Bağlan

View Full Version : Pirinç Yıkama Suyundan Laktik Asit Bakteri Serumu Eldesi

MeyveliTepe
22-08-2010, 21:30
370494

Pirinç yıkama suyunu temiz bir şişeye koyup ağzını bir bez ile bağlıyoruz. Dışarıda güneş almayan bir yerde 5-6 gün durdu. Arada bir koklayıp ekşi kokunun oluşup oluşmadığını kontrol ediyoruz.

370495
Üzerine süt ilave edip aynı şekilde ağzını bağlayarak bodruma koyuyorum. Burada amaç, pirinç suyunda toplanan pek çok bakteriden sadece laktik asit bakterilerinin kalması sağlamak.

370496

Yine bir hafta sonra tarif edildiği üzere şişenin alt tarafında laktik asit bakterileri bir serum şeklinde birikiyor.

370497

Serumu temiz cam şişelere alıp dolaba kaldırıyorum. Melas ile çoğaltma işini sonra lazım olduğunda yapacağım.

Not: Bu yöntem Filipinli doğal tarım ustası Gil Carandang'a aittir.

aviator34
15-02-2013, 11:01
Sevgili meyvelitepe Blogunuzdaki ''DENGE'' isimli yazınızdan faydalanarak yapmış olduğum faydalı bakteri (L.bacillus) üretme çalışmalarımda,size bir kaç sorum olacak yardımcı olursanız çok memnun olacağım.
Öncelikle karanlık bir ortamda üzeri kısmen kapalı olan pirinç suyunu bekleterek işe başladım,1 hafta sonra süzdüm ve süte boğdum tekrar bir hafta sonra baktığımda sütün kesildiğini ve serumun üst tabakada kaldığını gördüm bu serumu bir şiringa yardımıyla üstten üstten emdirerek başka temiz bir şişeye aktardım,Serumu aldığımız kaba biraz daha ılık süt ilave ederek tekrar karanlık bir ortama aldım.

Buraya kadar yazarak anlatmaya çalıştım aşağıdaki ilk fotoğrafta;

370328

- 1 Kase melas
- Önceden hazırladığım L.bacillus (öyle umuyorum)
- 250 gram içme suyu

pirinç suyunu temiz şişeye aldıktan sonra ph metre ile ölçtüğümde ph 4.3 çıktı.

370329

370330

Ardından boş cam şişesine 5-6 kaşık melas koyup şişeye 250 gram içme suyu ilave edip çalkaladım.
Sonra faydalı bakterilerimizi bu şişenin içine koyarak çalkaladım.

370331

ph'ını ölçtüğümde ise sizin bloğunuzda paylaştığınız bilgiye göre 7.2 çıkması gereken ph 5.6 çıktı

370332

Buraya kadar geldim.6 gün sonra tekrar ph ölçümü yapacağım şayet ph değeri 4-4.5 çıkması durumunda faydalı bakterilerimizin beslendiğini kanıtlamış oluyoruz.

-Peki ben bu 1 litrelik sıvıyı topraktan vermek istediğim zaman inceltme oranım ne olmalı ?
-Kuruyan fidanlarımın yerine yeni ekeceğim açık köklü ceviz fidanlarımın harcına (perlit,torf,leonardit,i.y.hayvan gübresine) spreyleyerek toprak altına alabirmiyim ? yoksa elimde bulunan em-a yımı kullanayım.

şimdilik soracaklarım bu kadar ilginize teşekkür ederim.

MeyveliTepe
16-02-2013, 03:21
Sn.Aviator34, anlattığınız sürece göre pirinç suyu ile havadan bakteri avlayıp, süt ile de laktik asit grubu bakterileri izole etmekte başarılı olduğunuz anlaşılıyor. Aldığınız serumun PH'ının 4,3 olması bunun en önemli işareti. Mikroskop altında bakma imkanınız olursa tipik kolonileri görürsünüz.

Bu serumu iki yıla kadar buzdolabında dormant halde saklayabilirsiniz. Pekmezli suya bu serumdan biraz katarak yaptığınız ise, uyandırıp pekmezdeki şekerle beslediğiniz bakterileri çoğaltma işlemi. Siz pekmezli suya çok serum koyduğunuz için PH düşük çıkmış. Burada ters bir durum yok. Az koysaydınız daha yüksek olacaktı ama bir kaç gün içinde bakteriler beslenip çoğaldıkça beslenmenin bir sonucu olarak laktik asit üretecekleri için hızla düşmeye başlayacaktı.

Bu şekilde besleyip çoğalttığınız laktik asit bakterisi preperatınızı 1:50 - 1:100 oranında sulandırarak bitkilerinize kökten ve yapraktan verebilirsiniz, enzim yapıyorsanız hızlandırıcı olarak kullanabilirsiniz, ısırgan yaprakları, comfrey vb. yapraklarla gübre çayı yapıyorsanız onlara kattığınızda mükemmel sonuçlar alırsınız. Gübre şerbeti yapıyorsanız yine kullanabilirsiniz. Aslında EM'yi kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz. EMA'dan farkı, EMA'da faydalı bakteri çeşitliliği daha fazladır. Fakat EMA'da da hakim tür laktik asit bakterileri olduğu için laktik asit bakterileriyle sağlanan faydalarla sınırlı olmak üzere aynı faydaları elde edersiniz.

malina
16-02-2013, 18:40
Aviator34,

Fotoğrafları foruma yükleyip mesajınızı güncelledim. lütfen bundan sonra siz de foruma yükler misiniz?

aviator34
16-02-2013, 22:59
Bu şekilde besleyip çoğalttığınız laktik asit bakterisi preperatınızı 1:50 - 1:100 oranında sulandırarak bitkilerinize kökten ve yapraktan verebilirsiniz, enzim yapıyorsanız hızlandırıcı olarak kullanabilirsiniz, ısırgan yaprakları, comfrey vb. yapraklarla gübre çayı yapıyorsanız onlara kattığınızda mükemmel sonuçlar alırsınız. Gübre şerbeti yapıyorsanız yine kullanabilirsiniz. Aslında EM'yi kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz. EMA'dan farkı, EMA'da faydalı bakteri çeşitliliği daha fazladır. Fakat EMA'da da hakim tür laktik asit bakterileri olduğu için laktik asit bakterileriyle sağlanan faydalarla sınırlı olmak üzere aynı faydaları elde edersiniz.

Cevabınız için teşekkür ederim.

İlk olarak üretmeye çalıştığım laktik asit bakterilerini fidan dikimlerinde ve damla sulama sistemi ile toraktan vermeyi düşünüyorum.

-Bu bakterilerin melas ile aktifleştirildikten sonra saklama ömürleri var mıdır ?
Pirinç suyundan yapılmış serum = kısmen ev usulü EM
Melas + serum = kısmen EM-A diye bilirmiyiz ?

MeyveliTepe
16-02-2013, 23:18
Cevabınız için teşekkür ederim.

İlk olarak üretmeye çalıştığım laktik asit bakterilerini fidan dikimlerinde ve damla sulama sistemi ile toraktan vermeyi düşünüyorum.

-Bu bakterilerin melas ile aktifleştirildikten sonra saklama ömürleri var mıdır ?
Pirinç suyundan yapılmış serum = kısmen ev usulü EM
Melas + serum = kısmen EM-A diye bilirmiyiz ?

Aktifleştirilmiş laktik asit bakterisi solusyonunu bir ay içinde tüketmek emniyetli bir yaklaşım olur. Buna rağmen, kokladığınızda kötü olmayan turşu gibi bir kokuyu aldığınız müddetçe prablem yoktur, kullanabilirsiniz. Kötü ve çürümüş gibi koku aldığınızda patojenler işgal etmiş demektir, kullanmayınız.

Bu şekilde izole edilen laktik asit bakterilerine ev usulü EM demek doğru değil. EM ile tek ortak yanı ikisinde de laktik asit bakterileri bulunmasıdır. EM'de bulunan farklı gruplardaki diğer faydalı bakteriler sebebiyle işlevi farklı ve daha çeşitlidir.

EM ile karşılaştırılabilecek bakteri kokteyli hazırlamak için Filipinli Doğal Tarım ustası Gil Carandang (http://www.herbanafarm.org/gil-carandang.html)'ın Indigenous Microorganisms (yerel faydalı mikroorganizmalar) adı altında doğadan toplanan mikroorganizmalar prosedürünü takip etmek gerekir. Fırsat bulursam adım adım yapıp, organizların mikroskobik görüntülerini de dahil yayınlamayı planlıyorum.

hira
16-02-2013, 23:32
siz şimdi bunu çiçekleri beslemek içinmi yapıyorsunuz? aşmışsınız resmen:) ben yumurtanın haşlama suyunu bile çiçege vermeye korkarım birşey olur diye:)

aviator34
27-02-2013, 08:03
Pekmezli suya bu serumdan biraz katarak yaptığınız ise, uyandırıp pekmezdeki şekerle beslediğiniz bakterileri çoğaltma işlemi. Siz pekmezli suya çok serum koyduğunuz için PH düşük çıkmış. Burada ters bir durum yok. Az koysaydınız daha yüksek olacaktı ama bir kaç gün içinde bakteriler beslenip çoğaldıkça beslenmenin bir sonucu olarak laktik asit üretecekleri için hızla düşmeye başlayacaktı.

10 gün sonra melas ile beslediğimiz L.Bacilius bakterilerinin çoğalıp çoğalmadıklarını öğrenmek için ph metre ile ölçtüğümüz de 4.5 çıkması beni şaşırtmadı.Bu çoğaltığımız faydalı bakterilerimizi gönül rahatlığı ile fidanlarımızın gelişimlerinde kullanabiliriz.

http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/c0.0.403.403/p403x403/540965_10151304158833663_1061810712_n.jpg

Teşekkürler Meyvelitepe...

Safranlı
27-02-2013, 16:44
aktifleştirilmiş laktik asit bakterisi solusyonunu bir ay içinde tüketmek emniyetli bir yaklaşım olur. Buna rağmen, kokladığınızda kötü olmayan turşu gibi bir kokuyu aldığınız müddetçe prablem yoktur, kullanabilirsiniz. Kötü ve çürümüş gibi koku aldığınızda patojenler işgal etmiş demektir, kullanmayınız.

Bu şekilde izole edilen laktik asit bakterilerine ev usulü em demek doğru değil. Em ile tek ortak yanı ikisinde de laktik asit bakterileri bulunmasıdır. Em'de bulunan farklı gruplardaki diğer faydalı bakteriler sebebiyle işlevi farklı ve daha çeşitlidir.

Em ile karşılaştırılabilecek bakteri kokteyli hazırlamak için filipinli doğal tarım ustası gil carandang (http://www.herbanafarm.org/gil-carandang.html)'ın ındigenous microorganisms (yerel faydalı mikroorganizmalar) adı altında doğadan toplanan mikroorganizmalar prosedürünü takip etmek gerekir. Fırsat bulursam adım adım yapıp, organizların mikroskobik görüntülerini de dahil yayınlamayı planlıyorum.

böyle bir çalışma çok mükemmel olur
takibinizdeyiz...

tiryaki
27-02-2013, 17:39
Sevgili MeyveliTepe,
Elde ettiğimiz laktik asiti başka nerelerde kullanabiliriz, anladığım kadarıyla salamura zeytin yapımında tuz yerine kullanmak mümkün.

teşekkürler

miralay
27-02-2013, 18:04
Selamlar, yağsız süt kullanılmalı değil mi?

aviator34
28-02-2013, 08:51
Sevgili MeyveliTepe,
Elde ettiğimiz laktik asiti başka nerelerde kullanabiliriz, anladığım kadarıyla salamura zeytin yapımında tuz yerine kullanmak mümkün.

teşekkürler

Ben dün yaptığım balık enzimime de koydum.Hazırladığım fidan dikim harcınada spreyliyeceğim.

antihistaminik
09-04-2013, 19:03
bu da pirinc suyundan lactobacillus uretme cabamin sonucu.. pirinc suyunu 1 hafta beklettim mayhos kokudan cok peynir kokuyordu, süt ekledim 2 hafta gecti sayilir hala peynir kokuyorlar.. sizce cöp mü ?
not: iki sisenin icerigi zamanlamasi ayni. ikisinin de kapaklari gevsek konmustu. soldaki zamanla sikilasmis. acinca gaz cikisi oldu. ama kokular ayni...
http://www.agaclar.net/forum/attachments/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/387791d1365526441-photo-1a.jpg

MeyveliTepe
09-04-2013, 19:16
Şişeleri sırasıyla alttan delerek sarı renkli serumu süt kalıntıları gelmeden başka bir kaba aktarıp oradan da bir şişeye aktarabilirsiniz. PH ölçme imkanınız varsa ve 4,5 veya daha altında bir değer ise olmuştur. Mikroskop imkanı da varsa tipik laktik asit bakterileri mevcut mu diye bakılabilirdi.

antihistaminik
09-04-2013, 19:24
Şişeleri sırasıyla alttan delerek sarı renkli serumu süt kalıntıları gelmeden başka bir kaba aktarıp oradan da bir şişeye aktarabilirsiniz. PH ölçme imkanınız varsa ve 4,5 veya daha altında bir değer ise olmuştur.
PH kagitlarim var, cok guvenemiyorum ama bakacagim.
peynir kokusu normal mi yoksa istenen birsey degil midir?

ek: sağdaki sise ,daha sari olan .. PH kagidiyla olcum 4-5 arasi verdi :) digerini 1-2 gun daha bekletmeyi dusunuyorum

MeyveliTepe
09-04-2013, 19:29
Tam olarak peynir değil ama kendine has bir kokusu vardır. Kötü kokmadığına göre koku bakımından bir problem görünmüyor.

Yarkin
01-11-2013, 10:13
Sn, meyveli tepe. Merhabalar. Elime bir sekilde brottrunk denen sey gecti... Cok faydali ve icinde mikro organizmalar olan faydali bir icecek.. Sizinde bizlere cok sik bahsettiginiz latik asit (Milchsäure) cok bol oldugu, Yurt disinda icecek olarak satilan B12 agirlikli gida maddesi... Bu bugday (vollkorn) fermantasyonu ile elde edilen mikro organizmalar... Deneme bazinda yaptigim ve basarili oldugum denemelerimi daha sonra dile getirecegim..

Sizin cok önem verdiginiz laktik asit burada yogunlukla var... Ben bir miktar derin sogutucuya koydum. bugün yarin cikartip bir deney yapacagim... Mikro organizmalarin aktif olup olmadigini bilmek istedim...

Sn. Meyveli tepe. Bu icecegin, e mail adresi: www.kanne-brottrunk.de

Konuyu sizin degerlendirmeniz fevkelade olacaktir diye düsündüm...

Saygilarimla

Lonicera
01-11-2013, 12:22
Hazır konu yeniden gündeme gelmişken ben de aklıma takılan bir konuyu sormadan geçemeyeceğim. Elde edilen laktik asit kullanım yerine göre çoğaltılacağı zaman, içerisine konulacak olan melas, pekmez vb. ile mi kullanılacak? Yoksa ayrıştırma yoluna mı gidilmesi lazım? Örneğin zeytin salamura suyuna melas katılmış laktik asitli bu sıvıyı koymanın bir sakıncası olur mu?

Yarkin
01-11-2013, 15:51
Sn. meyvelitepe ,

Brottrunk denen seyin icinde;

Aminosäuren : Amino asitler

Milchsäurebakterien : Laktik asit bakterileri

Eiweißbausteine : Protein yapı taşları

Vitamine, Mineralien

Bulundugu dile getiriliyor...

Deneme bazinda Brottrunk ile yaptigim yogurt sahane oldu... Kati, kremli gibi, susuz, gayet yumusak bir yogurt elde etdim..

Sizin bahsettiginiz pirinc suyundaki laktik asitlerde ayni görevi yapabilmesi lazim... Ne dersiniz ?

MeyveliTepe
01-11-2013, 16:46
Laktik asit üreten bakteriler ailesi oldukça geniş. Pirinç suyuna havadan bakteri yakalayıp süt ile diğer bakterileri elimine ettiğinizde tam olarak hangilerini izole ettiğini bilemezsiniz. Farklı uygulamalarda farklı bakterilerin izole edilmiş olması da kuvvetle muhtemeldir.

Bu yüzden bu şekilde elde edilmiş laktik asit bakterileriyle yoğurt olup olmayacağı bir hayli değişken olabilir. İsterseniz deneyebilirsiniz. Olursa ne güzel, afiyetle yersiniz. Olmama ihtimali daha büyük ama o da ziyan olmaz. Bir torbada süzüp lor gibi bir şey elde edersiniz, o da güzel.

MeyveliTepe
01-11-2013, 16:50
Hazır konu yeniden gündeme gelmişken ben de aklıma takılan bir konuyu sormadan geçemeyeceğim. Elde edilen laktik asit kullanım yerine göre çoğaltılacağı zaman, içerisine konulacak olan melas, pekmez vb. ile mi kullanılacak? Yoksa ayrıştırma yoluna mı gidilmesi lazım? Örneğin zeytin salamura suyuna melas katılmış laktik asitli bu sıvıyı koymanın bir sakıncası olur mu?

Pekmez eklenmiş suda çoğaltılmış laktik asit bakterisi suspansiyonunu öylece salamuraya ekleyebilirsiniz. PH'ın 4,5'den düşük olmasına dikkat edin. Daha yüksek bir PH seviyesinde ise kullanmamalısınız. Salamuranın tuz oranını %6 (salamura suyu + zeyin ağırlığının) seviyesinde tutmanızı öneririm. %8'i geçmemelisiniz.

MehmetFatih
02-12-2013, 09:04
Laktik asit üreten bakteriler ailesi oldukça geniş. Pirinç suyuna havadan bakteri yakalayıp süt ile diğer bakterileri elimine ettiğinizde tam olarak hangilerini izole ettiğini bilemezsiniz. Farklı uygulamalarda farklı bakterilerin izole edilmiş olması da kuvvetle muhtemeldir.

Bu yüzden bu şekilde elde edilmiş laktik asit bakterileriyle yoğurt olup olmayacağı bir hayli değişken olabilir. İsterseniz deneyebilirsiniz. Olursa ne güzel, afiyetle yersiniz. Olmama ihtimali daha büyük ama o da ziyan olmaz. Bir torbada süzüp lor gibi bir şey elde edersiniz, o da güzel.

Havadan bakteri yakalayıp demişsiniz!Bunu açarmısınız?Pirinç suyunu şişeye koyup ağzını bez ile bağlamışsınız hava ile teması yok,nasıl havadan bakteri yakalanıyor :)

Laktik asit bakterisi üretebilmek köy yoğurdu veya probiyotik yoğurdu sulandırıp pekmez ile karıştırıp hava verirsek bakterileri çoğaltabilirmiyiz?

gökhan07
25-06-2014, 23:47
Sayın MeyveliTepe, 100 ml laktik asit solüsyonu, 100 ml melas'ı 2 litre suda karıştırıp karanlık ortamda bekletmeye aldım, 3. günün sonunda içerisinde fotoğraflarda ki gibi bir oluşum meydana geldiğini gördüm, sizce bu oluşum normal mi?

504774

504775

504776

504777

MeyveliTepe
25-06-2014, 23:52
Üstte beyaz küf olması normaldir, fakat emin olmak için PH değerini bilmekte fayda var.

gökhan07
25-06-2014, 23:57
Sayın MeyveliTepe, çok teşekkür ederim.

merdefe
18-10-2014, 07:17
Sayın MeyveliTepe'ye 4 yıl önce açmış olduğu konudan dolayı teşekkür ederim. Harika bir konu denemelere başladım bile HAwai üniversitesinin Agustos 2013 yayınlamış olduğu bir pdf buldum aramalarım sonucunda "Natural Farming: Lactic Acid Bacteria" konu başlıklı burada aynı sizin gibi anlatmış bir de ufak bir not var yapraktan laktik asit vermek konusunda ; Meyve ürünlerinde laktik asidin yapraktan verildiği koşullarda meyvedeki birks değerini ( yani meyve tadını ) azalttığı bildirilmiş. Bu uygulamanın meyvenin son döneminde yapılmasıın uygun olduğu yazıyor dilerseniz pdf yi paylaşabilirim. Saygılarımla

çamkokusu
06-10-2016, 21:17
Bir teşekkür bırakıyorum bu güzel konu için...

Ben pirinci sekiz gün beklettim.Süt ekledim ve bir kaç gün sonra tam tarif edildiği gibi oldu.Ama yinede bir haftayı tamamlamasını bekleyeceğim.

çamkokusu
30-10-2016, 11:14
Buzlukta saklasak olur mu?

Ve ben felaketle biten bokashi denemem için kullandım serumun bir kısmını.Kullandıktan sonraa güneş almayan karanlık dolapa unuttum,sonra hatırlayıp buzdolabına aldım.Bozulma emaresi yoktu.Sorun olur mu?

MeyveliTepe
30-10-2016, 11:31

Ve ben felaketle biten bokashi denemem için kullandım serumun bir kısmını.Kullandıktan sonraa güneş almayan karanlık dolapa unuttum,sonra hatırlayıp buzdolabına aldım.Bozulma emaresi yoktu.Sorun olur mu?

Buzlukta saklamayın. Ağzı hava almayacak şekilde kapalı, serin ve karanlıkta saklayabilirsiniz.

MeyveliTepe
30-10-2016, 11:35

Bokashi denemeniz felaket ile sonuçlandı ise sebebi büyük ihtimal bokashi kovasındaki malzemeyi iyi sıkıştıramamış olmanız, içinde hava hava kalmış olmasındandır. Bokashi malzemesi hiç hava kalmayacak şekilde sıkıştırılıp, üst kapağı da hava sızdırmaz olduğunda içine laktik asit veya EM ile hazırlanmış kepek olmadan dahi bokashi oluyor.

çamkokusu
30-10-2016, 17:12
Zaten suç bendeydi,kapak iyice sıkıştırılmamıştı.Ve hava boşluğu...

Benim sorduğum,serumun içindeki bakteriler buzlukta kalsa olur mu?Ve önceki mesajın en sonunda anlattığım durumdu...

Birde kepek yerine talaşta oluyormuş.Şüpheli geldi.Doğru mudur?

MeyveliTepe
30-10-2016, 19:33
Evet, anladım, buzlukta saklamayın diyorum bu yüzden.

Talaş konusunda bir şey diyemiyeceğim. Bokashi aşılayıcı olarak kepek kullanılıyor. EM emdirilmiş kepek karanlık, ılık ve havasız bir ortamda 10 gün kadar fermente ediliyor, sonra kurutuluyor. Bu işlemin talaşla olacağını sanmam.

çamkokusu
31-10-2016, 13:53
Hmm tekrar teşekkürler.

çamkokusu
01-01-2017, 19:39
Pilavdan arta kalan su pirinç tuzlandığı için tuzlu oluyor.Bu sorun teşkil eder mi?

Ben ilkini tuzsuz yaptım.

çamkokusu
01-02-2017, 18:49
İndigenous microorganismis'i merakla bekliyorum...

Lonicera
10-08-2017, 12:27
Sn MeyveliTepe, burada (http://www.agaclar.net/forum/1515032-post436.htm) da görüleceği üzre bu işe giriştik ama süt birikintisi 2.gün dolmadan üst kısma çıktı. Bu işlemin tamamlanmak üzre olduğunu mu gösteriyor? Çünkü hafif bir peynir altı suyu kokusu da oluşmuş. Sormamın nedeni tüm bu sürecin hangi ortam sıcaklığında oluştuğu bilgisine sahip olmamam. Şu an bidon karanlık bir odada duruyor ve sıcaklık 29 derece. Bu yüksek sıcaklık işlemi dumura uğratır diye endişe ediyorum. Bidondan alttaki sıvıyı henüz ayırmadığımız için ph' ını şimdilik ölçmedik.

MeyveliTepe
10-08-2017, 12:39
Nomalde 25 derece civarı uygun ama 29 derecede de belki biraz daha hızlı ama sorunsuz olur.

Lonicera
13-08-2017, 14:30
Nomalde 25 derece civarı uygun ama 29 derecede de belki biraz daha hızlı ama sorunsuz olur.

Sanırım işlem tamamlanmış. Kokusunda da hafif bir değişim olmuş ama kötü yönde değil. Tam peynir gibi de kokmuyor. Resimde tam belli olmuyor, rengi aynı yoğurt suyu renginde çok açık yeşilimsi. Ph kağıdı ile 2 sefer ölçtüm. Değerler renk sıkalası ile gösterildiğinden hassas bir ölçüm olmadı ama 4 ile 5 aralığındaki renkle uyumlu. Toplamda 3 litrelik bir sıvı elde ettik.

Bir su bardağı kadar bu sıvıdan alıp, temiz bir suya bir yemek kaşığı pekmez ilavesi ile çoğaltmak istiyorum. Şişenin ağzının açık veya kapalı olması önemli olur mu? Bir de çoğaltım esnasında şişe içerisine az miktarda da olsa süt eklememe gerek var mı?

Gerçi şimdi zamanı değil ama turşu yaparken 10 litre suya bu 1.5 litrelik laktik asidin tamamı yeterli olur mu diye sorup böylece soruları sonlandırayım.(şimdilik:dilli:)

MeyveliTepe
13-08-2017, 15:34
Bu şekilde elde edilmiş lactobacillus solusyonunun turşu yapımında kullanımı için bir şey söylemek zor. Zira yüzlerce farklı lactobacillus türü var. Bunların bazıları turşu ve diğer fermantasyonlarda fonksiyonel. Buna rağmen zararlı bir şey olacağını sanmam. 10 litrelik turşuya sadece bir çay bardağı koysanız yeteceğini düşünüyorum. Denerseniz bilgilendirirsiniz.

Bundan sonraki kullanımlarda süt kullanımına gerek yok. Süt bir çok bakteri türü arasından sadece lactobacillus'ların izole edilmesi için kullanıldı.

Pekmez ile çoğaltma sürecinde şişenin kapağını kapalı tutun, zaman zaman gazını çıkarmanızda fayda var. lactobacillus ailesi anaerobik olduğu için oksijensiz ortamı severler, ayrıca başka bakterilerle kontamine olmasını da engellemiş olursunuz.

Hazırladığınız serumları buzdolabında 2 yıl rahat rahat saklayabilirsiniz.

Lonicera
13-08-2017, 16:29
Bilgi için teşekkür ederim, hem turşu hem zeytin yapım süreçlerinde laktik asit kullanım sonuçlarını buradan da aktaracağım.

MeyveliTepe
13-08-2017, 18:05
Bilgi için teşekkür ederim, hem turşu hem zeytin yapım süreçlerinde laktik asit kullanım sonuçlarını buradan da aktaracağım.

Bu serumun içerdiği laktik asit önemsiz miktardadır. Esas içeriği laktik asit yapıcı lactobacillus ailesi bakterilerdir, aklınızda bulunsun.

Lonicera
17-08-2017, 14:37
Bir su bardağı kadar bu sıvıdan alıp, temiz bir suya bir yemek kaşığı pekmez ilavesi ile çoğaltmak istiyorum.

Çoğaltmak için bir su bardağı laktik asit solüsyonu ve harnup pekmezini 1,5 litrelik kireçsiz klorsuz su içerisine koyup ağzını kapattık. Bügün 3.günü ve ph kağıdı ile ölçüm yaptığımda 3-4 aralığında renk sıkalasını tutturmuş olduğunu gördüm. Acaba şekerin asidik yapısı nedeniyle mi yoksa bakterilerin artışı ile mi bu düşüş olmuştur, merak ediyorum.

MeyveliTepe
17-08-2017, 15:13
Bakteriler laktik asit üretmiştir, bu yüzden PH düşer.

Bir sonraki denemenizde karışımı hazırladıktan hemen sonra ölçüm yapın, bir de 7 gün sonra ölçün farkı görürsünüz.

Lonicera
17-08-2017, 15:34
O zaman ben daha fazla laktik asit için buzdolabına koymuş olduğum 1.5 litrelik solüsyonlardan birini dışarı çıkarıp pekmez ekleyeyim. Yoksa dediğiniz gibi seyreltik bir laktik asit pek bir işe yaramayacak gibi. Turşuda da deneyeceğim ama zeytinde kesin deneyip sonuç almak istiyorum.

MeyveliTepe
17-08-2017, 18:44
Sanırım bir konuda yanlış anlaşılan bir şey var.

Turşuya laktik asit değil, lactobacillus ilave etmenizin bir anlamı var. Böylece artan bakteri popülasyonu turşudaki sebzelerde bulunan şekeri yiyerek laktik asit üretsinler ki, buna zaten turşudaki sebzelerin fermantasyonu deniyor. Turşuya laktik asit ilave etmenin bir artı değeri yok.

Laktik asit bazen asitlik ayarlamak için kullanılıyor. Söz gelimi zeytin salamurasında ilk başlangıçtaki PH seviyesinin ayarlanması gibi. Böylece salamuradaki lactobacillus'lar zeytindeki şekeri tüketip kendileri laktik asit üretene kadar salamura kontaminasyona karşı koruyucu olsun. Turşuda böyle bir şey gerekli değil. Elinizdeki serum asit değil bakteri zengini ve bu haliyle asitten çok daha değerli :)

Lonicera
18-08-2017, 12:33
Olay tarafımdan şimdi anlaşıldı işte...:)))

PrinceRa1n
21-09-2017, 19:18
Şimdi bu yaptığımız bakterileri bitkilere verebiliyor muyuz g gelişimlerini hızlandırmak amacıyla bir de pirinç suyu derken pirincin şişmesi için içine konulan sudan mı bahsediyorsun uzun eğer öyleyse. Pirincin kaç gün beklemesi gerekir suyun içinde lütfen aydınlatır mısınız

Sûz-i Dilârâ
28-09-2017, 14:44
Pirinç suyunun, sütün bir ölçüsü var mı?

Sütün pastörize ya da yem yiyen inekten alınması farkediyor mu:)

MeyveliTepe
28-09-2017, 17:08
Pirinç suyunun, sütün bir ölçüsü var mı?

Sütün pastörize ya da yem yiyen inekten alınması farkediyor mu:)

Bir pilav için gereken kadar pirincin yıkama suyu (1 büyük bardak) yeterlidir. Pirinç yıkama suyunu temiz bir şişede ağzı tülbentlenmiş bir şekilde 5-6 gün dışarıda, tercihan temiz, çiçeklik, ağaçlık bir yerde beklettikten sonra temiz büyük bir şişeye alıp buna 4-5 litre kadar süt eklemelisiniz. Süt, herhangi bir süt, kutu sütü dahi olabilir(bozuk süt olmamalı).Bekletilmiş pirinç yıkama suyunu süte ilave etmeden önce kontrol ediniz. Üzerinde (beyaz zar haricinde) yeşil, siyah vb. küflenme olmamalı, kokusu hafif ekşimsi olmalıdır.

Sûz-i Dilârâ
28-09-2017, 17:36
Pirinç suyunu şişeye aldım. 6 gün bekleyeceğim. Not almış olalım.

Sûz-i Dilârâ
29-09-2017, 10:34
n11'de ph metre buldum. Bahsedilen ölçüm kağıtları bu herhalde, sipariş vereceğim olur gelirse.

https://urun.n11.com/testler/ph-metre-meter-test-olcme-kagidi-80-li-80-adet-turnusol-kagidi-P199513801?cid=604001&gclid=EAIaIQobChMIvsKj6PjJ1gIVSTobCh2OagdCEAYYBiAB EgIw2vD_BwE&gclsrc=aw.ds

Sûz-i Dilârâ
02-10-2017, 09:13
Pirinç suyunun üzerinde beyaz küflerin yanında iki tane de koyu yeşil, küçük küf vardı.

Ev yol kenarında olduğu için egzos, duman, toz vs. den korumak için evin içinde çok havadar bir yere bırakmıştım. Yeterince havadar değil miydi acaba, pirinç suyunu dökmem mi gerekiyor şimdi ve hava sıcaklığıyla alakalı olabilir mi bu durum?:(

Küfleri aldım ama yayılmaya devam eder mi? Ya da yeniden mi deneyeyim:confused:

MeyveliTepe
02-10-2017, 09:23
Onlar dursun, gidişata bakarsınız. Tedbiren yeni bir tane daha hazırlayabilirsiniz.

Pirinç yıkama işini kaynar suyla yapıyorsunuz, değil mi?

Üzerinde beyaz kefere gibi zar oluşması çabuk olmuş. Aslında o duruma geldiğinde 6 gün beklemeye gerek yok.

Sûz-i Dilârâ
02-10-2017, 09:30
Pirinç yıkama işini kaynar suyla yapıyorsunuz, değil mi?

Soğuk suyla:( kaynar suyla mı yıkanıyordu:D

MeyveliTepe
02-10-2017, 09:44
Hayır, kaynar suyla yıkanmalı. Genellikle zaten öyle yapılır, sizin nasıl yaptığınızı bilmediğim için sordum.

Sûz-i Dilârâ
02-10-2017, 09:55
Hayır, kaynar suyla yıkanmalı. Genellikle zaten öyle yapılır, sizin nasıl yaptığınızı bilmediğim için sordum.

Anladım, ben her zaman soğuk suyla yıkardım, yapılışında kaynar su detayı verilmemiş olduğu için bildiğim gibi yapmıştım.

Önemli değil, hemen birazdan yeni pirinç suyu hazırlarım. Pirinç yıkadığımız suyu (soğutup) cam şişeye alıyorum, ağzını tülbentle bağlayıp havadar, güneş görmeyen bir yere bırakıyorum.

Diğer şişeye devam mı ediyoruz şimdi, beyaz zarlar oluştuğuna göre sütü ekleyeyim mi? Bu suyu bitkilerimde kullanırım.

MeyveliTepe
02-10-2017, 10:29
Kaynar suyun fonksiyonu, suda ya da (büyük ihtimal) pirinç tanelerine yapışık fungus sporları ya da başka mikroorganizmalar varsa başlangıçta onların elimine edilmesini sağlamak.

Sûz-i Dilârâ
02-10-2017, 12:28
Yeni denemelerim. Fotoğrafı ne kadar çevirsem de ters oluyor.:(

658313

Ph metre kâğıtlarım da geldi. İlk olarak ve hemen musluk suyunun ph'ına baktım 8-9 arası bir renk çıktı.
İkinci olarak da önceki pirinç suyunun ph'ına baktım. Kâğıt renginde kaldı. Onu da musluk suyuyla hazırlamıştım.

Sûz-i Dilârâ
03-10-2017, 15:17
Önceki denemem. Bakterilerim çalışıyor:cool:

Sûz-i Dilârâ
04-10-2017, 18:37
Cam kavanozdan alttaki sıvıyı süte karıştırmadan nasıl alacağım ben şimdi:o Plastik değil ki bir yerlerinden keselim:o

Muda
05-10-2017, 16:21
Sn. Sûz-i Dilârâ;

Serum hortumu gibi bir hortumun diğer ucunu kapatarak şişe içinde istediğiniz derinliğe getirin. Daha sonra kapattığınız kısımdan hortumun içindeki havayı çekerek su ile dolmasını sağlayınız. Tabi bu uygulamayı yavaş yaparsanız biraz uzun bir hortumla rahat bir şekilde ağzınıza su gelmeden istediğiniz kısımda durdurursunuz. Hortumu şişeden aşağıda bir yerde bulunan ilk kaba biraz boşalmasını sağlayarak gelebilecek muhtemel üst kısımları atarsınız. Geride kalan istediğiniz kısmı bir şişe içerisine rahat bir şekilde alırsınız. Aynı akvaryumdaki suyu alma sistemi.

Kolay gelsin.

Sûz-i Dilârâ
07-10-2017, 10:58
Sn. Sûz-i Dilârâ;

Serum hortumu gibi bir hortumun diğer ucunu kapatarak şişe içinde istediğiniz derinliğe getirin. Daha sonra kapattığınız kısımdan hortumun içindeki havayı çekerek su ile dolmasını sağlayınız. Tabi bu uygulamayı yavaş yaparsanız biraz uzun bir hortumla rahat bir şekilde ağzınıza su gelmeden istediğiniz kısımda durdurursunuz. Hortumu şişeden aşağıda bir yerde bulunan ilk kaba biraz boşalmasını sağlayarak gelebilecek muhtemel üst kısımları atarsınız. Geride kalan istediğiniz kısmı bir şişe içerisine rahat bir şekilde alırsınız. Aynı akvaryumdaki suyu alma sistemi.

Kolay gelsin.

Sayın Muda, teşekkür ederim tavsiyeniz aklımda bulunmakla beraber hortum almak için çarşıya çıkmaya üşendim:D

Buradaki (http://www.agaclar.net/forum/1519615-post59.htm) suyu denemelik niyetiyle kullanayım dedim, pirinç çok nasılsa yine yaparız:D

Şişeyi eğdirdiğimde üstteki süt tabakası kalıp halinde arkaya gitti ve alttaki su kaba boşaldı.:D

Ph'ını ölçtüm, 4-5 arası 5'e yakın bir renk çıktı. Musluk suyu kullanmıştım, önceki ph'ı 8-9 arası bir renkti.

Laktik asit bakterisi üretebilmiş miyim sayın Meyveli Tepe:confused:

Sûz-i Dilârâ
07-10-2017, 12:00
Bir de hatıra fotoğrafı çektim.
658604

Sonra hemen dolaba kaldırdım.

devrann
05-11-2017, 16:21
Bu lactobacillus yoğunluklu sıvıyı bitkilere ne kadar uygulamamız gerekli saksıda değilde serada yapıp uygulasam babamın biber serasında mesela.

Sûz-i Dilârâ
22-01-2018, 15:14
Pirinçli yemekler yaptığımda sevindirik olmaya başladım. Bugün yaprak sarması yapınca yine pirinç suyu çıktı, sevine sevine şişeye boşalttım. :p

Üç şişe olmak üzere, bir şişeyi sardunyalara veriyorum, ondan mı sebep bilmiyorum ama yeni, iri ve koyu yeşil yapraklar verir oldular, ikisinde çiçeklenme var. :D

Sûz-i Dilârâ
25-01-2018, 10:42
Son yaptığım laktik asit bakterilerim.

Nedense bu sefer ph'lar 6 çıktı, öncekilerde 4-5 arası bir değer çıkıyordu. :confused:

evandevan5
25-01-2018, 11:15
Bu karışımın gübre olarak faydası kanıtlanmış mı. çünkü aklım durdu şuanda bu sayfayı görünce ;)

Sûz-i Dilârâ
28-01-2018, 18:39
Şimdiye kadar sardunyalarımda kullandım, sonuç çok güzel. Bu mevsimde yarı ölü olması gereken bitkilerim gürleşti, bazılarında çiçek tomurcuğu başladı.

Enzim hazırladığımda maya niyetine 1 su bardağı katıyorum şişedeki bütün iri parçaları una çeviriyor.

Batı Rüzgarı
28-01-2018, 19:28
ilginç... hayat herşeyde olduğu gibi bir denge üzerine kurulu. çeşitli toprak karışımları dışında toprağın bakteriyel florası da bitkilerin gelişmesini etkiliyor. hangi gübre hangi toprak karışımı hangi bitkide nasıl tepki verir tahmin etmek zor. bu işler kolay değil.neyse mesajım bulunsun.pilav koktu burnuma :)

Sûz-i Dilârâ
02-02-2018, 15:06
Hazırladığım laktik asit bakteri şişelerinden bir çay bardağı kadar alarak uyandırma ve çoğaltma denemesi yapmak istedim.

500 ml şişeye 1 çay bardağı laktik asit bakteri suyu
3,5 çay bardağı su
yarım çay bardağı da pekmez

kattım ve ışıklı pencere önüne koydum. Öncesinde ph'ını ölçmek aklıma gelmedi.

İki gündür öylece duruyordu bugün basınç oluşmaya başlamış, şişenin havasını aldım.

665324

MeyveliTepe
02-02-2018, 16:01
Güneşe koymayın, ılık ve karanlıkta kalsın.

Sûz-i Dilârâ
09-02-2018, 08:14
Laktik asit bakterilerine devam. Nedense bu bakteri çoğaltma işini çok sevdim. Bir nevi evcil hayvanımmış gibi geldiğinden sanırım:D

Yeni denemelerim.

Kokular süper, çatal banmamak için kendimi zor tutuyorum. Sanki lor peyniri gibi. Yalnız küçük şişede neden dipte çökelti kaldığını anlayamadım. Suyun rengi de yeşil.
665957

Sûz-i Dilârâ
09-02-2018, 08:19
Hazırladığım laktik asit bakteri şişelerinden bir çay bardağı kadar alarak uyandırma ve çoğaltma denemesi yapmak istedim.

500 ml şişeye 1 çay bardağı laktik asit bakteri suyu
3,5 çay bardağı su
yarım çay bardağı da pekmez

kattım ve ışıklı pencere önüne koydum. Öncesinde ph'ını ölçmek aklıma gelmedi.

İki gündür öylece duruyordu bugün basınç oluşmaya başlamış, şişenin havasını aldım.

665324

İşler gayet yolunda gidiyor. Basınç, fokurdama, tek sıkıntımı hava çıkışı için yeterli boşluk bırakmadığımdan havasını alırken yaşadım. Ama taşırmadım hiç, azar azar havasını alıp köpürme geçtikten sonra tekrar havasını alarak sakinleştirdim.:)

Soru: Bu enzim ne zaman hazır olacak? Diğerindeki gibi en az 45 gün bekleyecek miyiz yoksa vakum yaptığında artık hazır mı demek olacak?

Soru: 5 lt'lik şişeye çoğaltma işlemi yaptığımızda serumun ölçüsü ne kadar olacak?

MeyveliTepe
09-02-2018, 11:55
Soru: Bu enzim ne zaman hazır olacak? Diğerindeki gibi en az 45 gün bekleyecek miyiz yoksa vakum yaptığında artık hazır mı demek olacak?
Ortam ısısına bağlı olmakla beraber, 20-25 derece ısıda 15 gün yeterli olmalı.

Soru: 5 lt'lik şişeye çoğaltma işlemi yaptığımızda serumun ölçüsü ne kadar olacak?

Neticede olacak olan bakterilerin besinleri tüketerek çoğalması olduğu için kullanılacak serum miktarı çok önemli değil. Daha önce yaptığınız gibi küçük bir çay bardağı dolusu gayet yeterlidir. Serumun az ya da çok olması sadece besinlerin tüketileceği zamanı 1-2 gün oynatır. Her durumda besin miktarıyla orantılı olarak bakteri popülasyonu çoğalacaktır.

Altur
13-02-2018, 20:42
Herkese merhabalar,
Õncelikle vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür etmek istiyorum.
Okuduğum dökümanlardan laktik asit bakterilerinin toprak florasında ki diğer yararlı bakterileri teşvik ettiğini( mikoriza ve Riboziom gibi) gördüm ve bu bakterileri serada bitki üretiminde kullanmak istiyorum.
İlk olarak gözüme peynir altı suları çarptı. Bu suları direk olarak damlamadan verebiliyor muyuz. Verebiliyorsak dekara nekadar hangi sıklıkta kullanabilirim. İçinde yeterli miktarda laktik asit bakterisi ihtiva ediyor mu yoksa şekerli suda ya da pekmezde çogaltmam gerekiyor mu. Çoğaltma da şilampe kullanabilir miyim. Yoksa pirinç, nohut suyunda bakteri yakalayıp geliştirmek mı gerekiyor?
Şimdiden vereceğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim.

MeyveliTepe
13-02-2018, 21:04
Herkese merhabalar,
Õncelikle vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür etmek istiyorum.
Okuduğum dökümanlardan laktik asit bakterilerinin toprak florasında ki diğer yararlı bakterileri teşvik ettiğini( mikoriza ve Riboziom gibi) gördüm ve bu bakterileri serada bitki üretiminde kullanmak istiyorum.
İlk olarak gözüme peynir altı suları çarptı. Bu suları direk olarak damlamadan verebiliyor muyuz. Verebiliyorsak dekara nekadar hangi sıklıkta kullanabilirim. İçinde yeterli miktarda laktik asit bakterisi ihtiva ediyor mu yoksa şekerli suda ya da pekmezde çogaltmam gerekiyor mu. Çoğaltma da şilampe kullanabilir miyim. Yoksa pirinç, nohut suyunda bakteri yakalayıp geliştirmek mı gerekiyor?
Şimdiden vereceğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim.

Peynir altı suyu tuzlu değil mi?

Altur
14-02-2018, 18:56
Peynirin mayalanması için cinsine uygun (beyaz peynir, tulum gibi) laktik asit bakterisi kullaniliyor. Tuz kullanılsa bakteriler ölür. Sonra çökelen peynir ayrılıp tuzlaniyor. Mayalanma sırasındaki artık peynir altı suyu çoğunlukla atılıyor. Çoğunlukla dere yataklarına verildiğinde de çevre kirliliği yaratıyor. Bu peynir altı sularinin birkismi işlenerek sporcular için protein tozları yapılıyor. Yurt dışında tarımda kullanım alanları var içerdikleri besin maddeleri açısından zengin. Piyasada dana derisinden üretilen bitki gelişimi için önemli olan aminoasitler satılıyor. Bitki gelişimi ve toprak iyileştirmesi için günlük asitlerden bile daha etkili olduğu İddaa ediliyor bu aminoasitlerin.
Şimdi peynir altı suyundaki bu amino asitler bedavaya alınıp aynı şekilde fayda sağlanabilir mi? Artı içindeki laktik asit bakterileri yaşıyorsa topraktaki yararlı mikroorganizmaların destekleyip fusariyum gibi zararlı mikroorganizmalari da baskilayacaktir.
Uygulama miktarını bilmiyorum ama gözümü karartarak 2 maşrapa peynir altı suyunu yarım kova su ile seyreltip seradan 10 adet biber bitkilerine döktüm. En azından doz aşımi yapıp bitkilere zarar verecekler mı gözlemlemek için

Sûz-i Dilârâ
16-02-2018, 16:11
Şişelenmiş laktik asit bakterilerimi çoğaltmaya başladım. 20-25 güne kadar hazır olursa artık bitkilerime vermeye de başlarım diye düşünerek. Burada bahar çoktan geldi gibi. :(

Bu defa 5 lt.lik şişelere bir çay bardağı laktik asit bakterisi sıvısından, bir su bardağı pekmez ve 3 lt kadar (ben göz kararı yaptım) suyu doldurdum.

Fotodakiler 4. günündeki şişeler. Bir tanesinde kabarcıklar oluşarak beyazlaşma var, diğerinde düz. Bu gün basınç kuvvetlenmeye başlamış ikisinde de artık 4-5 gün, günde birkaç kere havasını almak gerek.

nanemolla
22-02-2018, 18:36
Bu hazırlanan laktik asit bakteri sıvısını ,irfan çayına eklemek istersem oran ne olmalı acaba?

MeyveliTepe
22-02-2018, 20:33
Bu hazırlanan laktik asit bakteri sıvısını ,irfan çayına eklemek istersem oran ne olmalı acaba?

Bu sıvıyı İrfan çayına eklemeyin. İrfan çayı da laktik asit bakterileri de çok faydalı şeyler olmakla birlikte karakterleri biribirinden farklı. İrfan çayı aerobik organizmalar ve çözünmüş oksijen içerir. Laktik asit bakteri serumu anaerob'dur ve oksijen içermez. Yani içerikleri biribirine uyumlu değildir.

nanemolla
22-02-2018, 21:11
Sn meyvelitepe ben yanlış anlamıyorsam 3 nolu mesajınızda ısırgan otu,comfrey vb bitkilerin yapraklarından yapılan gübre çayınında içine katıldığında güzel sonuç alırsınız tarzında bir ifade yer alıyor.cümleyi yanlışmı yorumladım acaba?
Ve iyiki burdan sormuşum o zaman : )

MeyveliTepe
22-02-2018, 21:53
Sn meyvelitepe ben yanlış anlamıyorsam 3 nolu mesajınızda ısırgan otu,comfrey vb bitkilerin yapraklarından yapılan gübre çayınında içine katıldığında güzel sonuç alırsınız tarzında bir ifade yer alıyor.cümleyi yanlışmı yorumladım acaba?
Ve iyiki burdan sormuşum o zaman : )

Evet, doğru söylemişim.

#3 nolu mesajda bahsedilen çay oksijensiz ortamda, fermantasyon yoluyla yapılan çaydır. Bir bakıma otların turşusunu yapmak gibi bir şeydir ve fermantasyon 3 hafta kadar sürer. Laktik asit bakterileri içeren serum bu çayın kokuşmasını, zararlı bakterilerin çoğalmasını önler. Yapraklardaki her türlü şeker laktik asit bakterileri tarafından tüketilerek ortama hakim kalırlar. 3 haftanın sonunda kullanılmaz ise ortamda besin kalmayacağından ortam zararlı bakterilerin hakimiyetine dönebilir.

İrfan çayı ise fermantasyon değildir. Yapraklardaki hücrelerin hızlı dekomposizyonu sayesinde içerdiği minerallerin kısa sürede suya geçmesini sağlar. Hızlı havalandırma metodu ile yapılır. İçerdiği bakteriler oksijen seven bakterilerdir. Havalandırma devam ettiği müddetçe zararlı bakteriler üreyemez ve dört gün içinde kullanılabilir duruma gelir. Bu usul ile yapılmış çayda yapraklardaki şekerler oksijen seven bakteriler ve mayalar tarafından tüketilir.

nanemolla
23-02-2018, 06:19
Aklımada geldi aslında havasız yapılan çaymı diye ama ayırt edici birşey yazmayınca iki türlü halde de daha besleyici oluyor demekki dedim( düz mantık: ) ).
Ama benim gibi konuya çok hakim olmayan biri için 3 nolu mesaja bir dip not düşülse iyi olurdu bence.
Aydınlatma için tekrar teşekkür ederim sn meyvelitepe sağlıcakla kalın.

MeyveliTepe
23-02-2018, 09:40
Aklımada geldi aslında havasız yapılan çaymı diye ama ayırt edici birşey yazmayınca iki türlü halde de daha besleyici oluyor demekki dedim( düz mantık: ) ).
Ama benim gibi konuya çok hakim olmayan biri için 3 nolu mesaja bir dip not düşülse iyi olurdu bence.
Aydınlatma için tekrar teşekkür ederim sn meyvelitepe sağlıcakla kalın.

#3 numaralı mesajı yazdığımızda daha İrfan çayını icad etmemiştik :)

nanemolla
23-02-2018, 10:38
: )

K4GE
25-06-2018, 15:02
370494

Pirinç yıkama suyunu temiz bir şişeye koyup ağzını bir bez ile bağlıyoruz. Dışarıda güneş almayan bir yerde 5-6 gün durdu. Arada bir koklayıp ekşi kokunun oluşup oluşmadığını kontrol ediyoruz.

370495
Üzerine süt ilave edip aynı şekilde ağzını bağlayarak bodruma koyuyorum. Burada amaç, pirinç suyunda toplanan pek çok bakteriden sadece laktik asit bakterilerinin kalması sağlamak.

370496

Yine bir hafta sonra tarif edildiği üzere şişenin alt tarafında laktik asit bir serum şeklinde birikiyor.

370497

Serumu temiz cam şişelere alıp dolaba kaldırıyorum. Melas ile çoğaltma işini sonra lazım olduğunda yapacağım.

Paylaşımınız için teşekkür, paylaşımlarınız bize yol gösteriyor. Benim bir sorum olacaktı. Pirinç yıkama suyundan elde ettiğimiz bu serumu direkt ya da yulaf kepeğine yedirerek bahçemdeki yağmur suyu toplama depolarımdaki suyu (bazen de kuyusu olan köylüden satın alıyoruz) temizlemek amacıyla kullanabilir miyim ? İçerisinde yosun benzeri şeyler oluşuyor, özellikle su azaldığı ve hava sıcaklıkları arttığı zaman.

MeyveliTepe
26-06-2018, 00:40
Paylaşımınız için teşekkür, paylaşımlarınız bize yol gösteriyor. Benim bir sorum olacaktı. Pirinç yıkama suyundan elde ettiğimiz bu serumu direkt ya da yulaf kepeğine yedirerek bahçemdeki yağmur suyu toplama depolarımdaki suyu (bazen de kuyusu olan köylüden satın alıyoruz) temizlemek amacıyla kullanabilir miyim ? İçerisinde yosun benzeri şeyler oluşuyor, özellikle su azaldığı ve hava sıcaklıkları arttığı zaman.

Bu maksatla hiç denemedim. Yosunlara etkisi ne olur bilmiyorum. Prototip bir ortam yaratılıp denenebilir, ancak depolarınız güneş ışığı alıyorsa yosuna engel olmanız çok zor.

mertan
17-01-2019, 08:40
Laktik asit üretimi için prinç sularını 3 damacanaya paylaştırdım ve ağızlarını gazlı bezle sardım.Bununla ilgili birkaç soru sormak istiyorum.
1- Mevsim itibariyle hava sıcaklığı yaklaşık gündüz 10 gece 3/4 derece bu durum reaksiyona bir zarar verir mi? Sıcaklığı 15-20 derece olan seraya da koyabilirim fakat kapalı alan diye tereddüt ettim.
2- Prinç suyuyla karıştıracağımız sütün bir oranı var mı? (19 litre prinç suyunu 3 damacanaya pay ettim)

MeyveliTepe
17-01-2019, 09:23
Laktik asit üretimi için prinç sularını 3 damacanaya paylaştırdım ve ağızlarını gazlı bezle sardım.Bununla ilgili birkaç soru sormak istiyorum.
1- Mevsim itibariyle hava sıcaklığı yaklaşık gündüz 10 gece 3/4 derece bu durum reaksiyona bir zarar verir mi? Sıcaklığı 15-20 derece olan seraya da koyabilirim fakat kapalı alan diye tereddüt ettim.
2- Prinç suyuyla karıştıracağımız sütün bir oranı var mı? (19 litre prinç suyunu 3 damacanaya pay ettim)

Bu aşamada fermantasyon yok, havadan bakteri yakalama var :) Damacanalarınızda ekşi kokuyu alıncaya kadar devam. Süt ilave ettikten sonra seraya alabilirsiniz ancak damacanaların karanlıkta olmasını sağlamalısınız.

Elde edeceğiniz serumun miktarını ve bakteri yoğunluğunu belirleyen şey süt miktarı. Aslında o kadar çok pirinç suyuna ihtiyacınız yoktu. Tek bir damacanadaki pirinç suyu üç damacana serum elde etmenize yeterdi.

Serum elde edildikten sonra, çok az miktarda (örn. bir su bardağı) serum ile bir damacana dolusu canlandırılmış ve çoğaltılmış lactobacillus sıvısı elde edebiliyorsunuz. Dolayısıyla hazırlığınız çok büyük bir miktarda serum elde etmeye yönelik. Elde edeceğiniz serumu buzdolabı sıcaklığında 1-2 seneye kadar saklayabiliyorsunuz.

mertan
17-01-2019, 13:05
Pirinç suyunu yemekhaneden ayarladım aşçı sağ olsun :) O yüzden çok oldu. Fazlasını da atmaya kıyamadım. lactobacillus sıvısını tarla bitkilerinde kullanmak istiyorum yaklaşık 1 dönüm alanda 1 sezonda rahatlıkla tüketirim diye düşünüyorum.
Bu aşamada sulama konusunda oran ne olmalı ?
Kullanmadan önce melas/pekmezle aktif hale mi getirmem veya çoğaltmam gerek?
Mesela damlamadan 50 litre sulama yapmak istiyorum, bu karışımı nasıl hazırlamalıyım?

MeyveliTepe
17-01-2019, 17:11
Serumları yapıp süzüp kaldırdıktan sonra, önce aktifleştirilmiş lactobacillus sıvısı yapacaksınız. Bunun için, 1 litre melas, 1 litre serum ve 18 litre suyu iyice karıştırıp bir kaba dolduracaksınız. Ağzı kapalı ama gazı boşaltacak bir düzene ihtiyacınız var. Hava kilidi iyi iş görür. Karanlık ve ılık bir yerde 15 gün bekleyecek. Bu sıvıyı sulama suyuna 1:50 - 1:100 aralığında bir oran ile kullanabilirsiniz.

Bu sıvı ile aynı zamanda bokashi de yapabilirsiniz, ki mutfak artıklarının değerlendirilmesinde çok iyidir. Bokashi'yi ister toprağa gömün, ister solucanlara yedirin, ki muhteşem vermicompost elde edersiniz.

mertan
18-01-2019, 19:26
Bahsettiğiniz 20 litrelik sıvının bekleme süresi nedir?

MeyveliTepe
18-01-2019, 21:54
Bahsettiğiniz 20 litrelik sıvının bekleme süresi nedir?

1 ay içinde kullanıp bitirmelisiniz.

mertan
09-02-2019, 10:31
Evde yaptığım laktik asitte tortu üstte birikmişti fakat damacanalarda yaptığım laktik asitin tortusu alta indi bir sorun var mıdır? Damacanaları karanlık diye kazan dairesinde beklettim, Soğuktan olmuş olabilir mi?

MeyveliTepe
09-02-2019, 11:43
Normalde üstte birikmesi gerekir. Yine de görünüş olmuş gibi.

Sofii
17-04-2019, 14:30
Merhaba, Benim denemem biraz değişik sonuçlandı. Pirinç suyunu karanlık bir mutfak dolabında bekletmiştim. Yaklaşık 1,5 bardak kadar pirinç suyuna 2 litre UHT süt ekledim, kavanozun ağzını hava alacak şekilde örtüp balkonda beklettim. Havadan bakteri toplama meselesini yanlış anlamışım sanırım, şimdi tekrar okuyunca karanlık bir yerde ve 20-25 derece gibi bir sıcaklıkta beklemesi gerektiğini anlıyorum. Karışım kefir gibi bir kıvamda. Kötü koku yok, hatta merak edip tadına baktım, tadı da tatlımsı kefir gibi. Market yoğurdu ile yoğurt mayalayınca sünen bir kıvamda yoğurt olur ya hani, kıvamı öyle. Fotoğraflardaki gibi sıvının altta kalması gibi bir durum olmadı. Tamamı homojen, bildiğiniz kefir :) Tülbentten geçireyim belki sıvı kısmı ayrışır dedim, bütün karışım tülbentten geçti. PH ölçtüm, 4 çıktı. Böyle bir durumla karşılaştınız mı acaba? Gereksiz tüketim konusuna kafayı takmış biri olarak o iki kutu (UHT de olsa) sütün boşa gitmesine gönlüm el vermiyor.
- Kavanoza alıp bu kez karanlık ve ılık bir yerde biraz daha mı bekletsem diye düşünüyorum ama bilemedim.
- Üstte kalan tortunun hayvanların sindirim sistemi için iyi olduğunu okumuştum, denemek için köpeğime tattırdım, bayıla bayıla yaladı. Bu karışım işe yaramayacaksa köpüşe yedirsem mi?
- Enzim yapmaya başladım, bu karışımı enzimde kullanabilir miyim?
- Meyvelitepe'nin bloğundan okuduğum apartmanda kolay komposto yapımı ile ilgili yazısından yararlanarak bir nevi bokashi yapıyorum. Gazete kağıdı, yumurta viyolü gibi kağıtları parçalıyorum; ekşi maya, melas, su karışımı ile kağıtları ıslatıyorum, 2 hafta hava almayacak şekilde bekletip sonra kurutuyorum. Bunu da evden çıkan organik atıklarla karıştırıp hava almayacak şekilde bekletiyorum. En son toprağa gidiyorlar. Klasik bokashi sürecini serum yerine ekşi maya ile yapıyorum diye özetlenebilir. Bu işte şu anda elde ettiğim karışımı kullanabilir miyim?

MeyveliTepe
18-04-2019, 01:24
Merhaba, Benim denemem biraz değişik sonuçlandı. Pirinç suyunu karanlık bir mutfak dolabında bekletmiştim. Yaklaşık 1,5 bardak kadar pirinç suyuna 2 litre UHT süt ekledim, kavanozun ağzını hava alacak şekilde örtüp balkonda beklettim. Havadan bakteri toplama meselesini yanlış anlamışım sanırım, şimdi tekrar okuyunca karanlık bir yerde ve 20-25 derece gibi bir sıcaklıkta beklemesi gerektiğini anlıyorum. Karışım kefir gibi bir kıvamda. Kötü koku yok, hatta merak edip tadına baktım, tadı da tatlımsı kefir gibi. Market yoğurdu ile yoğurt mayalayınca sünen bir kıvamda yoğurt olur ya hani, kıvamı öyle. Fotoğraflardaki gibi sıvının altta kalması gibi bir durum olmadı. Tamamı homojen, bildiğiniz kefir :) Tülbentten geçireyim belki sıvı kısmı ayrışır dedim, bütün karışım tülbentten geçti. PH ölçtüm, 4 çıktı. Böyle bir durumla karşılaştınız mı acaba? Gereksiz tüketim konusuna kafayı takmış biri olarak o iki kutu (UHT de olsa) sütün boşa gitmesine gönlüm el vermiyor.
- Kavanoza alıp bu kez karanlık ve ılık bir yerde biraz daha mı bekletsem diye düşünüyorum ama bilemedim.
- Üstte kalan tortunun hayvanların sindirim sistemi için iyi olduğunu okumuştum, denemek için köpeğime tattırdım, bayıla bayıla yaladı. Bu karışım işe yaramayacaksa köpüşe yedirsem mi?
- Meyvelitepe'nin bloğundan okuduğum apartmanda kolay komposto yapımı ile ilgili yazısından yararlanarak bir nevi bokashi yapıyorum. Gazete kağıdı, yumurta viyolü gibi kağıtları parçalıyorum; ekşi maya, melas, su karışımı ile kağıtları ıslatıyorum, 2 hafta hava almayacak şekilde bekletip sonra kurutuyorum. Bunu da evden çıkan organik atıklarla karıştırıp hava almayacak şekilde bekletiyorum. En son toprağa gidiyorlar. Klasik bokashi sürecini serum yerine ekşi maya ile yapıyorum diye özetlenebilir. Bu işte şu anda elde ettiğim karışımı kullanabilir miyim?

Yaptığınzı şey lactobacillus serumu olmamış. Tarife göre baştan yapmanızı tavsiye ederim.

Öte yandan yaptığınız da zararlı bir şey değil, köpeğinize yedirmenizde bir mahzur olduğunu sanmam.

Sofii
18-04-2019, 08:04
Yaptığınzı şey lactobacillus serumu olmamış. Tarife göre baştan yapmanızı tavsiye ederim.

Öte yandan yaptığınız da zararlı bir şey değil, köpeğinize yedirmenizde bir mahzur olduğunu sanmam.

Çok teşekkür ederim

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

likyaorman
21-04-2020, 15:48
Laktobasil serumunu aktivite etmek icin seker pancari melasi mi kullanmaliyiz? Elma melasi kullanilmasi sorun teskil eder mi? Arastirmalarima gore: "Seker pancarı melası, toprak sağlığı için makul miktarda makro ve mikro besin içerir. Bunlar daha iyi bir bakteriyolojik toprak ömrü sağlar. Pancar melası topraktaki mikro organizmaları uyarır. Buna karşılık, toprağın yapısını ve nem içeriğini uyarırlar. Pancar melası ayrıca eser elementler ve şelatlar içerir. Pancar melası de zararlıları kovmak üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Daha fazla şekerli bir ürün arıyorsanız, elma melası öneririz." Dusuncelerinizi onemsiyorum.

MeyveliTepe
21-04-2020, 17:39
Laktobasil serumunu aktivite etmek icin seker pancari melasi mi kullanmaliyiz? Elma melasi kullanilmasi sorun teskil eder mi? Arastirmalarima gore: "Seker pancarı melası, toprak sağlığı için makul miktarda makro ve mikro besin içerir. Bunlar daha iyi bir bakteriyolojik toprak ömrü sağlar. Pancar melası topraktaki mikro organizmaları uyarır. Buna karşılık, toprağın yapısını ve nem içeriğini uyarırlar. Pancar melası ayrıca eser elementler ve şelatlar içerir. Pancar melası de zararlıları kovmak üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Daha fazla şekerli bir ürün arıyorsanız, elma melası öneririz." Dusuncelerinizi onemsiyorum.

Çok farketmez, önemli olan bakterileri beslemek. Sadece, içinde bakteri öldürücü bir katkı olmamasına dikkat etmelisiniz.

meeteine
02-05-2020, 13:13
Serumları yapıp süzüp kaldırdıktan sonra, önce aktifleştirilmiş lactobacillus sıvısı yapacaksınız. Bunun için, 1 litre melas, 1 litre serum ve 18 litre suyu iyice karıştırıp bir kaba dolduracaksınız. Ağzı kapalı ama gazı boşaltacak bir düzene ihtiyacınız var. Hava kilidi iyi iş görür. Karanlık ve ılık bir yerde 15 gün bekleyecek. Bu sıvıyı sulama suyuna 1:50 - 1:100 aralığında bir oran ile kullanabilirsiniz.

Bu sıvı ile aynı zamanda bokashi de yapabilirsiniz, ki mutfak artıklarının değerlendirilmesinde çok iyidir. Bokashi'yi ister toprağa gömün, ister solucanlara yedirin, ki muhteşem vermicompost elde edersiniz.

Sayın Meyvelitepe, bokashi yapımında kullanılacak olan sıvıyı(kepek ile kurutmadan sıvı olarak kullanmak istiyorum) aynı oranda mı (1:50) sulandırmamız gerekiyor. Daha yoğun sıvı kullanmamızın (örneğin sulandırmadan ya da birebir sulandırarak gibi) yararı var mı?
Bir de, bu sıvıyı (sulandırılmış sıvıyı) kullanmanın süresi var mı? Dolapta ne kadar bekletebiliriz?

MeyveliTepe
02-05-2020, 15:32
Sayın Meyvelitepe, bokashi yapımında kullanılacak olan sıvıyı(kepek ile kurutmadan sıvı olarak kullanmak istiyorum) aynı oranda mı (1:50) sulandırmamız gerekiyor. Daha yoğun sıvı kullanmamızın (örneğin sulandırmadan ya da birebir sulandırarak gibi) yararı var mı?
Bir de, bu sıvıyı (sulandırılmış sıvıyı) kullanmanın süresi var mı? Dolapta ne kadar bekletebiliriz?

Aktifleştirilmiş bakteri sıvısını mutfak atıklarına sulandırmadan da fısfıslayarak kullanabilirsiniz. Bakteri yoğunluğu daha fazla olacağı için daha iyi. Ancak bu sıvıyı çok uzun bir müddet saklayamazsınız. Takriben 1 ay kadar saklanabilir. Kokusu değişirse kullanmayın.

feyzalp
17-05-2020, 00:31
Bu başlık uzun süredir atıl kalmış. Tahminimce Bokaşi yöntemiyle kompost yapımı biraz zahmetli ve sabır istediği için birçok kimse uzun süre devam edememiş olabilir. Yanılıyorsam kusurumu affedin lütfen.
Ben de bokaşi serumu yaptım. Yaklaşık 3 haftadır da evdeki bütün organik atıkları toplayıp bokaşi talaşı ile kovada biriktiriyorum. Sızan suyunu alıyorum.
Dün kovamız doldu. Yedek kovaya geçiyoruz.
Dolan kovayı karanlık bodrumda 2 hafta kadar bekleteceğim. Sonra bahçede açtığım kompost çukurunda başlatacağım bakalım.
Aşamaları ile ilgili fotoğraflar da çektim. Siteye fotoğraf eklemeyi biraz öğrenirsem daha detaylı yazıp görüntüleri ekleyeceğim.
Doğadan aldıklarımızı geri vermenin zevkini yaşamanız dileğiyle...

derin35
17-05-2020, 01:23
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm

Buradan faydalanabilirsiniz.

Çamfıstığı
17-05-2020, 09:29
Princi sıcak suyla yıkadıktan sonra elde ettiğimiz sıvıyı şişeledikten sonra ağzını tülbentle örterek 1 hafta kadar beklettikten sonra ilave edeceğimiz süt kapımıza gelen sütçüden aldığımız sütü kaynatacakmıyız yoksa kaynatmadan direk sıvıya ilave ederek mi bekleteceğiz.

MeyveliTepe
17-05-2020, 10:57
Princi sıcak suyla yıkadıktan sonra elde ettiğimiz sıvıyı şişeledikten sonra ağzını tülbentle örterek 1 hafta kadar beklettikten sonra ilave edeceğimiz süt kapımıza gelen sütçüden aldığımız sütü kaynatacakmıyız yoksa kaynatmadan direk sıvıya ilave ederek mi bekleteceğiz.

Kaynamış süt olursa daha emniyetli olur. Bakteriler pirinç suyundan gelecek zaten. Süt ile gelecek bakteriye ihtiyacımız yok.

atila filmer
17-05-2020, 19:47
Merhaba,

Pirinç yıkama suyunu bekleterek elde ettiğim sıvıyı süzerek süt ile karıştırdım. yaklaşık 2 gün geçti ve ayrışma şimdiden oluştu. İlk defa yaptığım için bilmiyorum bu kadar çabuk ayrışması normal midir? Her halükarda 15 gün beklemeyi düşünüyorum şu an için güzel bir yoğurt kokusu geliyor kabın içinden. Ne önerir daha önce yapmış olanlar?

Teşekkürler

MeyveliTepe
17-05-2020, 19:53
Merhaba,

Pirinç yıkama suyunu bekleterek elde ettiğim sıvıyı süzerek süt ile karıştırdım. yaklaşık 2 gün geçti ve ayrışma şimdiden oluştu. İlk defa yaptığım için bilmiyorum bu kadar çabuk ayrışması normal midir? Her halükarda 15 gün beklemeyi düşünüyorum şu an için güzel bir yoğurt kokusu geliyor kabın içinden. Ne önerir daha önce yapmış olanlar?

Teşekkürler

Beklesin, 2 günde bir kontrol edin. Sıcak havada süre kısalabilir.

atila filmer
17-05-2020, 20:08

Teşekkürler hızlı yanıtınız için. Dün akşam çektiğim hali fotoğraftaki gibidir.

Çamfıstığı
18-05-2020, 09:06

Princi yıkayarak elde ettiğimiz suyu en az 5-6 gün beklettikten sonra süt ilave etmemiz gerekmiyormuydu :confused:

atila filmer
18-05-2020, 09:31
Princi yıkayarak elde ettiğimiz suyu en az 5-6 gün beklettikten sonra süt ilave etmemiz gerekmiyormuydu :confused:

Doğrudur, 1 hafta beklettikten sonra süt ekledim. Sütü ekledikten sonra 2 güne bir kontrol edin diyor Sayın Meyvelitepe anladığım kadarıyla.

atila filmer
23-05-2020, 23:37
Lactobacillus serumunu pekmez ve su ile karıştırıp hava kiliti taktığım şişeye bıraktım ama gaz çıkışı gözlemlemedim hiç ve yüzeyde hafif küf halkaları oluşmaya başlıyor gibi geldi. Normal midir sizce? bana problemli gibi geldi.

Çamfıstığı
04-06-2020, 07:18
Süt ilavesinden 1 hafta sonraki durumu bu.Herhalde 1 hafta daha beklemek sonrasında şişelemek daha iyi olacak gibi geliyor,ne dersiniz.

709802

cetine
04-07-2020, 15:15
En yüksek bakteri popülasyonunu sağlayarak solüsyonu kullanmaya başlama zamanı, gaz çıkışının biterek beslenme ve üremenin bittiği zamandır sanırım.
Solüsyon pH'ı bize bu konuda fikir verebilir mi?

3 gün önce yaptığım solüsyonda pH 5.2 den 3.7 ye düştü. Gaz çıkışı devam ediyor.
Serum pH:4.90

cetine
05-07-2020, 12:05
LAB solüsyonunun bitkilerde kullanımıyla ilgili biraz Google araması yaptım ama kullanım periyodu, zamanı gibi bilgilere pek ulaşamadım.

İşin aslı bir girdim çıkamadım :)

Genelde LAB uygulanmış meyve sebzelerin sağlıklı, gelişmiş köklü olduğu gibi bilgi ve fotoğraflar var.

Çıkan bilimsel çalışmalarda da kullanım şekliyle ilgili bilgilere ulaşamadım. Bir kısmı da laboratuvar ortamında yapılmış. (Tarım alanında literatürel bilgi birikimine sahip değilim)

Gil Carandang araması yaptığımda ona ait olduğunu sandığım Facebook sayfasında bir e-kitap satılıyor. Meyvelitepe, siz bu kitabı aldığınızdan bahsetmiştiniz sanırım.

Daha önce EM ile ilgilenmediğim için bu tarz bir preperatın yaprak ve topraktan kullanımıyla ilgili tecrübelere sahip değilim.

Aklıma takılan bir kaç soru var.

-Hepimizin sık karşılaştığı bakteriyel ve fungal hastalıklara karşı kullanımı nasıl olmalı?

-Bitki sağlıklıyken yapılan uygulamalarla LAB popülasyonu yüksek tutularak zararlı mikroorganizmalara yaşam alanı sunmamak mı ana amaç? Yoksa birbirini elimine etmeleri söz konusu mu (hücre yapısını bozarak vb) ?

-Bitkilere yüksek yoğunlukta LAB uygulaması başka faydalı mikroorganizmalara karşı zararlı olabilir mi?
(Buna solucan gübresi çayıyla birlikte veya ardışık uygulamaları da ekleyebiliriz)

-LAB solüsyonunu bir dönemde belli bir dozun üzerinde uygularsak zararlı olabilir mi?

Gökhans
26-07-2020, 20:48
Pirinç suyunun üzerinde beyaz küflerin yanında iki tane de koyu yeşil, küçük küf vardı.

Ev yol kenarında olduğu için egzos, duman, toz vs. den korumak için evin içinde çok havadar bir yere bırakmıştım. Yeterince havadar değil miydi acaba, pirinç suyunu dökmem mi gerekiyor şimdi ve hava sıcaklığıyla alakalı olabilir mi bu durum?:(

Küfleri aldım ama yayılmaya devam eder mi? Ya da yeniden mi deneyeyim:confused:

Benim ilk denemem ve benimkinde de 2 tane yeşil küçük küf noktası oluştu. Siz bu durumda yeniden mi başladınız?

dürriye
20-09-2020, 13:54
Benim de yaptığım pirinç suyu 7 gun bekletme
sonrasi kötü kokuyor. Sanırım basarisiz oldu.Bunun sebebi ne olabilir. Bilgisi olan arkadaşlar var mı?
Teşekkürler

saleri
29-09-2020, 19:59
https://www.youtube.com/watch?v=NCXttIrLc3U

Burdaki videoda bokashi ve LAB hakkında detaylı anlatım var.

Videoda anlatılan slaytlar da Bu link de (https://drive.google.com/file/d/16JdFxOO4hLuRnbu7u_pY8BgLsOLLAKzZ/view)

Gökhans
29-09-2020, 21:23
sonrasi kötü kokuyor. Sanırım basarisiz oldu.Bunun sebebi ne olabilir. Bilgisi olan arkadaşlar var mı?
Teşekkürler

Başarısız olmasının pek çok sebebi olabilir, kullanılan suyun klorsuz olmaması, ortamın aşırı sıcak veya aşırı soğuk olması, nem oranının fazla olması vs. Bence bunların sebebine fazla takılmayıp sürece en başından başlamak en doğrusu. Bende ilk denememde başarısız oldum fakat 2. Seferinde herşeyi birebir aynı yapmama rağmen bi sorun çıkmadı

MeyveliTepe
29-09-2020, 22:01
Teşekkürler

Fazla beklemişsiniz, hava da sıcak, kontaminasyon olmuş.

MeyveliTepe
29-09-2020, 22:05
https://www.youtube.com/watch?v=NCXttIrLc3U

Burdaki videoda bokashi ve LAB hakkında detaylı anlatım var.

...]

Çok kötü ve saygısız bir anlatım. Kendisini tanırım, defalarca elinde kağıt kalem bize gidip geldi. Adamcağız dediği Gil Carandang'ı da ben söyledim kendisine. Dr.Higa hakkında söyledikleri de doğru değil.

Çamfıstığı
04-10-2020, 07:09

Sn.Meyvelitepe,

Hazırladığımız serumu 1/50 veya 1/100 oranında kümes hayvanlarına faydalı olması anlamında vermemizde bir sakınca olurmu acaba.

MeyveliTepe
04-10-2020, 11:15
Sn.Meyvelitepe,

Hazırladığımız serumu 1/50 veya 1/100 oranında kümes hayvanlarına faydalı olması anlamında vermemizde bir sakınca olurmu acaba.

Verebilirsiniz. Aktifleştirerek de henüz tazeyken 1:20 civarında sulandırarak verebilirsiniz.

köpük_bahçesi
04-10-2020, 12:55
SBu sıvı ile aynı zamanda bokashi de yapabilirsiniz, ki mutfak artıklarının değerlendirilmesinde çok iyidir. Bokashi'yi ister toprağa gömün, ister solucanlara yedirin, ki muhteşem vermicompost elde edersiniz.
Sayın MeyveliTepe ben evde kompost yapıyorum ve yaparken sadece yoğurt suyu kullanıyorum. Bu serumu kullansam komposta ekstra ne katkısı olur.

Birde Indigenous Microorganisms (yerel faydalı mikroorganizmalar) ilgili bir çalışma yapacağınızdan bahsetmişsiniz böyle bir çalışma yaptınız mı site göremedim.

Özge
26-11-2020, 21:00

Önceki yazılarınızdan yola çıkarak bokashi kovasını evin bir haftalık organik çöpüyle doldurduğumuzu ve fermentasyonun 2-4 haftalık süreçte tamamlanacağını varsayarsak, bokashi'yi solucanlara vermeden önce fermentasyonun tamamlanması için atıkları poşete alıp birkaç hafta bekletmek mi gerekir? Tabi bu sırada kova tekrar dolacak ve yeni bir poşet daha beklemeye alınacak. Böylece her hafta bir poşet fermente solucan besini elde etmiş olacağız. Bahçem için planladığım bu akışta bir yanlışlık var mı danışmak istedim.

MeyveliTepe
26-11-2020, 23:25
Evet, olabilir. Ayrıca poşette bekletmeden de solucanlara verebilirsiniz. Solucanlar için c:n oranı daha önemli. Organik çöpleri biriktirirken aralara kağıt karton kırpıntıları da eklerseniz karbonu yükselterek c:n oranını ayarlamış olursunuz.

Özge
27-11-2020, 04:57
Evet, anlattığınız gibi kağıt kırpıntısı ekleyip laktik asit bakteri sıvısı fısfıslayarak yapacağım. Sonuçta c:n oranını göz kararı ayarlamış olacağım. Peki, solucan kabını gözlemleyerek optimum c:n oranını tutturup tutturamadığımı anlayabilir miyim? Örneğin, çöpler önce biter kağıtlar tüketilmeden kalırsa karbonu çok koymuşum gibi bir çıkarım yapmak mantıklı mı?

ezo
18-12-2020, 08:58
İlk serum çalışmam maalesef çöp oldu. Pirinç suyuna süt eklemeden önce süzmemiz mi gerekiyor?

MeyveliTepe
18-12-2020, 09:25
İlk serum çalışmam maalesef çöp oldu. Pirinç suyuna süt eklemeden önce süzmemiz mi gerekiyor?

Şart değil.

dürriye
20-12-2020, 04:43
Sayın Gökhans ve Sayin Meyvelitepe, yanıtlarınız için teşekkürler ediyorum. Tavsiyenize uyarak ikinci denememi yaptım, başarılı oldu. Tüm aşamaları tamamladım. Kendime göre şöyle pratik bir yontem de kullanmaya başladım. 5 litrelik pet su bidonlarinin tabanlarinı kesip , başaşağı olacak şekilde kapağın olduğu yere birkaç parça et ,peynir vs için marketlerden verilen köpük tabak kırpıntısı yerleştiriyorum.
Bu sayede çıkacak suyla çöpün temasını kesiyorum. Açtığım taban kısmından dolduruyorum malzemeyi.Tabani takrar yerine yerleştirip ek yerine streç film sarıp yine başaşağı olarak muhafaza ediyorum 15 gün. Suyu almak için kapağı hızlıca açıp tekrar kapatıyorum
Boylece musluk ve bidon zahmetinden kurtulmuş oldum.

peyker
05-02-2021, 22:13
Merhaba.
Yaklaşık 1 sene olmuş alıntıladığım yukarıdaki post gireli. Ama benim bokashi kompost serüvenim yeni başlıyor ve laktoserumumu yapma aşamasındayım. Acaba daha kolay yolu yok mu diye düşünürken; bu yazıda "süreci ekşi maya ile götürme" bölümünü gördüm ve gözlerim parladı. Olabilir mi ve nasıl?
Ayrıca laktoserum oldu diyelim. Bunu çoğaltamaz mıyız, tekrar tekrar baştan mı almak gerekli süreci?
Okumalarım devam ediyor ama burada olup sorumu gören ve yardımcı olmak isteyen olursa mutlu olurum.
Teşekkür ederim şimdiden.

Düzeltme1: Ek bir soru;
Kombucha çayını bokashi serumu olarak kullanabilir miyiz?
Bir ara çok fazla miktarda kombucha üretimi yapıyor ve sevdiklerimle paylaşıyordum. Bir süre sonra ilgi azaldı ve elimde yaklaşık 2 ay mayalanmış kombucha sıvısı kaldı ve eminin kilerindeki buzdolabında belki 3-4 senedir kavanozlarda duruyor. Durdukça faydasının arttığını okumuştum. Mesela onları seyreltip (hangi oranda?) bokashi serumu olarak kullanabilir miyim?
Ve diğer sorumu yenileyeyim; ekşi mayayı kullanabileceğimizi okudum yukarıda; nasıl? Lütfen bilen izah edebilir mi?
Not: Pirinç suyumu kontrol ettim. Bugün 6. gün ama üzerinde minicik de olsa bir küf noktası gördüm. Çöp oldu. Yeniden deneyeceğim.

peyker
06-02-2021, 15:04
Sayın MeyveliTepe ben evde kompost yapıyorum ve yaparken sadece yoğurt suyu kullanıyorum. Bu serumu kullansam komposta ekstra ne katkısı olur.

Birde Indigenous Microorganisms (yerel faydalı mikroorganizmalar) ilgili bir çalışma yapacağınızdan bahsetmişsiniz böyle bir çalışma yaptınız mı site göremedim.
Yoğurt suyu da oluyor mu bokashi sıvısı olarak?
Başka alternatifler var mı?
Peyniraltı suyu?

Bilgisi olan cevap yazabilir mi?

Peşpeşe attığım postlardan da anlaşılacağı üzere; bir an önce çöp turşusuna başlamak istiyorum ve pratik bir serum/sıvı arayışındayım.

Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

Özge
19-02-2021, 18:31
Benim serum denememde bir şeyler ters gitti gibi. Sütü ekleyeli 10 gün oldu. Süt kalıntıları ve serum tam olarak ayrışmadı. Ayrıca serum üstte birikti ve miktar olarak çok az. :( Beklemeye devam etmeli miyim sizce?

716473
716474
716472

chelik26
21-03-2021, 09:25
Daha önce pirincin soğuk yıkama suyu ile hazırladığımız laktik asiti, 4 bardak arıtma suyu ve 1 bardak üzüm pekmezi, bardağın %75 i kadar aktik asit karışımımızı karanlı 20derece odaya bıraktım. Yalnız resim çekerken şarap yapan biri olarak sayımn @meyvelitepe ye sorum şarap yaparken maya olarak laktik asit kullanabilirmiyiz?
Bu resimde gazını almayı unutmaya önlem olarak serum öğnesini şişeye taktık, hortumun içi su dolu, böylece gaz çıkarken içeri oksijen girmeyecek bir nevi şarap yapmış olacağız, Peki bu doğrumu sn Meyvelitepe, yksa arada bir oksijen alması daha mı iyi?
Başka bir soru aklıma geldi Sn meyvelitepe, mesela pekmez yerine, bal polen karışımı koysak laktik aside ne gibi artı eksi olur?

MeyveliTepe
21-03-2021, 13:04
Şarap sürecine laktik asit bakterisi karışırsa şarap bozulur.

Şarap (ve sirke) sürecinde mayalar çalışır. Ortama laktik asit bakterisi girdiğinde süreç başka bir şeye evrilir.

Bal gibi değeri yüksek bir şeker koymanın bir anlamı yok. Aksine balda antibakteriyel bileşiklerin bulunduğu söylenir.

chelik26
21-03-2021, 14:04
Şarap sürecine laktik asit bakterisi karışırsa şarap bozulur.

Şarap (ve sirke) sürecinde mayalar çalışır. Ortama laktik asit bakterisi girdiğinde süreç başka bir şeye evrilir.

Bal gibi değeri yüksek bir şeker koymanın bir anlamı yok. Aksine balda antibakteriyel bileşiklerin bulunduğu söylenir.

Teşekkür ederim açıklama için.

chelik26
03-04-2021, 17:23
Sn Meyvelitepe, laktik asite pekmez karıştırarak elde ettiğim karışım değerleri resimdeki gibi, ama su katmayı unuttum, sadece laktik asit ve pekmez karışımı, bu karışımı yine 1:1 1:05 mi karıştırmalıyım. 1 Karışım, 1 ve 05 su **** tam tersi mi?
Bir başka sorum ise,
Pirinç suyunu 10 gün beklettikten sonra sütle bekletmeden direk daha önce yaptığım laktik asite karıştırdım, sonra aklıma geldi, bu sefer tüm karışıma süt ekledim :) Acaba sonuç değişik olurmu, Zaten süt hemen alta çökmüş.

MeyveliTepe
03-04-2021, 19:09
Sn Meyvelitepe, laktik asite pekmez karıştırarak elde ettiğim karışım değerleri resimdeki gibi, ama su katmayı unuttum, sadece laktik asit ve pekmez karışımı, bu karışımı yine 1:1 1:05 mi karıştırmalıyım. 1 Karışım, 1 ve 05 su **** tam tersi mi?
Bir başka sorum ise,
Pirinç suyunu 10 gün beklettikten sonra sütle bekletmeden direk daha önce yaptığım laktik asite karıştırdım, sonra aklıma geldi, bu sefer tüm karışıma süt ekledim :) Acaba sonuç değişik olurmu, Zaten süt hemen alta çökmüş.

Anlattığınızı pek anlayamadım.

Laktik asite pekmezi niye karıştırdınız? Laktik asit ve lactobacillus serumu aynı şey değil. Lactobacillus serumuna mı pekmez karıştırdınız? Öyle ise, su ilave etmediğiniz için bakterilerin üreyebilecekleri yeterli hacimi oluşturmadınız demektir. Bu ortamda bakteriler pekmezi tüketirler ama popülasyon çok artmaz, çünkü yerleri yok. Üstünden çok zaman geçmediyse var olan karışımın 5 misli kadar klorsuz su ekleyin.

Pirinç yıkama suyunu fermente ettikten sonra süte eklemenin sebebi, karışımdaki lactobaciilus dışındaki organizmaların ölüp sadece laktozdan beslenen lactobacillus'un kalmasını sağlamak. Sonradan süt eklediğinizde, arada geçen zaman çok değil ise sürecin yine çalışması lazım.

halcur
26-05-2022, 08:07
370494

370495

370496

Yine bir hafta sonra tarif edildiği üzere şişenin alt tarafında laktik asit bakterileri bir serum şeklinde birikiyor.

370497

Sayın Meyvelitepe, market sütü de olur mu?
(3 gündür sütçüyü kaçırıyorum. Pirinç suyu artık yoldan çıkacak)

gaseker
26-05-2022, 10:39

Bilgi sahibi olmadan fikir yürütmeye çalışırsam market sütü daha bile iyi olabilir, nihayetinde sürecin önemli bir ayrıntısı da diğer mikroorganizmalardan kurtulmak.

MeyveliTepe
26-05-2022, 13:45

Olur tabii.

Ortalıkta "çiğ süt" diye anlatanlar açıkçası bilgiç görünmek adına uyduruyorlar. En ucuzundan uht süt gayet güzel olur, ben hep öyle yapıyorum.

cetine
28-05-2022, 13:39
Sağım hijyenine uyan çiftçi hiç görmedim. Çiğ süt kullanılacaksa önceden kaynatılmalı. Sütün mikrobiyolojik içeriği de ayrı biz dezavantaj. Bunda ısrar edenler başarıyla LAB izole edebiliyorlar mı ki?

Ek not: Büyük şirketler, köy kooperatiflerinden köylülerden toplanan sütleri, günde 2 kere tankerlerle topluyor. Tanker şöförü, sütü almadan önce hazır kitlerle bazı testler uyguluyor. Su katılımı veya antibiyotik gibi. Eğer pozitif sonuç alınırsa sütü almadan gidiyor.

Bu sütleri köylüler birilerine satıyor. O kişiler yarı fiyata aldığı bu sütleri piyasaya "mis gibi doğal organik taze inek sütü" diye satıyorlar.

Tüketim için Ülker, Pınar, Tire Süt, Carrefour organik sütleri tercih ediyorum.

halcur
30-05-2022, 15:19
Arkadaşlar,
Ben de denemek istedim bu çalışmayı.
Anlattığınız işlem basamaklarını aynen yaptım ama (fotoğrafta da görüyorsunuz) serum kısmı az oldu gibi. Ayrıca yoğurdumsu kısım sarı/pembeleşti. Ağır kokuyor. Fazla mayanmış peynir gibi.
Ne dersiniz?
725321

725322

MeyveliTepe
31-05-2022, 14:44
Az süt kullandıysanız böyle olur. Bence olmuş

halcur
31-05-2022, 17:02
Son durum bu fotoğraftaki gibi. Süzdüm. 1 lt'den az fazla çıktı. Şişeye koyup buzdolabına kaldırdım.

Süzerken ellerim de seruma çokça temas etti, sorun olur mu, bilmiyorum.

(Etkinlik Özeti: 1 bardak pirinci 2 bardak suyla çalkalayıp elde ettiğim suyu 6-7 gün ağzı açık/bezle örtük cam kavanozda beklettikten sonra, temiz bir cam kavanozun içine 3 lt süt koyup, bu pirinç suyu ile karıştırıp, ağzını bezle örtüp, karanlık bir yerde beklettim.7 gün sonra süzdüm.)

725327

MeyveliTepe
31-05-2022, 20:15
pH ölçebiliyor musunuz?

halcur
31-05-2022, 21:05
pH ölçebiliyor musunuz?

PH Ölçer yok ama planlarımda var.

halcur
19-06-2022, 12:05
725623

725624

11 gün oldu. 15 gün demişti Sayın Meyvelitepe, yanlış hatırlamıyorsam. Olup olmadığını nasıl anlarız acaba. Fikir verecek ver mı? Aygıt yok.
Burası Adana. Çok sıcak. Çok geç kalmak da istemiyorum.

Sayın Meyvelitepe:

pH en önemli indikatör. Hiç bir şey yoksa koku.

halcur
19-06-2022, 12:07
Mesaj Sahibi MeyveliTepe
pH en önemli indikatör. Hiç bir şey yoksa koku.

"koku" nasıl olmalı sorusunu da sorayım.
Örnek;
sirke gibi...
peynir gibi...vs

Cevap:
Mesaj Sahibi MeyveliTepe: Turşu kokusuna benzer bir koku olmalı ve çöp kokusunu andırır ağırlaşmış bir koku olmamalı.

Tayfun03
19-06-2022, 18:47
Teşekkürler bilgi için

MeyveliTepe
19-06-2022, 19:42
"koku" nasıl olmalı sorusunu da sorayım.
Örnek;
sirke gibi...
peynir gibi...vs

Turşuya benzer keskin bir koku.

Olmaması gereken ise ağırlaşmış, çöp kokusunu andırır bir koku.

halcur
28-03-2023, 13:55
Alanım değil, çok anlamam ama aklıma geldiği için soruyorum. Mevzu laktik asit ise yoğurt suyu yoğun bir şekilde laktik asit barındırmıyor mu? Neden yoğurt suyu kullanmıyoruz da pirinçle uzun bir süreci takip ediyoruz?
Aydınlatacak birileri varsa sevinirim.

MeyveliTepe
28-03-2023, 16:20
Alanım değil, çok anlamam ama aklıma geldiği için soruyorum. Mevzu laktik asit ise yoğurt suyu yoğun bir şekilde laktik asit barındırmıyor mu? Neden yoğurt suyu kullanmıyoruz da pirinçle uzun bir süreci takip ediyoruz?
Aydınlatacak birileri varsa sevinirim.

Mevzu laktik asit değil, laktik asit üreten fermente edici bakteriler. Yoğurtta da genelde 2 tür olarak bunlardan var. Pirinç yıkama suyundan elde ettiğinizde onlarca farklı lab türü var. Bunlardan asitlere en dayanıklı olan ve lab ailesinden fermentasyon sahnelerinin astsolisti sayılan L.Plantarum en etkili fermente edici türü yoğurtta bulunmaz. Yoğurt yerine, kurulumunun üzerinden en az 15 gün geçmiş sağlıklı turşu suyunda L.Plantarum bol bol bulunur. Buradan da çoğaltarak devam edebilirsiniz.

TME05
07-04-2023, 21:50
Merhabalar,
Geçen hafta hazır satılan bokashi setlerinden birini alıp evde kompost üretimine başladım. Şimdi de laktobasil serumla yaprak gübresi, pestisit gibi sıvılar da üretmek istiyorum. Ayrıca bahçede de daha büyük ölçekli bokashi yapmak istediğimden elimdeki laktobasil serumunun yetmeyeceğini düşünüyorum. Aşağıdaki fotoğrafta görünen ve hazır satılan bu serumu pirinç suyu vb. işlemlerini yapmadan çoğaltabilir miyim?
Şimdiden yanıtlarınız için teşekkür ediyorum.

MeyveliTepe
07-04-2023, 22:29
Merhabalar,
Geçen hafta hazır satılan bokashi setlerinden birini alıp evde kompost üretimine başladım. Şimdi de laktobasil serumla yaprak gübresi, pestisit gibi sıvılar da üretmek istiyorum. Ayrıca bahçede de daha büyük ölçekli bokashi yapmak istediğimden elimdeki laktobasil serumunun yetmeyeceğini düşünüyorum. Aşağıdaki fotoğrafta görünen ve hazır satılan bu serumu pirinç suyu vb. işlemlerini yapmadan çoğaltabilir miyim?
Şimdiden yanıtlarınız için teşekkür ediyorum.

Resimlerini yayınladığınız şişeler ticari bir ürün. Ticari olarak satılan ve içinde LAB türü bakteri olduğu iddia edilen bir ürünün usülüne uygun ve içinde hangi tür ve hangi CFU miktarında organizma olduğunun da belli olması lazım. Başka bir anlatım ile "mikrobiyal gübre" sıfatıyla resmi tescilinin olması lazım. Aksi halde, içinde bakteri var diye böyle birşey satılamaz, satılıyorsa da ilgili mevzuatı aldatarak satılıyordur. Nitekim, LAB türleri ve fototropik bakteri içeren ticari ürünler de var ve organizmaların türleri ve miktarları bakımında tescil edilmişlerdir. Oysa resimlerini koyduğunuz şişe içeriğinin "pH düzenleyici" olduğu yazılı. Hiç bir organizma içermiyor olabilir. İçinde sıfır bakteri varsa da, patojen organizmalar varsa da hiç bir şey iddia edemezsiniz.

Sorunuza gelince. Resmini gösterdiğiniz şişelerden üretmeyi düşünmek yerine;

1. Doğru düzgün tescili olan ve tariflerine göre 1 litreden 20 litreye çoğaltma prosedürleri belli olan mikrobiyal tescilli bir ürün edinip ondan çoğaltmak mümkün,

2. Bu başlıkta anlatıldığı ve bir çok kişinin deneyip yaptığı gibi, pirinç yıkama suyunda (nişasta içeriğinden dolayı) bakteri toplayıp, süt ile LAB türlerini izole eden yöntemi kullanıp Lakto Serum yapabilirsiniz. Filipinli doğal tarım ustası Gil Carandang'ın tüm dünyaya öğrettiği ve dikkatli yapılırsa etkili bir yöntemdir.

Daha kestirme olsun isterseniz ve elinizde ev yapımı, kurulduktan sonra üstünden en az 15 gün geçmiş, üstü kef olmamış sağlıklı bir turşu varsa, bu turşunun suyundan melas içerikli bir besiyere aşılayarak istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz. Resmini gösterdiğiniz, içinde ne olduğu belirsiz şişedekine göre çok daha garantili olacağını rahatlıkla söyleyebilirim. 2.ci maddedeki yöntemlerle yapacağınız preperatta fototropik bakteri olmayacaktır ama pirinç suyu ile yapılanda, bakteri toplama aşamasını yaptığınız yerin özelliklerine göre muhtelif LAB türleri olacaktır. Turşu suyu ile aşıladığınızda ise büyük oranda Lactobacillus Plantarum bakterisi olacaktır (ki, en güçlü fermente edici LAB türüdür).

TME05
07-04-2023, 23:00
Bir süredir sizin blogunuzu takip ediyorum, sayenizde buradan ve blogunuzdan bir çok şey öğrendim. Bu konuda ne kadar teşekkür etsem azdır, çok teşekkür ederim. Ayrıca bu yanıtınız için de teşekkür ederim.
Her ne kadar o şişelerdeki sıvının kokusu tariflere uysa da üzerinde "ph düzenleyici" yazmasından ve bakterilerden hiç bahsetmemesinden şüphelenmiştim. Bu yüzden doğrudan fotoğrafını koymak istedim :)
O zaman, en iyisi üşenmeyip pirinç suyundan itibaren başlamam gerek :)
Tekrardan çok teşekkürler, iyi çalışmalar dilerim. Sağlıcakla kalın.

MeyveliTepe
19-04-2023, 12:09
Söyle bir şey gördüm. Doğru düzgün tescili de var. pH regülatörü diye satılandan çok daha garantilidir. https://www.belplas.com.tr/profamik-land

TME05
07-05-2023, 11:00
Söyle bir şey gördüm. Doğru düzgün tescili de var. pH regülatörü diye satılandan çok daha garantilidir. https://www.belplas.com.tr/profamik-land

Tekrardan merhabalar,
Ben de artık iş başa düştü deyip pirinç suyundan ilk laktobasillerimi üreteyim dedim. Sütü ekledikten 10 gün sonra bu şekilde oldu:
728205
728206
728207

(elimde süt az olduğu için 280gr pirinç suyuna 550 gr süt ekledim)

Sizce altı sarı, üstü beyaz ve gri olan bu küf bir sorun mudur? Yani olmuş mu? :)

Bir de; bakterilerin türlerine baktığımızda verdiğiniz bağlantıdaki türler, pirinç suyundan elde ettiğimiz türlerden daha mı fazladır?

MeyveliTepe
07-05-2023, 11:17
Pirinç yıkama suyunu dışarıda bir yerde ağzını tülbentleyip ekşiyene kadar beklettiniz, değil mi?

TME05
07-05-2023, 11:39
Pirinç yıkama suyunu dışarıda bir yerde ağzını tülbentleyip ekşiyene kadar beklettiniz, değil mi?

Evet, tülbentle değil ama kavanozda; kavanozun kapağı üstünde ama kapalı olmayacak, hava alacak şekilde 9 gün boyunca, doğrudan güneşin girmediği ama aydınlık, cam balkonlu balkonda beklettim. Kokusu; ekşimsi, mayamsı, hamurumsu, sütümsü bir kokuydu. Sonuç aşağıdaki fotoğraflardaki gibi olmuştu.

728213
728214

Üstündeki küfleri kaşıkla sıyırıp, çift kat kalın bir bezden geçirerek süzdüm ve süt ekledim.

Yoksa bu küflerin hiç oluşmaması mı gerekiyordu? :S

MeyveliTepe
07-05-2023, 19:15
Kef olur ama küf olmamalı. Resimler görünmediği için bir şey diyemiyorum

TME05
08-05-2023, 20:27
Kef olur ama küf olmamalı. Resimler görünmediği için bir şey diyemiyorum

Fotoğrafları düzelttim. Değerli vaktinizi ayırıp yanıt verdiğiniz için çok teşekkür ederim.

Peki sizin bağlantısını paylaştığınız ürünü alıp çoğaltabilir miyim acaba?

TCM
08-05-2023, 21:47
Küf oluşmuş maalesef, uzman bir arkadaşa sormuştum bu tür küflerle ilgili, soruyu geç görüp bir yıl sonra cevap vermişti ama ne kadar küçük olursa olsun küf oluşmuşsa sindirim sistemine sokulmamalıdır yazmıştı.

TCM
08-05-2023, 22:15

Buna içerdikleri daha az olduğu için tam anlamıyla 'EM' diyemeyiz herhalde ancak 'güccük EM' desek... Agrition un 5 lt.lik EMA sı kargo hariç 750 lirayken bu arkadaşların ki kargo dahil 228 lira. Onun yerine bu mantıklı olmaz mı?

TCM
08-05-2023, 22:56
Hepsiburada da satışı var üstelik kargo bedava..

https://www.hepsiburada.com/belplas-profamik-nature-sulak-alan-ekolojik-denge-duzenleyici-5-litre-pm-HBC00001CC1UD?magaza=BELPLAS%20A.%C5%9E.

Düzeltme: Bu profamik NATURE olanmış.

MeyveliTepe
09-05-2023, 00:05
Buna içerdikleri daha az olduğu için tam anlamıyla 'EM' diyemeyiz herhalde ancak 'güccük EM' desek... Agrition un 5 lt.lik EMA sı kargo hariç 750 lirayken bu arkadaşların ki kargo dahil 228 lira. Onun yerine bu mantıklı olmaz mı?

1 litresini 100'e, 5 litresini 180'a, 20 litresini 550'ye satıyorlar. Tescil doğruysa içerik ve miktar bakımından pek bir farkı yok. Lactobacillus türleri, maya ve fototropik bakteriler bulunduğuna dair tescillieri var. Elbette, ürünün devamı var mıdır, bir fikrim yok.

TCM
09-05-2023, 13:53
Üstteki ürünü aldım, bir de organik gübre (https://www.belplas.com.tr/belplas-organik-gubre) aldım. Farkını farkedersem anlatırım.

TCM
15-05-2023, 10:44
Bizim güccük EM yolda delinmiş, birazı dökülmüş, 4-5 gün havayla temas halinde diye içime sinmedi. Geri gönderdim mecbur bugün tekrar sipariş ettim. 5 lt benim bahçeye bir sezon yeter, buzdolabında saklanmayacak bilgisini hatırlıyorum ama 3- 4 ay ağzını en az 5-6 kez açıp kapayacaz, sorun olmaz umarım.

TCM
22-05-2023, 13:00
Belplas ile alışverişimiz tamamlanmadı daha. İkinci gelen ürünlerin de EM olanı başka yere gitmiş, organik gübreyi aldım. Yanlış yere giden orada da akıtmış, delinmiş, hasar görmüş neyse. Ama şirket merkezindekiler çok ilgili, görevli bayan hemen bugün kargoya verdiklerini söyledi. :) Bakalım sonunda kavuşabilecez mi.

TCM
25-05-2023, 16:05
Kavuştuk sonunda, görevli serin gölge yerde sakladığınızda ağzını kısa sürelerle açıp kapadığınızda çok sorun olmaz dedi.

TME05
25-05-2023, 19:53
İkinci denememde şöyle bir şey yaptım.
Klorsuz ve kaynatılmamış suda pirinçleri 15 dakika beklettim. Suyunu süzmeden kavanozda 8 gün beklettim ve aşağıdaki gibi oldu. Bu sefer küf olmadı ama rahatsız edici, lavabo kokusu gibi, keskin ekşimsi bir koku oluştu. pH ölçtüğümde 6,0 çıktı.

728314 728315 728316

Bu sıvının üstündeki tabakayı atıp suyunu tülbentten süzdüm ve 1 litre süt ekledim. 7 gün sonra sonuç aşağıdaki gibi oldu.

728317 728318

Sütün üstünde bir kaç ufak küfe benzettiğim parça var ve şişenin kenarında ufak yeşilimsi küfler oluşmuş. Keskin ve pis koku gitmiş, hafif peynirimsi bir koku olmuş.
Şimdi sizce bu işi bu sefer becerebildim mi? :confused:
Değerli yanıtlarınızı bekliyorum.

evandevan5
29-05-2023, 10:09
ismek balkon bahçe kursunda bizde bokaşhi kompostu uygulaması yaptık. portakal 4-5 küçük kabük ancak koyduk bozuluyormuş diye.

MeyveliTepe
31-03-2024, 18:10
deneme (https://blog.meyvelitepe.org/2011/04/18/denge/)

diğer deneme (https://blog.meyvelitepe.org/2012/07/11/guzel_gunler_ve_-bir-deney/)

Mahmut pasa
10-08-2024, 14:34
Pirinç suyunu 7 gün sonunda suzerken içinde kurtçuk oluşumu gözlemlendi...bu sürecin ikinci aşaması olan ... süt ilavesinden önce olduğu icin
Devam edelim mi yoksa dökelim mi...yeniden mi başlayalım

MeyveliTepe
10-08-2024, 16:00
Sıcakta üçüncü günden itibaren gözleyin, ekşi kokuyu aldığınızda tamamdır.

Mahmut pasa
10-08-2024, 18:03
Teşekkürler hocam....aslında bizim ihtiyacımız olan bakteriler
Lactobacillus, Streptococcus, Pediococcus ve Leuconostoc
Tetragenococcus, Aerococcus, Carnobacterium, Alloiococcus, Dolosigranulum, Enterococcus, Lactococcus, Vagococcus
Globicatella
Oenococcus
Weissella
italicus
Lactococcus garvieae
Leuconostoc lactis,
Lactobacillus fermentum ve L. delbrueckii ....bize bu bakterilere laktik asit fermantasyonundan ulaşabileceğimizi düşünüyoruz....hocam sizce labsdan ihtiyaç duyduğumuz bu bakterilere başka nereden ulaşabiliriz...

Mahmut pasa
10-08-2024, 18:07
Teşekkürler hocam....aslında bizim ihtiyacımız olan bakteriler
Lactobacillus, Streptococcus, Pediococcus ve Leuconostoc
Tetragenococcus, Aerococcus, Carnobacterium, Alloiococcus, Dolosigranulum, Enterococcus, Lactococcus, Vagococcus
Globicatella
Oenococcus
Weissella
italicus
Lactococcus garvieae
Leuconostoc lactis,
Lactobacillus fermentum ve L. delbrueckii ....bize bu bakterilere laktik asit fermantasyonundan ulaşabileceğimizi düşünüyoruz....hocam sizce labsdan ihtiyaç duyduğumuz bu bakterilere başka nereden ulaşabiliriz...

Mahmut pasa
23-08-2024, 13:53
Sıcakta üçüncü günden itibaren gözleyin, ekşi kokuyu aldığınızda tamamdır.

Meyveli tepe....
Süt ilavesinden sonra 4 gün geçti ve altta sarı sıvı birikti...üstte peynir çözeltisi oluştu....Gaz çıkışı bitti...hava sıcaklığı 27 derece nem oldukça yüksek bir ortam...3 aşamaya geçelim mi ..yoksa 7 günlük süreyi tamamlayalım mi

MeyveliTepe
24-08-2024, 23:15
Meyveli tepe....
Süt ilavesinden sonra 4 gün geçti ve altta sarı sıvı birikti...üstte peynir çözeltisi oluştu....Gaz çıkışı bitti...hava sıcaklığı 27 derece nem oldukça yüksek bir ortam...3 aşamaya geçelim mi ..yoksa 7 günlük süreyi tamamlayalım mi

Olmuş bence, serumu alabilirsiniz.

Mahmut pasa
26-08-2024, 03:15
Olmuş bence, serumu alabilirsiniz.
Teşekkürler sayın meyveli tepe

devrann
30-06-2025, 17:53
Merhaba Sn.Meyvelitepe
Yine son derece yararlı bir çalışmanız daha çok teşekkür ediyorum çok faydalı bir konu.Sayfaları okurken aklıma bir şey geldi acaba en son elde ettiğimiz serumu en başta pirinç süzüntü suyu ile izole ettiğimiz bölümü atlayarak , sütü bu serumla aşılayarak süreci tekrarlasak mesela 3 defa gibi ne gibi bir kazanımımız olur veya kaybımız bakteri yoğunluğu artarak çok daha etkili bir serum mu olur yoksa bir değişiklik olmaz mı ?
Teşekkürler.

MeyveliTepe
30-06-2025, 23:14
Şöyle olur;
Lactobacillus ailesi, içinde onlarca tür barındıran geniş bir aile. İlk defa yapıldığında, bakterinin nereden toplandığına da bağlı olarak geniş bir yelpazede lactobacillus türleri izole edilebilir. Sonraki izolasyonda yeni bir bakteri toplama işlemi yapmadan, daha önce izole edilmiş olan kullanılırsa, tür sayısı giderek azalır. Gitgide, daha asitik ortamda aktif kalabilen türlere doğru çeşitlilik azalır. Bunun ne sakıncası var diye sorarsanız bu da göreceli bir durum. Aslında bunlarla hiç uğraşmayıp, en az 15 gün önce kurulmuş bir geleneksel turşu suyunu da kullanabilirsiniz. Bundaki çeşitlilik epey az olacak ve hakim tür de lactobacillus Plantarum olacaktır. Bu tür, yüksek asite dayanıklı ve yüksek asitte dahi bir tür fruktoz ile beslenebilen çok güçlü fermente edici bir tür.

Tür çeşitliliği, fermente edilen meteryaldeki şeker çeşitliliğinin fermente edilebilmesi bakımından önemli. Her türün beslendiği şeker türü de farklı.