c.cakir
08-04-2013, 19:44
Bugün kompost bölümünde gezinirken evsel atıklar konusuna gelince merak edip buzdolabımızda neler çürümüştür ki diye buzdolabına baktım. (Not: Üniversite öğrencisiyim ve pek üşengeç arkadaşlarımla beraber evde yaşıyoruz.) Heves edip pazardan alınan meyveler olsun , sebzeler olsun , yapılıp bozulmasın diye buzdolabına konuşlmuş ve orada bozulmuş yemekler olsun birçok gübreyi evimde buldum sanırım :). Ama aklıma bir fikir de geldi bu sayede.
Faydalarını bilenler bilir. Peyniraltı suyu kalsiyum ve protein deposudur. Spora ilgim fazla olduğundan proteinlerin de peyniraltı suyu ilaveli olduğunu biliyorum. Kimyasal içeriğini incelediğimde ise şu değerlere rastladım.
Bileşimi Miktarı
Kurumadde (%) 3.6955
Su (%) 96.3046
Yağ (%) 0.1
Yağsız Kurumadde (%) 3.5955
Asitlik (%) 0.334
pH (%) 5.10
Protein (%) 0.880
Kül (%) 0.469
Laktoz (%) 3.60
N (%) 0.137
P (ppm) 36.3
Fe (ppm) 0.820
Zn (ppm) 4.316
Mn (ppm) 0.70
Mg (ppm) 41.75
K (ppm) 948.5
Ca (ppm) 280.45
Na (ppm) 233.81
Ph ın asidiğe yönelik olmasının bitkiyi kurutması tehlikesi olduğundan ph dengeleyici olarak solucan gübresi ile (piyasada satılan tozumsu ya da toprakımsı solucan gübresiyle) karıştırıldığında tamamiyle nötr verimli bir gübre olacağını düşünüyorum.
Solucan gübresinin bir diğer özelliği absorbasiyondur. Yani peynir altı suyu ile karışınca içerisine emecek. Bu nedenle peyniraltı suyunu bir şişeye doldurup üzerine 1 avuç solucan gübresi atıp salınım için gerekli süre bekleyip (yarım saat kadar. Ara ara çalkalayarak.) toprağa döktüğümüzde sonuç alınabileceğini düşünüyorum. Ayrıca forumda bir üyenin bitkiye nasıl kalsiyum takviyesi yapacağız sorusuna (okadar çok yazı okudum ki kimin nerede sorduğunu hatırlayamıyorum.) da piyasadaki hazır kalsiyum tabletlerine alternatif bir çözüm olacağını düşünüyorum.
ÖNCELİKLE BELİRTMELİYİM Kİ BUNU HENÜZ DENEMEDİM VE YAN ETKİLERİNİ ZARARLARINI GÖZLEMLEMEDİM BU YÜZDEN DENEK BİTKİ ÜZERİNDE TEST ETMENİZİ ÖNERİRİM.
Forumun bu bölümünün kendi solucan gübremizi üretmeye dayalı olduğunu biliyorum. Benim önerim sadece üretilen gübrenin etkenliğini artırmaya yönelik bir düşüncedir.
- Yan etki olabilecek unsurlar:
Zararlı olabileceğini düşündüğüm bir unsur da peynir altı suyunun süzülmeden dökülmesi halinde parçacıkların yüzeyde kalıp zararlı bakterilere ev sahipliği yapması.
Bir diğer çekindiğim konu ise solucan gübresinin asitliği yeterinde nötürleştirip nötürleştiremeyeceği konusu. Bu durumda bitkinin köklerini yakabilir , bitkinin kurumasına neden olabilirsiniz.
En geç perşembe günü karışımımı hazırlayıp denek bir bitkimin üzerinde uygulayacağım ve gerekirse hafta hafta bile olsa size resimleri paylaşacağım. Herhangi bir kötü durumda sorunun ne olduğunu anlamaya çalışıp nasıl düzeltileceği konusunda da sizden yardım isteyeceğim.
Forumda arama yaptım ancak peyniraltı suyunun kullanımına rastlamadım. Daha önce deneyen , kullanan olduysa affola.
Siz değerli üstadlarımında bu karışım hakkındaki fikirlerini almak isterim.
Son bir soru olarak ; NPK değerleri çok dengesiz gözüküyor bunun ne gibi zararları olacağı konusunda da size danışmak isterim.
Faydalarını bilenler bilir. Peyniraltı suyu kalsiyum ve protein deposudur. Spora ilgim fazla olduğundan proteinlerin de peyniraltı suyu ilaveli olduğunu biliyorum. Kimyasal içeriğini incelediğimde ise şu değerlere rastladım.
Bileşimi Miktarı
Kurumadde (%) 3.6955
Su (%) 96.3046
Yağ (%) 0.1
Yağsız Kurumadde (%) 3.5955
Asitlik (%) 0.334
pH (%) 5.10
Protein (%) 0.880
Kül (%) 0.469
Laktoz (%) 3.60
N (%) 0.137
P (ppm) 36.3
Fe (ppm) 0.820
Zn (ppm) 4.316
Mn (ppm) 0.70
Mg (ppm) 41.75
K (ppm) 948.5
Ca (ppm) 280.45
Na (ppm) 233.81
Ph ın asidiğe yönelik olmasının bitkiyi kurutması tehlikesi olduğundan ph dengeleyici olarak solucan gübresi ile (piyasada satılan tozumsu ya da toprakımsı solucan gübresiyle) karıştırıldığında tamamiyle nötr verimli bir gübre olacağını düşünüyorum.
Solucan gübresinin bir diğer özelliği absorbasiyondur. Yani peynir altı suyu ile karışınca içerisine emecek. Bu nedenle peyniraltı suyunu bir şişeye doldurup üzerine 1 avuç solucan gübresi atıp salınım için gerekli süre bekleyip (yarım saat kadar. Ara ara çalkalayarak.) toprağa döktüğümüzde sonuç alınabileceğini düşünüyorum. Ayrıca forumda bir üyenin bitkiye nasıl kalsiyum takviyesi yapacağız sorusuna (okadar çok yazı okudum ki kimin nerede sorduğunu hatırlayamıyorum.) da piyasadaki hazır kalsiyum tabletlerine alternatif bir çözüm olacağını düşünüyorum.
ÖNCELİKLE BELİRTMELİYİM Kİ BUNU HENÜZ DENEMEDİM VE YAN ETKİLERİNİ ZARARLARINI GÖZLEMLEMEDİM BU YÜZDEN DENEK BİTKİ ÜZERİNDE TEST ETMENİZİ ÖNERİRİM.
Forumun bu bölümünün kendi solucan gübremizi üretmeye dayalı olduğunu biliyorum. Benim önerim sadece üretilen gübrenin etkenliğini artırmaya yönelik bir düşüncedir.
- Yan etki olabilecek unsurlar:
Zararlı olabileceğini düşündüğüm bir unsur da peynir altı suyunun süzülmeden dökülmesi halinde parçacıkların yüzeyde kalıp zararlı bakterilere ev sahipliği yapması.
Bir diğer çekindiğim konu ise solucan gübresinin asitliği yeterinde nötürleştirip nötürleştiremeyeceği konusu. Bu durumda bitkinin köklerini yakabilir , bitkinin kurumasına neden olabilirsiniz.
En geç perşembe günü karışımımı hazırlayıp denek bir bitkimin üzerinde uygulayacağım ve gerekirse hafta hafta bile olsa size resimleri paylaşacağım. Herhangi bir kötü durumda sorunun ne olduğunu anlamaya çalışıp nasıl düzeltileceği konusunda da sizden yardım isteyeceğim.
Forumda arama yaptım ancak peyniraltı suyunun kullanımına rastlamadım. Daha önce deneyen , kullanan olduysa affola.
Siz değerli üstadlarımında bu karışım hakkındaki fikirlerini almak isterim.
Son bir soru olarak ; NPK değerleri çok dengesiz gözüküyor bunun ne gibi zararları olacağı konusunda da size danışmak isterim.