View Full Version : Cevizde Kalem Aşısı
Selahattin Yılmaz
03-02-2007, 19:19
02.02.2007 tarihi itibariyle Bursa Ceviz üreticileri havalarında sıcak gitmesiyle Cevzide kalem aşılarına başaldılar. Bu gün çektiğim resimleri yayınlıyorum.
Cavizde aşı kalemi hazırlama:
7007
Hamaratlı eller:
7008
Diğer bir hamaratlı el:
7009
Ekim-Kasım aylarında soğuktan ve donlardan korunaklı seralarda tüplere dikilmiş fidanlar toprak seviyesinden resimde olduğu gibi budanıyor:
7010
...ve yan bir kesimle kalem aşısına uygun şev veriliyor:
7011
Selahattin Yılmaz
03-02-2007, 19:25
...anaç kısım şekilde görüldüğü üzere şevin ortasından yarılıyorki dilcikler oluşsun:
7012
...daha sonra kalem de aynı şekilde şevine kesimle dilcikli hale getirilmek üzere hazırlanıyor:
7013
7014
... ve kalem anaca dilcikler birbirine geçecek şekilde yerleştiriliyor:
7015
...yakından görünüm:
7016
Selahattin Yılmaz
03-02-2007, 19:35
...ve aşı yeri bağlanıyor ki sıkı sıkı tutsun:
7017
...yapılan aşıdan sonra aşı yeri bağlama işleminde başka ayrıca poşet içerisinde toprakla korumaya alınıyor ki aşı yeri nemini muhafaza etsin, soğuktan extra koruma sağlasın hemde aşı tutma şansı artsın:
7019
... seranın genel görünümü:
7018
Son olarak resim çekmek üzere www.agaclar.net adına çalışmalarını görüntülemek için tarafıma izin veren Öz Yeşil Hizmet Fidancılık sahipleri Muharrem YAVAŞ, Cevat ESEN ve Seyfettin YANMAZ'a teşekkürlerimi borç bilirim...
Mine Pakkaner
03-02-2007, 19:52
Klimanjaro teşekkürler. Çok güzel bir çalışma olmuş. Biz de Öz Yeşil Hizmet Fidancılık'a teşekkür ederiz.
(Konuyu üretim teknikleri başlığına taşıdım :) )
Çok ayrıntılı olmuş. Teşekkürler.
Selahattin Yılmaz
03-02-2007, 22:57
Orada olup ta o insanların emeklerine saygı göstermemek elde değil. Gerçekten çok emek isteyen bir iş ve ehil ellerde olduğundan eminim.
Mine hanımın ustaları gibi dillerine geçirdikleri makara bir muhabbetle ha bire muhabbeti sarıp duruyorlar, iş yaparken de kaliteli esprilerle de gülmekten kırıldık doğrusu.
Allah bol kazançlar versin...
Nasip olursa baharda da o aşıların tuttuğunu ve seranın yemyeşil halini bu başlığa ekleyeceğim...
http://www.ozyesilfidancilik.com
YENİ YALOVA YOLU
ÖZDİLEK TESİSLERİ ARKASI BURSA
TeL : (0224) 211 16 97
Bilgilerini de ekleyip, teşekkür edeyim :)
mahmut007
03-05-2007, 21:13
Sn.Selahattin YILMAZ
Acaba tekrar aynı yere gitme olanağınız oldu mu?
Gittiyseniz tutmuş aşı resimlerini koyabilirmisiniz.
Selahattin Yılmaz
03-05-2007, 22:15
Resimleri zaten çektim yayınlayacağım sadece yoğunluğumdan yerleştiremiyorum yarın yani cumaya vakit bulabilirsem yerleştiririm.
Selahattin Yılmaz
10-05-2007, 13:03
Ben gittikten sonra daha da düzene sokmuşlardı ama son hallerini çekemedim henüz şimdi üstünü açmış yani naylonları kaldırmışladır...
10486
orman adamı
16-05-2007, 13:13
arkadaşlar geçen sene yazın diktiğim cevizler,40 cm boyuna geldi,koltuk alma yöntemiyle boyları bazılarının biraz daha uzadı.Benim sorum ceviz aşı istermi.,aşılanmassa ne olur.,ceviz aşısının haziran ayında yapıldığını duydum,yani göz aşısının.Bildigim bir yerde çok kaliteli bir damızlık olabilecek,ceviz ağacı var,ondan bilezik göz aşısı yapmayı düşünüyorum.,
lerdemir
14-01-2008, 10:47
Sayın Selahattin YILMAZ,
Meyvesinin tadını çok beğenmiş olduğum bir ceviz ağacının meyvelerinden çimlendirip fide haline getirdim. 2.yılını sürmekte. Sanırım, fotoğrafta aşılanan fidelerin gövde kalınlığına da yakın durumda.
Meyveden türediklerinden dolayı, aynı lezzeti yakalamam için tekrar aynı anaç ağaçtan aşı kalemi alıp fideme bu aşı uygulamasını yapmalı mıyım, yoksa meyvesinden aynı genetik özellikte ağaç elde eder miyim, gerek yok mudur aşıya?
Bilahire fotoğrafını da eklerim fidemin. Gerçi çift gövdeli olarak sürmekte yaşamını; tam bonsailik bir şekilde aslında...
Tam olarak bi sey söyleyemem ama yetiştiği yerde bi sorun bi hastalık ve ya bir zararlı ile herhangi bir temas olmuyorsa herhalde aşılamaya gerrek yok derim
Selahattin Yılmaz
29-01-2008, 22:55
Sevgili Lerdemir, genelde ceviz yabancı döllenmeye müsaittir tohumdan istediğiniz bitkinin aynısı çıkmayabilir eğer illaki ben o cevizi istiyorum derseniz aşılatın bence.
mehmet.ç
03-02-2008, 21:08
hiç bir agacın tohumun dan aynı meyveyi alamazsın bu bir anactır. istediğin cesit için mutlaka asılaman gerekir . yeni üye
Ceviz ağaçları kendine döllenmenin yüksek olduğu bir meyvedir ancak yabancı döllenme de az miktarda da olsa olur. Cevizde homozigotluğa daha çok yaklaşılır.Cevizden alınan tohumlarla meydana gelen bitkiler büyük miktarda anne bireye benzer ancak ismine doğru fidan yetiştirmek istiyorsak mutlaka aşılama yapmalıyız. Aşılama bazı durumlarda meyvelerde erkenciliği sağladığı için de tercih edilir. Ama bir ağacınız varsa aşı yapmanıza da çok gerek yoktur diye düşünüyorum.
horsepower
12-02-2008, 09:13
verdiğiniz bilgiler ve özellikle resimler için teşekkürler
sativa66
14-02-2008, 17:05
selam,ben ayva ve napoleon kiraz ağacımı aşılamak istiyorum nasıl olur,bi bilgisi olan varmı ?
Sayın Selahhatin Yılmaz,bu siteyı buldugumdan beri cılgın gıbı tohum ekıyorum.Ceviz,kivi,kayısı,amasya elması,nar,ve feslegen fıdelerım var.daha doğrusu fide olma yolunda ılerlıyorlar.Birde bahceye ektığım aşılı cevız ve kokulu kara üzümüm var.Benım sıze sorum 10 gunluk cıkmış olan cevız fıdelerımı ne yapacagım. şimdi bır saksıdalar,ayrı bır yere mı almam gerekıyor,ne zaman almam lazım .Bahceye ne zaman ekılır .O kadar heyecanlıyım kı anlatamam. asla zarar gorsunler istemıyorum. Sabırsızlıkla verecegınız cevabı beklıyorum.Fidelerımın resımlerınıde koyacagım yakında.
Selahattin Yılmaz
18-03-2008, 14:21
Sevgili akay, bütün fidelerinizi hizalı olarak bahçenizin bir köşesine en kısa zamanda 25-30 cm aralıklarla dikin ve hemen sulayın, yaz ayları boyunca sulamaya devam edin ve sonbahara kadar fidan haline getirin. Sonbaharda yapraklarını sökerek esas yerlerine kök budamalarını yaptıktan sonra dikebilirsiniz.
sealam ayrıntılı olarak resimleyip bize aktardığınız için teşekkür eder
ayrıca bahçe sahibinede çok teşekkür ederim..
bu bilgi ve becerilerini başka bölgelere aktarmayı düşünseler iyi olur..marmara ikliminde yetişen tür cevizler iç anadoluda kışı atlatamıyorlar..yaz boyu 1-2 metre büyüyüp hersene soguk alıyorlar.. sadece gövde kalınlaşıyor..her sene yeni dallar oluşuyor..seneye ne dal ne meyve var..
buralarda böyle güzel fidan yetiştirme bahçelerinin şubelerini açsalar..buralara uygun fidanlar yetiştirip piyasada satsalar nasıl olur..bilgi paylaşım iyidir..rakipleri iç piyasada değil dış piyasada aramalı..iç piyasada bilği paylaşımına açık olmalı..
bazı firmalar.aşılamayı makina ile yaptığını bu meslekte yıllarını verenlere bile göstermediklerini duyup üzülmekteyim..
amatörce 50-60 ceviz fidanı yetiştirdim..6-7 yıllık,
geçen sene ikisine ilk kez yarma aşı yaptım tuttu.
bu sene ikisine daha yarma aşı yaptım..bekliyorum..
amatörce ya tutarsa diye..
hedefim daha çok ceviz fidanını kayseri develi ovasına kazandırmak..
cevizde birinciliği neden kaptıralım amerika veya irana çalışmalıyız..çok çok..
Selahattin Yılmaz
08-10-2008, 19:48
Muharrem Yavaş Üretimi 2008 yılı resmi
49120
Selahattin hocam bu nasıl bir bolluktur böyle gözlerime inanamıyorum. Bu çeşidin adı nedir biliyor musunuz? Hiç bu kadar badem ve cevizi aynı dalda görmemiştim. Bravo Muharrem YAVAŞ'a.
Selahattin Yılmaz
08-10-2008, 22:19
Badem çeşidini bilmiyorum ama ceviz chandler.
karaaslan50
18-10-2008, 20:09
Selahattin bey, bu cevizden aşılamak isterim, yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Selahattin Yılmaz
21-10-2008, 22:59
Şubatta size kalem göndermede yardımcı olabilirim.
meadowsons
23-10-2008, 19:42
Bahçemde ceviz ağaçları var ancak hiçbiride aşılı değil Selahattin beye bu çalışmasından dolayı teşekkür ederim Şimdi bu resimlere bakarak cevizlerimi aşılamayı planlıyorum...
muharrem bey ve ikinci resimlerdeki abileri tanıyorum benım calıstıgım fidanlıktan suraklı fıdan alış verısı yapıorlar merak edıyrodum sımdı görmüş oldum ::D:D
mustafa15
20-11-2008, 12:28
selahattin bey,bu aşıda tutma oranı nedir acaba?bursa şartlarında 2.ay da yapılmış,başka yerler için bu aşıyı yapma zamanı kriteri nedir?bitki hemem uyanmdan öncemi?birde aşı kalemleri önceden mi alınıyor?yoksa direk olarak ağaçtan alınıp aşımı yapılıyor?
karaaslan50
20-11-2008, 18:40
Selahattin bey, bu aşıyı bizim makasla yapsalar daha iyi netice alacakları kanatindeyim, sizce de doğrumu?
Selahattin Yılmaz
20-11-2008, 18:51
Bu gün akşam itibariyle Muharrem amcaya verilmek üzere damadı Seyfi beye bir adet aşı makası teslim ettim. Yarın verirsiniz dedim Muharrem amca uyuyamazmış duyarsa. Zaten bu makası arıyorlardı yinede bizim makası deneyecekler ve zaten hemen makasın kesim ve olabilirliliğini gözlemledi damat. Bu yıl aşılarında denemeye alacaklar, şu anda da Seyfi bey 2 adet sipariş verdi zaten, bu konuyla ilgili sizi arayacağım sevgili karaarslan50.
Bu arada ceviz aşıları kalem aşısı olarakta, bu makasla yapılsada aşı şubat mart aylarında yapılacaktır. Zaten aşının yapıldığı günlerde yayınlaşmıştım resimleri oradanda takip edebilirsiniz.
Cevize kalem aşı yapmak gerçekten çok emek isteyen bir iş.Ayrıca ceviz fidanı yetiştirmek gerçekten zor bir iştir.Cevize (t)göz aşı yapılsa verim alınabilir mi?.Tutma ihtimali nedir.Ya da (t)göz aşının tutma ihtimalini arttırmak için neler yapılabilir.Yardımcı olursanız sevinirim.
captaiin
29-01-2010, 00:13
Öz yeşil fidancılıktan Muharrem abiyi çok iyi tanırım.
Helal olsun size..
selahattin bey benim hobi bahçem var geçen sene bahçeme diktiğim birkaç ceviz fidanım var ama aşısız bunları aşılamak istiyorum ben de aşı kalemi istesem ! masraf neyse canınız sağolsun
Bu başlığıda yeni fark ettim, teşekkürler selahattin bey güzel bir başlık ve fotoğraflı aşı tarifi, ellerine sağlık çok güzel bir anlatım ve gerekli yerlerin fotoğrafları.
Anlıyamadığın hiç mi ceviz aşısı yapan yok paylaşım pek olmamış.
Sevgi Durul
21-05-2010, 09:21
Bu başlığıda yeni fark ettim, teşekkürler selahattin bey güzel bir başlık ve fotoğraflı aşı tarifi, ellerine sağlık çok güzel bir anlatım ve gerekli yerlerin fotoğrafları.
Anlıyamadığın hiç mi ceviz aşısı yapan yok paylaşım pek olmamış.
Bizim bahçede kendiliğinden çıkan cevizlerden birine yapılan aşı ve aşılı görüntüsü.
145891
kagakadir
15-09-2010, 14:33
Arkadaşlar herkese selamlar Forumda çok araştırdım çok şey öğrendim ama kafama takılan bişey var
Kayseri den yazıyorum ilk başta belirteyim. Bahçemde bulunan adi bir cins ceviz var yaklaşık 40 cm çapında gövdesi var bu ağaca çoban aşısı yaptım baharda ama tutmadı şimdi yani eylül ayında göz aşısı deneyeceğim nasıl yapıldığını az çok öğrendim netten sorum güzün yapılan göz aşısına bağlanan aşı bağı 15-20 gün sonra çıkarılır mı yoksa yaza kadar durmalı mı?
ikincisi ise çoban aşısı güzün yapılabilir mi?
son sorum aşı bağı yerine elektrik bandı kullanmamın bir zararı olur mu?
teşekkür ederim
aşı bağının özelliği hava aldırmayacak.olmalı göz aşısında naylon kauçuk bant veya muşamba ve hatta naylon kalın poşetlerin kesiminden de olabilir
ama bulamazsak olur her yerde aşı kauçuk bantı artık bulanbiliyor..kalem aşı zamanı kayseri de martın
son hafta sı ceviz için en uygun zaman oluyor denemelerim sonucu en başarılı oluna zaman kay
seri mevsimine göre olduğu anlamısımdır...
kagakadir
20-09-2010, 07:00
aşı bağının özelliği hava aldırmayacak.olmalı göz aşısında naylon kauçuk bant veya muşamba ve hatta naylon kalın poşetlerin kesiminden de olabilir
ama bulamazsak olur her yerde aşı kauçuk bantı artık bulanbiliyor..kalem aşı zamanı kayseri de martın
hafta sı ceviz için en uygun zaman oluyor denemelerim sonucu en başarılı oluna zaman kay
seri mevsimine göre olduğu anlamısımdır...
hocam cevabın için teşekkür ederim
peki güzün yapılan göz aşısında bu bağları 15-20 güne mi çıkaracağız yoksa kış boyu kalacak mı?
kandıralı
20-10-2010, 16:39
selam selahattin bey bahçemde 25 adet ceviz anacım var 60 cm boyunda chandler cevizi aşılatmak istiyorum bu konu hakkında bana yardımcı olursanız sevirim
Selahattin Yılmaz
20-10-2010, 18:41
Aşılama olayında bu başlığın ilk mesajlarında özyeşil Hizmet fidancılığın irtibat telefonları var onlar kış aylarında bu şekilde gerek çeşit değiştirme aşısı ve gerekse sizin gibi uıfak çaplı ceviz yetiştiricilerinin taleplerini toplayarak Mart-Nisan aylarında sırayla aşılarını yapıyorlar. Bursa da olsaydınız aşılarınızı ben yapabilirdim ancak maalesef uzaksınız bu iş daha programlı bir şekilde yapılmalı diye düşünüyorum.
Selahattin Yılmaz
20-10-2010, 18:45
Aeylül ayında göz aşısı deneyeceğim nasıl yapıldığını az çok öğrendim netten sorum güzün yapılan göz aşısına bağlanan aşı bağı 15-20 gün sonra çıkarılır mı yoksa yaza kadar durmalı mı?
ikincisi ise çoban aşısı güzün yapılabilir mi?
son sorum aşı bağı yerine elektrik bandı kullanmamın bir zararı olur mu?
teşekkür ederim
Genel mantık aşı yeri boğulmaya başladımı bağ çıkartılmalıdır aşı yerini gözlemelisiniz.
Çoban aşısı bir kalem aşısı yöntemidir ve memlekete göre şubat-mart-nisan aylarında yapılmalıdır göz niyetine yaparsanız o da çoban aşısı olmaz zaten.
Elektrik bandı kullanabilirsiniz biz blacklionmakas da oldukça iyi başarı elde ediyoruz yine bunu çıkartmada da esas boğmaya başlaması boğma yoksa bant kalabilir.
Selahattin Yılmaz
20-10-2010, 18:49
2010 Mart ayında babamın cevizlerinde yaptığım çeşit değiştirme aşıları ağaçlar 10 yaşından büyük. Ağaç 1-1,20 m den kesilmiş ve tepe noktasından çoban aşısı yöntemlerinden kabuk altı kalem aşısı yöntemi kullanılmıştır. Resimde sağdaki bir adet ağacın tutmadığı görülüyor o da ağustos ayında yama aşısı ile göz aşısı yapılarak çeşit değiştirme yapıldı.
176201
hocam cevabın için teşekkür ederim
peki güzün yapılan göz aşısında bu bağları 15-20 güne mi çıkaracağız yoksa kış boyu kalacak mı?
selamlar....tam sertleşmemiş veya göz uzamamış sa kışın soguk almasına karşı koruma görevide yapar.rüzgar alma durumuna görede ilave naylon sargı takviyesi de yapılabilir.erken yeşerme olmuş ve aşıdan çıkan dal renk ve kabuk olarak sertleşmiş ise gerek olmayabililir sargının kalmasına .kauçuk harici sargılar sıkacağı için sökülmelidir.kauçuk bağın esnemesi olduğu için sökmemek gereklidir.sadece söküp biraz gevşeterek sarmak koruyucu olmaktadır..
badem ve ceviz kalemin
den bende isterim martta mümkünse..
selamlar
49120
çok güzel bir çalışma
erdalduran10
24-10-2010, 02:07
Arkadaşlar, bizim 80 dönüm içanadoluda ankara haymana bölgesinde dağbaşında bir arazimiz var. Biz buraya buğday ekiyoruz ancak geliri çok düşük.bu yüzden badem ve ceviz yetiştiriciliği yapmak istiyorum.ancak asimetrik bilgiye sahibim.20 dekara 10 u ceviz 10 u badem düşünüyorum başlangıç olarak. Sizce buradaki buğday ekilmiş tarlaya ekim olur mu?
2. Si hangi aşamalardan geçmem gerek(ilk toprağın durumunumu analiz ettireceğim ve kime ettireceğim ve maliyeti ne kadardır).3.sü bana bu ekimin gübresiydi fidanıydı vb toplam maliyeti en fazla ne kadara nalolur.deneyimli kişilerden bunun cevabını bekliyorum.ayrıca bu maliyetleri ziratten veya başka bir bankadan kredi ile projelendirip uzun dönemli kredi imkanlarımız var mı(5 yıl hiç ödemeyip meyveleri aldıktan sonra ödemeye başlama gibi olanak mevcut mu)?yani kısaca bu kredi imkanı dışında artı olarak sermaye gerekiyor mu ve ne kadar gerekiyor? Cevap yazarsanız sevinirim.şimdiden allah razı olsun.bu arada resimlerde çok güzel.
dekar başına 8*8 m 15 ceviz sığar..dekar başı sanırım 250 tl sertifikflı fidan ekiminde 250 tl teşvik varmış oda fidan parası..
varolsayın
08-11-2010, 11:34
[QOTE=Selahattin Yılmaz;303169]Şubatta size kalem göndermede yardımcı olabilirim.[/QUOTE]U
varolsayın
08-11-2010, 11:41
bana kaman 1ve kaman5 aşı kalemi 25 şer adet ihtiyacım var nereden temin edebilir. yardımçı olur mu sunuz.
varolsayın
08-11-2010, 11:51
ceviz aşı kalemi chandler cinsi 25adet nereden temin edebilirim.
Selahattin Yılmaz
08-11-2010, 13:15
Yabancı çeşitler için kalem bulma imkanım var ancak Kaman türleri için Kaman'daki fidancılarla irtibat kurulmalıdır. Yabancı çeşitler içinse şubat sonu mart ayı gibi irtibat kurulmalıdır. Telefonum 0 544 *** ** ** kendinizi tanıtırsanız yardımcı olmaya çalışırım.
akif turhan
10-11-2010, 22:34
Sayın Selahattin bey, yazılarınız sürekli takip ediyorum. verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
bu başlık altında ceviz kalemi bulma konusunda yardımcı olabileceğinizi bir kaç yerde belirtmişsiniz.
ben de kendi çöğürlerime (chandler) aşı yapmak istiyorum.
bu konuda bana da yardımcı olursanız sevinirim.
ilginiz için teşekkür ederim, saygılarımla..
Fidanlık sahipleri profesyonelliğin meyvelerini toplamışlar.Umarım yeni başlayan bizler de bir gün böyle profesyonelce işler yapabiliriz :) Elektronik mühendisi olduğum halde toprakla uğraşmaktan çok büyük zevk alıyorum.
ceviz göz aşısı 2010 yılında yapılan
Göz aşısı yapılacak dalın uç kısmı kesilir en uçta bir adet yaprak bırakılır. dolaşımı sağlamak için bu gereklidir.tüm gözleri kesilerek körlenir. gözün yaprak sapı iyice göze zarar vermeyecek şekilde
tamamen kesilir.yine çift bıçakla göz alınır. çok çeşit göz var ceviz
de bunlardan bir tanesini seçmeli meyve gözü aşı yapılmalıdır.odun boyun göz erkek göz vb gözl+r alınıp aşı yapılmamalıdır...çift bıçakla dalda yer açılır. iki işlem
de aynı bıçak ile yapılacağı için alt ve üste boşluk kalma ihtimali yoktur sadece geriye yanlardaki boşluk lar boyuna kesim ile ayarlanır.1mm büyük boşluk olmamalıdır.
çıkarılan yama göz dalda kesilen yere boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilir. kauçuk bant ile iyice sarılmalı sadece göz dışarda nokta kadar kalana kadar sarılır sarmada abartılı olabilir tutmasına en büyük etken kabuk dokuları arası boşluk ve hava almamasıdır. 15-20 güne tutup tutmadığı belli olur tutunca aşı bağı sökülüp gevşetilip tekrar bağlanmalı aşı gözü harici büyüyenler temizlenmeli..büyüme büyük olunca rüzgar kırılmalarına karşı bağlanmalıdır.
sarılmış olan göz aşısı ve çift ağızlı aşı bıçağı
Yabancı çeşitler için kalem bulma imkanım var ancak Kaman türleri için Kaman'daki fidancılarla irtibat kurulmalıdır. Yabancı çeşitler içinse şubat sonu mart ayı gibi irtibat kurulmalıdır. Telefonum 0 544 345 63 59 kendinizi tanıtırsanız yardımcı olmaya çalışırım.
Hocam subat sonu mart başına sizi aramak üzere telefonuma not yazıyorum. kırmaz banada chandler vb türde aşı kalemi-gözü gönderebilir misiniz? saygılar...
Selahattin Yılmaz
06-12-2010, 23:00
Zamanı gelince aramanız yeterli. Şubat sonuna zaman vermemin nedeni o günlerde sık sık dışarıdaki havaların aşıya uygunluğunu konrol etmemizdir zira soğuk hava deposundan çıkan kalemlerin elinize geçer geçmez hemen aşı yapılması gerekiyor, o nedenle aşı zamanını yakalamamız çok önemli artan kalemleri tekrar soğuk hava deposuna alma şansınız yok maalesef, ilk fırsatta aşılama yapmanız gerekiyor.
Cevizde iba kullanarak fidan elde etmenin mümkünlüğü nedir. Deneme ve sonuç varmıdır. Kendi köyümdeki sertifika lı ve iyi sonuç veren ağaçlardan alınan çeliklerde denemek istiyorum.
Selahattin Yılmaz
07-12-2010, 14:34
Ceviz bırakın çelikle üretmeyi doku kültürü ile bile zor köklenebilen bir bitkidir. Sonuç olumsuz yani.
Teşekkürler.
Bu linkte konu ile alakalı bir makale vardır.
http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:SdYWWkOuLQEJ:tarimdergisi.yyu.edu.tr/say11(1)pdfler/51-54.pdf+Baz%C4%B1+Meyve+T%C3%BCrlerinde+Odun+%C3%87 eliklerinin+K%C3%B6klenmesi+%C3%9Czerine&hl=tr&gl=tr&pid=bl&srcid=ADGEESiB3mQAplIFYeywuRpeX5R8zv123MDPWIf_AiAu fCvA7-HVt_3HUHQFkkPbYuIhZYAtcEOeRBjc7L-eMldGPJ5tbCKoCHUkB1Q7wbryHJxyhMn-AMWV02-969kZcXidCzFrScLV&sig=AHIEtbSjeEHmku7kgck6U_FgjlGLQ15vYg
akif turhan
07-01-2011, 12:08
Sevgili Selahattin YILMAZ,
İlginiz ve yardımlarınız için bir kez daha teşekkür ederim.
sizden alacağım aşı kalemlerini Blacklion aşı makası yardımıyla kendi çöğürlerime aşılamaya karar verdim. Aşı zamanının gelmesini sabırsızlıkla bekliyorum.
İyi çalışmalar dilerim..
Yabancı çeşitler için kalem bulma imkanım var ancak Kaman türleri için Kaman'daki fidancılarla irtibat kurulmalıdır. Yabancı çeşitler içinse şubat sonu mart ayı gibi irtibat kurulmalıdır. Telefonum 0 544 345 63 59 kendinizi tanıtırsanız yardımcı olmaya çalışırım.
şubat sonu mümkünse bende aşı kalemi rica diyorum hoçam nyse maliyeti karşılarım ben ç.kale yeniceden vedat aşı makası siparişimide verdim nasi
p olursa bu yıl denemek isiyorum
Göz aşısı yapılacak dalın uç kısmı kesilir en uçta bir adet yaprak bırakılır. dolaşımı sağlamak için bu gereklidir.tüm gözleri kesilerek körlenir. gözün yaprak sapı iyice göze zarar vermeyecek şekilde
tamamen kesilir.yine çift bıçakla göz alınır. çok çeşit göz var ceviz
de bunlardan bir tanesini seçmeli meyve gözü aşı yapılmalıdır.odun boyun göz erkek göz vb gözl+r alınıp aşı yapılmamalıdır...çift bıçakla dalda yer açılır. iki işlem
de aynı bıçak ile yapılacağı için alt ve üste boşluk kalma ihtimali yoktur sadece geriye yanlardaki boşluk lar boyuna kesim ile ayarlanır.1mm büyük boşluk olmamalıdır.
çıkarılan yama göz dalda kesilen yere boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilir. kauçuk bant ile iyice sarılmalı sadece göz dışarda nokta kadar kalana kadar sarılır sarmada abartılı olabilir tutmasına en büyük etken kabuk dokuları arası boşluk ve hava almamasıdır. 15-20 güne tutup tutmadığı belli olur tutunca aşı bağı sökülüp gevşetilip tekrar bağlanmalı aşı gözü harici büyüyenler temizlenmeli..büyüme büyük olunca rüzgar kırılmalarına karşı bağlanmalıdır.
Cevizde meyve gözü aşılanır demişsiniz cevizdeki meyve,erkek,boyun gözleri hangileri? Fotoğraflarını eklerseniz hangi gözü aşılamamız gerekdiğini gösterirseniz daha bilgili olacağını düşünüyorum şimdiden cevabınız için teşekkürler.
Bilgisi olan arkadaşlar varsa fotoğraflarını forumda paylaşırlarsa görsel olaraktan daha verimili olacağını düşünüyorum.
ligustrum
04-02-2011, 19:05
Sayın Selahattin Yılmaz
Yaşlı (sekiz-on yaşlarında) cevizlerde çeşit değiştirme kalem aşısı ile,
Yaşlı (sekiz-on yaşlarında) erikte çeşit değiştirme kalem aşısı arasındaki işlemler farkı nedir.?
Şubat ayında birkaç deneme yapmak istiyorum.
Saygılar, sağlıklı günler dilerim.
yılmazabi
18-02-2011, 13:49
Ülkemizin batısından doğuya doğru gidildikçe aşı yapma peryotlarıda farkeder örneğin:iç anadoluda su yürüme zamanı mart ayının 2.haftasından sonradır.Kalemler bu devreden 15-20 gün öncesi alınarak buzdolabında kalem saklama tekniği uygulanmış vaziyette muhafaza edildikten sonra bile aşı için kullanılabilir.Ayrıca aşı zamanı geldiğinde de kalem ağaçtan alınır alınmaz uygulama yapılabilr
Cevizde meyve gözü aşılanır demişsiniz cevizdeki meyve,erkek,boyun gözleri hangileri? Fotoğraflarını eklerseniz hangi gözü aşılamamız gerekdiğini gösterirseniz daha bilgili olacağını düşünüyorum şimdiden cevabınız için teşekkürler.
Bilgisi olan arkadaşlar varsa fotoğraflarını forumda paylaşırlarsa görsel olaraktan daha verimili olacağını düşünüyorum.
Evet bu konuda bilgilerimiz eksik, bu eksikliği kapatacak resimler olsa çok iyi olur.
orion1988
14-04-2011, 17:43
Selamlar.Zonguldakta sahile 30 km. mesafede rakımı 70 (google-earth) sulama imkanı olan bahçeye ceviz dikmeyi düşünüyorum.Maraş 18 - Kaman 1 - Chandler türlerinden hangisini önerirsiniz. Teşekkürler.
orion1988
15-08-2011, 17:05
02-03/05/2011'de babamla yaptığımız ceviz çeşit değiştirme aşıları (70 Aşıdan 12 tanesi anca tuttu)
Edit: Bazıları 2010 yılında yapmış olduğumuz aşılardır.
orion1988
15-08-2011, 17:06
2 mayıs 2011 de yaptığım ceviz çeşit değiştirme aşıları
orion1988
15-08-2011, 17:08
ceviz çeşit değiştirme aşıları
orion1988
15-08-2011, 17:09
ceviz çeşit değiştirme aşıları-
orion1988
15-08-2011, 17:10
ceviz çeşit değiştirme aşıları,
orion1988
15-08-2011, 17:12
ceviz çeşit değiştirme aşıları,,
orion1988
15-08-2011, 17:13
ceviz çeşit değiştirme aşıları--
ligustrum
16-08-2011, 00:59
Yinede ellerinize sağlık. Seneye daha iyi sonuç alınır inşallah.
Maşallah, tutma oranı düşük ancak Denemiş ve az da olsa başarmış olmak bu işin öğrenildiğini tecrübeyle üstesinden kolayca gelineceğini gösterir bence.
Elinize sağlık.
orion1988
17-08-2011, 01:18
Ligustrum ' a ve h.ışık 'a yorum ve temennilerinden dolayı teşekkür ediyorum.İnşallah aşı tutma oranını yükseltme dilekleriyle . :)
Aşılarınızı buradaki gibi aşılayıp bırakıyorsanız tutma oranı düşer.
240858
Selahattin Yılmaz
17-08-2011, 09:52
2 mayıs 2011 de yaptığım ceviz çeşit değiştirme aşıları
Bazı anaçların ağladığını ve bu şekilde aşı yapıldığınmı gördüm. Başarısılığı yegane sebebi bu ağlama olayıdır. Anacı kestiğinizde ağlama oluyorsa ya ağlama kesilinceye kadar bekleyin (1 hafta 15 gün sürebilir) veya daha aşağıdan kabuğa çendik atarak ağlamayı aşağı transfer edin ve aşıyı öyle yapın başarı şansınız daha da artacaktır. Birde şubat ayında kalemlerinizi alın buzdolbının sebzeliğinde mart sonu mayıs başına kadar muhafaza edin havaların müsait olduğunda aşıyı yaparsanız hem don riskini atlatmış hemde başarı şansını artırmış olursunuz.
orion1988
19-08-2011, 00:46
Sayın Lilium , ne tavsiye edersiniz ?
orion1988
19-08-2011, 01:01
Sayın Selahattin Yılmaz , cevizler uyanıp yaprakları da çıktıkdan sonra , cevizleri kestim. Yaklaşık bir hafta ağlamalarını bekledim.Ancak bazı cevizlerde ağlama vardı bazılarında ise ağaç uyanmış olmasına rağmen ağlama yoktu .Yapmam gereken ağlama yapanları ağlama bitene kadar beklemek , ağaç uyanmış ve yaprakları çıkmaya başlamasına rağmen ağlamayanları da ağlamasını mı beklemek ? Aydınlatırsanız sevinirim. Aşı kalemlerini sizin dediğiniz gibi yaptım.
Selahattin bey Tavsiyeleriniz ve vermiş olduğunuz bilgiler yolumuzu aydınlatmakta. Bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekür ediyor devamını bekliyoruz. :o
orion1988
21-08-2011, 12:41
Bahar ayında yapmış olduğum kabuk altı kalem dut aşıları
orion1988
21-08-2011, 12:43
Bahar ayında yapmış olduğum kabuk altı kalem dut aşıları ,
orion1988
21-08-2011, 12:46
çekirdekden yetiştirdiğim manolya fidanları
ttuzunalp
12-09-2011, 16:15
Ceviz çeşitleri
Sayın Lilium , ne tavsiye edersiniz ?
245371
Şu şekilde toprakla etrafını doldurursanız kalemleri güneşten yanmasına ve serin tutacağından aşının tutma oranını artırır.
Ağustosun üçünde yaptığım göz aşıları bir karış oldu, cevizde göz aşının tutma oranı çok daha yüksek, yüz elli gözaşışı yaptım yedi sekiztene tutmayan var onlarda benim deneme hatalarım çok görpe gözlerden aldığım gözler tutmadı.
Bu yapmış olduğum göz aşılarında ağustos ayında inanmayacaksınız ama ceviz bile gösterdi, daha sonra döktü.:(
Selahattin Yılmaz
13-09-2011, 08:33
Chandler ya da Pedro gibi hibrid türler meyve gösterir.
Selehattin bey göndermiş olduğun fernettelerin üçü tuttu biri hayatla mücadele etmeye çalışıyor , inşallah oda toparlar. Vermiş olduğum zahmetten dolayı çok teşekkür derim.
Bu sene tohumdan yetiştirmeye çalıştığım cevizlerin yaprakları kararıp kuruyor. Biraz erken yaprak dökmeye başladı. Normal midir?
selahattin bey merhabalar ben muğladan yazıyorum üniversite yıllarımda arkadaşlarımdan bana tohumluk ceviz getirmelerini rica ettim onlar da getirdiler şimdi türkiyenin her yerinden fidanlarım var fakat onları daha iyi verim veren türler le aşılamak istiyorum. ceviz aşısı hangi aylarda yapılıyor bana bilgi verir misiniz? cevabınızı
obahar_48@hotmail.com adresine yazarsanız çok memnun kalırım hoşçakalın.
ligustrum
24-09-2011, 22:13
Sayın obahar; "Ceviz aşısı hangi aylarda yapılıyor" Sorunuzun cevabı bu konu başlığı içersinde geçmekte, Sayın Selahatti Yımaz Hoca 3. sayfa 83. mesajda ;
"..Birde şubat ayında kalemlerinizi alın buzdolbının sebzeliğinde mart sonu mayıs başına kadar muhafaza edin havaların müsait olduğunda aşıyı yaparsanız hem don riskini atlatmış hemde başarı şansını artırmış olursunuz." demiş.
Sayın lilium Ağustos ayının üçünde yaptığı göz aşılarının bir karış olduğunu belirtmiş.
Cevizlerinizin aşılama zamanına yöresel ve mevsimsel iklim şartları etki eder.
Sağlıklı günler dilerim.
Selahattin Yılmaz
24-09-2011, 22:42
Orhan hocam özel mesajla sorunuzun cevabını zaten vermiştim ama maile göndermek ya da özel bir muamele ile cevap vermeye ne vaktim var ne de böyle bir şeye uygun gözle bakıyorum, üzgünümki binlerce üyesim olan bir forumda herkese cevap vermeye kalksak hiç giremeyiz bile.
Sevgili ligustrumun mesajlarının altına imzamı atıyorum, ayrıca teşekkürde ediyorum.
idris şenol
20-11-2011, 07:08
selahaatin hocam merhaba ,muharrem yavaş hocam ı bende iyi tanırım ceviz fidanlarımız ondan alınmıştır:))
yaklaşık yedi yıl önce deyerli hocamız sn YAŞAR AKÇA sayesine kendisyle tanıştım
geçen hafta kendisini bir yakınım ceviz fidanı almak için ardığımda nisan ayına ançak gün verebildi
birde selahaatin hocam: fernor ceviz fidanı hakkında bilginiz varmı?
yeni nesil 9*4(yanlışım varsa düzeltin lütfen)fidan dikimi nedir?hangi türler uygundur
teşekkür ederim :))
Deveci Armudu
15-01-2012, 13:15
Sayın Erdal bey,
anladığım kadarıyla arazinin sulanması zor. Benim size tavsiyem
fidan olarak değil de, tohumdan bahçe kurmanız. Öbür türlü çok masrafa girersiniz.Ayrıca yetişmemiş bahçenin de karı hesaplanmaz. Sulamanın zor olduğu bölgeler için tohumdan kurulan bahçelerin avantajı çok büyüktür. Çünkü ceviz kazık kök olduğu için, tohumun kökü kısa zamanda toprak altındaki rutubetli bölgeye ulaşmakta ve bitkinin su ihtiyacı büyük oranda karşılanmaktadır. Bu konu üzerinde durmanızı tavsiye ederim. Ararsanız detaylar hakkında da bilgi verebilirim. Selamlarç
Selahattin Yılmaz
15-01-2012, 22:22
....fernor ceviz fidanı hakkında bilginiz varmı?
yeni nesil 9*4(yanlışım varsa düzeltin lütfen)fidan dikimi nedir?hangi türler uygundur
teşekkür ederim :))
Fernor'da Fransız çeşitlerinden bir tanesi, Chandler'e çok benzeyen hatta daha iyi verime sahip,yüksek rakımda ve yüksek nem olan yerlerde iyi performansından dolayı tercih ediliyor. Ancak bazı yerlerde geç uyanmasından dolayı hasat geciktiğinden sonbaharın erken donlarından etkilenebiliyor. Özellikle Chandler'in yetişemediği yerler için tercih ediliyor.
yalıçapkını
16-01-2012, 12:04
Başta Selahattin Hocamız olmak üzere ceviz konusunda tecrübeli arkadaşlar; Tohumdan ekip yerinde aşılama yapmak mı?
Aşılı fidanı alıp ekmek mi? daha avantajlı,(ben sadece ağacın kök ve genel gelişimi açısından soruyorum..)
ttuzunalp
09-03-2012, 10:05
Merhaba Arkadaşlar;
Yarın İstanbulda yaklaşık 50 yaşlarında bir ceviz ağacına aşı yapacağım.
Kalemleri bugün alacağım balkonda saklayıp yarın aşılayacağım ilk denemem olacak.
Düşüncem şu tüm aşı çeşitlerini deneyeceğim sizden ricam ise sizce bu mevsimde ve istanbul şartlarında hangi aşı çeşitlerinin tutma olasılığı fazladır ona göre o aşıya yoğunlaşacağım yardımlarınızı rica edeceğim saygılarımla.
Selahattin Yılmaz
09-03-2012, 14:51
Kalemlari alınız ve buzdolabının sebzeliğinde poşet içerisinde saklayınız. Aşıyı ise Nisan ayının 15 inden sonra yapınız( acemiler için ve sadece ceviz için geçerli normal aşı yapma süresi mart 15-Nisan sonudur). Aşı kalemini aşıladıktan sonra nem kaybetmemesi için mumlayınız veya parafilm sarınız, ben aşı yaptığım dönemde vazelini bol olan bir aşı macunu kullandım, siz sadece vazelinde kullanarak kalemi ve aşı yerini kaplayabilirsiniz. Benim yaptığım aşıda kalemi iki küçük tel çivi tutuyordu. Aşı tuttu ancak işyerindeki meraklılar sonradan bu aşıyı kırdılar.
273083
273084
273085
https://www.facebook.com/groups/bitkidostu/
cevizde aşıda soğuktan korumak için nasıl bir yöntem uygulayabiliriz.aşı kalemlerini nasıl suyu çekilmeden canlı muhafaza edip nisan ortası gibi aşılayabiliriz.
deneyimi olanlar paylaşırsa memnunu olurum.mart son haftası yapılan aşıları soğuk alıyor. iç anadoluda 1050 metre yükseklikte kalem aşıda başarı oranının nasıl artırırız.nisanın ilk haftası cevizler yapraklamaya başlıyor.
karaaslan50
21-03-2012, 14:27
Sayın cevizci, kalemleri ıslak bir bezle sarın poşet veya naylon torbaya koyarak ağzını bağlayın ve buzdolabında muhafaza edin.
selahattin bey merhaba ceviz chandler kaleminden gönderirseniz bende isterim
metinata
21-03-2012, 21:54
kendiliğinden çıkmış ( karga yadada saksagan dikimi) ceviz fidanları var onları iyi bir cins ile aşılamak istiyorum
kalem gönderebilecek varmı
ahmetshur
06-04-2012, 17:44
kendiliğinden çıkmış ( karga yadada saksagan dikimi) ceviz fidanları var onları iyi bir cins ile aşılamak istiyorum
kalem gönderebilecek varmı
Sayın metinata ben çok aradım da bir türlü bulamadım. ama sizin şansınız daha iyi olabilir.
size bol şans dilemekten başka bir şey diyemiyorum...
Elimde iki bin beş yüz aşı kalemi mevcut telep edenlere gönderebilirim.
Sayın Lilium merhaba
Chandler ve Pedro demişsiniz, bizim memleket için (Eskişehir) geç ve erken donlar nedeniyle pek randıman alınamıyacağı söyleniyor. Acaba elinizde Fernor aşısı bulunma şansı var mı?
Sayın Lilium,
Her iki çeşitten 15 er adet allabilirmiyim,adresi özel mesajla bildiriyorum.
Paylaşımmınız için teşekkürler
Arkadaşlar taleplerinizi özel mesajla bildiriniz, başlığı satış başlığına çevirmeyelim.
sayın lilium acaba ağustos ayında yapacağım durgun göz aşısı için sizden kalemtemin edebilmem mümkünmü?
esenboğa
10-04-2012, 19:56
Selamlar,
Ankarada yapmak niyetinde olduğum bahçe için bir tanıdık bugün 2 ceviz aldım.
Bu cevizler zannedersem aşılı değil, bu şekilde dikersem çok verim alamamam söz konusu olabilir mi ? İlle de aşılamalımıyım ?
Sayın lilium, aşı kalemi dağıtım talebiniz için teşekür ederim. geçen sene ektiğim cevizler henüz 1 yıllıklar ve kalemden ince oldukları için sanırım aşıya uygun değiller. Seneye aşı kalemi bulunma ihtimali varsa o zaman talepte bulunabilirmiyim.
Saygılar.
limon_sever
16-04-2012, 12:09
Dün akşam üzeri babamla yaptığımız aşılar.
Büyük ağaçta ağlama pek olmadı. Daha doğrusu ben unuttum. Direkt aşıları yaptık. Aşının etrafını poşet ve iple sardık. Üstünü toprakla örtüp suladım. İnşallah tutar :(
283578
Küçük fidanda ise dilcikli aşı yaptık. Aşı yerini poşetle sarıp iple bağladık. Üstünü toprakla örtüp suladım.
283579
Sayın cevizci, kalemleri ıslak bir bezle sarın poşet veya naylon torbaya koyarak ağzını bağlayın ve buzdolabında muhafaza edin.
teşekkürler hocam.
http://www.agaclar.net/forum/members/52368-sdurul.htm
Yeşil tozlayıcı gözlerin oluştuğu püskül çıkaran gözler erkek gözdür.
Aşı yaparken göz aşısında kullanılmamalıdır.dal sürgünü vermez.yüzeyi açmadan tırtıklı pürüzlü olur.
Yarma kalem aşısında da mümkün olduğunca az olan kalem şeçilmelidir
Başta Selahattin Hocamız olmak üzere ceviz konusunda tecrübeli arkadaşlar; Tohumdan ekip yerinde aşılama yapmak mı?
Aşılı fidanı alıp ekmek mi? daha avantajlı,(ben sadece ağacın kök ve genel gelişimi açısından soruyorum..)
sayın yalıçapkını nın sorusuna cevap verecek kimse yok mu
sayın yalıçapkını nın sorusuna cevap verecek kimse yok mu
Ağaçın gelişiminde hiç bir fark göremiyorum.
Tohumdan ekip yerinde aşılama yapmak la Aşılı fidanı alıp ekmenin arasında iki yıl gibi bir fark oluşur, bu fark önemli değilse tohumdan ekim yapılabilir, Tabii daha sonra aşı tuttuydu dutmadıydı gibi yıl kaybetmelerini de göze almak gerekir.
sayın lilium fidan alırken tüplü mü açık köklü mü tercih etmeliyim birde bahçenizde fernor varmı verim açısından chandler veya pedroyla kıyaslıyabilirmisiniz
Batuhan Bora
10-10-2012, 19:14
Bu mevsimde ceviz aşısı yapılırmı. Ceviz aşısı zamanı hakkında bir bilgim yok. Mersin'deyim ve havalar kasım ayına kadar iyi gider diye düşünüyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
sayın lilium fidan alırken tüplü mü açık köklü mü tercih etmeliyim birde bahçenizde fernor varmı verim açısından chandler veya pedroyla kıyaslıyabilirmisiniz
Mesajınızı geç gördüm özür dilerim.
Bahçemde fernor yok, kıyaslama yapamayacağım ama fernorda verimli bir çeşit olarak biliyorum, rakımı yüksek yerlere öneriyorlar.
"fidan alırken tüplü mü açık köklü mü tercih etmeliyim"
Bu sizin tercihiniz benim için ikisi de aynı,
Açık köklüyü sonbaharda ya da ilk baharda ekebilirsiniz, tüplüyü her zaman ekebilirsiniz.
İkiside ilk yıl tutma açısından özen ve dikkat ister,
Bu mevsimde ceviz aşısı yapılırmı. Ceviz aşısı zamanı hakkında bir bilgim yok. Mersin'deyim ve havalar kasım ayına kadar iyi gider diye düşünüyorum.
Göz aşısı ağustosta yapılır fakat kasıma kadar havalar iyi gidiyorsa ve Ağaç yani alacağınız gözler kabuk veriyorsa durgun göz aşısı yapabilirsin.
Sevgi Durul
11-10-2012, 17:04
Cevize Şubat'ta yapılan kalem aşısının gelişimi.
338175
MUSTAFA DRAGET
22-02-2013, 22:13
elimde iki bin beş yüz aşı kalemi mevcut telep edenlere gönderebilirim.
siteyi iki yıldır takip ederim özellikle de ceviz aşılama kısmını benim mersinin 1500 metre yüksekte köyüm var beğenmediğim 10 kadar cevizlerim var yaşları 8 civarında nasıl aşı vurmalıyım yardımcı olursanız sevinirim forumada uzun süredir yazı yazılmamış yazmış olayım şimdiden teşekür ederim.
Şu günler aşı için uygun günler, rakımınız yüksek mart ayını beklerseniz iyi olur, Şurada (http://http://www.agaclar.net/forum/ceviz/26755.htm) bahsettiğim çivili aşıyı uygulayabilirsiniz.
MUSTAFA DRAGET
25-02-2013, 21:10
Şu günler aşı için uygun günler, rakımınız yüksek mart ayını beklerseniz iyi olur, Şurada (http://http://www.agaclar.net/forum/ceviz/26755.htm) bahsettiğim çivili aşıyı uygulayabilirsiniz.
İlgini için teşekür ederim birkaç sorum olacak onuda cevaplarsanız ayrıcı memnun kalırım. birincisi şubatın 15 inde ağacı kestim su yürümüştü mart ayında acı suyu daha fazla yürümüş olacak onu nasıl halledecez. ikincisi bu yüksekliğe uygun verimi ii olan hangi cins aşı yapmalıyız. aşı çubuğu konusunda yardımcı olabilirmisiniz teşekür ederim.
Kestiyseniz suyu akmıştır, martta tekrar akmaz, aşı yaparken tekrar 5 ila 10 cm arası kesip aşılanacak.
Mersinin kışı çok sert geçmiyor diye biliyorum, en iyisini siz bilirsiniz, 1500 rakımlara daha çok fernor öneriliyor, bende chandler kalemi var az bir Miktar kaldı uygun görürseniz gönderebilirim.
orion1988
10-04-2013, 23:28
Mustafa KÖROĞLU ile yaptığımız 09.03.2013 / 13.03.2013 tarihleri arasında ki ceviz kalem aşıları
orion1988
10-04-2013, 23:30
Mustafa KÖROĞLU ile yaptığımız 09.03.2013 / 13.03.2013 tarihleri arasında ki ceviz kalem aşıları
orion1988
10-04-2013, 23:31
devamı
orion1988
10-04-2013, 23:33
devamı..
orion1988
10-04-2013, 23:39
devamı....
CEVİZDE YONGA GÖZ aşısı nasıl ne zaman yapılır
bilgisi olanlar yardımcı olursa mennun olurum..denemeler yaptım başarı sağlayamadım
iç anadolu bölgesinde mart 15 gibi denedim uyanan mayıs 1 oldu hala yok
orion1988
22-05-2013, 21:28
Mustafa Köroğlu ile yaptığımız kalem aşıları
orion1988
22-05-2013, 21:29
Mustafa Köroğlu ile yaptığımız kalem aşıları_2
orion1988
22-05-2013, 21:30
Mustafa Köroğlu ile yaptığımız kalem aşıları_3
orion1988
22-05-2013, 21:31
diktiğim ceviz fidanları
orion1988
22-05-2013, 21:32
diktiğim ceviz fidanları_2
orion1988
22-05-2013, 21:33
fidan
orion1988
22-05-2013, 21:34
fidan-
orion1988
22-05-2013, 21:35
fidan
orion1988
22-05-2013, 21:36
----
orion1988
28-07-2013, 14:05
1--
orion1988
28-07-2013, 14:08
2--
orion1988
28-07-2013, 14:10
4--
orion1988
28-07-2013, 14:11
5--
orion1988
28-07-2013, 14:12
6--
mustit463
30-07-2013, 10:20
Aşılı ve sertifikalı ceviz fidanı (http://www.cevizfidanifiyatlari.com) fiyatları ve ceviz çeşitleri.
Aşılı ve sertifikalı ceviz fidanı (http://www.emirfidancilik.net) fiyatları ve ceviz çeşitleri.
ekrem_63
10-12-2013, 13:53
Köyümdeki Bahçede tohumdan ekilme büyük ağaç cevizler var,Bunları cins değiştirme usulü ile aşılamak istiyorum.Chandler cinsi ceviz aşı kalemlerini temin etmek istiyorum bu konuda bana yardımcı olacak arkadaş varmı.Aşı kalemleri için kargo ücretini karşılarım.Afyon-Dazkırı-Kızılören köyünde'ki cevizlerimizi cins değiştirme aşısı yapmak için.Yardımcı olacak arkadaşlar mesaj atabilir saygılar sunuyorum.
Selahattin Yılmaz
09-02-2015, 15:44
Arkadaşlar agaclar.net ten başka facebookta iştigal ettiği aşı gurubu linki (https://www.facebook.com/groups/bitkidostu/)
sedatkso
18-02-2015, 23:20
arkadaşlar kasım ayında dikmiş olduğum 300 adet chandler ceviz fidanını mart sonunda budayacagım. fidanlar ortalama 2 m cıvarı ben bunları 4-5 göz üzerinden budayacagım. fidanları FÜPAŞ fidancılıktan temin ettim. aşı kalemi ihtiyacı olan varsa bana özelden yazabilir.yer ankara-çubuk isteyen bahçeye de gelebilir saygılar
sedatkso
20-02-2015, 17:59
bana özelden msj atan arkadaşlar ben budamayı mart 27 sinde yapacagım ve 1 gun sonrada kargoya verecegım fakat benden 5-10 adet isteyenler oluyor benim pek zamanım yok iznim 2 gün parca parca gonderemem en az 50 adet gonderebılırım.agaçlar pişkin ve güzel..saygılar
orion1988
03-05-2015, 02:54
Mart/Nisan aylarında yapmış olduğum ceviz çeşit değiştirme aşıları
orion1988
03-05-2015, 02:55
Mart/Nisan aylarında yapmış olduğum ceviz çeşit değiştirme aşıları-
karatren67
04-05-2015, 20:00
Sayın orion1988.İyi akşamlar.Bende Zonguldaklıyım. Acaba Zonguldak'ın neresindensiniz?
orion1988
04-05-2015, 20:51
Sayın karatel Çaycuma ' lıyım.
karakuzu_m
09-05-2015, 14:42
Biz de bu yıl ilk defa çeşit değiştirme aşılarını yaptık. Umarım emeklerimizin karşılığını alırız. Fotoğraflarını paylaşacağım. Saygılar.
karakuzu_m
09-05-2015, 22:16
Ağlaması durmamış ağaca yaptığımız kalem aşısı. Diğer bütün kalemlere göre gür ve hızı patladı. Umarım sonradan kurumaz.
karakuzu_m
09-05-2015, 22:24
Bu da dilcikli aşılarım. Sağ alt taraftaki kırmızımsı patlama yaptı diğeri ise aşıyı yaptıktan 1 hafta sonra patladı. Hızlı gelişim göstermiyor. Tutmadığını düşünüyorum.
cevizcibir
13-05-2015, 15:18
49120
çok güzel çeşit bahçemde olmasını isterim
CEVİZDE YONGA GÖZ aşısı nasıl ne zaman yapılır
bilgisi olanlar yardımcı olursa mennun olurum..denemeler yaptım başarı sağlayamadım
iç anadolu bölgesinde mart 15 gibi denedim uyanan mayıs 1 oldu hala yok
245371
Ağustosun üçünde yaptığım göz aşıları bir karış oldu, cevizde göz aşının tutma oranı çok daha yüksek, yüz elli gözaşışı yaptım yedi sekiztene tutmayan var onlarda benim deneme hatalarım çok görpe gözlerden aldığım gözler tutmadı.
ağustosta yapılan göz aşısı kaç santim uzarki..ağustos biter 15-20 günde açsa eylül 30 gün büyüse 5-6 santim kışı nasıl geçirir.erken ve geç dondan etkilenmezmi bilgi verirseniz mennun olurum..
Bahçemizde 20 yıldan fazla bir ceviz ağacı var daha önce kuruduğu için aşının altından kesilmiş ağaç şuan bahçenin yarısını kaplayacak kadar büyük ama maalesef ceviz tutmuyor. Bu ağaca aşı yapılır mı? Yapılırsa ne tür aşı yapılması gerekiyor deneyimli arkadaşların bilgilendirmesini rica ediyorum.
ağustosta yapılan göz aşısı kaç santim uzarki..ağustos biter 15-20 günde açsa eylül 30 gün büyüse 5-6 santim kışı nasıl geçirir.erken ve geç dondan etkilenmezmi bilgi verirseniz mennun olurum..
Şurada biraz daha ayrıntılı anlatmışım bir bakın takıldığınız yerleri sorabilirsiniz.
Vadideki cennet: Ceviz göz aşısı (http://vadidekicennet.blogspot.com.tr/2014/08/ceviz-goz-ass.html?showComment=1407854982347#c49863745322264 3301)
ceviz kalemi geç açan yerel çeşit ceviz ağaçından alınarak
aşılama mart ayının ortasında aynı gün kalem alınıp 5-10 dakika sonra aşılama yapıldı. toprakla sarıldı..üzerinden -5-10 arası dört beş defa soğuk olmasına rağmen gözlerde sıkıntı olmadan açtı..
kalemler uçlardan kesilmesine ragmen üzerinde ceviz leri de olduğuna göre yan dallardan da ceviz veren çesit.30 mart 2104 yılındaki -10 derece soğuktan etkilenmeyen o yıl ceviz veren tek ceviz çeşiti..
555143
555144
15 mart 2017 tarihinde yaptığım yarma ve kabuk aşılarımı(ceviz) ip, elektrik bantı,üzerine çamur ve en üste naylon sararak gerçekleştirdim.Forumda takip ettiğim kadarıyla aşı yapılış teknikleri olarak çeşitli uygulamalar var.Benim sorum tutan kalem aşılarımıza bağlamış olduğumuz ip veya bant, aşı yerini boğar mı? Burada bazısı 1 ay sonra, bazısı 2 ay sonra bant veya ipi çözün yazmış,bazısı 1 sene bağlı kalsın yazmış.Bu konuda açıklayıcı bilgi veren olursa sevinirim.Tutan aşılarımızı ipleri, bantı erken veya geç çözerek kaybetmeyelim saygılar.
coskunsarıkaya
10-04-2017, 17:35
Ercan bey, 15 martta yapılan aşılar 1 ay dolmadan tuttuğu belli olmaz.Yarma aşıda pamuklu ip 10-15 cm alttan yapılır fazla yarılma olmasın diye böyle ipi çözmeyiniz kendisi atar.Naylon poşetleri haziran 15-20 gibi çıkarabilirsiniz.Kallus oluşum yerleri güneşe hassas olduğu için bir müddet gölgelik bez veya bir tutam ot koyabilirsiniz, bantları da bu tarihte çözebilirsiniz.Tutan aşıları gövdeye sağlam çıta veya uzun dal parçası sabitleyerek bağlamayı ihmal etmeyin aksi halde rüzgar kırar emekleriniz heba olabilir.Kolay gelsin iyi akşamlar.
Çoşkun bey verdiğiniz açıklayıcı bilgiler için çok teşekkür ederim.Ben aşılarımı naylon ip üzerine elektrik bantı sararak yaptım.Buradaki yanlışım naylon ip kullanmak oldu o yüzden keser veya boğar diye endişeleniyorum.Baktığım zaman kalemler gayet iyi ve gözler epey kabarmış.Şu an sökme işlemleri için erken olduğunu biliyorum ama ne zaman sökmemiz gerektiğini şimdiden öğrenmek istedim tekrar teşekkür ederim.
coskunsarıkaya
11-04-2017, 18:37
Ercan bey,aşı sürgünleri 15-20 cm olduğunda takriben mayısın ilk haftası gibi aşıların ters istikametinde bıçak yardımı ile elektrik bantı ve naylon ipi kesiniz,sargıyı çıkarmayın tekrar sıkmadan bant sarabilirsiniz kolay gelsin iyi akşamlar
Aynı yöntemle yaptığım kiraz ve erik aşılarım tuttu gibi görünüyorlar onları 10 gün önce yapmıştım.Aynen dediğiniz gibi yapıcam coşkun bey daha sonrada umarım kaynayıp büyürler kırılmaması için uzun çıtalara bağlıycam.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.