View Full Version : badrobot / Karaağaç
badrobot
11-02-2013, 13:28
yamadori'yle elde ettiğim bu karaağacımla yarışmaya katılmak istiyorum.
Ölçüleri
çap: 11,5 cm
boy: 40 cm
S şeklindeki kütüğün boyu : 50 cm
yamadoriyle elde edilen ağaç çıkarılma sırasında kazık kökü kesilerek çıkarıldığından ağacın bir ihtimal yaşamaması tek sıkıntım.
arabicjasmine
13-02-2013, 21:30
çok kalın gövdeli güzel bir karaağaç. kıvrımlı gövdesiyle çok güzel bir bonsai olabilir.
badrobot
14-02-2013, 12:50
sn. arabicjasmine. temennileriniz içn çok teşekkür ederim.
bu kalın ve yatık gövdeyle neler yapılabilinir? bir çok değişik şekil ve tarzlar eminim vardır. ağacı gördüğüm ilk anda kafamda bir şekil oluşmuştu aslında. hatta kötü resim çizen biri olmama rağmen bir şeyler karaladım bir kaç kağıda. daha önce Graham Potter'ın videolarındada (Taxus'larında) buna benze bir iki çalışma da görmüştüm. fakat bir hafta önce gördüğüm bir resim beni çok etkiledi. hem benim ağacımla gövde şekillerinin benzerliği hemde çalışmayı algılayıp, hissedebildiğimden olsa gerek böyle bir çalışma yapma isteği içine girdim. (bana üç dal vermesi yeterli!)
ama ilk temennim baharla birlikte ağacın tutması ve patlaması...
ya nasip diyelim.
sn. arabicjasmine. temennileriniz içn çok teşekkür ederim.
bu kalın ve yatık gövdeyle neler yapılabilinir? bir çok değişik şekil ve tarzlar eminim vardır. ağacı gördüğüm ilk anda kafamda bir şekil oluşmuştu aslında. hatta kötü resim çizen biri olmama rağmen bir şeyler karaladım bir kaç kağıda. daha önce Graham Potter'ın videolarındada (Taxus'larında) buna benze bir iki çalışma da görmüştüm. fakat bir hafta önce gördüğüm bir resim beni çok etkiledi. hem benim ağacımla gövde şekillerinin benzerliği hemde çalışmayı algılayıp, hissedebildiğimden olsa gerek böyle bir çalışma yapma isteği içine girdim. (bana üç dal vermesi yeterli!)
ama ilk temennim baharla birlikte ağacın tutması ve patlaması...
ya nasip diyelim.
Hans Van Meer'in güzel bir melezçam (Larch) çalışmasını ilham kaynağı seçmişsiniz kendinize, şimdiden başarılar dilerim :)
badrobot
14-02-2013, 18:08
Sn. Sakaki. Bu güzel çalışmanın Hans Van Meer'a ait bir çalışma olduğunu bilmiyordum. çok etkileyici bir çalışma.
Şu an için en büyük kaygım sayıları 12'i bulan karaağaçlarımın hayatta kalması, daha doğrusu hayatta kalamaması. bunların neredeyse tamamı gövde çapları 10-12cm ve çok güzel kıvrım kıvrım şekilli olanları var. bu nedenle bugün Manisa'nın yakın bir ilçesi olan Saruhanlı'ya bir ziraat mühendisi arkadaşıma gittim. Durumu kendisine anlattım. Ziraat mühendisi dostum bana biri stresi azaltan biride köklendirmeyi sağlayan 2 farklı ilaç verdi. ayrıca kök mantarı içinde ayrıca bir ilaçta ben aldım. kendisinin bana çizdiği bir programla ve belirlenmiş dozlarla tüm ağaçlarımı bu ilaçlarla takviye yapacağım.
arabicjasmine
14-02-2013, 18:14
sn. badrobot. umarım ağaçlarınızı yaşatabilir ve arzuladığınız şekle kavuşursunuz. merakla ve ilgiyle takip edeceğim.
suplilumas
16-02-2013, 16:35
Doğadan alıp özellikle kök budaması yaptığınız ağaçları bahçeniz varsa kendine gelene kadar bahçeye ekin. Yoksa mükün olan en büyük saksıya. Böylece kendini toparlaması ve kontrolü daha kolay oluyor. Ayrıca yaprak ve dallarını budamamanız mümkün olan en fazla dalı ve yaprağı üzerinde tutmanız şansınızı artırır. Önce ortamı değişecen ağacın kendini yeni ortama alıştırması gerekiyor. Hem kök hem yaprak hem dallar gidip bir de üstüne küçük saksıya alınınca o strese dayanamaz.
suplilumas
16-02-2013, 16:39
Ayrıca budama yaptığınız yerlerde resimden anladığım kadarı ile mantar oluşmuş. Tırnak ve gerekli düzenlemeyi yapıp erkenden macun sürün. Gövdeye ilerlerse ağacı kurtaramazsınız.
badrobot
16-02-2013, 17:41
sn suplilumas. benim için her görüş ve fikir çok değerli, önemli ve düşündürücü. çünkü burada fikir ve bilgi paylaşımıyla herkes birbirinden önemli şeyler öğrenme fırsatını yakalıyor.
saksı konusunda size pek katılayamayacağım. yıllardan beri ağaç söken biri olarak kullandığım kimyasallar sayesinde bugüne değin tutmayan ağaç (1-2 ağaç dışında) olmadı. benim kullandığım 15lt saksılar kazık kökü kesilmiş bu ağaçlara fazla bile. benim kaygım zevkle ve şevkle katılmış olduğum Maratonda ağacın bir ihtimal ölmesi durumunda, yarıyolda kalacağım olmam. bu maratona en fazla 3 ağaçla katılabilme kuralı var.
fakat söz ettiğiniz mantar oluşumlarını merak ediyorum ve ciddiye alıyorum. benim göremediğimi resimlerden gösterirseniz gerçekten çok memnun olurum. gerekli önlemleri almak isterim. adayımı yaşatmak için bildiğim herşeyi yapacağım.
ilginiz için şimdiden çok teşekür ederim. saygılar.
badrobot
16-02-2013, 18:56
sn suplilumas. saksı konusunda dediklerinizi tekrar düşündüm. olaya kuşkucu yaklaşmak istedim. küçük bir araştırmadan sonra bir kaç fotoğraf ve bir kaç küçük notlar okudum.
ilginiz için teşşekkür ederim.
Bu ağacın türüne göre değişken bir olay.
"Sorun olur" veya "olmaz" gibi net konuşmak yanlış olur kanaatimce.
Zeytin gibi karaağaç da dayanıklı bir tür ve sorun olma ihtimali düşük diye düşünüyorum ben.
Resimde görünen bence mantar değil de sn badrobotun sürdüğü şeffaf macunun fotoğraf makinesinin flaşı veya ışık yansımasından kaynaklanan beyaz bir leke/görüntü.
Yanılıyor muyum sn badrobot?
badrobot
16-02-2013, 20:47
sn. Sakaki. eğer kesi yerlerinden bahsediyorsanız, dediğinizde haklısınız. fotoğrafta o bölgelerde beyaz parlayan bir yansıma var. bu şeffef aşı macunun parlak yüzeyinden kaynaklanıyor olabilir.
Bu tartışmaları burada yapmayalım artık, burası yeri değil :)
Bu sadece adaylarımızın ön elemesi için açtığımız başlıklar.
Daha sonra tartışırız yeri geldiğinde :)
stresi azaltmak ve köklendirme yapmak için size tavsiye edilen ilaç neydi acaba? Bizle de paylaşabilir misiniz?
badrobot
17-02-2013, 14:53
sn. alibaba9. adaptasyon için benim yıllardan beri kulladığım ilaçların resimlerini sizin için çektim.
özellikle RAZORMİN avrupada birçok bonsai ustasının kullandığı RHİZOTONİC adlı ilacın çok yüksek oranda daha kosantresi.
ADEPT AMİNO (40 TL) ve RAZORMİN (75 TL), ikiside inanılmaz etkilerileri var. fakat çok önemli bir konuya dikkat etmek gerekiyor; doz. az verirseniz işe yaramaz, fazla verirseniz ağaç ölür.
Çok teşekkürler, başarılar dilerim.
badrobot
19-02-2013, 16:41
sn. alibaba9. bende, sizin değerli çalışmalarınızda başarılar dilerim.
badrobot
19-02-2013, 16:45
bugün internette gerezken bana ilham kaynağı olan Hans Van Meer'in ağacına rastladım, ama bu kez yapraklı hali...
Sayın Badrobot,
Kalın ve güzel bir aday bulmuşsunuz, hayırlı olsun. İlham kaynağı da şahane.
İyi çalışmalar dilerim..
badrobot
12-03-2013, 18:42
bugün ağacım büyütecimle inceledim. ağacın en uç noktalarında bir-iki göz patlamış durumda. önümüzdeki günlerde mikro çekimler yapacağım.
badrobot
05-04-2013, 19:17
karaağacın nisan günceli. kırmızı işaretlediğim yerden yeni bir gözpatlamış durumda. konumu gereği bu sürgünü geliştirip yeni lider yapabilirim.
badrobot
01-05-2013, 18:42
bu karaağcım ilkbaharda en son göz patlatan ağacım olsada en hızlı gelişenlerden birisi. bazı gereksiz dallarını aldım. bazı dallarınıda henüz karar veremediğimden ağacın üzerinde bıraktım. arka taraf olarak düşündüğüm yerden yeni bir göz daha patlattı. bunu 3.dal olarak planlıyorum. elbette daha önümüzde çok yol var. ama şu an için içim rahat. dal kesiğin hemen yanından çıkan yeni sürgünü daha öncede yeni lider seçebileceğimi ifade etmiştim. o sürgünün yanındaki gereksizleri aldıktan sonra daha da hızlı büyüme eğilimine girdi.
badrobot
20-05-2013, 11:46
Karaağacımın 20 Mayıs 2013 günceli. Ağacım dal dizimini tamamladı. Bana sadece ağaç üzerindeki dalların gelişmesini ve zamanı geldiğinde (2014 Mart) budamak kalıyor. Şu an dalların kalınlaşması için yaz sonuna değin hiç bir budama yapmayı planlamıyorum. Zirveye bıraktığım dalın kalınlığı yarım cm aştı.
Adem Keskin
20-05-2013, 12:30
Gelişimi çok güzel sayın badrobot. Lider dal dediğiniz hangisi daha önceden işaretlediğiniz mi, yoksa yukarıya doğru dal dizilimi yaptınız dal mı? Resimden anlaşılmamakta. Daha önce işaretlediğinizse yukarıdaki dalları kesmeyi düşünmüyor musunuz? İyi çalışmalar
badrobot
20-05-2013, 13:28
Sn.Adem Keskin.
Sorduğunuz sorularda çok haklısınız. Aslında imkanlar olsada karşılıklı konuşarak tüm bunları konuşsak, fikirlerimizi birbirimize karşılıklı bir çay, kahve içerken konuşsak çok daha sağlıklı olabileceğine inanıyorum.
Aslında ağaç geliştikçe, bende ağacı inceledikçe fikirler tasarım değişime uğruyor.
Daha önceki mesajımda yeni lider olarak belirttiğim dalı 5.dal olarak düşünüyorum. Çünki ağaç kendi saksında bir miktar sağa doğru yatmış durumda. Kış döneminde alıştırma saksına aldığımda ağacı biraz daha sola yatırıp daha dik bir konuma getirmeye çalışacağımdan gelişmiş olan dalı kesmek yerine yeni lider olarak düşüneceğim.
Dal dizimini resimde belittiğim gibi yapmayı planlıyorum. Oklar arkadaki dalları ifade etmekte. Zirve dalıda ikinci resimde olduğu gibi biraz sola çekip ağacın izdüşümünün merkezine alcağım. (Kızmızı eğri çizgi)
İyi çalışmalar dilerim.
Adem Keskin
20-05-2013, 13:41
Sayın badrobot güzel dilekleriniz için teşekkür ederim , keşke imkanlar dahilinde olsada devamlı olarak görüşebilsek, bilgi paylaşabilsek. Daha önceki resimden anlayamamıştım kusura bakmayın , en güzeli bulabilmeniz dileklerimle. Saygılar.
badrobot
20-05-2013, 17:04
Sn.Adem Keskin.
Kusurabakacak bir şey yok. Aslına bakarsanız sormanız güzel şeylere vesile oluyor. Bazı şeyleri mesajlarla dile getirmek, konuşmak hataların ortaya çıkmasına ve doğru olanlarında dahada netleşmesine sebep oluyor.
İlginiz için çok teşekkür ederim. Size de iyi çalışmalar dilerim.
badrobot
24-05-2013, 12:52
Liderle ilgili bir şeyler yapmam gerektiğini biliyordum. Çünki dümdüz sopa gibi çıkmasının yanısıra ağacın merkezinden uzak bir konumdaydı. Tellerken teli fazla sıkmadan, biraz boşluk bırakarak tellemeye çalıştım. Önce 4mm telle telledikten sonra telin direncinin yetmediğini gördüm. İlk telin sarmal yolunu üstten takip ederek 2,5mm tel kullanarak ikinci teli sardım. 1,5 mm telde kulllanmayıda düşünsende dalın bir iple çekmek bu aşamada daha pratik geldi. Elbette zirve hala tam istediğim yerde değil. Zaten bir andada istediğim noktaya gelmesinide bekleyemem. Fazla zorlarsam zirveyi kırma olasılığıda var. Bir süre böyle kalsın, bir dahaki sefere biraz daha çekerim.
nicholai hel
24-05-2013, 13:14
Sn. badrobot,
Ağaç harika ilerliyor, maşallahı var. İleride güzel bir ağaç olacağına şüphe yok.
Hedef ağaca da büyük benzerlik gösteriyor. En büyük farkı sanki ağacın ilk dalının dışarıdan değil de içeriden çıkıyor olması gibi. Bunun dışında önemli bir fark göremiyorum. İleride bu kalınlaşmaya bıraktığınız dalları geriden budadığınızda zaten ana gövdeden ve zirve dalı üzerinden yeni sürgünler de verecektir. Onların da gelmesiyle ağaç ana hatlarıyla hedefe iyice benzeyecek.
İyi çalışmalar dilerim.
Hem size hem ağaçlarınıza. :)
Adem Keskin
24-05-2013, 13:32
Sayın Badrobot lider dalı tellemeniz bu haliyle bırakacağınız anlamına geliyor veya ben öyle anladım.Müsadenizle kendi fikirlerimi söylemek isterim. Bu haliyle bıraktığınızda ana dalla yan dallar arasında kalınlık açısından pek fark olmayacaktır. Şuanda kalınlık farkı var gibi görünsede ilerleyen yıllarda bu fark kapanarak zirveye kadar ana dal ve yan dallar aynı kalınlıkta olacaktır. Gövdede sağlamaya çalıştığımız koniklik yan dallarda da olması gerektiğinden , fikrim bu haliyle bunu sağlayamacağınız yönündedir. Ben sizin yerinizde olsam seçtiğiniz zirve dalı 3 veya 4 cü sürgünden keserdim, yeni zirve dalı oluşturudum bu işlemi birkaç seneye yayarak 4-5 defa tekrarladığımızda zaten dal kendinden hareket kazanmış ve bir koniklik kazanmış olacaktır. Saygılarımla iyi çalışmalar.
badrobot
24-05-2013, 14:12
Sn.nicholai hel.
İyi dilekleriniz ve cesaret verici sözleriniz için çok teşekkür ederim.
Herhalde içten başlayan 1.dal olarak belirlediğim dalı kasdediyorsunuz.
Ağacın gelişimine göre ve zaman içinde düşünüceğim.
badrobot
24-05-2013, 14:27
Sn.Adem Keskin.
Bu ağacımı çok seviyorum ve özeniyorum. Siz değerli dostların değerli yorum ve fikirleri beni motive ediyor. Söylediğiniz bazı şeyleri sizlerden öğreniyor bazı şeyleride okuyarak öğreniyorum.
Sanırım lidere şu anki olduğu haliyle (dala) şekil vermeye çalışıyorum gibi anlamışssınız. Oysaki serbest gelişime bıraktığım ağacın tüm dallarını ve lideri sizinde buyurduğunuz gibi 3-4 göz kalacak şekilde Mart 2014'te budayacağım.
Örnek fotoğrafa baktığınızda zirve dalın ne kadar çok ters yöne çekilmiş olduğunu sizde göreceksiniz.
nicholai hel
24-05-2013, 15:04
Evet alttan birinci dalın iç taraftan çıkmasını söylüyordum.
Hedef ağaçta o dal yok ve dış kavisten çıkan ilk dal ağaca büyük estetik katıyor. İçten çıkan ilk dal ise, aslında ağacın alttan ikinci dalı gibi çalışmakla birlikte kalınlığı ve şekli itibariyle sanki ağacın zirve dalıyla bir bütünlük kurmuş gibi görünüyor ve bu da kompozisyona büyük bir denge veriyor.
Bu konuda şanslısınız ki ağacınızda tam o bölgede iki dal birden var, istediğinizi seçerek benzer bir görseli yakalayabilirsiniz.
Ama dediğiniz gibi, o içten çıkan ilk dalı zamana bırakmak lazım, belki işe yarar bir pozisyon alabilir. Ayrıca ağacın toprak seviyesi de çok önemli, o dalı alırsanız dıştaki ilk dal fazla yukarıda kalabilir.
Gerçi o zaman da ağaç şu anki toprak seviyesinden telle boğulup hemen üstüne yeni bir kök boğazı çalışmasıyla birkaç yıl içinde daha yüksek bir nebari oluşturulup ağacın toplam boyu kısaltılabilir. Böylece ilk dal uygun pozisyona iner...
Neyse, sesli (yazılı) düşünce moduma girdim yine. :) Bunlar daha ileride düşünülecek konular.
Önümüzdeki yıl bu zamanlar alacağı hali merakla bekliyorum. ;)
Sağlıklı ağaçlar dilerim.
badrobot
24-05-2013, 20:04
Sn.nicholai hel. Yazdıklarınızı büyük bir dikkatle izliyor ve okuyorum. Söyledikleriniz çok eğitici ve öğretici. Sesli düşünmeye ve yazmaya devam edin lütfen.
Ağacımı 60 cm civarı düşünüyorum o ters açıdan çıkan dalda topraktan 20cm civarı bir yükseklikte. Seyreltme budaması yaparken böyle düşünmüştüm. Yani 1/3 den çıkıyor. Birde bu ağacın kazık kökü kesik olduğundan dik durabilsin diye ağacı bir miktar derine de gömdüm. Esas durum alıştırma saksısına aldığımda ortaya çıkacak diye düşünyorum.
Şimdi bir şey söylemek istemiyorum. Zamanı geldiğinde birlikte karar veririz.
İyi çalışmalar.
nicholai hel
25-05-2013, 09:20
Estağfurullah, benim yorumlarım sizin için öğretici değil ancak "bakmayı unuttuğunuz bir açıyı hatırlatacak" seviyede olabilir. :)
Evet dediğiniz gibi ağacı alıştırma saksısına geçirip nihai toprak seviyesine karar verdiğinizde dal dizimine tekrar bakmak daha akıllıca olur.
İyi çalışmalar diliyorum...
badrobot
28-07-2013, 11:05
Ağacın 28 temmuz görseli.
Yaklaşık birbuçuk ay önce uzayan dalların çok geniş bir alanı kaplaması nedeniyle ağacı budamıştım. Bugünse arkada zirvenin hemen yanındaki arka dal olarak düşündüğüm dal çok kalınlaştığı için o dalı bir miktar (1/2) budadım fakat diğer dalları hiç bir şekilde, kalınlaşmaları için şu zaman budama yapmıyorum.
Mart 2014'te her dalı iki-üç göz bırakıp budayacağım.
Sayın Badrobot,
Ağacınızın gelişimi güzel ve sağlıklı. Güzel bir bonsai olacak.
İyi çalışmalar dilerim...
badrobot
29-07-2013, 11:53
Sn.sagol.
İyi dilek ve güzel sözleriniz çok cesaret verici. Ağacın sağlığının yerinde olmasının bir çok nedeni var elbet fakat bunlardan biride Tüm bahçeye gerdiğim %55 lik gölgelik file... çok faydasını olduğunu düşünüyorum.
mutualist
21-08-2013, 23:36
çok güzel bir ağacınız var.
badrobot
24-08-2013, 09:03
Sn.mutualist.
Çok teşekkür ederm.
Şu sıcak günlerde bu ağacımda dahil tüm ağaçlarım uykuda olduğundan bir gelişim göstermiyorlar. Eylül ve Ekim döneminde tekrar bir faliyete girecekelerdir.
Bu ağacımı Mart döneminde özel toprak (şu an bahçe toprağı ve torf karışımı içinde) karışımı hazırlayıp, alıştırma saksısına alıcağım. Dallarda koniklik sağlamak için saksıya uyum sağladıktan sonra ana dallara sert budama yapacağım.
Bu tür dut gibi hem dayanıklı, hemde çok hızlı gelişen bir tür.
Herkese iyi çalışmalar dilerim.
badrobot
28-11-2013, 12:36
28 Kasım 2013 güncel görseli...
Yapraklarının çoğunu dökmesiyle dalları daha belirgin bir şekilede görülebiliniyor. Mart ayında saksı değişimi, budama ve telleme yapacağım. Önümüzdeki bahara daha süslü gireceğini düşünüyorum.
457673
457674
457675
457676
457677
Saksısında doğru açıda olmayan ağacımın esas durması gereken pozisyonu altına koymuş olduğum takozlarla sağlamaya çalıştım.
badrobot
21-02-2014, 17:14
Aslında saksı ve toprak değişimini yapalı ve fotoğrafları çekeli neredeyse 15-20 gün oluyor. Ancak şimdi foruma yükleme fırsatını buldum. Ağacın kök sitemini,ana gövdeden bazı nedenlerden ötürü azıcık daha kesmek zorunda kaldım. Ama inanın Karaağacı kesmek elektrikli testereyle bile çok zor.
Şimdilerde ağaç yapraklandı. Yakın bir zamanda yapraklı halininde fotoğraflarını çekip yayımlarım. Hatta yakın zamanda budama ve telleme yapacağım.
Güzel dallanmış sn badrobot.
1. fotoğrafa göre 20-25 derece daha sola yatırsak nasıl olur acaba diye düşündüm ... :)
badrobot
22-02-2014, 07:35
Sakaki.
Çok önemli bir konuyu dile getirmişisin. Ağaç şu an tamda öyle. Bu fotoğraflardan sonra telleri biraz daha sıkmış ve ağacın açısını değiştirmiştim. Ağacı topraktan çıkan kısmı biraz daha dik çıkıyor. şimdi.
badrobot
23-02-2014, 08:57
Dün yine iki Karaağaç üzerinde çalıştım. Budadın, telledim, saksıya biraz daha sabitlemek için saksıya tahtalar çaktım, saksılar üzerindeki ilaç lekelerini çıkardım.
Şimdi geriye kalan sürgünleri sağlıklı olarak gelişmesini bekleyeceğim.
1.Fotoğraf Hiç bir işlem yapmadan önceki hali.
471361
Diğer fotoğrafları bu sabah çekitim.
471362
471363
471364
badrobot
18-06-2014, 21:24
18 Haziran 2014 güncel görseli...
Sağ en alt dalı kestim. İç bükeyden çıkan ilk dal kötü bir görüntü sergiliyordu. Bu arada 1 tane daha arka dalım oldu.
Ağacı budamadan önce gözgözü görmüyordu. Budamadan sonra dalların uzama yönünü belirlemiş oldum. Artık uzun süre ellemem, kalınlaşsınlar.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.