View Full Version : Kokulu Süs bitkileri, Sarılıcılar ve Çalılar
Şu ana kadar sayılan Kokulu bitkileri aşağıda sıraladım. İlerde tekrar ilave ederiz. Biz bildiklerimizi yazmaya devam edelim.
Gül
Karanfil
Selluka
Yasemen
Hanımeli
Ful
Sümbül
Nergis
Zambak
Gardenya
MumÇiçeği
Şebboy
Kalikantos - Kış tatlısı
Lonicera Fragantissima (misk-i amber olabilir)
Melissa
Sardunya
Lİmon
Pittosporum
Manolya
Sümbülteber
Filbahri
Şakayık
Petunya
Leylak
Frezya
Kapari
Yaban gülü (kuşburnu)
İnci çalısı (Symphoricarpos orbiculatus)
Ihlamur
Melissa
İğde
Itır
Şebboy
Gardenya
MumÇiçeği
Şebboy
Ağaç ve çalılardan
Kalikantos
Lonicera Fragantissima (Bu adı Şukranayalp'den öğrendim,Türkçesini bilmiyorum.miskiamber olabilir.)
Melissa
Selahattin Yılmaz
27-01-2007, 22:53
Sevgili Todor, şimdi sen bu konuyu açtınya benim bir kokulu çiçeka hikayem var anlatayım aklıma geldi.
Seraya beni mühendis olarak verdiler, işte çiçekleri daha tanımıyorum hatta ot ile çiçek arasındaki farkı bile ayırt edemiyorum. Seranın tam ortasında yeşil bir ot var kaparıp atmak istiyorum ama arkadaş izin vermiyor. Fakat kafayı o ota taktım gelip geçtikçe bir tekme azcık azcık yok ediyorum kendimce. Bir gün köküne sarıldım tam koparacam arkadaş gördü ve kızarak dedi "sen ne yapıyorsun ya" "bu o çiçek çok kıymetli niye koparıyorsun." Dedim "ot işte", "yoook" dedi "sen o ot dediğini çiçek açtığında gör." Dedim "hadi canım sende". Bahar geldi o benim ot bir çiçek açtı akıllara zarar. Bir çiçek bir çiçek açtı bitki görünmüyor çiçekten (**** gözüme öyle görünüyor), koku desen müthiş. O çiçek Sardunya. Ben ne mi oldum ondan sonra sardunya delisi oldum. O bitkiyi bu defa zamanı geldiğinde yerinden söktüm ama bu defa çoğaltmak için. Ve o zamandan sonra her yıl yeni bir çiçeğe aşık oldum, delisi oldum.
Niye mi bu hikayeyi anlattım, sardunyayı unutmuşsunda ondan.
Bir çiçeğe çiçek özelliğini kazandıran şey ondaki çiçek, koku, görüntü özelliklerinden bir veya bir kaçı ve hatta belki aklıma gelmeyen başka özelliğiymiş anladım. Şimdi ise kişinin sevdiği çiçek türlerinden nerdeyse karakterini tahlil edebiliyorum. Ha kimse şimdi çıkıpta benim karakterim nasıl? demesin Nisanda okulun serasına uğrayıp çiçek satın alması gerekir ona göre ;) .
sardunyayı unutmuşsunda ondan.
Daha bir sürü bitki var kendine has kokusu olan. Yavaş yavaş üzerlerinde konuşuruz.
Kokulu bitkiler bence çok özeller. Her bitkinin kendine has bir kokusu var ama, kast ettiğim, sanıyorum anlaşlıyor. Limon var mesela, pittosporum var, şahane bir kokuya sahiptir.
Aklımıza geldikçe yazarız. Arada sırada ilk maddeye ekleriz. Böylece bu konuda da bir arşivimiz olur.:)
İşte aklıma geldi.
Manolya
Filbahri
Şakayık
Yaban Gülü
Petunya
Leylak
Frezya
Kapari diyebilirmiyiz. Çiçeği çok güzel kokar .Bulunduğu ortamda onu hissedersiniz.Hele bir de akşam geçin yanından.
sukranayalp
29-01-2007, 18:45
Sn Elfogi
Şakayık, yaban gülü ve Frezya kokmaz diye biliyorum. Kaparinin çiçeğinin de koktuğunu ilk defa duyuyorum.
Frezya ve kapari kesin eminim.Kokladım.Bir ara Sarı frezya büyütmüştüm.Sonra soğanlarının kaybettim. Çok aradım sonra bulamadım.Frezya nın kokusu harikadır. Parfümlerde kesin kullanılır.Kapari de bize yakın bir yerde vardı doğal olarak kendi yetişmiş. Her ikisininde kokusu harika denemenizi isterdim.Şakayık daha önce hiç görmedim çok istedim ama olmadı.Kokuyor diye duydum.Yaban gülü de kokar .Dağlar yetişir.Çok güzel kokar.Çalının yanından geçtiğiniz zaman kokusunu hissedersiniz.Tohumlarını toplar marmelat yaparız. (Kuşburnu)
Sn Elfogi
Şakayık, yaban gülü ve Frezya kokmaz diye biliyorum. Kaparinin çiçeğinin de koktuğunu ilk defa duyuyorum.
Doğrusu ben de öyle biliyorum.
Şakayık'ın, her çiçeğin olduğu gibi kendine has bir kokusu vardır ama -Ooooh! mis gibi şakayık kokuyor, dediğimi hiç hatırlamıyorum.:p
Gustis bustis none sputandum.(Doğru mu yazdım acaba?)
Frezya ve kapari kesin eminim.Kokladım.Bir ara Sarı frezya büyütmüştüm.Sonra soğanlarının kaybettim. Çok aradım sonra bulamadım.Frezya nın kokusu harikadır. Parfümlerde kesin kullanılır.Kapari de bize yakın bir yerde vardı doğal olarak kendi yetişmiş. Her ikisininde kokusu harika denemenizi isterdim.Şakayık daha önce hiç görmedim çok istedim ama olmadı.Kokuyor diye duydum.Yaban gülü de kokar .Dağlar yetişir.Çok güzel kokar.Çalının yanından geçtiğiniz zaman kokusunu hissedersiniz.Tohumlarını toplar marmelat yaparız. (Kuşburnu)
Elfogi
Gel bir anlaşma yapalım, bunların yerine FULYA diyelim, her yer mis gibi koksun.
Kokulu nergisler de var tabii.
Mine Pakkaner
29-01-2007, 20:46
...Frezya kokmaz diye biliyorum...
Frezya çok keskin ve güzel kokulu bir çiçektir. Bir minik demeti koca odayı kokuya boğar. Denemelisiniz.
http://www.gardener.co.jp/shokubutu/images/freesia.jpg
Mine Pakkaner
29-01-2007, 20:55
Bu arada bugün Bursa'daki uygulamamda iki inci çalısı diktim, pembe inci (Symphoricarpos orbiculatus) ve beyaz inci (Symphoricarpos albus). Havalar ılık gittiği için beyaz inciler zamansız çiçeklenmişler ve öylesine güzel kokuyorlar ki...
Frezya çok severim. Diğer bir adıda kayısı çiçeği diye biliyorum. Çünkü kayısı gibi kokar.:)
Halit Togay
30-01-2007, 06:26
Kapari diyebilirmiyiz. Çiçeği çok güzel kokar .Bulunduğu ortamda onu hissedersiniz.Hele bir de akşam geçin yanından.
Kaparinin tohumları çiçeğinin tersine pastırma gibi kokar .
Harikasınız Mine Hanım
Frezyalar Çok şeker Şimdiden kokusunu aldım.
İnci de çok güzel kokar.Ama Pempe inci hiç görmedim. Görmek isterim.
Karanfil
Manolya
Ihlamur çiçeği
Melisa
Karanfil
Manolya
Ihlamur çiçeği
Melisa
Ihlamuru listeye alalım.;) Diğerleri daha önce yazılmıştı, herhalde gözden kaçtı.
İğdeyi unutmuşsunuz. Yoldan geçerken mis gibi bir koku duyarsınız sonra etrafa bakarsınız buralarda bir iğde ağacı var mutlaka ama nerde diye. Öylesine etkili bir kokusu vardır.
bahcıvan
04-02-2007, 22:08
Itır ı da unutmuşsunuz :)
şebboyu unutmayalım lütfen
İlk mesajı güncelledim. Bir yandan da aroma zamanlarını ve Latince'lerini yazsak elimizde çok güzel bir kaynak olacak.:)
*sirius*
11-02-2007, 22:58
Kış tatlısını da ekleyebilir misiniz? Daha koklayabilme faslına gelemedik ama güzel koktuğunu öğrendik ;)
Sayın Todor Sümbülteper mi? Sümbülteber mi? Ben Sümbülteber diye biliyorum.
Papatya da çok güzel kokar.
Mine Pakkaner
13-02-2007, 15:55
Doğru biliyorsunuz Adabayrakoğlu, sümbülteber.
En sevdiğim Lavanta yı da eklesek (Lavandula angustifolia)
Türkmen Dağı'nın Eskişehir tarafındaki eteklerinde küçük çaylar vardır. Bu çayların kenarında ise değişik bir söğüt ağacı... Baharda bunların çiçekleri midir bilmem (sarı sarı pamukçuk gibi) bir koku duyulur ki, insan gerçekten serhoş olur, tarif edilmez. Bu bahar gittiğimde resimlerini çekeceğim..
resimleri bekliyoruz.Eğer yöresel isimini de öğrenebilirseniz seviniriz.:)
maktas61
14-03-2007, 14:53
bu zamanlarda çiçekçilerde pittosporum'a benzeyen, güzel kokulu beyazımsı pembe çiçekleri olan kafkas gülü denen çiçeği de unutmayın
maktas61
29-03-2007, 09:50
iki yıldır tanıdığım fakat adını yeni öğrendiğim, kışın çiçek açan,güzel kokulu Tatar Hanımeli'yi de
5-6 sene önce Bodrum'da bir seradaki bayanın bize zorla verdiği ve geceleri oturduğunuz yerin yakınına ekin dediği çalı formunda küçücük beyaz çiçekler açan bir bitki almıştık. Görünüşü pek güzel değildi ama söz dinledik ve terasın yanıbaşına ektik. Gece olduğunda beğenmediğimiz çalıdaki çiçeklerin muazzam kokusuyla karşılaştık. Hayatımda hiç bir çiçekte bu kadar güzel ve yoğun bir koku duymadım.O ev satıldı aradan seneler geçti ve biz adını bilmediğimiz sadece tarif ettiğimiz bitkiyi bir türlü bulamadık...
Mine Pakkaner
30-03-2007, 00:11
Acaba bu bitkiden mi bahsediyorsunuz?
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1082
Evet Mine Hanım bu olabilir. En yakın zamanda seraya gidip bakıcam. Sevgiler...
maktas61
30-03-2007, 07:56
Sayın Hayvansever, resim yükleyemedim ama tarifinize benziyor. Google'da Lonicera tatarica latince adıyla ararsanız her rengini bulabilirsiniz. Ben Trabzon'da oturuyorum, burda kışın ve yaprak açmadan çiçek açıyor ve çok güzel kokuyor. Ben de alırken beğenmemiştim ama ziraatçi bir arkadaşın ısrarı ile aldım iyiki almışım.
Sn. maktas61 benim bahsettiğim Trabzon'da olmaz sanırım. Sıcak iklim seven bir türdü. Mine hanım'ın söylediği Melissa olduğunu zannediyorum. Hafta sonu seraya gidip bakıcam. İlginize teşekkürler..
Melisalar çelikle çok çabuk köklenen geceleri çiçek açan ve çok hoş kokan çalı formlu çiçekler.Ekim ayında yaptıgım çeliğin boyu 1m civarında şu anda tabi serada artık yavaş yavaş dışarı çıkartabilrim.
Mine hanım bugün aldım kökü 6 YTL'den. Havalar ısınıncaya kadar içeride tutmam gerekiyormuş. Yeni budanmış olduğu için fotoğrafını çekmedim. Yeşerince galeriye eklerim... Kokusunu da bilmiyorum henüz tabii :rolleyes:
Sevgiler...
maktas61
02-04-2007, 10:59
Sayın Hayvansever, bahsettiğim tatar hanımelinin resmini ''Bu bitkinin adı nedir'' konu başlığı altındaki 63 no'lu mesajda bulabilirsiniz
Merhaba herkese
Ne güzelmiş bu tatar hanımelinin resmi. gerçekten hanımeline benziyor. peki bildiğimiz hanımelinden farkı nedir acaba sn. maktas61?
maktas61
13-04-2007, 13:07
Sn Tekir, bildiğimiz hanımelinden farklı kokuyor(belkide daha güzel) çalımsı oluyor yani sarılıcı değil. Ocak ayında kar yağarken çiçek açıyor,yapraklar daha sonra açıyor
Kokulu bitkilere inci çiçeği diğer adıyla mügeyi de ben ekleyeyim.
Mine hanım bugün aldım kökü 6 YTL'den. Havalar ısınıncaya kadar içeride tutmam gerekiyormuş. Yeni budanmış olduğu için fotoğrafını çekmedim. Yeşerince galeriye eklerim... Kokusunu da bilmiyorum henüz tabii :rolleyes:
Sevgiler...
Sevgili limon, nereden aldığını söyler misin lütfen, ben de alayım şu parfüm çalısından bir tane.
Melissa başlığı altına yazdım Nil... (Biraz geç oldu kusura bakmayın)
Kokulu bitkilere inci çiçeği diğer adıyla mügeyi de ben ekleyeyim.
Müge çiçeği almayı düşünmüştüm fakat zehirli olduğunu öğrendim. Çocukları ve hayvanları olanlar dikkat etsinler...
Mine Hanım çok çok çok teşekkür ederim. Şimdi niye bu kadar teşekkür diyeceksiniz, biliyorum. Ama sebebi şu annem bu çiçeği çok sever ve ben de adını da bilmiyorum. Bir türlü de çiçekçiye anlatamadım. Sizin yazınızı görünce işte bu dedim. tekrar teşekkürler.
kış tatlısı ıle miski amber aynı mı?. Eskiden Emirgandakı konakların bahçelerinde bir de Emirgandaki koru yolundaki eski ahşap bir evin bahçesinde vardı.Kışın açardı dal üzerinde yapraksız sarı sarı açan ufak çiçekler ama kokuları şahane biraz da şebboyu hatırlatıyor. AKLIM hep onlarda kalmıştır, Manyastakı evin bahçesi icin Küçüksudaki Kasımoğlu serasından 2 defa satın aldım oraya götürene kadar da akla karayı seçtim ilk sene güzeldi ama bir kış geçtikten sonra bozulma başladı, yaprakları sertleşti hıtır hıtır oldu elime aldığım yapraklar sanki kuru gibiydi ve nihayetinde kurudu. Herhalde iyiere ekemedim daha korunaklı biryere ekerim diye tekrar aldım ama yine muvaffak olamayınca heryerin kendi bitki örtüsü dedim ve vazgeçtim desem de aklım hala onda.
MERHABALAR, climatıslerle ilgilenen arkadaşlar yok mu?
MERHABALAR, climatıslerle ilgilenen arkadaşlar yok mu?
Ben tohumdan Clematis tangutica ektim. Elimde yetiştiriciliği hakkında pek bir bilgi yok. Eğer siz biliyorsanız bizimle paylaşmaz mısınız?
Ben kokulu mu, kokusuz mu bilmiyorum.
maktas61
01-05-2007, 14:53
Sevgili Guler,
Siteye hoşgeldiniz. Clematis tangutica değilde, sadece Clematis(sarılıcı) denen çiçekler çok hoş fakat Trabzon'da maalesef hiçbir yerde bulamadım. Bu konuda siz veya sitedeki başka bir arkadaşın yardımı olabilir mi? Yani bir arkadaş tohum göndermesi mümkün mü?
Bu da benim balkonumdaki melisam. Akşamları inanılmaz güzel kokuyor. Komşu bahçeden tohumlarını çalarak ürettim.(Sonra söyledim tabii canım) 7-8 fidan oldu birini Datça daki evimizin bahçesine ekmiştim. Komşularımın dediğine göre kokusundan bayılıyorlarmış. Gene tohumlarından ürettiğimde isteyen arkaşlara verebilirim.
ceviz ağacı
24-05-2007, 10:25
Sevgili cyucel ,
Ben isterim melissadan ,şimdiden teşekkürler .
Bir de MİMOZA var . İstanbul Prens Adalarının simgesi.
Bilen var ise; Hanımeli ve Yasemin nasıl çoğaltılır? Bilgi rica ediyorum.
M.Nilgün
Mine Pakkaner
29-05-2007, 17:46
Her ikisini de çelikle üretebilirsiniz.
Daldırma tekniği ile de kolay köklenirler. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2154&highlight=yasemin+%FCretimi Buurada bilgi bulabilirsiniz.
Hanımelini kesip toprağa soksanız tutar, öyle arsızdır.
Çiçek isimlerini resimleriyle birlikte koysak daha açıklayıcı olmazmı siz ne dersiniz.
Çiçek isimlerini resimleriyle birlikte koysak daha açıklayıcı olmazmı siz ne dersiniz.
Galeride kendiniz arasanız baksanız olmaz mı? Hem ordaki fotoğraflar çok daha net ve büyük boyutta.
ben de isterim melisa tohumlarından ve ****** kullanma kılavuzunuda...
denizakvaryumu
10-06-2007, 18:21
arkadaşlar herkes asmayı-üzümü bilir ama çiçeğinin çok güzel koktuğunu kaç kişi biliyor...
Ben de bu sene öğrendim, mutlaka bir asma alın ve çiçek açtığında bir koklayın...tarifsiz, derinden gelen ,sade ama muhteşem bir koku...çok seveceksiniz...
.
Hanımellerim:
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=8795&c=446
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=8490&catid=member&imageuser=11575
Yaseminlerim:
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=8755&catid=member&imageuser=11575
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=8752&catid=member&imageuser=11575
Hepsiyle gurur duyuyorum :)
Asmamın çiçeğini hiç farketmeden ufak ufak üzümlere dönüşmeye başlamış bile. Artık seneye koklarım ;)
denizakvaryumu
16-06-2007, 23:56
http://www.logees.com/products.asp?dept=165&pagenumber=1&sort_on=title&sort_by=
arkadaşlar
evde yetiştirebileceğiniz ---kokulu--bitkilerin listesi.
.
Kekiği de unutmıyalım, bir de limonlusu var.
Hanımellerim bol çiçeklendikten sonra eski keyiflerini yitirdiler. Boyları çok uzadı ama nasıl ve ne zaman budamam gerektiğini bilmiyorum. Bugün aldığım evbahçe dergisinde çiçekleri solduktan sonra budayın tekrar açabilir yazıyordu ama neresinden budayacağıma karar veremiyorum. Oldukça fazla dallanıp budaklandı salkım saçak oldu. Ana dalı kalınlaştı ama yapraksız ağaç gövdesi gibi. İnce dalları çok fazla.
Bir de yaprakları bahardaki gibi parlak koyu yeşil değil artık, soluk yeşil ve cansız duruyor. Gübre desteği gerekir mi? Elimde bol miktarda yanmış koyun gübresi var. Dibine bir kürek kadar koyup toprağıyla karıştırıp çapalasam sever mi?
şark çınarlarının tohumlarıda hafif ve güzel kokuyorlar.Birazcık yağmur çiselemesi kokuyu daha açık hissettiriyorlar...
Malta Eriği, çiçek açtığı zaman harika bir koku veriyor, hiç farkettiniz mi?
Evet gerçekten çok güzel bir kokusu var.
selam cyucel ,
eğer melisa için tohum önerin hala açıksa ben de isterim.
Arkadaşlar, bahçemde boyu 2 m geçen bir çalı var. Yaprakları ufak, osmanlı şimşirinin yaprakları gibi. Kışın beyaz sarımsı ufak çiçekler açıyor, aynen kış tatlısının çiçekleri gibi ve çok hoş bir kokusu var. Kar altında bile açıyor. Kokusu limon çiçeğinin kokusunda. Daha sonra yapraklarını döküyor ve kuru dal havasında oluyor. Bu çalının adını bilmiyorum, bilen arkadaşlar yazabilirler mi?
Penelophe
27-11-2007, 22:44
Güler hanım fotoğraf ekleyip, 'Bu bitkinin çiçeğin adı nedir?' başlığında sorsanız daha çok kişi görürür mesajınızı.:)
maktas61
03-12-2007, 07:52
Güler hanım tarifinize mesaj 42 ve 44 de resimleri olan Tatar Hanımeline benziyor
SKIMMIA JAPONICA (İSKİMYA)
Esas vatanı Japonya'dır. 1.50 m kadar boy yaptıkları gözlenmiştir. Hep yeşil yaprakları parlak ve koyu renklidir. Mayısta kendini gösteren çiçekler beyaz renklidir ve kurullar şeklindedir. Sonbahara doğru olgunlaşan meyveleri kırmızı, bordo renklidir ve oldukça dekoratiftir. Gölge yerleri ve asit toprakları severler.Çiçekleri hoş kokuluymuş.
25885
Güler hanım tarifinize mesaj 42 ve 44 de resimleri olan Tatar Hanımeline benziyor
42 ve 44'dekiler benim fotoğraflarım.:D
Yıllardır arayıp duruyordum adını.
Burada öğrendim.
Lonicera Fragrantissima - Kış hanımeli. imiş.
herbaryum
05-12-2007, 21:23
Abelia grandiflora, güzel kokulu süs çalılarından.
Bir gecelik gelini unutmayalım lütfen.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=905&page=45
Arkadaşlar yukarıdaki linkte Davutlar çevresinde bulduğum endemik tür ve muhteşem çiçekleri olan sarmaşığın resimleri var .
Sarmaşıksever arladaşların görmesini isterim .
Arzu Kasapoğlu
16-12-2007, 00:22
Tohum veriyordur herhalde;)
Bilemiyorum , bitki hakkındaki bilgileri beklemekteyim .Bugün çalı ve dikenlerin arasında yaklaşık 1 saat uğraşıdan sonra bir kök alıp bahçeye taşıdım .
Bakalım tutacak mı ?
Tutmaz ise , baharda bir daha deneyeceğim .Yıl boyu çiçek açmadığı için farke
dememiştim bu güzel bitkiyi .Şimdi yerlerini biliyorum yapraklarından da tanıyabilirim.
Tohum veriyordur herhalde;)
Arzu Hanım , sanırım Karadeniz kıyı şeridinde Orman asması adında bir tür varmış . Bu çiçeğe benziyor mu acaba ?
Arzu Kasapoğlu
16-12-2007, 01:16
Yabani clematis olabilir mi acaba sorduğunuz, yaban asmasıda deniyor. Beyaz minik çiçeker açıyor, tohumları clamatise benziyor ve hafif hoş bir kokusu var.
Çiçekler benzemiyor fakat yapraklar çok benziyor. Sanırım aynı aileden.
Şebboy - Matthiola longipetala güneş battıktan sonra çok güzel kokuyor. Bu kadar ufak ve gösterişsiz bitkiden bu güzellikte kokunun yayılabileceğini düşünmezdim. Uzun yıllar tohumunu saklıyordum (karışık tohum paketinden çıkmıştı). Bu sene Agaclar.net'i bulunca ektim. Kokulu bitkilere meraklı olanlara tavsiye ederim.
zehirliler ama datura ve brugmansia sonra ful ,pitospiyrum,mor petunya.küçük menekşe hercai ve tabi aslında çocukluğumun unutulmaz kokusu sadece mor rengi olan 5-8 cm arası sapların ucunda minik yabani menekşe ler belki 30 yıldır hiç görmedim ama muhteşem kokarlar, gardenya yıda hatırlatayım ve bu yıl aldığım kokulu orkide
Âyine-i Esma
20-12-2008, 12:19
Peygamber Kılıcı yaz boyu açtırılıyor ve akşamları kokusu bütün evi kaplıyor nerdeyse....
Bu bitkinin (Sansevieria) halk arasındaki adı 'paşa kılıcı'dır. Doğrusunu yazayım da ilgili aramalarda bu sayfa da çıksın.
lonicera fragrantissima = kolonya çalısı
Sevgili Duygu,
Kolonya çalısı :Melisa, Kolonya çiçeği, Parfüm Çalısı (Cestrum nocturnum)
Kokulu bitkilerden,
Karayemiş çiçeklerinin kokusu inanılmaz ve civan perçeminin kokusu mutlaka koklayın,
Büyükdere'denin ara sokaklarında dolaşırken kokusunu takip edip bulduğum bitki, "Filbahri-Philadelphus Coronarius". Kokusu Hanımeline benziyor...
8212082121
Sevgili Limon,
Bana hanım parmağı olarak satılan Lonicera fragrantissima ? buna çok benziyor.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=27009&c=
"Filbahri"nin değişik isimleri de varmış, Limon Çiçeği , Yalancı Şakayık da deniliyormuş.
Jineop, sizinki inşallah bundandır, çok güzel kokuyor.
Koyu yeşil
28-05-2009, 16:27
Bahçemdeki bu passiflora da çok güzel kokuyor. İnsanın kokladıkça koklayası geliyor.
Sevgili Limon,
Bana hanım parmağı olarak satılan Lonicera fragrantissima ? buna çok benziyor.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=27009&c=
Sevgili jineop,
Lonicera fragrantissima
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=383088&postcount=4843
burada var. Çiçekler direk dalın üzerinde açıyor, sizdekinde çiçek sapları var. Farklılar sanırım :)
Ek: Veritabanında
http://www.agaclar.org/agac.asp?id=1094
Bu arada Lonicera fragrantissima bence bitki dünyasındaki en en en güzel koku.
Hanımeli + limon kokusu gibi birşey.
Ama malesef benim gördüklerimde çalı bir hayli gelişmiş olmasına rağmen kokusu çok yayılmıyordu etrafa.
Annemde sardunyanın kadifemsi yapragı olan türünün yaprağını sütlaç a pişirirken atar inanılmaz bir reyha ve lezzet veriyor sütlaca...Ne zaman yersem, rahmetlik anneannemdeki bayram buluşmalarımızı çok net anımsıyorum
Koyu yeşil
01-06-2009, 12:28
Itır :) Sütlaca konan çeşidin adı...Mis gibi kokqr gerçekten.
Sevgili Gilan,
Hanım parmağı denilerek satıldı, çiçekleri açmak üzere ,akşam sabah resimlerim . Teşekkür ederim.
Teşekkürler Koyu yeşil:)adını bilmezdim.Anlatırken hep şekil tarif ederdim:)Sayenizde öğrendim :) Sevgilerimle
Sevgili Gilan,
Hanım parmağı denilerek satıldı, çiçekleri açmak üzere ,akşam sabah resimlerim . Teşekkür ederim.
Umarım filbahridir :)
Bizim sokakta bir evin bahçesinden dışarı sarkan bir filbahri var, git gel yapışıyorum bitkiye kokusu için :D
Koyu yeşil
02-06-2009, 09:46
Hanım parmağı çok güzel bir bitki. Kokusu nefistir. Filbahri ile kapışır yani :)
denizakvaryumu
02-06-2009, 09:51
Bahçemdeki bu passiflora da çok güzel kokuyor. İnsanın kokladıkça koklayası geliyor.
Türü nedir?
Passiflora caerulea olması lazım.
denizakvaryumu
02-06-2009, 10:41
Passiflora caerulea olması lazım.
Teşekkürler
http://www.mobot.org/GARDENINGHELP/PLANTFINDER/plant.asp?code=B562
zone 7 ye dayanabiliyormuş (meyveleri de yeniyor.)
Yani Ankara'da rahatlıkla yetiştirilebilir.
Hanım parmağı çok güzel bir bitki. Kokusu nefistir. Filbahri ile kapışır yani :)
Ama sevgili jineop'unki Lonicera fragrantissima'ya benzemiyor. Bir açsa rahatlayacağız :D
Koyu yeşil
02-06-2009, 16:37
Cello benden hızlı davranmış, evet Passiflora caerulea. Kışa dayanıklı, bol çiçek açıyor. Oldukça hızlı gelişen bir sarmaşık. Çiçekler ilk açıldığı gün harika bir koku yayıyor, ikinci gün sadece görsel şölen devam ediyor. Bence gerçekten sanat eseri gibi bir çiçek bu. Üzerindeki işçilik inanılmaz :) Bazen bahçenin önünden geçenleri durmuş, çiçeği incelerken yakalıyorum :) Ama meyvesi yenmiyor diye biliyordum ben, demek yanılıyormuşum.
Beyaz topraklara yakışır :) Zamanı gelince hatırlatın Denizakvaryumu, size çelik yollarım bahçe hediyesi :)
Yabancı bir forumda dünyanın en yoğun kokulu bitkileri tartışılmış.
Bir ara tamamıı okuyup derlemeyi düşünüyorum. Kısaca baktığımda bildiklerimizin yanında bilmediğimiz ve aslında iklime uyacak da bir sürü bitkinin adı geçiyor.
http://forums.gardenweb.com/forums/load/fragrant/msg0703390714096.html
Diosma hirsuta
kokulu, çıtıpıtı bir çalı.
caliskanf
20-11-2013, 22:55
Peki, bakımı en kolay ve en dayanıklı çalı hangisidir acaba? Ayrıca çok güzel koku yayması benim için en önemlisi. Yazılardan bana en uygunu melisa gibi duruyor ancak o da sadece geceleri koku veriyor. Ne eksem bilemedim.
Limon kokulu melisa diye bir çalı var, durduğu yerde kokmuyor ama rüzgarda dallar sallanıp yapraklar birbirine değdikçe ve yanından geçerken sürtündükçe anlatılmaz güzellikte bir limon kokusu yayıyor. Tavsiye ederim. Ayrıca bu yapraklar şifalı, çay demlenip içildiğinde uykusuzluğa, sıkıntıya iyi geliyor.
caliskanf
21-11-2013, 10:31
Evet Limon kokulu melisayı da okumuştum ama melisa sadece güneş battığı zaman çiçek açar ve kokar gibi bilgiler mevcuttu?
Yapraklar kokuyor demiştim.
Aloysia Trphylla'dan bahsediyorum.
Antalya'dan, sayın Mutlu Kutlu'nun serasından getirttim. Yalova'daki seralarda da var ama fidanlar çok küçük boyda.
münevver48
21-11-2013, 17:54
iyi akşamlar arkadaşlar bende kokulu çiçeklerle daha ilgiliyim. bugün bahçemde gezinirken erguvanımın bu mevsimde çiçek açtığını görünce çok şaşırdım.tabikide erguvanıda unutmayalım.akasya da var ayrıca mercanköşk çiçeğide güzel kokar.
Akşam misafirliğe gittiğim evin bahçesinde beyaz küçük çiçekler açmış, küçük yapraklı ama tüm bahçeyi turunçgil çiçeği kokusuna boğmuş küçük bir çalı gördüm. Fotoğraf çekme imkanım olmadı. Bu mevsim de hangi çalı olabilir çok merak ettim doğrusu.
Melek boruları, Brugmansia , Angel trompet
maktas61
07-05-2015, 07:48
Sayın sakdağ,
turunçgil yasemini (murraya paniculata) olabilir mi? acaba
Deniz Akgöl
28-03-2021, 13:51
Merhaba,
Ben sabahları çiçek kokusuyla uyanmak istiyorum.sabah koku salan çiçek varmı.
evandevan5
10-11-2023, 15:19
En fazla 1 metre boylanan çalılar var mı isimleri nelerdir.
evandevan5
27-12-2023, 12:11
Diosma hirsuta
kokulu, çıtıpıtı bir çalı.
gooğle dan nasıl bir bitkiymış diye bakmak istiyorum. başka bitkiler çıkıyor.
Zülkaide
30-12-2023, 13:41
gooğle dan nasıl bir bitkiymış diye bakmak istiyorum. başka bitkiler çıkıyor.
Coleonema pulchellum syn. Diosma hirsuta - Confetti bush
729867
Bitki bu.
Arkadaşımız rahmetli oldu, cevap veremez.
Bu mevsimde bahçenizde kokulu hem de mis gibi kokan çalı türü bir bitki istiyorsanız size hiç uğraş vermeyeceğiniz Lonicera fragrantissima yı öneririm.
(sanırım sakdag'ın 112 numaralı mesajında bahsettiği tür olabilir bu)
evandevan5
30-01-2024, 13:59
Coleonema pulchellum syn. Diosma hirsuta - Confetti bush
729867
Bitki bu.
Arkadaşımız rahmetli oldu, cevap veremez.
aaa jineop öldü.mü allah allah çok şaşırdım. alllah rahmet eylesin
ben bu gurubu ilk bulduğum yıllarda bayağı yardımını gördüm. .
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.