PDA

View Full Version : Tohumdan üretme hakkında ayrıntılı bilgiler

Zeki Yağlı
06-02-2011, 16:01
Tohumdan üretim

Sevgili dostlar,

Daha önce açmaya söz verdiğim tohumdan üretim başlığını bugün açabiliyorum.

Bu başlık altında tohumdan üretim konusunda 15 yıldır edindiğim bilgi ve tecrüblerimi aktaracağım.

Bu süre içinde birçok kitaptan ve özellikle internette başkalarının tecrübelerinden yararlandım.

Bunları kendi anladığım ve uyguladığım şekli ile pratik uygulamayı ön planda tutarak aktaracağım.

Önce Niçin tohumdan üretmeliyiz?

Aklıma gelenleri şu şekilde sıralayım:

Tohumdan temin etmek bitki temin etmekten daha kolaydır.
Tohum çok küçük zarflar içinden dünyanın bir ucundan diğerine kolayca gönderilebilir.
Böylece internette, başkalarının bahçelerinde gördüğünüz ve piyasada bulunmayan güzel bitkileri kendiniz üreterek sahip olabilirsiniz
Tohumdan üretim çok daha ucuza mal olur (yerlisi piyasada varsa her zaman değil:)
Başarı oranınız arttıkça üretmenin mutluluğunu tadarsınız

Yukarıdaki listeyi daha da uzatabilirsiniz.

Şimdi gelin sizlerle tohumdan üretim önemli noktalarını adım adım gözden geçirelim.

Zeki Yağlı
06-02-2011, 16:36
Tohumdan üretim - Dikkat edilecek konular

Tohumdan üretmek tabiatın verdiği canlı bir yumurtayı ekip, çimlendirmek, büyütmek, yaprağını, çiçeğini, meyvesini görüp keyif almaktır.

İnsan ile bir karşılaştırma yaparsak, dışarıda yapay olarak döllenmiş yumurtayı ana karnına yerleştirmek, orada tutunup yaşamasını, embriyo, cenin çocuk olmasını sağlamak, doğurmak, emzirmek, beslemek, büyütmek, yürütmek,...ye benzer.

Benzetmeme abartılı demeyin. Dikkatli bakın iki süreç arasında aynı adımları göreceksiniz.

Benzetme tabii ki bir yerde abartılı!

Dışarıda döllenmiş yumurtadan bir bebek sahibi olmaya çalışan bir anne bu süreç başarısızlıkla sonuçlandığında sonuç bir felakat olur. Allah kimseye böyle bir şey göstermesin.
Tohumdan bir bitki üretirken başarısızlık olursa dünyanın sonu değil başka bir tohumla bir daha başlarsınız.

Bu benzetmeyi şunun için yapıyorum.
Eğer tohumun bitki haline dönüşü iyi anlaşılırsa ve aynı çocuk yetiştirmede gösterdiğimiz

bilgi,
hijyen,
özen,
şefkat,
dikkat,
sevgi
gösterilirse tohumdan bitki üretimi çok kolay ve zevkli hale gelir.

Çocuk yetiştirmiş hanımların ( ve anne adaylarının) yukarıda söylediklerimi iyi değerlendirdiklerini zannediyorum.

Zeki Yağlı
06-02-2011, 17:07
Tohumdan üretim - Çimlendirme kapları

Çimlendirme kapları çok değişik olabilir.

Ben hep daha önce fide aldığım kapları kullanıyorum. 7-8 cm kenarlı kare kaplar benim ihtiyacımın çoğunu karşılıyor. Daha büyüğüne gerek yok.

Kare olanları tercih ediyorum çünkü daha sonra mini seraya veya tepsiye yerleştirirken yer kaybetmiyorum.

Başka herhangi bir plastik kap olabilir.

Ama suyun süzülebilmesi için dibine yeterli miktarda delik açmak lazım.

Kapların temizliği ve sterilizsayonu çok önemli.

Özellikle tekrar tekrar kullanılan kaplara bulaşmış mantar ve bakterilerin yeni çimlenen fidelere zarar vermemesi (çökerten, vb.) için kullanılan kapların mutlaka sterilize edilmesini tavsiye ediyorum.

Bu işlem için bir kova suya 1 kapak çamaşır suyu ilave edip kapları bu karışım içine atın, bir süre sonra bulaşık fırçası benzeri bir fırça ile özellikle içini iyice fırçalayın ve iyice durulayın. Bu işlem yeterli olacaktır.

Aşağıda kullandığım kaplardan örnek fotoğrafları görebilirsiniz:

191628

191629

Zeki Yağlı
06-02-2011, 17:40
Tohumdan üretim - 15 sene önceki ilk deneyimim

Önce 15 sene önceki kendi ilk tecrübemi anlatayım da hem biraz gülün hem de cesaret gelsin.

Bahçeli evimize taşındık. Tamam dedim ben artık çiçek de yetiştiririm.
Nereden bulduysam cam güzeli tohumu buldum.
Torf nedir bilmiyorum. Bilsem nereden bulacağımı bilmiyorum.
Bu iş bizim bahçenin güzel bir yerindeki toprağından olur dedim.
Bir kap buldum. İçine gözüme kestirdiğim yerden, ince, güzel toprak koydum.
Tohumları ektim. üzerlerine biraz daha toprak serptim. Suladım.
Işık ve sıcak diye okudum. Evin içinde öyle yerler var ama eşim oraya izin vermiyor.
Neyse soğuk limonlukta arada sırada yanan kaloriferin üstüne koydum.

Ondan sonra da sabah akşam gidip gözünün içine baktım.

Ne mi oldu?

Heyecandan öldüm bittim. Birkaç tanesi çıktı. Çok mutlu oldum.

Bugün geriye baktığımda şu hataları yaptığımı farkediyorum:

Plastik kaba su tahliye delikleri açmamıştım
Kabı sterilize etmemiştim
Toprak en son kullanılacak çimlendirme ortamı. Onu kullanmıştım ama onu da sterilize etmemiştim. Cam güzelleri tohumları çok küçüktür ekildikten sonra üzeri örtülmez ben örmüştüm.
Ektikten sonra bir de sulamıştım. Halbuki ekim nemli ortama yapılır sonradan üstten sularsanız tohumları yerinden oynatırsınız, küçük tohumlar suyla beraber akar gider.
Cam güzeli çimlenmek için bol ışık ister (ama direk güneş ışığı değil) ben karanlıkça bir yere koymuştum.
Kalorifer radyatörünün üzerine koymuştum ama kalorifer o bölgede çok seyrek yanıyordu.

Anlayacağınız herşey eksik veya yanlıştı.

Ama heyecan ve ilgi tamdı.

Bu sayede birkaç tohum çimlendi.

Bu sayede bilgi birikmeye başladı.

Haydi siz de kolları sıvayın.

Zeki Yağlı
06-02-2011, 20:43
Tohumdan üretim - Çimlendirme torfu

Tohum çimlendirme ortamında şu özellikler aranır

Yüksek su tutma kabiliyeti
Geç kuruması, kazaen kuruyunca kolayca tekrar ıslatılabilmesi
Yeterince hava tutabilecek gözenek
Tohumu iyice sarmalayacak tane büyüklüğü
Steril, hijyenik

Görüldüğü gibi çimlendirme torfundan besleme özelliği beklenmemektir.

Bu ortamı en iyi çimlenlendirme torfu(=germination substrate) sağlar.

Bugün bu ortamı en iyi yosun bazlı çimlendirme torfları sağlamaktadır.

Tabiatın dengesini korumak, yosun bazlı torf alanlarının yok olmasını önlemek için dünyada bu cins torfların yakın bir gelecekten itibaren kullanılması yasaklanmış. yerine ne kullanılacağını dünya harıl harıl araştırıyor.

Ama izin verildiği sürece bundan yararlanmak gerekir.

Piyasada çok değişik marka çimlendirme torfu var. Galiba en iyisi Klansmann Potgrond P. Türkiyedeki ithalatçısı Dr.Tarsa (http://www.drt.com.tr/BitkiYetistirme.aspx?sayfa=torf).

Bitki yetiştirme bölgelerinde (Antalya, Yalova) briçok bayisi var. Internet kanalı ile ulaşılabilir.

Bir sorun: bu torflar 70-80 litrelik torbalarda 25-35 TL arasında satılıyor.

Bu şekilde alınıp, her kullanımdan sonra ağzı güzelce bağlanıp rutubetinin kaçması önlenirse bozulmadan yıllarca kullanılabilir.

Başka bir çözüm birkaç kişinin bir torbayı bölüşmesi.

Artık bir çok internet sitesinde bu ihtiyaca cevap vermek için torbalar bölünmüş 2,5, 10 litrelik torbalar halinde satılıyor. Litre fiyatı biraz daha pahalı oluyor ama toplam maliyeti daha ucuz oluyor.

Piyasada başka markalar da var. Çeşitli kaynaklardan arayıp bulabilirsiniz.

Ben en son SmoothGarden (http://www.smoothgarden.com/index.php) temin ettim. Adının yabancı olduğuna bakmayın, İstanbul'da Pendik te bir firma. Galiba kapıda ödemeli de gönderiyorlar.

Çimlendirme torfu kendisi yeterince nemli geliyor. Onu ayrıca ıslatmak gerekmiyor.

Çimlendirme torfu geldiğini aşağıdaki resimde görüldüğü gibi koyu kahverengi, çok küçük taneli, el ile kolayca ufalanan bir görünümde olmalıdır:

191666

Sterilizasyon: Torfu da kullanmadan önce strelize etmeliyiz. Ben bunu şöyle yapıyorum.

Torfu yaklaşık iki kiloluk naylon torbalara koyuyorum. Ağzını bağlıyorum. Daha sonra fırında patlamasın diye kürdan iki birkaç delik deliyorum.

191667

Sonra 80 derecede 10 dakika tutarak sterilize ediyorum. Bu şekilde torfun içinde bulunabilecek mantarlar, zararlı böcek yumurtaları, yabani tohumlar etkisiz hale geliyor. Ben bu işlemi mikrodalga fırında %100 de 10 dakika tutarak yapıyorum.

Sterilizasyon kendimiz yaptığımız veya kaynağı tam olarak bilinmeyen torflar için çok önemli.

Bu basit işlemi yapmamaktan dolayı emekler boşa gidebilir.

Torf soğutulduktan sonra kullanıma hazır hale geliyor.

191668

Zeki Yağlı
06-02-2011, 21:14
Tohumdan üretim - Tohumlar

Tohum ve çimlenme hakkında bazı özet, kısa bilgiler vermek istiyorum.

Çiçeğin (erkek) tozu arılar, böcekler veya rüzgar yardımı ile (dişi) ovaire' e ulaşınca döllenme oluyor ve tohum oluşuyor.

Tabiat bu oluşan tohumun hemen olduğu yerde yeniden çimlenmemesi, kışın yemek üzere saklanabilmesi, kışı atlatıp gelecek mevsim aynı yerde yeniden yetişebilmesi, rüzgar, kuşlar, böceklerle yeni uzak yerlere, şimdilerde internetten sipariş eden dünyanın öbür ucundaki meraklılarına taşınabilmesi için, tohumların içine çimlenme engelleyicileri (inhibitörler) yüklüyor.
Bu bazen kalın bir kabuk (ceviz, fındık, kızılcık,... ) şeklinde de olabiliyor.

Tohumun bu özelliğini kazanabilmesi için dalında güzelce kuruması gerekir. Erken davranılırsa kuru bir yerde kurutmaya devam etmek lazım.
Geç kalınırsa tohumların kapsülünden dökülüp ziyan olması veya kuşlar ve böceklerin yemesi mümkün.

İşte çimlendirme bu "çimlenme engelleyicisinin" etkisini kırmak, yok etmek ve tohumun önünü açma işlemidir.

Bunun genelde uygun miktarlarda nem, ısı ve ışığı sağlayarak yapılması yeterlidir.

Bazı hallerde karanlık ortam, bazı hallerde bir yaz ve kışları simüle eden bir süre soğukta ve bir süre sıcakta tutma (Stratification=Soğuk ve nemli katlama) ve kabuğun mekanik veya kimsal yollarla aşındırılması (Scarification) yöntemleri de kullanılıyor.

Ama bu safhada bunlara takılmayın, ileride bu konulara tekrar değineceğiz.

Bu şekilde toplanan tohumlar ben küçük zarflarda, zarfları da buzdolabının sebzelik bölümünde saklıyorum.
Cinslerine göre bu şekilde kuru ve soğuk bir ortamda (4-5 derece) uzun süre saklanabiliyor.

Bu sene ekeceğim tohumlar üç kaynaktan geldi. Geçen sene bahçemden topladıklarım, Jelitto'dan getirttiklerim, RHS (Royal Horticultural Society) ve NARGS (North American Rock Garden Society) nin üyelerine göndediği tohum dağıtım listelerinden seçtiklerime karşılık gönderilenler.

Ekim öncesi görünümleri şöyle idi.Bürn zarfların üzerlerine içindeki tohumların adlarının yazılmış olduğunza dikkatiniz çekerim:

191673

191674

Zeki Yağlı
06-02-2011, 21:52
Tohumdan üretim - Tohumların ekilmesi I

Tohumları ekme vakti geldi.
Burada müsamahanıza sığınarak ekmek ile dikmek arasındaki fark konusunda bir hatırlatma yapma istiyorum.
Türk Dil Kurumunun sözlüğüne göre bizi ilgilendiren anlamları şöyle:

Ekmek = Bir bitkiyi üretmek için toprağa tohum atmak veya gömmek.

Dikmek= Bir cismi dik olarak durdurmak. Yetiştirmek için bir bitkiyi toprağa yerleştirmek.

Özetle
tohum ekilir,
fidan, bitki, ağaç,.., dikilir.

Tohumlarımızı ekmek için önce sterilize edilmiş kabımıza sterilize edilmiş çimlendirme torfunu kenarının 1 cm altına kadar dolduralım, hafifçe bastırarak üzerini düzleyelim:

191676

191677

Tohumlarımızı yavaşça ve dikkatlice torf üzerine eşit olarak yayılacak şekilde ekelim:

191678

191679

Bir iki kaptan fazla ekim yapıyorsanız hangi kaba ne ektiğinizi hatırlamanız mümkün değil. Daha sonra çimlenen tohumdan ne olduğunu bildiğiniz zaman geldiğinde dahi beyninizi bununla yormayın.
Daha tohum zarfı elinizde iken, tohum üzeri örtülmeden etiketleyin : üzerine tohumun adını, ektiğiniz tarihi, vs. yazdığınız bir etiketi çimlnedirme kabının üzerine yapıştırın.

191680

Zeki Yağlı
06-02-2011, 22:06
Tohumdan üretim - Tohumların ekilmesi II

Ekilen tohumların üzerini tohumun büyüklüğü kadar kalınlıkta bir torf tabakası ile örtün. Ve hafifçe sıkıştırarak düzleyin.
Toza yakın çok küçük tohumları (cam güzeli, begonya, bazı campanula'lar) hiç örtmeyin yalnız hafifçe torfa bastırın.

191682

191683

191684

Ekim işlemi tamamlanmış kapları nemi kaybolmasın diye şeffaf naylonla örtün. Bu bir cam da olabilir.
Ben eşimin buzdolabına koyarkan kullandığı streç'e dadandım. İyi gerdirilirse kap üzerinde kendisi duruyor.

191685

191686

Zeki Yağlı
06-02-2011, 22:32
Tohumdan üretim - Çimlendirem ortamının nemi

Tohumları çimlendirmek için genelde nem, ısı ve ışığın uygun bir karışımını belli bir süre sağlanması lazım.

Nem torfun kendisinden geliyor. Eğer uygun çimlendirme torfu kullanılır ve yukarıda tarif ettiğim şekilde ekilirse torf nemini çimlendirmenin sonuna kadar kaybetmez.

Eğer kazara torf nemini kaybederse, kurursa, tohum çimlenmeye başlamamışsa tekrar ıslatarak çimlendirmeyi deneyebilirsiniz. Ama çimlenme başlamışsa tüm bitkicikler ölür.

Kuruyan torfu tekrar nemlendirmek zor ve uzundur.
Hiçbir zaman üstten sulamayın, çünkü kuruyan torf suyu suyu tutmaz aşağıya akıp gider. Bu arada tohumları ve çimlenmeye başlayan fidelerin köklerini oynatır.
Mecbur kalıp sulayacaksanız çay kaşığı ile veya damlalıkla yapın.

Doğru nemlendirme için, bir kabın içine su koyun ve ektiğiniz kuruyan kabı bu suyun içine koyun. Su yavaş yavaş emilir ve yukarı doğru çıkar.

Sulama çok az ve dikkatli yapılmalıdır. Torf hiçbir zaman ıslak olmamalıdır yalnız nemli olmalıdır.

Aradaki farkı şu şekilde anlatabilirim:

Nemli = avucuna alıp sıkınca su çıkmaz = DOĞRU

Islak = avucuna alıp sıkınca su çıkar = YANLIŞ

Islak ortamda tohum çimlenmez, "boğulur", çürür.

Siz de suyunu da eksik etmedim neden çıkmadı acaba diye hayıflanırsınız.

Tüm çimlendirme süresince çimlendirme ortamı ıslak değil yalnız nemli olmalıdır.

Eğer torfunuz uygun değilse veya doğru tedbir alıp kurmasına engel olmazsanız boş yere tehlikeli bölgelerde cambazlık yapmak zorunda kalırsınız.

Zeki Yağlı
07-02-2011, 20:36
Tohumdan üretim - Çimlendirme ortamının ısısı

Bu ısı genel olarak 18-20 derece arasındadır.

Tohum paketi üzerinde bu konuda başkaca bir bilgi yoksa veya tohum çok soğuk bölgelerin veya yüksek dağların bitkisi değilse bu sıcaklık ile başlayabilirsiniz.

İleride, kısmet olursa, başka sıcaklıklar ve sıcaklık çevrimleri hakkında bilgi de veririm.

Şimdilik aklımızı karıştırmayalım.

18-20 derece de bizim ev sıcaklıklarımızın seviyesi.

Evin ısınma şekli ve durumuna göre bu sıcaklık arasına uyan bir yer bulmaya çalışmalıyız. Ama bulacağımız yer mutlaka direk güneş görmeyen bol ışıklı bir ye olmalıdır.

Bu sıcaklık aralığı ekilen tohumun çimlendirme oranını en yükseğe çıkarmak için gereklidir.

Sıcaklık 15 derecelerde veya 23 derecelerde ise çimlendirme yine olur ama çimlenen tohum sayısı azalır.

Ama 10 derecenin altına iner veya 25 derecenin üzerine çıkarsa bu oran çok çok düşer.

18-20 derecede tutmak şansımızı en yükseğe çıkarmak için gereklidir.

Tabii ısıyı istediğiniz aralıkta tutmanın en doğru yolu çimlendirmeyi bir mini serada yapmaktır.

Mini serayı satın alabilirsiniz. SmoothGarden (http://www.smoothgarden.com/?title=kampanyali_setler__yeni_&b=20012/110) de var görünüyor.

Mutlaka başka yerlerde de vardır.

Veya kendiniz yapabilirsiniz. Ağaçlar.net de şu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3823) epey faydalı bilgi var. Yararlanabilirsiniz.

Hele bir de termostatlı ısıtıcı koyabildiniz mi heyecanınız katlanır da katlanır.

Ben bir fırsatını yaratıp bir mini sera edinmenin çaresini bulmanızı öneririm

Zeki Yağlı
13-02-2011, 17:12
Tohumdan üretim - Çimlendirme ortamının ışığı

Çimlendirme ortamının ışığı ısı ve nem kadar önemlidir.

Çimlenme için tohumlar, genel olarak, bol ışığı tercih eder.

Bazı tohumlar karanlık ortamı tercih edebilirler. Onların listesine, kısmet olursa, ileride değiniriz.

Ama başlangıç seviyesinde çimlendirmeye çalışacağınız tohumların tamamının çimlenmek için bol ışığı tercih edeceğini düşünebilirsiniz.

Bunu sağlamak için ektiğiniz kabı, başlık #9 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=752303&postcount=9) gibi şeffaf bir plastik ile örtün.

Bunu kabın üzerine bir temiz ve ince şeffaf bir naylon torba ile de sağlayabilirsiniz.

Örtmenin amacı tabii çimlendrime ortamının nemini kaybetmemesini sağlamaktır.

kesilmiş bir su şişesini ters çevirerek veya düz bir cam parçası ile örterek de yapabilirsiniz.

Bu şekilde ekilmiş bir kabı pencere kenarına, üzerine direkt güneş gelmeyecek şekilde yerleştirin.

Bu ışık çimlenme için yeterli olacaktır.

Zeki Yağlı
13-02-2011, 17:23
Tohumdan üretim - Çimlenme süresi

Çimlenme süresi bitkilerin cinsine göre çok değişiktir.

Çimlenme ortamının ısısı, nemi, ışığı uygun ise 1 hafta içinde çimlenen bitkiler vardır.

Bu sürenin öbür ucunda soğukta tutma, sıcakta tutma dönemlerini peşpeşe sıralayarak iki yıla varan sülerde çimlenen bitkiler vardır.

Siz, başlangıç döneminde uğraşacağınız bitkiler için, çimlenme süresini bir hafta ile altı-sekiz hafta arasında olarak düşünebilirsiniz.

Zeki Yağlı
13-02-2011, 18:32
Tohumdan üretim - Mini serada ekilmiş kaplar

Epeydir her yıl heyecanla tohumdan bitkiler üretmeye çalıştığım için mini sera edindim.

O zaman Türkiye'de bulunmuyordu. Bir seyahatimde yurtdışından taşıdım.

Isıtmalı ama ısı kontrol ünitesi yoktu.

Üç sene önce mini seranın ısıtıcısını termostatla kontrol etmeye başladım. 18-20 derecede tutmaya çalışıyorum.

Isı dışarının ısısından 20 dereceyi aşarsa seranın kapağını açarak havalandırarak soğutmaya çalışıyorum.

Fikir versin diye mini seranın yukarıdaki başlıklarda anlattığım şekli ile dolu halde içini ve konumunu aşağıdaki fotoğrflardan görebilirsiniz.

192492

192493

192494

15 senenin sonunda ulaştığım noktada donanımım her sene bir şeyler ekleyerek iyi bir yere geldi.

Ama işe ne şekilde başladığımı başlık#4 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=752212&postcount=4) te anlatmıştım.

Başlamak için tüm bu malzemenin tamamlanmasını beklemeyin.

İyice bir çimlendirme torfu ile ısı nem ve ışık koşullarını yukarıdaki başlıklarda anlattıklarıma yakın tutmaya çalışarak hemen başlayabilirsiniz.
Sonra keyif aldıkça, fırsat buldukça geliştirirsiniz.

Haydi durmayın! Bu sene başlamaya karar verin!

Zeki Yağlı
20-02-2011, 19:35
Ne Zaman Şaşırtmalı

Şaşırtma gerçek yapraklar çıktından ve biraz geliştikten sonra yapılmalı.

Örneklerle gözden geçirelim.

Aşağıdaki kapta cotyledon'lar çıkmış gerçek yapraklar yok, şaşırtma yapılmamalı:

193588

Aşağıdaki kapta gerçek yapraklar çıkmış ama daha daha küçükler, şaşırtma yapılmamalı:

193593

Aşağıdaki fotoğrafta gerçek yapraklar çıkmış, büyümüş ve kap sıkışık, şaşırtma yapılmalı:

193590

Aşağıda fotoğrafta gerçek yapraklar çıkmış ve büyümüş, şaşırtma yapılmalı, ama ben kap sıkışık olmadığı için acele etmedim:

193591

Umarım yukarıdaki bilgiler yeterince açıklayıcıdır.

Zeki Yağlı
24-02-2011, 21:03
Tohumdan üretim - Tohumları ne zaman ekmeli?

Teorik olarak tohumun çimlenmesi için gereken şartlar (ısı, nem, ışık, ortam, katlama, vs..) sağlanırsa tohumu yılın herhangi bir zamanında ekip çimlendirebilirsiniz.

Ama esas sorun çimlendikten sonra ne yapacaksınız?

Eğer büyütmek için gerekli şartları sağlayan yeterli büyüklükte seranız varsa gene sorun yok. Çimlendirdiğiniz tohumları büyütüp, çiçeklendirip, meyvesini alabilirsiniz?
Böyle yaparsanız yılın istediğiniz zamanında domates, biber, erik, armut yetişirebilirsiniz.

İşte çimlendirme için gerekli şartları sağlayan seraları olmayan amatörler, yetiştirdiği fideleri kısa bir sonra, bahçeye dışarıya dikmek zorundadırlar.

Bunun için de fideleri dışarıya atmak zorunda kaldığımız tarihten sonra dışarıda don tehlikesi kalmamaış olması lazım. Yoksa fidelerimiz donar, tüm emeklerimiz boşa gider.

Referans alınacak zaman bulunduğunuz yerdeki en son don yapma tarihidir.

Bursa'nın, Ankara'nın, Aydın'ın en son don yapma tarihi tabii ki farklıdır.

Sizin yörenin istatistik olarak en son don yapma tarihini büyüklerden, ziraat odalarından, meteorolojiden öğrenebileceğinizi sanıyorum.

Bildiğimiz sebze ve kolay çiçek tohumları için çimlenme fide büyüme zamanlarını yaklaşık şöyle özetleyebiliriz:

Çimlendirme : 1-2 hafta : 20 derecede
Şaşırtma öncesi büyütme : 1-2hafta : 10-15 derecede, bol ışık
Şaşırtma sonrası büyütme : 2-4 hafta : 10-15 derecede, bol ışık

Süreleri toplarsak en kısa 4 hafta sonra, en çok dört hafta sonra ekilen kolay tohumlar dışarıya dikilme kıvamına gelir.

Bu kıvama geldiğinde dışarıda hala don tehlikesi varsa ve sizin içeride yeriniz yoksa fideleriniz yerleri olmadığı veya uygun olmadığı için kötü büyümeye başlarlar.

Yukarıdaki anlattıklarımıza göre kural şudur:

Tohum ekme zamanı = Bulunduğunuz yerin en son don yapma zamanı - 4 hafta (kolay çimlenen tohumlar için) veya - 8 hafta orta kolaylıktaki tohumlar için.

Özetle içeride uygun yeriniz yoksa acele etmeyin.

Zeki Yağlı
24-02-2011, 21:20
Tohumdan üretim - Tohum temin ettiğim yerler

Ben bahçem (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21267)de sebze ve meyve yetiştirmiyorum.

Yalnız süs bitkisi, özellikle çok yıllık bitkiler yetiştiriyorum.

Orada kullandığım tohumları yurtdışından şu adreslerden getirtiyorum.

Swallowtail Garden Seeds (http://www.swallowtailgardenseeds.com/index.html), Thompson & Morgan (http://www.tmseeds.com/) (bu sitede çok güzel sebze tohumları da var) ve Jelitto Seeds (https://www.jelitto.com/haupt_en.html).

Eminim hem Türkiyede hem başka ülkelerde başka güvenilir tohum tedarikçileri de vardır.

Zeki Yağlı
13-03-2011, 11:53
Tohumdan üretimin evreleri

Tohumdan üretimin gereksinimleri birbirinden farklı kabaca üç evreye ayırmak gerekir.

Tohumun ekilmesinden cotyledonların açılmasına kadar süren çimlendirme evresi
Cotyledonların açılmasından şaşırtmaya kadar süren ekilen kap içinde büyütme evresi
Şaşırtmadan yerine dikilmesine kadar büyütme evresi

Bu üç evrenin gereksinimleri çok farklıdır.

1. Tohumun ekilmesinden cotyledonların açılmasına kadar süren çimlendirme evresi

Bu dönemde;

|
Isı|=Yüksek ( tohumun cinsine göre 15-22 derece arası)
Nem|=Yüksek
Işık|= Normal
Gübre|= Yok

olmalıdır.

2. Cotyledonların açılmasından şaşırtmaya kadar süren ekilen kap içinde büyütme evresi

Bu dönemde;

|
Isı|=Düşük (10-15 derece arası)
Nem|=Az
Işık|= Bol (Lamba altında günde 16 saat ışık)
Gübre|= Çok az (150ppm)

olmalıdır.

Anlaşılacağı gibi bu evre çimlendirmenin yapıldığı yerden farklı bir ortamda geçirilmelidir.

3. Şaşırtmadan yerine dikilmesine kadar büyütme evresi

Bu dönemde;

|
Isı|=Düşük (10-15 derece arası)
Nem|=Orta
Işık|= Yüksek
Gübre|= Normal (250-350 ppm)

olmalıdır.

Ayrıca bu dönemde fideler yavaş yavaş dışarının rüzgarına ve güneşine alıştırılmalıdır.

Zeki Yağlı
18-03-2011, 19:57
Cotyledonların açılmasından şaşırtmaya kadar süren evrede ışık

Tohumlar çimlenirken ilk açılan, tohumun iki yarısı şeklindeki, sürgünlerin gerçek yaprak olmadığını söylemiştik. Bunları adı cotyledon (=kotiledon).

Gerçek yapraklar daha sonra bu cotyledonların ortasından gelir.

Bunları hatırlatma için şu başlığa (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=758042&postcount=55)bakmanızı tavsiye ederim.

Çimlenmek için esas olan ortam nemi + ısı olduğunu belirtmiştik.

Çimlendikten sonra, yani cotyledonlar çıktıktan sonra ise büyüme, tüm bitkilerin büyümesini sağlayan, tabiat harikası fotosentez yolu ile olmaktadır.

Fotosentez şu formülle özetlenebilir:

CO2 + H2O + Işık = Bitki hücresi + O2

Burada kilit faktör ışıktır.

Dolayısıyla bu dönemde çimlenmiş tohumlarımıza bol ışık vermek gerekir.

Bu ışık, eğer içeride üretim yapılıyorsa, özel olarak yerleştireceğimiz lambalarla yapılmalıdır.

Lambalar bir zamanlayıcıya bağlanmalı ve günde 16 saate varan ışık verilmelidir.

Ben kendi imkanlarımla bunu fluoresan lambalarla çözdüm. İki adet 20W lık gün ışığı lambayı standart bir armatüre takıp, fidelerimin yaklaşık 20 cm üstüne yerleştirdim.

Fluorosandan başka, çok daha profesyonel lamba ve ışıklarda var ama onlar çok yer işgal ediyorlar ve pahalı.

Ayrıca bu kadar yakın mesafeden fluoresan lamba fideleri yakmıyor.

Uygulamamı aşağıdaki fotoğraflara bakarak daha kolay anlayabilirsiniz.

Fluoresan lamba mini seranın altında:

197331

Fluoresan lambalar fidelere yaklşık 16 saat bol ışık veriyorlar:

197332

197333

Fidelerin boyu fışkırıp gitmemiş bir şekilde, yaprakları koyu yeşil, sağlıklı büyümesi için bu evrede ışık çok önemli.

Zeki Yağlı
17-04-2011, 20:28
Sevgili dostlar,

Çimlenen fideleri şaşırtmayı uzun uzun anlatmak yerine videosunu çektim ve Youtube'a yükledim.

Seslendirmeye vaktim olmadı. İleride vaktim olunca seslendirmeye de çalışacağım.

Fide Şaşırtma (http://www.youtube.com/watch?v=qWj1sBcR9vQ) linkini tıklayarak bu videoya ulaşabilirsiniz.

Umarım yararlanırsınız.

Sorularınız olursa cevaplamaya çalışırım.

Hepinize kolay gelsin

Zeki Yağlı
07-05-2011, 01:10
Gübre dozajı hesabı.

Bitkilere verilecek gübre ölçüsü, çözelti içindeki N (Azot) bileşenininin miktarı olarak ölçülür.

Sıvı olsun toz olsun satılan her gübrenin üç rakamdan oluşan bir formülü vardır: 20-20-20, 15-7-27, 3-5-4 gibi.
Ayrıca mikro element rakamları vardır. Ona başka bir zaman değiniriz.

Bu rakamlardan ilki, satın alındığı şekli ile, gübre içindeki N(Azot) miktarını, ikincisi P (Fosfor), üçüncüsü ise K (Potasyum) miktarını, ağırlığının yüzdesi olarak verir.

Yani formül her zaman sıra ile NPK yı gösterir.

Örneğin 20-20-20 formüllü toz gübrenin ağırlığının %20 si N, %20 si P, %20 si Kdır.

3-5-4 formüllü sıvı bir bir gübrenin %3ü N, %5 i P, %4 ü Kdır.

Çözeltinin içindeki N (Azot) miktarı ppm olarak ölçülür ve Part Per Million= Milyonda bir ölçek demektir.

250 ppm, 1 milyon gram su içinde 250 gram N demektir.

100 ppm ise 1 milyon gram su içinde 100 gram N demektir.

1 milyon gram = 1000 kg = 1 ton dur.

Örnek olarak 20-20-20 gübreden 10 litre 250 ppm gübre hazırlayalım:

Bizim hazırlayacağımız çözelti 10 litre yani 10000 gram.

250 ppm yani 1 milyon gram için 250 gram N gereklidir.

100 000 gram (=100 l) için 25 gram N,

Bizim ihtiyacımız olan 10 000 gram(=10 l) için 2,5 gram N lazımdır.

Elimizdeki 20-20-20 gübrenin %20 si N dir.

Yani 20 gram N için 100 gram gübre kullanmak gereklidir.

1 gram N için ise 100/20 = 5 gram 20-20-20 formüllü gübre kullanmak lazım.

İstediğimiz çözelti için gerekli 2,5 gram N yi elde etmek için ise 2,5 x 5 = 12,5 gram 20-20-20 gübre kullanmak gerekir.

Bu miktar yaklaşık bir çorba kaşığıdır.

Ölçmek için ilaçi şurup ölçekleri kullanabilirsiniz.

Görüldüğü gibi 20-20-20 gibi bir gübreden 10 litre 250 ppm lik bir çözelti elde etmek için 12,5 gram kullanmak gerekir.

Eğer yalnız 1 litrelik çözelti elde etmek için 1,25 gram (çay kaşığının ucu) kadar 20-20-20 kullanmak lazım

Özet olarak N-P-K formüllü gübreden 10 litre, X ppm çözelti elde etmek için kullanılacak miktarı veren formül:

X/N

dir.

Bizim örneğimizde 250/20=12,5 20-20-20 gübre.

Şimdi 15-7-27 gübreden 10 litre 150 ppm çözelti için 150/15=10 gram kullanmak yeterlidr.

1 litre çözelti için ise yukarıdaki miktardan10 defa daha az kullanmak gerekir.

Fidelere gerçek yapraklar çıkmadan hiç gübre vermeyin.

Gerçek yapraklar çıktıktan sonra haftada 1 kere 100-150 ppm,

Şaşırttıktan sonra haftada 1 kere 200-250 ppm.

Yerine diktikten sonra 10-15 günde 1 kere maksimum 400 ppmgübre verebilirsiniz.

Aman daha fazla vermeyin.

Kolay gelsin.

hasanbatiray
28-07-2013, 00:58
Tohumdan üretim - Çimlendirme torfu

Sonra 80 derecede 10 dakika tutarak sterilize ediyorum. Bu şekilde torfun içinde bulunabilecek mantarlar, zararlı böcek yumurtaları, yabani tohumlar etkisiz hale geliyor. Ben bu işlemi mikrodalga fırında %100 de 10 dakika tutarak yapıyorum.

Sterilizasyon kendimiz yaptığımız veya kaynağı tam olarak bilinmeyen torflar için çok önemli.

Bu basit işlemi yapmamaktan dolayı emekler boşa gidebilir.

Torf soğutulduktan sonra kullanıma hazır hale geliyor.

191668

80 derecede 10 dk fırınlama içindeki nemin kaybına sebebiyet vermiyor mu ?

Zeki Yağlı
28-07-2013, 19:17
80 derecede 10 dk fırınlama içindeki nemin kaybına sebebiyet vermiyor mu ?

Naylon torba içinde olduğu için vermiyor

acs
29-07-2013, 21:38
selamlar üstadım
benim çimlendirdiğim fidecikler sizin 14 mesaj 2 resminizdeki gibi upuzun zayıf oluyor ne yaparsam yapayım onlar iflah etmiyor şaşırtsamda olmuyor genelde torf ta ekilenler aşırı uzun boy zayıf gövde toprağa serpilenler daha sağlıklı oluyor ama tohum kaybı tabiiki çok oluyo o şekilde steril olayında fırın poşeti değilmi naylon erir mi
şimdiden teşekkürler
saygılar sunarım

SUDEM
16-09-2013, 13:31
yine bu siteden kıymetli bir üyenin hediye gönderdiği tohumları merakımdan ektim.o ilk gerçek olmayan yaprak aşamalarına geliyor.gerçek yapraklar çıkmadan bi şekilde kuruyorlar.**** ölüyorlar.nasıl oluyor anlamış değilim...o kadar üzülüyorum ki.tohumlarım azalıyor.hiç birisinin endamını göremeden yok olup gidecekler...söylediklerinize dikkat ederek yeniden deneyeceğim...inşallah olur.

acs
28-10-2013, 16:41
yine bu siteden kıymetli bir üyenin hediye gönderdiği tohumları merakımdan ektim.o ilk gerçek olmayan yaprak aşamalarına geliyor.gerçek yapraklar çıkmadan bi şekilde kuruyorlar.**** ölüyorlar.nasıl oluyor anlamış değilim...o kadar üzülüyorum ki.tohumlarım azalıyor.hiç birisinin endamını göremeden yok olup gidecekler...söylediklerinize dikkat ederek yeniden deneyeceğim...inşallah olur.

sorduğum soruya bende cevap alamadım ama benim tecrübelerime dayanarak sizin sorununuz ince uzun bi gövde tabiri caizse (su gibi gövde çok narin)yeterli ışık alamadıgı zaman gövde aşırı uzuyor ama çok narin helede kaza ile güneş görürse anında ölür ben tohum dikme zamanı gelince dışarıda ortam sıcaklıgı ile fide yetiştiriyorum hiç bu sorunum olmuyor babadan kalma usul yani sera modelli tohum dikme ekme biz amatörlere pek gelmiyor anam domates biberi bahçenin bi kenarına saçardı ordan fideler olurdu bende aynen öyle yapıyorum gölgede fide sapları aşırı uzun ve cansız olur ışık ortamını dengelemelisiniz bir tecrübemi daha aktarayım torf ve benzeri materyellere dikilen tohumlarda aynen gövde uzun ve çok dayanıksız oluyor umarım yardımcı olmusumdur
kök çürüğü de olabilir tohum toprakla birleştiği yerden zayıflayıp kopuyorsa kök çürüğüdür mantar ilacı kullanınız

incirli
28-12-2013, 18:21
bilgiler için teşekkürler

tarikaral
18-01-2014, 18:41
MERHABA. Ben henüz yeni başlıyorum, birkaç gündür araştırma ve bilgi toplamakla meşgulum. Çeşitli ender yetişen çiçekli bitki tohumu siparişi vedim. Sormak istediğim şudur: şaşırtma yaparken, fideleri biraz daha büyük boy saksıya almak yerine, direk çok büyük bir saksıya birden çok fide dikmek (örneğin 40 cm çapındaki bir saksıya 4 fide) doğru mudur? Ben özellikle büyük saksıya birkaç fide dikip yayılmaısnı istiyorum. çünkü çimlendireceğim bitkiler tek veya iki yıllıktır. Kendi tohumundan tekrar yetişir. Bu nedenle geniş saksıya dikmenin daha doğru olacağını düşünüyorm kendimce. Ama emin değilim. Küçük fide için derin saksının zararı yok mudur acaba?

evzel
18-01-2014, 21:02
Sayın Trikaral bu sorunuza cevap almak istiyorsanız dikeceğiniz bitkinin adını yazmalısınız. Öncelikle gelişmeleri ve kök yapıları nasıl ona bakmak lazım, yoksa kafadan olur **** olmaz demek doğru değil. Bir de özellikle su ihtiyacı nasıl onu da kesinlikle bilmek lazım.

tarikaral
19-01-2014, 00:32
Sayın Trikaral bu sorunuza cevap almak istiyorsanız dikeceğiniz bitkinin adını yazmalısınız. Öncelikle gelişmeleri ve kök yapıları nasıl ona bakmak lazım, yoksa kafadan olur **** olmaz demek doğru değil. Bir de özellikle su ihtiyacı nasıl onu da kesinlikle bilmek lazım.

1. Beni unutma çiçeği myosotis sylvatica,
2. Yer açelyası t renkli karışım clarkia unguiculata
3.Delphinium sümbül çiçekli bodur hezaran
4. Liatris tohumu değnek çiçeği dense blazing star

Özellikle bir arada dikmek istedikleirm bunlardır. Yani her bir türü ayrı saksılara ve her saksıya birden çok fide olacak şekilde. ancak ben genel anlamda sordum aslında. Şaşırtma yaparken yaparken, fideler arasında uygun mesafenin korunması şartıyla direk 40 cm lik saksıya dört beş fide dikmek yanlış mıdır? İlle de her bir fideyi küçük saksıya alıp büyütmek lazım? Bu durumda, birden çok fideyi aynı saksıya almak istersek, bunu hangi aşamada yapmak lazım?

asdas60
20-01-2014, 13:32
Sayın Zeki Yağlı
evde karaçam, mavi ladin, toros sediri, ardıç ve japon akçaağacı gibi ağaçları tohumdan üretmeyi deniyorum.
önce + 4 derecede buzdolabında bekletme ssonra oda veya balkonda bekletme gibi
siz nasıl bir yöntem tavsiye ederesiniz.
Ayrıca " protecet forte 80 wp" mantar ilacı'nı nasıl kullanmalıyım.

lookcool
28-01-2014, 12:34
üzerini streçle kapatıldıktan sonra havalandırma delikleri acmaya gerek varmıdır?

Zeki Yağlı
28-01-2014, 12:44
üzerini streçle kapatıldıktan sonra havalandırma delikleri acmaya gerek varmıdır?

Strecin amacı havalanmayı önleyip nemi korumaktır.
Onun için hiç delik olmamalı.

lookcool
28-01-2014, 14:40
teşekkürler uyguladim..

lookcool
05-02-2014, 12:40
teşekkürler uyguladim.. ******.. ilk uygulamadan sonra bügün itibariyle torf üzerinde küflenmeler meydana geldi normal midir?

sltnclb
09-02-2014, 14:11
bende yeni başlayanlardanım sitenizden araştırma yapıp bir cesaret sebze tohumları ektim.Marul havuç ve kornişonlarım çıktı fakat,

marullar çok sık çıkmasına rağmen gerçek yaprağa dönmeden bir bir ince uzun boy verip öldüler.
havuçların akıbeti de marullara benzeyecek gibi boyları attı ama daha gerçek yaprağa gelemeden boyunları bükülmeye başladı gibi
kornişonlerimde çok güzel çıktı. boyları uzadı gerçek yapraklarının filizcikleri göründü fakat bugün bir tanesinde kendini bırakmışlık gördüm.Ben aparman dairesinde yetiştiriyorum.Sıcaklık olsun diye kalorifer peteğinin üzerindeki cam önündeler hem ışık alsın hem ısısını korusun diye.Ama sulamayı mı dengesiz yapıyorum bilemiyorum sabah baktığımda toprakları kuru oluyor.suluyorum fısfısla bu seferde sanki boğuluyor gibiler ölen marullarımım kökleride cansız ve toprağı tutmamış gibiler.Yardımcı olurmusunuz.Kornişonlerimide kaybetmek istemiyorum:)

clioGT
28-02-2014, 11:10
valla okudum ve gördüm, tohumları ekiyodum, yaprak çıktığı an aman susuz kalmasın diye suyu veriyordum, hop ölüyorlardı. suyunu da eksik etmiyorum nasıl ölüyor ki diye şaşıranlardandım, valla sayenizde öğrendim.

emeğinize sağlık

İsmail Kuzucu
28-02-2014, 15:51
******.. ilk uygulamadan sonra bügün itibariyle torf üzerinde küflenmeler meydana geldi normal midir?

Havalandırmaişlemini kaç saat yapıyorsunuz? Birde üzerine örttüğünüz film ile torf mesafesi ne kadar? BU mesafa ne kadar az ise mantar hastağılı o kadar çabuk yayılır.

Bu mesefa en az bir karış olmalıdır ki fazla nem mantar yapmasın.

bende yeni başlayanlardanım sitenizden araştırma yapıp bir cesaret sebze tohumları ektim.Marul havuç ve kornişonlarım çıktı fakat,

marullar çok sık çıkmasına rağmen gerçek yaprağa dönmeden bir bir ince uzun boy verip öldüler.
havuçların akıbeti de marullara benzeyecek gibi boyları attı ama daha gerçek yaprağa gelemeden boyunları bükülmeye başladı gibi
kornişonlerimde çok güzel çıktı. boyları uzadı gerçek yapraklarının filizcikleri göründü fakat bugün bir tanesinde kendini bırakmışlık gördüm.Ben aparman dairesinde yetiştiriyorum.Sıcaklık olsun diye kalorifer peteğinin üzerindeki cam önündeler hem ışık alsın hem ısısını korusun diye.Ama sulamayı mı dengesiz yapıyorum bilemiyorum sabah baktığımda toprakları kuru oluyor.suluyorum fısfısla bu seferde sanki boğuluyor gibiler ölen marullarımım kökleride cansız ve toprağı tutmamış gibiler.Yardımcı olurmusunuz.Kornişonlerimide kaybetmek istemiyorum:)

Güneş görme durumu nedir? Bitki yeterli güneş ışığını almaz ise boya gider ve kök kısmından çürüme yapar.

Sıcaklığın 25 dereceyi geçmemesi gereklidir. Sulamayı tek seferde yapacağınıza torfun nemli kalmasını sağlarsanız sorun çıkmayacaktır. Bu şekilde her gün bile sulama yapabilirsiniz.

Kökler tam gelişmiyor ise, torf karışımına çok az toprak düzenleyici ve kök gübresi kullanabilirsiniz.

gürcan_keskin
22-03-2014, 19:24
Aydınlatıcı ve güzel bilgiler paylaşılmış. Bu aralar tohumdan sebze üretimi yapmayı düşünüyorum. Teşekkürler.

servetg
24-03-2014, 10:10
Sayın Yönetici, amatörce bahçeyle uğraşan biri olarak, sitenizde yayınlanan veya sitenizden alıntı olarak başka sitelerde yayınlanan yazılardan faydalanıyorum. Sizlere ve tecrübelerini buraya aktaran tüm arkadaşlara en kalbi, teşekkürlerimi sunuyor, esenlikler diliyorum.

shinnig
28-03-2014, 08:59
iyi çalışmalar kumkat veya kamkat tohumu aldım

tohum dikimini nasıl yapmalıyız kısaca özetlerseniz sevinirim.

tohumu dikmeden önce ıslak bezin içinde bi süre bekletmelimiyim

tohumun sivri kısmını yukarımı bakmalı

toprağın kaç cm altına dikmeliyim

torfu kullanmalımıyım çiçek ekimindeki gibi

saksılar sizin fotoğrafta gösterdiğiniz gibi 10cm 10 cm kare yeterli mi derinlik 20cm

diktikten sonra toprağın üzerini ezip düzleştirmelimiyiz

teşekkürler

SUDEM
03-04-2014, 12:24
tohumdan ekimde bi kaç başarısız deneyimden sonra başarılı olduklarım var.şu an gerçek yaprakları görebiliyorum.ama ektiğim tohum sayısı 10 ise bunun 8 tanesi çimlendi şu an ayakta kalanlar ise 5 tane felan...neden böyle azalma oldu.fısfısla sulama yapmama rağmen bazıları daha narin ve küçük yapıda olduklarından yere yapışıp kalıyorlar.kaybetmek istemiyorum tohumlarımı..deneyimlerinize ve fikirlerinize ihtiyacım var.

antihistaminik
28-04-2014, 04:20
yaz sonu özenle seçip sterilize ettigim domates biber tohumlarımı kurusun diye fırına saklamıştım.. hanım da haberi yok açmış fırını.. 10 dakika sonra farkettik. çok da vahim görünmüyorlardı..

bir ay önce bi ümit ektim toprağa............ bir tanesi bile çıkmadı :(

siz siz olun fırında saklamayın - kurutmayın :)

TCM
28-04-2014, 08:19
tohumdan ekimde bi kaç başarısız deneyimden sonra başarılı olduklarım var.şu an gerçek yaprakları görebiliyorum.ama ektiğim tohum sayısı 10 ise bunun 8 tanesi çimlendi şu an ayakta kalanlar ise 5 tane felan...neden böyle azalma oldu.fısfısla sulama yapmama rağmen bazıları daha narin ve küçük yapıda olduklarından yere yapışıp kalıyorlar.kaybetmek istemiyorum tohumlarımı..deneyimlerinize ve fikirlerinize ihtiyacım var.

- Tohumları (tabi ektiğinize göre değişmekle birlikte) mümkün olduğunda tek tek plastik bardaklara ekip, streç örtüyle kapatın. Çünkü çimlenenin örtüsünü alıp diğerlerini çimlenene kadar örtü altında tutabiliyorsunuz. Ben viyollere ektiklerimde bunu yapamıyordum. Bu yöntemle zengarden den aldığım yaklaşık 130 domates tohumunun % 90 ndan fazlasını çimlendirdim. Çimleneni tasarruf ampulünün altına koydum. Orada 3-4 gün tuttuktan sonra balkonda cam akvaryumun içine aldım. Orada sadece sabah ışığı aldırdıktan sonraki bir hafta içinde ise plastik kasanın içine yerleştirdim. Çimlendikten sonra ışığın altında (bulunduğu ortamla değişir tabi) birkaç gün su ihtiyacı pek olmuyor, ondan sonraki günlerde diplerine damla damla su koyuyorum. Biraz büyüyünce ise küçük ilaç-kolonya spreyleri ile su püskürtüyorum. Arada devrilenlerin kökünü kenarlarındaki toprakla sıkıştırıyorum. Şu ana kadar tohumundan tam çıkamayan iki tane ile gelişemeyen bir tane firem var. Kökleri incelen birkaç tane daha kayıp olabilir. Bir de benim ilk başta yaptığım hata, torfun içine ekip üzerini streç film ile örttükten sonra "nasılsa torf nemli" diye ilk başta hiç sulamamak oldu. Ama şimdi duruma göre her gün streci açıp spreyliyorum.

yellow06
02-05-2014, 16:32
valla şansıma mı denk geldi yoksa başka bir şey mi var bilmiyorum ama ne streç film kullandım ne florasan lambalar kullandım. 1 hafta önce ektiğim domates tohumları çimlendi. bence strece falan gerek yok ortalama 2 günde bir kurudukça hafif su damlatsanız gerekli ısı şartları da uygun olursa çimlendirirsiniz. hibrit tohum bile bu şekilde çimlendirebilirsiniz.

gerekli olan adımlar

1 uygun verimli toprak ( toprak çok sert olmasın çapalanmış hafif toprak)
2 biraz ilgi özen heves (bu saksının değil sizin içinizdedir)
3 tohumu ekerken ki toprak derinliği (en çok 1.5 cm en az 0.5 cm tohumdan tohuma değişir)
4 en geç 2 günde bir yoklayın toprak kuru mu değil mi kuruysa su damlatın veya fısfıslayın (çok ıslak çamurlu olmasın nemli veya çok az ıslak olabilir yoksa ısı düşükse toprak donar ısı düşer tohum çürür biraz da ısıya göre ayarlamak lazım ortam sıcaksa hafif ıslak olabilir)
5 ortam en az 12 - 20 derece arası bir şey olsun. yoksa lamba veya başka bir şeyden yardım alın (nisan ayları uygun aylardır)
6 ışık da bitki için önemlidir (çimlendikten sonra karanlıkda kalmasın)

tabi bunlar çimlendirme aşaması. bir de büyütme aşaması var ki orada da dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar var mesela şaşırtma gübreleme gibi. benim paylaşacaklarım bunlar. yanlışım varsa uyarabilirsiniz arkadaşlar. amaç yardımcı olmak.

antihistaminik
02-05-2014, 16:49
5 ortam en az 12 - 20 derece arası bir şey olsun. yoksa lamba veya başka bir şeyden yardım alın

ısı için lamba yanlış olmuş sanırım. lamba ışık ihtiyacı için kullanılıyor benim bildiğim.

Burak.s
19-05-2014, 13:39
geçen sene diktiğim çam tohumları bu sene bir karıştan biraz daha büyük oldular ama 15-20 gündür boydan değil de gövdenin yanlarından uzamaya başladı. acaba yanlardan uzayanları kessem çamlara zarar vermiş olur muyum?

bu sene diktiklerimi plastik bardaklara diktim, tohumlar yeşerdi.. büyüdüklerinde toprağa nasıl ekmeliyim?

peyker
28-05-2014, 20:58
Zeki bey merhaba,

Az önce Zengarden'den gelen tohumlarımı ekmek üzere kolları sıvadım. Daha evvel Pembe Domates için kullandığım ve bölümleri çok küçük olan viyolümü bulamadığım için, bugün çiçekçiden temin ettiğim, köpükten mamul ve yine bölümleri çok küçük olan kabımı hazırladım. Torfumu döşedim. Zengarden'den gelen yönerge doğrultusunda, torfu ıslatıp, 20-30' kadar dinlenmeye bıraktım. O arada da, bu minnacık tohumları "deli pösteki sayar gibi" tek tek mi ekeceğim yoksa her bölüme birkaç tohum mu-ki o bile çok zor olacak- ekmeliyim; bir bilene danışayım diye buraya geldim ve bilgilerinizle karşılaştım.

Öncelikle bu detaylı paylaşım için teşekkürler. Sanırım çiçek tohumları için, pratiklik açısından en uygun kap türü sizinkiler. (http://www.agaclar.net/forum/attachments/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/191679d1297024978-tohum-2010-_-ekim-009.jpg)

Mesaj #7'den alıntıladığım yukarıdaki fotoğraftan anladığım kadarıyla; sizin boyutlardaki çimlendirme kaplarına -tohum büyüklüğüne bağlı olarak- epey fazla miktarda tohum ekilebiliyor. Doğru mudur?

Veya beher kap için ekilecek tohum miktarı konusunda doğru ölçü nedir? Göz kararı mıdır yoksa?

Bu arada benim viyol, 3 cm.lik karelerden oluşmakta. Her birine tuz eker gibi tohumları parmak ucumla paylaştıracağım artık.

Bu işe gönül vermiş, emek vermiş herkese kolay gelsin.

TCM
29-05-2014, 08:22
@peyker ne tohumları ekecek olduklarınız.

peyker
30-05-2014, 12:26
@peyker ne tohumları ekecek olduklarınız.

Sayın TMC;

Aslında bahçemi tekrar ele almaya karar verdiğimde, pek çok tohumun ekimi için geç kaldığımı biliyordum. Yıllarca, mevsimlik çiçeklere avuç dolusu paralar harcamış ve fakat sonrasında bunların tohumlarını korumayı düşünmemiş biri olarak, bundan sonra "çok yıllık" formundaki bitkilere yatırım yapmaya ve emek harcamaya karar verdim. Bu sebeple, her mevsim ekime elverişli olduklarını öğrendiğim tohumlarla başlangıç yaptım. Ektiğim tohumlar;
Aster çeşitleri, Aubrieta (Obrezya) çeşitleri, Alyssum çeşitleri ve ayrıca Mine, Satatis Pasifik Karışım, Salvia Farinacea tohumu.

Ekimlerini yaptım, şimdi kapalı balkonumdalar, gözüm üstlerinde :p İnşallah sonuç alırsam; şaşırtmayı doğrudan, bahçemde bulunacakları alana yapmayı düşünüyorum.

bernabora
07-06-2014, 21:23
harika bir çalışma olmuş çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler paylaştığınız resimler için. henüz yolun o kadar başındayım ki hiç bir alakam yokken birden merak sardım bonsai çeşitlerine ve sanırım az önce bir hata yaptığımı fark ettim verdiğiniz bilgiler neticesinde. tohumları ektikten sonra bir güzel üzerlerine su döktüm hatta bir tohumun toprak üzerine çıktığını gördüm .)) umarım ilk gün diye bir sorun çıkmaz. yazdığınız bilgileri not ediyorum önemli olarak.

mustafasezgin
09-07-2014, 02:48
merhaba forumun başındaki bilgileriniz için teşekkür ederim ama tohum çimlendirme kabı ve toprak için tavsiye ettiğiniz firmadan gelen malzeme malesef kırık geldi kargo firma derken uraşmayı bıraktım ürünü satana kadar iyi ama sonra yaklaşımları hiç hoş olmadı

mustafasezgin
09-07-2014, 02:50
smotgarden dan aldım ve yediğim söz ben sizin kargonuzu takip etmek zorundamıyım oldu adres kargaşasına yanlış yere gelmiş kargo ve ambalaj ve kargo yuzunnden 166 tl heba oldu

ylnci kecibynzu
04-09-2014, 22:29
merabalar. zeki bey Tohumdan üretim yazınız şahsıma çok faydalı oldu. bu yüzden teşekkürler.
size bir kaç şey sorsam umarım yanlış anlaşılma olmaz.
bende amatörce tohumdan bazı ağaçları yetiştirmeye çalışıyorum.
1.sizin çimlendirme de kullandığınız tohum ne tohumuydu?
2. şaşırtmada kullandığınız toprak mı yoksa torf mu
3.çam,servi,ladin gibi ağaçların tohumları sizin yöntemiznizle çimlenir mi?
4.bazı yazılarda tohum önce ılık suda ya da normal suda 24 saat bekletilmeli diyor.siz ne dersiniz?
5.çimlenmede ışığın etkisi pek yok diye biliniyor.siz ne dersiniz.
cevap yazarsanız çok mutlu olacağım. teşekkürler.

cinaremre
25-09-2014, 10:30

Bu konuda size bir sorum olacak Zeki Bey.

Ben büyütme saksılarına 20 Eylülde "Banyan Ağacı" tohumları ektim. Toprağı nemliydi(Drenajın yüksek olması için CompoSana markasının bonsai toprağından kullandım). Ancak ben ayrıca toprağı suladım ve bunu fısfıs kullanarak yaptım sırf tohumlar yerinden oynamasın diye. Sanırım burada hata yaptım, sulamamalıymışım. Forumdan okuduğum kadarıyla bir de üzerine streç film ile sera yaptım. Ancak serayı yapmadan önce yaklaşık 2 saat saksılardan suyun süzülmesini bekledim. Sizce şu an bu seraları açıp biraz nemini kaybetmesini beklemeli miyim yoksa bu şekilde devam edilebilir mi?

bahçe çiti
17-10-2014, 10:36
bilgileriniz için teşekkürler iyi bir rehber olacak. Ankara için araştırma yapmam gerekiyor.İyi çalışmalar

aaligul
12-11-2014, 09:30
sn Zeki Yağlı elinize agziniza yureginize saglik... cok guzel anlatmissiniz...

aaligul
12-11-2014, 09:41
turkiye don takvimi

Türkiye Don Takvimi - Meteoroloji Genel Müdürlüğü (http://www.mgm.gov.tr/tarim/zirai-don-uyari-sistemi-takvim.aspx)

alican45
17-11-2014, 16:03
Akçaagaç tohumu aldım bu gün suda ıslattım 24 saat sonra torf içinde naylon torbada buz dolabına 1-3 ay koyun diyor ne yapmalıyım. doğrumu.

mert59
07-12-2014, 20:42
Bahçemizdeki süs çamının kozalağından 8 adet tohumu ekim ayında saksıya ektim, 4 tanesi çimlendi 3cm kadar oldular uçlarındann iğne yaprakları belirginleşti, yaklaşık 50cm olunca bahçeye almayı düşünüyorum acaba uygunmudur. Saygılar.

ati01
29-12-2014, 12:49
HERKESE HAYIRLI GÜNLER ARKADAŞLAR. YARDIMINIZA İHTİYACIM VAR.
13 ARALIK 2014 DE YAKLAŞIK 6000 TOHUM EKTİM. BU TOHUMLARIN BAZILARI LİGUSTRUM, MAVİ LADİN, KARA SERVİ, TOP MAZI, PİRAMİT MAZI, ÇİN KAVAĞI. MANTAR İLAÇLAMASINDAN SONRA PERLİT VE İTHAL TOPRAK KARIŞIMINA TAM TARİF EDİLDİĞİ GİBİ VİYOLLERE EKİMİNİ YAPTIM BİR DE BAHÇEMİZE AMATÖRCE BİR SERA HAZIRLADIM (Ekimi yaptığım il Kırıkkale ). HER GÜN SULAMASINI EKSİKSİZ YAPIYORUM. AMA 2 HAFTAYI GEÇTİ HENÜZ Bİ HAREKETLENME YOK. TOHUMLARDAN BİRİNİ ÇIKARIP İNCELEDİM HALA İLK EKTİĞİM GÜNKÜ GİBİ DURUYORLAR. SİZDE NE ZAMAN ÇİMLENİR VE BUNDAN SONRA İZLEMEM GEREKEN YOLAR NELERDİR? YARDIMCI OLURSANIZ ÇOK SEVİNİRİM.

sedefnur
03-04-2015, 16:39
Zeki bey güzel paylaşım için evvela teşekürler ben kivi tohumu hakkında bilgisi olan varmı ben çekirdek kuruttum ama kaç gün soğukta beklemeliyim kaç gün dışarıda durmalı anlamadım birde selluka diye bir çiçek var istanbulda aradım fakat bulamadım bu konu ile ilgili bilgisi olan varsa yardimci olabilirmi izmirde bi firma var zengarden diye arkadaşım başka tohum yolluyorlar arama sonrada kimseye ulaşamıyorsun dedi nereden temin edebilirim bildiginiz üretici varmi

622ali
28-05-2015, 14:01
Gübre dozajı hesabı.

Bitkilere verilecek gübre ölçüsü, çözelti içindeki N (Azot) bileşenininin miktarı olarak ölçülür.

Sıvı olsun toz olsun satılan her gübrenin üç rakamdan oluşan bir formülü vardır: 20-20-20, 15-7-27, 3-5-4 gibi.
Ayrıca mikro element rakamları vardır. Ona başka bir zaman değiniriz.

Bu rakamlardan ilki, satın alındığı şekli ile, gübre içindeki N(Azot) miktarını, ikincisi P (Fosfor), üçüncüsü ise K (Potasyum) miktarını, ağırlığının yüzdesi olarak verir.

Yani formül her zaman sıra ile NPK yı gösterir.

Örneğin 20-20-20 formüllü toz gübrenin ağırlığının %20 si N, %20 si P, %20 si Kdır.

3-5-4 formüllü sıvı bir bir gübrenin %3ü N, %5 i P, %4 ü Kdır.

Çözeltinin içindeki N (Azot) miktarı ppm olarak ölçülür ve Part Per Million= Milyonda bir ölçek demektir.

250 ppm, 1 milyon gram su içinde 250 gram N demektir.

100 ppm ise 1 milyon gram su içinde 100 gram N demektir.

1 milyon gram = 1000 kg = 1 ton dur.

Örnek olarak 20-20-20 gübreden 10 litre 250 ppm gübre hazırlayalım:

Bizim hazırlayacağımız çözelti 10 litre yani 10000 gram.

250 ppm yani 1 milyon gram için 250 gram N gereklidir.

100 000 gram (=100 l) için 25 gram N,

Bizim ihtiyacımız olan 10 000 gram(=10 l) için 2,5 gram N lazımdır.

Elimizdeki 20-20-20 gübrenin %20 si N dir.

Yani 20 gram N için 100 gram gübre kullanmak gereklidir.

1 gram N için ise 100/20 = 5 gram 20-20-20 formüllü gübre kullanmak lazım.

İstediğimiz çözelti için gerekli 2,5 gram N yi elde etmek için ise 2,5 x 5 = 12,5 gram 20-20-20 gübre kullanmak gerekir.

Bu miktar yaklaşık bir çorba kaşığıdır.

Ölçmek için ilaçi şurup ölçekleri kullanabilirsiniz.

Görüldüğü gibi 20-20-20 gibi bir gübreden 10 litre 250 ppm lik bir çözelti elde etmek için 12,5 gram kullanmak gerekir.

Eğer yalnız 1 litrelik çözelti elde etmek için 1,25 gram (çay kaşığının ucu) kadar 20-20-20 kullanmak lazım

Özet olarak N-P-K formüllü gübreden 10 litre, X ppm çözelti elde etmek için kullanılacak miktarı veren formül:

X/N

dir.

Bizim örneğimizde 250/20=12,5 20-20-20 gübre.

Şimdi 15-7-27 gübreden 10 litre 150 ppm çözelti için 150/15=10 gram kullanmak yeterlidr.

1 litre çözelti için ise yukarıdaki miktardan10 defa daha az kullanmak gerekir.

Fidelere gerçek yapraklar çıkmadan hiç gübre vermeyin.

Gerçek yapraklar çıktıktan sonra haftada 1 kere 100-150 ppm,

Şaşırttıktan sonra haftada 1 kere 200-250 ppm.

Yerine diktikten sonra 10-15 günde 1 kere maksimum 400 ppmgübre verebilirsiniz.

Aman daha fazla vermeyin.

Kolay gelsin.

Bugun bu verdiginiz bilgiler sayesinde ozellikle topraksiz tarimdaki besin eriyigi hazirlamanin temelini anladim ve ogrendim diyebilirim. Oncelikle bu aciklayici ve ogretici anlatiminiz icin tesekkurler.

Ogrenmek istediklerim; diyelim ki hazir npk gubre kullanmayip kendimiz kendi gubremizi yapmak istiyoruz. Bu durumda, 150 ppm lik bir karisimda olmasi gerekenler yine n p k midir?

Bunlarin icinde ya da npk haricinde yeni bir fide hangi gubrelere ne kadar ihtiyac duyar ve en onemlileri hangileridir?

Cok sordum affiniza siginiyorum...

djtunc
08-07-2015, 22:47
arkadaşlar bende de 7veren çilek var. şu an çilekleri çıkıyor ve yiyoruz. tadıda çok güzel . bunlardan tohum elde etmek istiyorum googleda baya bi aradım ama istediğim cevaba ulaşamadım. yardımcı olursanız çok sevinicem.

1-çileklerimin üstündeki nokta gibi çekirdekçikler tohumu mudur ?
2-tohumsa eğer, bunları çıkartmak için iyice çileğin olgunlaşmasını bekleycekmiyim ?
3-tohumları topladıktan sonra kurutma veya ıslat gibi ne igib işlemler uygulayacağım ?
4-ekim yaparken nasıl bir yol izleyeceğim

yardımcı olursanız çok sevinirim.

thunderon
03-04-2016, 22:59
Tohumdan üretim - Tohum temin ettiğim yerler

Ben bahçem (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21267)de sebze ve meyve yetiştirmiyorum.

Yalnız süs bitkisi, özellikle çok yıllık bitkiler yetiştiriyorum.

Orada kullandığım tohumları yurtdışından şu adreslerden getirtiyorum.

Swallowtail Garden Seeds (http://www.swallowtailgardenseeds.com/index.html), Thompson & Morgan (http://www.tmseeds.com/) (bu sitede çok güzel sebze tohumları da var) ve Jelitto Seeds (https://www.jelitto.com/haupt_en.html).

Eminim hem Türkiyede hem başka ülkelerde başka güvenilir tohum tedarikçileri de vardır.

merhaba bu siteler kargo ücreti olarak ne alıyor acaba?

ismailozdemir
10-04-2016, 15:38
keske daha once gorseydim bu siteyi birseyler yaptim ama buradaki gilgilerin hicbiri yok bende artik isimiz sansa kaldi

leylevi
22-04-2016, 19:33
2015 senesinde internetten 125 çeşit çiçek tohumu sipariş ettim bunları viyollere diktim evin içinde bakmaya karar verdim fideler çıktı ancak boyları olağandan fazla uzadı ve hepsini böylelikle kaybetmiş oldum sonradan öğrendimki güneş görmediğinden boyları uzayıveriyormuş bu sene yeni denemeler yaptım bu sefer bahçeye güneş gören yere ektim tohumları ancak bu seferde fazla güneş fidecikleri cayır cayır yaktı velhasılı kelam yine başarısız oldum bu sefer farklı bir deneyim olsun dedim pazardan biraz büyükçe ve genişce saklama kabı aldım çiçek tohumlarını plastik şeffaf bardaklara ektim bardakları saklama kabının içine koydum 24 tane şeffaf bardak sığdı içine bardakları yerleştirdikten sonra tohumları suladım ve kapağı hafif yarım açık bıraktım içi havasız kalmasın diye bu sayede minik sera sistemi olmuş oldu fakat iki haftayı geçti tek bir tohum bile çıkmadı ne yaptıysam tohum yetiştirmekte başarılı olamadım ancak yılmadım internetten 50 tllik bir çok tohum aldım yine onlarıda deneyeceğim tohumdan çiçek yetiştirenler bu işi nasıl yapıyorlar tecrübelerinizi paylaşırmısınız tohumdan çiçek yetiştirmek gerçekten büyük çaba mı istiyor?

remus2
22-04-2016, 20:20
2015 senesinde internetten 125 çeşit çiçek tohumu sipariş ettim bunları viyollere diktim evin içinde bakmaya karar verdim fideler çıktı ancak boyları olağandan fazla uzadı ve hepsini böylelikle kaybetmiş oldum sonradan öğrendimki güneş görmediğinden boyları uzayıveriyormuş bu sene yeni denemeler yaptım bu sefer bahçeye güneş gören yere ektim tohumları ancak bu seferde fazla güneş fidecikleri cayır cayır yaktı velhasılı kelam yine başarısız oldum bu sefer farklı bir deneyim olsun dedim pazardan biraz büyükçe ve genişce saklama kabı aldım çiçek tohumlarını plastik şeffaf bardaklara ektim bardakları saklama kabının içine koydum 24 tane şeffaf bardak sığdı içine bardakları yerleştirdikten sonra tohumları suladım ve kapağı hafif yarım açık bıraktım içi havasız kalmasın diye bu sayede minik sera sistemi olmuş oldu fakat iki haftayı geçti tek bir tohum bile çıkmadı ne yaptıysam tohum yetiştirmekte başarılı olamadım ancak yılmadım internetten 50 tllik bir çok tohum aldım yine onlarıda deneyeceğim tohumdan çiçek yetiştirenler bu işi nasıl yapıyorlar tecrübelerinizi paylaşırmısınız tohumdan çiçek yetiştirmek gerçekten büyük çaba mı istiyor?

:D ilginç bir deneyim yaşamışsınız.
Ben hiç okadar uğraşmadım hazır aldığım çilekteki tohumları tek tek ayırdım kurumaya bıraktım ve kum+toprak+gübre ile karıştırdım bir saksıya doldurup tohumları serptim üzerine çok ince şekilde sadece toprak döktüm 15 günde çıktılar fakat havalar çok değişken olduğu için dışarı koymuştum soğuk hava vurunca donmuşlar :D :D

leylevi
22-04-2016, 21:17
sevgili kardeşim öncelikle deneyimini benimle paylaştığın için teşekkür ediyorum aldığım tohumların içinde çilek tohumlarıda vardı fakat onlarıda büyütemedim daha doğrusu hiç büyümüyorlar neden öyle anlamadım gölgeyse gölge güneşse güneş yarı gölgeyse yarı gölge ışık bakımından bu kadar bol gönüllüyüm ama olmuyor olmuyor tohum çimlense bile bir şekilde büyümeden ölüyorlar deneyimlerini diğer arkadaşlarda yazarsa sevinirim

bebeto016
24-04-2016, 13:21
edit

bebeto016
24-04-2016, 14:36
piyasadaki farkli ebatlardaki siyah fide fidan posetleri yerine şeffaf uygun boyutta kilitli posetler kullansak seffaf olmasi sebebiyle kök veya fide gelisimine olumsuz zararlari olurmu..?

seffat kilitli posetler fidan posetlerinden daha hesapli oluyor..

İsmail Kuzucu
24-04-2016, 20:40
Fideler büyüdükleri zaman kökleri dış alana geldiği için yanmalar oluyor. Fide poşetlerini 3 sene tekrar kullanabilirsiniz. Körüklü olanlar biraz daha kalın olduğu için 1 kgda körüksüze göre daha az poşet çıkıyor.

Körüksüz olarak fide poşeti sorarsanız daha hesaplıya gelecektir.

favci64
15-05-2016, 19:54
http://i.hizliresim.com/MJYlEg.jpg (http://hizliresim.com/MJYlEg)
Arkadaşlar fideme bakıp problemi ne söylermisiniz. Ölecek galiba

Pirlede
13-11-2016, 15:39
İki gün önce dört çeşit tohum aldım bunlar;

1. Hercai Menekşe(Sarı)
2. Zinnia(Kirli Hanım Çiçeği)
3. Yıldız Çiçeği(Dalya)
4. Ezan Çiçeği(Oenothera)

Saksıları da aldıktan sonra toprak koyup düzelttim. Ardından tohumları serptim.
Fısfıs sprey ile su döktüm, dört saksıya. En son streç film ile kapattım.

Resimde gördüğünüz gibi.

Sağdan sola doğru,

1. Saksıda Hercai Menekşe,
2. Saksıda Yıldız Çiçeği,
3. Saksıda Zinnia Çiçeği,
4. Saksıda ise Ezan Çiçeği tohumları var.

Bunlar ile ilgili bir kaç soru sormak istiyorum.
1.Bu çiçekler bahar çiçeği fakat ben kış mevsiminde ektim bir sorun olur mu acaba ?

2.Tohum ekimleri doğru mu sulama ve bakım nasıl olmalıdır ?

3.Güneş altında ne kadar kalmalı veya kalmalı mı ?

4. Ayrıca sizin tavsiye, yorum veya eklemek istediğiniz bir şey var mı ?

Pirlede
13-11-2016, 21:36
Yardımcı olabilir misiniz ?

TCM
13-11-2016, 22:01
Menekşe soğuktan çok etkilenmez, diğerleri ise soğuğa gelmez diye biliyorum. Tohumlar topraktan çıkana kadar oda sıcaklığında (22 derece civarı, daha yüksek olursa daha iyi tabi) kalmalı. Toprak yerine torf gibi bir şey kullansak daha iyiymiş, toprak yüzeyi kurumamalı ancak sürekli nemli kalınca da mantar üreyebilir, bu sebeple gün içi sık sık üzerinde naylonlar açılarak havalandırılmalı.

YeniGine
13-11-2016, 22:25
Sevgili Pirlede tohumları ekmenin zamanları var.

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/19011.htm

Sonra;

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/30988.htm

Önümüz kış, onun için sen nisan-mayıs ayına kadar forumu araştır-öğren. Sonra baharla birlikte öğrendiklerini uygulamaya başlarsın inşallah.

Pirlede
14-11-2016, 14:49
Cevaplar için çok teşekkür ediyorum sağolun.

quelle
16-11-2016, 08:41
Bilgiler çok yararlı oldu. Bu yaz tohum toplamaya başladım. Evimde koca bir çekmece dolusu tohum var. Yazın doğada vakit geçirmeyi çok severim ve bu yaz her gittiğim yerden kurumuş tohumları alıp sarıp isimlerini üzerlerine yazdım ama bunlarla ne yapacağımı bilmiyordum. Tüm konuyu mesajları okuyunca çok yararlı oldu.

Muda
16-11-2016, 10:57
Arkadaşımızın yurt dışından aldığı maso bambu tohumunun çimlendirmesi için sayfada verilen bilgileri aşağıya kopyalıyorum. Potasyum permanganat eczanelerde parmasol olarak satılan dezenfekte için kullanılıyor. Yöntem biraz ilginç geldiği için yazmak istedim. Öncelikle tohumu mantardan korumak için potasyum permanganatla dezenfekte ediyorlar. Başka tohumlarda yaparsak fayda zarar oranı ne olur acaba.

Bilimsel adı: Phyllostachys heterocycla (Carr.) Mitford cv. Pubescens
Ağaç yüksekliği: 10-20m / 33-66ft
Ekim zamanı: sonbahar veya ilkbahar (Acaba soğuk katlama istiyor mu )
Çimlenme günleri: 5-10 gün
Vurut sahne: Nisan
Çiçek dönemi: Mayıs - Ağustos

Ekim Şekli:
1. Tohumu su ile yarım saat bekletin, sonra tohumları% 0.3 potasyum permanganat ile 2 ila 4 saat boyunca dezenfekte edin
2. Tohumu su ile temizleyin ve 24 saat bekletin
3. Tohumu alın ve 1 ila 2 saat boyunca kurutun
4. Toprağa birkaç küçük delik kazın, sonra her delikte 3-4 tohum ekip 1,5 cm kadar toprakla örtün
5. Saman ile örtün ve derin su serpin
Çimlenme sırasında toprak ıslak ve ot tutun.
7. Ekim 10 ila 15 cm (4 ila 6 ") büyüdükten sonra nakledilebilir.

TCM
16-11-2016, 14:53
Meyve sebze dezenfeksiyonunda da kullanıldığına göre tohuma zararı olmaz diye düşünüyorum. Binde 1 lik çözelti için 1 lt. suya 4 tb. gerektiğine göre size 1 lt. ye 12 tane atmak gerekecek.

birgecelikgelin
14-03-2019, 01:04
Sayın Zeki yağlı bu verdiğiniz bilgiler için nekadar teşekkür etsem azdır yaptığım yanlışları bu sayfada öğrendim

hosseda
19-03-2019, 06:57
Bu yıl sadece domates tohumu ektim, onlarda alttaki seyyar cam seramda, balkonda elimin altındalar ( köyde ilgilenecek kimse olmadığından bu yıl bu şekilde durum....).

Gagaoglu45
15-05-2019, 00:55
Süs kabağı tohumu çimlendiremedim

Eyong
16-05-2019, 15:02
Sitenin genelinden ve bu başlıktan oldukça faydalandım, hayatımda ilk defa bu sene Mart ayında tohumdan ekim yaptım.

Hıyar, domates ve biber ektim. Tohumların bir kısmını geceden ıslatıp bir kısmını olduğu gibi ektim, tabi ki denemek ve tecrübe edinmek için. Geceden ıslattıklarım daha hızlı çimlendi.

Çimlenene kadar viyollerin üzeri streç kaplı şekilde sakladım, streç örtmeden önce torf toprağına bir iki fıs su püskürtüp öyle kapattım.

Bir kısım viyolü ev sıcaklığında büyüttüm, bir kısımı da iş yerimde civciv büyütme kafesimde 16 saat ışık altında ve 20 derece sabit sıcaklıkta büyüttüm.

Her bir viyole denemek için, belirli sıralara günde 1-2 ve 3 fıs su verdim, günde bir fıs (püskürtme) su verdiğim sıradaki tohumlar çimlendi ama kısa sürede öldüler. Devamında genelde günde 2 fıs ama toprak durumuna göre 3 fıs sulayarak yaprakların çıkımına kadar bu şekilde devam ettim.

Şu an yaklaşık 8 hafta oldular, hıyarlar çiçeklenmeye başladı bile, havalar da sanırım toprağa ekim için uygun. Bugün yarın toprağa geçiş yapacağım.

Fakat fidelerimde bazılarının gelişimi çok iyiyken bazıları bodur kaldı, hıyarlar zaten en erken çimlenen ve en hızlı büyüyenler. Ama domateslerin hepsi aynı boy ve gelişmişlikte değil. Biberler domatese ve hıyara göre oldukça küçükler hala, belki de böyle olması gerekiyordur bilmiyorum, tecrübem yok.

Aynı anda ekilen aynı tohumların fidelerinde bazılarının bodur kalmasını anlayamadım, bir kaç da fotoğraf ekleyelim;

http://img18104.imagevenue.com/loc1152/th_011663496_20190516_154749_122_1152lo.jpg (http://img18104.imagevenue.com/img.php?image=011663496_20190516_154749_122_1152lo .jpg)http://img18116.imagevenue.com/loc844/th_011670190_20190516_154853_122_844lo.jpg (http://img18116.imagevenue.com/img.php?image=011670190_20190516_154853_122_844lo. jpg)

ipeker
20-05-2020, 23:00
Bilgiler için teşekkürler. Yetiştirmeye yeni başlayan biri için bunlar çok önemli

cerdon47
24-05-2020, 21:29
Bitki kökü güneş görürse kurur mu ?

Portakal Rengi
25-05-2020, 09:28
Bitki kökü güneş görürse kurur mu ?

Şeffaf bardaklarda fide yetiştirirken bir sorun çıkmıyor, fark etmiyor da olabiliriz. Bardağın kenarında kök uçlarını görüyoruz ama kısa süre sonra toprağa gömülmüş oluyorlar. Bu sırada karşılaştıkları güneş ışığı değil.
Köklerin güneş ışığı görmesi istenmez. Toprağın altında karşılaşamayacağı bir durum. Havai kökler dışındakiler güneş ışığında yaşayamaz.

cerdon47
25-05-2020, 09:56
Şeffaf bardaklarda fide yetiştirirken bir sorun çıkmıyor, fark etmiyor da olabiliriz. Bardağın kenarında kök uçlarını görüyoruz ama kısa süre sonra toprağa gömülmüş oluyorlar. Bu sırada karşılaştıkları güneş ışığı değil.
Köklerin güneş ışığı görmesi istenmez. Toprağın altında karşılaşamayacağı bir durum. Havai kökler dışındakiler güneş ışığında yaşayamaz.

Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Daha öncede yazmıştım ilk siz yanıtladınız. Bu soruyu sorma nedenim bende pet bardağında kavun karpuz çimlendirdim. Şuan gayet sağlıklılar ama daha bahçeye dikme zamanları gelmedi. Fakat dediğim gibi pet bardağa bakınca kökleri görebiliyorum şeffaf olduğu için. E dışarıda oldukları için güneş ışığını, güneşi doğrudan alıyorlar. Acaba bu gelişmelerini geciktirir mi ? Yoksa bahçeye alıncaya kadar pet bardağının etrafını siyah bant ile kapatmama gerek var mı ?

Portakal Rengi
26-05-2020, 06:34
Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Daha öncede yazmıştım ilk siz yanıtladınız. Bu soruyu sorma nedenim bende pet bardağında kavun karpuz çimlendirdim. Şuan gayet sağlıklılar ama daha bahçeye dikme zamanları gelmedi. Fakat dediğim gibi pet bardağa bakınca kökleri görebiliyorum şeffaf olduğu için. E dışarıda oldukları için güneş ışığını, güneşi doğrudan alıyorlar. Acaba bu gelişmelerini geciktirir mi ? Yoksa bahçeye alıncaya kadar pet bardağının etrafını siyah bant ile kapatmama gerek var mı ?

Güneş görüyorsa kökleri korumakta yarar var. Siyah bant kullanmak zorunlu mu, emin değilim. Işık geçirmeyecek bir kağıt ile kaplayın. Yeterli olur.
Dışarıda ve küçük hacimde olmasının asıl sorunu toprak kuruması. Havalar ısınınca kap da ısınıyor. Gözlemek gerek.

cerdon47
26-05-2020, 15:31
Güneş görüyorsa kökleri korumakta yarar var. Siyah bant kullanmak zorunlu mu, emin değilim. Işık geçirmeyecek bir kağıt ile kaplayın. Yeterli olur.
Dışarıda ve küçük hacimde olmasının asıl sorunu toprak kuruması. Havalar ısınınca kap da ısınıyor. Gözlemek gerek.

Teşekkür ederim. Pratiklik olsun diye bant dedim dediğiniz gibi gözükmeyecek şekilde kapatmam gerekecek. Toprak kuru değil bardak şeffaf olduğu için altını görebiliyorum nemli olduğu için her gün sulamıyorum. Yalnız domateslerim hiç gelişmedi. Kavunları ekerken kırmızı bahçe toprağı ve marketten aldığım torfu karıştırdım. Şuan domatesleri geçmiş durumdalar. Fakat domatesleri ekerken sadece bahçe toprağı kullandım. Yeterli besin alamadıkları için mi büyümediler. Şuan çıkartıp tekrar karışık toprak ilave etsem fayda görür müyüm ? Bu işlerde yeniyim yardımcı olursanız çok sevinirim.
Şunlar da kavun ve domateslerim
709313
709312

TCM
26-05-2020, 20:55
Kavunların uzaması iyi değil, uzamadan gerçek yapraklarını çıkarıp büyümeleri önemli. Bu arada kabakgilleri direk toprağa ekmek en güzeli, vakit erken bence öyle yapın.

cerdon47
26-05-2020, 21:35
4 5 gün içerde tuttuğum için boy atmışlar demek ki. Bende ne güzel gelişiyorlar diye sevinmiştim. Bugün güneşe çıkardım bundan sonra balkonda güneş almalarını sağlayacağım. Bir kaç gün sonra da bahçeye alırım o zaman. Peki domatesler için ne yapmalıyım ?

TCM
26-05-2020, 23:15
Kavun daha kök salmamıştır ve bu durumda aktarırsanız olan kökler de zedeleneceği için büyük ihtimal ölürler, yeni tohumları direk bahçeye ekmeyecekseniz bekleyin gerçek yapraklar çıksın, domatesleri de bekleyin aynı kavundaki gibi.

Portakal Rengi
27-05-2020, 10:48
Sn TCM nin yazdıklarını göremeden yazmıştım.
Deneyimli uyarıları önemlidir. Önceliklidir.

Forumdaki toprak hazırlama bölümünü incelemenizi öneririm. Okuyarak çok zaman kazanılıyor. Bahçe toprağı yetersiz kalmış olabilir. Ama belki öyledir. Bilemiyoruz. Bu nedenle karışımlarla başlıyoruz.
Fideler fena gelişmiyor gibi. Farklı tohumların gelişim hızı aynı olmayacaktır. Domates çekirdeği ile karpuz çekirdeği arasında besin miktarı farkı var. :) Kaç kat hemde.
Fidelerinizi pencere önüne taşıyın. Bol ışık alsın. Resimden toprak kuru gibi anladım. Yanılabilirim. Yeterince nemli değilse büyüme yavaşlar. Çok nemliyse boy uzar.
Fideleriniz gerçek yaprak çıkarmadığına göre henüz kök oluşturma aşamasında. Yaklaşık 4 haftanız var, dikim zamanına.

cerdon47
27-05-2020, 12:14
Arkadaşlar hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ederim. Domatesleri daha önceden güneşe çıkaracaktım fakat yeni çıkan filizlenmiş bitkinin direk güneş almaması gerekiyormuş. Bu bitkiyi yakıyormuş. Bende 15 gündür pencerenin önünde tutuyordum o yüzden gelişmediler. 2 gündür kavunlarla birlikte güneşe çıkardım. Gerçekten de daha faydalı oldular. Domateslerin beyaz olan gövdeleri renk değiştirdi kavunların da ortadan çok küçük gerçek yaprakları göründü. Hepinize teşekkür ederim. O zaman şuan toprağa almayacağım biraz daha gelişsinler. Yeniden tohum ekmekle uğraşmak istemiyorum. ilerleyen günlerde fotoğraflarını ekleyeceğim.

kaan798
09-06-2020, 17:29
Arkadaşlar Ben 3 Haziran'da Balkonuma Saksıya Fento Tohumculuktan Almış Olduğum Falcon Domates Salatalık Ve Dolma Biber Tohumu aldım ektim.Bizim Balkon sabah 8:30 dan akşam 7:30 a güneş alıyor.Gündüzleri camın önüne koyuyorum akşam 8:30 dan sonra camı kapatıp saksıları içeri koyuyorum.Arkadaşlar ben aldığım tohumların hepsini direk toprağa koydum ve biraz fazla suladım çamur oldu. Ve şuana kadar hiçbir tohum çimlenmemiş bile bugün biraz toprağı karıştırdım.Ne yapmam lazım ? Benim bu saksıları kaç günde bir sulamam lazım ve üstünü bugün streç filmledim sizce ne zamana çıkarlar ?

Dadaloğlu
13-10-2021, 09:05
İlk evde tohumdan fide yetiştirme deneyimim. Aynı tür domates ve biber tohumlarını iki farklı kaba ektim. Biri normal dikdörtgen saksı kabı: toprak derinliği 10 cm kadar. Diğeri yumurta kartonu: derinliği 2-3 cm. Aynı toprak ve aynı tohum. Ancak saksıyı sabahları, yumurta kabını ise sabah ve öğleden sonra gibi suluyorum (çünkü toprak kuruyor). Sulama derken nemlendirmeyi kastediyorum. Saksıdakiler hem geç filizlendi hem de uzun ve güçsüz oldu. Esas yapraklar da çıkmadı (20 gün oldu). Yumurta kabındakiler ise bir haftada baş göstermeye başladı. Hem boyları normal hem de esas yaprakları çıktı. Güneşe koydum problem olmuyor. Ama saksı fideleri yanıyor. Benim deneyimim böyle. Resimleri hazırlayınca paylaşacağım.