View Full Version : alibaba / balkon
Merhaba arkadaşlar,
kısa sayılabilecek bir süredir bonsai adaylarımla ve sukulentlerle ilgilenmekteyim.
Her birisini ilgili başlıklarda paylaştığım bitkilerimi balkonum içinde nasıl düzenlemek istediğimi ise bu konuda paylaşmak ve fikirlerinizi almak istiyorum.
Şu aşamada 3Boyutlu olarak projelendirdiğim balkon projemde alt yapıyı hazırlayınca bitkilerimi baharla birlikte buraya alacağım.
Şu andaki projem bu şekilde. :)
Balkonum doğu cephe ve ön sıradaki bitkilere de güneyden güneş alacak şekilde. Arka taraflarda yarı gölge kalıyor gün içinde. Çok rüzgarı olmayan bir ikinci kat. Cam balkon uygulaması var ama baharda tamamen açmayı planlıyorum
Bu genel görünüm;365942
Balkon iç duvarına sabitleyeceğim raflar üzerine 3erli gruplar halinde güneşe ve havaya daha fazla olan bonsai adaylarımı yerleştirmeyi planlıyorum. Ladinler, çamlar, ateş dikeni ve acer'ler olabilir.
365943
Meyve ağacı olarak 2 tane kamkat fidanı düşünüyorum. Birbirini tozlamalrı için 2 tane yanyana konumlandırdım. Bir tanede goji berry (solda olabilir) düşünüyorum.
365944
Ön dış duvarda ise 4 tane 70lik balkon saksısında sarkıcı sardunyalar düşünüyorum. çiçek tarafını tam araştırmadım henüz. Uygun farklı bir adayda olabilir. Tavsiyelerinizi de bekliyorum :)
365945
Bu da diğer bir görünüş. Ve tabi bir de bizim ufaklığın olmazsa olmaz salıncağı :D
365946
Şu anda ise adaylarım diğer güneydoğu cepheli balkonda yarı korumalı olarak kışı geçiriyorlar.
Bazı ağaçlar ve sukulent aranjmanlarımı görebilirsiniz.
Sn alibaba9,
Umarım gönlünüze göre bir düzenleme olur.
Bir tek konuda dikkatinizi çekmek isterim: Bonsai adayı ağaçlarınızın yeterince ışık alması elbette önemli ama daha da önemlisi yeterince havalandırma yani esinti alması. Hava akımının yetersiz olması halinde en başta pamuklu bit, kabuklu bit ve mantar enfeksiyonlarıyla başınız derde girecektir.
Ben bu dertten çok çektim. Balkonunuz fazla esinti almıyorsa yapacağınız en iyi şey saksı aralıklarını fazla tutmanız olacaktır.
Kolay gelsin :)
Fagus Sylvatica
30-01-2013, 22:14
Bir fikir sadece ama boş kalan duvarınıza sarmaşık sardırırsanız bence daha güzel olur gibi. Balkondayken doğayla daha iç içe hissedebilirsiniz.
Sayın Sakaki uyarınız için teşekkür ederim.
Ben de o nedenle aslında ön duvar boyunca sıralamyı düşündüm adayları. Ama hepsini de oraya sığdırmak mümkün değil ******...
Biraz da kimyasala başvurucaz sanırım arkada kalanlar için :(
Sn alibaba9,
Umarım gönlünüze göre bir düzenleme olur.
Bir tek konuda dikkatinizi çekmek isterim: Bonsai adayı ağaçlarınızın yeterince ışık alması elbette önemli ama daha da önemlisi yeterince havalandırma yani esinti alması. Hava akımının yetersiz olması halinde en başta pamuklu bit, kabuklu bit ve mantar enfeksiyonlarıyla başınız derde girecektir.
Ben bu dertten çok çektim. Balkonunuz fazla esinti almıyorsa yapacağınız en iyi şey saksı aralıklarını fazla tutmanız olacaktır.
Kolay gelsin :)
Sn alibaba9
Şimdi esas sorun iç kısımda kalan ve raflara koymayı düşündüğünüz ağaçlarda.
Ben kendime aşağıda anlattığım gibi bir sistem yapmıştım, sizin de işinize yarar eğer uygularsanız:
Beyaz olarak gösterdiğiniz balkon demiriniz balkon duvarının tam üzerinden geçiyor ve dolayısı ile bu duvarın üzerine saksı koyma şansınız yok. Ancak balkon demirini kestirip mevcut konumundan 30-45 cm ileriden geçecek şekilde dışarıya doğru kaydırırsanız, bu sayede balkon duvarınızın üzerine de iç kısımda raflara koyduğunuz ağaçları yerleştirebilirsiniz. Resim üzerinde karalamaya çalıştım:
365965
Kestiğiniz trabzanı daha sonra balkon duvarının dış cephesine veya mevcut ankoraj noktalarına kaynattırabilirsiniz.
Umarım anlatabilmişimdir? :)
Benim balkonum sizinkine göre daha büyük zaten ama bu uygulama ile ben kendime yaklaşık 10 ağaçlık daha yer açtım.
Teşekkür ederim sayın Sakaki, fikir olarak çok iyi ama şu an bunu uygulattırabilir miyim bilemiyorum :) Alıştıra alıştıra diyorum ben bu konuda. Kendimizi evden kovdurmayalım :D :D
sizinle de fiziksel şartlarımız yakınmış, tecrübeleriniz benim için çok önemli .. saygılar
Merhaba,
Ön balkonumda düşündüğüm düzenlemeyi şimdilik küçük yan balkonda uyguladım. hataları burda yapıp diğerine hatayı azaltmak için.
6 tane 40x80 ladin pano edindim Bauhaus'dan.suntalam raflardan daha ucuz olmasına şaşırdım açıkçası masif bir ahşabın. ön duvara sırayla sabitledim. Şu anda balkonda tamamen açık duruma geçmedim. baştan ve sobra bir ya ikişer cam açıyorum ve güzel bir esinti de oluşuyor sanırım. İç duvarda tamamen bonsai adaylarım olacak. Dış balkon askılarında ise çilek yetiştimeyi deneyeceğim. Küçük boylu olmalarından dolayı ağaçların da güneşini ve havasını etkilemez diye düşünüyorum.
Balkon önünde konumlandırdığım 6 tane saksıya 37 kök yediveren çilek fidesi ektim.
Karışımda, bahçe toprağı, dere kumu, ponza ve elenmiş koyun gübresi kullandım.
Yandaki apartmanlar nedeniyle bölük bölük olmak üzre toplamda 3-4 saat güneş alıyorlar, yazın bu miktar daha da artacaktır.
Bakalım meyve alabilcek miyim bu yaz? :))
Oda camlarımdan en fazla güneş alan güney cepheli pencereye iki saksıda topladığım acem halısı fideleri diktim bugün.
Şu an erken ama biraz da güzel havalara güvendim. umarım don yemeden baharı görürüz.
Acem halıları diktiğim günün ertesi günü anında çürümeye başladı :(
Yeni sürgün uçları özellikle hemen kararmış, diğer yapraklar yumuşamış, solmuşlar hemen.
Bu konuda yorumu, yönlendirmesi olan var mı acaba?
İç mekana geçireyim mi geri acilen? Çürüyen yerleri budayarak vs..
Oda camlarımdan en fazla güneş alan güney cepheli pencereye iki saksıda topladığım acem halısı fideleri diktim bugün.
Şu an erken ama biraz da güzel havalara güvendim. umarım don yemeden baharı görürüz.
Kuruyan yaprakları kesin fazlada sulamayın normal ortadan gelen tomurcukları görünce parmağınızla dibini karıştırın ****** kullandığınız toprak karışım da önemli biz her zaman normal kum toprak (verimi önemli değil) + yanmış hayvan gübresi tavsiyemizdir.
Başarısız olma durumunuzda haber verin elimizde fide varsa gönderelim her zaman dikilir yoksa buyrun 5 dekar çilek var toplarız)))
Ponza nedir çeşitli karışımlar çıkıyor karşımıza çilek kumlu toprağı sever yanmış hayvan gübresi ve kum yeterli başka birşeye ihtiyaç yoktur.
3-5 mm büyüklüğünde volkanik tüf'e verilen ad üstad.
Toprağın süzekliğinin artması için kullandım. Fazla suyu tutmaması ve aşağı akıtmayı sağlaması ile kök çürümesini önlemesi bakımından bir çok toprak karışımında kullanılıyor. küçük dişli dere kumunun yaptığı fonksiyonu da denilebilir.
Ponza nedir çeşitli karışımlar çıkıyor karşımıza çilek kumlu toprağı sever yanmış hayvan gübresi ve kum yeterli başka birşeye ihtiyaç yoktur.
alacakaranlik
04-03-2013, 20:43
normalde cürümemesi lazım, sogukta donda etki yapmaz en fazla çok uzun dallı olanlarda uc dallar kurur. eger direk çürüme yapıyorsa direk kök kısmına bakın derim. Topragı çok fazla su tutuyor olabilir ?
Ne olduysa 24 saatte oldu aslında,
fideler tüplü idi ama toprakları çok sıkı değildi, yani süngerleşmiş torf gibi bir yapısı yoktu. Ben de altlarına biraz trikoderma serperek kendi toprakları ile diktim. Üstüne de kendi toprağımdan biraz ekleyip, çok az nemlendirdim.
Sulamadım yani.
Şu an durmuş gibi uçlardaki çürüme. Ama diğer tüm yapraklarda yumuşama ve güçsüzlük mevcut. Bir süre daha bekleyeyim diyorum bakalım, sera ortamından direk güneşe ve hava akımına çıktığından da olabilir mi acaba böyle birşey? :(
normalde cürümemesi lazım, sogukta donda etki yapmaz en fazla çok uzun dallı olanlarda uc dallar kurur. eger direk çürüme yapıyorsa direk kök kısmına bakın derim. Topragı çok fazla su tutuyor olabilir ?
Trabzana astığınız çilek saksılarını merak ettim acaba saksıların drenaj deliklerinden su aşağıya, yere mi akıyor yoksa saksılarınız şu saksı altlığına ihtiyaç duymayan çünkü saksının içinde drenaj için ek bir yükseklik olan saksılardan mı? Umarım anlatabildim :)
Saksılarda baya işlem yaptım aslında :)
İçine oturan ayaklı (2, 2.5 cm yüksekliğinde) bir tabanlık var, bu tabanlıkta delikler vardı 5'er li gruplar halinde 8-10 sıra idi sanırım. O deliklerin hepsini 4mm'lik matkapla genişlettim. Dış saksıların altına da 9 mm lik 7-8 tane delik açtım. Deneme amaçlı olarak toprak karışımı ile denedim, drenajı çok güzel oldu.
Trabzana astığınız çilek saksılarını merak ettim acaba saksıların drenaj deliklerinden su aşağıya, yere mi akıyor yoksa saksılarınız şu saksı altlığına ihtiyaç duymayan çünkü saksının içinde drenaj için ek bir yükseklik olan saksılardan mı? Umarım anlatabildim :)
Anladım. Siz dış saksılara da delik açmışsınız. Peki delik açmasaydınız dış tarafa,şiddetli bir yağmur ihtimalinde saksı çok su alacağı için ve su saksının içinde hapsolacağı için sıkıntı olur mu? Üstelik o tabanlığın da yüksekliğini aştığını düşünelim su seviyesinin. Çok abartmadım herhalde senaryoyu.
Azotlu gübre kullanılan bitkilerde benim bildiğim zaten fazla sulamak lazım, tuzluluk oluşmaması için toprakta. Yani toprağı yıkama diyorlar buna temizlenmesi için. Tabi fazla suyu drene etmek şartıyla. Böyle durumlar için zaten sizin senaryo ihtimal değil kesin olur :) O yüzden ben her saksıda mutlaka drenaj deliği açıyorum.
Anladım. Siz dış saksılara da delik açmışsınız. Peki delik açmasaydınız dış tarafa,şiddetli bir yağmur ihtimalinde saksı çok su alacağı için ve su saksının içinde hapsolacağı için sıkıntı olur mu? Üstelik o tabanlığın da yüksekliğini aştığını düşünelim su seviyesinin. Çok abartmadım herhalde senaryoyu.
Sayın alibaba9 Acem halılarını baharda dikseydiniz daha iyi olurdu dona kısmi dayanıklı oldugu sölenir benim yıllardır dışarda etkilenmedi .
alacakaranlik
05-03-2013, 09:42
biraz daha bekleyin. Aldıgınz firmanın kendi üreti değilse hava değişimi carpmıs olabilir, adapte sorunuyasıyorlardır. Biraz daha bekleyin
engin1981
05-03-2013, 23:07
Bonsaileriniz muhteşem.şimdi araştırmaya ve başlamaya pek vaktim yok ama bir gün mutlaka bende yetiştirecem.
Acem halısı ne zaman çiçek açar acaba ve kaç gün çiçekli kalır.Ben pazarda satılan fideleri görüyorum ama her satan farklı bir isim söylüyor.emin de olamıyorum.İzmirde saksıda bu sene bende fide almayı düşünüyorum ama biraz araştırma yapmam gerek
teşekkürler,
acem halısı mevzusu biraz karışık. Bir çok buzçiçeği türüne acem halısı deniyor. lampharantus türleri var, mesembryanthemum türleri var. En çok da dolosperma türleri yanlışlıkla acem halısı olarak geçiyor.
Bahardan yaza kadar çiçekleniyorlar benim bildiğim. Aldığınız fidenin dal ve yaprak yapısına göre türünü kesin öğrenirsiniz yazdığım isimlerden.
Bonsaileriniz muhteşem.şimdi araştırmaya ve başlamaya pek vaktim yok ama bir gün mutlaka bende yetiştirecem.
Acem halısı ne zaman çiçek açar acaba ve kaç gün çiçekli kalır.Ben pazarda satılan fideleri görüyorum ama her satan farklı bir isim söylüyor.emin de olamıyorum.İzmirde saksıda bu sene bende fide almayı düşünüyorum ama biraz araştırma yapmam gerek
Havaların ılımanlaşmasıyla acem halıları kendini toparladı, yapraklar dirileşti :) belki bu sene çok çiçek açmazlar ama seneye olgunlaşıp çiçek şöleni yapabilirler. İnşallah diyelim :D
Merhaba,
Bunlar da balkondaki sukulent köşelerim,
Tüm görseller sukulentlerim başlığında.. Oradan detaylı bakabilirsiniz :)
http://www.agaclar.net/forum/1121819-post42.htm
http://www.agaclar.net/forum/1121822-post43.htm
http://www.agaclar.net/forum/1121828-post44.htm
Benim de sünbüllerim açtı nihayet :)
Frezyalarımı ise temin ettim, vakit kaybetmeden dikeceğim :)
Bugün diğer esas büyük balkonum için (ilk gönderideki projem) altyapı ve malzeme hazırlıklarıma başladım.
Praktiker kapanmadan önce 2 tane 5'li toprak saksı almıştım ağaçlarım için.
Büyükten küçüğe 5'li takım 25 lira idi. Kaçırmadım :) 10 tane toprak saksı 50 lira yani, Plastiği daha pahalı :)
Diğer balkon önü saksılarımı ise Alacakaranlık'ın %50 kampanyasından 3 liraya almıştım. Sanırım hepsini ben aldım stoğun. Doğasever dostu Abdussamet Bey'e de teşekkür ediyorum burdan, kaçan yavru kuşu için üzüntülerini paylaşıyorum :(
Toprak olarak da Gölbaşı Kafkas peyzaj'dan 25 kg.lık humus aldım, 20 TL'ye. Karışım için ise tüm karşıyaka sera piyasasında olan bahçe toprağı-ponza ve torf karışımı olan topraktan aldım 7 tl.'ye.(40 lt.) İçinde ponza bulana aşk olsun ama. O yüzden ponza ekleyeceğim karışımlara. Sonunda onu da buldum Ankara'da. kilosu 40 kuruştan 25 kg. ponza stoğumu da yaptım.
Karışımları saksılara hazırlayıp Vinca ve Kampanula fidelerini bekleyeceğim artık :) ve ****** baharı da :) çok selamlar
fikreteren
24-03-2013, 08:13
ALİBABA9 kolay gelsin.Umarım emekleriniz karşılığını alırsınız.Satıcılar bazen bizleri kandııryorlar maalesef. Poşetteyse kapalı olduğu için görmek mümkün değil. selamlar.
önceden beri kullandığım için ürünü biliyorum zaten, ilk alışım değil :))
ALİBABA9 kolay gelsin.Umarım emekleriniz karşılığını alırsınız.Satıcılar bazen bizleri kandııryorlar maalesef. Poşetteyse kapalı olduğu için görmek mümkün değil. selamlar.
yaşadığım sitede balkondan dışarı saksı asmanın yasak olduğunu öğrendim :((
Bazı kadirşinas komşularım(!) şikayet etmiş sağolsunlar. Bize kaldırtıldı, onlar niye asıyor felan diye...:)
Bu konu ciddi decede kızdırdı beni.. Bu konuda fikri olan var mı? ne yapılabilir, nasıl mücadele etmek lazım...kanunen bir altyapısı var mı gerçekten?
mandalinleerik
01-04-2013, 11:51
Çiçek dikmek, ağaç dikmek yasak olur ama nedense manzarayı kapatıyor diye kesmek yasak olmuyor. Kestiremezlerse dibine çamaşır suyunu basarlar. Öte yandan balkondan sarkan çanak antenler, yıllardır kullanılmayan gölgeliklere laf eden olmaz.
Hoş izin verilse bile apartmanda olan meyve ağaçlarının halini görüyoruz leblebi tanesi kadar olan eriklerin dallarını kopararak üzerinde erik arıyorlar. Ya da yaşını başını almış insanlar 3-5 kayısı için elinlerindeki sopaları dallara fırlatarak gözleri dönmüş şekilde kayısıları düşürmeye çalışıyorlar.
Kusura bakmayın konunuzla pek alakası yok belki dağıttım ama sevgi olmazsa olmuyor işte.
güneye balan güneş köşem şenlendi :)
neler neler var? :) bonsai adaylarım, dağ çileği fidelerim (sarı saksılarda),
yayılıcı kekiklerim, bereberis, en arkada frezya soğanı ektiğim saksı 8şu an boş gözüküyor), sarı tepside sukkulent grubum...
en önde flying dragon turunçgilim..
balkon dışında ise tamamen çilek fideleri.. :) ***. meyvesini de yeriz :)
Bu da yavaştan ön balkonda yaptığım çalışmalar... :) Bu balkon da doğu cepheli, sabah 1-2 saat ve öğleye doğru da yandan 1 saat kadar güneş alıyor.
Bu kadar ışık ne kadar yeterli olacak tam bilemiyorum ama balkon önünde sakız sardunyalarımı konumlandırdım. Bu dönem test dönemi olacak.
387209
Masada ise ardıç bonsai adayım ve bahçe açelyam var.
Arkada ise top sardunya köşem :)
387210
Fesleğen fideleri de dikildi saksıya, bunlar diğer güney cepheye alınacak ama..
387211
Akşam çayına bekleriz :)
387212
Bir süredir güncel durumları paylaşamadım.
Yaz balkonumda sona yaklaştım proje olarak. Bir kaç aydınlatma dışında bitkilerin konumlandırmaları vs. oluştu. Zaten yer de kalmadı artık mevsimlikler de çıkınca..
Umarım beğenirsiniz :)
İlk olarak ön balkondan başlayayım..
İlk kare salıncak arkasından masa grubuna bir bakış, iki saksı olmak üzre 6 kök sakız sardunyam var, hepsini aynı renk diye almıştım, bir tanesi kırmızı açtı, diğerleri pembe. şu an çoşma durumundalar ve aşağı doğru sarkıyorlar. Bazı dallar kuruyor bazıları ise devamlı uzuyor, ilginç bir gelişme gösteriyor :D
397693
Bu da yakın görünüşleri
397694
Bu konuğumuz ise masamda gün doğuşunu izleyen acer palmatum bonsai adayım. Sert budanmış bir ağaç idi, yeni sürgünler vermekte. Sonbahar renkleri için sabırsızlıkla bekliyoruz :)
397695
Bu toprak saksımda ise 7 kök kırmızı yumrulu begonya (şeker begonya da deniliyor) fidem var. Saksının kırmızı çiçeklerle dolacağı günü bekliyorum :) Bu adaylarda sadece sabah güneşi aldıkları için buradalar.
397696
Bu da bonsai adaylarımdan Juniperus procumbens türü bir fidanım. ibuki ardıcı diye de geçiyor. Süpürge tarzı şekillenecek nasipse, çok işi var ama daha. Gübre programına başladılar kendileri :)
397697
Bu konuğum ise daha genç bir acer palmatum bonsai adayım (japon akçaağacı) .1-2 gün içinde ne olduysa çok fena zararlılar kapladı ağacı. Duş almasına rağmen gitmediler, 1 kez insektisit uyguladım başkalarına bulaşır korkusuyla. Şu an zararlı kalmadı ama yapraklar tam gelişemedi, toparlamasını bekliyorum :(
397703
Bu da açelyam. Bu da çok güneş sevmediği için bu balkonda. Sadece sabah gölge alıyor, sonrası yarı gölge ve tam gölge.. Çiçeklenme zamanı bitti yavaştan. Çoğu da döküldü çiçeklerin rüzgardan. :( Bunu da bonsai adayı olarak değerlendireceğim.
397704
İç tarafa astığım saksılarımda da beyaz ve pembe olarak 2 grup halinde 7'şer kök şeker begonyası fidem var.
397705
Onların önünde ise 7 kök yediveren çilek fidesi diktim. güneşleri yeter mi bilmiyorum ama başka yer kalmadı :)
397706
En sağda ise 6 kök fesleğenim var, 1 tanesi rüzgarda kırılmış :( 5 tane kaldı.
Her sabah kokusuyla enerji veriyor bana.
397707
Ön balkondan son kalan 2 dış saksımın birinde bayrak kırmızısı tonunda sardunyalarım var. Koyun Gübreli toprak karışımı ve üstüne yavaş salınımlı gübre desteği ilesanırım kendilerini zorluyorlar. :) bir o kadar da tomurcuğu bekliyor üstünde. Maşallah diyorum :)
397715
diğer saksıda ise 4 kök şebboy ile zeminde mor alisyum fideleri var. Şu an çok zayıflar ama aliyumlar zemini doldurunca görsel bir şölen olmasını umuyorum :)
397714
Bundan sonraki gönderiler ise ikinci bakonumdaki bitki-çiçek ve ağaçlarım.
Bu balkonu ise balkon bahçeciliği, sukulent koleksiyonu ve bonsai adaylarım için planladım. Aşağıdan gelen süs havuzu sesiyle tam bir arınma köşesi benim için. Arılar sokmazsa tabi :)
Umarım beğenirsiniz. teker teker sunmaya çalışayım izninizle...
Soldan sağa gidiyorum yine :)
İlk ön saksımda büyük kelle dedikleri kadife çiçeklerim var, kokularını çok seviyorum :)
397720
Sol ön rafımda ise taşüstü yöntemle eğitmeye çalıştığım acer palmatum bonsai adayım var. Sağda ise mugo çamı bonsai adayım. Arkalarında ise doğadan sökülmüş akdiken (alıç) adayım var. Gövdeden gözlerinin patlamasını bekliyorum halen.
397721
Onların sağında ise 2 kök kırmızı ve penbe sardunyam var. Soldaki kırmızı coştu ama sağdaki pembede bir sorun var anlamadığım :( Sol aşağılarında ise Echeveria perle von nunberg ve pachveria görünüyor. Altta ise Çin ardıcı bonsai gözüküyor.
397722
Ortaya doğru gidince ön saksılarımdan bunda ise fare kulağı var (snow in summer dedikleri) ve zeminde bolca beyaz alisyum var. Bu da ilerde beyaz bir bulut olacak inşallah.
397723
Onların önündeki rafta ise 6-7 kök yediveren çilek fidem var. henüz çiçek yok ama hummalı bir yapraklanma yarışı var. İnş. meyvesini de görürüz.
397724
Burası da sukulent köşem, minyatür kaya bahçelerimdeki silikonlar atmaya başladı ben de bantlamak zorunda kaldım :) şimdilik sorun yok gibi.
397727
İki kök pembe şarabi sardunyam. Bunların da maşallahı var ..
397728
Sağ tarafa bakınca güneşin daha önemli olduğu türleri görüyorsunuz.
Solda balkon önü saksıda beyaz şebboy fidelerim var. Sağa doğru giden balkon önü saksılarda yediveren çilek fidelerim var. Burdakiler neyve tutmaya başladılar. :) Ağaçlarda ise önde ardıç ve berberis fidanları, arkada ise şimşir görünüyor.
397729
En köşe de ise, önde yerörtücü mor çiçekli kekiklerim var. Solda meyveye durmuş çeri domatesim ve yuvarlak toprak saksıda Frezya soğanlarım var. Frezyalar çıkmaya başladı. çiçekleri de mis gibi kokar inşallah :)
397730
Aralarda boş bulduğum heryere bir dağ çileği fidesi yerleştirdim.
397731
Bu da 3 yapraklı denilen Flying dragon fidanım. Saksı altta, oldukça büyükçe.
Yerini beğendi gibi, hızla yapraklanıyor. Ankara donlarına dayanıklı bir turunçgil türü olduğunu öğrendiğimde çok sevinmiştim.
Sağ altta ise lithoplar var, yeni adaylar doğdu eskilerden, onlarda havalar ısınınca dışarı çıktılar artık..
397735
Bu da en köşedeki en çok geneş alan çeri domatesim. Bol meyveli şimdiden :)
397736
Makrame saksıdaki katmerli mor sarkan petunyam. Bunu asacak bir yer ayarlayamadım henüz. Beklemede şu an :)
397737
Bunlarda iç mekan diye geçen açelyalar. Biri beyaz biri kırmızı. Çiçekleri geçti ama yaptığım budamaya güzel cevap verdi.Taze sürgünler veriyor. yeniden tomucuklar gelecek sanki :)
397738
Bunlarda minyatür bahçe denemesi için diktiğim yalancı serviler. Zeminde bir yerörtücü çimlendirebilirsem daha güzel olacaklar.
397739
Yorum ve tavsiyelerinizi bekliyorum arkadaşlar...
:)
Öncelikle oldukça güzel ve zengin bitkili bir balkonunuz var, tebrikler.
Son mesajınıza gelince, kendi adıma bitkiler dünyasında ve bu forumda yeniyim o yüzden fazla bitkim yok ve topiğimde de fazla ses yok :) Birbirini tanıyan insanlar haliyle birbirlerine daha çok yorum yapıyorlar. Ama ben şöyle düşünüyorum, bir nevi bitkilerimin günlüğünü tutuyorum :) Birileri baksın ya da bakmasın, yorumlasın ya da yorumlamasın, ben yaptığım işten bitkilerimin büyümesinden onlarla ilgilenmekten keyif alıyorum ve bu bana yetiyor :) Bitkilerimin önceki haftalardaki durumlarıyla şimdiki hallerini fotoğraflarıyla karşılaştırıyorum, gelişimleri beni çok mutlu ediyor ve heyecanlandırıyor. En iyisi beklentisizce ve önce kendimiz için yapalım paylaşımlarımızı sevgili alibaba9 böylesi daha iyi gibi.
Sayfanızı ilk mesajdan itibaren keyifle okumuştum. Son mesajınızı görünce hüzünlendim. Forumdan pek çok kişiyi şahsen, çok daha fazlasını da yıllardır sanal olarak tanıyorum. Şu ana kadar "aktif başlık kalmak" için birbirine yazı yazan insanlar görmedim. Durumun çok daha basit bir açıklaması olamaz mı? Mesela insanların fazla bir bilgi paylaşımı içermese bile yine de beğenilerini ifade etmek istemesi. Bunun da doğası gereği birbirini tanıyan ya da forumda belli bir süredir tanınan insanlar arasında daha çok olması gibi? Mesela ben normalde forumda yeni bahçeleri, balkonları keşfetmeyi çok severim ama bu aralar aşırı zaman sıkıntım dolayısıyla foruma çok az vakit ayırabiliyorum, bu sürede de tanıdığım başlıklara ancak göz atabiliyorum. Ayrıca "hanımların kabul günü" sözünü aşağılayıcı bir tonla kullanmanızı da çok rahatsız edici buldum.
Neyse, bu konuyu kapatalım.
Öncelikle yeni balkonunuz hayırlı olsun.
Yazılarınız okurken bir şey dikkatimi çekti. Genel olarak güneş ışığının balkonunuzun kimi bölgelerinde yetersiz kalabileceğinden endişeleniyor gibisiniz. Benim tecrübelerim doğrultusunda Ankara'da yazın güneşin azlığı değil, fazlalığı problem oluyor. Genellikle hava da kuru olduğu için özellikle saksı bitkileri çok hızlı nemini kaybediyor. Ankara'da doğuya bakan bir balkonu güneye bakan bir balkona göre on kere tercih ederim bu nedenle. Bir tek bonsai konusunda hiç tecrübem yok, o konuda konuşmayayım ama diğer bitkilerin bir iki saat direk güneş alıp günboyu da balkonun aydınlığında durduktan sonra bir ışık sorunu yaşayacaklarını sanmıyorum.
Bu arada sizin ve benim tasarım tarzımız oldukça farklı görünüyor. :) Ben çeşit çeşit kombinasyonlara yatkınım, siz ise daha çok aynı bitkiyi tekrar etmeyi, daha sade düzenleri seviyor gibisiniz. O nedenle benim düşüncelerim çok uygun olmayabilir. :)
2 tane kumkat almak istiyorum demişsiniz ama fotoğraflarda göremedim, sanırım daha almadınız. Benim bir kumkat fidanım vardı ve tek olarak meyve veriyordu. Tozlaşma için ikinci bir bitkiye ihtiyaç duyduğundan emin misiniz? Eğer ikinci bitki gerekmiyorsa bu alanı farklı bir tür için kullanabilirsiniz.
Birkaç bitki seçiminiz hakkında bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Ben balkonumun maksimum süre çiçek içinde olmasını istiyorum o yüzden en büyük kriterlerimden biri bitkilerin çiçekli kalma süresi, ya da yapraklarının çekici olması. Bu nedenle bahçem olsa seve seve dikeceğim bazı türlerden balkon için vazgeçiyorum. Örneğin acem halısı ve fare kulağı. İkisi de çiçekli dönemlerinde muhteşem ama bu süre sadece baharda birkaç hafta. Balkonu en çok kullanacağınız yaz dönemi boyunca çok gösterişli olmayacaklar. Şebboy da baharda çiçekli ama onun çiçek dönemi neyse ki biraz daha uzun. Yine de yaz ortasına kalırsa çok şaşırırım.
Bu arada fare kulağı inanılmaz hızlı büyüyen bir bitki, aynı saksıdaki alisyuma fırsat tanıyacağını sanmıyorum. Acem halısı ise eğer yağış alırsa dışarıda kışı atlatamıyor, bilginize.
Sardunyaları aynı saksıda ön sıraya sakız geriye normal sardunya olarak dikebilirsiniz diyecektim ama sizin sakızlar oldukça gelişkin görünüyor. :) Normalde sakız sardunya olan saksının üst kısmı boş görünür, sizinkiler dolu dolu, keyfini çıkarın. :)
Bonsailer de çok çok güzel görünüyor. Bonsai dünyasının zorluğu beni hep korkutmuştur, o yüzden bulaşmadım ama bu görüntüyü çok takdir ediyorum. Üçlü serviler de çok güzel olacak gibi. Bir de sanırım sepet sepet çilek toplayacaksınız. :rolleyes:
Flying dragon'u bilmiyordum, öğrendiğim çok iyi oldu.
Balkonun bir köşesine de clematis sardırabilirsiniz. Hem Ankara'ya dayanıklı, hem de çiçek açtığında seyrine doyum olmaz. Aslında ben olsam sığabilecek en yükseğinden bir de ağaç ekleyip ağaç altında oturma havası yaratırdım ama siz ister misiniz bilmem. :)
Bu arada tek tek resimlerden balkon bayağı dolmuşa benziyor, yer durumu nasıl şu an? Karşıdan iç tarafa doğru da geniş bir fotoğraf ekleyebilir misiniz?
Merhaba,
Büyük bir özenle tüm gelişimleri fotoğraflamaya çalışıp paylaştığım bakon projemde artık forum tarafında paylaşım yapmaktan cidden soğudum.
Sebebi ise;
Sayın Malina'nın belirttiği ''üyelerimizin bahçelerini, balkonlarını, orada yetiştirdikleri bitkileri tanıtmaları, deneyimlerini ve yaptıklarını, okuyanlara yararlı olacak biçimde paylaşmaları için açılmıştır.'' kuralının işlememesi ve işletilmemesidir.
Onca süre uğraşıp gönderideki fotoları isim isim yazıp tecrübeleri paylaşmaktansa çoğu başlıkta geyik muhabbeti dönüyor. Bazı arkadaşlarında sürekli aktif başlık kalmak için birbirine bu tür gönderiler yaptığını düşünüyorum.
Çoğu aktif denebilecek topiklere baktığımda içerik olarak yok denecek kadar az şeyler var maalesef.
Emek verip gönderi hazırlıyoruz, ertesi gün ikinci sayfaya düşmüşüz.. yeni gelenler ise sadece muhabbet...
Bu böyle hanımların kabul günü formatında devam edecekse faydalanamadığım sürece ben bırakıyorum, sağlıcakla...
Sn. alibaba9 bence düşünceniz yanlış. Ben Sn. Asilem'e katılıyorum. Sadece birilerinin beğenmesi için bir şey yapmayın. Kendi sayfanız sonuçta bir günlük ya da yıllık gibi düşünün. Düşünün ki pc'niz çöktü ve size çok gerekli bilgilerinizi kaybettiniz. Ama sizin sayfanız var nasıl olsa bahçe ya da balkonunuzla ilgili bilgileriniz siz istemeseniz de otomatikmen yedeklenmiş oluyor.
10 yıllık resimlerimi kaybeden biri olarak fikrinizi değiştireceğinizi umuyorum. Siz sadece üye olanların beğenip beğenmemesine bakmayın üye olmayanlar da bu forumdan faydalanıyorlar. Güzel paylaşımar yapacağınızı umarak bu konuyla ilgili bir daha cevap yazmayacağımı belirtmek isterim.
Sağlıcakla kalın.
Merhaba,
Öncelikle konu hakkındaki tepkiselliğim için özür dilerim. tepkim sadece dönem dönem çok fazla bir özel muhabbetler dönmesi idi. Bu sadece benim bir görüşüm veya tepkim de değil zaten. Bölümün kurallarında ise gayet açık açık ifade edilmiş aslında. Bayanların günü benzetmesi ise uzun uzun selamlaşma fasılları ve hâl-hatır sormalar gibi normal bilinen şeylerden dolayı gönderme yapmıştım. Ama bayanlar tarafından bu kadar kötü algılanacağını azıcık tahmin edebilsem kesinlikle kullanmazdım zaten. özür diliyorum tekrar.
Dediğim gibi tek amacım daha fazla tecrübelerden faydalanmak, görüş-alışverişi alabilmek idi. Sizin ve diğer arkadaşların da dediği gibi ben de hiç olmazsa kendi günlüğüm olarak bakacağım balkon topiğime.:)
Teşekkürler herkese. Sayfanızı ilk mesajdan itibaren keyifle okumuştum. Son mesajınızı görünce hüzünlendim. Forumdan pek çok kişiyi şahsen, çok daha fazlasını da yıllardır sanal olarak tanıyorum. Şu ana kadar "aktif başlık kalmak" için birbirine yazı yazan insanlar görmedim. Durumun çok daha basit bir açıklaması olamaz mı? Mesela insanların fazla bir bilgi paylaşımı içermese bile yine de beğenilerini ifade etmek istemesi. Bunun da doğası gereği birbirini tanıyan ya da forumda belli bir süredir tanınan insanlar arasında daha çok olması gibi? Mesela ben normalde forumda yeni bahçeleri, balkonları keşfetmeyi çok severim ama bu aralar aşırı zaman sıkıntım dolayısıyla foruma çok az vakit ayırabiliyorum, bu sürede de tanıdığım başlıklara ancak göz atabiliyorum. Ayrıca "hanımların kabul günü" sözünü aşağılayıcı bir tonla kullanmanızı da çok rahatsız edici buldum.
Neyse, bu konuyu kapatalım.
Teşekkür ederim sayın h_dogan ve sayın Asilem,
Dediğiniz gibi ben de günlüğüm olarak ara ara devam edeceğim topiğime.
Ama mevsimlik çiçeklerde bitkilerde yeni sayılabileceğim için esas amacım bilgi ve tecrübe alışverişinde bulunabilmek her zaman için.
Selamlar, sevgiler.
Sn. alibaba9 bence düşünceniz yanlış. Ben Sn. Asilem'e katılıyorum. Sadece birilerinin beğenmesi için bir şey yapmayın. Kendi sayfanız sonuçta bir günlük ya da yıllık gibi düşünün. Düşünün ki pc'niz çöktü ve size çok gerekli bilgilerinizi kaybettiniz. Ama sizin sayfanız var nasıl olsa bahçe ya da balkonunuzla ilgili bilgileriniz siz istemeseniz de otomatikmen yedeklenmiş oluyor.
10 yıllık resimlerimi kaybeden biri olarak fikrinizi değiştireceğinizi umuyorum. Siz sadece üye olanların beğenip beğenmemesine bakmayın üye olmayanlar da bu forumdan faydalanıyorlar. Güzel paylaşımar yapacağınızı umarak bu konuyla ilgili bir daha cevap yazmayacağımı belirtmek isterim.
Sağlıcakla kalın.
Bildiğimiz türlerde yardımcı olmaya çalışırız Sn. alibaba9. Tabi en büyük iş size düşüyor çünkü sonuçta kimse kimseye cevap yazacak diye zorlayamayız. ;)
Sağlıcakla kalın.
Öncelikle vakit ayırıp incelediğiniz için çok teşekkür ederim sayın Gilan.
özellikle Ankara ikliminde sizin gibi başarılı işler çıkarmış olan sizin tecrübeleriniz çok önemli.
Ben de söz ettikleriniz hakkında bir kaç kelam edeyim. Evet tarz olarak peyzaj gibi toplu renk tonlarının oluştuğu, düzenli görsel yerleşimler olan kompozisyonlar daha çok hoşuma gidiyor. Bana kalsa tüm balkon parapet önlerini tek renk sakız ile kapatırdım ama olmadı.
Kamkatlardan vazgeçtim kışın kaybetme ihtimalim yüksek olduğu için ama turunçgil olarak FD denilen Poncirus tritofolia edindim şimdilik. İthal fidanlar olduğu için deneme süreci olarak küçük bir tane edindim.
Mevsim boyu çiçekli olma konusunda tavsiyenize teşekkür ederim. yeniden değerlendireceğim belki de aranjmanları yerleşimleri vs. Fare kulaklarını da bahçeye ekip tamamen beyaz-mor alisyum saksıları yapabilirim. Acem halıları balkonda değiller zaten, cam önünde koydum güney cepheli, 3-4 tomurcuk verdi bakalım şimdilik.
Bonsai olarak aslında şu an bonsaim yok, hepsi aday niteliğinde, hem ben hem de onlar eğitimdeler. Umarım iki tarafta sağlıklı gider bu eğitimde. :)
Büyük ağaç konusunda aslında acer palmatum atterperparue düşünüyordum ama büyük-gelişmiş bir acer çok maliyetli maalesef. Bir de bonsai adayı acer'lerde yaşadığım böceklenme sorunu yüzünden soğudum bu fikirden. Hava akımı sanırım yeterli olmuyor yapraklı ağaçlar için. Bizim balkon da yapısı gereği 3 tarafı açık değil, sadece ön taraftan akım geçiyor. İçerlerde durgun hava hakim. Muhtemelen içerde kalan büyük bir ağaçta çok sorun yaşarım.
çilekler tarafında çok ümitli olamıyorum nedense, çok az çiçeklenme var, olanı da sanırım güvercinler götürmüş. Önümüzdeki günler neler gösterecek bakalım.
Evet, dediğiniz gibi çok yer kalmadı, gündüz ışığı ile fotoğraf çekip paylaşacağım en kısa zamanda.
Çok teşekkürler. size de iyi çalışmalar
Öncelikle yeni balkonunuz hayırlı olsun.
Yazılarınız okurken bir şey dikkatimi çekti. Genel olarak güneş ışığının balkonunuzun kimi bölgelerinde yetersiz kalabileceğinden endişeleniyor gibisiniz. Benim tecrübelerim doğrultusunda Ankara'da yazın güneşin azlığı değil, fazlalığı problem oluyor. Genellikle hava da kuru olduğu için özellikle saksı bitkileri çok hızlı nemini kaybediyor. Ankara'da doğuya bakan bir balkonu güneye bakan bir balkona göre on kere tercih ederim bu nedenle. Bir tek bonsai konusunda hiç tecrübem yok, o konuda konuşmayayım ama diğer bitkilerin bir iki saat direk güneş alıp günboyu da balkonun aydınlığında durduktan sonra bir ışık sorunu yaşayacaklarını sanmıyorum.
Bu arada sizin ve benim tasarım tarzımız oldukça farklı görünüyor. :) Ben çeşit çeşit kombinasyonlara yatkınım, siz ise daha çok aynı bitkiyi tekrar etmeyi, daha sade düzenleri seviyor gibisiniz. O nedenle benim düşüncelerim çok uygun olmayabilir. :)
2 tane kumkat almak istiyorum demişsiniz ama fotoğraflarda göremedim, sanırım daha almadınız. Benim bir kumkat fidanım vardı ve tek olarak meyve veriyordu. Tozlaşma için ikinci bir bitkiye ihtiyaç duyduğundan emin misiniz? Eğer ikinci bitki gerekmiyorsa bu alanı farklı bir tür için kullanabilirsiniz.
Birkaç bitki seçiminiz hakkında bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Ben balkonumun maksimum süre çiçek içinde olmasını istiyorum o yüzden en büyük kriterlerimden biri bitkilerin çiçekli kalma süresi, ya da yapraklarının çekici olması. Bu nedenle bahçem olsa seve seve dikeceğim bazı türlerden balkon için vazgeçiyorum. Örneğin acem halısı ve fare kulağı. İkisi de çiçekli dönemlerinde muhteşem ama bu süre sadece baharda birkaç hafta. Balkonu en çok kullanacağınız yaz dönemi boyunca çok gösterişli olmayacaklar. Şebboy da baharda çiçekli ama onun çiçek dönemi neyse ki biraz daha uzun. Yine de yaz ortasına kalırsa çok şaşırırım.
Bu arada fare kulağı inanılmaz hızlı büyüyen bir bitki, aynı saksıdaki alisyuma fırsat tanıyacağını sanmıyorum. Acem halısı ise eğer yağış alırsa dışarıda kışı atlatamıyor, bilginize.
Sardunyaları aynı saksıda ön sıraya sakız geriye normal sardunya olarak dikebilirsiniz diyecektim ama sizin sakızlar oldukça gelişkin görünüyor. :) Normalde sakız sardunya olan saksının üst kısmı boş görünür, sizinkiler dolu dolu, keyfini çıkarın. :)
Bonsailer de çok çok güzel görünüyor. Bonsai dünyasının zorluğu beni hep korkutmuştur, o yüzden bulaşmadım ama bu görüntüyü çok takdir ediyorum. Üçlü serviler de çok güzel olacak gibi. Bir de sanırım sepet sepet çilek toplayacaksınız. :rolleyes:
Flying dragon'u bilmiyordum, öğrendiğim çok iyi oldu.
Balkonun bir köşesine de clematis sardırabilirsiniz. Hem Ankara'ya dayanıklı, hem de çiçek açtığında seyrine doyum olmaz. Aslında ben olsam sığabilecek en yükseğinden bir de ağaç ekleyip ağaç altında oturma havası yaratırdım ama siz ister misiniz bilmem. :)
Bu arada tek tek resimlerden balkon bayağı dolmuşa benziyor, yer durumu nasıl şu an? Karşıdan iç tarafa doğru da geniş bir fotoğraf ekleyebilir misiniz?
Aşağıda görselde şu mevsimdeki güneş alma durumunu resmetmeye çalıştım.
Ön balkon 1 numara, diğer balkon ise 2 numara.
Aldığı güneş zamanı şu an aşağı yukarı böyle. :) 1 numara sabah güneşi harici 2 numaranın güneşinden de yandan ön tarafa gelecek şekilde 45 dak-1 saat alıyor. 2 numara da balkon bahçeciliği düşündüğüm için kaygılıyım halen, domates, çilek vs. için yeterli olmayabilir gibi geliyor bana.
401795
Bu da ön bakonun panaromik görüntüsü, maalesef geniş açı bir objektif kullanma şansım olmadığı için herşeyi tek karede bu kadar gösterebildim.
401796
eksik kalan ise tavandan yan duvara yakın aynen bu şekilde sarkıtmayı planladığım 3 tane mumluk fener.
401799
Panaromik görünüşten bölgeleri referans vererek bütüne dair yerleşimi sanırım daha kolay anlatabilirim.
Sizin üç yapraklı yani Poncirus trifoliata yetiştirmenizdeki amaç sadece evinizde turunçgil bulunmasıysa en uygun tür bu çünkü soğuklara en dayanıklı turunçgil türü Poncirus trifoliata. Bunun için de anaç olarak son yıllarda tercih ediliyor. Meyvesi tüketilmeyecek kadar ekşiymiş. Bir de kışın yapraklarını dökerek soğuklara dayanımını arttırıyor. Diğer turunçgillere ters bir durum. :D
Sol taraftaki köşede balkon açıklığına en yakın taraftaki alıç fidanını diğer balkona aktarıp, sadece sonbaharda değil de herdem kırmızı yapraklı olan acer palmatum atropurpureum türünden gelişmiş bir ağaç koymak istiyorum aslında... ama yeterli hava akımı olmayabilir diye çok tedirginim, maliyet olarak da yüksek bir ağaç çünkü, sorun yaşarsam çok üzülürüm diye vazgeçiyorum devamlı.. siz ne dersiniz ?
Aşağıda fotomontajla kotdum ağacı :)
İlk sayfadaki projemin son hali ise aşağı-yukarı böyle oldu :)
meslek hastalığı olarak CAD ortamında planlamaya çalışıyorum, boyutlar, saksılar, renkler :)
Gerçek hayatta Öğrendikçe-uyguladıkça birçok şey değişiyor ******..
Acer dediğiniz gibi yetişkin boyutta Türkiye'de çok pahalı. Eğer riskli diyorsanız daha ucuz başka bir ağaç da düşünebilirsiniz. İstediğiniz ortamı yaratacak kırmızı olmasa da başka bir ağaç bulunabilir. Benim balkonun üstü de açık olduğu için hiç böyle bir endişem olmadı. Ben de aradığım Acer'i bulamıyorum gerçi. :)
Fener konusunda tam olarak aynı şeyi düşünmüşüz. :) Ben de fenerleri aldım, hatta bir ayı geçti ama hala uygun zincir alamadım, o nedenle beklemedeler. :rolleyes:
Ben zincirli tavan askısından vazgeçtim fenerler için, resimdeki gibi en küçük boy ferforje raf taşıyıcıları buldum. Onlarla üçlü kombinasyon yapmaya karar verdim.
Sizin üstteki veranda çok güzel gerçekten, çok potansiyel barındırıyor dekorasyon için. :)
Acer dediğiniz gibi yetişkin boyutta Türkiye'de çok pahalı. Eğer riskli diyorsanız daha ucuz başka bir ağaç da düşünebilirsiniz. İstediğiniz ortamı yaratacak kırmızı olmasa da başka bir ağaç bulunabilir. Benim balkonun üstü de açık olduğu için hiç böyle bir endişem olmadı. Ben de aradığım Acer'i bulamıyorum gerçi. :)
Fener konusunda tam olarak aynı şeyi düşünmüşüz. :) Ben de fenerleri aldım, hatta bir ayı geçti ama hala uygun zincir alamadım, o nedenle beklemedeler. :rolleyes:
Dikkatimi çekmişti, tavana asacağım demiştiniz ama çizimde duvarda görünüyordu. Ben de tavandan sarkmasını göstermek zor diye herhalde çizimde böyle olmuş diyordum.
Ferforjeler çok güzel oluyor gerçekten. Aslında öyle güzel çiçekli kuşlu ferforjeler gördüm ki, çok özendim. Ama duvara delik açma iznim yok. Neyseki tepedeki demirler var da sakıslarımı ve fenerlerimi asabileceğim. Geçen sene o da olmuyordu. :)
bay tömürcek
10-05-2013, 20:31
Sayın alibaba9 maşallah çiçekleriniz çok güzeller sardunyalar muhteşem ;) Ama 42. mesajınızdaki petunyanıza mor katmerli demişsiniz petunyanız katmerli değil yalınkat katmerliler gül gibi oluyor sevgiler... ;)
planınız harika....gerçeğide muhteşem olmalı...:D
gelişim hızlandı tüm bitkilerde :)
Çileklerimde meyve tutumu başladı. Heyecanlıyım :)
Bu dağ çileklerimden birisi, meyveleri çok ufak.
kızardılar bile şimdiden.
405302
Bu da yediverenlerden örnek..
405301
Frezya soğanlarım hızlandılar. İnşallah çiçeklerini de görürüm.
405300
Çeri domatesler de kızarmaya başladı. bu kadar erken beklemiyordum açıkçası..
Bazı alt yapraklarda kuruma var. Bu konuda yorum yapabilecek arkadaş var mı acaba?
405299
Ön balkonda sol köşeye, masa arkasına bir acer palmatum düşünüyorum demiştim. Kafamda somutlaştırmaya başladım bu fikri. Güzel bir doğu köşesi. Öğle sıcaklarında bile serin. Buraya bir japon bahçesi yapmayı planlıyorum. Azalae japonica ve palmatum türleri. Ama büyük bir bütçe istiyor maalesef. Zamana yayacağım :)
Bazı palmatum ile kombinasyon renk ve bitki alternatifleri araştırdım.
Çok güzel örnekler var nette. Özellikle saksıda yetiştirmeye uygun bir aday olması ve iklimimize uygun olması güzel ama maliyetleri çok yüksek maalesef :(
Buyrunuz
devamında başka örnekler...
Bir de şunu paylaşmak istiyorum,
Belki görmüşsünüzdür, İngiltere'de Four Seasons Garden adında bir bahçe...
BBC belgeselini felan yapmış, bahçenin internet sitesi var ve Flickr'da bir kanalı var. Mutlaka bakın derim.
4 mevsim harika renkler gerçekten.. Bunda palmatum ve açelyaların payı büyük tabi ki :)
Şöyle birşey olsa hoş olmaz mıydı?
iki tane acer, birisi fire glow, diğer sango kaku. Birinin yapraklar kırmızı, diğerinin dalları kırmızı :)
Altta rhododendrum indicum'lar farklı renklerde...
Gerçekten de müthiş elinize sağlık paylaştığınız için. Süs bitkileriyle ilgili pek bilgim yok yardım edemiyorum ama dizayn olarak çok güzel.
Çilek ve domatese gelince çiçeklerin gövdesi biraz dışarıda kalmış dokunsanız kırılacak gibi duruyor. Diplerine biraz toprak takviyesi yapın derim. Domatese gelince bana yaşlı yaprakmış gibi geldi siz yine de tam bir görüntü yükleyin. En alttaki yapraksa onları budayın zaten sararıp kuruyacak yaşlı olan yapraklar.
Teşekkür ederim sayın h_dogan.
Balkon bahçeciliği tecrübem pek yok, hiç domates yetişrtirmedim :)Elimde fazlaca humus kaldığı için sebze işine girdim aslında :) Ama devamı gelecek gibi duruyor. Güneşim yetmez diye düşünüyordum ama sanırım yetiyormuş :)
selamlar, saygılar.
Gerçekten de müthiş elinize sağlık paylaştığınız için. Süs bitkileriyle ilgili pek bilgim yok yardım edemiyorum ama dizayn olarak çok güzel.
Çilek ve domatese gelince çiçeklerin gövdesi biraz dışarıda kalmış dokunsanız kırılacak gibi duruyor. Diplerine biraz toprak takviyesi yapın derim. Domatese gelince bana yaşlı yaprakmış gibi geldi siz yine de tam bir görüntü yükleyin. En alttaki yapraksa onları budayın zaten sararıp kuruyacak yaşlı olan yapraklar.
Bu da gecenin süprizi,
Yalova'dan acer palmatum'um geldi.
Şimdilik hepsini değil yeni bir sürgünü göstereyim :D
Bunlar da bu akşam astığım fenerlerim :)
Ön balkonda, gündüz gözüyle son durum bu şekilde şu an :)
Fenerler çok güzel olmuş. :)
Acer'i de güle güle büyütün. Daha iyi gelişmesi için daha büyük bir saksıya almanız gerekecek. Aklınızda bulunsun Acer'ler derinden ziyade yatayda geniş saksıya ihtiyaç duyuyor, aynı leğen gibi. :p
http://www.essenceofthetree.com/images/ProductPhotos/_MG_1701.jpg
Rhododendron için Ankara iklimi oldukça kuru olduğu için biraz riskli bir bitki. Ama ne bitkiler nerelerde yetişiyor, o yüzden imkansız diyemem. :rolleyes:
Teşekkür ederim sayın Gilan,
Acer'in toprak saksısı hazır ama Saksı değişimi için uyumasını bekleyeceğim acer' in. Risk almak istemiyorum şimdilik. Birazda alt dallardan sürgünlere ihtiyaç var. Budamalar gerekecek. 2-3 seneye daha keyifli olur umarım.
Nem konusunda da bazı yöntemler var bonsaide kullanılan. Saksı altına genişçe sığ bir altlık koyuluyor ve çakıl taşı dolduruyor. İçine su ekleniyor taşları geçmeyecek kadar ve saksı üstüne konuluyor. Lokal olarak bitki için gereken nemli ortam oluşuyor. Elimdeki mollis türünü de bonsai olarak çalışmak istiyorum şu an . İlerde başka adaylar da olabilir ama. Bu sezon nihayete geldim gibi..
Belki bir de yazın sango kaku olabilir :)
.Fenerler çok güzel olmuş. :)
Acer'i de güle güle büyütün. Daha iyi gelişmesi için daha büyük bir saksıya almanız gerekecek. Aklınızda bulunsun Acer'ler derinden ziyade yatayda geniş saksıya ihtiyaç duyuyor, aynı leğen gibi. :p
http://www.essenceofthetree.com/images/ProductPhotos/_MG_1701.jpg
Rhododendron için Ankara iklimi oldukça kuru olduğu için biraz riskli bir bitki. Ama ne bitkiler nerelerde yetişiyor, o yüzden imkansız diyemem. :rolleyes:
Acer için saksı değiştirirken toprağını dağıtmazsanız, saksı değiştirme işlemini serin akşam saatlerinde yaparsanız ve de birkaç gün bitkiyi güneşten korursanız sorun yaşayacağınızı sanmam. Orjinal toprağı dağılmadıktan sonra bitki için büyük bir şok değil.
neslihan0602
20-05-2013, 14:22
Şöyle birşey olsa hoş olmaz mıydı?
iki tane acer, birisi fire glow, diğer sango kaku. Birinin yapraklar kırmızı, diğerinin dalları kırmızı :)
Altta rhododendrum indicum'lar farklı renklerde...
Sevgili meslektaşım:cool:balkon sayfanı detaylı inceleme fırsatı buldum..Ali Günöven hocanın(umarım tanıma şansınız olmuştur) meşhur beyiti gibi ''ben yaptım oldu''denemeyecek kadar özenli bir ' tasarım balkon'..Her detay en ince ayrıntılarına kadar düşünülmüş ,planlanmış...
Alıntıladığım fotoğrafla ilgili ufacık bir fikir vermek isterim..Acer türlerinin nem ve soğuk istekleriyle rhododendronlarınki çok farklı;birlikte kullanmak konusunda şüphelerim var,rhododendron türleri nem ve kışın soğuklama isteğindeler acerler ise daha kuru havalara dayanıklılar,azalealar da zaten ormangülleri (rhododendron)familyasından..
Teşekkür ederim sayın Neslihan0602. Ali hocaya yetiştik tabi ki ama o zaman bundan ne kadar memnun idik tartışılır :)).
Acer ve rhododendron tarafında birliktelik bana çok aykırı gelmiyor. Japon bahçelerinde bir çok acer gölgesinde açelya yetişiyor. İkisi de ericacous denilen kireç sevmeyen bitkilerden ve kök yapıları yüzeye yakın olduğu için drene olan nemli toprağı seviyorlar. İkisi de kış dinlenmesine geçiyor ve hardiness zone'ları aynı. Doğru toprak ve takip ile neden imkansız olsun ki?
Sevgili meslektaşım:cool:balkon sayfanı detaylı inceleme fırsatı buldum..Ali Günöven hocanın(umarım tanıma şansınız olmuştur) meşhur beyiti gibi ''ben yaptım oldu''denemeyecek kadar özenli bir ' tasarım balkon'..Her detay en ince ayrıntılarına kadar düşünülmüş ,planlanmış...
Alıntıladığım fotoğrafla ilgili ufacık bir fikir vermek isterim..Acer türlerinin nem ve soğuk istekleriyle rhododendronlarınki çok farklı;birlikte kullanmak konusunda şüphelerim var,rhododendron türleri nem ve kışın soğuklama isteğindeler acerler ise daha kuru havalara dayanıklılar,azalealar da zaten ormangülleri (rhododendron)familyasından..
mandalinleerik
20-05-2013, 21:39
Forumda çalışmalarınızı çok beğeniyor ve zevkle takip ediyorum. Daha sık fotoğraf paylaşırsanız kendi adıma sevinirim :)
Teşekkür ederim mandalinerik. Ben de sizi zevkle takip ediyorum.
Her haftasonu tamam artık bu sezon diyorum ama hafta içi burlarda gezidkçe yeni arayışlara giriyorum :) Uğraş bitmiyor.
Forumda çalışmalarınızı çok beğeniyor ve zevkle takip ediyorum. Daha sık fotoğraf paylaşırsanız kendi adıma sevinirim :)
Haftalık kaydadeğer değişimleri kayıt altına alayım :)
Domateslerde hasat başladı, bu hafta 4-5 tanesini yedik :) tadları çok güzeldi,
vakit daha tam geçmeden domates fidelerini arttırabilirim.
Aslında zengarden'daki şu 5'li fide setini gözüme kestiriyorum ama bu firmanın fiyat politikasını hiç beğenmediğim için şimdilik direniyorum..
domates fidesi, organik domates fidesi, doğal domates fidesi, geleneksel domates fidesi | zenfide.com (http://www.zenfide.com/Saksi-tip-domates-fidesi-seti-5-i-bir-arada,PR-297.html)
409432
Çileklerim de bir yandan olgunlaşmaya başladı. İlginçtir ki aynı zamanda diktiğim fideler, aynı güneşi vs. aldıkları halde kimisi meyvede, kimisi daha çiçek bile açmadı..
409433
Begonyalar da hareketlenmeye yeni yapraklar vereerek büyümeye başladı ama çiçekleri çok dayanmıyor. Rüzgardan da çok etkileniyor sanırım.:(
409434
Freazya soğanlarım tomurcuk vermeye başladı bu hafta. Çok heyecanlıyım. Çiçekleri bekliyorum :)
409431
Bunlar da alisyumlarım. Bal kokulu, çok güzeller. Her sabah, sabah güneşi ile kokularını çekiyorum içime :)
Aşağıda site bahçemizde acer palmutum var, dikkat ettiniz mi? Ama hiç keyfi yok. Sanırım biraz azot sorunu var :(
Yarın da siteden örnekler paylaşayım, harika bir fire glow acer'imiz var mesela..
409435
Şu sırlalar fırsat bulduğumda acer araştırıyorum, varyeteleri, bakımı vs.. baya bir forum var yurtdışı kaynaklı, tam bir derya imiş..
3 tane bonsai adayım var acer. Onlarla da bir yandan uç alma işlemleri devam ediyor. Bonsai bölümünde tüm ağaçlar için ayrı topikler var, ilgilenen arkadaşlar ordan da takip edebilirler gelişimleri. Şimdilik acemiyim ama :) Takipten amaç birlikte öğrenmek, paylaşmak :)
409443
Bu da çok sevdiğim bir kare oldu. bahçesi olmayan bana bir teselli karesi :)
409444
Bunlar da sakız sardunyalarda macro çiçek fotoğrafları..
Balkon önünden de foto çekmem lazım, aşırı coşmuş şekildeler.
Nazar değmesinden korkuyorum..
Soranlara ise yaptığımı anlatıyorum; yaklaşık eşit oranlarda killi bahçe toprağı, biofarm humus, ponza taşı ve yanmış koyun gübresi. birer hafta aralıklı 7-9-5 ve iz elementli hümik-fulvik asitli sulamalar.
Genel de ürküyorlar ama herşeyin kolayı ile olmuyor maalesef...
Kışın gözdelerim olan sukulent köşem ise maalesef yaz çiçekleri ile arka planda kaldı. Yerleri daha gölge yerlere düştü ve uzayarak form bozukluğu göstermeye başladılar. kaya bahçelerim ve diğer saksılı sukulentlerim için acil bir çözüm bulmam lazım... Offfff yer sorunu :(
Offfff yer sorunu :(
Katılmamak elde değil. :D
Gülbahçe
25-05-2013, 01:34
Üyelerin balkonlarına bakmayı bıraksam mı acaba :( bu kadar emek verilmiş, harika ötesi balkonları gördükçe kendi balkonumu iyice beğenmez oluyorum. Ne kadar planlı ve güzel çalışmışsınız. İmrenmemek elde değil. Benim eşim balkon ve çiçek konusunda hiç hevesli olmadığı için ben böyle projelere ancak hayranlıkla bakabiliyorum. Buralarda yeniyim ama devamlı takip edeceğim balkonlar arasında sizin balkonunuz başlarda geliyor. Elinize, emeğinize sağlık.
Katılmamak elde değil. :D
Yer sorunundan başka güneşimiz de azaldı. Baharda eğimli gelen güneş balkon içini tamamen görüyordu şimdi tepeden geçmeye başladı o yüzden içerlere girmiyor. Bu da sukkulentler başta olmak üzere bazı ağaçlar için kötü maalesef. Bakalım 21 Haziran'dan sonra eski duruma gelir yavaştan umarım.
Tatil için de bir sulama sistemi planlamam lazım:) öneriniz var mı?
Ben de yeni sayılırım sayın Gülbahçe. Araştırarak, öğrenmeye gayret ederek kısa bir sürede toparladım ne yaptıysam. Forumda yeterince çok tecrübe ve bilgi paylaşımı var. Bir bitkiyi veye fideyi edinmeden önce benim koşullarıma uygunluğunu, bakımını vs. hep burdan öğrendim. Forumdan öğreneceklerizle daha iyilerini yaparsınız kesin. Hanımlar bir de çelik paylaşımı, köklendirme vs. gibi birçok konuda bizden daha hünerli ve sabırlılar. Sıfır maliyetle harikalar yaratıyorlar. :)
Eşinizin ilgisiz olmasının avantajı da olabilir engel olmuyorsa:)
Üyelerin balkonlarına bakmayı bıraksam mı acaba :( bu kadar emek verilmiş, harika ötesi balkonları gördükçe kendi balkonumu iyice beğenmez oluyorum. Ne kadar planlı ve güzel çalışmışsınız. İmrenmemek elde değil. Benim eşim balkon ve çiçek konusunda hiç hevesli olmadığı için ben böyle projelere ancak hayranlıkla bakabiliyorum. Buralarda yeniyim ama devamlı takip edeceğim balkonlar arasında sizin balkonunuz başlarda geliyor. Elinize, emeğinize sağlık.
Gülbahçe
25-05-2013, 14:34
Tümden hakkını yemek istemem eşimin, saksılarımı koyabilmem için bana büyük bir alan sağlayan saksılık yaptı sağolsun kendi elleriyle :) ama aynı isteği, aynı şevki onda da görsem balkonda daha ne şahaneler yaratırdık kim bilir :) Ben eskiden beri çok severim çiçekleri ama daha bir senedir başladım balkonumda yetiştirmeye. İnşallah zamanla bu sitenin yardımıyla sizlerinki gibi güzel bir balkonum olur. Ben henüz fotoğraf koymaya cesaret edemiyorum. Bakıyorum tamam çok güzel oldu, bu halini koyarım diyorum. Sonra burayı bi açıyorum muhteşem balkonları görünce hevesim kalmıyor, benimki sönük kalacak diye. Bütün üyelerin balkonları/bahçeleri harika ama sizinkini ayrıca beğenmemin sebebi ben de sizin gibi her şey düzenli olsun, aynı türler bir arada olsun istiyorum. Planlama şekliniz çok hoşuma gitti o yüzden. Umarım her şey istediğiniz gibi devam eder, bol çiçekli günler..
Gülbahçe
25-05-2013, 14:39
Sitede serumla yapılan bir sulama sistemi görmüştüm, bana gayet mantıklı ve uygulanabilir geldi. Bi araştırın isterseniz daha başka yöntemler de mevcut.
http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/5123.htm
Onu ben de kara kara düşünüyorum ama henüz ikna olduğum bir yöntem bulamadım. Saksılarım oldukça büyük olduğu için önerilen tekniklerin bir kısmı devre dışı kalıyor. Balkon da aşırı güneşli olunca bir gün sulamasam boynunu bükenler var. Bir arkadaşımdan rica edeceğim etmesine ama "Her sabah gel, 3 kova su taşı, 11 tane saksıyı sula" demek de zor. :o Bakalım ne olacak... Olmadı evin içine daha az güneş alan bir odaya taşıyacağım hepsini. O durumda 3 günde bir falan sulansalar yeterli olur.
Siz de ilk olarak su kaybını azaltmak için en serin noktaya taşıyın. Su şişesini doldurup ters çevirip toprağa saplamak gibi yöntemler var ama en fazla bir hafta idare eder. Uygun büyüklükte kap bulunursa saksıyı su dolu kaba oturtturmak da bir yöntem. Ama en azından hafta bir birinin uğrayıp göz atmasında fayda var.
Bazen diyorum banyodan balkona damla sulama mı çeksem? :D
(Güldüğüme bakmayın, ciddi ciddi düşünüyorum. :rolleyes:)
Gülbahçe
28-05-2013, 20:48
Bir arkadaşımdan rica edeceğim etmesine ama "Her sabah gel, 3 kova su taşı, 11 tane saksıyı sula" demek de zor. :o
Bazen diyorum banyodan balkona damla sulama mı çeksem? :D
(Güldüğüme bakmayın, ciddi ciddi düşünüyorum. :rolleyes:)
11 saksı iyi yine, benim 50 saksı filandır hepsi saymadım ama :/ komşuma rica edeceğim ben de. İnşallah kurumaz ya da çürümezler.
Bizim balkonda çeşme var şansımızdan. Eşim de diyor sulama sistemi yapalım diye ama nasıl olacak benim aklım almadı. Sulama sistemi olsa bile birinin çeşmeyi açması gerekmeyecek mi? :D
Bugün sardunyalara bakım günü idi. Normal sulama ve gübreleme harici geçen çiçeklerini tek tek topluyorum. Cidden vakit alıcı bir iş ama insan kendini unutuyor. Saat 12 olmuş yeni bitti :)
Bu arada araştırdığımda; (belki de biliyorsunuzdur zaten) sardunyaların geçen çiçeklerinin ana saptan koparılması iyi değilmiş. Ana çiçek sapında bulunan besin ve sulard a gidiyormuş koparıldığında doğal olarak. Ama sadece çiçekleri koparıp sapı bırakırsanız çiçek sapta kalan besinleri ve suyu geri çekiyormuş bünyesine. Bu nedene sadece çiçekleri küçük sapları ile beraber koparıyorum.
Sarkıcı bir çiçeğin ön balkon saksısında olmasının tek kötü yönü bir tek sizin görememeniz sanırım :)) İçeriye döndürsem yeterince güneş alamayacak.
Dışardan görünen yüzleri bunlar :)
Kökleri diktiğimde tomurcukları pek yoktu, o nedenle ,fuşya diye almama rağmen araya kırmızı karışmış bir kök...
İşte buna bayıldım, hayalimdekini yapmışlar :)
açelya ve acer'lerden müthiş bir teras ...
Arces y azaleas en mi terraza (http://arcesyazaleas.blogspot.com/)
Domateslerde hasat başladı, bu hafta 4-5 tanesini yedik :) tadları çok güzeldi,
vakit daha tam geçmeden domates fidelerini arttırabilirim.
Aslında zengarden'daki şu 5'li fide setini gözüme kestiriyorum ama bu firmanın fiyat politikasını hiç beğenmediğim için şimdilik direniyorum..
domates fidesi, organik domates fidesi, doğal domates fidesi, geleneksel domates fidesi | zenfide.com (http://www.zenfide.com/Saksi-tip-domates-fidesi-seti-5-i-bir-arada,PR-297.html)
Bu beşli domates fidelerinden aldım dayanamadım, sırf meraktan :) bugün gelir gelmez dikimini yaptım. Can suyunu verdim. Görsellerini de paylaşırım ilk fırsatta.
Sn. alibaba9,
Sardunyaların kuruyan çiçeklerini bu güne kadar sapının dala bağlandığı yerden kopararak uzaklaştırırdım. Bugün sizden yanlış anlamadıysam bu sapın değil kuruyan çiçek kısmının alınması gerektiğini öğrendim. Gerçi bu sapların kalması görüntüyü bozacaktır ama bitkinin sağlığı için takip edilip bir süre sonra sarardığında alınabilir. Bu bilginin kaynağını merak ettim, paylaşırsanız sevinirim.
Bu arada paylaşımlarınız yapraklarına dokunmaya kıyamadığım Acer imle ilgilenmeye yönlendiriyor. Demek birbirimizi böyle etkiliyoruz.
Bu konuda hangi mevsimde ne yaptığınızı ne amaçladığınızı paylaşırsanız sevinirim.
Feriha hanım merhaba,
Ana gövdeye bağlanan çiçek sapı (dal) ve bir de çiçeğin kendi sapı var. Bazen 7-8 sap oluyor zaten bir dalda. Söylenen sadece geçen çiçeklerin kendi sapından koparmak. Dediğiniz gibi biraz kötü bir görüntü olacaktır. Sapı sonra kendisi kuruyor ve düşüyor. Geçen çiçeklerini kopardığınız daldaki diğer çiçekler de daha uzun dayanıyor sanki benim gözlemim.
Kaynak olarak hepsi yurtdışı forumları, deadheading geranium diye artattığınızda bir çok kaynak çıkıyor.
Burda da var aynı konu;
Sardunya, Pelargonium | Adan Zye Bitkiler Dünyası (http://azbitki.com/sardunya-pelargonium)
Acer konusunu ise akşama hazırlayayım :)
iyi günler, selamlar
Sn. alibaba9,
Sardunyaların kuruyan çiçeklerini bu güne kadar sapının dala bağlandığı yerden kopararak uzaklaştırırdım. Bugün sizden yanlış anlamadıysam bu sapın değil kuruyan çiçek kısmının alınması gerektiğini öğrendim. Gerçi bu sapların kalması görüntüyü bozacaktır ama bitkinin sağlığı için takip edilip bir süre sonra sarardığında alınabilir. Bu bilginin kaynağını merak ettim, paylaşırsanız sevinirim.
Bu arada paylaşımlarınız yapraklarına dokunmaya kıyamadığım Acer imle ilgilenmeye yönlendiriyor. Demek birbirimizi böyle etkiliyoruz.
Bu konuda hangi mevsimde ne yaptığınızı ne amaçladığınızı paylaşırsanız sevinirim.
Harika bir balkon yaratmışsınız, tebrikler.Ne kadar planlı çalışıp, düzen yaratmışsınız balkonunuzda.
Kendi balkonumla ilgili sürekli plan yapıp duruyorum ama sürekli yeni bitkilerle sayı arttığı için bir türlü tamam artık oldu diyemiyorum. Bir tane bile bitki almayacağım desem de sözümü bir türlü tutamıyorum maalesef. Mesela geçen yıl balkonda asla sebze yetiştirmem derken, tohum takastan gelen gelen domates ve patlıcanlar çimlenince bir anda gözdem oluverdiler. ;)
Sardunyanıza bayıldım Sayın Alibaba9, ne kadar yoğun çiçeklenmişler öyle.
Güneş yetersizliği ile birlikte başlayan sukulentlerdeki bozulmalardan bahsetmişsiniz. Dikdörtgen saksılarda aranjman şeklinde, düzenleyip balkon demirlerine asabilirizsiniz belki. Hem böylelikle sukulentlerin geniş saksıda daha hızlı büyüyüp geliştiklerine de şahit olacaksınız.
Keyifle oturun balkonunuzda. ;)
Feriha Hanım forumdan Tourkana'nın hazırladığı bir uç alımı video var. Çok faydalı olacaktır. Şu an tam mevsimi.
Akçaağaç (Acer Palmatum) Uç Alımı - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=1pic-VtsrCE)
Mesela benim ağaçlardan bir örnek; Enerji devamlı üst sürgünlere gidiyor. En ucu alırsanız 1-2 gün içinde hemen yanlardan bir V şeklinde dal daha oluşuyor. O yeni sürgünler oluşunca onlardan da uç alımı yaptığınızda yeni 2şer V sürgün daha gelecek. Bunu yaparak yeni taze dalda 8 tane dalcık oluşmuş olacak. Bu da folyaj için bir sezonda müthiş bir artış tabi :)
411848
Tabi bunu sürgünlerde yapıyoruz, odunsulaşmış dallarda yapmayın. Onu da kışın ağaç uykuya girince yapacağız. Esas dallanma miktarını bu budamalar belirleyecek. Kesinlen bir daldan çok fazla geri sürgün alınabiliyor akçaağaçlarda. Mesela yine bendeki ağaçlardan bir örnek.
411849
Video herşeyi anlatıyor aslında, sormak istediğiniz birşey olursa, biliyorsam yardım etmeye çalışırım.
saygılar, selamlar
Çok teşekkürler..
Yarın taze sürgünler vakit geçirmeden uç alımı yapılacak, yan dallar oluşsun diye..:)
Aslında bunu biz tohumdan yetiştirdiğimiz minik fidelere de uyguluyoruz ve tek dal değil genişleyerek gelişiyor..
Acer fidanımı şekillendirmeye sizi takip ederek devam edeyim.
Evet aynı mantık tabi ama ağaçlar da farklılıklar oluyor, araştırmadan hiç bir ağaca yapmamak lazım.
Mesela şimşir ve çamlarda tam tersi. Uçta yaprak bırakıyorsunuz, geride kalanları alıyorsunuz. Hava giren iç yerlerden sürgün veriyor vs. Uç alırsanız o dal geri kuruma yapıyor. Bambaşka bir yapıları var :)
Bu arada verdiğiniz kampanula haberi için çok teşekkür ederim. Beni sıradan silebilirsiniz. İki tane aldım hemen :) Geçmiş çiçekleri vardı biraz, onları temizledim. İkisini tek bir askı saksıya yerleştiricem sanırım.
Çok teşekkürler..
Yarın taze sürgünler vakit geçirmeden uç alımı yapılacak, yan dallar oluşsun diye..:)
Aslında bunu biz tohumdan yetiştirdiğimiz minik fidelere de uyguluyoruz ve tek dal değil genişleyerek gelişiyor..
Acer fidanımı şekillendirmeye sizi takip ederek devam edeyim.
Teşekkür ederim Sakdağ...
Bir anda çok çeşide girdim arada boğulsam da elimden geldiğince yetişmeye çalışıyorum her konuğuma :)
Sukulentlerde aranjmandan korkuyorum açıkçası, elimdeki türler birbiriyle su ve nem bakımından pek uyuşmayabilir. İyice araştırmam lazım. Tecrübesizliğim yüzünden buddhas temple'ımı kaybettim. O nedenle ani hareketler yapmayacağım. Şimdilik saksı değişimi yapmamaya karar verdim. 15 günde bir gübreyle yetiniyorlar şimdilik. Kışın sukulentlere daha çok vaktim kalacak :))
O zaman da sizin tarafa gelirim devamlı :) selamlar, saygılar
Harika bir balkon yaratmışsınız, tebrikler.Ne kadar planlı çalışıp, düzen yaratmışsınız balkonunuzda.
Kendi balkonumla ilgili sürekli plan yapıp duruyorum ama sürekli yeni bitkilerle sayı arttığı için bir türlü tamam artık oldu diyemiyorum. Bir tane bile bitki almayacağım desem de sözümü bir türlü tutamıyorum maalesef. Mesela geçen yıl balkonda asla sebze yetiştirmem derken, tohum takastan gelen gelen domates ve patlıcanlar çimlenince bir anda gözdem oluverdiler. ;)
Sardunyanıza bayıldım Sayın Alibaba9, ne kadar yoğun çiçeklenmişler öyle.
Güneş yetersizliği ile birlikte başlayan sukulentlerdeki bozulmalardan bahsetmişsiniz. Dikdörtgen saksılarda aranjman şeklinde, düzenleyip balkon demirlerine asabilirizsiniz belki. Hem böylelikle sukulentlerin geniş saksıda daha hızlı büyüyüp geliştiklerine de şahit olacaksınız.
Keyifle oturun balkonunuzda. ;)
Merhaba, uzun zaman oldu güncellemeler yapmayalı maalesef...
Araya bir süre izin dönemi de girince bazı bitkilerimi kaybettim. Sarkan petunyam, bir kaç domatesim ve birçok çilek fidem kavurucu dalganın olduğu hafta kurumuş. Gölge olan zemine tüm bitkilerimi yerleştirip komşuma emanet ettim 2 hafta. Ağaçlarda bir sorun olmadı ama çok şükür :)
Kaybettiklerimin yerine bir çok saksı değişimi, yeni fide ekleme vs gibi işler yaptım geçen hafta. Detaylarla anlatmaya çalışayım :)
Ön balkonda genel görünüm şu şekilde oldu an itibariyle..
sağdan bir bakış..
425264
soldan sağa bir bakış..
425265
Masa arkası duvar grubum;
425266
Masa üstü grubum;
425267
Balkon önü grubum:
425268
Masa üstü grubumda en solda acer palmatum bonsai adayım yer almakta.
Yapraksızlaştırma işleminden sonra yeniden daha küçük yaprakları çıktı.
Onun sağında iki tane top fesleğen ve önlerinde LadyDi maydanozum var. En sağda yine bonsai adayı açelyam ve en önde ise 2 saksı kedi tırnağı çiçekleri var.
Masa arkası grubumda ise; en arkada yine bir acer palmatum bonsai adayım var. Önündeki büyük toprak saksıda ise yine büyükçe bir acer palmatum attreperparue ağacı var. Güneş yanığı olmuş yaprakları ben de bir yapraksızlaştırma işlemi uygulayarak yeni dalcıklar ve yapraklar oluşmasını sağlamaya çalışıyorum.
425283
Onun önündeki hasır saksıda ise yayılıcı kekiklerim var. Devamlı budayıp kullanıyoruz mutfakta. Oda devamlı yeni sürgünler veriyor bize..
425284
ve iki tane mor ve kırmızı vinca minor (pervane, cezayir menekşesi vs..) çiçeği ekledim.
425285
yassı saksıda ise şeker begonyalarım duruyor.
425286
Sarkan saksıya ise campanula'yı ekledim.
425287
Ön balkona biraz ara vereyim, arka balkondan domateslerimi ekleyeyim :)
cherry, tint tim, baxter, black pearl ve bir sırık domates var... hepsi ayrı çeşit..
Balkon önünden detaylı olarak bitkilerim ise şöyle...
yine ön balkon parapet üzeri konumlu bitkilerim...
maşallah cok güzeller hayran kaldım ellerinize saglık...
kandil13
11-07-2013, 22:57
Balkonunuz gerçekten hayranlık uyandırıyor ve ben de böyle bir balkon istiyorum dedirtiyor inşallah sizin gibi planlı projeli bir balkon hazırlayabilirim. Bir de sorum olacak taşlarla yaptığınız saksılarınıza bayıldığım ben de bu tür taşları değerlendirmek istiyorum yapım aşamalarını anlatmanızı isteyebilir miyim?
Campanulaların, Sarkan saksılara almadan önceki halleri de böyle idi :)
yine bol çiçeğini görürüm umarım..
Sayın kandil13, öncelikle teşekkür ederim.
Taş saksılarda inanın anlatacak pek bişey yok, işin bütün espirisi yan yana geldiğinde birbirini kapatacak taşları ayarlayabilmek. Gerisi sadece sıcak silikon (şu tabanca ile sıkılanlardan). Ama zaman içinde saldı silikonlar kendini. Ben de çevresi boyunca bantlamak zorunda kaldım hepsini...
Balkonunuz gerçekten hayranlık uyandırıyor ve ben de böyle bir balkon istiyorum dedirtiyor inşallah sizin gibi planlı projeli bir balkon hazırlayabilirim. Bir de sorum olacak taşlarla yaptığınız saksılarınıza bayıldığım ben de bu tür taşları değerlendirmek istiyorum yapım aşamalarını anlatmanızı isteyebilir miyim?
Bu da bizim apartmanın önündeki biricik acer fireglow'umuz.
Yaz kış hep kırmızı yaprakları, harika bir görüntüsü var ışık vurduğunda...
Benim balkondaki attreperparue'nin tüm yaprakları sıcaktan yandı ama nasılsa bu ağaç sapasağlam, hede 2-3 saat güney güneşi bile alıyor :)
Kırmızı yapraklılarda klorofil eksikliği olduğundan güneşe daha dayanıksız oluyorlarmış...
kandil13
14-07-2013, 09:17
Verdiğiniz bilgi için teşekkürler ben de bir tanıdığın demiri bile yapıştırır bir daha ayıramazsın dediği bir madde vardı yine tabancalı ondan edineyim diyorum adını hatırlayamadım sorup size de yazarım burada çok böyle taşlar. Peki su gideri olması gerek mi yoksa altına çakıl mı doldurmak lazım fazla suyun gitmesi için?
Bence silikondan başka bir yapıştırıcı iş görmez gibi. Çünkü yüzey yüzeye oturan bir yapışma alanı yok. Bahsettiğiniz aktivatörlü yapıştıcılar vs.. hep düzgün bir yüzeye ihtiyaç duyuyorlar.
Ben su giderinde sorun yaşamadım. zaten ara boşluklardan akıp gidiyor su..:) suyu tutmak daha mühim bir mesele benim için :) selamlar.
Verdiğiniz bilgi için teşekkürler ben de bir tanıdığın demiri bile yapıştırır bir daha ayıramazsın dediği bir madde vardı yine tabancalı ondan edineyim diyorum adını hatırlayamadım sorup size de yazarım burada çok böyle taşlar. Peki su gideri olması gerek mi yoksa altına çakıl mı doldurmak lazım fazla suyun gitmesi için?
Haftaiçi işler yoğun olunca bizim balkondaki tüm güncel durumlar haftasonu vuku buluyor :)
Değişiklikleri şöyle not düşeyim;
Acer'ler'in geri kalanlarına da yapraksızlaştırma işlemi yapmıştım. Eski saplar döküldü, yeni tomurcuklar geldi ve yapraklar belirdi. Artık eski sabah güneşi alan yerlerine geçecekler. 15 gün kadar güneş göstermeyerek sonbaharda olduklarını sanmaları için kandırdım ağaçları :) Gözlemin ise şudur ki attreperparue yarzı kırmızı yapraklı ağaçlar çok geç cevap veriyor bu sürece, diğer yeşil yapraklılar 15 gün iken atreperparue 1 ayı geçti nerdeyse ve tüm sapları dökülmüş değil halen..
430183
Sakızları her fırsatta çoğaltmaya çalışıyorum. Bu sezonun favorisi oldular benim için. Balkonda amaç tabi ki en az bakım ve sorunla en çok çiçeklenme süresi yakalamak :) Sakızlar diğer sardunyalar gibi sıcaklarda uykuya geçmedi. Hala çiçekleniyorlar, maşallah. (bahardaki gibi olmasa da :))
430184
Bir diğer çok önemli gelişme de bu hafta yana yakıla aradığım maviş macerama remen başlamam :) Sayın Güler ve Aheste hanım'ların gönüllerinin zenginliği sayesinde artık benim de yavru mavişlerim var.Kendilerine burdan da çok teşekkür ederim. Umarım ben de sizin gibi kocaman mavişlere sahip olurum.
Duvar cephesinde makrame salsılara diktim tüm mavişleri.
430191
Bu saksılardaki diğer küçük mavişleri (portenglashia..) de başka saksılara aldım.
430192
Bu da ilk çiçek fotoğrafı mavişlerin :)
430193
Bunlar da balkondan fenerli fotoğraflar. :)
Fener ve kedi tırnağı,
430194
Fener ve maviş,
430195
Biraz hayal kurayım dedim :)
Benim mavişler de büyüse gelişse nasıl olur diye :)
Bu şu anki hali
430200
Mavişlerim büyüdü hep :
430201
Acer'im de bu kadar büyüse renk olarak yanına yakışırmış valla :)
430202
kombi borusunda da bir clematis mi sardırsam ne yapsam :)
Güle güle büyütün sayın Alibaba, dökülüp taşarlar saksılarından da bol bol çiçek açarlar size, hayalinizdeki gibi olur inşallah :) çok güzel olmuş foto montajınız :)
Saygılar, selamlar...
Sayın Alibaba, mavişlerin durumu nasıl? Toparlandılarmı yoksa tamamen gittimi? Sizin bana gönderdiğiniz sakız çeliklerinden de sadece üçtanesi kaldı, onlar bari tutsa :(
Selâmlar...
Merhaba sayın Aheste,
benimkilerinde sadece 1 tanesi hayatta. Diğerleri kurudu maalesef.. Çok hassas bir bitki imiş gerçekten..
Sakızlara da üzüldüm gerçekten, umarım kalanlar arasında kırmızı vardır..
Sayın Alibaba, mavişlerin durumu nasıl? Toparlandılarmı yoksa tamamen gittimi? Sizin bana gönderdiğiniz sakız çeliklerinden de sadece üçtanesi kaldı, onlar bari tutsa :(
Selâmlar...
Bu da ailemize yeni eklenen alacalı sardunya,
Wilhelm Langguth varyetesi olarak geçiyor literatürde..
Çok farklı yaprak türleri olan sardunyalar var. Takipteyim :)
Ah bir de heuchera bulabilsek ülkemizde çeşit çeşit ..:(
Yapraksızlaştırma (defoliation) işlemi yaptığım attreperparue acer'de sonunda yeni yapraklarım göründü.
Kırmızı yapraklılar hiç de yeşil yapraklılar gibi değiller. Çok yavaş sürüyor işlemler. Yeni tomurcuklarda gözüküyor. :) İlk renkleri çok güzel. Bakalım nasıl olacaklar ilerleyen günlerde...
Geçtiğimiz 2 haftada balkonumda neler yaptım, günlüğüme kaydedeyim.
Geçmiş tecrübelerle ve balkonun gözlediğim tüm sezonlarından edindiğim gözlemlerle (sıcaklık, gölge-güneş, nem vs..) bana en uygun olan-olabilecek türler çiçeklerden campanula ve sakız sardunya gibi. Ağaç ise Acer palmatum türleri..O yüzden artık bu türlerin üzerinde durmak istiyorum. Sade ve toplu kompozisyonlar planlıyorum. Özellikle ön doğu balkonunda 25 derece civarı oluyor öğleyin ve bu türler için çok avantajlı bir iklim oluşuyor.
Balkon önü tamamen tek renk ve hat şeklinde sardunya mesela. İç duvar cephesini kampanula duvarı olarak planlıyorum.. Yavaştan sezonluklar da geçince bu fikrimi daha da hayata geçirebilirim belki.
Domateslerin yerine krizantem de gelebilir önümüzdeki haftalarda :)
Bu planlar ve düşünceler ışığında yine çalışmalarıma başladım...
İlk uygulama iç doğu güneşi alan duvarı kampanula köşesi yapmak.
Sezon boyunca serin ve havadar. 1-2 saat direk sabah güneşi ve 1-2 saat daha iyi aydınlık ve sonra gölge köşem. Saksılardaki nem kaybı çok yavaş.
Yani tam kampanula ortamı :)
İlk gelişme ise hazır satın aldığım mavişlerim. Sağolsunlar Güler ve Aheste Hanımlardan maviş çeliği almıştım hediye. Ama fidelerin büyümesi çok zaman alacak ve 1-2 sezon saksıyı doldurmakla geçecek. O yüzden aylardır aradığım mavişleri Avrupa çiçekçilik, Gönül hanımdan buldum. 1 beyaz ve 1 mavi edindim.:)
Arkadaki küçük Gönül Hanım'ın mavişi. Çiçekleri geçti şimdilik, renk olarak biraz daha açıklar.
433904
Bu da beyaz mavişim. Çiçeklenmesi daha yeni başlıyor. Tomurcuk dolu üzeri maşallah :)
433905
Bunlarda sarkıcı türlerden poscharskyana ve garganica varyetesi kampanulaların.
433906
433907
Bu da Aheste hanım'ın mavişi :) Aheste hanım bunu kurtarabildim tek vallahi :(
Sanırım bu katmerli beyaz. Sizin çiçeklerden baktığımda ona benzettim.
Bu hafta hızlı büyümeye başladı :)
433908
Duvar bu şekilde oldu şimdilik. Birbirlerinin güneşini kapatmadan yerleştirmeye çalıştım. Seneye baharı iple çekeceğim artık :D
433910
433911
Eğer bu kadar zincir, askı vs. felan çok kötü durmuş derseniz benimle aynı görüştesiniz demektir :)
Onun için de parktan iki tane alacalı hedera çeliği kestim. Köklendirip zincirlere, kombi borusuna sardırmayı düşünüyorum.
433912
Bu arada kolyozumu da artık gizlemiyorum sizlerden. Acer ile başlayan kırmızı yaprak sevdam devam ediyor. :)
Sakız sardunyalar havaların biraz serinlemesi ile yeniden tomurcuğa durdu.
İkinci coşma dönemi geliyor gibi :)
433915
Sardunya köklendirme işlemleri de devam ediyor. Bu da klasik büyük boy bahçe sardunyaları. Komşumdan aldım :) Sardunya köklendirme için son zamanlar imiş.
Ben de boşlıkları değerlendiriyorum.
433916
Bu da kendini baharda sanan yeni Acer yaprakları.
433917
alibaba, çok güzel olmuş balkonunuz.
alacalı sarduyada bi harika.
Teşekkür ederim sayın Hira,
ülkemiz ve dünya gündemindeki bir çok olumsuzluk sebebiyle hic keyfini sürecek psikolojiye sahip olamadım ama en azından rehabilite oluyorum biraz :)
Bitkiler çok şey öğretiyor insana.
selamlar, saygılar.
alibaba, çok güzel olmuş balkonunuz.
alacalı sarduyada bi harika.
Sn Alibaba, yeni aldığınız mavişlerinizi güle güle büyütün, benim gönderdiğim öbür mavişleri kaybetmenize üzüldüm, hepsi köklüydü ama neden öldüler anlamadım, sizin de dediğiniz gibi o sağlam kalan katlı beyaza benziyor. Maviş köşeniz çok güzel olmuş, büyüdüklerinde dahada güzel olacak.
Sizin bana gönderdiğiniz sarduşcukların da hepsi gitti malesef, birtane bile kalmadı, sukulentlerde köklenmeler var, onlarnda birkaçı gitti ama, geri kalanları yapraklandırmayı başarabilecekmiyim bakalım...
Saygılar, selâmlar...
Havaların biraz serinlemesiyle ikinci sardunya baharı geldi bizim balkona :)
sumeyra47
31-08-2013, 11:32
Sayın Alibaba, sardunyalarınız harikalar maşallah çok güzel bakıyorsunuz.
MAŞALLAH diyorum sn Alibaba, balkonunuz zaten süper, ama bu görüntülere ba yı lı yo rum. Selâmlar...
Muhteşem...Başka diyecek birşey bulamıyorum...
helin-123
01-09-2013, 02:05
renk renk açmış sardunyalar seyri çok güzel
Merhaba,
Son durumlardan kayıtlar düşeyim topiğime dedim :)
Havalar serinlemeye başladı artık 1-2 haftadır. Sonbahar erken başladı bu yıl sanırım.
Acer renkleri kırmızı ve yeşil karışık bir haldeler.. Bakalım ne kadar kızaracaklar.
439783
Kampanulalar halen dayanmaktalar. Meğer serin hava gerçekten işe yarıyormuş. Halen çiçek açıyorlar, ama bir yandan da hızlı geçiyor artık çiçekleri. Bu gidişle 1 ay daha gidecekler sanırım :)
439784
439785
Hatta Güler Hanım'ın gönderdiği yavrunun çiçekleri geçince bu hafta bir tanecik daha çiçek açtı vallahi :)
439786
İç mekan açelyalarım bu sene ikinci çiçeklenmelerini yaptı.. Çiçeklerine kesinlikle su değmemesi gerekiyor. Hemen kararıyor yoksa, özellikle beyazlarda lekeler oldu bende, daha dikkat etmem lazım.
439787
439788
439789
Güler Hanım'ın atlas çiçeği sonunda köklendi. Ama 1 aydan fazla sürdü, artık büyükçe bir saksıya alacağım ilk fırsatta.:)
439790
Beypazarına gittiğimde teyzelerden dağ meyveleri aldım.
Bu yaşıma geldim ama yabani dağ inciri diye bir meyve bilmiyordum.
Şehirde yaşayarak neleri ıskalıyoruz, ah ahh..
439791
Bu da dağ eriği, tadı ekşi ama incir gibi ufak. Ne sulama, ne gübre var, direk doğal hayat ürünü.
439792
Alıç'ı zaten bilirsiniz. Okulda kalp hastası bir hocam; 'Ben 100 dolar verip yurtdışından özütünü alıyorum kalp kasları için. Siz utanmayın asın boynunuza çocuklar gibi yiyin' derdi.
439793
Sonunda 2 tane purple palace Heuchera edindim :)
helin-123
25-10-2013, 09:32
çok güzel yaprakları var gerçekten nasıl çiçek açıyormu?
ilgili forum başlığında detaylı olarak görebilirsiniz çiçeklerini :) çok güzel yaprakları var gerçekten nasıl çiçek açıyormu?
akçabardak
30-11-2013, 23:24
Sayın alibaba merhaba , Sayfalarınızı zevkle izledim, çok güzel, kaliteli bitkiler yetiştirmişsiniz.
Ellerinize emeklerinize sağlık. Saygılar
Teşekkür ederim efendim..
Şu an uyuma dönemindeyiz :)) bahara saklıyoruz tüm enerjiyi.. selamlar.
Sayın alibaba merhaba , Sayfalarınızı zevkle izledim, çok güzel, kaliteli bitkiler yetiştirmişsiniz.
Ellerinize emeklerinize sağlık. Saygılar
[QUOTE=alibaba;1190081]Duvar bu şekilde oldu şimdilik. Birbirlerinin güneşini kapatmadan yerleştirmeye çalıştım. Seneye baharı iple çekeceğim artık :D
433910
433911
Eğer bu kadar zincir, askı vs. felan çok kötü durmuş derseniz benimle aynı görüştesiniz demektir :)
Onun için de parktan iki tane alacalı hedera çeliği kestim. Köklendirip zincirlere, kombi borusuna sardırmayı düşünüyorum.
433912
bence çokta sorun olmamış.. görüntü fena değil;)
Az kaldı az :) Şu mart bir gelsin hele, fikir çok kafada ama bakalım artık enerji bulursam :)
Az kaldı az :) Şu mart bir gelsin hele, fikir çok kafada ama bakalım artık enerji bulursam :)
Enerjide sorun olmaz bence ama balkonda kal(may)an yer miktarı ile bahar coşkusunu nasıl dengelemeye çalışacağız bakalım. :rolleyes:
Gilan hocam hoşgeldiniz :) iyisinizdir umarım.
Baharla birlikte yeni bir sinerji doğuyor mu forumda? :) katılacak mısınız bizlere?
Enerjide sorun olmaz bence ama balkonda kal(may)an yer miktarı ile bahar coşkusunu nasıl dengelemeye çalışacağız bakalım. :rolleyes:
Ben ara ara kış uykusuna yatsam da hep buradayım zaten. :) Şu an geçen aylarda kaçırdığım başlıkları okuyup, arayı kapatıyorum.
Kıpır kıpır, bitki, yaprak, çiçek, tasarım ve bilgi paylaşımı dolu yeni bir sezon geliyor umarım... :)
Laleci_03
07-02-2014, 22:59
Sn. alibaba sizin bitkilerinize hayran kaldım maşallah, hepsi çok güzel gelişmiş. Fotoğraflara baktıkça balkonumla ilgili yeni kararlar alıyorum :)
YeniGine
08-02-2014, 00:09
Sayın alibaba; sevmek, gönül vermek dedikleri bu olsa gerek. Maşallah balkonunuz rengarenk, bakımlı. Çok da güzel bitkileriniz var. Sardunyalarınıza bayıldım, sakızlar da ona keza, maviş hayaliniz çok güzel inşallah hayaliniz de gerçek olacak gibi görünüyor. Ellerinize, gönlünüze sağlık...
Ayrıca zincir askılarınız da gayet güzel görünüyorlar, dekoratif bir görüntü oluşmuş... Eğer ki o boru çökmeyecek ise birkaç saksı daha asabilirsiniz.
Rastgelsin...
Sağolun sayın YeniGine,
Arka fona duvara farklı fikirlerim de var, sarmaşık konusunda :) Bilgisayarda yine bir canlandırıp renk konusuna bakmam lazım :)
Sayın alibaba; sevmek, gönül vermek dedikleri bu olsa gerek. Maşallah balkonunuz rengarenk, bakımlı. Çok da güzel bitkileriniz var. Sardunyalarınıza bayıldım, sakızlar da ona keza, maviş hayaliniz çok güzel inşallah hayaliniz de gerçek olacak gibi görünüyor. Ellerinize, gönlünüze sağlık...
Ayrıca zincir askılarınız da gayet güzel görünüyorlar, dekoratif bir görüntü oluşmuş... Eğer ki o boru çökmeyecek ise birkaç saksı daha asabilirsiniz.
Rastgelsin...
Yeni gelişmeler, planlar, fikirler ..:)
Sol askılı duvarı tamamen tel grid ile kapatıp, zemine duran iki yatay ayaklı saksıda dikili hedera, hanımeli sardırmak istiyorum.. Belki bir de clematis..
Günesu vs. durumlarını çalışmam lazım biraz, aynı saksıda olur mu vs. gibi..
Acer palmatum sango kaku edindim yeni olarak, 5-6 yaşlarında..Saksılama vs yapacağım. Genç acer palmatumlardan birini de bahçedeki Fireglow ile aşılama projem var..
Bu sezon mevsimlik çiçeklere ve domates, çileğe vs. girmeme kararı aldım..
mevsimlik olarak sadece fesleğen olacak.. Hep ağaçlara ve çok yıllık çiçeklerle uğraşmak istiyorum. Diğerlerinden çok verim alamadım geçen sene.. :/
Mesela, manolya fidanı edindim (Magnolia Soulangeana), tatar hanımeli fidanı edindim yine ağaç tarzına uygun..
Don olayında bazı sardunyaları zor bela son anda kurtardım derken, üst üste istiflediğim bazı saksılar devrilmiş gece ve 2 saksı sardunya yere düşüp dağılmış.. :( Ya çoğaltarak ya da yine yeni fide ekleyerek eksiği tamamlamam gerekecek..
Yavaştan ısınma turları olarak topiğe canlılık getireyim dedim..
Çünkü süs ayvası ilk tomurcuklarını verdi bile, bahar erken geliyor sanırım.. :))
selamlar, sevgiler.
Mavişleri de saksılar saksılamaz Feriha hanım'a da haber veriyorum tabi ki :)
Acer'ler bile erkenden uyanmaya başladı.. :(
Erken geldi sezon, ve saksılamalar bitmedi henüz..
Bu kış sezonu 12 farklı varyete acer palmatum topladım..
daha çok ağaçlarla geçen bir sezon olacak :)
İlk sezon paylaşımına uyanmaya başlayan müjdecilerle başlayayım :)
En meşhur müjdecimiz tabiiki chaenomoles japonica, nâm-ı diğer ; bahar dalı veya süs ayvası.. Dallar tomurcuklanmaya başlarken bir iki çiçeği göz kırpmaya başladı bile :)
470554
Acer palmatum (düz) ve Acer palmatum atreperparue'dan iki örnek tazecik yaprak uyanışı..
470552
470553
Balkonumuzun yeni konuklarından asil 'saray lalesi' nâmıyla meşhur yaprak döken bir manolya çeşidi olan 'Magnolia soulangeana' da tomurcuklarını tüm hızıyla oluşturma ve büyütme aşamasında..
470555
Tabiat için muhtemelen kötü etkileri olacaktır bu erken baharın :/ ama bizim balkona heyecan getirdiği kesin..
Saksılamaları bitirmeye çalışıyorum geç kalmadan..
Bu sezon acer palmatum sezonu olacak, işi biraz abarttım..
Eldeki 12 varyete ile tüm yaprak renklerini, yaşadığım tecrübeleri aktarmaya çalışacağım buradan :)
Şimdilik elimdeki varyeteler bunlar;
Acer palmatum, normal
Acer palmatum beni-maiko
Acer palmatum phoenix
Acer palmatum wilson's pink dwarf
Acer palmatum orange dream
Acer palmatum Fireglow
Acer palmatum attreperparue
Acer palmatum butterfly
Acer palmatum dissectum, normal
Acer palmatum seiryu
Acer palmatum sango kaku (senkaki)
Acer palmatum ciripsii
gokselcetin
24-02-2014, 11:52
Özellikle acerler için sayfanızı takibe alıyorum. Bol renkli günler :)
dusunenadam
25-02-2014, 21:14
Merhaba arkadaşlar. Tüm aramalarıma rağmen fireglow fidanı bulamadım. Sayın alibaba ya da diğer arkadaşlardan yarcımcı olmak isteyen varsa çok mutlu olurum. Selamlar.
Düşündüğünüz bitki boyutu (gelişmişlik, yaş vs.), kullanım amacı (saksı, bahçe vs.) ve bütçe hedefiniz-kısıtlarınız varsa ona göre yönlendireyim sizi..
Merhaba arkadaşlar. Tüm aramalarıma rağmen fireglow fidanı bulamadım. Sayın alibaba ya da diğer arkadaşlardan yarcımcı olmak isteyen varsa çok mutlu olurum. Selamlar.
Balkonda bu işler gerçekten zor oluyor,
20 civarı saksı değişimi.. toprak karışımı..
En zoru da arta kalan çöpü, toprağı temizlemek :(
Saksılanan acer'ler uyanmayı bekliyorlar..
472442
Bu da alacalı sardunyanın kış renkleri, soğuklardan hiç etkilenmedi maşallah.. sakızlardan ciddi zarar görenler oldu halbuki :(
472443
Bu da saksı değişiminden sonraki çin ardıcı bonsai konuğumuz..
Biraz pamuklu bit sorunu oluşmuş. Onu da bahar ilaçlaması ile çözebilirim inşallah..
472444
gokcegokce
25-02-2014, 22:33
Sayın Alibaba alacalı sardunyanızı nereden aldınız acaba? Çok istediğim bir tür fakat hiç rastgelmedim şimdiye kadar. Çelik paylaşmak isterseniz talibim. Balkon düzenlemelerinizde kolaylıklar dilerim.
Avrupa çiçekçilk, Gönül Basel'den almıştım..
Gelişme döneminde yeni dallardan ayırabilirim, şu an pek çeliklik yan dalları yok..
Sayın Alibaba alacalı sardunyanızı nereden aldınız acaba? Çok istediğim bir tür fakat hiç rastgelmedim şimdiye kadar. Çelik paylaşmak isterseniz talibim. Balkon düzenlemelerinizde kolaylıklar dilerim.
gokcegokce
25-02-2014, 23:46
Paylaşımınıza çok sevinirim. Bu güzel için beklerim, zaten bayağıdır istiyordum. İki renkli olanı bulmuştum ama böyle üç renklisini canlı canlı görmedim hiç. Şimdiden teşekkürler...
Bu da iki renkli normalde, kış soğuğunda yaprağında su olan bitkilerde böyle renk değişimleri oluyor.. bir çok sukkulent de kızarır..
Hatta bazı sardunya yaprakları kışın kırmızı bordo oluyor..
Bu varyete; Wilhelm Langguth diye geçiyor..
ilk hali de burda idi :)
http://www.agaclar.net/forum/1186532-post3.htm
selamlar
Paylaşımınıza çok sevinirim. Bu güzel için beklerim, zaten bayağıdır istiyordum. İki renkli olanı bulmuştum ama böyle üç renklisini canlı canlı görmedim hiç. Şimdiden teşekkürler...
gokcegokce
26-02-2014, 20:33
Çok ilginçmiş sayın Alibaba. Bendeki kapalı balkonumda pek soğuk görmedi. Dışarıya bıraksaydım bendeki de mi üç renkli olacaktı yani. Ben de ayrı bir cins olduğunu düşünüp her yerde arıyordum bu cinsi. Bilgi için teşekkürler o halde. :) Bir çelik daha üretip soğuğa bırakıcam üç renkli yapraklar elde etmek için. :)
gokcegokce
26-02-2014, 21:13
Biraz araştırınca bendeki tür sizinkinden farklı sanırım sayın Alibaba. Bu bendeki tür:
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/401299d1368038326-2013-05-08-18.08.12.jpg
Geranium Frank Headley | Variegated Geranium Plants - Plant Me Now (http://www.plantmenow.co.uk/plants/bedding/geranium-starter-plants/geranium-variegated-frank-headley.aspx)
Merhaba,
Balkonunuzun takipçisiyim. Özellikle sardunyalardan dolayı. Benimde balkonda bu topraklı değişim olayına girmem gerek ama mart ayını bekliyorum. Daha iyi olur gibi geliyor. #162. mesajın ilk fotoğrafında önde 3 adet birbirinin aynı saksı var. Acaba onları nereden aldınız? O tarz yayvan saksı arıyorum, ilgimi çektiler. Bol tomurcuklu günler dilerim.
dediğiniz gibi 2-3 renkli heuchera yaprağı gibi sardunyalar da var evet..
Ama yurtiçinde pek denk gelmek mümkün değil sanırım şimdilik.. :/
Çok ilginçmiş sayın Alibaba. Bendeki kapalı balkonumda pek soğuk görmedi. Dışarıya bıraksaydım bendeki de mi üç renkli olacaktı yani. Ben de ayrı bir cins olduğunu düşünüp her yerde arıyordum bu cinsi. Bilgi için teşekkürler o halde. :) Bir çelik daha üretip soğuğa bırakıcam üç renkli yapraklar elde etmek için. :)
Aranjman saksısı olarak geçiyor bu tarz yassı saksılar..
Yapı marketlerde felan hep var aslında, kolayca bulabileceğinizi zannediyorum her bahçe bölümünde..
Merhaba,
Balkonunuzun takipçisiyim. Özellikle sardunyalardan dolayı. Benimde balkonda bu topraklı değişim olayına girmem gerek ama mart ayını bekliyorum. Daha iyi olur gibi geliyor. #162. mesajın ilk fotoğrafında önde 3 adet birbirinin aynı saksı var. Acaba onları nereden aldınız? O tarz yayvan saksı arıyorum, ilgimi çektiler. Bol tomurcuklu günler dilerim.
Son durumları not düşeyim balkon günlüğüme..
Tüm acer palmatumların saksılamaları bitti.. Artık uyanmaya başladılar yavaştan.. Baya amatör fidancılık gibi bir işe giriştim, inşallah hüsranla sonuçlanmaz.. 12 varyetede, 15 tane irili ufaklı acer palmatum oldu..
475005
Bu da yeni uyanan bir dissectum tomurcuğu :)
475006
Diğer bir göz bebeğim kışın edindiğim bahar dalı, süs ayvası diye geçen chaenomoles japonica.. Çiçeklenmeye başladı tüm dalları.
475007
475008
475009
Küçük çan çiçeklerim bu hafta iyice coştu.. Çok yoğun bir gelişime başladı..
Bol suyu seviyorlar.. Su azalınca hemen belli oluyor zaten, güçsüzleşmeye başlıyor hemen yapraklar..
475011
Bu sene balkona katılan manolyamız var, Magnolia soulangeana, bu da bahar dalı gibi yapraktan önce çiçek açıyor tüm dalları boyunca.. İlk tomurcukları gözüktü..
475012
475013
Farklı yapraklı olan tüm sardunyaları toplamaya edinmeye çalışıyorum..
Elde olan 2 özel tür var şimdilik..
475014
Bu sardunyalarla büyük aranjman yapmak için farklı fideler edindim..
Patates sarmaşıklarını biraz büyütüp sardunyalar ile beraber değerlendirmek istiyorum.. Yaz ortasına yetişir umarım..
475015
Bu da sukulent köşem, şimdilik keyifleri yerinde..
Bazılarında yeterli güneş alamamaktan dolayı form bozuklukları oldu..
Daha büyük saksılara alınca düzelebilir belki.. :/
akçabardak
09-03-2014, 23:06
Sayın alibaba yeni edindiğiniz sardunyalarınız hayırlı olsun.
sayın ali baba balkon planlarınızı ilgiyle takip ediyorum çok güzel çalışmalar yapıyorsunuz tabi bonsai ile uğraşmanızın buna etkisi çok olsa gerek her şeyi iyi düşünüp planlıyorsunuz bizim gibi önünüzü gelen herşeyi toplayıp almıyorsunuz
Teşekkürler,
Bugün edindim gidip :) saksıyı değiştirip çoğaltacağım sanırım kökleri..
Torf ve cocopeat içinde sardunya yapıyorlar, delirmemek elde değil.. :(
Sayın alibaba yeni edindiğiniz sardunyalarınız hayırlı olsun.
Teşekkürler, sağolun..
Evet mümkün olduğunca araştırma ve plan yaparak gidiyorum..
Bonsaide de bir bitkinin nasıl ve neden kaybedildiğini öğrendiğim için kendi güneş ve hava şartlarına göre konum ve bitki seçimi baya kritik..
Tecrübeyle gidiyor tabi, denedikçe öğreniyoruz beraber. :)
sayın ali baba balkon planlarınızı ilgiyle takip ediyorum çok güzel çalışmalar yapıyorsunuz tabi bonsai ile uğraşmanızın buna etkisi çok olsa gerek her şeyi iyi düşünüp planlıyorsunuz bizim gibi önünüzü gelen herşeyi toplayıp almıyorsunuz
Sn. Alibaba acer severler sizin acerleri yurutebilir haberiniz ola. :)
Bu kadar çeşit kimsede yoktur. İyi günlerde keyfini surun.:)
Teşekkür ederim..:)
3.seneye girdim acer'ler ile.. biraz cesaret geldi.. inşallah mahcup olmam..
Bulabildiğim varyeteleri edindim..
Düz türlere varyete aşılamayı felan de denemek istiyorum ilerleyen günlerde..
Sn. Alibaba acer severler sizin acerleri yurutebilir haberiniz ola. :)
Bu kadar çeşit kimsede yoktur. İyi günlerde keyfini surun.:)
benim için 'çok mutlu olduğum bir sahne' paylaşıp kaçıyorum :p
Çalışmalar, gayretler meyvesini verdi..:)) Acerlerin zemin arkadaşları Heuchera'lar dan 6 varyete topladım sonunda..
Saksılamaları yapıldıktan acerler arasında yerlerini alacaklar..
Farklı varyetelerin zaman içindeki yapraklarını da kaydedeceğim..
Bu varyeteyi normal palmatum olarak biliyordum ama değil sanırım.. İlk sürgünler turuncu hareli, yazın yeşil, sonra da sarı-turuncu tonlarda.. İlk uyanan acer türlerinden olması nedeniyle Katsura olma ihtimali üstünde duruyorum..
476370
Bu da atropurpureum'un ilk sürgünleri, koyu kırmızı..
476371
Bu da Sango Kaku (senkaki) sürgünleri.. dallar kırmızı tonunu kaybediyor, ilk yapraklar açık yeşil..
476372
Uyandıkça diğer varyeteler de gelecek.:)
Bunlar da Yalova'dan yeni edindiğim katsura fidanları,
Aşılı, prunus serrulata kanzan diye geçiyor resmi adı.. Daha genç adaylar..
Biraz bakımı konusunda tecrübe edinip ilerde derin bir budama ile bonsai amaçlı da değerlendirebilirim belki..
Heuchera'ların renkleri çok güzel bayıldım, acer'lerinizide çoğaltmışsınız onlarda çok güzel, hepsini güle güle büyütün. Selâmlar...
Önceden planladığımı söylediğim duvarı sarmaşık ile kapatma projemi nihayetlendirdim..
2 tane büyük bahçe saksısına bambu çubuklar ile bir arka fon zemin sabitledim..
Soldaki alan daha fazla gölge ve farklı yaprak türlerinde 5 kök hedera diktim.
Sağdaki alan daha çok güneş alan bir bölge ve buraya da 5 kök hanımeli diktim..
Şimdilik zayıflar çok tabi ama 2-3 saneye yeni çelikleri de saplayıp çoğaltmayı düşünüyorum..
476385
476386
Açelyaların da bahar çiçekleri göründü şimdiden..
476387
Geçen seneden olan Heuchera yeni yapraklarını vermeye başladı.. Sanırım obsidian varyetesi bu..
476388
Aranjmanlarda kullanmak üzre edindiğim bir bitki de bu idi.. Japon kan çimi diye geçiyor.. Sardunya arkak fonuna vs. gibi bir yerde kullanacağım, patates sarmaşıkları ile..
476389
Hederayı bilmiyorum ama hanımelinin arsız olduğunu biliyorum. 5 tane o saksıya çok çok fazla bir tane bile yetecek size ileride. :)
Ben de bahçelere baktım biraz hocam, genelde 3 kök duvar veya çit üstünden aşağı sarkıtınca baya dolgunlaşıyor.. O süreye kadar biraz dolgun olsun, çiçeği bol olsun diye 2 tane de ben ekledim :)
Hedera da dolgunluk daha zor evet.. Onda da bol bol çelik saplayacağım saksıya, biraz hava ısınınca.. yan dallanması az çünkü..
Hederayı bilmiyorum ama hanımelinin arsız olduğunu biliyorum. 5 tane o saksıya çok çok fazla bir tane bile yetecek size ileride. :)
Maşallah. Buraya balkon demek haksızlık olur. Resmen orman :)
ilk hedef ufak bir botanik bahçesi :) orman zor bir hedef :D Maşallah. Buraya balkon demek haksızlık olur. Resmen orman :)
Heucheraları da daha büyükçe olan yeni saksılarına aldım..
Toplamda 6 varyete oldu;
Heuchera obsidian
'' '' Lime marmalade
'' '' Marmalade
'' '' Paris
'' '' Cherry cola
'' '' Silver scrolls
Sakızlar da çıkıyor artık bu hafta balkona :)
Don yemeyiz inşallah.. belki biraz erken ama :/
Hem acerlerde hem de heucheralarda takımı toplamışsınız. :) Rengarenk aylar bizi bekliyor, güle güle büyütün.
Koyu renkli heuchera palace purple'a daha çok benziyor gibi geldi bana. Biraz daha yeni yaprak çıkarsın, daha net belli olur.
Merhaba Gilan :)
Sizden de bekliyoruz acilen yeni bahar hazırlılarını..
Heuchera konusunda evet, ben de purple palace olarak karar vermiştim ama obsidian gibi de geldi son araştırmalarda :) dediğiniz gibi zamanla karar veririz beraber :)
selamlar
Hem acerlerde hem de heucheralarda takımı toplamışsınız. :) Rengarenk aylar bizi bekliyor, güle güle büyütün.
Koyu renkli heuchera palace purple'a daha çok benziyor gibi geldi bana. Biraz daha yeni yaprak çıkarsın, daha net belli olur.
Ankara'da geceleri don oluyor 2 gündür..:(
Uyanan bazı ağaçların taze sürgünleri zarar gördü..
Geri kapalı balkona döndüm hemen.. Canım sıkıldı baya..
Açelyaların en yoğun çiçeklenmiş hali bu an olacak sanırım.. bir de sonbahara doğru yeniden bir dönemi daha oluyor...
Aslında iç mekan açelyaları ama 2 senedir balkondalar ve çok dayanıklı çıktılar soğuğa..
Bir Ankara akşamında balkondan acer manzarası :)
Sago kaku ve Atropurpureum varyeteleri, biraz erkende olsa tamamen uyandılar.. Halbuki bahçedekiler daha tam uyanmadı..
480318
Bu sango-kaku'nun yaprak renkleri ve formu...
480320
Bu da atropurpureum yaprakları.. parlak kırmızıdan yakında yeşile doğru kayacaklar.. Çünkü aşısız. Aşısız atro.ağaçları renk değiştiriyor yazın. Ama aşılı atro.lar sezon boyu bir fireglow gibi kırmızı kalıyor..
480319
Bu da farklı bir acer palmatum varyetesi olan Dissectum fidanı..
Bu düz yeşil olan varyete..
480321
Bu da yaprak formu, dissect zaten bölünmüş ayrık anlamına geliyor..:)
480322
Bu da Acer Palmatum Butterfly olarak geçen bir varyete,
dikey bir form yapısı var.. Ama uç budamaları ile yatayda dolgunlaştırmaya çalışacağım. Şu an yeni yeni uyanıyor..
480323
Bu da yaprak rengi ve şekli..
480324
Saksı altlarına da böyle dekorlar yapıyorum taş ve yosunlarla.. Hem rutubetli kalmasını sağlıyor, hem de doğal gözüküyor. Genelde malzeme aldığım seralardan illaki birşeyler istiyorum yüzsüz yüzsün :) Dekoratif taşlar, ponza, gübre vs.. ne koparabilirsem :) Taşlar da oradan hep..
480325
Bu da sezonun son manolya çiçeği sanırım.. :/
Anı olarak fotoğraflayayım.. Çiçekler dökülmeye başladı ve artık ağaç yapraklanıyor..
480327
Manolyaya veda ederken süs kirazı da selam veriyor :) Çiçekleri gözüktü..
480328
Yavaş yavaş tecrübe ediliyor aslında ama bu bilgileri toplayıp çiçeksiz zamanı olmayan bir balkon tasarımı hakkında kafa yormak lazım..
Biri bitince biri başlayan, hiç çiçeksiz kalmayan.. yaz-kış bile yapılabilir sanırım..
Tüm ağaçlar ve çiçekler için gübre programına da başladım bu hafta..
Bu sabah sakura'nın yaptığı süprizle karşıladım yeni günü..
Prunus serrulata kanzan..
Emeğinize sağlık , çok güzeller , nazar değmesin maaşaallah :)
Attropurpureum da renk değişimi başladı bile.. Parlak kırmızıdan yeşile dönmeye başlıyor ve şu an turuncu-kırmızı arası bir yerde.. yer yer yeşilleşmeye başladı bile :)
481615
Bu da yeni uyanan bir varyete, Beni-maiko
481616
Bu da Seiryu, dissectum tarzı yaprakları var..
481617
Kampanula- çan çiçekleri de tomurcuklandı.. Normal de mayıs başı gibi çiçeklenirdi ama onlar da erken başlıyacaklar sanırım..
481618
Geçen seneki heuchera, obsidian mı purple palade mı derken, taze yaprakları gelince purple palade gibi geldi :) Gilan da demişti, tebrikler :)
481619
Diğerlerinin de keyfi yerinde, biraz renk kaybı oldu ilk konumlarından dolayı, ben de daha fazla güneş alan bir konuma yerleştirdim heucheraları..
481620
Sukulent tarafıyla pek ilgilenemiyorum ama onlar da pek ilgi istemiyorlar zaten :)
Echeveria türleri hummalı bir çiçeklenme çalışmasındalar şu sıralar..
481621
akçabardak
07-04-2014, 22:17
Hepsi de çok güzeller emeklerinize sağlık.
sardunaki
09-04-2014, 07:43
Sevgili alibaba ,Sakura başlığı altındaki güzelliğe aşık oldum ben ..Nasıl güzeller öyle tüm çiçekleriniz,bitkileriniz.Sabah kahvemi içerken müthiş bir enerji depoladım sayenizde.Bu enerjiyle soluğu nerede alıcam sizce :) Tabikide yeni çiçekler almakta ..Gününüz güzel olsun ,saygılar ve sevgilerimle..
loveforlife
09-04-2014, 08:01
Hepsi ne kadar da keyifli! Doğanın birçok rengini bir araya toplamış, keyifli balkonunuzun keyfi daim olsun...
Teşekkürler sayın Loveforlife ve sardunaki..
Yeni sezon heyecanı hepimizde :) İnşallah hep beraber huzur ve mutluluk buluruz bitkilerimizle..
eylülburak
09-04-2014, 20:40
Renk cümbüşü...Maşallah...Keyifle büyütün...
Anadolu'da eski bir söz vardır, Kork abrilin beşinden öküzü ayırır eşinden diye :)
Burdaki kasdedilen nisan 5, 18 nisana denk gelmekte..
Artık haftaya boş kalan alanlara da mevsimlik fide bakmaya başlayabilirim :)
Nasıl bir özveri, ne kadar hummalı bir çalışma..Gıptayla izledim yaptıklarınızı..Takdir ettim..Sardunyalarınıza bayıldım..Keyfini çıkarın benim yerime de.
Teşekkürler :) Hep beraber inşallah :)
Çok büyük bir özveri yok açıkçası, öğrenme çabası diyelim..
Nasıl bir özveri, ne kadar hummalı bir çalışma..Gıptayla izledim yaptıklarınızı..Takdir ettim..Sardunyalarınıza bayıldım..Keyfini çıkarın benim yerime de.
Merhaba,
Acer palmatum atropurpureum'daki sezon içi renk değişimine güzel bir örnek yakaladım..
Taze yeni sürgün rengi ile mevcut değişmiş yaprak rengi arasındaki fark..
Bunlar da bahçemizden Acer Fireglow resimleri..
Ankara için yaprak biti sezonu başlamış.. 1-2 günde fena çoğalmışlar.
İlk doz dursban-4 ile savaş başladı bakalım :/
Her sene aynı hikaye,
Balkon önüne saksı koyulmasını istemeyen bazı özürlüler, şikayetler ve kıyasıya mücadele..
Sebep? Neden istemiyorlar ki? Bundan rahatsız olanı da duydum ya, hayret!!
sitenin cephe görüntüsü felan işte.. parapet önü koymayın diyorlar..
Her sene uğraşıyoruz :/
Sebep? Neden istemiyorlar ki? Bundan rahatsız olanı da duydum ya, hayret!!
En sevdiğim çiçek-yaprak rengi kombinasyonlarından :) berberis çalısı..
Sarı çiçeklerin altına da yaprak renginden birer fırça darbesi atılmış adeta..
484456
Alıçlar da çiçeğe durmak üzre.. Benim balkondakiler yeni sürgün vermediler henüz ama :/
484457
İlk sardunya çiçeği de merhaba dedi :)
484462
Şimdilik bahar-yaz düzenine tam geçemedim.. Acer bloodgood başköşede oturuyor..
Yerleşim düzenini oturtmaya çalışıyorum..
484463
Sardunyanın rengi bi harika maşallah. Biz bu yaz açılışa fuşya ile başlayacağız:) Herkesin bir mücadelesi var çiçekler konusunda. Benim çiçek düşmanı komşularımda, aile içi kavgalarında sokağa dökülür, o an saksılarımın kucaklanıp fırlatılma ihtimali söz konusu olduğundan (daha evvel oldu çünkü) ben cama fırlayıp, "şimdi ararım polisi, defolun ordan" ikazlarına başlarım:D kolay gelsin size de.
İlk uç almalarla beraber, eldeki acer palmatum yaprakları..
Kitap aralarına güzel oluyor..
Bazı ağaçlarda yapraksızlaştırma yaptım, sanırım 1000'i aşkın bir yaprak kestim..
Rehabilite oldum mu? Hayır tabii ki :))
Aysel Yavuz
24-04-2014, 11:26
merhaba ali baba..
yapraklar çok güzel bende böyle güzel yapraklar biriktirip onları bir kağıda yapıştırıp çerçeve içine koyup sıra sıra duvara asmayı düşünüyorum..Bir nevi yaprak koleksiyonu gibi :)
karadenizli
24-04-2014, 12:17
Bende merakla sardunyalarımın açmasını bekliyorum, renklerini bile bilmiyorum henüz.
Ve bende henüz balkon düzenine geçemedim, üstelik bu hali canımı da sıkıyor, bir an önce çiçeklerimin açmasını balkonumun tam bir yaşam alanı haline gelmesini beklemekteyim:/
İlk sardunya çiçeği de merhaba dedi :)
484462
Şimdilik bahar-yaz düzenine tam geçemedim.. Acer bloodgood başköşede oturuyor..
Yerleşim düzenini oturtmaya çalışıyorum..
484463
Şimdilik yoğun şikayetlere (!) boyun eğerek, balkon dışına çıkma hadisesine son vermek zorunda kaldım..
Tüm saksılar içeri döndü ve ciddi bir alan ve güneş kaybı ile beraber :/
Her sene aynı hikaye,
Balkon önüne saksı koyulmasını istemeyen bazı özürlüler, şikayetler ve kıyasıya mücadele..
gokcegokce
28-04-2014, 11:37
Şimdilik yoğun şikayetlere (!) boyun eğerek, balkon dışına çıkma hadisesine son vermek zorunda kaldım..
Gerçekten çok üzücü. :( Bahçe yapmayı atalarımızdan öğrenmiş Avrupalılar sahip çıkıyor bu tür değerlere Pinterestte küçücük balkonlarına hep bitki asmışlar falan. Biz Türkler neden hep beton severiz anlamam. Üniversitedeyken sosyoloji öğretmenim "Yurtdışında varlıklı insanlar hep güzel bahçeli 2-3 katlı evlerde otururlar, biraz daha yoksullar çok katlı sosyal konutlarda; Türkler parayı bulunca 8-10 katlı apartmanlarda otururlar." derdi. Güzel tespittir bence. Çok parada gözüm yok ama Allah hepimize geniş bahçeli müstakil evler nasip etsin de böyle komşularla uğraşacağımıza bahçeye bu sene neler eksek diye kafa yoralım. Sevgiler...
Cumhur Tonba
28-04-2014, 12:08
alibaba/Balkon yazısını görünce aklıma hemen Alibabanın bir çiftliği var şarkısı geldi. Bir ziyaret edeyim, bir dilekte bulunayım dedim.
Balkonunuz hakkındaki şikayetleri duyunca üzüldüm. Fakat Bahçeniz de var herhalde.
Dilerim özgürce çiçek yetiştireceğiniz bahçeli bir eve kavuşursunuz.
Amin :)
Bahçe bile olsa saksı yetiştiriciliğinin yeri ayrı ama :)
Gerçekten çok üzücü. :( Bahçe yapmayı atalarımızdan öğrenmiş Avrupalılar sahip çıkıyor bu tür değerlere Pinterestte küçücük balkonlarına hep bitki asmışlar falan. Biz Türkler neden hep beton severiz anlamam. Üniversitedeyken sosyoloji öğretmenim "Yurtdışında varlıklı insanlar hep güzel bahçeli 2-3 katlı evlerde otururlar, biraz daha yoksullar çok katlı sosyal konutlarda; Türkler parayı bulunca 8-10 katlı apartmanlarda otururlar." derdi. Güzel tespittir bence. Çok parada gözüm yok ama Allah hepimize geniş bahçeli müstakil evler nasip etsin de böyle komşularla uğraşacağımıza bahçeye bu sene neler eksek diye kafa yoralım. Sevgiler...
Özel bir bahçe yok Cumhur Bey,
ortak site bahçesinden o eski fotoğraflar :)
Teşekkür ediyorum ziyaretiniz ve dilekleriniz için..
Şimdilik küçüldük ama daha gür çıkarız belki de :))
alibaba/Balkon yazısını görünce aklıma hemen Alibabanın bir çiftliği var şarkısı geldi. Bir ziyaret edeyim, bir dilekte bulunayım dedim.
Balkonunuz hakkındaki şikayetleri duyunca üzüldüm. Fakat Bahçeniz de var herhalde.
Dilerim özgürce çiçek yetiştireceğiniz bahçeli bir eve kavuşursunuz.
Çok sinir bozucu, insanların doğaya bu denli tahammülsüzlüğünü anlayışla karşılamak mümkün değil!!
Sayın alibaba, çok üzüldüm bu duruma, oysa ne güzel oluyordu sarkan balkon saksılarındaki çiçekleriniz, hele o sardunyalarınız halâ hatırımda..
İnşAllah bu fikirlerinden vaz geçerler.
gokcegokce
29-04-2014, 08:03
Amin :)
Bahçe bile olsa saksı yetiştiriciliğinin yeri ayrı ama :)
Tabi bahçeniz de olsa bonzailerinize devam. Keyifle izliyorum çalışmalarınızı. Selamlar...
Bahar güzel yüzünü göstermeye başladı artık, havalar ısındıkça tomurcuklar patlamaya başladı bir bir..
Küçük çan çiçekleri (campanula) tomurcuk doldu ve açmaya başladılar.. Geçen sene 9 luk saksıda aldığım bu çan çiçekleri 20 cm'lik saksıyı doldurdu diyebilirim.. Çok hızlı büyüyorlar..
487923
Bu da diğer saksı..
487924
Bir de diğer büyük kampanulalar var nam-ı diğer maviş. :)
Bu mavi olan.. 487925
Yoğun dal ve yaprak oluşumu veriyor.. bana çok sağlıklı gibi gelmiyor ama şimdilik bir tane tomurcuk yapmış bile :)
487926
Bu da beyaz maviş.. askılı saksıyı balkon önüne çektim.. güneşi biraz daha alsın diye.. Yaprakları irileşti.. güçlü gözüküyor toprak değişimine rağmen..
487927
Sarmaşık duvarıma bu sezon hanımeli dikmiştim..
Onlar da baya hızlı davrandı, çok hızlı sürgün veriyorlar.. Çiçek tomurcukları gözüktü bile :) Bakalım balkonda gerçekten koku verebilecek kadar çiçeklenecekler mi?
487928
Bu da farklı bir tür hanımeli, tatar hanımeli diye geçiyor, kışın da çiçeklenen bir tür. Pek sarmaşık formlu değil, destek isteyen bir çalı gibi..
487929
Acer palmatum bonsai adayları altındaki fon açelyalar ise tomurcuklarını patlatmaya başladı.. Bunlar dış mekan açelya diye geçen türler.. İç mekan açelyaların çiçekleri geçti ve tüm çiçeklerini temizledim.. Ama onlar da Ankara dış mekana dayanıklılar :)
487931
İnşallah ikinci sezona kurtarabilirim bunları.. Geçen sene büyük olanı kaybetmiştim.. Çiçeklenme dönemi geçince şu lanet cocopeat'ten kurtarmaya çalışacağım kökleri..
487932
Bu da Acer gölgesinden bir manzara :) kendi minyatür japon bahçem :)
487930
Ön balkonda konumlandırdığım 3 tane orta-büyük acer vardı..
İkisi gayet sağlıklı, yeşil olan sango kaku..
Sezonda kırmızı başlayan atropurpureum işe koyu yeşil-mor arası bir tone döndü (sağdaki)..
487939
Bu da Bloodgood varyetesi, aşılı bir tür.. Lakin saksılamadan sonra bir sarsıntı geçirdi.. Ben de ağaçta yapraksızlaştırma uygulaması yaptım.. Şu an balkonun en gölge ve serin konumunda yeniden uyanmasını bekliyorum..
Acer'lerin böyle bir özelliği var. Bir sezonda 2-3 kere uyandırabiliyorsunuz ağacı..
487940
Bu da ilk aranjman denemem :) Bakalım Gilan beğenecek mi? :)
Önde iki renk patates sarmaşığı var.. ortada yıldız çiçekli sardunya var.. Arka da iki tür Phormium tarzı bitki var..
Heuchera çiçekleri de boy vermeye başladı.. Sukkulentler gibi sap çıkararak çiçekleniyorlar :)
Bu heuchera paris'in ilk çiçek sapı..
487952
Bu da silver scrolls'un çiçek tomurcukları..
487953
Alacalı sardunyamı don vurdu maalesef.. Tüm yaprakları kaybettim.. Şimdilik kısmi gölgede duruyor.. Yeniden yapraklanmaya başladı ama..
487962
Balkon sardunyalarını da çeliklerle arttırmaya başladım..
Ceylan fideleri edinmiştim 1-2 ay önce.. Onları da saksıya aldım..
487963
Geçen sene çelikten yetiştirdiğim klasik sardunya da baya gelişti.. Klasik derken büyükanne sardunyalarını kasdediyorum 1-2 metre boylanabilen.. bodur market sardunyalarından değil.. Tabi bunun için daha büyük bir saksıya almam gerekecek sezon sonunda..
487964
Üretimler de devam ediyor bir yandan..
487965
Bu da bu sene ilk defa deneyeceğim hosta bitkisi..
Soğan uyandı, yaprakları gözüktü..
Bu sarı alacalı olan tür; Hosta Ventricosa Aureomarginata
Bu da iç tarafta kalan bir sukkulent köşesi.. Pek keyifleri yok güneşleri azaldığı için.. Yer sorunuları :/..
488010
Echeveria çiçeği.. en sevdiklerimden..
488011
Lithopsların üstünde de artık güvencin yuvamız var, iki tane de yumurta..
Zarar vermeden başka yere aktarsam mı acaba? Güvercin bulur mu ki yakın bir yerdeki yumurtaları ? Gelip mavişlerin de üzerine oturuyorlar..
488012
LadyDi maydonoz da aşağı sarkmaya başladı.. Bunu da daha büyük bir saksıya alacağım.. Bir kaç fesleğen fidesi alıp hepsini beraber halledeceğim sanırım :)
488033
Yosun depolarım da hazırda bekliyor.. Bonsai adaylarının, açelyaların altına nem tutucu olarak kullanacağım..Kışın toplamıştım..
488035
Vel hasılı kelam şu an oturacak yerimiz yok balkonda :D Bütün bunlar insan için değil mi? Değil, bir tür sevda :D
488034
Hayrullah.oz
02-05-2014, 13:52
Maşallah çok güzel olmuş hocam.. Bu kadar bitkiyi bakacak vakti nasıl buluyorsunuz merak ediyorum :)
Teşekkür ederim :)
Açıkçası çok büyük bir vakit istemiyor.. Biraz saksılama dönemi uğraş lazım normal üstü, bir de yazın 1-2 ay sulama zorluğu oluyor..
Geri kalan dönemde çok bir sıkıntısı yok yani :)
Maşallah çok güzel olmuş hocam.. Bu kadar bitkiyi bakacak vakti nasıl buluyorsunuz merak ediyorum :)
Güvercinlerle yürüttüğüm özel müzareke teknikleri ile,
balkonun en köşesinde lithopsların üstüne konumlanmaları için anlaştık.. :))
Fesleğenler de eklendi bahar balkonuna..
Hanımeli kokusu ile karışınca nasıl olacak bakalım :)
gokcegokce
16-05-2014, 14:19
Güvercinlerle anlaşmanız çok güzel, yuvaları balkonunuza ayrı güzellik katmış...
sayın ali baba benim mavişlerin tomurcukları açmadan sararıyor sebebi ne olabilir sizinkiler maşallah çok güzeller
Bu küçük tiplerden mi, yoksa büyük mavişlerden mi?
İkisinin huyu suyu biraz farklı çünkü.. Suyu seviyorlar.. Drenaj da iyiyse bol bol sulayın bence..
Tomurcuklanma dönemine kadar güneş alırlarsa daha iyi olur.. Sonrasında rüzgarsız ve yarı gölge-gölge yerlerde güzel oluyor..
sayın ali baba benim mavişlerin tomurcukları açmadan sararıyor sebebi ne olabilir sizinkiler maşallah çok güzeller
Bu da bu senenin konuklarından yeni Acer'imiz.. Acer palmatum Orange Dream..
yaklaşık 12-14 yaşında..
498925
Yaprakları sarı-yeşil arası ve uçları turuncu hareli..
498926
Çan çiçekleri de yavaş yavaş geçmeye başladı..
Geçen seneki iki kök baya iyi serpildi..geçen hafta en son bu kareleri bıraktı :)
Bu fesleğenle beraber:
498946
Bu da iki acer palmatum yaprakları arasından..
498947
Bu da bir sisleme sonrası yakın çekim:
498948
Bu sene sardunyalar çok geç uyandı nedense.. Daha yeni yeni kendilerine geliyorlar..
Geçen seneki kareyi yakalar mıyım bilmiyorum, 2-3 kök kaybım da oldu geçen seneye göre..,
498954
Bu da acerlerle kaynaşmış açıdan bir bakış.. Japon sentezi :D
498955
498956
Bu da geçen senki coşkun halinden aynı açı :)
498958
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.