Bağlan

View Full Version : Sagol / Erguvan-cercis occidentalis (Havai Köklendirme)




sagol
09-04-2013, 21:13
Bu Çalışma deneme amaçlıdır, arada dal varsa ana dalda ardarda 2 havai köklendirme mümkün mü diye denenmektedir.
Bu deneme 2 yıl 2 ay sonra olumlu sonuçlanmıştır..


Erguvanı da seviyorum(sevmediğin ağaç yok mu diye sormayın lütfen!!!).
Köklendirdiğim ince erguvanları biri hariç hediye ettim.
Bahçede 2 çeşit erguvanım var.
1- Çalı tipi (önce yapraklanıp sonra çiçekleniyor, dal yapısı bonsaiye daha uygun ama yaprakları azaltılarak çiçeklerin görünümünü artırmak daha iyi oluyor)
2- Normal tip (önce çiçeklenip sonra yapraklanıyor, çiçek görüntüsü muhteşem ama dal yapısı çirkin)

Çalı tipi erguvan sert bir ağaç o nedenle 6 cm çaplı ağaçda köklenme süresi 1 yılı geçebilir.
Bu erguvanı budamaya geçen yıl başlamıştım.
Bu denemede çalı tipi erguvandan havai köklendirme planlıyorum. Aynı ana dal üzerinde ardarda 2 havai köklendirme başlattım. Normalde arada dal yoksa 2. havai köklendirme başarılı olmuyor. Bu örnekte arada dallar olduğu için havai köklendirme yapılabilir diye düşünüyorum ama yanılıyor da olabilirim. Uzun süredir zihnimi meşgul eden bu denemeyi de başlatmaya karar verdim.
Bu deneyde 2. bir sorun var üstteki havai köklendirmede bir tarafta sadece 4 cmlik bir mesafe var.




bonsaicimali
19-04-2013, 23:33
gerçekten güzel olcak

badrobot
20-04-2013, 07:52
sn.sagol. üst kısımdaki oluşum çok güzel. umarım köklendirme başarılı olur.
benim erguvanda sevmediğim tek şey dal yapısı. dallanma ana gövdenin sadece iki tarafından, sağından ve solundan çıkmakta. bu durum erguvanda bonsai tasarımında sıkıntı yaratmakta. geçen yıl formal upright olaraka başladığım adayımı sırf bu nedenle broom style dönmek durumunda kaldım.

sagol
20-04-2013, 08:05
Sayın Badrobot,

Çalı tipi erguvanda dal yapısı bonsaiye uygun ama kalın aday bulmak zor. Bu erguvanı bahçeye dikdiğimde incecik bir fidandı, toprakta çok çabuk gelişiyor.

İyi çalışmalar dilerim...

sagol
16-06-2015, 12:05
2 yıl 2 ay sonunda iki köklenme de başarılı oldu. Böylece aynı gövde üzerinde arka arkaya iki kalın dalda köklendirme denemem başarıyla sonuçlandı. Literatüre göre ana dalda birden fazla köklendirme olmaz deniliyor ama arada dal varsa sorun olmadı. Köklendirme başlatıldıldıktan sonra da iki köklendirme arasından sürgün gelirse başarı olasılığı yüksek ama ikisi arasında dal veya sürgün yoksa denemelerim başarısızlıkla sonuçlandı(üstteki köklendirmeden itibaren tepeye doğru kuruyor).

Bu ağacın köklenmesini ilkbaharda açmam gerekirmiş ama kontrol etmemiştim, bu sefer kontrol etme nedenim ise uzaktan farkettiğim tohumlardı. Ağaçta iki köklenme vardı ve bir de en alttaki kısım. Köklenen kısımlarda yüzlerce tohum keseciği oluştuğu halde en alttaki kısımda hiç tohum göremeyince naylonlarını açıp kontrol ettim ve köklendiklerini gördüm. Köklenme bitmiş üstteki yaprakları besleyemez hale gelmiş o nedenle öleceğini zannederek türünü devam ettirebilmek için inanılmaz derecede tohum üretmiş.

En üstteki:

559571

Ortadaki

559572

Tohumlar

559573

sagol
23-03-2016, 12:32
Havai köklendirmelerimden biri birkaç dalını kuruttu ama bu sapasağlam devam ediyor, ilkbaharla birlikte canlanmaya başladı.

Gövde çapı 10 cm kadar.

sagol
14-04-2016, 22:11
Nisan 2016 görseli