay süre bırakılmalıdır.
İlaçlı mücadele için; hasattan hemen önce , ürün gömülere yığılmadan gömü toprağı ilaçlanır.Bu ilaçlamadan 20-25 gün sonra gömüdeki yığın nemlendirilirken 2. ilaçlama uygulanmalıdır.
KESTANE MÜREKKEP HASTALIĞI
Bu hastalıkla bulaşık bir ağacın kök bölgesini açtığımız zaman siyah çürümeler ve lekeler göze çarpar.Kök boğazında kabuğu kaldırdığımızda kabukla doku arasında siyah mavi bir sıvı görülür.İletim demetleri tıkanır ve yapraklarda sararma ,sürgün kurumaları göze çarpar.
KESTANE DAL KANSERİ
Herhangi bir nedenle açılmış yaralar hastalık etmenin giriş kapılarıdır.Bulaşık kısımlarda önce çöküntü sonra şişmeler oluşur,çatlaklar iyice belirginleşir.Hastalık dallar sürgünler ve kök boğazının üst kısmında görülebilir.
Kaynak: Tarım Bakanlığı Çiftçi Broşürü
bademagacı
05-04-2007, 18:51
Mine hanım kestane ağacının dikim mevsimi nedir?
muratdnr
09-04-2007, 21:53
Çiçeklerin köklendirilmesi yöntemi ni açıklayabilirmisiniz? Tohumdan üretilen kestane kendi anaçının bütün özelliklerini gösterir ,sapma yapmaz bu doğrumudur? Fidan satın alırken, satıcı bole bişey dedi. İyi çalışmalar herkeze.
ÇeteÇakal
10-04-2007, 21:13
Kesinlikle yalan. Tohumla üretilen her şey genetik açıdan açılım gösterir ve alındığı bitkinin özelliklerini göstermezler..
Serhan KARAGÖL
11-04-2007, 17:49
Küçüklüğümden beri çok severdim kestane ağaçlarını. Bende ekeyim bir tane saksıya büyüdüğü yere kadar büyüsün dedim. Çimlenmeden sonra yaklaşık 4 haftalık:))
bademagacı
11-04-2007, 19:59
çok güzelmiş.eminim büyüdüğünde daha güzel olacak :)
bilgekaan
12-04-2007, 09:59
Küçüklüğümden beri çok severdim kestane ağaçlarını. Bende ekeyim bir tane saksıya büyüdüğü yere kadar büyüsün dedim. Çimlenmeden sonra yaklaşık 4 haftalık:))
Serhan,
Resimdeki saksının içindeki parlak plakalar ısıtıcı mı? Öyle ise bunları nereden bulabilirim ? Isıtıcı padlaerden bulmak istiyorum ama Türkiye de satıldığını görmedim.
Cahide Kartal
08-05-2007, 11:16
Kestane sever dostlarımın yardımına ihtiyacım var.Geçen sene tüplenmiş olarak aldığım kestanelerim çok şükür ki üşümemişler ve yaprakları ile birlikte çiçekleri(kedicik diyorlarmış) de görünmeye başladılar şimdilik iki fidanım var ve çeşitleri konusunda pek bir bilgim yok meyveye dururlar mı? en az iki çeşit olması gerekiyormuş resimlerini eklemeye çalışacağım. Bir de bu mevsimde kestaneler için ekstra bir bakım yapılıyor mu.
Çiçeğimin saksının kenarına gömmeden koyduğum bir kestane filizlenerek 30 cm boya ulaştı ,bende başka bir saksıya aldım. Gayet kolay büyümesi var.
Kestane kanseri virüsü, ağaçları kurutmaya başladı (http://www.agaclar.net/index.php?id=1641)
Buradaki bilgilerde bir düzeltme yapmam gerek. (sitede düzeltme yapamıyoruz, bir süredir)
Dr. N. Mükerrem Çeliker'e teşekkür ediyoruz...
15/05/2005 tarihli web sayfanızda 'Kestane kanseri virüsü, agaçları kurutmaya başladı 'konulu yazıyı okudum. Bu konuyla ilgili bir düzeltme yapmak istiyorum. Kestane kanseri hastalığının etmeni bir fungus olan Cryphonectria parasitica'dır. Etmen virüs değildir. Ancak Cryphonectria parasitica'nın hastalığı iyileştirici ırkları yani hipovirulent Cryphonectria parasitica da bir fungustur ancak hipovirus taşımaktadır.
Konuyla ilgili karışıklığa açıklama getirmek istedim.
İyi çalışmalar
Dr. N. Mükerrem ÇELİKER
Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü
Düzeltme deyince, ben de acaba kestane -300 dereceye kadar dayanır ifadesininin düzeltmeye ihtiyacı yok mu diye düşündüm.
bahçemde 80 ağaç kestane var yaşları şuanda 10 bu sene üzerlerinde bir böceklenme var bu böcekleri elledigim zaman ellerim kan kırmızısı gibi oluyor. hatta o kadar çok varki ağaçları kurutmaya başladılar. bununla ilgili yardım almak istiyorum şimdiden teşekkür ederim..
bununla ilgili kimse bilgi vermeyecek sanırım.
Mine Pakkaner
01-12-2007, 02:09
Düzeltme deyince, ben de acaba kestane -300 dereceye kadar dayanır ifadesininin düzeltmeye ihtiyacı yok mu diye düşündüm.
haklısınız bu ciddi bir yazım yanlışı, düzelltim, teşekkürler Sayın Balıkçı.
Mine Pakkaner
01-12-2007, 02:21
bahçemde 80 ağaç kestane var yaşları şuanda 10 bu sene üzerlerinde bir böceklenme var bu böcekleri elledigim zaman ellerim kan kırmızısı gibi oluyor. hatta o kadar çok varki ağaçları kurutmaya başladılar. bununla ilgili yardım almak istiyorum şimdiden teşekkür ederim..
Bu anlattığınız durum kanlı balsıra gibi. Çok acil bir zirai ilaç bayisine uğrayınız.
Şimdi benim kestaneden yetiştirdiğim fidancığım büyüyünce aşılanmadan meyve vermeyecek mi? :(
peyzajci_tasci
03-05-2008, 15:25
merhabalar.kestanenin anatalya bölgesinde olmayacağı söyleniyor.ama duyumlarıma göre yetiştirilebiliyormuş.bunla ilgili bilgisi olanlardan yardım bekliyoruz.
Kaju
Benimki iki sene meyve verdi ama...:( yanyana beş tane kağıt gibi bir şey, halbuki çimlenen kocaman şekerci kestanesi idi)
Ben de bu sene dallarını kesip aşıladım, hiçbiri tutmadı. :(
onurcom60
19-05-2008, 09:14
Merhaba Arkadaşlar,
Tohumdan yetiştirdiğim kestanem yaklaşık 5 haftalık oldu. Kökleri saksıdan çıkmaya başladığı için toprağıyla beraber dikmeye karar verdim ama açık arazide güneşten etkilenir diye endişe ediyorum. Ne yapmalıyım sizce?
Kestaneciler buraya da baksın!! benim kestanelerim de burda:)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=254923#post254923
denizakvaryumu
15-10-2008, 16:28
http://www.filizfidan.com/index.html
Kestane fidanı soranlar, linke bir göz atsın derim.
Samsunlu55
05-09-2009, 01:32
Merhaba Arkadaşlar,
Tohumdan yetiştirdiğim kestanem yaklaşık 5 haftalık oldu. Kökleri saksıdan çıkmaya başladığı için toprağıyla beraber dikmeye karar verdim ama açık arazide güneşten etkilenir diye endişe ediyorum. Ne yapmalıyım sizce?
Gördüğüm kadarıyla bu sene 2. senesi 1 sene daha saksıda bakabilirsiniz koca koca fidanları tüpte satıyorlar saksı yetmez diye düşünmeyin saksıda bakımı ve koruması daha kolay olur ama toprağa ekerseniz kazık kökü derinlere doğru ilerlemeye başlar.
birde şuan itibariyle toprağa dikilmesi yanlış olacağını düşünüyorum.bildiğim kadarıyla kasım ayı içerisinde **** sıcaklık durumlarına göre ekim başında toprağa dikmeniz uygun olacağı kanısındayım.nacizane
Samsunlu55
06-09-2009, 01:13
birde şuan itibariyle toprağa dikilmesi yanlış olacağını düşünüyorum.bildiğim kadarıyla kasım ayı içerisinde **** sıcaklık durumlarına göre ekim başında toprağa dikmeniz uygun olacağı kanısındayım.nacizane
Fidan topraklı olduğu için ekim zamanı farketmez. 12 aydada ekilebilir.
sadece merakımdan dolayı soruyorum yazın ortasında genelde ,sizler topraklıda olsa örn:(5lt saksılı bir fidanı) dikiyormusunuz.sadece kestane için sormuyorum
Samsunlu55
06-09-2009, 02:03
sadece merakımdan dolayı soruyorum yazın ortasında genelde ,sizler topraklıda olsa örn:(5lt saksılı bir fidanı) dikiyormusunuz.sadece kestane için sormuyorum
Evet dikiyorum bu sene yazın ortasında incir ektim. İncirlerin yeteri kadar geliştiğini düşündüğüm için biran önce kök salmaları için ektim ekince can suyu verdim sonrasındada sürgün atmaya devam ettiler.
tevhit06
24-12-2009, 10:40
2009 Mart ayında bahçeye cıplak köklü kestane diktim, biraz zor tuttu ama aynı yıl Ekim ayında birkaç tane meyve verdi.
GothiCat
12-01-2010, 16:29
Biliyorsunuz tam kestane kebap mevsimi.Biz de kestane almıştık.Fakat gözümüz doymayıp çok alınca bitmeside uzun sürdü.Bir de baktık ki kendi kendilerine filizlenmişler:D.İki tanesini az önce deneme amaçlı diktim ama diğerlerini düzgünce dikmek için çimlenmeye devam etmek üzere bıraktım.Kafama takılan şu;yenilen kestaneden dikiyorum ama bu kestane yenilir mi?Yoksa aşıdır vs illa gerekli midir? Bir de bu şekilde üretebilirim gibi geldi ama yanlış mıyım? Denemek için birinin filiz yerini aşağıya doğru,birinide yukarıya doğru getirerek diktim.Fakat sonra aklıma bazı bitkilerin(sanırım palamuttu) yatay şekilde dikilmesi gerektiği geldi:o Acaba doğrusu nasıl?
mer.cann
28-01-2010, 21:25
Cidden çok güzel.Maşaallah.Benim de yeni çimlenmiş kestanem var.İnşallah benimki de büyür ve ben de paylaşırım resmi sizlerle.
samidayi
29-01-2010, 13:43
Aralık ayında aşılı 15 tane kestane diktim. Acaba baharda kestaneler budama ister mi? Bir de diplerine gübre koyacakmıyız? Koyarsak hangi gübreyi koymalı?
Çınarmunarı
29-01-2010, 14:29
Sayın Samidayi,Kestane fidanlarını nereden ve kaç liradan aldınız.Martta bende kestane dikmek istiyorum.Acaba kestaneler hangi cins idi.
mehmet55
29-01-2010, 17:38
kestane meyvesinden çimlendirerek üretilen fideler normal ormanlarda yetişen ketaneler gibi olur aşılanmadanda meyve verirler
samidayi
02-02-2010, 09:57
Sevgili sonnefer ben Balıkesirde oturuyorum kestaneleri İlçe tarım müdürlüğünden aşılı kestane olarak tanesi 5 tl den aldım. Cins olarak tam bilmiyorum.
samidayi
02-02-2010, 10:02
Son günlerde yaptığım araştırmalara göre İri Aşılı çeşitlerin daha iyi olduğu kanısına vardım.
Eğer kestane dikmeyi düşünen varsa bunlardan birisini dikmesini tavsiye ederim. Ben de devamında bınlardan dikmeyi düşünüyorum. Ama fidan nasıl nereden temin edeceğimi bilmiyorum. Fidan temini konusunda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
ÇEŞİTLER
a)-Sarı aşlama
b)-Osmanoğlu
c)-Ayı tabanı
Samsunlu55
02-02-2010, 13:05
Kestane dikecek olanlar aşağıdaki linkte belirtilen hastalığı okumadan dikmesinler, bu hastalık Amerika'da 40 yıl içinde hiçbir kestane bırakmamış ve malesef bende kestanemi bu hastalık yüzünden kaybettim çok hızlı yayılıyor ve asırlık kestaneleri bile kurutabiliyor.
http://www.agaclar.net/?id=showthread&t=13548
Çınarmunarı
02-02-2010, 16:34
Teşekkürler Samidayi,kestane için şu kanser muhabbetini araştırmak lazım.Diğer meyve fidanlarına da bulaşıyorsa çok büyük riski var demektir.**** bu hastağa dayanıklı çeşit bulmamız gereklidir.
HomeWork
02-02-2010, 17:24
Benim de bahçemde büyük bir kestane vardı birden öldü sebebini de anlayamadım.
Samsunlu55
03-02-2010, 17:56
Meyve ağaçlarına bulaşmıyor sadece kestane için geçerli, sn. HomeWork'un kestanesinin ölüm sebebide büyük bir ihtimalle kestane kanseridir. Çok hızlı yayılıyor...
bahtiyar02
03-02-2010, 18:13
Hastalığın ismi dahi ürpertiyor insanı. Kestane ağacını bu sene Adıyaman'da bahçemde dikmeye hazırlanıyorum.İnşallah bu illet hastalık diğer ağaçlarıda etkilemiyordur.Ayrıca hastalığın hiçmi çözümü yok veya belirtilerinden erken teşis ile müdahale edilse kurtarılmazmı acaba?
Saygılar
Samsunlu55
04-02-2010, 11:32
Kurtarılma şansının olup olmadığını bilmiyorum ama benim ağacım çok hızlı bir şekilde kurudu. ABD'de dahi 40 yıl içinde yaşayan hiçbir kestane kalmadıysa bu durum kestane ağacı için ne kadar yok edici bir hastalık olduğunun anlaşılmasına yeter. Sitede bu şekilde kestanesini kaybeden birçok kişi olduğunu düşünüyorum. Hiç değilse gittikleri bir yerde bu hastalığın sonuçlarını görenler olmuştur. Lütfen hastalıkla karşılaşan herkez bir yorum yazsın. Saygılarımla...
bahtiyar02
04-02-2010, 11:46
ABD'nin Türkiye arasında iklim farkı olduğu gibi toprağın yapısıda değişik olabilir.-30 derecelere varan soğuklarda yaşıyan bir ağacın genel mahiyette çok dayanıklı bir tür demektir. Tarım il Müdürlüklerine başvurulsa bu sorun hakkında alternatif bir çözüm araştırmış olmalılar sanırım.
Saygılar
denizakvaryumu
04-02-2010, 14:04
Bursa-Uludağda bu yüzden kestane ağacı kalmadığı ve Aydın'dan gelen kestanelerle kestane şekeri yapıldığı artık saklanamayan bir gerçek.
Aydın'daki kestane ağaçlarının neden bu hastalıktan etkilenmedikleri araştırılırsa durum netlik kazanabilir.
HomeWork
04-02-2010, 15:44
Benim ağaç bahsedilen hastalıktan dolayı kurudu ise yapacak birşey yok çünkü okadar kısa bir sürede oldu ki zehirlense bu kadar çabul ölmez.Teşhis edip tedavi arayacak kadar bile süre olmadı. Yaklaşık 16-17 yaşında vardı.
bahtiyar02
04-02-2010, 18:28
Benim ağaç bahsedilen hastalıktan dolayı kurudu ise yapacak birşey yok çünkü okadar kısa bir sürede oldu ki zehirlense bu kadar çabul ölmez.Teşhis edip tedavi arayacak kadar bile süre olmadı. Yaklaşık 16-17 yaşında vardı.
Sizin kestane kurumuş olabilir ama anladığım kadarıyla nedenlerini yeteri kadar araştırmamışsınız.Bildiğim kadarıyla bir bitki veya ağaç kuruma (ölme)belirtilerini yaprak solması,zamansız yaprak dökmesi veya gövdesinde, dal uçlarında renk değişimi solmalar ve kuruma gibi belirtilerle kendisinin bir hastalığının olduğunu anlatır.Tedavi edilecek süre sizce ne kadar olmalı? Balkonumuzda veya bahçelerimizde yetiştirdiğimiz sebzeler veya ağaçların değişimlerini göre biliyoruz ve elimizden geldiği kadar müdahale etmeye çareler aramaya başlıyoruz.Sonuçta biz insanlarda da kendi sağlığımızı ihmal ediyoruz.16-17 yaşında bir ağaçtaki değişiklikleri görememişseniz bu demektir "benim ağaçlara birşey olmaz" mantığıyla hareket etmektir. Sevgili dostum çok sert eleştiride bulunmuş olabilirim kusura bakmayın ama söylediklerimde gerçek payı görüyorum. Bana göre ihmalkarlık. Bunu bir çoğumuz yapmıyor değiliz. Ama sonuçta yanlışları en aza indirgemeye çalışmalıyız kanısındayım.
Saygılar
Samsunlu55
04-02-2010, 21:21
Bursa-Uludağda bu yüzden kestane ağacı kalmadığı ve Aydın'dan gelen kestanelerle kestane şekeri yapıldığı artık saklanamayan bir gerçek.
Aydın'daki kestane ağaçlarının neden bu hastalıktan etkilenmedikleri araştırılırsa durum netlik kazanabilir.
Haklısınız bu konunun araştırılması lazım ya oradaki insanlar buna bir çözün buldu ya da hastalık oraya yeni yeni gelecek. Gelmemiş olsa bile mutlaka orayada gidecektir. Böyle düşünüyorum...
denizakvaryumu
04-02-2010, 21:57
Bir yerde kestane ağacı sağlıklı olarak büyüyorsa, oranın havası çok temiz suyu içilir derler.
Kimileri kestanelerinin ölümünü pis havaya ve bu hava yüzünden yağmurla gelen zehirlere bağlıyorlar.
Samsunlu55
04-02-2010, 22:12
Terme ilçesinin Samsun-Ordu-Tokat sınırına yakın bir köyündede bu durum yüzünden kurumuş yaşlı kestaneler gördüm, havayı, suyu, toprağı kirletebilecek hiçbirşey yok, deresinde alabalık var. Bunların yanında sanaiye karşı bakan bir yerdeki kestaneninde rahat bir şekilde yaşadığınıda gördüm. Bunların hepsini geçtiğimiz yaz içinde şahit oldum. O yüzden hava kirliliğine bağlıyamıyorum...
HomeWork
05-02-2010, 07:12
Sayın Bahtiyar02
Dostum eleştirmen seninde benim gibi konuya olan hassasiyetini gösteriyor. Ancak boyu 4-5 m. olan bir ağaçatan bahsediyoruz. Yeni dikim değil ki toprağını sıkıştırayım. Yaprağında böcek yok ki ilaç atayım. Yıllardır aynı yerde, yeri değişmedi ki sulayım. Mantar emaresi göstermiyorki fungusit atayım. Ne yapacağımı şaşırdım. Sen olsan ne yapardın?
MeyveliTepe
05-02-2010, 07:30
Böyle bir hastalık var. Atmosferik sebeplerle ilgili. Genelde hava kombinasyonunun değişmesi diyebiliriz. Bazı çeşitler etkileniyor bazıları etkilenmiyor. Bizim buralarda körfeze Tüpraş kurulduktan sonra bazı çeşitlerin tamamının bu hastalığa yakalandığı ve öldüğü bildiriliyor. Ki, bunların arasında yaşlı ve çok büyük ağaçlar da var. Son 8-10 yıldır bu çeşitler tekrar büyüyor.
bahtiyar02
05-02-2010, 10:04
Sevgili HomeWork;Dediğiniz doğru sonuçta hiç bir belirti yoksa insanın elinden bir şey gelmiyor.Hiç mi çözümü yok,Bu kadar etkilenen ağaç ve bitkileri kurtarmak mümkün değilmi?
MeyveliTepe
05-02-2010, 10:23
Bu arada, bu hastalık için tarım teşkilatının yanısıra yurt dışından dahi uzmanların geldiğini, net bir sebep ve tedavi bulunamadığını ilave etmeliyim.
Samsunlu55
05-02-2010, 13:12
Bu arada şunuda belirtim 47. mesajımda kuruyan ve kurumayan olarak belirttiğim iki kestanede kendiliğinden yetişen anadolu kestanesi...
denizakvaryumu
06-02-2010, 00:52
Benim merak ettiğim;
hava kirliliğine dayanıklı yani şehir içinde sağlıklı olarak büyüyen kestanenin hangi tür olduğu?
Etrafımdan duyduğum, şehirleşme arttıkça kestane ağaçların öldüğü?
GothiCat
19-02-2010, 15:16
Deneme amaçlı diktiğim kestaneler filiz verdi :D Bir de biraz serpilirlerse resimlerini koyacağım :rolleyes: Peki bunların meyveleri yenir mi?
Son günlerde yaptığım araştırmalara göre İri Aşılı çeşitlerin daha iyi olduğu kanısına vardım.
Eğer kestane dikmeyi düşünen varsa bunlardan birisini dikmesini tavsiye ederim. Ben de devamında bınlardan dikmeyi düşünüyorum. Ama fidan nasıl nereden temin edeceğimi bilmiyorum. Fidan temini konusunda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
ÇEŞİTLER
a)-Sarı aşlama
b)-Osmanoğlu
c)-Ayı tabanı
İyi günler bende aynı durumdayım yok mu bilgilendiren
Çınarmunarı
27-04-2010, 16:59
Arkadaşlar kansere dayanıklı kestane türlerini hangi kurum **** fidancılardan bulabiliriz?
GothiCat
10-05-2010, 17:50
Sonunda kestanelerimin resmini çektim.Henüz bahçeye almadım.Ne zaman almam uygun olur?
İşte kestanelerim...
Eser İlhan
10-05-2010, 18:32
Kış sonuna doğru yemek için aldığım kestanelerden birisi bembeyaz bir kök uzatmıştı kabuğundan dışarı. Bunu bir yaşama arzusu gibi algıladım o an ve onu yiyemedim. Hemen bir plastik bardağa biraz toprak koyup diktim. Kısa zamanda çimlendi ve hızla büyüdü, köklerini bardaktan da dışarı uzattı, ben de onu bu sefer küçük bir saksıya geçirdim,hala büyümesine devam ediyor,yaprakları nerdeyse 20 cm uzunluğuna ulaştı. Onun büyümesini şaşkınlıkla izliyorum. Oğlum ve eşim "bu kış evdeki ağaçtan kestane yiyeceğiz" diyerek benimle dalga geçiyorlar.
İşte ağacım :))
GothiCat
10-05-2010, 18:39
Sizde bendensiniz sevgili iel77 :D Bende kestane kebap yapmak için aldığımız kestanelerden dikmiştim denemek için.Çok güzel olmuş sizin kestanenizde.Bahçe bulup dikseniz iyi olur bence ;)
Kestane ağacı ortalama kaç yaşında meyve verebiliyor acaba bilen var mı ?
Birde ben yazın köyde olabildiğim için aşılama yı yaz başı yapabiliyorum. Gölgesini sağlasam ve sürekli nemli tutsam aşı tutar mı ?
Samsunlu55
19-05-2010, 23:11
Geçtiğimiz pazar günü Canik Başarı Üniversitesi temel atma törenine giderken trafik nedeniyle arabayı 2 km kala park etmek zorunda kaldım. Gürgen ormanının içinden ilerleyen yoldan giderken kıyıda bir kestane fidanı fark ettim dönüşte fidanı toprağıyla birlikte çok güzel söküp arabaya koydum. Sonra iyi bir budamadan sonra eğrelti otlarının içine yüzeyi siyah derinleştikçe kahferengileşmeye başlayan nemli bir toprağa ektim. Yaptığım işlemleri fotoğraflandırdım fakat bilgisayarımda arıza olduğundan siteye dahi zor girebiliyorum, ilerleyen zamanda resimlerini ekliyeceğim. Saygılarımla...
Samsunlu55
05-08-2010, 23:54
Geçtiğimiz pazar günü Canik Başarı Üniversitesi temel atma törenine giderken trafik nedeniyle arabayı 2 km kala park etmek zorunda kaldım. Gürgen ormanının içinden ilerleyen yoldan giderken kıyıda bir kestane fidanı fark ettim dönüşte fidanı toprağıyla birlikte çok güzel söküp arabaya koydum. Sonra iyi bir budamadan sonra eğrelti otlarının içine yüzeyi siyah derinleştikçe kahferengileşmeye başlayan nemli bir toprağa ektim. Yaptığım işlemleri fotoğraflandırdım fakat bilgisayarımda arıza olduğundan siteye dahi zor girebiliyorum, ilerleyen zamanda resimlerini ekliyeceğim. Saygılarımla...
Aylar önce bahsetmiş olduğum kestanenin o zamanki resimleri. İlk resimde söküldükten sonraki hali, ikinci resimde dallarının budandıktan sonraki hali, üçüncü resimde toprakla buluştuğu yer, dördüncü resimdeki oluşum nedir bilmiyorum sanırım tozlama yaptı, son resimde ise ekildiği yer az ötesinden görünümü. Geçen hafta kestanenin yanına gittim yağmurdan yatan 2 metrelik eğreltiler kestanenin dallarını da yatırmış. O kadar zamanda yeni sürgünlerde atmış gelişimi gayet sağlıklıydı, yerini sevmiş:)
164551
164552
164553
164554
164555
MeyveliTepe
05-08-2010, 23:58
Dördüncü resimde kestane çiçek açmış. Meyve tuttuysa bu günlerde dikenli kozakları görmelisiniz.
Samsunlu55
06-08-2010, 00:07
Yanına gittiğimde hiç birşey görmedim, desenize seneye meyvesini tadacağız:) Aşısız kestane 15 yaşına kadar meyve vermez deniyor bu yaştaki bir fidanın meyve verme şansı var mıdır:confused:
MeyveliTepe
06-08-2010, 00:10
Bence verir. Buralarda aşılı aşısız farketmez, 2-3 yaşında birer ikişer de olsa meyve tutar. Aşılı ile aşısız arasındaki fark sadece meyvenin çeşiti ile ilgili. Bir de, aşı kuvvetli köke yapıldı ise doğal olarak gelişimi hızlı olur.
Samsunlu55
06-08-2010, 00:23
Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler...
Samsunlu55
17-08-2010, 20:31
Bir araştırma (http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:LnzabIKGNjMJ:uvt.ulakbim.gov.tr/uvt/index.php%3Fcwid%3D9%26vtadi%3DTPRJ%252CTTAR%252CT TIP%252CTMUH%252CTSOS%26ano%3D673_5f0a8936ea36d9e7 6fdf4dc9dbcc5bed+Sar%C4%B1+A%C5%9Flama+Osmano%C4%9 Flu+Kestane&hl=tr&gl=tr&pid=bl&srcid=ADGEESiNxZi-8oVUobG6xFkwJmRoAsQdXqP7wvTE4JtnRcMgZtJxCGgdZzx_mQ O4ofF4ligeLkV8WSsTquJX58Gh41LG1_CUQ8OBSMtVCDNbyTMS QqJw_JNvUBP-tm_DPXh0rbu6jpN5&sig=AHIEtbQo9r5PfEU8SBMohXZwhCI_o7c88w)da 7 cins kestane arasında kestane kanserine dayınıklı görülen cinsler Vakit Kestanesi(Ayı Tabanı) ve Dursun Kestanesi olmuş.
Cahide Kartal
21-10-2010, 23:17
Bu yıl pazardan tüplü olarak aldığım iki fidandan biri kurudu. Diğeri de Sn Samsunlu'nun eklediği 4.resimdeki gibi birkaç tane püskül çıkardı.Şimdi üzerinde kozalağa benzer bir tane oluştu.
176391
İçinde meyvesi var mı bilmiyorum fakat fidanım ümit vaad ediyor mu?
Samsunlu55
22-10-2010, 21:59
Bu ayda çiçek açıp meyve tutması normal değil...
3 yaşındaki kestne ağacım meyve tutuyor ama içini dolduramıyor. Neden olabilir, Çözümü nedir acaba?
Cahide Kartal
23-10-2010, 10:42
Bu ayda çiçek açıp meyve tutması normal değil...
Anlatmaya çalıştığım durum,mayıs ayından bu yana geçen bir süreçti. Eklediğim resim fidanın son hali.İleri ki yıllarda meyveye durur mu, hep böyle mi devam eder? Sn agozce ile sorunumuz aynı sanırım:(
samidayi
02-01-2011, 11:45
Geçen sene diktiğim 15 kestaneden 12 tanesi tuttu. Çok güzel de filiz sürdü. 3-4 defa suladım. hatta bir tanesi ilk sene çiçek bile açtı. Ama kestanelerin gövdesi gelişmeden çiçek açması kestane için zararlı oluyor diye duymuştum. İlk yıllarda çiçekleri kopartıp gücün gövdeye gitmesini sağlamak gerekiyormuş.
Önümüz sene için bir sorum var? Yaz döneminde artık kestaneleri sulamak zararlı mı olur acaba? Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
tevhit06
16-01-2011, 09:26
Sayın Mine Pakkaner Kırşehir hirfanlı barajının yanındaki 860 rakımlı Büyük bir bahçeye 2009 Mart ayında çeşitli 50 den fazla meyve fidanları diktim hepsi çok iyi gelişti Ama Bursa'dan getirdiğim aşılı iki tane kestane fidanı var ikiside sadece 20 cm. kadar sürgün sürdü fazla gelişmedi çiftlik gübresi verdim ve damla sulama ile 15 günde bir suladım acaba fazlamı suluyorum sizin konu ile ilgili yazınızda '' Bakım ve Sulama:İlk dikim yılında fidanlar toprağın nem durumuna göre 2-3 kez sulanır.Sonraki yıllarda da sulama yapmak çok zararlıdır.'' diyorsunuz. bilgilendirirseniz memnun olurum.
seyyah53
26-01-2011, 22:05
Selam Dostlar...
Kestane hakkında pek bir bilgim yok size sormak istediğim...bursadan 2 tane aşılı fidan getirttim şuanda hemen hemen bir yaşına girmek üzereler...20 cm lik siyah poşetlerin içerisindeler hala...
acaba diyorum güzel gelişimleri açısından bu sene onları daha büyük bir saksıya diksem bir dahaki sene toprağa diksem geç kalmış olurmuyum....
bu sene toprağa dikme şansım yok...
Sayın tehvit06 nında mine hanıma sorduğu sorunun cevabınıda çok merak ettim doğrusu...acaba kestaneyi sulamak zararlımıdır...
Arkadaşlar Kestane Türkiyenin büyük bir bölümünde yetişebilir.Yetişmesini engelleyen en önemli unsur sıcaklıklar değil kireçtir.Kestane ağacı için ideal kiraç oranı %1dir.Yüzde 4 kadar toleranslıdır, yüzde altıyı geçince kurumaya başlar.
Ömer Durmaz
29-01-2011, 19:30
Selamlar Ağaç dostlarım
2 haftalık Kestane fidemi sizlerle paylaşmak istedim
Saygılar;
Samsunlu55
31-01-2011, 19:49
Selamlar Ağaç dostlarım
2 haftalık Kestane fidemi sizlerle paylaşmak istedim
Saygılar;
Fidan güneş ışığına ulaşmaya çalışıyor ve hızlı uzuyor, istediği ışığı alamazsa çürüyüp ölecektir. Güneş görsün diye dışarı çıkartırsanız bu seferde hızlı uzadığı için soğuktan çok çabuk etkilenecektir.
3 yaşındaki kestne ağacım meyve tutuyor ama içini dolduramıyor. Neden olabilir, Çözümü nedir acaba?
Bilgisi olan yok mu?
Kestane de dişi-erkek ayırımı var mıdır?
tevhit06
12-02-2011, 10:22
sayın agozce; sizin için google de bir araştırma yaptım bulduğum yazıyı buraya aktarıyorum umarım faydalı olur.
Çiçek yapıları, Çiçeklenme ve Tozlaşma: Kestanenin tomurcukları karışık tomurcuk
tipindedir ve hem sürgünleri hem de sürgünler üzerinde çiçek püsküllerini oluşturlar.
Kestanelerde iki tip çiçek püskülü bulunmaktadır. Bunlardan ilki erkek çiçek püskülleri
olup, sürgünlerin alt, orta ve orta üst bölümlerinde yaprak koltuklarında oluşurlar.
Üzerlerinde yalnızca erkek çiçekler bulunur. İkinci tip püsküller karışık eşeylidirler,
üzerinde hem dişi hem de erkek çiçek bulunur ve sürgünlerin uç, uç altı bölümlerinde
oluşurlar. Karışık eşeyli püsküllerin alt bölümlerinde dişi, üst bölümlerinde de erkek
çiçekler bulunur.
Erkek Çiçekler: Erkek çiçekler kümeler halinde püskül ekseni boyunca dizilirler. Çiçeklenme zamanında erkek çiçeklerin başçıkları (anter) çiçek örtüsünün dışına çıkarak, parlak sarı bir görünümle dikkat çekerler. Başçıkların patlamasıyla çiçek tozları çevreye dağılır. Böylece tozlaşma meydana gelir. Ancak bazı çeşitlerde anter bulunmamakta veya stamenler çok kısa olduğundan tozlayıcı niteliği olmamaktadır.
Dişi Çiçekler: Dişi çiçekler genellikle 3’ü bir arada olmak üzere bir çiçek kümesini oluştururlar. Bu karışık eşeyli püskül üzerinde bir veya birkaç tane dişi çiçek kümesi olabilir. Dişi çiçek kümelerinin çevresi primer ve sekonder brakte yapraklardan oluşan bir kapsül tarafından kuşatılmıştır. Bu kapsül büyüyerek dikenli yumakları (kirpi) meydana getirir. Her dişi çiçekte 6-9 karpel, her karpelde 2 tohum taslağı vardır. Normal tozlaşma ve döllenme koşullarında yumak içindeki her 3 meyvede gelişir.
Çiçeklenme ve Tozlaşma: Çiçeklenme genellikle Haziran ayı içerisinde meydana gelmektedir. Çiçeklenme erken çiçeklenen çeşitlerde Mayıs sonu Haziran başlarında, orta zamanda çiçeklenenlerde Haziran ortalarında ve geç çiçeklenenlerde Haziran sonlarında başlamaktadır. Bir ağacın çiçeklenme seyri dikkate alındığında genellikle erkek çiçekler önce çiçeklenmekte, sonra dişi çiçekler erkek dişi çiçeklerini kabul edici (reseptiv) olgunluğa ulaşmakta, en son olarak da karışık eşeyli püsküllerdeki erkek çiçekler çiçeklenmektedir. Kestaneler genellikle rüzgarla tozlaşan bir tür olarak kabul edilmektedir. Çiçek tozlarının rüzgarla 60-65 m. uzaklara taşındıkları bilinmektedir.
Döllenme ve Meyve Tutumu: Kestanelerde, meyvenin yenen kısmı olan tohum
döllenme sonucu meydana geldiğinden, tozlaşma ve döllenme koşullarının normal bir
ürün elde etmede büyük önemi bulunmaktadır. Bu nedenle de kestaneliklerde iyi bir
tozlaşmanın sağlanabilmesi için gerekli koşulların yerine getirilmesi gerekir. Bu da iyi bir
tozlayıcı planının uygulanmasıyla gerçekleşebilir. Öte yandan kendiyle tozlanan çeşitlerin
(uyuşmazlık nedeniyle) meyve bağlamadıkları ve bazı çeşitlerin tozlayıcı niteliklerinin
bulunmadığı da dikkate alınmalıdır.
Bunun için;
- Kestane bahçesinde çiçeklenme zamanı birbirine uyan en az iki çeşit bulunmalıdır.
- Esas çeşitlerin tozlayıcılık yönünden kısır olmaları durumunda, hem bu çeşitleri, hem
de birbirini tozlayacak iki uygun aralıklarla bahçeye yerleştirilmelidir.
- Tozlayıcıların ana çeşide uzaklığının en çok 60 m. olması gerekmekle beraber, bu
mesafenin 20 m.’ye inmesi tozlaşmayı en yüksek düzeye çıkaracaktır. Düzgün planlı
bahçelerde her 3. sırada üçüncü ağacın tozlayıcı olarak seçilmesi uygun olacaktır.
Düzgün dikimli olmayan bahçelerde her 8-10 ağacın ortasına bir tozlayıcı yerleştirilir.
Sayın tevhid bey, çok teşekür ederim.
İki tane ağacım var. Sanırım ikisde aynı cins. Farklı bir tür tozlayıcı daha ekmek gerekecek. Ama ağaçların cinsini bilmiyorum.
merichan
15-02-2011, 11:30
Merhabalar,
Ben Atina'da yasiyorum, gecen yaz buradaki bir supermarketten aldigimiz kestane fidanim simdiye kadar diger ciceklerimle birlikte balkonda idi. Siddetli ruzgarlarda bile bazi cicekler problem yasarken kestane fidanima hic bir sey olmadi ustelik ancak 15 gun kadar once birden yapraklarinda sararmalar basladi. Ne oldugu konusunda hic bir fikrim yok. Ustelik havalar son haftalarda iyice isindi, kisi balkonda atlatan kestane fidanima ne oldu bilmiyorum. Resimlerini ekliyorum, yapraklarinin sararmasi bir hastalik belirtisi midir? Yardimci olursaniz cok sevinirim.
Arkadaşlar çok imrendim, bugün ben de dikeceğim bir kaç kestane. Umarım gelişir ve bahçedeki yerlerini çabucak alırlar.
HomeWork
17-02-2011, 14:11
Merhabalar,
Ben Atina'da yasiyorum, gecen yaz buradaki bir supermarketten aldigimiz kestane fidanim simdiye kadar diger ciceklerimle birlikte balkonda idi. Siddetli ruzgarlarda bile bazi cicekler problem yasarken kestane fidanima hic bir sey olmadi ustelik ancak 15 gun kadar once birden yapraklarinda sararmalar basladi. Ne oldugu konusunda hic bir fikrim yok. Ustelik havalar son haftalarda iyice isindi, kisi balkonda atlatan kestane fidanima ne oldu bilmiyorum. Resimlerini ekliyorum, yapraklarinin sararmasi bir hastalik belirtisi midir? Yardimci olursaniz cok sevinirim.
Sanki birşey yakmış gibi duruyor.
merichan
22-02-2011, 17:52
Bilemiyorum ki sayin homework, Mine Hanim'in ilk sayfadaki aciklamasinda ilkbahar baslagicindaki donlara karsi hassastir diyor ama burada (Atina) derece hic (-) lere dusmuyor ki. Sastim kaldim, ne yapacagimi bilemiyorum, bu sekilde beklemedeyim. Ilerleyen gunlerde durumunda degisiklik olacak mi bakacagim artik.
Bu arada tesekkurler yorumunuz icin.
Arkadaşlar merhaba,
Bunlar da benim sizlerden imrenerek diktiğim kestaneler :) Bu arada öğrendiğim bir şey var: kestaneleri iki farklı grupta diktim. Bu resimler bir hafta suda beklemiş tohumlara ait. Doğrudan diktimlerim ise daha durağan bir sıcaklıkta olmalarına rağmen henüz çimlenemediler.
seyyah53
09-04-2011, 16:59
Kestane ne kadar yetim kalmış....daha önceden belirttiğim gibi ...arkadaştan hediye iki tane kestane fidanım gelmişti... bugün bir tanesini büyük bir saksıya diktim...
Dikerken orta yapılı toprağa 3-4 el küreği solucan gübresi karıştırdım...
Ve en alta da sim derma granül uyguladım...
Diğeri ise halen kendi platik tüpte duruyor...
Bu uygulamalardan sonra ikisinin arasındaki farkı çok merak ediyorum...
Hava karardığından resim çekemedim...yarın resimleri eklerim...
MeyveliTepe
09-04-2011, 17:30
202087
İki yaşındaki aşılardan. Yabaniye öküzgözü aşılanmıştı.
seyyah53
13-04-2011, 14:57
Selam Dostlar....
İşte Bursa dan gelen çeşit ismini bilemediğim kestanem...
20 cm lik plastik poşetteydi...saksıya aldım ...
Harcında 2-3 el küreği solucan gübresi,torf ve toprak var...
Ne kadar büyür, meyve tutarmı hiç bilemiyorum,ilerde toprak bulursak dikeriz...
Arkadaşlar merhaba,
Bunlar da benim sizlerden imrenerek diktiğim kestaneler :) Bu arada öğrendiğim bir şey var: kestaneleri iki farklı grupta diktim. Bu resimler bir hafta suda beklemiş tohumlara ait. Doğrudan diktimlerim ise daha durağan bir sıcaklıkta olmalarına rağmen henüz çimlenemediler.
Arkadaşlar bu mesajımda gördüğünüz kestanelerden ikisi hızlıca boylandı (yaklaşık 70 cm kadar) sizce bu normalmidir? Doğrusu suyu da fazla vermiyorum ama? Bir de bahçeye ne zaman dikmeli?
Saygılar
seyyah53
03-05-2011, 22:57
Ketanem sürgün verdi...yapraklarıda açmak üzere...bol solucan gübreli ve sim dermalı...
Anlayan biri demiyorki...helal olsun ...saksıda da olsa bir tane kestane yersin bu sene...:)
mandalinci
04-05-2011, 05:56
Ketanem sürgün verdi...yapraklarıda açmak üzere...bol solucan gübreli ve sim dermalı...
Anlayan biri demiyorki...helal olsun ...saksıda da olsa bir tane kestane yersin bu sene...:)
Doğrusunu söylemek gerekirse hiç anlamam ama öyle isteyerek söylemişsiniz ki
kestaneniz bu sene meyve verecek gibi geliyor.
seyyah53
04-05-2011, 13:13
Doğrusunu söylemek gerekirse hiç anlamam ama öyle isteyerek söylemişsiniz ki
kestaneniz bu sene meyve verecek gibi geliyor.
Olsun iyi niyetin böylesine de ihtiyacımız var...meyve bahane değil mi zaten forumda...maksat muhabbet,dostluk olsun...saygılarımla
Geçen sene yaklaşık 14 kadar kestane dikerek 1 yaşına getirdim bu sene 200 kadar 2 litrelik poşetlerde yetiştirdim şu anda yarıdan fazlası yeşillendi onlarında yarısı kadarı 1 karış kadar oldu. NAsipse seneye hepsini araziye konuşlandıracağım. Tür olarak ta bulabildiğim heryerden aldım bursa kütahya ve pazar işi karışık yetiştirdim. Araziye diktikten sonra tahmini 2 yaşında da aşılama yapacağım. Adnan menderes üni. den bir doçent ile görüştüm yardımcı olacak inşallah becerebiliriz. Köyümüzde herkes ceviz yapınca ben değişik ürün yetiştirmek istedim.
http://img863.imageshack.us/img863/9392/fotoraf0030m.jpg
By serdengecti (http://profile.imageshack.us/user/serdengecti) at 2011-05-17
http://img856.imageshack.us/img856/4199/fotoraf0028z.jpg
By serdengecti (http://profile.imageshack.us/user/serdengecti) at 2011-05-17
http://img585.imageshack.us/img585/2972/fotoraf0038.jpg
By serdengecti (http://profile.imageshack.us/user/serdengecti) at 2011-05-17
Fidanlarımın bir kısmı.
sensible
17-06-2011, 12:37
merhabalar yardım istiyorum sizden,filizlenmiş kestaneden yetiştirdiğim kestane fidemin yaprakları saksı değiştirdikten sonra kuruyup döküldü yeni gelen sürgünler de önce yeşillendi sonra onlarda kahverengileşip kurumaya başladı ne yapmalıyım.
Bende de bazılarında oldu , filiz ellendiği zaman olabiliyor . Tekrar yeşillenebilir.
Kütahyanın iri kestanesinden aşıladığım kestane ağacım.
Kestane ağacı ortalama kaç yaşında meyve verebiliyor acaba bilen var mı ?
Birde ben yazın köyde olabildiğim için aşılama yı yaz başı yapabiliyorum. Gölgesini sağlasam ve sürekli nemli tutsam aşı tutar mı ?
Sayın inebolu Tutar yeterki aşı kalemi henüz uyanmamış olsun benim aşıladığım kestane mayısın 12 sinde aşılandı oldukca yapraklı şekilde kesip çoban aşısı yaptım bir şekilde aşı kalemlerini kum içersinde , soğuk ortamda bekletip kalemler uyanmadan haziran ayında bile aşı yapabilirsin.
Kestane ağacım yok diyenler için deneme yapabilirler ilginc konu .
http://web.ogm.gov.tr/Haberler/HaberGoruntule.aspx?List=b5227992-7788-41c4-8a38-24e745c3108e&ID=9868
http://img14.imageshack.us/img14/3715/imgp5219medium.jpg
17 mayıstan bugüne kadar olan gelişim. ESki fotoları yukarıda.:p
Cahide Kartal
16-07-2011, 11:54
Bahçemizdeki kestaneye bir haller oldu. İçini doldurmasa da bir tane kozalağı vardı geçen sene ,bu yıl hem tüm tomurcukları döküldü hem de bu hale geldi. Sürgün bile vermiyor.Yaz ortasında sonbaharı yaşıyor.Ne önerirsiniz
234331
yabani kestanelerimize sarıaşlama denen türü aşılamak istiyoruz.yan ormanda bolca ve her boydan yabani kestane var kalitesiz meyve veriyorlar, sarıaşlama bunlardan tozlama yapar mı. internette sarıaşlama için kalem bulamadım. nereden temin edebiliriz.
selamlar. istanbulda pazarlara kilosu 10 lirayla giriş yapan abartmıyorum neredeyse elin içini dolduran kestaneler var. görenler vardır mutlaka. çok sayıda kestane ağacına baharda çeşit değiştirme aşısı yapmamız lazım. bunları gerçekten merak ettim. kestane konusunda çeşitlerin bilgilerinin verildiği sitelerde hiç büyük ibaresiyle kestane cinsi yok. küçük---orta---ortabüyük diye cinsler var. yani bunlar aşırı büyük ama öyle bir cins yok görünüyor. acaba ne cinstir bunlar.
benim önceden aklımdaki türler sarıaşlama ve vakit kestanesiydi(diğer adıyla ayı tabanı). sanırım bunlar en büyük boyutlu olanlar. öncelikle bunlar pişince kabuğundan kolay ayrılıyor mu onu sormam lazım.
şile tarafında sahilden epeyce içeride orman kenarındaki bahçede ve ormanda yabani kestanelerimiz var. vermiyorlar desem yeridir. çoğunun içi yok gibi. bunların çeşidini değiştirerek faydaya dönüştürmek istiyorum. aklıma epeyce soru takılıyor. kestane konusunda uzman üyelerimizden yardım istiyorum. toplandığına değsin ve hem de orman içinde dökülünce kaybolmasın göze çarpsın diyerek en büyük cinslerden düşündük. yoksa orman tabanında kayboluyorlar. neyse.
bu iki cins için aklıma takılanlar şunlar. etraf yabani kestane kaynıyor. bu iki cinsten ayı tabanını sarıaşlama tozluyormuş. ama sarıaşlamayı ne tozlayacak. eğer tozlanamazsa hiç mi meyve vermeyecek yoksa verimi mi düşük olacak.
tabii ki şu soru geliyor ve aklımda. etraftaki yabani çok sayıdaki orman kestaneleri bu türleri tozlar mı.
ve biraz farklı olacak ama şunu da sormak istiyorum. ağaçlarımız büyük ve çok büyük boylarda. dolayısıyla az sayıda ağaç var bahçede. yani sayıca az ama hacmen fazla. sekiz dokuz kadar ağaç var. tozlama ağaçları da her 3 sıraya 1 tane dikiliyormuş. yani 3 sıra cins 1 tane tozlayıcı gibiymiş. üstelik sıra düzeni de yok bahçede. 1 ağaç ucda 50 metre ötede dev bir tane filan gibi. şöyle bir şey yapabilir miyiz. ağacın 5-6 dalına cins aşılayıp tepe dalına da tozlayıcı aşılasak olabilir mi. tabii ilk önce bu saydığım iki cinsi orman ağaçlarının tozlamasını dilerim böylece ağaç üzerinde bir nevi aşı şova kalkışmamış olurum. :)
burada biraz fazla soru oldu ama sanırım nerelere takıldığımı anlatabildim. olur da bütün veya çoğu soruma cevap alabilirsem çok memnun olurum. teşekkür ederim. cevaplarınızı bekliyorum.
bebeto016
14-01-2012, 20:17
arkadaşlar tüm mesajları okudum fakat ögrenmek istedigimi göremedim sanırım bu mümkün degil ama sormak istedim.
kestane hakkında 2 şey ögrenmek istiyorum.:
birincisi çelikleme ile sanırım olmuyor ama yinede sorayım bu yöntemle kestane çögürü üretilebilirm. bi resmi dairenin bahçesinde 3 tane apt yüksekliğinde kestane ağacı gördüm burdan çelik alarak üretebilirmiyiz.
ikincisi yabani kestane fidesi dışında kestane hangi ağaca **** fidana aşılanabilir. mesela fındık-ceviz veya başka bir çeşide olabilirmi..
cevaplarsanız sevinirim. teşekkürler.
daghan2003
17-01-2012, 13:44
Büyük bir iştahla kestaneleri yerken bir baktım içinden bir kaç tanesi yeşillenmeye başlamış. Menekşe saksısına saksısına diktim bunları.inşallah büyürler.saksıları bir litre anca gelir.az büyüyünce saksımı değiştireyim yoksa toprağa mı kavuşturayım :)
chestnut55
25-02-2012, 05:55
Selamünaleyküm,
Arkadaşlar Hepinize hayatınızda başarılar dilerim.
Bu benim ilk mesajım.
İnşaallah Mart ayı içerisinde kestane fidanı dikmek istiyorum.Acaba aşılı kestane fidanı nereden temin edebilirim ?
Meyveleri iri ve gösterişli aynı zamanda tadı hoş kestane çeşitleri hangileridir ?
CEVAPLARINIZI BEKLİYORUM...
ozcanaltinay
22-09-2012, 15:46
Kestaneyi ben de severim garip bir çekiçiligi vardır.anlatması zor ama biraz anlatmaya çabalıyayım çok geniş bir çüsseye sahip olan kestane agaçı bu ihtişamıyla beni kendisine bağlıyor sanırım . Biraz düşünüyorumda acaba bu ağaçı taşıyan kökler mi beni kendisine çekiyor. Karar vermek zor ,bir şeyden eminim bu ağaçı çok ama çoksevdigimden. ;):)
Samsunlu55
22-09-2012, 20:42
Kestaneyi ben de severim garip bir çekiçiligi vardır.anlatması zor ama biraz anlatmaya çabalıyayım çok geniş bir çüsseye sahip olan kestane agaçı bu ihtişamıyla beni kendisine bağlıyor sanırım . Biraz düşünüyorumda acaba bu ağaçı taşıyan kökler mi beni kendisine çekiyor. Karar vermek zor ,bir şeyden eminim bu ağaçı çok ama çoksevdigimden. ;):)
O zaman nebiyan ormanlarındaki asırlık kestaneyle, renkleri huzur veren kayını görün isterim:)
333520
333521
333522
Fotoğraf: Metin Yılmaz
Samsunlu55
12-10-2012, 23:03
OMÜ, Kestane Dal Kanserine Karşı Dayanıklı Çeşidi Tespit Etti (http://www.derinalem.com/?p=6478)
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi, Kestane Yetiştiriciliği Projesi kapsamında Samsun’un Terme ilçesi Uludere köyünde fındık üreticisine ait bahçeye diktiği Morigoule çeşidi kestanenin Avrupa kestane çeşitlerine göre kestane dal kanserine karşı daha dayanıklı olduğunu tespit etti. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, yaptıkları çalışmada Morigoule kestanesinin mürekkep hastalığına karşı da dayanıklılık gösterdiğini belirlediklerini söyledi.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Terme Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Terme Ziraat Odası’ndan katılan uzmanlar, Uludere’deki kestane ve ceviz üretim bahçelerinde teknik incelemelerde bulundu. Heyete çalışmalar hakkında bilgi veren Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, kestane yetiştiriciliği projesine 12 yıl önce çiftçi Yaşar Nas’a ait fındık bahçesine Marigoule çeşidi ait kestane fidanlarını dikip ön denemeler yaparak başladıklarını hatırlattı.
Çeşidin adaptasyonunun başarılı olması neticesinde farklı noktalardaki kestane ağaçlarına Marigoule çeşidine ilişkin kabuk altı değiştirme aşılaması yaptıklarını anımsatan Prof. Dr. Serdar, “Gelişen gövdenin, dal ve sürgünlerde dal kanserinin diğer çeşitlere göre çok daha az zarar verdiğini tespit ettik. Marigoule çeşidi dal kanserinin yanında mürekkep hastalığına da dayanıklıdır. Şuan bu çeşidi tescil ettirdik. Meyve iriliği ve kalitesiyle yerli bazı kestane çeşitlerine göre 1 ay daha erken hasat edilebiliyor.” dedi.
Bahçe sahibi Yaşar Nas, verim çağında 20 adet kestane ağacında ilk hasadını yaptığını belirterek, ağaç başına ortalama 25 kg verim elde ettiğini belirtti. Kilosunu toptan 10 TL’ ya sattığını söyleyen çiftçi Nas, “Hesaplarıma göre 20 adet kestane ağacı, 7 dekar fındık bahçesinin gelirinden daha çok kazandırıyor. Üstelik kestane her yıl istikrarlı verim veriyor. Alıcı ve pazar problemi yok. Marigoule çeşidi erkenci olduğu için de daha yüksek fiyatla satılabiliyor. Bir adet meyve ortalama 20 gram ağırlığında. Meyveler çok kaliteli. Bütün yerli kestane ağaçları kanserden dolayı kurumuştu ve meyve vermiyordu. Hocamızın üstün gayretleriyle bugünkü sonucu elde ettik.” bilgisini verdi.
Terme Kaymakamı Fahri Meral ise İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliği ile Terme İlçesi’nde Kestane Yetiştiriciliği ve Aşılı Ceviz Üretimine ilişkin 2 proje başlattıklarına değinerek, Şuayip köyünde, 50 dekar araziyi bu amaçla değerlendireceklerini açıkladı. Arazide altyapı çalışmalarını tamamladıklarını söyleyen Kaymakam Meral, “Ekim-Kasım ayında 25 dekar alana kestane, 25 dekar alana ise aşılı ceviz dikeceğiz. Aynı şekilde, Dibekli köyündeki 20 dekar arazide gerekli çalışmaları tamamladık. Uludere’de yapılan bu başarılı çalışma, gördüğümüz aşılı ceviz bahçeleri ve üreticimizin memnuniyeti projelere olan inancımızı artırmıştır.” ifadelerini kullandı.
kaynak:vakit.com.tr
yasinmetin
29-11-2012, 13:59
OMÜ, Kestane Dal Kanserine Karşı Dayanıklı Çeşidi Tespit Etti (http://www.derinalem.com/?p=6478)
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi, Kestane Yetiştiriciliği Projesi kapsamında Samsun’un Terme ilçesi Uludere köyünde fındık üreticisine ait bahçeye diktiği Morigoule çeşidi kestanenin Avrupa kestane çeşitlerine göre kestane dal kanserine karşı daha dayanıklı olduğunu tespit etti. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, yaptıkları çalışmada Morigoule kestanesinin mürekkep hastalığına karşı da dayanıklılık gösterdiğini belirlediklerini söyledi.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Terme Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Terme Ziraat Odası’ndan katılan uzmanlar, Uludere’deki kestane ve ceviz üretim bahçelerinde teknik incelemelerde bulundu. Heyete çalışmalar hakkında bilgi veren Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, kestane yetiştiriciliği projesine 12 yıl önce çiftçi Yaşar Nas’a ait fındık bahçesine Marigoule çeşidi ait kestane fidanlarını dikip ön denemeler yaparak başladıklarını hatırlattı.
Çeşidin adaptasyonunun başarılı olması neticesinde farklı noktalardaki kestane ağaçlarına Marigoule çeşidine ilişkin kabuk altı değiştirme aşılaması yaptıklarını anımsatan Prof. Dr. Serdar, “Gelişen gövdenin, dal ve sürgünlerde dal kanserinin diğer çeşitlere göre çok daha az zarar verdiğini tespit ettik. Marigoule çeşidi dal kanserinin yanında mürekkep hastalığına da dayanıklıdır. Şuan bu çeşidi tescil ettirdik. Meyve iriliği ve kalitesiyle yerli bazı kestane çeşitlerine göre 1 ay daha erken hasat edilebiliyor.” dedi.
Bahçe sahibi Yaşar Nas, verim çağında 20 adet kestane ağacında ilk hasadını yaptığını belirterek, ağaç başına ortalama 25 kg verim elde ettiğini belirtti. Kilosunu toptan 10 TL’ ya sattığını söyleyen çiftçi Nas, “Hesaplarıma göre 20 adet kestane ağacı, 7 dekar fındık bahçesinin gelirinden daha çok kazandırıyor. Üstelik kestane her yıl istikrarlı verim veriyor. Alıcı ve pazar problemi yok. Marigoule çeşidi erkenci olduğu için de daha yüksek fiyatla satılabiliyor. Bir adet meyve ortalama 20 gram ağırlığında. Meyveler çok kaliteli. Bütün yerli kestane ağaçları kanserden dolayı kurumuştu ve meyve vermiyordu. Hocamızın üstün gayretleriyle bugünkü sonucu elde ettik.” bilgisini verdi.
Terme Kaymakamı Fahri Meral ise İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliği ile Terme İlçesi’nde Kestane Yetiştiriciliği ve Aşılı Ceviz Üretimine ilişkin 2 proje başlattıklarına değinerek, Şuayip köyünde, 50 dekar araziyi bu amaçla değerlendireceklerini açıkladı. Arazide altyapı çalışmalarını tamamladıklarını söyleyen Kaymakam Meral, “Ekim-Kasım ayında 25 dekar alana kestane, 25 dekar alana ise aşılı ceviz dikeceğiz. Aynı şekilde, Dibekli köyündeki 20 dekar arazide gerekli çalışmaları tamamladık. Uludere’de yapılan bu başarılı çalışma, gördüğümüz aşılı ceviz bahçeleri ve üreticimizin memnuniyeti projelere olan inancımızı artırmıştır.” ifadelerini kullandı.
kaynak:vakit.com.tr
Bunun fidanını nasıl temin ederiz acaba?
kestane ağacının altında kendiliğinden çıkan kestane fideleri büyüdüğünde aynı meyvalardan verir mi? aşı yapmak gerekir mi? teşekkürler
Talha Ateş
23-12-2012, 15:30
Arkadaşlar konuyu zaman ayırıp okudum. Herkes özenip çok güzel tohumdan kestane fidanları yapmış.
Tohumdan çıkan bu kestane fidanlarını aşılamak gerekiyor mu? Yoksa hiç değişime uğramadan aynı meyveyi verir mi?
Lütfen bilen varsa cevaplasın.
Talha Ateş
23-12-2012, 17:27
Arkadaşlar konuyu zaman ayırıp okudum. Herkes özenip çok güzel tohumdan kestane fidanları yapmış.
Tohumdan çıkan bu kestane fidanlarını aşılamak gerekiyor mu? Yoksa hiç değişime uğramadan aynı meyveyi verir mi?
Lütfen bilen varsa cevaplasın.
Günceldir...
Kayseri- Talas 1100 rakım kışları sert-soğuk yazları kurak-sıcak kestane ağacı diktim 2 sene yaşadılar olmadı kurudular bizim bögede yetişmiyor malesef
Aşısız kestane fidanı ağaç olunca meyve verir mi??
Siyadare
01-09-2013, 15:50
Arkadaşlar benim köyümde çok meşe ağacı var,bunları değerlendirmek istediğimden bu ağaçlara kestane aşılamayı düşünüyorum,olabileceğini tahmin ediyorum,aramızda bu konuda bilgisi olan bir arkadaş bu konuda cevap verirse sevinirim.
fındıkçı74
12-09-2013, 11:00
Meşe ağacına kestane önümüzdeki bahar ayında bende deneme yapacağım inşallah başarılı olurum.
Kayseri- Talas 1100 rakım kışları sert-soğuk yazları kurak-sıcak kestane ağacı diktim 2 sene yaşadılar olmadı kurudular bizim bögede yetişmiyor malesef
Hangi ağaç olursa olsun fidanını diktiğiniz zaman belirli bir süre köklerinin derinlere ulaşabilmesi için sulamanız gerekiyor. Arkadaşım 250 metre kadar ileriye 10 tane aşılı ve tüplü fidan dikti. Ancak sulanmadığı için onlar bile yaşamadı. Sulanan yerdeki fidanların bir kısmı sonradan su vermeye başlayınca yaşıyor. Benim bahçeme de kestane dikmişler. Yaklaşık olarak 1250 rakımda bulunan yerdeler. Ancak gördüğüm içleri olmuyor. Aldığım kişilere sorduğumda tohum olarak ektiklerini ancak kestanesinin olmadığını söylediler. Benim bulunduğum yerden daha yüksek bir yerde yamaçta epey bir kestane olduğunu söylediler. Bahar ayında muhtemelen onlardan aşı alarak elimdeki kestaneleri aşılamayı düşünüyorum. Kestane ağacı yarı gölge ağacı imiş. Tam güneşli bir yerde kestaneden verim beklemek biraz zor. Diktiğiniz yer sabah güneşini görüyorsa öğleden sonra gölge, öğleden sonra güneş görüyor ise öğleye kadar gölgede kalması gerekiyormuş. Veya ağaçların gölgesinden de yararlanabilirsiniz.
bahcivankurt
16-11-2013, 20:51
tüm konuyu baştan sona okudum ama tam olarak aydınlatıcı bilgilere ulaşamadım maalesef.kısmen de olsa burada yeterli bilgiler var.Saray İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü (http://www.saraytarim.gov.tr/kestane-yetistiriciligi/) ama bahçe kurmak isteyenler için gerçekten değermi değmezmi, ekonomik olmayan arazileri değerlendirmek için kullanılabilirmi kullanılamazmı, dikene olmasa bile bir sonraki nesle gelir getirirmi gibi bilgileri öğrenmemiz sanırım daha iyi olur bizler için. kısaca söylemek gerekirse '' kestane kebap yemesi sevap,,
bahcivankurt
16-11-2013, 21:19
KESTANE YETİŞTİRİCİLİĞİ
1. Kestanenin Özellikleri
1.1. Önemi
Bilimsel adı “Castanea” olan ve Kuzey Yarım Küre’nin tüm ılıman bölgelerinde yetişen kestane ağacı kayıngiller familyasındandır.
Dünyada en kaliteli kestane çeşitlerinin ait olduğu “Castanea sativa” (Avrupa kestaneleri) türünün anavatanı Anadolu’dur. Ülkemizin de dâhil olduğu Akdeniz havzası içinde yer alan ülkelerde yetişen kestane türü “Castana sativa mill”dir. Meyveleri önemli gelir kaynağı olduğu gibi ağaçları da mobilya sanayinde kıymetli keresteler oluşturmaktadır. Ayrıca Karadeniz Bölgesi gibi bol yağışlı ve meyilli dolayısıyla erozyona müsait arazilerde kazık kök yapması nedeniyle kestane bahçeleri kurarak hem ülke ekonomisine katkı sağlanacak hem de erozyonla oluşacak toprak kayıpları engellenmiş olacaktır.
1.2. Kestanenin Morfolojik Özellikleri
1.2.1. Habitus
Kestane ağacı, gövdesi dik, kırmızımtırak kabuklu ve sert yapraklı bir ağaçtır. Kestaneler 20-25 metreye kadar boylanabilen yüksek bir taç oluşturur.
At kestanesi (Aesculus) olarak bilinen ağacın aynı adı taşıyan tohumları zehirli olup tamamen farklı bir bitki türüdür. Bunların burada bahsedilen kestane ile ilgisi bulunmamaktadır.
1.2.2. Kök
Kestanenin kök sistemi esas olarak derine giden kazık kök tipindedir. Bu kazık kök kuvvetli yan köklerle desteklenir.
1.2.3. Gövde ve Dallar
Güçlü gövdeye sahiptir. Gövdenin dallanma şekli botanik olarak simpodial (büyümesi yanlara doğru) dallanma göstermektedir. Bu dallanma şeklinde yan dallar meydana geldikten sonra ana eksen büyümesini durdurmakta, yan dallardan birkaçı gelişerek ana eksenin yerini almakta ve zengin bir dallanma şekli görünmektedir.
1.2.4. Yapraklar
Kestanenin yaprakları geniş uzun ve testere dişlidir. Üst yüzeyi parlak alt yüzeyi tüylüdür. Yıllık sürgünleri üzerinde alternate (birbirinden farklı yüksekliklerde) sarmal olarak dizilir. Yaprakların rengi çeşitlere göre soluk yeşilden koyu yeşile kadar değişir. Yaprakların uzunlukları, genişlikleri, üzerlerindeki damar sistemi, kalınlıkları vb. özellikleri tiplere göre değişmektedir.
Resim 5: Yaprak
1.2.5. Çiçekler
Kestanelerin tomurcukları karışık tomurcuk tipinde olduklarından hem sürgünleri hem de sürgünler üzerindeki çiçek püsküllerini oluşturur. Kestanelerde iki tip çiçek püskülü bulunur. Bunlardan ilki erkek çiçek püskülü olup sürgünlerin alt, orta ve orta üst bölümlerinde yaprak koltuklarında oluşur. Üzerlerinde yalnız erkek çiçek bulunur. İkinci tip çiçekler karışık eşeylidir. Üzerlerinde hem erkek hem de dişi çiçekler bulunur. Sürgünlerin uç ve uç altı bölümlerinde oluşur. Karışık eşeyli püsküllerin alt bölümlerinde dişi, üst bölümlerinde erkek çiçekler dizilir.
Erkek çiçekler: Erkek çiçekler kümeler hâlinde püskül ekseni boyunca dizilir. Her kümeyi dıştan üç kademeli altı brakte yaprak kuşatır. Her erkek çiçeği ise genellikle altı parçalı petal yapraklar çevreler. Farklılaşmamış olan bu petal yaprakların tümüne birden “çiçek örtüsü” adı verilir. Çiçeklenme zamanında erkek çiçeklerin başçıkları (anter) çiçek örtüsünün dışına çıkarak parlak sarı bir görünümle dikkat çeker. Başçıkların patlamasıyla çiçek tozları çevreye dağılır. Böylece tozlaşma olayı meydana gelir. Ancak yetiştirilen bazı çeşitlerde çiçeklenme zamanında başçıklar görünmez. Bu çeşitlerin bazılarında başçıklar ya hiç meydana gelmez ya da yapısal olarak anormal olduklarından çiçek örtüsü dışına çıkmaz. Bu çeşitlerin tozlayıcılık yeteneği yoktur.
Dişi çiçekler: Dişi çiçeklerin genellikle üçü bir arada olmak üzere bir çiçek kümesi oluşturur. Bir karışık eşeyli püskül üzerinde bir veya birkaç tane dişi çiçek kümesi oluşabilir. Çok çiçek oluşturan çiçeklerde püsküller üzerinde üç ve dördüncü kademelerde meydana gelen dişi çiçekler tam olgunlaşmadan sararıp dökülebilir. Dişi çiçek kümelerinin çevresi primer (birinci) ve sekonder (ikinci) brakte yapraklardan oluşan bir kapsül tarafından kuşatılmıştır. Bu kapsül büyüyerek dikenli yumakları (kirpi) meydana getirir. Her dişi çiçekte 6 - 9 karpel , her karpelde iki tohum taslağı vardır. Normal tozlaşma ve döllenme koşullarında yumak içindeki her üç meyve de gelişir. Ancak döllenmemiş çiçeklerde tohum bulunmadığından bunlar gelişemez. Yalnızca meyve kabuğu hâlinde kalır. Bazı çeşitlerde bir yumak içinde 5-7 meyveye rastlandığı da olur.
1.2.6. Meyve
Meyveleri sarımtırak-yeşil renkte, dikenli kestane kabuğu (kupula) içinde tek ya da ikili üçlü toplar hâlinde bulunur.
1.3. Döllenme Biyolojisi
Kestanelerde çiçeklenme erken çiçeklenen çeşitlerde mayıs sonu ve haziran başlarında, orta zamanlarda çiçeklenen çeşitlerinde haziran ortalarında ve geç çiçeklenmelerde haziran sonunda başlamaktadır. Çiçeklenmenin erken veya geç başlamasında nisan ve mayıs ayı etkili olmaktadır. Çiçeklenme, bu iki ayın ortalama sıcaklığının 13,5 oC’den yüksek olduğu yıllarda erken; düşük olduğu yıllarda ise geç başlamaktadır. Tomurcukların kabarma dönemindeki yüksek sıcaklıklar da çiçeklenmeyi öne almaktadır.
Genellikle önce erkek çiçekler çiçeklenmekte, sonra dişi çiçekler çiçek tozlarını kabul edici olgunluğa ulaşmakta, en sonra da karışık eşeyli püsküllerdeki erkek çiçekler çiçeklenmektedir.
Kestaneler genellikle rüzgârla kısmen de böcekle tozlanır. Çiçek tozları rüzgârla 60-65 metre kadar uzaklara taşınır. Etkili bir tozlaşma sağlayabilmek için tozlayıcının ana çeşide uzaklığı en çok bu mesafe kadar olmalıdır.
Kestanelerde meyvenin yenen kısmı olan tohum döllenme sonucu meydana geldiğinden tozlaşma ve döllenme koşulları, normal bir ürün elde etmekte büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle de kestaneliklerde iyi bir tozlaşmanın sağlanabilmesi için gerekli koşullar yerine getirilmektedir. Bu da iyi bir tozlayıcı planının tatbik edilmesi ile gerçekleşir.
Normal bir tozlaşma, döllenme ve meyve tutumunun sağlanması aşağıdaki koşullara bağlıdır:
Kestane bahçesinde çiçeklenme zamanı birbirine uyan en az iki çeşit bulunmalıdır.
Esas çeşitlerin tozlayıcılık yönünden kısır olmaları durumunda hem bu çeşitleri hem de birbirini tozlayacak iki tozlayıcı uygun aralıklarla bahçeye yerleştirilmelidir.
Tozlayıcıların ana çeşide uzaklığının en çok 60 m olması gerekmekle birlikte bu uzaklığın 20 m’ye kadar indirilmesi tozlaşmayı en yüksek düzeye ulaştıracaktır. Bu nedenle düzgün planlı bahçelerde hep üçüncü sırada üçüncü ağacın tozlayıcı olarak seçilmesi en uygun yöntem olacaktır. Düzgün dikimli olmayan dağlık arazilerde de bu yöntem esas alınarak her 8-10 ağacın ortasına bir tozlayıcı yerleştirilmelidir.
1.4. Kestanenin Çeşitleri
İri çeşitler
Bu gruba giren meyve irilikleri yıllara göre az çok değişmekle birlikte genel olarak çok iri ve iri meyvelidir.
Sarı aşlama: Ağacı orta kuvvette yarı dik gelişir. Verimli çeşittir. Meyvelerde yuvarlağa yakın oval, meyve ucuna doğru hafif üçgenimsi, meyve tabanı düzdür. Meyve kabuğu ince, tipik kestane renginde parlak tüysüz, yüzeyi aralıklı hafif çizgilidir. İçi krem renginde, tohum zarı tohuma çokça girer ve taze iken zor ayrılır. Verimli, her yıl meyve vermeye eğilimli olan bu çeşit ekim ayının ilk on günü içinde hasat edilir. Orta mevsimde (haziran ortaları) çiçeklenir.
Osmanoğlu: Erkencidir. Meyveleri genellikle yuvarlağa yakın oval şekilli bazen üçgenimsidir, meyvelerde simetri her zaman tam değildir. Meyve kabuğu ince tipik kestane renginde parlak hafif tüylü (meyve ucu daha sık tüylü) yüzeyi aralıklı hafif çizgilidir. İçi krem renginde, tohum zarı tohuma çokça girer ve taze iken zor soyulur. Ancak haşlanırken tohumunun daha az dağılması nedeniyle şekerleme yapımında kullanılmaktadır. Verimli ve her yıl ürün veren bu çeşit eylül ayının 2. haftasında hasat edilir. Meyve iriliği yıllara göre çok değişmektedir.
Vakit kestanesi: Yalova’nın kıyı yöresinde yetiştirilmektedir. Meyveleri üçgen şekillidir. Meyve kabuğu orta kalınlıkta, rengi kestane rengine yakın koyulukta parlak, meyve ucu belirgin tüylü, yüzeyi hafif çizgilidir. İçi krem renginde, tohum zarı tohuma çokça girer ve taze iken zor soyulur. Çok verimli bir çeşittir, her yıl ürün verir. Eylül ayının son haftasında hasat edilir. Orta mevsimde çiçeklenir.
İnegöl: Meyveleri yuvarlağa yakın ovaldir. Meyve kabuğu ince, tipik kestane renginde, parlak, yüzey çizgileri az belirgindir. İçi krem renginde, tohum zarı tohuma çokça girer ve taze iken kolay soyulur. Verimli ve her yıl ürün veren bu tip eylül ayının son haftasında hasat edilir. Meyve iriliği yıllara göre çok değişir.
Erkenci çeşitler
Bu çeşitler genellikle çok küçük meyveli gruba girmektedir. Çok erkencidirler.
Karamehmet: Meyveleri yuvarlağa yakın, meyve kabuğu koyuca az parlak ve kalıncadır. İçi krem renginde, tohum zarı tohuma az girer veya girmez ve taze iken zor soyulur. Orta derecede verimi olan bu çeşitler her yıl verir. Eylül ayının birinci haftasında hasat edilir. Meyveleri çok küçüktür.
Hacıibiş: Meyveleri yuvarlağa yakın, meyve kabuğu ortaya yakın koyuca, az parlak ve kalıncadır. İçi krem renginde, tohum zarı tohuma az girer veya girmez. Taze iken genellikle zor soyulur. Çok verimli olan bu çeşit her yıl vermeye eğimlidir. Eylül ayının ikinci haftasında hasat edilir. Meyveleri çok küçüktür.
Hamur yapımına uygun çeşitler
Bu çeşitler genellikle orta iri veya küçük meyveli olup belirgin özellikleri; tohum zarlarının daha kolay soyulması ve meyvenin içine girmemesidir.
Mahmutmolla: Meyve kabuğu ince kestane renginde, orta derecede parlak, yüzeyi hafifçe tüylüdür. İçi krem renginde, tohum zarı tohuma az girer veya girmez. Taze iken orta derecede kolay soyulur. Verimli ve her yıl ürün veren bir çeşittir. Eylül ayının son haftasında hasat edilir. Meyveleri orta irilikte ve küçüktür. Orta veya geç mevsimde çiçeklenir.
Hacıömer: Ağaçları orta kuvvette ve yayvan gelişir. Meyveleri genellikle yuvarlağa yakındır. Meyve kabuğu ince, orta koyu renkli ve parlaktır. İçi açık krem, tohum zarı tohuma az girer. Taze iken kolay soyulur. Meyveleri orta irilikte ve küçüktür. İyi bir tozlayıcı çeşit olarak önerilmektedir. Verimli bir çeşittir. Eylül ayının 3.haftası hasat edilir. Taze tüketime ve hamur yapımına uygundur.
2. Kestanenin Ekolojik istekleri
2.1. İklim İstekleri
Kestanenin meyvelerini olgunlaştırabilmesi için çiçek açımından hasada kadar günlük sıcaklık toplamının 2000-2300 oC olması gerekmektedir. Kestane kışın –30 oC’ye kadar dayanabilmektedir. Ancak ilkbaharın geç ve sonbaharın ilk donlarına karşı hassastır. Kestane yazın yüksek sıcaklıklardan değil, yağışsız geçen mevsimlerde kuraklıktan etkilenir. Kestanelerin kış soğuklama ihtiyaçları orta düzeyde olmakla birlikte bunlarla ilgili kesin rakamlar belirlenmiş değildir. Yüksek sıcaklığa dayanıklı, kuraklığa hassastır. Yıllık yağış 600 mm’den az ise sulama ile takviye edilmelidir. Kestane yıllık yağış toplamı 600-1200 mm olan yerlerde susuz yetişebilir. Bu nedenle yağış, kestane yetiştirticiliği için önemlidir. Çiçeklenme döneminde yağan yağışlar meyve tutumunu olumsuz etkiler.
2.2. Toprak İstekleri
Kestane kazık köklü bir bitkidir. Bahçe kurulması düşünülen yerin toprağının gevşek yapılı ve derin olması gerekmektedir. Potasyumca zengin topraklar tercih edilmelidir. Ağır, killi, su geçirgenliği az olan topraklar tercih edilmemelidir. Genellikle bu tip topraklarda mürekkep hastalığına yakalanması kolaylaşır. Bu yönden topraktaki kireç miktarından çok, yeteri kadar ve kolayca alınabilir potasyumun önemi bulunmaktadır. Toprak pH’ının 5,5-6 civarında olması istenir.
3. Kestanenin Çoğaltılması
Daldırma, çeliklerle köklendirme yöntemleri kullanılsa da en çok uygulanan ve en güvenilir yöntem aşılı fidan ile üretimdir.
3.1. Anaçları
Anaçlarda aranacak başlıca nitelikler; çeşitlerle iyi uyuşma, çevre koşullarına, kuraklığa ve hastalığa dayanıklı olmalarıdır. Kestanelerde anaç-kalem yönünden en iyi uyuşma aynı türe giren bireyler arasında olmaktadır. Bu nedenle de yalnızca uyuşma dikkate alınırsa çeşitlerimiz için en uygun anaçların yine kendi kestane tiplerimiz arasından seçilebileceği görülür. Ancak genel olarak Avrupa kestanelerinin mürekkep hastalığına hassas oldukları da bilinmektedir. Avrupa ülkelerinde mürekkep hastalığına dayanıklı, yerli kültür çeşitleriyle uyuşabilen bazı melez tipler geliştirilmiştir. Ancak bunların çeşitlerimizle uyuşma dereceleri bilinmemektedir.
Çöğür anacı olarak kullanılacak anaçlar şu özellikleri taşımalıdır:
Tohumları yüksek çimlenme gücünde olmalıdır.
Çöğürlerdeki gelişim mütecaniz (eşit) ve kuvvetli olmalı, birinci büyüme yılının sonunda aşılanabilecek olgunluğa ulaşmalıdır.
Diğer kullanılan anaçlar maravel ve marigouledir. Bu anaçlardan alınan çelikler köklendirilip üzerine kültür çeşitleri aşılanır.
3.2. Fidan Üretimi
Kestane tohumlarının yüksek bir çimlenme gücüne erişebilmeleri için nemli bir ortamda 0-4 oC’de 3 aylık bir katlamaya tabi tutulmaları gerekir. Bunun sonucunda % 90 oranında bir çimlenme gösterir. Tohumlar katlanmadan önce mantari hastalıklara karşı ilaçlanmalıdır.
Katlamadan çıkan tohumlar 70-80 cm sıra arasında mesafede ve 30 cm sıra üzerine ekilir. Ekildikten sonra üzerlerine 8-10 cm harçlı toprak koymak çimlenme oranını artırmaktadır. Tohumların ekimi esnasında sürmüş olan kazık kök ucunu kesmek saçak kök yapmasını sağlar.
Tohum ekiminden sonra çöğürlere sulama, gübreleme, çapalama vb. işlemler yapılarak çöğürlerin düzenli olarak gelişmesi sağlanır.
Aşılamada mutlaka sürgün göz aşısı tercih edilmelidir. Kestanelere sürgün göz aşısı yapılırken şu hususlara dikkat edilmelidir. Bunlar:
İyi çeşitlerin hastalıksız ağaçlarından ilkbaharda tomurcuklar kabarmadan önce (mart ayı) alınan aşı kalemleri nemli perlit veya temiz kum içerisinde buzdolabında (2-3 oC) saklanmalıdır.
Aşılar, anaçların yapraklanmasından sonra ve soğuk tehlikesi geçip havaların kısmen ısındığı zaman (mayısın 1. veya 2. haftaları) yapılmalıdır.
Önceden alınıp saklanan aşı kalemlerinden alınan durgun gözlerle (genellikle T yöntemi ile) göz aşısı yapılır.
Aşı tamamlandıktan sonra anaçtaki sürgünlerden biri hariç diğerleri kesilir. Aşı sürmeye başladıktan sonra bu da kesilir.
Aşılı fidanlara sulama, gübreleme, çapalama vb. bakım işlemleri yapılır.
Genellikle sonbaharda sökülen fidanlar hemen yerlerine dikilir. Mümkün olduğunca dikim işlemini ilkbahara bırakmamak daha uygun olur.
4. Kestanenin Bahçe Kurulması
4.1. Arazi Hazırlığı
Bahçe yeri seçiminde iki nokta dikkate alınmalıdır. Bunlar toprak ve yerdir. Toprağın geçirgen, havalanır ve derin olması gerekir. Ağır topraklar çok tehlikelidir. Soğuğun toplandığı çukur vadiler de kestane yetiştiriciliği için tehlike arz etmektedir. Bahçeler denizden en az 400 m yüksekliklerde kurulmalıdır.
4.2. Fidan Dikimi
Normal bir tozlaşma, döllenme ve meyve tutumu için çiçeklenme zamanı birbirine uyan en az iki çeşit uygun aralıklarla dikilmelidir. Bunun için her 3. sıranın 3. ağacı tozlayıcı olarak dikilmelidir.
Yeni bahçe tesis ederken 7x7 m, 8x8 m dikim mesafeleri tercih edilmelidir. Dikim esnasında dikim çukuruna 150-200 g kompoze gübre ve üzerine ahır güresi verilmelidir. Dikim çukuru 40-50 cm genişlik ve derinliğinde olmalıdır.
5. Kestanenin Yıllık Bakım İşleri
5.1. Toprak İşlemesi
Toprak işlemesinin toprak neminin korunmasından yabancı ot kontrolüne kadar birçok faydası vardır. Toprak işlemesi yapılmadığı takdirde nemin muhafazası için malçlama yapılmalıdır. Malçlama materyali olarak saman vb. materyaller kullanılmalıdır. İlk 4-5 yıl ağaç dibine taç iz düşümüne gelebilecek şekilde ve 3- 4 cm kalınlığında malçlama yapılmalıdır.
5.2. Sulama
Kestane kurağa hassas meyve türlerindendir. İlk dikim yıllarında fidanları toprağın nem durumuna göre 2-3 defa sulamak gerekir. Sonraki yıllarda da sulama yapmak yararlı olur. Ancak bu mümkün değil ise topraktaki suyun muhafazasını sağlayacak tedbirler alınmalıdır. Bu amaçla meyili fazla olan yerlerde sekileme yapılmalıdır. Saman vb. maddeler ile ağaçların altlarına malçlama yapılmalıdır.
5.3. Gübreleme
Toprak analizi sonuçlarına göre gerekli olan gübre çeşidi ve miktarı hesaplanarak verilmelidir. Kesin bir gübreleme miktarı yoktur.
5.4. Budama
Genellikle tercih edilen terbiye şekli “modifiye lider” (doruk dallı) terbiye sistemidir. Doruk dal belli bir yüksekliğe ulaşınca büyümeyi kontrol etmek amacıyla doruk dal kesilebilir.
Verim çağındaki ağaçlarda gerekli yerlerde dal seyreltmesi şeklinde budama yapılmalıdır. Yıllık sürgünlerde kesinlikle kısaltma yapılmaz. Çünkü tomurcuklar yıllık sürgünlerin ucunda oluşur.
Yaşlanmış, verimden düşmüş ağaçlarda ana dallar kuvvetli budanarak yani kabaklama yapılarak yeni sürgün oluşumu sağlanır. Böylece gençleştirme yapılarak verim almak mümkün olur.
5.5. Hastalık ve Zararlılarla Mücadele
Kestanede problem olan çeşitli hastalık ve zararlılara karşı mücadelenin ihmal edilmemesi gerekir. Aksi taktirde büyük ekonomik kayıplara uğranılması kaçınılmazdır. Bunlarla kültürel ve ilaçlı mücadele yapılması gereklidir.
Hastalıklar
Kestane kanseri
Mürekkep hastalığı
Zararlılar
İç kurdu
6. Kestanenin Hasat ve Muhafazası
6.1. Hasat
Hasat zamanı meyvenin dikenli kupulası sararıp çatlamaya başlar ve ağaçtan yere düşer. Düşüş esnasında kestane meyveleri dikenli toplarından ayrılır. Doğal yolla düşmeyen kestaneler ise değişik yöntemlerle düşürülür.
6.2. Sınıflandırma
Toplanan kestaneler iriliklerine ve çeĢitlerine göre sınıflandırılır. Sınıflandırma iĢlemi sırasında kurtlu olanlar da ayıklanmalıdır.
6.3. Ambalajlama
Ayrı ayrı örgü veya dokuma torba ve çuvallara doldurulur. Ayrıca üzerinde delikleri bulunan naylon veya teneke kaplar içerisine de doldurulabilir.
6.4. Muhafaza
Kestane yüksek oranda su içerir. Saklanırken su kaybının ve küflenmenin önlenmesi gerekir. Su kaybı artarsa kestane sertleşir.
Kestane düşük sıcaklıklarda (0 oC) % 70-75 nemde delikli ambalajlar içerisinde saklanır.
Ege bölgesinde dikenli kapsülleriyle yere düşen kestaneler, ağaçların altında yığınlar hâlinde toplanarak üzerleri eğrelti otları benzeri bitkilerle örtülerek saklanır. Gömü ya da yığın adı verilen bu işlem sayesinde üreticiler meyvelerini kış ortasına kadar saklayabilmektedir. Karadeniz Bölgesi’nde ise çuval veya plastik torba içindeki kestaneler kazılan toprağın içine gömülerek depolanır.
ÜRÜNÜNÜZ BOL VE BEREKETLİ OLSUN
Kaynak:
MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)
Bizim Bahçe Net (http://www.bizimbahce.net) den alıntı yapılmıştır
Geçen yıl manavdan aldığım süper iri oval şekilli kestaneler (türü yukarıda sayılanlardan hangisi bilemiyorum) ertesi gün çimlenince 10 tanesini ektim. Hepsi çimlendi yerim olmadığından bahçesi olanlara dağıtıp iki tanesini de saksıda balkonda ben büyütmeye devam ettim. Bendekilerin boyları 1 metreyi geçti, balkonlu evden taşınınca eylül ayında arka bahçeye koydum saksıyı ama tepe sürgünleri karardı ve yapraklar döküldü. Yine de yaprak gözleri canlı görünüyor. Maalesef dikecek yer olmadığından yavaş yavaş kurumaları kaçınılmaz görünüyor, oysa bu boya 6 ay kadar kısa bir zamanda gelmişlerdi... Eklediğim fotoğraflar çimlendikten 2 ay sonra çekilmişti.
bahcivankurt
16-11-2013, 23:08
özlem hanım öncelikle denemeye devam etmek gerekir ve eminim ki günü geldiğinde çok güzel bahçeniz ve kendi meyve ağaçlarınız olacaktır.herşey ama herşey hayal etmekle başlar...
kamil keskin
03-03-2014, 16:38
Normal şartlarda kestane meyvası kaç yılda meyve verir.Mesela 5.yılında,10.yılında,20.yılında ortalama kaç KG meyve olur.Bu işi yapan arkadaşlardan bilgi alabilirmiyiz???
In God We Trust
03-03-2014, 17:10
Normal şartlarda kestane meyvası kaç yılda meyve verir.Mesela 5.yılında,10.yılında,20.yılında ortalama kaç KG meyve olur.Bu işi yapan arkadaşlardan bilgi alabilirmiyiz???
Burada birisi 2. seneden sonra meyve verdiğini söylemişti
Merhabalar tohumunu ektiiğm kestane filizlendi , fakat alttan bir kök daha geliyor anlayabildiğim kadarıyla. Acaba konu hakkında fikri olan gelen kök ve mevcut durumun gelişim süreci hakkında bilgisi olan tavsiyelerde bulunacak arkadaşlar varmı? Teşekkürler..
delidumrul06
03-04-2014, 10:43
Arkadaşlar merhabalar ;
Foruma yeni üye oldum.
Ankara kestaneyi deneyen varmı ?
Sonuç alınabildimi?
Hangi tür tavsiye edilebilir?
saygılar..
In God We Trust
03-04-2014, 14:03
Dediğinizi tam anlamadım ama Ankarada kestane yetişebilir diye düşünüyorum -30 lara kadar dayanıyor.
ramcooo86
25-11-2014, 17:15
kestane bahçesi kurmayı düşünen arkadaş buralarda mı acaba?
Merhaba,
Geçen kış filizlendirip ektiğim kestanemin son 2 günde var olan 2 yaprağı biranda sarırıp resimdeki hale geldi.
Bugüne kadar sağlıklı ve balkondaydı, dün içeri aldım.
İstanbulda yaşıyorum, Üşümüş ya da havadan etkilenmiş olabilir mi?
Tedavi gerekli mi ne yapabilirim?
Şimdiden teşekkürler.
Fidanınız pek saglıklı görünmüyor..muhtemelen ölecek.kestanenin yaşamasını istiyosanız yagmur suyuyla sulayın..nitratlı gübre vermeyin..kestane kazık kök yapar saksıda gelişmez.
Elimde çimlenmiş kestane var. Dikmek istiyorum. Tohum toprağa dik konacak , yatay mi? Teşekkürler...
Elimde çimlenmiş kestane var. Dikmek istiyorum. Tohum toprağa dik konacak , yatay mi? Teşekkürler...
Sayın nmst , ben kestaneyi ekerken sivri ucu aşağı gelecek şekilde ekmiştim, büyüyüp toprağın yüzeyine çıktıktan sonra merak edip toprağın altına baktım kestane yan dönmüştü. En iyisi sizde yatay şekilde ekin o zaten yolunu bulup çıkacaktır.
Konuyu soyle bir gezdim. Cevapsız kalan sorular olmuş. Ben de şansımı deneyeyim dedim. Şubat ayında filizlenen kestanenin yapraklarında kararmalar basladi. Kökleri incelediğimde mürekkep hastalığının belirtilerine rastlamadım. Biraz araştırdığımda mantar hastalığı olama ihtimalini daha yüksek gördüm. Sizlere de danışmak istedim. Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
554061
Aşırı sulama var bu bitki de..Bırakın güneşi görsün.Küçük yaşta mürekkep hastalıgı olmaz zaten..
alic1981
11-11-2015, 21:25
Arkadaşlar yardım 2 tane kestane diktim Ankaraya 2 sene oldu aşısız bu sene 10 tane meyvesi oldu yumurta kadar ince dikenli her hafta suladım ama bu hafta baktım ortadan yarılmış ama içini doldurmamış ufak afak meyve çıktı oda fos cıktı.. AÇİL YARDIM.
alic1981
11-11-2015, 21:26
Arkadaşlar yardım 2 tane kestane diktim 2 sene oldu aşısız bu sene 10 tane meyvesi oldu yumurta kadar ince dikenli her hafta suladım ama bu hafta baktım ortadan yarılmış ama içini doldurmamış ufak afak meyve çıktı fos yani. AÇİL YARDIM.
alic1981
11-11-2015, 21:28
Arkadaşlar yardım 2 tane kestane diktim 2 sene oldu aşısız bu sene 10 tane meyvesi oldu yumurta kadar ince dikenli her hafta suladım ama bu hafta baktım ortadan yarılmış ama içini doldurmamış ufak afak meyve çıktı fos yani. AÇİL YARDIM.
Bulut Faruk
09-02-2016, 11:47
Kestane ağacı kendine verimli değildir. Bu nedenle tozlayıcı olarak farklı bir tür daha dikmelisin.
ramazancetin64
10-03-2016, 14:12
uşak ili banaz ilçesinde 1200 rakımda on, onbeş kadar kestane ağacımız var, lakin kastane ağaçlarında çok sayıda kozalak olmasına rağmen sonbaharda içlerinebaktığmıızda beş altı taneden bir tanesinin yahut hiçbirinin içini doldurmadığını, boş olduğunu gözlemledik, kestane ağaçları 2 ila 10 yaş arasında, bunun nedeni nedir? bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.
ahmetmesut
28-05-2016, 22:18
Düzce ormanlarından topladığım iri kestaneleri şubat ayında 50 tane tüpe ektim.bugün baktığımda 26 tanesinin çimlendiğini ve ortalama 25 cm boya ulaştıklarını gördüm.benim merak ettiğim konu; tohum ağacın özelliğini göstermez diyorlar.ancak buralarda halk ağzında; kestanenin içinden çıkan üçlüden ortadaki ekilirse ağaçla aynı özelliğe sahip olur diye bir bilgi var, bu ne kadar doğrudur, diktiğim kestaneler orjinalinin özelliklerini göstereceklermi bu konuda bilgisi olanlar yardımcı olabilirlermi? Teşekkürler
ahmetmesut
04-06-2016, 14:26
Her ne kadar kimse cevap vermesede, bu işi bilen üstadlara bir sorum daha olacak, ilk mesajda bahsedilen çelikle ve daldırma ile üretim yöntemini zaman ve şekil yönünden detaylandırabilirmisiniz. Düzcede bulunan ormanlarda iri ve lezzetli kestaneler var onların aynısından üretip yetiştirebilirmiyim.cevap verecek olanlara şimdiden çok Teşekkürler.
ahmetmesut
08-06-2016, 23:44
Meşe ağacına kestane önümüzdeki bahar ayında bende deneme yapacağım inşallah başarılı olurum.
Sn fındıkçı74 meşe ağacına kestane aşılarını denedinizmi? Sonuçları paylaşırmısınız, kestane konusunda forumda kimse yardımcı olmuyor.ama ben araştırmaya devam edicem
ahmetmesut
19-06-2016, 23:36
Bu soruyu burdamı sormalıyım yoksa bonsai bölümündeki havai köklendirme başlığındamı bilmiyorum. Zate önceki sorduğum sorularada pek kimse cevap vermedide. Benim merak ettiğim, iyi cins iri kestanelere havai köklendirme yapılabilirmi, yapılırsa yeni oluşan ağaç eskisiyle aynı kalitede meyve verirmi? Bari bu kez cevap gelsin.
İyi günler diliyorum, benim sorudan ziyade bir tespitim olacak, başlığın tamamını okudum ve kestane yetiştiriciliği üzerine bilgi seviyesi çok düşük. Hatta yerlerde. Çok önemli bir soru var kestane, at kestanesine aşılanabilir mi? Bir arkadaş ağaçların familyalarının farklı olduğunu ve olmayacağını söylemiş. Umarım tecrübe ile beraber bilgileri burda paylaşırsınız.
Düzce ormanlarından topladığım iri kestaneleri şubat ayında 50 tane tüpe ektim.bugün baktığımda 26 tanesinin çimlendiğini ve ortalama 25 cm boya ulaştıklarını gördüm.benim merak ettiğim konu; tohum ağacın özelliğini göstermez diyorlar.ancak buralarda halk ağzında; kestanenin içinden çıkan üçlüden ortadaki ekilirse ağaçla aynı özelliğe sahip olur diye bir bilgi var, bu ne kadar doğrudur, diktiğim kestaneler orjinalinin özelliklerini göstereceklermi bu konuda bilgisi olanlar yardımcı olabilirlermi? Teşekkürler
Bazı kestaneler tohumdan ekildiği zaman aynı özellikte kestaneler oluşturuyor. Burada bir bölgede yetişen kestaneler hep tohumdan çoğalma. Bende de bulunan kestaneleri tohumdan yetişme olduğu ve şimdiye kadar hiç ürün vermediği için aşılamayı düşünüyordum. Geçtiğimiz yıl yağışların fazla olması nedeni ile (sonradan ) ilk ürünlerini topladık. Burada yetişen kestaneden farklı ve daha güzel bir kestanesi oldu.
Burada yetişen kestane ağacı.
630328
630329
630330
Sn fındıkçı74 meşe ağacına kestane aşılarını denedinizmi? Sonuçları paylaşırmısınız, kestane konusunda forumda kimse yardımcı olmuyor.ama ben araştırmaya devam edicem
Meşe ağacına kestane aşılayanlar var. Burada bir arkadaş da deneyip başarılı olmuştu. Ancak daha sonra uyumsuzluk ortaya çıktığını söylüyorlar.
sarı kantaron
15-12-2016, 19:57
tek kestane ağacı meyve vermezmi bilenlerden cevap bekliyorum teşekkürler
Taşlıbahçe
15-12-2016, 21:02
tek kestane ağacı meyve vermezmi bilenlerden cevap bekliyorum teşekkürler
Verir. Kestane "monoik" bir ağaç. Dişi ve erkek çiçekler ayrı olsa da aynı birey üzerinde olduğundan kendi kendini dölleyebiliyor.
Merhaba;
2015 yıl sonunda pazardan aldığımız kestanelerin bir kısmını toprağa ektik, 10 tanesi filizlendi, yerleri uygun olmadığı için kestaneleri saksılara almaya karar verdik. 1-2 tanesinde resimdeki gibi köklerinde kepeğe benzer şeyler mevcut. Bunlar nedir? köklere zararları varmı?
Bilgi verirseniz sevinirim.
mutlu_inan
01-03-2017, 10:09
3 yıl önce saksıda çimlendirdiğim kestane fidanını bahçeme ektim yalnız daha ufak diye günün kısa bir aralığında direk güneş ışığı alanilecek şekilde bir meşe ağacının gölgesine ektim 3 yıldır aynı büyüklükte hiç bir gelişme yok kocaman yaz mevsimini 3 bilemedin 4 yaprakla geçiriyor acaba nerede ysnlış yapıyorum?
3 yıl önce saksıda çimlendirdiğim kestane fidanını bahçeme ektim yalnız daha ufak diye günün kısa bir aralığında direk güneş ışığı alanilecek şekilde bir meşe ağacının gölgesine ektim 3 yıldır aynı büyüklükte hiç bir gelişme yok kocaman yaz mevsimini 3 bilemedin 4 yaprakla geçiriyor acaba nerede yanlış yapıyorum?
Merhaba;
Fidan muhtemelen gölgede kalması neticesinde (yeterli güneş ışığı almıyor) gelişmiyor olabilir. Toprak yapısından da kaynaklı olabilir.
cakilcioglu
03-10-2017, 08:58
Bahçemde 10 senelik bir kestane ağacım var. Meyvalar hep çok küçük. Ne yapmalıyım? Sevgiler
Bahçemde 10 senelik bir kestane ağacım var. Meyvalar hep çok küçük. Ne yapmalıyım? Sevgiler
cinsi öyledir aşılama yapmalısınız
Kütahyanın iri kestanesinden aşıladığım kestane ağacım.
sayın serdar bu kestane aşısının durumu ne oldu başarılı oldumu , kestane cinsi nasıl . kendi üretimim kestanelerin verime yattı fakat agaç boyu küçük olduğundan ancak iri olmayan meyva veriyor . gerekirse çeşit yapmak için soruyorum.
sayın serdar bu kestane aşısının durumu ne oldu başarılı oldumu , kestane cinsi nasıl . kendi üretimim kestanelerin verime yattı fakat agaç boyu küçük olduğundan ancak iri olmayan meyva veriyor . gerekirse çeşit yapmak için soruyorum.
Kestane aşısı tuttuktan 2 yıl sonra kestane kanseri nedeniyle kurudu, yerli kestane ağaçlarım var 2 adet onlarda normal irilikde. Kestane kanseri yayılmaz İnşallah diğer ağaçlarıma ama sağlıklılar.
ahmetmesut
26-04-2019, 08:47
Hakkari şemdinli de teneke kutuda çimlendirdiğim fidanlarımı toprakla buluşturdum.
Erdem 01
26-04-2019, 09:58
Tohumdan çimlendirdiğim kestaneler bir karış olduktan sonra Adana sıcağı ve güneşinde kurudu. Küçük fidanken aşırı sıcağa ve güneşe dayanmadı. Yakıcı güneşten koruyun.
ahmetmesut
17-05-2019, 22:51
Maalesef koruyamadım ve yakıcı güneşe dayanamayarak benim fidanlarımda kurudu. Tam gölge bir yere dikmekte fayda var.
Kestane çeşit değiştirme işlemi için farklı metodlar denedim. Çoğu basariz oldu. Sadece kalem aşı kaldı. Bu konuda çalışmaları olanlar paylaşım
ahmetmesut
22-05-2019, 01:55
Sn aral kalem aşılarınızı yapalı ne kadar süre oldu. Zaman olarak hangi tarihte yaptınız. Ve diğer gelişmelerle gözlemlerinizi paylaşabilirmisiniz.
Buzdolabı alt gözde bekletilmiş bolgeninin iri çeşitleri ve deneme için dışarıdan getirilmiş kalemler nisan başı ve sonu aşı yaptım. Kalem aşı yapilanlar 1/3 tutmuş gozukuyor. Farklı metod aşı uygulaması sonucu ıyi gözükmüyor.
Farklı metod aşı uygulaması deneme amaçlı yapıldı. Kestane için kalem daha uygun gozukuyor. Yapılan çalışmalarım biraz illerlesin sonucunu paylaşacağım. Asıl amaç kansere karşı yapılabilir. Bölgesi uygun tüm arkadaslara ticari olarak bahçe kurmasını öneririm. Her geçen gün kestane farklı bir pazar türü çıkıyor. Şekerleme, pasta ve yeni yeni kestane unu fabrikası çalışması var. Özellikle avrupa kestane unu pasta sanayii glutan icermediginden tercih ediyor. Kg fiyati tahmin ettiğimizden yuksek
Tohumdan yetiştirdiğim kestanelerimin saksılarını birinci yılın sonunda toprağını değiştirerek bir boy büyüttüm. Saksı değişimi sırasında henüz tomurcuklanma olmamıştı. Yeni saksıda çok güzel yapraklandılar ancak son bir ayda yapraklarda kuruma ve yeni tomurcuklarda yanma, yeni yapraklarda kıvrılıp büzüşme oldu. Mineral eksikliği olabilir mi ? ( Saksılar çok iyi güneş alıyor )
maktas61
02-12-2019, 11:50
Arkadaşlar, Fidancıdan 4-5 yıl önce aşılı Bursa kestane fidesi satın aldım. 2 yıldır meyve veriyor fakat tohum yani yenecek kısım oluşmuyor. Tozlayıcı ağaç lazımmış cinsini bilmediğim ağaca nasıl tozlayıcı satın alabilirim.
Komşu da ormandan koparıp diktiği ağaç yakınında başka kestane ağacı olmamasına rağmen (en yakın 3 km uzaklıkta) meyve veriyor. Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.
maktas61
09-12-2019, 12:08
Sevgili arkadaşlar, yok mu derdime derman olacak bir uzman.
AkisSoftware
11-12-2019, 10:47
Sevgili arkadaşlar, yok mu derdime derman olacak bir uzman.
Her cins bitkinin belirli tozlayıcıları oluyor. Cinsini bilmiyorsanız bu forumda ilgili kısma resmini yükleyin. Belki bilen birileri çıkar size de yardımcı olurlar.
maktas61
13-12-2019, 08:27
Sayın AkisSoftware,
Öncelikle ilginize teşekkür ederim. "Cinsini bilmiyorsanız bu forumda ilgili kısma resmini yükleyin" diyorsunuz. Ağacın resmini mi meyvesinin resmini mi? Elimde meyvesi yok. Ağaçtan cinsi anlaşılır mı?
Teşekkür ederim
Okan Eraslan
09-01-2020, 17:09
Merhabalar ben kestane ağaçlarına büyük özen duyuyorum ve benimde bir tane olsun istiyorum ama bu konuda bi bilgim be tecrübem yok elinde mevcut falza olan barsa banada yollayabilir mi bunun için tel no bırakıyorum 05416255106
Pumpking
02-05-2020, 18:29
Merhabalar ben kestane ağaçlarına büyük özen duyuyorum ve benimde bir tane olsun istiyorum ama bu konuda bi bilgim be tecrübem yok elinde mevcut falza olan barsa banada yollayabilir mi bunun için tel no bırakıyorum 05416255106
Kendiniz yetiştirmeyi deneyebilirsiniz.Çok kolay çimleniyor üstelik.
Yasinsah
19-10-2020, 23:20
At kestanesini hangi ayda çimlendirebilirim?
mehmet0791
27-10-2020, 17:43
https://www.youtube.com/watch?v=SGTtajhAy4Y
armada_1905
13-10-2021, 09:07
Merhaba Arkadaşlar:
Edirne uzunköprüde hobi amaçlı bir kaç tane kestane yetiştirmek istiyorum kışın soğuk baharda da geç donlar oluyor yetişirmi acaba?
Teşekkürler.
Kurtbey22
11-12-2022, 09:14
Merhaba:
Edirne Uzunköprü'deki bahçeme Klasik Anaca Aşılı IŞIKLAR KESTANE FİDANI dikmeyi düşünüyorum fakat bölgede hiç kestane ağacı görmedim bu bölgede kestane ağacı diken, yetiştiren **** bilgisi olan arkadaşımız varmı? Teşekkürler.
Merhaba.ben de uzunköprüde gecen yıl kestane fidanı diktim ama sanırım güneşin etkisinden kurudular
mukremin
05-10-2023, 10:59
Merhabalar,
Bahçemizde yaklaşık 40 yıllık kestane ağacımız var. 8 sene önce fideciden kuzu kestane diye aldığım fide bu sene ilk meyvesini verdi. Meyveleri diğer ağacımzla aynı şekle sahip fakat meyveleri acı çıktı. Bunun sebebi ne olabilir? ilk verdiği meyveler acı olabilir mi? Meyve şekli ve Kabuğu at kestanesine benzemiyor. Gelecek yıl aşımı yapmam gerekir? Konu hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.