View Full Version : Arazide Amatör Sera Yapımı
aliemreuysal
05-12-2006, 12:08
Arkdaşlar herkese merhaba.
Umarım aranızda serası olanlar vardır ;)
Çiftliğimde bir dönümlük boş bir arazim var. Yön ve ışık sorunum yok.
Bu alanı biraz hobi biraz da ****** ek bir gelir getirmesi düşüncesiyle sera olarak değerlendirmek istiyorum.
Bu kadar küçük bir alanda en azından maliyetlerimi çıkarması açısından hangi sera malzemelerini kullanmamı ve ne yetiştirmemi önerirsiniz? Daha önce orkide yetiştirmem konusunda birkaç öneri aldım.
Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Emre Uysal
Peyzaj Mimarı
Burdan bende bahçemde sıfırdan bana sera kurabilecek birini aradığımı belirteyim...
bazılarınızın da bildiği gibi ticar bir amacım olmadığından hobi amaçlı bir "küçük" serayı kurabilecek planlı proje ile... bu işlerlde deneyimi olan biri veya birileri varsa iletişime girebilirsek sevinirim.
Seralar hakkında size basit fakat işe yarar olduğunu düşündüğüm birkaç bilgi verebilirim.
En ucuz sera:
Ahşap çatı malzemesi
Çeşitli özellikte bulabileceğiniz değişik plastik kaplama örtüsü
Mazot yakabileceğiniz basit metal sobalarla ısıtma
Yetiştireceğiniz bitkiye göre damla sulama **** yağmurlama sulama sistemi
Sulama yaparken aynı zamanda gübreleme de yapabilmeniz için 1 tonluk su deposu
Temiz suyu bulunan bir su kuyusu
Aklıma ilk gelenler...
Biraz daha teşkilatlı olsun derseniz:
Damla sulama sistemi için timer ayarlı bir elektronik tablo
Nem ölçer kullanabilirsiniz
Ahşap yerine metal çatı kullanabilirsiniz Çelik olabilir
Plastik olan örtülerin damlama önleyici özellikte olanları mevcut
Ömürlük ve kaliteli olsun derseniz cam kullanmak en güzeli ama pahalı
Isıtma için değişik alternatifler bulabilirsiniz:
Plastik kalın saydam naylon boruların içinden sıcak su geçirerek ısıtma yapılabilir
Kombi sistemi tarzında bir ısıtma ile içinden sıcak su geçen
metal borular sera içinde dolaştırılarak ısıtma yapılabilir...
Bunları size fikir olsun diye yazdım. Bu konular üzerinden araştırma yaparak daha geniş bilgilere ulaşmanız mümkün olur... Unuttuğum konular olabilir. Saygılar...
Sağolun turunç,
bunların tümünü göz önünde bulunduracağım...
ancak benim de bir eklemem olacak o da bendeki bakılacak olan bitkilerin çok özel istekleri...
bunlarla uğraşıcak yani teker teker hiç vaktim yok belki anahtar teslim gibilerden düşünüyorum ancak kazıklanma olasılığı, malümalimiz... ise de.
asıl sorun bir kez çatının oturmuş olması ahşap derken bunun yere oturacağı podestler önemli. aluminyum ne kadar pahalıya çıkar bir de polycarbonat levhayı olmazsa olmazlardan görüyorum seranın büyüklüğü (küçüklüğü)nü düşünürsek bu pahallılık tahamül sınırlarımın içinde kalabilir.
Yüksek nem isteyen bitkiler için sisleme sistemi kurabilirsiniz. Benim tavsiyem Çelik konstruksiyon kullanmanız ve ilk birkaç yıl kullanabileceğiniz plastik örtüdür.
Anahtar işine gelince bütçenizi bilmiyorum ama elekrtonik kontrol paneli ile ayarlayarak sulama ve ısıtma işlemlerini yapabilirsiniz ve kimseye anahtar bırakmanıza gerek kalmaz. Hatta yüksek nem için sisleme bile yaptırabilirsiniz. Bir kez kurduğunuz zaman uzun yıllar kullanıma bağlı olarak dayanacak bir sisteminiz olur.
Örtü malzemesi için plastik örtüler ortalama 2-3 yıl veya bilemediniz en sağlamı 4 yıl dayanıyor. Bu sırada bütçenizi toparlayınca çelik üzerine cam kaplama yapabilirsiniz.
Sera kuracağınız yerin iklim şartları yer yöney nedir bilemediğimden şimdilik bu kadar fikir yürütebildim.. Kolay gelsin..
Ayrıca eklemeliyim ki; havalandırma seralarda çok önemli bir konudur. Eğer havalandırma yapacak kimse olmazsa seranızın büyüklüğüne uygun bir fan ile bu sorun hallolur. Hatta alacağınız kontrol tablosunda bu özellik mevcutsa otomatik havalandırma da yapabilirsiniz..
Sera kurarken konstruksiyonu zemine betonla sabitlemeniz gerekir diye düşünüyorum. İlk şiddetli rüzgarda uçmasını istemeyiz. Ayrıca hakim rüzgar önüne set bitkileri dikebilirsiniz.
Selahattin Yılmaz
05-12-2006, 14:27
Sera yapımı öyle basit bir şey değildir. Her ne kadar ahşaptan basit kullanışlı sera yapma olanağınız olsa da ahşabın size sunacağı hastalık etmenleri ve naylon zedelenmeleri ve etkileri yeterince uğraştırıcıdır. Böyle bir sera ancak 10-15 metrekare olmaldır. İleride yetiştiricilik esnasında yaşayacağınız sorunlar işi daha başından ciddi tutarak makul bir yatırımla halledecek bir yaklaşımla olayı değerlendirmek gerektir. Havalandırma sorunları, gübreleme sorunları, yer değerlendirme sorunları, sulama sorunları, ısıtma, rüzgar ve yağmur ve dolayısyla sel sorunları her zaman karşılaşılabilecek sorunlar.
Bunun dışında en azından konstrüksiyon olarak geliştirebilmeye uygun, temel ve çatı anlamında sağlam bir yatırım ilk başta düşünmek gerektir, hele işin ucunda ticari yaklaşımda olursa. En azından yay çatılı tünel seralar benim tavsiye edeceğim içerisinde rahat alet ekipman çalıştırabileceğiniz ergonomik, ekonomik uygun seralardır.
Sera deyince 300 metrekarelik bir alan bile içerisinde üretim yaptığınızda oldukça geniş bir alan sunabilir ve iş gücü olarakta bir kişiden fazlasını gerektirebilir. Kaldı ki uygun bir üretimde 300 metrekarelik sera doğru yaklaşımla ve dışardaki 1-2 dk araziyle bir aileyi geçindirebilir yeterki doğru şeyi üretin.
aliemreuysal
05-12-2006, 14:38
Isıtma için güneş enerjisi sistemleri kullanacağım o sorunu çözdüm, güneş olmayan günlerde mazota geçeceğim. Su depo, çelik konstrüksiyon gibi sorunlarım yok bunların üretimini yaptığımız bir şirketim var.
Herşeyin otomatik olması iyi olabilir, ilk yatırımı fazla da olsa işçi sayısından azalacağı için zamanla kendini amorti eder diye düşünüyorum.
O zaman bitki seçimi kalıyor. 1 dönüm gibi küçük bir alanda ne yetiştirmeliyim? Ve bir seranın kâr ettirmesi için şu kadar dönümden büyük olmalı gibi bir kural var mı mesela? Ticari bir değeri olmayacaksa hobi için sanırım meyve sebze yetiştiririm diye düşünüyorum :D
Bu arada serayı kuracağım yer Adana.
Adana da sera kurmak ilk maliyeti çok olsada çok akıllıca olur. Çünkü seranın en masraflı yanı ısıtma sorunudur. Kaldı ki Adana da ısıtma 2-3 ay bilemedin 4 ay olur. Çok elverişli yani..
Kendi şirketiniz böyle bir üretim yapıyorsa bizde sizden bilgiler alabiliriz bu konuda.
Daha önce takip etmiştim orkide yetiştirmek istemiştiniz. Bu konuda bende sayın preacox a katılıyordum. Bu durumda bence siz aklınızdan geçen fikir varsa söyleyiniz biz de bu fikirler üzerinden size yardımcı olmaya çalışalım.
Bir de seranın ticari olarak getirisi olması için alan en az birkaç dönüm olmalıdır. Örnek olarak 1 dönüm yer için harcayacağınız masrafla 5 dönüm için harcayacağınız masraf arasında fazla fark yoktur. Sistem kurduğunuz zaman aynı sistemle daha büyük alanda tarım yapma şansınız olur. Bana göre ticari bakarsak 5 dönümden az olmaması gerekir. Yapılan birim alana düşen maaliyet hesapları bu yönde olmaktadır.
Bu konulara ek olarak tarımı yapılacak ürün ne olursa olsun öncelikle piyasa araştırması yapılması lazımdır. Piyasanın ihtiyacını karşılayacak şekilde yapılan üretim her zaman tercih edilmelidir. Yani işe başlamadan araştırma yapıp, önce pazarınızı bulmanız gerekir. Pazar bulunduktan sonra gerisi kolay iştir. Bir diğer nokta da üretim yaptığınız ürünün satışa sunulacağı noktaya ulaşımıdır. Ürününüz yola dayanıklı bir şey olursa problem değil ama genelde seralarda yetiştirilen ürünlerde depolama, ambalajlama ihtiyacı doğar. Bu konuyu ancak ne yetiştireceğinize karar verdiğiniz zaman araştırabilirsiniz.
Bu durumda atılacak adımları sıralarsak
1. pazar araştırması
2. pazar bulunması
3. ürüne göre sera sistemi kurulması
4. ürünün yetiştirilmesi
5. depolama
6. ambalajlama
7. sevkiyat
Umarım bir fikir verebilmişimdir....
aliemreuysal
05-12-2006, 17:52
Arkadaşlar, umarım nickleriniz ve senli hitap etmem sizin için sorun olmaz, bu şekilde daha güzel bir sohbet olacağını düşünüyorum..
Praecox, şirketimiz ağırlıklı olarak güneş enerjisi üretimi yapıyor. İstanbul'da olman nedeniyle çelik konstrüksiyon işine giremeyebiliriz ancak güneş enerjisi sistemlerini ve ısıtmak için gerekli düzeneği yaparız. Sera ısıtması konusunda Çukurova Üniversitesi'nde Dünya Bankası'nın desteklediği bir Tübitak projesini gerçekleştirdik. Bu proje güneş enerjisi ile sera ısıtma konusunda dünyanın en büyük projesidir.
Ahşap sera konusunda Klimanjaro'ya katılıyorum, sorun çıkabilir. Umarım dediğin gibi 1-2 dk bir arazi bir aileyi geçindirebiliyordur, o zaman daha kalıcı bir sera yapmak daha doğru olur benim için :)
Turunc, benim aklımda salon bitkileri var ona göre tavsiyelerinizi bekliyorum. Orkide yetiştirmemi de bir tanıdığım önermişti değerli bir bitki olduğu için. Senin almak istediğin bilgiler nelerdir, yardımcı olalım.
Şuanda palmiye yetiştiriciliği yapıyorum, az isteği olan bir bitki olmasına rağmen dış mekan bana biraz daha zor gibi geliyor. Acaba yanılıyor muyum?
Burda sanırım benim sorunum tam anlaşılamadı. veyahut da anlatamadım. ben sadece tkrb. 100m2 bir alana koleksyonumdaki bitkileri koruyacağım ve geliştireceğim bir tür hobi serası kurma çabasındayım. bu tarz taahüt işi veya müteahitliğini yapıcak (yapmış olan) birilerini arıyorum. monokültürel ticari bir üretim benim için sözkonusu değil. dolayısı ile da imkanlar ona göre.
konu ile ilgili başka bir sorum olacakdı. istanbul için güneye bakan çatı eğrisinin açısını asimut veya elevasyon optimum değerleri kaçtır.
aliemreuysal
05-12-2006, 18:19
istanbul için güneye bakan çatı eğrisi güneş enerjisi koymak için ise, yaz-kış kullanmak için 40 derecedir. Sadece yazın kullanacağım diyorsanız 25, sadece kışın kullanacağım diyorsanız 55 derece.
Ateş Öztan
05-12-2006, 21:17
Serayı kendinizin yapmasını tavsiye etmem.
Bu işi yapan firmalardan almanız hem daha ekonomik hem de detayları daha doğru çözülmüş olur.
HASAD Yayıncılığın "sera yapım teknikleri" isminde bir kitabı var. Temel bilgiler olarak yardımcı olabilir. Sayın Mine hanım belki daha fazla yardımcı olabilir. Antalya'da çok sayıda sera yapan firma var.
Hobi için bauhauslarda da satılan 1.000-1.500 YTL'lik hazır seralar en mükemmeli. Bir arkadaşıma önerdim. Demircide kendisi yapmayı tercih etti. Bitince, serayı gören eşi bahçeden atmasını istedi, o da gidip bu seradan aldı. 1 saat içinde kurdular.
Aliemreuysal; öncelikle belirtmeliyim ki palmiyeden pek anlamam. Salon bitkileri fikri iyidir. Fakat dediğim gibi önce pazarınızı bulun, bağlantınızı yapın ondan sonra işe koyulun. Zaman ayırıp yapacağınız bu araştırma sizin için hayati değerdedir. Diğer yandan uzmanlık alanım salon bitkileri olmadığından bu konuda size verebileceğim bilgiler kısıtlıdır.
Salon ve süs bitkileri üretimi Mersin de yaygın olarak yapılıyor. Tavsiyem VSB firmasının mersin deki seralarını gezmenizdir. Size çok fikir verebilir. Ayrıca gitmişken diğer seraları da gezersiniz. Böyle bir işe başlarken size çok kolaylık sağlayacak bilgileri gözlemlemiş olursunuz. Özellikle afrika menekşesi yaygın olarak üretiliyor. Kolay gelsin. Saygılar...
Forum sayfalarını elimden geldiğince okumaya çalışıyorum...forum yöneticilerine buradan teşekkür etmek isterim gerçekten seviyeli ve içeriği bilgiyle donatılmış sayfalar...benim sizlere nasıl bir katkım olabilir diye düşünüyorum ama şimdiye kadar birşey de bulabilmiş degilim ancak şöyle bir fikir ortaya atsam nasıl olur ben nette dolaşırken bilhassa yabancı kaynaklarda amatörce sera yapabilirmiyim acaba diye düşündümgerci benim bahçem çok küçük sayılır..ama genede autocad de birşeyler çizmeye ve düşünmeye başladım emeklilik de var ya serde... :-) gerçi daha sürüyor çizimlerim ve araştırmalarım ama düşüncem şimdilik bu işte...
not:Ben tasarlamaktan çok hoşlanan biriyim
O zaman siz autocad ile bazı tasarımlar çizin, bunları yeni bir başlıkta konuşalım.
Bakalım neler çıkaracağız ortaya.:)
size hemen bir örnek 230 cm x 190 cm
mavi görünen yerler beton,kırmızı renkli dikmeler 10x10x150cm ahşap,gri renkli yerler 5x10 , bu yapının üstü ve etrafını ****** naylonla kaplamak gerekiyor... seranın hava alması için uygun yerlerine pencere yapılabilir...içeriye de uygun masalar yerleşirse hem alet ve edevatı hemde artık malzemelerin konabilecegi yer olur tabi bu serayı düşünürken ben sadece saksı çiçekleri için düşündüm..daha düşünmediğim bir çok eksik tarafı oldugu bilincindeyim....
size hemen bir örnek 230 cm x 190 cm
Bunun gibi örneklerinizi bir başlık altında koyarsanız, üzerlerinde ayrıntılı konuşma şansımız olur.:)
Mesela bu koyduğunuzun çatısı ne kadar yük taşıyabilir. Çatı kirişlerine destek vermek gerekir mi? bu gibi ayrıntıları o başlıkta konuşuruz, maliyetini hesaplarız. Belki başka fikri olan arkadaşlarda fikirlerini paylaşır bizimle.:)
dogru ... sözünü ettiğiniz şeyleri de düşüneceğim ama ben mimar veya mühendis değilim...ancak 5x10 ahşabın dayanıklılıgının çok oldugunu biliyorum buna ragmen ben iki kiriş arasındaki mesafeyi 55 cm çizmişim annemin yazlıgındaki sundurmadaki iki kiriş arasındaki mesafe 70 veya 75 cm ( tabi yanlış hatırlamıyorsam) tabi eksikleri veya fazlalıkları tekrar düşünmek lazım...
merabalar bende kendi çapımda bir sera kurmak istiyorum bana yardımcı olabilecek birini arıyorum
merabalar bende kendi çapımda bir sera kurmak istiyorum bana yardımcı olabilecek birini arıyorum
Selahattin Yılmaz
02-02-2007, 22:18
Hoş geldiniz sayın sadocan,
Kafanızdaki fikri yazın bizde elimizden gelen yardımı yapalım sizlere...
Nette amatör sera yapımı ile ilgili bilgileri araştırırken pvc plastik boru ile maliyeti oldukça düşük sera planına rastladım...
üstelik planı pdf formatında bedava veriyor...bilgisayarınıza kolayca indirebilir ve inceliyebilirsiniz...
http://www.pvcplans.com/pvc-greenhouse.htm
saygılarımla
Ateş Öztan
05-02-2007, 22:36
Sera yapımı basit görünse de teknik bir iştir. Öncelikle teknik özellikler konusunda bilgi toplamak ve bunun üzerine bir projelendirme yapmak gerekir.
Katkınız için teşekkür ederim..sayın ateş öztan...biraz daha açıklayıcı olursanız sevinirim... :-)
saygılarımla
Ateş Öztan
05-02-2007, 23:32
Kusura bakmayın, Bilgi vermek yerine akıl vermek gibi oldu.
Meslek gereği her ne kadar amatör sera yapımı deseniz de öncelikle profesyonel bir seranın özelliklerini öğrenmek ve oradaki temel özellikleri kaybetmeden amatör bir sera yapmak gerekir diye, düşündüm.
HASAD yayıncılığın sera yapım tekniği isimli bir kitabını almıştım. Eğer bu veya benzer bir yayın temin edebilirseniz orada bütün sorularına cevap bulabilirsiniz.
Güneşlenme, havalanma, yön, ısıtma, soğutma, havalandırma... gibi
Bu işin içinde olan arkadaşlar size buradan da yardımcı olabilir.
Ben ise sera detaylar konusunda sıkıntınız olursa yardımcı olabilirim. Malzeme seçimi, birleştirme, gibi.
Selahattin Yılmaz
06-02-2007, 09:23
Sevgili emekli, bahsettiğiniz pdf dökümanınındaki sera tekniğini kullanarak pvc boru yerine galvaniz su borusu kullanınız o zaman sizin kullanımınıza uygun ideal bir sera kurulmuş olacaktır. İlk kurduğunuzda karşınıza çıkacak sorun Türkiye şartlarında her mevsimde rüzgardır, kuracağınız sera rügarda sallanmayacak, etkilenemeyecek konstrüksiyonda olmalıdır, ciddiye almazsınız ama pvc borudan yapılan serayı bir gün havada kanatlanmış uçarken görebilirsiniz, onu göremezseniz üzerindei naylonu görürsünüz.. Bir diğer etkileneceğiniz güçlü faktör kış şartlarında kar yüküne dayanıklı olmasıdır, bulunduğıunuz yerde kar yağmıyorsa veya az tutuyorsa bir şey diyemem. Bütün bunlarla birlikte eğer içerisinde rahat hareket edebilecek genişlik ve yükseklikte ise başlangıç olarak işinizi görürsünüz.
Eğer küçük bir beldede iseniz o serayı size çok ucuza ve olması gereken sağlamlıkta yapabilecek olan bir sürü marangoz bulabilirsiniz. Hatta bi çok insan tahtaları temin ederseniz zevkine bu iişi yapar diye umuyorum.
Sevgili Klimanjaro sizin kaygılarınıza katılmamam mümkün değil ilk önce bana çok cazip geldi ama tekrar detaylı düşündüğümde son derece kaygı verici olduğunu gördüm...katkılarınız için teşekkür ederim.
Sevgili Ferruh bende sizin gibi herhangi bir marangozun bu işi çok rahatlıkla halledebileceğini zannediyorum...Size de katkınız için teşekkür ederim.
Sevgi ve Saygılarımla.
sayın emekli.
2 m x 3 m gibi bir sera yapmayı düşünüyordum başlık açmış olduğunuzu gördüm. pvc nin aksine ben metal boru kullanarak yapmayı düşünüyorum.
sanayide arkadaşımın dükkanında kol ve hidrolik ile çalışan bir boru kıvırma makinası var. geçen yaz motorsikletime korkuluk yapmıştım su borusundan. argon ile de birleştirdim. gerçi metal su boruları artık tarih olmuş ama yine de metalden yapmayı deneyeceğim.
yapmak istediğim şekil aşağıdaki gibi 2 metre yükseklikte ve dar-uzun olacak.
http://www.pvcplans.com/minigreen.jpg
bu resimdeki gibi beyaz naylon düşünüyorum.
aslında 2,5 litrelik pepsi petlerini kesip yan yana yapıştırmayı düşünüyorum. ancak o kadar şişeyi nerden temin edeceğim ve nasıl yapıştıracağım ve yapışsa bile dayanıklılığından endişeliyim.
http://www.pvcplans.com/aarchGH.jpg
buradaki gibi ise kapısı olacak. bir de havalandırma için açıp kapatmaya gerek kalmayan kapaklar düşünüyorum. kapağı biraz uzun yapıp açık bırakarak kapağın altından hava almasını sağlamayı düşünüyorum.
http://www.pvcplans.com/ashadehouse.JPG
senin çizdiğin projeyi görmeden önce demirleri yere sabitlemeyi düşünüyordum. şimdi ankastre yapıp oradan oraya dolaştırmayı düşünüyorum.
4 köşesinden birer kazık ile istediğim yerde sabitlemeyi düşünüyorum.
Merhaba kursad bey...
Ben konuyu amatörce araştırıyorum...şuan bilgi topluyorum...size nasıl yardımcı olabilirim şuan bilmiyorum...elimden gelen bir şey varsa lütfen söyleyin...
Sayın kursad bey...
nette bulduğum ilginç bir yazıyı okumanızı isterim belki sizin için yönlendirici olabilir.
saygılarımla
http://www.bagcilik.org/articles.asp?cmd=last&cat=28&id=163
sağlamlığını düşünmüştüm ama birkaç ek malzeme ile olabilir.
bir de serada sebze değil tohuım çimlendirmek için yapacaktım.
bir desonbahar erken donlarından korunacak üçbeş kök acı biber ile domates yetiştirmek. belkide acı biberleri kışın seranın içine saksılara almak daha mantıklı olur.
şimdi bir de boru yapıştırmak için ısıtmalı makina almak gerekecek.
güzel bişi yapıp ilçenin en işlek yerine koymak da çok güzel olur. her önüne gelene inanıp oraya buraya para saçmak zorunda kalan yurdum çiftçisi ve insanı da işlerine yarayacak bir şey edinmiş olur.
şimdi geriye bu pvc boruların kıvırılması ve maliyet hesabı kalıyor. sera büyüdükçe pvc borunun da et kalınlığı ve çapı arttırmak gerekebilir veya aralara daha çok parça ekleyip yükü daha çok noktaya yaymak kalıyor.
Galvaniz su borusu yerine 12lik veya 15lik inşaat demiri düşündünüz mü hiç? :)
Sayın Kursad Bey...
Ne yazıkki şuanki bilgilerimle size yardımcı olamadığım için üzgünüm...
Keşke elimden birşey gelseydi...
Saygılarımla...
sukranayalp
07-02-2007, 18:39
Amatör sera yapıyorsanız ve müstakil evde oturuyorsanız, seranın bir uzun kenarını evinizin duvarına birleştirerek yapın derim. Malzemeden kazanmış olursunuz. Bilhassa güney ve güneybatıya bakan duvarları tercih edeseniz daha da iyi olur.
Öneriniz için teşekkür ederim sukranayalp...
sukranayalp
07-02-2007, 18:55
Hatta evdev su, elektrik, ısıtma hatları bile çekebilirsiniz.Eğer evin yapısı müsait ise.
Ama eviniz nem alabilir gerekli tedbirleri almaz iseniz. :)
sukranayalp
07-02-2007, 19:19
1x3x2 m ebatlarında olursa: toplam 6 m2 lik duvar yüzeyine yapışmış olur. 6m2 lik alana da matchli bir izolasyon yapılırsa hiç bir sorun teşkil etmez.
zihnisinir projesine dönmeden ben bi hesap kitap yapayım döneceğim geri
sayın sukranayalp
duvarın izalasyon sorunu çok önemli değil... ****** dikkat edilmesi lazım...
asıl sorun ki benim bilmediğim bir önemli detayı söylediniz o da "güney ve güneybatıya" ifadesi ...malesef benim evimin güney ve güneybatısında sera için kullanabileceğim bir alanım yok...ama belki yan arsanın sahibi satmaya karar verirde alabilirsem bahçem büyüyecek ve sera yapmama imkan verecek...bu da şimdilik imkansız görünüyor... bilgileriniz için teşekkür ederim...herhalde amatör sera yapmak isteyen site ziyaretçileri buradan faydalanırlar diye düşünüyorum...
saygılarımla
Hoş geldin kursad...:-)
senin için baya yorucu bir durum...
dün akşam şöyle düşündüm...eger sukranayalp da fikrini söylerse memnun olurum...sepetçiler söğüt dallarıyla sepet örerler biliyorsunuz...uzak doguda ise bambu ile yapılan stürüktürler var ve oldukça saglam ve mukavimdirler...şimdi...bizim bambu kamışlarını bulamıyacagımıza göre...sögüt veya benzeri dallar ile tıpkı sepetçilerin örgüsü gibi bir stürüktür yapılabilir...maliyet sıfır yalnız siz naylon örtüye para verirsiniz...gibi bir fikir...
saygılarımla
Sayın kursad bey...
Bakın size bambu ile ilgili bir adres yazıyorum ...yabancı dil bilmeniz gerekmiyor..
http://www.staff.city.ac.uk/earthquakes/Bamboo/Bamboo.htm
Mine Pakkaner
07-02-2007, 20:44
...amatör sera yapmak isteyen site ziyaretçileri buradan faydalanırlar diye düşünüyorum...
Seranızın evin yan duvarına dayanması tercih edilmeyen ve istenmeyen bir durumdur. Çünkü havalandırma ve ışıklanma yüzeyini küçültmüş olursunuz. Serada havalandırma çok önemli ve teknik bir konudur. Minumum havalandırma yüzeyi toplam yüzeyin 1/5 i kadar olmalı ve toplam sera yüzeyine havalandırma pencereleri eşit dağılmalıdır. Çatı havalandırması kadar yüzeylerden havalandırma da çok önemli. Bunu karşılıklı iki uctan açılacak kapılar yeterli sağlayamaz, yan yüzeylerden de havalandırma şarttır.
Eğer seranızın bir yüzeyini eve veya başka bir binaya yaslarsanız havalandırma sorunu yaşarsınız ve bu da seranızın mantari hastalıktan kurtulamaması demektir.
Ayrıca duvar olan yüzeyde bitki tek yönlü ışıklanacağından şeklinde deformasyon da olacaktır.
Elbette evin duvarına yaslı çok çok amatör sera örnekleri vardır, ancak bunlar söylediğim sakıncaları da beraberinde getirmektedir.
Çok Teşekkür Ederim Mine Hanım...
kursad bey nette buldugum bambudan yapılmış bir sera örneği...
http://www.rodaleinstitute.org/krrn/discoveries/artist/guest/1102/slideshow/bamboo_page2.shtml
bunda kapı 150 cm yaptım tepedeki çeyrek daire şeklinde olanların altından destek alamaz diyerek alttakini çizdim.
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/sera1.jpg
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/sera2.jpg
ufak bir hesapla:
4 metre 1/2 " pvc su borusu 5 ytl.
+ yani istavroz sanırım 30 ykrş ancak diğerleri şöyle.
T 25 ykrş
L dirsek 20 ykrş
kör tapa 10 ykrş
seranın ön kısmı gibi kesitler hazırlayıp her birine 1 er metrelik uzatma ekleyeyim diyorum. boyunu kaç metre istiyorsan bunlardan tren vagonu gibi üretip en son yan yana birleştirmeli.
alttaki aletden daha önce kullanmıştım mutfağın ve banyonun musluklarına ekleme yapmak için.
iki tarafında 4 takım görünen parçaları takıp ısıtıyorsunuz. bir tarafı içe girecek pvc nin dışına diğer tarafı dışa gelecek pvc nin dışına geçiyor. belli bir ısıtmadan sonra çıkarıp birbirine geçiriyorsunuz. bir dakika gibi sürede soğuyor ve öyle kalıyor.
http://www.sanalisveris.com/zoombox.asp?pmID=10501
kabaca hesapla 3 metreye 4 metre uzunlukta 3 mt yükseklikte sera için.
kesitler : 5 ad. 3+1+1+0,78+1+0,78+1+1=9,6 m
yanlarda : 8x4 metre=32 metre
ön ve arka kısımda ve kiriş olarak: 9+3+9+6+4+6+6=44 m.
20 adet T ve istavroz = 5 ytl
borular: 85 mt x 1,25 ytl=106 ytl
naylon hariç iskelet 111 ytl.
üstelik yerini beğenmediysen istediğin yere götür. ancak 4 köşesine sağlam birer kazık çakıp sağlamla yoksa uçup gider. burada komşuya bahsettim elektrik ve tesisatçı aklına yattı. imalatını yapıp satsak mı acaba?
Harikasınız kursad bey...:-)))))))))))
kursad bey...
isterseniz size bir pdf dosyası daha var yer bağlantıları için...rüzgardan bişi olmaz....isterseniz siteye yükliyebilirim galiba...
boru 124 metre.=155 ytl
dirsek ve T 44 adet=10ytl
naylon hariç.
bakalım sabaha kadar kaç hesaplama kaç sonuç çıkacak.
kursad bey...
malesef yükliyemiyorum... bir nette arayım belki bulurum...
Evet buldum kursad bey...:-)))))
http://www.bae.ncsu.edu/programs/extension/publicat/postharv/green/small_greenhouse.pdf
boru 124 metre.=155 ytl
dirsek ve T 44 adet=10ytl
naylon hariç.
bakalım sabaha kadar kaç hesaplama kaç sonuç çıkacak.
124 metreye 10 tane daha 0.78 cm ekleyeceğiz. dairenin çevresi 2pi r idi. ben 2 sini atlamışım. dolayısıyla 134 metreye çıktı.
Kursad bey...Ben en iyisi çay demliyeyim...:-)))
emekli bey.
komple pvc den yapılabilen bişey düşünüyorum.
en önemlisi de taşınabilir olması. artı uzatmak istediğinde arka kısmını kesip yeni parçalarla lego gibi ekleme yapabilmek en önemlisi.
kursad bey..
anladım...bakalım kısmet belki sizin için nette böyle bir şey bulabilirim...
www.al.com.tr de fırat pvc temiz su borusu 10 atü., 32 mm veya 1 parmak veya 1"; metresi 82 ykrş.
32 mm Te=38 ykrş.
yarın çanakkaleye gideceğim. fırat boru bayiisi olan birinden liste alıp diğer parçalarına bakacağım. fiyat buysa kemer sayısını aynı tutup kirişleri azaltıp borunun kalınlığını da arttırmayı düşünüyorum.
esnemeyi arttırıp kırılmayı azaltmak da gerek rüzgarda kırılacağına biraz hareket etmesi iyi olur.
Kolay gelsin kursad bey...inşallah seranız istediğiniz gibi olur...imalattan sonra herhalde resmini görürüz... :-))
Size yakın bir yerde otursaydım...size el verir beraber yapardık...kısmet ne diyelim... :-)
saol hocam.
open office draw da bi taslak yaptım.
kapıdan yukarıdaki kısmı hep yarım daire hesaplamıştım ancak köşe bağlantılarında düz T yerine 45 derecelik açıda bir ek ilave ederek hem T hem 45 derecelik dirseği birleştirip çatı eğimini azltmayı planlıyorum.
ön havalandırma penceresini de kapıya yapayım diyorum.
arkayı unutmuşuım onu da daha sonra eklerim. :)
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/n.jpg
---------------------------------------------------------------------
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/enkesit.jpg
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/arka.jpg
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/yan.jpg
kursad bey...
havalandırma pencereleri için birşey diyemiyeceğim...ancak benim yabancı sitelerde gördüğüm kadarı ile ve mine hanımın söylediği uyumlu...****** konunun uzmanı mine hanım...onun uyarısı da şöyle olmuştu hatırlarsan...
" Serada havalandırma çok önemli ve teknik bir konudur. Minumum havalandırma yüzeyi toplam yüzeyin 1/5 i kadar olmalı ve toplam sera yüzeyine havalandırma pencereleri eşit dağılmalıdır. Çatı havalandırması kadar yüzeylerden havalandırma da çok önemli. Bunu karşılıklı iki uctan açılacak kapılar yeterli sağlayamaz, yan yüzeylerden de havalandırma şarttır. "
benim bu konuda bilgim ne yazıkki bu kadar...
kursad bey
birde stürüktürünüz böyle olursa daha iyi olur...tek direk etkili olmaz diye düşünüyorum..çünkü yükü taşıyamıyabilir...
kursad bey...:-))))
pardon yukarıdaki detayı atlamışım...en tepeye üstten de kriş atmalısınız ki yağmur veya kar seranın üstünde çöküntü meydana getirmesin....
yaklaşık 1 hafta önce 3/4 pvc temiz su borusu ile bir sera kurduk amatörce
boyutları 4*8 yükseklik 2 metre
yaklaşık olarak 120 metre boru kullandık
eklemeleri pvc T ve pvc ıstavrozlarla yaptık
bunlara ek olarak 7,5 metrelik bir metal su borusu omurilik için sabitlemede kullandık
yapımda pvc su tesisatcısı tüm işinizi görür (malzemesi ile gelmeli :D)
maliyet tüm herşeyi ile birlikte 290 ytl (sera naylonu,yer örtüsü ve bantlar dahil)
yere sabitlemede 50cmlik demir çubukların uçlarını ters U yaptık ve yere batırdık (20 adet)
benden size tavsiye 3/4 pvc su borusu biraz ince geldi bir parmak su borusu bu iş için ideal olur diye düşünüyorum
projeyi bulmaya çalışacağım ve siteye eklerim
ama herhangi bir tünel şeklinde bir seraya gitseniz ordanda kendinize projeyi çizebilirsiniz.
3 kişi 1 günde yaptık (çok pratik)
istediğiniz zaman sökülebilir ve büyütebilinir.
Mine Pakkaner
19-02-2007, 08:54
Bir birçeyrek (1 1/4) , 16 atm pvc temiz su borusunda problem yaşamazsınız. Yalnız bu sadece rüzgar yükünü kaldırır. Kar yüküne dayanıklı olmaz.
Mine Pakkaner
19-02-2007, 09:03
Bu arada, "Bir bilene soralım" başlığındaki sera yapımı başlığı ile bu başlığı birleştirdim. İki farklı başlıkta aynı konu işlenmesin.
boru ve parça fiyatlarını atlamayalım.
20mm boru 1.25mm (0,5") ytl iken 25 mm(3/4") boru 1.60 ytl 32 mm(1") ise evlere şenlik.
bugün 60 metre 3/4"
30 tane T
30 tane L aldım.
hem tanıdıktı hem bilgisayarına bakıverdim hem de cdlerimi ödünç verdim yarı parasını 20 gün, kalanını 50 gün de vade yaptırdım peşin fiyatına, alış listesini göstermişti buna %5-10 arası ekleyince satış diye.
istavroz 45 derecelik dirsek ve istediğim kadar daha boru alacağım.
üstüne bir de komşu dükkanın anahtarını verdi elektrikçi.
(bundan alası şamda kayısı mı deniyordu?)
atölye de hazır. birkaç gün içinde başlayacağım. resimleri de adım adım paylaşırım buradan.
Mahmut Leventoğlu
26-02-2007, 08:51
Kürşad havalandırma pencerelerini unutma sakın sonra çok sıkıntı çekersin.Hem üstten hemde ön ve arkadan da olsun. Ayrıca etekler için de bir kolaylık düşünmelisin :))
peyzaj1974
27-02-2007, 10:14
Arkdaşlar merhaba.Bende Adana da süs bitkileri serası kurmak istiyorum.Bir dönüm arazi üzerine.Daha fazla bilgiyi nasıl alabilrim.Siteyide düzgün kullanamıyorum yardımcı olursanız sevinirim
Mine Pakkaner
02-03-2007, 10:22
Başlangıç olarak, bu mesaj yazdığınız konuyu baştan sona okuyunuz.
Kapısını bitirdim. :)
Ön kısmını da biraz.
Dükkanın içinde daha fazla yapamıyorum sonra dışarıya çıkaramayacağız.
Yapıştırırken tek kişi olduğumdan ısıtma makinasına dizimi koyup sabit tutmaya çalışıyorum. Bir yapıştırmada sağ diz diğerinde sol dizimi.
Pantolon yanacak az kaldı. Fotoğraf makinasını getirip birkaç resim göndereceğim.
Asıl diyeceğim havalandırma pencerelerine pimapenlerinki gibi sinek teli yaptırayım diyorum. Böcek falan girmesin hesabı. Nasıl olur?
Görmek için bekliyorum sn kursad... :-)
Selam arkadaşlar, bende dün sera mı bitirdim ve viyolleri doldurdum,dikilmesi gereken tohumlarımı diktim şimdide çelikleri dikiyorum inşallah istediğim gibi olur.sizinle paylaşmak istedim resim yüklemeyi henüz bilmiyorum ama öğreneceğim resimleride sizlerle paylaşmak isterim benim için çok güzel bir olay çünki diktiğiniz tohum veya çeliklerin yeşermesi.
peyzaj1974
02-03-2007, 18:20
Sn heDera,umarım herşey istediğin gibi olur.Bende süs bitkileri serası kurmayı hedefliyorum.Herşey yolunda giderse 2 ay içerisinde çalışmalara başlayacağım.Yardımcı olmanı isterim
peyzaj1974
02-03-2007, 18:26
Sn Emekli ben 300m2 ye serayı kurmak istiyorum.Gönderdiğiniz planı büyüterek kullanabilirmiyim?Nasıl ölçüleri ayarlamam gerekir
Sn peyzaj1974...benim burada çizdiğim proje 300m2 ye olmaz bunun için profesyonel insanlardan yardım almalısınız...
peyzaj1974
02-03-2007, 19:11
Sn Emekli mutlaka yardım alacağım.Sadece bilgim olması açısında sormştum.60 m2lik sera için uygun olurmu?
Sn Emekli mutlaka yardım alacağım.Sadece bilgim olması açısında sormştum.60 m2lik sera için uygun olurmu?
Olacağını zannetmiyorum sn peyzaj1974 ...Söylediğiniz ölçüler veya başka ölçüler için stürüktürün yeniden tasarlanması gerek anladığım kadarıyla siz profesyonel sera yapmak istiyorsunuz ...Bunun içinde benim size tavsiyem profesyonellerden bilgi almak...Belki başka bir arkadaşımız size yardımcı olabilir...
Kimsecikler resim eklememiş daha.
Birkaç tane ben ekleyeyim de düşünenler düşünmeyi bırakıp faaliyete geçsin.
En başından söyleyeyim bu sera 250 ytl yi aşacak gibi görünüyor. 240 cm en 400 cm boy 250 cm yükseklik.
Önce antigron kablo ile seranın neresinde hangi bağlantıyı kullanacağımı belirlemek için bir model yaptım lehim ile. yaklaşık 1 saat sürdü.
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/DSC00807.jpg
Kendi kendimin resmini çekemiyorum bu yüzden arada birkaç poz aldım. İdareli kullanalım değil mi?
Çatı yapımı. Önce üstteki yay gibi parçayı yaptım solda görünen parça. Eğer yay gibi olanı sona bırakırsanız yapıştırırken baya uğraştırıyor.
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/DSC00808.jpg
Ortadaki parçayı da ekledim.
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/DSC00809.jpg
Boştaki 3 ucu da T ile birleştirince bu çıktı.
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/DSC00810.jpg
Ön kısım 4 direkten oluşuyor. Kapı da görünüyor.
Yanda da ön kapının yarısını kaplayacak havalandırma penceresinin çerçevesi.
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/DSC00806.jpg
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/DSC00812.jpg
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/DSC00811.jpg
Amatör bir sera için 70 cm si kapı olmak üzere 240 cm en bana uygun geldi.
Kestiğim her parçanın tek tek boyunu not ediyorum.
Daha sonra benzerini yapmak isteyenler için bir dosya yapacağım.
Yalnız makas biraz zor kesiyor. :)
Şimdiden 41 mt boru, 30 tane T, 8 tane L, 12 tane 45 lik dirsek kullandım.
Yapıştırırken naylonun yanık kokusunu da teneffüs etmek hiç güzel olmuyor.
Dün sera naylonu aldım. 7X8 m ebatlarında, 36 aylık. Yaklaşık 11 kg tuttu. Kilosu 5 YTL.
Maliyet hesaplarında kullanılmak üzere.:)
selam peyzaj1974,****** elimden gelen yardımı yaparım siz bana zamanı söyleyin yeter bilgilerimizi paylaşırız ben memnun olurum.
bende sera loylonunu uzunluk 20m genişlik7m .120ytl tuttu buda bir bilgi olsun diye yazdım belki arkadaşlara bir fikir verir.24aylık uvh katkılı.
peyzaj1974
03-03-2007, 15:07
Sn heDera,ön hazırlıkları yapıyorum.Büyük ihtimalle 2 ay sonra,tabi herşey yolunda giderse.Şimdi bir peyzaj projesi üzerine çalışıyorum.Uygulama bittiği zaman çalışmalara başlıyacağım.Siz seranızda hangi bitkileri üretiyorsunuz? Üretim konusunda da yardımnıza ihtiyacım olacak.Çünkü herşeye sıfırdan başlıyorum uzun bir aradan sonra.....
sn peyjaz 1974,biz seramızda dış mekan süs bitkileri üretiyoruz yani ibreli,çalı türleri,ibreliler mavi ladin leylandi gibi gül,abelya,forsitya gibi çeşitler uzuyor tabi ben size adanada hangi bitki türleri gelişir iklime göre daha detaylı görüşme yaparız elimden gelen her konuda destek vermeye çalışırım zaman geçtikçe bilgilerinizde tazelenmiş olur.hayırlı olsun şimdiden.seranızı nasıl düşünüyorsunuz .
peyzaj1974
04-03-2007, 17:04
Sn heDera,ilginize teşekkür ederim. Ben seramda hem dış hemde iç mekan bitkileri üretmek istiyorum .İlk etapta anaç bitkileri alacağım, daha sonra üretime geçeceğim.Nasıl olacak bilmiyorum,merakla bekliyorum.Seramın boyutları 300 m2 olacak,demir profilden düşünüyorum . Şehir merkezine yakın arazi ,yanınada güzel bir büro düşünüyorum. ****** yardımlarına ihtiyacım olacak belki sizin oralardan da getirtirebiliriz bitkileri...
peyzaj1974
04-03-2007, 17:12
Bazı seraların katalogları var bitki resimleriyle birlikte.Eğer sizinde varsa mail ime atarsanaız sevinirim.Burda Fidan A.Ş adında firma var.Zannedersem Yalovaya da bitki gönderiyorlar, aynı zamanda ihracatta yapıyorlar.Genelde iç mekan çalışıyorlar.Tabi çok fazla bilgi vermediler.Bende arştırıyorum Adana için uygun olan bitkileri.Bilgi alışverişinde bulunursak çok sevinirim......
Haydaa!
Bir de naylon çıktı başımıza.
Normal naylonlar var metreyle onlar olmuyor mu?
İlla ki uvh olup 3-4 sene gidecek birşey mi koymak lazım.
Normal naylonla ne farkı var ki? Gördüklerim hep normal naylon sera.
Şimdiden bi maaş yedi nerdeyse sonumuz hayrola.
Merhaba bi yapı marketinde 60 ytl'ye 2 katlı 1*1*1 ebatlı ( tahminen) üstü kaliteli plastik şeffaf naylon kaplamalı fermuarlı ithal mini sera satılıyor ve ben de almak istiyorum. Çok mu pahalı acaba :(
Saygılar....
kürşat aynı malzemeden bende 4*8 ebatlarında bir sera yaptım
yaklasık olarak herşeyi ile bana 400 ytl gibi bir paraya mal oldu
işçilik bana ait
rüzgarda çok fazla esneme yapan bir malzeme kullanıyoz ikimizde
bunun için seranın içine sağ ve sol hizalarda 120 cm yüksekliğinde 125 cm eninde raflar yaptım esnemeyi
minimuma indirdi ve sera sağlamlık kazandı
senin seranda birşeyi merak ettim
yapmış olduğun makasları birbirine bağlamayı düşünmüyormusun
eğer bunları birbirine bağlamazsan çok fazlasavrulma oluyor haberin olsun
bir tane seranın boyunda metal su borusu al bence onu omirilik olarak catıda kullan sabitlemee cok faydası var
kolay gelsin
Pek pratik bir şeye benzemese de bu adresi de not düşelim;
http://www.runnerduck.com/greenhouse.htm
ÇeteÇakal
29-03-2007, 22:57
Biraz ekonomik değil. 10-15 m2 arası ölçüleri verilmiş bir pratik sera çizimi bulursam bende yapmayı düşünüyorum. En sonunda beni de heveslendirdiniz..:D
lordoffmami
06-05-2007, 10:23
bana sera hakkın da bilgi verebilecek plastik sera maliyetini bilen arkadaşların yardımını bekliyorum 40 tonluk havuzum 3 dekar yerim var domates yetiştirmeyi düşünüyorum..
explorer2000
09-05-2007, 23:32
google'da "seracılık" başlığı altında arama yapabilirsiniz. karşınıza çeşitli teknikler ile üretim yapan siteler çıkıyor. bu profesyonel üreticiler cam,PE ya da örtü tipi sera yapımında üretim planlamanıza göre anahtar teslimi hizmet veriyor. www.hobbyseracılık.com isimli firma ise tamamen yerli üretim yaptığını beyan etmesine rağmen 6m2 sera için 590 euro fiyat vermiş sitesinde. ben burada amatör ruhla yaptığınız serayı tercih ederim.
Bugün %70 gölgelik aldım. 1X4.20 m.si 6 YTL.
Resimleri yükledim daha sonra anlatayım göz kapaklarım iyice ağırlaştı.
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/Resim082.jpg
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/Resim083.jpg
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/Resim084.jpg
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/Resim085.jpg
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/Resim086.jpg
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/Resim087.jpg
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/Resim088.jpg
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/Resim089.jpg
Çok güzel olmuş, eline sağlık.:)
Fakat tahminimce o bantlar, rutubetin etkisi ile yapışkanlıklarını kaybedecekler.
Naylonların içeriye çekildiğini gördüm ve süpürgelik denilen bambuya benzeyen bir bitki ile takviye ettim.
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/DSC01330.jpg
Üstüne de sağa sola kaçmasın diye merdiven koydum ve merdivenin ayaklarını tuğlaların arasına sıkıştırdım.
Nemelazım viyollerin üstüne falan biner emeklerimiz boşa gider.
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/DSC01331.jpg
Bunun 6 lık inşaat demiriyle olanını yapmak geldi aklıma.
ancak paslanma olayına karşılık pvc daha iyi.
Diğer pvc borudan bağladığım serayı da bunu koyduğum yere çatıya yapmayı planlıyorum ancak önümüzdkei seneye kalır bu gidişle seralık bir işimiz kalmadı.
Kışa biber vs yi koymaya kalksak tepesinde 30 cm kar ile seranın pek bir işe yarayacağını sanmıyorum çünkü bazen evin içindeki su bardağındaki su donmaya başlayıp kristalleşiyor.
Yapmış olduğunuz seranın 12*4 ebatlarında olanını yaptım.naylonun sarkmasını engellemek için yine pvc ıstavroz ve T'ler ile bağlantılar yaptım.Şu an güzel.Naylonun bantlanması için markası DUCK olması lazım bir bant var sera için özel 7 ytl çivarında fiyatı.
ÇeteÇakal
12-06-2007, 16:22
Fotoğraf koyma şansınız var mı acaba?
Öncelikle hepinize selamlar.bu siteyi yeni buldum ve cok begendim.herkes cok guzel yorumlar yapmıs.
ben peyzaj mimarlıgı bölümünden yeni mezun oldum ve subat ta askere gitmeyi düşünüyorum.Arazi ve finansman sorununu büyük ölçüde hallettim.1-1,5 dönümlük bir araziye yetiştirme serası kurmayı ve askerden gelene kadar satış yapmamayı planlıyorum.askerden gelincede mümkün oldugunca toptan bitki satmak istiyorum.yani yaklasık 1 veya 1.5 senem var.sera kurulum asamasını cok dert etmıyorum ancak 1-1.5 seneliğine yalova'dan vb. bitki alıp ankara'da yetiştirmek ve kar etmek mantıklımıdır,mümkünmüdür.En azından zarar edermiyim.hangi türleri kullanmalıyım.şimdiden teşekkürler.
nihal_es
30-06-2007, 21:02
Merhaba! Ben de sizinle 3. ayda yaptığımız seranın resimlerini paylaşmak istiyorum. Sera büyük değil, 4*5 boyutunda. Seranın iskeletinin bir tarafı bahçe duvarına diğer tarafı garajın demirlerine dayanıyor. İçinde domatae, biber ve salatalık var. Şimdilik bu kadar! :)
14732
14733
14734
14735
14736
torossediri
03-07-2007, 08:36
Öncelikle tüm üyelere selamlar.
Bende uzun araştırmalar sonucunda kendi seramı yapabildim.Orda kazandığım bilgi ve deneyimi merak eden diğer arkadaşlarla paylaşmak istiyorum.
Seram 6*5 m.=30 m2 alan kaplıyor.Kemer biçiminde bir kesiti var.Yanlardan 1m. yükseltme suretiyle içerde daha geniş bir hacim elde edebildim.En tepe noktası 2.6 m.yüksekliğinde.
İmalat sanayide yapılabilir ancak.Ben iskelet olarak kutu profillerle çelik yapı oluşturdum.30*40 mm.kutu profiller kullanıldı.Ayrıca 20 mm.lik lamalarla rijitliğini artırmak için uzun doğrultuda kuşaklar atıldı.Sera ayaklarını 6 noktada beton içinde gömdüm.
Bulunduğumuz yer fazlaca ve kuvvetlice rüzgar alan bir mahal olduğu için çok sağlam olması gerekliydi.
İskeleti yapıp yerleştirdikten sonra en büyük problem,bu fazlaca rüzgara ve sert iklime bütünlüğünü yitirmeden dayanabilecek örtüyü iskelete monte etmek.
Bunun için en uygun yöntem sera çıtası denilen malzemeyi kullanmak.Bu şöyle bir malzeme iç çapı 10 mm. olan ince etli bir su borusu düşünün,bu borunun bir yüzünde 2 mm. eninde boru boyunca devam eden bir yarık var.
İşte bu malzeme daha evvelden çelik iskeletin üzerine kaynakla 10 mm. açıktan tutturulan nervürsüz düz 8mm. çapındaki demire evvela örtüyü içine aldıktan sonra naylon çekiçle yavaş yavaş vurularak takılıyor.
Ben bu malzemeyi görmeden önce buna benzer birşeyler hayal ediyordum ancak görünce tam aradığım malzeme olduğunu gördüm.Örtü malzemesini iskelete her yerde aynı kuvvet ile tutturduğu için yırtılma ihtimalini en aza indiren yöntem bu.
Örtü malzemesi olarak uv filtreli ,24 aylık bir örtü aldım.
Maliyetler :
250 kg. demir işçiliği(iskelet için) * 2.00 ytl/kg =500 ytl
60 mtül sera çıtası * 0,3 ytl/mtül =18 ytl
60 mtül n.süz 8 lik demir(bunu bulmak biraz güç) =30 ytl
15 kg. sera örtüsü * 4 ytl/kg =60 ytl.
1 kutu antipas boya ve fırça =10 ytl
2 tb. çimento ve yeter miktar çakıl =20 ytl
Nakliye =30 ytl
---------------
toplam 668 ytl.
Halen ufak tefek eksikleri var ancak yaklaşık 3 aydır sağlam bir şekilde duruyor.
Kısmet olursa fotoğraflarınıda eklerim ,daha anlaşılır olur.
Torossediri sana bu ayrıntılı mesajından dolayı tesekkur ederim.Bende bu günlerde bir sera kurmak istiyorum.Mesajın sayesinde kafamda maliyet acısındn birçok şey canlandı.Ancak içinde hangi türleri yetiştireceğini ve hangi şehirde olduğunu da merak ediyorum.Benim tereddüt ettiğim nokta seçeceğim türler konusu.Bu konuda da yardımcı olabilirmisin acaba.
torossediri
04-07-2007, 09:09
Yaklaşık 45 gün kadar önce muhtelif domates çeşitleri(sırık,karabacak,merve,cherry),biber çeşitleri(cin,charliston,sivri),salatalık ve çilek(yediveren) olmak üzere bir sera oluşturdum.
Otuzuncu günden itibaren salatalık ve biberlerden olgunlaşanlar oldu.Çilekler ise yerine uyum sağladı ve stolonları ile boş bıraktığım ocakları doldurmaya başladılar.
Şu anda domateslerin olgunlaşmasını bekliyorum,yaklaşık 6-7 cm. çapında meyveler oluştu.15 güne kadar kızarmaya başlar tahminime göre.
Biz serayı geciktirdiğimiz için fide ekiminide geciktirdik.Ayrıca daha evvelden yaptığımız gibi yetiştirmeye çalıştığımız için çok yoğun ve karışık bir hal aldı sera.Ancak deneyim sahibi oluyoruz uğraştıkça.
Sulama için damlama sistem kurdum çok pratik ve sağlıklı sulama yapılıyor maliyetlere onuda eklemeliyiz yaklaşık 15-20 ytl.
Domateslerde kesinlikle geniş aralıklı dikim yapmak lazım ve gördümki seranın geniş haciminden en yüksek oranda faydalanmak için sırık domates çeşitlerinden yetiştirmekte fayda var.Bu domates çeşidinin koltukları alınmak suretiyle budaması yapıldığı için boyunu uzatıp sera tavanına bir tel yardımıyla bağlamak mümkün böylece zemin boş kalıyor ve meyveleri toplamak,bitkiye müdahale etmek daha kolay bir hal alıyor.
Biber,salatalık ve çilekte bir problem yok.Domates gibi fazla hacim kaplamıyorlar.Benim önerim sırık üzerine verip yetiştirilebilecek türler,böylece seranın kullanılabilir haciminden azami ölçüde faydalanılabiliriz.
Benim bulunduğum yer Kayseri'de 1600-1650 rakımda yayla niteliği olan bir mevki.
Merhaba doğasever dostlar iç ve dış mekan bitkilerle ugraşan biri olarak ve sera yapımı konusunda deneyimlerimi size aktarayım Amatör sera yapımıyla ilgili calışmanız güzel resimlerinizide inceledim size bir tiyo vereyim nalburdan kireç satın alıp fazla sulu olmayacak şekilde hazırlayın kireci biraz kıvamlıca olsun seranın üstünü kapladıgınız cam veya laylon poşetin üzerine badana yapar gibi kaplayın kruduktan sonra kireç kaplı serada bitki yetiştirmede cok iyi sonuç aldıgınızı gözlemleyeceksiniz saygılar bu bölümede sorunuzu yazsanız cevaplarım
nihal hanım seranız cok güzel ama yağmur yağarsa eğer çatıda balon gibi sarkmalar olacak gibi duruyor
torossediri
10-07-2007, 07:38
Merhaba doğasever dostlar iç ve dış mekan bitkilerle ugraşan biri olarak ve sera yapımı konusunda deneyimlerimi size aktarayım Amatör sera yapımıyla ilgili calışmanız güzel resimlerinizide inceledim size bir tiyo vereyim nalburdan kireç satın alıp fazla sulu olmayacak şekilde hazırlayın kireci biraz kıvamlıca olsun seranın üstünü kapladıgınız cam veya laylon poşetin üzerine badana yapar gibi kaplayın kruduktan sonra kireç kaplı serada bitki yetiştirmede cok iyi sonuç aldıgınızı gözlemleyeceksiniz saygılar bu bölümede sorunuzu yazsanız cevaplarım
Sayın Skala;Uv filtreli örtülerde de yapmamıza gerek var mı? Kireç örtünün miyadının erken dolmasına sebebiyet verir mi?
Nihal_es, ellerinize sağlık, içinde keyifle üretim yaparsınız inşaallah
Yeni teknoloji sera örtülerine 5 yıl kadar garanti veriliyor. Ayrıca sıcak yerlerde kireç-üstübec ile sera örtüleri kaplama olacak şekilde kaplanıyor. Amaç sıcak dönemlerde sera içinin kısmen daha az sıcak olmasını sağlamak. Bunda kirecin sera örtüsünün miadının erken dolmasına etki edeceğini sanmıyorum hatta daha fazla dayanabilir diye düşünüyorum. Çünkü direk güneş ışığı ile teması engelleniyor.
nihal_es
18-07-2007, 11:43
nihal hanım seranız cok güzel ama yağmur yağarsa eğer çatıda balon gibi sarkmalar olacak gibi duruyor
Sn Calcium haklısınız, yağmurdan sonra çatıya su birikiyor. Ben de yüksek taraftan alçak tarafa doğru seranın içinden naylonu yukarıya kaldırarak suyu tahliye ediyorum :)
nihal_es
18-07-2007, 11:45
Nihal_es, ellerinize sağlık, içinde keyifle üretim yaparsınız inşaallah
Teşekkür ederim!
Değerli ağaclar.net Dostumuz Sayın torossediri
Filitreli Örtü olsun cam yapılı olsun cadır tipi Naylon bıranda tipi kaplamalı sera olsun kıvamlı kireç uygulaması bitkinin saglıklı gelişmesinde önemlidir.
Herkes Bu sera yüzeyi kireçleme olayı zor gelir acıkçası seranın yüzeyindeki kireç kaplaması miyadını doldurdukça yani yagmurla deforme oldugunda belli aralıklarla kireç kaplaması seranın dış kısmına veya iç kısımdan kaplaması yapılarak seradan verim mükemmel sonuç alırız
Ziraatle ugraşanlar örtü altı seracılıkta mutlaka sıcak bölgelerde ve bazı sıcak olmayan ama bitkiye güneşi süzdürerek ışık ve ısı alması için sera üstüne kıvamlıca kireç kaplayıp iyi mahsül alınması ve aslında bu uygulama süs bitkilerinde örnek vermek gerekirse Cycas ( Yalancı Hurma Palmiyesi ) Kireç kaplı serada çok düzgün yapraklı ve iyi gelişim gösteriyor. saygılar.Bora Tokdemir.
Mr.Green
07-08-2007, 23:38
Seralar hakkında size basit fakat işe yarar olduğunu düşündüğüm birkaç bilgi verebilirim.
En ucuz sera:
Ahşap çatı malzemesi
Çeşitli özellikte bulabileceğiniz değişik plastik kaplama örtüsü
Mazot yakabileceğiniz basit metal sobalarla ısıtma
Yetiştireceğiniz bitkiye göre damla sulama **** yağmurlama sulama sistemi
Sulama yaparken aynı zamanda gübreleme de yapabilmeniz için 1 tonluk su deposu
Temiz suyu bulunan bir su kuyusu
Aklıma ilk gelenler...
Biraz daha teşkilatlı olsun derseniz:
Damla sulama sistemi için timer ayarlı bir elektronik tablo
Nem ölçer kullanabilirsiniz
Ahşap yerine metal çatı kullanabilirsiniz Çelik olabilir
Plastik olan örtülerin damlama önleyici özellikte olanları mevcut
Ömürlük ve kaliteli olsun derseniz cam kullanmak en güzeli ama pahalı
Isıtma için değişik alternatifler bulabilirsiniz:
Plastik kalın saydam naylon boruların içinden sıcak su geçirerek ısıtma yapılabilir
Kombi sistemi tarzında bir ısıtma ile içinden sıcak su geçen
metal borular sera içinde dolaştırılarak ısıtma yapılabilir...
Bunları size fikir olsun diye yazdım. Bu konular üzerinden araştırma yaparak daha geniş bilgilere ulaşmanız mümkün olur... Unuttuğum konular olabilir. Saygılar...
Merhabalar,siteyi tesaduf buldum ve masadan kalkmadan uzun bir sure yazilan cizilenleri okuduktan sonra sorularima buradan kesinlikle cevap bulacagima emin oldum.
Kisacasi, ben Kazakistanda yasiyorum ( cimkent) daha dogrusu orada yasamaya karar verdim. Cimkent nispeten Guney sehirlerimizin iklim ozelliklerine sahip bir sehir. Orada 300 metrekare olculerinde yaklasik 30 adet alcak tunel yapmayi ve bu tunellerde domates,hiyar ve marul yetistirmeyi planliyoruz. Sorum sudur ki, bu tunelleri kuracagimiz alanin etrafi bos bir arazi,tunelleri mevcut ruzgarlardan korumak icin nasil bir onlem almali ve ne tur sulama - isitma sistemi daha faydali olur bizlere? Tesekkurler...
Mine Pakkaner
08-08-2007, 11:34
Mr.Green öncelikle kendinizi yeni gelen arkadaşlar başlığında bize tanıtırsanız seviniriz. Alçak tünellerde ısıtma yapılmaz. Sulama için damla sulama sistemini seçin. Rüzgar çoksa da rüzgar kıran tesis edin. Rüzgar kıranı tünelleri kurmaya başlamadan tesis edin ki, ancak güçlensin. Tünellerin havalandırmasına azami dikkat edin.
selamlar,
Son zamanlarda bitki üretimine merak saldım.
İlk olarak hederalarla basladım. Uçlardan çelik alarak iba ile üretim yaptım. Tuttu gibi görünüyorlar. sonra tohumdan çiçek üretimi yaptım filizlendiler. Şu aralarda ligustrum, verbana, aptenia, hedera, berberis üretimi yapıyorum.
Ve ithal tohum getiren bir yerden 12 farklı türden 15000 e yakın tohum siparişi verdim.
Tüm bunlar içinde bir sera kurdum.
Kurdugum sera 60m2 civarı. Sarı sera örtüsüyle kapladım. İç sıcaklık zannedersem 40dereceyi buldu ve kısım kısım yerlerden pencereler açtım.
seradan once kasa içlerine tohumları atarak ya da filizleri poşetleyerek üretim yapıyordum ve üzerlerini naylonla kapatıyordum ve sıkıntı olmuyordu. Bitkiler diri duruyolardı. Ancak şimdi sıcaktan boyunlarını büktüler haliyle.
Hava delikleri yeterli olacka mı bilmiyorum daha once sera kurmamıştım. Bu arada tohumlarda çeliklerde şu anda açıklar.
Doğru yolda mıyım?
sera konusunda nasıl bilgi alabilirim,
yogun miktarda tohum ekimi yapacagım. Zarar görsün ya da tutmama riski olsun istemem
tesekkurler
Mine Pakkaner
30-08-2007, 00:48
Sera yüzeyinin toplam alanının % 20 si kadar havalandırma açıklığınız olmalıydı.
Merhabalar
Öncelikle herkese bilgilerini paylaştığı için teşekkürler.bu forum çok beğendim .Çünkü bizde eşimle beraber bir fidanlık ve yanında da sera kurmak düşüncesindeyiz.Eşim fidanlık kısmıyla bende sera ile ilgilenmeyi düşünüyoruz.Serada dış ve iç mekan bitkileri düşünüyoruz.YUkarda birçok konuda bilgi vermişşiniz teşekkürler.Ama sera yastıklarından nasıl ekim -dikim yapılacağından bahsedilmemiş.Bu konuda bilgisi olanlar paylaşırsa çok sevinirim.
Birde benin bulunduğum yer Batman ve burada yetişebilecek bitkiler konusunda (iç ve dış mekan) bilgi veren olursa **** bu konuda rastladığınız bir site varsa eklerseniz sevinirim.
Bizim sera boyutlarımız 6x30 m civarında.Bu sera içinde aynı zamanda sebze fidesi yetiştirmeyi ve pazarlamayı düşünüyoruz.Fakat tohumlar nasıl yastıklara ne zaman atılır geç kaldıkmı bilmiyorum.Bu konudada bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum
Hepimizin Allah yardımcısı olsun ve yolunu açık etsin İnşaallah
mhmt.tastan
17-10-2007, 13:46
Arkadaşlar herkese merhaba, ben bu foruma yeni üye oldum biçok mesajı okuma fırsatı buldum ve banada faydalı olacagını dusunuyorum. bır sorunum var arkadaslar, yaklasık 12 donumluk adanada bır arazım var sulak bı arazı ışık porblemi yok çevresi açık hep tarlalar var. ben bu tarlanın 5 dönümlük bölümüne sera kurmak ve domates yetiştirmek istiyorm. fakat adım adım ne yapacağımı bilmem gerekiyor. bana yardımcı olabilecek biri çıkarsa çok sevnicem. çok teşekkur ederim.
geometri67
19-10-2007, 23:35
Sevgili arkadaşlar merhaba,
Ben istanbul Bağcılarda MEB e bağlıbir öğretmenim, aynı zamanda izcilik yapmaktayım. siteyi uzun zamandır ziyaretçi olarak takip ediyordum dün üye oldum.
Okulumuzun yanında binadan dolayı pek güneş görmeyen 100m2 lik boş bir alan var ve izcilerimizle buraya bir sera ve uygulama bahçesi yapmak istiyoruz. seramızın tam projesini çizmedik ama 4x4 boyunda 3m yüksekliğinde olmasını düşünüyoruz. iskeletini 10x10 tahtadan kurup, naylonla kapatacağız.
Serada çiçek yetiştirmede başarılı olursak işimizi büyütmeyi ve izci ünitemize para kazandırmayı düşünüyoruz.
Benim sorum binadan dolayı fazla güneş almayan doğu batı cepheli ( okul binası güneyde kalıyor dolayısı ile güneş az alıyor ) yerde sera yaptığımız zaman başarılı olabilirmiyiz ve başarılı olmamız için nelere dikkat etmeliyiz.
cevaplarınız bizim için çok önemlidir.
saygılarımla.
Murat Aydın
C:\Documents and Settings\Pascal\Desktop\sera\sera%20230x
Selamlar,
Amatör seramdaki tohumların akibetini içeren resimleri sizlerle paylaşmak istedim.
9000 e yakın tohum ekimi yapmıştım, şu an 6000 civarı hayatta.. Umarım bu şekilde devam eder..
http://www.geocities.com/nyhang/SP_A0158.jpg
http://www.geocities.com/nyhang/SP_A0159.jpg
http://www.geocities.com/nyhang/SP_A0160.jpg
http://www.geocities.com/nyhang/SP_A0161.jpg
http://www.geocities.com/nyhang/SP_A0162.jpg
Sayın nyhang, sulama işini nasıl yapıyorsunuz? ortalarda damlalıklı hortum filan göremedim.
Sulamayı tohumlar ilk ekildiklerinden itibaren elle yapıyorum. Uzun süre 20 lt'lik sırt pompası kullandım ama tohumları poşete aldıktan sonra artık ince hortumla azar azar sulama yapıyorum..
Serada ısıtma sistemini ise elektrikli soba ile sağlıyorum
celalsungur
13-11-2007, 10:55
Merhaba bi yapı marketinde 60 ytl'ye 2 katlı 1*1*1 ebatlı ( tahminen) üstü kaliteli plastik şeffaf naylon kaplamalı fermuarlı ithal mini sera satılıyor ve ben de almak istiyorum. Çok mu pahalı acaba :(
Saygılar....
Koçtaş'ta gördüm, azıcık pahalı ama fonksiyonel.
Hakan KINACI
13-11-2007, 11:55
Celal Bey,
Kendi imkanlarımızla yapsak daha mı pahalıya gelir ki? yoksa çok daha ekonomik olur mu?
celalsungur
13-11-2007, 12:01
Celal Bey,
Kendi imkanlarımızla yapsak daha mı pahalıya gelir ki? yoksa çok daha ekonomik olur mu?
Çok daha ekonomik olur herhalde ama azıcık yetenek (bende hiç yok) ve başlamak yeterli olur herhalde, pinoteksle boyanmış ahşap çıtalardan da yapılabilinir. Çok ta benimser insan kendi yaptığını, hadi bakalım başla, izlenimlerini yaz biz de arkandan gelelim...
Sevgiler,
Celal Bey,
Hakan Bey, balkonda mini sera yapımı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3823&page=2) başlığında 55 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=73573&postcount=55) no'lu mesajdaki örneği görmemişsiniz. Bir bakın isterseniz.
Hakan KINACI
13-11-2007, 13:24
Teşekkür ederim. :) Nevsune Hanım,
Mucip Gürbüz
13-11-2007, 22:52
Sayın nyhang, sizi kutlarım fideleri bu duruma getirmeniz o zor şartlarda büyük başarı bence, ortaklık düşünürseniz haber verin yeter. Kolay gelsin selamlar.
geometri67
16-11-2007, 20:10
Ben istanbul Bağcılarda MEB e bağlıbir öğretmenim, aynı zamanda izcilik yapmaktayım. siteyi uzun zamandır ziyaretçi olarak takip ediyordum dün üye oldum.
Okulumuzun yanında binadan dolayı pek güneş görmeyen 100m2 lik boş bir alan var ve izcilerimizle buraya bir sera ve uygulama bahçesi yapmak istiyoruz. seramızın tam projesini çizmedik amaufak ve malşiyeti düşük 4x4 boyunda 3m yüksekliğinde olmasını düşünüyoruz. iskeletini 10x10 tahtadan kurup, naylonla kapatacağız.
Serada çiçek yetiştirmede başarılı olursak işimizi büyütmeyi ve izci ünitemize para kazandırmayı düşünüyoruz.
Benim sorum binadan dolayı fazla güneş almayan doğu batı cepheli - okul binası güneyde kalıyor dolayısı ile sadece sabah güneş alıyor - yerde sera yaptığımız zaman başarılı olabilirmiyiz ?
Cevaplarınız bizim için çok önemlidir.
Saygılarımla.
Murat Aydın
celalsungur
16-11-2007, 20:19
buraya bir sera ve uygulama bahçesi yapmak istiyoruz. Murat AydınSizi kutlarım, sorunuza cevap ustalardan gelecektir, ben sadece öğretme gayretinizin yüksekliğine hayran oldum. Başarılar dilerim. ''Vatan gayyur insanların omuzları üstünde yükselir''
Koçtaş'ta gördüm, azıcık pahalı ama fonksiyonel.
Bu bayağı güzelmiş aslında, yan yana 2 tane koysak bayağı iş görür.
celalsungur
17-11-2007, 11:30
Bu bayağı güzelmiş aslında, yan yana 2 tane koysak bayağı iş görür.
Sevgili Mehmet kardeşim, sen bunun daha güzelini kısa sürede yaratır ve resmini de bizlere yollarsın.
nejat gür
19-11-2007, 13:26
Ankara da yerleşik bir firmayız ancak Türkiye nin bir çok yöresinde sera kurulumu ve sera teknolojileri hakkında çalışmalar yapmaktayız. Hangi iklimde ne tür seralar kullanılır, ne tür ürünler yetiştirilebilir ve sera otomasyonları hakkında yardımımız için bize ulaşabilirsiniz.
Nejat Gür
MSM Makina İnşaat Tarım Ltd. Şti
www.msmgrup.net
Tel:0312 4730790
Faks: 0312 4730990
nejat gür
19-11-2007, 13:31
sera yapımı ve sera teknikleri hakkında bilgi için arayabilirsiniz.
Nejat GÜR
nejat gür
19-11-2007, 13:34
evet az güneş alan yerde sera kura bilirsiniz. Ancak seranın içerisinde yetiştireceğiniz ürünleri ona göre seçmeniz gerekir. sera üretiminde Toprak çok önemli değil. Toprakta eksik olan mineralleri takviye edebilirsiniz. iklim çok önemlidir, iklimi kontrol altına alabilmek için ise sera kurulmaktadır. yetiştireceğiniz ürün güneşi çok isteyen bir ürün ise ve yerinizde az güneş alıyor ise güneş ışığı ampullerini kullanarak çözüm üretebilirsiniz. serada üretim de çok önemli olan bir konununda maliyetler olduğunu unutmamak gerekir.
merhaba ;
Ben yeni üyeyim.Eşim ve benim toprakla uğraşma isteğimiz var.Bir süredir araştırmalar yapıyoruz.Sera yapabileceğimiz üzerinde fikir birliğine vardık.Baharda dikim yapıp başlamak kendimizi denemek ve yaz sonuda sera hazırlığı yapmak istiyoruz.Kapsamlı bilgilenmeye ihtiyacımız var.Umarım bilgilerinizi bizmle paylaşırsınız.
geometri67
24-11-2007, 00:56
Nejat Bey ilginiz için teşekkür ederim,
Benim sorumun cevabı güneş almayan yere sera yapılırmıydı ? uygun bitkiler seçilirse olabilir cevabı beni çok mutlu etti, bahar ayında işallallah okulumuzun bahçesine ufak bir el yapımı sera kuracağız izcilerimizle beraber.
İstanbul Bağcılarda güneş görmeyen bir serada saksıda çicek yetiştirmeyi düşünüyoruz, tavsiye edebileceğiniz çiçekler nelerdir acaba?
ilgi ve alakanız için tekrar teşekkürler
Murat Aydın
selam arkadaşlar, ben tekirdağın saray ilçesinin köyünde yaşıyorum. evimin yanında 1.5 dönüm arazim var kullanılmıyor. ben bu arazide seracılık yapmak istiyorum fakat bu konuda hiç bilgim yok. sera yapımı ile ilgili bana bilgi veren arkadaşlar olursa sevinirim. ben sezonuna göre sebze ağırlıklı seracılık yapmak istiyorum.
Merhabalar; bende bu sera işini düşünüyorum.Ben size ısıtma işinde yardımcı olayım.ısıtma bence seralarda önemli bir maliyet.Bunun için ben size kömür tozu ile çalışan ve sıcak hava üreten ve bu havayı seranıza veren soba kullanmanızı tavsiye ederim.Ben bu soba ile günlük maliyeti 5-6 ytl gibi bir maliyet ile 10mx30m bir kapalı alanı 35 c ısıtabiliyorum.
sera konusunda size yardımcı oluruz kendimize ait sera şirketimiz var ben cep tel numaramı vereyim 05469482828
sayın sadocan yozgatta kurmayı düşündüğünüz sera konusunda size hertürlü konuda yardımcı oluruz OPES SERACILIK olarak hizmet vermekteyiz ben size gsm.05469482828 numaramı veriyorum ulaşırsanız yardımcı oluruz
sera yapımı ve sera teknikleri hakkında bilgi için arayabilirsiniz.
Nejat GÜR
Siz Ankara'dasınız, arkadaşların bir çoğu ise farklı şehirlerde... Her merak edenin ayrı ayrı telefon parası ödemesi hiç mantıklı değil.
Tamam bir firmasınız, her bilgiyi karşılıksız yazmanız doğru olmaz ama yardım etmeye gerçekten niyetliyseniz, gerekli olabileceğini düşündüğünüz ve başkalarıyla paylaşmakta sakınca görmediğiniz bilgileri buraya yazmanız gerekir.
"Arayın, bilgi verelim" tarzı, bu forumun yapısına uygun değil...
merhabalar bu siteye üye olanlardanım şuan bahçe bit. 4 sınıf öğrencisiyim ama örtü altı topraklı tarım (sera) dersi aldığımdan kendi fikrimi de sunmak istiyorum. bence ilk önce hobi yoksa ekonomik anlamda bu işi düşündüğünüze karar vermelisiniz. ayrıca bulunduğunuz bölgede kendi içinde ekolojik farklılılar göztermektedir. eğer hobi olarak düşünüyorsanız polietilen bir örtü ve basit ahşap iskeletle kendinize şirin bir sera kurabilirsiniz. ama ekonomik anlamda düşünüyorsanız bence iyice bir araştırın bulunduğunuz bölgenin meteorolojik kayıtlarını rüzgarın yönünü vs.. ayrıca galvanize çelik kullanmanızı tavsiye ederim paslanmadığı için ,ahşapta zamanla çürümeler meydana gelir ve örtüye gelince uv ışınları için üretilmiş birçok örtü bulunmakta ve diğer kullandığınız p.e örtüler damlama yapma veya rüzgarda iskeletin uçması gibi sürprizlerle karşılaşılınabilinir. bu yüzden ekonomik bir sera kurmak için işin ehline gidip danışmaznızı tavsiye ederim.
godslave
10-02-2008, 20:52
merhaba arkadaşlar ben elazığdan burak. elazığda sercılık yapmak istiyorum fırat sahili bu iş için uygun bir yer ama modern br sera olmasını istiyorum bana yol gösterebilecek birilerine ihtiyacım var sizlerden bu konu hakkında yardım bekliyorum şimdiden ***. ler
godslave
10-02-2008, 20:57
ben araştırdım bir sera normalde 200 mt.kare oluyormus. 500 t. kare 6000 ytl dediler bunun içinde damlama sulama sitemide dahil tabi ne kadr uygun bilmiorum başka yerden fiyat alamadım acaba galvanize çelik ne kadara mal olur birde ben bu işi ticari amaçla yapacam bunun ekimi nasıl bakımı nasıl olur hiç bilmiyorum yadmlarnıza çok ihtiyacım var
istanbul silivride, 20 m genişliğinde 350 m boyunda bir tarlam var...dere yatağına yakın olması sebebiyle rüzgarı az alıyor, ayrıca su sorunumda yok..etrafımda açık..20 m genişliğinde 75 m uzunluğunda (yaklaşık 1,5 dönüme tekabul ediyor) ticari maksatlı sera kurmak istiyorum...istanbul civarında ki seralarda ne tip ürünler yetiştirilir, pazarları ve sera amliyetleri hakkında bilgi almak istiyorum.şimdiden teşekkürederim...
NOT: bütün postlarınızı okudum, hobby amaçlı arkadaşlara, istanbul ataköy deki hobby bahçelerini görmelerini tavsiye ederim:)
twentyfive
19-02-2008, 15:43
Öncelikle herkese merhaba demek istiyorum.
Ben Edirne'den Ferdi Yirmibeş üyelik bilgilerimde diğer ayrıntıları bulabilirsiniz.
Toprak merakı olan fakat şu an birebir toprakla uğraşamayan biri olarak aranıza katıldım.
Bununla birlikte şu an babama ait bir bahçemiz var ve siz deneyim sahibi üyelerin bilgilerinden faydalanıp babamın bazı sorularına yanıt vermek bu arada kendi bilgilerimi (bahçecilik hakkında) geliştirmek istiyorum.
Şu an babam genel amaçlı bir sera kurmakla uğraşıyor.Genelden kastım daha çok içinde sebze yetiştirebileceği küçük iki adet sera.Kendi imkanlarımızla (belkide kurallarına uygun olmayan bir şakilde ) bir iskelet hazırladık.Fakat naylaon konusunda sıkıntı yaşıyoruz.
Yukarıda tarif ettiğim gibi bir sera için nasıl bir naylon kullanacağımız ve bunu nereden temin edebileceğimiz hakkında yardımlarınızı bekliyorum.
ahmetbulutlu
04-05-2008, 00:06
Merhaba ben yeni üyeyim.Toprakla uğraşmak hayalimi bu yazdan itibaren gerçekleştirmek maksadıyla nette kaynak ararken bu siteyi buldum.Çok ama çok şanslı olduğumu anladım.
*** arkadaşlar özellikle selehattin yılmaz beye sesleniyorum çok zamandan beri siteye giremiyordum ve cevabınızı aldım şimdi konuya gelelim ben kendi çapında kamuda çalışan ama toprağa çok önem veren bir insanım benim 500 m2 bir arsam var içerisine deneme amaçlı 20 ila 30m2 bir sera yaptırmak istiyorum memleketimiz kış dolayısiyle ısıtma sorunuda olacak dört tarafı açık cephe sorunu olmayan bir yer ve ben burda ticari amaçlı vede zevk için bir çalışma yapma gayretindeyim ve özellikle domates ve biber fidesi yetiştirmek istiyorum öncelikle serada yardımcı olursanız sevinirim tüm üye arkadaşlardan ve ilgilenenlerden yardım bekliyorum direk veya mesajla herkese teşekür ediyorum
selehattin bey en kısa zamanda irtibata geçmek isterim sera konusunda teşekürler sadocan
ZaferKaya
08-06-2008, 20:02
merhabalar bende tosyada 100 m2 lik bir sera kurmak istiyorum bununla ilgili detaylı bilgiye sahip değilim yaptığım araştırmalarında ne kadar sağlıklı olduğunu bilmiyorum değerli yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler
merhabalar arkadaslar ben almanyada yasiyorum ama su an türkiyeye geri dönmek icin farkli yatirim ve is alanlari ariyorum.bu arada bir arkadasim bana seracilik yapa teklifinde bulundu.bir cogunuzun yazdigi seyleri okudum ama yetersiz kaldi.
benim sorularim
1-sera da olmasi gereken sartlar nelerdir yer büyüklük vs vs
2-seracilik nasil yapilir
3-ne tür ürünler yetistirilmeli
4-üretilen ürün nerede ve nasil pazarlanir
5-bir cok konstiroksiyondan söz edilmis yukarida ahsap ,pvc ve metall
cam kaplama naylon kaplama bunlarin yetistirlecek ürün ve yetistiriciligin yapilacagi yerlen bir iliskisi varmi
6-(tabi bu alan büyüklügüne göre degisir)maliyeti ne olur
7-devletten bir yardim ve ya detekleme fonu falan alma imkani varmi
8-cok oldu biliyorum ama bitiriyorum en saglikli bilgiyi arastirmayi nereden alabilir,baslaya bilirim.
bu konuda vereceginiz degerli görüslerinizden dolayi simdiden tesekür ederim
sera nasil yapilir maddi yükü
merhabalar arkadaslar ben almanyada yasiyorum ama su an türkiyeye geri dönmek icin farkli yatirim ve is alanlari ariyorum.bu arada bir arkadasim bana seracilik yapa teklifinde bulundu.bir cogunuzun yazdigi seyleri okudum ama yetersiz kaldi.
benim sorularim
1-sera da olmasi gereken sartlar nelerdir yer büyüklük vs vs
2-seracilik nasil yapilir
3-ne tür ürünler yetistirilmeli
4-üretilen ürün nerede ve nasil pazarlanir
5-bir cok konstiroksiyondan söz edilmis yukarida ahsap ,pvc ve metall
cam kaplama naylon kaplama bunlarin yetistirlecek ürün ve yetistiriciligin yapilacagi yerlen bir iliskisi varmi
6-(tabi bu alan büyüklügüne göre degisir)maliyeti ne olur
7-devletten bir yardim ve ya detekleme fonu falan alma imkani varmi
8-cok oldu biliyorum ama bitiriyorum en saglikli bilgiyi arastirmayi nereden alabilir,baslaya bilirim.
bu konuda vereceginiz degerli görüslerinizden dolayi simdiden tesekür ederim
ahmetyavuz
24-06-2008, 01:35
arkadaşlar ben aranıza yeni katıldım ama maesef bir rehber olmadan bu sitede ilerleyemeyecem bana yardım edecek varmı:)
ahmetyavuz
24-06-2008, 01:38
lütfen bana sera yapımında yardımcı olacak arkadaşlardan msn mi kaydedip bana yardımcı olmalarını istiyorum ben batmanda sera olmaz diyenlere sera yapılır demek istiyorum ve yardım bekliyorum
MSN'den size özel bilgi verecek birini bulamazsanız, forumdaki yazıları okuyabilirsiniz. Belki işinize yarar...
Sıfırdan bu işe başlayacaklar için kitapları öneririm.
En azından ne istediğinizi bilirseniz ayrıntılar konusunda burada cevap bulabilirsiniz.
http://www.ugurer.com/icindekiler/b4900.htm
http://www.ugurer.com/ugur6.htm
http://www.yapikitabevi.com/kitap_detay.asp?kitap=9789758377091
Oldukça zengin bir içerikli olan bir kitap daha:
http://www.hasad.com.tr/?rc=kitap&tur=Sera%20Yapım%20Tekniği
Bu işi profesyonel olarak yapacaksanız kitap almanızı kesinlikle tavsiye ederim.
Kemal Kutlu
17-07-2008, 23:40
Ben 1 dönüm sera yaptım.Aslında Papaya yetiştirmekti maksadım ama nasip değilmiş.Benim seram 6.5 metre yükseliğinde Bana Cok Ucuza mall oldu 15.000 ytl ama bu sene demir fiyatları %150 zamladın ne yazikki Kg'si 1.00 lira olan demir 2.40 oldu yani benım sera 20.000 ytl civarında su an Demir ve profilden yapın derim en azından aşhap ve çürümeden derdinden kurtulursunuz.Sera Yıkılmıyormu diyenlere eve yıkılmıyor.İç Dizayn çapraz profille yere sabitlenmiş durumda.Ama Kendiniz yaptıgınızda Cok seviniryorsunuz emek verip karsısına gecip keyifle bakıyorsunuz seranıza.Bence Demir ve Profil.Alimunyumdan sera olmaz onu diyeyim burda 2-3 kişi yaptı ama hüsranla sonuclandı rüzgara cok dayanıksız.
bilginize...
hobisera
28-07-2008, 16:48
lütfen bana sera yapımında yardımcı olacak arkadaşlardan msn mi kaydedip bana yardımcı olmalarını istiyorum ben batmanda sera olmaz diyenlere sera yapılır demek istiyorum ve yardım bekliyorum
amatörler için :www.hobisera.com sitesi yardımcı olacaktır.
kadircell
29-07-2008, 20:53
benim bir sorum var sera naylonunu nerelerden temin edebilirim ayrıca fiyatları nedir?
nurikarakaya
26-08-2008, 10:22
Denizlide Karahayıt bölgesinde yaklaşık 1 dönüm arazimiz var bunun 700-800 mt.karesine sera kurmak ve burada yetiştirebiliceğim ürünler hakkında bilgi almak istiyorum bu işe yabancıyım ek gelir olması açısından böyle bir iş düşünüyorum değerli yorum ve bilgilerinizi bekliyorum,ayrıca bahsettiğim metrelerdeki araziye sera kurmanın maliyeti hakkında bilgi verirseniz sevinirim.Teşekkürler
muratoztas
10-10-2008, 23:37
selam arkadaşlar bizim manisa kırkağaçta 7 dönüm arazimiz bulunmaktadır.bölgede bir ilk olarak sera çalışması yapmak istiyorum.bu konuda foruma yeni üye oldum yardımlarınızı bekliyorum.konu hakkınnda bilgi vermek isteyenler profilimdeki mail adresime cvp yazarlarsa sevinirim. şimdiden emeği herkese teşekkür ediyorum.
lerdemir
11-10-2008, 12:31
Şimdi tam olarak ne sorduğunuz anlaşılmıyor ki ne bilgisi verilebilsin?
Tamam 7 dönüm arazi var ve buna sera yapmak isteyen bir üyemiz var.
Sonra?
Hangi konuda yardım isteniyor şimdi bu soruda?
Ekmek-köfte hesabına göre bu durumda cevapsız (ya da yeterli cevaptan yoksun) kalabilirsiniz kanımca.
NOT: Bu arada, girişiminizde can-ı gönülden muvaffakiyetler dilerim; hayırlı uğurlu olur inşaallah. Darısı hepimizin başına.
tahta sera yapilmasi bicok yonden sakincali ve pahali bir cozum. en uygun cozum celik sera
Alperena
05-02-2009, 20:04
Sayın Malina, ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.
Seranın adından başka bir şey bilmiyorum. Bilmediğim için fazla masrafa girmeden basit ama heveslendirici olmasını istediğim 500 m2'lik tünel tipi sera yapmak istiyorum.
Toprağım taşsız alüvyonlu bir yapıya sahip ne ekersen oluyor cinsten.
Daha çok kendim uğraşacağım.
Serayı hazırlamam baharı bulabilir. (Manisa'da yapacağım.)
1-Bu mevsimde seraya ihtiyaç oluyormu ? Yani bu mevsimde serada ne yetiştirebilirim ?
2-Kendim becerebilirmiyim veya yapan bir firma ile mi, anlaşayım.Firmaya yaptırmam acemiliğim açısından daha uygun gibi.
3-Şimdilik 500 sonra ilaveler yapılabilir. Bu işe kredi veriliyor mu ? Alsam uygun olur mu ?
4-Önce nereden başlamalıyım.
Bilmediğim için fazla ve detaylı soru soramıyorum.
Teşekkür ederim.
buteocan
07-02-2009, 09:05
arkadaşlar sera kuracağız bölgeyi sölerseniz sera kurulumunda yardımcı olabilirim daha şimdi elimde 1300 metre karelik sera var bir haftaya biter
Alperena
10-02-2009, 09:58
Siteniz gösteriş ve mesaj yönünden çok zengin gözüküyor.
Ben de bu gösterişe kanıp bazı bilgiler almak için sera konusunda danışmak istedim !
Ben serayı kurdum, üretime de geçtim, dilerseniz ürettiklerimin kalitesi konusunda bilgi verebilirsiniz.
Numuneleri nereye yollayabilirim.
Size mutluluklar dilerim, mutlu mesajlaşmalar.
Harun Parlak
14-02-2009, 00:39
İnşaat atık camlarından yapına başladığım sera bitdi sayılır. Sadece ince toparlamalr kalsı.
Camlar ısı cam olduğu için. Bu serada çelik köklendirme ve fide üretimi yapmayı düşünüyorum.
Havalar ısınınca naylon seraya geçireceğim.
Tekin hocam ikinci fotoğraftaki harika olmuş.Benim de balkonda boş bi akvaryum var.Acaba içine yeni yetiştirdiğim avokado, limon gibi fideleri koysam üzerini kapatsam kurur mu soğuktan?
Harun Parlak
28-02-2009, 21:32
Üzarine kapatırsanız Havalandırma yaparken zorlanırsınız ters çevirmek zor olur.Alt kısma bolca çakıl koyun üstüne torf veya toprak ilave edin. Dikmek istediklerinizi dikin. En altdaki çakıllar fazla suyu altda indiğinde dranaj deliği olmadından habsedecek. sizde orada su olup olmadığını takip ederek dikkatli sulama yaparsınız. hem böylece altda fazla su yüzünden çamurlaşma olmaz. Üstünüde kapatmak için nalburlardan çok ucuza bulabileceğiniz naylonla kapatırsınız. gündüzleri havalandırın ki aşşağıda biriken su buharlaşıp çıksın.
2 senedir içinde zaten toprak vardı.akasya filan yetişitiriyordum içinde:p.ama bir türlü domates yetişitiremedim akvaryumda.altı delik değil galiba ondan.hani şu beyaz eşya köpükleri varya; onları ufalayıp altına döşemeyi düşünüyorum.üstünü de streç ile kaplayacam galiba.o da ince gelecek yırtılır diye düşünüyorum.en iyisi dediğiniz kalın naylon olabilir.
ufuk1255
21-03-2009, 14:57
benim evin altı boş ev ama kullanmıyorum oraya sebzeler dikip koysal bişey olurmu seragibi olurmu
Sera kurulumu resimli anlatım
http://www.albertahomegardening.com/how-to-build-an-inexpensive-hoop-style-greenhouse/
mevlüt özçelik
21-04-2009, 07:59
Kıymetli arkadaşlar sizlerin arasına yeni katılmış biri olarak hepinize merheabalar.Ben bir öğretmenim.Hizmet ettiğim okul bahçesinde mini bir sera kurup öğrencilerden meraklı olanları bu konuda eğitmek istiyorum.Ben Şanlıurfanın bir köyündeyim.Bu konu ile ilgili görüş ve önerilerini paylaşırsanız ziyadesiyle memnun olurum
mevlüt özçelik
21-04-2009, 08:08
sera kurmu ile ilgili adresi yollayan çelebi'ye teşekkürlüer.Varşa bir de Sera şeması lazım idi.Çünkü biz okul olarak bir proje hazırlayıp milli eğitime sunacağız
Selahattin Yılmaz
21-04-2009, 08:12
akkadaşlar konuyu yazacak alakalı biyer bulamadım buraya karar verdim. 6 ya 30 m professionel bir sera kurdukk resimleri de eklerim bana hangi aparatlar lazım olur mesela nem ölçer derece vs.. ve nerden bulabiliriz seranın nem oranı ve sıcaklığı ne olmalıdır bilen ve fikri olan arkadaşlar fikirlerini söylerse sevinirim
1- http://img230.yukle.tc/images/6042DSC03951.jpg
2- http://img230.yukle.tc/images/292DSC03946.jpg
3- http://img230.yukle.tc/images/8806sss.jpg
www.tartes.com.tr yi ziyaret edin bydoktor86. Ürün listesinden istediğinizi seçebilirsiniz ayrıca her serada termometre, higrometre olmalıdır. Ayrıca gübtreleme yapacaksanız bir tane pH metre ve EC metreniz olsa iyi olur.
merakımı mazur görürseniz , pvc boru hakkında birsey danışmak istiyorum, bu sözünü ettiğiniz temiz su için kullanılan pprc borumu hani bu kalorifer veya su tessisatı için kullanılan yoksa sert plastik diye bildiğimiz et kalınlığı ince kırılgan olan pvc borumu?
Selahattin Yılmaz
29-04-2009, 21:02
Bildiğiniz pis su sistemlerinde kullanılan pvc boru...
pis su sistemlerinde bildiğim kadarınla pimaş borular kullanılır ve pvc dir doğru ama ben bunu kasttetmedim hoop style albert ,pvc plans, ve burda kürsad beyin resimli izah ettiği serada kullanılan bahsi geçen pvc boruları ben pprc diye geçtiğini duydum bu konuda bilgisi olan bir arkadas yardım istiyorum teşşekürler
torossediri
30-04-2009, 08:20
Kastettiğiniz temiz su sisteminde kullanılan borulara pprc boru denir.Bu borular sıcak kaynakla birleştirilir,kalın çeperli ve nispeten esnek borulardır.
Pvc pis su boruları ise ince çeperli ve pprc boruya göre daha az esnek borulardır.
Bende merakımdan dolayı bahçeme ahşaptan 4 e 8 bir sera yaptım.Sadece üzerini örtmek kaldı.Şu anda kereste maliyeti 175 tl işçilik bana ait ******.Yalnız aklıma takılan şu burda en iyi verim almak için ne yapmam gerekiyor onu bilmiyorum.Çünki toprağın verimli olduğunu söyliyemem.Bu konuda fikir veren arkadaşlar olursa çok sevinirim.Unutmadan iklim olarak belirtmem gerekirsede batı karadanizdeyim.
Yaptığınız seranın resmini ekleyebilirmisiniz, Kullandığınız malzemenin ve seranın ölçüleri
üstüne örteceğiniz naylanun niteliği nedir?Bende sera yapmak istiyorum,bilgi almak için soruyorum.
Önce yetiştireceğinin bitkiye karar verin sonratoprak analizi yaptırmanız yararlı olur kanısındayım.
Resimleri hazırlıyorum fakat tam olarak nasıl yukleyeceğimi bilmiyorum ama onuda çözeriz.Seranın ölçüleri 8 e 4.beşOn olan ağacın türü çam kerestesi.Kullanacağım naylon sera için olan kullanma ömrü 36 aylık diye geçiyor.Maliyet olarak da kerestesi 180 tl tuttu.Brandanın fiyatı ise 150 tl tuttu.Şu andaki maliyeti bu fakat ben buraya damlama sulama sistemi kurmayı düşünüyrum.Onunda maliyetini yazarım.
http://picasaweb.google.com.tr/denizkoy/OZGURSARIDALSERAYAPIMI?authkey=Gv1sRgCOSmxZvTy_X0o AE# bu arkadas da yapmış pvc sera hemde meyilli bir arazide bir bakın bence
Evet bu da güzel olmuş.Ama rüzgara karşı ne kadar dayanıklı olur bilinmez.Asıl sera yı yapmak değidi benim için önemli olan.Bundan sonraki aşamaları nasıl doğru bir şekilde yapmam gerekiyor asıl onları araştırmak lazım ilaçlaması besin eriği gibi konular....En merak ettiğimde şu doğrusu.B.en amatör bir serada nasıl daha iyi ürün alabilirim yani bir bakıyorsun bir domates fidesinden 7_8 kilo damates alan nasıl alıyor.Biz neden almayalım.
Sayın akcan67, bana kalırsa toprakla hiç uğraşmayıp, topraksız tarım tekniklerinden seranıza uygun olan bir tanesine yönelin. Dikkatinizi çekmiştir sanırım. Forumda bu konuyla ilgili geniş bilgi var. İlgili başlıklarda aklınıza takılan sorulara cevap verebilecek çok sayıda uzman arkadaşımız da mevcut.
Sayın malbman
Aslında bu işin sonu topraksız tarıma gidecek fakat en azından ilk denememi bu şekilde yapmak istıyorum.Lütfen bana aklıma takılan şu sorularda yardım edin.Şebeke suyu kulllanmak zorundayım.(yağmur suyunu biriktirebilirim ama ne ke kadar olur ? )Ürünlerin sağlıklı kalmasını nasıl sağlayabilirim ve daha iyi ürün almak için neler yapmam gerekiyor.En azından ilk toprak denemem için.Bu kadar emek zayi olmasın.
[ATTAC76645H][/ATTACH] sera
Evet arkadaşlar heyacanımı bağışlayın .Hem resim hemde sera yapmak ilk deneyimimdi.Bundan sonraki gelişmeleri buradan sizlere göstermeye çalışacağım.
Diğer işlerim bitince 21 m2 lik bir serada ben yapacağım. Demir kontriksiyon üstü naylon örtü olacak.
Sayın malbman
Aslında bu işin sonu topraksız tarıma gidecek fakat en azından ilk denememi bu şekilde yapmak istıyorum.Lütfen bana aklıma takılan şu sorularda yardım edin.Şebeke suyu kulllanmak zorundayım.(yağmur suyunu biriktirebilirim ama ne ke kadar olur ? )Ürünlerin sağlıklı kalmasını nasıl sağlayabilirim ve daha iyi ürün almak için neler yapmam gerekiyor.En azından ilk toprak denemem için.Bu kadar emek zayi olmasın.
Sayın akcan67, öncelikle tebrik ederim. Harika bir iş çıkarmışsınız. Sanırım havalandırma gibi ayrıntılar da düşünülmüştür seranızda. Zira havalandırma seracılıkta çok önemli.
Sorularınıza gelince: topraklı tarım hakkında dededen kalma: fideleri dik, sula, çapala, tekrar sula... gibi yöntemler dışında bir bilgim olduğunu söyleyemeyeceğim. Ama toprakla tarım yaptığınızda toprağınızın kalitesi/içeriği/yapısı en önemli etken. Bu nedenle öncelikle toprağınızın ne olduğunu bilmeniz, bunun için de toprak analizi yaptırmanız lazım. Ama amatör bir çalışma için toprak analizi ağır bir külfet oluşturacaktır. Bunu daha basit, evde bulunan malzemelerle nispeten de olsa belirleme imkanınız olup olmadığını araştırmak lazım.
Yağmur suyu, hele de bu mevsimde, çok fazla toplanmaz sanırım. Ama sizin oralarda yağmur boldur. Onu siz daha iyi bilirsiniz. Ama yine de şebeke suyu kullanmak zorundasınız. Burada da suyunuzun ph'ı önem kazanıyor. Ph'ın yetiştireceğiniz bitkiye uygun olması istenir. Zira bitki uygun olmayan ph şartlarında besinleri ememiyor, gelişemiyor vs.
Kabaca söyleyeceklerim (ama yardımcı olmadığını tahmin ettiklerim) bu kadar. Sitedeki bu konunun uzmanı arkadaşlardan yardım isterseniz, eminim seve seve yardım edeceklerdir.
Siz gelin bu kadar teferruatla hiç uğraşmayın, doğrudan topraksız tarımla başlayın en iyisi:D:D
Çalışmalarınızda başarılar. İleri aşamaları paylaşmayı da unutmayın.
bekiralkanat
06-05-2009, 10:20
akcan67 şu andan bulunduğum serada yağmuru toplayarak sulama yapıyoruz seranın catı sacaklarına toplama kanalları koyup,bunları bir havuzda toplayarak kullana bilirsin hem su tasarrufu yapmış olursun hemde suyun ph normal seviyelerde olur sakıncası suyun uzun süre toplama bölgesinde kalmaması lazım,kapalı bir ortam tavsiye edebilirim.Çünkü yosunlanma ve sivrisinek yapabilir.yosun biliryorsun sprinkleri ve damlamayı tıkıyor gerci açmak için asit kullanılıyor ama nekadar geç tıkanırsa okadar iyi selamlar işşallah yardımcı olmuşumdur.
bekiralkanat
06-05-2009, 10:23
seranın resmini gördüm çok güzel olmuş,yandan ve üstten havalandırma yapman iyi olur.ayrıca aydınlanma sulama ve gübreleme için düşüncelerinide öğrenmek isterim.Don için çatını üst kısmına (mertek) sprink kurmanı tavsiye ederim
Bakalım beğenecekmisiniz.Çalışmalar hızla devem ediyor.Yarın fideler toprakla buluşacak.Fide dikimi tamamlandıktan sonra tekrar resimleri yüklerim.Bir kaç güne kalmaz damlama sulama sisteminide kuracağım.Nasip olursa gelişmeleri hep beraber göreceğiz.
76771
76772
akçan 67 tebrikler güzel olmuş
seranın resmini gördüm çok güzel olmuş,yandan ve üstten havalandırma yapman iyi olur.ayrıca aydınlanma sulama ve gübreleme için düşüncelerinide öğrenmek isterim.Don için çatını üst kısmına (mertek) sprink kurmanı tavsiye ederim
Sayın bekiralkanat
Yanlardan havalandırma yerlerini yaptım.Aydınlanma konusu sadece gün ışığıyla olacak,sulama konusunda damlama sulama sistemi kurmayı düşünüyorum.Seranın içini resimlediğim zaman sprink konusundaki düşüncelerini iletirsen sevinirim.
bekiralkanat
07-05-2009, 12:53
akcan67 resimlerini çok beyendim iyi çalışma spring konusundakileri görünce bir bilgi verebilirsem sevinirim,yanlız springleri yapmadan söyleyeyim genelde bu tip seralarda yağmurlama değilde sisleme tipinden kullanırsan iyi olur yapmadan yazmak istedim çünki yaptıktan sonra ikinci masraf olmasın
birde resimlerini koyunca özele mesaj yazarsan daha iyi takip ederim arada atlamalar oluyor selamlar
Akcan Bey,Sera çok güzel olmuş inşalah üretimdede başarılı olursun.
Seranın yüksekliği kaç metre? Ayrıca serada hangi bitkileri üreteceksin? İyi çalışmalar.
Akcan Bey,Sera çok güzel olmuş inşalah üretimdede başarılı olursun.
Seranın yüksekliği kaç metre? Ayrıca serada hangi bitkileri üreteceksin? İyi çalışmalar.
Sayın uysal teşekkür ederim.Seranın yüksekliği 2.40 cm.Yetiştirmeyi düşündüğüm bitkiler domates,salatalık,sivri biber,dolmalık biber,ıspanak,marul ilk düşündüklerim.Şu anadaki hesaplarıma göre 50 cm aralıklarla fide dikersem 115 adet fide dikebiliyorum.Fideleri yarın dikeceğim yakında onlarında reimlerini yüklerim
Evet arkadaşlar fidelerimizin de dikim işlemi tamadır.Sırada damlama sulama sistemi var.Onuda kurabilirsek her şey hazır demektir.
Bol hasatlar, kullanırken yaşayacağınız tecrubeleride yazarsınız :)
bekiralkanat
14-05-2009, 09:49
akcan67 arkadaşım seranızın içi dışı kadar güzel olmuş damlama borularında biliyorsun basınca ve damlama aralıklarına özen göstermek gerek ben netafim firmasının borularından kullandım iyi sonuç verdi ****** diğer firmalarınkide güzeldir artık bazı şeylerde denenerek bulunacak fakat gelen suyun basıncı damlama noktalarında önemli ona dikkat etmen gerek,ayrıca sisle serana çok yakışır diyorum eğer serada köklendirme yapmayı düşünüyorsan sisleme şart ayrıca çok sıcak havalarda koruyucu olarak ve yaprak gübresi ouygulaması ve ilaçlamadad kullana bilirsin selamlar
sera kurmayı düşünenler için metrekaresi 2.9 ytl den 3 mm kalınlığında sera camı temin edebilirim email
seracamucuz@yahoo.com
hepinize kolay gelsin
Özelliklerinı yazabilirmısınız, nakliye, ebat gibi hususlarda bilgi verebilirmisiniz.
camlar 50-65 cm ebadlarında ve Mersinde nakliye ücreti sipariş ettiğiniz miktarla alakalı eğer kaç metrekare istediğinizi ve semtinizi bana yazarsanız nakliyecilere fiyat sorarım.
Evet arkadaşlar
Amatör olarak yaptığım sera da damlama sulama sistemini de kurdum.Bundan sonra sanırım geriye fidelerin gelişimini izlemek kalacak.Bahçenin önünden geçenlerden bu kadar zahmete değermi diyenlerin seslerini duyar gibi oluyorum.Tabi bu yaz domates, salatalık, biberleride pazardan almamıza gerek yok diyenleri de söylemeden geçemeyeceğim.
Akcan67 Bey seranız müthiş olmuş, emeğinize sağlık. Fideler de gayet sağlıklı gözüküyor. Damlama sulama sistemi çok avantajlı. Az su harcar, bahçe hortomunun fidelere takılıp ezilmesine, yaralanmasına mani olur. Ayrıca zamanın kazanılmasına yararı olacaktır.
Sayın Hasan Tahsin
Çok teşekkür ederim.Bu sera bu formdaki arkadaşların sayesin de oldu.Ne öğrenmek istersen her şeyin cevabı burda.İlçe tarımdan bile öğrenemediğim her şeyi buradaki arkadaşlarımızdan öğreniyoruz.
gürselbaranlı
21-05-2009, 01:34
Arkadaşlar Yalova'da seralarla iç içe oturuyorum.Tepeden bakınca organize sanayi görünümünde.Burda profosyonel hızlı ucuz şekilde yapan atölyeler var.Nakliye işi problem olmazsa yardımcı olmaya çalışırım.Serada en önemli bizim bölgede lodos .Sizlerikine baktım en tehlikeli yer rüzgara karşı çatının sivri kerezte çıkıntıları.Bunlar sert rüzgarlarda çok çabuk deform olup yırtılma riski var.O kısımları işten gelmek şartıyla laynonu çekmeden ovalleştirmeye bakınız ve kesmesine karşı ahşabın kafalarına eski şamriyel veya elbise eskisi ile yumşatın.Sera naylonları özeldir.Çok dayanıklı ve güneşe karşı koyabilme özellikleri var.Havalandırmalar çok önemli ani rüzgarlara karşı tahliye olması yani rüzgarın içerde hapis olmaması lazım.Çok sıcaklar başlarken buralarda söndürülmüş kireçle komple sıvarlarki güneş içeri fazla girmesin.Seracılıkta sıcak aşırı olacagı için kapakların açılma şekli içerinin havalanması gerekir.Sabah erkenden ve akşama doğru sera içine girip çalışılır içinde durmak çok kolay degildir.Burada dün pazartesi esen lodos çok profosyonel yapılan seralara bile zarar verdi gafil yakaladı.
Bu sera bu formdaki arkadaşların sayesin de oldu.Ne öğrenmek istersen her şeyin cevabı burda.İlçe tarımdan bile öğrenemediğim her şeyi buradaki arkadaşlarımızdan öğreniyoruz.
Sayın akcan67,
Sizleri azmininizden dolayı kutlarım, ne güzel bir sera olmuş.
Yani ağaçlar net'e "çok yüksek ziraat mühendisi" diyebilirmiyiz.:p
Sayın Lilium
Çok teşekkür ederim.Çok yüksek demek bile az kalır bence.EN İYİSİ
akmanoğlu
22-05-2009, 09:57
Sayın akcan67;
Değerli hemşerim seran hayırlı olsun.Emeğine,eline,koluna sağlık.Bir korgunlu olarak çalışmalarını hep takip edeceğim.Başarılar dilerim..
Evet arkadaşlar
Amatör olarak yaptığım sera da damlama sulama sistemini de kurdum.Bundan sonra sanırım geriye fidelerin gelişimini izlemek kalacak.Bahçenin önünden geçenlerden bu kadar zahmete değermi diyenlerin seslerini duyar gibi oluyorum.Tabi bu yaz domates, salatalık, biberleride pazardan almamıza gerek yok diyenleri de söylemeden geçemeyeceğim.
Sayın Akcan 67,
Seranız çok güzel olmuş, damlamalar da seralarda sebze yatiştiriciliği için olmazsa olmazdır. Ancak toprakta da olsa sebze fideleri düzenli aralıklarda gübreli su isterler,
http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=138 başlığı topraksız tarımla ilgilidir ama genel sebze yetiştiriciliği ve besleme konusunda bir çok temel konuyu bulabilirsiniz.
Bunun dışında düzenli olarak sinek vb zararlılarla da mücadele etmelisiniz. Bu konuda http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062&highlight=yap%FDm%FD+ila%E7 başlığı faydalı olabilir.
Satın Akya öncelikle çok teşekkür ederim.Bahsettiğiniz konuları ısrarla takip ediyoum.Gübreleme konusunu organik gübrelerle yapmaya çalışacağım.Zararlılarla mücade konusuna gelincede benim ağaçlar.net gibi bir ailem var.Sormak istediğim soruları aile büyüklerine soruyorum ve mesele halloluyor.
Bir heves ve hayelle başlayan macerada ki umutlarım giderek artmaya başladı.
Burada bu görselleri paylaşırsam sera yapmayı düşünen arkadaşları biraz daha sanıyorum heveslendirmiş olurum.Ayrıca başımıza gelebilecek (inşallah gelmez ) olumsuz durum olursa burada sizlerle konuyu görselleştirerek sorularımızın cevaplarını daha kolay alacağımı tahmin ediyorum.
biber fidesi
salatalık fidesi
domates fidesi
seranın genel görüntüsü
Çok güzel, tebrikler. Yazın yaşadığınız tüm olumsuzlukları, deneyimlerinizi detaylarıyla paylaşmanızı bekliyoruz:))
Belki cesaret edip bizde deneyebiliriz.
hakki tutar
29-05-2009, 19:53
yurdun her yerınde ıstedıgınız olculerde ıstedıgınız kalıtede seralar kuruyoruz. cok uygun fıyatlar ve kalıtelı ışcilik.. ayrıca bunyemızde her turlu sulama sıstemlerı kurulumuda yapılmaktadır. ıstedıgınız zaman malzeme ve sıze ozel fıyat lıstesı cıkarabılırız. ilgilenen arkadaslara duyurulur.. pm atmanız yeterlı..
Çok güzel, tebrikler. Yazın yaşadığınız tüm olumsuzlukları, deneyimlerinizi detaylarıyla paylaşmanızı bekliyoruz:))
Belki cesaret edip bizde deneyebiliriz.
Deneyimlerimi elimden geldiği kadar paylaşmaya çalışacağım.
lerdemir
30-05-2009, 01:07
Pek güzel, maaşallah.
Yok mudur bir internet sitesi?
Şu hali ile açıkcası tam bir "sarı çizmeli Mehmet Ağa"...
yurdun her yerınde ıstedıgınız olculerde ıstedıgınız kalıtede seralar kuruyoruz. cok uygun fıyatlar ve kalıtelı ışcilik.. ayrıca bunyemızde her turlu sulama sıstemlerı kurulumuda yapılmaktadır. ıstedıgınız zaman malzeme ve sıze ozel fıyat lıstesı cıkarabılırız. ilgilenen arkadaslara duyurulur.. pm atmanız yeterlı..
hakki tutar
30-05-2009, 19:25
Pek güzel, maaşallah.
Yok mudur bir internet sitesi?
Şu hali ile açıkcası tam bir "sarı çizmeli Mehmet Ağa"...
varsa istedigin bı sey görüşelim. o zmn sana resimli olarak anlatabilirim.anca anlıyosun galiba... kusura bakma henüz site kuramadık
hakki tutar
17-06-2009, 08:23
Burdan bende bahçemde sıfırdan bana sera kurabilecek birini aradığımı belirteyim...
bazılarınızın da bildiği gibi ticar bir amacım olmadığından hobi amaçlı bir "küçük" serayı kurabilecek planlı proje ile... bu işlerlde deneyimi olan biri veya birileri varsa iletişime girebilirsek sevinirim.
sevgılı arkadasım.. en saglıklı ve estetık olarak term boru ıle ıskelet hazırlayarak sera kuruyorum. senın bahcene en guzel 4*10m uzunlugunda bı sera kurulabılır. senın ısteklerınıde fazlasıyla karsılar.ıcının sulama sıstemıyle bırlıkte fıyatı yaklasık 1000 lıra cıvarında olur... ben sıvasta bu ısı yapıyorum. dılersen gorusebılırız
Sayın ilgili, bilgili ağaçlar.netliler,
Hobi bahçemde polikarbonat kullanarak sera yapmak istiyorum. Eğer değerli fikirlerinizle yardımcı olursanız birkaç sorum olacak;
1- Polikarbonat levhaların bağlanacağı ana iskeleti hangi malzemeden yaparsam en ekonomik ve en dayanıklı olur,
2- ısıtma sistemi olarak ne tavsiye edersiniz? polikarbonat levhalardan (mesela soba) ne kadar uzakta olmalı
3- çatıyı polikarbonat levhamı yapsam daha efektif olur yoksa şeffaf ondüle çatı mı?
4- damla sulama mı yağmurlama mı daha kullanışlı olur?
5- Sonuçta ticari amaçla yapacağım bir sistem olmayacağından; yinede ph metre, nem ölçer vs kullanmam gerekir mi? Ya da daha amatör ve basit bir yolu var mıdır?
saygılarımla
Bu arada Ankara-Gölbaşındayım
dostlar selam. istanbul silivri bölgesinde 5 dönüm bir arazim var. malum biliyorsunuzdur o bölgelerde hiç sera yok. kışları çok soğuk oluyor diye mi acaba veya rüzgardan mı? acaba ben kursam seracılık yapılabilir mi o bölgede bu konu hakkında bir fikri veya bilgisi olan varsa çok müteşekkir olurum. Saygılar ve sevgiler.
1- Polikarbonat levhaların bağlanacağı ana iskeleti hangi malzemeden yaparsam en ekonomik (kutu profil) ve en dayanıklı olur,
2- ısıtma sistemi olarak ne tavsiye edersiniz? polikarbonat levhalardan (mesela soba) ne kadar uzakta olmalı ucuz olan kömürlü soba, temiz yakıt ise; elektrik+güneş enerjisi
3- çatıyı polikarbonat levhamı yapsam daha efektif olur yoksa şeffaf ondüle çatı mı? Polikarbonat
4- damla sulama mı yağmurlama mı daha kullanışlı olur? Damla sulama
1- Polikarbonat levhaların bağlanacağı ana iskeleti hangi malzemeden yaparsam en ekonomik (kutu profil) ve en dayanıklı olur,
2- ısıtma sistemi olarak ne tavsiye edersiniz? polikarbonat levhalardan (mesela soba) ne kadar uzakta olmalı ucuz olan kömürlü soba, temiz yakıt ise; elektrik+güneş enerjisi
3- çatıyı polikarbonat levhamı yapsam daha efektif olur yoksa şeffaf ondüle çatı mı? Polikarbonat
4- damla sulama mı yağmurlama mı daha kullanışlı olur? Damla sulama
çok teşekkür ederim
ben sera kurmak istiyorum ama nerden başlayacağımı bilmiyorum.havalandırma nasıl ve ne kadar yapılacak.tozlaşma nasıl olacak.örneğin nem oranı ve bitkileri kaç derece sıcaklıkta tutmamız gerek ne kadar süreyle sulamak gerek,bitkilerin ph oranı ne kadar olması gerek,ilaçlama yapılıyor mu,hangi ilaçlar kullanılıyor bunlara cevap verirseniz çok sevinirim
doğalbahçe
06-09-2009, 04:53
ben sera kurmak istiyorum ama nerden başlayacağımı bilmiyorum.havalandırma nasıl ve ne kadar yapılacak.tozlaşma nasıl olacak.örneğin nem oranı ve bitkileri kaç derece sıcaklıkta tutmamız gerek ne kadar süreyle sulamak gerek,bitkilerin ph oranı ne kadar olması gerek,ilaçlama yapılıyor mu,hangi ilaçlar kullanılıyor bunlara cevap verirseniz çok sevinirim
Seranızı hobi amaçlı mı yapmak istiyorsunuz ?
egetropical
13-09-2009, 20:55
kendi arazimde kurmaya çalıştığım sera 300 m2. tüm işçiliği kendim yapıyorum.
102593
benim bir sorunum var? ben dubai de yasiyorum nasil bir sera yapabilirim? hava cok sicak yardimci olursaniiz sevinirim
Harun Parlak
01-10-2009, 22:40
Siz sera değil güzel bir gölgelik yapın. ya da kılimalı sistem yapın.
arkadaşlar benimde yapmış olduğum amatörce bir sera ve içerisinde yetiştirmeye çalıştığım marul fidelerimden bir görüntü. Belki acemice ama zamanla öğreneceğiz eksikliklerimizi.
sn sadocan
Damlama borularını neden toprak yüzeyinde değil?
sayın akcan67 damlama borularını küçük kazıklara bağlamamdaki sebep toprağa değip ıslandığında tıkanıklığa yol açmaması ve ileriki yıllara sağlıklı kalması için başka sebebi yok.
Selahattin Yılmaz
21-10-2009, 07:39
benim bir sorunum var? ben dubai de yasiyorum nasil bir sera yapabilirim? hava cok sicak yardimci olursaniiz sevinirim
Sevgili dbx, dubaide eminim sera vardır. Benim o çevrede gördüğüm yegane sera tipi yay şeklinde evaporatif yani fanlar ve su panelleri ile soğutma tipi seralardır bu şekilde dışarıda sıcaklık 35-40-45 derece bile olsa serayı 25 dereceye kadar soğutabilirsiniz. Malzemeler bildiğim kadarıyla Suriye ve Ürdünden geliyor. Dubaide bulma şansınız nedir bilemiyorum ancak yetiştiricilik yapacağınız bitki, üretim şeklinize göre sera modeliniz değişebilir. Ancak hobi serası kurarsanız klima kullanabileceğiniz gibi seranın bir ucuna büyücek bir fan ve tam ters tarafa dikey profil bir hava alabilir kutu içine talaş koyatrak ıslak yastık yaparak soğutma yapabilirsiniz.
Bu konuda Muscat'a yakınlarında bir çalışmam oldu. Ancak orada sulama suyundan kaynaklanan aşırı tuzluluk ve yetiştirme ortamının kum olması nedeniyle topraksız kültür tavsiye ettik.
Deeğerli varkadaşlar yapmış olduğum seramın kaplama naylonu normal bir naylon yani özelk sera naylonu değil şimdi sorum şudur bu seranın içinden ikinci bir kaplama yapsam özel sera naylonu ile acaba diyorum kış sezonunda soğuktan bira daha az etkilensin diye acaba faydası olurmu bilenlerden cevap bekliyorum.uzunluk 15m, en 5m ölçüde seram
Douglas Fir
23-10-2009, 10:40
Seranın tavanında kullandığınız profil ya da kerestenin hem seraya bakan içi yüzünü hem de gökyüzüne bakan diş yüzünü kaplarsanız, iki sera naylonu arasında kalan hava barındıran bölge, seranızı kışın etkilerinde çok daha etkin bir şekilde koruyacaktır. Dışarıdaki soğuk ile sera içindeki ısı arasında bir tampon bölge yaratacaktır. Kolay gelsin
Isı kayıplarının en yüksek olduğu yüzeyler çatılardır. Öneri çok faydalı olacak :)
Yazı kısa olan yerlerde, açık alanlarda sebze yetiştirmek verimli olamıyor. Verimi artırmanın bir yoluda fide üretiminin serada yapılıp tarla, bahçe vs. şaşırtarak avantaj sağlamak.
Bu nedenle fide serası yapmaya karar verdik. Yapım aşamalarını ve deneyimlerimizi buradan paylaşacağım.
İlk olarak seranın taşıyıcılarını dikdik, betonlar kuruyunca tüm ahşap işlerini tamamlayacağız.
Mart başı gibide naylon kaplamasını yapıp fide yapımına başlayacağız.
Sera yaklaşık 2.50 Mt. eninde 5.50 Mt. boyunda olacak.
109232
109233
douglas fir, öneri ve bilgilendirmenizden dolayı teşekürler, sağolasın.
Douglas Fir
24-10-2009, 20:04
Rica ederim. Kolay gelsin.
egetropical
29-10-2009, 15:24
k900 seranız hayırlı olsun. sadece fide yetiştirmek amacıyla yapıyorsanız 4 mm polikarbon levha öneririm plastik örtüye göre ısı kontrolü yüksektir.( biraz pahalı ama değer)
Arkadaşlar, Hatay Arsuz çevre köylerde ilk ticari serayı ben yaptırmıştım, 1983 de demir kontriksiyon plastik örtülü olarak, ama şimdi ben kendi amatör seramı yapacağım. Uzun zaman geçti imkanlar çoğaldı. 3.00 X 6.00 m. ebadında olacak sera için en iyi malzeme ne olabilir. Nasıl bulurum?
Harun Parlak
03-11-2009, 20:05
Serayı yapacağınız yer kendinizn ise bence en ucuzundan pilastik doğrama yaptırın.
İmkan dahilinde bugün tekli cam yapsanız bile ileride ısı camlı da yapabilirsiniz.
Shibumi71
03-11-2009, 20:16
ufak bi başvuru kaynağınız olsun isterseniz bi gözatınız
iyi akşamlar
http://www.buildeazy.com/greenhouse.html
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.