View Full Version : almanyalı / Bahçe
almanyalı
03-03-2013, 14:13
Bahçenin bulunduğu şehir?
Bahçem Almanya' ya Frankfurt' a bağlı yaşadığımız küçük kasaba da, yaklaşık 2.5 km uzaklıkta.
Bahçenin büyüklüğü?
Bahçenin uzunluğu yaklaşık 120 m, bize ait olmadığı için tam olarak bilemiyorum, sabihi büyük bir bahçeyi dört beş kişiye kiralamış.zamanla kiraladığı bir kısımda bize verildi.
Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk v.b koşullar.
Hava sıcaklığı fazla değil genelde yağmurlu..
rüzgar yazın hafif esinti kışın şiddetli durumda, tuzluluk konusunda bir bilgim yok.
Bölgenin soğuğa dayanıklılık haritasındaki yeri?
Haritadaki yerini bilmiyorum ama,
burda yılın üç ayı sıcaklık oluyor, sebze dikim zamanı mayıs ayının 15.inden sonra başlıyor.
bu süreden önce dikilen fidanlar don nedeni ile ölüyor,
çok sık yağmur yağıyor, hava genelde yağmurlu bu yüzden hasat zamanı ekim ortası ile bitiyor.kışın -5 i olduğu görüyorum bazen.
Bahçenin türü (konut,işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama ve benzeri)
Bahçem hobi bahçesi, hoşuma giden tohumları, soğanlı rizomlu yumrulu ne varsa elime geçen herşeyi ektiğim, zaman geçirdiğim ve zevk aldığım tek yer.
Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? önceki hali nasıldı?
Bahçenin geçmişi..;
Bu bahçe bana miras kaldı diyebilirim.
Kayınpederim Almanya' ya ilk geldiğinde bundan yaklaşık 41 yıl önce, ekmek için bir bahçe aramaya başlamış ve şu an bizim olan bahçeyi bulmuş.
Sahibi büyük bir bahçeyi birkaç kişiye kiralamış,( kiralamış dediğim dediğim sözle kağıt üstünde bişey yok:"bahçeye iyi bak, istediğin kadar kullan para istemem" demiş)
ev yaptığı yer tamamen çalı ve ısırgan otu ile doluymuş, hala boş olan bir kısım ot ile kaplı..orijinali hala bozulmuş değil.
Kayınpederim artık bahçe yapamayacağını söyleyince ben talip oldum ve artık bizim oldu...bahçenin gerçek tapulu sahibinden hiç haber gelmedi...
Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz?
Bahçemle yaklaşık 5 yıldır zevkle uğraşıyorum.
Başlangıçta tasarım yaptınız mı? profesyonel yardım aldınız mı?
Bahçemde ilk olarak hangi çiçek nereye uygun onu buldum ve özel bir tasarım yapmadan bulduğum heryere çiçek dikiyorum...profesyonel yardım almadım.
Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş bir plan var mı?
373123
Bakımı nasıl yapılıyor? (Profesyonelce, kişisel)
Bahçenin bakımını elimizden geldiğince kendimiz yapıyoruz.
Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz v.b) nelerdir?
Bahçede bulunan aletlerimizi koyduğumuz küçük bir klubemiz ve kompost yapmak için ayırdığımız alan dışında sebzelik kısmı var.
Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı?
Bahçeye önümüzdeki yıllarda sera yapmayı düşünüyoruz.
Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar, ve diğer bitkiler)
Bahçede:
bir ceviz, iki çam, bir leylak, bir fındık, bir yabangülü, birkaç çeşitli türünü bilmediğim gül, birkaç çeşit ortanca, birkaç çeşit aster ve karanfil var, ve soğanlı çiçekler var( nergis, sümbül, lale, fulya, glayöl, birkaç çeşit şakayık...ve şimdi hatırlatayamadıklarım) yer elması, pekmezlik üzüm asmaları var.
Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı?
Havanın sürekli yağışlı olması nedeni ile her yıl verim alamıyorum bu nedenle her yıl yeni türlerden deneyip verim aldığım türlere ertesi yıl daha çok yer veriyorum,maalesef ilgilendiğim her türü ekemiyorum.
altın çilek, çeşitli biberler, ve domates ve fasulye kabak çeşitlerini ekiyorum ayçiçeği türleri de dahil.
Varsa çok özel bir bitkinizin adı?
Öyle çok özel bir bitkim yok, benim için bütün bitkilerim özel.
Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz?
Burada türk biberi fidanı ve tohumu bulma şansım olmadığı için, tohumları Türkiye'den getirip evde fidan yapıyorum.
bahçede yetişen hemen herşeyi kendim fidan yapıyorum, başka fidan diken türk bahçe komşularım da var, eksik fazla durumunu kendi aramızda takas ediyoruz böylece fazla fidanlar telef olmuyor.
Bahçedeki su durumu, ve sulama koşulları nasıl?
Bahçede su tulumbası var ama hava çok sıcak olmadıkça kullanmıyoruz, çok yağmur yağdığı için genelde yağmur suyu yeterli oluyor, toprak genel olarak nemli.
Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz?
Su tasarrufu için birşey yapmıyorum, iki tane büyük bidonum var tulumbanın altında duruyor ve hep yağmur suyu ile dolu oluyor, hiç doldurmuyorum.
Toprak özellikleri.
Bahçede üç çeşit toprak var, birinci siyah ve taş yok hatta çakıl bile yok çok yabani ot çıkıyor.
ikinci(evin arkasındaki kısım) beyaz kum ve çok minik taşa benzer kırıntılar var,
üçüncü kısım( kullanamadığımız) tamamen otlu beş simsiyah toprağa sahip tamamen çürümüş yaprak gübreli.genel olarak suyu çabuk süzen çok yumuşak patates gibi yumrulu bitkiler için ideal bir toprak toprak.
Kompost yapıyor musunuz?
Bahçenin giriş kısmında büyük bir alanı kompost için ayırdık, yıllardır kompost yapıyoruz.
Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu?
Herhangi bir hatam olmadı...şimdiye kadar tabii.
Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı hangi ilaçları kullanıyorsunuz?
Bulunduğumuz yerde eksistem bozulduğu için birçok zirai ilacın kullanımı yasak, mantar ve küçük sinekler dışında birde danaburnu diye tabir ettiğimiz böcek var fakat öldürücu ilaç kullanamak yasak olduğu için ilaçlama yapmıyorum.
Bahçeniz organik mi?
Sanırım organik, yola uzak olması gerektiğini okumuştum biryerde..bizim bahçemiz yoldan görünüyor, arabadan inip on adım atmadan içindeyiz..yani bana göre organik, özel bir hormon kullanmıyorum.
Hangi tip gübre kullanıyorsunuz?
Maalesef doğal gübre kullanamıyorum, doğal gübre bulmak nerde ise imkansız burada, hayvan çiftlikleri yok denecek kadar az.
öğütülmüş dana tırnağı ve boynuzu'ndan imal edilen bir hazır gübre kullanıyorum sadece, bu doğal bir gübre oluyor sebzelere ve çiçeklere çok iyi geliyor.
Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı?
Bahçeye ilk başladığımda iki tane fare vardı, klubede kışı geçirip yazın kaybolurlardı,artık yoklar gelmiyorlar...belkide öldüler..başka fare hiç görmedim.
birde köstebek var..o da kendi halinde,
bahçe zamanı bitip el ayak çekilince toprağı kabartıyor ve baharda hiç görünmüyor, ona zararlı diyemeyiz..toprağı yumuşatıyor.
danaburnu baş zararlımız...birde çok yağmur yağınca heryerden çıkan devasa salyangozlar var..
Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz?
Genelde sulama pek yapmıyorum, ama yaptığım zamanlarda suluk ile dipten yağmurlama ile suluyorum.
Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soğuk alıyor mu?
Bahçenin bulunduğu yer yol kenarı ve etrafı bahçelerle çevrili, bulunduğumuz bölgede hiç dağ tepe yok..heryer düz, yakınında müstakil bir evin bahçesi var.
soğuk almıyor.
İyi ki yapmışım dedikleriniz neler?
Iyi ki yapmışım dediğim birşey yok henüz,
ama köyde doğmuş toprakla uğraşmanın zevkini tatmış biri olarak beton yığınlarının arasında yaşamak mümkün olmazdı...iyiki bu bahçeye ben talip olmuşum diyorum bazen...şimdi kızımın da toprakla içiçe büyümesini izlemek çok güzel..iyiki burası bizim küçük bahçemiz...
Tetanoz aşısı oldunuz mu?
Hayır aşı olmadım.
gokcegokce
03-03-2013, 14:50
Bahçeniz hayırlı olsun sn. Almanyalı. İklim olarak Karsa çok benzettim. Ama ilgi ve alaka ile yine de güzel verim alınıyor.Size kolaylıklar dilerim.
Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı hangi ilaçları kullanıyorsunuz?
Bulunduğumuz yerde eksistem bozulduğu için birçok zirai ilacın kullanımı yasak, mantar ve küçük sinekler dışında birde danaburnu diye tabir ettiğimiz böcek var fakat öldürücu ilaç kullanamak yasak olduğu için ilaçlama yapmıyorum.
Bir gün bizde de olacağını ümit etmek istiyorum.
Fagus Sylvatica
03-03-2013, 15:10
Hayırlı olsun sayın almanyalı. Çiçeklerinizi görmeyi biz de çok isteriz. Bir de, yaşadığınız yerin iklimini avantaja çevirin ve kardelen yetiştirin derim, çok güzel olur orada :)
almanyalı
03-03-2013, 18:48
Hayırlı olsun Arkadaşım.Bahçen bol çiçekli bitkili olsun da biz de çiçeklerin içerisinde çay içmeye gelelim.Sevgi ve Saygılar...
merhaba,
Sevgili gülenyüz hoşgeldiniz, güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim,
sadece çay içmeye değil her zaman gelin beklerim.
sevgilerimle
almanyalı
03-03-2013, 19:08
Bahçeniz hayırlı olsun sn. Almanyalı. İklim olarak Karsa çok benzettim. Ama ilgi ve alaka ile yine de güzel verim alınıyor.Size kolaylıklar dilerim.
merhaba,
Sevgili gokcegokce, sayfama hoş geldiniz.
iklim olarak Kars' ilimize benziyor mu bilemem ama burda hava genelde bulutlu ve yağmurlu...yağmur yağdığında topraktan yükselen mis gibi toprak kokusu yok maalesef :( yinede birşeyler dikmek mutlu ediyor işte..:rolleyes: ziyaretiniz için teşekkür ederim yine beklerim:D
sevgilerimle
zencefil cicegi
03-03-2013, 19:11
Sevgili almanyali
Sayfaniz hayirli olsun.Güle güle gönlünüzce ekip,dikin insallah
sevgiler
almanyalı
03-03-2013, 19:15
Bir gün bizde de olacağını ümit etmek istiyorum.
merhaba,
Sevgili Perhan, sayfama hoşgeldiniz,
Bende bir gün burada Türkiye etiketli tohum olacağını ümit etmek istiyorum...:rolleyes:
almanyalı
03-03-2013, 19:25
Hayırlı olsun sayın almanyalı. Çiçeklerinizi görmeyi biz de çok isteriz. Bir de, yaşadığınız yerin iklimini avantaja çevirin ve kardelen yetiştirin derim, çok güzel olur orada :)
merhaba,
Sevgili Fagus Sylvatica, sayfama hoşgeldiniz.
maalesef kardelen benim bahçemde yaşayamıyor..:( kabuksuz salyangozlar tepelerini yiyor.
inat edip başka yerlere dağınık olarak diktim ama bulup bulup yediler..açamadı hiç..bende pes ettim artık dikmiyorum, ama kayinvalidemin bahçesine bolca diktim geçen yıl,ancak açıyorlar,
sizin için eklerim.
sevgilerimle
Fagus Sylvatica
03-03-2013, 19:30
Tüh, ne de güzel çiçekler halbuki. Neyse daha yüzlerce başka çiçek var bahçenizi cennete çevirmek için.
almanyalı
03-03-2013, 19:52
Sevgili almanyali
Sayfaniz hayirli olsun.Güle güle gönlünüzce ekip,dikin insallah
sevgiler
Merhaba,
Sevgili zencefil çiçeği,
sayfama hoşgeldiniz, herzaman beklerim malum havalar hala soğuk olduğu için bahçeye gidemiyorum gider gitmez bolca fotoğraf çekeceğim.
sizinki kadar derli toplu değil maalesef..herşeyi heryere ekmek gibi bir huyum var rengarenk olsun istiyorum, ee böyle olunca karmaşa oluyor, biri açarken biri soluyor böylece hep çiçekli kalıyor.:o:D
sevgilerimle
Sayfanız hayırlı olsun Sn. almanyalı. Küçük de olsa siz güzelleştirirsiniz eminiz. ;)
almanyalı
04-03-2013, 10:16
Sayfanız hayırlı olsun Sn. almanyalı. Küçük de olsa siz güzelleştirirsiniz eminiz. ;)
merhaba,
Sevgili h_doğan, sayfama hoşgeldiniz, teşekkür ederim küçük bile olsa bana yeter yeter ki azıcık yerim olsun.:D şu an erken olduğu için gidip resim çekemiyorum,
sayfam resimsiz kaldı.. :(
sevgilerimle
almanyalı
04-03-2013, 20:07
375049
Bugün kayinvalidemi ziyaret ettik..:D hazır gitmişken biraz fotoğraf çektim, ee nede olsa bahçedeki bütün bitkileri beraber diktik..hepsinin ayrı bir hatırası var, değişik yerlerden değişik türler topladık, çok sera gezdik.
zamanla onları da ekleyeceğim.
bunlar üç yıl önce diktiğimiz kardelenler, benimkiler salyangozlar yüzünden kurudu ama bunlar çok güzel gelişti maşallah..:p
seyfi0505
04-03-2013, 20:31
Sayın almanyalı bahçe sayfanız hayırlı olsun değişik bitkileri nasıl ürettikleri seralarda bulunan
bitkileri resimlerinide görmek isteriz.Saygılar
kelebek çalısı
04-03-2013, 23:55
Sevgili almanyalı,
Bahçe sayfanızda bizlerle paylaşacaklarınız için şimdiden heyecanlıyım. Siz belki orada yağmur yağdığında duyamadığınız yurdumuzun toprak kokusunun eksikliğini hissetseniz de, her iklimin ve coğrafyanın farklı farklı bitkileri, çiçekleri ve sunduğu görsel güzellikleri oluyor. Ben de pek çok üye arkadaşım ile birlikte bahçe sayfanızın, fotoğraflarınızın ve paylaşımlarınızın her birini ilgi ile takip ediyor olacağım.
Kardelenlerin dibindeki malç için kullanılan ağaç kabuklarını gördüm örneğin ve yine, neden biz bu tip ürünlere hala erişemiyoruz, neden bu kadar zor ki diyerek hayıflanmaya başladım bile. ;)
K.K.T.C' den size beklediğiniz bahar havasını gönderemesem de selam ve sevgilerimle.
YeniGine
05-03-2013, 02:13
Sevgili almanyalı; bahçe sayfanız hayrlı olsun. Ne kadar güzel soğanlılarla başlamışsınız benim en çok sevdiğim bitkiler. Genelde 10-15 gün çiçekliler diye düşünseler de bence uzun bir süreçleri var topraktan o güzellikleri ile baş gösterip ta ki yaprakları solana kadar. Uzun bir süreç bana göre.
Bahçenizin de takipçisiyim; açıklamaları, izahları ile birlikte.
Sn. Almanyalı; bahçe sayfanız hayırlı olsun. Bol çiçekli az böcekli olsun.:p
Sevgilerimle.:)
almanyalı
05-03-2013, 10:30
Sayın almanyalı bahçe sayfanız hayırlı olsun değişik bitkileri nasıl ürettikleri seralarda bulunan
bitkileri resimlerinide görmek isteriz.Saygılar
merhaba,
Sevgili seyfi 0505, sayfama hoşgeldiniz.
elimden geldiğince kendi yetiştirdiğım değişik türlerin üretimini burada, diğerlerini da ilgili başlıklardan paylaşacağım.
Sera gezilerimi de Yapı marketlerde satışı olan bitkiler başlığında paylaşacağım, buralardan takip edebilrsiniz.
yine gelin beklerim bu sefer sizi çiçeklerle karşılayacağım:D
sevgilerimle
almanyalı
05-03-2013, 11:08
375172
375173
Bu eisberg marulu.
Arada diktiğim türlerin resimlerini ve dikim zamanlarını yazayım:D
çok çabuk büyüyen fidede hiç zayiat vermeyen bir marul türü.
Dikim aralığı resimde gördüğünüz tabelada olduğu gibi,
yeşil çizgi dikildiği ayları,
turuncu çizgi olgunlaşma dönemini,
kırmızı çizgi hasat zamanını gösteriyor.
en iyi mayıs ayının başı ile ekim ayının sonuna kadar verin alınıyor.
1 cm derinliğinde ekiliyor,
6~12 gün arasında çimlenme oluyor,cimlendirme döneminde kesinlikle toprak kuru kalmamalı.
fidan aralığı 30 a 30 cm birbirine yakın olmamalı.
humuslu gübreli bol güneşli ve verimli toprağa yeterli sulamaya ihtiyacı var.
dikmeden önce toprak gübrelenmeli.
almanyalı
05-03-2013, 11:24
Sevgili almanyalı,
Bahçe sayfanızda bizlerle paylaşacaklarınız için şimdiden heyecanlıyım. Siz belki orada yağmur yağdığında duyamadığınız yurdumuzun toprak kokusunun eksikliğini hissetseniz de, her iklimin ve coğrafyanın farklı farklı bitkileri, çiçekleri ve sunduğu görsel güzellikleri oluyor. Ben de pek çok üye arkadaşım ile birlikte bahçe sayfanızın, fotoğraflarınızın ve paylaşımlarınızın her birini ilgi ile takip ediyor olacağım.
Kardelenlerin dibindeki malç için kullanılan ağaç kabuklarını gördüm örneğin ve yine, neden biz bu tip ürünlere hala erişemiyoruz, neden bu kadar zor ki diyerek hayıflanmaya başladım bile. ;)
K.K.T.C' den size beklediğiniz bahar havasını gönderemesem de selam ve sevgilerimle.
merhaba,
Sevgili Kelebek çalısı, sayfama hoşgeldiniz, herzaman gelin beni mutlu ettiniz ziyaretinle.:) Türkiye'de ki gibi birçok güneş seven bitki burada yetişmiyor ama değişik çiçekler, çalılar sarılıcı bitkiler mevcut,
elimden geldiğince sizlerle paylaşacağım.
kardelenlerin dibindeki Rindenmulch/ parçalanmış ağaç kabuğu, yabancı otların çıkmasını engelliyor ve salyangozlar içinde rahatça gezemiyorlar :D bu yüzden bahçendeki güllerin ve kısa boylu çiçeklerin diplerini kapladık.
K.K.T.C'ye Almanya' nın çiğ yağmış sabahdan sevgilerimle.
:D
Sayın almanyalı, bahçe sayfanız hayırlı olsun, bol bereketli günler dilerim
almanyalı
05-03-2013, 21:49
Sevgili almanyalı; bahçe sayfanız hayrlı olsun. Ne kadar güzel soğanlılarla başlamışsınız benim en çok sevdiğim bitkiler. Genelde 10-15 gün çiçekliler diye düşünseler de bence uzun bir süreçleri var topraktan o güzellikleri ile baş gösterip ta ki yaprakları solana kadar. Uzun bir süreç bana göre.
Bahçenizin de takipçisiyim; açıklamaları, izahları ile birlikte.
merhaba,
Sevgili yeni gine, sayfama hoşgeldiniz, yine beklerim.soğanlı bitkileri çok güzel anlatmışsınız size aynen katılıyorum :D her bitki ayrı güzel sadece açtığı an değil açma evrelerini takip etmek hem zevkli hem de heyecanlı.:p
almanyalı
05-03-2013, 21:52
Sn. Almanyalı; bahçe sayfanız hayırlı olsun. Bol çiçekli az böcekli olsun.:p
Sevgilerimle.:)
merhaba,
Sevgili Sevgi, sayfama hoşgeldiniz.herzaman beklerim:D
güzel dileğiniz için teşekkür ederim:)
sevgilerimle
Sevgili almanyalı, bahçe sayfanız hayırlı olsun. ;) Gelişmeleri merakla takip edeceğim, kolaylıklar dilerim.. :)
almanyalı
05-03-2013, 22:17
375292
375293
Türkçe isminden tam olarak emin değilim fakat çan çiçeği olması lazım ismi.
dikim zamanı resimdeki tabela da gösteriyor.
sarı renkli aylar erken dikim,
mavi renkli aylar gelişim zamanı,
kırmızı renkli aylar da çiçek açtığı aylar.
mart ayının ortasından itibaren sera da veya küçük saksılarda ekin,
çıkana kadar dikkatlice sulayın, fazla suyun akması için saksının dibi iri delikli olmalı.
toprağa alırken mayıs ayının sonunda, bol güneşli ve birbirinden 50 cm den 70 cm e kadar aralıkla dikin,
gübreli toprağa dikip bol bol sulayın yazıyor dikim talimatında.
almanyalı
05-03-2013, 22:22
Sevgili almanyalı, bahçe sayfanız hayırlı olsun. ;) Gelişmeleri merakla takip edeceğim, kolaylıklar dilerim.. :):D
merhaba,
Sevgili Sudenur, sayfama hoşgeldiniz, yine beklerim.
ektiğim türlerin dikim talimatları ile birlikte paylaşacağım önce sonra adım adım büyüdüklerini..inşallah.:D
sevgilerimle
Özellikle tohumdan yetiştirme çalışmalarınızı sabırsızlıkla bekliyorum, çiçeğe dönüşür inşallah hepsi de.. ;)
kelebek çalısı
06-03-2013, 00:38
Türkçe isminden tam olarak emin değilim fakat çan çiçeği olması lazım ismi.
Sevgili almanyalı, bu bitki bir tür sarmaşık olmalı. Katedral çanları olarak adlandırıldığını biliyorum. Buraya (http://www.zengardentr.com/Kokulu-katedral-canlari-sarmasik-tohumu-cobaea-scandens,PR-48.html) bir göz atın bence ;).
Hatta forumda da bu başlık mevcutmuş. Çok güzel bir bitki, bayıldım. Lütfen tıklayınız... (http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/4875.htm)
almanyalı
08-03-2013, 11:08
376188
Lilium' larda dün geldi..:D
geçen yıl da aynı markadan almıştım,
bahçemde vardı fakat salyangozlar tadına bakmış olabilir..ve ya don yüzünden erimiş olabilir soğanı diyerek tekrar aldım.
fazlası göz çıkarmaz..;) karışık renkleri çok seviyorum.
bahar başı ya da güzün ekin yazıyor pakette.
20 cm aralıklarla dikin, yumuşak toprağa, alacalı gölgeye.çiçeği geçince sadece solan çiçeği kesin.
kışa dayanıklı yazıyor..
bakalım benimkiler dayanıklı mı?:rolleyes: gidince göreceğim.
almanyalı
08-03-2013, 11:55
Sevgili almanyalı, bu bitki bir tür sarmaşık olmalı. Katedral çanları olarak adlandırıldığını biliyorum. Buraya (http://www.zengardentr.com/Kokulu-katedral-canlari-sarmasik-tohumu-cobaea-scandens,PR-48.html) bir göz atın bence ;).
Hatta forumda da bu başlık mevcutmuş. Çok güzel bir bitki, bayıldım. Lütfen tıklayınız... (http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/4875.htm)
merhaba,
Sevgili Kelebek çalısı, link için çok teşekkür ederim, evet bu o..:p sarılıcı olduğunu biliyordum ama türkçe isimine dair bilgim yoktu.
paketten ağaç kabuğu gibi tohumlar çıkınca epey şaşırmıştım.:eek: inşallah hepsi çıkar.
sevgilerimle
almanyalı
08-03-2013, 12:05
376201
Liatris' de dün geldi..;)
geçen yıl bir komşumun bahçesinde görmüştüm kırmızı idi..tuhaf bir kokusu vardı.
bu yıl bende buldum morunu.
boyu 50 c.m yazıyor ama benim gördüğüm çok büyüktü..geçti ikinci yılı imiş aynı yerde.
erken baharda ve ya güzün dikin,
sadece çok kuraklık olduğu zamanlarda sulayın.
temmuz ayında çiçek açıyor.
almanyalı
09-03-2013, 16:26
376551
376552
Bodur yalınkat dahlia tohumlarım çok çabuk çıktı.:D resimdeki gibi rengarenk olacaklar inşallah..
almanyalı
09-03-2013, 16:35
376553
376554
376555
Bu yıl ilk defa bu iki tür biberi deniyorum, eğer verim güzel olursa seneye daha fazla ekeceğım.
Türk biberi tohumu olmadığıiçin tereddüt ettim 10 ar tane ektim.
şimdiye kadar çabuk büyüdü, önümüzdeki günlerde seyrelteceğim.
almanyalı
09-03-2013, 16:46
376556
Altın çilek' i üç gün önce ektim, bugün tohumlar yeşillenmiş bile...:D
fotoğraf çekmeyi denedim ama tam net çıkmıyor henüz birkaç gün sonra iyice belirgin olunca çekeceğim tekrar.
boyu 150 c.m
şubat ayının başından, nisan ayının ortasına kadar ekiliyor.
15~ 20 derecede çıkıyor, tohumlar çok küçük olduğu için toprağın üstüne bırakılıyor.
ben toprağın üstüne serpip jelatin folyo ile kapatıyorum.
üç yıldır ekiyorum, tadı hazır satılanlara hiç benzemiyor..son derece tatlı ve ilk soğuklara kadar durmadan meyve döküyor.
almanyalı
09-03-2013, 16:57
376557
Almanca ismi ve latince ismi üstünde yazıyor,
türkçe ismini unuttum şimdi.
Mart ayından haziran ayına kadar ekiliyor.
20 ye 20 cm aralıklarla seyreltiliyor.
10~ 15 gün içine çimleniyor.
boyu 40 cm
haziran ayının sonundan ilk soğuklara kadar çiçek açıyor.
bunuda birazdan ekiyorum..:D
almanyalı
09-03-2013, 17:14
376558
376559
376560
Kiraz domates ve sivri domates i aynı yere ektim..:D
bir hafta oldu..geçen hafta cuma günü sabah ektim.
4 yıldır balkonda saksıda domates yetiştiriyorum, bütün yaz kahvaltıda yiyoruz.:D bahçesi olmayanlar için en güzel seçim.
almanyalı
09-03-2013, 17:25
376561
Almanca ismi ve latince ismi üstünde,
türkçe ismi hazeran olması lazım tam olarak emin değilim.
Birazdan bunuda ekiyorum..:D
mart ayında ekilip, nisan ayı sonu mayıs ayı ortasında toprağa alınıyor.
çıkana kadar toprak nemli olmalı.boyu 60 cm.
18~20 gün arasında çimleniyor,
haziran ayından itibaren çiçekleniyor.
bakalım benimkiler kaç günde çıkacak?:rolleyes:
YeniGine
09-03-2013, 17:41
Sevgili almanyalı, maşallah tohumlarınız çimlenmiş ne kadar güzel. Büyüsünler inşallah çiçeklerinide görelim.
almanyalı
09-03-2013, 17:43
376562
376563
Almanca ismi ve latince ismi üstünde.
biz çelebi çiçeği diyoruz burda.
kokusunu çok seviyorum, geçen yıl top olanından da ekmiştim bu yıl bu iki tür var..şimdilik tabii bulunca sarı top kafalı olanıda ekeceğim..
sebzelerin etrafını çelebi ile çevirdim geçen yıl dana burnu böceği gelmedi hiç..salyangoz da gelmedi etrafına..bundan sonra favorim bu bitki bahçenin dört bir yanını çelebi ile çevireceğim ki salyangozlara geçecek yer kalmasın..!!!:D
mart ayından mayıs ayına kadar ekiliyor, ben şimdi ekiyorum fidan olacak.
almanyalı
09-03-2013, 17:48
Sevgili almanyalı, maşallah tohumlarınız çimlenmiş ne kadar güzel. Büyüsünler inşallah çiçeklerinide görelim.
merhaba,
Sevgili yeni gine,
teşekkür ederim, inşallah hep beraber görürüz çiçeklerini, çimlenme sürecinde olan daha çok çiçek var henüz hepsi çıkmadı daha sabırsızlıkla bekliyorum.
fotoğraflamak için iyice görünmelerini bekliyorum.
sevgilerimle
almanyalı
09-03-2013, 18:10
376566
Almanca ismi ve latince ismi üstünde.
türkçe ismi bahçe teresi olmalı.
Yılın her döneminde ekilen, çok lezzetli bir tere..
üstelik her yerde her koşulda çimleniyor.
Burada resimdeki gibi minik kutulara ekili olarak satılıyor, salata yaparken tepesinden ihtiyacınız kadar kesip kullanıyorsunuz.:p
ben bahceyede ekiyorum her yıl, hem çabuk büyüyor hemde zamanı olmadığı için dört mevsim yeme şansı oluyor.
bu yıl hem balkona hemde bahçeye ekiyorum.:D
almanyalı
09-03-2013, 18:28
376577
376578
376579
Dahlia' larım da dün geldi Liatris'le birlikte onları unutmuşum..:o bizde varız burda bekliyoruz bahçeye gitmek için diyorlar..ama ne mümkün bugün yine yağmur yağdı, güneşi ne zaman göreceğiz bakalım :rolleyes:
gülenyüz
09-03-2013, 18:34
Merakla bekliyoruz birbirimizin bahçesini.Sizi de çok hevesli görüyorum.Ne güzel.Arkadaşlarımın mutlu olması beni de mutlu ediyor.Saygılar...
Adalet Yağcı
09-03-2013, 19:04
Bir bahçe daha keşfetmenin mutluluğu ile size "Merhaba" diyorum sevgili almanyalı.
Bahçe başlığınız hayırlı, bahçeniz bolluk bereketli olsun.
Bu kadar genç yaşta bahçeye soyunmak gerçekten doğaya gönül verdiğinizi gösteriyor.
Alkışlıyorum sizi.
Güzel tohumlar ekmişsiniz, sebzeler, yeşillikler.
Bir iki ay sonra bahçeden çıkamazsınız artık, güzelliklerin başından ayrılamazsınız.
Türkiye'den istediğiniz tohumları alıp size mektupla gönderebilirim.
Tohumlar iri olmadığı sürece sorun olacağını sanmıyorum.
Ayrıca kendi bahçelerimizden de tohumlar gönderebiliriz, siz yeter ki isteyin.
Bu güzel uğraşta size kolaylıklar diliyor, bahçenizin şenlenmiş halini merakla bekliyorum.
almanyalı
10-03-2013, 01:10
Merakla bekliyoruz birbirimizin bahçesini.Sizi de çok hevesli görüyorum.Ne güzel.Arkadaşlarımın mutlu olması beni de mutlu ediyor.Saygılar...
merhaba,
Sevgili gülenyüz, ben her bahar hevesliyim:D forumda ki bahçeleri merakla geziyorum.
mutlaka beğendiğim yeni keşfettiğim bir bitki oluyor ,hemen adını not alıyorum..
ondan sonra başlıyorum aramaya...taa ki bulana kadar aklımdan çıkmıyor.:o:D
her sayfada ayrı bir güzellik var, Allah sonumuzu hayır etsin..yakında oturacak yerimiz kalmayacak..şunuda bulayım, bunuda alayım, benimde olsun...v.s v.s derken :rolleyes::D
sevgilerimle
almanyalı
10-03-2013, 01:24
Bir bahçe daha keşfetmenin mutluluğu ile size "Merhaba" diyorum sevgili almanyalı.
Bahçe başlığınız hayırlı, bahçeniz bolluk bereketli olsun.
Bu kadar genç yaşta bahçeye soyunmak gerçekten doğaya gönül verdiğinizi gösteriyor.
Alkışlıyorum sizi.
Güzel tohumlar ekmişsiniz, sebzeler, yeşillikler.
Bir iki ay sonra bahçeden çıkamazsınız artık, güzelliklerin başından ayrılamazsınız.
Türkiye'den istediğiniz tohumları alıp size mektupla gönderebilirim.
Tohumlar iri olmadığı sürece sorun olacağını sanmıyorum.
Ayrıca kendi bahçelerimizden de tohumlar gönderebiliriz, siz yeter ki isteyin.
Bu güzel uğraşta size kolaylıklar diliyor, bahçenizin şenlenmiş halini merakla bekliyorum.
merhaba,
Sevgili Adalet hanım,
Öncelikle sayfama hoşgeldiniz, ziyaretiniz ile beni mutlu ettiniz,
güzel sözleriniz iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.
Biz ailecek böyleyiz, bahçeyle uğraşmayı çok severiz.
Kendimi bildim bileli bahcemiz hep vardı, buraya geldikten sonrada aynen devam..:D
tohum teklifiniz için çok teşekkür ederim, bir gün kapınızı çalarım.
Maalesef burda hava şartları elverişli olmadığı için Türkiye' de yetişen birçok sebze ve meyve burada sera ortamında bile yetişmiyor.
Türkiye' den birçok tohum ve fide getirdim fakat bir iki tür dışında verim alamadım.
merhaba,
Sevgili Adalet hanım,
Öncelikle sayfama hoşgeldiniz, ziyaretiniz ile beni mutlu ettiniz,
güzel sözleriniz iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.
Biz ailecek böyleyiz, bahçeyle uğraşmayı çok severiz.
Kendimi bildim bileli bahcemiz hep vardı, buraya geldikten sonrada aynen devam..:D
tohum teklifiniz için çok teşekkür ederim, bir gün kapınızı çalarım.
Maalesef burda hava şartları elverişli olmadığı için Türkiye' de yetişen birçok sebze ve meyve burada sera ortamında bile yetişmiyor.
Türkiye' den birçok tohum ve fide getirdim fakat bir iki tür dışında verim alamadım.
İklimsel faktörler çok önemli bitkilerin yetişmesi için. Aynı ilde ova ile dağlık kesimler arasında bile bariz farklar olabiliyor Adana'da olduğu gibi. ;)
almanyalı
11-03-2013, 21:42
İklimsel faktörler çok önemli bitkilerin yetişmesi için. Aynı ilde ova ile dağlık kesimler arasında bile bariz farklar olabiliyor Adana'da olduğu gibi. ;)
merhaba,
Sevgili h_dogan, burda güneşe ihtiyaç duyan bitkiler ve ağaçlar yetişmiyor ama her taraf ceviz ve fındık dolu..:p zeytinimiz yok ama cevizimiz kiraz ve elmamız var;)
Dağ tepe zaten hak getire...her yer aynı, dümdüz..:(
Sevgili almanyalı
Bahce sayfanız hayırlı olsun. Bolluk ve bereket taşsın heryerinden.
Yeni bir bahcenin gelişimini izlemeyi seviyorum. İnşllah o tohumların yeşerdiği sebze ve ciceğe dönüştüğü günleri beraberce izler, mutluluğu birlikte yaşarız.
Kolay gelsin diyorum bu günlük. Sevgilerimle.
almanyalı
11-03-2013, 22:01
merhaba,
Sevgili Cemo,
sayfama hoşgeldiniz, beni bahtiyar ettiniz teşekkür ederim, yine gelin bu sefer çiçeklerle karşılayacağım sizi.:D
Bende sizin kaktus ve sukkulentlerinizi zevkle gezdim elinize sağlık, bahçe başlığınızı yeni keşfettim..tek kelime ile hayran kaldım.
kendime örnek aldığım çok güzel bir bahçeniz var elinize sağlık, ilgi merak ve azıcık da kıskançlık içinde takip de olacağım.:D( kıskançlık derken, ben de böyle canlı çiçek istiyorum" diye)
sevgilerimle
Hoşbuldum ve cok hevesli, enerji dolu bir genç gördüm karşımda.
Eminim, bir aya kalmaz demet demet çiçekler fışkıracak bu bahceden.
Çok şanslı olduğunu da ilave edeyim. Bu genç yaşta toprakla buluşman harika.
Keşke ben de senin kadar gençken bahce sahibi olabilseydim. Bahceyi bulduk yaş gitti, sağlıkta beraberinde:D
Buna da şükür diyerek yol almaya çalışıyorum.
Azıcık bende mi kıskandım ne;)
almanyalı
17-03-2013, 16:09
Hoşbuldum ve cok hevesli, enerji dolu bir genç gördüm karşımda.
Eminim, bir aya kalmaz demet demet çiçekler fışkıracak bu bahceden.
Çok şanslı olduğunu da ilave edeyim. Bu genç yaşta toprakla buluşman harika.
Keşke ben de senin kadar gençken bahce sahibi olabilseydim. Bahceyi bulduk yaş gitti, sağlıkta beraberinde:D
Buna da şükür diyerek yol almaya çalışıyorum.
Azıcık bende mi kıskandım ne;)
merhaba,
Sevgili Cemo, güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.
Öyle düşünmeyin, her yaşın ayrı bir güzelliği ayrı bir getirisi var insana tadını çıkarın derim ben, harika bir bahçeniz var, ellerinize elinize sağlık.
Toprağa dokunmak her yaşta huzur veriyor,
ben çocuk yaştan beri ilgiliyim toprağa, kızımıda alıştırmaya başladım, o da benim gibi çiçekleri çok seviyor..
şimdiden çok hevesli birşeyler ekmeyi sulamayı helede dalından koparıp yemeye bayılıyor.
sevgilerimle
almanyalı
17-03-2013, 16:17
379339379341
Türkiye' den kırmızı biberlerim hala çıkmadı..
terleme sürüyor, sabırsızlıkla bekliyorum biraz uzun sürdü, genelde çok çabuk çıkıyordu..:rolleyes:
almanyalı
17-03-2013, 16:23
:D379342
379343
Karagözü suzan sarmaşığım merhaba dedi..:D şu anda beş tane çıktı, daha çıkmasını bekliyorum.
inşallah büyüyeceklerde...
böyle açacaklar da..
bende göreceğim..:D;)
almanyalı
17-03-2013, 16:47
379349
379350
Benim minicik fidelerim büyüyecek de...
böyle kocaman kağıt çiçeği olacak..inşallah.
almanyalı
17-03-2013, 16:54
379353
Geçen yıldan kalan kendi yetiştirdiğim biberlerin çekirdeklerini saklamıştım,
pazartesi günü deneme amaçlı ektim,
hemen çıkmışlar bile..:D
birde davetsiz kabak çıkmış.;)
almanyalı
17-03-2013, 16:59
379354
Altın çilek...:D
iyice çıktılar, tecrübe ettiğim kadarı ile toprağın altında kaldığı zaman çıkmıyor,
Toprağın üstüne serpip spreyle su sıkıp jelatin ile kaplamak gerek.
çok leziz bir meyve...bu minikler büyüsede,
yaz gelse de yesek..:p
almanyalı
17-03-2013, 17:04
379358379357
Çan sarmaşığım da merhaba dedi..:D
doğrusu o incecik yaprak gibi şeylerin çıkacağına pek ihtimal vermemiştim.
şu anda 11 tane çıktı...minik minik.
inşallah böyle güzel açmak için fazla bekletmezler beni..:rolleyes::p
YeniGine
17-03-2013, 17:09
Sevgili almanyalı, ne kadar güzel maşallah geliyorlar...
almanyalı
17-03-2013, 22:43
379454
Yine yeni yeniden kar yağıyor..
Akşam akşam...canım sıkıldı, dur bi tohum daha ekeyim dedim :p
Almanca ve latince ismi üstünde yazıyor.
taşlık ve duvar dibleri için ideal, boyu 10 cm,
çok yıllık, 10~15 günde çimleniyor.
Nisan~mayıs aylarında direk toprağa ekiliyor, serpmek yeterli toprağın altında kalınca çıkmıyor.
Toprağı kuru kalmamalı, etrafındaki yabancı otlar temizlenmeli.
Bol güneşli yumuşak topraklı bahçelerde bütün yaz çiçekli kalır" yazıyor dikim talimatında.
Salyangozlar inatla yeni çıkan çiçeklerın tepesini kemirdiği için, ben çiçeklerimi evde fide yaparak bahçeye dikiyorum, böylece zaiyat yarı yarıya az oluyor..:dilli::D
almanyalı
17-03-2013, 22:49
Sevgili almanyalı, ne kadar güzel maşallah geliyorlar...
merhaba,
Sevgili Yeni gine,
teşekkür ederim, yavaş yavaş geliyorlar...adım adım.
Çıksın diye beklediğim 12 çeşit çiçek 5 çeşit sebze var şu anda, hepsi çıkınca çok mutlu olacağım.
güneş olmadığı için yavaşladılar biraz.:D
almanyalı
17-03-2013, 23:20
379473
Bir tane daha;)
Latince ismi: CHRYSANTHEMUM LEUCANTHEMUM.
Çok yıllık, büyük çiçekli oldukça gösterişli çiçekleri olan,
bol güneş ve su isteyen bir bitki.
Mart ayından itibaren ekiliyor,
mayıs ayından itibaren çiçekli.
15~20 derecede çıkıyor, 35~40 çimlenmesi sürebiliyor.
bir an evvel fidan yapmam lazım, şimdi ekiyorum bile..:D
Adalet Yağcı
18-03-2013, 10:50
379454
Bol güneşli yumuşak topraklı bahçelerde bütün yaz çiçekli kalır" yazıyor dikim talimatında.
Bu bitkinin diğer ismi Obrizya, ben de tohumdan yetiştirdim.
Ancak, bizim ülkemizin bol güneşli alanlarına dayanamıyor, gölge alanlarda daha mutlu oluyor.
Güneşli yerlere diktiklerimi kaybettim maalesef.
almanyalı
18-03-2013, 20:36
Bu bitkinin diğer ismi Obrizya, ben de tohumdan yetiştirdim.
Ancak, bizim ülkemizin bol güneşli alanlarına dayanamıyor, gölge alanlarda daha mutlu oluyor.
Güneşli yerlere diktiklerimi kaybettim maalesef.
Merhaba,
Sevgili Adalet hanım, isim için teşekkürler.
ben de geçen yıl hazır alıp diktim, bu yıl tohum aldım hayırlısı bi çıksın değişik yerlere ekip bakacağım, burda hava fazla güneşli olmadığı için fazla zarar görmüyor
minik bir taş bahçesi yapmak niyetindeyim, orda kullanmak istiyorum.
Bu arada yazdığım dikim talimatlarını tohum paketlerinden bakarak yazıyorum,
talimatların dikim tarihi buranın havasına göre,ama dikim şekli aynı.
biz bir ay geriden geliyoruz dikim konusunda, buranın yazı Türkiye' mizin bahar sonu gibi oluyor, bunada yazayım dedim :p
fikreteren
18-03-2013, 21:28
Güzel bir yaz diliyorum.Resimlerini sabırsızlıkla bekliyeceğiz.
almanyalı
23-03-2013, 07:47
Güzel bir yaz diliyorum.Resimlerini sabırsızlıkla bekliyeceğiz.
merhaba,
Sevgili fikreteren, sanırım bu yıl yaz gelmek bilmeyecek hiç..:(
mart ayı bitiyor nerdeyse hala kar yağmur eksik olmuyor, güneş bir güncük bari açsa da gidip bakla gömsem diye öyle bakıyorum camdan..
gelsin artık bu yaz:mad: özledim toprağı eşelemeyi valla :rolleyes:
sevgilerimle
fikreteren
23-03-2013, 07:53
Günaydın sayın ALmanyalı. Burasıda oradan farksız.Hava bir açıyor 20-25 derece ertesi gün 7-10 derce yağmurlu fırtınalı.İyi ki tohumları ekmedim diyorum.
Bakla ekmekte geç kalmadınız mı ? Pazarlarda bakla dolu.
kolay gelsin.
almanyalı
25-03-2013, 06:48
381473
Çan sarmaşıklarım da hızla büyüyor..:D en büyüğü bu diğerleri henüz küçük.
almanyalı
25-03-2013, 07:06
381480
381482
Karışık zinnia...larım da çıktı,
inşallah resimdeki gibi rengarenk açacaklar.
Hakl arasında birçok ismi var, biz papazkalfası deriz mesela.;)
almanyalı
25-03-2013, 07:09
381483
Katmerli tagetes/ çelebi..lerim de çıktı,
bu çiçeğin hem kokusu hemde yaprak dokusu çok hoş.
almanyalı
25-03-2013, 07:24
Günaydın sayın ALmanyalı. Burasıda oradan farksız.Hava bir açıyor 20-25 derece ertesi gün 7-10 derce yağmurlu fırtınalı.İyi ki tohumları ekmedim diyorum.
Bakla ekmekte geç kalmadınız mı ? Pazarlarda bakla dolu.
kolay gelsin.
Günaydın,
Sevgili fikreteren,-20 dereceyi ah bir görsek...nerdee burası -6 derece idi dün, dün gece de -1 di.
Bu kış çok sert ve uzun geçti...e hala gidemiyor,
normalde zemheri zamanından önce bahçeye gider sarımsak dikerdik.
ilk cemre düşer düşmez soğan dikerdik,
rahmetli dedem" sarımsakla soğan zemheride bir gün olsun yatsam! diye dua edermiş"derdi.
Baklayı burda mart ayının ortasından nisan ortasına kadar ekiyoruz, haziran sonuna kadar döküyor.
Havalar böyle olunca daha şefte etmek için bile bahçeye girip birşeyler ekemedik..çok soğuk.
( güneşi görürseniz tadını çıkarın, biz hala göremedik.)
sevgilerimle
almanyalı
31-03-2013, 20:07
384041
Dün biberlerimin folyosunu açtım,
tohumların bir kısmı çıkmış dahada çıkmaya devam ediyorlar az olan kısımda kırmızı biber ekili.
Neden bilmem kırmızı biber yeşil bibere göre daha geç çimleniyor.
almanyalı
31-03-2013, 20:21
384047384056
Papatyalarım da çıkmaya başladı.
büyüyünce resimdeki gibi olacaklar inşallah.:D
almanyalı
31-03-2013, 20:28
384057
384060
Bu çiçeğimde çıktı fakat türkçe ismini henüz bilmiyorum.
öğrenince eklerim.:D
almanyalı
31-03-2013, 20:52
384068
384069
Bu çiçeklerimde çıkmaya başladı..:D fotoğraf çekmek tamamen çıkmalarını bekleyemedim :o
almanyalı
31-03-2013, 21:04
384071
Yedek olarak ektiğim biberlerde çıktı,
danaburnu köklerini keserse...v.s v.s birşey olursa diye her yıl yedekleme yapıyoruz.
Artan fidan olursa türk bahçe komşularımla paylaşıyorum.
Adalet Yağcı
31-03-2013, 21:08
Zinnia fideciklerinin acilen ışık ihtiyacı var, yoksa hepsini kaybedebilrsiniz.
Tohumlar çimlendikten bir kaç gün sonra dış ortama almakta büyük fayda var, ısı ve ışık yetersiz olduğunda boyları uzayıp gider, daha sonra da kendilerini taşıyamaz yıkılırlar, siz de onları şaşırtamazsınız :(
Bulunduğunuz bölgede kış devam ediyor ola bilir, o zaman gündüzleri balkonda geceleri odada büyüsünler :)
almanyalı
31-03-2013, 21:09
384078
384084
Bu güzellik de yeni çıktı..:D inşallah resimdeki gibi olacaklar.
çok minikler henüz suluk ile değil sprey ile sulama yapıyorum ki zarar görmesinler.
almanyalı
31-03-2013, 21:18
Zinnia fideciklerinin acilen ışık ihtiyacı var, yoksa hepsini kaybedebilrsiniz.
Tohumlar çimlendikten bir kaç gün sonra dış ortama almakta büyük fayda var, ısı ve ışık yetersiz olduğunda boyları uzayıp gider, daha sonra da kendilerini taşıyamaz yıkılırlar, siz de onları şaşırtamazsınız :(
Bulunduğunuz bölgede kış devam ediyor ola bilir, o zaman gündüzleri balkonda geceleri odada büyüsünler :)
merhaba,
sevgili Adalet hanım, dikkatiniz için teşekkür ederim haklısınız zinniaları hemen şaşırtmam lazım şu an 4. yapraklarını çıkardılar,
neden bilmiyorum camın önünde durmasına rağmen boyları uzun oldu..geçen yıl da böyle olmuştu.
yarın sabah ilk işim dahlia zinnia çelebi ve kağıt çiçeklerimi yeni yerlerine almak olacak.
Maalesef havalar hala düzelmedi, bir yağmur yağıyor bir kar atıyor..hala bahçeye giremedik:(
almanyalı
31-03-2013, 21:24
384088
Katmerli çelebilerim de çıkmaya başladı..:D bu yıl her yeri bunlarla kaplayacağım ki salyangozlar gelemesin..;)
almanyalı
31-03-2013, 21:31
384094
Bu yıl deneme amaçlı ektiğim Alman markalı biberlerin de keyfi yerinde,
çok hızlı büyüyorlar türk biberlerine göre.
almanyalı
31-03-2013, 23:14
384159
Aynı kaba passion meyvesi karagözlü suzan sarmaşığı çan sarmaşığı bir tane de latin çiçeği ektim.
Hallerinden memnun gibiler şimdilik tabii,
en yakın zamanda ayrı yaşamaya başlayacaklar.
almanyalı
31-03-2013, 23:21
384160
Her saksıdan çıkan bazı davetsiz misafirler de olmuyor değil...nerden geldiğini bilmediğim bu minik domates mesela aleo varigeatamın dibinde kendine yer aramakta..;)
yarın ayrı eve çıkacak..:D:dilli::p
YeniGine
01-04-2013, 00:18
Sevgili almanyalı; açıkçası bahçe sayfanız benim daha çok dikkatimi cezbediyor. Ana Sayfada balkonu ve akabinde de bahçeyi görünce balkona hemen şöyle bir bakıverdim ve anında bahçeye geçiş yaptım.
Maşallah tohumlar (Asuman'ın tohumları kadar olmasa da) gayet güzel çimlenmişler. Ellerinize sağlık. İnşallah çiçekli dönemlerini de hep birlikte görürüz.
almanyalı
03-04-2013, 18:54
385087
Uzun zamandır yumurta kabuğu biriktiyorum, baya birikmiş yine kova dolmuş..:D
Kabukları ufalayıp çiçeklerimin toprağına koyuyorum, bunlarda artanlar bahçemdeki çiçeklerimin toprağına karışacaklar..
YeniGine
04-04-2013, 00:10
Sevgili almanyalı maşallah tohumlar gayet güzel çimleniyorlar...
Ben de yumurta kabuğu, çay posası hep biriktiriyorum ve hava kararınca tarlalara gömüyorum. Ama saksıdaki bitkilere de vermeyi hiç düşünmemiştim şimdiye kadar. Çünkü ben hep bahçe topraklarındaki solucanları düşünüyor idim. Ama sardunyalarıma yumurta kabuğu vereceğim. Sağol.
almanyalı
04-04-2013, 21:47
385563
Fidelerim büyüyor..yeniler de eklendi tabii.:D
Lupin ve gecesefası birde gelin mumu çiçeği.
almanyalı
04-04-2013, 22:02
Sevgili almanyalı; açıkçası bahçe sayfanız benim daha çok dikkatimi cezbediyor. Ana Sayfada balkonu ve akabinde de bahçeyi görünce balkona hemen şöyle bir bakıverdim ve anında bahçeye geçiş yaptım.
Maşallah tohumlar (Asuman'ın tohumları kadar olmasa da) gayet güzel çimlenmişler. Ellerinize sağlık. İnşallah çiçekli dönemlerini de hep birlikte görürüz.
merhaba,
Sevgili yeni gine, teşekkür ederim daha ektiğim çok tohum var fakat biraz belli olsunlar fotoğraf çekerken diye beklemek istiyorum.
Bahsettiğiniz ( Asuman' ın tohumlarını) henüz görmedim ama bende sevgili h_dogan' ın fidelerini beğeniyorum.
Hazır fide almayı pek doğru bulmuyorum, sayısı
az da olsa bir tohuma emek vermek büyüyüp çiçeğe helede meyveye durduğunu görmek çok güzel bir duygu.
Sera ortamında her tohum çok güzel gelişiyor, fakat aynı tohum evde mutlaka fire veriyor.
Bu yüzden önümüzdeki yıl bende küçük bir fide serası yapmayı düşünüyorum
almanyalı
05-04-2013, 00:15
Sevgili almanyalı maşallah tohumlar gayet güzel çimleniyorlar...
Ben de yumurta kabuğu, çay posası hep biriktiriyorum ve hava kararınca tarlalara gömüyorum. Ama saksıdaki bitkilere de vermeyi hiç düşünmemiştim şimdiye kadar. Çünkü ben hep bahçe topraklarındaki solucanları düşünüyor idim. Ama sardunyalarıma yumurta kabuğu vereceğim. Sağol.
merhaba,
Sevgili yeni gine,
Doğrusunu söylemek gerekirse ben bulduğumu biriktiriyorum.:D
Çay posası çiğdem( çekirdek)kabuğu, domates, patates, soğan kabuğu,
pancar kabuğu biriktirip yıl sonunda bahçeye gömüyorum.
Kış sert geçtiği için bahara kadar çürüyüp toprağa karışıyorlar.
Haşladığım sebzelerin özellikle pancar patates ve yumurtanın suyunu biriktirip hem balkondaki hemde bahçedeki çiçeklerime veriyorum çok iyi geliyor onlara.
hüzünlimanı
05-04-2013, 00:40
384088
Katmerli çelebilerim de çıkmaya başladı..:D bu yıl her yeri bunlarla kaplayacağım ki salyangozlar gelemesin..;)
sayın almanyalı çelebi çiçeğinin başka bir adı varmı googlede araştırdım hiç çelebi çiçeği diye bir çiçek çıkmadı salyangozlar gelmiyomu o çiçek olunca benim bahçem yok ama kızımın mezarına çiçek ekiyorum birdahaki gidişimde çoğu yenmiş oluyor zehirli ilaçlarda kullanmak istemiyorum beni aydınlatırsanız çok sevinirim.
almanyalı
05-04-2013, 01:05
sayın almanyalı çelebi çiçeğinin başka bir adı varmı googlede araştırdım hiç çelebi çiçeği diye bir çiçek çıkmadı salyangozlar gelmiyomu o çiçek olunca benim bahçem yok ama kızımın mezarına çiçek ekiyorum birdahaki gidişimde çoğu yenmiş oluyor zehirli ilaçlarda kullanmak istemiyorum beni aydınlatırsanız çok sevinirim.
merhaba,
Sevgili hüzünlimanı, hoşgeldiniz sayfama.
Öncelikle kızınıza Allah'tan rahmet eylesin çok zor iyi biliyorum.
Bizim yaşadığımız bölgede( Ege bölgesinde) genellikle kullanılan yerel adı çelebi,
bu yüzden google'dan pek çıkmaz normal ismi tagetes. kadife çiçeği de diyorlar.
Benim gördüğüm kadarı ile benim bahçemdeki salyangozlar bir tek bu bitkinin yakınına sokulmuyor hatta ona yakın olan sebzeleri bile yemiyor.
Bu yüzden bu yıl birkaç çeşit ekmek niyetindeyim, bütün sebzelerin etrafına dikeceğim.
Kızınızın mezarına bahçe karanfili ya da gazanya dikebilirsiniz, karanfile de salyangoz gelmiyor.
gazanya ben hiç dikmedim, fakat tohum paketini gördüm üstünde salyangoz ve karınca bu bitkiyi sevmez yazıyor.
sevgilerimle
hüzünlimanı
05-04-2013, 15:17
merhaba
hoşbulduk çok teşekkür ederim ayrıntılı anlatmışsınız,geçen yaz kadife çiçeğinide denedim mezarlıkta hepsini yediler sanırım bizim salyangozlar avrupadakilere göre daha arsız:)ama dediğininiz gibi gazanya ve karanfile gelmiyorlar,bu arada fidecikleriz çok güzel görünüyolar inşallah açmış hallerinide burdan görürüz.
saygılar
almanyalı
06-04-2013, 12:37
386136
386137
Almanca ismi ve latince ismi üstünde yazıyor,
türkçe ismine baktım ama sadece yer açelyası çıkıyor o da bu çiçeğe hiç benzemiyor.
Geçen yıl bir tane hazır fide almışım bu çiçekten güzel açmıştı ama tohum olmadı,
bende bu yıl tohumunu buldum..
adı: Clarkia unguiculata
tek yıllık, boyu 60 cm.
dikim zamanı: Mart ayı ile mayıs ayı arası.
7~14 gün içinde 15 derecede çimleniyor, açık alanda da ekilebilir, toprak nemli durmalı.
Toprağın altında kalınca çıkmıyor, üstüne ekilmesi gerek.
25~10 cm aralıklarla dikilmeli.
Bol güneşli veya yarı güneşli yumuşak toprak seviyor.
Haziran ayı ile Ekim ayı arasında çiçekli oluyor.
Bu yıl rengarenk bir bahçe istiyorum:D
yer açelyası demişken..onuda bulup ekmek niyetindeyim;)
neslihan0602
06-04-2013, 14:36
Geçen yıl ekmiştim clarkia,çok narin çiçekleri var ama maalesef çok kısa ömürlü çiçekler..tohumlarından yeniden çıkıyor.
almanyalı
06-04-2013, 15:19
386192
386195
386196
Clematiserde yeni, bahçeye gidene kadar saksıya aldım.
Geçen yıldan bitane clematis vardı bahçede ama kışı atlatabildimi bilmiyorum.
almanyalı
06-04-2013, 17:00
Geçen yıl ekmiştim clarkia,çok narin çiçekleri var ama maalesef çok kısa ömürlü çiçekler..tohumlarından yeniden çıkıyor.
merhaba,
Sevgili neslihan 0602, dediğim gibi ben geçen yıl hazır fide olarak aldım.
Aldığımda çiçekliydi, bakalım bu yıl nasıl olacak?:)
Fagus Sylvatica
06-04-2013, 20:50
Salyangozların kardelenlere yaptıklarından bahsetmiştiniz ya sayın almanyalı, küçük (bunu doğa sevdisinden söylüyorum, yoksa küçük müçük değiller) canavarlar benim de lalelerimi yemişler, neyse ki çok zarar yok. Bunun için hiç bir çözüm yok mu gerçekten ? (tabii kesinlikle ilaç istemiyorum)
Bahçe sevginiz ve bu sevginin sonucunda oluşturduğunuz bahçenizin çok güzel olduğunu düşünüyorum ama fotoğraflarını da paylaşın ara sıra kar yağmur fotoğrafıda güzeldir oraların.İşleriniz de kolaylıklar diliyorum.
almanyalı
06-04-2013, 22:05
Bahçe sevginiz ve bu sevginin sonucunda oluşturduğunuz bahçenizin çok güzel olduğunu düşünüyorum ama fotoğraflarını da paylaşın ara sıra kar yağmur fotoğrafıda güzeldir oraların.İşleriniz de kolaylıklar diliyorum.
merhaba,
Sevgili gtatas teşekkür ederim, soğuklar ve ardı arkası kesilmeyen yağmur ve kar nedeni ile henüz bahçeye gidemedik:( hala geceleri - 3- 2 derece soğuk..
Bu yıl daha bahçeye ayak basamadım, gider gitmez sizlerle ilk gördüğüm manzarayı paylaşacağım sabırsızlıkla hava açsada gitsem diye bakıyorum.:rolleyes:
almanyalı
07-04-2013, 00:12
Salyangozların kardelenlere yaptıklarından bahsetmiştiniz ya sayın almanyalı, küçük (bunu doğa sevdisinden söylüyorum, yoksa küçük müçük değiller) canavarlar benim de lalelerimi yemişler, neyse ki çok zarar yok. Bunun için hiç bir çözüm yok mu gerçekten ? (tabii kesinlikle ilaç istemiyorum)
merhaba,
Sevgili Fagus Sylvatica,
Salyangoz dediniz...yarama bastınız şimdi :( zaten havalar soğuk gidemiyorum lalelerim nergislerim ne halde? diye merak içindeyim. iyice meraklandım :)
Ilk eklediğim resimde burda satılan Rindenmulch denen bir malzeme var,
sevgili arkadaşım Kelebek çalısı türkçesinin malç/ ağaç kabuğu parçaları olduğunu yazmıştı.
Onunla çiçeklerinizin diplerini kaplayabilirsiniz bu malzeme otların çıkmasını engelliyor ve salyangozlar içinden geçemiyor,
biz kayinvalidemin bahçesindeki çiçekli alanı bu malzeme ile kapladık bayağı fark ediyor diğer sebze kısmına göre daha az geliyorlar.
almanyalı
07-04-2013, 00:25
Ben kendi bahçemde çiçeklerden medet umuyorum artık..:) başka birşey kar etmiyor..
Geçen yıl tagetes ve naneleri yemediler hatta yanında bulunan sebzelere dahi dokunmadılar.
Bu yıl heryeri gazanya, tagetes nane, karanfil le kaplayacağım :D
Yağmur çok yağınça yollarda bile cirit atıyorlar, geçen yıllarda elimden büyük salyangozlar gördüm :eek: kabaklarımı yediler hep..:(
Neyseki italyanlar o dev salyangozları toplayıp bir güzel yiyorlar yoksa bahçe filan kalmazdı valla:D;):dilli:
Toprağı kuru tutun diyebilirim, salyangozlar nem severler kuru ortama gelmezler ve bakıra bakır rle çekebilirsiniz.
Fagus Sylvatica
07-04-2013, 00:31
işimiz zor desenize, bizim burada da çok oluyor, her tarafı kaplıyorlar, ama dediğiniz gibi ben de karanfili deneyeyim o zaman, sağolun :)
almanyalı
07-04-2013, 09:45
386588
386589
Clematis' leri büyük bir saksı içine aldım,
yanlarında birde hanımeli diktim bahçeye gidene kadar beraber yaşayacaklar..:o
Ikinci resim ise sarmaşık bitkilerin nasıl dikilmesi gerektiğini gösteriyor, resimdeki gibi yamuk dikilmeli imiş...bende yeni öğrendim,
şimdiye kadar hep dik olarak dikiyordum artık dikkat edeceğim.
Ellerinize sağlık , her şey çok güzel. Bugün bahçeniz de dört önemli bilgi öğrendim Salyongozlara karşı ağaç kabukları, nane, karanfil. Sarmaşık bitkilerinin eğimli ekilmesi:)) Çok teşekkürler. Sevgi selamlarımla.
386588
386589
Clematis' leri büyük bir saksı içine aldım,
yanlarında birde hanımeli diktim bahçeye gidene kadar beraber yaşayacaklar..:o
Ikinci resim ise sarmaşık bitkilerin nasıl dikilmesi gerektiğini gösteriyor, resimdeki gibi yamuk dikilmeli imiş...bende yeni öğrendim,
şimdiye kadar hep dik olarak dikiyordum artık dikkat edeceğim.
Siz yamuk dikmeseniz de o uzadıkça yatacağı için bu öneriyi yapmışlardır. Sonuçta sarılıcı bir bitki. ;)
almanyalı
08-04-2013, 20:19
Ellerinize sağlık , her şey çok güzel. Bugün bahçeniz de dört önemli bilgi öğrendim Salyongozlara karşı ağaç kabukları, nane, karanfil. Sarmaşık bitkilerinin eğimli ekilmesi:)) Çok teşekkürler. Sevgi selamlarımla.
merhaba,
Sevgili Fatoş hoşgeldiniz sefalar getirdiniz hemşerim, ayrıca ödülünüz de kutlu olsun:) çok güzel bir bahçeniz var Allah nazardan saklasın elinize emeğinize sağlık.
yine gelin izmire ve tüm izmirli bitki delilerine selamlar
:D
almanyalı
08-04-2013, 20:35
Siz yamuk dikmeseniz de o uzadıkça yatacağı için bu öneriyi yapmışlardır. Sonuçta sarılıcı bir bitki. ;)
merhaba,
Haklısınız valla :p dikkatimi çekti paylaşayım dedim,
bundan sonra bende yamuk dikicem ki sonradan düz olarak uzasın.:)
almanyalı
17-04-2013, 18:53
391529
merhabaaa...!!:D
Nihayet buralara bahar gelmeye başladı, iki gündür hava güneşli 23 dereceyi gördük...ve hemen bahçeye koştuk bugün ilk defa ayak bastık, ilk otu yolduk, ilk fidemizi diktik.:D;)
almanyalı
17-04-2013, 19:04
391530
Evimiz...
Çok eski nerden baksanız 30 yıllık, kayınpederimin eseri..zamanında tek başına yapmış" acemilik işte, bir heves yaptım hemde tek başıma!:D" diye anlatır hep.
Bu yüzden sökmeye kıyamıyoruz,
birkaç yıl içinde Türkiye' ye dönmemiz söz konusu olduğu için yeni bir eve şimdilik ihtiyaç duymuyoruz,
zaten içinde sadece çapamızı küreğimizi tutuyoruz.
almanyalı
17-04-2013, 19:11
391536
Su tulumbamız ve bidonlarımız, burda havalar genelde yağmurlu olduğu için pek kullanamıyorum bidonlar genelde yağmur suyu ile dolmuş oluyor.
Bulunduğumuz bölgede her bahçenin mutlaka kendi suyu var ve ücretsiz, su dan tasarruf etme ihtiyacı duymuyoruz hiç :)
almanyalı
17-04-2013, 19:14
391537
Asma hala uyanmamış, bu yıl derin budadık üzümü pekmezlik üzüm çok tatlı ve iri çekirdekli ama yaprağı çok güzel oluyor.
almanyalı
17-04-2013, 19:38
391539
Ilk olarak ceviz ağacımızın altına mor petunyalar diktim, saksıda ki çiçekler iris balkonumda yer kalmadığı için bahçeye geldi.
391543
Naneler...heryerden çıkıyorlar artık kendi haline bıraktım yol yol ellerim şişti geçen yaz..:o
391544
Kırmızı gül..
bu gülü iki yıl önce kayinvalidemin komşusu bana hediye göndermiş saksısı ile,
ben Türkiye' ye izne gelmiştim haberim bile yoktu..willhelm ölmüş.
geri döndüğümde kayinvalidem gülü verdi teşekkür bile edemedim,
bu gül bana onu hatırlatıyor baktıkça.
almanyalı
17-04-2013, 19:51
391550
Leylak da uyanmış, minik bir fide halinde almıştım üç yıl oluyor epey toparladı kendini belki bu yıl açar da çiçeklerini gösterir.
391555
Geçen yıldan kalma mısır kurusu...aynı yerinde duruyor, burda tatlı mısır var sadece, süt mısır bulmak nerde ise imkansız..
çok sevdiğim bir komşum taa Tire'deki evinin bahçesinden alıp getirmiş tohumları benim için.:)
almanyalı
17-04-2013, 20:05
391558
Doğa tüm güzelliğini sergiliyor..baharın gelişi ile bu güzellikler kendiliğinden açıp toprak çevrilmeden kayboluyor ertesi yıl yeniden çıkıyorlar.
391560
Maviş maviş..
391561
Sarı sarı...hindiba' lara hiç kıyamıyorum bahçeye renk katıyorlar,
tohum olunca kartopu gibi oluyorlar çocukken üflemeyi çok severdim şimdi sevgili kızımla üflüyoruz.. ;)
almanyalı
17-04-2013, 20:14
391562
Asmanın dibinde her yıl kendiliğinden çıkan bu güzele ne demeli? asma yapraklandğında hemen kayboluyor.:p
391568
Gelincik..yabani güzel öyle kısa ki ömrü..ben seyrine doyamazken sevgili kayinvalidem onları toplayıp gözleme yapıp afiyetle yiyor..umarım bunları görmez...yoksaa :eek:
Hiçbir şey yapmasak da doğa kendi kendine güzellik oluşturuyor. ;)
ne guzel bahce isleriniz baslamis almanyali
Kolay gelsin .)))
almanyalı
17-04-2013, 23:44
391703
Yılın ilk ebegümeci çıkmış..yaprağının sarması çok güzel oluyor, çiçeğinin güzelliği zaten belli..;)
YeniGine
17-04-2013, 23:46
Sevgili almanyalı, bahçe şu haliyle doğal ve de güzel. Rastgelsin bahçede çok iş var gibi görünüyor. Çol çalışmanız gerekecek çok. Kolaylıklar diliyorum.
almanyalı
17-04-2013, 23:48
391704
Geçen yazdan kalma karadeniz lahanası tohuma anca durmuş..böcekler üşüşmüş hemen.
bu karadeniz lahanasının lezzeti başka oluyor normal lahanaya göre.
almanyalı
17-04-2013, 23:55
391707
Lalelerim merhaba diyor bir köşeden..
391708
Bir köşede minik hercai menekşe ve vapur dumanları var.
391711
Kırmızı şakayık da çoğalmış bu yıl.
391712
Her yere yayılmış bile..
almanyalı
18-04-2013, 00:01
Hiçbir şey yapmasak da doğa kendi kendine güzellik oluşturuyor. ;)
merhaba,
Sevgili h_dogan, haklısınız doğa kendini her yerde kendi güzelliğini ortaya seriyor adeta..
bugün fark ettim ki bir sene bahçeyi nadasa bıraksak orman olacak :p
her yer ot nasıl başa çıkarım hiç bilmiyorum..
bir tavuğum ya da bir koyunum olaydı... :rolleyes:
almanyalı
18-04-2013, 00:06
ne guzel bahce isleriniz baslamis almanyali
Kolay gelsin .)))
merhaba,
Sevgili yagmur, teşekkür ederim bugün besmeleyle ilk çapayı vurduk.
hayırlısı bakalım inşallah cumartesi günü toprak çevrilip tav hazırlanacak otlar atılacak..v.s....v.s çok iş var,
Bütün kış dinlendikten sonra iş zamanı başlıyor :D
almanyalı
18-04-2013, 00:15
Sevgili almanyalı, bahçe şu haliyle doğal ve de güzel. Rastgelsin bahçede çok iş var gibi görünüyor. Çol çalışmanız gerekecek çok. Kolaylıklar diliyorum.
merhaba,
Sevgili Yeni Gine, gibi si fazla öyle çok iş var ki anlatamam.
bugün baya bir ot topladım resim çektikten sonra,
henüz bahçe yazın bıraktığım gibi duruyor :o
Bütün yaz bahçede oluyorum, ot bitirmiyorum yolarken :o bunlar son zaman çıkanlar.
Salyangozlar ortalıkta yoktu ama epey zaiyat var bu yıl yine..10 kök primel/ çuha çiçeğinden sadece ikisi hayatta kalmış,
ne varsa kemirmiş illet..:mad:
almanyalı
18-04-2013, 00:28
391713
Bu çiçek yine çıkmış..maşallah eksem böyle olmaz, pembe yalınkat açıyor çok arsız heryerden bitiyor ismini unuttum şimdi havuç otunu anımsattı bana çiçeği.
391714
Irisler de açmış, bodur nergislerde yeni uyanıyor.
391715
Mavi ortanca diğerlerinin aksine hızla büyümüş..diğerleri ancak uyanıyor.
391719
Akelei de çıkmış..mor renkli benimki, bu bitki çok arsız ama çok güzel ger yıl daha geniş ve daha güzel açıyor.
391720
Sümbüllerim...en çok onları görünce sevindim, miss gibi kokuyordu .
doğrusu açmalarını kaçırdım ya salyangozlar yediyse dedim durdum.
Mavi olanları yemişler üç tane mavi vardı.
YeniGine
18-04-2013, 00:28
Sevgili almanyalı kolaylıklar diliyorum; sonuçta artık bahçedesiniz yorucu da olsa güzel bir uğraş... Haydi bakalım bahçeye, iş başına... Rastgele!..
:( Benim de bir bahçem olsa idi keşke diye de şu an öyle içimden geçiverdi...
almanyalı
18-04-2013, 00:41
391721
Mor yalınkat asterlerimde çıkmış, o da kendini heryıl yenileyen ve daha dolgun açan bir tür..seyrine doyulmuyor yaz sonunda.
391722
Şimdi adını hatırlayamadım ama kırmızı minik çiçekleri oluyor uzunca bir sap çıkararak açıyor.
Üç yıl oldu alalı minicik tek bir fide iken bu hale geldi :p
391723
Aslanağzı geçen yıldan kalan saplar yeşillenmiş, rengini hatırlamıyorum geçen yıl karışık ekmiştim birkaç kök kışı anlatabilmiş.
391724
Salyangozlara rağmen şimdiye kadar hayatta kalabilen primelim..
391725
Vişne çürüğü rengi çiçeği vardı bu şakayığın..tomurcuk var şimdiden.
almanyalı
18-04-2013, 00:54
Sevgili almanyalı kolaylıklar diliyorum; sonuçta artık bahçedesiniz yorucu da olsa güzel bir uğraş... Haydi bakalım bahçeye, iş başına... Rastgele!..
:( Benim de bir bahçem olsa idi keşke diye de şu an öyle içimden geçiverdi...
merhaba,
Teşekkür ederim sevgili Yeni gine, bundan sonra güneş çıktımı kimse beni evde tutamaz artık..:D kolu komşu alıştı çoktan eğer evde yoksam bahçeye geliyorlar..:p
Allah gönlünüze göre versin sevgili arkadaşım, insanın hiç ummadığı anda karşısına neler çıkıyor,
ben buraya gelirken çok üzülmüştüm..
köyde doğdum büyüdüm, şehrin göbeğinde beton yığınlarının içinde nasıl yaşarım? alışabilirmiyim? korkusu vardı içimde.
Azıcık maydanoz ekecek kadar bir yere bile razı iken..
bu bahçeyi buldum..:D
şimdi deli gibi bütün yaz eşeleniyorum, eşim aklından zorun mu var her gün buraya geliyorsun diyor ama ne yapim bana iyi geliyor.
YeniGine
18-04-2013, 01:00
:D Haklısın; zaten kimse de tutmasın...
Bahsettiğin konuda da haklısın, nereden bileceksin yapabilirmisin, nereye gidiyorsun, nasıl bir yer, başarabilir misin? Doğru ummadığın anda karşına neler çıkıyor. Rabbim inşallah hepimizin karşısına iyilikler güzellikler çıkartsın sevgili almanyalı.
Çok şükür karşına böyle bir bahçe çıkmış, zevkle eşelen dur inşallah.
almanyalı
18-04-2013, 01:09
391732
Pembe ortancalardan biri ancak uyanıyor.
391733
Beyaz karanfil..kayınpederimin en sevdiği o dikmiş.
heryıl dahada büyüyor yalınkat açıyor.
391734
Bu da diğer primel...sadece iki tane hayatta kalmış acil koruma altına alıp yeni birkaç reng bulmam gerek.
391735
Sedum atumn joy...çok seviyorum bu sukkulenti, her yıl kocaman açıp kayboluyor..ertesi yıl yeniden merhaba diyor.
almanyalı
18-04-2013, 01:20
391736
Asmanın altındaki nergisler çoktan geçmiş bile..
391737
Bir kısmı yeni merhaba diyor..
391738
Evin arkasındaki öbek...öbek diyorum çünki 5 yıl önce burda sadece üç tane nergis vardı...oysa şimdi minik bir orman oldu..aynı yerinde durdukça daha büyük çiçek açıyor.
391739
Komşunun ravent bitkisi..bana istediğin kadar al, yazın benim yerime sula dedi kendisi çok yaşlı arada suluyorum.
Rhabarber almanca ismi çok lezzetli turtaları pastaları oluyor, sadece sapı kullanılıyor yaprakları zehirli.
kelebek çalısı
21-04-2013, 03:03
Sevgili almanyalı merhaba,
Uzun zamandır bahçe sayfanızı ziyaret etme fırsatını bulamamıştım, malum bahçe işleri hepimizi meşgul ediyor.
Salyangozlar ile yaşadığınız problemler için salyangozların musallat olduğu hassas bitki ya da sebzelerin diplerine kurumuş lavanta çiçeklerini serpiştirebilirsiniz. Bundan hoşlanmadıklarını söylemeliyim.
Clematislerinize de bayıldım bu arada. Bende de iki tür Clematis var ve şu sıralar tomurcuktalar. Başka bir tutku sanırım Clematis.
Bahçenizin yerleşik bitkileri zaten kışı atlatmışlar ve çiçekleri ile sizi karşılamışlar bile. Eh bir de sizin eliniz değdikten sonra önümüzdeki günlerde daha da keyiflenerek, aralarına katılacak yeni bitkilerle birlikte bu sayfada arz-ı endam edecekler eminim.
Ben de bahçenizin fotoğraflarının eklenmesi ile sizin çalışmalarınızdaki heves ve heyecanınızı yürekten paylaşıyorum sevgili almanyalı.
Kolaylıklar diliyorum.
neslihan0602
21-04-2013, 15:51
Sayın almanyalı,ne güzel bir bahçeniz var,gezdim sizden habersizce:cool:ellerinize sağlık..Gerçekten sedum harika görünüyor,utanmasam bir dal kırıverecektim:oŞaka bir yana hepsi birbirinden güzel bitkiler,sağlıkla mutlulukla tadını çıkarın::rolleyes:
almanyalı
21-04-2013, 20:11
393433
Bugün bahçedeydik, çok iş var bir kenardan başladık, önce otları temizledik.
Çiçek bidonumda ısırgan otu çıkmış birsürü :)
almanyalı
21-04-2013, 20:25
393442
Altın çilek sapları öylece kalmış,
evin arkasını temizlerken iki buçuk saat uğraştık kuru dalların hepsini topladık.
Bulunduğumuz bölgede bu yıl bahçelerde ateş yakmak yasaklanmış, belediyeden izin almadan ateş yakamıyoruz..topladık tepe yaptık.
almanyalı
21-04-2013, 21:27
393468
merhaba,
Sevgili Kelebek çalısı, ziyaretinizle beni çok mutlu ettiniz, çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için.
bu nergis sizin için bugün açmış, yeni çektim resmini:)
Bahçe sezonunu yeni açıyoruz, geçen yıldan ne kadar zayiat var henüz tam olarak bilmiyorum.
Şimdilik primel ve sümbüller azalmış..diğer soğanlılar ancak çıkıyor.
Salyangozlarla ilgili lavanta önerinizi deneyeceğim mutlaka, bugün ne hikmetse hiç görmedik ortalıkta yoklardı...:eek:sadece 3 tane oldukça iri dana burnu böceği bulduk biri başparmağımdan büyüktü.
Clematis burda çok seviliyor çokta çeşidi var, benim geçen yıllardan kalma bir mor vardı fakat nedense yeşermedi sanırım kurumuş.. birkaç çeşit daha edineceğim inşallah :rolleyes:
almanyalı
21-04-2013, 21:34
Sayın almanyalı,ne güzel bir bahçeniz var,gezdim sizden habersizce:cool:ellerinize sağlık..Gerçekten sedum harika görünüyor,utanmasam bir dal kırıverecektim:oŞaka bir yana hepsi birbirinden güzel bitkiler,sağlıkla mutlulukla tadını çıkarın::rolleyes:
merhaba,
Sevgili neslihan 0602, teşekkür ederim bahçemiz çok büyük değil ama bize yetiyor, bütün yazı burda geçiyoruz.:)
Ziyaretinize sevindim herzaman beklerim, sedum autumn joy' bende çok seviyorum.
Çiçek açınca çok güzel oluyor kucak dolusu çiçekleri oluyor pembe pembe..arılar mest oluyor başında:D
almanyalı
22-04-2013, 07:55
393801
Bu bitki de kışı atlatmış, bir tane daha var ama onun tepesi kurumuş dipten verdiği sürgünlerde yeşil olarak çıkmış.
almanyalı
22-04-2013, 08:05
393803
Bir tane minik petunya açmış:)
almanyalı
22-04-2013, 08:09
393804
Laleler de tomurcukta, geçen yıldan kalanları salyangozlar ellemiş tek tük çıkıyorlar:)
almanyalı
22-04-2013, 08:26
393805
393806
393807
Burası da bize ait, su tulumbamızın hemen arkası..
Kayınpederimin söylediğine göre kırk yıldır boş..kimse birşey dikmemiş.
Sahibi yıllar önce kayınpederime vermiş "ister kendin işle ister kiraya ver" demiş.
Fakat kayınpederim yabancı gelmesin yakınımıza diye kimseye vermemiş..öylece duruyor.
Bir köşeden girip yavaş yavaş temizlemek istiyorum ki ileride yeni bir çiçek bahçem olsun.
Isırgan otu boyum kadar oluyor yazın ilk resimdeki kuru otlar onların kurusu.
Ikinci resimdeki çalı da her sene dipten kestiğim halde inatla çıkıyor.:rolleyes:
kolay gelsin almanyali cok isiniz var cok :p
temizlenince guzel ce keyfini cikarirsiniz .))
almanyalı
25-04-2013, 07:41
395123
Papatyalarım iyice büyüdüler, tek tek ayırıp fide olacaklar birazdan:)
almanyalı
25-04-2013, 07:50
395126
395127
Çan sarmaşığı oldukça canlandı artık..bugün bahçeye gidiyorlar ;)
Alttaki resimde aynı saksıda kara gözlü suzan, çan sarmaşığı, latin çiçeği sarmaşığı var.
Hepsi bugün itibariyle yeni yerlerini alacak bahçemde.:D
almanyalı
25-04-2013, 07:55
395128
Geçen yıldan kalan tagetes/çelebi çiçeği tohumlarını bahçeden toplamıştım bir saksının kenarına atıvermiştim..çok güzel çıkmışlar.
almanyalı
25-04-2013, 22:35
395501
Buz çiçeği idi galiba türkçesi unuttum şimdi:o
çok güzel çimlendi..bugün tekli fide yaptım, bir iki haftaya bahçeye dikerim inşallah:D
almanyalı
25-04-2013, 22:39
395514
Biberlerimmm......hızla büyüyorlar, böyle üç uzun saksı daha var.;)
Almanyali biberlerin ne guzel buyumusler bende kaloriferin
Yanina ekmistim ama boylari uzadi incecikler simdide seraya koydum.
almanyalı
26-04-2013, 15:36
Almanyali biberlerin ne guzel buyumusler bende kaloriferin
Yanina ekmistim ama boylari uzadi incecikler simdide seraya koydum.
merhaba,
Sevgili yagmur teşekkür ederim, camın önünde duruyor benimkiler tekli viyollere dikilme zamanı geldi aslında ama fazla yerim olmadığı için biraz bekleyecekler:o
Siz ne zaman ektiniz bilemem tabii ama ben normalde bir mart' tan sonra ekiyorum bu yıl biraz geç kaldı.
sardunya toprağı kullanıyorum normal toprağa göre daha iyi su tutuyor haftada bir suluyorum.
sizede öneririm uzun saksıda ise fazla su vermeyin biber sevmiyor, serada çok çabuk kalınlaşır gövdeleri ama viyole dikmeniz gerek.
sevgilerimle
almanyalı
30-04-2013, 17:37
397641
Üzüm domateslerim fazla büyümesinler diye balkonda tutuyorum şimdilik, biraz daha büyüyünce tekli viyollere alacağım.
Burda yağmur çok olduğu için açık alanda ilaçlamadan verim almak pek mümkün olmuyor.
almanyalı
30-04-2013, 17:42
397645
397646
Saxifraga taşkıran da yeni geldi bahçeye gitmeyi bekliyor...günlerdir yağmur yağıyor bahçeye gidemiyorum ama hazırlıklarıma evden devam ediyorum:rolleyes:
Öndeki boş gibi görünen saksıda karışık haseki küpesi tohumu ekili, diğer saksıda da limon fidelerim var limonlarımı çekirdekten kendim çimlendirdim
almanyalı
30-04-2013, 17:50
397649
Kağıt çiçeği fidelerim hızla büyüyor, bu son ektiğim böyle dört saksı var.:D büyüyünce nasıl olacağı arka sayfalarda mevcut:)
almanyalı
30-04-2013, 17:54
397650
Bir marketten karışık mevsimlik çiçek tohumu almıştım çok güzel çimlendiler balkonda:)
almanyalı
30-04-2013, 17:57
397651
Hazeran çiçeği idi galiba türkçesi unuttum yine şimdi ama arka sayfalarda mevcut:o:)
Böyle üç saksı ekili henüz seyreltmedim.
almanyalı
30-04-2013, 18:04
397652
Bu askı saksımda sivri ve salkım domates vardı, onları tekli viyollere aldım.
Yerlerine de dahlia fidelerinin bir kısmını diktim işaretli olan yerde birşeyler çıkıyor, geçen yıldan kalan tohumlardan çıkmaz diye öylece serpmiştim :o
Adalet Yağcı
01-05-2013, 19:22
Sevgili almanyalı;
Gayretinizi azminizi alkışlıyorum.
Hepsi de çok güzeller ama....o Saxifraga yok mu o saxifraga, rüyaları süsleyecek kadar güzel :)
O işaretlediğiniz yerde çıkanlar bana it üzümü gibi geldi. Daha net fotoğraf koyarsanız tam anlarız ne olduğunu.
Domateslerinizin keyfi yerinde bana kalırsa biraz daha büyüsünler ondan sonra direk gerçek yerlerine alın 2 defa şaşırtmayın. Viyollere tekrar şaşırtmanıza gerek yok.
Saxifraga'nız müthiş görünüyor elinize sağlık.
Bol hasatlı bir yıl olur inşallah. Sağlıcakla kalın.
guzelcem
28-05-2013, 21:01
Emeğinize sağlık bakdıkca gözüm gönlüm açıldı bahçenize bütün güzellikler bahçenize yağsın...
Sevgili almanyalı, neredeyse bir yıldır sayfanızı güncellemiyorsunuz? Nasılsınız, iyi misiniz? Şeker kızınız nasıl? Keyifler yerindedir inşallah.. :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.