PDA

View Full Version : Sagol / Bodur Leylak-1

sagol
04-04-2013, 14:22
Bodur leylağı seviyorum bahçede 3 ayrı rengini yetiştiriyorum(mor, beyaz ve fuşya). Havai köklendirmelerimden bazılarını armağan olarak verdim incelerini bahçeye diktim. Birkaçını bonsai olarak değerlendirmek istiyorum.
Leylağın çiçekleri bonsai meraklılarını heveslendirmesine rağmen yapraklarının iriliği nedeniyle biraz zor bir tür. Orta ve iri boy bonsai düşünmek gerek aksi halde yapraktan görünmez.

sagol
05-03-2014, 15:27
Havai köklendirmeden elde ettiğim için köklerini kuvvetlendirirken fazla zorlamıyorum. Budama yerleri çirkin görünüyordu, biraz çalışma yaptım, biraz daha çalışmak gerekiyor. Çiçek açmaya çok hevesli, tomurcuk yapmış, ağacı yormamak için bu sene çiçeğe izin vermeyeceğimi zannediyorum.

Şimdiye kadar telleme yapmadım, tellemeyi de seneye yaparım heralde.

olcim
05-03-2014, 16:11
Bu kaç yaşında bir fidan ? Burada -35 ,-40 soğuklarına dayanabilen yegane bitkilerden birisi leylak . Şimdi bonsai ye daha çok heves ettim , teşekkür ederim .

sagol
05-03-2014, 16:30
Sayın Olçim,

Leylak hem çiçekleri hem de kokusu ile benim de en sevdiğim çiçeklerden. İnşallah bir bonsai denemesi yaparsınız.
Gövde çapı yaklaşık 5 cm. Normalde gövdeyi 5 cmye ulaştırmak için 4-5 yıl gerekebilir leylakta. Büyük bir leylak ağacından havai köklendirme ile elde ettim.

İyi çalışmalar dilerim....

Bu kaç yaşında bir fidan ? Burada -35 ,-40 soğuklarına dayanabilen yegane bitkilerden birisi leylak . Şimdi bonsai ye daha çok heves ettim , teşekkür ederim .

sagol
30-03-2014, 11:19
Köklenmesi iyi. 3 haftada hem yapraklandı hem dallandı. 2-4 yarpak bırakarak uç alımı yaptım. En sol ve en sağdaki dalların kalınlaşması için biraz serbest gelişmeye bırakacağım.

Sakaki
30-03-2014, 11:51
Sn sagol, hiç denemediğim bir tür, (gördüğüm kadarıyla) sürgünler hep uçtan mı geliyor bu şekilde?

sagol
30-03-2014, 17:58
Sayın Sakaki,

Bodur leylak normal leylaktan biraz daha farklı. Genelde uçlardan büyüyor ama arada sırada aşağıdan da sürgün geldiği oluyor. Sert budamalarda aşağıdan sürgün ihtimali daha fazla. Çiçekleri normal leylağa göre daha dayanıklı.

İyi çalışmalar dilerim...

Sn sagol, hiç denemediğim bir tür, (gördüğüm kadarıyla) sürgünler hep uçtan mı geliyor bu şekilde?

sagol
31-03-2014, 10:05
Sürekli kontrol edemeyeceğimden tellemek istemiyorum. Dallara biraz şekil verdim.
Uç alımlarının etkisiyle uyuyan gözlerden uyananlar olacaktır.

sagol
23-05-2014, 08:02
Leylağın gelişmesi iyi. Sağ alt dalı kalınlaştırabilirsem istediğim forma ulaşacak.
Diğer dallarda yaprak küçültme ve uç alımı yaptım, sağ alt dal serbest gelişmeye bırakıldı.