View Full Version : sera kurulum projesi
denız-09
04-02-2013, 08:45
merhaba ben aydın dan deniz uzun zaman dır bu formu takip ediyorum.yazılanları hiç bıkmadan usanmadan takip ediyorum,yapılan calışmaların ne kadar başarılı oldugunu izlemek beni heyecanlandırdı ve cesaretlendirdi.uzun zaman dır yer araştırması yapıyorduk,fakat bizim buralarda fiyatlar biraz fazla nedeni seracılık yapmak istedigimiz arazilerde sıcak su bulunması fiyatları biraz yükseltiyor.
komşumun bu bölgede bir arazisi vardı.yeni sondaj yaptık ve sıcak su bulduk ve kuyu hazır.sizlere ve bu formdaki bu işi yapan büyüklerime sormak istedigim konu budur.
ortak olarak bu işi yapmak istiyor,4000m sera ben kurup 5 yıl kira bedeli ödemeksizin kullanım hakkı veriyor 5 yıl sonra tekrak kira sözleşmesi yapalım diyor.
araziminin oldugu yerdeki seralar var şu an domates fiyatı 3,25 3,50 arası satılıyor.ısıtma problemide az masraflı,sözün özü böyle bir işe girerisek maliyetimizi karşılarmı ve ya zara edermiyiz.size sormak istediklerim bunlar yardımcı olur iseniz seviniriz.bu arada topraklı tarım yapmayı düşünüyoruz.
Manifesto
04-02-2013, 09:36
Ortak olarak yapmayın.Tarla sizin değil,kuracağınız sera küçük.Galiba üretim tecrübeniz yok.Bu şekilde sıkıntılar yaşarsınız.
Ortaksız yapma imkanınız yokmu?
ziraatteknikeri
04-02-2013, 10:29
1000 metrekare jeotermal bir sera yaklaşık35.000- 40.000 liraya yaptırabilirsiniz. Birde 1000 metrekare sera 1-2 kişilik bir iş gücü ile herşey yolunda giderse yıllık ortalama 20.000- 25.000 lira gelir elde edebilirsiniz. Çiftçinin işinin bi standardı yoktur. Hortum, sel baskını, dolu, hastalık ve pazarın durumu gibi ristler herzaman göz önünde tutularak işe girilmelidir.
Manifesto
04-02-2013, 10:44
1000 metrekare jeotermal bir sera yaklaşık35.000- 40.000 liraya yaptırabilirsiniz. Birde 1000 metrekare sera 1-2 kişilik bir iş gücü ile herşey yolunda giderse yıllık ortalama 20.000- 25.000 lira gelir elde edebilirsiniz. Çiftçinin işinin bi standardı yoktur. Hortum, sel baskını, dolu, hastalık ve pazarın durumu gibi ristler herzaman göz önünde tutularak işe girilmelidir.
Topraklı serada domates ve salatalık üretilebilecek 1000 m2 sera sıcak suyu sera içinde çevirebilecek ekipman dahil 20,000 TL'ye rahatlıkla kurulabilir.
Türkiye şartlarında 1000 m2'den,yıllık 20-25 bin TL geliri 15 yıldır hiç elde edemedik.
Üretim ve pazarlamada anormal bir durum yaşanmazsa ortalama gelir 10,000 TL civarı bir rakam.
İsmail Karagülle
04-02-2013, 16:50
Aylık gelir hesabı aydınlatıcı olması için , ne yetiştirirsek ne kadar kazanç olur ? Diye detaylandırmak lazım . Bu konuda tecrübeli arkadaşlar aydınlatıcı bilgi verebilirler.
vetman996
04-02-2013, 17:34
...
Türkiye şartlarında 1000 m2'den,yıllık 20-25 bin TL geliri 15 yıldır hiç elde edemedik.
Üretim ve pazarlamada anormal bir durum yaşanmazsa ortalama gelir 10,000 TL civarı bir rakam.
Sayın Manifesto Merhaba,
siz yıllardır işin içinde olan yetiştirici olarak yazacaksınız ki biz de bileceğiz. biz işin daha başındayız. topraklıda gerçekten durum sizin yazdığınız gibimidir, yoksa aşağıda alıntı ve linkini belirttiğim paylaşım gibimidir.
Sevgili Beckham711,
.....
.....
Bir römork malı 2 saatte sattığımıda bilirim, 1 günde sattığımıda ancak sana şunu diyeyim,
afedersin donumdan bile para çıkıyordu, ceplerimin tümü doluydu. her yerimden paralar düşüyordu. bunu sana yaşadığım için anlatıyorum.
Şimdi sana 5 dönüm yerden ben 1 daire yaptım 2 senede desem inanmazsın dimi...
Uzun lafın kısası kimseye takılma, emek ve akıl olduğuı sürece BU İŞTE PARA VAR....
Saygılar...
http://www.agaclar.net/forum/1089259-post56.htm
Sayın Manifesto, ayrıca 1000 metrekare topraksız serada çilek üretiminin yıllık geliriyle ilgili paylaşımda bulunabilirseniz bizi memnun edersiniz. selamlar... saygılar...
Manifesto
05-02-2013, 10:33
Sayın Manifesto Merhaba,
siz yıllardır işin içinde olan yetiştirici olarak yazacaksınız ki biz de bileceğiz. biz işin daha başındayız. topraklıda gerçekten durum sizin yazdığınız gibimidir, yoksa aşağıda alıntı ve linkini belirttiğim paylaşım gibimidir.
http://www.agaclar.net/forum/1089259-post56.htm
Sayın Manifesto, ayrıca 1000 metrekare topraksız serada çilek üretiminin yıllık geliriyle ilgili paylaşımda bulunabilirseniz bizi memnun edersiniz. selamlar... saygılar...
Sn vetman.
Turfanda yetiştiricilik;yetiştirilecek ürünün arz-talep dengesinin üretici lehine olduğu üst sınırı tespit edebilme ve bu dönemde en az maliyetle ürün yetiştirebilme esasına dayanır.
Örnek marul:
Mesela Çukurova'da serada,her hangi bir üretim tekniğiyle, iç piyasaya arz edilecek marul yetiştirmek mantıksız.Dış ortamda zaten yetişiyor.Yetiştirir ve yetiştirilemeyen illere satarım derseniz pazarlama maliyeti(nakliye,komisyon vs.)sizi hüsrana uğratabilir.Soğuk illerde ise ocak ve şubat ayı marulun saltanat sürdüğü dönemdir.Trakya,marmara ve diğer soğuk bölgeler bu aylarda yetiştirsin ama bu ayların dışına sarkan üretim karlı olmaz.
Örnek domates:
Marula göre talep açısından şubat-mart-nisan aylarında daha avantajlı gibi görülsede üretim zorluğu ve Türkiye örtü altı yetiştiriciliğinde %80 gibi bir paya sahip olması üreticinin elini zayıflatmakta.
Çilek:
Tutarsız bir fiyat skalası var.Üretimin en az olduğu dönemde bile toptan satış fiyatının, üretim maliyetinin altına düştüğü durumlarla karşılaşmanız mümkün.Raf ömrünün az olması,üretim zorluğu,yatırım maliyetinin yüksek oluşu ve buna kıyasla birim alandaki üretim rekoltesinin azlığı çileği cazip olmaktan çıkarıyor.Umutlarınız pamuk ipliğine bağlı.Ya tutarsa mantığı.
Salatalık:
Favori ürünüm.;)
Uzun yıllar bir çok üründe, turfanda üretimdeki tecrübem; ocak-şubat-mart ve nisan aylarında salatalık üretmenin en karlı üretim olduğunu gösterdi.
Bu aylarda ortalama toptan satış fiyatı çukurovada,1 TL ve toplam üretimin % 80 ini bu aylarda üretebiliyorsunuz.
Türkiye şartlarında iç piyasaya hitap eden orta ölçekli üretici salatalık üretsin.Hüsrana uğramaz.
Üreticilerden;şu ürünü yetiştirdim müthiş paralar kazandım gibi söylemler duyarız.
Bilmiyorum,lokal olarak kazanıyor olabilirler ama üretim arttığında aynı durum söz konusu olurmu soru işareti.
Manifesto
05-02-2013, 12:57
Türkiye'de seracılık ayrı bir fenomen.
Bu işi profesyonel manada yapanlar genelde paylaşımda bulunmaz.Rekabet meselesi,veya başka sebepler...
Küçük veya orta ölçekte yapanlar ise kör adamın dokunarak fil'i tarifi gibi tavsiyelerde bulunurlar.
Bu tavsiyeler iyi niyetli ve samimi tavsiyeler olsa da sonuçta fatura üreticiye çıkar.istisnalar hariç %90 durum bu.
Seracılığa niyetlenenlerin, olayı tüm ayrıntılarıyla öğrenebileceği kaynak çok az ve doğru bilgi kaynağının doğruluğunu değerlendirmede kıyas güçleri çok zayıf.
Sonuç;boşa geçen zaman ve sermaye...
1000 m2 topraksız katlı sistem çilek serası:
Tarla hariç ortalama kurulum maliyeti (fideler dikilecek hala gelecek şekilde) 50000 TL.
Dikilecek fide 35000 adet.
Ortalama bir sezonluk rekolte(Ekim ayı dikim-mayıs sonu,hasat bitişi) 20 ton (İyimser rekolte)
Ortalama toptan satış fiyatı 1.5 TL.*20 ton=30000 TL.
Üretim boyunca yapılacak masraf (fide,gübre,ilaç,işçilik,nakliye...)20000 TL.
denız-09
05-02-2013, 16:01
iş seyatinde oldugum için cevap yazamamıştım.paylaşımınız ve fikirlerinizden dolayı hepize teşekkür ederim.şu an için böyle bir imkanım yok,kendi arazimiz var ama içinde sıcak su çıkmıyor,çiçekçilik yapan birisine 4 yıllık kiraya verdigimiz için şu an orada yapamıyoruz.
denız-09
05-02-2013, 16:19
serayı yapmayı düşündümüz yerdeki seraların çogu ,sizin dediginiz gibi son sistem ısıtma ile bu işi yapmıyor.siyah naylan boru ile ucuz bir maliyet ile serayı ıstıtıyorlar.ortak yapmayı düşündüğüm komşum kendisi meslek lisesinde metal bölümü öğretmeni,malzemeyi alıp kendimiz kurmayı düşünüyoruz.yani sizlerin dedigi gibi 35000-40000 tl ye dönümünü kurmaya kalktıgımızda bize bunun geriye dönüşü epey bir zaman alır.bu konuda haklısınız,fakat kime bu sera işini danışsak,para kazanmadıgını söylüyor ama gerçekte ve görünürde hepsi nin durumu çok iyi.geçen yıl yine bir arkadaşımız bu işten hiç anlamamasına ragmen,2 dönüm sera kurdu ve çogunuda krediyle yaptı.geçen yıl dönümünde yanlış hatırlamıyorsam 18 ton domates aldı.4,75 izmir haline sattı.belki o gün için şartlar öyleydi ama bu sene de en son ürününü 3,50 yine hale sattı, kredi borcu nu bırakın sıfır otomobil aldı.gözümüz yok allah daha çok versin ama sonuçta para kazanılyor .bizlere de bu konuda yardımcı olmaya çalışıyor hakkını yememek lazım.
vetman996
05-02-2013, 19:19
.......
Tarla hariç ortalama kurulum maliyeti (fideler dikilecek hala gelecek şekilde) 50000 TL.
Ortalama bir sezonluk rekolte(Ekim ayı dikim-mayıs sonu,hasat bitişi) 20 ton (İyimser rekolte)
Sayın Manifesto Merhaba,
Sizler gibi deneyimli arkadaşların paylaşımlarına her zaman ihitiyacımız var.
Sizin vermiş olduğunuz bilgilerle benim edindiğim bilgiler arasında farklılıklar var. şuan deneme üretimi yapıyoruz bazen piyasa araştırmaları da yapıyoruz. bir işin içine girmeden yeterli bilgi edinmiş olmuyorsunuz veya edindiğiniz bilgiler havada kalıyor. size birkaç sorum olacak, cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
- turfanda çilek yetiştirdiğimizde de ortalama toptan satış fiyatımız 1.5 TL.midir?
-topraklı(örtü altı değil) çilek yetiştiriciliğini önerirmisiniz?
-topraktaki çilek yetiştiriciliğinde gelir gider hesabını paylaşabilirmisiniz?
-topraksız tarımda çilek yetiştiriciliğinde iyi bir fiyat politikası oluşturabilmek için ihracata yönelik yetiştiriciliği önerirmisiniz?
-ihracata yönelik yetiştiricilik için en az kaç dönüm topraksız çilek serası olması gerekir?
sorularımla sizi yorduğumun farkındayım. tekrar teşekkürler... selamlar... saygılar...
Manifesto
05-02-2013, 23:25
Sayın Manifesto Merhaba,
Sizler gibi deneyimli arkadaşların paylaşımlarına her zaman ihitiyacımız var.
Sizin vermiş olduğunuz bilgilerle benim edindiğim bilgiler arasında farklılıklar var. şuan deneme üretimi yapıyoruz bazen piyasa araştırmaları da yapıyoruz. bir işin içine girmeden yeterli bilgi edinmiş olmuyorsunuz veya edindiğiniz bilgiler havada kalıyor. size birkaç sorum olacak, cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
- turfanda çilek yetiştirdiğimizde de ortalama toptan satış fiyatımız 1.5 TL.midir?
Turfanda üretim,doğal yollarla açık alanda üretimin başlamasına kadar yapılan hasadın toplamıdır.Turfanda üretimde hasat az ve genelde fiyat yüksektir.Mesela açık üretim başlayana kadar 1 dekardan bir kaç toplamada 2 ton hasat yaptınız kğ fiyatını 5 TL'ye 3 TL'ye 4 TL ye satmış olun.Ortalama satış fiyatınız 4 TL olacaktır.
Bu sebepten diyoruz ki;soğuk dönemde bitkiyi aktive edebilecek maliyeti düşük hangi yöntem varsa uygulamalı ve hasat sayısını,dolayısıyla turfanda üretimi 4-5 tonlara çıkarmanın tedbirleri alınmalıdır.
Mesela sizin deneme seranızda bitkinin durumu ortada.Şayet dikimde gecikme olmasaydı belki belki 2 hasat yapabilecektiniz.Oda olsa olsa 200-300 kğ kadar bir ürün olacaktı.(1 dekar için)
30-35 gün sonra Adana açık alanda hasata başlayacak. Akdeniz kıyı şeridi boyunca hasat başlangıcı aşağı yukarı bu tarihlere denk gelecek.Üretimi çok,raf ömrü kısa,lüks tüketim sınıfında bir ürün tezgahlarda 2 TL den satılmaya başlayacak.Ve her hasatta fiyat düşecek.
Bu durumu Serada üretiminizle kıyaslayın.
[/QUOTE]
-topraklı(örtü altı değil) çilek yetiştiriciliğini önerirmisiniz?
-topraktaki çilek yetiştiriciliğinde gelir gider hesabını paylaşabilirmisiniz?
-topraksız tarımda çilek yetiştiriciliğinde iyi bir fiyat politikası oluşturabilmek için ihracata yönelik yetiştiriciliği önerirmisiniz?
-ihracata yönelik yetiştiricilik için en az kaç dönüm topraksız çilek serası olması gerekir?
.[/QUOTE]
Açık alan çilek üretimi ülkemizde 1 dekardan 10-15 dekara kadar aile işletmesi şeklinde devam eden bir üretim şekli.Elde edilen gelir diğer üretimlerden elde edilen gelirlerle birleşir ve ailenin kazanını kaynatır,hepsi bu.
İşletme bazında geniş arazilerde yapılan açık üretim ve pazarlama ağı daha rantabl olabilmekte.
İhracata yönelik serada üretimde en az diye bir alan söylemek doğru olmaz ama İşletme olarak siz ihraç edecekseniz tek hasatta (ami tabirle) ambalajlı olarak kamyonu dolduracak ürün elde etmeniz gerekir.Buda ortalama 10 ton civarı bir ürüne tekamül eder.
[/QUOTE]
sorularımla sizi yorduğumun farkındayım. tekrar teşekkürler... selamlar... saygılar..[/QUOTE]
Rica ederim.Paylaşım için burdayız.
ziraatteknikeri
06-02-2013, 15:10
Kütahya simavda jeotermal seracılık ve kooparetifi var ben dediklerim ordan aldığım bilgiler. Sizde gidip araştırabilirsiniz. Üniversitede Doç. Dr. Nurullah KIRATLI sizleri daha iyi aydınlatabilir. Kendisi bizzat uygulamalı olark ta yapıyor bu bilgileri ondan aldım.
shapsough
26-02-2013, 18:38
12*25 veya 12*30 ölçülerinde bir araziye nasıl bir sera kurmalıyım. Evimin yanında böyle bir boşluğa sahip olduğum için buraya uygun ileride pişmanlık duymayacağım sisteme sahip bir sera nasıl olmalıdır. Bunun teknik çizimi vs hangi malzemeler kullanılmalı gibi detaylara nasıl sahip olabilirim..
12*25 veya 12*30 ölçülerinde bir araziye nasıl bir sera kurmalıyım. Evimin yanında böyle bir boşluğa sahip olduğum için buraya uygun ileride pişmanlık duymayacağım sisteme sahip bir sera nasıl olmalıdır. Bunun teknik çizimi vs hangi malzemeler kullanılmalı gibi detaylara nasıl sahip olabilirim..
Verdiğiniz birimler metremi?
shapsough
26-02-2013, 21:26
Verdiğiniz birimler metremi?
Evet miralay..
Manifesto
27-02-2013, 20:05
Arazinizin krokisini çıkarırmısınız.Eğim varsa hangi yöne olduğunuda yazın.
shapsough
01-03-2013, 00:53
kgursan siz ve diğer arkadaşlar, üstadlar (değerli manifesto ve miralay) bu işi yapan ve belli tecrübeleri çoktan yaşamış kimselersiniz. Söylediklerinizi kulağımda küpedir.
Merak ettiğim şudur Karadeniz' in fındıktan başka üretilebilecek ve bundan bir geliri olacak bir ürün olması gerekiyor diye düşünüyorum. Bu ezberi kendi çapımda değiştirmek arzusundayım. Biz daha önceden fındık işi yapardık. Babadan gelen geçim kaynağı idi. Çarşamba ovasında ikamet ediyorum ve arazilerimizin (ova bazında) yüzde 70 belki 80' i fındık bahçesi olmuş durumda. Vatandaş garanti para gözü ile değerlendiriyor fındık işini. İyi bir hesap yapıldığında başka yapılabilecek (sera bunlardan birisi) işlerin yanında basitleşiyor bu düşünce. Aslında fındık işi çoğu insanı tembelleştiriyor, bunu farkedemiyoruz belki ama vakitlerimizi harcadığımız yerlere bakınca gerçekten köreliyoruz diyebilirim
Gelelim işin özü yani benimle olan kısmına. Arazilerimizin dışında evimin hemen yanında yaklaşık 500 m2 bir alan var. Bu alanda ev için gerekli sebze üretiriz. Ben burada ilk tecrübem olacak bir sera kurmak istiyorum. İşin özünde bir deneme kendimi sınayabileceğim bir sera olacak. Ne yapabilirim ve sonucu ne olacak denemesi bu. Başarmak için büyük emek vereceğim elbet. Sizin gibi üstadların tecrübelerinden faydalanmak ümidindeyim. Kesme çiçek burda yapabileceklerimden birisi idi. Domates, hıyar, çilek, süs bitkileri vb. gibi şeyler düşünmüyorum anlamına gelmesin bu. Ben farklı birşeyler yapmak istiyorum anlatabiliyor muyum bilmiyorum!
Yeni bir konu açıp benim gibi sera kurmak ve alternatif birşeyler yapmak isteyenler için plan projeden ürünü hasat edinceye kadar (satışı da buna dahildir) ki adımları tek tek aktarılan bir bölüm veya konu çok iyi olur kanaatindeyim. Saygılar sunarım..
shapsough
01-03-2013, 01:17
Pasif ısıtma;gündüz serada oluşan ısıyı serada hapsetme ve gece dışarıya kıyasla sera içinde ılıman bir hava oluşturma esasına dayanır.
Bu projede bir sera düşünün.Yan cepheleri 2-3 kat,üst cepheyide 2 kat muşambayla kapladığınızda dış ortamda sıcaklıkgece -3 derece ise sera içinde 4-5 derecelerde olur ve yetiştirme takviminiz biraz uzar ama domates ve salatalığı ek ısıtma yapmadan çok rahat yetiştirebilirsiniz.
Yan ve üst cephelerini iki kat muşamba olarak düşünüp araya başka bir materyal koyulabilir mi! Mesela baloncuklu ambalaj naylonu ısının muhafazası için daha faydalı olabilir mi? Eğer ışık geçirgenliğini bozmayacaksa iki muşamba arasına laminant parkelerin altına döşenen şilte nasıl olur!
shapsough
01-03-2013, 01:36
Arazinizin krokisini çıkarırmısınız.Eğim varsa hangi yöne olduğunuda yazın.
http://www.agaclar.net/galeri/displayimage.php?imageid=43338
Arazide eğim yok manifesto ;)
Manifesto
01-03-2013, 09:26
kgursan siz ve diğer arkadaşlar, üstadlar (değerli manifesto ve miralay) bu işi yapan ve belli tecrübeleri çoktan yaşamış kimselersiniz. Söylediklerinizi kulağımda küpedir.
Merak ettiğim şudur Karadeniz' in fındıktan başka üretilebilecek ve bundan bir geliri olacak bir ürün olması gerekiyor diye düşünüyorum. Bu ezberi kendi çapımda değiştirmek arzusundayım. Biz daha önceden fındık işi yapardık. Babadan gelen geçim kaynağı idi. Çarşamba ovasında ikamet ediyorum ve arazilerimizin (ova bazında) yüzde 70 belki 80' i fındık bahçesi olmuş durumda. Vatandaş garanti para gözü ile değerlendiriyor fındık işini. İyi bir hesap yapıldığında başka yapılabilecek (sera bunlardan birisi) işlerin yanında basitleşiyor bu düşünce. Aslında fındık işi çoğu insanı tembelleştiriyor, bunu farkedemiyoruz belki ama vakitlerimizi harcadığımız yerlere bakınca gerçekten köreliyoruz diyebilirim
Gelelim işin özü yani benimle olan kısmına. Arazilerimizin dışında evimin hemen yanında yaklaşık 500 m2 bir alan var. Bu alanda ev için gerekli sebze üretiriz. Ben burada ilk tecrübem olacak bir sera kurmak istiyorum. İşin özünde bir deneme kendimi sınayabileceğim bir sera olacak. Ne yapabilirim ve sonucu ne olacak denemesi bu. Başarmak için büyük emek vereceğim elbet. Sizin gibi üstadların tecrübelerinden faydalanmak ümidindeyim. Kesme çiçek burda yapabileceklerimden birisi idi. Domates, hıyar, çilek, süs bitkileri vb. gibi şeyler düşünmüyorum anlamına gelmesin bu. Ben farklı birşeyler yapmak istiyorum anlatabiliyor muyum bilmiyorum!
Yeni bir konu açıp benim gibi sera kurmak ve alternatif birşeyler yapmak isteyenler için plan projeden ürünü hasat edinceye kadar (satışı da buna dahildir) ki adımları tek tek aktarılan bir bölüm veya konu çok iyi olur kanaatindeyim. Saygılar sunarım..
Sn shapsough.
Konuya ilişkin herkes bilgi birikimini ve tecrübeleri aktarıyor.
Domates, hıyar, çilek, süs bitkileri vb. gibi şeyler düşünmüyorum anlamına gelmesin bu. Ben farklı birşeyler yapmak istiyorum anlatabiliyor muyum bilmiyorum!
Madem zaten üreticisiniz, tarlalarınız var. O halde serada hıyar ve domates üretimini tavsiye edeyim.
Konuya ciddiyetle yaklaştığınız mesajlarınızdan belli.İstermisiniz domates ve hıyar üretiminin püf noktalarını paylaşayım?
Manifesto
01-03-2013, 09:28
http://www.agaclar.net/galeri/displayimage.php?imageid=43338
Arazide eğim yok manifesto ;)
Kuzeyi güneyi neresi?
Yan ve üst cephelerini iki kat muşamba olarak düşünüp araya başka bir materyal koyulabilir mi! Mesela baloncuklu ambalaj naylonu ısının muhafazası için daha faydalı olabilir mi? Eğer ışık geçirgenliğini bozmayacaksa iki muşamba arasına laminant parkelerin altına döşenen şilte nasıl olur!
Hiç gerek yok baloncuklu muşambaya, parkeye markeye.:)
En ucuz ve amaca hizmet edecek en pratik ısıtma yöntemini serada gündüz oluşan ısıyı gece için muhafaza etme yöntemidir ve ana muşambaya ek olarak % 25 ek maliyetle (diğer kat muşambalar) çözülecek/çözdüğümüz bir durum.Ama bazı püf noktaları var.Paylaşırız.
shapsough
01-03-2013, 12:49
Kuzeyi güneyi neresi?
Hiç gerek yok baloncuklu muşambaya, parkeye markeye.:)
En ucuz ve amaca hizmet edecek en pratik ısıtma yöntemini serada gündüz oluşan ısıyı gece için muhafaza etme yöntemidir ve ana muşambaya ek olarak % 25 ek maliyetle (diğer kat muşambalar) çözülecek/çözdüğümüz bir durum.Ama bazı püf noktaları var.Paylaşırız.
Püf noktalarını bekliyorum Manifesto ;)
Manifesto
01-03-2013, 12:52
Püf noktalarını bekliyorum Manifesto ;)
Müsait zamanda.Akşam olabilir.
Arazinizin yönünü yazmadınız.
shapsough
01-03-2013, 12:53
Sn shapsough.
Konuya ilişkin herkes bilgi birikimini ve tecrübeleri aktarıyor.
Madem zaten üreticisiniz, tarlalarınız var. O halde serada hıyar ve domates üretimini tavsiye edeyim.
Konuya ciddiyetle yaklaştığınız mesajlarınızdan belli.İstermisiniz domates ve hıyar üretiminin püf noktalarını paylaşayım?
Şimdiye kadar ticari anlamda ne domates ne de hıyar yaptım bunu belirteyim. Mevsiminde yapılan bu ürünler değerinde pazarlanamadığı için insanların şevki kırılıyor. Eğer bu değeri örtüaltında yakalayabileceksek ben varım ;) . Ama yarı yolda bırakmak yok :)
Manifesto
01-03-2013, 12:58
Şimdiye kadar ticari anlamda ne domates ne de hıyar yaptım bunu belirteyim. Mevsiminde yapılan bu ürünler değerinde pazarlanamadığı için insanların şevki kırılıyor. Eğer bu değeri örtüaltında yakalayabileceksek ben varım ;) . Ama yarı yolda bırakmak yok :)
Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın:D
shapsough
02-03-2013, 00:22
Bir serayı nasıl kurarız! Plan proje ve uygulamalı olarak anlatacak üstadlar aranır.
Manifesto
02-03-2013, 00:56
Bir serayı nasıl kurarız! Plan proje ve uygulamalı olarak anlatacak üstadlar aranır.
Çağırırsınız sera ustasını seranızı kurar.:D
Şaka bir yana benim tecrübeye dayalı fikrim örtü altı yetiştiricilikte hangi bölgede olursa olsun kurulacak seranın mutlaka pasif ısıtma tekniklerinden ve doğal havalandırma yöntemlerinden faydalanılarak kurulması.
Seralarda ısıtma İster jeotermal ısı kaynaklı olsun ister katı veya sıvı yakıtlı ekipmanlarla olsun isterse deniz ikliminin tesirindeki bölgelerde olsun kurulacak serada mutlaka çift kat muşamba kullanılması gerekliliği.
Bu bağlamda kurulacak seranın kuzey güney istikametinde, uzunluğu 30-35 m.,direk yüksekliği en az 3 m. olmalı ve havlandırma kuzey ve güney yönlerindeki son kafeslerin hemen altından açılacak pencerelerle yapılmalıdır.
Şu an pc deki hata sebebiyle görsel paylaşamıyorum.Yukarıdaki verileri en kısa zamnda proje olarak paylşmya çalışırım.
shapsough
02-03-2013, 01:20
Sera ustasınıdan bir fiyat almadım değil. 300 m2 bir sera yaklaşık 9000 tl denildi. Hemde dediğiniz gibi direkli felan da değil. Tünel tipi sera genişlik 9 metre denildi. Kullanılan profil galveniz. Bir boy galveniz boru normal demir'in iki katı civarında.. Kullandıkları malzemenin toplam fiyatının yarısını alıyorlarmış ustalar. 6000 tl malzeme fiyatı olan bir seranın işçiliği 3000 tl civarında. Görsel bir paylaşım daha anlaşılır olacak. Eğer yapabileceğime kanaat getirsem ustalık parasını başka yerlerde kullanırım diye düşünüyorum..
Manifesto
02-03-2013, 01:38
Sera ustasınıdan bir fiyat almadım değil. 300 m2 bir sera yaklaşık 9000 tl denildi. Hemde dediğiniz gibi direkli felan da değil. Tünel tipi sera genişlik 9 metre denildi. Kullanılan profil galveniz. Bir boy galveniz boru normal demir'in iki katı civarında.. Kullandıkları malzemenin toplam fiyatının yarısını alıyorlarmış ustalar. 6000 tl malzeme fiyatı olan bir seranın işçiliği 3000 tl civarında. Görsel bir paylaşım daha anlaşılır olacak. Eğer yapabileceğime kanaat getirsem ustalık parasını başka yerlerde kullanırım diye düşünüyorum..
Çok istemişler bayağı çok.15 000 tl ye 1000 m2 sera kurulur.
Benim bahsetiğim sera tam değil ama şu şekilde.
shapsough
02-03-2013, 01:54
Çok istemişler bayağı çok.15 000 tl ye 1000 m2 sera kurulur.
Benim bahsetiğim sera tam değil ama şu şekilde.
Sizin dediğiniz seranın özellikleri bana çok lazım işte. O resim gayet güzel de teknik bilgiler lazım ;) .. Kullanılacak malzeme nedir vs gibi
Manifesto
02-03-2013, 11:18
Ölçüler şu şekilde.
Manifesto
02-03-2013, 11:38
Oluk,yanlık ve bazı malzemeler.
Manifesto
02-03-2013, 12:25
Neden 30-35 mt uzunluğunda ve alından açılan pencereli sera:En başta sebep çift kat pasif ısıtmalı seraların havalandırılmasının en ekonomik ve pratik olanı.Gece oluşan sera içi nemin kısa sürede dışarı atılması ve yetiştirilen ürünün istediği temiz havanın içeri alınmasında hava akımlarından yararlanılan,vantilatör ihtiyacını ortadan kaldıran en pratik çözüm.Bu tip serada 35 m. den daha uzun seralarda hava akımı geç olacağından fazladan her m. uzunluğa karşılık sera nın orta bölgesinde rutubete bağlı fungal (mantarlar)etmenlerin yaşam alanı genişleyecektir.
Pasif ısıtmanın yeterli olmadığı bölgelerde çift kat muşambalı sera iş yaparmı:
Çit kat muşambalı sera gece,seranın dış ortamına göre fazladan +7 ila 8 derece civarı ısı tasarrufu yapacağından Sera içi ıstma yapılan,katı sıvı ısıtma kaynaklarındada tasarruf sağlayacaktır.Misal Tek muşambalı serada gecede 1 kömür sobasında 25 kğ kömür yakıyorsanız çift kat muşambalı serada 10 kğ la aynı işi verimi alabilirsiniz.
Neden çift muşambalı sera?
Soğuk hava koşullarında seralarda en büyük sorun ısıtmadır.Seradan ısı kayıp kaçağını önlemenin en pratik ve hesaplı yolu Dış muşambayla arasına yan cephelerde 4-5 cm,üst muşambayla arasına 20-30 cm boşluk kalacak şekilde içten 2. kat muşamba çekmektir.
Dış yüzeye 0,35 micron kalınlığında UV,IR;AF katkılı beyaz renk muşamba, içten çekilecek olansa 0,5 micron kalınlığında UV katkılı beyaz muşamba çekilebilir.
Püf nokta - 1 :Sera içinde oluşacak yoğun nemin muşambada birikip yetiştirilen ürün üzerine damlamaması için içten çekilen muşambanın sera içine bakan yüzü Hafif bir şekilde çamurlu suyla kirletilmesi damlamayı önleyecektir.Tecrübeli seracılar içten çekilecek muşambayı yaz aylarında toprağın solarizasyonunda kullanır ve daha sonra seraya çeker.Muşamba haliyle kirlenmiş olur.
Püf nokta - 2 :Sera direk seviyesindeki yan muşambalarda en küçük bir açıklık olamaması gerekir.Zira soğuk hava ağırdır,sera içine yanlardan hucum eder ve sera içindeki sıcak havayı soğutarak istenmeyen bir durum oluşur.
Manifesto
02-03-2013, 12:42
Sera malzemesi satanlar ve sera kuran ustalar bana kızacaklardır ama :) Üreticide yüksek kurulum maliyetlerinden kurtulup işe başlarken daha, maliyetten kar etmek zorunda.
Bu nasıl sağlanabilir? Demirin eskisi olmaz.Seracılık yapmaktan vaz geçmiş veya serasını başka bir projede yapmak isteyen seracılar kurulu seralarını bozarak satışa çıkarırlar.Her şeyi hazırdır.Loğo gibi.Alan kişiyede elinden biraz iş geliyorsa bu parçaları tekrar birleştirmek kalır.
İşçilikten ve malzemeden % 60 lara varan tasarruf.
shapsough
02-03-2013, 15:26
Hepsini okuyacağım, manifesto üstad senin yazacağını bildiğim için girdim. Akşama detaylı bir şekilde okuyacağım. Kısaca şunu sorayım, seranın yan tarafında ki galveniz boruların arası 8 metre yazmışsınız bu doğru mu;) .. Birde sera Kuzey yönüne dik bir şekilde kurulacak şeklinde yapmışsınız yanlış anlamadıysam!! Eğer öyle ise benim verdiğim ölçelerin tam tersi oluyor. Benim ölçülerde kuzey cephesi 30 metre civarında. Doğu ve batı cepheleri 12 metre ;)
İsmail Karagülle
02-03-2013, 16:12
Kafama takılan bir soru var. Sera yönü ile ilgili sorum , kuzey güney yönü denilirken göz önünde bulundurulan güneş alma faktörü diye biliyorum .
Sera kurulumunda rüzgar yönü de dikkate alınmalı diye düşünüyorum . Kurulum alanının bulunduğu coğrafi şartlar kuvvetli rüzgarları aldığı yön de dikkate alınması lazım değil mi?
Manifesto
02-03-2013, 16:31
Hepsini okuyacağım, manifesto üstad senin yazacağını bildiğim için girdim. Akşama detaylı bir şekilde okuyacağım. Kısaca şunu sorayım, seranın yan tarafında ki galveniz boruların arası 8 metre yazmışsınız bu doğru mu;) .. Birde sera Kuzey yönüne dik bir şekilde kurulacak şeklinde yapmışsınız yanlış anlamadıysam!! Eğer öyle ise benim verdiğim ölçelerin tam tersi oluyor. Benim ölçülerde kuzey cephesi 30 metre civarında. Doğu ve batı cepheleri 12 metre ;)
8 değil 3 m. silik çıkmış düzelttim.
Sizin arazi doğu-batı yönünde uzun ama bi şey olmaz sera kuzey- güney olur.
Tüneller kısa olur daha iyi.
Manifesto
02-03-2013, 16:40
Kafama takılan bir soru var. Sera yönü ile ilgili sorum , kuzey güney yönü denilirken göz önünde bulundurulan güneş alma faktörü diye biliyorum .
Sera kurulumunda rüzgar yönü de dikkate alınmalı diye düşünüyorum . Kurulum alanının bulunduğu coğrafi şartlar kuvvetli rüzgarları aldığı yön de dikkate alınması lazım değil mi?
Lazım tabi ve hakim rüzgar cepheleri kuvvetli rüzgarlara karşı sağlam yapılmalı.
Seranızı kuzey-güney istikametinde değilde bu yönden her m.lik doğu-batı yönüne kayma sera içi ürünün güneşlenmesinde olumsuz etki yapacaktır.Sırık çeşit değilde yeşillik türü ürün yetiştiriyorsanız bu kurala uymasanızda olur. Biliyorsunuz serada genelde sırık çeşitler yetiştirilir.Her sıranın güneşi dik açıyla alması idealdir.Güneye 30 derece eğimli araziler seracılık için oldukça ideal arazilerdir.
.
İsmail Karagülle
02-03-2013, 17:13
Lazım tabi ve hakim rüzgar cepheleri kuvvetli rüzgarlara karşı sağlam yapılmalı.
Seranızı kuzey-güney istikametinde değilde bu yönden her m.lik doğu-batı yönüne kayma sera içi ürünün güneşlenmesinde olumsuz etki yapacaktır.Sırık çeşit değilde yeşillik türü ürün yetiştiriyorsanız bu kurala uymasanızda olur. Biliyorsunuz serada genelde sırık çeşitler yetiştirilir.Her sıranın güneşi dik açıyla alması idealdir.Güneye 30 derece eğimli araziler seracılık için oldukça ideal arazilerdir.
.
Bu soruyu sormamın özel bir nedeni var. Bütün yazılarda seranın yönü hakkında kuzey -güney yönü tavsiye ediliyor.
Benim kurulum yaptığım yer orman içinde , ve güney kuzey yönü uzun ağaçlar yüzünden sabah çok geç güneşi alıyor . Akşam erken güneşi kaybediyor.
Ve sert rüzgarı da kuzey batıdan ve lodosu da güneyden alıyor.
Bu yönlerdeki ağaçlar güneşe engel olurken , sert rüzgara pek engel olamıyor. dağın tepesinden aşağıya doğru sert hava akımı sebebiyle sert rüzgarlara kuzey güney yönünden açık .
Bu anlatmaya çalıştığım nedenler yüzünden,
Ben sefayı doğu batı yönünde kurup , ıspanak , marul , yetiştirdim .
Hem kış şartlarına sera dayandı . Hem de ürün alımında bir çok eksiklere acemiliklere rağmen pek bir aksilik olmadı .
özetle , sera kurulumunda yön kuzey güney olması diğer şartlar uygunsa uygulanmalı gibi düşünüyorum
komşum kendisi meslek lisesinde metal bölümü öğretmeni,malzemeyi alıp kendimiz kurmayı düşünüyoruz.yani sizlerin dedigi gibi 35000-40000 tl ye dönümünü kurmaya kalktıgımızda bize bunun geriye dönüşü epey bir zaman alır.bu konuda haklısınız,fakat kime bu sera işini danışsak,para kazanmadıgını söylüyor ama gerçekte ve görünürde hepsi nin durumu çok iyi.geçen yıl yine bir arkadaşımız bu işten hiç anlamamasına ragmen,2 dönüm sera kurdu ve çogunuda krediyle yaptı.geçen yıl dönümünde yanlış hatırlamıyorsam 18 ton domates aldı.4,75 izmir haline sattı.belki o gün için şartlar öyleydi ama bu sene de en son ürününü 3,50 yine hale sattı, kredi borcu nu bırakın sıfır otomobil aldı.gözümüz yok allah daha çok versin ama sonuçta para kazanılyor .bizlere de bu konuda yardımcı olmaya çalışıyor hakkını yememek lazım.
Sn deniz09., Bu bölümdeki mesajlarda sn. Manifesto gerçekleri yazmıştır. önce sorayım., ben pazarda 5 TL ye hiç domates almadım! Toptan ortalama 4.5-5 Tl ye nasıl satılmış? merak ettim. !!Ben 20 yıldır serada kesme çiçek üretip kazanacağım diye debelenip duruyorum, 2-3 dönüm kapalı alandan yılda 30 000TL hiç ama hiç kazanmadım(kar etmedim). Belki benim kısmetim yoktur!!.
Toplanan paranın % 20 si otomatikman pzarlama masrafıdır. % 30 civarında işçilik, ve tohum, fide, ilaç,gübre vs.vs. Size belki % 10-20 kalır.
Daha geçen yıl , 500 m2 alana tatlı-sivri biber ektim. Yaz boyu satamadım 0,50 TL -0,80 TL/kg arası satıldı. işçiler (2 işçi) 80 kg topladı, 60 TL onlara ödedim. kalanı bana!Dikmesi kadar sökmesi de dert oldu. 2 işçi 1 günde zor temizlediler kökleri kısaca fide parasını alamadım!!, Ama 1 yıl önce biber 4-5 TL/kg. idi!
Yani üreticilik o kadar cazip değil! Cazip olsa çiftçiler sn başbakana şikayet etmez, ve o da ananı da algit demezdi!
Bu nedenle naçizane önerim: Tarımsal üretim yapmak için 2 defa düşünün, Gaza gelmeyin!!! Mecbur değilseniz yapmayın...
kolay gelsin.
Manifesto
02-03-2013, 20:02
Bu soruyu sormamın özel bir nedeni var. Bütün yazılarda seranın yönü hakkında kuzey -güney yönü tavsiye ediliyor.
Benim kurulum yaptığım yer orman içinde , ve güney kuzey yönü uzun ağaçlar yüzünden sabah çok geç güneşi alıyor . Akşam erken güneşi kaybediyor.
Ve sert rüzgarı da kuzey batıdan ve lodosu da güneyden alıyor.
Bu yönlerdeki ağaçlar güneşe engel olurken , sert rüzgara pek engel olamıyor. dağın tepesinden aşağıya doğru sert hava akımı sebebiyle sert rüzgarlara kuzey güney yönünden açık .
Bu anlatmaya çalıştığım nedenler yüzünden,
Ben sefayı doğu batı yönünde kurup , ıspanak , marul , yetiştirdim .
Hem kış şartlarına sera dayandı . Hem de ürün alımında bir çok eksiklere acemiliklere rağmen pek bir aksilik olmadı .
özetle , sera kurulumunda yön kuzey güney olması diğer şartlar uygunsa uygulanmalı gibi düşünüyorum
İsmail bey Sizin sera keyfe keder bir durum.Hobi yani.
Diğer şartlar uygun değilse şartlara uygun yere sera kuracaksınız.Değilse kurmayacaksınız.
Mesela serada sırık çeşit domates üreteceksiniz.Açık tarlada oturak domatesleri 1000 m2 ye + - 900 adet dikerken serada 3500 e kadar dikebilirsiniz ve sırık çeşit.Havalanma,güneşlenme imkanların elverdiği en iyi şekilde olmak zorunda.
Sırık çeşitleri kuzez-güney istikametinde dikmezseniz sıra araları gün boyu hiç güneş görmez kurşuni küf başta mildiyo ve diğer bütün hastalıklara davetiye çıkarırsınız.
http://c1303.hizliresim.com/17/2/kp3p7.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Bu sera Adana'dan.
3000 m2.Aile işletmesi şeklinde üretim yapılıyor.Topraklı,arıyla dölleme ve yılda tek dikim.
Dönümden 15-18 ton arası ürün hasat ediliyor ve ortalama satış fiyatları 1 tl.
Toplamda 50 ton civarı tonaj.50 bin lira gibi bir kazançları var.3 te biri masraf,33 bin lira gibi bir gelirleri söz konusu ve toplam çalışma süreleri mesai bazında 3 ay civarı.
Bu millet onu yapmayacak bunu yapmayacak ya ne yapacak.İşini iyi takip eden çalışan kazanacak,etmeyen kaybedecek.
Bu memlekette tembellik yapmayan,bilinçli çalışan her insana ekmek var beyler.
shapsough
02-03-2013, 21:28
...
Bu millet onu yapmayacak bunu yapmayacak ya ne yapacak.İşini iyi takip eden çalışan kazanacak,etmeyen kaybedecek.
Bu memlekette tembellik yapmayan,bilinçli çalışan her insana ekmek var beyler.
Kesinlikle çok çalışmamız gerekiyor ;) ..
...
ananı da algit demezdi! ...
Ne yazık ki durum böyle. Aklımızı çok iyi kullamamız lazım ;)
...
Tüneller kısa olur daha iyi.
O zaman 30 metre üzerinden hesap yapmamız gerekecek, 5 tane 12 metre uzunluğunda tünel çıkacak yanılmıyorsam!!
1.000 m2 45.000tl Bilmediğiniz işlere böylesi büyük yatırımlar yapmayın evvela 100-200m2 küçük denemeler yapın tecrübe edinirsiniz yahut bilen birinin yanında çalışın ortak ile yapın bakınız hiç birşey göründüğü gibi olmaz asla o başladı boçluydu efendim bilmem neydi şimdi sıfır arabası var kazanıyor deyip heveslenmeyin kimsenin hesabını dışardan yapamazsınız ayda 250tl verene sıfır km ithal araba veriyorlar unutmayın. Ayrıca topraksız daha ucuz bir yöntem değil tehlikelidir düşük toleranslı bir yapıdır budenli risklere girmeyin
Manifesto
02-03-2013, 22:10
1.000 m2 45.000tl Bilmediğiniz işlere böylesi büyük yatırımlar yapmayın evvela 100-200m2 küçük denemeler yapın tecrübe edinirsiniz yahut bilen birinin yanında çalışın ortak ile yapın bakınız hiç birşey göründüğü gibi olmaz asla o başladı boçluydu efendim bilmem neydi şimdi sıfır arabası var kazanıyor deyip heveslenmeyin kimsenin hesabını dışardan yapamazsınız ayda 250tl verene sıfır km ithal araba veriyorlar unutmayın. Ayrıca topraksız daha ucuz bir yöntem değil tehlikelidir düşük toleranslı bir yapıdır budenli risklere girmeyin
1.000 m2 45.000 TL, hangi yatırım bu?
shapsough
02-03-2013, 22:46
.. Ayrıca topraksız daha ucuz bir yöntem değil tehlikelidir düşük toleranslı bir yapıdır budenli risklere girmeyin
Burayı tam anlayamadım miralay..
shapsough
02-03-2013, 22:50
Manifesto 30 metreyi 6*5 tünel şeklinde mi yoksa 6*2 tünel şeklinde mi kurmak gerek, burda bir açıklama gerekiyor sanırım ;)
Manifesto
02-03-2013, 23:37
Manifesto 30 metreyi 6*5 tünel şeklinde mi yoksa 6*2 tünel şeklinde mi kurmak gerek, burda bir açıklama gerekiyor sanırım ;)
Duruma göre uzatılabilir dediğiniz yönü uzatabiliyorsanız 6*2,iki tünel 30 m. uzunluğunda kurulabilir.
İsmail Karagülle
02-03-2013, 23:47
manifesto , bizim arazide sera kurulumunun yanlış olduğunu ve ticari olmayacağını söylüyorsun . Vaz geçmemizi öneriyorsunuz. Ben bu serayı deneme ve öğrenme amaçlı kurdum . 50 DÖNÜME doğru büyütmek istiyordum . Şimdi yeniden gözden geçirmekte fayda var. Yeniden değerlendirme yapmak lazım .
shapsough
02-03-2013, 23:52
Duruma göre uzatılabilir dediğiniz yönü uzatabiliyorsanız 6*2,iki tünel 30 m. uzunluğunda kurulabilir.
İçine dikilecek ürün sırık cinsinden olacaksa dikim yönünün kuzey-güney şeklinde olması lazım ;)
Manifesto
02-03-2013, 23:52
manifesto , bizim arazide sera kurulumunun yanlış olduğunu ve ticari olmayacağını söylüyorsun . Vaz geçmemizi öneriyorsunuz. Ben bu serayı deneme ve öğrenme amaçlı kurdum . 50 DÖNÜME doğru büyütmek istiyordum . Şimdi yeniden gözden geçirmekte fayda var. Yeniden değerlendirme yapmak lazım .
Bildiğim kadarıyla seranız tünel şeklinde ve yeşillik yetiştiriyorsunuz.Fakat sırık çeşitlerde bu tür projelerde bir çok sorun yaşarsınız.
shapsough
02-03-2013, 23:55
Oluk,yanlık ve bazı malzemeler.
Bu malzemeler nerelerden temin edilebilir..
Manifesto
03-03-2013, 00:04
http://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CC0QFjAA&url=http%3A%2F%2Faytekinsera.com%2F&ei=C4AyUbSKDqn14QSw3IEY&usg=AFQjCNGgYNaqlmDZ2lswPdUwiDMyhQIMGw&bvm=bv.43148975,d.bGE&cad=rja
Burayı bir inceleyin.
1.000 m2 45.000 TL, hangi yatırım bu?
Manifesto denız-09 un bir mesajında andığı rakamlardır.
Burayı tam anlayamadım miralay..
Başlığın genelini okuyarak genel bir yorum yaptım. topraksız tarım meselesine mesafeliyim şahsen aşırı riskli eğitimsiz yatırım yapmak bana göre hatadır.
Manifesto
03-03-2013, 18:14
Manifesto denız-09 un bir mesajında andığı rakamlardır.
Hatırladım.
İsmail bey Sizin sera keyfe keder bir durum.Hobi yani.
Diğer şartlar uygun değilse şartlara uygun yere sera kuracaksınız.Değilse kurmayacaksınız.
Bu sera Adana'dan.
3000 m2.Aile işletmesi şeklinde üretim yapılıyor.Topraklı,arıyla dölleme ve yılda tek dikim.
Dönümden 15-18 ton arası ürün hasat ediliyor ve ortalama satış fiyatları 1 tl.
Toplamda 50 ton civarı tonaj.50 bin lira gibi bir kazançları var.3 te biri masraf,33 bin lira gibi bir gelirleri söz konusu ve toplam çalışma süreleri mesai bazında 3 ay civarı.
.
Sn manifesto., buradaki 17 000 (1/3) masraf içinde işçilik var mı? 3 dönüm, 50 ton mahsul kaç işçi(yövmiye) ile döner. Yani dışarıdan işçi tutularak yapılsa. Teşekkür ederim.
Manifesto
03-03-2013, 22:07
Sn manifesto., buradaki 17 000 (1/3) masraf içinde işçilik var mı? 3 dönüm, 50 ton mahsul kaç işçi(yövmiye) ile döner. Yani dışarıdan işçi tutularak yapılsa. Teşekkür ederim.
İşçiliksiz 17.000 bin lira masraf.
Dışardan yevmiyeci getirseniz (3 kişi) ortalama 270 yevmiye ödersiniz.Yevmiye 40 tl*270 = 10.800 tl işçi masrafı tutar.
Küçük ölçekli aile işletmesi şeklinde işleyen seraların bir güzelliğide budur.Yevmiyeler içerde kalır.
shapsough
03-03-2013, 22:44
Başlığın genelini okuyarak genel bir yorum yaptım. topraksız tarım meselesine mesafeliyim şahsen aşırı riskli eğitimsiz yatırım yapmak bana göre hatadır.
Topraksız tarım çok zevkli sanırım, zevkli ve birim alandan daha fazla mahsul, yani daha da karlı. Bu işten anlayanların belirtmelerine göre yapılan ürünler de olması gereken lezzette. Ama bir o kadar da ince hesaplar barındırıyor. Dediğiniz gibi eğitim şart ;)
shapsough
03-03-2013, 22:45
Hatırladım.
Yani böyle bir rakam da var !!
Yani böyle bir rakam da var !!
Hayal gücü / mühendisliğin sınırı var mı ihtiyaçlar sınırsız rakamlarda öyle.
şöyle örnek vereyim bir yerden bir yere gitmek maksat, Aynı mesafe renault ile de alınabilir bentley ile de tabi arada seçenek çok. Bu Sezon seraya 80.000tl yatırım yapmış arkadaşlarım var.
Manifesto
03-03-2013, 23:36
Topraksız tarıma karşı değilim.Topraksız tarımında kendi içinde tutarlı sebepleri var fakat benim tercihim topraklı tarımdan yana.
shapsough
04-03-2013, 00:08
Topraksız tarıma karşı değilim.Topraksız tarımında kendi içinde tutarlı sebepleri var fakat benim tercihim topraklı tarımdan yana.
Sebeplerini öğrenmek fikir katacak
shapsough
04-03-2013, 00:09
Hayal gücü / mühendisliğin sınırı var mı ihtiyaçlar sınırsız rakamlarda öyle.
şöyle örnek vereyim bir yerden bir yere gitmek maksat, Aynı mesafe renault ile de alınabilir bentley ile de tabi arada seçenek çok. Bu Sezon seraya 80.000tl yatırım yapmış arkadaşlarım var.
Bu seranın resmine ve donanımına şahit olmak isterim
Manifesto
04-03-2013, 00:15
Bu seranın resmine ve donanımına şahit olmak isterim
Dönüme maliyeti 80 bin tl civarı bir sera
shapsough
04-03-2013, 00:27
Neden topraklı tarım !!
Manifesto
04-03-2013, 11:53
Topraklı ve topraksız tarımı şartlar belirler.
Misal:Vatandaş Akdeniz iklim kuşagında topraksız ortamda ürün yetiştiriyor.Serasını kurduğu arazinin toprağı 50cm derinliğinde,50 cm den sonrası mucur diyebileceğimiz geçirgen bir yapıda ve güneye eğimli bir arazi.Ne eksen olacak verimlilikte.Taban suyu yok.Bu arazide topraksız ortamda salatalık, domates biber yetiştirmeye çalışıyor.Yanlış!!!
Toprağın zaten turfanda ürün yetiştirmeye musait.Neden bir sürü masraf yapıp topraksızla uğraşıyorsun.
Ayrıca topraklıya göre maliyeti 2-3 kat arttırdı.Alınacak üründe hemen hemen aynı.
Aynı maliyetle 10 dönüm yerine 25-30 dönüm topraklı sera kurması mümkündü.
Ve işin diğer bir yönü topraklı serada daha çok işçi istihdam edebilirdi.
shapsough
04-03-2013, 13:58
Toprağın kaliteli olduğu her yerde topraksız tarım yapmak mantık dışı yani ;) .. Topraksız tarımda verilen besinler topraklıda da verilse (Ec değerleri) kalite daha da artmaz mı?
Manifesto
04-03-2013, 14:20
Toprağın kaliteli olduğu her yerde topraksız tarım yapmak mantık dışı yani ;) .. Topraksız tarımda verilen besinler topraklıda da verilse (Ec değerleri) kalite daha da artmaz mı?
Mantık dışı diye bir kural yok.Toprağınız verimli ama çilek yetiştireceksiniz.Mecburen topraksız,katlı sistem yetiştirme ortamı yapacaksınız.Şartlardan kastım bu.
İş beslemeye kalsın.Toprağın organik madde miktarını % 1.5 ve yukarı seviyelere çıkararak yetiştirilen ürüne has besleme proğramıyla olay çözülür.
shapsough
04-03-2013, 15:05
Katlı sistemin uygun olmadığı ( Domates, hıyar, fasulye vs ) ürünlerin topraksız tarımda yetiştirilmesinin bir mantığı var mı?
Manifesto
04-03-2013, 21:42
Katlı sistemin uygun olmadığı ( Domates, hıyar, fasulye vs ) ürünlerin topraksız tarımda yetiştirilmesinin bir mantığı var mı?
Taban suyunun yüksek olduğu,toprak yapısının yeterli olmadığı,iklimin çok soğuk olduğu veya toprağın nematod ve benzeri zararlılarla aşırı kirlenmiş olduğu arazilerde bu ürünleri yetiştirmek istiyorsanız topraksız ortamda yetiştirmelisiniz.
adembaba1
06-03-2013, 04:52
Dönüme maliyeti 80 bin tl civarı bir sera
En iyi seralarin ortusu camdanmi olur mika gibi malzemedenmi?resimdeki seranin ortusu cammi?
Manifesto
06-03-2013, 09:23
En iyi seralarin ortusu camdanmi olur mika gibi malzemedenmi?resimdeki seranin ortusu cammi?
Resimdeki sera örtüsü plastikten.
En iyi seranın örtüsü,maliyeti düşük,verimliliği yüksek örtüdür.
Cam ve plastik örtülü seraların avantaj ve dezavantajları var fakat cama kıyasla plastik seralar kurulum maliyetinin düşük olması,ısı muhafazasının yüksek olması gibi sebeplerden dolayı daha avantajlı.
Sn shapsough., Bu kadar meraklı olduğunuza göre., sanırım siz bir ziraat fakültesine gitmelisiniz!! Her şeyi burada öğrenemezsiniz!!! Kolay gelsin
Sera örtüsü maliyet kısmını ihmal edip fayda kasti ile sıralıyorum;
Cam > Pleksiglas > Polikarbon > Naylon.
shapsough
07-03-2013, 00:30
Sn shapsough., Bu kadar meraklı olduğunuza göre., sanırım siz bir ziraat fakültesine gitmelisiniz!! Her şeyi burada öğrenemezsiniz!!! Kolay gelsin
Gittim gittim.. Ama gittiğimde okul tatile girmiş, bizim aradığımız hocalar yoktu :)
shapsough
07-03-2013, 00:32
Sera örtüsü maliyet kısmını ihmal edip fayda kasti ile sıralıyorum;
Cam > Pleksiglas > Polikarbon > Naylon.
Faydadan maksat ışık geçirgenliği durumumu, yoksa başka sebepler mi?
Faydadan maksat ışık geçirgenliği durumumu, yoksa başka sebepler mi?
Tabi bunun gibi birçok faydasını göz önüne alarak konuştum birkaç örnek vermek lazım gelirse hemen aklıma gelenler;
*Işık geçirgenliği,
*Dış etkenlere karşı stabilite,
*Yalıtım/iklimlendirme,
*Bitki sağlığı,
*Üretim kalitesi,
*Uzun ömür/sermaye verimi
Antalya'nın Kaş İlçesinde öğretmenim.2000 metrekare cam 3500 metrekare plastik tünelde sivri biber ve çarliston biber üretimi yapıyoruz.Seracılık gerçekten zevkli ve gelir getiren bir uğraş ama herkes aynı geliri sağlayacak diye bir şey yok.Benim bulunduğum bölgede dönümden 7000 tl ciro yapan aile işletmeleri de var 20000 tl ciro yapan aile işletmeleri de var.Bu iş bilgi , birikim , özen isteyen zor ve riskli bir iş.Eylül ayında diktiğiniz fidanı temmuz ayına kadar getirmek zorundasınız.Bu yıl biber borsası kasım ayında 20 kuruştan açıldı ve herkes çok karamsardı fakat mart ayında 5.50 tlye kadar çıktı.Gün itibariyle çarliston 1.20 tl sivri biber 1.10 tl
tarım ve hayvancılığa gönül veren herkese selamlar.
Antalya'nın Kaş İlçesinde öğretmenim.2000 metrekare cam 3500 metrekare plastik tünelde sivri biber ve çarliston biber üretimi yapıyoruz.Seracılık gerçekten zevkli ve gelir getiren bir uğraş ama herkes aynı geliri sağlayacak diye bir şey yok.Benim bulunduğum bölgede dönümden 7000 tl ciro yapan aile işletmeleri de var 20000 tl ciro yapan aile işletmeleri de var.Bu iş bilgi , birikim , özen isteyen zor ve riskli bir iş.Eylül ayında diktiğiniz fidanı temmuz ayına kadar getirmek zorundasınız.Bu yıl biber borsası kasım ayında 20 kuruştan açıldı ve herkes çok karamsardı fakat mart ayında 5.50 tlye kadar çıktı.Gün itibariyle çarliston 1.20 tl sivri biber 1.10 tl
tarım ve hayvancılığa gönül veren herkese selamlar.
Sn arkadaşlar, tarım üretiminden çok para kazanacağım diyenlere, yukarıda arkadaşım özetlemiş: örneğin, 1,1 TL ye sivri biber satıyorsanız, Kar bunun neresinde?? 1işçi günde kaç kilo biber toplar? yövmiyesi 40 TL sayın, nakliye ,pazarlama masraflarını düşürün, yatırımın amortismanı, fidesi, gübresi, ilacını da düştükten sonra size na kalır hesaplayın!!!
Haaa, Mart ayını beklerseniz 5 TL/kg. ama mart ayında kaç kg toplarsınız? ve toplam ürünün yüzde kaçı Mart ayında çıkar???
Bu nedenle, bana göre işçi,liği sizden ise, 3-5 kuruş gelir sağlarsınız, ama çok para kazanma hayalini kurmayın derim.
Tabi bu düşünce, 65 yaşında, 30 yıl Araştırma Enstitüsünde çalışmış, ve 25 yıldır bizzat seracılık (kesme çiçek üretimi) yapan bir ziraat yüksek mühendisinin düşünceleridir. Diğer deyimle "Devlet memuru zihniyeti " ile yapılmış bir yorumdur. Yine siz bildiğinizi yapın.
kolay gelsin.
osman121
12-07-2013, 01:21
1 dönüm cam sera maliyeti ne kadar olmaktadır? kac ton demır, ne kadar cam ve macun kullanılmaktadır?
musa_ekrem
13-07-2013, 21:01
Merhabalar,
Aydın'da doğu batı uzanan ince uzun bir arazimiz var. Bu arazinin 100 m2 lik bölümüne sera yapıp denetim kazanmak daha sonrada daha büyük alanlarda edindiğimiz tecrübeleri geliştirmek istiyoruz.
Manifesto nickli üyemiz, kuzey güney olmayan seralarda bitkilerin mantar vb hastalıklar bulacağını söylüyor. Ben bu arazide sırık domates veya Termessos F1 cinsi salatalık yetiştirmek istiyoruz. Bu bitkilerin melez ve dayanıklı olduklarını biliyorum. Bu bazı sıraların güneş görememesi nedeniyle oluşacak olan hastalıkların önüne ilaçlama yönetmiyle, yapan ışıklandırmayla veya dikim aralıklarının uzatılmasıyla geçilemez mi ?
Ayrıca sayın Manifesto forumdaki pek çok yazınızı okudum. Sizin dediğiniz gibi çift kat muşamba kullanmayı ve çiziminizdeki gibi bir sera tasarlayıp kendim hurda demirler ile yapmayı düşünüyorum.
Sormak istediğim bir diğer soru ise yapmak istediğim seranın bir bölümüne 3 tonluk bir depo koyup seranın ısınması ile bu suyunda ısınmasını sağlayıp hem gece seranın ısısını korumak hemde bitki köklerine ılık su vermemizin faydası olur mu ?
İlginiz ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Manifesto
14-07-2013, 01:32
Merhabalar,
Aydın'da doğu batı uzanan ince uzun bir arazimiz var. Bu arazinin 100 m2 lik bölümüne sera yapıp denetim kazanmak daha sonrada daha büyük alanlarda edindiğimiz tecrübeleri geliştirmek istiyoruz.
Manifesto nickli üyemiz, kuzey güney olmayan seralarda bitkilerin mantar vb hastalıklar bulacağını söylüyor. Ben bu arazide sırık domates veya Termessos F1 cinsi salatalık yetiştirmek istiyoruz. Bu bitkilerin melez ve dayanıklı olduklarını biliyorum. Bu bazı sıraların güneş görememesi nedeniyle oluşacak olan hastalıkların önüne ilaçlama yönetmiyle, yapan ışıklandırmayla veya dikim aralıklarının uzatılmasıyla geçilemez mi ?
Ayrıca sayın Manifesto forumdaki pek çok yazınızı okudum. Sizin dediğiniz gibi çift kat muşamba kullanmayı ve çiziminizdeki gibi bir sera tasarlayıp kendim hurda demirler ile yapmayı düşünüyorum.
Sormak istediğim bir diğer soru ise yapmak istediğim seranın bir bölümüne 3 tonluk bir depo koyup seranın ısınması ile bu suyunda ısınmasını sağlayıp hem gece seranın ısısını korumak hemde bitki köklerine ılık su vermemizin faydası olur mu ?
İlginiz ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Bu konu başlığında sera kurulum projeleriyle ilgili bir çok bilgi paylaşıldı.Doğu-Batı yönünde sera kurulmasının sakıncalarını dikkate almanızı isterim.
Ayrıca Aydın'da hakim rüzgar lodos.Güney -Kuzey istikametinde eser.Zaman zaman saatte 100 km'yi bulan hızlara ulaşır.Macera aramayın derim.
musa_ekrem
14-07-2013, 02:22
Sera kurmayın mı demek istediniz?
arifarte
14-07-2013, 15:04
seracılık uğraş isteyen bir sektördür ve sevilmeden de yapılamaz.
musa_ekrem
17-07-2013, 00:26
Size katılıyorum. Önce merak sonrada sevmek gerek. Sitedeki çoğu konuyu okuyup göz gezdirdim. Hem sera yapımı hem seradaki otomasyonlar hemde hemde sera toprağının hazırlanışı konusunda forumda pek çok bilgi birikimim oldu. 3x20 metre şeklinde küçülttüm serayı. Önerilmiyor ancak hem hazır dilmelerin bulunması hemde maliyetsiz oluşu nedeniyle serayı ahşaptan yapacağım. 2 şerli 4 sıra halinde 120 kadar domates **** salatalık fidesi dikmeyi düşünüyorum. Forumda çeşme suyundaki kirecin silifoz filtre ile düşürülebileceği söyleniyor. Çeşme suyundan sera içinde bulunan 1 tonluk su deposuna bu filtrelerden geçen suyu boşaltacağım. Depo çıkışına da su zamanlayıcı koymayı ve damla sulama yaptırmayı düşünüyorum. Elinde fazla bulunan **** uygun fiyata su zamanlayıcısı bulabileceğim bir bilen varsa bu konuda yardıma ihtiyacım var. Öyle ki su zamanlayıcısı naylondan sonraki en büyük gider kalemi olarak gözüküyor ve alternatif az. Şimdilik serayı kuracağım yerde tarla domatesi var. Ağustos sonu gibi onları kökleyip bu işe koyulacağım. O zamana kadar değerli fikirlerinizi benden esirgemezseniz sevinirim. Herkese iyi çalışmalar dilerim.
ziraat35
22-07-2013, 18:05
çift kat muşamba hakkında resimli paylaşım yapabilecek arkadaşlarım var mı acaba ?
Sera kurmayın mı demek istediniz?
Sn manifesto haklı. Sera kurmayın demiyor!!, Macera aramayın diyor:(
Nedeni basit. Seralar genellikle kuvvetli rüzgara dik olarak kurulur. Rüzgar kafadan gelirse bir ölçüde serayı yamultamaz-yıkamaz. Çünkü direkler ve bağlantıları rüzgarı karşılar, Rüzgar yandan gelince ,özellikle tek seralarda; tam ortadan V şeklinde bükebilir. Kolay gelsin.
botanik83
31-07-2013, 10:51
Size katılıyorum. Önce merak sonrada sevmek gerek. Sitedeki çoğu konuyu okuyup göz gezdirdim. Hem sera yapımı hem seradaki otomasyonlar hemde hemde sera toprağının hazırlanışı konusunda forumda pek çok bilgi birikimim oldu. 3x20 metre şeklinde küçülttüm serayı. Önerilmiyor ancak hem hazır dilmelerin bulunması hemde maliyetsiz oluşu nedeniyle serayı ahşaptan yapacağım. 2 şerli 4 sıra halinde 120 kadar domates **** salatalık fidesi dikmeyi düşünüyorum. Forumda çeşme suyundaki kirecin silifoz filtre ile düşürülebileceği söyleniyor. Çeşme suyundan sera içinde bulunan 1 tonluk su deposuna bu filtrelerden geçen suyu boşaltacağım. Depo çıkışına da su zamanlayıcı koymayı ve damla sulama yaptırmayı düşünüyorum. Elinde fazla bulunan **** uygun fiyata su zamanlayıcısı bulabileceğim bir bilen varsa bu konuda yardıma ihtiyacım var. Öyle ki su zamanlayıcısı naylondan sonraki en büyük gider kalemi olarak gözüküyor ve alternatif az. Şimdilik serayı kuracağım yerde tarla domatesi var. Ağustos sonu gibi onları kökleyip bu işe koyulacağım. O zamana kadar değerli fikirlerinizi benden esirgemezseniz sevinirim. Herkese iyi çalışmalar dilerim.
Güzel dostum sera zahmetli, maliyetli ve usta ellerden çıkması gereken yapıdır. Serada domatesleri yetiştirebilmek bir çocuğu büyütmeye benzer. Kışın sert soğuklardan korumak için soba yakmayı gerektirebilir. En basit örnekle mersinde 1 dönüm seranın maliyeti 10.000TL. bunun yanında diğer masrafları söylemiyorum bile....
ama ben bunlara göyüs gerebilirim diyorsan çok fazla masraf yapmadan uğraşabilirsin. tahta dersen o sert rüzgarlara dayanıklı olmaz onu da belirtmek isterim....
Magna Carta
05-08-2013, 12:19
Tabi bunun gibi birçok faydasını göz önüne alarak konuştum birkaç örnek vermek lazım gelirse hemen aklıma gelenler;
*Işık geçirgenliği,
*Dış etkenlere karşı stabilite,
*Yalıtım/iklimlendirme,
*Bitki sağlığı,
*Üretim kalitesi,
*Uzun ömür/sermaye verimi
Selamlar...
Pleksiglasın ışık geçirgenliği camdan daha yüksek diye biliyorum.Ayrıca kalınlık artıkçada (25 cm civarından sanırım ) ışık geçirgenliği düşmüyormuş.
Ancak ısı yalıtımında hangisi daha avantajlıdır bilemiyorum.
Camın ısı yalıtımı mı daha iyidir yoksa pleksiglasın mı ? Ya da çift katlı muşambanın mı ?
Ahmet Çetinkaya
06-08-2013, 21:48
Konuyu zevkle okudum. Sayın Manifesto, Sayın kgursan , bulunduğum bölge konya (konyanın kışı biraz daha hafif geçen bir bölgesi) burada kurulacak sera ve üretilebilecek ürünler hakkında görüşlerinizi almak isterim.
Konuyu zevkle okudum. Sayın Manifesto, Sayın kgursan , bulunduğum bölge konya (konyanın kışı biraz daha hafif geçen bir bölgesi) burada kurulacak sera ve üretilebilecek ürünler hakkında görüşlerinizi almak isterim.
Bence en uygunu, tünel tipi basit bir serada erken ilkbahar aylarında (Ocak-şubat) sebze fidesi çimlendirip satmaktır.
Ahmet Çetinkaya
18-08-2013, 20:23
Teşekkürler.
Fürgankurt
24-12-2013, 15:48
Merhabalar;
Sera kurulum projesi çok farklı makas çeşitlerine göre şekil alır ve maliyetlendirilir. Bunun en önemli noktası ortamın iklim şartlarıdır. Sert iklimde kurulan seranın sac kalınlığı ile ılıman iklimde kurulan seranın sac kalınlığı farklıdır. Seraların en önemli etmenlerinden bir tanesi içerisinin hava sirkülasyonudur.
Fürgankurt
24-12-2013, 15:54
Merhabalar;
Tünel tipi sera örneği...
03sandıklı
29-12-2013, 23:26
Merhaba arkadaşlar bende şuan analizdeyim ve artık yavaş yavaş renk kazanmaya başlıyor... 5000m2 alanda topraksız organik sanayi sistemi sera kurmayı hedefliyorum inşaAllah.
Sistem ayrıntıları:
Gotik 9600 otomatik (5000m2)
Otomatik açılıp kapanabilen ısı perdesi sistemi
Havalandırma pencerelerinin uç kısmında sinek tülü uygulaması
Ekstra soğutma ve nemlilik için sisleme sistemi
Entegre boru taşıma sistemi
Soğutucu fan ve ped uygulamasıHareketli sulama sistemi
Topraksız tarım ekipmanları
Fide veya saksı sehpaları
Farklı sensörlerle( ısı, nem, yağış, rüzgar…) donatılmış meteoroloji istasyonu
Bu sistemin maliyeti 500.000tl civarında anahtar teslim.
Kullanmak istediğim ısıtma sistemi:
Tam otomatik kuru yakıtlı sera kazanı (ama belirli bir markaya karar vermedim.şuan)
**Sera Isıtma Sistemi (4 Adet Yanma Hücreli)
1. Kömür taşıma sistemi
2. Kömür bunkeri
3. Skoç tipi üç geçişli sıcak su kazanı
4. Otomatik akışkan yatak (Kömür yakma üniteleri 4 adet)
5. Kuru tip duman filtresi
6. Ekonomizer
7. Islak tip 316 Krom-Nikel duman yıkama filtresi
8. Baca fanı (hız kontrollü)
9. Sıvı/Gaz yakıt brülörü
10. Elektrik kumanda paneli11. Baca 16 metre12. Kül atma ağzı
Sera içinde ışıtma boruları kurulumda betonun içine yerleştirilecek, bu tarzda ışıtmada maliyeti indirirkene ayrıcada sera iklimine katkı sağlamakta.
Şimdi sorum: Bu sisteme güneş panelleri eklemek istiyorum ısıtma maliyetini indirmek için. Güneş paneli olmak zorunda değil. Kimin bir fikri var?
merhaba güzel bir çalışma ve açıklama birde fiatlarla ilgili bir açıklama olursa bazı üyeler açısından daha güzel olur diye düşünüyorum siz ne dersiniz?
ziraat35
10-01-2014, 18:23
Merhaba arkadaşlar bende şuan analizdeyim ve artık yavaş yavaş renk kazanmaya başlıyor... 5000m2 alanda topraksız organik sanayi sistemi sera kurmayı hedefliyorum inşaAllah.
Sistem ayrıntıları:
Gotik 9600 otomatik (5000m2)
Otomatik açılıp kapanabilen ısı perdesi sistemi
Havalandırma pencerelerinin uç kısmında sinek tülü uygulaması
Ekstra soğutma ve nemlilik için sisleme sistemi
Entegre boru taşıma sistemi
Soğutucu fan ve ped uygulamasıHareketli sulama sistemi
Topraksız tarım ekipmanları
Fide veya saksı sehpaları
Farklı sensörlerle( ısı, nem, yağış, rüzgar…) donatılmış meteoroloji istasyonu
Bu sistemin maliyeti 500.000tl civarında anahtar teslim.
Kullanmak istediğim ısıtma sistemi:
Tam otomatik kuru yakıtlı sera kazanı (ama belirli bir markaya karar vermedim.şuan)
**Sera Isıtma Sistemi (4 Adet Yanma Hücreli)
1. Kömür taşıma sistemi
2. Kömür bunkeri
3. Skoç tipi üç geçişli sıcak su kazanı
4. Otomatik akışkan yatak (Kömür yakma üniteleri 4 adet)
5. Kuru tip duman filtresi
6. Ekonomizer
7. Islak tip 316 Krom-Nikel duman yıkama filtresi
8. Baca fanı (hız kontrollü)
9. Sıvı/Gaz yakıt brülörü
10. Elektrik kumanda paneli11. Baca 16 metre12. Kül atma ağzı
Sera içinde ışıtma boruları kurulumda betonun içine yerleştirilecek, bu tarzda ışıtmada maliyeti indirirkene ayrıcada sera iklimine katkı sağlamakta.
Şimdi sorum: Bu sisteme güneş panelleri eklemek istiyorum ısıtma maliyetini indirmek için. Güneş paneli olmak zorunda değil. Kimin bir fikri var?
Sanırım yer sana ait, 500.000tl anahtar teslim 5000m2 seraya ödiceğin fiyat,bence afyon gibi soğuk biryerde jeotermal dışındaki yakıtlar girdi maliyetlerini baya arttırır 5000m2 den pek bişey kazanamazsın 500.000 lirana yazık olur derim tabi bu benim fikrim belki yanlış düşünüyorda olabiirim.
serhat248
14-01-2014, 17:32
arkadaşlar domates için ve akdeniz ile ege bölgesi için söylüyorum. sera gerçekten kazandırıyor. siz kazandırmıyor diyenlere aldırmayın seracaların yüzde 80 i kazanmıyorum der ama hiçbiriside kolay kolay bırakmaz bu işi. ve dikkat edin çoğunlunun da evi arabası nakliye için ayrı arabası vardır. domates altındır.
arkadaşlar domates için ve akdeniz ile ege bölgesi için söylüyorum. sera gerçekten kazandırıyor. siz kazandırmıyor diyenlere aldırmayın seracaların yüzde 80 i kazanmıyorum der ama hiçbiriside kolay kolay bırakmaz bu işi. ve dikkat edin çoğunlunun da evi arabası nakliye için ayrı arabası vardır. domates altındır.
Seracılar nasıl kazanır??
1. işöçiliği kendin yapacaksın, işçi ücreti ödemiyeceksin. Aile boyu (Hanım, çocuklar bazen komşular) sabah erkenden gidecek, akşam kararınca eve döneceksiniz. Diktiğiniz bitki yi sökünceye kadar sezon boyunca bu böyle..
2. Yer sizin olacak kira vs. ödemeyeceksiniz.
3. Hastalık, don vs. risklerine karşı her zaman tetikte bekleyeceksiniz.
Yetiştirdiğiniz ürünü pazarlarken, üçkaada gelmeyeceksiniz, aldanmayacaksınız, sağlam tüccar-alıcı bulacaksınız.
4. Haftada bir ilaçlama yaparak ürünü temiz yapacak, ama sağlığınızı tehlikeye atacaksınız
5. Aile içinde az yiyip-çok çalışacaksınız.
Bu koşullarda şansınız yaver gider fiyatlar iyi giderse, Sadece harcadığınız emeğin karşılığını alırsınız veya alabilirsiniz. Daha fazla kazanma işi ????
Ha bir de şu var. İşe girdiniz, sermaye yatırdınız, çıkmak isterseniz çıkamazsınız!! "çıkmazlar değil, çıkamazlar!" Çünkü çıkmak için küllüm zararı göze almalısınız. Yatırdığınızın yarısına devredemezsiniz, mecburen devam edersiniz!!
Son olarak: Üretim yapıp zengin olan yok mu? . Ben çevremde (Kendim de dahil) görmedim. Haaa, çorba parası çıkar, aç kalmazsınız, işçiliğinizin parasını alırsınız. O kadar. Ama zengin olmak ??? Biraz hayal olur. Kolay gelsin.
İsmail Kuzucu
15-01-2014, 18:45
Bugünlerden bir sözde zenginlik örneği:
Patates önceden 50 kuruş 1 lira arasında alıcı bulamıyordu. Fakirin yemeği diye bakılıyordu.
Şimdi 4-5 lira oldu satanlar zengin ilan edilip köşeyi döndü dediler.
Bu seracılıktada böyle, her sezon aynı ürünün para yapması imkansız..
Herkese Merhaba,
Aydın Germencik bölgesinde tarlamın çıkacak bütçeye göre 5-10 dönümlük bölümüne Jeotermal sera kurup bölgeye yerleşmeyi planlıyorum ziraat mühendisi arkadaşlar, makaleler, seracılık bölümü okul kitapları ve internetteki bulabildiğim her kaynağı okuyarak yeterli olmasa da bilgilenmeye çalışıyorum bu bölgede bu işi yapan arkadaşlarımız varsa bilgi paylaşımında bulunmak ve eğer kabul ederlerse tesislerini görmeyi çok isterim.
Ayrıca Manifesto arkadaşım buradaki yardımlaşma ve bilgi paylaşımından ötürü seni tebrik etmek isterim verdiğin bilgiler çok faydalı.
serhat248
29-01-2014, 23:12
kazandırmıyor diyenlere aldırmayın , iyi yetiştirdikten ve zamanında çıkardıktan sonra para var. ama akdeniz bölgesi iin söylüyorum . işe gircekler 5 yıllık ortalama domates fiyatlarına baksınlar.
Manifesto
29-01-2014, 23:50
Adana merkez sarıçam ilçesine bağlı bir köyde 500 m2 domates serası.1600 kök domates bitkisi.Kök başına ortalama 4 kğ. 6400 kğ rekolte.Perakende satış fiyatı ortalama 1.5 tl.9600 tl gelir.3000 tl masraf.6000 tl kar.Erken baharlık üretimdende 3-4 bin tl civarı kar elde eder.yıllık 9-10 bin lira yan gelir.500 m2 için hiçte fena değil.
Ahmet Çolak SB
09-02-2014, 11:25
3 yıldır küçük bi sera kurup denemek istiyordum ve kısmet bugünlere imiş. Dün 500m2 ikinci el serayı 2500 liraya satın aldım ve söküp evime getirdim. Yarın evimin bahçesine 150m2 sini kurup salatalık dikerek deneme seramla seracığa başlıyorum ve Salı **** çarşamba günü fideleri toprağa koyacağım.
Hatay da sonbahar ve ilkbahar dikimi için havalar musait. Ilk etapta kış üretimine girmeyeceğim.
Uzun zamandır forumda sizleri takip ediyorum ve sevgili arkadaşlar ben de sizlerle bi aile ortamı, dostluk kurmak istiyorum, gün geldiğinde ziyaretine gideceğim ve ziyaretime gelecek dostluklara sahip olacağımı düşünüyorum
Dün Hatay Kırıkhan da bi seracı abimle oturup uzun uzun konuştuk ve bana çok güzel cesaret verdi. 400m2 seradan 20 ton domates sattığını söyledi ama sera işi yapacaksan arkadaş, ortam, gezip tozma bunları unutacaksın dedi.
Şu an Hatay da 10 dönüme kadar biber maydanoz ve nane serası kurallara % 50 hibe var. Bu hibeye başvurup büyük bi sera kurmayı planlıyorum ama ilk önce bahçemdeki serada başarıya ulaşmam lazım. Siz forum üyesi ve sera sever ve gönüllülerinden fikir öneri ve desteklerinizi bekliyorum. Bi süre sonra seramla ilgili görüntüleri kurulum dikim ve yetiştirme süreci fotoğraflarını sizlerle paylaşacağım. Herkese bol kazançlı sağlıklı ve huzurlu günler dilerim
Ahmet bey, çok iyi bir karar vermişsiniz. Benim de aklımda bahçe alternatifi olarak düşündüğüm şey.
Küçükten başlar zamanla işi büyütürsünüz. İyi günler dilerim.
Ahmet Çolak SB
16-02-2014, 22:26
Ahmet bey, çok iyi bir karar vermişsiniz. Benim de aklımda bahçe alternatifi olarak düşündüğüm şey.
Küçükten başlar zamanla işi büyütürsünüz. İyi günler dilerim.
Deneme sera ile başlamamın sebebi; Büyükbaş Hayvancılık işine şu meşhur faizsiz kredi döneminde sazan gibi atladım ve 200 bin lira zararla çıktım. "Bazen tecrübe para kaybederek kazanılır" Ben Hayvancılık işinden sonra hiç bir işi küçük çaplı denemeden ve yapacağım işin sermayesinin %60 ı cebimde olmadan yapmam dedim. Bu yüzden seraya 500m2 inci el alıp 150m2 ile başladım. Geç karar verdiğim için fide bulmakta zorlandım ama geçte olsa fidelerim geldi ve bazı aksilikler yüzünden tahminimden 4 gün gecikmeli olsa da yarin fideleri dikiyorum. Heyecanlıyım çünkü toprakla uğraşmayı seviyorum,üretmek çok zevkli birsey. 100 dönüm arazide pamuk mısır buğday domates salatalık kavun gibi ürünler yetiştirdik eskiden beri. Sera biraz farklı olacak. Bakalım hayırlısı
KayraEmir
21-02-2014, 14:53
merhabalar Ben bursa dan feyzullah yenişehir tarafında bir tarlamız var bunun bir bölümünde seracılık yapmak istiyorum şu dönem için ne ekilir nasıl yapılır bu konuda yardımlarınızı bekliyorum iyi çalışmlalar
Merhaba
Hatay'da kesme çiçek yetiştiriciliği yapmak üzere 2 dönümlük bir sera kurmak istiyorum, fakat ilimizde seracılık sektörü çok gelişmediğinden fizibilite, pazar araştırması ve bütçe hesaplamasında zorlanıyorum.
sayın Manifesto
öncelikle yaptığınız yorum ve bilgi paylaşımlarından dolayı sizi tebrik etmek isterim. Tüm paylaşımlarınız samimi ve bilgilendirici. eğer izin verirseniz size birkaç şey sormak isterim...
1- kesme çiçek yetiştirciliği için hangi tip bir sera kurmalıyım?
2- bu tip bir seranın dönüm başına maliyeti ortalama ne kadar olur?
şimdiden teşekkür ederim...
perfectstorm
01-05-2014, 00:18
Merhaba,
Balıkesir Burhaniye de sera kurup domates yetiştirmeyi düşünüyorum. Şu sıralar topraksız tarımın verim ve ürün kalitesi bakımından çok avantajlı olduğu söyleniyor. Sizlere sorum topraklı tarım mı yoksa topraksız tarım mı tercih etmeliyim ve en az kaç dönüm serayla başlamalıyım.
Paylaşımlarınız için şimdiden teşekkürler..
Manifesto
06-05-2014, 21:07
Merhaba
Hatay'da kesme çiçek yetiştiriciliği yapmak üzere 2 dönümlük bir sera kurmak istiyorum, fakat ilimizde seracılık sektörü çok gelişmediğinden fizibilite, pazar araştırması ve bütçe hesaplamasında zorlanıyorum.
sayın Manifesto
öncelikle yaptığınız yorum ve bilgi paylaşımlarından dolayı sizi tebrik etmek isterim. Tüm paylaşımlarınız samimi ve bilgilendirici. eğer izin verirseniz size birkaç şey sormak isterim...
1- kesme çiçek yetiştirciliği için hangi tip bir sera kurmalıyım?
2- bu tip bir seranın dönüm başına maliyeti ortalama ne kadar olur?
şimdiden teşekkür ederim...
Merhaba sayın h. bozok.
Konuya, kesme çiçek yetiştiriciliğinden giriş yaptığınız için;kesme çiçek yetiştiriciliğinde ve pazarlama konusunda yeterli alt yapınız vardır umarım.
Sera yetiştiriciliğinde amaç;bitkilerin ideal yaşam ortamlarını sağlamaya yönelik çalışma olduğundan çiçek veya sebze serası diye ayırmak pek doğru olmaz.
Çiçek serasında sebze,sebze serasında da çiçek yetiştirilebilir.
İki resimdeki seranın anahtar teslimi dönüme maliyeti 20.000 TL.
İlgilenirseniz detaylı fiyatlandırma yapabilirim veya düşük maliyetli alternatifler sunabilirim.
ankaralı48
16-05-2014, 21:13
3 yıldır küçük bi sera kurup denemek istiyordum ve kısmet bugünlere imiş. Dün 500m2 ikinci el serayı 2500 liraya satın aldım ve söküp evime getirdim. Yarın evimin bahçesine 150m2 sini kurup salatalık dikerek deneme seramla seracığa başlıyorum ve Salı **** çarşamba günü fideleri toprağa koyacağım.
Hatay da sonbahar ve ilkbahar dikimi için havalar musait. Ilk etapta kış üretimine girmeyeceğim.
Uzun zamandır forumda sizleri takip ediyorum ve sevgili arkadaşlar ben de sizlerle bi aile ortamı, dostluk kurmak istiyorum, gün geldiğinde ziyaretine gideceğim ve ziyaretime gelecek dostluklara sahip olacağımı düşünüyorum
Dün Hatay Kırıkhan da bi seracı abimle oturup uzun uzun konuştuk ve bana çok güzel cesaret verdi. 400m2 seradan 20 ton domates sattığını söyledi ama sera işi yapacaksan arkadaş, ortam, gezip tozma bunları unutacaksın dedi.
Şu an Hatay da 10 dönüme kadar biber maydanoz ve nane serası kurallara % 50 hibe var. Bu hibeye başvurup büyük bi sera kurmayı planlıyorum ama ilk önce bahçemdeki serada başarıya ulaşmam lazım. Siz forum üyesi ve sera sever ve gönüllülerinden fikir öneri ve desteklerinizi bekliyorum. Bi süre sonra seramla ilgili görüntüleri kurulum dikim ve yetiştirme süreci fotoğraflarını sizlerle paylaşacağım. Herkese bol kazançlı sağlıklı ve huzurlu günler dilerim
Ahmet Bey,
Sanırım seranızın üretim periyodunda mesafe kat etmişsinizdir.150 m2 lik seranın ölçüsü nasıl? Bende kendi imkanlarımla bir sera kurmak istiyorum.Yardımcı olursunuz umarım...
ankaralı48
16-05-2014, 21:15
Merhaba sayın h. bozok.
Konuya, kesme çiçek yetiştiriciliğinden giriş yaptığınız için;kesme çiçek yetiştiriciliğinde ve pazarlama konusunda yeterli alt yapınız vardır umarım.
Sera yetiştiriciliğinde amaç;bitkilerin ideal yaşam ortamlarını sağlamaya yönelik çalışma olduğundan çiçek veya sebze serası diye ayırmak pek doğru olmaz.
Çiçek serasında sebze,sebze serasında da çiçek yetiştirilebilir.
İki resimdeki seranın anahtar teslimi dönüme maliyeti 20.000 TL.
İlgilenirseniz detaylı fiyatlandırma yapabilirim veya düşük maliyetli alternatifler sunabilirim.
Sayın Manifesto ,
6 x 12 metreye sera kurmak istiyorum. Çok profesyonel olmasını istemiyorum. Öneri ve görüşlerinizi almak isterim. Saygılarımla,
solarux35
02-09-2014, 14:28
Merhaba Manifesto,
ben aslında Makine Yüksek Mühendisiyim ve Güneş Enerjisinden Isıtma Soğutma sektöründeyim.
Sizin yorumlarınızı okudum, anladığım kadarıyla sizin sektörde bayağı bir tecrübeniz var.
Bizim Güneş Enerjisinden Isıtma Soğutma sistemiyle seraları sıfır enerji ile 12 ay full klimalı yapmayı hedefliyoruz. Alan 1000m2-20000m2 arası
Yani 12 ay boy boyunca sera sahibi hangi bitkiyi yetiştirmek istiyorsa gece ve gündüz sıcaklık derecelerini otomasyon üzerinden 7C-25C arasında ayarlayabilecek, nem ayarlama imkanıda var.
Sera camdan, yazın kıreçle boyanmasına gerek yok, iklimlendirme yapıldığı için su ihtıyacı %70 oranında azaltma imkanı var, üretim rekoltesininde bitkisine göre %75 civarı arttırma oranı olabilir.
Bu konuştuğum mevzuyu biz mekanlara uyguluyoruz.
Soru şu anahtar teslim sera ve soğutma ıstma ekipmanları dahil 125€ m2 kurulum fiyatıyla böyle bir sistem satılabilirmi.
Böyle bir sistemde en çok gelir üretmek için hangi bitki hangi aylarda yetiştirilmelidir.
SOLARUX Yoğunlaştırılmış Güneş Enerji Sistemi üzerine gazete haberi.
Solarux Yoğunlaştırılmış Güneş Enerjisi gazete haberi (http://www.slideshare.net/TufanBayram/gazete-38333650)
SOLARUX Yoğunlaştırılmış Güneş Enerji Sisteminin 2014 de aldığı birincilik inovasyon ödülü
Izmir Inovasyon Odulleri 2014 (http://www.slideshare.net/TufanBayram/izmir-inovasyon-odulleri-2014)
Kanal A Eko Gündem Programında tanıtım videosu
Solarux Enerji Sistemleri - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=QrPdnl2C4q8)
SOLARUX Yoğunlaştırılmış Güneş Enerji Sisteminin Dünyaya, 2013 Ekim Ayında İspanya Madridte Dünya Yenilenebilir Enerji Konferansında kürsüden sunum olarak tanıtılması.
Solarux CSP System Concentraded Solar Power (http://www.slideshare.net/TufanBayram/solarux-cs-pyeni)
SOLARUX Yoğunlaştırılmış Güneş Enerji sisteminin açıklaması ve diğer CSP Sistemlerli ile karşılaştırılması.
Solarux Yoğunlaştırılmış Güneş Enerjisi Sistemi GES (http://www.slideshare.net/TufanBayram/solarux-gne-enerjisistemigenelrev6)
Yük. Mak. Müh.
Tufan Bayram
Manifesto
03-09-2014, 00:31
Merhaba Manifesto,
ben aslında Makine Yüksek Mühendisiyim ve Güneş Enerjisinden Isıtma Soğutma sektöründeyim.
...
Soru şu anahtar teslim sera ve soğutma ıstma ekipmanları dahil 125€ m2 kurulum fiyatıyla böyle bir sistem satılabilirmi.
Böyle bir sistemde en çok gelir üretmek için hangi bitki hangi aylarda yetiştirilmelidir.
...
Yük. Mak. Müh.
Tufan Bayram
Merhaba Tufan bey.
m2 kurulum fiyatı 125 € (1000 m2 için +- 350 bin TL) gibi fiyatlara mezkur sistemi Türkiye şartlarında pazarlamanız imkansız gibi.
Türkiye şartlarında örtü altı yetiştiricilikte ortam soğutması,sıcak dönemde üretimin rantabl olmaması sebebiyle ihtiyaç duyulan bir yöntem değil.Daha çok ortam ısıtmasına yönelik maliyeti düşük ısıtma sistemleri tercih sebebi.
Dolayısıyla Sizin sistemin 1/3 fiyatına ısıtmada aynı sonuç alınabilecek jeotermal enerji sistemleriyle rekabetiniz mümkün gözükmüyor.
Fakat kış aylarında ortalama sıcaklığın -15_-20 lerde olan ülkelerde bu sistem pazarlanabilir diye düşünüyorum.
Kazakistan'ı bir araştırın isterseniz.
Kış aylarında domates ve salatalığın perakende fiyatı 13 TL civarı ve oldukça soğuk bir yer.
Geçen yıl Kazakistan devletinin seracılık sektöründe yatırım yapacak müteşebbislere geniş imkanlar sağlayacağına ve ihaleler açtığına dair duyumlarım olmuştu.
Kolay gelsin.
solarux35
07-09-2014, 15:11
Merhaba Manifesto,
verdiğiniz bilgilere göre serayı soğutma fazla bir artı getirmiyor.
125€/mw sera fiyatı cam ve aluminyum konstruksiyon içindir ve elektrik üretim sistemi dahildir.
Aşağıdaki projede sizin görüşünüze göre yanlış veya kritik yapacağınız bir şey varmı, örneğin gölgede yetişen domateste başka negatif durumlar gibi. Benim yabancı literatürde okuduğuma göre aşağıdaki şartlarda topraklı tarımda Domates olarak yılda 30-35 ton alınır deniyor.
Proje:
SOLARUX Yoğunlaştırılmış Güneş Enerji Sistemiyle seraların ısıtılması sistemi
kurulduğu zaman, yazın oluşacak ısı enerjisi fazlasını soğutma yerine Buhar Türbini veya Buhar Makinesi ile elektriğe çevrilerek elektriğin şebekeye satılması daha fazla gelir getirecektir.
Yaptığımız hesaplara göre ısıtmadan kalacak artık ısı enerjisi ile 1000 m2 sera alanından elektrik satışı ile senede 17.000-20.000 TL ek gelir elde edilebilir.
Bu yöntemde Çanak aynalar seranın içine 3 m yükseklikte direklere monte edilmektedir. Zeminde domates yetişirken Çanak Aynalar güneşi takip ederek gelen güneş enerjisini yoğunlaştırıp buhar vasıtasıyla sera dışına taşımakta ve bu buhar ile elektrik üretimi ve sera ısıtılması yapılmaktadır.
Bu durumda sera içinde enerji yığılması olmamakta ve domatesler Çanak aynaların gölgelerinde yetişmektedir. Gün itibarıyla seranın zemini (toprak) devamlı gölgede olduğu için sera içinde ısı yığılması minimuma indirilmektedir. Bu durum %70 su tasarrufu sağladığı gibi ayna zamanda su pompalarının %70 az çalışarak elektrik tasarrufu yapması demektir. Bizim yaptığımız hesaplara
göre elektrik giderlerinin %50 si su pompalarından kaynaklanmaktadır. Domatesler gölgede yetiştiği için tahminen %10-15 civarında üretim artışı olacaktır. Yaz aylarında gölgede yetişen domatesin rengi daha kırmızı ve aroması daha iyi olmakta (bitki sıcaktan dolayı strese girmiyor),
buda satışlarda daha iyi bir fiyat elde etmek demektir.)
Bu sistem 100% Türk Malı bir sistemdir, her yönü ile SOLARUX Firması tarafından geliştiriliyor.
Görüşlerinizi bildirirseniz sevinirim
Selamlar
Yük. Mak. Müh.
Tufan bayram
Lathspell
07-09-2014, 17:07
Bu işi profesyonel manada yapanlar genelde paylaşımda bulunmaz.Rekabet meselesi,veya başka sebepler...
Küçük veya orta ölçekte yapanlar ise kör adamın dokunarak fil'i tarifi gibi tavsiyelerde bulunurlar.
Bu tavsiyeler iyi niyetli ve samimi tavsiyeler olsa da sonuçta fatura üreticiye çıkar.istisnalar hariç %90 durum bu.
Seracılığa niyetlenenlerin, olayı tüm ayrıntılarıyla öğrenebileceği kaynak çok az ve doğru bilgi kaynağının doğruluğunu değerlendirmede kıyas güçleri çok zayıf.
Sonuç;boşa geçen zaman ve sermaye...
D
Sayın Manifesto, ne kadar yararlı paylaşımlarda bulunmuş, harika doneler vermişsiniz. Tebrik ederim, sadece şu son iki mesajınızda yazdıklarınızı görerek bunları söylüyorum bu arada. Teşekkürü hak etmişsiniz.
Manifesto
07-09-2014, 20:55
Merhaba Manifesto,
verdiğiniz bilgilere göre serayı soğutma fazla bir artı getirmiyor.
125€/mw sera fiyatı cam ve aluminyum konstruksiyon içindir ve elektrik üretim sistemi dahildir.
Aşağıdaki projede sizin görüşünüze göre yanlış veya kritik yapacağınız bir şey varmı, örneğin gölgede yetişen domateste başka negatif durumlar gibi. Benim yabancı literatürde okuduğuma göre aşağıdaki şartlarda topraklı tarımda Domates olarak yılda 30-35 ton alınır deniyor.
Merhaba.
Topraklı tarımda ilk üretim yılına mahsus olarak 30-35 ton hasat yapılabilir fakat takip eden yıllarda toprak bu verime dayanamaz ve rekolte sürekli düşer.
Toprak gençleştirme çalışmaları ise ek maliyet ve 2-3 ay boş sera demek.
Proje:
SOLARUX Yoğunlaştırılmış Güneş Enerji Sistemiyle seraların ısıtılması sistemi
kurulduğu zaman, yazın oluşacak ısı enerjisi fazlasını soğutma yerine Buhar Türbini veya Buhar Makinesi ile elektriğe çevrilerek elektriğin şebekeye satılması daha fazla gelir getirecektir.
Yaptığımız hesaplara göre ısıtmadan kalacak artık ısı enerjisi ile 1000 m2 sera alanından elektrik satışı ile senede 17.000-20.000 TL ek gelir elde edilebilir.
Enerji piyasası alanım değil,bilmiyorum.
Şayet yıllık 17.000-20.000 TL gelir söz konusu ise bu durumda asıl iş enerji satımı; ek gelir ise seradan elde edilen gelir olur ve fikir bazında bana cazip geliyor.
...Domatesler gölgede yetiştiği için tahminen %10-15 civarında üretim artışı olacaktır. Yaz aylarında gölgede yetişen domatesin rengi daha kırmızı ve aroması daha iyi olmakta (bitki sıcaktan dolayı strese girmiyor),
buda satışlarda daha iyi bir fiyat elde etmek demektir.)
Gölgede ticari üretim konusunda farklı düşünüyorum.Bu dönemde Akdeniz iklim kuşağında Arz-talep üretici aleyhine. Fakat Erzurum gibi iller hedef bölge olabilir.
Bu sistem 100% Türk Malı bir sistemdir, her yönü ile SOLARUX Firması tarafından geliştiriliyor.
Gurur verici, tebrik ediyorum.
Görüşlerinizi bildirirseniz sevinirim
Selamlar
Yük. Mak. Müh.
Tufan bayram
Rica ederim.
Kolay gelsin.Başarılar diliyorum.
tuttacromata
12-10-2014, 15:45
Selamlar, ben Gaziantep'te seracılık yapılıp yapılamayacağını merak ediyorum. Daha önce ziraat mühendisi bir arkadaş ısıtma maliyetlerinin yüksek olacağından dolayı karlı olmayacağı söylemişti fakat az önce TRT'de bir belgeselde adamın biri Fransa'nın Reims şehrinde seracılık yapıyor ki Reims Fransa'nın kuzeyinde. İklimi Gaziantep'in iklimi ile benzeşiyor tek fark ortalama sıcaklık burada biraz daha fazla özellikle yazın. Sizce burada seracılık yapmak mantıklı mı ?
mavivesiyah
15-10-2014, 12:48
Merhaba ...
İzmir ve Manisaya oldukça yakın bir tarım arazim var. Arazinin tamamı 8600 m2. Buraya topraksız tarım ile bir sistem kurmak istiyorum. Tarım ve seracılık ile ilgili bir tecrübem yok. Belki de algıda yanılgı ile bu işler bana sıcak geliyor. Yoğun çalışmak ve mevcut yaptığım işin oldukça yıpratıcı olması beni farklı arayışların içine soktu.
A) Yapım kurulum maliyeti
B) Devletten alabileceğim teşvikler ve bu doğrultuda resmi presedürlerin halledilmesi
C) Kurulum işinde dikkat edilmesi gereken hususlar malzeme ve sistem seçimi
D) Kalifiye eleman bulunabilirliği - Zira ben işi bilmediğim için yanımda bir eleman ististam edeceğim.
E) İşletme maliyeti ve ilk hasatın alınacağı zamana kadar toplam maliyet
F) Pazarlamada yaşanacak sorunlar ve dikkat edilmesi gerekenler.
G) Bu bölgede seçilmesi uygun olan ürün
H) Isıtma ve enerji problemleri
I) Toplam karlılık ,....
Bunlar ile ilgili öneri gelir ise ! ciddi olarak ilgileneceğim.
Manifesto
16-01-2015, 09:05
Selamlar, ben Gaziantep'te seracılık yapılıp yapılamayacağını merak ediyorum. Daha önce ziraat mühendisi bir arkadaş ısıtma maliyetlerinin yüksek olacağından dolayı karlı olmayacağı söylemişti fakat az önce TRT'de bir belgeselde adamın biri Fransa'nın Reims şehrinde seracılık yapıyor ki Reims Fransa'nın kuzeyinde. İklimi Gaziantep'in iklimi ile benzeşiyor tek fark ortalama sıcaklık burada biraz daha fazla özellikle yazın. Sizce burada seracılık yapmak mantıklı mı ?
Türkiye'nin hemen her yerinde seracılık yapılabilir,yeter ki bitkinin isteklerini karşılayın.
sernaz1907
18-01-2015, 01:13
merhaba,
ben Hatay da kesme çiçek üretimi yapmayı planlıyorum. Bunun için sizce en uygun sera türü hangisidir, Hatay bu iş için uygun bir bölge midir. ayrıca merak ettiğim diğer bir konu seranın anahtar teslim maliyetleri ve bu konudaki devlet destekleri. yardımcı olursanız sevinirim saygılar.
tahsinkuru
04-02-2015, 23:59
Türkiye'nin hemen her yerinde seracılık yapılabilir,yeter ki bitkinin isteklerini karşılayın.
Sayın manifesto,
Uzun zamandır forumda okuyucu olarak bulundum.Seracılık konusundaki engin bilgileriniz ve teknik paylaşımlarınız takdire şayan.Kısmet olursa bu sene eylül ayı 1 dönüm kadar sera kurma planım var.Üretim olarak iki dönem hıyar,bir dönem marul planlamaktayım.Pazar konusunda Manisa ve İzmir'den yeterli çevreye sahibim ve ürünleri aracısız satma imkanım var.Sorun, bu bölgede kışları 10-15 gece don olayı yaşanmakta ve jeotermal gibi bir ısıtma kaynağımız yok.Sizin bir çok yerde pasif ısıtma tekniği olarak bahsettiğiniz çift kat muşamba çekme konusunu pratik olarak anlamakta zorlandım açıkçası.Bu işin püf noktasını paylaşa bilirseniz gerçekten çok memnun olurum.
Ayrıca demir konusunda elim işe yatkındır,demir yahut galvaniz boru ve diğer malzemeyi alıp büküp kaynatmayı mı tavsiye edersiniz?
Ya da ikinci el sera satın alıp kurmak mı daha ucuz ve makuldur?
Açıkcası satılık bir kaç sera gezdim genelde köşebent diye tabir edilen demir malzeme kullanılmış,cıvata kullanılmayıp tamamı kaynaklı,sökmesi 1 hafta sürer ve hiç sağlam değiller.Fiyat olarak da sadece iskelet 2000 m2 15000 tl fiyat söylediler.
Manifesto
06-02-2015, 23:46
Merhaba Tahsin bey.Sözünü ettiğiniz ikinci el serayı görmediğim için fikir yürütemem.Görsel varsa paylaşabilirmisiniz.
tahsinkuru
06-02-2015, 23:51
Merhaba Tahsin bey.Sözünü ettiğiniz ikinci el serayı görmediğim için fikir yürütemem.Görsel varsa paylaşabilirmisiniz.
sayın manifesto merhaba,
Elimde resim yok ama link yazayım bulunduğum yere yakın bir köydendi bu.
SERA DEMİRİ - Bahçe Malzemeleri sahibinden.com'da - 198098890 (http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-bahce-yapi-market-bahce-sera-demiri-198098890/detay)
bu şekil bir link yazmak forum kurallarına aykırıysa özür diliyorum.
Manifesto
07-02-2015, 00:01
Gördüğüm kadarıyla uğraşmanıza değecek bir sera değil.Ciddi ciddi bu işe başlamak istiyorsanız Siz'e yardımcı olmak isterim.Özelden telefonunuzu yazarmısınız.
İsmail Kuzucu
16-02-2015, 14:34
Sayın Manifesto,
5 dönüm bir sera yaptırmayı düşünüyoruz. Mevsime göre ürünler olacak. Hıyar, domates, marul gibi. Proje çizdirdikten sonra veya çizdirmeden nasıl destekler alınabiliyor. Gençlere ayrıca bunun için ek bir destekleme var mıdır?
Manifesto
17-02-2015, 21:46
5 dönüm sera için Ziraat bankasının zirai destek birimiyle görüşüp ön bilgileri alabilirsiniz.Bildiğim kadarıyla bu büyüklükte bir sera için en cazip yol bu.
Ayrıca bağlı bulunduğunuz ilçe kaymakamlığına müracat ederek kaymakamlığın sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfının imkanlarından faydalanabilirsiniz.Uygun görürlerse bağlı bulunduğunuz tarım müdürlüğüne yönlendirip işlemlerinizi başlatabilirler.
Kaymakamlığa/mümkünse kaymakam beyin bizzat kendisine hazırlayacağınız avan bir projeyle müracat edip olur almanız zorluğun %90 ını halletmeniz anlamına gelir.
aliosman43
04-05-2015, 13:58
arkadaşlar 2 dönüm sıcak sera da domates yetiştirmek istiyorum bana bu seranın minimum ve maksimum ne kadar gelir getireceğini ve kaç tona kadar ürün alabileceğimi merak ediyorum .Bu konuda bilgilerinizi ve deyiminizi paylaşırsanız sevinirim .
Manifesto
06-05-2015, 00:05
arkadaşlar 2 dönüm sıcak sera da domates yetiştirmek istiyorum bana bu seranın minimum ve maksimum ne kadar gelir getireceğini ve kaç tona kadar ürün alabileceğimi merak ediyorum .Bu konuda bilgilerinizi ve deyiminizi paylaşırsanız sevinirim .
Sn aliosman.
Tonajınızı ve elde edeceğiniz ortalama geliri hesaplayabilmemiz için yeterli bilgi vermemişsiniz.
Isı kaynağınız nedir?(Jeotermal,katı yakıt,...)
Üretim şekliniz? (Topraklı/topraksız,tek dikim/çift dikim,...)
Pazarlama durumunuz?(Toptan/perakende)
aliosman43
15-05-2015, 10:26
öncelikle ilginiz için teşekkürler.ısı kaynağı jeotermal,topraklı,pazarlama durumu toptan
Bilgiler için çok teşekkürler, işime yaradı. :) Emeğinize sağlık
Merhaba arkadaşlar aranıza yeni katılan bir takipçiyim. Konuyu takibe alsam iyi olacak sanırım. Saygılar.
TunahanCoC
28-09-2015, 14:53
Ben topraksız tarım icin sera kurmayı dusunuyorum 50 dönumluk bir yerimiz var 500 donum aslinda ama tarlalar bir yerde degil ayri ayrı 50 donumluk tarla hafif egimli ısıtması felan nekadar maliyet tutar eger 1000m²=15bin tl ise 50000m²=750bin tl oluyor okadar parada bende yok 200 bin tl var oda 13.3 donumluk alana denk geliyor bunun ilac masrafları ısıtma masrafları fide masraflarıydı cok fazla para ediyor nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz
Domates
Salatalık
**** cilek
Hangisinin karı fazla olur seracılıktan anlayanlardan yardım istiyorum lutfen yazarsaniz sevinirim
erenozgen
30-09-2015, 22:22
Güzel dostum sera zahmetli, maliyetli ve usta ellerden çıkması gereken yapıdır. Serada domatesleri yetiştirebilmek bir çocuğu büyütmeye benzer. Kışın sert soğuklardan korumak için soba yakmayı gerektirebilir. En basit örnekle mersinde 1 dönüm seranın maliyeti 10.000TL. bunun yanında diğer masrafları söylemiyorum bile....
ama ben bunlara göyüs gerebilirim diyorsan çok fazla masraf yapmadan uğraşabilirsin. tahta dersen o sert rüzgarlara dayanıklı olmaz onu da belirtmek isterim....
sayın botanik83 : mezitli belediyesi ile ortak bir proje altında 500m2 lik bir arazide iyi tarım girişimimiz var. Syn Manifestonunda bahsettiği gibi çift kat örtüyle kurulacak olan 30*20 ebatlarında 6 m yüksekliğinde bir sera için kurulum maliyeti sizce ne olacaktır?
Yönlendirebileceğiniz bir kişi veya şirket var mı ?
kiziltan
30-09-2015, 23:01
Sn Tunahancoc
Cok buyuk baslamaniza gerek yok, hem de riski fazla olacaktir. Metraji fazla yapacaksaniz tek urun yerine birkac cesit yapip pazarlama ve fiyat tutturma riskinizi azaltabilirsiniz.
Bolgenizde neyi satabilecekseniz onlari yetistirmeniz faydali olur saniyorum.
Sera kurulum icin tesvikler var, yakindaki Ziraat Bankasi ve ya Kalkinma Ajansi burosuna basvurursaniz bilgi alirsiniz.
nebihnebih
03-10-2015, 00:31
Manifesto kullanıcı adlı arkadaşımızın çıkardığı maliyet doğru dönüme tahmini 15 bin TL. bedel gidiyor. Alan büyüdükçe yan yüzeyin toplam masrafa oranı azalacaktır. Örneğin 10 dönüm için 125 bin TL gibi bir bedel tutacaktır. Naylonlar 2 yılda bir değişirse o eklenir.
http://mermerpatlatma.com/images/sera.jpg
dursun1987
02-11-2015, 13:08
.....
Merhabalar. Bende Ankara'da sera kurmak istiyorum. Şimdilik bana tecrübe kazandıracak bir proje hazırlığı içindeyim. 250-300m2 bir yer planlıyorum.
ozerengin
07-12-2015, 13:30
sayın ağaçlar net üyeleri
biz ankarada sera kurmaya gönül vermiş arkadaşlarız. bize bu konuda yardımcı olacak birilerini arıyoruz. topraksız tarım ısıtma sıcak su marul domates salatalık 1000 m2 en fazla
MaviKaan
30-12-2015, 15:16
Arkadaşlar merhaba,
Öncelikle tüm bilgi veren abi ve kardeşlerime teşekkür ederim. Karşılıksız paylaşımlar takdiri hakediyor. Maddi paylaşımlardan çok farklı değil bence.
Ben Endüstri mühendisiyim ve uzun yıllardır bir çiçek yetiştiricisi olma hayali kuruyorum. Yatırım için param yok ama olsun :). Belki gelir bir yerden veya gözümü karartıp kredi ile bişeyler yapmaya çalışabilirim. Kayınpederim çiftçi olduğu için az çok know how var.
Hayalimdeki serayı 3 boyutlu ve ölçekli olarak çizdim aşağıda. Detaylandıracağım inşallah bunu 1 günde çizdim.
Ayrıca şu anda aşağıdaki çalışmaları yapmaya gayret ediyorum, bu konularda bana fikir verebilecek, arada sırada email atıp bişeyler sorabileceğim birileri olmasını çok isterim.
- Sektör raporlarını okudum ve okumaya devam ediyorum
- Kesme, saksı ve ev süs bitkileri ile ilgili tek tek bilgiler topluyorum, genel özellikleri, yetişme şartları (ısı, nem, ışık vb..), hastalıklar vs..
- Sera yapım teknikleri ile ilgili bulduğum ne varsa okuyorum internetten
- Zemin yapısı, yastıklar, damlama sulama, ısıtma-Soğutma, havalandırma (ufak bir otomasyon yapabilirim, timer lı basit bir elektronik devre iş görür diye tahmin ediyorum) için sürekli bilgi toplamaya çalışıyorum, Çin den (ali baba) ve Türkiye den.
- Elektrik üretimi için güneş+rüzgar hibrit bir sistem (5-15 kW yeterli olacaktır henüz toplam tüketim hesabı yapmadım). Bu sistem iklimlendirme cihazlarını ve diğer pompa ve fan ları besleyecek.
Şimdilik bu kadar. Yatırım yapmayı düşündüğüm yer İzmir-Tire, fakat gördüğüm kadarı ile Tarım Kalkınma programına İzmir alınmamış. Belki 2016 da alırlar. Bu arada ciddi projeler ile gidenler ve özgün üretim yelpazesi oluşturabilenler devletten %50 min hibe alabiliyorlar. Elektrik üretimi için ise ekstra hibe leri ve vergi indirimleri mevcut.
Selamlar
Resulgur
30-12-2015, 16:36
Sn. MaviKaan emeğinize sağlık çok güzel bir çalışma olmuş , inşallah en kısa zamanda projelerinizi hayata geçirir siniz. Yaptığınız paylaşımlar tüm üyelere ışık tutacaktır.
Saygılar.
MaviKaan
31-12-2015, 06:52
Teşekkür ederim inşallah..
Sera kurmak ve işletmek isteyen arkadaşlar..
Yalova da , kurulu ve işler durumda olan Çiçek üretimi yaptığım işletmemi devretmek istiyorum.
Ayrıntılı bilgiyi buradan okuyabilirsiniz:
http://www.agaclar.net/forum/toprak-gubre-gida-malzeme-basili-yayin-tarla-bag-bahce-arazi-vb-satis/38660.htm
seyfettin krky
02-02-2016, 19:31
iki dönümlük araziye raflı sistem serada çilek yetiştirmek istiyorum devlet desteğinden yararlanabilirmiyim. hangi kurumdan bilgi alabilirim hangi kuruma müracat etmem gerekli. şartları nelerdir
ibrahimaldere
03-05-2016, 11:33
Arkadaslar seydisehir/Konya 1000m2 sera kurmak istiyorum. Bu isin baslangic kisminda oldugum icin ilk etapta satis riski arastirmalarima gore daha az olarak gordugum Bamya ekmek istiyorum. Arazi daha onceki yillarda surekli bugday ekimi olmustur. Su sorunu yoktur. Isi olayinida gunes enerjisi ile cozmek istiyorum. Bu konuda bilgili arkadaslardan yakllasik olarak maliyetini ogrenmek istiyorum. Kazanc kismina gelince onun tamamen benim calisma seklime ve izleyecegim yola nagli oldugunu dusunuyorum. Simdiden Yardimci olmaya calisacak arkadaslara tesekkurler
ibrahimaldere
03-05-2016, 12:52
1000m2 toprakli araziye plastik kullanarak guzel bir sera kurmak istiyorum. Bu isi iyi bilen tavsiye edebileceginiz kisiler varsa sevinirim. Yaklasik maliyet ne kadar tutar yardimci olursaniz sevinirim
hsynmrngz
22-09-2016, 23:34
herkese iyi günler, sivas zarada 20 dönüm büyüklükte olan arazimize sera kurmayı düşünüyoruz. arazının bulundugu bolge cukurda kalıyo normal seviyeden 50 metre aşağıda ve rüzgar oranı çok düşüyor bu bölgeyede bu sene sulama geliyor. arazi 5 senedir dinleniyor en son yulaf ekilmiştir tarlaya, ne tür bitkiler ekilebilir nasıl bi sistemle ilerlenebilir.resim şuan yok ama ekteki cukurun su olmayan ve 20 dönum buyuklugunde olan bir arazi farklı fikirlere ihtiyacım var yardımlarınızı bekliyorum (artık bugday biçmek zarardan başka bir şeye yaramıyor devlet el atmazsa köylerde recberlik yapan kimse kalmıycak)
Sultan hektor
08-10-2016, 23:21
Manifesto guzel yorumlariniz bilgileriniz.takip ediyoruz sizi bizimde planimiz 5. 10 donum uzeri sera ama fiyatlar epey yuksek soyleniyo anahtar teslimi icin
Sultan hektor
08-10-2016, 23:32
Manifesto guzel yorumlariniz bilgileriniz.takip ediyoruz sizi bizimde planimiz 5. 10 donum uzeri sera ama fiyatlar epey yuksek soyleniyo anahtar teslimi icin
adnanpercin
17-10-2016, 21:44
hemşerim neden kalorifer.ilçemizde jeotermal su varken.üstelik bugündne itibarende sıcak su belediy eeli tek yerden dağıtımı yapılıcak artık.yani dileyen alabilecek ama şartları var.
bide bu ısıtma sistemini incele istersen.1000 m2 için 35 adet ısıstıcı gidyor aylık elektrik sarfiyatıda 1000 tl ekim fiyatıyla.ve istersen bu sistemle bodrumda domates kiraz çilek yetiştir.
abdurrezzak
06-11-2016, 18:39
Merhabalar ben 10-20 dönüm arası bir tarla alıp sebze yetiştirmeyi planlıyorum. 1 dönümünde seracılık yapmayı düşünüyorum. Yapabilirsem daha sonra genişleterek daha büyük bir alanda ticari olarak seracılık yapmak istiyorum. Ben seracılıkta su sorununu nasıl çözdüğünü bu işi yapan arkadaşlardan öğrenmek isterim. Seracılıkta nasıl yer seçmeliyim. Sulu bir tarla mı almam gerekli yoksa yeraltı suyu veya şebeke suyu kullanabilir miyim. Yanlış bir yer seçmeyi istemiyorum. Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar bilgilerini paylaşırsa sevinirim.
oghuzz01
05-12-2016, 20:14
Arkdaşlar,
Ben de bu forumda okuya okuya ufak bir sera oluşturma fikrini benimsedim. Ancak yaptıracak adam bulmakta sıkıntım var. İstanbul pendik tarafında bu işi yapanlar var mı? İstanbulda yeni olduğum için pek bilmiyorum. Varsa refere edeceğiniz birileri çok sevinirim. Ama benimkisi sizler kadar büyük bir şey olmayacak. Hobi amaçlı. 8x4 veya 10x4 şeklinde olacak yani. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Erdem 01
30-12-2016, 13:17
PVC Su Borusundan Sera yapım örnekleri.
www.youtube.com/watch?v=Wx17mlhtKKs
www.youtube.com/watch?v=XWAfusfW41s
www.youtube.com/watch?v=e3OHjiwHqGc
www.youtube.com/watch?v=SmAY9ng8HbE
mete3324
15-02-2017, 10:25
20000 bin tl te nasıl yapılacak bizde yapacaz fakat çok yüksek fiyatlar konuşuluyor.
musayilan
23-04-2017, 14:03
Orijinal Mesaj Sahibi tuttacromata Mesajı Göster
Bu görüşünüze kesinlikle bende katılıyorum sayın Manifesto. Ek olarak, Gaziantep bölgesinde yazları aşırı sıcak ve nemsiz olduğu için yetiştirilecek bitkinin de yüksek sıcaklıkla mücadele edebilme özelliği olmalı Haziran Temmuz Ağustos sıcaklık ortalaması zaten 35 derece civarlarında ek olarak sera içi sıcaklığı da katarsak ortalama 40 derece olacak kaldı ki aynı dönemde gündüz güneş tepede iken 42 derece dış sıcaklıkları dahi görüyor. Bundan dolayı bitkide sıvı kaybı çok yüksek olacak bunun aşılması için mutlak suretle sulama işi çok dikkatle ve özenle yapılmalı.
Sayın Manifesto
2013 yılından beri bu forumda birçok arkadaşa yardımcı olmuşsunuz bundan dolayı kesinlikle teşekkürü hak ediyorsunuz.
Size bir kaç soru da mazur görürseniz benden olacak,
Bir sera projemiz var yine Gaziantep bölgesini düşünüyoruz. Bölgemiz kışın geceleri -12 dereceleri görebilmekle beraber gece gündüz ortalama sıcaklık değerleri 5 derece civarları en yüksek ise 8-9 derece civarları. Projemizde yeraltı sıcaklığı kullanımı (bir nevi jeotermal) kullanmayı düşünüyoruz.
sistem şu linkteki videoda kısaca anlatılıyor
https://www.youtube.com/watch?v=Gfij4F5n2Js
1- Böyle bir sistem seralarda kullanılabilir mi?
2- Bu sistemin maliyeti 1000 m2 alan için aşağı yukarı olarak 50000 ile 60000 arasında olacağını öngörmekteyiz. Sistem ömrü ise dış şartlara (doğal afet, sel, yangın vb) bağlı kalmaksızın 45-50 yıldır. Fiyat/Fayda oranını dikkate alındığında önerir misiniz?
3. Sera kurulumunda kullanacağımız alan kuzey güney yönünde ilerlemekte daha önceki yazılarınızdan anladığım kadarı ile siz özellikle bu yönde kurulmasını tavsiye etmektesiniz. Ancak bölge de hakim rüzgar batıdan esmekte. böyle bir alana sera kurulumu için farklı bir öneriniz var mı?
Cevaplarsanız çok memnun olurum. Şimdiden çok teşekkür ederim.
Not: Şehir her ne kadar Diyarbakır olsa da aslen Gaziantepliyim sadece görev gereği Diyarbakır'da ikamet etmekteyim.
Musa Gündoğan
31-07-2017, 09:28
seracılıkla alakalı sayfalardan epeyce okudum. belki gözden kaçırdım belki de gerçekten böyle bir konu yok.
cam seralar ya da plastik oluklu seralarda aşırı ısınmayı ve güneşin yakıcı etkilerini aşağı çekmek için uv. engelleyici ve istenilen geçirliği ayarlanabilen oto cam filmleri kullanılmış olsa daha kolay ve daha az işçilik olmaz mı? maliyet bakımından filmi rulo olarak alırsan çok ucuza mâl edebiliriz diye düşünüyorum.
kar çiçeğim
23-09-2017, 21:15
Merhabalar.
Arkadaşlar internette ve forumda araştırmama rağmen sera ruhsat **** izinleri ile ilgili bilgiye rastlayamadım.
Bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan yardımlarını bekliyorum.
350 m2 sera kurmak istiyorum serayı kuracağım yer tapuda arsa olarak geçiyor köy içinde bir yer. Elektrik ve su idaresi ile görüştüm sera için hem su hemde elektrik bağlanacak fakat belediye ile görüşmemde yere gelip bakmaları gerektiğini ve ruhsata tabi olması gerektiğini söyledi konuştuğum kişi, yalnız konuya pek hakim değildi bende o hissi yarattı beni alakasız bir kaç yere yönlerdirdi.
Şimdi ise kafam iyice karıştı. Bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum.
Manifesto
23-09-2017, 22:48
Bağlı olduğunuz ilçe tarım müdürlüğüne gidin Sizi yardımcı olacaklardır.
Kredi içinmi resmi işlemlere baş vuruyorsunuz.
kar çiçeğim
25-09-2017, 11:48
Teşekkürler sayın Manifesto.
Benimde aklımdan geçen o zaten ÖKS belgesi için gidecektim gitmişkende bu konuyuda soracağım.
ÖKS belgesinide elektrik şirketi elektriği bağlamak için istedi.
Kuracağım sera 350 m2 olduğu için destek alamayacağım galiba (destek 1 dönümden büyük seralara veriliyor. Tarım bakanlığı sayfalarında yazıyor )
izengin2005
11-12-2017, 11:43
Arkadaşlar herkese iyi çalışmalar. Adıyaman merkezde topraksız tarıma uygun seramı satıyorum sahibinden ilan no 504946660
nazliagri
27-03-2018, 22:41
iyi akşamlar.Ben organik tarım okuyorum bi proje ödevim var sera yapmamızı istedi hocamız TKDK ya uygun bi proje çilek serası ile ilgili bir proje hazırlayacağım ama pek bir bilgim yok yardımcı olursanız sevinirim.
fullnano
02-04-2018, 11:39
Adanadan bir seracı daha katıldı aranıza, hayırlısı olur inşallah :)
kiziltan
02-04-2018, 15:15
iyi akşamlar.Ben organik tarım okuyorum bi proje ödevim var sera yapmamızı istedi hocamız TKDK ya uygun bi proje çilek serası ile ilgili bir proje hazırlayacağım ama pek bir bilgim yok yardımcı olursanız sevinirim.
Ziraat Bankasi sera icin kredi verdigi projeleri birzamanlar veriyordu, cilek serasi projesi derseniz belki verirler.
Değerli arkadaşlar,
Şu anda 500m2 - 1000m2 yüksek tünel tip sera maliyeti ne civarda, yeni yaptıran veya bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirse çok sevinirim. ( Anahtar teslimi )
PVC Su Borusundan Sera yapım örnekleri.
www.youtube.com/watch?v=Wx17mlhtKKs
www.youtube.com/watch?v=XWAfusfW41s
www.youtube.com/watch?v=e3OHjiwHqGc
www.youtube.com/watch?v=SmAY9ng8HbE
demire söre sağlamlığı ne kadar olur acaba buyuk çaplıı duşunulurse ?
Portakal Rengi
14-04-2019, 09:41
demire söre sağlamlığı ne kadar olur acaba buyuk çaplıı duşunulurse ?
Bahçenizde, kişisel kullanım için düşünüyorsanız, kullanabilirsiniz. Ömür açısından sorun çıkarmaz.
Rüzgar hızı çok yüksek olursa, çapraz destekler gerekebilir.
Üretim için kullanılmaz. Zayıf kalır.
Merhaba,
Ankara'da topraksız tarımla üretim yapabileceğim 1 dönümlük bir sera planlaması yapıyorum. Acaba Ankara'da veya çevre illerde benzer proje gördünüz mü? Karasal iklimde bu sistem nasıl işliyor yerinde görmek ve deneyimlerinizden faydalanmak istiyorum.
Şimdiden teşekkürler.
Selcuk571
21-01-2020, 08:22
Merhaba, ortalama 3000m2 lik bir seranın maliyeti hakkında bilgi verebilecek birileri varmıdır? Teşekkürler.
aytuncca
21-01-2020, 14:48
Maliyet ve ayrıntılar hakkında güncel bilgi verebilecek arkadaşlar abiler varsa çok seviniriz..
aytuncca
21-01-2020, 14:53
Şahsen ben de 1 dönümlük yer kurma niyetindeyim(araştırıyorum) domates,biber,hıyar **** çilek üzerine firma tavsiyeleri firmaların ne ölçüde kurulum sonrası destek verdikleri konusunda bilgi.Kurulum maliyeti ve devlet hibe vs. desteği....Güncel ve geniş çaplı anlatım çok çok güzel olurdu..
yuceldonmez
02-09-2020, 19:47
Ben de Osmaniye'de 5-6 dönümlük bir tropik meyve serası kurmak istiyorum ancak maliyet konusunda bilgi arıyorum. Dönüm kurulum maliyeti ne olur bilenler yardımcı olursa sevinirim
Gokhan79
26-12-2020, 23:20
Walipini.denilen bir seracılık var. Mantık aynı yerin sıcaklığını almak. Burada yüzeye çıkartmaya uğraşılıyor. Walipini de içine giriliyor
Merhabalar;
Tünel tipi sera örneği...
selamın aleyküm dayı, statik projeyle ilgili bikaç şey sormak istiyorum ulaşamadım sana
Hakanüstün
16-09-2021, 20:06
Güncel durum nedir
merhaba, eşim ile birlikte bodrumda 10 dönümlük bir arazide seracılık yapmak için istanbuldaki işlerimizden istifa edip gitmeye değecek bir verimlilik elde edebilir miyiz. mesela tek ürünlü seracılıkta, yani ürünlerde çok dağılım yapmadan. ya da belki istanbul çevresinde mevcut işlerde devam ederken bu şekilde bir yer önerisi olabilir mi
Portakal Rengi
15-12-2021, 05:44
merhaba, eşim ile birlikte bodrumda 10 dönümlük bir arazide seracılık yapmak için istanbuldaki işlerimizden istifa edip gitmeye değecek bir verimlilik elde edebilir miyiz. mesela tek ürünlü seracılıkta, yani ürünlerde çok dağılım yapmadan. ya da belki istanbul çevresinde mevcut işlerde devam ederken bu şekilde bir yer önerisi olabilir mi
Bodrum da yeterli su bulabilir misiniz ? Su fakiri olmayacak bölgeler üzerinde durmak daha iyi sonuç almanızı sağlayabilir. Pazara yakın olmak da önemli.
hydroponicgarde
15-12-2021, 14:04
Merhaba Arkadaşlar
Örtü altında topraksız çilek üretmekteyim.
Acil nakit ihtiyacımdan dolayı seramın bir kısmını satmak zorunda kaldım.
İlgilenen arkadaşlar için linkte yazan telefon numarasından ulaşabilirsiniz.
http://https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-bahce-yapi-market-bahce-tam-profesyonel-galvaniz-1000-m2-topraksiz-cilek-serasi-demiri-980031972/detay (https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-bahce-yapi-market-bahce-tam-profesyonel-galvaniz-1000-m2-topraksiz-cilek-serasi-demiri-980031972/detay)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.