View Full Version : Tohumdan Titanopsis Yetiştirme
http://farm3.static.flickr.com/2074/2060054534_6011050755.jpg
"Titanopsisler, sukulent ailesinde deniz altında yetişen mercanlara benzeyen eşsiz biçimleri ile etkileyici bir türdürler. Oldukça dayanıklıdırlar. Bakmanız durumunda hemen gelişen, unutulup ihmal edildiklerinde ise sabırla tüm zorluklara direnen kanaatkar bitkilerdir. Hemen hemen tüm türleri çiçeklenir.
Yayılıcı bir bitkidir ve sukulent ailesinin en kolay yetiştirilen türüdür.. Buna rağmen sayısız şekil ve dokuda geliştiğinden koleksiyonerlerin göz bebeğidir. Özellikle deniz anemonlarına benzer çiçeklenen Calcarea Bizzare varyetesi en aranan türdür. Erken bahar ve sonbaharda sık sık ancak azar azar sulanmak ister. Yılın geri kalanında yaz ve kış aylarında sulama ayda bire indirilmelidir.
-10 derece soğuğa dayanıklıdır. Kolaylıkla kışın az yağış alan bölgelerde dış mekanda, yurt genelinde pencere içlerinde yetiştiriciliği yapılabilir. Yazın öğle güneşi hariç aydınlıkta, diğer aylar tam güneş altında mutlu olacaktır."(zengardentr.com)
Reklam gibi olacak ama alıntı yaptığım firmadan aldığım Titanopsis tohumlarını çimlendirmeye çalışıyorum. Fotoğraflarla aşamaları sizinle paylaşmak istedim. Gelişmeleri oldukça yavaş. Çimlenme oranları şimdilik %60 civarında. Güneş ışığı ve yeterli nem olduğunda gayet iyi bir şekilde çimleniyorlar.
Fotoğrafların üzerinde tarihleri yazılı.
23.Gün
Orta bölümünden bitkinin gerçek yaprakları göründü.
Sayın İdurgun,
Tohumlarınızın son halini merak etmekteyim. Bende bahsettiğiniz firmadan tohumları temin ettim ve 2 gün önce ektim. Şu anda peteğin üzerinde sık, sık fısfıslayarak çimlendiemeye çalışıyorum. İnşallah sizin elde ettiğiniz başarıyı yakalarım.
Mustafa Abdal
10-02-2013, 11:13
Sayın İdurgun,
Tohumlarınızın son halini merak etmekteyim. Bende bahsettiğiniz firmadan tohumları temin ettim ve 2 gün önce ektim. Şu anda peteğin üzerinde sık, sık fısfıslayarak çimlendiemeye çalışıyorum. İnşallah sizin elde ettiğiniz başarıyı yakalarım.
Hem peteğin üzeri hemde sık sulamak pek uygun görünmüyor. Peteğin üzerinde olması müdahale edemeden toprağın kuruma riskini, sık sulamakta sıcakla beraber aşırı rutubeti ve çürümeyi doğurabilir. Geçen mart gibi bende denedim. Pencere önünde viyolün altına mermerle temasını kesecek bir malzeme koyarak, çimlendirmeye başladım. Lithops rubra çimlenmedi ama titanopsisler den 10 kadarı 3 hafta sonra çimlendi. Sık ekildiğinden erken seyreltme yapmaya kalktım ve yer değişikliği sonrası problem oldu. Tavsiyem çimlenenleri en azından 8-9 ay kadar yerlerinde rahat bırakmak. Sonuçta 10-12 çimlenen tohumdan sağlıklı 2 adet kaldı.
Sayın Meraklı_amatör,
Öncelikle ilginiz için teşekkür ediyorum. Benimde muallak da olduğum bir konuya değinmişsiniz. Sıcak ve nem beni de düşündürüyor, fakat şu an malum havalar serin.Yine de kararsız olduğum için peteğin üzerinde çok fazla tutmamaya özen gösteriyorum.Peteğin üzerinden aldığım zaman ise başka bir soru işareti ısı değişimi oluyor :) Bu gün tohumları akvaryuma yapay aydınlatma uygulamasına aldım. Akvaryuma yerleştirirken dikkatli bir inceleme yaptım ve Lithops ve Titanopsis tohumlarında 2 şer tane çimlenme olmuş:). Bu gün 3. günleri. Akvaryumda ısı, ışık ve nem sabit kalacağından daha uygun olur diye düşünüyorum.
Sayın arzu_;
Titanopsis, Aloinopsis ve Argyroderma tohumlarını çimlendirme maceram şu ana kadar başarılı gitti. Çimlenme oranları gayet iyi. Özellikle Argyroderma tohumlarında çimlemeyen yok diyebilirim. Titanopsislerden 1 tanesi çimlendikten sonra eridi. Büyümemekte ısrarcı olan 3 tane daha var. Bakalım onlar da büyüyecekler mi? Bu tarz bitkilerde önemli olan nemi ayarlamak sanırım. Web sitem (http://www.adabahcem.com/tohumdan-titanopsis-yetistirme/)de ayrıntılı bir şekilde kullandığım toprağı ve yaptıklarımı anlattım. Aslında çok amatörce şeyler. Ama dediğim gibi şu ana kadar başarılı gitti. Yoğurt kaplarının şeffaf kapakları kapalı iken nem kaybı olmuyor. Arada havalandırmak da iyi oluyor. Hepinize kolay gelsin.
Sevgili İdurgun,
Manzara çok güzel:) maşallah. Bendeki son durum Titanopsis lerde 0 fire, Lithops larda ise 40 tohumdan 12 tanesi boy gösterdi. Merak ettiğim bu süreçten sonra ki bakımınız.Paylaşırsanız çok memnun olurum.
Şimdi sayfanızı ziyaret ettim. Orada alttan sulama yaptık demişsiniz, bu uygulamayı kaç gün sonra yaptınız? Ben hala günde 2-3 kere fısfısla ıslatıyorum ve üzerini kapalı tutup ara ara havalandırıyorum.
Sevgili İdurgun,
Manzara çok güzel:) maşallah. Bendeki son durum Titanopsis lerde 0 fire, Lithops larda ise 40 tohumdan 12 tanesi boy gösterdi. Merak ettiğim bu süreçten sonra ki bakımınız.Paylaşırsanız çok memnun olurum.
Şimdi sayfanızı ziyaret ettim. Orada alttan sulama yaptık demişsiniz, bu uygulamayı kaç gün sonra yaptınız? Ben hala günde 2-3 kere fısfısla ıslatıyorum ve üzerini kapalı tutup ara ara havalandırıyorum.
Benim de titanopsislerde kaybım yok, buradan titanopsis tohumlarının oldukça başarılı bir çimlenme potansiyeli olduğunu söyleyebiliriz aslında. Tohumları ilk ektiğim tarihten itibaren tam bir ay olmuştu ki 11 adet çimlenme vardı. Kullandığım toprak karışımının üzerine kuartz kum serdiğimden fısfıs ile sizin gibi yaptığım iki günde bir sulamanın yetersiz olmaya başladığını gördüm. Alttaki torf kurumaya başlamıştı. Ben de çimlendirme kabımı başka bir su dolu kaba koyup 5-6 saniye bekledim. Islaklık kuma ulaşınca kabı aldım. Ertesi gün tam 12 adet tohum daha çimlendi. Sulama konusunda katı tarihler yazmak yanlış olacaktır. Eğer toprağınız kuru gözükmüyorsa bu aşırı sulamadan kayıplara yol açabilir. Tecrübe ile nemi bir süre sonra ayarlamaya başlıyoruz aslında. Kalorifere yakın olduğu için ve yeni çimlenenler olduğu için çok fazla açık bırakmıyorum üzerini.
Bu arada sayın arzu_ sizden de fotoğraflar bekliyoruz. Ben Titanopsis ismini duyalı 4-5 ay oldu ve denemelere başladım. Fakat ülkemizde pek bilinen bir sukulent değil. O yüzden burası bu bitkiyle tanışanlar için iyi bir kaynak olabilir. Bugün tesadüfen bir yapımarkette titanopsis gördüm (benim minikler hariç hayatımda ilk kez) ve iki adet aldım. Sanırım ikisi de çiçeğini açmış ve tohum kesesini hazırlamış. Yarın tohumlarını almayı deneyeceğim. Fotoğraflarını buradan da paylaşırım.
ilk resim Titanopsis, 2, resim Lithops :))
Birinci fotoda kurumuş olan üç çiçek görülüyor. İkinci foto birinin alınmış hali var. Tohum kesesi karanfile benziyor. Alması kolay oldu, biraz zorlayınca yerinden çıktı. Fakat biraz erken olduğunu düşünüyorum. Diğerleri için biraz daha bekleyeceğim. Tohum kesesini sıcak ve kuru bir yerde bekletmeyi düşünüyorum. İçini açınca yine fotoğraflarla paylaşırım.
Arkadaşlar maalesef içinde tohum oluşumu gerçekleşmemiş. Diğerlerini 10 gün kadar sonra almayı düşünüyorum.
Çok güzel ve sağlıklı gözüküyorlar, ellerinize sağlık. Tohumdan yetiştirenlere yolgöstermesi açısından gelişimleri fotoğraflarken kaç haftalık ya da aylıklar ilave edebilir misiniz lütfen?
Çok güzel ve sağlıklı gözüküyorlar, ellerinize sağlık. Tohumdan yetiştirenlere yolgöstermesi açısından gelişimleri fotoğraflarken kaç haftalık ya da aylıklar ilave edebilir misiniz lütfen?
Teşekkürler. Gün olarak ekledim.
Diğer sukulentler gibi yapraktan yetişirmi acaba bilgi verirmisiniz..
Diğer sukulentler gibi yapraktan yetişirmi acaba bilgi verirmisiniz..
Yapraktan üretme yapılamıyor maalesef. Tohum veya küme yapısından ayırma şeklinde üretilebiliyor.
Yapraktan üretme yapılamıyor maalesef. Tohum veya küme yapısından ayırma şeklinde üretilebiliyor.
Tesekkurederim ilginize,ustunde tohummus anlamadim sizden ogrendim,ben yapraktan uretilir belki diye yaprak aldim simdi is isten gecti kacirdim tohumlari:)
Web sitemin bant genişliği engeline takılıyor fotolar arkadaşlar, özür diliyorum. Bundan sonra bu siteye yükleyeceğim.
105.Gün:
balurcaği
17-11-2013, 17:16
Merhaba,
Dün Eminönü'nden türünü bilmeden güzelliğine aldanarak bir titanopsis satın aldım. Eve geldiğimde lithopslara benzeyen bir tür olduğunu okudum. Lithopsların bakımı beni çok strese sokuyor, güneş istekleri, sulama periyotları, hava sirkülasyonu. Okumaktan helak oldum. Bu türün bakımı ile ilgili bana yardımcı olabilecek biri varsa çok memnun olurum. Su ve güneş ihtiyacı nedir bunu dahi bilmem kafi.
Merhaba,
Dün Eminönü'nden türünü bilmeden güzelliğine aldanarak bir titanopsis satın aldım. Eve geldiğimde lithopslara benzeyen bir tür olduğunu okudum. Lithopsların bakımı beni çok strese sokuyor, güneş istekleri, sulama periyotları, hava sirkülasyonu. Okumaktan helak oldum. Bu türün bakımı ile ilgili bana yardımcı olabilecek biri varsa çok memnun olurum. Su ve güneş ihtiyacı nedir bunu dahi bilmem kafi.
Bu mevsimde içeride pencere kenarında olması yeterli olacaktır. Yaza kadar sıcaklığa göre ayda bir, iki veya üç defa saksıyı su dolu bir kaba oturtup sulayın, bitkinin üzerini ıslatmak bazen kötü oluyor. Ocak ayına doğru çiçek açabilir. Güneş görmeyen titanopsisler şekilsiz bir uzama gösteriyor, mutlaka farkedersiniz.
Tohumdan Titanopsis yetiştirme maceram gayet olumlu bitti diyebilirim. Bitti derken aşağıda gördüğünüz titanopsisler ile yola devam edeceğim. Kışın içeride pencere önüne alıp ayda bir sulayınca, bahar ve yaz aylarında güneş gören balkona çıkarıp 5 günde bir sulayınca oldukça güzel gelişiyorlar. Gayet dirençli bitkiler olduğunu söylemeliyim. Büyüme dönemleri Şubat-Ağustos arası diye gözlemledim. Sonbaharda çiçek açtıkları söyleniyor, benimkiler daha genç olduğundan henüz göremedim. Kışın öldüğünü düşünüp sulamaktan korktuğum titanopsislerimden çoğunu kaybettim. Bir tane kalmıştı. Bol sulamayı denedim ve kurtuldu. Su ile araları çok kötü değil. Ama kışın dediğim gibi 3-4 haftada bir sulamak gerek. Güneş görmediklerinde boyları uzayıp kendi şekillerini kaybediyorlar. Şu anda elimdekiler fotoğraflardan da seçilebileceği gibi üç tür. Bu arada makro çekimde çok iyi poz veriyorlar bilginize :cool:
güzel bir başlık olmuş, bilgilendim
Sayın idurgun,tebrik ediyorum çok güzel yetiştirmişsiniz.
Teşekkür ediyorum arkadaşlar. Artık yetişkin olan titanopsislerim çiçek açacaklar. Hala dışarıdalar, içeriye almadım. Balkonda don zamanlarında örtü altına alacağım.
Çok güzel olmuşlar. Saksının içindeki karışım nedir acaba, sadece çakıl mı var yoksa perlitle karışıkmı?
Saksıda hiç perlit yok. İri taneli akvaryum kumu o gördükleriniz. Toprak da torf, dere kumu, iri taneli akvaryum kumu, bahçe toprağı karışımı.
Harika görünüyorlar benim ufak bir titanopsis' im var. Merak ettiğim kışın ayda bir demişsiniz, alalı bir ay oluyordu hiç sulamamıştım şimdi nasıl sulamam gerekiyor ? Tüm toprağı ıslanmalı mı yoksa 1-2 çay kaşığı yeterli mi ? Tohumunu da almayı düşünüyorum ama fısfıslama sıklığını yazmamışsınız hatta bir aydan sonra nasıl bir sulama takip ettiniz çok merak ettim.
Sayın Azorka titanopsisler susuzluğa kesinlikle dayanıklıdırlar. Ben bu yaz sonu maalesef 2-3 kök titanopsisimi kaybettim. Geçen kış kar altında kalmalarına rağmen bir şey olmamıştı. Ama ekstra hiç sulama yapmadım dışarıda oldukları için. Genelde sulama yapmak için saksının tamamının kurumasını beklerim. Bir kaba su koyup saksıyı içine oturturum. Fakat sonbaharda suladıktan hemen sonra havalar soğuyunca ve ben içeri alma hatası yapınca maalesef çürüyenler oldu. Isı değişiminin ve ıslak toprağın etkisi olduğunu düşünüyorum. Şu an elimde iki paket tohum var. Çimlendirme çalışmalarımı en baştan itibaren buraya yine yazar, görüntülerim bir aksilik olmazsa. Fısfıslama olayı kolay aslında. Çimlenene kadar şeffaf kapak kullanmış, çimlendikten sonra da toprağın üstünün kuruluğuna göre hergün, sonraları da haftada 3 gün gibi fısfıs yapmıştım. Tabi toprak çok kuruyunca su dolu kaba oturtup iyice su çekmesini de arada yapmıştım.
Aslında titanopsislerle tanışalı neredeyse 3 yıl olacak ama hala bilmediklerim var benim de. Mesela bitkinin olağan ömrü nedir? Tohum oluşmamasının nedeni nedir? Benim yaptığım gibi bir grup tek saksıda mı yoksa satılanlar gibi her biri ayrı saksıda mı kalsa daha iyidir? Bunları da yaşayarak öğreneceğiz artık.
Bu arada geçen yıl bu zamanlar çiçek oluşumları başlamış ama bu yıl maalesef :(
Kesinlikle ne yapacağıma ben de karar veremedim. Evimde çiçek koyabileceğim üç yer var, biri perde arkası aydınlık tüm gün güneş alıyor diğeri pencere kenarı esinti alıyor ve hiç direkt güneş vurmuyor(gölge diyebiliriz) en son olarak ise balkon yani hep güneş. Nereye alsam bilemedim ? Satın aldıktan bir ay sonra iki çay kaşığı su verdim hoşuna gitmedi, pembeleşen alt yaprağını kuruttu. :/
Çiçek oluşumları başlamış. Geçen yıla göre keyifsizler. İki kök titanopsisimi kaybettim. Pembe renkli olanın bir bölümü de problemli. Dışarıda balkonda güneşi en iyi alan yerdeler. Su vermiyorum. Kış bitene kadar da vermem heralde.
Bir paket titanopsis tohumunu ekmenin zamanı geldi. Eğer başarılı olursak diğer hafta ikinci paketi de ekeriz.
1-Öncelikle toprağı hazırlıyoruz: Bahçe toprağı (bendeki oldukça verimli), torf (ince olorsa daha iyi olur, değilse elekten geçirin) ve dere kumu (bulamayınca inşaat kumu) aynı ölçülerde karıştırılır. İçinde havalandırmaya ve süzek olmasına yarayacak kırılmış, ufalanmış ponza taşları mevcut. Tuğla kırıntıları da kullanılabilir.
2-Ekim yapacağımız yoğurt kabının altına delikler açıyoruz. Titanopsislerimiz yaklaşık 5-6 ay bu kapta kalacaklar. Duruma göre 1 yıl da olabilir. Evin içinde duracağı için daha sağlam bir kaba ihtiyaç duymuyorum. Sadece şeffaf kapağının olması bence önemli.
3-Yoğurt kabının altında deliklerin üzerini ufak taşlarla dolduruyoruz. Ben ağırlaştırmasın diye elimdeki ponza taşlarını kullandım. Bu sayede kabın altında su birikmez, birikse de toprakla teması en aza iner. Toprağımızın tam kuruması önemli. Tam kurumuş toprağı suladığınız zaman titanopsislerde ertesi gün gözle görülür bir değişim oluyor.
4-Sonra taşları oynatmadan, hazırladığımız toprağımızı kapta 1-2 parmak boşluk kalacak kadar dolduruyoruz. Güzelce bastırıp sıkılaştırıyoruz.
5-Toprağın üstüne akvaryum ya da kuş malzemeleri satan yerlerden bulabileceğiniz kumlardan seriyoruz. İri taneli kumu daha çok beğendim ama çok az kalmış. Daha ince olanı da kullandım. Toprağı tamamen kapatmıyoruz. Tohumları ektikten sonra biraz daha kullanacağız.
6-Tohumlar poşetin içinde çok ince beyaz bir kum ile karışık halde geldi. Sarı olanlar tohum. 3 yıl evvel tohumları minik bir tüpün içinde yine kuma karıştırılmış bir şekilde yollamışlardı. Ekimi çok kolay olmuştu. Poşetten ekmek çok zor. Yine de beyaz bir kağıda aktarıp mümkün olduğunca dağıtarak tohumları serpiyoruz.
7- Tohumları ektikten sonra ince beyaz kumumuzdan bir miktar daha -hemen hemen toprağı kapatacak kadar diyebilirim- döküyoruz. Tohumlar çok küçük olduğu için derinlere gitmemesi gerekiyor. Kum tanelerinin arasında kalacaklar.
8-Son olarak daha büyük bir kaba su koyup, ekim yaptığımız kabı içine oturtuyoruz. Alttan sulama yöntemi ile toprağımızın suyu emmesini bekliyoruz. Toprağın üzerindeki kumlara su ulaştığında kabı sudan alıyoruz. Daha sonraki sulamalarımız da bu şekilde olacak. Artık kabın kapağını kapatıp aydınlık ve sıcak (24 ila 30 derece) bir yere bırakıyoruz.
Anlatımınız harika, bilgiler için çok teşekkürler... İnsanda deneme isteği uyandırıyor :)
Anlatımınız harika, bilgiler için çok teşekkürler... İnsanda deneme isteği uyandırıyor :)
Ne duruyorsunuz?
Ne duruyorsunuz?
sayın idurgun kapağı ne kadar süre kapalı tutuyorsunuz çimlenme olduktan sonra da kapalı mı kalıyor ... ne kadar srelerle havalandırıyorsunuz ... bu konuda da bilgi verir misiniz ..
Ne duruyorsunuz?
Hiç durmuyorum asıl sorun orada :-) ona da sıra gelecek yakında... tohumları internetten mi temin ettiniz ?
Tohumlar internette mevcut bende yazıyı okudukdan sonra araştırdım. Kapağın üstünde delikler var havalandırma o şekilde diye tahmin ediyorum. Tohum çimlendirmede bende üzerini şeffaf naylon ile iyice kapatıyordum günlük bir sefer açıp havalandırıyordum işe yarıyordu bunda uygulasam olurmu acaba :)
Sayın raniac'ın dediği gibi şeffaf kapağın üzeri delikli. Bundan bahsetmemişim, özür. Normal şartlarda 4-5 günde çimlenecekleri için havalandırma sıkıntısı olacağını sanmıyorum bu şekilde. Çimlendikten sonra kapağı kullanmayacağım. Toprak çok kurursa alttan sulama, az olursa üstten fısfıs ile nemi ayarlamaya çalışacağım. Bugün baktığımda üstten kuruma başlamıştı. Yarın fısfıs ile nemlendirme yaparım.
Tohumları zengarden'da mevcut. Eğer alacaksanız yanına Argyroderma ve Astrophytum da ekleyin bence.
Tohumlarım kargoda bugün gelmesini bekliyorum, ben sürekli üstten fısfıs yapacağız sanıyordum. Sulamayı toprak kurudukça mı yapıyorsunuz yoksa toprağın kurumasına izin vermeden mi ? Harika bir döküman oldu burası, takip edeceğim gelişmeleri. Yaptıklarımı eğer imkanım olursa fotoğraflayıp koymayı düşünüyorum bakalım.
Çiçek oluşumları başlamış. Geçen yıla göre keyifsizler. İki kök titanopsisimi kaybettim. Pembe renkli olanın bir bölümü de problemli. Dışarıda balkonda güneşi en iyi alan yerdeler. Su vermiyorum. Kış bitene kadar da vermem heralde.
Harika görünüyorlar ama hiç su vermemek ne kadar doğru? Susuzluğa dayandıkları doğru ama bence ayda bir sulama yapmalı. Geçen gün susuz kalan titanopsislerim çiçekteydi halleri iyi görünmüyordu, sulama yaptıktan sonra düzeldiler.
İzmir şartları ile diğer iller bir olmaz. Burada açık balkonda ben su verirsem eğer bitkileri kaybederim. Yeni çimlenenler içeride olduğundan nemini ayarlamak için abartmadan fısfıs yapabilirsiniz. Çok kuruyorsa toprak alttan sulama yapmak iyi oluyor. Çimlendirme toprağının kurumasına izin vermiyorum. Ayın 13'ünde ektiklerime 15'inde yüzeysel fısfıs yaptım. Bugün yaklaşık 10 adet titanopsis çimlenmiş. Yarın da üstten çok az fısfıs yapacağım muhtemelen.
Sayın azorka; kaybettiğim kaktüs ve sukulentlerimin otopsi raporunda hep aynı sonuç vardı: suda boğulma! :D:D
Tohumlarım kargoda bugün gelmesini bekliyorum, ........... Harika bir döküman oldu burası, takip edeceğim gelişmeleri. Yaptıklarımı eğer imkanım olursa fotoğraflayıp koymayı düşünüyorum bakalım.
Lütfen gayret edin bunun için. Tecrübeler çoğaldıkça hayli bilgilendirici ve cesaret verici olacak gibi. Ben titanopsislerde tohum oluşumunu hiç göremedim mesela. Bakalım hangimize kısmet olacak. Merakla sizin titanopsisleri de bekliyoruz.
Tohumları zengarden'da mevcut. Eğer alacaksanız yanına Argyroderma ve Astrophytum da ekleyin bence.
Tavsiye ettiğiniz Argyroderma ve Astrophytum da ekledim ve aldım tohumları ama burda hava çok soğuk :(. Nisanı bekleyeceğim ekmek için tohum alma işinde biraz acele ettim sanırım :)
Tavsiye ettiğiniz Argyroderma ve Astrophytum da ekledim ve aldım tohumları ama burda hava çok soğuk :(. Nisanı bekleyeceğim ekmek için tohum alma işinde biraz acele ettim sanırım :)
Tohumları serince karanlık bir yerde saklarsanız sorun olmaz. Maalesef benden kötü haber var bu sefer. Çimlenme oranı çok iyidi. 17 tane çimlenen saymıştım. Fakat şansıma güneşi göremedikleri için birden çok cılızca uzadılar. Ertesi gün güneş görsünler diye uğraşsam da bu kez neredeyse eriyip gittiler. Şu an 5 adet var. Bunları yaşatmaya çalışıyorum. Çimlenme hızına aldanmayın, son derece yavaş gelişiyorlar. İçeride ısıyı ayarlasak da gün ışığı eksikliği mevsimsel takvime uymamızı gerektiriyor. Ben de diğer paketi sizin gibi baharda ekmeye karar verdim.
Sn idurgun ilk tohum denemelerinize çok heveslenip iki paket aldım ama hepsi eridi bir tane kaldı şimdi üçüncü paketteyim çimlendiler bende hava alması için üstünü artık kapatmıyorum kapak aralıklı duruyor inşallah bu sefer olur
Sn idurgun ilk tohum denemelerinize çok heveslenip iki paket aldım ama hepsi eridi bir tane kaldı şimdi üçüncü paketteyim çimlendiler bende hava alması için üstünü artık kapatmıyorum kapak aralıklı duruyor inşallah bu sefer olur
Sayın Melekv, yakın çekim bir foto yükleyebilir misiniz? Bu erime olayını anlamamız lazım. Bugün incelediğimde köklerinin toprakta olmadıklarını gördüm. Işık ve nemin yanı sıra başka sebepler de aklıma geliyor. Mesela toprak karışımının üstüne bahçe toprağı ile kumu karıştırıp sermenin ve tohumları serptikten sonra o beyaz kumları kullanmanın daha iyi olacağı gibi. Çok küçükler, çimleniyorlar ama kökleri toprağa varana kadar ortam uygun değilse dirençsizler, adeta eriyip gidiyorlar. Sizde durum nasıl merak ettim.
Eridi dediklerim artık görünmüyor zaten kalan bir tane şimdilik iyi gibi ne öldü ne büyüdü onun etrafına kumla destek yaptım.Erimeden önce boyları uzamıştı kapağı sadece akşamları açıp geri kapatıyordum sonra bir gün eve bir geldim hepsi uzanmış yatıyor zayıf ve cansızlardı kurtaramadım.Tek kalan dediğim hala iki yaprak şeklinde sizin resimlerde ki gibi ortasından bitkinin kendisi daha belirmedi. Sıcak olması için cam kenarında duruyor petek yakın iki günde bir spreyle azar azar nemlendiriyorum.
Üçüncü paket yeni çimlendi çok küçükler net çıkmıyor ama dediğiniz gibi kökler dışarıda duruyor biraz daha bekleyip hepsini tek tek toprağa kürdanla delik açıp yerleştirmeyi düşünüyorum. Lithopslar da aynısını yapmıştım büyümüşlerdi ama çok suladım galiba onlar da öldü en azından aynı uygulamayı bunlarda yapıp suyunu fazla vermezsem sorun olmaz diye düşünüyorum.
birde ben beyaz kumu tohumu ektikten sonra üzerine serpmiştim ama yine de kökler yüzeye çıkıyor
bu üçüncü deneme beyaz kum serpmedim en azından kökleri yerleştirmem kolay olur diye
590261
Merhabalar tekrardan. :) 21.01.2016 tarihinde diktiğim titanopsis ve astrophytumlardan önce titanopsis boy gösterdi, umarım geriye kalanlar da çimlenir.
https://dl.dropboxusercontent.com/s/hw98f6ai7dpnsja/DSCF7073.JPG?dl=0
benimkiler büyümek için yazın gelmesini bekliyorlar galiba
7 günlük astrophytum ve titanopsisler. :rolleyes:
Yüksek kalite fotoğraf için.
https://dl.dropboxusercontent.com/s/3hr7k5s1lndzjqw/DSCF7102.JPG?dl=0
http://i64.tinypic.com/1908pe.jpg
11 günlük olduk.
https://dl.dropboxusercontent.com/s/9r6mywttssyy6m8/DSCF7125.JPG?dl=0&preview=DSCF7125.JPG
http://i68.tinypic.com/2lihnae.jpg
Sanırım suyu fazla kaçırdım çok fazla kaybım oldu 4-5 tane kaldık. :/
Şükufezar
01-03-2016, 19:41
22 günlük titanopsislerim,
598013
İlk denememi aralık ayının sonunda başlatmıştım. Sabah güneş alabilecekleri yere akşam ise evin içine alıyordum. Fakat bir süreliğine aileme bırakıp gitmiştim. Soğuk günlerde yeterince ilgilenilmediği için olsa gerek tamamı kurumuştu geri döndüğümde.
Lithops ve sempervivum tohumlarında aynı başarıyı yakalayamasam da çimlenme oranı çok yüksek. Bunlar bir kısmı.
Bazıları birbirine çok yakın. Fotoğrafta üst kısımda görünüyor. Sizce onları şimdiden ayırmalı mıyım yoksa biraz büyümelerini mi bekleyeyim?
Kesinlikle büyümelerini bekleyin derim sayın Melikd.
Şükufezar
11-03-2016, 22:09
Teşekkür ederim, bir cevap gelene kadar değişiklik yapmamıştım zaten :) Ne kadar süre sonra yer değiştirmem gerekir peki? Yaprakları birbirine değdiği için çürüme olabileceğini düşünmüştüm. Değişiklik yapma konusunu da bu yüzden sordum.
Teşekkür ederim, bir cevap gelene kadar değişiklik yapmamıştım zaten :) Ne kadar süre sonra yer değiştirmem gerekir peki? Yaprakları birbirine değdiği için çürüme olabileceğini düşünmüştüm. Değişiklik yapma konusunu da bu yüzden sordum.
Değsinler birbirlerine, çürümezler korkmayın. Daha bitkinin gerçek hali bile yok meydanda. Bunun için yaklaşık 2 ila 3 aya ihtiyacınız var diyebilirim. Ama genelde sukulentler bir yıl kadar üretim saksılarında kalırlar. Elbetteki bulunduğunuz yerin iklimi, bitkilerin ortamı ve gelişimleri kararı size bıraktıracaktır.
Bu arada titanopsis çeşitlerinin tohumlarının bir arada satılmalarının sağlıklı olmadığını düşünmeye başladım. Çimlendirme ve çimlendikten sonraki bakım istekleri sanki türlere göre değişiyor. Genelde hep aynı türler büyümeye devam ederken bazılarını kaybediyorum. Bu bir tahmin tabi ki. Gözlemlemeye devam edeceğim ama ayrı ayrı bulup ekme şansımız ve bunu deneme şansımız şimdilik yok. Kendi tohumlarından olursa ancak o zaman yapabiliriz. Bu kış sadece 2 adet çiçek vardı. Tohum yaparlarsa denerim. Kaktüs ve bu tür mesemb veya sukulent tohumlarını ne kadar taze ekerseniz o kadar başarılı çimlenme oluyor bu arada.
Tür ayrımı nasıl yapılıyor? Belirgin farklar var mı görüntüde?
Sayın Khan cevap vermek için benim ufaklıkların büyümesini bekledim. Sadece 3 tanesi kaldı. Gördüğünüz gibi 1 tanesi diğer ikisinden farklı, hem rengi hem biçimi. Tek olan calcarea, diğerleri ise hugo-schlechteri.
Peacemaker_tr
30-04-2018, 17:52
Bu bitkiden nasıl.tohum elde ediyoruz?
Ne kadar güzel bir konu olmuş bu böyle. Ben de aldığım Argyroderma tohumlarını çimlendirmek için araştırma yaparken bu konuya denk geldim. Keşke titanopsis de alsaymışım diyorum şu an.
Ugrasan81
09-04-2020, 21:19
Arkadaşlar merhabalar. Ben Zengardenden kaktüs ve sukulent karısık şekilde tohum satın aldım 3-4 çeşit gibi gözüoüyordu bu konu hakkında epey bir acemiyim youtubedan öğrenerekten ben bi borcamın içerisine kağıt havlu koyup öyle tohumları serptim karışık şekilde içinde hiç patlaamayan bir tür var onun dısındakiler patladı kağıt kurudukça suluyorum yaklaşık olarak 10 gün geçti ve ben 2 tane fideyi alıp saksıya aktarabildim çünkü çoğunun kökü çok ince nasıl kalınlaşacaklardır acaba bunlar ölmelerinden korkuyorum?
Uzun zamandır fotoğraf paylaşmamışım. Titanopsislerim 7 yaşında. Her yıl Aralık ayında calcarea türü çiçekleniyor. Bu yıl da neşeleri yerindeydi.
Bunlar da gençler. Calcarealar çiçekte. Diğerleri büyüyor.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.