View Full Version : Doğal sabun yapımı
mehmetaliozkara09
24-01-2007, 10:35
İyi günler.
Ninelerimiz veya annelerimiz eskiden küllü su ile çamaşır yıkamışlar. Evet bildiğimiz odun külünü bir gün önceden ılık suda bekletip ertesi gün bunu çamaşır yıkamada kullanırlarmış. Şimdi bazı yerlerde doğal sabun yapımına önem veriliyor.Bizler de zeytinci olarak zeytinyağının dipte biriken posalarını sabun yapıyoruz. (ihtiyacımız kadar).
Doğal sabun yapımını, özellikle odun külü ile yapmasını bilen var mı? Bizim ölçülerimize uyuyor mu? Bilgilerimizi paylaşalım.
denizakvaryumu
24-01-2007, 10:58
İyi günler.
Ninelerimiz veya annelerimiz eskiden küllü su ile çamaşır yıkamışlar. Evet bildiğimiz odun külünü bir gün önceden ılık suda bekletip ertesi gün bunu çamaşır yıkamada kullanırlarmış. Şimdi bazı yerlerde doğal sabun yapımına önem veriliyor.Bizler de zeytinci olarak zeytinyağının dipte biriken posalarını sabun yapıyoruz. (ihtiyacımız kadar).
Doğal sabun yapımını, özellikle odun külü ile yapmasını bilen var mı? Bizim ölçülerimize uyuyor mu? Bilgilerimizi paylaşalım.
Sizin yaptığınız da doğal sabun...ancak zeytinyağından sabun yapanlar ikiye ayrılıyor.
1-Yemeklik yağdan yani kaliteli yağdan sabun yapanlar (pahalı yöntem)
2-Asiti çok fazla olan yağdan yapılan sabunlar (ucuz sabun)
Asıl beni düşündüren sabuna katılan kostik...Kostik için aslında sağlığa zararlı diyorlar ama bu konu hakkında bir şey bilmiyorum.
.
Bu tarifi bana annem vermişti. Ege'de çok zeytinyağı tüketilir ve büyük damacananın dibinde kalan yağlardan her yıl sabun yapılır.
Bu kostik kullanılarak yapılan tarif. Diğer tarifi yazan olursa ben de onu anneme vereyim :)
6 litre zeytinyağ ,
6 litre su
1 kg.kostik
ve metal olmayan kap kacak...
Bu malzeme ile 2 tip sabun yapmak mümkün.
1.yöntem soğuk su sabunu tabir edilen sabun ki, yapımı şöyle :
6 litre suyun içinde, 1 kg. kostik tamamen eritilir. Bu eriyik zeytinyağı üzerine damla damla akıtılarak, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılır. İşlem bittiğinde sabun işlemi de bitmiştir. Oluşan sabun uygun ortamda sertleşmeye bırakılır ve sonra bıçakla kesilerek
kalıplanır.
2.yöntem sıcak su sabunu :
Aynı ölçüler kullanılır ve bunda tek fark işlemi kaynatarak tekrarlamaktır. Bu yöntemde su altta kalır ve sabun üstte toplanır.
Aynı şekilde bu sabun da uygun düz bir zemine dökülüp katılaşınca kesilir. Alttaki suyu dökebilirsiniz :)
Geçen gün doğal ürünler fuarından çok ilginç sabunlar aldım. Transparan görünümdelerdi ve ısırgandan yapılan sabunun içinde minik bitki parçaları vardı ve son derece dekoratif görünüyorlardı. Yine safranlı sabunun içinde de safranın kendi parçaları vardı. Teknoloji bu kadar ilerlemişken evde sabun yapmak yorucu.
Ama bunu denemek ve sabunu elde etmenin keyfini yaşamak da ayrı bir güzellik.
denizakvaryumu
24-01-2007, 13:53
http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?viewid=392833
kostikle ilgili bir haber
.
Kostik yani sudkostik veyahut sodyumhidroksit kısacası NaOH bazik bir maddedir ve de en az bir kezzap zaçyağı, tuzruhu gibi tahriş edici bir maddedir.
pH skalasının ortasını 7 olarak alır isek nasıl pH 2 - 1 ye yaklaştıkça asitlik ciltde yakıcı etki yapar ise bu değer kostikle 13 - 14 lere varması da aynı derecede taşriş edici yakıcıdır.
asit bir proton pompası iken kostik bir proton emici madde gibi görülür sonuçda rüzgar misali deride havanın emilmesi mi üflenmesi mi daha az zararlı bilinmez... :)
zaten sabunun gözde yanması bu zeytinyağı asidinin kostikle olan dengesinin kostikden yana kayarak açığa çıkan NaOH nın tahriş edici özeliğinden kaynaklanır.
bir yağ ne kadar yağasidi miktarı yüksek ise sabun oluşumu yani R-COOH -> R-COONa o kadar yüksek demektir. bundan dolayıdır ki parafin yağı ile kostik karışımından sabun eldesi pek mümkün olamaz. tabii burda potaslı kostikle yapılana arap sabunu gliserinle oluşturduğumuz mono-, di-, tri gliseridli emulgatörlü sabunlar da saydam olur. vs.vs. vs.
korkarım kimya bilgisi olmıyanlara pek bir şey anlatmayı beceremedim...:(
suyun yıkama özeliği sadece yüzey gerilimini azaltan bir madde ekler isek dokuya nüfuz eder kiri çözer bir hale getirebiliriz. bunun için bazen kül bazen soda kullanılmış.
burada sabun tensit veya başka her ne ise yıkamadaki görevi suyun yüzey gerilimini düşürücü etkisi olması. kosmetik veya sabun sanayi bu konuda ciddi ve çevreci adımlar attı burada kayık yerine sal kullanmanın nostaljiden öte bir etkisi yok sanırım.
denizakvaryumu
24-01-2007, 14:19
Erkan Hocam,
bu durumda kostikli sabunlar için "vücudumuzu zehirle yıkıyoruz" diyebilir miyiz?
Külle sabun yapılması konusunda ne dersiniz?
.
İnternette rastladığım bi tarif, ama denemedim.
Bunun için eğer vaktiniz varsa sizler de evinizde yeşil bir teknikle doğal sabunlar yapabilirsiniz.
Sabun yapmak için bitkisel veya hayvansal yağ, biraz temiz odun külü, temiz su ve biraz tuz yeterli.
Ticari olarak üretilen sabunların büyük bir kısmında hayvansal yağlar kullanılıyor, çünkü hayvansal yağlardan yapılan sabunlar daha fazla köpürüyor ve daha çok yumuşatıyor. Ancak, cilt sağlığı için bitkisel yağlar daha yararlı. Bu nedenle siz hem hayvansal yağdan hem de bitkisel yağdan sabun yapabilirsiniz.
Pratik olarak sabun yapımındaysa bizim "lavabo aç" olarak satılan ya da kostik adı île bilinen sodyum hidroksit kullanılıyor. Fakat bu malzeme hem sentetik hem de hatalı kullanımda patlayabiliyor.
Doğal sabun yapmak için öncelikle iyi kalitede kül elde etmeniz gerekiyor. Bunun için çoğunlukla meşe odununun yakılmasıyla elde edilen kül kullanılıyor. Daha kaliteli ve daha açık renkli sabun yapmak içinse kayın ya da elma ağacı kulunu tercih edebilirsiniz.
Yağ seçimine gelince en sağlıklı olarak zeytin veya defne yağından iyi kalite bir sabun elde edebilirsiniz. Eğer maliyeti düşürmek isterseniz zeytin yağınıza bir miktar çiçek yağı ekleyebilirsiniz. Bunun dışında pamuk yağı, fıstık yağı gibi düşük kaliteli yağlardan da sabun üretebilirsiniz.
Bitkisel yağ kullanmak istemiyorsanız büyük baş hayvanlardan alabileceğiniz donyağını eriterek kullanabilirsiniz.
Sabun yapımına gelince, 1 ölçü suya bir miktar temiz külü koyup ateşte ısıtıp dinlendirin.
Bu karışıma ne kadar kül koyacağınızı kendiniz tespit edebilirsiniz.
Küllü suya ufak bir patates koyun. Eğer patatesiniz batıyorsa, karışıma kül eklemeniz gerekiyor. Eğer patates tamamen suyun üzerine çıkıyorsa karışıma biraz daha su koymalısınız.
Küllü su karışımını hazırlayıp ısıttıktan sonra başka bir kapta 3 ölçü yağı 40-50 °C'ye kadar ısıtın.
Yağ ılındıktan sonra üzerine küllü suyu ilave edin ve bileşimi kısık ateşin üzerine alarak bir tahta ile karıştırın ve içine bir tutam tuz atın. İçine attığınız tuz sabun un sert ve dayanıklı olmasını sağlayacaktır.
Yaklaşık yarım saat karıştıktan sonra bileşim puding haline gelince sabun unuz hazır hale geldi demektir.
Bu karışımı daha önceden hazırladığınız kaplara dokun ve iki gün kapta tütün. İki gün sonunda kaptan çıkardığınız sabun kalıplarını 1-2 ay gölgede kuruttuktan sonra kullanabilirsiniz.
Bu işlemi açık havada yapmanız ve çelik tencere kullanmanız sağlık açısından önemli. İyi bir sabun un püf noktası da karışımı hiç köpük kalmayana kadar karıştırmak.
Arzu ederseniz yağın içine az miktarda lavanta, gül yağı gibi aromatik yağlar koyarak hoş kokulu sabunlar elde edebilirsiniz.Kaynak (http://www.ekoses.com/ekolojikyasamportali/bpg/publication_view.asp?iabspos=1&vjob=vdocid,147308)
Kostik sodayı lavobo açıcı olarak biliyorum ben. Hani lavoboya boşaltıp üstüne kaynar su dökünce giderleri açan beyaz toz.
Teşekkürler brody, bu tarifi anneme vereceğim :)
Zaten lavabonun açılması da orda biriken yağımsı maddelerle sabunumsu kaygan bir madd oluşturmasından suyun pisliğe daha iyi penetre edip pisliğin yüzeyden kaymasını sağlamak zaten lavabo açacağı kostikli su veya natriumhydoksitli sudan başka bir şey değil onu da tıkalı lavaboya böküp orda yapılan kimyasal işlem sabunlaşmadan başkacada bir şey değil...
yani hepimiz evde lavabo açıcağız derken sabun zaten yapıyoruz.
bu arda kostik nasıl patlarmış merak ettim doğrusu :)
dogaya asigim
25-01-2007, 13:58
Biz denizliliyiz..cocuklugumda eskiden köyde annem ve diger bayanlar,özel bir ot toplarlar ve onu yakarlardi.geride kalan külü her camasir yikama günü geldiginde suyla kaynatir sonra onu cöktürür(suyu dinlenmeye birakmak,kül altta kalir suyu üstte)isde o suyla camasir yikardi ve saclarimizida..ama öyle güzel parlardiki saclarimiz..sanki o su sabunluymus gibi kayardi parmaklarimizin arasindan...eskileri cok özlüyorum..ha o özel otun ismi köy dilinde ÜZERLIK idi....hani baz yerlerde tohumlarindan duvar süsleri yapiliyorya dizilerek...nazardan koruduguda söyleniyor ne derece bilmiyorum ama isde o ot...bilmissinizdir herhalde...saygilar
denizakvaryumu
25-01-2007, 14:04
üzerlik otu bizim memlekette "mezarlık otu" diye bilinir.
Daha çok tarihi eserlerin ya da mezarlıkların olduğu yerlerde biter.Bu şekilde kullanıldığına ilk defa şahit oldum.
Sergüzen
04-02-2007, 23:17
Denizakvaryumu,
Vücudumuzu sabunla yıkadığımızda zehirlemiyoruz,amma derimizin üzerinde bulunan yağlar sabunla uzaklaştırıldığı için derimiz kurumaktadır.Buna neden, sabunun pH değeri alkaliktir.Günümüzde vücut için pH değeri nötr(7) veya hafif asidik pH 5,5 olan yıkama maddeleri kullanılmaktadır.Bunlar derimizin kurumasını önlerler.Bu kuruma ilerliyen yaşlarda daha fazladır.
Sodyumhidroksit yağın içindeki asitlerle kimyasal reaksiyona girerek sabunlaşır,yani sabun yeni bir kimyasal maddedir.Ayni zamanda en ucuz antiseptiktir.(mikrop öldürücü)
Benim ilgimi çekti.Lisede kimya dersinde bitkisel yağa;yanlış hatırlamıyorsam ispirto ekleyerek arap sabunu kıvamında sabun yapmıştık.Üniversitede heryer defne kaplıydı ve kimya bölümünde okuyan arkadaşlarımda defne sabunu yapmışlardı.Sayın brody nin verdiği tarifi uygulayacağım.Yalnız zeytinyağı kullandığımda içine aromatik yağ eklersem(kayısı yağı,lavanta) olurmu?Piyasada satılan zeytinyağlı sabunlar yeşil oluyor.Benim yapmayı tasarladığım kayısı kokulu veya lavantalı sabunlarda mı yeşil olur?**** renklendirme nasıl yapılıyor?
Eylems Brody'nin verdiği tarifi uyguladın mı acaba?
Sayın brody nin verdiği tarifi uygulayacağım.
Yücel Özlem
01-06-2008, 14:23
Piyasada satılan zeytinyağlı sabunlar yeşil oluyor.
Zeytinyağından yapılan sabunun beyaz, pirina yağından yapılan sabunun da yeşil olduğunu biliyordum.
denizakvaryumu
01-06-2008, 22:48
Beyaz renkli sabunu tercih edin derim, gerçek zeytinyağından yapılmıştır.
Yeşil renk Yücel Beyin de yazdığı gibi prinadan yani posadan yapıldığını gösterir.
Tabi sonradan yeşil rengi beyazlatanlar da oluyor.
karaselvi
01-06-2008, 23:18
kostik Yağla birleşerek yeni bir madde olur. Zehir **** yakıcı özelliği kaybolur.
Benim teorim ve bildiklerim şöyle ; her kostik melekülü bir kısım yağla bir leşip yeni bir madde oluşturuyor. Ama konstik gereğinden fazla katıldığında fazla meleküller birleşecek yağ bulamadığından konstik olarak sabunun içinde kalır. Diğer yağla birleşen konstikler zararsız hale gelir ama birleşemeyenler asit etkisini sürdürüp zarar verebilir. Konstikin fazla gelmemesi için Fabrika labaratuvarlarında hassas ayarlar yapılır. Ama evlerde yapanlar dilinin uçuyla karışımın tadına bakıp acılığına göre ayar yapıyorlar **** önceden bildikleri ölçüleri kullanıyorlar. Buda sağlıklı olmuyor. Sabundaki zararlı madedeler zamanla deride birikerek cilt kanserine sebeb olabiliyor.
denizakvaryumu
01-06-2008, 23:25
Evet, bu nedenle kostikli sabun kullanmak istemem.
Türkiye'de kostiksiz sabun bulamayacakmıyız?
karaselvi
01-06-2008, 23:37
Konstik yağla birleşince zararlı bir etkisi kalmıyor. Ama ayarı düzgün yapılmamısa zararlıdır. Bu yüzden ucuz sabun ve şampuanlardan kaçınınız. En sağlıklı özenerek yapılmış zararsız şampuanlar bebek şampuanlarıdır. Bu konuya önem veriyorsanız bebek şampuanı kullnın.:) Benden size tavsiye.
karaselvi
02-06-2008, 10:54
Ne yağından olursa olsun sabun veya şampuana konstik katılıyor. Önemli olan miktarı.
İnternette rastladığım bi tarif, ama denemedim.
Kaynak (http://www.ekoses.com/ekolojikyasamportali/bpg/publication_view.asp?iabspos=1&vjob=vdocid,147308)
Arkadaşlar burda verilen tarifi deneyen var mı acaba?Burda patatesle ilgili olan kısmı tam anlayamadım.Dengede olduğunu nereden anlayacağız?
Yardımcı olursanız çok sevinirim;)
Sevgili nihal bu yöntemi babam lakerda yaparken kullanıyor ama zeytinle. Yani patates sizin hazırladığınız karışımı anlamanızı sağlayacak. Batarsa külü az demek batmazsa suyu. Sizin patatesin( Fizikte vardır ya bu konu)konumuna göre ekleme yapmanız gerek. Olması gereken denge de patatesin hazırladığınız karışımın tam ortasında durması.Şeffaf bir kapta daha iyi gözlemleyebilirsiniz. Umarım açıklayabildim.;)
Hmm...Anladım şimdi;)Çok teşekkürler Coyote.
copur 09
02-06-2008, 19:34
Peki sıvı sabun nasıl yapılıyor? Ben ellerimi sıvı sabunla yıkadığımda bir türlü ellrimden çıkartamıyorum. Sanki ellerim yapış yapış oluyor. Hatta bu yüzden şampuanları bile sevemedim. Hep katı sabun kullanıyorum.
Biz bugün külden yapmayı denedik.Şu anda gayet iyi duruyor.Ben denedim köpürüyorda:D
Sevgili Nihal, fotoğraf ekleme imkanın varsa ekleyebilirmisin? Merak ediyorum.Nasıl şekil verdin?
Büyük ihtimalle resim eklerim.Şu anda şekil vermedik.Yapımı biraz uzun sürdü.Epey kaynatmak gerekti.Rengi biraz siyaha dönük oldu.Sanki içinde siyah siyah parçalar var gibi.
Sevgili Nihal, ne yağı kullandınız?Şimdi ben sorarımda sorarım size.:rolleyes:
Aslında çok acele olduğu için zeytinyağı kullanmadk.Ayçiçek yağı kullandık.Sanırım hakiki zeytinyağı kullansak çok daha güzel olurdu.
Önemli değil siz istediğiniz kadar soru sorabilirsiniz.Ben de elimden geldiğince cevap vermeye çalışırım.:)
Sayın Nihal, teşekkür ederim.
denizakvaryumu
03-06-2008, 19:42
...Kostiksiz sabun denememiz 13.de de olmadı, ama yerel medyada haber olunca köylerden insanlar kül suyunun hazırlığı ile ilgili yeni bilgiler vermeye başladı.
Kostiksiz üretimin esas çocuğu olan kül suyunu duru su ile ,yağmur suyu ile veya kaynak suyu ile hazırlak gerekirmiş!
Hazırlanan kül suyu da en az 1 hafta beklemeliymiş!...
http://www.imeceevi.com/
Biz de dün okulda 2 arkadaşım ve öğretmenimle yapmayı denedik.Açıkçası sonuç pek iç açıcı değildi:(Bizim sabun biraz sıvı sabun gibi oldu.:D Ama denedik kirleri çıkarıyor.
karaselvi
07-06-2008, 00:19
Kostik yerine doğal bir şey denesek sirke gibi mesela asitli bişi.
Bence asitli değil de bazlı ,doğal bir şey denense de olabilir.Ama doğal olarak bazlı ne var bilmiyorum.
Sevgili Nihal,doğal olarak bazik madde:misvak ve karbonat aklıma geliyor ama emin değilim.Misvağı ağız içi asiti, karbonatıda mide asitini nötralize etmek için halk arasında kullanılır.Asiti baz nötralize eder, ama adını ettiğim maddelerin bazik olduğundan tam emin olmamız gerek.Ben fizikçiyim tam emin değilim aramızda kimyager varmı?
hassoman
08-06-2008, 01:44
Beypazarı'nda sokak arasında bir dükkanın önünde (Yakut Ticaret) on larca çeşit sabunun sergilendiğini gördüm. Dükkan sahibi bayanla konuşurken benim yazları Kuzey Ege'de oyalandığımı duyunca pek mutlu oldu. Bu sabunları Ayvalık'ta yeğenlerine özel olarak yaptırdığını söyledi. Yahu bir sabun bu kadar mı güzel olur?.. Doğal sabun yapmak isteği yaratıyor insanda. Bu gidişimde kesin araştıracağım bu işi...
Sevgili Nihal,doğal olarak bazik madde:misvak ve karbonat aklıma geliyor ama emin değilim.Misvağı ağız içi asiti, karbonatıda mide asitini nötralize etmek için halk arasında kullanılır.Asiti baz nötralize eder, ama adını ettiğim maddelerin bazik olduğundan tam emin olmamız gerek.Ben fizikçiyim tam emin değilim aramızda kimyager varmı?
Bence de bir kimyacıya ihtiyacımız var:)Aramızda hiç kimyacı yok mu?
Sevgili Hassoman
Renkleri nasıl veriyolarmış sordun mu acaba?
hassoman
08-06-2008, 13:52
Sevgili Nihal,
O anda soracak hiç bir soru aklıma gelmedi. Çünkü bu konuyu Ören'de araştırmak ve uygulamak üzere kendi hazırlamıştım. Bakalım hangi bilgi ve deneyimlerle döneceğim..
O zaman araştırmalarınızın sonucunu merakla bekliyorum:)
Bence de bir kimyacıya ihtiyacımız var:)Aramızda hiç kimyacı yok mu?
Biri Kimya mı dedi? ;)
Soru veya sorun nedir?
Doğal (bitkisel) bazlar denince akla hep alkaloidler gelir. Hoş bunları kim nerde kullanmak ister bilemem. Amoniak da üre de "doğal" bazlardır.
Ciltlerde enteresan etkileri olan bazik maddeler de bilinir örneğin alanthoin.
Sanırım burdaki maksat kostikten kaçınmak. ancak üzgünüm kostikten başka sabunun asit kuyruğunu yağdan bir proton çekerek hydrophil yapacak kadar kuvvetli bir baz yok gibi.
Şöven otundan elde edilen saponinler ki sabuna adını veren bu maddedir eskiden sabun yerine kullandılar ise de yıkama işleminde çok zyıflar.
karaselvi
08-06-2008, 21:14
Yağı sabuna dönüştürecek doğal bir madde arıyoruz.
Maalesef yok :(
hem kostik yağla sabunlaşma tepkime gösterince çok bir zararlı değildir.
göz yakmıyan detergent ler ki kationik anionik olabilir bunlar da çok güzel sabunlar olsa da tu konu tamamen kimyasal vede üzülmeyin hiç de sanıldığı kadar doğaldan uzak bir şeyler değil.
Merhaba,
Kısa bir süre önce işim gereği yaklaşık 1 ay kadar Ayvalık ve Cunda'da bulundum. Üstelik zeytinyağı ve sabun üreten bir fabrika ve başka bir fabrikanın zeytinyağı ile sabunlarını satan bir dükkanda çekim yaptık.
Onlar bana üstü kapalı ne bilgi verdiyse sizlerle paylaşabilirim.
1. Kendileri üretse bile kesinlikle yeşil zeytinyağlı sabunu önermiyorlar. Beyaz görünümlü zeytinyağlı sabunlar da kendi aralarında üretim açısından ayrılıyorlar. Görünüm olarak aynı sabunun birisinin kilosu 3 liraya satılıyorsa birisi 7 liraya satılabiliyor. İkisi arasındaki farkı kısaca anlayabilmem için şöyle özetlediler: beyaz sabun elinize aldığınızda kenarlarından tozlar dökülüyorsa ve kokusu elinizde kalıyorsa kalitelidir. Eminönü'nde, Kemeraltı'nda satılan açıktaki sabunlardan sakının derim, çünkü yapanlara göre doğala daha yakın sabunlar açıkta o kadar kalıp gibi duramaz.
2. O rengarenk görünen yeşil sabunların hepsinde renklendirici boya var ( benim anlamam için öyle söylediler :) ) Çekim yaptığımız fabrika, bunları dekoratif amaçlı istenilen fuarlar için ürettiklerini, bireysel kullanım için üretmediklerini söylemişlerdi. Pek inandırıcı değil ama olsun:)
3. Kendim sadece zeytinyağlı sabun kullandığım ve hemen hemen Ege'li olmamdan dolayı çoğunu denediğim için şunu söyleyebilirim: Çoğu turistik bölgelerde ev yapımı-doğal, fabrika görmemiş diyerek satılan , hatta kimi zaman biçimsiz olduğu için daha büyük bir hevesle aldığımız sabunların kendi içlerindeki dengesi ne yazık ki, işi ticarete dökmeye çalışan bazı uyanıkların elinde.
Ha ben napıyorum, çok güvendiğim bir yerden kilo ile alıyorum :) Biterse kargo ile göndertiyorum. O güveni de karşı taraf sağlıyo:)
Ama şunu söyleyebilirim, Ayvalık'tan zeytinyağı, Akçay'dan sabun alacaksınız!
çözbeniarapsaçı
27-08-2009, 23:59
jhonson un göz yakmıyan sabununu neyden yapıyorlar zararsız galiba
bernacyhn
15-10-2009, 22:53
Ben ayvalığa yeni taşındım. Her yerde zeytinlikler var ve beldenin içinde zeytinyağı satan bir sürü dükkan var. Evi tutmamıza yardım eden teyze de sabun yaptığını söylemişti en kısa zamanda araştıracağım bunu ben de çok merak ettim..
Nejla K.
15-10-2009, 23:04
Selamlar, benim eşim de sabun imalatçısı, zeytinyağ sabunu ve sıvı sabun yanında bir kaç çeşit daha var... Bir ara soralım merak edilenleri ona... Doğrusu böyle bir konu başlığı olduğunu bilmiyordum...
omer632009
30-12-2009, 14:44
sayın nihal hanım küllü sabun yapımında bahsetmiş olduğunuz ölçü nedir nrkadardır litre mi su bardağımı kaşıkmı. ayrıntılı olarak bilgi verebilirmrsiniz.
birde külü suda kaç gün beklettiniz. selamlar.
idris şenol
30-12-2009, 15:38
Beypazarı'nda sokak arasında bir dükkanın önünde (Yakut Ticaret) on larca çeşit sabunun sergilendiğini gördüm. Dükkan sahibi bayanla konuşurken benim yazları Kuzey Ege'de oyalandığımı duyunca pek mutlu oldu. Bu sabunları Ayvalık'ta yeğenlerine özel olarak yaptırdığını söyledi. Yahu bir sabun bu kadar mı güzel olur?.. Doğal sabun yapmak isteği yaratıyor insanda. Bu gidişimde kesin araştıracağım bu işi...
sabun yapmayı öğrensek üsteki renkli sabunları yapması kolay:rolleyes:
Kedi Tırnağı
23-05-2010, 03:55
Bu konu 2009 da kesilmiş maalesef. Sabun meselesi beni de çok ilgilendiriyor. Ben de kurmayı planladığım çiftliğimde kendi sabunumu yapmayı istiyorum.
Ben yaklaşık 1-2 yıldır banyo yaparken sadece zeytinyağlı defne sabunu kullanıyorum. Migros' da '' Mehmet Aydın'' marka bir sabun var. '' Hatay' ın meşhur zeytinyağlı defne sabunu, Saf doğal sabun'' diye geçiyor pakette. Sabunlarımız el yapımı olup, hiçbir katkı maddesi içermez diye yazmışlar. Bileşimi de; Defne yağı, zeytinyağı, sabun bazı ve su. Sabun bazı dediği bu kostik denen madde midir acaba? bu sabunun rengi açık hardal rengi gibi ve döküntüler oluyor üstünden. Bu sabunu dediğim gibi 1 yıldan fazladır kullanıyorum ve memnunum aslında. Diğer sabunlarla yıkandıktan sonra cildimde kuruluk ve kaşınma olurdu ama bu sabunda öyle bir sorun yaşamıyorum. Bunun Migrosdaki fiyatı 1 kg luk kutu 6,50 TL filan. Aynı markanın ağır kokmayan ve dokusu başka bir sabunu da var ve o daha pahalı.
Geçen gün başka bir markette de '' Dalan '' marka sabun gördüm ve aldım. Henüz kullanmadım. Onun paketinde de zeytinyağlı defne sabunu, %100 doğal, %100 bitkisel, %100 el yapımı gibi ibareler var. İçindekiler bölümü çok dilli yazılmış ve niyeyse ingilizce; soap(sodium salts of daphne oil(laurel oil) and olive oil fatty acids), aqua, sodium chloride.
Bu sabunun rengi ise açık yeşil ve daha pürüzsüz bir yapıda. Adese' de 4.50 TL ye aldım 1 kg. luk paketi.
İkisi de zeytinyağlı defne sabunu ama renkleri, dokuları farklı. Oranları mı farklı acaba? Bu sabunlar sağlıklı mıdır yani nedir şimdi. Ben gayet güvenle, doğal sabun kullanıyorum diye düşünürken burada yazılanlar kafamı karıştırdı:D
canner1903
06-06-2010, 22:59
KÜLLÜ SU + ZEYTİN YAĞI
bir önceki sayfada arkdasın yazdıkları doğrultusunda sabun yapımına başladım. birinci denemem de puding kıvamına gelmesini beklerken yağı yaktım.kapkara bir karısım oldu. ikinci deneme de ise daha dikkatli davranıp karısımı hazırladım sabun rengini aldıktan biraz da kıvamlaşınca kaba boşalttım.donmasını bekliyorum umarım basarılı olurum.
organik sabun yapımı hakkında başka bilgisi olan arkadaşlarımız.dan fikirlerini paylaşmasını bekliyorum
Selamlar,
Son günlerde doğal kostiksiz sabun yapımı konusunda araştırma ve çalışma yapıyorum.
Araştırmalarıma göre dünyada şu anda küllü su ile sabun yapımı çok moda, hatta hazır konsantre küllü su bile satıyorlar.
Küllü su hazırlamak oldukça kolay, fırından alacağınız meşe odunu külünü bir kapta sıcak su ile karıştırın. Yaklaşık 1 ölçü küle karşılık 3-4 ölçü su kullanabilirsiniz. En az bir gün bu karışımı bekletiyoruz. Arada karıştırırsanız daha iyi olur.
Ben daha bilimsel yapmak için turnusol kağıdı kullanarak PH değerini olçüyorum. (Ph 13-14 olması gerekiyor.)
Hazırladığımız bu küllü suyu süzüyoruz.
En son sıvı sabun denemesi yaptım bunu paylaşmak istiyorum sizlerle:
Malzemeler:
1 ölçü sıvı yağ
1 ölçü küllü su
3 ölçü lavanta suyu
Öncelikle ihtiyacımıza göre sıvı zeyin yağı hazırlıyoruz. Bu yağın asitlik derecesi yüksek olursa daha iyi olur. Bu yağı bir çelik tencereye koyarak ısıtıyoruz.
Yağın ısısı yaklaşık 50-55 dereceye ulaştığında içerisine kül suyumuzu ağır ağır akıtarak karıştırıyoruz. (Tahta veya plastik bir kaşıkla) Bu arada ateşin altının da kısık olmasına dikkat edilim. Yağ kaynamayacak buna özellikle dikkat edelim.
Fildişi renginde bir karışım elde ediyoruz. Daha sonra bu karışımı ısısını çok fazla artırmadan varsa bir el blender i ile yoksa kaşıkla karıştırmaya devam ediyoruz.
Yaklaşık 30-45 dk. sonra puding kıvamına geldiğinde, köpükler karışımın üzerinde durmaya başlayacaktır. Sabunumuzu ateşten alıyoruz ve bir miktar daha karıştırmaya devam ediyoruz. Bu arada lavanta veya benzeri aromatik yağlar ekleyebilirsiniz. Bir müddet daha karıştırdıktan sonra, sabunumuzu bir kavanoza aktarıyoruz.
Bu kavanozu 2-3 kat havlu ile güzelce sararak 22-25 derece sıcaklıkta, güneş görmeyen bir yerde 24-48 saat bekletiyoruz.
Birkaç gün sonra, sabunumuzu alıyoruz ve bunu bir kabın içerisine boşaltıyoruz. Kullanıma hazırlamak için seyreltmemiz gerekiyor. Seyreltme için ben daha önceden kaynattığım lavanta suyunu kullandım. Siz isterseniz sadece su da kullanabilirsiniz.
Suyu yavaş yavaş sabunun içine akıtırken bir yandan da karıştırıyoruz. Ben yaklaşık 8 bardak ilave ettim. İstediğimiz kıvama geldiğinde su eklemeyi bırakarak, kapalı bir kaba aktarıyoruz.
Sabunumuz hazır. Dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Aşağıda yapım aşaması ile ilgili resimler yer alıyor. Resimler yabancı bir kaynaktan alıntıdır. Size fikir vermesi için ekledim.
denizakvaryumu
27-09-2010, 14:27
Yoğurt gibi olmuş, bilgiler için teşekkürler.
Piyasada henüz doğal kostiksiz sabunlar çıkmadı.
Yani bir eksiklik var bu şekilde piyasaya girip pazarlamasını iyi yapan hem bizleri sevindirir hem kendi kazanır.
İmeceevi'nde küllü su ile sabun yapımı atölyeleri-kursları var.
http://www.imeceevi.com/etkinlikler
arkadaslar...
kostik zararlı vs diye ortaya çıkmak hatalı. Kostik bir kimyasaldır. nasıl kullandıgınız önemlidir.
odun kulundeki de onun - kostiğin- dusuk seviyedeki dogal halidir.Yani alenen soda ve gereksiz bir suru baska bileşik vardır. sorun şu ki odun külünde bir suru yabancı madde yanık artıgı bileşik de bulunur yani illa saglıklı diye birsey yok.
Sınai kimyayı yani konuyu bilmek, hazırlama oranları,, sıcaklık tepkime hızının kontrolu vs gibi bir suru detay var
yani saglıklı bir sey yapayım derken kendimize toksik ve zararlı bir sabun da yapmıs olabiliriz.
kimya bilgisi ve pratigi olmayan birinin bu işe soyunması iyi degil. Elde ettiginiz sabun mutlaka saglıklı olacak diye bir garanti de yok
sonucta siz kaçak üretim yapan merdiven altı bir üreticiyle aynı kosullarda üretim yapıyor olacaksınız ve berbat bir urun de elde edebilirsiniz.
son olarak seffaf sabun elde etmek için naoh degil koh kullanılır.
[QUOTE=kyoruk;699343]Selamlar,
Bu kavanozu 2-3 kat havlu ile güzelce sararak 22-25 derece sıcaklıkta, güneş görmeyen bir yerde 24-48 saat bekletiyoruz.
QUOTE]
bu üretim sartlarında -48 saat sabunlu sözeltiyi bekletmek- sabun haric bol miktarda bakteri de üretmiş oluyoruz sanırım....
Peki bu sabunu neyle yıkayacagız.
Doğayla Barış
28-09-2010, 00:19
Ben de doğal sabun yapımını merak ediyorum.Bakteri üretimi mi?
benim anlamadıgım sey şu..
dogal sabun dediginiz nedir..
içine farklı sifalı ot aromaları katmak kabul .
ancak ister odun külü kullanın ister kostik.
sabun
yag asitleri ile sodyum hidroksit ve ya potasyum hidroksitin birleşmesinden olusur..
baska bir formulu yoktur.
antik metodla sabun üretebilrisiniz ancak bu saglıklı bir urun elde edeceginiz anlamına gelmez.
küllü su ve yagı karıstırıp 2-3 gun bekletirseniz sabunun yanısıra o suda bakteri de uretirsiniz. Biraz olsun kimyadan ve biyokimyadan anlayan herkes ne dediğimi anlayacaktır.
denizakvaryumu
29-09-2010, 07:42
Evet küllü suyla yapılan sabundan yanayım.
Piyasada satılsa sadece bu sabunu alır kullanırım.
Rafine tuz, rafine şeker, rafine yağ, rafine yoğurt ve benzerlerini kullanmadığım gibi kostikli sabunu da kullanmak istemiyorum.
Kostikle yapılan sabunun içine boyaların, otların vs.katılıp makyajlanmasını da hiç sevmiyorum.
Kostikli zeytinleri de bu ülkede insanlara yediriyorlar sonra da en doğalı diye açıklama yapıyorlar yani kostik kimilerine göre doğal bir madde :)
Elbet bir gün birileri kostiksiz kül sulu sabunu üretecek, beklemedeyiz :)
tüm dünyadaki ormanalrı yaksanız. herhalde herkese küllü sabun üretirsiniz.
kostik dediginiz şey sodyum hidroksitin yani sodanın yogun halidir. külde bulunan da budur.
Sabun yapmak için ağaç yakmayı pek çevreci bir metod olarak kabul edemiyorum.
kusura bakmayın.
boyar maddeler veya parfümler eklenmesine bende karşıyım. Kolaylıkla gidip bir aktardan defne sabunu alabilirsiniz. İçinde ne parfüm ne boyar madde yok.
Sonuçta çevrecilik ve dogal ürünlere olan tutku arkaik bir doga düşmanlığına dönüşebilir.
Bu mantığa göre gübreli tarım yapmak yerine düzenli olarak ormanları yakıp sonra oraları tarım için kullanmak da bir gübreleme metodudur. İnsanlar bir 10 bin yıl bunu yaptılar. Doğal bir metod işin özüne bakarsanız fakat sağlıklı değil nedersiniz.? Eski dünya ormanlarını yok eden en önemli faktör arkaik tarımcıların bu metodlarıdır. Doğal metod ama değil mi?
not. Kostik denen ürün dogal sodyum minerallerinin - örneğin tinkal- hidrolize edimesiyle üretilir. Dünya kimya saayiinin en önemli sektörüdür. Küllü sabun imalatındanda ögrendiğimiz üzere Dünyada sodalı ürünler üretimi için bir diger alternatif bitkisel ürünlerin yakılmasıdır Herhalde dünyanın 10 yıllık sabun ihtiyacı için tüm yagmur ormanlarını yakmak gerkekir.:=)
Elbet bir gün birileri kostiksiz kül sulu sabunu üretecek, beklemedeyiz :)
sabun.. hidrolize sodyum ve potasyum minerallerinin yag asidiyle birleşmesinden elde edilir. Kostik dediginiz sey hidrolize sodyum dur. yani külde bulunan da aynı maddedir?
bildiginiz baska bir sabun formülü varsa paylaşınız lutfen....
çunku sabun diye buna denir.
bu dileğinizi
"sabun haricinde daha saglıklı temizleyiciler üretilir bir gün"
diye değiştirmek daha iyi olur sanırım.
tabi sizin agaç külünden sabun yapma tutkunuzu da terketmeniz gerekecek bu durumda . Ölü agaçlardan üretilmiş küldeki agır hidro karbonlara bulaşmamış bir temizlik maddesini sizde eminim tercih ederdiniz . Tabi konu üzerinde düşünmeyi deneseydiniz.
denizakvaryumu
29-09-2010, 11:14
Tam tersine küllü sabun yapabilmek için ticari meşe ormanları kurulacaktır.
Aynen fıstık çamı üretmek için çam ormanları kurulduğu gibi...
Finlandiya'da Norveç'te her yıl düzenli olarak kesim yapıldığı halde neden ormanlar tükenmiyor?
Siz kimyasal maddeleri kullanmaya devam edin, ağaçları kesmezsiniz ama Dünyayı kimyasallarla yok olma eşiğine getirirsiniz. :)
fikirci.. arkadaşımızın söylemek istediğini niye anlamak istemiyorsunuz?kostik olsun küllü su olsun ikisininde fazlası sabunda serbest kalarak ZARARLI OLACAK
Sayın denizakvaryumu.,
Hassasiyetinizi takdirle karşılamakla birlikte bazı gerçekleri yazmadan edemedim.
Odun külünün yapısı zaten çoğunluğu sodyum, potasyum, kalsiyum karbonat dan ibarettir. Eğer odun külünü su ile karıştırır ve bu suyu sabun yapımında kullanırsanız sadece sodyum ve potasyum karbonatı su fazına alırsınız. Bu da külün yaklaşık ve en fazla %20 seviyesinde olacaktır. Külden sabun yapımının yöntemi budur.
Şimdi hesap kısmına geçelim.
Bir odunun yakılması sonucu elde edilen kül miktarı %02-0.6 dır. Bu demektir ki 1000 kg ağaç yakarsanız en fazla 6 kg kül elde edersiniz. 6 kg külün de içinde sabun yapmaya yetecek sodyum, potasyum karbonat miktarı maksimum 1.6 kg dır. Bu miktar ile elde edeceğiniz sabun miktarı ise yaklaşık 5 kg olacaktır.
Bir ailenin aylık sabun ihtiyacının minumum 2 kg olduğu düşünülürse senede 24 kg sabun ihtiyacı var demektir. Bunu sadece Türkiye için düşündüğünüzde
70 000 000/5x24= 336 000 000 kg sabun
kül olarak yaklaşık 400 000 000kg
ağaç olarak 66 000 000 000 kg
bir ağacın (meşe) en çok 100 kg olduğu düşünülür se 660 000 000 adet ağaç.
Ne dersiniz? Türkiye de kaç meşe ağacı vardır? Bu kadar ağacı bir sene içinde 100 kg haline getirebilirmiyiz?
Ayrıca sayın arkadaşlar sodyum hidroksid (NaOH) (sud kostik) doğada saf halde bulunmamasına rağmen doğal madde olan sodyum karbonatın su ile karşılaştığında meydana çıkan yine doğal bir moleküldür. Doğal ile doğal olmayanı organik ile organik olmayanla karıştırmayalım.
Bu konuda polemiğe girmek istemem. Düşündüğünüz daima doğru olmuyor. Tıpkı benimki gibi:)
Her şey gönlünüzce olsun.
denizakvaryumu
01-10-2010, 14:47
Bilgiler için teşekkürler.
Küllü su ile sabun benim doğal ürün saplantımın bir parçası :)
UHT kutu süt ile doğal süt
Rafine tuz ile doğal tuz
Ev yapımı yoğurt ile market yoğurdu
ne kadar birbirinin aynısı ise bana göre fabrikasyon kostikle yapılan sabun ile küllü sudan yapılan sabun o kadar aynı :)
Küllü sudan sabun yapımı için;
http://www.turkfreezone.com/urun_ayrinti.asp?cid=389&oid=75913&UADI=Natura%A0K%FCll%FC%A0Sabun%A0Kursu,evinizde%A 0kostiksiz%A0tam%A0do%F0al%A0sabun%A0yapman%FDz%A0 i%E7in%A0gereken%A0e%F0itimi%A0veriyoruz.
http://www.imeceevi.org/index.php?option=com_content&task=view&id=201&Itemid=35
http://www.bugday.org/article.php?ID=2930
son olarak seffaf sabun elde etmek için naoh degil koh kullanılır.
NaOH oarak bahsettiğiniz madde Sodyum Hidroksit yani Kostiktir.
KOH olarak bahsettiğiniz madde ise Potasyum Hidroksittir.
Küllü su ile Potasyum Hidroksit elde edilmiş olmaktadır.
İksini de incelediğinizde arasında ne kadar büyük bir fark olduğunu, hangisinin daha zararlı olabileceğini eminim anlayacaksınız.
Kostik(NaOH) son derece yakıcı bir madde olmasına karşın, Küllü Su(KOH) direkt temas edildiğinde bile zarar vermeyen bir maddedir. Özellikle bilinsizce yapılan uygulamalarda Kositiğin fazla kullanılması oldukça sağlıksız sonuçlar vermektedir. Küllü suda ise böyle bir tehlike yoktur.
not. Kostik denen ürün dogal sodyum minerallerinin - örneğin tinkal- hidrolize edimesiyle üretilir. Dünya kimya saayinin en önemli sektörüdür. Küllü sabun imalatındanda ögrendiğimiz üzere Dünyada sodalı ürünler üretimi için bir diger alternatif bitkisel ürünlerin yakılmasıdır Herhalde dünyanın 10 yıllık sabun ihtiyacı için tüm yagmur ormanlarını yakmak gerkekir.:=)
Her ne kadar teknoloji değişse de, her ilde yüzlerce odunlu fırın bulunmakta.
Her gün bu fırınlardan çıkan kül bile tüm ülkenin ihtiyacını karşılayacak sabun üretimini sağlayabilir.
Kaldı ki amacımız tüm insanlara yetecek sabunu üretmek değildir.
Kişisel bazı hobilerimiz ve ailemizin sağlığı için bu tür çalışmalar yapmaktayız.
Bizler kimyager değiliz, ancak yüzlerce yıldır insanlar kimyager olmadan da sabun üretebilmişlerdir.
Bu konuya bu kadar muhalefet etmenize anlam veremedim.
Daha önce anlatmış olduğum çalışmada tamamen şeffaf sıvı sabun elde edememiştim.
Biraz daha araştırdım ve sonunda küllü su ile hiçbir kimyasal kullanmadan şeffaf sıvı sabun üretmeyi başardım.
Bu çalışmamı da derleyip, 'ilgilenen arkadaşları' bilgilendirmek üzere paylaşacağım.
denizakvaryumu
06-10-2010, 10:03
Sn.kyoruk
bilgiler için çok teşekkürler.
Muhalefet yaşamın bir parçası, bu sayede en iyi bilgilere varabiliyoruz. :)
Küllü su ile hiçbir kimyasal kullanmadan şeffaf sabun üretiminiz bizler gibi doğayı severler için çok önemli.
Burada bilgileri paylaşalım ki uygulayan arkadaşlar da burada deneyimlerini paylaşsın.
Sağlıcakla
Sn.kyoruk
bilgiler için çok teşekkürler.
Muhalefet yaşamın bir parçası, bu sayede en iyi bilgilere varabiliyoruz. :)
Küllü su ile hiçbir kimyasal kullanmadan şeffaf sabun üretiminiz bizler gibi doğayı severler için çok önemli.
Burada bilgileri paylaşalım ki uygulayan arkadaşlar da burada deneyimlerini paylaşsın.
Sağlıcakla
SayınDenizakvaryumu
Bugüne kadar sizin pekçok paylaşımınızdan faydalandık, paylaşmayı sizlerden öğrendik.
Paylaşacak bilgilerimiz varsa ne mutlu bize de.
Paylaşmaktan memnuniyet duyarım.
Saygılarımla.
copur 09
06-10-2010, 10:42
Benim cildim yağlıdır. Marketten aldığım markalı bazı banyo sabunları çok, bazıları da az köpürüyor. Bunun sebebi ne olabilir. Sıvı sabun ise elime yapışıyor. Çıkarana kadar suyun altında uğraşıp duruyorum. Bazen de çıkaramıyorum.
kostik nedir biliyorum ****** dedigim şu...
kostik ticari olarka yogunlastırılmıs bir sodyum bileşigi oldugu için yakıcıdır. Ticari bileşikler tü kaka orman yakmak harika diye bir mantık yoktur. **** bu mantıklı değildir.
Sanırım bunda sorun yok.
kül de ise yine sodyum bileşikleri vardır. ancak
agaç yakmak soda üretmek için yıkıcı düşüncesiz ve ilkel bir metoddur.
Bu sırada sabuna geçen yanma artığı kanserojen hidro karbonlar kostikkadar risklidir. dogaya salınan zehirli gazlar ve direkt orman tahribi mantığıyla sürdürülebilir bir şey degildir.
hobi olarka mutlaka sabunu külden yamak bir deney ve eğlence olabilir ancak sabun yapmak için agaç yakmaının ahlaki ve mantıklı yönü olmadıgı gibi sürdürüle bilri bir iş değildir. yanma artıgı kansorejen hidro karbonlar bulaşmış bri sabunu sağlıklı diye sunmanın bilimle ve sağlıkla alakası yoktur arkadaşım.
konunun bu açıdan tartışılacak yanı yoktur.
kaldıki sabun cildi kurutan kendi başına riskli bri temizlik maddesidir. ilerleyen zamanalrda sabun kullanımının alternatiflerinin çıkacağı kesindir.
Sayın Fikirci, yazılarınızdan anladığım kadarıyla kimya ile ilgili bir mesleğe sahip birisiniz. Bu açıdan düşüncelerinize saygı gösteriyorum.
Ancak, benim nazarımda düşünceleriniz bitkisel ilaçlara olumsuz yaklaşan bir doktor veya kimyasal ilaç kullanmadan tarım yapılamayacağına inanan bir ziraat mühendisi ile aynı statüde.
Geleneksel yöntemleri çağdışı olarak görmenizi bu yöntemlerin geçerliliğini gölgeleyemez.
Bizim gibi düşünenler ticari kaygılar gözetmeksizin geleceğe yönelik olarak geleneksel yöntemleri harmanlayarak doğru yolu ararlar. Bu arayış, zaman zaman çevresel kaygılar, zaman zaman da insan sağlığı için olmaktadır.
Endüstriyel üretimi hiçbir zaman reddedemeyiz. Ama, endüstriyel üretim adına çevre ve sağlık faktörlerinin hiçe sayılmasını da kabul edemiyorum. Bir sabun üretimi sadece bir yağ ve alkalinin birleşimi gibi görünse de, endüstriyel üretimde en az 9 farklı kimyasalın birleşiminden oluşmaktadır. Sodyum hidroksit bunlardan birisidir. Bunu yanı sıra formaldehit gibi diğer zararlı kimyasallar da vardır. Bu konuda sizin bilgiliniz benden fazladır.
Biz demiyoruz ki ormanları yakalım sabun üretelim. Böyle bir şey zaten düşünülemez. Böyle bir şey de iddia etmedik. Kimyasal olarak da Potasyum hidroksit(KOH) üretilip kullanılabilir.
Sodyum hidroksit çevresel olarak ve sağlık açısından oldukça zararlı bir maddedir. Potasyum hidroksit ise hem insan sağlığına zararsızdır, hem de çevresel olarak faydalı bir maddedir. Bitkilerde gübre olarak da kullanılabilmektedir.
Benim kanaatim, bilimsel olarak veya ticari olarak mesleki çalışmalarda geleneksel yöntemler göz ardı edilmemeli, bu yöntemler değerlendirilerek teknoloji ile harmanlanmalıdır.
Pek çoğumuz evinde ekmek makinaları ile ekmeğini üretiyor. İleride yine böyle bir makina ile sabunu da üretmek mümkün olamaz mı? Bence olabilir.
Bu da benim mesleki alanım. Bu konuda çalışmalar yapmaktayız. Kısaca bu kadarını söyleyebilirim.
Saygılar.
Hammaddeler.com
16-10-2010, 07:50
Arkadaşlar merhaba,
Sabunun içerisinde sodyum hidrositin olması demek o sabunun zararlı olmadığı anlamına gelmez. Yurtdışında , özellikle ev hanımları sodyum hidroksit kullanarak kendi sabunlarını evde yapabiliyorlar. Bizim de sizin için hazırlamış olduğumuz soğuk yöntemle sabun setimizi istediğiniz zaman sitemizden temin edebilirsiniz.
http://magaza.hammaddeler.com/Evde-Dogal-Sabun-Yapim-Seti,PR-5488.html
Hammaddeler.com kozmetik departmanı
Arkadaşlar.
öncelikle şunu döyleyeyim
sabun... en dogal haliyle sodyum hidroksity veya potasyum hidroksidin yag la birleşmesinden olusur.
Sanırım bu konuda uzman görunen arkadaşlar bu konuyu pek bilmiyorlar
yukarıda sevgili bir arkadasım çok haklı bir ek yapmış. Mesele sabun sanayiinde sabuna katılan diger kimyasallar. Çok haklı.
Çok haklısınız bu kimyasallar katılmadan yapılan dogal sabunlar da var.
Bunları her yerden zaten alıyoruz.
Evde sabunyapılmasının bir kaç muhsuru var.
1. Kimyager degilsiniz. oranları karıstırdıgınızda elde edilen sonuc zararlı olabilir. yag asidi fazlası **** serbest halde sodyum ve potasyum kalacaktır. Sabun üretiminde ortam ısısı, karıştırma koşulları kullannılan maddelerin miktarları elde edilen kimyasalı- sabunu - olumlu ve olumsuz etkileyecektir.
2. Odun külü v s gibi şeylerle sabun yaptıgınızda külde bulunan tüm yanma artıklarını agır metalleri ametalleri kansorejen hidrokarbonları da sabununuza katmış oluyorsunuz. Bu sizce sağlıklı mı?
Hobi olarak bir şey yapmak iyi ama direkt saglıkla ilgili bir ürünü acemilerin uretmeye çalısması sakıncalı.
Çok meraklıysanız garlı sabun defne sabunu gibi dogal sabunlar alın. Bu ürünler katkısız sabunyapan geleneksel işletmelerden gelmektedir.
Burada ürün satısı yapmak isteyen arkadaslar. Ürününüzü pazarlamanıza kimse bir sey demez ancak insanların saglıklarıyla oynayacak tavsiyeler yapmayın lutfen.
nihal hanım yaptığınız sabun gerçkten kül suyundan yapılmamı ve sabun gibi oldu mu?Nasıl yaptığınızı ve resimlerini gönderebilir misiniz?
ayrıca fikirciye de kesinlikle katılmıyorum kostik kesinlikle ama kesinlikle zararlı bir kimyasal başımda saç diplerimde o kadar çok yara çıkardı ki doktor kesinlikle bana kostik içerikli sabun kullanımı yasakladı bende şu anda sabun içermeyen ürenler kullanıyorum.Kostiksiz sabunda olacağına inanıyorum ve biriside herkes ağaçaları kesip kül yapsa türkiye ormansız kalır gibi bir cümle yazmış.Benim cevabım türkiyede o kadar çok odun fırını varki türkiyede ki ormanları bitirse onlar bitirirdi.
pelin.bal
17-11-2010, 15:46
teşekkürler...harika bilgiler...
Bu tarifi bana annem vermişti. Ege'de çok zeytinyağı tüketilir ve büyük damacananın dibinde kalan yağlardan her yıl sabun yapılır.
Bu kostik kullanılarak yapılan tarif. Diğer tarifi yazan olursa ben de onu anneme vereyim :)
6 litre zeytinyağ ,
6 litre su
1 kg.kostik
6 litre suyun içinde, 1 kg. kostik tamamen eritilir. Bu eriyik zeytinyağı üzerine damla damla akıtılarak, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılır. İşlem bittiğinde sabun işlemi de bitmiştir. Oluşan sabun uygun ortamda soğumaya bırakılır ve sonra bıçakla kesilerek
kalıplanır.
Aynı ölçüler kullanılır ve bunda tek fark işlemi kaynatarak tekrarlamaktır. Bu yöntemde su altta kalır ve sabun üstte toplanır.
Aynı şekilde bu sabun da uygun düz bir zemine dökülüp katılaşınca kesilir. Alttaki suyu dökebilirsiniz :)
Geçen gün doğal ürünler fuarından çok ilginç sabunlar aldım. Transparan görünümdelerdi ve ısırgandan yapılan sabunun içinde minik bitki parçaları vardı ve son derece dekoratif görünüyorlardı. Yine safranlı sabunun içinde de safranın kendi parçaları vardı. Teknoloji bu kadar ilerlemişken evde sabun yapmak yorucu.
Merhaba Müjgan Hanım.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Bu verdiğiniz tarif sonucunda kaç kalıp sabun üretildiği hakkında bilginiz varsa paylaşırmısınız ? Çok teşekkürler. Yurdanur
denizakvaryumu
20-12-2010, 14:06
ATÖLYE ÇALIŞMASI
Doğal Sabun
1.çalışma
İsmail Yenigün, İmece Evi
25 aralık 2010 cumartesi 14:00 - 15:00
25 TL
Sabun yapımında kullanılan yerel ve doğal malzemeler
Külsuyu yapımı
Kostiksiz sabun yapımı
Sabun uygulamaları
-
Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi
Merkezefendi Yeniçiftlik yolu 1 Zeytinburnu İstanbul
telefon 0212 664 4155
faks 0212 416 4576
gsm 0533 206 2338
bilgi@ztbb.org
www.ztbb.org
demeter1964
07-04-2011, 14:47
Daha önce anlatmış olduğum çalışmada tamamen şeffaf sıvı sabun elde edememiştim.
Biraz daha araştırdım ve sonunda küllü su ile hiçbir kimyasal kullanmadan şeffaf sıvı sabun üretmeyi başardım.
Bu çalışmamı da derleyip, 'ilgilenen arkadaşları' bilgilendirmek üzere paylaşacağım.
Sayın kyoruk, uzun zamandır sıvı sabun yapımı ile ilgili bilgi arıyorum. Forumda paylaşılan konuları dikkatle takip ettim. Şeffaf sıvı sabun konusunda elde ettiğiniz başarınızı paylaşırsanız çok mutlu olacağım. Paylaşımınız için şimdiden teşekkürler.
denizakvaryumu
23-07-2011, 09:48
235936
ŞENKÖYLÜLER TARİHİ KÜL SUYU DEFNE SABUNU
Defne sabunu eski zamanlarda sabuncu sodası (kostik) yerine güçlü bir baz olan meşe külü suyu ile üretilmekteydi. İşte Şenköylüler Tarihi Kül Suyu Defne Sabunu, çok az miktarda da olsa, bu geleneğin yaşatılmasına öncülük eden bir sabundur. Defne tohum yağı, zeytin yağı, kül suyu, kil suyu, kaya tuzu ve su kullanılarak yapılan geleneksel Şenköylüler Tarihi Kül Suyu Defne Sabunlarında hiçbir şekilde sentetik ve boyar madde kullanılmamaktadır. Geleneksel formülüne ve üretim tekniklerine sadık kalınarak üretilen tarihi bir sabundur
http://www.senkoyluler.com/kulsuyudefne.html
======================
KOSTİKSİZ ====KÜL SUYUNDAN==== yapılmış sabun ürettikleri için Şenköylülere TEŞEKKÜRLER:
Yoğurt gibi olmuş, bilgiler için teşekkürler.
Piyasada henüz doğal kostiksiz sabunlar çıkmadı.
Yani bir eksiklik var bu şekilde piyasaya girip pazarlamasını iyi yapan hem bizleri sevindirir hem kendi kazanır.
Merhaba
Ben kostiksiz doğal olanını reaksiyonsuz üretmeye başladım. Çok memnunum yakinda piyasaya üretmeye başlayacağım. www.sabuagaci.com
denizakvaryumu
17-10-2011, 10:44
"zeytinyağına kül suyu katıp 15 saat kaynatmak ile yapılıyor ..sabuncu sodası yani kostik yok"
ipek hanım çiftliği (http://www.ipekhanim.com/ipek_hanim_ciftligi/ciftlige_giris.html)
Kostiksiz sabun arayanlar çoğaldıkça bu sabunun üretimi de artıyor.
Pınar Hanım da kesinlikle kostiksiz sabun üretenlerden.
kazablanka
31-10-2011, 14:29
Deden hep yapardı eskiden kalıp zeytin yağlı sabunu...
Ama ben bu klasik tarife tehnal(defne ,lavanta ,biberiye ve sevdiğim diğer bitkileri eklemek ve kendi kullanacağım sabunu yapmak istiyorum...
Sadece zeytin yağından olan kızartma yağlarınızı biriktirirseniz bu yağlar hem değerlendirilmiş hemde...
Yanık yağ yüzünden çevre kirlenmemiş olur...
Toprağa çok zararlı yanık kullanılmış yağlar...
thisisme
01-12-2011, 10:08
aşağıdaki linkte resimleriyle anlatılmış.
Heart, Hands, Home: Crockpot Coffee Kitchen Soap--Tutorial (http://heart-hands-home.blogspot.com/2011/02/crockpot-coffee-kitchen-soap-tutorial.html)
aysozbek
14-12-2011, 21:17
Selamlar, ben de bir süredir doğal sabun yapımını araştırıyorum. Cildim alerjik olduğu için zeytinyağlı sabundan başka sabun kullanamıyorum. Anne tarafından Hataylı olduğum için sağ olsun teyzem sabun yapıp gönderiyor bana.
Teyzemler atadan gördükleri usulle yaptığı sabunlarda kostik kullanıyorlar. Hatta birkaç kez ben de sabun yaparken onlara yardım etmiştim. Gerekirse tam bir tarif de alabilirim. Ama ben kül suyu ile sabun yapmak istiyorum. Bu konuyu araştırırken Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesinin sabun yapımı için atölye çalışması yaptığını gördüm. Ben Cumartesi günü çalıştığım için gidemeyeceğim ama ilgilenenler olabilir diye sayfanın linkini göndereyim dedim. Gidenler olursa ve bilgilerini paylaşırsa çok faydalı olur diye düşünüyorum.
Atölye Çalışmaları / Eğitim (http://ztbb.org/egitim/atolye-calismalari/#dogal-sabun)
denizakvaryumu
02-01-2012, 00:45
Doğal yöntemler ile sabun yapmak için dört şeye ihtiyacınız var: Kaliteli bir zeytinyağı, meşe odununun külü, kil ve kaya tuzu.
Kalaylanmış bakır kazanlarda kaynatılan zeytinyağına ayrı bir yerde kaynatılmış ve dinlendirilmiş kül ile kil suyu karışımı ilave edilir.
Sabunlaşma görüldükten sonra kıvamının iyice yoğunlaşması beklenir ve içine kaya tuzu atılır.
Kazanın üzerine çıkan sabunlar alınarak tavalara dökülür. Yaklaşık bir ay kadar kurutulduktan sonra kesilir. Kesilmiş sabunları serin ve ışık görmeyen bir yerde üç dört ay daha kurutursunuz. Sonunda şekli bir şeye benzemeyen, birinin gramı diğerini tutmayan sabunlarınız olur.
Bu tarifi bir kenara not edin. Çünkü Anadolu’da yüzyıllarca uygulanmış ama artık neredeyse unutulmak üzere olan bu tarifin yerini sıvı kostikli tarifler aldı çoktan.
Annelerden biri ile yazışıyordum geçenlerde. Bebeğinin kirpiklerindeki alerjik bir durumdan bahsediyordu. Bir firmadan epey de uçuk bir fiyatla defne sabunu alıyormuş, bunu kullanıyormuş uzun zamandır.
“Sabunun kostiksiz olduğuna emin olun” gibi bir şey önerdim. Firmanın yetkilisine sormuş o da. Tuhaf bir yanıt almış: Sabunu kostik ile imal ettiklerini, ancak kostiği kendilerine has bir yöntemle ”uçurduklarını söylemiş firma yetkilisi!
Ben kimyager değilim ama “kostiği kendimize has bir yöntemle uçuruyoruz” açıklamasında tuhaflık olduğunu görmek de zor değil. Biraz araştırdım, sonra iyice emin olmak için müşterilerimden birine sordum; ülkenin en büyük ve en başarılı kimya firmalarından birinin yöneticisine… Gelen yanıt beklediğim gibi elbette. Kostiği uçurmak, yıkamak, asimile etmek, zararlarını bertaraf etmek falan asla mümkün değil. Kostik, bazik bir madde; en az kezzap, tuzruhu kadar tahriş edici bir madde.
Ne olur dikkat edin sabun alırken, kullanırken…
DOĞAL SABUN TARİFİ « Kuraldışı Dergi (http://www.kuraldisidergi.com/4344/dogal-sabun-tarifi/)
Sevgili denizakvaryumu, yazınızı okuyunca bir anım canlandı zihnimde.
Büyük anneannem 1o9 yaşında ölmüş. Annemden duymuştum, büyük anneanne İkizce'de dağ, bayıra çıkar çeşitli otlar toplarmış. Bir tencerede gül yapraklarını hafifçe kaynatır, diğer otları da ayrı ayrı kaynatırmış.
Köy yeri yumurta bol tabii.
Annemlere, yumurtanın üzerinden açtığı ufak bir delikle bu yumurtaları içirttikten sonra kabuklarını kalıp gibi kullanır, bunların içine hazırladığı renk renk ve kokulu sabunları dökermiş.
Annem diyordu ki: Bu yumurtaları taş duvararın üzerine dizer, zaman zaman da üzerlerini yapraklarla kapatırdı.
İyice kuruduktan sonra da kabukları kırarak çıkartır, bize renk renk ve defne kokulu-gül kokulu-lavanta kokulu sabunlar verirdi.
gulbirsen
23-01-2012, 15:38
Sevgili denizakvaryumu, şu el yapımı doğal sabun yapımı konusuna takmış durumdayım :))
Tüm malzemeleri inşallah bir gün biraraya getirip yapmaya başlayacağım. Yaptığımda da sizlerle paylaşacağım elbette.
Saygılarımla
Arkadaşlar, doğallık konusunda bir daha düşünelim derim. Ben, ne doğal sabun, ne de doğal tarım olabileceği kanaatinde değilim. Doğrudan doğada bulduğumuz, topladığımız nesnelere doğal diyebiliriz. Ama, insan elinden geçmiş bir şeye doğal dememiz bence yanlış olur.
Bunları yazmamın nedeni, konuların biraz daha berraklaşması. Çünkü doğal sözü o kadar çok kullanılır oldu ki, birçoğu kafa karıştırma amacı güdüyor. Ne de olsa "Kurt bulanığı sever".
Selamlar.
webgezer
26-01-2012, 12:43
Pratik Sıvı sabun yapımı
Ben sabunu koyduğunuz kapta biriken kirli sabunlu sudan ve herkesin aynı sabunla ellerini yıkaması fikrinden hoşlanmıyorum, ancak marketteki sıvı sabunları da kullanmak istemiyorum. İçine aloe vera da katılsa, yosun özlü de olsa sonuçta hepsinin içinde Sodyum Lorent Sulfat gibi tahriş edici temizleyici kimyasallar var.
Ben kendi kendime şöyle bir çözüm yolu buldum; normal sabundan sıvı sabun yapıyorum ve bunu üstten basmalı olan normal sıvı sabun kaplarına koyuyorum. Basarak kullandığınız için sabun gibi sulanma derdi yok, bana göre daha temiz oluyor, ayrıca elinizi sabunla yıkamış oluyorsunuz, sıvı sabun gibi kaygan kalmıyor, ha bir de daha ekonomik.
Yapılışı gayet basit, bir kalıp normal sabunu (200gr) alıp rende ile veya bıçakla çenterek ufak parçalara ayırıp 3-4litre sıcak suyun içine atıyorsunuz. Sabun parçalarının erimesi için ısıtıyor ve arada karıştırıyorsunuz, (kaynatmaya gerek yok 60-70 derecede eriyor, ama kaynatırsanız da problem yok ), biraz soğumasını bekleyip, uygun bir kaba dolduruyorsunuz. Ben 5lt'lik yumuşatıcı kaplarını kullanıyorum, kapağına da bir delip açtım, sabunlukları doldururken kolaylık oluyor. Başlangıçtaki kıvama aldanmayın, soğuyup 1 gün bekleyince oldukça kıvamlı oluyor, eğer fazla katılaşır, donarsa pompayı tıkayabilir, o durumda bir miktar ılık su ekleyip şişeyi çalkalayın. Kullanımda sıvı sabundan biraz daha fazla kullanın.
Bunu doğal sabunlarla yapmadım ama olacağına eminim. Kolay gelsin.
Bu başlığı daha önce fark etmemişim. Yaklaşık 1,5 saat önce Sevgili Güler Abla ile tanışma fırsatım oldu. Kendisinin dünya tatlısı bir insan olduğunu söylememe zaten gerek yok. Benim için zahmet edip, yana yakıla istediğim maviş çiçeğinin fidesini elden tesim alabilmem için sıcak evinden çıkıp geldi, minnettarım. Tabi ben çiçek yetiştiriciliğinde çok yeni olduğum için ve bende olup onda olmayan bir bitki ya da tohuma sahip olmadığım için elim boş gitmemek adına ona hobi maksatlı olarak döktüğüm sabunlarımdan götürdüm. Başlıktan da bu sayede haberdar oldum.
Ben de yaklaşık 1 yıl kadar önce bu işe merak salıp, bir sürü araştırmanın ardından en iyisinin sabunu profesyonel üreticilerden eriyebilir baz halinde alıp şekillendirmek olduğuna karar verdim. Bu nedenle Datça'daki bir firmadan baz edinmeyi tercih ettim. Ben bu bazlara sadece gıda boyası ve esans ve istersem faydalı yağlar ekleyerek sabunlar yapıyorum, pek eğlenceli ;)
İşte size benim üretimim olan sabunlardan bir kaç örnek
bunlar hayvanlar aleminden :D
diğerlerinden örnekler ...
Harika şeyler, ellerinize sağlık.
Arkadaşlar, Andora bana da tam 4 tane getirmiş. Şekilleri mutlaka görmelisiniz o kadar güzel ki buna bir de mis gibi kokuları ekleyin.
Kimi okyanus, kimi iğde, zambak, Acıbadem. Valla kullanmaya kıyamaz insan.
Ellerine sağlık, çok çok hoşuma gitti, sağol.
İyi günlerde kullan Güler Ablacığım, ama kıyamayıp kullanmamazlık etme, ustası Bağdat'da değil ya, bitince haber verirsin ben senin için yine yaparım :D
Bunu bildiğim için kullanacağım hatta bu günkü misafirlerim için iki tanesini servise sundum.
Teşekkür ederim.
gulbirsen
18-02-2012, 11:36
Sevgili denizakvaryumu yakın bir zamanda kale naturel in yeni sabununu öğrendim. Kale Naturel, Balıkesir Edremitte bitkisel ekstratlar üreten bir firma.Yeşil renkli, kokusuz olan sabunların içinde kostik olup olmadığını merak ederek firma yetkilileri ile iletişim kurdum ve bana "sabunlarımızda kostik kullanmadık" diye mail de gönderdiler.Aldım kullanıyorum. Tabi içeriğini tahlil yapıp incelemem mümkün değil. Sadece güven sözkonusu.
Sadece paylaşmak istedim.
***,
Ben aranıza yeni katıldım. Doğal olan herşeyi severim. Şimdiki amacım kül suyundan doğal sabun üretebilmek. Sizin paylaşımlarınıza ve yayınlanmış olan olan diğer tüm bilgiler ışığında bir kaç sabun denemem oldu ama başarısızlıkla sonuçlandı.
Denemelerimde ısıl işleme tabi olan yağ ve kül suyu biraz renk değiştiriyor, beyazlaşıyor, bir süre sonra yine yağ haline geliyor. Bu işte başarılı olan arkadaşlar benimle püf noktalarını paylaşabilirler mi? Herkese kolay gelsin.
Aynen dediğiniz gibi bir süre sonra yağ ve potasyum hidroksit ayrışıyor. Bu nedenle ayrışmadan beyaz halde iken bırakmak lazım. Eğer ayrışmışsa su ekleyip mikserden geçirerek tekrar beyaz krem haline gelince kalıba dökmek lazım. Ben de olmadı diye tencerede bırakmıştım. Çünkü lezzet testini geçmiyordu :) (tadına bakınca ıstırıyordu). 2 gün sonra katılaşmaya başladığını ve artık ısırmadığını görünce kalıba döktüm. Tabii sodyum hidroksitle yapılan kadar sertleşmiyor ama zannederim uzun bir süre sonunda sertleşecek gibi.
Teşekkürler lunatic, ben de artık yapamıyorum diye vazgeçmek üzereydim. Bir de dediğiniz gibi denemeliyim.
Odun külü bir atık,bunu sabun yapımında kullanarak değerlendirmek bence güzel. Organikten ziyade tarımda,ilaçta ve sabunda hatta dokumada (giyside olabilir) geleneksel yöntemlerimizi yaşatmalı mümkün mertebe kullanmalıyız. Ben bir kimyagerim. Sanayi tipi üründen ziyade geleneksel ürünü her zaman tercih ederim.
arkadaşlar yeni katıldım aranıza biz bu gün evin önünde kazanı yaktık ve kostik kullanarak zeytin yağlı sabun yaptık arkadaşla beraber arkadaşın babasına dedesi öğretmiş ve arkadaşda babasından öğrenmiş... saat 17:00 itibariyle sabunu kalıba döktük bende meraktan gittim baktım saat 01:00 itibariyle sabunun donmuş vaziyetteydi üzerine assam çökmücek gibi görünüyor fotosunuda çektim. sabah saat 8:00 gibi kesicez biz dökerken rengi hafif sarımsı kahverengi gibi bişidi ama arkadaş kuruyunca bembeyaz olacağını söyledi..
kelebek çalısı
02-05-2012, 01:29
Evet de, işte içine kostik katıldığında doğal olmuyor bu sabun. Sorun orada. Piyasada doğal adı altında satılan sabunlara nasıl izin veriliyor? Ya da doğal kelimesinin anlamı mı değişti?
Kostik kullanmadan, esans, renklendirici katmadan üretilen bir sabunu yapan var ise, lütfen bir şekilde videosunu eklesin bu sayfaya, hepimiz sabunumuzu kendimiz yapalım, en doğalından!
Diğer türlüsünü yapmak için neden uğraşalım, piyasada her türlü görsellik ve esans içeren sabunu bulabiliyoruz.
gulbirsen
02-05-2012, 11:45
evet sayın kelebek çalısı size aynen katılıyorum.bana kostik kullanmadan sabun yapabilen ve nasıl yaptığını detaylı anlatabilen varmı? bunu soruyorum ve yanıtını bekliyorum.
saygılar
kimyager147
02-05-2012, 15:00
merhaba arkadaşlar ben bir kimya öğretmeniyim.
söz ettiğiniz kostik sodyum hidroksittir. odun külünde ise potasyum hidroksit vardır. sodyum ve potasyum aynı grup elementleridir. yani kimyasal özellikleri birbirine yakındır. bazen sodyum bileşiği olmadığı zaman yerine potasyum bileşiği kullanılmaktadır. ph'ı (bazikliği) neredeyse aynıdır. bu yüzden oluşan ürünlerin özellikleri birbirine yakındır. önemli olan oluşan sabunun ph değeridir. varsa bi ph kağıdı ile ölçmek kafanızın rahatlamasını sağlar.fazla kostik kullanımından kaçınmak iyidir.
kimyager147
02-05-2012, 15:01
ama kostiği ayarlayamadınız yapmanız gereken kullandığınız yağdan bir miktar daha eklemek. hem fazla bazillikten kurtulursunuz hemde kafanız rahatlar.
kelebek çalısı
02-05-2012, 15:13
Kostiksiz sabun üretilemez mi peki? Sadece odun külü ile?
:rolleyes::rolleyes:Selamlar,
Son günlerde doğal kostiksiz sabun yapımı konusunda araştırma ve çalışma yapıyorum.
Araştırmalarıma göre dünyada şu anda küllü su ile sabun yapımı çok moda, hatta hazır konsantre küllü su bile satıyorlar.
Küllü su hazırlamak oldukça kolay, fırından alacağınız meşe odunu külünü bir kapta sıcak su ile karıştırın. Yaklaşık 1 ölçü küle karşılık 3-4 ölçü su kullanabilirsiniz. En az bir gün bu karışımı bekletiyoruz. Arada karıştırırsanız daha iyi olur.
Ben daha bilimsel yapmak için turnusol kağıdı kullanarak PH değerini olçüyorum. (Ph 13-14 olması gerekiyor.)
Malzemeler:
1 ölçü sıvı yağ
1 ölçü küllü su
3 ölçü lavanta suyu
Öncelikle ihtiyacımıza göre sıvı zeyin yağı hazırlıyoruz. Bu yağın asitlik derecesi yüksek olursa daha iyi olur. Bu yağı bir çelik tencereye koyarak ısıtıyoruz.
Yağın ısısı yaklaşık 50-55 dereceye ulaştığında içerisine kül suyumuzu ağır ağır akıtarak karıştırıyoruz. (Tahta veya plastik bir kaşıkla) Bu arada ateşin altının da kısık olmasına dikkat edilim. Yağ kaynamayacak buna özellikle dikkat edelim.
Fildişi renginde bir karışım elde ediyoruz. Daha sonra bu karışımı ısısını çok fazla artırmadan varsa bir el blender i ile yoksa kaşıkla karıştırmaya devam ediyoruz.
Yaklaşık 30-45 dk. sonra puding kıvamına geldiğinde, köpükler karışımın üzerinde durmaya başlayacaktır. Sabunumuzu ateşten alıyoruz ve bir miktar daha karıştırmaya devam ediyoruz. Bu arada lavanta veya benzeri aromatik yağlar ekleyebilirsiniz. Bir müddet daha karıştırdıktan sonra, sabunumuzu bir kavanoza aktarıyoruz.
Birkaç gün sonra, sabunumuzu alıyoruz ve bunu bir kabın içerisine boşaltıyoruz. Kullanıma hazırlamak için seyreltmemiz gerekiyor. Seyreltme için ben daha önceden kaynattığım lavanta suyunu kullandım. Siz isterseniz sadece su da kullanabilirsiniz.
Suyu yavaş yavaş sabunun içine akıtırken bir yandan da karıştırıyoruz. Ben yaklaşık 8 bardak ilave ettim. İstediğimiz kıvama geldiğinde su eklemeyi bırakarak, kapalı bir kaba aktarıyoruz.
Aşağıda yapım aşaması ile ilgili resimler yer alıyor. Resimler yabancı bir kaynaktan alıntıdır. Size fikir vermesi için ekledim.
SABUN NE ZAMAN ÜRETİLDİ
Cumhuriyet gazetesi Bilim Teknoloji eki
SABUN NE ZAMAN ÜRETİLDİ (http://www.odatv.com/n.php?n=sabun-ne-zaman-uretildi-2805121200)
kelebek çalısı
28-05-2012, 20:12
SABUN NE ZAMAN ÜRETİLDİ
Cumhuriyet gazetesi Bilim Teknoloji eki
SABUN NE ZAMAN ÜRETİLDİ (http://www.odatv.com/n.php?n=sabun-ne-zaman-uretildi-2805121200)
Ne varsa Sümerlerde var ;)
kostik endüstriyel kağıt kullanımında da kullanılan bir ürün, eski çalıştığım şirkette kullanılırdı teknik olarak detayını çok bilmesem de insan sağlığına ciddi zararlar verdiğini biliyorum.
düşünvepaylaş
24-06-2012, 17:26
Arkadaşlar.
öncelikle şunu döyleyeyim
sabun... en dogal haliyle sodyum hidroksity veya potasyum hidroksidin yag la birleşmesinden olusur.
Sanırım bu konuda uzman görunen arkadaşlar bu konuyu pek bilmiyorlar
yukarıda sevgili bir arkadasım çok haklı bir ek yapmış. Mesele sabun sanayiinde sabuna katılan diger kimyasallar. Çok haklı.
Çok haklısınız bu kimyasallar katılmadan yapılan dogal sabunlar da var.
Bunları her yerden zaten alıyoruz.
Evde sabunyapılmasının bir kaç muhsuru var.
1. Kimyager degilsiniz. oranları karıstırdıgınızda elde edilen sonuc zararlı olabilir. yag asidi fazlası **** serbest halde sodyum ve potasyum kalacaktır. Sabun üretiminde ortam ısısı, karıştırma koşulları kullannılan maddelerin miktarları elde edilen kimyasalı- sabunu - olumlu ve olumsuz etkileyecektir.
2. Odun külü v s gibi şeylerle sabun yaptıgınızda külde bulunan tüm yanma artıklarını agır metalleri ametalleri kansorejen hidrokarbonları da sabununuza katmış oluyorsunuz. Bu sizce sağlıklı mı?
Hobi olarak bir şey yapmak iyi ama direkt saglıkla ilgili bir ürünü acemilerin uretmeye çalısması sakıncalı.
Çok meraklıysanız garlı sabun defne sabunu gibi dogal sabunlar alın. Bu ürünler katkısız sabunyapan geleneksel işletmelerden gelmektedir.
Burada ürün satısı yapmak isteyen arkadaslar. Ürününüzü pazarlamanıza kimse bir sey demez ancak insanların saglıklarıyla oynayacak tavsiyeler yapmayın lutfen.
Bu konuda Fikirci arkadaşa katılıyorum. Bu başlığa ben de kendi doğal sabunumu yapabilmek niyetiyle gelmiştim fakat yorumları okudukça aslında 'sabun' kavramının doğal olamayacağını görmüş oldum.
Eskilerin kül suyu kullanarak yumuşatıcı ya da sabun yapmış olmaları onların da kimyaya başvurmuş olduklarının bir göstergesi sadece. Eskiler yaptığı için doğal bir yöntemdir diye düşünemeyiz.
Hem o zamanlar -başka bir arkadaşın da belirttiği gibi, şimdi nickini unuttum- odun külü artık maddeydi. Dolayısıyla odun külünden bu şekilde faydalanılması gerçekten geri dönüşüm adına güzel bir yöntem. Yine bazı arkadaşlarımız odun fırınlarının çokluğundan ve dolayısıyla bu küllerden yararlanabileceğimizi savunmuş, ben de geridönüşüm adına bunun çok güzel bir adım olacağı kanısındayım. Hem kullanılan kimyasalların sayısını bire indirmiş oluruz, hem de kendi emeğimizle anında geri dönüşüme katkımız olur. güzel bir düşünce.
Fakat hatırlatmak istediğim başka bir mesele ise fikirci arkadaşımızın da belirttiği gibi bu trendi moda haline getirmeye kalkıp da ekstradan ağaç kesimine yönelme eğilimine girip, bu işi ticarete dökmenin getireceği zararlar. Her zaman olduğu gibi gözü açık kişiler yeni trendleri kullanıp ondan kendilerine fazla pay çıkarmaya çalışır. Bez çanta örneğinde de bunu gördük. Poşet çantaların zararlarından yararlanarak şimdi de doğada çözündüğünü iddia ettikleri Tela(nonwoven) çanta ticareti başlattılar. Bu son konu aslında buraya ait değil, farklı bir başlıkta onu da tartışabiliriz.
Konu biraz hortlamış olacak ama, ben de fikrimi belirtmek istiyorum.
ister odun külü ister kostik soda ikisi de kimyasal, birinde sodyum tuzları diğerinde potasyum tuzları var. Birisini ağacı yakarak elde ediyoruz, diğerini hazır alıyoruz. Kendimizin elde ettiğine doğal, diğerine ise kimyasal diyoruz.
Değişen fazla birşey yok. Çünkü sabun yapabilmek için asidi çözerek tuz (sabun) yapacak bazik bir madde lazım. ister sodyum ister potasyum farketmez ikisi de ph 14 e yakın (tam bilmiyorum, tahminen) malzemeler. Üstelik sodyum insana daha yakın bir madde malum tuzda var. Ama ne yalan söyleleyim. odun külünden sabun yapmak bana da daha doğal geliyor. Teknik açıdan ise fark yok. Hatta kül içerisinde yandığı için bozunan ve kansorejen olan maddeler de olabilir. :)
Benim yaptığı sabun ölçüleri ise şöyle
691 gr. zeytinyağı
191 gr. su
89 gr. kostik soda toplamda 1 kg gibi oluyor. gramı gramına ölçerek yapıyorum.
Soğuk yöntemle yapıyorum. Harika oluyor. Ayrıca sıcak sistem sabunda yağ ısıl işlem gördüğünden, soğuk yapıma göre dezavantajlı gibi.
Eleştiriye açığım, sonuçta amacımız en iyisini ulmak
ister odun külü ister kostik soda ikisi de kimyasal, birinde sodyum tuzları diğerinde potasyum tuzları var. Birisini ağacı yakarak elde ediyoruz, diğerini hazır alıyoruz.
Selamlar,
Kostik(NaOH) genellikle katı sabun yapımında kullanılmaktadır.
Küllü su(KOH) ile sıvı sabun yapılabilmektedir. En önemli farkı budur. Küllü su ile sabun yaparken içerisine tuz ilave ederseniz yine katı sabun elde edebilirsiniz.
Kostik ile sabun yapımı sırasında kostik ve yağ oranı çok önemlidir. PH ını ölçmenizde fayda var. Aksi takdirde cilde zararlı olabilmektedir.
Saygılar.
Bizim yörede el yapımı defne ve zeytin yağı karışımlı mis kokulu sabun.
352168
352169
352170
Yapılışını aşama aşama göstermek istedim.
352171
352172
352173
MeyveliTepe
07-12-2012, 18:31
Yapmışken detay tarif de verebilirmisiniz, malzemeler, ölçüler, ısı seviyeleri vb.
Yapmışken detay tarif de verebilirmisiniz, malzemeler, ölçüler, ısı seviyeleri vb.
Sayın meyveli tepe, altı litre yağa bir kilo kostik kullanılır.
Arzuya göre defne ve zeytin yağı karışımı kullanılır. ben yarı yarıya kullandım.
İlk önce yağ ısıtılıyor, kaynama durumuna gelince 2 litre suyla eritilen kostik üzerine dökülüyor, bir kaç dakika bekledikten sonra ateş iyice kısılıyor,
Kabarmaya başlayınca içinde biriken su buharlaşana kadar sürekli karıştırılıyor.
Resimlerde gösterdiğim şekilde kalıba dökülüp 15- 20 dakika beklenip kalıp şeklinde kesilip kullanıma hazır hale geliyor...
MeyveliTepe
07-12-2012, 22:06
Kostik oranınız 1/6 = 0,166. Genelde 0,133-0,139 aralığında kullanıyorlar. Sizinki genele göre biraz fazla sanki. Bunun özel bir sebebi var mı? Yoksa sıcak sabun yapıldığında mı böyle oluyor. Kostik olarak ne kullanıyorsunuz? Laboratuar kalitesi bir malzeme mi, lavabo açıcısı türünden bir malzeme mi?
Esasında uzun bir pişirme yapmıyorsunuz. Kaynama durumuna kadar (yağın kaynadığını nasıl anlıyorsunuz? Su gibi olmadığına göre ısı çok yüksek olmalı) ısıtıp, kostik çözeltisi ile karıştırıyorsunuz (kostik çözeltisi, saf kostik suya ilave edilip çözündüğünde 80 derece oluyor), yağın ısısı ile kostik çözeltisinin ısıları farklı oluyordur, değil mi?
Kısık ateşte ısıtma genelde ne kadar sürüyor? Kalıba dökünceye kadar sürekli ısıtılıp karıştırılıyor mu?
Kalıba dökülen sabunu kestikten sonra kurutma süresi gerekmiyor mu?
Sayın Meyveli tepe,
Kostik oranı önemli bir etken. Bizim yaptığımız sabunu kostik oranı yıllardan beri aynıdır. Bu haliyle yeteri kadar temizleme sağladığından ötürü hiç değiştirmedik,değiştirme gereği de duymadık. Bizim sabun yapımımız hiçbir zaman laboratuvar işi olmadı. Dededen , babadan gelen yöntemlerle bu işi hallettik. Çok da memnunuz. Kullandığımız kostik de lavabo açıcısı olanından değil,bildiğimiz baharatçıdan (önceleri taş halinde alıyorduk,şimdi ezilmiş olarak geliyor.) alıyoruz. Yağın kaynadığını anlamak suyun kaynadığını anlamak gibi.Aynı şey. Bir fark yok. Kostiği eritmek için iki litre suya bir kilo kostik koyuyoruz. Su ile birlikte tepkimeye girince ısısı kendiliğinden yükseliyor. Özel olarak ısıtmıyoruz. Eriyince kaynamak üzere olan yağın üzerine döküyoruz. Pek fazla bir ısı farkı olmuyor. Kısık ateşte ısıtma yaklaşık 15 dakika ( taşıp dökülmesin diye sürekli karıştırılarak) dökülüyor. Altını kapattıktan sonra biraz daha bekliyoruz çünkü hala kabarma durumu var. Kabarmaların geçmesi için ise 15 dakika fazladan bekliyoruz anlıcağınız. Sonra resimde gösterdiğim gibi kalıba döküyoruz.Kkurutma süresini beklemiyoruz direk sarma işlemine geçiyoruz. Böylece kokusunu daha iyi muhafaza ediyor. Bir hafta sonra ise sabun kullanılabilir hale geliyor...
Umarım kafanızdaki bütün soru işaretlerini gidermişimdir. :)
hassasanne
23-12-2012, 13:37
"zeytinyağına kül suyu katıp 15 saat kaynatmak ile yapılıyor ..sabuncu sodası yani kostik yok"
ipek hanım çiftliği (http://www.ipekhanim.com/ipek_hanim_ciftligi/ciftlige_giris.html)
Kostiksiz sabun arayanlar çoğaldıkça bu sabunun üretimi de artıyor.
Pınar Hanım da kesinlikle kostiksiz sabun üretenlerden.
Doğrusu şöyle olacaktı: İpek Hanım Çiftliği yani Pınar Hanım da doğal sabunu Hatay'dan tedarik edenlerden. Sabunları Şenköylüler'den alıyor sanırım. Sabunları birebir aynı nedense.
Ama duyduğuma göre sayın Kaftancıoğlu, sabunu kendisi üretiyor izlenimi vermek için şimdiden sabun kulelerinden oluşan "İpek Hanım Çiftliği Sabun Tematik Parkı" çalışmasına başlamış çiftiliğinde.
tulipe34
27-12-2012, 20:57
Merhabalar,
Kostiksiz sabun yapımı çok ilgimi çektiği için biraz araştırma yaptım ve belki aranızdan bazılarının da okumuş olduğu şu yazıyı buldum:
KOSTİKSİZ SABUN
Malzemeler:
1 ölçü sıvı yağ
1 ölçü küllü su
3 ölçü lavanta suyu
Fildişi renginde bir karışım elde ediyoruz. Daha sonra bu karışımı ısısını çok fazla artırmadan varsa bir el blender ile yoksa kaşıkla karıştırmaya devam ediyoruz.
Kaynak: HUZURLU BAHÇE: KOSTİKSİZ SABUN (http://huzurlubahce.blogspot.com/2010/09/kostiksiz-sabun.html)
Aranızda bu konuda uzman olanların fikrini almak isterim.
6 litre zeytinyağ ,
6 litre su
1 kg.kostik
6 litre suyun içinde, 1 kg. kostik tamamen eritilir. Bu eriyik zeytinyağı üzerine damla damla akıtılarak, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılır. İşlem bittiğinde sabun işlemi de bitmiştir. Oluşan sabun uygun ortamda sertleşmeye bırakılır ve sonra bıçakla kesilerek
kalıplanır.
Merhaba,
Konu başlayalı uzun zaman olmuş ama internet aramasıyla buraya gelecek olanları uyarma gereksinimi duydum.
Evde amatörce sabun yapmaktan başka uzun bir süredir de sabun üretimi konusunu derinlemesine araştırıyorum. 10'larca kitap, 100'lerce reçete okudum. Ve denemeye bile gerek duymadan şunu kesinlikle söyleyebilirim ki, eğer yukarıdaki reçetede "kostik" denilen şey %98 Sodyum Hidroksit ise, üretilen sabun cildinizi fena halde yakıp kavuracaktır.
6 litre zeytinyağa -sabunlaşma (Saponification (http://en.wikipedia.org/wiki/Saponification)) hesabına göre fazla 772gr kostik girer. Bu miktardan fazla eklenecek olan kostiğin her molekülü, reaksiyona girecek yağ asidi bulamayacağı için serbest kalacaktır. Reaksiyona girmeden serbest kalan kostiğin canlı dokuya vereceği tahribatı öğrenmek için basit bir internet taraması yeterli.
Ayrıca zeytinyağı sabunu kalıba döküldükten sonra en az 6 hafta reaksiyon devam eder - yani 6 haftadan önce sabunlaşma tamamlanamaz ve onu kullanmamalısınız.Her yağ için sabunlaşma değerleri (kostik tolerasyonu, reaksiyon süresi vs.) farklıdır.
İnternette binlerce sabun reçetesi bulacaksınız - çalışmaya başlamadan önce bunların yağ/kostik oranlarını mutlaka doğrulamanız gerekir.
Sodyum hidroksit son derece tehlikeli bir kimyasaldır. Sabun yapımına yeni başlayanların ilk yapması gereken şey, kostikle ilgili güvenlik yönergelerini çok dikkatlice çalışmalarıdır. Kostik hangi metallerle tepkimeye girer, üzerinize sıçrarsa ne yapmalısınız, ne tip eldivenler ve maskeler güvenli vs.
Sabun yapımının 10'da 9'u araştırma, 10'da 1'i mutfaktır.
Teşekkür ederim.
Aramıza hoş geldiniz ozaboza. Sabun konusuna olan ilginiz nedeniyle ağaçlar.netteki bu bölüme ulaşmışsınız sanırım :)
Bu başlıkta sabun yapımı ile ilgili deneyimlerinizi, araştırmalarınızı yazmanız bizi memnun eder.
Biz kadimden gördüğümüzü, duyduğumuzu yazdık. Yenilerde durum nasıldır, bilgi verirseniz seviniriz. :)
MeyveliTepe
29-01-2013, 15:40
1000/6000 = 0,166. Bu oran da genelde kullanılan 0,133 - 0,139 oranından fazla. 0,139 oranı kullanılsaydı 6 kg yağ için 834gr kostik kullanmak gerekecekti.
Serbest kostik kalmamasını garanti etmek için genelde yağ oranını %5 fazla tutuyorlar.
selam,
arkadaşlar piyasada bulunan hacı şakir saf beyaz sabun hakkında ne düşünüyorsunuz ? gerçekten dedikleri gibi doğal mı ? nasıl yapılıyor , içinde ne var bilen var mı ?
Kostik oranı düşük sabun elde etmek için.
Sabun yaparken bir miktar küllü su,bir miktar kostik kullanılsa.İstenilen kostik oranı düşük sabun elde edilir mi ?
Sabun imalatından kalan kostikli su,bol su ile karıştırılarak ağaç ve bitkilere verilebilir mi ?
Bilgi vereceklere şimdiden teşekkürler.
MeyveliTepe
11-03-2013, 10:10
Sabun imalatından geriye kostikli su kalmaması gerekiyor.
Kostik = Sodyum Hidroksit
Kül suyu = Potasyum Hidroksit + Yanma sonucu kalan ağır metaller
Sabun imalatında kostik kullanmak istenmiyor ise kül yerine temiz potasyum hidroksit kullanılmasını öneririm. Bu şekilde hiç olmaz ise küldeki serbest durumdaki metaller vb. sabuna geçmemiş olur.
Ancak potasyum hidroksit sıvı sabun yaparken kullanılıyor. Kül ile yapılana sertleşmesi için tuz ilave ediyorlar ama tuz da sodyum klorür. Şayet tuzdaki sodyum sabunu sertleştirmek için ayrışıp reaksiyona giriyor ise (bundan emin değilim ama sabunun yapısı değişiyor ise reaksiyona da giriyor olmalı) kuvvetli bir zehir olan klorün serbest kalması da olası.
Neticede, baz olarak sodyum hidroksit veya potasyum hidroksit, asit olarak yağlar reaksiyona girecek ve tuz olarak sabun oluşacak. Reaksiyona giren malzemelerin sabit bir oranı var. Bu orana riayet edilmesi durumunda serbest hiç bir şey kalmaz.
Ne olur ne olmaz, baz malzeme serbest kalmasın diye genelde yağ oranını %5 fazla kullanırlar, böylece serbest baz geriye kalma olasılığı sıfırlanır.
Sayın MeyveliTepe,
İlgi gösterdiniz.Bilgi verdiniz.
Çok teşekkür ederim.
Selam ve sevgilerimle.
sonuç nedir ? kül mü yoksa kostik mi ? :) kim kazandı ? :p
MeyveliTepe
24-03-2013, 19:02
Herkes kazandı. İsteyen istediğini yapacak ama bilerek :)
ikisi başabaş desenize :)
bu arada yabancı bir sitede okuduğum kadarıyla kül kullanımı ( potasyum hidroksit ) sabun kalıplarının daha yumuşak olmasını - ya da sıvı sabun yapımında , kostik kullanımı ( sodyum hidroksit ) sabun kalıplarının daha sert olmasını sağlarmış.. doğruluğundan emin değilim.
kül ekmek fırınlarından kolay temin edilebiliyor. bu arada diğer yağları ucuza nasıl temin edebiliriz fikri olan var mı ? sabunun kıvamını sağlamak için hindistancevizi, kakao, shea butter , palm kernel yağı ..vs ? ya da bunlar gerekli mi sizce ?
MeyveliTepe
24-03-2013, 19:47
ikisi başabaş desenize :)
kül kullanımı ( potasyum hidroksit ) sabun kalıplarının daha yumuşak olmasını - ya da sıvı sabun yapımında , kostik kullanımı ( sodyum hidroksit ) sabun kalıplarının daha sert olmasını sağlarmış.. doğruluğundan emin değilim.
Doğrudur, yazmıştım mesajda.
Bir konuda arkadaşlar sizden fikir sormak isterim, sıcak sabun yapımında, sabunlaşan materyal su üzerine çıkıyor. Altta da su kalıyor. Bu durumda reaksiyondan artan kostik olursa, tamamı su içerisinde eriyik olarak kalmayacak mıdır? suda erimiş kostik sabunun içinde nasıl kalabilir ki?
Bol su ile sıcak sistem sabun yapılırsa sanki tüm fazla kostik alttaki su içerisinde kalır gibi bir düşünce oluştu bende, arkadaşların fikri nedir acaba?
capsaicin
01-04-2013, 21:16
Arkadaşlar geleneksel tıraş forumumuz geltir.com' daki "martin" üye adlı hocamız tamamen doğal ürünlerden organik tıraş sabunu yapmaktadır. Kendisi ücret almamakta, bunun yerine sizden lösev'e bağış yapmanızı rica etmekte. Şu an 375 lira toplandı bile. Ben bir geleneksel ıslak tıraş sevdalısı olarak yaptığı sabunları çok çok beğeniyorum. Nemlendirme, kayganlık, koruma çok iyi ki bunu pek çok yabancı klasik tıraş sabunu ve kremini kullanmış biri olarak söylüyorum.
Özetle, gerek lösev'e katkı yapmak isteyen, gerekse klasik tıraşı seven ve tıraş fırçası kullanan biri iseniz bu harika sabunu bir test etmek için forumumuza "Martin amca sosyal sorumluluk projesi" konusuna göz atmaya bekleriz.
Sabun alacaklara ısrarla pötibör 1 modelini tavsiye ederim.(ben isimlendirdim :)) Gerçi yaptığı kokolin serisinin hepsi güzel. Sabunlarında kakao yağı, lanolin, keçi sütü, isteğe bağlı donyağı, lavanta yağı gibi güzel ve cildi besleyen içerikler bulunmakta.
Bir süredir külsuyundan sabun yapma konusuyla ilgileniyorum.Sonunda kül suyundan sabun yapmaya karar verdim ve yaptım.
koksit nerelerde satılır lütfen cevaplayın
koksit nerelerde satılır lütfen cevaplayın
Yukarıdaki mesajlarda kostik baharatçılarda (veya aktarlarda) bulunur yazıyor Sayın erman27
sulejmantetova
20-05-2013, 12:17
tüm dünyadaki ormanalrı yaksanız. herhalde herkese küllü sabun üretirsiniz.
kostik dediginiz şey sodyum hidroksitin yani sodanın yogun halidir. külde bulunan da budur.
not. Kostik denen ürün dogal sodyum minerallerinin - örneğin tinkal- hidrolize edimesiyle üretilir. Dünya kimya saayiinin en önemli sektörüdür. Küllü sabun imalatındanda ögrendiğimiz üzere Dünyada sodalı ürünler üretimi için bir diger alternatif bitkisel ürünlerin yakılmasıdır Herhalde dünyanın 10 yıllık sabun ihtiyacı için tüm yagmur ormanlarını yakmak gerkekir.:=)
Niye bizim mahalle firinlarin ve diger odun yakan yerlerin TEMIZ KULLERINI toplatmiyoruz???? Acaba kostik uretimi icin nekadar yan uretim var (endustriyel artiklar kostik yapimi esnasinda). Bunlardan hicbiri kullu suda olmicak. (turkcem zayif tir, yanlisim olabilir affiniza siginirim)
Merhaba arkadaşlar;
Konuyu uzun süredir takip ediyorum. Çeşitli şekillerde/oranlarda birşeyler ortaya çıkmış gibi görünüyor. Lakin sonuç olarak evde rahat bir şekilde ilk denemeler amaçlı ortalama 1 kg ağırlığında bir sabun (10 dilime bölünerek 100g gibi oluşturulabilir) için yağ/kostik oranlı bir reçete nasıl oluşturabiliriz?
Bence bunun üstünde durmak gerekir. Deneyenler varsa bire bir reçeteyi buradan bizle paylaşmalarını rica ediyorum. En önemli soru mesela 1 litrelik bir zeytin yağına koyulacak kostik oranı nedir? Daha doğrusu sabun suyunu yaparken su ve kostik oranını neye göre belirlemek gerekir? Bu şekilde deneyerek ölçü verebilecek arkadaş var mı acaba?
faruk demirel
26-05-2013, 20:20
Ben kül ile denemedim henüz ama kostikle başarılı sabunlar yapıyorum. Soğuk proses çalışıyorum.
Evde kızartmalardan artan zeytinyağlarını (karışım olmamalı, sadece zeytinyağı) biriktiriyoruz. Yeterince biriktiğinde de mutfak terazisi ile 1 gram hassasiyeyle tartıyorum. Tartım hassasiyeti çok önemlidir göz kararı ile kesinlikle olmaz !
Kostik olarak analitik kalitede %99 luk öğütülmüş halde NaOH (Sodyum Hidroksit) kullanıyorum. Hammaddeler.com gibi laboratuvar malzemesi satan yerlerde bulabilirsiniz, pahalı sayılmaz. Bunu da hassas tartarak sulandırıyorum (çok dikkatli olmak gerek !!! çünkü katı NaOH exothermiktir. Yani suda çözünürken büyük bir ısı açığa çıkar çözeltiniz aniden 70-90 C sıcaklığa ulaşır !!! Isıya dayanıklı bir kap kullanmalı ve yanmaktan korunmalısınız. Daha da önemlisi NaOH çözeltisi kuvvetli bazik bir maddedir cildinizi ve gözlerinizi iyi korumanız gerekir. Sabun yaparken mutlaka koruyucu gözlük ve eldiven kullanmalısınız !!!)
faruk demirel
26-05-2013, 21:08
Sabun yapımını anlamak için önce bazı temel kimyasal kavramları bilmek gerekir. Basitleştirerek anlatmaya çalışacağım :
Yağların Sabunlaşma Reaksiyonu :
Trigliseridler (Yağlar) + bazlar --------> Sabun + Gliserin + Su
Bazlar sabunlaşmayı sağlayacak olan (sulu çözeltide OH- anyonu içeren) bazik maddelerdir. Genelde sud-kostik yani sodyum hidroksit (NaOH) kullanılır. Önceki mesajlarda da ifade edildiği gibi sud-kostik ile yapılan sabunlar bildiğimiz banyo sabunlarıdır. Baz olarak potas-kostik yani potasyum hidroksit (KOH) kullanılırsa arap sabunu gibi yumuşak sabunlar elde edilir. Daha birçok çeşit bazik madde kullanılabilir. Kullanılan baza göre farklı niteliklerde sabunlar elde edilir. Bahsedilen kül suyu da aslında bir bazik maddedir fakat seyreltik olduğundan sabunlaşma çok yavaş gerçekleşir.
Sabunlaşma Sayısı :
Yukarıdaki denklemde tanımladığımız "Yağlar" tek tip moleküller değildir. Yağlar çok uzun zincirli organik bileşikler olmalarından dolayı yüzlerce hatta binlerce farklı bileşimde olabilirler. Başka bir deyişle gıda olarak kullandığımız ve aynı zamanda sabun yapımında kullandığımız yağlar çok sayıda farklı moleküllerden oluşan yağ karışımlarıdır. Doğada bu şekilde sentezlenirler (oluşurlar). Fakat her bir yağın kendine özgü bir trigliserid (yağ molekülleri) dağılım karakteristiği vardır. Yani her bir yağın hangi trigliserid moleküllerinden hangi oranlarda içerdiği belirli dağılım aralığında bellidir.
İşte Sabunlaşma Sayısı bu yağ cinşlerinin kendine özgü molekül dağılım karakteristiğini tarif eden kavramlardan biridir. Standart anlamda basitçe, bir yağın 1 kg. miktarının sabunlaşabilmesi için gereken potasyum hidroksit (KOH) miktarı olarak tarif edilir. Standartlara yerleşen değer kesin sabit bir değer değil, belirlenmiş iki değerin arasında olarak tarif edilir. Neden? Çünkü yenebilir yağlar tarımsal ürünlerden elde edilir, bu da coğrafi ve diğer bir çok etkene göre değişimler gösterir.
Örneğin dünya standartlarında zeytinyağı karakteristiğinin sabunlaşma sayısı değeri 184 ile 196 arasında (gram KOH / kg yağ) olarak standartlara geçmiştir. Ya da örneğin defne yağı, sabunlaşma sayısı 198-206 g KOH/kg yağ arasında olduğunu bugün araştırarak öğrenmek zorunda kaldım. Çünkü bunu bilmeden içeriğinde defne yağı bulunan bir yağ karışımını sabunlaştırmak için ne kadar bazik madde kullanacağımı hesaplayamazdım.. :) Sabun yapmanın ardında yatan hesaplama mantığı umarım okuyucuların zihninde oturmaya başlamıştır... (devam edecek)
faruk demirel
28-05-2013, 12:27
Sabun yapımı yazımıza devam ediyoruz...
Ne kadar yağ ve ne kadar bazik madde (kostik) kullanmalıyız? :
Bu hesabı yapmamız için en önemli yardımcımız "Sabunlaşma sayısı" değeridir. Sabunlaşma sayısı her yağ için sistematik olarak ayırt edici bir özellik ve özgün bir değerdir. Literatürlerde ve her yağın standardında yer alır. Fakat bu değeri hesaplamalarımızda kullanmadan önce, ölçü birimine muhakkak dikkat etmemiz gerekir. Sabunlaşma sayısı genel olarak (gram KOH/kg yağ) biriminde verilir yani açarsak "1 kg yağı sabunlaştırmak için gereken KOH (potasyum hidroksit) gram miktarı." Bu neden önemlidir? Eğer biz sabun yapımında KOH değil de NaOH kullanıyorsak ki el ve vücut sabunları NaOH (kostik) ile yapılır, KOH cinsinden verilmiş olan sabunlaşma sayısı değerini kullanarak yapacağımız hesap yanlış olur !
Bir örnekle açıklayalım. Zeytinyağından banyo sabunu yapıyoruz diyelim ki ve kullanmak üzere tam 1500 gram (1,5 kg) zeytinyağını hassas olarak tarttık. Baktık zeytinyağı standardına sabunlaşma sayısı 184-196 gram KOH/kg yağ yazıyor. Şimdi gereken kostik miktarını nasıl hesaplayacağız? Standart diyor ki; zeytinyağının her 1 kg'ı için 184 ile 196 gram arasında değişebilen miktarda saf KOH kullanacaksın..!
Şimdi bakalım, standart bize KOH'a göre hesaplanmış sabunlaşma sayısını veriyor, halbuki biz NaOH kullanacağız. Eğer sabunlaşma sayısının NaOH'a göre verilmiş değerini bulamazsak şöyle bir dönüştürme yapmalıyız : KOH molekül ağırlığı = 56 g/mol, NaOH molekül ağırlığı = 40 g/mol. Bunları kullanarak 40/56 kesriyle çarparak NaOH'a göre sabunlaşma sayısını elde ederiz.
Sonuç olarak NaOH'a göre zeytinyağının sabunlaşma sayısı (184 * 40/56) = 131 ile (196 * 40/56) = 140 gram NaOH/kg yağ aralığında olarak hesaplanır.
Neden iki değer arasında olduğunu önceki anlatımda açıklamıştık. Biz ortalamasını alalım (131+140)/2 = 135,5 gram NaOH/kg yağ ile başlayalım. (Elde edilecek sabunun sertlik yumuşaklık durumuna göre bu sayı ile sınırlar dahilinde +/- oynanabilir. İşin bu kısmı kullanılan yağın orijinine bağlı olarak ileri düzey deneyim ustalık kısmına giriyor.)
Sabun yapım senaryomuza göre, 1,5 kg zeytinyağımızı sabunlaştırmak üzere hassas tartarak kullanmamız gereken saf NaOH (kostik) miktarı 135,5 * 1,5 = 203,25 gram'dır. Eğer kullacağımız kostiğimiz %100 saf değilse ki piyasada genellikle en safı %99'luktur. Bunu da hesaba katarak, tartmamız gereken NaOH miktarını 203,25 / 0,99 = 205,30 gram olarak hesaplıyoruz.
Hesaplama biraz karışık gibi görünse de aslında basittir. Önemli ayrıntıları vurgulamak amacıyla ben biraz fazla uzatmış olabilirim... :)
Linkte onlarca yağ çeşidinin hem KOH'a göre hem de NaOH'a göre sabunlaşma sayılarını kg cinsinden bulabilirsiniz : SAP Value Chart (http://www.herbal-howto-guide.com/SAP-value-chart.html)
(devam edecek...)
cybertag
27-06-2013, 00:17
merhaba bu konu dikkatimi çekti ve internette çok sık karşılaştığım bunun gibi konu başlıklarına cevaben 20 yıllık kimyager olarak foruma üye oldum nacizane bir kaç bilgi paylaşımı için
ben doğal sabun hiç görmedim sıvı sabun teriminide sıvı el temizleyici olarak düzeltelim temizlik amacı kullandığımız sabun dediğimiz bir asitle bazın reasiyonu ile oluşan bir tuzdur tuzda katıdır sıvı tuz kim yapmış?
sles ve diğer kimyasalllar ile yapılanlara sabun demek doğru olmaz
kostiğe karşı olanlara da şunu söylemek istiyorum ben bir sabun yapıyım ve bunu yanında da yan ürün olsun ama kostik olmasın anlamı çıkıyor sanırım kül olsun başka sey olsun ama kostikli olmasın sen düzgün bir sabun yaparsan 1ppm bile kostik kalmaz.
sabuna biz 6 karbondan yüksek yağ asitlerinin metallerle yaptıkları tuzlara diyoruz. sodyum ve potasyum sabunları suda erirler temizleyici özellikleri vardır diğer sabunlar suda erimez ve temizleyici değillerdir
ayrıca kullandığınız suda sert olmamalı ki asidin anyonu ca, mg ile suda çözülmeyen bileşikler yapmasın
pH ve esans ile ilgilide kısaca ph insanlarsa 5.5 diyoruz asidiktir değilmi sabunlarda baz eğilimli pH 9 civarı yıllardır duru-hacı sakir -palmolive vs bu katı sabunların ph değeri kaçtı ki cilt kanserimi oldu millet. saatlerce pH:4-9 arası temas olmaz ise vücut kendi ph ını kısa sürede toparlıyor diye 1-2 yıl önce okumuştum
güzel kokması içinde esans katmak isteyenlere de tavsiyem kişisel kullanım için özellikle aldığınız esans ne bazlı bir esans bitkilerden çiçeklerden alınan esans değilse ki piyasanın çoğu sentetiktir bu esans yapımında hangi kimyasallar kullanılmıştır kac denekte denenmiştir lütfen öğrenin
limon kolonyası alıp eline yüzüne sürdüğün limon esansının limondan elde edilmiş esansmı yoksa labaratuarda elde edilmiş olduğundan emin misin?
1 ölçek sunu koy ,10dk karıştır ,10 gün beklet bu tür uygulamalarla sabun veya başka bir şey yapmazsanız daha faydalı olur . x gr , 10 dk sürekli ,ara ara x devirle daha doğru değilmi? ürün sonunda ts54 e göre testleri yaparsanız gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. sadece karıştırma bile başlı basına sabun inceliğidir
sabunu ister yapın ister satın alın ben kaliteli bir sabun istiyorum diyorsanız yağın kalitesi ile alakalı ne içerdiği tam bilinmeyen ülkemizdeki onca yağ dururken Endonezyalardan Malezyalardan yine içeriğini tam bilmediğimiz esans ve boyar ve diğer katkı maddeleriyle sabun evet onlarda sabun yapıp satanlar dan yapanlardan olup olmamak sizin elinizde .
istediğiniz sabunlarla buluşmanız dileklerimle...
Derya Hanim
27-06-2013, 01:35
Birde sabun otu satiliyor. Bunlarlada sivi temizleyici ve sabun yapiliyormus. Bitkinin adi soapwort
Kostik oranında azaltma imkanı olmazmı?
Yağa oranı %13-%14 civarı standartmıdır acaba?
Selamlar...
herkese merhabalar :)
şu an halen daha aktif olarak z.yağından saf sabun üreten bir fabrikada aktif olarak kimya mühendisliği yapıyorum burada yazılanların büyük bölümü doğru ancak şöyle bir sorun var
kostik kullanımı belirli limitler içinde kaldığı sürece kullandığınız sabun cilde zarar vermez çünkü sanayi tipi üretimlerde sabun reaktörün üst kısımlarında oluşurken reaksiyona katılmayan kostik (ki bu çok az bir miktardır oranlar çok iyi ayarlanır fazlası boşa para savurmak ve insan sağlığına zarar vermekten öteye geçmez) alttaki suda kalır. köylü sabunlarında bu durum geçerli olmadığı gibi kullanılan yağlar da ( internette belgeseli var trtnin kendiniz görün) çamur gibi bir yağdır ve sağlık açısından da pek iyi değildir. kostik kullanımını da bilmediklerinden bol bol fazlasını koyarlar daha sonra oluşan sabunun üzerinde beyaz beyaz görürsünüz bu kostikleri. ben bu sabuna elimi bile sürmüyorum açıkçası. reklam olmaması için ismini vermeyeceğim şirketimde üretilen sadece zeytinyağı kullanılarak yapılan sabun neredeyse beyaz sabunla aynı renktedir.
gelelim bir diğer konuya kostiksiz olmuyor mu bu iş kısmına. diyelim ki zararsız düzeyde bile kostik (sodyum hidroksit) olmasın istiyorsunuz o halde potasyum hidroksit kullanabilirsiniz ancak elde edeceğiniz sabun arap sabunudur
Şu ara sabun çalışmalarımda yeni bir şeyler deniyorum, mini sabun tablolar :D Keyifli fakat bir o kadar da yorucu, ama bence değiyor... Bakalım sizler beğenecek misiniz :confused:
Bu da yeni yıl ağacımız :D
Ve birde balkabağımız ve mantarımız var ki mantarımız zehirli olabilir :D
-Ya-ReN-
26-12-2013, 15:13
merhaba ben tokatta kimya bölümü son sınıf öğrencisiyim. Herkes biliyordur sanırım okulu bitirebilmek için son sınıfta bi ödev verilir. Benim ödevimde 1 kg sıvı sabun sentezleyebilmek. İnternette araştırırken bu siteyi gördüm ve banada yardımcı olabileceğinizi düşünerek hemn üye oldum. Bana 1 kg sıvı sabun sentzleyebilmek için gerekli olan malzameler eğer içlerinde kimyasallar var ise en uygun fiyata nereden temin edebilirim nasıl yapabilirim hangi aşamalarla yani hangi maddeyi hangi sırayla ne kadar ilave etmem gerekiyor ve tabi biraz göze görünmesi için renk ve koku ilavesi için neleri nasıl kullanabilirim. Eğer sorularımı yanıtlayıp bana yardımcı olursanız gerçekten çok sevinirim. Çünkü inanın şuan çok zor durumdayım. İnşalah banada e kısa sürede yardımcı olabilirsiniz şuandan itibaren iki haftam kaldı.:(
MeyveliTepe
26-12-2013, 15:20
merhaba ben tokatta kimya bölümü son sınıf öğrencisiyim. Herkes biliyordur sanırım okulu bitirebilmek için son sınıfta bi ödev verilir. Benim ödevimde 1 kg sıvı sabun sentezleyebilmek. İnternette araştırırken bu siteyi gördüm ve banada yardımcı olabileceğinizi düşünerek hemn üye oldum. Bana 1 kg sıvı sabun sentzleyebilmek için gerekli olan malzameler eğer içlerinde kimyasallar var ise en uygun fiyata nereden temin edebilirim nasıl yapabilirim hangi aşamalarla yani hangi maddeyi hangi sırayla ne kadar ilave etmem gerekiyor ve tabi biraz göze görünmesi için renk ve koku ilavesi için neleri nasıl kullanabilirim. Eğer sorularımı yanıtlayıp bana yardımcı olursanız gerçekten çok sevinirim. Çünkü inanın şuan çok zor durumdayım. İnşalah banada e kısa sürede yardımcı olabilirsiniz şuandan itibaren iki haftam kaldı.:(
Kimya bölümünü bitirmek üzereymişsiniz. Aslında siz yazsanız da bizler öğrensek daha uygun olmaz mıydı?
faruk demirel
26-12-2013, 17:41
Konunun adına dikkat etmelisin önce : "Doğal sabun yapımı"...!
Alt konu dizilişi ise şöyle :
"agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Daha İyi Bir Yaşam İçin > Doğal sabun yapımı"
Bence buradan yardım alarak ödevini hazırlayamazsın..! Çünkü senin ödevin olan "sıvı sabun" aslında tam olarak "sabun" değildir, hele ki "doğal sabun" hiç değildir. Piyasada sıvı sabun diye satılan ürünler, "deterjanımsı" diyebileceğimiz yapay ürünlerdir. Zaten senin de sentezlemek şeklinde ifade ettiğin gibi sentetik bir üründür yani...
Yerli sitelerden bulamazsan, "liquid soap making" diye aratarak binlerce yabancı kaynak bulabilirsin.
Mesela aşağıdaki linkte verilen videoda anlatılan sıvı sabun doğala yakın bir ürüne benziyor (sulandırılmış arap sabunu). Buradan yararlanabilirsin.
How to Make Liquid Soap Video (http://video.about.com/candleandsoap/How-to-Make-Liquid-Soap.htm)
başarılar dilerim, kolay gelsin.
Bir dünya yorumunun (nette ve burada) sonunda demek isterim ki : Doğal sabun yoktur, geleneksel sabun vardır.
Kimyasal madde deyip atamazsınız malzemeleri. Çünkü her madde kimyasaldır. İçtiğiniz su da, yediğiniz tuz da.
Küllü suda olan madde ile benim laboratuvarda kabının içinde duran potasyum hidroksit aynı maddedir. Laboratuardaki potasyum hidroksit %99 saflıktadır. Bahsi geçen küllü suyun içeriği ise malum.
Yanmış gıda tüketmeyin kanserojen diye yer yerinden inlerken ben yanmış maddenin külünü alın vücudunuza sürün diyemem.
Ki ayrıca potasyum ve sodyum hidroksit ile hesaplaması titizlikle yapılmış bir sabunda bu maddeler tükenir. Kimya dersinde tepkimeler konusunda anlatılır giren maddeler aynen çıkmaz. Yani miktarlar iyi saptandıysa kostik fazlası kalmaz. O zaman kostiğin cilde verdiği zarardan bahsetmeye gerek kalmaz.
Kül suyu ile sabun yaparsanız analiz etmediğiniz için potas kostik oranını bilemezsiniz. Düşündüğünüzden fazla ya da az potas kostik içerebilir. Dolayısıyla yaptığınız sabun potas kostik içerebilir.
Lütfen gerçek bilimden faydalanın..
Potasyum hidroksitin de bazik bir madde olduğunu (pH 13-14) çamaşırları yıprattığını eldivensiz temas edilmemesi gerektiğini tekrar hatırlatırım. Gözünüze temas etmesi halinde gözünüzün derhal bol su ile uzun süre yıkanması gerektiğini ve belirtilerin devamı halinde en yakın tıbbi kuruluştan yardım alınması gerektiğini eklerim.
(kül suyunda oluşan madde: potasyum hidroksit, potas kostik, KOH )
(boncuk kostik, sodyum hidroksit, NaOH )
Burada bir takım tarifler var ama bence anlatılanlar çok tehlikeli (sağlık açısından).
Ben de sabun yaptım ve yapmaya devam edeceğim, elimdeki formüller sadece sodyum hidroksit ve yağlar kullanılarak yapılan soğuk işlem doğal (sn. dryad'ın kullandığı "geleneksel" ifadesi daha doğru aslında,çünkü sabun sonuçta kimyasal bir ürün) sabun yapımına ait.
Ancak sorun şu ki, sabun yapımında öyle zeytinyağlı enginar tarifi gibi 3 ölçek şundan, 2 ölçek bundan şeklinde hammadde kullanılamaz. Cilde zarar vermeyecek, ph düzeyi dengeli ve içeriğindeki yağların özelliklerini kaybetmeyecek sabun yapımı için çok hassas ölçümlemek gerekiyor.
Şöyle söyleyeyim,ben satıcı değilim,kendime ve yakın çevreme yetecek kadar,2-3 kilo sabun yapıyorum ve bu miktar için malzemeleri gramın onda biri hassasiyetinde tartı ile ölçmek gerekiyor.
Yani ölçekle, kaşıkla falan olacak iş değil, öyle yapacaksanız marketten fabrika sabunu alın daha iyi, içinde bir sürü kimyasal var ama hiç olmazsa herşey olması gerektiği kadar konulmuştur.
Doğrusu şöyle olacaktı: İpek Hanım Çiftliği yani Pınar Hanım da doğal sabunu Hatay'dan tedarik edenlerden. Sabunları Şenköylüler'den alıyor sanırım. Sabunları birebir aynı nedense.
Ama duyduğuma göre sayın Kaftancıoğlu, sabunu kendisi üretiyor izlenimi vermek için şimdiden sabun kulelerinden oluşan "İpek Hanım Çiftliği Sabun Tematik Parkı" çalışmasına başlamış çiftiliğinde.
İpek Hanım Çiftliği ile ilgili ayrı bir başlık açsak yeridir. Kendisini bu diyarlardaki tek doğal üretici sanıp, Kendinden başka tüm üreticileri hileli ürün satmakla itham eden, biz şehirde yaşayanların domatesten peynirden bihaber yaşadığımızı sanan çiftlik sahibinden şu bahsettiğiniz sabun sahtekarlığına da şaşırmadım nedense..
"siz lütfen her zaman evinizdeki yardımcınızdan rica edin; koliden çıkan sipariş dökümü ile gelen ürünleri karşılaştırsın dolaplara yerleştirirken."
Kendileri şu cümlenin sahibi aynı zamanda. :confused: şehirde yaşayanları nasıl hayal ediyorsa artık..
saliha_25
16-04-2014, 11:35
merhabalar,
bi sorum olacak,
Kimyage rolarak yenı bır ıse girdim ve patronum, zeytınyagından doğal abun yapmamı sıtıyor fakat kendı verıgı oranlarda olması konusunda ısrarcı,bırde renklı olmasını ıstıyor sabunun ancak yenılebılır gıda boyalarından yaparsak zarasız olacagını dusundugunden baska boya kullanmamı da ıstemıyor,gunlerdır denıyorum ancak yaptıgım sabunlar temızleme ıslevını gorse de renk verdıgı ıcın bı turlu sonuca ulasamadım,ne yapmalıyım kostık ve zeytınyagı ıle sabun yapıp gıda boyasıyla renk verıcem ama rengın akmamasını naıl sağlıycam?
saliha_25
16-04-2014, 11:39
herkese merhabalar :)
şu an halen daha aktif olarak z.yağından saf sabun üreten bir fabrikada aktif olarak kimya mühendisliği yapıyorum burada yazılanların büyük bölümü doğru ancak şöyle bir sorun var
kostik kullanımı belirli limitler içinde kaldığı sürece kullandığınız sabun cilde zarar vermez çünkü sanayi tipi üretimlerde sabun reaktörün üst kısımlarında oluşurken reaksiyona katılmayan kostik (ki bu çok az bir miktardır oranlar çok iyi ayarlanır fazlası boşa para savurmak ve insan sağlığına zarar vermekten öteye geçmez) alttaki suda kalır. köylü sabunlarında bu durum geçerli olmadığı gibi kullanılan yağlar da ( internette belgeseli var trtnin kendiniz görün) çamur gibi bir yağdır ve sağlık açısından da pek iyi değildir. kostik kullanımını da bilmediklerinden bol bol fazlasını koyarlar daha sonra oluşan sabunun üzerinde beyaz beyaz görürsünüz bu kostikleri. ben bu sabuna elimi bile sürmüyorum açıkçası. reklam olmaması için ismini vermeyeceğim şirketimde üretilen sadece zeytinyağı kullanılarak yapılan sabun neredeyse beyaz sabunla aynı renktedir.
gelelim bir diğer konuya kostiksiz olmuyor mu bu iş kısmına. diyelim ki zararsız düzeyde bile kostik (sodyum hidroksit) olmasın istiyorsunuz o halde potasyum hidroksit kullanabilirsiniz ancak elde edeceğiniz sabun arap sabunudurSevgili Crocs bana zeytınyagından dogal sabun yaparken gıda boyasıyla nasıl boya vermeden renklı sabun yapabileceğim konusunda bilgiverebilir misiniz?Tecrübeli bir kimya muhendisi oldugunuzu yazmıssınız ben yolun basındayım henuz umarım sızın gıbı bılgılı buyuklerımden alacağım cevaplarla u sorunumu çözup işe devam edebilirim
Sevgili Crocs bana zeytınyagından dogal sabun yaparken gıda boyasıyla nasıl boya vermeden renklı sabun yapabileceğim konusunda bilgiverebilir misiniz?Tecrübeli bir kimya muhendisi oldugunuzu yazmıssınız ben yolun basındayım henuz umarım sızın gıbı bılgılı buyuklerımden alacağım cevaplarla u sorunumu çözup işe devam edebilirim
Bu işin bir standardı yok mudur sevgili saliha_25. Neden sizden böyle bir şey beklendiğini tam olarak anlayamadım. Amaç bilginizi ölçmek midir, yoksa satılmak üzere seri şekilde sabun üretmek midir bunu yaparken? Amerika kıtasını yeniden keşfetmek gibi bir şey istemiş patronunuz sizden gibime geliyor.
Yukarıda sevgili borayzın dediği gibi gerçek bir sabun elde edebilirsiniz, boya vermeden de yapabilirsiniz. Ancak bunun cilt için ne kadar sağlıklı olacağı tam bir muamma olacaktır bu durumda..
Bilgiler icin tesekkurler.
porselen
02-07-2014, 09:59
çok uzun zaman olmuş konu açılalı.bu süre zarfında; yaptım,yapıyorum,paylaşacağım,fotoğrafladım diyen dostlar nerede?bizleri unutmalarına üzüldüm.benim sorum ise; bu sürekli kötülenen kül suyunu insalar tek başına, öyle sabun falan da yapmadan kullanmışlar.hem de uzun ve sağlıkla geçen ömürlerine imrendiğimiz insanlar.çoluk çocuk bu kül suları ile banyolar yapmışlar ve daha da önemlisi,hamurlarda kabartıcı olarak kullanmışlar.bu insanlar öyle taş devrine falan ait kalmamış,70'lerden bu yana haytımıza ipotek koyan kimyasal alışkanlıklara kademeli geçiş yaparak gelmişler.ortalama kırkbeş,elli yaş civarında olanlardan birebir dinlediğim rivayet odur ki; küçüklüklerinde hep kül suyuyla yıkanırlarmış ve saçları da ciltleri de yumuşacık olurmuş! e hal böyleyse; kendi başına bile zararı görülmemiş bu çözelti, yağla tepkiyip sabuna dönüşünce mi zaralı oluyor? Konuya dönmeniz dileğiyle :rolleyes
çok uzun zaman olmuş konu açılalı.bu süre zarfında; yaptım,yapıyorum,paylaşacağım,fotoğrafladım diyen dostlar nerede?
Toplam 3 mesajınız var. İlk mesajınız 22-11-2013 tarihli. Diğer ikisi de bugün yazılmış...
Bunlara itirazımız yok, ne zaman isterseniz o zaman yazarsınız da, bu sitem neyin nesi? :)
birnefestoprak
03-07-2014, 05:21
Aslinda cok ilginc bir retorik sorusu bu. Belki de sitem etmemistir. Tonlamadaki inis cikislari degistirirseniz, hem sitem olabilir hem de olmayabilir ama sesli degil yazili oldugu icin anlayamayacagiz :)
Sonraki cumleyi kacirmisim, sitem etmis :)
Toplam 3 mesajınız var. İlk mesajınız 22-11-2013 tarihli. Diğer ikisi de bugün yazılmış...
Bunlara itirazımız yok, ne zaman isterseniz o zaman yazarsınız da, bu sitem neyin nesi? :)
porselen
31-08-2014, 01:32
e evet, tabi ki sitem sayılabilr :) ama doğrusu, söylediğim gibi üzüldüm. çünkü, onlarca sayfayı okuyorsunuz, eliniz boş. yapıyorum yazıcam. deniyorum fotoğraflıycam diyenler hiç sözünde durmamış. nolurdu deneyimlerini bizi unutmayıp yazsalardı. onca siteme hala da yazmamışlar, haksızmıymışım :)
Kissed By Angel
04-11-2014, 12:46
Evde sodyum hidroksit kullanımı tehlikelimidir? Reaksiyona girdiğinde ve kaynatma sırasında zararlı gaz salınımı olurmu?
Gözlük - Eldiven kullanıp risk azaltılabilir ama hala sonuçta hala ev ortamında kullanmak için tehlikeli bir maddemidir Sodyum Hidroksit
- 5Kg Sabun bazı alıp eritip sabun yapmak daha'mı mantıklı oluyor?
- Hazır sabun bazı ile istediğim gibi sabun yapabilirmiyim?
Ör: Keçi sütlü sabun, Arganlı Sabun, Zeytin Yağlı Sabun vs.. vs.. gibi,
Yoksa bu hammadeler ile sabun yaparken Sodyum Hidroksit ile karıştırıp mı yapmam gerekiyor?
Son olarak
Premium Organic Almond Butter | Surya Kimya (http://surya.com.tr/urun-181-premium-organic-almond-butter.html)
AQ-Save : Hidrolize Kestane | Surya Kimya (http://surya.com.tr/urun-63-aqsave------------hidrolize-kestane.html)
Monoï de Tahiti Soap Noodles | Surya Kimya (http://surya.com.tr/urun-52-mono%C3%AF-de-tahiti-----soap-noodles.html)
gibi hammaddeleri sabun yapımınında kullanabilirmiyim?
Çok teşekkür ederim.
Not:
foruma üye olma ve ilk sorumu sorma arasında epey bir zaman geçmiş :) :)
çok ucuza ph ölçebileceğiniz turnusol kağıtları ile ph sına bakablirsiniz
Kissed By Angel
06-11-2014, 11:34
çok ucuza ph ölçebileceğiniz turnusol kağıtları ile ph sına bakablirsiniz
Sadece ölçmem gereken PH'mı?
MehmetFatih
09-07-2015, 11:02
Sabun yapabilmek için kullanılan Naoh (kostik) isimli yuksek ph lı (13-14) madde yerine yine yüksek ph lı Sodyum bi karbonat kullanılırsa,kostik ile aynı görevi görürmü?
merhabalar
gerçekten küllü suyla ve zeytin yağınla sabun yapan varmı?küllü suyla sabun yapımında küllü su,killi su,zeytin yağı ve tuz kullanılmaktadır.bu konuda gerçekten küllü suyla sabun yapan varmı.şimdiden teşekkür ederim
mehmet144
07-02-2016, 19:33
İşin uzmanlarına soruyorum.Acilen cevaplarsanız çok iyi olur; Yaklaşık 4 yıldır kendi sabunumu yapıyorum. Bazen yakınlarımızada yapıyorum.sabun yaparken zeytin yağı ve defne yağı kullanıyorum.yağın %25 i defne yağı % 75 zeytin yağı.6 kg yağa 1 kilo kostik kullanıyorum. kalıba koymadan önce 50gr ısırgan otu yağı ekliyorum.Sabun genelde çok güzel oluyor ve 2-3 saat içinde kalıplamış oluyorum. Bazende sabunlaşma bi türlü başlamıyor.3-4 saat kaynatmama rağmen hiç sabunlaşma olmuyor.yağı dinlenmeye bırakıyorum 2gün sonra çok azı sabunlaşmış oluyor.bunun sebebi nedir.kullandığım kostik hep aynı.acaba yağdanmı kaynaklanıyor bu durum.acaba zeytin yağı sahtemi. Sahte ise bu ne yağı olabilir ki.
MeyveliTepe
07-02-2016, 22:31
İşin uzmanlarına soruyorum.Acilen cevaplarsanız çok iyi olur; Yaklaşık 4 yıldır kendi sabunumu yapıyorum. Bazen yakınlarımızada yapıyorum.sabun yaparken zeytin yağı ve defne yağı kullanıyorum.yağın %25 i defne yağı % 75 zeytin yağı.6 kg yağa 1 kilo kostik kullanıyorum. kalıba koymadan önce 50gr ısırgan otu yağı ekliyorum.Sabun genelde çok güzel oluyor ve 2-3 saat içinde kalıplamış oluyorum. Bazende sabunlaşma bi türlü başlamıyor.3-4 saat kaynatmama rağmen hiç sabunlaşma olmuyor.yağı dinlenmeye bırakıyorum 2gün sonra çok azı sabunlaşmış oluyor.bunun sebebi nedir.kullandığım kostik hep aynı.acaba yağdanmı kaynaklanıyor bu durum.acaba zeytin yağı sahtemi. Sahte ise bu ne yağı olabilir ki.
Siz sıcak sabun yapıyorsunuz galiba. Sodyum hidroksit (NaOH - Kostik) kullanıyorken neden sıcak yapıyorsunuz ki? Sıcak sabunda KOH (potasyum hidroksit) kullanılır diye biliyorum ve sabun da sert değil sıvı sabun oluyor.
6 kg yağ için 1 kg NaOH çok fazla değil mi?
verdoque
17-02-2016, 15:18
Ben de birkaç ay önce evde sabun yapma hevesine kapıldım. Bir süredir zaten Kır Çocukları, Bayramiç Taş Değirmen ve Marangoz Çiftliği'nden temin ettiğim ev yapımı sabunları kullanıyordum. Kostik - kül suyu tartışmasında kostik tarafındayım. Kül suyunun içeriğinin kontrol edilemeyişi, fazla yağ kullanarak kostikin tamamen kullanılabilmesi sebebiyle kostik kullanmakta bir sakınca görmüyorum.
Eğer sadece zeytinyağı kullanacaksanız sabunlaşma oranını kullanarak kolayca hesap yapabilirsiniz. Ancak birden fazla çeşit yağ kullanacaksanız hata yapmadan su ve kostik miktarını bulmak istiyorsanız internetten "lye calculator" olarak aratıp birçok sayfaya ulaşabilirsiniz. Bir tanesini şuraya koyayım:
https://www.thesage.com/calcs/LyeCalc.html
(Lye kostiğe (NaOH veya KOH) İngilizcede verilen isim.)
Sabun yapmak deneye yanıla öğrenilecek bir iş. Tam söylenenleri yapsanız bile beklenmedik sorunlar çıkabiliyor. Örneğin ilk yaptığım sabunu bir gün sonra büyük hevesle kestim ama kalıptan kırık dökük parça parça sabunlar dökülünce büyük hayal kırıklığı yaşadım. İnternetten araştırdığımda katı yağ kullanılan durumlarda başlangıç sıcaklığını 35 ve üzeri tutmakta fayda varmış, aksi takdirde karıştırma sırasında aşırı ısı kaybı olunca eritilip sıvı hale getirilen katı yağlar tekrar katı forma geçmeye başlayıp false trace (yalancı kıvam) durumu oluşturuyor ve sabunu olması gerekenden daha erken kalıba dökmüş oluyorsunuz. Bunun gibi pek çok incelik var ve denemeden öğrenmek zor.
Eğer sabununuzda sorun varsa "Troubleshooting Soap Making" şeklinde aratırsanız yine yararlı pek çok sayfaya ulaşabilirsiniz.
Önereceğim bir kaynak da: The Soapmaker's Companion A Comprehensive Guide with Recipes, Techniques & Know-How, Susan Miller Cavitch
İlk seferde hammaddeler.com ile ilgili ekşisözlük yorumlarından korktuğum için başka bir kaynak aramaya başladım. Malzemeleri www.tatlidilimler.com 'dan temin ettim, çok hızlı bir şekilde siparişimi alıp gönderdiler, fiyatlar da muadillerine göre uygun.
Yeni başlayanlar için yapılması gereken en büyük uyarı: Su asla ve asla kostik üzerine boşaltılmamalı, daima suyun içine kostik eklenerek solumadan derhal açık havaya bırakılmalı, ara ara gelip karıştırılarak kostikin tamamen çözündüğünden emin olunmalı.
MeyveliTepe
17-02-2016, 16:14
Her türlü yağdan sabun olur mu? Evet olur. Ama iyi sabun olmaz.
Söz gelimi zeytinyağı çok kaliteteli bir yağdır ama sadece zeytinyağından yapılan sabun yeterince sert olmayan ve su temasında çabuk eriyip giden, yumuşak, köpürmeyen, yeterince temizlik hissi vermeyen bir sabun olur.
Her yağın içerdiği farklı asit içerikleri sebebiyle bu böyle. Birden fazla kaliteli yağın bir arada kullanılması ile ideal bir sabun yapmak mümkün olur.
Bunun için soapcalc (http://soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp)hayli yeterli. Kullanacağınız yağ miktarları veya oranlarına göre su, kostik vb. diğer malzemeleri ne miktarda kullanmanız gerektiğini söylerken, aynı zamanda elde edeceğiniz sabunun kalitesi hakkında da gayet güzel bilgi verir.
Söz gelimi, bir dostumun epey uğraşarak ideal kaliteyi yakaladığı yağ oranlarıyla yaptığı sabunu çok beğendiğimiz için küçük bir modifikasyon ile o oranları kullanıyoruz ve muhtemelen piyasadan satın alınamayacak ölçüde kaliteli bir sabunumuz oluyor.
Dostumun kullandığı yağ oranları %14 kakao yağı (cocoa butter), %31 Hindistan cevizi yağı (coconat oil) ve %55 zeytinyağ (olive oil). Benim yaptığım modifikasyonda %2 Stearic asit geliyor ve Kakao yağı %12'ye iniyor, gerisi aynı.
Su/yağ oranını %33 olarak kullanıldığında daha iyi oluyor. Kostik miktarını yazılım hesaplayıp size veriyor. Superfat oranını standart %5 tutmak gerekir ki sabunda serbest kostik kalmasın.
Sabun yaparken, kostik çözülmüş suyun ısısı ile yağın ısısını ayarlamak işin püf noktası. Aralarında ısı farkı olmaması gerekiyor. İdeal olarak 35-40 aralığında bir ısıyı seçebilirsiniz. Fakat kostikli su söz gelimi 38 dereceyse yağ da tam 38 derece olmalı. Birini ısıtırken diğerini soğutmak söz konusu olduğundan gerçekten hassas davranmak gerekiyor.
Kullanılan yağları değiştirerek sabunun kalite parametreleri olan hardness, cleansing, conditioning, bubbly, creamy, Iodine ve INS parametrelerinin nasıl değiştiğini gözleyin. Sonuç parametresi olarak INS değerinde 160'ı tutturmak veya çok yakın olmak önemli.
sevgili meyvelitepe,
Tecrübelerinizi pratige dokulebilir şekilde paylaştığınız için teşekkürler.
Sonuca ulaşmakta oldukça yardımcı oluyor.
Bir kaç konuda daha fazla bilgi paylaşır mısınız?
Bahsettiğiniz diğer yağları uygun fiyata ve kalitede/saflıkta nereden temin ediyorsunuz?
2 kişilik bir ailenin yıllık yağ üretim bedelini tecrübe ettiyseniz paylaşır mısınız?
Bir de, kostik asit tercihini, doğru oranda karıştırabildiğiniz zürece, zararsiz bir karisim elde edebileceğinize dayanarak yapıyorsunuz. Külün saflığına güvenmektense. Doğru anlamış mıyım?
son 2 sorum :)
Doğru karışım için hangi lab. ekipmanlarını kullanıyorsunuz?
Bir de bu yöntemle üretilmiş sabun atığının doğaya etkisini araştırmaya zamanınız oldu mu?
Bahçe faaliyetlerinin yoğun olduğu bu dönemde çok sordum biliyorum :) ileride bu sayfayı kullanacak arkadaşların da desteğiyle diyelim.
Erdem 01
13-05-2016, 13:08
Eskiden kül sabun yapımı ve çamaşır yıkamada kullanılırmış. Fakat o zamanki çevre kirlenmesi bu zamandan farklı. Doğal sabun yapmak için Kül kullanacağım derken dikkat edin. Kullanacağınız külün ne olduğu önemli. Taş kömürü Linyit kömüründen de kül olur. Termik santral çevresinde biriken bu maden küllerinin olduğu yerlerde radyasyon artışı olur. Odun bitki küllerinde bile kurşun, civa, tarım ilaçları birikmesi var. Tarladan kalan ayçiçeği, mısır gövdelerini yakıp kül elde edersiniz. Çiftçi bu tarlalara çeşit çeşit ilacı basmıştır hepsi bitkinin içine işler. Bu külü kullanırsanız ilaç artıklarını vücudunuza bulaştırırsınız. Belki zararsız görülecek az oranlarda olur ama birikir zamanla zarar verebilir. Piyasadaki ucuz olsun diye alınan kalitesiz sabunlar, doğal yapılmış diye alınan el yapımı sabunların yapımı önemli. Bilinçsizce ölçüsüzce yapılmışsa zarar verir. Yıkanınca gözlerimizin kızarması içindeki maddelerin zarar vermesinden, alerji yapmasından. Yıkandıktan sonra kaşınıyorsanız sabundaki aşırı kostikten. İyi havalanmayan kuaförden çıkan bayanların gözlerinin kızarması kullanılan sprey,şampuan ve boyaların gözlerde kızarma şeklinde alerji belirtisi.
MeyveliTepe
13-05-2016, 20:42
sevgili meyvelitepe,
Tecrübelerinizi pratige dokulebilir şekilde paylaştığınız için teşekkürler.
Sonuca ulaşmakta oldukça yardımcı oluyor.
Bir kaç konuda daha fazla bilgi paylaşır mısınız?
Bahsettiğiniz diğer yağları uygun fiyata ve kalitede/saflıkta nereden temin ediyorsunuz?
2 kişilik bir ailenin yıllık yağ üretim bedelini tecrübe ettiyseniz paylaşır mısınız?
Bir de, kostik asit tercihini, doğru oranda karıştırabildiğiniz zürece, zararsiz bir karisim elde edebileceğinize dayanarak yapıyorsunuz. Külün saflığına güvenmektense. Doğru anlamış mıyım?
son 2 sorum :)
Doğru karışım için hangi lab. ekipmanlarını kullanıyorsunuz?
Bir de bu yöntemle üretilmiş sabun atığının doğaya etkisini araştırmaya zamanınız oldu mu?
Bahçe faaliyetlerinin yoğun olduğu bu dönemde çok sordum biliyorum :) ileride bu sayfayı kullanacak arkadaşların da desteğiyle diyelim.
Kullandığım yağlardan zeytinyağı bahçeden, kakao yağı ve hindistan cevizi yağlarını gıda hammaddeleri satan bir yerden alıyorum.
Odun külü potasyum hidroksit içerir. Ayrıca başka bir çok şey de içerir. Potasyum hidroksit sıvı sabun yapmak için uygundur, sert sabun olmaz. Sabun sert olsun diye içine sodyum klorür (tuz) koyuyorlarmış, ne kadar koyarlar, gerek külü gerek tuzu nasıl ölçerler, ortaya çıkan sabunda kimyasal reaksiyon dışında geriye fazladan ne kalır bilmiyorum.
Sabunlaşma olayı tamamen kimyasal bir reaksiyondur. Sadece gereken kimyasalları ve sadece gerektiği kadar kullanmak gerekir ki sonuç tam istendiği gibi olsun.
Ölçü aleti olarak terazi ve yeterli büyüklükte ısıya dayanıklı ölçü kabı dışında başka bir ölçü aletine ihtiyaç yok.
sıcak kaynatma yontemi ile kostık mıktarı nekadar olmalı acaba.
virgom66
25-12-2016, 13:23
Söz gelimi zeytinyağı çok kaliteteli bir yağdır ama sadece zeytinyağından yapılan sabun yeterince sert olmayan ve su temasında çabuk eriyip giden, yumuşak, köpürmeyen, yeterince temizlik hissi vermeyen bir sabun olur.
Her yağın içerdiği farklı asit içerikleri sebebiyle bu böyle. Birden fazla kaliteli yağın bir arada kullanılması ile ideal bir sabun yapmak mümkün olur.
Bunun için soapcalc (http://soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp)hayli yeterli. Kullanacağınız yağ miktarları veya oranlarına göre su, kostik vb. diğer malzemeleri ne miktarda kullanmanız gerektiğini söylerken, aynı zamanda elde edeceğiniz sabunun kalitesi hakkında da gayet güzel bilgi verir.
Söz gelimi, bir dostumun epey uğraşarak ideal kaliteyi yakaladığı yağ oranlarıyla yaptığı sabunu çok beğendiğimiz için küçük bir modifikasyon ile o oranları kullanıyoruz ve muhtemelen piyasadan satın alınamayacak ölçüde kaliteli bir sabunumuz oluyor.
Dostumun kullandığı yağ oranları %14 kakao yağı (cocoa butter), %31 Hindistan cevizi yağı (coconat oil) ve %55 zeytinyağ (olive oil). Benim yaptığım modifikasyonda %2 Stearic asit geliyor ve Kakao yağı %12'ye iniyor, gerisi aynı.
Su/yağ oranını %33 olarak kullanıldığında daha iyi oluyor. Kostik miktarını yazılım hesaplayıp size veriyor. Superfat oranını standart %5 tutmak gerekir ki sabunda serbest kostik kalmasın.
Sabun yaparken, kostik çözülmüş suyun ısısı ile yağın ısısını ayarlamak işin püf noktası. Aralarında ısı farkı olmaması gerekiyor. İdeal olarak 35-40 aralığında bir ısıyı seçebilirsiniz. Fakat kostikli su söz gelimi 38 dereceyse yağ da tam 38 derece olmalı. Birini ısıtırken diğerini soğutmak söz konusu olduğundan gerçekten hassas davranmak gerekiyor.
Kullanılan yağları değiştirerek sabunun kalite parametreleri olan hardness, cleansing, conditioning, bubbly, creamy, Iodine ve INS parametrelerinin nasıl değiştiğini gözleyin. Sonuç parametresi olarak INS değerinde 160'ı tutturmak veya çok yakın olmak önemli.
Sayın MeyveliTepe,
Keşke linkini verdiğiniz sabun hesaplayıcısını daha önce görseydim.. Bir arkadaşımdan onun ısrarı üzerine kendi ürettiği zeytinyağı aldım. Ancak zeytinyağı küf kokuyordu. Kendisine de saygımdan üzülmesin diye bir şey de söyleyemedim.Sonradan zeytinyağının küflenmeyeceğini ama sıkım öncesi çok bekleyen zeytinin küflenebileceğini ve yağa bu küf kokusunun geçebileceğini öğrendim.
Bu yağı değerlendirmek için bir miktarından sabun yaptım. Ancak bu sabun hiç köpürmüyor; taş gibi bir şey oldu. Keşke sabun hesabı linkini daha önce görseydim; ona göre yapsaydım diyorum.
Yaptığım sabunu atmaya da kıyamadım. Bu sabunları değerlendirmek için (rendeleyip tekrar eritip içerisine değişik yağlar eklesem??) buradaki arkadaşların veya sizin bir önerisi olabilir mi? acaba
çamkokusu
03-02-2017, 17:58
Sabun imalatından geriye kostikli su kalmaması gerekiyor.
Kostik = Sodyum Hidroksit
Kül suyu = Potasyum Hidroksit + Yanma sonucu kalan ağır metaller
Sabun imalatında kostik kullanmak istenmiyor ise kül yerine temiz potasyum hidroksit kullanılmasını öneririm. Bu şekilde hiç olmaz ise küldeki serbest durumdaki metaller vb. sabuna geçmemiş olur.
Ancak potasyum hidroksit sıvı sabun yaparken kullanılıyor. Kül ile yapılana sertleşmesi için tuz ilave ediyorlar ama tuz da sodyum klorür. Şayet tuzdaki sodyum sabunu sertleştirmek için ayrışıp reaksiyona giriyor ise (bundan emin değilim ama sabunun yapısı değişiyor ise reaksiyona da giriyor olmalı) kuvvetli bir zehir olan klorün serbest kalması da olası.
Neticede, baz olarak sodyum hidroksit veya potasyum hidroksit, asit olarak yağlar reaksiyona girecek ve tuz olarak sabun oluşacak. Reaksiyona giren malzemelerin sabit bir oranı var. Bu orana riayet edilmesi durumunda serbest hiç bir şey kalmaz.
Ne olur ne olmaz, baz malzeme serbest kalmasın diye genelde yağ oranını %5 fazla kullanırlar, böylece serbest baz geriye kalma olasılığı sıfırlanır.
Kül, yanmış organik maddelerden geri kalan atığa verilen genel isimdir. Yakılan maddenin ne olduğuna bağlı olarak külün rengi, görüntüsü, kokusu değişebilir. Bitki külü incelendiğinde, yetiştirildiği ortamda bulunan mineral maddelerin tamamına yakın kısmı bitki içeriğinde vardır. Külün elde edilmesi sırasında bazı mineral maddeleri buharlaşma ve sublimasyona uğrama (katı halden gaz haline geçme) sonucu kaybolur. Klor, kükürt, bir miktar potasyum, kalsiyum ve fosfor azalması meydana gelebilir. Kül içinde azot, karbon, oksijen ve hidrojen hiç bulunmaz. Çünkü bunlar organik kökenli maddeler olduğundan ve yakma sırasında bu organik maddelerin tamamı yandığından, kaybolur. Külde kalan maddeler onların oksitleri durumundadır. Çünkü yanma bir oksidasyon olayıdır ve bunun için Adolf Mayer yukarıdaki tarifinde külü bir derece daha oksitlenemeyen madde olarak belirtmiştir. Değişik bitkilerde yapılan kül analizlerinde bu güne kadar 60’a yakın madde tespit edilmiştir. Bunların bazıları alüminyum, arsenik, baryum, bor, brom, cıva, çinko, demir, fosfor, gümüş, kurşun, kükürt, kalay, lityum, magnezyum, sodyum, stronzyum, talyum, titanyum ve vanadyumdur. Ancak bu ve diğer ismi verilmeyen elementlerin çoğu kül içersinde mikro düzeyde kalır ve hatta bazılarının ortaya çıkartılması özel analizler ister. Külde çok görülen elementler bitkiye mutlak gerekli olan elementlerdir. Mutlak gerekli elementler fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, mangan, molibden, bor, bakır, çinko, klor ve sodyum olmak üzere 13 adettir.*
Kül Deyip Atma Kullan, Birazda Sen Faydalan | Bilim Genç (http://www.bilimgenc.tubitak.gov.tr/content/kul-deyip-atma-kullan-birazda-sen-faydalan)
Burada dendiği gibiyse şayet,doğanın göbeğinden,temiz toprakta yetişmiş saf ağaç külünde ağır metala rastlanması pek olası değil gibi görünüyor.Zaten bazı istisnalar hariç yapısında bolca ağır metal bulunduran bitki de yok,onlar da bizim gibi kötü etkileniyorlar bundan.
O zaman asıl soru şu:Meşe yapısında çok fazla ağır metal ihtiva ediyor mu?Kül suyundan yapılmış sabun ağır metal içeriyor diyelim,bu zamanla birikme yapar mı?
Bunu da sanırım Mine hanım cevaplayabilir.Bu yılki sayfasında ki soruların çoğu benim.Azar işitir miyim acaba :D
Şifalı bitkiler
24-03-2017, 14:41
Merhabalar arkadaşlar bende yaklaşık 4 senedir sabun yapıyorum başta zeytin yağı olmak üzere kakao yağı hindistan cevizi yağı gibi yağlarla tariflerimi git gide geliştirmeye çalışıyorum öncelikle şunu söylemem gerekir gerçekten çok titizlikle yapılması gereken bi iş. Kostik kullanımı oldukça tehlikeli ve doğru ayarlanmalı başta çok acemilik çektim çok çeşit denedim ama en güzeli keçi sütlü diyebilirim. Çok zor değil fakat özen isteyen bi uğraş mesela aynı sefalı sabun yapmak istiyorsam bahçeme aynı sefa dikip onun çiçeklerini topluyorm o şekil sabun yapıyorm herkes böyle yapmayabilir ****** ama ben böyle yapmaktan zevk alıyorm herkes yapabilir bence
fatma uslu
27-03-2017, 13:06
küllü sabun yaperken ph nasıl ölçülür bilen varmı
Merhaba, İzmir' den el yapımı sabun aldım. Çeşit çeşit sabunlar. Eşek çiftliklerinden eşek sütü elde ediyor ve sütlü sabun dahi yapıyorlar. Soğuk işlem yapıyoruz dediler. Kostik mi kül suyu mu defim. Hayır kimyasal kullanmıyoruz dedeler. Bunlar kullanılmafan, başka bir soğuk yöntem mi var? Biliyor musunuz? Teşekkür ederim.
sanpedro
01-11-2018, 16:44
Merhaba, İzmir' den el yapımı sabun aldım. Çeşit çeşit sabunlar. Eşek çiftliklerinden eşek sütü elde ediyor ve sütlü sabun dahi yapıyorlar. Soğuk işlem yapıyoruz dediler. Kostik mi kül suyu mu defim. Hayır kimyasal kullanmıyoruz dedeler. Bunlar kullanılmafan, başka bir soğuk yöntem mi var? Biliyor musunuz? Teşekkür ederim.
Eşek sütü piyasada oldukça pahalı..
Aldığınız sabun kaç gram ve fiyatı neydi bilgi verebilirmisiniz ?
Teşekkürler
chnarmagan
06-12-2018, 07:56
Belirli bir zaman müsait olunca deneyeceğim iştir. En azından 4-5 kalıp çıkartacağım :D
Sabuncu kadın
25-01-2019, 18:17
Merhaba yeni katıldım seydikemerde sabun döküm atölyem var.biz sıcak su sabunu yapıyoruz.****** fazla kostik suda kalıyor sabunun ph düşük oluyor daha sağlıklı yöntem
celalamca
01-02-2019, 14:30
SoapCalc (http://soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp)
adresinden ister potasyum hidroksitli ister sodyum hidroksitli sabun yapabilirsiniz ve yine tablodan istediğiniz yağı seçebilirsiniz.
Oranları tutturmak için dijital ev terazisi yeterli bu durumda sabunlaşmadan arta kalacak zararlı kimyasal madde kalmaz.Evde sabun yapacaklar bu işi göz kararı değil bu tabloya göre yaptıklarında ve gerekli önlemleri aldıklarında doğal sabun yapmış olurlar.
Bu iş için gerekli tüm malzemeler
Türkiye'nin toptan sabun malzemeleri mağazası. Butik Sabun, Dekoratif Sabun, Doğal Sabun ve Kokulu Taş için hammaddeler. Eriyebilir Sabun Bazı, sabun boyalar, sabun esansları ve sabun kalıplar. (http://www.tatlidilimler.com/shop/)
sitesinde mevcut.
doğal sabun Archives - Sabun Atölye (http://sabunatolye.com/category/dogal-sabun/)
sitesinde adım adım sabun yapımı da anlatılıyor.
Yani sabun yapımı aslında oldukça basit, herkes kendi sabununu kolayca yapabilir.
ipekhanim
30-05-2019, 09:48
ilgili ürünler hakkında ipek hanım (http://www.ipekhanım.com) olarak yardımcı olacagımızı bildirmek isteriz. Selamlar..
ipek hanım çiftliği (http://www.ipekhanım.com)
İyi günler herkeze. Bende zeytin yağı buldukca sabun yapıyorum. 6 hafta bekliyorum ama kullan maya başlayınca sabun eriyor ve çok cabuk bitiyor. Erimemesi için içine ne eklemeliyim bilgisi olan varmı?
Selamünaleyküm arkadaşlar zeytinyağlı kükürtlü sabun yapmak istiyorum bunun için 500 gr zeytinyağına ne kadar kostik su ve kükürt katman gerekiyor yardımcı olursanız memnun olurum
MeyveliTepe
19-11-2019, 22:51
İyi günler herkeze. Bende zeytin yağı buldukca sabun yapıyorum. 6 hafta bekliyorum ama kullan maya başlayınca sabun eriyor ve çok cabuk bitiyor. Erimemesi için içine ne eklemeliyim bilgisi olan varmı?
zeytinyağı yemek için çok iyi bir yağdır. Zeytinyağından sabun da olur, temizler mi temizler, ama sadece zeytinyağından çok iyi sabun olmaz. Her yağın özellikleri farklı.
İyi temizleyen, bol köpüklenen, sert olup kolayca yumuşamayan, elinizi yıkadığınızda cildi kurutmayıp nemli tutan aynı zamanda cildi besleyici sabun yapmak elbette mümkün ama tek çeşit bir yağ ile imkansız.
Farklı yağlar farklı özelliklerde olduğu için istediğiniz özellikleri bir araya getiren yağları belli oranlarda kullanarak yapılan sabunlarla istediğiniz özellikli sabun yapmak mümkün.
İyi sabun yapımında hindistan cevizi yağı olmazsa olmazlardan. Bunun yanında %5 oranında hint yağı muhakkak kullanılmalı. Zeytinyağ da muhakkak kullanılması gereken yağlardan. Oranı kullanılan diğer yağlara göre değişebilir.
Çok karmaşıklaştırmamak adına, Hindistan cevizi yağı, hint yağı, kakao yağı (veya palm yağı), kalanı da zeytinyağı olmak üzere çok kaliteli sabun yapılabilir.
Bulabilirseniz defne yağı sabun yapımına çok uygun, çok iyi özellikleri var. %40 oranında defne yağı kullanımıyla harika sabunlar yapılabilir.
Fazlasıyla önemli başka bir şey de, yağ-kostik oranlamasında yağ oranı muhakkat %5 fazla olmalı (superfat). Sabunu ne kadar iyi karıştırırsanız karıştırın, yağ ve kostik moleküllerini tam olara reaksiyona sokacak şekilde karıştıramazsınız. Sonunda sabunda tehlikeli kostik kalmaması için mutlaka yağ %5 fazla olmalı. Yağın fazla olması cilt için ayrıca iyidir.
MeyveliTepe
19-11-2019, 22:57
Selamünaleyküm arkadaşlar zeytinyağlı kükürtlü sabun yapmak istiyorum bunun için 500 gr zeytinyağına ne kadar kostik su ve kükürt katman gerekiyor yardımcı olursanız memnun olurum
500 gr zeytinyağı için 64,35 gr kostik (NaOH) ve 190 gr su kullanmanız gerekiyor (%5 superfat koşulunda).
Kükürtü hangi formda kullanacaksınız bilmiyorum. Kükürt sabun reaksiyonunda yer almadığı için oranı size kalmış. Kükürtü sabuna ilave etme zamanı yağ ve kostik karıştırmaya başlanılıp muhallebi kıvamı almaya yüz tuttuğunda olmalı.
MeyveliTepe
19-11-2019, 23:10
ilgili ürünler hakkında ipek hanım (http://www.ipekhanım.com) olarak yardımcı olacagımızı bildirmek isteriz. Selamlar..
ipek hanım çiftliği (http://www.ipekhanım.com)
Biraz eski tarihli ama, şöyle bir şey denmiş;
500 gr zeytinyağı için 64,35 gr kostik (NaOH) ve 190 gr su kullanmanız gerekiyor (%5 superfat koşulunda).
Kükürtü hangi formda kullanacaksınız bilmiyorum. Kükürt sabun reaksiyonunda yer almadığı için oranı size kalmış. Kükürtü sabuna ilave etme zamanı yağ ve kostik karıştırmaya başlanılıp muhallebi kıvamı almaya yüz tuttuğunda olmalı.
Usta çok teşekkür ederim ilgin için sağol %5 süperfat koşulunda ne demek bilmiyorum onu anlamadım kükürtün ne zaman katılacağı Konusunda beni bir hatadan çevirdiğin için de sağol varol usta
Sevgili dostlar, ben de sabun yapmaya çalışıyorum. Ölçüleri de Sayın Meyveli Tepe'nin verdiği bilgileri temel alarak ayarlıyorum.
İlk yaptığım fena değildi ama ikinci de sorun oldu.
Karışımı bardağa döktüm. Kalıp olarak naylon bardak kullandım.
Bardağın altı beyazlaştı ama üstü şeffaf jel kıvamında oldu. Ölçülerde dikkatli olduğumu düşünsem de ayarları tam tutturamamışım o kesin. Peki, neyi eksik ya da fazla olursa jel olur. Bilgi verebilirseniz sevinirim.
MeyveliTepe
31-03-2020, 21:01
Sevgili dostlar, ben de sabun yapmaya çalışıyorum. Ölçüleri de Sayın Meyveli Tepe'nin verdiği bilgileri temel alarak ayarlıyorum.
İlk yaptığım fena değildi ama ikinci de sorun oldu.
Karışımı bardağa döktüm. Kalıp olarak naylon bardak kullandım.
Bardağın altı beyazlaştı ama üstü şeffaf jel kıvamında oldu. Ölçülerde dikkatli olduğumu düşünsem de ayarları tam tutturamamışım o kesin. Peki, neyi eksik ya da fazla olursa jel olur. Bilgi verebilirseniz sevinirim.
Tamı tamına ne yaptığınızı, hangi malzemeden kaç gr kullandığınızı ve uygulamanızı anlatırsanız nerede aksilik var anlayabiliriz.
705112
Yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi bir excell sayfasında hesaplattırarak ölçüleri ayarlamaya çalıştım. Şu an görünen hesap son kullandığım ölçü oluyor bu durumda. Sızma zeytin yağı kullandım.
Eh bu çalışmadan dersler çıkardım.
1-Sistemli olmak lazım. İşi tam öğreninceye kadar standart bir ölçü kullanmaya karar verdim.
Örnek: Yağ: 100 gr Su: 38 gr Kostik: 13 gr gibi (Kostikten %5düşüldü)
2-Kayıt tutacağım. Her yaptığım sabunda kullandığım malzemelerin ölçüsünü ve sonucunu kayıt altına alacağım.
Son olarak.
1-Sızma zeytin yağım var. Hindistan cevizi yağı da var. Bunları beraber kullanırsam yağların birbirine oranı ne olmalı?
2-Yazın infüzyon tekniği ile yaptığım,
-kantaron yağı,
-kekik yağı(yaprağından),
-lavanta yağı(yaprağından),
-nane yağı,
-biberiye yağı(yaprağından) var
Bunlardan da katmak istersem,
a)Katmalı mıyım?
b)Normal zeytin yağı olarak düşünüp rastgele mi katmalıyım yoksa ölçüsü var mı?
NOT: Kızartma yağlarından bahçe, tamir vb kaba temizlik gerektiren durumlarda kullanmak için sabun yapmakta sorun var mı? Kullanılabilirse kostik-su-yağ oranı değişir mi?
Şimdiden teşekkürler.
MeyveliTepe
01-04-2020, 23:31
Öncelikle şunu söyleyeyim. Kalıp olarak plastik bardak kullanmak pek alışılagelmiş bir şey değil.
Kendinize tahtadan çok güzel bir kalıp yapabilirsiniz. 10 santim yüksekliğinde dört kenar, tabanına da bir tahta, güzelce vidalayın. Büyüklüğünü istediğiniz gibi yapabilirsiniz. Ben seneler önce yapmıştım bir tane, onu kullanıyorum hala. Eni 35 cm, boyu 45 cm kadar. 3-4 kg sabunu mükemmel yapabiliyorum.
Formulasyon için soapcalc (http://www.soapcalc.net/calc/soapcalcwp.asp)kullanmanızı kuvvetle tavsiye ederim.
Soapcalc'da hemen hemen tüm yağlar, sabunlaşma oranları, yağların nitelikleri, birden fazla yağ kullanılması durumda ortaya çıkacak sabunun özelliklerine varana kadar her şeyi hesaplıyor. Sonunda kullanacağınız reçeteyi bir pdf dosyası olarak size veriyor. Sabunu yaparken reçeteyi önünüze koyabiliyorsunuz, hem de saklayabiliyorsunuz.
Sabunu yaparken uygulanan prosedür de çok önemli.
Karıştırma işlemine başlamadan önce kostik çözeltisi ile yağ karışımının aynı sıcaklığa getirilmesi önemli. Sıcaklık 30 derece civarında tutulursa karıştırmaya pek zaman kalmıyor. 40-45 derece civarı iyi karıştırma için daha çok zaman veriyor.
Kalıbın içine önceden güzelce yağlı kağıt döşüyorum (yoksa kalıptan çıkaramazsınız).
Karıştırmak için mutlaka mekanize olmak lazım. Ben bir el blenderi kırdıktan sonra, bir tane plastik ısı yalıtımı dübelinin geniş kısmını üçe kesip kanatları hafifçe bükerek tekne pervanesi gibi yaptım. Sap kısmının ortasına da 100'lük bir çivi koyup (yalpalamaması için) şarjlıya koyup matkap hızında, karışımı kabın altına yönelterek, hava kabarcığı yapmayacak şekilde uzun bir süre karıştırıyorum.
Yeterince karışıp bıraktığı iz kalınlaşmaya başladığında kalıba döküyorum. Sonra da oda sıcaklığında bir yerde, kalıbın üzerine kalınca bir mukavva kapatıp (mukavva sabuna değmiyor) üstüne de ağırlık koyuyorum. Böylece 24 saat kalıyor, yavaş yavaş soğuyor. Mukavva hem yeterli izolasyon sağlıyor hem de yoğunlaşan nemin sabuna damlamasına engel oluyor.
24 saat sonra, kalıptan çıkarıp düzgünce el sabunu olacak büyüklüklerde kesiyorum. Keserken muhtelif aletler kullanabilirsiniz. Bir testerenin tersi, geniş ağızlı spatula vs. hepsi iş görür.
Kesilen kalıpları bir mukavvanın üzerinde aralık bırakarak dikine diziyorum. Bağıl nem oranı düşük ortamda en az 2 ay böyle kalıyor. 2 ayın sonunda çok sert oluyorlar.
Yaptığım, birbirinden farklı son üç reçetenin resmini koyayım, okunur mu bilmem.
705138
Bu bir defne sabunu reçetesi. %40 defne yağı içeriyor.
705139
Bu bir beyaz sabun
705140
Bu da önceki reçetenin shea yağlı versiyonu. Bunu evde özel istek üzerine yaptım. Bu sabunda ayrıca hesaplamanın dışında Argan yağı, Buğday yağı ve Borage yağı kullandım. Bu yağları sabunu karıştırıp reaksiyon büyük ölçüde tamamlanırken, karıştırma süresinde ince de olsa iz bırakırken ilave ettim. Yani bu yağlar sabunlaşmadan sabunun içinde kaldı.
MeyveliTepe
01-04-2020, 23:40
Her üç reçetede de ortaya çıkacak sabunun Hardness, Cleansing, Conditioning, Bubbly, Creamy, Iodine ve INS değerlerine dikkat.
İdeal olarak INS değerinin 160 veya buna çok yakın bir değer olması beklenir.
İyi bir sabunun sert, iyi temizleyen ama cildi kurutmayan, bol ve kremsi köpüklü olması beklenir. Yağ karışımları ile sonsuz kombinasyon yapılabilir. Ayrıca (trace) iz bırakma sırasında yapılan eklentilerle çok daha fazla özellik kazandırılabilir. Özellik derken koku ve renk konularını kastedmiyorum, işlevsel özelliklerden söz ediyorum.
MeyveliTepe
01-04-2020, 23:50
Aklıma gelmişken herkese bir tavsiyem; son zamanlarda herkes sabun satıyor, en doğalından. Nasıl yapıldığını bilmediğiniz sabunu zinhar satın almayın.
Bir facebook grubunda zeytincinin biri doğal sabun yapıyordu. 616 formülüyle.
616 şu demekmiş; 6 birim yağ, 1 birim kostik, 6 birim de su.
Suyun çok fazla oluşuna hiç girmeyeyim, kostiğe bakalım.
6 kg zeytinyağ için gereken (%5 superfat ile) kostik miktarı 772 gr.
Bu durumda 228 gr kostik, yağ ile reaksiyona girmeden sabunun içinde kalıyor. Elinizi yıkarken sabundaki serbest kostik ile yıkamış oluyorsunuz, ve bu sabun doğal(!).
Bir de değnek ile karıştırıldığı için zaten tam sabunlaşma olmuyor. Oradan da ilave kostik kalıyor.
Böyle bir sabun kullanacağınıza marketten herhangi bir sabun alın çok daha iyi. Çünkü markalı sabunlar yönetmelikler gereğince sabunda serbest kostik bırakamazlar.
MeyveliTepe
02-04-2020, 00:02
Son olarak, infüzyon yağlarınızı sabunda kullanabilirsiniz. Son reçetedeki zeytin yağı aslında kantaron infüzyon yağı idi.
Kızartma yağlarından da sabun olur ama tavsiye etmem. Neticede özelliği bozulmuş, kısmen de olsa yanmış yağlar.
Doğrusu çok detaylı ve istediğimden daha kapsamlı. Adeta tüm sayfaların/yazılanların özeti gibi...Benim gibi yeni başlayanların anlayacağı şekilde tane tane anlatılmış. Çok çok teşekkür ediyorum.
Sabun yapım aşamasında ısıyı kontrol etmek için ne tür ısı ölçer kullanıyorsunuz. Aşağıdaki gibi bir şey iş görür mü, yoksa daha kapsamlı bir şey mi almak gerekiyor?
705443
MeyveliTepe
06-04-2020, 21:52
Ben de bunun analog olanını kullanıyorum.
Hellmarch
12-04-2020, 15:13
Merhaba,
2016 yılında vermiş oluğunuz sabun reçetesi ile [%14 kakao yağı (cocoa butter), %31 Hindistan cevizi yağı (coconat oil) ve %55 zeytinyağ (olive oil)], yakın zamanda vermiş olduğunuz beyaz sabun tarifinden birini seçseniz, bu hangisi olurdu?
Yine ilk tarifte vermiş olduğunuz oranları soapcalc sitesinden reçeteleştirmiştim. Söylediğiniz gibi, su/yağ oranını %33 almıştım.
Fakat su/yağ oranını %45' lere çıkardığımda hardness, cleansing, conditioning, bubbly, creamy ve INS değerlerinde herhangi bir değişim olmuyor. Sadece Iodine değerinde 2 birimlik azalma oluyor. Su/Yağ oranını yükseltmenin sabunda ne gibi dezavantaj(lar)ını gözlemlediniz?
tropikalist
12-04-2020, 16:27
Arkadaşlar bildiğim kadarıyla bu sabunları yaptıktan sonra iki ay beklemeniz lazım peki bizim yaptığımız sıvı sabunların bekleme süresi var mı **** bekleme süresi ne kadar
Cevap yazana şimdiden teşekkürlerimi sunarım güzel ve coronasız günler dilerim
MeyveliTepe
12-04-2020, 18:13
Merhaba,
2016 yılında vermiş oluğunuz sabun reçetesi ile [%14 kakao yağı (cocoa butter), %31 Hindistan cevizi yağı (coconat oil) ve %55 zeytinyağ (olive oil)], yakın zamanda vermiş olduğunuz beyaz sabun tarifinden birini seçseniz, bu hangisi olurdu?
Yine ilk tarifte vermiş olduğunuz oranları soapcalc sitesinden reçeteleştirmiştim. Söylediğiniz gibi, su/yağ oranını %33 almıştım.
Fakat su/yağ oranını %45' lere çıkardığımda hardness, cleansing, conditioning, bubbly, creamy ve INS değerlerinde herhangi bir değişim olmuyor. Sadece Iodine değerinde 2 birimlik azalma oluyor. Su/Yağ oranını yükseltmenin sabunda ne gibi dezavantaj(lar)ını gözlemlediniz?
Su oranını yükseltirseniz sabunun kuruma süresi uzar. Başka bir etkisi olmaz.
2016'da verdiğim reçetenin sabunu da çok kaliteli. Aynı reçeteyi şimdi yapsam, zeytinyağını %50'ye indirip %5 hintyağı kullanırdım.
Kaliteli sabun yapmakta sınır yok, gerçekten de sonsuz farklı reçeteyle iyi sabun yapmak mümkün.
MeyveliTepe
12-04-2020, 18:14
Arkadaşlar bildiğim kadarıyla bu sabunları yaptıktan sonra iki ay beklemeniz lazım peki bizim yaptığımız sıvı sabunların bekleme süresi var mı **** bekleme süresi ne kadar
Cevap yazana şimdiden teşekkürlerimi sunarım güzel ve coronasız günler dilerim
Sıvı sabun pişirilerek yapıldığı için bekleme süresi yok diye biliyorum. Fakat çok zahmetli bir proses, yaklaşık 12 saat karıştırılacak :)
Yabanevim
30-05-2020, 16:45
Merhaba, tüm mesajları bir ümit okudum belki küllü sabun yapıp burada ayrıntılı ölçüler vererek tecrübelerini paylaşan olmuştur diye ama maalesef bulamadım, gözden kaçırmamışsam şayet. Kül veya kostik ikisi de baz, farkeden bir şey yok deniliyor ama eskiler küllü suyla elde çamaşır yıkar, hamurişlerinde, ekmek yapımında maya niyetine kullanırlarmış. Yenmesini bırakın, elle, yüzle teması bile çok tehlikeli olan kostik ile yapılan sabunla, küllü suyla yapılanın (tabi yine ölçülerine uyularak) içeriğinin aynı olamayacağını düşünüyorum içten içe. Elimizde 5 lt yemeklik zeytinyağı var, tadı ağır olduğundan sabun yapmak istiyoruz ama nasıl, işte bütün mesele bu!��
MeyveliTepe
30-05-2020, 19:57
Merhaba, tüm mesajları bir ümit okudum belki küllü sabun yapıp burada ayrıntılı ölçüler vererek tecrübelerini paylaşan olmuştur diye ama maalesef bulamadım, gözden kaçırmamışsam şayet. Kül veya kostik ikisi de baz, farkeden bir şey yok deniliyor ama eskiler küllü suyla elde çamaşır yıkar, hamurislerinde, ekmek yapımında maya niyetine kullanırlarmış. Yenmesini bırakın, elle, yüzle temasi bile çok tehlikeli olan kostik ile yapılan sabunla, küllü suyla yapılanın (Tabi yine ölçülerine uyularak) içeriğinin aynı olamayacağını düşünüyorum içten içe. Elimizde 5 lt yemeklik zeytinyağı var, tadı ağır olduğundan sabun yapmak istiyoruz ama nasıl, işte meselemiz bu!��
Kusura bakmayın, kül takıntısı ve kül ile sabun yapınca sanki doğal oluyormuş düşüncesi pek çok kişinin kafasında var. Mesajınızdan külün bir baz olduğunu kabul ettiğinizi anlıyorum, ki bu da önemli.
Sabunlaşma denilen işlem rastgele bir işlem değil. Ne kullanırsanız kullanın tamamen kimyasal bir reaksiyon. Her kimyasal reaksiyonda olduğu gibi, asitin ve bazın molekül sayıları vb. parametrelere göre sabunlaşma oluyor veya olmuyor.
Söz gelimi, sabun yaparken kullanılan yağın sabunlaşma katsayısının üstünde baz kullanılır ise, asit (yağ) ile reaksiyona girememiş serbest baz sabunun içinde kalır (ve kül de olsa NaOH da olsa zararlıdır). Tersi olursa, sabunun içinde sabunlaşmamış yağ kalır (ki %5 oranında yağ kalması tercih edilen bir durum).
Külde sorun şu ki, kaç gr külün suyu kaç gr baza karşılık gelir. Bunun bir hesabı yok. Her kül de aynı değil. Hatta her meşenin de külü aynı değil, bölgeye göre, kesildiği aya göre bile değişir.
Neticede kül ile yapılan sabun hesapsız bir sabundur ve ortaya çıkan sabunun nasıl bir sabun olacağı tesadüfidir. Sabunda serbest baz kalması oluşturduğu risk sebebiyle sakıncalıdır.
Bunun tek istisnası, pişirilerek sıcak yapılan ve serbest bazın yıkanarak ve ikincil kimyasal reaksiyonlarla nötralize eden, serbest baz kalmamasını garanti etmek gibi işlemleri de içeren prosesler. Bunlar da kolay işlemler değil.
Yabanevim
31-05-2020, 16:13
Sayın Meyvelitepe, gerçekçi açıklamalarınız için teşekkür ederim. Küllü sabunu, işin ehli birinden görmeden kotaramayacağız anlaşılan. Mesela sabunu yıkamak nasıl oluyor? Sizin küllü sabun hakkında pek çok şey bildiğiniz açık. Hiç denemeyi düşünmediniz mi? Denediğinizin düşüncesi bile heyecanlandırdı beni. Nasıl yol gösterici olurdu bizim için!
MeyveliTepe
31-05-2020, 19:31
Sayın Meyvelitepe, gerçekçi açıklamalarınız için teşekkür ederim. Küllü sabunu, işin ehli birinden görmeden kotaramayacağız anlaşılan. Mesela sabunu yıkamak nasıl oluyor? Sizin küllü sabun hakkında pek çok şey bildiğiniz açık. Hiç denemeyi düşünmediniz mi? Denediğinizin düşüncesi bile heyecanlandırdı beni. Nasıl yol gösterici olurdu bizim için!
İşin kimyasını bilince, ölçülmesi imkansız olan külle uğraşmak aklımın ucundan bile geçmedi doğrusu. Sabun çok yapıyorum ama her malzemeyi 0,01 gr hassasiyetindeki terazi ile tartarak yapıyorum.
İşin kimyasını bilince, ölçülmesi imkansız olan külle uğraşmak aklımın ucundan bile geçmedi doğrusu. Sabun çok yapıyorum ama her malzemeyi 0,01 gr hassasiyetindeki terazi ile tartarak yapıyorum.
Mesajların üzerinden zaman geçmiş ama bir şey söylemek istiyorum.
Buradaki tarifleri denedim, soapcalc üzerinden hesap yaptırıp denedim, Youtube'den çeşitli tarifler denedim, BİM'den lavabo açıcı aldım denedim, internetten sodyum hidroksit getirttim denedim, kızartma yağı ile denedim, kullanılmamış sızma zeytin yağı ile denedim, hindistan cevizi yağı ekledim denedim, termostat satın aldım denedim...
Kısaca ben sabun yapamadım.
Youtube'ye bakıyorum eritilmiş kostiği döküyor yağın üzerine, karıştırıyor, tamam. Çok basit.
Bu güne kadar hedefleyip de yapamadığım tek şey desem yeridir. Beceriksizlik bende demek ki...
MeyveliTepe
14-01-2021, 20:58
Mesajların üzerinden zaman geçmiş ama bir şey söylemek istiyorum.
Buradaki tarifleri denedim, soapcalc üzerinden hesap yaptırıp denedim, Youtube'den çeşitli tarifler denedim, BİM'den lavabo açıcı aldım denedim, internetten sodyum hidroksit getirttim denedim, kızartma yağı ile denedim, kullanılmamış sızma zeytin yağı ile denedim, hindistan cevizi yağı ekledim denedim, termostat satın aldım denedim...
Kısaca ben sabun yapamadım.
Youtube'ye bakıyorum eritilmiş kostiği döküyor yağın üzerine, karıştırıyor, tamam. Çok basit.
Bu güne kadar hedefleyip de yapamadığım tek şey desem yeridir. Beceriksizlik bende demek ki...
Nasıl yaptığınızı anlatırsanız nerede terslik olduğunu bulmaya çalışalım.
Çok basit bir kaç kural var, uyulduktan sonra sabun olmamasını becermek hayli zor :)
Kendimden şüpheleniyordum zaten, çok kolay işleri yapamayan sadece zor işleri yapan birisi miyim diye. Örnek herkese şalgam tarifi veririm ama ben yaptığım zaman y a şalgam mayalanmaz ya da şalgamımı terörist mikro organizmalar ele geçirir.:o
Neyse sabunu nasıl yapıyorum/yapmaya çalışıyorum?
Az miktarlarda yapıyorum, tecrübe kazanmak için. Örnek;
En son yaptığım sizin verdiğiniz ölçülere göreydi.
500 gr zeytin yağı
190 gr su
64,35 gr sodyum hidroksit.
Ben bu ölçüleri beşte bir oranında azalttım. Başaramazsam israf olmasın diye.(Başaramama ilk hedefim yani.)
100,00 38,00 12,87 bu şekilde
Mutfak tartısı ile ölçüleri ayarladım.
-Sodyum hidroksiti plastik bir kaba koyup suyu ekledim ve tahta çubukla karıştırdım
-Yağı cezveye koyup ısıttım
-Termostat ile ölçtüm ısılarını ve ortalama 40 derece civarı karıştırdım birbirine
-Bir buçuk saat civarında tahta bir çubukla karıştırmaya devam ettim.
SONUÇ: Sütlü kahve kıvamına yakın bir şey
SONUÇ 2: Dök gitsin
Süreç bu.
Malzemeler
715631
715632
Kullandığım ölçülerin bir kısmı
715633
MeyveliTepe
15-01-2021, 13:27
Olmadığını ne biliyorsunuz?
Bir kalıba döküp en az 24 saat bekleyip, katılaşıp katılaşmadığına da bakmanız lazımdı.
Her ne kadar sadece zeytinyağı ile yapılan sabun biraz yumuşak olur ve uzun bir süre (3 ay kadar) kurutulması gerekse de yine de sabun olur.
Zeytinyağını 40 gr koyup, 60 gr tereyağı, 14.37 gr kostik ve 38 gr su ile deneyin bir de.
Miktar çok az olduğu için karıştırmak biraz problemli. Çubuk yerine el blenderiyle karıştırmak her zaman çok daha etkilidir.
Karıştırma sonunda sabun çok katılaşmaz zaten (yağlara da bağlı olarak). Kalıpta beklerken katılaşır. Onu da kalıba döküp, üzerine (sabuna değmeyecek şekilde) su emici mukavva gibi bir şey koyup ılık bir yerde bekletmek lazım (aynı yoğurt mayalar gibi). 24 saat sonra sertleşir. Kalıptan çıkararak 2 ay kadar kurumaya almanız lazım.
Ben elimdeki yağlar ile, sabun hesap programlarını kullanarak soğuk proses katı sabun yapıyorum. Yağ fazlası ve ilave aromatik yağlar ekliyorum. Şuana kadar tüm denemelerimde başarılı oldum, sizlere de önerim o olur.
Olmadığını ne biliyorsunuz?
Bir kalıba döküp en az 24 saat bekleyip, katılaşıp katılaşmadığına da bakmanız lazımdı.
Her ne kadar sadece zeytinyağı ile yapılan sabun biraz yumuşak olur ve uzun bir süre (3 ay kadar) kurutulması gerekse de yine de sabun olur.
Zeytinyağını 40 gr koyup, 60 gr tereyağı, 14.37 gr kostik ve 38 gr su ile deneyin bir de.
Miktar çok az olduğu için karıştırmak biraz problemli. Çubuk yerine el blenderiyle karıştırmak her zaman çok daha etkilidir.
Karıştırma sonunda sabun çok katılaşmaz zaten (yağlara da bağlı olarak). Kalıpta beklerken katılaşır. Onu da kalıba döküp, üzerine (sabuna değmeyecek şekilde) su emici mukavva gibi bir şey koyup ılık bir yerde bekletmek lazım (aynı yoğurt mayalar gibi). 24 saat sonra sertleşir. Kalıptan çıkararak 2 ay kadar kurumaya almanız lazım.
Sayın Meyvelitepe,
Bu ilk denemem değil. Daha önce de bu şekilde "cıvık" olanlar bir kaç gün beklememe rağmen donmamıştı. 40 dakikalık 3 dizi bölümü bitirdim karıştıra karıştıra. (Hatta birisi çocukluğumdan kalma Shogun idi.) Yine aynı durum gerçekleşecek beklentisiyle döktüm.
Bu arada izlediğim tüm videolarda puding kıvamı deniyor ve görüntüye göre hep de öyle oluyor. Hele de genç bir abla ilk defa yapıyorum duyurusu ile kızartma yağlarından 6 kilo "şak" diye yapınca ben de burada "çat" diye bin bir parçaya yarıldım.
Tamam, bir daha deneyeyim zaten aldığım iki kilo kostik lavabo açmakla bitmez.
Ben elimdeki yağlar ile, sabun hesap programlarını kullanarak soğuk proses katı sabun yapıyorum. Yağ fazlası ve ilave aromatik yağlar ekliyorum. Şuana kadar tüm denemelerimde başarılı oldum, sizlere de önerim o olur.
Gram düzeyinde ölçen bir mutfak terazisi ile ölçerek yapıyorum ama şu ana kadar bir kere tuttu am işlemleri şu an yaptıklarımdan farklı değildi. Yine de bu sonuca tekrar ulaşamadım.
Sizin yaptıklarınızda sabunu kostik ve yağı karıştırınca puding kıvamında mı oluyor. yoksa benimki gibi sütlü kahve kıvamında mı?
Bende de geçen sene yaptığım nane yağı, kantaron yağı, lavanta yağı, kekik yağı, biberiye yağı gibi aromatik yağlar var ve sabun yapımında kullanmak istiyorum ama önce sabun yapabilmem lazım.
MeyveliTepe
15-01-2021, 16:48
Yağların türüne ve karıştırma sıcaklığına göre değişse de, evet, puding kıvamında olur. Karıştırma sonunda sabunun üstünde "Trace" denilen, iz bırakmaya başlar. Bir de mümkünse el blenderi gibi bir şeyle karıştırın. Katı yağların oranı çoksa ve sıcaklık düşükse puding'den daha katı olur ve karıştırma zorlaşır, kalıba dökmek de problem olur. Bu yüzden shea yağı, palm yağı veya kakao yağı gibi yağların oranlarının yüksek olduğu durumda genelde 50 derecede işlemi başlatırım ki, çabuk katılaşıp karıştırma yetersiz kalmasın.
Bir izolasyon dübelinin geniş başlığına üç yerden kesik atıp hafifçe bükerek tekne pervanesi gibi bir şekle soktum. Sonra da şarjlıya takarak, (boya karıştırma aparatı gibi bir şey oldu) sıvıyı kabın altına itecek şekilde, sıvının içinde köpük yapmadan karıştırıyorum. En fazla 5 dakikalık bir karıştırma yeterli oluyor.
Kostik çözündürülmüş suyun soğutulması ile yağın ısıtılmasını ve aynı derecede buluşturulmasını düzgün yaptığınızı var sayıyorum. Yine olmazsa kostikte bir problem vardır.
Bazı youtube videolarında vatandaş zeytinyağını değnekle karıştırıp sabun yapıyor. Kostik oranlarına bakılırsa, olması gerekenin 2 misli kostik koyuyorlar. Bu sayede değnekle karıştırmayla da katılaşıyor ama sabunda da ciddi oranda serbest kostik kalarak gayet zararlı bir şey oluyor.
Neticede,"saponification" denilen işlem moleküler seviyede gerçekleşen bir kimyasal reaksiyon. Bunun için de molekülü moleküle temas ettirecek denli bir karıştırma gerekiyor.
Yağların türüne ve karıştırma sıcaklığına göre değişse de, evet, puding kıvamında olur. Karıştırma sonunda sabunun üstünde "Trace" denilen, iz bırakmaya başlar. Bir de mümkünse el blenderi gibi bir şeyle karıştırın. Katı yağların oranı çoksa ve sıcaklık düşükse puding'den daha katı olur ve karıştırma zorlaşır, kalıba dökmek de problem olur. Bu yüzden shea yağı, palm yağı veya kakao yağı gibi yağların oranlarının yüksek olduğu durumda genelde 50 derecede işlemi başlatırım ki, çabuk katılaşıp karıştırma yetersiz kalmasın.
Bir izolasyon dübelinin geniş başlığına üç yerden kesik atıp hafifçe bükerek tekne pervanesi gibi bir şekle soktum. Sonra da şarjlıya takarak, (boya karıştırma aparatı gibi bir şey oldu) sıvıyı kabın altına itecek şekilde, sıvının içinde köpük yapmadan karıştırıyorum. En fazla 5 dakikalık bir karıştırma yeterli oluyor.
Kostik çözündürülmüş suyun soğutulması ile yağın ısıtılmasını ve aynı derecede buluşturulmasını düzgün yaptığınızı var sayıyorum. Yine olmazsa kostikte bir problem vardır.
Bazı youtube videolarında vatandaş zeytinyağını değnekle karıştırıp sabun yapıyor. Kostik oranlarına bakılırsa, olması gerekenin 2 misli kostik koyuyorlar. Bu sayede değnekle karıştırmayla da katılaşıyor ama sabunda da ciddi oranda serbest kostik kalarak gayet zararlı bir şey oluyor.
Neticede,"saponification" denilen işlem moleküler seviyede gerçekleşen bir kimyasal reaksiyon. Bunun için de molekülü moleküle temas ettirecek denli bir karıştırma gerekiyor.
Teşekkür ederim, özellikle de tereyağı ekleme fikriyle katılaşmayı kolaylaştırıp "başarma" hissi kazanmamı sağladığınız için. 70'li yılların sonu 80'lerin başında izlediğim Kung Fu dizisi vardı. Başrol oyuncusuna hocası "çekirge" diye hitabe diyordu. Bu günün çekirgesi ben oldum. (İhtiyarlar gibi sık sık çocukluğa dönmekde cabası.)
Portakal Rengi
16-01-2021, 08:02
Teşekkür ederim, özellikle de tereyağı ekleme fikriyle katılaşmayı kolaylaştırıp "başarma" hissi kazanmamı sağladığınız için. 70'li yılların sonu 80'lerin başında izlediğim Kung Fu dizisi vardı. Başrol oyuncusuna hocası "çekirge" diye hitabe diyordu. Bu günün çekirgesi ben oldum. (İhtiyarlar gibi sık sık çocukluğa dönmekde cabası.)
Kek yapmakta kullanılan çırpıcılar var. Elle yapacaksanız, iki avuç içinin arasına çırpıcıyı dik olarak sıkıştırın. Eller birbirinin tersi yöne hareket ettikçe karışacaktır. Motorlu olanı da kullanılabilirse de köpürtme olasılığı yüksek. Küçük hacimlerde yapılınca köpürme olasılığı artıyor. Çırpıcı başlık sıvıya gömülürse köpürme çok azalır.
Kolay gelsin.
Bütün mesele karıştırma ile ilgiliymiş. Blender kullanınca 2 dakikada puding kıvamına geldi. Bu da tecrübelerimize eklendi.
MeyveliTepe
16-01-2021, 16:08
Bütün mesele karıştırma ile ilgiliymiş. Blender kullanınca 2 dakikada puding kıvamına geldi. Bu da tecrübelerimize eklendi.
Bundan sonra sabunda sanat yapmaya geçebilirsiniz :)
(Bu arada, %60 tereyağ + %40 zeytinyağ formülü ins değeri 157 olan sabun veriyor ki, çok iyi bir değer.)
Bundan sonra sabunda sanat yapmaya geçebilirsiniz :)
(Bu arada, %60 tereyağ + %40 zeytinyağ formülü ins değeri 157 olan sabun veriyor ki, çok iyi bir değer.)
Genel kullanıcı olarak ihtiyacımı görsem yeter, bir süre böyle devam. (Şimdilik :D) Web siteleri ya da Youtube'de öylesi sabunlar görüyorum ki aşar beni. Sanatı hak edenlere bırakıyorum.
Tekrar teşekkürler.
MeyveliTepe
18-01-2021, 00:04
Bugün facebook'da rastladığım mesaj. Vatandaşın sabun tarifini içeriyor.
715677
Rakamlara dikkat.
5 kg zeytinyağ (beş buçuk da olabilirmiş),
1 kg kostik (NaOH), 1,5 litre suda çözülecekmiş.
karıştırılıp sabun yapılmış. Güzel güzel kalıp resimleri var.
Olması gereken kostik miktarı, yağ fazlası olmadan ve yağ 5,5 kg olması durumunda 745 gr.
Bu durumda 255 gr fazla kostik nerede?
Böyle sabunları "aman da ne güzel, doğal sabun" diye bayıla bayıla satın alıyorlar.
Tek kelime ile tehlikeli.
Bugün facebook'da rastladığım mesaj. Vatandaşın sabun tarifini içeriyor.
715677
Rakamlara dikkat.
5 kg zeytin yağ (beş buçuk da olabilirmiş),
1 kg kostik (NaOH), 1,5 litre suda çözülecekmiş.
karıştırılıp sabun yapılmış. Güzel güzel kalıp resimleri var.
Olması gereken kostik miktarı, yağ fazlası olmadan ve yağ 5,5 kg olması durumunda 745 gr.
Bu durumda 255 gr fazla kostik nerede?
Böyle sabunları "aman da ne güzel, doğal sabun" diye bayıla bayıla satın alıyorlar.
Tek kelime ile tehlikeli.
Ben yazıyı anlamadım, çözebilmek için çok uğraştım. Twitter/Facebook ahalisinin Türkçesinin ilkokul mezunu bir kadında tezahürünün eğitim seviyemiz hakkında bir fikir vermesi dolayısı ile hem bir aydınlanma yaşıyorum hem de nasıl boşa kürek çektiğimizi üzülerek görüyorum.(Bu arada noktalama işareti olmadan uzun cümle kurmanın keyfini de yaşıyorum.)
Sabun meselesini unuttum, iyi mi? : ) Öğretmenlik böyle bir şey.
Sabun meselesinde insanları yanlış yönlendirmesi ile ilgili de güzel bir atasözümüz var:
Kılavuzu karga olanın burnu .....tan çıkmaz
Sayın Halcur,
Elle çırpmanız halinde çok kıvam almıyor, sıvı şekilde kalıplara dökülüp, bekleme süresi uzun tutulursa onlar da katılaşıyor. El blenderı ile yapmazsam benim de o şekilde oluyor. Son sefer Hindistan cevizi yağı ile blender kullanarak yaptım. Kalıplara zor döktüm diyebilirim. :)
Sayın Halcur,
Elle çırpmanız halinde çok kıvam almıyor, sıvı şekilde kalıplara dökülüp, bekleme süresi uzun tutulursa onlar da katılaşıyor. El blenderı ile yapmazsam benim de o şekilde oluyor. Son sefer Hindistan cevizi yağı ile blender kullanarak yaptım. Kalıplara zor döktüm diyebilirim. :)
Evet, Sayın MeyveliTepe'nin 222. ve 226. mesajlarındaki uyarısı üzerine el blenderi kullandım. Gayet kolay bir şekilde sabunlaşma gerçekleşti.
Bu gün de hindistancevizi yağı ekleyerek sabun yapmayı düşünüyordum. Mesajınız benim açımdan ilginç bir tesadüf ya da tevafuk oldu.
Bu konuyla ilgili bana yardımcı olan, mesajlarıma cevap veren Sayın MeyveliTepe, Sayın dryad ve Sayın Portakal Rengi...Eksik olmayın. Teşekkürler.
Sağdaki yuvarlaklar Sayın MeyveliTepe'nin tereyağlı tarifi. Diğer büyük olanlar zeytin yağlı sabun. Biraz daha bilgi ve tecrübe kazanayım kalıp yapacağım. Sonra renk ve koku işine gireriz.:D
715712
MeyveliTepe
19-01-2021, 10:50
...
Biraz daha bilgi ve tecrübe kazanayım kalıp yapacağım. Sonra renk ve koku işine gireriz.:D
715712
Sabunda renk ve koku işi en önemsiz ve hatta gereksiz taraf.
Önemli taraf ise, kullanılan yağların türleri ve birbirlerine göre oranlarının sabunun kalitesini ve özelliklerini nasıl değiştirdiği.
Aslında sadece bununla da bitmiyor. Bir de, sabunlaşma dışı olarak sabuna katılan yağların verdiği özellikler var. Bununla koku vermek için eklenen esansiyel yağları değil, ciltte farklı özellikleri olan yağları kastediyorum.
Farklı yağ kombinasyonları sonsuz farklı özellikte sabun yapma imkanı verir ki, işin sanat tarafı da burada.
Bu bakımdan soapcalc çok iyi.
Kullanılabilir yağların hemen hemen tamamı uygulamaya tanıtılmış. Hepsinin sabunlaşma oranları, asit özellikleri vs. belli. Hazırlamayı düşündüğünüz reçete ile sonunda nasıl bir sabun elde edebileceğinizi önceden görebiliyorsunuz.
715713
Örnek: Bu reçete uygulandığı taktirde ortaya çıkacak sabunun, temizleme gücü, sertliği, ciltteki kondisyonlayıcılığı, köpük durumu, kremsiliği vs. hepsini önceden görüyorsunuz. Buna göre, daha sabunu yapmadan bazı yağları ekleyip çıkararak, ya da oranlarını değiştirerek istediğiniz özellikleri elde edebileceğiniz reçeteyi oluşturma imkanınız var.
Sabunda renk ve koku işi en önemsiz ve hatta gereksiz taraf.
Bu kısmı es geçemem evde biri kartaşmış da olsa bebelerim var ve onlar da bu işi merak ediyor.
Önemli taraf ise, kullanılan yağların türleri ve birbirlerine göre oranlarının sabunun kalitesini ve özelliklerini nasıl değiştirdiği.
Aslında sadece bununla da bitmiyor. Bir de, sabunlaşma dışı olarak sabuna katılan yağların verdiği özellikler var. Bununla koku vermek için eklenen esansiyel yağları değil, ciltte farklı özellikleri olan yağları kastediyorum.
Farklı yağ kombinasyonları sonsuz farklı özellikte sabun yapma imkanı verir ki, işin sanat tarafı da burada.
Bu konuda haklısınız. Farklı içeriklerin farklı faydaları vardır ama ben daha ilk basamaktayım. Bunu ifade etmek istedim. Bu arada infüzyon yağlarım var. Onlardan da faydalanacağım bu konuda.
Bu bakımdan soapcalc çok iyi.
Kullanılabilir yağların hemen hemen tamamı uygulamaya tanıtılmış. Hepsinin sabunlaşma oranları, asit özellikleri vs. belli. Hazırlamayı düşündüğünüz reçete ile sonunda nasıl bir sabun elde edebileceğinizi önceden görebiliyorsunuz.
Örnek: Bu reçete uygulandığı taktirde ortaya çıkacak sabunun, temizleme gücü, sertliği, ciltteki kondisyonlayıcılığı, köpük durumu, kremsiliği vs. hepsini önceden görüyorsunuz. Buna göre, daha sabunu yapmadan bazı yağları ekleyip çıkararak, ya da oranlarını değiştirerek istediğiniz özellikleri elde edebileceğiniz reçeteyi oluşturma imkanınız var.
Soapcalc kullandım. Pratik ve zengin bir program. Dediğiniz gibi muhtemelen en ayrıntılı program.
Ama bir program daha var. Aşağı yukarı soapcalc'ın yaptığı şeyin aynısını yapıyor. Ben onu da çok beğendim. Mobil telefonlarda çalışıyor. Bilgisayar için var mı bilmiyorum. saponify Tavsiye ederim.
bakidilek
26-01-2021, 12:29
Benim de sabun için ufak bir önerim var, kullanılan su önemli ve yağmur suyu tavsiye ediyorum. Sayın Halcur'un karşılaştığı sorunlarla ben de karşılaştım. Her şeyi ölçülere göre yapmama rağmen sabunum bir kaç kez tutmadı, hatta tutmayan sabun karışımına belki kostiği yanlış hesapladım diyerek daha fazla kostikli su katmama rağmen sabun tutmadı. Sonradan olayın kullanılan su ve yağın sıcaklığı ile değiştiğini farkettim.
MeyveliTepe
12-03-2021, 11:26
Doğal sabun üretiminde, defne yaprağı külü, meşe külü; baz olarak kullanılır, saf hindistan cevizi yağından elde edilen sabun en iyi köpüren katı sabundur, ancak ülkemizde sabun yapımı için çok pahalıdır.
Çöven otu, sabun cevizi, kül ile yapılan sabunlar ancak doğaldır
Kostikle yapılmış; defne yağı, zeytin yağı, ay çiçek yağı, pamuk yağı vs sabunlar doğal olarak satılıyor, doğal değildir, kimyasal şampuan kullanmayın, doğal sabun kullanın dedikleri şey kostiktir, o da kimyasaldır, saçma kıyas, şampuanlar belki de daha masum.
http://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/21739.htm
Bahsettiğiniz küller kimyasal değil mi? Kimyasız bir şey mi?
Ne kullanırsanız kullanın, sabunlaşmayı sağlayan şey asit ve baz reaksiyonudur, asit ve bazın molekül sayılarına göre gerçekleşir. Baz olarak kül kullandığınızda, küldeki kostik ile reaksiyon gerçekleşir ancak külde bulunan baz miktarını ölçemezsiniz.
Asit ve baz reaksiyonu ile oluşan sabunların hiçbiri doğal değildir. Dolayısıyla kül ile yapılan hesabı belirsiz sabun da doğal değildir.
Doğal olan, herhangi bir reaksiyon gerektirmeksizin, sabun etkisi gösteren bitkilerdir.
MeyveliTepe
12-03-2021, 14:13
Mahiyet açısından ele almak gerekli, sağlıklı mı değilmi; mesela meşe külü şifahidir, aynı şekilde orta anadoluda baklavalarda dahi kullanılır, ancak kostiği içemezsiniz...
Kül, kimyasal bir reaksiyonun (yanma) sonucudur. Reaksiyon sırasında karbon, enerji açığa çıkararak oksijen ile bileşik oluşturup uçar. Geride ağırlıklı olarak kalsiyum ve bir miktar potasyum, hidroksit CaOH ve KOH bileşikleri kalır. Hidroksit bileşiklerinin hepsinin ortak adı kostiktir. Şifalı kostik diye de bir kategori veya tanım yoktur.
Kül suyunu içebiliyorsanız aynı oranda çözünmüş kostik suyunu da içersiniz. İkisi de sağlığa faydalı değildir.
Hangi köy olduğunu hatırlamıyorum ancak Ankara, Afyonkarahisar ve Konya'nın ortasında bir köyde lise yıllarımda oradan geçerken üzerlik otunu yakıp elde edilen külden sabun yapıldığını görmüştüm. O bölgede birçok köyden geçtiğimiz için tam olarak hangisi hatırlamıyorum. Şimdi yapıyorlarmı bilmiyorum. Hiç sabun yapımını görmediğim için o zaman külden nasıl sabun yapılıyor diye düşünmüştüm. Sizin verdiğiniz bilgiler üzerine olay aydınlandı. O bölgede nerede ise hiç ağaç bulunmuyordu. Bir tek kuyunun yanında idris ağacı bulunmakta idi. Muhtemel tuzluluktan ağaçlar yetişmemekte, kül elde etmek için orada bolca bulunan üzerlikleri yakarak gerekli olan kostiği sağlıyorlarmış.
Portakal Rengi
13-03-2021, 05:20
Mahiyet açısından ele almak gerekli, sağlıklı mı değilmi; mesela meşe külü şifahidir, aynı şekilde orta anadoluda baklavalarda dahi kullanılır, ancak kostiği içemezsiniz...
Kimya bilimini ve doğal oluşunu reddetmeden düşünebiliriz. Doğal olmanın ölçüsü nedir ?
Tüm canlıların, bütün hücreleri kimyasal üretme fabrikalarıdır. Örneğin, bitkilerdeki fotosentez olarak adlandırdığımız işlem, güneş ışığı enerjisini kullanarak kimyasal bir bileşik elde etme işlemidir. Hücre yaşamını sürdürmek için her an farklı kimyasal bileşikler üretir. Bu kimyasal bileşikleri üretirken de atıklar oluşursa (ki onlarda kimyasaldır) boşaltım yapıları kullanarak bünyesinden uzaklaştırır.
Hindistan cevizi ağacı topraktan aldığı kimyasal bileşikleri dönüştürerek hindistan cevizi meyvesini oluşturuyor. Cevizinin içine yağ bileşikleri yerleştirebiliyor. Kimyasal işlemler ile oluyor bunlar.
Diğer yandan binlerce ton sabuna gereksinim var. Hem de her gün. Nasıl ulaşılacak bunca malzemeye, doğada ve kendiliğinden üretilmiş ?
Yaşam kimyasız olamıyor yani.
MeyveliTepe
13-03-2021, 10:10
Saponin içeren birçok bitki var. Kökünde, bitkisinde veya meyvesinde saponin içerirler. Suyun yüzey gerilimini düşürerek doğal bir sabun gibi davranırlar. "Doğal" sabun bunlardır.
(Doğal olmaları sorunsuz oldukları anlamına gelmez. Çoğu toksiktir. Bazıları ciltten emilirler ve ısıl işlem gerektirir, bazıları sucul canlılar için ölümcüldür. Nasıl kullanılacağı bilinerek kullanılmalı)
Portakal Rengi
14-03-2021, 08:43
https://www.youtube.com/watch?v=4myHIhpAkGc
Güneyde kerebiç adı verilen bir tatlı yapılır. (İnanılmaz lezzetlidir.) İrmikle yapılıp içine ceviz doldurulan içli köfte benzeri pastanın üzerine beyaz bir köpük dökülür. Beyaz köpük şekrle çövenin kaynatılması ile elde edilir.
Bildiğim kadarı ile tatlının kaynağı kuzey Suriye.
Çöven yenilebilen bir bitki.
Burası şenlenmiş. Ben de katkıda bulunayım. Köyümüzde Tespi ağacı ya da Sabunluk ağacı dediğimiz bir çalı-ağaç var. Yeşil, nohut büyüklüğünde meyve/tohumları var. Tohumlarını taşla ezip elimizle sürterek sabun gibi köpürtürdük.
Hatta bu meyvelerden tespih yaparlardı.
Hatta hatta, bu ağacın dallarını oyarak yaşayan bir tür kurt/tırtılın artıkları esans gibi kokuyordu, diye hatırlıyorum.
Not: Bu ağaç Tespih ağacı- Neem ağacı değildir. Tespih-Neem ağacına Zanzalak denir bizde.
Haşmet Asilkan
15-05-2022, 07:33
Merhaba herkese,
Aşağıda yazacaklarımın çoğu bu forumda anlatılmış yazılmış , ben de bir hatırlatayım kendi nacizane tecrübelerimi aktarayım.
Ben de soapcalc sayfasını kullanarak sabun yapıyorum.
Yağ ve kostik miktarını hesaplayıp tutturamayan arkadaşlara bir iki önerim var.
Sitelerden-forumlarda-facebooktan sabun tarifi reçete bulmaya çalışmayın.
Aşağıdaki soapcalc sitesinin hesaplayıcısı.
SoapCalc (http://www.soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp)
Aşağıdaki de sabunaria sitesinin hesaplayıcısı ve Türkçe.
https://toptan.sabunaria.com/sabun-hesap-makinesi/
Bu iki hesaplayıcı da aynı ve neyi ne kadar kullanacağınızı hesaplıyorlar.
Bu hesaplamalar olmadan sabun reçetesi aramayın ve kendi tarifinizi deneyerek kendiniz bulun.
Su-yağ miktarını %30-33 arasında tutun.%38 olunca süre gerçekten çok uzuyor.
İlk defa sabun yapacaksanız zeytinyağı-hindistancevizi yağı-hint yağı dışında bir şey kullanmayın , ustalaştıkça farklı çeşitte yağlar ekleyebilirsiniz.
Sabun yaparken %5 hint yağı (castor oil) kesinlikle kullanıyorum.Hindistan cevizi yağını da %30-33 civarı kullanıyorum gerisi zeytinyağı. Hesaplayıcı siteleri kullanın isterseniz shea kakao vb. ekleyebilirsiniz.
Termometreniz kesinlikle olsun , yağ karışımı ve su-naoh karışımının ısıları birbirine çok yakın olmalı deniyor.Ben ikisinde de 41-42 dereceyi yakalayınca karıştırmaya başlıyorum.
Naoh ile suyu karıştırdıktan sonra kolay kolay soğumuyor , acele etmeyin bekleyin sık aralıklarla ölçün.Bu arada da yağ karışımını tencerede ocakta bekletin ve 42-43 derece civarında olmasını sağlayın , soğudukça 3-5 saniye ocağın altını yakın ısıtın.
Reaksiyona girmeyen Naoh'ı elimine etmek-minimumda tutmak için superfat oranını %5'te tutun kuralına uyuyorum
Naoh olarak lavabo aç kullanıyorum , evde brita sürahi var sudaki kireci alıyor , o sudan kullanıyorum ama musluk suyu ile de yaptım sorun olmuyor.
Renklendirici ve koku verici yağlar kullanmıyorum. Başlarda biberiye ya da lavanta yağı alıp kalıba dökmeden hemen önce ekledim ama işe yarar bir koku vermiyorlar. Çok fazla kullanmak lazım bu da maliyeti arttırıyor.
Fakat şekli önemsiyorum . Önceden süt kartonunu - içine streçfilm uygulanmış borcamı kalıp olarak kullanıyordum . Ahşap kalıp aldım iyi sonuç veriyor.
Reçete-hassas tartı-doğru ısı , bunlara dikkat ettikten sonra başarısız olmanız mümkün değil.
Eğer sabununuz tutmuyorsa her basamağı gözden geçirin bir yerde hata yapmışsınızdır.
Bir de hangi yağın ne kadar kullanılabileceğini gösteren bir liste var , oldukça işe yarıyor.
Haşmet Asilkan
15-05-2022, 07:48
Ek:
INS iyot sabunlaşma değeri ile ilgili 1.5 dakikalık bir video.
Evde sabun üretenleri pek ilgilendirmeyen bir değer olduğu söyleniyor bu videoda.
https://youtu.be/f8-SqAWNwoY
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.