PDA

View Full Version : Ağaç Minesi, Çalı mine (Lantana camara)

turpentine
26-01-2007, 03:12
Merhabalar, acaba mine (Lantana camara) yi nasıl yetiştirebilirim? Daha önce dallarını koparıp uzunca bir süre suda bekletmeme rağmen bir türlü kök oluşmadı.Bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.:(

Merak edenler için birde resmini ekleyim dedim.Ege bölgesinde Mine denildiğini bilmeyenlerin dışında çok ilginç bir isminin olduğunuda öğrendim "Yedi Eltiler".Halk arasındaki tabiri gerçekten çok hoş.

Mine Pakkaner
02-02-2007, 17:08
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1173 başlığında da çalı mine bol bol konuşuldu. Gerçi bu bonsai başlığı deseniz de sonuçta aynı bitkiden bahsediyoruz.

Sebahattin Sargın
19-05-2007, 11:53
Arkadaşlar bunlarda benim minelerim, fakat bunlar farklı bir tür sanırım. Mine hanımın gönderdiği resimdekine benzemiyor. Resimler için özür dilerim bilgisayarın kamerasıyla ancak bu kadar çekebildim.

11036 11037

11038 11039

11040

Ferda Ülkümen
19-05-2007, 12:57
sebo 17
Bu başlıkta işlenen Lantana camara -Ağaç minesi,çalı formunda bir bitkidir.
seninkiler ise Verbena-Yer minesi,yer örtücü bir bitki.

Sebahattin Sargın
19-05-2007, 13:52
Ferda hanım yardımcı olduğunuz için çok teşekkürler....

sabah
05-06-2007, 10:10
Arkadaşlar bunlarda benim minelerim, fakat bunlar farklı bir tür sanırım. Mine hanımın gönderdiği resimdekine benzemiyor. Resimler için özür dilerim bilgisayarın kamerasıyla ancak bu kadar çekebildim.
11040
Yer örtücü verbena için araştırma yaparken çalı mine-Lantana camara- ile aynı aileden olduklarını öğrenmiştim.

Kingdom : Plantae – Plants
Subkingdom : Tracheobionta – Vascular plants
Superdivision: Spermatophyta – Seed plants
Division : Magnoliophyta – Flowering plants
Class : Magnoliopsida – Dicotyledons
Subclass : Asteridae –
Order : Lamiales –
Family : Verbenaceae – Verbena family
Genus : Lantana L. – lantana
Species : Lantana camara L. – lantana

Balıkcı
17-06-2007, 12:16
Bu çiçeğin ya da çalımsının adını bilen var mı?

Ağaç mine.

Penelophe
17-06-2007, 12:23
Teşekkür ederim Balıkçı.
Zaten gövdesi çalı formundaydı.

Balıkcı
17-06-2007, 12:35
Teşekkür ederim Balıkçı.
Zaten gövdesi çalı formundaydı.

Esatğfirullah, benimki geç kalmış bir cevap. Soru daha önce cevaplanmış zaten.

Çelikle kolay üretilebiliyor ve hızla büyüyor, birkaç renk kombinasyonu olan çeşidi var.
Sıcağı seviyor, o yüzden olsa gerek, güneyde yaygın ama İstanbul'da da gayet güzel yetişiyor.

Penelophe
17-06-2007, 12:46
Çelikle ne zaman üretebilirim?
Çelikleri nasıl alacağım?
Çelikler tepeden mi alınacak?
Çiçeksiz çelikler mi tercih edilmeli?
Çeliklerde kaç yaprak olmalı?
Teşekkür ederim Sayın Balıkçı:)

Balıkcı
17-06-2007, 12:57
Çelikle ne zaman üretebilirim?
Çelikleri nasıl alacağım?
Çelikler tepeden mi alınacak?
Çiçeksiz çelikler mi tercih edilmeli?
Çeliklerde kaç yaprak olmalı?
Teşekkür ederim Sayın Balıkçı:)

Eyvaaah!

Şimdi sınıfta kalacağız işte.:p

Çelik konusunda forumda geniş bilgiler vardı, oradan yararlanmak daha uygun olur.

Sonbaharda, çiçekler geçtikten sonra, çeliklemek başarı şansını artırır.

Yanlış bilgi vermek istemem ama kabaca, çelik boyu bir karış kadar olup, üzerinde 3 göz olsa, ikisi toprağın içinde, biri dışarıda kalacak şekilde dikilse , umarım sürerler.

Penelophe
17-06-2007, 13:04
Hımm tamam ben bir araştırayım.
Çok teşekkür ederim tekrar.

Sebahattin Sargın
29-06-2007, 15:58
Arkadaşlar bu konuda bir bilgisi olan varmı acaba?

Penelophe
29-06-2007, 16:05
:) Yeni bir konu olmuş Mine yahu. İyide olmuş. Konuyu ayırıp buraya taşıyan arkadaş lütfen eklediğim resmi de buraya taşıyabilir mi? Bütünlük olur gibi geldi.;)

agronomistmrt
08-11-2007, 17:29
sayın feyzan bu o mine nin bulunduğu ortamın klimatik özelliklerinden olabilir yani aynı bölgede öyle yerler vardır ki soğuk hava orada birikemez veya deniz yakın olursa denizin ısıtıcı etkisiyle don olmaz hatta arazinin eğimli olmasının bile çok önemi var. ayrıca oradaki araçların geçerken oluşturacağı hava hareketi bile donlu havanın oturmasını önler.
örnek olarak antalyadan kamyona yüklenen domatesler kışın erzuruma bile gönderilse donmuyor kamyon hareket ettikçe don olayı olmuyor hatta öyleki şöförler yemek yerken bile arabayı stop ettirmediklerinden bahsediyorlar.
Yani sizde kışın bitkinizi koruyacağım diye kuytu yerlere aldıkça don olayının etkisini arttırıyo olabilirsiniz.bence bitkinizi üretir üretmez bahçeye ekmeyin 1. sene büyük boy bir saksıda büyütün kışın budayıp içeri alın kalın gövde elde etmey euğraşın. 2. sene bahçeye ekin sonbaharda budayıp üzerini sap saman benzeri maddelerle örterseniz zannederim kışı atlata bilir.
saygılar

Hasan Lalezar
22-12-2007, 23:55
Ankara'da kışın dışarda dayanmaz diye düşünüyorum ama tecrübesi olan varmı acaba?

Güler
10-01-2008, 07:53
Sevgili feyzan, bahsettiğin mineler sanırım ağaç minesi dediğimiz türden. Bildiğim kadarı ile sıcaklığı çok seviyorlar. Bodrum ve Marmaris'te çok görüyordum. Ben de bahçeme 3 kök ektim.(Leylakrengi, beyaz ve kırmızı). yazın suyu seviyorlar, eğer saksıda yapmayı planlıyorsan kışın sulamamalı veya çok azaltmalısın diye biliyorum, gübreyi de seviyorlar. Balkonunda saksı içinde yapabilirsin belki.
Sevgili sebo, senin minelerinin türü verbana türünden sanırım. Onlar da güneş severler, ılıman bölgelerde yetişirler. Çok renkleri var. Bahçemde büyük bir bölümü kaplar. Yürüme yolunun kenarındaki yamaçta tek renk (bordo) olarak 300 kökten fazla mevcut. İçlerinde fazla ot barındırmıyorlar diye onu tercih ettim. Bakalım bu kışı atlatabilecekler mi?

pügrü
16-02-2008, 16:24
Arkadaşlar,sarılıcı bir çiçek görmüştüm, Hollanda da.Çiçekleri lila renginde , aynı orkideye benziyordu,dalı ,yaprakları tutunmak için ince bıyıkları(asmalarda olduğu gibi) da bezelye fidesi sanki,bu çiçeğinadını bilen varmı ? Şimdiden teşekkürler

abk
11-03-2008, 13:33
Dışarıda ekili olan iki ağaç minem kurumuşlar. :( Sanırım dondular. Kökleri donmadıysa tekrar canlanma durumu olabilir mi acaba? Bunu nasıl anlayabilirim?

Ferda Ülkümen
11-03-2008, 16:05
Olabilir abk. Benimkinin topraküstü kısımları defalarca donup, tekrar dipten sürdü.

abk
12-03-2008, 09:02
Teşekkürler Ferda Ülkümen. Bana umut verdin. Çok üzülmüştüm. Umarım benimkiler de dibinden sürer.

berduray
23-03-2008, 13:57
Arkadaşlar,sarılıcı bir çiçek görmüştüm, Hollanda da.Çiçekleri lila renginde , aynı orkideye benziyordu,dalı ,yaprakları tutunmak için ince bıyıkları(asmalarda olduğu gibi) da bezelye fidesi sanki,bu çiçeğinadını bilen varmı ? Şimdiden teşekkürler

Benim "mutfak>yenilebilen yabani otlar" bölümüne eklediğim resimler var oraya bir göz atarmısın?, aynı bitkiden mi bahsediyoruz?

Latincesini bilmiyorum, buralarda "bıyık" ya da "pinpin" orak biliniyor.

günebakan
02-11-2008, 18:32
Bugün Lantana Camara'nın beyaz çiçeklisini aldım çok hoş bir kokusu var saksıya alırken özel bir işlem yapmam lazımmı yoksa direk saksıya cevireyimmi:)

51617

51618

51619

susam
06-11-2008, 10:15
Arkadaşlar. Ağaç minesi çok dayanıklı bir bitki. Ve de daldırma yöntemiyle ya da çelikten kolayca üretebilebiliyor. Bunun için Mart ayı uygun diye biliyorum. Çok fazla budama istemez. Ama form vermek için ilk bahar başında budama yapabilirsiniz. Sulama konusunda çok hassas değil. Toprak olarak bahçe toprağı idealdir. Saksıda yetiştirilecekse ebatlarının büyük olması çiçeğin daha iyi gelişmesi açısından iyi olur. Farklı renklerde birkaç tanesi bir araya dikilirse çok hoş bir arajman oluşturuyor. Çok bakım isteyen bir bitki olmadığı için yetiştirilmesi gerçekten kolay. Çiçeklerimin içinde en az ilgilendiğim tür bunlar olduğu halde neredeyse yıl boyu çiçekli kaldılar. Sürekli çiçeklerini tazeliyorlar. Tabi arada yanlarına gidip güzel kızlarım diye sevmiyor da değilim :D. Bu arada yazın hafif rüzgarda yapraklarından çok hoş bir koku yayıyor. Gerçi çok sıcak yerlerde bu koku pek hoş olmuyormuş diye duymuştum. Ama burada hafif ıtırlı koku yayıyor. İşte benim minelerim.

radem63
19-03-2009, 18:22
Arkadaşlar internette birçok yazı okudum mine- lantana camara hakkında ,
çelikten üretilir yazıyordu.Ama ücretsiz tohum paylaşımı bölümünde
sevgili Lonicera arkadaşımız tohum paylaşımı yapmış.
Şimdi benim kafam karıştı tohumlamı üretilir yoksa çeliklemi?

Orkun Kırcı
19-03-2009, 19:07
Her ikisiylede olur. Ama çelik daha çabuk büyüyor sanırım. Lonicera nın yolladığı tohumlardan dün ektim bakalım ne olacak. Gelişmeleri paylaşıcaz burada.

Feyzan
19-03-2009, 19:18
Arkadaşlar internette birçok yazı okudum mine- lantana camara hakkında ,
çelikten üretilir yazıyordu.Ama ücretsiz tohum paylaşımı bölümünde
sevgili Lonicera arkadaşımız tohum paylaşımı yapmış.
Şimdi benim kafam karıştı tohumlamı üretilir yoksa çeliklemi?

Çelik.

Zeytinci
19-03-2009, 20:23
Arkadaşlar,

Tohumu olan, çalı formunda olmayan saksıda yetişen Mine.

Ağaç/çalı mine 2,5mt. boyunda olabiliyor. Çiçekleri daha canlı ve gösterişli. Bende çalı olanı var tohumunu görmedim. Değişik bir koku salıyor ve bütün kelebekleri ve arıları üzerine topluyor. Bonsaisi yapılabiliyor.

Resim için Sarılıcılar başlığındaki 5 nolu mesaja bakınız.

Zeytinci
27-05-2009, 12:22
Hayata bağlanma bu kadar olur.
Bu çalı, ne menem bir çalıdır ki kendini sevdirmek için nekadar yaprağı varsa o kadar da çiçek açar.
Bütün kelebekler üzerinde...
Arılar da tabi...
Kokusu da öyle...

Çelik yaptım. Bir yaprak ve bir çiçek verdi. Kendisi Galatasaraylı.:D

Eovyn
20-10-2009, 16:12
Sonbahar geldi çattı. Ben çelik almak istiyorum bu güzel çiçekten. Ama henüz nasıl alınıcağı konusunda netlik yok mu :(

Orhan Özbilgiç
02-12-2009, 18:29
115999
Aralık ayına girdiğimiz şu günlerde, Ağaç minelerim hala albenilerini koruyorlar. Bu çalıyı bu nedenle çok seviyorum.
Bu çalıların çiçeklerinin bir özelliği de, mevsimine göre bukalemun gibi renk değiştiren çiçekleri. Yaz başından beri sarı kırmızı açan çiçeklerin kırmızısı, daha bir pembemsi-turuncumsu bir hal aldı.

Tek çiçek olarak görüntülediğimde ise; kremler, sarıya dönüştü.

ziynetgitmez
03-09-2010, 14:55
Selamlar,

Benim mine çiçeğim aldığımda iki çiçeğe sahipti. Ama çiçekleri döküldü. Şİmdi de gözüm gibi bakıyorum ama çiçeklenecek mi emin değilim. Nedeni ne olabilir acaba? Yeniden çiçeklenmesi için ne yapabilirim? (Eklediğim fotoğraf, çiçeklerini dökmeden önceki hali)

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Sevgiler

Orhan Özbilgiç
04-09-2010, 22:27
Selamlar,

Benim mine çiçeğim aldığımda iki çiçeğe sahipti. Ama çiçekleri döküldü. Şİmdi de gözüm gibi bakıyorum ama çiçeklenecek mi emin değilim. Nedeni ne olabilir acaba? Yeniden çiçeklenmesi için ne yapabilirim? (Eklediğim fotoğraf, çiçeklerini dökmeden önceki hali)

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Sevgiler

Sevgili ziynetgitmez;
Bitkiniz oldukça sağlıklı görünüyor. Çok fazla su vermeyin. Toprak nemli kasın yeter. Biraz gübre ve bol güneş. Reçete bu. Bu sene tekrar çiçeklenmeyip, kök ve dal yapısın güçlendirebilir.
Bu da benim geçen kışı atlatabilen tek Lantana'm.;)

169300

Nefin Nur
09-07-2011, 19:03
istediğim renkli mine çiçeği,inşallah bulurum

prefirst
13-07-2012, 19:08
Arkadaşlar bu çiçek inanılmaz güzel açıyor. Sıcağı ve bol suyu seviyor. Sarı ve kırmızı renklerde açan türleri var.
Geçen gün annemin arkadaşı geldi ve saksıda bu çiçeği görünce çok şaşırdı ve nefretle baktı çiçeğe. Avustralya'da yaşıyor kendisi. Çiçeği neden sevmediğini sordum, çok fazla yer kapladığı, çok arsız olduğu ve başka bitkinin yeşermesine izin vermediği için Avustralya'da bu çiçeğin, yetşitiriciliğinin ve parklarda sulanmasının yasaklandığını söyledi. Hiç bir şekilde saksıda dahi yetiştirilmiyormuş.
Şimdi konuya gelirsek bu çiçeğin bir adı var mı? Eğer varsa tohumu nerden bulunur? Eğer tohumu da yoksa bunu çelik yöntemiyle çoğaltabilir miyiz?

Benimkilerin tomurcukları açma aşamasında..

318014

318015

kelebek çalısı
13-07-2012, 20:03
Lantana camara sanırım. Ağaç minesi olarak bildiğimiz bitki.

selis
13-07-2012, 20:04
Lantana camara sanırım.
Oysa, korkulacak ne var.. Hiç de istilacı değil..

prefirst
13-07-2012, 20:07
Oysa, korkulacak ne var.. Hiç de istilacı değil..

Bence de korkulacak bir şey yok tabi bakımı yapıldığı sürece. Çok arsızmış, çok yer kaplıyormuş falan filan. asıl sorun bu bitki tohum üretiyor mu? Üretiyorsa da kısır mıdır? Ekersek çıkar mı?

kelebek çalısı
13-07-2012, 20:09
Tohumlarından dökülenlerden yeni bitkiler kolaylıkla çoğaldığından istilacı olarak belirlemiş olabilirler. Doğal bitki örtüsünü bozacağından endişe ediyorlardır. Gerçi benim de bahçemde var bir adet. Etrafında da zaman zaman yeni çimlenmeler oluyor. Demek ki Avustralya yasaklamış, vardır bir bildikleri :p

prefirst
13-07-2012, 20:11
Tohumlarından dökülenlerden yeni bitkiler kolaylıkla çoğaldığından istilacı olarak belirlemiş olabilirler. Doğal bitki örtüsünü bozacağından endişe ediyorlardır. Gerçi benim de bahçemde var bir adet. Etrafında da zaman zaman yeni çimlenmeler oluyor. Demek ki Avustralya yasaklamış, vardır bir bildikleri :p

:) Çiçekleri yeni açmaya başladı bakalım tohumu ne zaman verecek? Bir de bizim evi istila etsin bakalım :D

xervoodoo
20-07-2012, 23:13
benim favorilerimden biridir. böğürtlene benzer bir meyvesi ( tohum) var. Onlardan üretemedim. çelikten üretimi oluyor. apartman bahçemin özel çiçeği. 3 tane var. çabuk uzuyor. her sene düzenli budama yaparsanız sorun olmaz. sarı, bej-lila, truncu-sarı rengi var ben de bir minyatür sarı var.

prefirst
21-07-2012, 17:57
sn.prefirst bende bizde bu çiçeğe mine çiçeği deriz bende de 2 rengi bulunuyor biri lila diğeri kırmızı olanı ama çiçeğin kendisi zaten açıpda çiçeği bitene kadar rengarenk oluyor. ben kırmızı sarılı olanı yaklaşık 10 cm. lik bir çelikle yetiştirdim (evet küçük taze çeliklerinden yetişebiliyo)lilalı olanı tohumdan yetiştirdim ( evet touhumdan da yetişebiliyo) siz her şekilde yetiştirebilirsiniz ayrıca her akşam balkonda misss gibi kokular yayıyo ve benim minem saksıda

Sayın GÜLSEN ilgilendiğiniz için teşekkür ederim. Ben de zamanında çelikten yetiştirmiştim. Zaten fotoğraflara bakarsanız çok kalın bir gövdesi var. Bonsai gibi :) Ben de tohumdan üretmeyi planlıyorum daha çok olsun diye çünkü çok güzel bir bitki :)
Sormak istediğim bir şey var. Tohum oluşma aşamasını çiçek açtıktan itibaren anlatabilir misiniz? Nasıl oluşuyor yani nerede oluşuyor. Çiçekler dökülünce kendiliğinden, ortaya çıkan küçük bir oluşum var zeytin çekirdeği gibi. Acaba bunun içinde mi tohum?

Adalet Yağcı
21-07-2012, 21:57
Neden tohumla uğraşıyorsunuz ki, bu bitki çelikten kolayca yetişir.
İlkbaharda alacağınız 10 cm. lik çelikleri kaliteli bahçe toprağına dikin, toprağını nemli tutmaya çalışın.

Mersin'de çok sık rastlarım bu bitkiye, bahsedildiği gibi istilacı olduğunu düşünmüyorum.
Öyle olsaydı, bu gün tüm Mersin'i ağaç minesi kaplardı.
Bitkinin tek kusuru, o güzel çiçeklerinin hoş olmayan kokusu.

GÜLSEN_
22-07-2012, 18:20
Sayın GÜLSEN ilgilendiğiniz için teşekkür ederim. Ben de zamanında çelikten yetiştirmiştim. Zaten fotoğraflara bakarsanız çok kalın bir gövdesi var. Bonsai gibi :) Ben de tohumdan üretmeyi planlıyorum daha çok olsun diye çünkü çok güzel bir bitki :)
Sormak istediğim bir şey var. Tohum oluşma aşamasını çiçek açtıktan itibaren anlatabilir misiniz? Nasıl oluşuyor yani nerede oluşuyor. Çiçekler dökülünce kendiliğinden, ortaya çıkan küçük bir oluşum var zeytin çekirdeği gibi. Acaba bunun içinde mi tohum?

sn.prefirst bendeki lilanın tohumları olmuştu kızmızılı turuncunun tohumu olmuyo ama sarının olurmu bilmiyorum.Ben turuncu çiçekliyi bir küçük çeliktem ürettim lila renginide tohumdan ürettim ama adalet yağcı arkadaşımızın dediği gibi çeliktende gayet rahat yetişen bir çiçek hiçde yayılan bir bitki değil hala saksıda tek kök halinde benim minem. Sizin dediğiniz gibi çiçeklenmeden sonra küçük siyah zeytine benzer oluyor tohumları umarım yardımcı olabilmişimdir:o

Zeytinci
09-08-2012, 19:24
Bitkinin tek kusuru, o güzel çiçeklerinin hoş olmayan kokusu.

Ben çam balı kokusunu hissediyorum.;) Arı ve kelebekleri üzerine çekmesi bundandır diye düşünüyorum.

Bazı çeşitleri kötü mü kokuyor acaba?

GÜLSEN_
09-08-2012, 21:14
Ben çam balı kokusunu hissediyorum.;) Arı ve kelebekleri üzerine çekmesi bundandır diye düşünüyorum.

Bazı çeşitleri kötü mü kokuyor acaba?

hayır sn.zeytinci ben 3 rengini biliyorum sarı, lilalı ve turunculu sarılı hepside çok güzel kokuyorlar evet bal kokusu var doğrudur hisleriniz:p

YeniGine
09-08-2012, 23:49
324567

YeniGine
09-08-2012, 23:50
Bu da benim lantanam... Kışın donar, yaşamaz korkusuna bahçeye dikemedim...

YeniGine
10-08-2012, 01:59
324574

s.serdar
10-08-2012, 02:26
Bu da benim lantanam... Kışın donar, yaşamaz korkusuna bahçeye dikemedim...

Bu ismi ilk defa duyuyorum. Çok yabancı olduğum bir çiçek bu. :( Görünüşü çok hoş. İnternette araştıracağım bu çiçeği. Kırpma işlemdi çok güzel, yükleme başarısı da çok güzelllll...

YeniGine
10-08-2012, 02:43
Çok güzel bir bitki bence ve renkleri de mevcut. Benim bildiğim Ege ve Akdeniz yani çook güneş isteyen bir bitki... Fakat bilemiyorum işte kışın ne olur; onun için şimdilik saksıda bıraktım kendisini...

Sudenur
10-08-2012, 13:50
Belek'te her yer bu çiçeklerle donatılmıştı. Akdeniz iklimi seviyor. :)

YeniGine
16-08-2012, 23:13
Kışın donar korkusu ile bahçeye alamadım; saksıda duruyor öyle.

YeniGine
25-09-2012, 22:45
334408

iris41
26-09-2012, 21:01
Kücük bir celik aldım suya koydum kök salarmı bu ayda

YeniGine
26-09-2012, 23:37
Sayın iris41 ben fide iken almıştım lantanayı, bilemeyeceğim özür. Bilen bir arkadaş cevaplar inşallah sorunuzu. Teşekkürleer.

memet
26-09-2012, 23:42
Kücük bir celik aldım suya koydum kök salarmı bu ayda
Mevsim olarak biraz geç.

iris41
27-09-2012, 06:05
Mineyi istanbulda bulmak cok kolay neredeyse her serada var .
Ben öylesine bir celik aldım şansa bakarsınız yaşamak ister ;) lila acanlar cok hoşuma gidiyor .
İstanbulda bahcelerde de görüyorum sanırım kışın fazla etkilenmiyor .

nazlı hilal
06-11-2012, 10:02
Ağaç minesi çeliği buldum bu mevsimde tutarmı ? Birde dallar biraz sert odunumsu perlit vermikülit karışımına daldırdım ve kapaklı kutuya seraladım. Tecrübesi olanlarlardan bilgi yardımı istiyorum doğru yaptımmı bilmem ? Birde dallar incecik odunumsu formda, tutarmıki ? Çok taze değil :rolleyes:

YeniGine
30-03-2013, 00:29
334408

Geçtiğimiz yaz böyle idi...

YeniGine
30-03-2013, 00:42
:( Şimdi böyle; acaba yeşillenecek mi? Yardımları bekliyorum... Şimdiden teşekkürler.

383358

Lonicera
30-03-2013, 06:39
Sn YeniGine, Lantana dayanıklı bir bitki, öyle kolay kolay pes etmez. Benimkiler de yapraklarının neredeyse yarısından fazlasını dökmüş durumda. Siz en iyisi bir iki dalda tırnağınızla hafifçe dış kabuk kaldırın. Oldukça yeşil bir doku görürseniz rahatsız etmeyin, hala uyuyordur:). Yok bu renk yeşil yerine açıktan başlayarak giderek koyulaşan bir kahverengi ise o zaman sorun var demektir.

YeniGine
30-03-2013, 23:41
Teşekkürler Lonicera, dediğiniz gibi bakacağım; inşallah yeşillenir. Sağolun.

adesto
25-09-2013, 23:47
Kınalıada'da bahçemizdeki Ağaç Minesi...Kırmızı-Sarı olanını çelikten üretmiştim, ne yazık ki yok oldu, zaten küçücüktü. :( (Belki o da küçük elma ağacımız gibi yürüdü gitti!) Pembeli olan ise, her kış kuru dal kalıp, baharda yeniden yeşeriyor ve yaz boyunca kelebek, kuş, arı üzerinden eksik olmuyor ;)

adesto
26-09-2013, 00:01
Bunlar da bu yaz Antalya'dan...

kelebek çalısı
26-01-2014, 16:37
Bu sayfanın kış aylarında renksiz ve ilgisiz kalmasına gönlüm razı olmadı.

Buyurun size Lantana camara ve kış mutluluğu ;)

466898

466897

kelebek çalısı
09-06-2014, 00:02
Alaca yapraklı çeşidi.

500757

lenavita
24-09-2014, 09:31
agaç minemi böcek sardı ama korkmuyorum çünkü adanada çok arsız yine bi yolunu bulur zaten şu yollardaki otları ilaçlayınca böcek ler bizim güzellere saldırdı

Mücevher Çalısı
14-07-2015, 15:35
566096
Tohumdan yetiştirdiğim Çalı Mine,

566095
Çelik ile yetiştirdiğim Çalı Mine.

Antalya'da kışın yaprağını dökmüyor hatta az da olsa çiçek açıyorlar. Yaz geldiği zaman her yerdeler, rengarenkler ve deli gibi çiçekleniyorlar.

Moringa_sülo
23-08-2015, 01:46
Lantana Bonsai calismam :-))

Moringa_sülo
23-08-2015, 01:52
Cöpe gitmekden kurtardigim Lantana - Bonsai calismam

Cogu resim ters cikiyor, simdide kafa üstü cikmis :-( arkadaslar yardimci olursaniz sevinirim ...

ilkerk88
14-07-2016, 20:32
Geçenlerde Antalya'da bu ağaçtan gördüm çiçeklerinden ziyade yaprakları çok hoş kokuyor. Üzerinde tohumları vardı. Tohumlar siyah,küçük tomurcukların içinde. Tomurcuklardan siyah mürekkebe benzer bir sıvı da çıkıyor. Tohumları çıkardım kuruttum. Pamukta çimlendirdim. 4-5 günde çimleniyor. Değişik bir tohumu var yandan patlıyor ve toprakta tohumun kabuğunu yana atıp çıkıyor şimdilik 2-3 mm bakalım büyüyecek mi...

manjong
18-07-2016, 09:40
https://youtu.be/25QzOEbut84

manjong
18-07-2016, 09:42
https://youtu.be/ESCQ1FThCRk

ilkerk88
12-09-2016, 20:22
20 litrelik saksı yeter mi bunu büyütmeye acaba? 2 ay önce diktiğim tohum çiçek vermeye başladı yaklaşık 30 cm oldu.

ksantip
30-05-2018, 10:00
ben de Lantana çalısısının yerini değiştirmek istiyorum çünkü bahçede salyangozların yuvası oldu.Sizce yeni yerinde yaşar mı?

Selim orhan
13-08-2018, 22:28
Hoş kokusu var bu çiçeğin ama gövdesi hafiften dikenli ankara da saksıda yetiştiriyorum gün boyu güneş gören kapalı balkonda. Bazen üstünde camı açtığımda kelebek ve arı çekiyor. Ama zaman zaman budamak gerekiyor çok uzuyor. O şekilde de bonsai gibi bir yapısı oluyor. Ama baharda budadım ve şu ana kadar hiç budamadım.

Selim orhan
13-08-2018, 22:36
Tam olarak nereye ekeceksiniz sayın ksantip

M3htap
28-08-2019, 16:57
Merhaba.Uzun zamandır bir sey yazılmamış ama bir şey sormak istiyorum. Bir süre önce lantana tohumu atmıştım saksıların içine. Şimdi saksıda boyle bir sey çıkmış. Acaba lantana mıdır? Bilen arkadaslar yanitlarsa sevinirim ☺️

hülya.k
21-10-2019, 12:38
Merhaba... Eylül başında İzmir'de gördüğüm lantanalardan birkaç dal koparıp, İstanbul'a gelince pet şişeye dikmiştim. 6 hafta oldu, köklendi sanırım. Hatta pet şişedeyken çiçek bile açtı:) Bugünlerde saksıya alacağım artık.

Bu fotoğraf İzmir'den:
699908

Bu da benimki:
699909

hülya.k
23-10-2019, 19:12
Lantanaları pet şişeden saksıya aktardım. Öyle çok köklenmişler ki... Çicek tomurcukları da var.

siflera12
21-11-2019, 19:50
Yaz kış demeden çiçeklenen bir bitki gerçekten çok sevdiğim bitkilerden biridir [emoji4]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

çiftçioğuzhan
25-05-2020, 23:27
Bahçeme yeni eklediğim mine çiçeğimin bir dalı kırılmıştı. Bende güzelce yerinden kesip su dolu pet şişe içerisinde köklenmesi için beklemeye aldım. Pet şişeyi gazeteyle ışık geçirmemesi içinde sardım. Bakalım başarılı olacakmıyım.709267

709268

çiftçioğuzhan
24-10-2020, 19:46
713826

Bu da yeni aldığım beyaz minem. İki minemde de tecrübe ettiğim saksıdan toprağa diktiğimde ilk önce bütün çiçeklerini döktüler. Bu süreç birkaç hafta kadar sürebiliyor. Sonrasında tekrardan çiçekleniyorlar. Umutsuzluğa kapılmayın.:D

Hilal okur
06-01-2021, 15:14
Merhabalar. Iki ay önce parkta çalı minesi görüp tohumunu almıştım. Rengi turuncu diye bir türlü ekesim gelmedi. Bugün bir geldim turuncu çiçekler pembeye dönmüş. Sürekli rengi değişiyormuş ne muhteşem... Bugün de taze dalından 6 tane çelik aldım. Aynı saksıya ekip kafes örgülü benjamin tarzında büyütmeye çalışacağım. Aynı anda başka saksıya da tohumlarından ekeceğim. Bakalım hangisi başarılı olacak. Resim yüklemeyi öğrenebilirsem aşamaları eklerim :)

çiftçioğuzhan
18-05-2021, 21:17
719171

Geçen sene bol bol çiçeklenen minem bu kış dondan etkilendi. Budama yapınca neyseki tekrardan yapraklandı. Şimdi ufak ufak çiçek hazırlığı yapıyor.