View Full Version : Kaktüs ve sukulentler için toprak karışımları
KAKTÜS ve SUKKULENTLER İÇİN TOPRAK KARIŞIMI
1 kısım tınlı toprak,
1 kısım yaprak çürüntüsü,
1 kısım kum,
1 kısım tuğla kırığı, odun kömürü veya saksı kırıkları.
Bunlar hacim olarak karıştırılır ve karışımın her litresine 13 ml kemik unu eklenir.
Karışımlara tuğla, saksı kırıkları, odun kömürü parçaları ilave etmek havalanmayı ve gözenekli yapıyı artırma bakımından yarar sağlar. Odun kömürü parçaları, fazla su ve zararlı maddeleri emdiklerinden, harcın asitleşmesini de önler.
Kaynak:
1. Necdet Oral – İç Mekân Süs Bitkileri
2. Aslı B. Korkut, İ. Hakkı İnan – Saksılı Süs Bitkileri
Teorik olarak kullanılması gereken kaktus topragi belli ancak pratik anlamda bu topragı en kolay nasıl hazırlayabiliriz. Genelde Torf satılıyor buna insaat kum ve cakılı ekleyerek hazirlanacak bir karisim makul olurmu. **** sadece Torf kullanırsak sonucları ne olur.
Sevgili buster sorularınıza cevap alabilmek için Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında kendinizi kısaca tanıtmanız gerekiyor. Daha sonra konu hakkında bilgi sahibi arkadaşlar sorunuza cevap vereceklerdir. Hoş geldiniz.:)
Sevgili buster,
Oncelikle hosgeldiniz aramiza.
Kaktus topragi nasil olmali?
Bu cok genel bir soru olur sanirim zira kaktus denince cok buyuk ve birbirinden farkli ozellikleri ve gereksinimleri olan bir bitki ailesi gelir akla. Bazilari icin topragin besi degeri onemsiz iken bazilari ise humusca zengin topragi yegler. Bu yuzden toprak seciminden once kaktusumuzun cinsini ve gereksinimlerini iyi arastirmamiz gerekir.
Torf mumkun oldugu kadar az kullanilmali, insaat kumu ya da cakil cok iyi yikanmadan kullanilmamali, dogadan, kurumus dere yataklarindan alinan topraklar, kaktusler icin en uygun olanlaridir.
Ayrica hazirladiginiz toprak sulandiginda, aninda suyu emmeli, kurudugunda ise katilasmamalidir. Su tutma ozelliginin yaninda gecirgenligi de olmali. Ya da soyle de diyebiliriz; saksinizi suladiginizda once topraginiz suyu emmeli, daha sonra da suzmeye baslamali, eger sular sulamaz saksinin altinda akiyorsa; topraginiz suzuyor ama suyu emmiyor, eger suyunuz saksinin uzerinde kaliyor ya da tasiyorsa; topraginiz ne emiyor ne de suzuyor demektir. Cesitli topraklar deneyerek bu kurallara uyanlari secebilirsiniz.
Yine tekrarliyorum; oncelikle kaktusunuzun cinsini bilmeniz onemli, tabi gereksimini de.
Sadece torf kullanirsaniz sakincalari ne olur?
Aslinda bunu denemenizi isterim ama elinizdeki degerli ve nadir kaktusleriniz de degil. Zira bir kere kuruttunuz mu bir daha su emmesi neredeyse imkansizlasir.
Saygilar,
BARAN VURAL
28-01-2007, 11:54
Merhaba
Uyar beyin dediklerine katılıyorum. Ayrıca sadece torf yerine torfunuzu dere kumu, pomza veya tuf (lav tası) ve yavas eriyen bir cesit kimyasal gubreyle karıstırıp guzel bir harc elde edebilirsiniz.
bottistar
31-01-2007, 22:48
Bir süredir yoktum herkese merhaba! Zaten detaylı bilgileri yazmışlar saolsunlar, ama ben de birkaç şey yazayım dedim.
Ben çiçek toprağı, coco peat, dere kumu, ponza taşı ve parçalanmış granit kullanıyorum. Söylendiği gibi, kaktüsün gereksinimlerine göre değişiyor tabi oranlar. Drenaj ve havalandırma için saksının dibine küçük taş büyüklüklerinde malzeme koymalısın, ponza taşı mesela. Toprağın üst yüzeyini ise yine parçalanmış malzemeyle, mesela parçalanmış granitle veya volkanik taşla kaplamalısın. Bu da yüzeyde tutulan suyu minimize eder ve gövdede oluşabilecek çürümelere veya su lekelerine karşı kaktüsü korur.
Yanlışlarım varsa biri doğrusunu öğretsin lütfen :)
bottistar
31-01-2007, 22:49
Evet buradayım şimdi gördüm
Yanlisin yok masallah, ogrenmissin bu isi
bottistar
31-01-2007, 23:11
Ama yine de çok fırın ekmek yemem gerekiyor :)
Sagolun yavv.. Birde bu ponza tasini nasıl temin edilir onuda soylerseniz dediginiz karisimi yaparim. Genelde marketlerde hep torf satiliyor cicek topragi yazanlarda bile cok gevrek bir yapı var. Dediginiz gibi dere kumu ve normal toprak karisimi iyi olmali ancak dere kumunda bitki ihtiyacini karsilayacak organik madde varmıdır emin degilim.
bottistar
01-02-2007, 13:55
Sevgili buster ponza taşını tahminimce yakınındaki bir fidanlıkta bulabilirsin. Dere kumuna gelince, inşaat malzemeleri satan yerlerden veya akvaryumcudan alabilirsin. Akvaryumcudan alırsan çeşit çeşit kumlar olabilir, kalın veya ince gibi. Boyalı kumlar değil tabi. Çok kum alacaksan pahalıya gelir akvaryumcu. Bildiğim kadarıyla dere kumu kullanmanın nedeni içerdiği mineraller değil, toprağın drenajını sağlamaktır. Karışımında kullandığın diğer malzemeler bol miktarda organik madde sağlar.
nermin alkan
17-03-2007, 12:55
merhaba ben yeni üye nermin.bilen varsa sormak istiyorum kaktüs gübresi diye gübre varmı.çiçekçilere sordum yok dediler
nermin alkan
28-03-2007, 16:55
çok teşekür ederim kagan.ben bu cevabınızı görmeden koçtaçtan "çiçek coşturan" markası altında satılan kaktüse özel gübre aldım. Sizce iyimidir.Sizin verdiğiniz bilğileri dikkate alıcağım...:) tekrardan çok teşekür ederim.
AYRICA; Sizin yazılarınızla kattığınız bilğilerden o kadar çok yararlandımki:) Sanırım bunun içinde tekrardan teşekür ederim...Katkısı bulunan bütün arkadaşlar iyiki varsınız... benim gibi bir çok tecrübesiz üyelere eminim çok faydanız oluyordur.Sanırım herkesin hedefi aynı sağlıklı ve güzel çiçeklere sahip olmak...Sağlıklı ve güzel günler dileğim ile iyi günler..:) :) :)
ferahzade
08-08-2007, 18:38
Ticari marka olarak verilen gübrelerin dışında kaktüslerimizi nasıl gübreleyebiliriz. Evlerimizde, bahçelerimizde doğal olarak yapabileceğimiz karışımlar var mıdır? Varsa bu karışımların adları ve oranlarını tespit etmek için karışım tarifleri olabilir mi?
ferahzade
15-08-2007, 20:35
Haklısın, maliyeti ucuzken ne gerek var bu kadar zahmete girmeye..... Vilmorin, helin, çiçek çoşturan gibi markalarının kaktüsler için hazırlanmış sıvı gübreleri var onlardan alırız. Gerçi Vilmorin markasının sıvı gübresini bulamadım. Sizin dediğiniz gibi yeşil yapraklı bitkiler için üretilmiş olanından alacağım. Koçtaş'da uygun fiyata buldum. İnternette www.tarimtedarik.com adlı firmada da daha uygun olmasına rağmen kargo ücretiyle birlikte Koçtaş'daki fiyatı bir miktar geçiyor.
ferahzade
15-08-2007, 21:25
Düzeltme için teşekkür ederim.
Yarın bakacağım bende gübre için ama sanırım bu gübreyi köklü bitkilere vermek lazım çeliklere zararlı olacağınız düşünüyorum. Bir de aklıma gelen bir şey var. Hani bazı kaktüslerin köklenmesi bazen zor oluyor ya, o durumda iken ağaçlar için kullanılan köklendirici horman kullanılabilir mi acaba? Sanırım neden bahsettiğimi pek çok arkadaş anlamıştır yani hangi hormonu kast ettiğimi.
Bu nasıl acaba uygun mu?
http://urun.gittigidiyor.com/TUM-CICEKLI-BITKILER-ICIN-BITKI-BESINI_W0QQidZZ5317634
Bu olur mu peki?
agronom 4-8-4 npk'lı gübre çözelitisi
çiçek
birincil besinler
amonyum azotu 1.56
nitrat azotu 1.17
üre azotu 1.27
suda çözünür fosfor pentaoksit 8
suda çözünür potasyum oksit 4
iz elementler
bor 0.01
bakır 0.04
demir 0.1
mangan 0.1
molibden 0.001
cinko 0.1
kullanımı bir litreye yarım kapak 25cc diyor
yapraktan topraktan ve havadan verilebilir diyor
Bu uyarsa ona göre kullanacağım yok olmaz ise bir yerde buldum sanırım kaktüs gübresi gg den satışa koyacak belki başka almak isteyenlerde olabilir
He birde bunu nasıl vereceğiz yani gübreyi altına tabak koyup alttan mı üstten mi sulayacağız?
Benim kaktüslerin altında tabak yok,fazla su aksın diye ama akacak olan gene gübreli su olunca hani belki bir süre oyalanmasında fayda olabilir mi diye düşündüm.
Sanırım havadan gübrelemeden kastı uçakla filan **** sera ortamında püskürtme ile, yardımlarınıza çok teşekkür ederim. Bu arada paket hala gelmedi yurtiçide çuvalladı:)
Kagan Bey normalde bana uzak bir şehirden kargo geliyorsa 2 günde geliyor. İlk deha sizin kargo uzak bir şehirden 1 günde geldi. Akşam'a doğru geldi. Şaştım kaldım ben de. Belki içinde çiçek olduğunu tahmin ettiler diyeceğim ama o da değil ;)
Teşekkürler tekrar. Sukulent'i de ektim saksısına. Seramik bir saksıya diktim, saksının dibine de matkap ile 3 tane delik açtım. Toprak da su birikmemiş olur böylelikle. Biraz kendine gelsin resmini yollayacağım.
Sağolun.
"merhabalar
gübremizin içeriği NPK 4+5+4
%4 total nitrojen (N)
%5 phosphoric anhydride (P2O5)
%4 potassium oxyde (K2O)
kullanımı :
2 haftada bir defa 2 lt suya 3 ml gübre eklenerek bitkiler sulanır.
sizin gibi kaktüs severlerle karşılaşmak beni sevindirdi. normal de pek kaktüs sevmez müştgerilerimiz. bu yüzden g.g. ye de satışa koymamıştım bu gübreyi :)
umarım aradığınız bir üründür. görüşmek üzere. iyi çalışmalar dliyorum "
Bu kaktüs gübresi satan bir firmadan gelen mail gg de satışı ama normalde bir peyzaj firması sanırım kaktüs yazması da yeterli olmayacak gübrelerin üzerinde bu da bize uygun değil bence.
Merhaba
Benim crassula column yumuşamaya başladı çok sağlıksız görünüyor. Unlu bit mücadelesinden sonra epey kel kalmıştı zaten.Toprağından olduğunu düşünüyorum. Farklı türlere göre toprak isteği değiştine göre crassulanın toprağı nasıl olmalı acaba ve direkt güneşte durmamalı mı ?
Yazdım yazdım hat gitti tüm yazdıklarım silindi :(
Sayın Coyote, crassula column'dan bende de var. Hatta yıllardır aynı seramik saksının içinde yaşıyor 15 sene oldu sanırım ;) Toprağını değiştirelim diyoruz ama saksıyı kırmadan mümkün olmayacak gibi görünüyor. Şu anda tam bir bonsai görüntüsünde bir ara resmini çeker eklerim buraya.
Bizimki sabah güneşi alan bir yerde duruyor, direk güneş alan bir yere koyarsanız yapraklar sarıya yakın bir yeşil olur. Gölge'de yeşil renk olur yapraklar. Bizimkinin toprağı yıllanmış bahçe toprağı. Çok özel bakım istemeyen bir bitki. Gölge ama aynı zamanda ışık alan bir yere koyun bence. Toprağı kurudukça da az az su verin. Yaprakları dökülse de tekrar yapraklanır üzülmeyin. Tabii aynı zamanda unlu bitlerden de tamamen arınıp arınmadığını kontrol etmelisiniz. Ne gıcık hayvanlar her bitkiye musallat oluyorlar :mad::mad::mad:
Çok teşekkürler İlkin
Fazla güneşten oldu herhalde bir ara toprağını da değiştirmeliyim sanırım. Fazla kurcaladım garibanı sevgiden boğdum herhalde.:D
arethusa
23-05-2008, 15:23
Bugün kaynanayumruğu adı verilen bir kaktüs aldım.Toprağı torflu toprak içinde çakılda yok.Üzerinde minik kırmızı çiçekleri var. Saksıya çakıl taşı koymam gerekirmi? Beni bilgilendiririseniz sevinirim.
gultekin2017
27-06-2008, 20:23
istanbuldayım.hazır kaktüs toprağı karışımını nerden alırım.bauhausda bulunurmu?
Sn. Gultekin 2017 öncelikle hoşgeldiniz.
Ankara'daki Bauhausta var. İstanbul'da da mutlaka vardır bence.
gultekin2017
27-06-2008, 21:25
teşekkür ederim bakmakta fayda var.
Bu başlık altına yazmayı uygun gördüm.
Kaktüsümün dekore etmek için toprağın üst kısmına renkli kum taşı kadar küçük taşlar var onları koymayı düşünüyorum siz ne dersiniz.Taşın renkli olduğundan kaktüse zararı olabilir mi?
dere kumunu akvaryumcularda bulabılırmıyım bırde lav kırıgı karıstırıyorlar galıba kaktus tıpragına onu nerden bulurum
acemifüsun
28-11-2011, 18:07
Dere kumunu akvaryumcularda bulabilirsiniz, fakat pahalı oluyor. Lav taşını taşçılardan bulabilirsiniz.
Dere kumunu akvaryumcularda bulabilirsiniz, fakat pahalı oluyor. Lav taşını taşçılardan bulabilirsiniz.
tesekkurler:)
arkadaslar merhaba. ben bi hevesle kaktüs ve skulent tohumları aldım ama ilk çimlenme dönemi için nasıl bir toprak kullanmalıyım bilmiyorum en dogru bilgileri her zaman buradan aldıgım için yardımınıza ihtiyacım var subat ayında olmamız sebebi ile evimin bol güneş alan pencere önünde bu islemi yapabilir miyim yoksa nisan mayısı mı beklemeliyim.değerli fikirleriniz için şimdiden teşekkür ederim.
karanyamemoria
13-02-2012, 23:11
Ben kaktüs ve lithopslarımın toprak karışımı için torf, perlit, lav taşı ve balık malzemeleri satan dükkanlardan alınmış kum gibi kırık taş kullanıyorum. Gübre olarak da yavaş yarayışlı 9 aylık katı gübre kullanıyorum. Bitkilerim hem toprağı, hem gübreyi sevdi. Lav taşı gibi toprağa karıştırılan malzemeleri ve katı gübreyi ZENGARDEN Ev ve Bahce (http://www.zengardentr.com) sitesinden aldım, memnunum. Gübreye diğer bir çözüm olarak da yıllardır otsu bitkilerim için eczanelerde reçetesiz satılan supradyn vitaminleri ezerek suyla karıştırarak kullanıyordum. Sonra soğanlı bitkilerde ve kaktüslerde de denedim ve memnun kaldım.
karanyamemoria
13-02-2012, 23:14
arkadaslar merhaba. ben bi hevesle kaktüs ve skulent tohumları aldım ama ilk çimlenme dönemi için nasıl bir toprak kullanmalıyım bilmiyorum en dogru bilgileri her zaman buradan aldıgım için yardımınıza ihtiyacım var subat ayında olmamız sebebi ile evimin bol güneş alan pencere önünde bu islemi yapabilir miyim yoksa nisan mayısı mı beklemeliyim.değerli fikirleriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Ben 1 hafta önce lithops diktim ve şu anda çıktılar. Üstelik evim kuzey cephe ve çok deneyimli bir yetiştirici değilim ama minik filizlerim çok mutlu görünüyor. Bence dikebilirsiniz ama tabi ki daha bilgili arkadaşların tavsiyelerini de alın bence.
Pakistan- Karaçi'de bir kaktüs üreticisinin kullandığı kaktüs toprağı, izlemenizi öneririm. Kullandığı maddeler video ilerledikçe yazı ile belirtilmiş. Yazılanların ne google çeviriden bakılabilir. Karışımın işe yaradığı kesin, harika kaktüsleri var.:)
Soil mixing & repotting ( cactus Plants) - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=SGIZCj_rPWY&feature=youtu.be)
karanyamemoria
14-02-2012, 12:16
Videoyu seyrettim ve kaktüsler gerçekten çok güzel. Ancak, yaptığı şey bu forumda ve başka bitki sitelerinde anlatılan her şeye ters. Birincisi, karışımın yarıdan fazlası inek gübresi (1 yıllık), koyduğu gri gübre de DAP diye biliniyor. İkisinin de azot oranı inanılmaz boyutlarda ve kaktüsler azot sevmez diye genel bir kanı var. İkincisi, kalsiyum oksit ekliyor karışıma ve her zaman bize bitkilerle ilgili söylenen, onların kireç sevmediği. Üçüncüsü, kullandığı toprak çok ince ve geçirgenliği arttırmak için neredeyse hiçbirşey koymuyor. Yani bence kullandığı karışım ülkesinin iklimi ve diğer şartları için belki uygundur ama bana çok uygun görünmedi. Üzgünüm. :(
kaktüs_35
19-04-2012, 17:33
Sevgili arkadaşlar kaktüsle için hazırladığım toprakta (toprak / dere ve işaat kumu karışımı / az miktarda ince dere tası / tav taşı kırıkları) uyar11 dedigi gibi su ne saksının altından akıtıyor nede üst kısımda birikme oluyor. Sizce doğru bir karışım mı ?
Şimdiden ilginize teşekkürler.
Selamlar,
Ben dün,gece yarısını kadar Zengarden'den aldığım kaktüs tohumlarını ektim. Torf almıştım tekzenden onun içerisine akvaryumdan 2 boy kum aldım. Bu kumlar boyasız ve sterilmiş. İkisinden de torfa kattım. En üste de quartz adında ki ince kumdan döktüm çok az. Umarım sonuç iyi olur.
Emre Kuzu
19-04-2012, 18:03
Ben sadece torf ve dere kumu kullanıyorum dere kumu oranını fazla tutuyorum drenajı sağlamış oluyorum kendi görüşüm iş o kadar çeşite bindiğinde sonuçta karışık ve yerinde olmuyor. Maddelerin bulunabilirliği de önemli
Emre Kuzu
22-05-2012, 22:10
Yeni bir toprak buldum bir tepenin yamacından kayalıkların parçalanmasıyla ufalanmış bir toprak drenajı ve su tutması çok iyi mineral bakımından da zengin bir toprak karışımı, tohum çimlendirirkende kullandım, güzel sonuçlar aldım etrafımızda böyle topraklar olabilir..
Ben de çantamda poşet gezdiriyorum artık, değişik toprakları denemek için örnekler alıyorum. Aynı özellikli topraktan bulmuştum bir gezide.Bir tepeden ufalanan toprak tepenin eteklerinde birikmişti. 10 kg kadar taşımıştım eve. Ormandan aldığım orman dibi toprağı ve bir miktar kum ve bahçe toprağı ile çok güzel bir karışım oldu. Toprağı aldığım yer Bigadiç Bor madenlerine de yakın bir bölge. Özellikle mineral açısından zengin olduğunu düşünüyorum. Bazı bitkilerimi bu karışıma diktim, gelişimlerini gözlemlemekteyim.
Karışım hali böyle görünüyor...
299400
Emre Kuzu
23-05-2012, 11:52
Özellikle genç volkanik tabanlı ovalarda alüvyon sahaların tepelerinde güzel topraklar oluyor toprağa para yatırmaktansa bunları araştırmak lazım toprak hafif su döktüğümde direk suyu boşaltıyor gerekli olan nemi hapsediyor ben dere kumuyla karıştırıp kullanacağım çünkü biraz kilde ihtiva ediyor kireç taşı kırıkları da var birde tanelerini elinize alıp sıktığınızda kolayca ufalanıyor sıkışmış bir taş gibi değil.
Bence görüntüsüne bakınca uygun bir toprak gibi gözüküyor sevgili sakdag ve Emre Kuzu bulduğunuz topraklar. Suyu süzecek yapıda olaması yetiyor bana da. Ama bazen pH değerlerinin de kontrol edilmesi ile ilgili çokça bilgiye rastlıyorum. Ph değeri 7 üzerinde bir sonuç veren topraklarda kaktüsler çoğunluka ölüyor. Toprak analizi ve Ph ölçümü için pratik test kitlerinden edinmek fena bir fikir değil sanırım.
Emre Kuzu
30-05-2012, 23:07
Bugüne kadar ph noktasına hiç dikkat etmedim ve sorunda çıkmadı bu çıkmayacak anlamına gelmiyor belki bu yüzden çiçek açmayabilir ama benim beklentim fazla değil ph olayı bana göre profesyonel bir durum ve buradaki toprakla tohum çimlendirdim ve şu an sorunsuz büyüyorlar.
Emre Kuzu
30-05-2012, 23:14
Zaten bundan güzel toprak bulamazlar genç volkanik çöküntü ovası verimli Afyonkarahisar toprakları Aslında iklim olarakta benzeriz onlar sıcak yarı kurak iklimlerde yaşıyor bazıları çölde ki benimkiler genelde sıcak yarı kurak iklimlerde, buranın iklimi ise soğuk yarı kurak iklim.
Fatih.S.
05-06-2012, 20:56
Herkese merhabalar. Kaktüslere merak sardım ve yardımınızı rica edeceğim. Kaktüs Çiçeği - Bahçe - Hepsiburada.com (http://www.hepsiburada.com/liste/kaktus-cicegi/productDetails.aspx?productId=hrtasarim34&categoryId=34001994&SKU=HRTASARIM34) adresindeki tohum poşetini aldım.
İlk iletide listedeki ürünleri veya benzerlerini tedarik etmeye çalıştım. Şu an elimde ponza taşı, dere kumu, akvaryum taşı, tavuk kemiği parçaları, tuğla kırıkları, bitki toprağı, yumurta kırığı ve kaktüs tohumları mevcut.
Sorum ise bunları direk toprakla karıştırıp işlemi yapmak mı lazım yoksa ponza taşını ve tuğla kırıklarını dip tarafa yerleştirip geri kalanı beraber mi harmanlamalıyım bilmiyorum.
Diğer bir sorun ise tohumların cinsini bilmiyorum, yaprak çürükleri bu toprağa lazım mı emin değilim. Akvaryum taşlarını (renkli) her şey tamamlanınca üste serpmek istiyorum doğru olur mu?
Dere kumunun kilosu 1 lira burada isterseniz başka yerlere de soruşturun.
Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Emre Kuzu
05-06-2012, 21:38
Eğer elinizdeki dere kumu inceyse sadece dere kumu kullanmanızı öneririm.
http://www.kaktusrehberi.com/tr/uretim/generatif
Fatih.S.
06-06-2012, 21:27
Merhaba, elimdeki dere kumu uygun değil. Videodakine benzer kumsalda bulunan sarı ince kuma yatırsam tohumları olur mu acaba? Ya da ona biraz dere kumu ve normal saksı toprağı harmanlayarak. Kafam çok karıştı.
Emre Kuzu
06-06-2012, 21:35
Elinizde bulunan sarı ince kumu bir kapta sulayıp deneyin eğer kuruyunca yumuşaklığını koruyorsa uygundur yanlız kumsaldaki kum olmaz tuzludur ancak bu kumu elediğinizde ince taşcıklar elde edersiniz işte bunları iyice yıkayıp kullanabilirsiniz.
Emre Kuzu
06-06-2012, 21:36
Neden sadece inorganik böyle karışımın üzerinde durulması yukarıdaki paylaştığım linkte yazıyor organik karışımlar işin içine girdiğinde küf, pas, çürüme yapma oranı yüksektir.
Fatih.S.
18-06-2012, 16:21
Tekrar merhaba ve cevaplarınız için teşekkür ederim. Ben tohumları daha önce serpmiştim şimdi toprağın üzerinde yeşil bitkiler çıkmaya başladı bunlar kaktüs müdür acaba? 8 tane çıktı, büyümeye başladılar ama çok yavaş ilerliyorlar. Eğer bunlar kaktüsse benim ne zaman yerlerinden çıkarıp ayrı bir kaba almam gerekir? Pakette fideler çıktığı zaman 15cm aralıklarla ekiniz diyor ancak o kadar büyük saksım yok.
Tekrar merhaba.2 gün önce kaktüs topraklarıma karıştırmak için pet shop tan kedi kumu aldım.topragıma karıştırdım ve yeni gelen türümü dikerek can suyunu koydum.fakat garip bişey oldu.kedi kumu denilen ve ponza tanecikleri gibi görünen taşlar suyu görünce beyaz krem peynir kıvamında parçacıklara dönüştü.Bu normal mi yoksa yanlış kedi kumu mu aldım acaba.biraz tedirgin oldum açıkcası.cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Mustafa Abdal
30-06-2012, 10:29
paketin üzerine bir bakın, diatomit yazmıyorsa kedi için kullanılan, su ile şişen başka bir ürün almışşınız demektir.
morkaktus
06-04-2013, 13:10
4 adet Pilocereus pringlei (meksikan giant) kaktüs var elimde bunlar için elimde şu malzemeler var;
1) bahçe toprağı
2) hazır torflu toprak
3) dere kumu
4) lav taşı
5) çömlek kırığı
çok aramama rağmen ponza taşı bulamadım. bu malzemelerle hepsinden birer birimlik bir karışım faydalı olur mu? yoksa illa ponza taşı mı bulmalıyım? bu arada kaktüslerin dip kısımları pek sağlıklı değil çürüme başlangıcı var sanırım, 1 haftadır kökleri dışarıda bekliyorlar. çiçek coşturan sıvı kaktüs besini de aldım ama kullanmak için 1 ay beklemem gerekiyor. bu şartlar kaktüsler için yeterli midir?
mmanager
06-04-2013, 13:24
İyi günler Morkaktüs pomza taşını da bulsanız iyi olur ama pomza taşı ile lav taşı aynı şey değil mi akvaryumcularda oluyor diye biliyorum .Aslında torf kullanmasanız da olur ,ayrıca bir miktar odun kömürü de karıştırabilirsiniz.
morkaktus
06-04-2013, 17:48
ben pek anlamıyorum ama lav taşı kahverengi pomza taşı da beyaz olarak görünüyor google görsellerde :) torf dediğim hazır toprak, %65 torf %35 normal taprak karışımı, onu bahçe toprağını biraz yumuşatsın diye koymak istiyorum ama zararı olursa koymam evet. odun kömürü de bulabilirsem koyacağım. teşekkürler.
mmanager
08-04-2013, 07:49
İyi günler pomza taşına cüruf da deniyor açık kahverengi beyaz gri ve siyah renklerde de olabiliyor.Google görsellere bakın göreceksinizBir tane üretici bana kaktüslerin sadece pomza taşının ufaltılmışı ve sığır gübresinde bile yetiştiğini söylemişti..Başarılar
morkaktus
08-04-2013, 14:41
Teşekkürler. hazır kaktüs toprağı denemeyi de düşünüyorum. toprak konusunda ustalaşana kadar hazır kullanmak benim için daha iyi olabilir.
hafta sonu burda okuduklarıma göre torf, bahçe toprahı ve kumdan oluşan bir karışım yapıp katüslerimi ektim lakin torfu diğerlerine oranla daha yogun tuttum kaktüslerime zararı olur mu??
morkaktus
09-04-2013, 14:23
Piyasadaki hazır kaktüs topraklarını önerir misiniz? ben meksikan giant cardon kaktüslerimi hazır toprağa diktim, bir de kaktüs toprağının gevşek olanı makbuldür diye okumuştum ve toprağı çok sıkıştırmak önerilmiyor. benim kaktüsler 15 cm civarı topraklarını çok sıkıştırmadım ama bu sefer de biraz gevşek oldular. gevşek bırakmak doğru mudur?
bugün 4 adet mini mini kaktüs aldım ve cokta hoş mor bir saksı. kaktüslerimi hep bir saksıya almak istiyorum, acaba nasıl bir toprakta mutlu olurlar? seradaki adam torfa dik dedi, olur mu ki? şuan işe koyulmak için cevabınızı bekliyorum
loveforlife
13-04-2013, 15:56
bugün 4 adet mini mini kaktüs aldım ve cokta hoş mor bir saksı. kaktüslerimi hep bir saksıya almak istiyorum, acaba nasıl bir toprakta mutlu olurlar? seradaki adam torfa dik dedi, olur mu ki? şuan işe koyulmak için cevabınızı bekliyorum
Aman sakın torfa dikme sevgili Hira. Kaktüslerini kaybetmen garantilenir öyle yaparsan. Bak bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/kaktus-bakim-uretim/3019.htm) ayrıntılı bilgi var... Kolay gelsin.
marsellaa
13-05-2013, 12:43
merhabalar zengardentr.com dan aldığınız toprağın içine başka bir karışım koydunuzmu acaba
marsellaa
13-05-2013, 12:51
merhabalar ben de kaktüs çieğine bu aralar çok merak sardım 4 adet kaktüs aldım ama diplerinden çürümeye başladı aldığım yerdeki kişinin dediklerini de yaptım ve verdiği toprağı kullandım ama malesef çürümeye başladılar benim size sorum acaba bu kaktüs toprağını nerden hazır alabilirim birde ben kaktüslerimi seramik saksılara diktim ama altında delik yok bunun zararı olurmu
Arkadaşlar, internette satılan hazır kaktüs topraklarını öneriyor musunuz? Mesela ben böyle bir şey buldum
kaktüs toprağı, kaktüs, tohum kaktüs toprağı, organik kaktüs toprağı | Zengarden Ev ve Bahçe (http://www.zengardentr.com/Kaktus-topragi-2-litre-profesyonel-kaktus-lithops-ve-sukkulent-bitkiler-icin-karisim,PR-1316.html)
Saksının en altına çakıl taşları yerleştirip bunu kullanıp üstüne de akvaryum kumu kullansam olur mu sizce?
Sevgili kokett,
Ben kendi deneyimlerime göre yanıtlayayım sorunuzu. Bugüne kadar yapı marketler gibi yerlerde satılan hazır kaktüs topraklarından memnun kalmadım. İçeriğindeki torf oranı oldukça yüksek olduğundan bu karışımdaki kaktüslerin bir sonraki seneye hep gelişmelerinin yavaşladığını gözlemledim.
Sizin vermiş olduğunuz linkteki kaktüs toprağı karışımını uygun gibi gözüküyor. Fakat vermiculit, perlit ve cocopeat suyu tutucu malzemelerdir. Temin ederseniz sulamayı kontrollü yapmanızı tavsiye ederim. Alta çakıl taşları, üste de akvaryum kumu kullanmanızda hiçbir sakınca olmaz.
marsellaa
13-05-2013, 16:26
merhabalar acaba kaktüs saksısının altı delikmi olmalı yoksa deliksizde olurmu benim saksılarımın altı delik değil de
Teşekkür ederim sevgili selen. Kendi hazırladığım az torflu karışım daha uygun olacaksa uğraşmaya değer bence.
marsella, saksının altı delik değilse kendin delebilirsin ama seramik olduğu için mümkün gözükmüyor. Forumdan okuduklarıma göre fazla suyun akması gerekiyor. Köklerini çürüten muhtemelen dipte birikip akamayan sular. Saksını değiştirmende fayda var.
n.yıldız
22-05-2013, 09:41
Elimde biraz vermikülit var. Bahçe toprağı ve lav taşı ile karıştırarak, kaktüslerde kullanabilir miyim acaba? Görüşlerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
Yeshilmen
22-05-2013, 09:48
İstanbul Zeytinburnu yakınlarında Kaktüs için toprak alabileceğim bir yer var mıdır? Zamanım olmadığı için kendim hazırlama imkanım yok, bu yüzden hazır almak istiyorum.
Sevgili n.yıldız kullanabilirsiniz. Hatta bir miktar da derekumu katmanızda fayda var. Derekumu bulamazsanız şayet ince akvaryum kumu alternatifi olabilir.
İstanbul Zeytinburnu yakınlarında Kaktüs için toprak alabileceğim bir yer var mıdır? Zamanım olmadığı için kendim hazırlama imkanım yok, bu yüzden hazır almak istiyorum.
Zeytinburnu'nda neresi var bilemiyorum ama yapı marketlerde, bitki satışı yapan bazı büyük marketlerde hazır kaktüs toprakları satılıyor. Hazırlama imkanınız yoksa bu hazır kaktüs topraklarını kullanabilirsiniz.
hüseyindincer
28-05-2013, 19:08
Loveforlife, ben kaktüsüme torf ve kum karışımı kullandım sorun olur mu kaktüsüm için?
loveforlife
28-05-2013, 21:02
Loveforlife, ben kaktüsüme torf ve kum karışımı kullandım sorun olur mu kaktüsüm için?
Sayın Hüseyindincer,
Kumunuz dere kumudur umarım. Kum oranını fazla tutup toprağın süzek olmasını sağladıysanız sorun olmaz diye düşünüyorum. Ben bir kısım da iyi bahçe toprağı ekliyorum. Lav taşı da bulabilseniz çok daha iyi olurdu bence... Güle güle büyütün kaktüslerinizi.
Saygılarımla...
hüseyindincer
29-05-2013, 01:28
Sayın Hüseyindincer,
Kumunuz dere kumudur umarım. Kum oranını fazla tutup toprağın süzek olmasını sağladıysanız sorun olmaz diye düşünüyorum. Ben bir kısım da iyi bahçe toprağı ekliyorum. Lav taşı da bulabilseniz çok daha iyi olurdu bence... Güle güle büyütün kaktüslerinizi.
Saygılarımla...
İzmir'e döndüğüm zaman ben topraklarını değiştireyim en iyisi çünkü silvestrii' lerimin bir kısmını kaybettim kalanlarının da renkleri de çok solgun umarım 1 hafta daha dayanabilirler :(
tranquila
25-10-2013, 09:10
Ben ilk kaktüslerimin siparişini verdim. Sanırım birkaç gün içinde elimde olur. Bu arada toprağımı hazırlayım istiyorum. Eminönü'nde toprak hazırlamak için gerekli her malzemeyi bulabileceğim bir dükkan biliyor musunuz?
karabelen
01-12-2013, 11:47
Selamunaleykum.
kısa zaman önce başlayan kaktus merakı ile siteyi inceledim. biraz bilgi sahibi oldum. ve gördüm ki kaktuslerimin topragi çok uygun değil. ancak yinede sağlıklı gorunuyorlar ve büyümeye devam ediyorlar. yaklaşık 1 yıldır bu topraktalar. sorum şu.
topragi değiştirmem daha iyi olur mu. şu an uygun bir zaman mi. yazın evde bırakıp memlekete gidiyorum. 2 3 ay sulanmadiklarinida belirteyim. buyuzden yazbası topragi değiştirmek ilgisiz kalacağı için iyi olmaz gibi geliyor. susuz kalip ölmesin yeni topraktan dolayı.
teşekkürler herkese.
Mart- Nisan gibi topraklarını değiştirebilirsiniz.
Ben ilk kaktüslerimin siparişini verdim. Sanırım birkaç gün içinde elimde olur. Bu arada toprağımı hazırlayım istiyorum. Eminönü'nde toprak hazırlamak için gerekli her malzemeyi bulabileceğim bir dükkan biliyor musunuz?
Tranquila, toprak malzemesi alabildin mi merak ettim. Ben de yakın zamanda mısır çarşısına gitmeyi planlıyorum. Ancak aradığım her şeyi orada bulabilir miyim emin olamadım.
Arkadaşlar merhaba, lav taşı ile ponza aynı etkiyi mi gösterir yoksa işlevleri farklı mıdır? Bir de bu tür taşlarla karışım yapacağımızda bunları toprağın altı veya üstüne mi koymak gerek yoksa toprağın içine karıştırmak mı gerek?
Arkadaşlar merhaba, lav taşı ile ponza aynı etkiyi mi gösterir yoksa işlevleri farklı mıdır? Bir de bu tür taşlarla karışım yapacağımızda bunları toprağın altı veya üstüne mi koymak gerek yoksa toprağın içine karıştırmak mı gerek?
Sevgili calimsoykasi, bildigim kadariyla cevap vereyim sorunuza. Lav tasi ve ponza topragin havadar olmasini saglar. Ponza tasinin topraga havadarlik saglamasi disinda bir etkisi yok diye biliyorum. Ancak lav tasi kirmizi bir tas ve demir icerikli. Demir ihtiyaci olan bitkilere gayet faydali. Kaktus gelisimi icin de oyle bildigim kadariyla.
Ponza ve lav tasini belli miktarlarda kaktus topragina katmanizda fayda var. Lav tasini ayrica toprak yuzeyine serpistirmeniz gunes altinda toprak yuzeyindeki suyun buharlasmasini onler ve de sik duruyor. Ponza tasinin toprak yuzeyine koyulmasina gerek yok.
Dere kumu nerede bulabilirim? Akvaryumcularda dere kumu satılıyor bu uygun olur mu?
Zengarden kaktüs cimlendirme seti ve tohum aldım gayet başarılı çimlenme elde ettim.
Bir arkadaşimdan yavru kaktüsler edindiğimde elimdeki kaktüs topragım tükenmisti tekrar siparis verip bekleyecek vakit yoktu arkadaşımda benimkiler bildiğin bahçe toprağında bol bol da suluyorum en yakıcı güneşte tutuyorum dedi gece gündüz forum okuyorum aylardir senin şartlarının tamamı yanlış dediysemde eve dönüste kum ve bahçe toprağı toplayıp diktim (mecburiyetten) süsledim püsledim içim içime sığmıyor yeni aşka tutulmuşum minik mercimek kaktüslerim beni çok bekletecek sabırsızım bunlara sahip olmak içimi serinletti .Birkaç gün gecti kötüleştiler yumuşadılar resmen ağladım son çare sökeyim biraz kurusunlar tekrar dikerim diye düşündüm okumuştum bunu çürüttüm fazla suyla diye düşündüm ,işte o sökme kısmına gelince olay anlaşıldı resmini yüklemiştim süslediğim taşlar,kumlar alininca betonlaşmış bir toprakla karşılaştım çay kaşığı girmedi diyeyim o derece ...
Velhasıl-ı kelam hazır kaktüs toprağı karışımı oldukça başarılı hepsi kurtuldu üstelik çok hızlı gelişim gösterdiler .Onları çok fazla seviyorum günde en az 1 saat oturup seyrediyorum dilerim hepimizin bol bol sağlıklı kaktüsleri olur.
Tekrar tekrar alintilayacagim bunu. Boyle bir dukkan biliyor musunuz? :(
vetman996
16-03-2014, 08:10
Tekrar tekrar alintilayacagim bunu. Boyle bir dukkan biliyor musunuz? :(
Sayın Kokett merhaba.
Elimizde Lav taşı-Pomza var. Topraksız Tarım : Kokopit,Perlit Pomza Vs : Kategori : madrasol.com (http://www.madrasol.com/kategori/topraksiz-tarim/kokopitperlit-pomza-vs.aspx) Hazır kaktüs toprağı da mevcut. Pomza satış listesinde ama kaktüs toprağı henüz bu listeye konulmadı. Sizin istediğiniz toprak hazırlama malzemesi listesini gönderebilirseniz, biz size temininde yardımcı olabiliriz. Selamlar...
Merhaba yetman996, tesekkur ederim. Ben bir inceleyeyim. Eminonune gidecegim yakin zamanda. Bulamazsam sizden siparis edecegim o halde. Iyi calismalar dilerim.
loveforlife
16-03-2014, 09:06
Sayın Kokett merhaba.
Elimizde Lav taşı-Pomza var. Topraksız Tarım : Kokopit,Perlit Pomza Vs : Kategori : madrasol.com (http://www.madrasol.com/kategori/topraksiz-tarim/kokopitperlit-pomza-vs.aspx) Hazır kaktüs toprağı da mevcut. Pomza satış listesinde ama kaktüs toprağı henüz bu listeye konulmadı. Sizin istediğiniz toprak hazırlama malzemesi listesini gönderebilirseniz, biz size temininde yardımcı olabiliriz. Selamlar...
Bildiğim kadarıyla lav taşı ve pomza farklı. Sizin elinizdeki sitedekine göre pomza. Ancak kaktüsler için biz özellikle lav taşını tercih ediyoruz. Bildiğim kadarıyla pomza taşıyla, lav taşı arasında ciddi bir mineral farklılığı var. Lav taşı mineral açıdan çok daha zengin...
Bu konuyu netleştirirseniz memnun olurum Sayın vetman996.
Saygılar, selamlar...
vetman996
16-03-2014, 10:48
Bildiğim kadarıyla lav taşı ve pomza farklı. Sizin elinizdeki sitedekine göre pomza. Ancak kaktüsler için biz özellikle lav taşını tercih ediyoruz. Bildiğim kadarıyla pomza taşıyla, lav taşı arasında ciddi bir mineral farklılığı var. Lav taşı mineral açıdan çok daha zengin...
Bu konuyu netleştirirseniz memnun olurum Sayın vetman996.
Saygılar, selamlar...
Sayın Loveforlife merhaba.
Lav taşı ile pomza aynı. Lav taşı denmesinin nedeni yanardağlardan çıkan lavlarla oluştuğu içindir. Bazı yerlerde curuf diye de anılır. Pomzanın renkleri siyah, kırmızı, beyazımsı renklerde olabilir.
Pomzanın sadece kırmızı olanına lav taşı denir. Bu bazaltik pomzadır. Asitik pomzanın rengi ise beyazdır. Buna da sünger taşı denir.
Pomza ile ilgili sitemizde yer alan bilgileri burada paylaşıyorum:
tarım pomzası (http://www.madrasol.com/urun/tarim-pomzasi-10-lt--5-kg-4-8mm--kdv-dahil-_1438.aspx)
"Tarım Pomzası
Pomzanın içeriğinde %49 SiO2,%10 CaO,%11 FeO,%9 MgO,%4 Na2O olduğundan pomzanın tarım toprağını zenginleştirilmekte kullanılır.
Toprağın su tutma kapasitesini arttırır.
Mükemmel kök gelişimi sağlar.
Toprağın işlenmesini kolaylaştırır.
Koyu renkli olduğundan bitki koklerinde malç görevi yapıp ısıyı dengede tutar.
Siyah ve kahve rengi olanlar bazik pomzadır.
Beyazımsı ve gri renkli olan asidik pomzadır.
Dünya tarım literatüründe özellikle bazik ponza önerilmektedir.
İçeriğindeki izelement besin maddeleri suya temaz ettiğinde bitkinin alıcağı formata geçerek bitkinin ihtiyacı olan besini karşılar.
Bitkilerin toprağına karıştırılarak kullanılması gerekmektedir.
Fidan dikimlerinde mutlaka kullanılmalıdır.
Demir ve magnezyumca zengindir
Pomza fiziksel ve kimyasal özellikleriyle tarımsal kullanımda eşsiz yararlar sağlamaktadır.
Toprak ıslahında,az topraklı veya topraksız ortamlarda bitki yetiştiriciliğinde,
Suya dayalı tarımsal üretim ve yeşil alanlarda ekonomik ve sağlıklı çözümler sağlamaktadır.
Kuraklık sorunu olan yerlerde ise yüksek su tutma kapasitesi nedeniyle sulama miktarının azalmasını sağlamaktadır.
Pomza tek başına özellikle killi tarlalarda drenajı düzenlemekte, köklerin gelişimini iyileştirmektedir.
Saksı bitkilerinin toprak karışımında hayati önem taşıyan havadarlık kazandırma özelliği pomzayı önemli hale getirir.Saksı toprağı karışımlarında kesinlikle kullanılması gerekir. Pomza taşı iç mekan süs bitkilerinin saksı toprağı karışımında (özellikle esintisiz,havadar özelliği olmayan mekanlarda) alternatiflerine göre milyon kat faydalıdır. Pomza taşı hiç bozulmaz,toprağın yapısını etkilemez,pomza taşındaki bu mükemmellik başka hiç bir maddede yoktur.Ayrıca çiçeğinizin toprağını değiştirdiğinizde pomza taşını ayırıp tekrar tekrar kullanabilirsiniz.
Toprağa karıştırılma ölçüsü
Fazla lifli topraklara 1/5 oranında,diğer topraklarda 1/4 oranında karıştırın.Barış çiçeği,Afrika menekşesi gibi ince köklü bitkilerde küçük boy pomza kullanın."
Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar... Saygılar...
Dere kumu nerede bulabilirim? Akvaryumcularda dere kumu satılıyor bu uygun olur mu?
Ben hırdavat dükkanında bulmuştum. Çuvalı 3 tl. Akvaryumculardaki iri taneli ise yani ufak tefek taşlar vs varsa içinde olabilir sanırım.
Hafriyatçılarda her çeşit dere kumu var, 5 liraya rahat 30 kg kum verirler size.
Ben hırdavat dükkanında bulmuştum. Çuvalı 3 tl. Akvaryumculardaki iri taneli ise yani ufak tefek taşlar vs varsa içinde olabilir sanırım.
Cevabınız için teşekkürler bu konu kafamı çok karıştırıyordu. Hırdavatçıdaki toprağın sterilliğinde problem olmaz yani...
Kaktüs toprağına yumurta kabuğunu ezerek karıştırabilirmiyim? Faydası ya da zararı olurmu?
Kaktüs toprağına yumurta kabuğunu ezerek karıştırabilirmiyim? Faydası ya da zararı olurmu?
Bu sitede karistirildigini gormustum ben. Uyelerin kaktus sayfalarinda gezerken sanirim. :)
Topragi daha havadar yapacagi icin ise yarar gibime geliyor. Ayrica kalsiyum. Bence denemekte yarar var..
vetman996
19-03-2014, 19:04
Sayın Hira merhaba.
Kaktüs toprağına yumurta kabuğunu ezerek karıştırabilirsiniz. Yumurta kabuğunu blender ile iyice öğüterek toprağına karıştırabilirseniz kaktüsleriniz için hazır kalsiyum kaynağı hazırlamış olursunuz. Kaktüs toprağına bir miktar odun kömürü de ilave edebilirsiniz. Kaktüsleriniz için kalsiyum kaynağı olarak kemik unu da kullanabilirsiniz. Bunun için kurumuş kemiği öğüterek kullanabilirsiniz.
Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar...
Arkadaşlar, kaktüs toprağını sadece milden oluştursak sakıncası olur mu? İş yerimde serada çalışan arkadaşlar bu konuda çok ısrarlı.
Teşekkür ediyorum cevaplarınız için. Ayrıca elimde deniz kumu var. defalarca kez yıkadıktan ve bir süre suda beklettikten sonra bu kumu fırınlamak istiyorum. Kaç derecede kaç dk. olmalı?
confuest
01-05-2014, 17:59
3 senedir kaktüs ve sukulent yetiştiriyorum. Dere kumundan normal toprağa kadar birçok toprak karışımı denedim. Deneme yanılma ve gözleme göre gördüğüm kaktüs ve sukkulentlere göre en iyi toprak şu şekilde
1/4 Perlit
1/4 Normal Torf
2/4 Hindistan Cevizi Torfu
Merhaba, benim de 3-5 çeşit kaktüsüm var. yorumları okudum ve aklıma şu soru takıldı:
Evlerimizde kullandığımız yiyecek vb. artıklarını kaktüslerde kullanabilir miyiz?
Yani, yumurta haşlama suyu, pirinç yıkama suyu, çay vb. bunlar çiçeklere iyi gelir derler ya o anlamda.
Bir de patates kabuklarını atmayıp toprak içinde bekletirsek çiçek toprağına iyi bir karışım oluyormuş. Bu şekilde kaktüslere de evden destek verebilir miyiz?
Teşekkürler şimdiden.
chironex
18-05-2014, 01:31
Kaktüs sever olarak yalnız olmadığı görmek beni mutlu ediyor...Çok fazla bilgim olmadığı için pek bilgi paylaşamasamda yazılanları dikkatle okuyorum...Takipteyim...:)
Selamlar, benim sorum biraz sıra dışı yöntemimle ilgili, kaynana topuzu yavrularımı torf+kuş kumu+muhabbet kuşu dışkısı/gübresi karışımına ektim. Saksı dibine 1 parmak kadar kum döşedikten sonra saksıyı torf ile doldurdum, en üste 3 parmak kadar da bahsettiğim karışımı ekledim ve dikim yaptım. Bunu yapalı 1 ay kadar oluyor, haftada 1 sulama yapıyorum. Sıkı sıkıya toprağa tutunmuş durumdalar ama içim de rahat etmedi, klasik yönteme dönmemi tavsiye eder misiniz? Bitkiyi hırpalamış mı olurum?
Seabert74
01-08-2014, 07:38
Ben olsam; saksıyı torf ile doldurmazdım.. Üstadlar cevap verecektir , fazlaca kaktüsüm yok ama torf tek başına çürümeye davet gibi geldi bana.. Saksıya kum eklenmeli..
Ayrıca elimde deniz kumu var. defalarca kez yıkadıktan ve bir süre suda beklettikten sonra bu kumu fırınlamak istiyorum. Kaç derecede kaç dk. olmalı?
Sn Hira'nın mesajını tekrarlıyor, fırınlama yapmazsam riske mi girerim diye ayrıca sormak istiyorum.
Üstadlardan cevap verebilecek olanlara şimdiden teşekkürler.
buttercup
14-03-2015, 08:21
Merhabalar, evde yetiştirdiğim kaktüs ve sukulentlerim için hepsine uygun olacak ortalama bir toprak karışımı hazırlamak istedim. Forumdan ve internetten araştırdığım kadarı ile her kaktüs için ayrı toprak karışımı olduğu gibi herkesin de kendine göre farklı bir tarifi var. Ben de bu durumda nasıl bir karışım yapacağımı bilemeyip şöyle yaptım, sizce doğru olmuş mudur:
2 ölçü organik gübreli bahçe toprağı
1 ölçü silis kumu
1 ölçü ponza taşı
1 ölçü hindistan cevizi torfu
1 ölçü ithal torf
Pek çok tarifte toprak yerine torf olmasına karşılık pek çok yourumda da torfun bir besleyiciliği olmamasından dolayı yetersiz olduğunu okudum. Dolayısıyla ben de bahçe toprağını iki ölçü koyarak besleyici kısmı artırmaya çalıştım.
Buraya kadar bir sorun yoksa ayrıca bu karışıma perlit eklemem gerekir mi sizce?
Teşekkürler
black_flood
26-06-2015, 10:56
doğal toprak kullanımı doğru bir seçim. ben funda toprağı kullandım kendimde içine 3 te biri kadar dere kumu 2 ölçü söndürülmüş çiftlik gübresi karıştırdım. sorunsuz 3 yılda alacağı yolu bitki 8 ayda aldı çok şaşırtan bir sonuç oldu. 3 kök var her açışta 16 tane rahat açıyor çiçeğini ve tüm sezon boyunca çiçekli. gübre olayında özellikle sönmüş olmalı ve abartı olmaması lazım yoksa sonucu hüsran oluyor. sulama kısmına gelince balçık çamur olmamak kaydı ile sürekli sulamaktayım. ama bu dediklerim bölge ve iklim şartlarına göre değişiklik göstermektedir. Akdeniz iklimi için söylediğim durum Marmara ve karadeniz bölgesinde sulama kısmı çok kritik durumda fazla verildiği anda çürüyor az verilirse bu seferde çiçek vermez hale gelebiliyor. forumda paylaştığım resimlerden görebilirsiniz sonuçlarını hafta sonu yeni seri açmış olacak 16 adet hazır bekliyor.
newdream
05-08-2015, 21:07
hindistan cevizi torfunu sıkıştırılmış olarak almıştım. toprağı hazır hale getirince ilk aklıma gelen şey sukulentlerim için elverişli olduğuydu. o kadar havadar ki kökü asla sıkışmaz. o sırada manisa kula da oturmama rağmen(-çünkü burası volkanik bölge bahçede normal taş yok hep bu pomza taşlarından var kırmızı ve siyah olanlarından bi kaç kere beyaz olanından da görmüştüm- )ne dere kumu ne pomza taşı koymadım sadece hind. cevizi torfundan koydum. sukulentlerim sevdiler gibi görünüyor. bu sene böyle geçsin seneye topraklarını değiştirirken pomza ve dere kumu da ekleyeceğim.
Merhaba,
Ben de daha önce kaktüs toprağı karışımına kömür kırıntıları eklemenin faydalı olduğunu okumuştum. Denedim ve kaktüslerime iyi geldiğini gözlemledim. Aranızda deneyen var mıdır?
shadow777777
20-12-2015, 21:10
aloe vera kaktüs toprağı mı istiyor?
enigma_e
10-07-2016, 15:04
Merhaba. Simdi kaktuslerim icin toprak hazirliyorum. Yukarida denildigi gibi toprak, kum, tugla kirigi, odun komuru, kuru yaprak ve biraz torf kullanacagim. Bunlara ek olarak elimde biraz keci gubresi de var. Onu da eklemeyi dusunuyorum. Sizce iyi olur mu
n.yıldız
04-05-2017, 14:17
Elimde toz haline gelmiş lav taşı var. Toprağa karıştırsam nasıl olur?
sabricekin
05-10-2017, 15:00
Iyi günler hangi marka kaktüs toprağı tavsiye edersiniz genta - compo veya başka tavsiyeniz nedir teşekkürler
Merhabalar.Forumda çok güzel ve faydalı paylaşımlar var bunlardanda yararlanarak kaktüs toprağınızı kendiniz hazırlayabilirsiniz . Tohumla Kaktüs üretimi (http://www.agaclar.net/forum/1507379-post510.htm) bölümündeki paylaşımımda bu konuya biraz değinmiştim.Çeşitli toprak türlerinin çeşitli oranlarda karışımının yanında perlit, zeolit, lav kırığı,toz haline getirilmiş yumurta kabuğu vb. malzemelerinde kullanılmasıyla tamamen kendinizin tasarlayacağı çok güzel bir şekilde kaktüs toprağı hazırlanabilir.Lav kırığı toprak için besleyici olduğunu öğrendim bu nedenle gerek saksı dibinde gerekse saksının üzerinde lav kırığı kullanıyorum.Bu nedenle tozuda bitkiler için besleyici olacaktır.Ben genellikle tozunu toprağa karıştırarak kullanıyorum.
Banuyilmaz17
13-12-2017, 18:10
merhabalar .Yeni uyeyim .Kaktüs topragı ile ilgili sıkıntım var ..Burada güzel bilgiler var gibi..
Blackhawk2007
12-02-2018, 21:15
Yıllardır iş yerimin penceresinin önünde kaktüs ve sukulent yetiştiririm. Denemediğim toprak türü, şekli ve karışımı kalmadı. Ancak, her çeşidin ayrı toprak tercihi olduğundan olsa gerek; bir türlü olumlu tam bir sonuç alamadım. Yaklaşık 3-4 ay önce bir marketten solucan gübresi aldım ve saksı topraklarını solucan gübresi ile değiştirdim. 3-4 aydır olumsuz bir durum yaşamadım ancak doğru yapıp yapmadığım konusunda şüphelerim var. Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim... Saygılarımla.
Tamamını solucan gübresi ile değiştirdiyseniz kaktüslerinizi kök çürümesinden kaybedebilirsiniz. Konu başlığnın ilk mesajındaki gibi karışıma alın ve 3 hafta kadar sulamayın
Merhaba bitki dostlarım. Sukulent için uygun toprak karışımı nedir? Nehir kumu ve çakıl taşları yerine akvaryum kumu ve şu renkli orkidelerle birlikte gelen taşlar olur mu? Veya ince lav taşları da muadil gösterilebilir mi? :confused:
Fatih_Soydemir
18-04-2018, 22:24
Merhaba bitki dostlarım. Sukulent için uygun toprak karışımı nedir? Nehir kumu ve çakıl taşları yerine akvaryum kumu ve şu renkli orkidelerle birlikte gelen taşlar olur mu? Veya ince lav taşları da muadil gösterilebilir mi? :confused:
Bauhaus gibi yapı marketlerinde aradığını bulabilirsin ayrıca kaktüsler için gerekli torf ve besin maddesini. Her Sukulent aynı toprakta yetişir kaidesi yok bu arada.
Kendi kullandığım karışımları önermiyorum zaten her tür kaktüs ve sukulentin isteği farklı kimisi suyun içinde haftalarca kalsa hiç bir şey olmuyor kimisi ise 1 damla su değse sabahına çürüyor.
talebeyim
20-11-2020, 10:12
Arkadaşlar Bu toprak çeşidine ait içerik bilgisi,
Kaktus sukkulent ve Diğer yeşil yapraklı iç bitkiler için almak istiyorum.
Karışımı oldukça zengin görünüyor ama sizce uygun mu acaba ?
Teşekkür ederim.
https://www.ilpasol.com.tr/urunler/ilpasol-torfsoil-bitki-topragi-80-l/
Ufuk-2409
10-01-2022, 15:15
Şu an Kalanjo cicegi ve zebra desenli skulentim var.Bilgisizlik sonucu kalanjolarimi sadece torflu topraga dikmistim ve sanirim biraz da buyuk bi saksiya su an ciceklenme pek yok.Nette cok arastrdim ve dogru boyut saksi ve dogru toprak olmasi lazimmis.Fakat ayni zamanda da perlit urununu onermeyen yazilar okudum zamanla icerigi bozuldugu değistigi eridiği ve bu surectede de topraktaki tuz miktarini tuttugu icin vb. Aksine saglamligi nedeniyleve drenaj icin ve koklerin rahat hava almasi icib pomza tasini oneriyorlar sanirim.Elimde 1 paket kaktis-skulent topragi ve 1 paket de torf toprak mevcut.Bu kalanjolarimin topragini hangisi ile karisim veya hangi karisimlar ile yenileyebilirim bilgi verirseniz cok mutlu olacagim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.