View Full Version : Omiya Bonsai Köyü
tambulubu
01-02-2007, 01:03
merhaba, wikipedia'da bulduğum bu harika yeri paylaşmak istedim.
elimden geldiğince türkçe'ye çevirdim.
orjinali; http://en.wikipedia.org/wiki/Omiya_Bonsai_Village
Omiya Bonsai Köyü(Saitama şehri)
Omiya Bonsai Köyü 1925 yılında bir grup profesyonel bonsai sanatçısı
tarafından kuruldu. Bu sanatçılar 1923 teki 'büyük Kanto depremi' dolayısıyla
Tokyo'daki Dango-Zaka(Hongo) bölgesinden göç etmişlerdi. Bugün köyde
330.000 m^2 alanın üzerinde yüzbinlerce bonsai ağacı bulunuyor. Japonya ve
dışında bonsai'nin Mekke'si olarak biliniyor, ve dünyanın heryerinden birçok
bonsai sanatçısı ziyaret ediyor. Aynı zamanda popüler bir turistik mekan.
Bonsai köyü on civarında müstakil bonsai bahçesinden oluşuyor. Eskiden köyün sakinlerinin kendi aralarında bazı özel kuralları varmış, ''her üye on veya daha fazla bonsai yetiştirmelidir.'', ''bonsai bahçeleri halka açık olmalıdır.'', '' iki kattan daha yüksek binalar yapılmamalıdır.'' gibi. Ama artık bu kurallar geçersiz
olmuş.
Yılda bir, Mayıs ayının 3'ü ile 15'i arası Bonsai Köyü ''Büyük Bonsai
Festival'' ine ev sahipliği yapıyor.Ve bu alan Japonya'nın heryerinden pek çok
bonsai sanatçısıyla doluyor.
Bonsai Köyü; ''Tobu Noda'' hattındaki ''Omiya Park'' istasyonuna iki dakika
yürüyüş mesafesindedir ve hafta boyunca sadece perşembe günleri kapalıdır.
Ali H. ALI
02-02-2007, 13:12
merhaba Tambulubu, ilginc bir koy paylasim icin tesekurler.
Boyle koy gibi olmasada bir gun Turkiyede de gorulecek imrenerek bakilacak bir cok bonsai olacagina inaniyorum.
Ates dikenlerin ne oldu bir gelisme varmi? bonsai ogreneceksen onlarla sinirli[i lerin uzerinde nokta yoktur] kalma fidancilardan fidan alip onlar uzerinde calismalisin.
Her sey diledigin gibi olsun.
tambulubu
02-02-2007, 16:13
sağolun, ateş dikenlerim henüz çimlenmediler, toprağı nemli tutuyorum. bir yandan forumda kendimi geliştiriyorum. 3-4 gün içindede kendime yeni fidanlar almaya karar verdim. şimşirle başlamayı düşünüyorum.
Halit Togay
03-02-2007, 10:30
Ateş Öztan da böyle bir yerden bahsetmişti.
Ateş Öztan
04-02-2007, 21:19
Evet. Doğru hatırlıyorsun.
Bu köyü gezme fırsatım oldu.
Yukarıda anlatılan taşınma hikayesini doğrudan onlardan dinleme fırsatım oldu. Aralarında en ünlüsünün sahibi çok yaşlı bir bayandı. Japonlar, yabancı devlet adamlarını bu köye ve bahsettiğim bahçeye götürüyorlar.Ben gezdiğimde Bill Clinton'un ziyaretinden resimler vardı.
Fotoğraf çekilmesine izin vermiyorlar. Tokya'dan motoru ile gelen emekli bir japon ziyaretçi yaşlı ev sahibi bayanla konuşmamıza tercümanlık yaptı. Türkiye'den geldiğimizi ve bonsai ile ilgilendiğimizi öğrenince çok şaşırdı. İstediğimiz gibi resim çekmemize izin verdi. Maalesef bu resimleri yedekleyemedin bir bilgisayar sorunu nedeniyle kaybettim. Bir tanesini www.bonsaim.com adresine koymuştum.
Ümit ederim, seneye bir daha gezme fırsatım olacak. Bu sefer daha bilinçli ve sizler içinde gezeceğim.
Ayrıca, köyde Kitazawa RAKUTEN isminde Japonların, modern Japon karikatürünün babası kabul ettiği bir sanatçının müze evi de var.Omiya şehri sanatçının eserlerini korumak için "Omiya municipal cartoon art museum" ismindeki müzeyi 1966 yılında kurmuş.
Ateş Öztan
14-02-2007, 15:38
Köy planında müze ve bonsai bahçeleri görülüyor.
Ateş Öztan
03-08-2007, 22:16
Evet. Doğru hatırlıyorsun.
Bu köyü gezme fırsatım oldu.
Yukarıda anlatılan taşınma hikayesini doğrudan onlardan dinleme fırsatım oldu. Aralarında en ünlüsünün sahibi çok yaşlı bir bayandı. Japonlar, yabancı devlet adamlarını bu köye ve bahsettiğim bahçeye götürüyorlar.Ben gezdiğimde Bill Clinton'un ziyaretinden resimler vardı.
Fotoğraf çekilmesine izin vermiyorlar. Tokya'dan motoru ile gelen emekli bir japon ziyaretçi yaşlı ev sahibi bayanla konuşmamıza tercümanlık yaptı. Türkiye'den geldiğimizi ve bonsai ile ilgilendiğimizi öğrenince çok şaşırdı. İstediğimiz gibi resim çekmemize izin verdi. Maalesef bu resimleri yedekleyemedin bir bilgisayar sorunu nedeniyle kaybettim. Bir tanesini www.bonsaim.com adresine koymuştum.
Ümit ederim, seneye bir daha gezme fırsatım olacak. Bu sefer daha bilinçli ve sizler içinde gezeceğim.
Ayrıca, köyde Kitazawa RAKUTEN isminde Japonların, modern Japon karikatürünün babası kabul ettiği bir sanatçının müze evi de var.Omiya şehri sanatçının eserlerini korumak için "Omiya municipal cartoon art museum" ismindeki müzeyi 1966 yılında kurmuş.
İki hafta önce Tokyo Omiya Bonsai Köyünü bir daha gezme fırsatım oldu.
Bu sefer bol bol fotoğraf çektim. Ve köydeki en yaşlı bonsai ustası ile de sohbet etme imkanımız oldu. 94 yaşında ve hala ayakta. Daha önceki ziyaretimde eşi ile tanışmıştım.
Çektiğim resimleri siteye koyup yaşadıklarımı anlatacağım.
bonsaisever
03-08-2007, 23:08
Ateş bey, bu kadar mı?
Ayrıntıları bekliyoruz :)
Sebahattin Sargın
04-08-2007, 10:37
Ateş Bey bence bu geziniz ve oradaki yaşadıklarınız sitenin dergisi için çok güzel bir yazı olur. Siz ne dersiniz?
Ali H. ALI
04-08-2007, 14:55
Ateş Bey bence bu geziniz ve oradaki yaşadıklarınız sitenin dergisi için çok güzel bir yazı olur. Siz ne dersiniz?
Ates bey selamlar, bence de, Sebahattin'in dusundugu gibi dergi icin guzel bir yazi olur.
Ateş Öztan
05-08-2007, 00:10
Ateş bey, bu kadar mı?
Ayrıntıları bekliyoruz :)
Tabii ki bu kadar değil. Sadece kapıyı araladım. Çok fazla resim var. Sizler için bir bahçedeki hemen hemen bütün bonsailerin resmini çektim. Fonda da bonsai olduğu için biraz karışık ama yine de sizlere fikir verecektir.
Ayrıca, tanıştığım bir japonla yaşadığımız ilginç birlikteliği de yazmak istiyorum.
Ziyaret ettiğim bir bahçede bonsai sahiplerinin bir atölye çalışması vardı. Bol bol resimledim. Onu da bu başlıkta veya ayrı bir başlıkta yazmak isterim.
Burada yazıp ayrıca dergiye de yazsam nasıl olur?
Sebahattin Sargın
05-08-2007, 09:44
Ateş bey öylede olabilir, dergiye yazınızı yazıp bol bol fotoğraflar ekleyip bir gezi yazısı şeklinde yazarsanız çok güzel olur.
bonsaisever
05-08-2007, 10:35
Burada yazıp ayrıca dergiye de yazsam nasıl olur?
Çok güzel olur :)
İsterseniz bu konuda foruma yazdığınız/yazacağınız mesajları alıp, ayrı bir konu da toparlayabiliriz.
Ateş Öztan
05-08-2007, 21:19
Yoğun bir hafta sonu nedeniyle bir şey yapamadım.
Fakat, bahçeye bir adım daha ilerleyelim istedim.
Sebahattin Sargın
05-08-2007, 21:34
Yazınızı heycan ile bekliyoruz ;)
Ateş Öztan
11-08-2007, 22:37
Nihayet yazabildim.
Tek başlıkta uzun bir yazı yerine başlıklar altında birkaç parçaya böldüm. Yazının bütünlüğünü korumak ve hızlı giriş yapabilmek içinde wordde yazdım. Oradan kes yapıştır yazıyı gireceğim. Daha sonra arzu edilirse dergi içinde kullanılabilir.
Ayrıca isteyenlere resimlerin yüksek çözünürlükte olanlarını da yollayabilirim.
Bu yazı dergide yayınlanmadı geğil mi? Yoksa ben mi atladım?
sinaninci1
23-11-2007, 17:15
Bonsai'leri seviyorum ama ugraşması zor.
İlgilenen arkadaşlara yalovada bonsai satış serası açılmış, sadece bilgi için
Saygılar
Koyu yeşil
24-11-2007, 09:41
Heyecanla takip ediyorum. Ateş Bey bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler. Yazınızı bekliyoruz. Dergi de yayınlanması çok güzel bir fikir bence de. Bir bütünlük içinde okumak çok daha iyi olacaktır.
Ateş Öztan
10-12-2008, 13:55
İşler nedeniyle uzun bir ara vermek zorunda kaldım.
Özür dilerim.
Resimleri, sırayla koyuyorum.
bahçenin içi, yüzlerce bonsai!
Yaşlarını siz tahmin edin.
Ateş Öztan
10-12-2008, 14:00
Kullanılmayı bekleyen saksılar, diğer bir bahçenin giriş kapısı,
Ateş Öztan
10-12-2008, 14:02
Bahçede kullanılan sulama aletleri ve onlarca budama, şekil verme aleti,
Burada özenle saklanan aletlerin hali, şaşırtıcı,
Ateş Öztan
10-12-2008, 14:06
Gezdiğim bu bahçede bir de bonsai okulu vardı. Bu mekan eğitim için kullanılıyordu.
Şansıma tam da eğitime denk gelmiştim.
Geçen hafta Japon bir misafire gösterdim. Tabii ki Japoncası olduğu için :))) tabelayı okudu. Ben söylemeden "burası okulmuş" dedi.
Ateş Öztan
10-12-2008, 14:09
öğrenciler mi dediniz?
İşte öğrenciler,
Hepsi de kendi bonsailerini getirmiş, gerekli bakımı ve şekil vermeyi bonsai ustalarının denetiminde yapıyorlardı.
Ateş Öztan
10-12-2008, 14:14
Sadece, bir genç öğrenci vardı.
Elindeki küçük ağacı şeklillendiriyordu. Ben dönene kadar epey uğraştı, ustaları yardım etti. Sonunda bitirip tezgaha koydu.
Ateş Öztan
10-12-2008, 14:16
Büyükler içeride harıl harıl çalışıyorlar!
Ateş Öztan
10-12-2008, 14:18
Genel görünüm,
Öğrenciler! çalışmalrında ustaların önerilerini dinleyip işlerini bitirmeye başladılar.
İşlerini bitirenler ustaları ile esas değerlemeye geçtiler.
Ateş Öztan
10-12-2008, 14:21
Beyaz bir projeksiyon perdesi önüne bonsaiyi koyup uzun inceleyip tartıştılar.
Benim için inanılmaz güzel bir günkü, bir nebze size de faydası olursa ne mutlu bana,
Ateş Öztan
10-12-2008, 14:23
Hemen hemen bahçedeki her bonsaiyi çektim denebilir. Bunları, karışık olarak sizlerle paylaşacağım.
Ateş Öztan
10-12-2008, 14:25
Bunlarda yavrular,
Ateş Öztan
10-12-2008, 14:27
devam,
Ateş Öztan
10-12-2008, 14:31
Saksılar,
Ateş Öztan
10-12-2008, 14:32
Üzerinde çalıştıkları bir tellemenin detayı,
Ateş Öztan
10-12-2008, 14:34
diğerleri,
Ateş Öztan
10-12-2008, 14:35
Girişindeki ana youn iki kenarındaki tezgahlar,
Ateş Öztan
10-12-2008, 14:37
Bahçenin sahibi, bonsai ustası
Ateş Öztan
10-12-2008, 14:39
Ustanın resim için önerdiği bonsai ile beraber,
Ölçüleri hakkında da bir fikir verir.
Ateş Öztan
10-12-2008, 14:45
Yaşı 94, hala ayakta ve bahçesinde, bize Japon çayı ikram etti. Kısa bir sohbet ettik,
Doğal malzemelerden yapılmış oturma yerleri, toprak zemin, sade huzur dolu,
Bu ortam insanı huzurlu yapıyor.
Ustanın bahçesi Japonya'ya gelen yabancı devlet büyüklerinin de ziyaret yeri.
Resim çekmek için çok fazla fırsatım olmaı. Ancak, bahçedeki bir ağacın 2000 yıllık olduğunu aradaki japon arkadaş söyledi. doğru mu? bilemem, bahçede resim çekilmesi yasak olduğu için ancak uzaktan bir kare alabildim.
Ateş Öztan
10-12-2008, 14:47
Sağ kenarda görünen, kuru gövdeli olan bonsainin 2000 yıllık olduğu söylendi. Muhteşem bir saksının içindeydi.
Ateş Öztan
10-12-2008, 14:50
Daha bitmedi,
Oradan başka bir bahçeye gittik. Oranın sahibi bir kadın bonsai ustası,
Bu bahçedeki bonsailerin bazıları bonsai kitaplarında yer almış.
Yanındaki kişi de tesadüfen orada tanıştığımız bir Japon,
Çok candan bir kişi, bize inanılmaz yardımcı oldu. Hatta evine bile götürdü. Evini ve onun bonsailerininde resimlerini koyacağım.
Ateş Öztan
10-12-2008, 14:53
Ortadaki muhteşem bonsainin 4 mevsim görüntüleri bonsai kitaplarında yayınlanmış. Japon arkadaş ona imparator diyordu.
Ateş Öztan
10-12-2008, 14:55
Bu bahçeden de bir kaç bonsai,
Ateş Öztan
10-12-2008, 14:57
Bu bahçede suiseki (doğayı taşta bulam sanatı) ( bu sadece benim yorumum) için malzemelerde vardı. Japon arkadaş bana en sevdiği taşı gösterdi.
Ateş Öztan
10-12-2008, 15:00
Bu köydeki evlerin bahçe kapılarında buna benzer bir düzenleme yapılıyor. Ağacın bir kolu kapı üzerine uzatışıyor.
Kapıdaki kırmızı arabada orada tanıştığımız Japon beye ait. Hiperaktif bir kişi,
Ateş Öztan
10-12-2008, 15:02
Bir başak ev girişi,
Garaj üzerinde bonsailer,
Ateş Öztan
10-12-2008, 15:03
Girişteki suiseki,
Ateş Öztan
10-12-2008, 15:04
Bunlarda Japon dostumuzun bonsaileri
Ateş Öztan
10-12-2008, 15:10
Evlerin içinde muhakkak bir huzur köşeleri var.
Bu da Japon dostumuzun huzur köşesi. Evin diğer bölümleri ise inanılmaz dağınıktı.
Bu dağınık bölüm aslında çay odası denilen geleneksel Japon kültründeki çay seramonilerinin yapıldığı mekan.
Bu mekan muhakkak bir bahçeye bakar. Bu oda da böyle bir mekana bakıyor ve bahçede büyük taş blok var.
Çağımızın yaşamı onlardaki kültürleri alt üst etmiş.
Oda bu dışarısı ise, bakın ne durumda,
Ateş Öztan
10-12-2008, 15:11
Japon dostumuzun suiseki'si
Altında taşın formunda ahşap bir taban var.
Ateş Öztan
10-12-2008, 15:14
Bu resimde Tokyo, İmparatorluk sarayı dış bahçe duvarındaki ağaçları gösteriyor.
İmparatorluk saray bahçesindeki tm ağaçlar tek tek itina ile budanmış ve şekil verilmiş,
Bunlardan da bir kaç vermeden geçmeyeceğim.
Ateş Öztan
10-12-2008, 15:16
İmparatorluk sarayı bahçesindeki ağaçlar
Ateş Öztan
10-12-2008, 15:19
Bonsaideki sarkık tipe doğadan bir örnek,
Ateş Öztan
10-12-2008, 15:20
Bahçedeki İmparatorun heykeli,
Sebahattin Sargın
10-12-2008, 16:29
Çok güzel fotoğraflar Ateş Bey, bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederiz...
Sevgiler ;)
Bunları seyrettikten sonra bir konuya değinmeden edemeyeceğim.Park bahçe ve yol kenarlarındaki ağaçlar, bodur ağaç ve çalılar belediyelerin elemanlarınca o kadar gelişi güzel budanıyorlar ki halbuki birkaç küçük eğitimle bu güzellikleri yaratmak içten değil.
Bakınca insan hemen hevesleniyor. Şimdi yapım başlıklarına bakacağım. Sayın ateş paylaşımınız için teşekkürler.
msgurkan
10-12-2008, 21:19
Sayın Ateş Öztan, sunumunuzla bizi bonsainin ülkesine taşıdınız, tek kelime ile büyüleyici. Teşekkürler.
Ali H. ALI
11-12-2008, 06:48
Ates bey, bu guzellikleri paylasmaniz cok iyi oldu. Bonsai tutkunlari ic gecirerek bakarken, belki bonsaiye yan gozle bakanlarda, bakislarini degistirir ve bonsainin bir sanat oldugunu dusunup de bakarlar.
Ateş Bey belgesel izlemiş kadar oldum.:) Bonsailer ve mekanlar etkileyici. Suiseki çok ilgimi çekti. Bu konuyu araştırmayı düşünüyorum. Çok teşekkürler.
Ateş Abi hepsi çok güzel.Gerçekten belgesel gibi olmuş.Hepsi çok güzel ve etkileyici.
İnsan etkileniyor.Çok teşekkürler.
Ateş Öztan
13-12-2008, 18:00
Biraz geç te olsa sizlerle paylaşabildiğim için mutluyum.
Hepinizin en kısa zamanda bu köyü görmesini dilerim.
Bu görüntülerin ardındaki acı gerçek, bu köyde de yapılaşma alabildiğine artmış ve bonsai bahçelerinin büyük bir kısmı yok olmuş. Korkarım kısa bir süre sonra bu köyde ki bonsai bahçeleri de kalmayabilir.
Çevre sorunu dünyanın her yerinde aynı,
Doğal floraya göre bonsai bitkileri bu konuda daha şanslı. Bonsailer mobil bitkiler, bonsaiciler kent dışında, daha doğaya yakın alanlarda yerleşsinler.
Metin Y.
14-12-2008, 03:05
Saygıdeğer Ateş Öztan bu harika paylaşım için sizi hem kutluyor , hem de teşekkür ediyorum.
tourkana
14-12-2008, 16:49
Çok güzel görüntüler.. Teşekkürler.
Buraya mutlaka toplu bir gezi düzenlemeliyiz..
Ateş Öztan
14-12-2008, 17:52
Doğal floraya göre bonsai bitkileri bu konuda daha şanslı. Bonsailer mobil bitkiler, bonsaiciler kent dışında, daha doğaya yakın alanlarda yerleşsinler.
Tokyo daki büyük depremden sonra oluşan yoğun toz nedeniyle bonsailere uygun gördükleri bu alana taşınmışlar. Bence, bu alanda da yerleşim arttığı için başka bir yere göç etmeleri gerekir.
Ateş Öztan
14-12-2008, 18:00
Çok güzel görüntüler.. Teşekkürler.
Buraya mutlaka toplu bir gezi düzenlemeliyiz..
Niçin olmasın?
THY'nin Tokyo'ya direkt uçuşu var. 11 saat sürüyor. Eskiden Dubai üzerinden gidiş vardı. Süre de 22 saati buluyordu. Yaklaşık 4 saati dubai'de beklemeyle geçiyordu.
Omiya kasabasınsa birde karikatür müzesi var.
Ayrıca Omiya'nın çok yakınında John Lenon müzisi de bulunuyor.
Gitmeye karar verilirse görülecek çok yer var.
Vaktim olursa başka bir başlıkta Tokyo balık pazarından izlenimlerimle fotoğraflar koyabilirim. Tokyo balık pazarı dünyanın en büyük balık pazarı (hal) dır. Dev, donmuş ton balıklarını görmeye değer.
tourkana
15-12-2008, 19:29
Ya da biz Demirciköy'ü böyle bir yer yapsak , buraya geziler düzenlense diye de düşünüyorum...
Omiya Bonsai köyünden bir kaç oyuncu transferi ile bu amaca ulaşabiliriz bence :)
Bu güzel fotoğraflar ve açıklamalar için teşekkürler. Sayenizde sanat galerisi gezmiş gibi oldum.:rolleyes:
Ateş Öztan
16-12-2008, 22:40
Ya da biz Demirciköy'ü böyle bir yer yapsak , buraya geziler düzenlense diye de düşünüyorum...
Omiya Bonsai köyünden bir kaç oyuncu transferi ile bu amaca ulaşabiliriz bence :)
Demirciköy hakikaten güzel bir yer, fakat, buranın köylüsünün (yeni zenginlerinin) yaptığı binaları ne yapacağız?
Ali H. ALI
17-12-2008, 12:32
Tourkana, bir gun guzel dusuncelerinin gercek olmasini dilerim.
Once bonsai, bilinip sevilecek, bonsai ile ugrasanlarin onlarca bonsaisi olacak,
her sehir ve sehirledeki bircok bolgede bonsaiciler birlikte dayanisma icinde calisacak, sergiler acilacak, yarismalar duzenlenecek ve belki omiya'da 83 yil once oldugu gibi 3-5 bonsai ustasi bir araya gelip Turkiyede de buna benzer bir koy olusturulabilir.
ALYILMAZ
31-05-2010, 23:47
Gerçekten güzel bitkiler
Harun Parlak
27-11-2010, 12:53
Umarım öğnümüzdeki yüz yılda bizde de böyle güzel bir yer olur.
Her bonsai sevdalısı'nın bunları görmesi (http://www.bonsai-fachforum.de/viewtopic.php?p=279328) çok faydalı olur diye düşünüyorum.
furkan yıldız
28-11-2010, 09:37
insanlar kendini resmen bonsai'ye adamışlar
Japon kültürüne hayran olmamak elde değil. Paylaşımlarınız için çok teşekkürler.
cihancakir10
05-01-2011, 16:07
Çok güzel paylaşım teşekkürler
Mikroklima çok önemli, bizim yörenin dezavantajı nisbi nemin çok düşük olması. Hava çok kuru saksı nemini muhafaza etmek çok zor.
Bu konuda öneri ve bilgilendirme olursa faydalanırız.
Perlit ponzaya göre nemi daha çok tutucu yapıda. Karışımda perlit kullanılabilir.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.