Bağlan

View Full Version : Kestane (castanea sativa)

Fagus Sylvatica
02-03-2013, 18:54
Forumda bakınırken fark ettim ki, Türkiye'nin ve Avrupa'nın coğrafyasında çok geniş bir yer kaplayan bu ağaç hakkında bir sayfa yok. Bu beni çok şaşırttı çünkü çok dekoratif ve yararlı bir ağaç kestane. Tabii daha çok Anadolu Kestanesi'ne yönelik bir sayfa bu ( castanea sativa). Çünkü Türkiye'de ve Avrupa'daki tür bu. Ama genel olarak tüm kestane türlerini de içeriyor tabii.
İşte bir kaç bilgi:

Yaprak döken bazen çalı formunda olan orman ağaçlardır. Kabuk çatlaklıdır. Yaprak koltuğunda çıkan tomurcuklarla yalancı uç tomurcukları vardır. Tomurcuklar üst üste binmiş 2 pulla örtülmüştür. Yapraklar sarmal dizilmiş fakat bükük iki sıralı görünür. İkincil damarlar birbirine paralel uzanır. Yapraklar kalın kimi zaman sert, mızraksı, kenarı dişli ve kılçıksı yapıda olabilir.

Erkek çiçekler (kedicik) dik vaziyette, 1-3 (5) salkımlı; salkımcaların her birindeki brahteler birbirine karşılıklı durur. Çiçek örtüsü 6 kısımlıdır. Stamenler 10-12 (20) kadardır. Tüylü dişi organ gelişmemiştir. Dişi çiçekler erkek çiçeklerin yakınında oluşur. Nadiren tek tek bulunur. Yumurtalık 6-9 gözlüdür. Boyuncuk 6-9 kadar, tepecik uçta, çok küçük noktalıdır. (beneksi) Kupula 2-4 arasında çenetlere ayrılır. Brahteler dikensidir. Kupula içerisinde 1-3 kadar fındıksı meyve bulunur. Çimlenme hipogeiktir

Tohumları Güney Avrupa ile Güneybatı ve Doğu Asya'da yaygın olarak tüketilmektedir. Orta çağlarda Güney Avrupa'da yeterli buğday ununa sahip olmayan orman toplulukları temel karbonhidrat kaynağı olarak tamamen kestaneye bağlı kalmaktaydılar.

Kestane ülkemizde en çok Aydın ilinde yetiştirilmektedir ve burdan hasat edilen kestaneler iç pazarda,dış pazarda ihracatı yapılmaktadır. Ayrıca özellikle Aydın ilinden ihraç edilen kestaneler çok kaliteli olup;Bursa ilimizde ve İzmir'in Ödemiş ilçesindeki Bozdağ dağda Kestane Şekeri adıyla bilinen bir tatlı çeşidi olarakta imal edilmektedir.Bazı çörek, kek ve pasta çeşitlerinde de kullanılmaktadır.

Tohumlar(kestane meyvesi), ateşte közlenmiş, haşlanmış veya suda kaynatılmış olarak tüketilir. Çoğunlukla 'kestane kebap' olarak adlandırılan ilkinde, kestane tohumları(kestane meyvesi) üst kısımları hafifçe çizildikten sonra, 200-220 °C ısıda 10-15 dakika süreyle fırına verilerek hazırlanır.ya da kömürlü sobaların üzerinde de közlenir.

Kerestesi, dayanıklılık ve dekoratif özellikleri bakımından meşe ağacının odununa benzemekle birlikte, kuruma esnasında çatlaması ve eğrilmesi nedeniyle, bu ağaçtan büyük boyutlu kereste elde edilememektedir. Ancak dayanıklılığı nedeniyle bazı ahşap bahçe işlerinde bu ağaçtan faydalanılmaktadır. İtalya'da fıçı yapımında kullanılmaktadır. Kestane ağacının düzgün dallarından zeytin silkmede kullanılmak amacıyla sırık yapılmaktadır.

Kestane; eski zamanlardan beri insan beslenmesinde önemli bir yer almıştır. Araştırıcılar ilk zamanlarda Alp yöresinde yaşayan insanların 4 – 6 aylarını kestane ağırlıklı beslenme ile geçirdiklerini belirtmektedirler. Bu yörede kişi başına kestane tüketiminin yılda 150 kg dolaylarında olduğu ifade edilmektedir. Bu nedenle kestane meyvesi fakirin ekmeği, ağacı da ekmek ağacı olarak tanımlanmaktadır.

Kestane, doğada tamamen doğal şartlar altında yetiştirilen, tarımsal ilaç, suni gübre kullanılmayan organik tarım ürünüdür. İçerdiği besin öğelerine ilaveten organik tarım ürünü olması nedeniyle kestane, beslenme diyetlerinde eskiden beri yer aldığı önemini günümüzde de korumaktadır. Başta Fransız mutfağı olmak üzere birçok Kuzey Yarım Küre ülkesinin mutfağında vazgeçilmez bir unsur olan kestane, etli yemeklerin hazırlanmasında, çeşitli salatalarda lezzet arttırıcı olarak yer almaktadır. Ayrıca kestane şekeri, kestane püresi, kestane ezmesi gibi çeşitli tatlılar da yapılmakta ve bu ürünler tek başına tüketilebildiği gibi pastalarda da kullanılmaktadırlar. Kestaneler öğütüldüğünde, badem ve fındıktaki gibi yağlı bir yapı yerine güzel ve tatlı bir un haline gelir.Bazı araştırmacılar inek sütündeki süt şekeri laktozun çocuklar için alerjik etkisi nedeniyle çocuklara uygun tatlı ve çorbaların hazırlanmasında kestane ununun alternatif bir ürün olabileceğine dikkati çekmektedirler. Kestane unu ayrıca, sütlü puding türü ürünlerde, ekmek yapımında, flakes ( corn flakes) türü ürünlerin hazırlanmasında kullanılmaktadır.

Yenebilir nitelikteki taze kestane başta nişasta ve çeşitli şekerler olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifli maddeler, protein, düşük oranda yağ, çeşitli mineral maddeler, B1, B2 ve C vitaminlerini içermektedir. 100 gram yenebilir kestane ortalama olarak 160 kcal enerji sağlamaktadır.

Kestane, doyurucu özelliğine paralel olarak insanların beslenmesine katkı sağlayan bir çok besin öğelerine sahiptir.

100 gr taze kestanenin (yenebilir kısmı) besin öğeleri:

Kalori ( kcal) : 160

Karbonhidrat (g) : 34

Şeker (g) : 9,6

Protein (g) : 3,2

Yağ (g) : 1,8

Sodyum (mg) : 9

Potasyum (mg) : 395

Kestanenin besin öğeleri kestane türüne, çeşidine, yetiştiği ekolojik şartlara göre değiştiği gibi uygulanan işleme teknolojilerine göre de değişikliklere uğramaktadır. Örneğin kestane haşlandığı zaman nem oranı yükselmekte ve toplam enerji değeri % 25 oranında azalarak 120 kcal ‘ e düşmektedir. Haşlama esnasında nişasta bileşimi değişmekte ayrıca potasyum ve sodyum miktarları azalırken kalsiyum miktarında değişiklik görülmemektedir.

Kavrulduğu takdirde nem oranı % 20 dolaylarında azalırken, şeker miktarı % 25 oranında artmakta ve enerji değeri 200 kcal olmaktadır.

Kestane kurutulduğunda raf ömrü uzamakta, besin öğelerinde artışlar görülmektedir.

http://www.online-utility.org/image/ImageCache?file=1/19/Castanea_sativa_B.jpg/800px-Castanea_sativa_B.jpg

Fagus Sylvatica
02-03-2013, 18:55
http://image.shutterstock.com/display_pic_with_logo/429748/429748,1260116152,1/stock-photo-chestnuts-lying-on-the-ground-in-autumn-near-a-chestnut-tree-42302506.jpg

Fagus Sylvatica
02-03-2013, 18:56
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/Autumn_Chestnut_Leaves_-_geograph.org.uk_-_584787.jpg

Fagus Sylvatica
02-03-2013, 18:58
http://www.agroatlas.ru/content/related/Castanea_sativa/Castanea_sativa.jpg

Fagus Sylvatica
02-03-2013, 20:51
Kestane ormanı
http://i596.photobucket.com/albums/tt49/macka61/yennnnnnnnni/bapb5.jpg

Fagus Sylvatica
02-03-2013, 20:52
http://3.bp.blogspot.com/-ObQEJJNd6kA/TgTd2j8zjjI/AAAAAAAAFtE/gvpiPbPj3Aw/s1600/24.06.2011+005.jpg

Fagus Sylvatica
02-03-2013, 20:54
Yaprak

http://www.tohumcu.org/UserFiles/galeri/45f17d653dab511f9c863055b3351c89.JPG

Fagus Sylvatica
02-03-2013, 20:55
Çiçek

http://img8.imageshack.us/img8/221/dsc01291ni.jpg

Fagus Sylvatica
02-03-2013, 20:55
http://img20.imageshack.us/img20/2788/dsc01240lm.jpg

Fagus Sylvatica
02-03-2013, 21:49
Bir de yetiştirmek isteyenlere dikkat edin derim, ilkbaharda açan çiçekleri o kadar güzel gözüküyorlar ki, tüm arıları kendilerine çekiyorlar.

Fagus Sylvatica
02-03-2013, 21:51
Eğer kuzey bölgelerinde yaşıyorsanız çevreyi ağaçlandırmak için de ideal bir ağaçtır ve muhteşem bir kır manzarısını garantiler
http://www.vanresimleri.com/data/media/96/PC_03_-_Camlarg_Chestnut.jpg

Fagus Sylvatica
02-03-2013, 21:52
Meyveleri

http://www.tibbisifalibitkiler.com/wp-content/uploads/kestane.jpg

Fagus Sylvatica
02-03-2013, 22:00
http://www.ritualgoddess.com/the2012vortex/wp-content/uploads/2011/12/ripe-sweet-chestnuts-on-the-ground.JPG1.jpeg

Fagus Sylvatica
02-03-2013, 22:01
Genç bireylerde çatlaksız olan gövde zamanla çatlaklı bir hal alır.

http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/62897388.jpg

Fagus Sylvatica
03-03-2013, 10:22
http://thumbs.dreamstime.com/thumblarge_286/1215392698Qvdx3M.jpg

kızıl-çam
03-03-2013, 19:41
Muhteşem bir ağaç bence de. Ağaçlandırma için 8-9 tane kestane aldım, sonra 2 tanesi kök yaptı ve sadece 1 tanesi büyüdü. (Ne yazık ki)

Fagus Sylvatica
03-03-2013, 19:44
Ben de bolca aldım bu iş çin. Evde 2 tane çimlenmiş var. Biri 15 cm oldu, diğeri ise 5cm. Geri kalan tohumlarıysa ağaçlandırmaya çalıştığım açık alana ektim. Tohumdan çıkan bitkiler yazın kuraklığa daha iyi dayanıyor çünkü. Umarım bir kestane korusuna dönüşür bir gün. Çünkü kestane ve kayın en sevdiğim orman ağaçları

Sagun
07-03-2013, 19:24
375996

375997

benim de en sevdiğim orman ağacı kayın ve meşe, kestane ile gürgeni de çok severim... bu da benim kestanem, benim küçük kız tepesini koparınca kökünden 2 sürgün verdi. şu an yeni çimlenen de 2 tane kestanem var onları daha büyük saksılara ekmiştim , inşallah ben de ormanı süsleyen bu ağaçları büyütebilirim;)

arbutus
08-03-2013, 08:46
Tüm resimler ve güzel bilgiler için teşekkürler. Kestaneleri yetiştirmek üzere etrafa ekmek şayet çevrenizde sincaplar varsa nafile olabiliyor, zira ne yapıp edip o kestaneleri bulup yiyorlar. Ben çareyi kestaneleri saksıda belli bir boya kadar büyütüp ondan sonra dikmekte buldum. Ayrıca kış başında çevredeki kestane ağacından çelik alıp açık alanda yastığa diktim, bakalım ne olacak..

Selamlar ve saygılarımla
Arbutus

adembaba1
08-03-2013, 18:16
Cocuklugumuzda guzun en sevdigimiz sey okuldan sonra daga kestane toplamaya gitmekdi,arkadaslarla yarisirdik kim daha cok bulacak diye,kestane orman hayvanlari ucunde cok onemli bir meyvedir(domuz,sincap,cakal porsuk..)maalesef yaklasik 10-15 yildir bati karadeniz kestanelerinde kanser hastaligi var,agaclar kuruyor,urun alinamiyor..

Fagus Sylvatica
10-03-2013, 19:20
Evet, ben de duymuştum bu hastalığı. Umarım karaağaç gibi kestane de yok olmazz gözlerimizin önünden. Ama sanmıyorum. Güney Avrupa'nın Kuzey Avrupa'ya geçiş bölgelerinin ekosisteminde o kadar önemli bir yeri var ki, mümkün değil kaybolmaz bence. Zaten bu zona da adını o veriyor, Castanetum zonu.

Sagun
16-03-2013, 19:10
kestanelerimiz
378876

bu da yeni çimlenen diğerlerine göre daha hızlı büyüyor, saksısı daha geniş

378877

Sagun
16-03-2013, 19:12
sayın Arbutus kestaneleeri yetiştirip meyve verdiğini gördünüz mü acaba , bu fidanlar meyve verecek mi yani? aşı gerek li mi

Fagus Sylvatica
17-03-2013, 22:56
Bu fidanlar meyve verirler tabii. Biz hatta her sonbahar ormana gidenlerden sipariş ediyoruz :D. Ama yabani olduğu için daha küçük meyveler yapıyor (bence biraz daha lezzetli oluyorlar). Aşı yaparsanız daha iri ve bol meyve alırsınız ama.

arbutus
18-03-2013, 00:35
sayın Arbutus kestaneleeri yetiştirip meyve verdiğini gördünüz mü acaba , bu fidanlar meyve verecek mi yani? aşı gerek li mi
Daha çok ufaklar...

Fagus Sylvatica
18-03-2013, 00:45
Bu arada kestanelerin yayılma alanıyla ilgili güzel bir harita buldum;
http://www.euforgen.org/fileadmin/www.euforgen.org/Documents/Maps/JPG/Castanea_sativa.jpg

Sagun
18-03-2013, 01:34
ben de yabani ağaçları daha çok severim zaten ama bu konuyla ilgili açılan kestane cimlendirme konusunda bazı arkadaşlar deneyimlerini paylaşmışlar şöyle ki; eğer kestane ağacı tek yani yalnız olursa tozlaşmada eksiklik olduğu için meyveler tam olarak oluşmuyormuş , tozlaşma için başka bir cins kestane dikmek gerekiyormuş gibi.. ben de diyorum ki ormandaki bütün kestaneler aynı cins nasıl meyve veriyorlar?

Fagus Sylvatica
18-03-2013, 18:47
O konuda pek bir bilgim yok. Bir tahmin olmakla beraber, yabani olanlarda böyle bir sorun olmuyor olabilir belki :D

Sagun
14-05-2013, 18:23
bu kış marketten alıp saksıda çimlendirdiğimiz 5 adet kestanemizi doğal ortamıyla buluşturduk, yayladaki evimizin bir kenarına boydan boya diktik umarım büyürler.

404343

404344

Fagus Sylvatica
21-05-2013, 00:58
Sayın Sagun, fidanların durumu çok güzel, ellerinize sağlık. Ben de burada bahçenin dışına diktim iki tane ama ne olur ne olmaz suluyorum (sözde bırakacaktım kurağa alışsın ama kıyamadım ;) ). Benim merak ettiğim, çevrenizde doğal olarak yetişiyor mu kestane?

Sagun
21-05-2013, 20:22
benim diktiğim mevkiide pek yok ama daha çok , derelerde yani kuytu yerlerde bulunuyor, bence diktiğim yerde büyüyecekler ama meyve verirler mi orasından emin değilim, aynı yaylada amcamın bahçesinde 6 yaşlarında bir kestane ağacı var ve gayet sağlıklı görünüyor.

Sagun
21-05-2013, 20:26
benim diktiğim yerde kuraklık sorunu yok yağmur yağıyor yağmasa bile sis geliyor arada bir, benim korktuğum doğal düşman olarak acaba rüzgar fidanları etkiler mi, yaylalarda ağaç için en büyük düşman rüzgar çünkü.

Fagus Sylvatica
22-05-2013, 20:24
Ben de acaba Batı karadeniz'i etkileyen o kestane hastalığı sizin orayı da etkiledi mi diye merak etmiştim. Neyse ki varmış. Sevindirdi beni. Ama bence ağaçlarınız orada sağlıklı büyüyecekler. Kestane kışa dayanıklı bir ağaç. -30'a kadar mı ne dayanıyormuş. Sadece siz rüzgardan eğilmelerini engelleyin, sizin yayla toprağı bereketiyle halleder gerisini ;)

Sagun
16-06-2013, 21:41
haftasonu Erbaa daki yaylamıza gideceğim, bakalım diktiğim kestaneler ne hale geldiler , bi kontrol yapıp burada paylaşayım...

Ozlem A
17-06-2013, 11:11
Bunlar da benim kışın aldığın süper iri kestaneden çimlenen fidanlar. Toplam 8 tane çimlendi. Etrafa dağıttım, üç tanesini kendime ayırdım ama dikecek yerim yok maalesef..

Sagun
18-06-2013, 20:25
keşke dikebilecek yeriniz olsa, büyük ağaçlar olsalar, saksılara hapsetmek insanı züyor, benim 6 kestanemin hepsini de toprakla buluşturdum, şu an saksıda kalan 4 adet meşe fidanı var bu haftasonu özgürlüğe kavuşacaklar, gerekirse OGM nin korunan agaclandırma sahasına dikerim..

Sagun
24-06-2013, 18:21
haftasonu gittim ve kestaneleri görüntüledim, yağan dolulardan etkilenmiş olsalar da sağlıklı görünüyorlar. umarım gelecek bahar güçlü bir şekilde sürgün verirler.
420421

420422

Sagun
02-09-2015, 19:46
573642

sındırgılı
09-03-2016, 05:34
3 adedinden 2 sinde yapraklanmalar var. 3 cuyu kafasini kaldirmasi icin bekliyorum. Cok nazli cikti :)

Sagun
24-04-2017, 14:47
645498

645499

645500

645501
bahar gelirken kestane fidanlarımız.

Sagun
29-06-2017, 23:38
652937

652938

Sagun
12-10-2017, 22:42
658991

658992

Sagun
12-10-2017, 22:47
dipteki sürgünü temizledim
658993

CornusMas
23-09-2018, 18:34
İki adet 2 yaşında kestane fidanım var. Bahar aylarının sonuna doğru resimlerde görülebileceği gibi yapraklarının kenarlarında kahverengi kurulamalar başlıyor. Yapraklar da tam açılmıyor, sanki iki taraftan bastırılıyormuş gibi hafif kapalı şekilde duruyorlar. Başka bir problem olmuyor. Yapraklar sonbahara kadar dökülmüyor mesela. Ancak sanki fidanların gelişim hızı yavaş. Sorun hakkında yardımcı olabilecek olan var mı?

Sagun
29-09-2018, 20:45
Kuraklık nedeniyle olabilir mi acaba, bir de toprak özelliği nedir bölgenin. Etrafta büyük kestane ağacı var mı.

CornusMas
30-09-2018, 04:50
Kuraklık nedeniyle olabilir mi acaba, bir de toprak özelliği nedir bölgenin. Etrafta büyük kestane ağacı var mı.

Fidanların bulunduğu köyün sırtını yasladığı dağda kestane ağaçları var. Hatta Orman Bölge Müdürlüğü aynı yerde belli bölgelere kestane fidanı ekti. Onlar son derece normal görünüyor.
Bahçede toprak analizi yaptırmadım maalesef. Ancak diğer meyve fidanları (Ceviz, armut, erik, badem, kiraz, ıhlamur...vb) ve sebze yetiştirirken bir sorunla karşılaşmıyorum.

Kestane fidanlarının dibine ormandan getirdiğim kuru yapraklarla 10cm derinlikte malç uyguladım. Çok sık olmasa da 2-3 haftada bir fidan başına 40-50litre olacak şekilde suluyorum. Kuraklıktan olsa sulamanın ardından bir süre sonra yapraklardaki şekil bozukluğunun, düzelmesi gerekmez miydi? Kahverengi bozulmalar değil ama en azından yapraklardaki basıklığın düzelmesi gerekirdi diye düşünüyorum. Fakat hiçbir şey değişmiyor.

Sagun
30-09-2018, 21:02
Rakım kaç civarında fidanların olduğu kısımda. Dediğiniz şekilde sulama yaptıysanız susuzluk problemi yoktur. Ancak hem yaprağın buzusmesi hem de kahverengi noktalar sıcaklık değerlerinin tolere edilenden daha yüksek olduğu durumlarda olabilir.

CornusMas
01-10-2018, 07:22
Rakım kaç civarında fidanların olduğu kısımda. Dediğiniz şekilde sulama yaptıysanız susuzluk problemi yoktur. Ancak hem yaprağın buzusmesi hem de kahverengi noktalar sıcaklık değerlerinin tolere edilenden daha yüksek olduğu durumlarda olabilir.

İlginiz için teşekkür ederim sayın Sagun. Yer Çanakkale/Biga. Denizden uzaklık 3km, rakım 150m civarı. 50m ve 200m mesafedeki komşu bahçelerde de kestane fidanları var. Onlarda bu sorun görünmüyor. Tabi o sorunsuz fidanlar dağdan getirilmiş, bu yörede yetişen türden. Benimkiler ise fidancıdan alınmış aşılı türler. Bu tür için sıcaklık fazla geliyordur belki. Maalesef fidancı türünü söylemedi. Öğleden sonraları bir parça gölge sağlayıp gözlemlemek iyi olacak.

Sagun
09-10-2018, 09:01
681653

Sagun
10-10-2018, 20:33
681719

681720

681721

caucasus
03-07-2020, 10:18
Merhaba, arkadaşlar bizim Koy de ki kestane ağaçların da yapraklar balon gibi şiş durum da içini açıp baktigim da siyah küçük bir böcek var di ne yapmalıyım bilgisi olan var mı teşekkürler. Fotografları eklemeye çalışacağım.

fathsurucu
24-07-2020, 12:26
Arkadaşlar merhaba, tohumdan büyüttüğüm kestane ağacının 2 haftada bu hale gelmesini anlayamadım. İş yerinde büyüttüğüm ağaç, yıllık izine ayrıldım iki hafta. Geldiğimde bu hale gelmiş. Sizce neden olabilir. Toprağı kurumuştu. Su verdim. Sizce eski halini alır mı?

TUĞRULÜNAL
16-11-2020, 23:13
Arkadaşlar merhaba, tohumdan büyüttüğüm kestane ağacının 2 haftada bu hale gelmesini anlayamadım. İş yerinde büyüttüğüm ağaç, yıllık izine ayrıldım iki hafta. Geldiğimde bu hale gelmiş. Sizce neden olabilir. Toprağı kurumuştu. Su verdim. Sizce eski halini alır mı?

Bu sene aşırı sıcak geçti,kestanede çok sıcağı sevmez.Benimde balkonda tohumdan çıkardığım kestaneler 7.ay sıcakları başlayınca ongün içinde yaprakları sararma vs. başlayarak kuruyordu.
Eski haline dönmesi biraz zor gibi.