View Full Version : Kereviz Yemekleri
Bazılarımızın isminden dolayı bile yemedikleri kerevizi ben çok seviyorum.
Bu hafta pişireceğim kereviz de, önceki haftalarda pişenlere benzemesin istiyorum. Hep aynını yemekten bıktım.
Benim pişirdiğim klasik zeytinyağlı salçalı, ya da etli salçalı kereviz.
Değişik tarifleri varsa denemek istiyorum.:)
Bizim hanımın Kereviz yemeği:
İsteğe göre patates ve kereviz parçalara bölünür,biraz da havuç doğranır.
Soğanı kavrulur, kıyma veya parça et içine atılır,bir süre de birlikte kavrulur,sonra da doğranmış sebzeler katılır ve biraz suyla pişirilir, indirmeden önce yumurta limon çırpılarak yapılmış terbiye katılarak biraz daha kaynatılıp ateş söndürülür.
Salça konmaz.
Afiyet olsun.
Çok kestirme bir tarif oldu ama isteyene detay da verilir.
Kerevizin parça etle haşlaması, bol soğan ve sarmısaklı zeytinyağlısı da yapılır hiçbirine salça konmaz(Bizim evde tabii) :p
Kereviz salatası. Çiğ olarak kereviz rendelenir.Süzülmüş yoğurtla karıştırılır.Arzu ederseniz mayonez ve yoğurdu karıştırabilirsiniz,ama ben mayonez tercih etmiyorum.Üzerine ceviz ilave ederseniz çok güzel oluyor. afiyet olsun.
Vildan Sönmez
25-01-2007, 08:15
Kereviz çorbası denemenizi tavsiye ederim.
1 adet orta boy kerevizi minik küpler seklinde doğrayıp limonlu suda bekletin.(ben hazır limon suyu kullanıyorum bu gibi şeylerde). Süzülmüş kerevızleri bıraz yag ve suyla kaynatıp pişirin.1 Bir yumurta sarısı biraz un bir kaşık yoğurtla terbiye yapın. Çorbayı indıreceğinize yakın nane koyun.Arzu ederseniz başta biraz yağda kıyma kavurabilirsiniz. Etsuyu tableti koyabilirsiniz.Bizimkiler kerevizin yemeğini sevmiyor ama Pakize'nin gibi salatası ve çorbasını bayıla bayıla yiyor.
Afiyet olsun.
Bizim hanımın Kereviz yemeği:
İsteğe göre patates ve kereviz parçalara bölünür,biraz da havuç doğranır.
Soğanı kavrulur, kıyma veya parça et içine atılır,bir süre de birlikte kavrulur,sonra da doğranmış sebzeler katılır ve biraz suyla pişirilir, indirmeden önce yumurta limon çırpılarak yapılmış terbiye katılarak biraz daha kaynatılıp ateş söndürülür.
Salça konmaz.
Afiyet olsun.
Çok kestirme bir tarif oldu ama isteyene detay da verilir.
Kerevizin parça etle haşlaması, bol soğan ve sarmısaklı zeytinyağlısı da yapılır hiçbirine salça konmaz(Bizim evde tabii) :p
Teşekkürler balıkçı, salçasızını deneyeyim. Terbiyesini de vereyim :)
Kereviz salatası. Çiğ olarak kereviz rendelenir.Süzülmüş yoğurtla karıştırılır.Arzu ederseniz mayonez ve yoğurdu karıştırabilirsiniz,ama ben mayonez tercih etmiyorum.Üzerine ceviz ilave ederseniz çok güzel oluyor. afiyet olsun.
Sevgili Pakize seni burada gördüğüme sevindim. Mehmet Ali hocama geçen hafta selamını nihayet ilettim. Çok mutlu oldu, onun da selamı var sana :)
Bu tarifi bir çok kişiden duydum ve yapanlardan da yedim, ama daha çok salata özellğinde olduğu için, evdekiler "yemek"ten saymıyorlar.
Ama kerevizlerden bir parça alıp deneyeceğim. Teşekkürler.
Kereviz çorbası denemenizi tavsiye ederim.
1 adet orta boy kerevizi minik küpler seklinde doğrayıp limonlu suda bekletin.(ben hazır limon suyu kullanıyorum bu gibi şeylerde). Süzülmüş kerevızleri bıraz yag ve suyla kaynatıp pişirin.1 Bir yumurta sarısı biraz un bir kaşık yoğurtla terbiye yapın. Çorbayı indıreceğinize yakın nane koyun.Arzu ederseniz başta biraz yağda kıyma kavurabilirsiniz. Etsuyu tableti koyabilirsiniz.Bizimkiler kerevizin yemeğini sevmiyor ama Pakize'nin gibi salatası ve çorbasını bayıla bayıla yiyor.
Afiyet olsun.
MMMMmm... bu tarife bayıldımm işte. Çok teşekkürler Vildan, hemen deneyeceğim :)
denizakvaryumu
25-01-2007, 09:16
Kerevizler çiğ olarak rendelendikten sonra çoban salatasına veya arzu ettiğiniz salatalara da karıştırabilirsiniz...
Çiğ olarak tüketmekte fayda var derim..
.
Göz kararı ile, 1 ölçü kırmızı mercimek, iki ölçü kereviz...
Bir iki havuç, bir iki soğan...
Kabaca doğrayıp havuçlar pişinceye kadar hepsini haşlayın.
Hepsini parçalayıcı yardımıyla çorba kıvamına getirin.
Yağlanma kısmı için farklı yöntemler deneyebilirsiniz.
Yağ + salça
Yağ + kırmızı pul biber + nane
Çorba tümüyle hazırlandıktan sonra, ayırdığınız yeşil yapraklardan bir bölümünü incecik kıyıp çorbaya katabilirsiniz...
Yukarıdaki çorbayı yaparken, salatayı da aradan çıkabilirsiniz :)
Kerevizi 1 cm kalınlığında yuvarlak doğrayın. Büyüklüğü aynı olan, (salata yemeye niyetli kişi sayısı kadar) düzgün parçayı bütün olarak koyun. Haşlandıktan sonra onları ayırın. Üzerine limon, zeytinyağ ve kıyılmış kereviz yaprağı ekleyin...
Selahattin Yılmaz
25-01-2007, 11:37
Birde bu yapılmuş bütün tariflerin uygun olanlarının üzerine hafif sarmısaklı yoğurt dökerek yiyin. :D
Kerevizler çiğ olarak rendelendikten sonra çoban salatasına veya arzu ettiğiniz salatalara da karıştırabilirsiniz...
Çiğ olarak tüketmekte fayda var derim..
.
Evet bunun farkındayım. Ama yemek gözüyle bakınca kesmiyor öylesi :)
Göz kararı ile, 1 ölçü kırmızı mercimek, iki ölçü kereviz...
Bir iki havuç, bir iki soğan...
Kabaca doğrayıp havuçlar pişinceye kadar hepsini haşlayın.
Hepsini parçalayıcı yardımıyla çorba kıvamına getirin.
Yağlanma kısmı için farklı yöntemler deneyebilirsiniz.
Yağ + salça
Yağ + kırmızı pul biber + nane
Çorba tümüyle hazırlandıktan sonra, ayırdığınız yeşil yapraklardan bir bölümünü incecik kıyıp çorbaya katabilirsiniz...
Mmmm bu da nefis olacak gibi :)
Bunu senin elinden yemek vardı ya, neyyse... bir gün gelir yerim ;)
Geçen hafta da kerevizi bildiğim usulde pişirdim, ama içinde kıyma vardı bu kez. Çocuklar yine homurdandılar, hatta birisi inatla yemedi. Onun hakkını ben de sunny'e verdim.
Eşim şaşırdı, köpek kerviz mi yermiş diye söylendi.
Ama sunny hanım kerevizin etrafında şöyle bir iki döndü, kokladı ve başladı iştahla yemeğe.
Kıssadan hisse yapıldı tabii... "bakın köpeğimiz bile kerevizin besleyici değerinin farkında ve iştahla yiyor" dendi...
sunny yemek konusunda seçici biridir. Herşeyi yemez, bir gün önceden kalan yemeği yemez, bazı yemekleri hiç yemez. Ama kerevizi yiyince hepimiz şaşırdık :)
Kerevizi çok severim. Avakadoyu ezip, birazda kereviz rendeleyip bir karışım yapılır. Üzerine sarımsaklı yoğurt isteğe görede baharat( Benim tercihim taze nane **** dereotu) ilave edilirse hoş oluyor, tuzu unutmayın.
Arada turpları yuvarlak dilimliyorum aynı büyüklükte kerevizide araya karıştırıyorum farketmeden eline alan yemek zorunda kalıyor :D
Yeni denediğim bir kereviz yemeği...
Portakallı Kereviz
Soğan (arpacık soğan olursa daha iyi oluyor), havuç, kereviz üçlüsü...
Zeytinyağ ve tuz da tamam...
Tek fazlalık, yemeğe su yerine taze sıkılmış portakal suyu koyuyorsunuz. Yemeğin miktarına göre 1-3 bardak gerekebilir.
Acemiler için püf noktaları:
Kereviz soyunca kararan bir sebze olduğu için, önce portakal suyunu sıkın, kabuğunu soyduğunuz kerevizi onun içine doğrayın.
Havuç daha geç pişen bir sebze olduğu için, önce yağda biraz kavurun, sonra portakal sulu kerevizi tencereye boşaltın.
Bu kadar başarılı olacağını düşünmezdim :)
Genelde, kerevizi kokusundan dolayı sevemeyenler, portakallı olunca seviyor.
Sayın Malina, Kerevizi (orta boy) soyun, top gibi yapın. Ortasından, elma çekirdeğini alan alet ile yuvarlak olarak delin. Bu deliğin içinden soyulmuş bütün havucu biraz incelterek sıkı sıkı geçirin. Daha sonra top kerevizi birbuçuk parmak kalınlığında halka halka keserek, arzu ettiğiniz şekilde pişirin.
Ortaları kırmızı kırmızı düğme gibi çok şık bir görüntü oluyor.
Ben bugün ilk defa zeytinyağlı ayvalı kereviz pişirdim. Çok güzel oldu. (Vildan hanım bu ayın yarışmasına bu yemek ile katılmış, orada gördüm.)
Sergüzen
12-11-2008, 20:38
Kereviz kızartması:
Dilimlenmiş (1 cm kalınlığında) kerevizleri kısa süre haşlayın, sonra az yağda pembeleşinceye kadar kızartın. Kızaran kerevizleri üzerinde bir kağıt olan tabağa çıkarın.
Üzerine sarımsaklı yoğurt ilave ederek afiyetle yiyin. Kereviz haşlandığı için bazılarının sevmediği kokuyu kaybediyor. Kereviz yemeyenlere patates kızartması niyeti ile yedirilebilir. İyi bir rakı mezesidir.
berduray
12-11-2008, 21:08
Hayatta hiçbir güç bana kereviz yediremez, piştiği ortamda bile bulunmam, turşuya koyarlar asla yemem...
Soran olmadı ama...
Ne bileyim içimden söylemek geldi.
Sevgili berduray, büyük söyleme. Ben de hem bamya hem de kereviz için böyle konuşurdum. Zaman neler hallediyor bir bilseniz.
berduray
12-11-2008, 22:08
Haklısınız, büyük konuşmamak lazım.
Çölde, kutuplarda,uzayda açlıktan ölmek üzere olursam yerim belki...
Size balıkların, et yemeklerinin yanında sunabileceğiniz bir tarif:
Kerevizi soyun, 1 cm. kalınlığında yuvarlak olarak dilimleyin. İsterseniz elma oyacağı ile ortasını halka şeklinde oyun. Kaynar suya atıp birkaç damla limon damlatıarak çok az kaynatın, kesinlikle iyice yumuşamasın. Diri kalacak şekilde kaynattıktan sonra sudan alıp kağıt havluya koyun ve suyunu iyice emdirin. Tuz ve karabiber serpin. Kereviz dilimlerini önce una, sonra çırpılmış yumurta akına ve son olarak galeta ununa bulayıp yağda kızartın.
Çok lezzetli oluyor.
Portakallı kereviz muhteşem bir tat, annem bu yemeğimi yediği zaman 'Sen büyümüşsünde, benim bilmediğim yemekleri öğrenip yapmışsın, bir de bu kadar güzel yapmayı becermişsin' diye duygulanmıştı.
Laf aramızda bende bu kadar iyi olabileceğini düşünmüyordum. Ama biraz püf noktası var;
Kerevizleri tencereye koymadan unlu ve limonlu su içinde bekletiyoruz. (Ben pırasayada aynı şeyi uyguluyorum çok yakışıyor), soğanını bol koyuyoruz. Birde içine bolca sevgimizi katıyoruz:)
füsunANK
13-11-2008, 22:00
Portakal yoksa mandalina suyu ile yapıyorum ben . Mesela bugün öyle pişirdim. Bir yemek kaşığı da un serpiyorum z.yağlı kereviz pişirirken. Suyu daha lezzetli ve rayihalı oluyor.
Annem de Füsun hanımın tarifi gibi yapar kerevizi.
Bende Fusun hanım gibi yapıyorum kervizi :)
Yemeyenler ve yiyemeyenler için kesinlikle Malina'nın tarifini (portakallı olanı) denemelerini tavsiye ederim. Birde alırken beyaz kereviz olmasına dikkat etmek lazım değil mi?
Harika bir lezzet
füsunANK
13-11-2008, 22:25
Tatmaya etli kerevizle başlayanlar biraz sorun yaşıyor. Bence ilk kez başlayanlar zeytinyağlı ile başlamalı kerevize.
Ayvasızda düşünemez oldum kerevizi. Ayvanın tadı muhteşem oluyor.
Ciddi misiniz. Ne garip bir sebze, ayva, mandalina, portakal, elma, armut, üzüm :p karıştır yap. Hepisne uyum sağlıyor.
Vildan Sönmez
14-11-2008, 00:07
Kereviz limon suyunda bekletince hem kararmıyor hem de kokusu azalıyor biliyorsunuz.
Bir bu var, bir de (yemeği hariç onda kimseyi kandıramazsınız) bir öneri:
Çoğumuzda kerevize karşı bir ön yargı vardır. Tarif ettiğim kereviz çorbasında ve çiğden rendeleyerek yapılan yoğut, mayonez, ceviz, naneli salata da kerevizle yapıldığını söylemeyin. Yemek yensin sonra söyleyin.:)
Geçen kış İstanbul'da yengemin yaptığı portakallı kerevizin tadı tek kelimeyle muhteşemdi. Annemle ikisi yemek konusunda sürekli bir yarış halindedirler ama o gün annem bile o lezzetin hakkını teslim etmişti:)
Gerçi ben kerevizi her şekilde yiyebilirim ama bu unutulmayacak bir lezzet.
Portakallı kerevizi yuvarlak dilimler halinde kesip (bu ayın fotoğraf yarışmasına eklediğim gibi) servis ettiğimde, bir kaç arkadaşım kereviz olduğunu anlamadı, enginar zanneden bile oldu. Portakal, kerevizin kokusunu tamamen alıyor.
Kaç gündür yazacağım, Nurbahar hanım benim gönlüm o kereviz yemeğinde yaprakları da olsun isterdi:)
Gerçi şimdi artık kereviz yaprağı bulmak mesele oldu. Geçen gün markette baktım adamın biri kereviz saplarını hart hart kesip, yanındaki çöp poşetine atıyor. "Neden kesiyorsun, onun tadı yapraklarında" dediysem de kurtaramadım yaprakları. Meğer müşteriler ağır geliyor diye saplarını istemiyorlarmış.
"Tamam, ver ben alayım onları" dedim, yok ona da razı olmadı. Geri vereceklermiş.
İyi ki, sap kerevizlerimi ekmişim:)
Vildan Sönmez
17-11-2008, 16:42
Kereviz dilimlerinizi una ve yumurtaya ayrı ayrı bulamanın yanında:
unu ve yumurtayı çok az tuz ve karabiberle çırpıp (hafif koyulukta) dilimleri buna batırıp kızartmayı denediniz mi ?
Ben bunu haşlanmış havuç dilimleriyle yapıyorum.Midye tava gibi oluyor.
Size balıkların, et yemeklerinin yanında sunabileceğiniz bir tarif:
Kerevizi soyun, 1 cm. kalınlığında yuvarlak olarak dilimleyin. İsterseniz elma oyacağı ile ortasını halka şeklinde oyun. Kaynar suya atıp birkaç damla limon damlatıarak çok az kaynatın, kesinlikle iyice yumuşamasın. Diri kalacak şekilde kaynattıktan sonra sudan alıp kağıt havluya koyun ve suyunu iyice emdirin. Tuz ve karabiber serpin. Kereviz dilimlerini önce una, sonra çırpılmış yumurta akına ve son olarak galeta ununa bulayıp yağda kızartın.
Çok lezzetli oluyor.
Nevsune Hanım, ben de kerevizi taze yapraklarıyla almayı seviyorum ama bulamıyorum. İlk yaptığımda yapraklarından hayır yoktu ama biraz sapından ilave edebilmiştim, bugün yaptığımda ise sap da yoktu.
Ben de bu yaz bir miktar sap kereviz ekmiştim ve salatada, çorbada, bazı et yemeklerinde çok seviyorum.
Dün aldığım kerevizlerin bolca ve gayet sağlıklı yaprakları vardı. Hayatımda ilk kez kereviz alan ve yiyecek olan ben bu yaprakları ne yapacağımı bilemiyorum. Yardımınız için :) şimdiden teşekkürler.
Sevgili Filiz, yapraklarından çok sapları daha lezzetli ve besleyici. İstersen yaptığın kereviz yemeğine, istersen çorbana, istersen de salatana küçük küçük doğrayarak ( 1 cm'den uzun değil) koyabilirsin. İstersen yapraklarını da maydanoz gibi doğrayarak aynı şekilde kullanabilirsin.
Vildan Sönmez'in de hatırlattığı gibi, kararmaması için soyduklarını ve kestiklerini hemen limonlu suya atarsın.
Daha önce kerevizi sevmeyip de yiyemediysen, zeytinyağlıyla başlamanı tavsiye ederim, etli sıcak yemekte kerevizin kokusunu hissedersin. Afiyet olsun :)
Teşekkür ediyorum. Daha önce hiç kereviz yemeği yemedim sevmediğimden değil galiba bizim kültürümüzde yok. Ama seveceğimi biliyorum. Annem hiç bilmiyor kereviz yemeklerini. Ben de ilk kez deneyeceğim.
Bugün sevgili Malina'nın verdiği portakallı kereviz tarifini ilk defa denedim. Ama birkaç küçük farkla... Ben evde portakal olmadığı için ekşiliğinden dolayı yenemeyen mandalinaların suyunu kullandım ve bir silme yemek kaşığı unu suyuna ekledim. Ayrıca kerevizin taze saplarını da doğradım.
Misafirim vardı, ilk defa yaptığım bu yemeği ona denettim. Ben, eşim ve arkadaşım yemeği çok beğendik. Oğlum beğenmediğini söylese de yedi; bu onun dilinde ''güzel olmuş'' demektir. Fotoğrafını galeriye ''bu ayın yarışması'' bölümüne ekledim. Paylaşımlarınız sayesinde böyle bir lezzetle tanıştık. Teşekkürler...
Ben de bu akşam, zeytinyağlı kereviz pişirdim.
55387
Vildan Sönmez
10-12-2008, 04:15
Güler Hanım harika görünüyor, keşke yarışmaya yetişseydi bu yemek.
Teşekkür ederim, sevgili Vildan Sönmez.
Portakallı kereviz yemeğini pişirirken birazda portakal kabuğu rendelerseniz daha yoğun bir tat hissediyorsunuz. Ben sevdim arkadaşlar denemenizi öneririm..
zeynep örenk
10-12-2008, 18:33
Nefis tarifler. Kokusunu özellikle sevdiğim için bu tarif koku sevenlere:
Kereviz,yer elması,taze patates,havuç
Çok iyi yıkayıp kabuklarını üzerinde bırakıp elma patates kıvamında kesiyorsunuz.
Zytinyağı,sarmısak dövülmüş ve bol biberiye,tuz harmanlayıp, yağlı kağıt üzeri fırına verin.
iyice kızarınca müthiş garnitür oluyor. Üzerine biraz permesan peyniri ise hafif öldürücü olabiliyor. Afiyet olsun
Herkese iyi bayramlar
Yazlık sebzeler yavaş yavaş azalırken, kışlıklara yer açılıyor.
Güler Hanım'ın iştah açan kereviz fotoğrafından sonra, benzer şekilde pişirdiğim çocuklara kereviz için (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=22025&catid=member&imageuser=26421):
4-5 adet orta boy kereviz
bir avuç arpacık soğan (tadı olsun ama istemeyen yemesin diye arpacık)
1 bardak portakal suyu
tuz
yarım limon
yarım bardak zeytinyağı
az miktar bezelye
2-3 adet ince havuç
bir çay kaşığı un (kıvamlı olması istenirse)
Süslemek için bir parça kabuklu portakal
İsteğe bağlı maydanoz/dereotu/ince doğranmış sap kereviz
Kerevizler hızlı bir şekilde soyulup limonlu suya atılır. Ortaları kabak oyucu veya elma içini oyan aletle delik olacak şekilde boşaltılır.
Önceden 5 dakika kadar pişirilen ince havuçlar, kerevizlerin ortasındaki deliğe geçirilir. (Havuç kerevize göre geç piştiği için, ön pişirme yapıyorum) Kalan havuç parçaları uzunlamasına dörde bölünür.
Kerevizlerin beyaz kalması için, sıktığınız limon kabuğunu atmayın, ters çevirip iç kısmıyla kerevizlerin üzerinden geçirebilirsiniz, elleriniz kerevizle çabuk kararıyorsa kalanı da ellerinize sürüp atabilirsiniz.
Ortasından havuç geçen kerevizler düzgün bir şekilde halka halka kesilir. Yayvan bir kaba konur,üzerine ayıklanmış arpacık soğan ve kalan havuç ilave edilir. Yağ,portakal suyu, tuz, istenirse yarım tatlı kaşığı un bir bardakta karıştırılıp kerevize ilave edilir.(Portakallı olduğu için şeker ilave etmiyorum. Yine portakallı olduğu için limon ilave etmek damak zevkinize kalmış)
Kapağı hiç açılmadan, önce yüksek ateşte bir kaç dakika, sonra da en küçük ateşte kerevizinize göre 20-35 dakikada pişirilir. Suyu çok kalmışsa bir kaç dakika, kerevizlerin dağılmamasına dikkat ederek çok yüksek ateşte buharlaşma sağlanır.
Ilındıktan veya soğuduktan sonra çocukların tabağı hazırlanır, yetişkinler kalan arpacık soğanlı ve maydanoz/dereotu/sap kereviz ilaveli karışımı alabilir.
Kerevizleri göz olarak kullanarak yüz veya tekerlek olarak kullanarak araba yapabilirsiniz. Gerisini süslemek sizin isteğinize kalmış. Bunun için kalan havuçlardan, ayrıca haşlanmış bezelyeden, portakal parçalarından yararlanabilirsiniz.
"Bahçelerde kereviz, biz kereviz severiz."
aydınlık
03-10-2011, 16:32
Kereviz zamanı geldiğine göre tariflere ben de katkıda bulunayım.Aslında bizim evde de rendelenmiş ve yoğurtla karıştırılmış (mayonez kullanmamaya çalışıyorum) salatasının dışında kereviz yenmez.Ama bir cesaret denedim ve bu beğenildi.
(Tarifi Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi'ne gittiğimizde verilen Buğday derneğinin Ekolojik Yaşam Rehberinde buldum.Tarifi veren sayın Tijen İnaltong'a teşekkürler.)
Malzemeler:
1 iri ayva,1 iri kereviz, 1 kase haşlanmış nohut,1 yarım halka halinde doğranmış soğan, 3-4 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı, tuz, karabiber.
Tencereye soğan, sarımsak, yağ ve baharatı koyun.Orta ısıda hafifçe kavurun. Kerevizle nohutu ekleyin. Az da su ilave edin. Kerevizlerin pişmesine yakın ayvaları da ekleyin. Arzu ettiğiniz yumuşaklığa gelince altını kapatın.Dinlendikten sonra daha lezzetleniyor.
alperfect
03-10-2011, 22:34
Görümcemin verdiği o zamandan beridir kış gelse de yesem dediğim bir tarif:
1 orta boy kereviz
1 orta boy elma her ikisi de soyulur rendelenir
Süzme yoğurtla olmazsa normal yoğurtla karıştırılıp yenir
Burda da sanırım elma kerevizin kokusunu ve tadını değiştiriyor kereviz de elmanın tadını yoğurtla birleşince ne elması demiyorsunuz harika bir tad oluyor.
Benol Hazaroğlu
29-11-2011, 19:36
Zeytinyağlı mandalin suyu ile yaptığınız kerevize indirmeye yakın kuşbaşı veya dilim ayva ekleyin lütfen. Çok yakışıyor ama sadece havuç ve patatesli olsun.
(Güler hanım sizde ayva bol birde böyle deneyin lütfen)
Portakallı kerevizde baharat olarak,
1-taze biberiye (doğranıp, pişerken eklenecek) veya,
2-çubuk tarçın ve yıldız anason birlikte (pişerken eklenecek)
çok yakışıyor.
Kereviz sevenlere değişik bir tat; Kuşbaşı kuzu etiyle yaptığımız terbiyeli kereviz yemeğini bir de etsiz deneyin ve ılık tüketin. (terbiye: Limon ve yumurta sarısı)
Kerevizle ilgili her türlü yemek tarifleri yapılmış. Tüm katkıda bulunanların emeğine sağlık.
Kerevizi portakallı yapmıştım güzel olmuştu. Etki kerevizin terbiyesine bir portakal sıuyu sıkıp yaptım. O da güzel oldu, çok farklı bir tadı var.
Annemi yediğinin kereviz olduğuna ikna edemedim.
Mayonez yoğurt karştırıp rendelenmiş kerevizden salataya da limon yerine portakalla yaptım mayonezi.
çiçeksever
19-01-2016, 08:18
Kereviziyle, patatesi ile, havuç ve bol maydanozuyla, kuzu kol-kürek porsiyonluk parça eti ile sıcacık, taze çekilen karabiber ve limon eşliğinde haşlama, çok güzel gitti bu karlı kış gününde.
Tavsiye ederim.
Güler Abla;
Ayvalı portakal sulu kereviz yemeğinin tarifini istiyorum.
Kereviz yemeklerine baktım, portakallı kereviz tarifi var ama ayvalı yok, Güler abla belki ayvaları hangi aşamada koyduğunu ekler :)
Ben genelde düdüklüde pişiririm, düdük çıktıktan sonra veya öttükten sonra 6 -8 dakika arasında ilik gibi oluyor. Ben hepsini birden koyuyorum.
Soyup temizlediğim kerevizleri top halinde içinde bol limonlu su olan kaba atıyorum.
Arpacık soğanını, taze patetes küplerini, havucu ve dilimlenmiş ayva dilimlerini de ilave ediyorum suya.
Sonra elma çekirdeği oyacağı ile kerevizlere ortadan delik açıp, uzunlamasına inceltilmiş bir havucu sıkıştırıyorum bu deliğe sonra kerevizin büyüklüğüne göre kerevizi iki veya üç yuvarlak dilim yapıyorum.( düdüklü için iki parçaya bölmek daha iyi oluyor). Havuçlar orada düğme gibi oluyor.
Düdüklü tencereye bu limonlu sudan biraz koyduktan sonra malzemeleri yerleştiriyorum. Dilimlenmiş kerevizleri kesilmiş yarım limon ile iyice ovarak onları da tencereye ilave ettikten sonra ayva dilimlerini, zeytinyağını, şeker ve tuzunu da koyup ateşe oturtuyorum. düdük çıktıktan sonra altı veya sekiz dakika (zaten pişmişlik kokusu geliyor burnuna) yetiyor pişmesi için.
Eğer portakal suyu ile pişireceksen hiç su koyma bir su bardağı sıkılmış portakal suyu ilave et, daha da leziz oluyor. Gerçi rengi diğeri kadar berrak olmuyor.
TarifiniSevdim
21-12-2020, 12:44
Ben de çok lezzetli bir dolma tarifi eklemek istedim kerevizle.
Etli Kereviz Dolması
715279
Malzemeler:
4 adet orta boy kereviz
5 su bardağı su
1 adet limon suyu
1,5 çay kaşığı tuz
200 gr. kıyma
1 adet kuru soğan (incecik, yemeklik doğranmış)
3 çorba kaşığı pirinç (yıkanmış, süzülmüş)
1 adet domates (rendelenmiş)
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak (kıyılmış)
2 çorba kaşığı maydanoz (kıyılmış)
1 çorba kaşığı dereotu (kıyılmış)
1 çorba kaşığı taze nane (kıyılmış)
1 çorba kaşığı kereviz yaprağı (kıyılmış)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı yenibahar
2,5 su bardağı sıcak su
5 çorba kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı:
Kerevizlerin baş kısımlarını kesin.
Yapraklarını ve sap kısımlarını ayırın.
Kestiğiniz baş kısımlarını temizledikten sonra kenara ayırın.
(Baş kısımlarını kerevizlerle birlikte pişirip sunum sırasında üzerine eklemek için)
Kerevizlerin içini bir kabak oyacağı ya da bir tatlı kaşığı yardımıyla derince oyun.
Derin bir kaba beş su bardağı su ekleyin.
İçerisine soyulmuş ve içleri çıkarılmış kerevizleri ekleyin.
Kerevizlerin içerisine limon suyu ve tuz ekleyip limonlu tuzlu suda bekletin.
(Kerevizlerin kararmaması için.)
İç harcını hazırlamak için;
Genişçe bir kabın içerisine kıymayı ekleyin.
Üzerine yemeklik incecik doğranmış soğanları ilave edin.
Sonrasında yıkanmış, süzülmüş pirinçleri, rendelenmiş domates, domates salçası, sarımsak, kıyılmış maydanoz, dereotu, taze nane, kereviz yaprağı, tuz, karabiber, kırmızı pul biber, yenibaharı ekleyin.
4-5 dakika malzemeler bütünleşene kadar karıştırın.
Kerevizleri limonlu sudan çıkarın.
İçlerine kıymalı iç harcı çok sıkıştırmadan doldurun.
Genişçe bir tencereye yan yana dizin.
Kesilen baş kısımlarını üzerlerine ekleyin.
Tencerenin kenarından sıcak suyu ilave edin.
Dolmaların üzerine zeytinyağı gezdirin.
Orta dereceli ateşte tencerenin kapağı açık 10 dakika pişirin.
Sonrasında tencerenin kapağını kapatın.
Kısık ateşte kerevizler iyice yumuşayana kadar 40 dakika pişirin.
Piştikten sonra sıcak sıcak servise sunun.
Tarif videosu için:
https://www.tarifinisevdim.com/detay/etli-kereviz-dolmasi-tarifi
Bir arkadaşım sap kereviz fidanı verdi. Turşulara katıldığında güzel olduğunu söyledi. İnternette yoğurtlu bir tarifini bulup denedim ama koktuğu için evde pek tutulmadı. Epeyce de var. Acaba sap kerevizi nasıl kullanırım?
Kerevizi çorba olarak sevmeyen olamaz sanırım :)
melisahanım
22-12-2021, 04:40
Kerevizleri bir güzel soyup temizleyelim.
Daha sonra hepsini bir kaba rendeleyin.
Ayrı bir kapta yoğurdu hazırlayalım.
Yoğurda mayonezini de ilave edin.
Daha sonra cevizini de ekleyelim.
Güzelce temizleyip kıydığınız maydanoz ve dere otunu da ilave edin ve karıştırın.
Karıştırdığınız yoğurt karışımını rendelenmiş olan kerevizin üzerine dökün.
En son aşamada tuzunu da ilave ederek iyice karıştırın.
Ve son olarak salatayı servis edeceğiniz kaseye alabilirsiniz.Süslemesini tamamen sizin görsel zevkinize bırakıyoruz. (https://www.tarifkurdu.com/yemek-tarifleri/salata/kereviz-salatasi/)Afiyetler olsun.
Malzemeler
Kereviz 3 adet
Süzme yoğurt 500 gr
Ev yoğurdu 2 yemek kaşığı
Ceviz içi 1 su bardağı
Sarımsak 2 diş
Maydanoz 1/2 demet
Dere otu 1/2 demet
Mayonez 4 yemek kaşığı
Tuz 1 tatlı kaşığı
Teşekkürler melisahanım, bizim evde kereviz sadece zeytinyağlı olarak yenir, bazen de haşlama içine birkaç parça koyarım ama sizin tarifinizi de hemen deneyeceğim. :)
Kerevizin gözden kaçan birçok güzel yemek çeşidi var.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.