PDA

View Full Version : Yerden Isıtma mı Petek mi?

prıtt
26-01-2013, 13:36
Arkadaşlar yerden ısıtmalı apartmanların ısınmasının çok iyi olduğuna biliyorum. çünkü kirada oturduğum yer alltan ısıtmalı ve çok iyi ısınıyoır tabi kombi değil kömürlü.

Fakat müstakil tarzda 1veya 2 katlı evlerde yerden ısıtma konusunda bilgisi olan varmı? Siz olsanız yerden ısıtmayımı tercih edersiniz yoksa petekli ısıtma sisteminimi.

Saygılar.

MeyveliTepe
26-01-2013, 13:52
Evin izolasyonu iyi ve sürekli oturulan bir ev ise tabii ki yerden ısıtma. Petek sisteminde dolaşımdaki su 80-90 derece olması gerekirken yerden ısıtmada 40 derece yeterlidir. İzolasyon iyi değil ise uygun değildir.

prıtt
26-01-2013, 14:11
Yani kombi gibi kapat aç yapılamaz heralde değilmi. Devamlı olarak yakmak gerekir.

MeyveliTepe
26-01-2013, 14:51
Suyu ısıtan kaynağınızın ne olduğuna bağlı. Normalde ev içindeki bir termostat sıcaklığın düşmesi durumunda sıcak su dolaşımını başlatmalı, ısındığında durdurmalıdır. İzolasyonu iyi bir evde soğuk kış günlerinde günde 4-5 kez su dolaşımı (her biri yaklaşık 20-25 dakika) evi sabit bir ısıda tutmak için yeterli olur. Burada en önemli parametrenin evin ısı kayıpları olduğunu vurgulamalıyım. Evin ısı kaybı çok ise termostat sürekli ısı ister ve devamlı su dolaşımı gerekir. Bu da sistemin verimsiz çalışmasına yol açar.

Alp Er
26-01-2013, 14:56
Konya da bir arkadaşımın evi müstakil ve yerden ısıtmalı idi. Petek gibi kombi yakıldığı anda ısınma başlamıyor. En az 3 saat sonra kombinin yandığını hissetmeye başlıyorsun. Bu yüzden kapat aç yapacaksan (ki bunu kimse önermiyor) yerden ısıtmalı mantıklı değil.
Konu ile ilgili Axem Thermofloor (http://www.yerdenisi.com/urun.asp?cat=1&id=36) adresini incelersen benim burada uzun uzun anlatacağımı adamlar gayet güzel açıklamışlar.
Umarım işe yarar.

ardacan2000
26-01-2013, 15:01
Yerden ısıtma hem sağlıklı hem ucuz hemde daha konforlu. Sıcak zemine basmanın mutluluğunu kaybedince anlıyorsunuz. Şimdiki evim petek ile ısınıyor ve hiç hoşuma gitmiyor.

prıtt
26-01-2013, 15:42
Hımm cevaplarınız için teşekkür ederim. Biraz araştırdım ikisininde avantajlı ve dezavantalı yönleri var. Aynı zamanda alttan ısıtmanın sağlık açıısndan da sıkıntılarından bahsediliyor. İkincisi doğalgazda avantajlı ama müstakil evde katı yakıt kazanına bağlandığı taktirde devamlı yanması gerektiğinden(yani kazan hiç sönmemesi gerektiği) bahsediliyor.

Emre İlhan
26-01-2013, 15:44
Şöyle söyleyeyim; klima çalıştırmıyorum. Onun yerine; yere ısıtıcı fanlardan koyup, odanın tabanını ısıtıyorum ve daha çok verim alıyorum:)

MeyveliTepe
26-01-2013, 16:57
Hımm cevaplarınız için teşekkür ederim. Biraz araştırdım ikisininde avantajlı ve dezavantalı yönleri var. Aynı zamanda alttan ısıtmanın sağlık açıısndan da sıkıntılarından bahsediliyor. İkincisi doğalgazda avantajlı ama müstakil evde katı yakıt kazanına bağlandığı taktirde devamlı yanması gerektiğinden(yani kazan hiç sönmemesi gerektiği) bahsediliyor.

Yanlış koşullarda ve/veya yanlış tasarlanmış bir ısıtma sistemi verimsiz ya da kullanışsız olacağı gibi sağlık problemleri de yaratır. Söz gelimi hiç bir ısı izolasyonu olmayan binada yerden ısıtma kurup, burada da 80 derece su dolaştırılırsa zaman içinde astım ve varis gibi hastalıklara sebep olur. Buna karşın uygun koşullarda 40 derece su dolaştırılır ise mükemmel bir konfor ve %50 civarında tasarruf olur.

İyi tasarlanmış bir yerden ısıtma sisteminin devamlı çalışması gibi bir şey söz konusu değil. Bizim evde her biri 20 dakika olmak üzere günde 3-4 kereden daha fazla su dolaşmıyor. Bu bakımdan petek sistemine göre defalarca kere daha az çalışıyor denebilir. Üstelik dolaşan su 40 derece ve evin içi Kasım ortasından Mart sonuna kadar sabit 24 derece.

Suyu ısıtan sistem ne olursa olsun, ister katı yakıt, ister kombi, ister mazot veya fuel-oil, ya da ısı pompası, sistemde yerden ısıtma kollektörlerinin önünde mutlaka bir akümülasyon tankı bulunmalı ve evi ısıtacak sıcak su burada depolanmış durumda olmalıdır. Isı kaynağının tek görevi bu tanktaki suyu sabit bir sıcaklıkta tutmak olmalıdır. Evdeki bir termostat ise lazım oldukça bu tanktaki suyu çevirip, ev ısındığında da durmalıdır.

Petek sistemi ile yerden ısıtma arasında, ısıtma şekli bakımından çok önemli bir fark var.

Petek sistemi evin içindeki havayı ısıtır. Bu yüzden yüksek ısıya ihtiyaç duyar. Nisbeten hızlı ısınır ama hızlı soğur. Bu yüzden bir gün içinde en az 10-15 kere peteklerde su dolaşması gerekir.

Yerden ısıtma havayı değil, evi ısıtır. Yani binanın döşemesini duvarını, tavanını ısıtır. Bu yüzden yavaş ısınır ve yavaş soğur. Binanın ısı kayıpları çoksa 40 derecelik su ile binaya transfer edilecek ısı enerjisi yeterli gelmez. Bu yüzden izolasyonsuz evde yanlış olur.(Bahsedilen hastalıklar bu yüzden olur. Tamamen yanlış tasarım sonucudur)

Dolayısıyla, müstakil bir evi daha planlarken nasıl ısınacağına da karar vermek gerekir ki, inşaat ve alt yapı ona göre oluşturulabilsin.

Not: İster petek, ister yerden ısıtma, katı yakıtlı bir kazanın ikide bir söndürülüp yakılması gibi bir şey olmamalıdır.

Enver
26-01-2013, 22:17
kesinlikle petek
ikisini de kullandım
ama alttan ısıtmalı evde alerjik nezle oldum.
hala ceremesini çekiyorum. Çünkü alttan ısıtmalı evde yerde bulunan tozlar halıdaki kimyasallar allttan ısındıkça yukarı doğru yükseliyor.
Ama petekte böyle bir sıkıntı yok
O yüzden ben kendi evimi yaparken petek tercih ettim.

MeyveliTepe
26-01-2013, 22:39
...
ama alttan ısıtmalı evde alerjik nezle oldum.
hala ceremesini çekiyorum. Çünkü alttan ısıtmalı evde yerde bulunan tozlar halıdaki kimyasallar allttan ısındıkça yukarı doğru yükseliyor.
...

Bunun için borularda dolaşan suyun yüksek ısıda olması gerekiyor. Bahsettiğim tasarım problemi tam olarak böyle bir şey.

Alp Er
26-01-2013, 23:18
Yerden ısıtma hem sağlıklı hem ucuz hemde daha konforlu. Sıcak zemine basmanın mutluluğunu kaybedince anlıyorsunuz. Şimdiki evim petek ile ısınıyor ve hiç hoşuma gitmiyor.

Sonuna kadar katılıyorum tabandan ısınmak çok rahat. Bence anam babam sobadan sonra en güzel ısınma tabandan ısınma.
Arkadaşım 2 sene kaldı o evde. Bekar olduğu halde 2 haftada bir temizlik yapabiliyordu. Bu durumda bile sağlık problemi yaşamadı. Sanırım bu biraz da bünyetik bir durum.

prıtt
28-01-2013, 14:55
Dolayısıyla, müstakil bir evi daha planlarken nasıl ısınacağına da karar vermek gerekir ki, inşaat ve alt yapı ona göre oluşturulabilsin.

Not: İster petek, ister yerden ısıtma, katı yakıtlı bir kazanın ikide bir söndürülüp yakılması gibi bir şey olmamalıdır.

Evet iştem tam da benim düşündüğüm şey aslında. Kendi arsam var ve en az 1-2 yıl gibi bir süre zarfında ev yapabilecek durumda değilim ama bahsettiğiniz gibi bunun önceden planlanması gerektiğini düşünüyorum o yüzden bu araştırmayı yapıyorum.

Peki bu katı yakıt kazanları var mesela 2 dairelik bir ev için yaklaşık 40.000 Kcal'lik aceba bunlar kömürle yakıldığı zaman çok çok bir yakıt masrafı getirirmi. Alttan ısıtmada doğalgaz olduğu zaman derece düşürme yapılabilir ama kömürde böyle bir şey yok sanırım. Devamlı olarak kömür yanması gerekecek çünkü kömürde ayar düşürme gibi bir durum olmayacak.

Aslında benim çekincelerim bu sistem güzel ve avantajlı olabilir. Ama iş müstakil ve küçük olunca aşırı yakıt tüketimi olurmu.Esas beni düşündüren bu durum. Mesela doğalgaz hala gelmedi doğalgazda belki sıkıntı olmaz ama kömürde günlük 3-4 torba kömür yakarsam bu işin hiç bir cazibesi kalmıyorm benim açımdan.

Sonuna kadar katılıyorum tabandan ısınmak çok rahat. Bence anam babam sobadan sonra en güzel ısınma tabandan ısınma.
Arkadaşım 2 sene kaldı o evde. Bekar olduğu halde 2 haftada bir temizlik yapabiliyordu. Bu durumda bile sağlık problemi yaşamadı. Sanırım bu biraz da bünyetik bir durum.

Benimde tanıdığım kişiler var hatta 16-17 senedir alttan ısıtmalı kalorifer sistemiyle ısınıyorlar. Bende sağlık açıısndan sıkıntı olacağını düşünmüyorum aksine ayakların sıcak tutulması gerektiğini düşünüyorum.

incii
28-01-2013, 15:29
Bizim yakit dogal gaz oldugu icin sizin kömür yakit konuda birsey diyemem ama bizim evde her ikiside var. Sürekli ayaklarimin sicak olmasindan ve dolasiyla kan dolasimindan rahatsiz oldugum icin sadece giris odalari, banyo, mutfak ve keler gibi kisaca tüm fayans dösenmis odalar yerden isinmali.
Petekleri de oturma, cocuk ve yatak odasi gibi tüm parke dösenmis odalara yaptirdik. Biz cok memnunuz....

MeyveliTepe
28-01-2013, 17:05
Aynı evde hem yerden ısıtma, hem petek. Kaç derece su dolaşıyor?

incii
28-01-2013, 17:24
Aynı evde hem yerden ısıtma, hem petek. Kaç derece su dolaşıyor?

Dereceleri hakkinda bilgim yokdu. Özelikle telefon edip bende sayenizde ögrenmis oldum.
Bizim sistem yerler icin 40 derece ve petekler icin de 65 dereceye ayarli imis. Kellerdeki isitma sistemi 3 ventile bagliymis: 1. kulanilan sicak su icin, 2cisi yerdeki istima icin, 3cü de petekler icin.

otugay
28-01-2013, 21:47
Ben 19 senedir 2 katlı müstakil evde yerden ısıtma kullanıyorum. 40.000 kcal. kapasiteli demirdöküm katı yakıt kazanım var. Yakıt olarak odun kullanyorum. Evim ytong plakalardan yapıldı , ayrıca mantolama da yaptırdım.
Isınmada herhangi bir sorun yaşamıyorum. Gece hava girişini kapatıp bıraktığımda sabaha kor kalıyor ve kazan sıcaklığı yaklaşık 30 dereceye düşüyor. Gündüz evde yoksam soğuk havalarda evin içi ancak 2 derece kadar soğuyor.
Sizin ısıtma ihtiyacınız kaybettiğiniz ısı kadardır, dolayısı ile ne kadar az ısı kaybederseniz ısınma ihtiyacınız o kadar az olacaktır. İzolasyona yatıracağınız her para size geri dönecektir.
İzolasyonu mutlaka işi iyi bilen birilerine yaptırın, özellikle planlamasını. Örneğin şu anda benim en çok ısı kaybettiğim yerler pencere altlarındaki mermerler. Tek parça mermer koyunca ısı köprüsü oluşturuyorlar, iki parça ve arasına izolasyon konmalı.
Yerden ısıtma yaptırırsanız ileride alternatif ısınma sistemlerine geçme imkanınız olur.(yer kaynaklı veya hava kaynaklı ısı pompası gibi). Ben bu sene hava kaynaklı ısı pompasına geçmeyi planlıyorum. Bir fan-coil koyarak yazın soğuk hava verme imkanı var ayrıca kışın aynı fan-coil ile ev soğuk ise hızlı şekilde ısıtma imkanı var.
Kömür konusunda bazı endişelerim var. Ben kömürü sadece hava -5 derece altına indimi yakıyorum. Aksi takdirde aşırı ısınma problemi olabiliyor. Özellikle elektrik kesildimi kömür hemen kazan suyunu kaynatıyor, havagirişini kapamak fayda etmiyor. Yakıtınız her ne olursa olsun devridaim pompanıza bu gibi durumlar için kesintisiz güç kaynağı bağlamanızda fayda var.

mrduran
29-01-2013, 02:46
Merhaba efendim,

Ben de petek sistemi yaptım. Yaparken oğlum israr etti;
-Baba devri daim borularını duvar dibinden geçirtme, odanın/salonun ortasından, yerden geçirt.

Dinlemedim, şimdi pişmanım.
Çünkü onun odasında, ranzaları ve dolaplarından dolayı istemesem de, duvar dibinden değil, zeminden geçti borular. Ve odaları çok güzel ısınıyor. Orada yalın ayak ile yürümek de ayrı bir haz.

Petek yaptırsanız bile, borularını yaşam bölümlerinin ortalarından zeminden geçirmede yarar var bence.

Bir de büyük balkonunuza o boru hatlarından bir çeşme taktırtın, çiçek sulama veya balkon yıkamada faydalı...

Kolay gelsin, saygılarımla lütfen.

prıtt
29-01-2013, 15:52
Sn. Otugay,

Odun yakıyorum demişsiniz odun yakmak kömüre göre çok maliyetli ve zahmetli olmuyormu? Mesela kömürü atarsınız bir günü geçer ama odun 2 saatte yanıp sönmüyor mu?

Saygılar.

otugay
29-01-2013, 19:23
Ben bir sene önce kesilmiş kuru odunu tonu 200 liradan alıyorum. Kömürün de tonu torba fiyatından bildiğim yaklaşık 600 lira. Kömürün kalori değeri yaklaşık odunun 3 katı, dolayısı ile kalori başına maliyet aynı.
Günü bir kere kömür atarak geçirebileceğinizi düşünmeyin. Katı yakıt kazanları fanlı olduğundan sobaya göre kömür daha çabuk yanıyor ve sıcaklığı çok yükseltebiliyor.
Benim odunu tercih etme sebeplerim, kolay temin edebilmem ve bahçemde teslimi, daha temiz olması, kontrollu yakılabilmesi ve odunu kesme ve yarmanın kömürle uğraşmaktan daha zevkli olması (en azından benim için).

prıtt
30-01-2013, 14:05
Sn. Otugay, sizi şimdi daha iyi anlıyorum. Teşekkürler.

oxygene
30-01-2013, 14:42
Ben tesisatçıyım ve endüstri meslek lisesi mezunuyum.
Halen tesisat ve kalorifer işleri yapıyorum.
Kesinlikle petek sistemini öneriyorum. 1. ve en önemli neden sağlık! Yerden ısıtma sistemini kullananlar yerden kalkan tozlardan dolayı alerjik hastalıklara açıktır. Ayrıca okulumuzdayken ilk öğretilen şeylerden biri de yerden ısıtma sistemlerini kullananlarda ayak mantarına çok daha fazla rastlandığı idi.
Bir diğer neden ise yerden ısıtmanın size tatmin edici ısı verebilmesi için; evinizin beton kısımlarının ısınması gerekiyor. Bu da 2-3 saat alabiliyor.

Yerden ısıtma genelde hamam ve sauna gibi tesislerde uygulanıyor. Yaşam kalitesi ve verdiği konfor için kesinlikle petek sistemidir.

Yukarıda bazı arkadaşlar petek sistemlerinde 80-90 derece su dolaşmasından bahsetmişler. 80-90 derecelerde dolaşan su ile o evin içerisinde inanın haşlanırsınır. Verimli bir tesisatta 45-55 derece arasındaki su fazlasıyla sizi ısıtacaktır. Bu derecelerde ısınamiyorsanız en kısa zamanda bir kalorifer tesisat firmasıyla görüşerek peteklerinizin içerisini yıkatmalısınız!

otugay
30-01-2013, 20:37
Sayın Oxygene, toz ile ilgili düşüncenize katılmıyorum. Tozu kaldıran konveksyon akımıdır, bu da radyatörlü sistemde yerden ısıtmaya göre oldukça fazladır. Radyatörün tüm odayı ısıtması zaten konveksyon akımı ile olur. Bunun bir diğer göstergeside radyatör arkalarında oluşan izlerdir.
Mantar konusunda kısmen haklı olabilirsiniz. Bildiğiniz gibi mantar oluşması için ana etken nemdir. Ayakta aşırı terlemeye sebep olacak şekilde giyinilirse mantar olabilir. Dolayısı ile ana etken yerden ısıtma değil yanlış giyinmedir, kaldı ki ülkemizde ev içerisinde büyük çoğunlukla terlik giyilmekte ve ayak hava almaktadır.
Yerden ısıtmada evin beton kısımlarının ısınması gerektiği doğru ama eksik tanımlamadır. Yere döşenen boruların altına izolasyon yapıldığından ısıtılması gereken sadece şap ve zemin kaplamasıdır, zemin betonu değil. Bu da sistem ilk açıldığında dezavantajdır ama sistem kapandığında geç soğuyacağından aynı oranda avantajdır.

prıtt
02-02-2013, 12:28
Peki maliyet konusunda bilginiz varmı. Heralde allttan ısıtmanın maliyeti peteğe göre biraz daha fazladır. Çünkü baya bir teferruatlı gibi.

MeyveliTepe
02-02-2013, 12:45
Daha ucuz. Döşeme betonunun üzerine izolasyon levhaları döşeniyor, onun üzerine bir naylon örtülüyor. Onun da üzerine oksijen bariyerli borular projelendirilerek döşeniyor. Sonra şap atılıyor ve borular bozulmadan şapın içinde kalıyorlar. Boruların uçları bir yerde toplanıp geliş ve gidiş kollektörlerine bağlanıyor. Hepsi bu.

Şapın dozajının biraz yüksek olması ve boruları bozmamak için özenle dökülmesi gerekir. Petek maliyeti, peteklere giden boru maliyeti ve tesisat işçiliği yok. Petek olmadığı için azımsanmayacak ölçüde metrekare ve faydalı kullanım alanı kazancı da söz konusu.

Beş yıl önceki rakamlarla, bizim evde petek yapsaydık 7 bin TL olacaktı, yerden ısıtma 3.500 TL olmuştu.

AKSAN
02-02-2013, 13:00
Kesinlikle yerden ısıtmayı tavsiye ederim.çok sağlıklı ve verimli.

prıtt
03-02-2013, 21:34
Teşekkürler bu konu sayesinde kafamda bir çok şey şekillendi. Isıtma en son yapılacak basit bir detay olarak görülüyor belki ama ev yapımında ilk ısıtma düşünülmek zorunda. Daha sonra bunun etrafında şekilleniyor herşey.

alimallah
04-02-2013, 07:15
Daha ucuz. Döşeme betonunun üzerine izolasyon levhaları döşeniyor, onun üzerine bir naylon örtülüyor. Onun da üzerine oksijen bariyerli borular projelendirilerek döşeniyor. Sonra şap atılıyor ve borular bozulmadan şapın içinde kalıyorlar. Boruların uçları bir yerde toplanıp geliş ve gidiş kollektörlerine bağlanıyor. Hepsi bu.

Şapın dozajının biraz yüksek olması ve boruları bozmamak için özenle dökülmesi gerekir. Petek maliyeti, peteklere giden boru maliyeti ve tesisat işçiliği yok. Petek olmadığı için azımsanmayacak ölçüde metrekare ve faydalı kullanım alanı kazancı da söz konusu.

Beş yıl önceki rakamlarla, bizim evde petek yapsaydık 7 bin TL olacaktı, yerden ısıtma 3.500 TL olmuştu.

Sn. Meyvelitepe,
Binanın kabası yapıldıktan sonraki aşamada yapılıyor bu işlemler doğru mu?
Selamlar

prıtt
04-02-2013, 08:19
Bu videoda görülüyor inşaatın hangi aşamasında yapıldığı. Eğerki herşey biter bu döşenen borularda arıza patlak vs. sıkıntılar çıkarsa vay halimize. O yüzden birazda korkuyor insan bu sistemden. Riskli gibi.

Yerden Isıtma Uygulama - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=9e8C2tVlNgk)

mrduran
04-02-2013, 13:11
Bu videoda görülüyor inşaatın hangi aşamasında yapıldığı. Eğerki herşey biter bu döşenen borularda arıza patlak vs. sıkıntılar çıkarsa vay halimize. O yüzden birazda korkuyor insan bu sistemden. Riskli gibi.

Yerden Isıtma Uygulama - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=9e8C2tVlNgk)

Haklısınız efendim,

Benim bildiğim;

Boru içinden boru geçiriliyor. Patlak, kireçlenme..vs. nedenlerden ötürü.

Ve bir arkadaşımın evine döşenirken de gördüm, aynen elektrik hattı çeker gibi; boru içinde ikinci bir boru...

Ama ilgili videoda böyle bir durum farkedemedim, belkide ilk aşaması idi...

Saygılarımla lütfen.

prıtt
04-02-2013, 13:21
Bahsettiğiniz boru sanırım burada açık bir şekilde görülüyor.

Saygılar

ROTEX TÜRKİYE-GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ISINMA VE SOĞUTMA SİSTEMLER - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=R302M4AFmd8)

MeyveliTepe
04-02-2013, 15:40
Yerden ısıtma borularında, boru içinde boru olmaz. Onu petek tesisatında yapıyorlar. Normalde borular döşendikten sonra basınç testi yapılır. Patlak vs. varsa hemen belli olur. Genelde bu borular kalitelidir ve pek bir sorun olduğu duyulmamıştır. Ancak sonradan döşemeyi matkapla delmek vs. gibi bir işlem yapılmamasına dikkat etmek gerekiyor.

hosseda
04-02-2013, 17:20
O noktaya gelindiğinde tabana yerden ısıtma borularını döşetin. Mümkün oluyorsa petekli sistem içinde boru döşensin. İleride hangisi olacak kararınızı verirsiniz.

prıtt
05-02-2013, 10:27
Peki evi alltan ısıtma olupta laminat parke veya fayansların kabarması neden olur aceba aşırı ısınmanın etkisiyle olabilirimi?

Şu anda oturduğum apartmanda neredeyse herkeste bu sorun var.

suivant
25-02-2013, 07:52
@prıtt; sanırım sebep laminatların sıkıştırılmış odun kırpığı vb. nem alabilecek malzeme olması sebebiyle aldığı nem ve maruz kaldığı ısı sebebiyle olabilir. Kullanılan malzeme de buna uygun olmalı. Yerden ısıtma için uygun laminant çeşitleri duymuştum ama araştıramadım.

@ahali; Aynı apartmanda bir daire yerden ısıtma, diğerleri petekli olur mu? Olursa ne olur?

bahçıvan55
11-05-2013, 08:46
Boruların altına konulan o izolasyon malzemesinin metrekaresi 25 tl dir. Ben 200 metrekare ev için yerden ısıtma + akümülasyon tankı + 2 kollektör + katı yakıt + selektif bakır yüzeyli güneş enerjisinden takviye amaçlı kullanılacak panel dahil 30000tl fiyat alınca vazgeçtim. Ayrıca mühendis amorti etme zamanını da 20 yıl olarak hesapladı.

prıtt
11-05-2013, 09:32
@prıtt; sanırım sebep laminatların sıkıştırılmış odun kırpığı vb. nem alabilecek malzeme olması sebebiyle aldığı nem ve maruz kaldığı ısı sebebiyle olabilir. Kullanılan malzeme de buna uygun olmalı. Yerden ısıtma için uygun laminant çeşitleri duymuştum ama araştıramadım.

@ahali; Aynı apartmanda bir daire yerden ısıtma, diğerleri petekli olur mu? Olursa ne olur?

Sn. suivant,

Sanırım sorun sanırım aşırı ısınmadan dolayı. Çünkü sadece bir kişi değil bu durumdan şikayet eden. Sitedeki herkes bundan şikayetçi. Laminat parkede de aynı sorun var fayanstada.

Boruların altına konulan o izolasyon malzemesinin metrekaresi 25 tl dir. Ben 200 metrekare ev için yerden ısıtma + akümülasyon tankı + 2 kollektör + katı yakıt + selektif bakır yüzeyli güneş enerjisinden takviye amaçlı kullanılacak panel dahil 30000tl fiyat alınca vazgeçtim. Ayrıca mühendis amorti etme zamanını da 20 yıl olarak hesapladı.

Gerçekten maliyet müthiş çıkmış. Böyle bir maliyette hemen vazgeçerim.

yarenimex
11-05-2013, 14:45
Sayın Pritt, yerden ısıtma düşünüyorsanız maliyetler sizi caydırmasın.Çünkü değişebiliyor.Ben de mevcut evimin üstüne bir çatı katı yaptım, çatı katına yerden ısıtma, halen kullandığımız bölüme de radyator döşettim. Yaklaşık 130 metrekare her kat. Katı yakıtlı ısıtma aygıtını henüz satın almadım ama yaklaşık 4500 - 5000 TL arasında olacak gibi. Yerden ısıtma için 600 metre boru, iki adet kollektör kullandılar. Büyük mekanlarda ısıtma borularınına ayrı ayrı vana yaptılar, boru uzunluğu tek vanada 100 metreyi geçmemesi gerekiyormuş. Her birimin ısıtma kontrolunu bağımsız yapmak için ayrı ayrı vana koydular. Her odaya da birer termostat.Ayrıca her iki kata da kışın güneş enerjisinden sıcak su eldesi biraz şansa kaldığı için boiler de koydular.Tabana döşedikleri izolasyon köpükleri Alman malı diğer malzemeler yerli üretim. İşçilik dahil petek döşemesi ve yerden ısıtma 9250 ye maloldu, yerden ısıtmanın üzerini de komple fayans kaplattım. Ben şubatta işi verdim martta da yapıldı. Yani işi yaptırdığınız dönem de maliyetlere etki ediyor. Ama şunu da belirteyim yerden ısıtmayla petekli ısıtma arasında maliyet olarak önemli bir fark yok , hemen hemen aynı. İşi vermeden veya karar vermeden önce bu işleri yapan bir kaç değişik müessese ile görüşmelisiniz bence..

nervusopticus
22-07-2013, 18:36
merhabalar.
bu konu benim agaclar.net ile tanışmama vesile oldu.bu ilk mesajım.
konyada müstakil tarzda 165 m2 4 katlı daire yaptırıyorum.su an kabası yapılıyor.kendimiz oturacagız,müteahhit değilim.
yerden ısıtma mevzusu o kadar karmaşık bir konu ki,bilen bilmeyen herkes yorum yapıyor.benim kafama takılan birkaç nokta var;

-konya gibi kışın soğuk bir memlekette,yerden ısıtma yaptırdıgımda,fayans yerine laminant parke yaptırdıgımda ısı iletkenliği nasıl olur? yerden ısıtma için özellikle kullanılması gereken bir kalınlık (8mm-10mm), yogunluk var mı laminantta? çamsan marka çaktırmayı düşünüyorum.çamsan parkede zamanla ısıdan ötürü kabarma gibi sorunlar yaşarmıyım?veya sorun yaşamamam için zemine ne döşetmeliyim?

-malum yerden ısıtmada tesfiye betonunun altında kaldıgı için tamirat olayı çok çok vahim,düşünmek bile ürkütücü.borularda hava gibi,dolaşımda bir sorun olma ihtimali nedir? radyotorde havayı alıyorsun yerden ısıtmada nasıl olacak bu iş?

bu arada anti yerden ısıtma tayfasının yerden ısıtma önermemelerindeki en büyük dayanak olan tozun yukarı çıkması olayını ise yerden ısıtmalı evde oturan astım hastası 2 kişiye sordum.önceki oturdukları ev ile şu anki arasında hiçbir farkın olmadıgını söylediler.

genel olarak kafama takılan noktalar bunlar.
yardımcı olursanız çok sevinirim.

nervusopticus
22-07-2013, 18:42
ha bir de yerden ısıtmalı evlerde halılar gevreme yapıyor deniyor.
aslı var mıdır sizce,bana pek inandırıcı gelmedi.

MeyveliTepe
22-07-2013, 20:50
-konya gibi kışın soğuk bir memlekette,yerden ısıtma yaptırdıgımda,fayans yerine laminant parke yaptırdıgımda ısı iletkenliği nasıl olur? yerden ısıtma için özellikle kullanılması gereken bir kalınlık (8mm-10mm), yogunluk var mı laminantta? çamsan marka çaktırmayı düşünüyorum.çamsan parkede zamanla ısıdan ötürü kabarma gibi sorunlar yaşarmıyım?veya sorun yaşamamam için zemine ne döşetmeliyim?Alacağınız parkenin yerden ısıtmaya uygun özelliklerde olmasına dikkat etmelisiniz. Isı iletkenliği düşük, parke ile şap arasında yalıtım örtüsü gibi bir şey konan uygulamalarda verim alamayacağınız muhakkak. Doğru malzeme ve doğru uygulama şart. Hangi laminant parke diye sorarsanız, araştırmak gerekli. Bizim evdeki masif parke idi ve yapıştırıcısı bile özel seçilmişti.

-malum yerden ısıtmada tesfiye betonunun altında kaldıgı için tamirat olayı çok çok vahim,düşünmek bile ürkütücü.borularda hava gibi,dolaşımda bir sorun olma ihtimali nedir? radyotorde havayı alıyorsun yerden ısıtmada nasıl olacak bu iş?Oksijen bariyerli borularda siz matkapla delmedikçe bir sorun olma olasılığı yok gibi. Borulardaki hava, kollektörlerin girişine takılan hava purjörleriyle kolayca ve kendiliğinden atılır.

bu arada anti yerden ısıtma tayfasının yerden ısıtma önermemelerindeki en büyük dayanak olan tozun yukarı çıkması olayını ise yerden ısıtmalı evde oturan astım hastası 2 kişiye sordum.önceki oturdukları ev ile şu anki arasında hiçbir farkın olmadıgını söylediler.Tozun yukarı çıkması yerden ısıtma borularında dolaşan suyun 40 derecenin üzerinde (söz gelimi 50-60 derece gibi) olması durumunda söz konusu olur ve bu durumda gerçekten bazı solunum hastalıklarına sebep olabilir. Bu yüzden doğru projelendirme çok önemlidir.

Yerden ısıtma ve klasik radyatör sistemi arasında çok temel bir fark var. Bu fark asla göz ardı edilmemeli.

Yerden ısıtmada, binayı ısıtırsınız. Başka bir anlatımla enerjiyi binaya yüklersiniz. Bu yüzden binanın ısı kayıpları minimum olmalıdır. Bina sürekli büyük miktarda enerji kaçırırsa ısınma problemli olur, daha yüksek ısıda su döndürme gereksinimi doğar, bu da hem istenen konfor ve tasarrufun sağlanmasını engeller hem de sağlık sorunlarına yol açar.

Klasik radyatör sisteminde evin içindeki havayı ısıtırsınız. Dolaşımdaki suyun ısısı çok daha yüksek olmak durumundadır (esasında bu sebeple ortamdaki toz dolaşımı daha fazla olabilir). Daha fazla enerjiye ihtiyaç duyulur. Elde edilen konfor doğru kurulmuş bir yerden ısıtma ile aynı değildir.

Sonuçta ne yaparsanız yapın, ancak doğru proje, doğru malzeme ve doğru uygulama ile yapın :)

nervusopticus
29-07-2013, 18:35
laminatta alta kullanılan şilte yerden ısıtmada farklılık gösteriyor tahminim.kimi tesisatçılar şiltenin öneminin olmadıgını söylüyor.kimi de bir tarafı normal şilte,diğer tarafı alumınyum kaplamalı şilte kullanılması gerektiğini söylüyor.en son ise alttan ısıtmada mukavva tarzı şilte kullanılırsa iletimin daha iyi olacagını söylese de diğer laminatçı kağıt şilteden müşteriden koku yaptıgına dair şikayet aldıgını söyledi.?
şimdi,
normal şilte mi,alüminyum mu mukavva kağıt mı?

seratblyz
07-09-2013, 13:24
Makine Mühendisleri Odası'ndan bir mühendisin konu ile ilgili sunumu.

http://www.mmo.org.tr/resimler/dosya_ekler/05039789e00a7c4_ek.pdf

prıtt
28-09-2013, 10:55
Kendim apartmanda oturuyorum ve binamız alttan ısıtmalı ve merkezi sistem kömürlü . Yer döşemeleri ise fayans. Kömürlü olması nedeniyle su ısısının 50-60 lara rahat çıktığını düşünüyorum. Bazen evde sıcaktan duramıyoruz. Binada yalıtım yokken yaklaşık olarak 1000 TL ye yakın yakıt parası ödüyorduk. Geçen yıl yalıtım yapıldı ve kışın bir çok kömürümüz depoda kaldı. Bu sene için 450 TL kömür parası ödedim apartmana.

Kısaca 20 dairelik apartmanda alttan ısıtmadan biz ve diğer komşular memnun yalıtım yapıldı çok daha iyi oldu neredeyse yarıya yakın tasarruf sağlandı.

Astım konusunda ise Isının aşırı yükselmesi durumunda da eşim benim astım hastası çok çok etkilenmedi. Doğalgazlı binalarda bunun çok daha sıkıntısız olacağını düşünüyorum. Halı kilim söylemleri ise tamamen asılsız. Hele hele kışın sıcak yerlere ayakla basmanın keyfide bir ayrı oluyor.

Ben yerden ısıtmanın, şu anda oturduğum 20 dairelik apartmana verdiği randımanı 2 katlı müstakil evde de vereceğine inanayım yerden ısıtmayı tek geçerim her konuda. Gönlüm her zaman yerden ısıtmada.

ykaya194
28-09-2013, 11:17
Arkadaşlar yerden ısıtmalı apartmanların ısınmasının çok iyi olduğuna biliyorum. çünkü kirada oturduğum yer alltan ısıtmalı ve çok iyi ısınıyoır tabi kombi değil kömürlü.

Fakat müstakil tarzda 1veya 2 katlı evlerde yerden ısıtma konusunda bilgisi olan varmı? Siz olsanız yerden ısıtmayımı tercih edersiniz yoksa petekli ısıtma sisteminimi.

Saygılar.

İster yerden ısıtmalı olsun,ister petek olsun, dış hava ( binanın dışı) sıcaklığını algılayan sensörü kombinizdeki otomatik aç kapa komutu veren cihazına bağlarsanız, dış hava sıcaklığına göre tesisattaki su sıcaklığını ayarlar dolayısıyla ılık havalarda düşük sıcaklıkta tutarak daha az yakıt tüketmiş olursunuz.

hosseda
28-09-2013, 11:55
Sayın prıtt
Yukarıdaki 34 ve 37 no. lu mesajlardaki görüşleriniz değişmiş gibi.

prıtt
28-09-2013, 12:18
Sayın prıtt
Yukarıdaki 34 ve 37 no. lu mesajlardaki görüşleriniz değişmiş gibi.

Haa evet o görüşüm hala devam ediyor. Aşırı sıçaklıkta fayanların patlama, laminat parkelerin kabarma gibi bir sıkıntısı var.

Ama şuda var yeni iç dekorasyon yaptıran komşularımızda bu sorunun olmadığını öğrendim. Yeni döşenen karolar ve derz dolgu eski malzemelere göre sanırım alttan ısıtma için daha elverişli.

Yani geçen kış alttan ısıtma konusunda gözlemlemelerim oldu. Ama dediğim gibi müstakil ev için daha hala kararsızım. Tabi o zaman geldiğinde maliyette ortaya dökülecek.

MeyveliTepe
28-09-2013, 12:44
...

Ben yerden ısıtmanın, şu anda oturduğum 20 dairelik apartmana verdiği randımanı 2 katlı müstakil evde de vereceğine inanayım yerden ısıtmayı tek geçerim her konuda. Gönlüm her zaman yerden ısıtmada.

Bu durum inanmakla ilgili olmaktan çok müstakil evin yalıtım proje ve uygulaması ile ilgili. Hiç bir ısı köprüsü bırakmazsanız apartmandan daha da randımanlı olması söz konusu.

Binada önlenemeyen ısı köprüleri varsa (temel, dış duvarlar, tavan, pencereler, pencere altı mermerler vs.) yerden ısıtmanın binaya yüklediği enerji bu köprülerden kaybedilir. Bu sebeple ne kadar az ısı köprüsü, o kadar az kayıp, o kadar çok tasarruf ve konfor.

ykaya194
28-09-2013, 13:39
Binada önlenemeyen ısı köprüleri varsa (temel, dış duvarlar, tavan, pencereler, pencere altı mermerler vs.) yerden ısıtmanın binaya yüklediği enerji bu köprülerden kaybedilir. Bu sebeple ne kadar az ısı köprüsü, o kadar az kayıp, o kadar çok tasarruf ve konfor.

Pencere altına konulan mermer yerine plastik esaslı içi (gözenekli) poliüretandan ve dışı sert plastikten yapılmış denizlik kullanılmalı.
Mermer denizlik ısı köprüsü oluşturur, bundan dolayı binalarda ısı kayıpları meydana gelmekte.

MeyveliTepe
28-09-2013, 13:59
İlle de mermer olacak ise iki parçalı mermer de olabilir. Pencere kasası altında, biribirine bitişmeyen iç ve dış mermer parçaları ısı köprüsünü keser.

nkutsay
28-09-2013, 23:21
Biz de bambaşka bir yöntem deneyimleyeceğiz bu sene. 2 Katlı ahşap evde elektrikli merkezi klimayla Isınacağız kısmetse. Kanada'da aynı yöntemle Çok güzel Isınmıştık ama burada ümitsizim biraz. Çünkü hava mazgalları yerde değil tavanda.

MeyveliTepe
29-09-2013, 00:31
Elektrikli klima dediğiniz sanırım havadan havaya ısı pompası. Yeni teknolojiler ile 3,5 COP'nin üzerine çıkan cihazlar var sanırım.

Bu sistemle ısınmada sorun hava kanallarının durumu. Kanada ve ABD'de ev yapım tekniklerinde hava kanalarını ilk baştan ona göre planlayıp yapıyorlar. Alltan sıcak hava menfezleri, üstten pozitif basıncı sisteme geri döndüren menfezler ile hiç bir fan sesi duymadan ısınma sağlanabiliyor.

Isıtıcı kaynak havadan havaya ısı pompası olabildiği gibi doğalgaz brülorü de olabiliyor. Sizin durumunuzda konfor ve başarı gerçekten de hava kanallarının nasıl yapılmış olduğu ile doğrudan ilintili.

Asoo
29-09-2013, 08:55
Sonuçta ne yaparsanız yapın, ancak doğru proje, doğru malzeme ve doğru uygulama ile yapın :)

Soranlara " Eskiden makina mühendisiydim. ;)" diyen birinin söz söyleme hakkı var mıdır bilmem?

Ama sıradan vatandaş tecrübelerime dayanarak fikrimi beyan edeyim.

Ülkemizde hemen hiç bir konuda yeni uygulamaların genel olarak başarılı olduğunu görmedim. Sebebi de MeyveliTepe'nin mesajında belirtilmiş.

Doğru proje.
Doğru malzeme.
Doğru uygulama.

Bu üçünü bir araya getiremediğimizden, iki yakamızı da bir araya getiremiyoruz.

Eğer gerçekten bu üçünü bir araya getirebiliyorsanız korkmadan işe girişin. Herhangi birinde şüpheli iseniz, klasik sistemlerden vazgeçmeyin.

Vasat olsun sorunsuz olsun.

nkutsay
29-09-2013, 09:57
Beni de tüm kanalların havada olması düşündürüyor. Emiciler de vericiler de tavanda.

aercan
29-11-2013, 11:43
Muğla yaylasında 80m2tek katlı eve yerden ısıtma yaptım .tabandan döşeme borularını malzeme ve işçilik dahil 1 800 Tl ye yaptırdım.sonra 25lik kazan koydum kendinden yüklemeli(termodinamik) üç yollu vana taktım kazan 55 derece borular 36 derecede çalışıyor.günde 1-1,5 torba kömürle ısınıyor.Hiçbir rahatsızlığı yok birde taban ısındığından zeminden rutubet gelme şansı yok

prıtt
29-11-2013, 12:17
Muğla yaylasında 80m2tek katlı eve yerden ısıtma yaptım .tabandan döşeme borularını malzeme ve işçilik dahil 1 800 Tl ye yaptırdım.sonra 25lik kazan koydum kendinden yüklemeli(termodinamik) üç yollu vana taktım kazan 55 derece borular 36 derecede çalışıyor.günde 1-1,5 torba kömürle ısınıyor.Hiçbir rahatsızlığı yok birde taban ısındığından zeminden rutubet gelme şansı yok

80 m2 için günde 1-1,5 torba çok değilmi? yalıtım durumu nedir aceba binanın.

aercan
03-12-2013, 09:34
binada 3cm mantolama var.Muğla Yaylası sit koruma planına tabi. Pencereler 1,4/0,7 çift cam tam 13 pencere 1 kapı var (ahşap) iki oda bir salon binada.Subasmanda 0,6/0,7 m olunca ve devamlı oturulmayınca (kışın hafta sonları belki) yakıt çok sayılmaz bence.Kullanılan kömür ithal kömür değil 380.00tl lik kömür ala marka.

emre34k
11-02-2014, 20:45
yerden ısıtma işi ile 15 senedir uğraşıyorum..ben kimi tesisatçılar gibi bilmediğim halde sırf para kazanmak için bu işi yapan biri deilim..profesyonel olarak yapmaktayım..referanslarım...sinpaş gyo projeleri***ağaoğlu-myworld-andromeda***ve sayısız küçüklü büyüklü projeler de yer aldım..yaptırmak isteyen **** sorusu olan varsa arayabilir **** mesaj atabilir. saygılar*****0535 7812212 --EMRE--

prıtt
11-02-2014, 22:42
yerden ısıtma işi ile 15 senedir uğraşıyorum..ben kimi tesisatçılar gibi bilmediğim halde sırf para kazanmak için bu işi yapan biri deilim..profesyonel olarak yapmaktayım..referanslarım...sinpaş gyo projeleri***ağaoğlu-myworld-andromeda***ve sayısız küçüklü büyüklü projeler de yer aldım..yaptırmak isteyen **** sorusu olan varsa arayabilir **** mesaj atabilir. saygılar*****0535 7812212 --EMRE--

Emre Bey öncelikle agaclar.net ' e hoş geldiniz..

Yerden ısıtma sistemi konusunda bir çok arkadaş görüşelerini paylaşmış, aklına takılanları sormuş. Bu işi profosyonel olarak yapan ve dediğiniz gibi diğer tesisatçılar gibi sırf para kazanmak için yapmayan biri olarak keşke sizde açıkça reklam yapmak yerine en azından iki satırla insanları bilgilendirip görüşlerinizi yazıp daha sonra iletişim bilgilerinizi yazsaydınız daha doğru olurdu diye düşünüyorum.

Saygılar.

Nevrodizyak
15-03-2014, 15:10
Merhaba, biz de kaba inşaatı bitmiş apartman dairemizi yaptırmayı ve oraya taşınmayı düşünüyoruz. Isıtma için yerden ısıtmayı mı tercih etmeliyiz yoksa, petek mi karar veremedik bir türlü.istanbul anadolu yakasındaki bina 4 katlı ,ve ev 110 m2 civarında olup çatı katında. ve dış cephe izolasyonu yok bildiğim kadarıyla. Eğer tabandan ısıtma yaparsak bize ne kadar fazla maliyet çıkartır dersiniz? ve performans bakımından kombiyle kıyaslar mısınız söz konusu daire için? Çok teşekkür ederim.

bahçıvan55
11-01-2015, 09:30
Benim sıvanmamış olan üst katta petekler için kılıflı kalorifer boruları döşemişlerdi. Güneş enerjisinden de yararlanmak için yerden ısıtma sistemi de döşetmeyi düşünüyorum. İlerde peteklere termostatlı vana taktıracağım. Güneş çıktığında güneş panellerindeki su ısındığı zaman devir daim pompası çalışacak.Termostatik vanalardan suyu geçirerek su 40 dereceden fazlaysa 40 dereceye düşürecek ve yerden ısıtma borularının içinden geçirerek ısıyı döşeme altındaki şapa yükleyecek. Taban ısındıkça odanın sıcaklığı yükselecek ve termostatik vanalar petekleri kapatacak. Petekler kapanırsa kalorifer de uyumaya ya da kapanmaya başlayacaktır. Bunu desteklemek için güneş olduğunda perdeleri de açmak gerek. Güneş panellerinde 25 derecelik su gelse bile bu sistem işe yarar diye düşünüyorum.

enginyilmaz
11-01-2015, 10:49
Maksimum ısı transferi yapmak için petek daha iyidir. Yerden ısıtmada maksimum ısı transferi mümkün değildir. Isı hapsedilmiş olur.

yarenimex
11-01-2015, 11:07
Biz aynı ısı kaynağından (katı yakıtlı kalorifer kazanı) hem petekli sistemi hem de yerden ısıtma sistemini kullanıyoruz. Her iki katın büyüklüğü de aynı ve aynı derecedeki su (45 ile havanın soğukluk derecesine göre 55 derece arasında) ile ısınıyoruz. Ancak yerden ısıtma sistemine sıcak su veren ana vana yarım tur açık çalışıyor. Petekli katta ayak seviyesi haliyle biraz soğuk kalıyor ve diz seviyesinden sonrası tatmin edici sıcaklık başlıyor. Ancak yerden ısıtmanın olduğu katta ise her seviyede tatmin edici ısınma mevcut. Bir de kışın fırtınalı aşırı olumsuz hava şartlarında olabilecek ani elektrik kesilmelerinde yerden ısıtma taban şapının soğurduğu ısı nedeniyle daha uzun süre sıcak kalabilmeyi sağlıyor. Avantaj olarak sayılır mı bilmem ama en azından yaşlı ve bebek bulunan evler için, elektrikler tekrar gelene kadar, yani bir kaç saatlik, oldukça olumlu bir durum..

prıtt
21-01-2015, 13:31
Arkadaşlar bu konuda internette gezerken faydalı bilgiler olduğuna inandığım KONERJI|Teknolojik Istma Sistemleri,Yerden Istma,Hamam Istma,Is Pompas,Gne Enerjisi,Kablolu Istma,Karbon Istma (http://www.konerji.com/default.asp) adlı bir siteye ulaştım. Aşağıdaki bilgilerde oradan alıntıdır.

YERDEN ISITMANIN KONFORUNU ANLAMAK İÇİN BASTIĞINIZ ZEMİNİN ILIK OLDUĞUNU HAYAL EDİN...

Firmamızca uygulanan 3 türlü yerden ısıtma sistemi vardır.
Her bir sistemin tercih nedenleri , avantajları ve dezavantajları farklıdır.

1. Sulu borulu yerden ısıtma sistemi :
İnşaat **** tadilatda uygulanır. İlk rejime girme süresi diğer yerden ısıtma sistemlerinden daha uzundur. Bütün alternatif enerji kaynaklarının ürettiği sıcak suya uygundur. Firmamızca yapılan hesaplamalarda 35 C besleme suyu sıcaklığı dikkate alınır.
İlk rejime girme süresi haricinde herhangi bir dezavantajı yoktur.
Kaliteli malzeme ve işçilikle bina ömrü kadar ömrü vardır.
Kaliteli bir dizayn ve uygulama ile herhangi bir bakım gereksinimi yoktur.

2. Kablolu-elektrikli yerden ısıtma :
İnşaat **** tadilatda uygulanır. Direkt elektrik enerjisi ile çalışır. Haftasonu evleri , küçük konut ofis , butik oteller için ideal bir ısıtma şeklidir.
Her mahal kontrollü termostat ile çalıştığından boşa giden enerji yoktur.
Borulu yerden ısıtmadan daha hızlı tepki verir.

3. Karbon folyo ile döşemeden ısıtma :
Parke **** duvardan duvara halı altına uygulanır.
Direkt elektrik enerjisi ile çalışır.
Her mahal bağımsız oda termostatı ile kumanda edilir.
Ofis , ev , oteller için iyi bir konfor ısıtması temin eder.

Yerden Isıtmanın Avantajları Nelerdir ?

Daha Az Enerji Sarfiyatı :
Yerden ısıtma sistemi düşük sıcaklıklardaki ısı kaynakları ile çalışır. Borulu sistemde firmamız tarafından yapılan dizaynlar 45-35 C.ye göre yapılmaktadır. Teorik hesaplamalarda 45 / 35 C besleme sıcaklığı olmasına rağmen uygulamalarımızda genellikle 38-32 C.de gerçekleşmektedir.

Bütün Isıtıcı Cihazlara Uyumlu ,

Alternatif Enerji Kullanımına Uyumlu.

Yerden ısıtma sistemleri düşük sıcaklık beslemesine göre dizayn edilirse bütün alternatif enerji kaynakları kullanılabilir.

Yerden ısıtma sistemi güneş enerjisi destekli olarak ısıtılabilir.

Yerden ısıtma sistemi ısı pompası ile mükemmel şekilde ısıtır ve iyi dizayn edilirse soğutmada yapılır.

Isıtıcı cihazlar düşük sıcaklıkta çalıştığı için daha az enerji ve daha az kayıplar oluşmaktadır.
Yerden ısıtma sistemi öncelikle ayak ve taban bölgesini ısıtır , ayak bölgesi ısıtmanın en fazla gerektiği bölge olduğundan daha fazla konfor hissi oluşur ve daha az enerji harcaması ile ısıtma sağlanır.

"AYAĞINI SICAK , BAŞINI SERİN TUT"

Yerden ısıtma sağlanan tam olarak budur. Yerden ısıtmada ayak basma bölgesi sıcak tavan bölgesi daha serindir. Diğer ısıtma sistemlerinde ise tavan bölgesi ayak basma bölgesinden daha sıcaktır.
Radyatörler içerisinden geçen havayı ısıtırlar ve ısınan hava yükselir , tavan her zaman daha sıcak olur . Radyatörler alt bölgesinden oda içerisindeki havayı doğal sirkulasyon prensibi ile emerler , radyatör içerisinden geçen soğuk hava ısınarak tavana yükselir ve bu şekildeki döngü ile mahaller ısıtılmaya çalışılır.

ISINAN HAVA YÜKSELİR ;
Hava ısıtıldığı zaman yükselir . Bütün ısıtma sistemlerinde sistem aynıdır. Yerden ısıtmada ısınan bu hava ilk önce bizi ısıtır , daha sonra yukarıya doğru yükseldikçe bu sıcaklık yavaş yavaş düşer.Radyatörde ise durum tam tersidir , önce tavan sonra biz ısınırız.

http://www.konerji.com/sulu_borulu/yerden_isitma_radyator.jpg

YERDEN ISITMADA VE RADYATÖRLE ISITMADA HAVA SİRKULASYONU

Yandaki şematik resimde radyatörle ısınma ve yerden ısıtma ile ısınmadaki hava sirkulasyonu gösterilmektedir.

YERDEN ISITMADA BÜTÜN BİNA TABANI RADYATÖR GÖREVİ GÖRÜR.

Yerden ısıtmada mahalin tamamı ısıtıcı görevi görür. Radyatörde küçük bir ısıtıcı bütün mahalin havasını ısıtır . Bu kadar küçük bir ısıtıcı hacmi ısıtırken çok hızlı hava sirkülasyonu vardır .
Bütün ısıtma sistemleri havayı sirküle ettirerek ısıtır fakat en az hava sirkülasyonu yerden ısıtmalı sistemle sağlanır.

Yerden ısıtmanın dezavantajı :
Yerden ısıtmanın tek dezavantajı ilk rejim süresinin uzun olmasıdır.
Yerden ısıtma kesikli kullanıma gelmez. Düşük sıcaklık değerinde sürekli olarak açık kalmalıdır.

YERDEN ISITMADA HACİM KAYBI YOKTUR

Zeminden ısıtma sistemlerimizde binada görünen tek ısıtıcı katlarda bulunan kollektör ve duvara gömülü olan kollektör kutusudur.

Radyatörle ısıtmada bina hacminin ortalama % 3 ü verimli olarak kullanılamaz. Radyatörün önünde eşya bulunursa ısıtma verimi düşecektir. Bu yüzden mahalde özgürce mimari yerleşim mümkün olmamaktadır.

YERDEN ISITMANIN ÖMRÜ UZUNDUR
Yerden ısıtma sistemlerinde kullanılan ısıtıcı elamanların ömürleri bina ömrüne yakındır. Radyatörler metal malzemeden imal edildiğinden ömürleri çok daha kısadır.

YERDEN ISITMA HAVADAKİ TOZLARI YAKMAZ.

Yerden ısıtmada bütün yüzey ısıtcı görevi görür bu nedenle düşük sıcaklıklarla ısıtma sağlanır. Taban sıcaklığı 27-28 C civarındadır ve bu sıcaklık tozları yakmaz , bilakis radyatörlü ısıtmada radyatör yüzey sıcaklığı 60-90 C dedir ve bütün tozlar yanarak ortama dağılır ve bu tozları solunum yoluyla yutarız.

YERDEN ISITMA ORTAMDAKİ NEMİ KURUTMAZ
Yerden ısıtmada taban sıcaklığı 27-28 C olduğundan ortamdaki nemi kurutmaz ve nem dengesi korunur. Radyatörlü sistemde radyatör yüzey sıcaklığı 60-90 C olduğundan ortamdaki nem devamlı olarak azalır ve nem dengesi için ilave önlemler almak gerekir.

YERDEN ISITMA ÇOK DAHA GÜVENLİDİR.
Yerden ısıtmada kullandığımız ısıtıcı borularda kesinlikle ek yapılmaz bu yüzden çok daha güvenlidir. Sistemin üzeri şapla kapatıldıktan sonra ömür boyu sorunsuz bir sisteme sahip olursunuz ( Firmamız tarafından yapılan uygulamalarda ek tedbirler alınarak bu güvenlik sağlanmaktadır )

YERDEN ISITMA SİSTEMLERİMİZ BÜTÜN ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARINA UYGUN BİR ISITMA ŞEKLİDİR.

Borulu yerden ısıtma sistemlerimiz düşük sıcaklık beslemesine göre dizayn edildiğinden her türlü alternatif ısı kaynaklarıyla kullanılabilir. Alternatif ısı kaynakları nelerdir ?
Isı pompası
Güneş enerjisi ve ısı pompası
Termal enerji kaynakları
Her türlü atık enerji

YERDEN ISITMANIN TEK DEZAVANTAJI REJİM SÜRESİNİN UZUN OLMASIDIR.

Yerden ısıtma sistemi kısa süreli kullanım için uygun değilidir.Özellikle borulu sistem yerden ısıtma kısa süreli kullanım için uygun değildir.

Elektrik kablolu zemin ısıtma sistemi sulu borulu sisteme göre rejime girme süresi daha kısadır.

Karbonik filmle yerden ısıtma sisteminin rejime girme süresi çok kısadır.

Kaynak: KONERJI|Teknolojik Istma Sistemleri,Yerden Istma,Hamam Istma,Is Pompas,Gne Enerjisi,Kablolu Istma,Karbon Istma (http://www.konerji.com/default.asp)

uyap
21-01-2015, 16:01
İyi günler yazılanları baştan sona okudum ve 15 yıldır yerden ısıtmalı bir evde oturan biri olarak birkaç kelime de ben yazabilirim sanırım.
Yerden ısıtmayla ilk olarak şantiye stajı yaparken 23 yıl önce tanıştım. Ev iki katlı villaydı ve yerden ısıtma olduğunu öğrenince para yakacak herhalde diye düşünmüştüm ama 15 yıl sonra yerden ısıtmalı bir eve taşınınca konforunu gördüm. Oturduğum ev de 25 yıllık ve İstanbul' da doğal gazlı kombilerin ilk kullanıldığı sitelerden biri. Burada yaklaşık 1000 daire var. Her dairede bireysel kombi var ama ısınmada farklılıklar var. Nedenleri ise: alttaki daire boş dolayısıyla ev daha az ısınıyor ( müstakilde de aynı sorun olacaktır petek ya da yerden ısıtma ikisi için de geçerli), pencere lastikleri eskimiş ve ev yeterince yalıtımlı değil, kombi eskimiş verimli çalışmıyor, borularda tortu birikmiş su yeterince geçmiyor( bu sorunu kombinin oradan boruları ters bağlantı yapıp içindeki kirli suyu boşaltarak çözüyorlar.). Bu durumda aynı katta bir daireye 80 lira gelirken diğerine 180 lira gelebiliyor.
Toz konusuna gelince astımımı arttırıyor diyenini duymadım evet toz var ama bu biraz da çevresel faktör. Petekli evde de oturdum ve petekte olduğu yer daha çok ısınıyor diğer taraflar daha az. Merkezi sistemdi ve kapattıklarında ev 1 saatte buz gibi oluyordu oysa yerden ısıtmada neredeyse yarım gün dayanıyor. Tabi bunda yerlerin seramik olmasının da etkisi var çünkü seramiği sökerek şapın üzerine laminant döşetenler daha çabuk soğuduğunu söylüyorlar.
Kabarma sorununa gelirsek evet bizim evlerde de var ama sadece yer seramiklerinde değil banyo duvar seramikleri de kabarıyor. Sanırım bu da zeminde oluşan oturmalar ve seramiklerin döşeme şekliyle alakalı. Tadilat yapılıp yenilenen evlerde bu sıkıntı yok.
Laminantı sevmediğim ve sağlıklı bulmadığım için tadilat yapılırken benim tercihim yine seramik karo oldu. Fiyat yüksek gelir derseniz endüstriyel (2. Kalite yani küçük defoları olan) seramik tercih edebilirsiniz.

uyap
21-01-2015, 16:04
Ayrıca öyle üç dört saatte de ısınmıyor. Yarım saatte taşlar ısınmış oluyor. Belki seramiğin ve kombinin kalitesiyle ilgili ama eski kombi ve seramikte de durum aynıydı.

pria
16-12-2015, 20:22
Hayırlısıyla, (artık zorunlu göçlerden bıktığımız için Çanakkale/Merkezdeki bu dünyadaki son mekanımız olmasını dilediğimiz) yeni evimizin kış girmeden içerideki çalışmalar yapılabilmesi için dış cephe mantolaması, ahşap izalasyon işi, sıvası badanası bitti..10 gün içinde iç sıvalar yapılacak..Daha sonrasında da kalorifer tesisatı döşenecek..

İki aydan beri internette çok okudum, araştırdım, servislerle ustalarla görüştüm; nihayetinde Buderus GB 12 yoğuşmalı kombide karar kıldım..36 desibel ile en sesiz kombi olması tercihimin ana nedenlerinden, çünkü, teknik nedenden dolayı kombi salondaki cumbanın bir köşesine monte edilecek..

Bizim binada petek sistemi kullanılıyor..Yan komşum olan müteahhit ve üst komşum olan mimar evlerinin her zeminini seramik kaplatacağı için, ben ahşap parke çok istememe rağmen eşimin de gönlü seramikte olduğundan mecburen ahşap görünümlü seramik zemin yaptıracağız..

Meraklı bir insan olduğum için şimdi de kafamı kalorifer tesisatına takmış durumdayım..Hani diyorum; bizim sistem ne petek ne de yerden ısıtma sistemi olsun..Karma olsun, diye düşünüyorum..Tabi benim düşünmemle olmaz bu iş..Bu yüzden şimdi kirada oturduğum evde benim kombiyi de bağlayacak olan üst komşum olan emekli tesisatçıya danıştım ilk olarak..Benim düşünceme olumlu yaklaştı..Her peteğe giden boruların dönüş borusunu oda veya salon içinde tatlı kıvrımlarla S şeklinde 1 metre aralıklarla döşetin, dedi..Bu şekilde yaparsanız hem yerden hem de petekten ısınma olanağı olur dedi..

Daha sonra, Buderus servisine gittim..Orada iki ustaya konuyu açtım..Onlar da bu düşüncemi uygulanabilir buldular..

Bugün de, konuyu binanın müteahhiti olan inşaat mühendisine ve mimar ortağına açtım..İlgilerini çekti..Olmaz da olur da demediler ama bayağı hoşlarına gitti bu fikir..Hatta müteahhit komşum, ''sizin düşündüğünüz sistemin adı çakma yerden ısıtma olmalı'' dedi bana.. :)) Ama fikir hoşuna gitmedi değil..Bizim için farketmez, istediğiniz zemin boru döşemesini yaptırabilirsiniz, dediler bana..Nihayetinde biraz daha fazla sarf olacak boru parası ahım şahım birşey değil, bizden olsun, dediler sonuçta..

Ben bu konuyu daha çoook kişiye açar, danışırım kesin karar verene kadar..Bu yüzden konuyu sizlerin görüş ve önerilerinize de açmak istedim..

Bu düşüncemin teknik olarak olabilirliği var mıdır henüz kafam hiç net değil..Vereceğiniz yanıtlar için şimdiden teşekkür ediyorum. Bu düşüncem verimli ve mantıklı bulunmasa bile, en azından bu başlıkta okuduğum üzere, peteklere giden boruları duvar dibinden değil, hiç olmazsa duvardan 1 metre uzaktan döşettireceğim..

Benim daire ara kat ve altı boş dükkan..Bu zemin yalıtımını en ekonomik şekilde hangi malzemeyle yapabilirim, bu konuda da fikir verebilirseniz sevinirim..

MeyveliTepe
16-12-2015, 20:40
Hayırlı olsun, yeni evinizde güle güle oturun.

Yeni döşenecek kalorifer sisteminin boruları nasıl döşenecek? mevcut bir şap yok mu? Şapı kırdırarak mı boru döşetmeyi düşünüyorsunuz? Şayet böyle ise benim tavsiyem yapmayın, en kısa yoldan radyatörlere boruları döşetin.

Yok öyle değil de, zemine kolayca boru döşetme imkanı varsa usulüne göre yerden ısıtma borularını döşetin ve hiç radyatör koymayın. Böyle bir durumda yerden ısıtma borularının altına ısı izolasyon levhaları döşenir, sonra da boruları içine alacak şekilde şap atılıp yüzey döşemesi yapılır.

Şapın zaten var olduğu ve sadece radyatörlere boru döşeme gereksinimi olduğu durumda boruları tabana gömmek de gerekmiyor aslında. Borular kenerlardan gidebilir ve süpürgelik gibi bir şeyle gizlenebilir.

Düşündüğünüz, acaba olur mu dediğiniz hibrid sistemi yapmak için az miktarda boruyu şapı yol açacak kadar kırdırıp döşerseniz bu çok anlamlı değil ve evinizde bir sürü yıkıntı ve ilave masraf çıkarırsınız. Burada ayrıca şöyle bir sorun var. Kalorifer sistemi evin içindeki havayı ısıtır. Bunun için radyatörde 60-80 derece arasında su dolaşır. Yerden ısıtma ise havayı değil binayı ısıtır ve dolaşan suyun ısısı 40 dereceyi geçmemeli. Düşündüğünüz gibi yaparsanız ister istemez yüksek sıcaklıkta su dolaştıracaksınız. Bu sefer borunun geçtiği yerler ateş gibi ısınacak ama bunun eve sağladığı ısıdan çok yerlerde bazı yerler buz gibi bazı yerler ateş gibi bir durum olacak.

Dairenizin altı boş ise bence yapılabilecek en iyi şey dükkan sahipleriyle görüşerek alttaki boş dükkanların tavanlarına şayet olabiliyorsa izolasyon levhası kaplatın.

pria
16-12-2015, 20:51
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim sayın MeyveliTepe..

İç duvar sıvaları yapılmadan borular döşenmiyecek..Sordum; sıvacılar özellikle döşenen dış spiral borulara zarar veriyorlar, dediler..Sıva bitecek, tesisat boruları döşenecek ve ondan sonra 5-6 santim şap betonu döşenecek, sonra da seramik..

Düşündüğünüz gibi yaparsanız ister istemez yüksek sıcaklıkta su dolaştıracaksınız. Bu sefer borunun geçtiği yerler ateş gibi ısınacak ama bunun eve sağladığı ısıdan çok yerlerde bazı yerler buz gibi bazı yerler ateş gibi bir durum olacak.

Bu mahsuru gidermek için olsa gerek, benim kombiyi monte edecek komşum, bana asıl kombiden gelen sıcak suyu taşıyan kırmızı olan değil mavi renkli dönüş borularını bellli seyreklikte zemine S şeklinde döşetmemi önermiş olabilir mi ? Dönüş borularındaki su nisbeten soğumuş olacak herhalde.

prıtt
16-12-2015, 21:43
Bu konuda teknik bilgisi olmayan ama yıllardır araştıran biri olarak sizin bu dusuncenizin çok sağlıksız, verimsiz olacağını düşünüyorum. Neden derseniz?

Yerden ısıtma da 40 radyatorde 70-80 derece sıcaklık dolaşacak bu yerden ısıtma yüksek sıcaklık seramik kabarmalarina neden oluyor. Diğer sıkıntı ise bana göre. Alttaki borular size ısı yi yerden tam sağlayamayacak çünkü yetersiz ve sadece belirli bölgeler ısınacak ayrıca yerde kaybolan ısıyıda radyatör tam anlamıyla veremeyecek radyatorde performansı düşecek. Dolayısıyla sıkıntılı olduğunu düşünüyorum. İyi araştırın...

Ama, benim kendi evime düşündüğüm hem alttan ısıtma hem radyatör. Sadece bir vana ile sistemi degistirmek.

GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

MeyveliTepe
16-12-2015, 21:53
Bu durumda daireye henüz şap atılmamış. Öyle ise doğru düzgün yerden ısıtma yapmanız daha iyi. Bu esnada zemin izolasyonu da yapılmış olur. Toplam maliyetiniz radyatörlü sistemden daha ucuza gelir. Ne güzel dış duvar izolasyonu da yapılı imiş. Üst katınız da dolu herhalde. Borularda 40 derece su dolaştırırsınız, bir de termostat koyarsınız. Yoğuşmalı kombi ve 40 derece su ile hem çok az yakarsınız hem de konforunuz çok iyi olur.

Binanın az ısı kaybettiği durumlarda yerden ısıtma çok iyi bir çözümdür. Binada ısı kaybı varsa yapılmamalı radyatör tercih edilmeli.

hosseda
16-12-2015, 22:12
Hayırlı uğurlu olsun eviniz.

Isınma sisteminiz hakkında önerim olmayacak ancak size tavsiyem ısınmaya ait tesisat zemine döşenirken evin baca bağlantısı olabilen yerlerinden uygun bulduğunuz bir köşeye kadar boru çektirip iki adet uç koydurmanızdır. Katı yakıt ile çalışan sulu soba- kuzine veya şömine ihtiyacı duymanız halinde sıkıntı yaşamazsınız

MeyveliTepe
16-12-2015, 22:16
Bu mahsuru gidermek için olsa gerek, benim kombiyi monte edecek komşum, bana asıl kombiden gelen sıcak suyu taşıyan kırmızı olan değil mavi renkli dönüş borularını bellli seyreklikte zemine S şeklinde döşetmemi önermiş olabilir mi ? Dönüş borularındaki su nisbeten soğumuş olacak herhalde.

Bu öneri ile ilgili de düşüncemi yazayım. Normalde dönüş suyu sıcaklığı 60 dereceden 40 dereceye düşmez. Ev çok soğukken düşer ama bu geçicidir. hasbelkadar düşerse de problem çünkü bu defa kombi fazla ısıtma yapmak zorunda kalacak. Bu düşüncenizde bence yakıt sarfiyatı artar ve bunun karşılığını konfor olarak alamazsınız.

pria
17-12-2015, 11:10
Verdiğiniz bilgiler ve uyarılar için teşekkür ederim sevgili dostlar..

Aslında, benim düşündüğüm sistem ile kurulacak tesisat oldukça uyumlu ve benzeşiyor..
Örneğin; kombiden mutfağa döşenecek boruların mesafesi 9-10 metre..Benim olmasını düşündüğüm sistemde ise, mutfağa seramik döşeme altından gelen petek borularını tam mutfağın açıkta kalan zemininde daire veya S şeklinde 3-4 metre daha uzatmak ve hanımların en çok vaktini geçirdiği mutfak zeminini ısıtmak gibi birşey..Ya da salonun ortasındaki boş alanda 4-5 metre boruları dolandırıp nisbeten zemini de ısıtmak..

Bir de, burada okuduklarımdan aklımda kalmış olsa gerek; kombiden her peteğe giden boruların aynı uzunlukta olması gerekiyormuş gibi..Yanlışım varsa düzeltin lütfen..

Sayın MeyveliTepe, ben boruları çok sık değil, her odada uygun boş ve ayak basılan alanlarda kıvrımlandırıp nisbeten zeminden de bir ısı yayılmasını arzu ediyorum..Tabi, kombiyi fazla yormadan ve fazla yakıt sarfiyatına sebep olmayacak uzunlukta olacak borular..
Dediğiniz bir ölçüde doğru..Her peteğe giden boruları ben 2-3 misli uzatıp zemin altında yayarsam tabi ki zemini de ısıtayım derken borulardaki suyu aşırı soğutmuş ve dolayısıyla kombinin bunu gidermek için aşırı yüklenmesine neden olacağım..Ama ben bunun geçici bir yüklenme olacağını sanıyorum..Çünkü hem petek hem de kısmem zeminlerin yaydığı ısıyı antredeki 21-22 dereceye ayarlı oda termostatı algılayacak ve ancak bu ısı düştüğü zaman kombiyi devreye alacak..Ama, zeminden de ısı yayıldığı ve ısınan zeminin geç soğuyacağını var sayarsak, kombi daha geç devreye girmek zorunda kalacak gibi düşünüyorum ben.

MeyveliTepe
17-12-2015, 11:46
Boruları kılıf içinde mi şapa gömeceksiniz, doğrudan mı? Normalde kılıf içerisinde kombi kollektörünen radyatöre gitmesi gerekir. Kılıf kullanmazsanız genleşme sorununu nasıl aşacaksınız? Pex boru mu kullanacaksınız yoksa 1/2" tesisat borusu mu kullanacaksınız?

pria
17-12-2015, 11:48
Kırmızı geliş ve mavi dönüş borular spriral kılıf boru içinde sayın MeyveliTepe..Bunlara Pex boru deniyor herhalde..

TCM
17-12-2015, 13:35
Petek sisteminde ne yaparsanız yapın (biz bilemedik biliyorsanız siz söyleyin biz yapalım) evin içinde is oluyor veya biz ona yoruyoruz. Evi üçüncü yılda boyatmak gerekiyor bu yüzden. Peteklerin içerisinde dolaşan sıcak su nasıl oluyor da evin içinde böyle is yapıyor anlaşılır gibi değil.

hosseda
17-12-2015, 14:42
Bizim evimizdede ısınma petekli sistem ile. Apartmanda daha önce kömürlü kazan vardı, bir kaç yıldır doğalgaz kullanılıyor (merkezi sistem). İs söz konusu olmadı hiç. Köyde de elektrikli kombiye bağlı petekli sistem var orada da is olmuyor.
Sizin ısı kaynağınızdan dolayı olabilirmi.

MeyveliTepe
17-12-2015, 15:04
Petek sisteminde ne yaparsanız yapın (biz bilemedik biliyorsanız siz söyleyin biz yapalım) evin içinde is oluyor veya biz ona yoruyoruz. Evi üçüncü yılda boyatmak gerekiyor bu yüzden. Peteklerin içerisinde dolaşan sıcak su nasıl oluyor da evin içinde böyle is yapıyor anlaşılır gibi değil.

İs genellikle peteklerin üzerindeki duvar ve en çok da oralara isabet eden tavanda olur.

Bunun sebebi, petekler ısıttıkları havayı hemen üzerlerinden sürekli olarak tavana yükseltirler. Bunun sonucunda evdeki havada bulunan tüm partiküller peteklerin üzerindeki bölgeden tavana yapıştırılır. Bu böyle 1-2 sene devam ettiğinde bölgesel tavan ve duvar kirlenmesini görür hale gelirsiniz.

Dolayısıyla bunun ne kazanda ne yaktığınızla ne de radyatörde dolaşan su ile bir alakası vardır. Tüm mesele radyatörlerin yukarı doğru yaptıkları hızlı hava sirkülasyonu.

Bunu azaltmanın bir yolu, radyatörde dolaşan suyun ısısını azaltmak olabilir. Kombideki su sıcaklığı ayarı ve oda içi termostat ile su sıcaklığını azaltıp ısıtma süresini uzatarak hava sirkülasyonunun hızını azaltabilirsiniz. Bu da tavan, duvar kirlenmesini yavaşlatır. Elbette bir de ev içi havanın temiz, partiküllerden arınmış olması olması büyük fark yapar.

TCM
18-12-2015, 08:50
O zaman peteklerin üzerine bir şey yerleştirmenin de faydası olmaz.

hosseda
18-12-2015, 09:23
Sayın TCM işyerimden yazıyorum. Burada da petekli sistem var ve petek duvara monte durumda ( evdekiler pencere altında acaba ondanmı is yok dediğimden bunu yazdım), en küçük bir islenme yok. Petekli sistemmi yerden ısıtmalı sistemmi seçiminde petekli sistemin eksilerine is yapmayı ilave etmek o sisteme haksızlık olacak diye düşündüm çünkü 1978 yılından beri bu sistemle ısınıyoruz. Böyle bir problemimiz olmadı.

Petekli sistem için getirilebilecek eleştiri ( yerden ısıtmaya göre) peteklerin ziyan ettiği kullanım alanları olabilir, ısınmada daha fazla maliyet denebilir ama bunun yanında tesisatta problem olursa sorunun giderilmesi bakımından avantajları çok daha fazla ve birde yerden ısıtmanın insanlarda bir takım rahatsızlıklar yapıyor diye çıkartılmış söylentilerin verdiği tedirginliği yaşamamış oluyorsunuz.

TCM
18-12-2015, 10:56
@ hosseda, parantez içini yani niye is olmadığını anlayamadım.
Bizim ev apartman dairesi, dört kat, tek daire ve kalorifer 24 saat kömürle yanar. İşyerimizde kaloriferli ve içinde bulunduğumuz kiracısı olduğumuz kurum sebebiyle 24 saat yanar ve is sorunundan personelimiz de şikayetçi. Misal apartmanın merdiveninde petek falan yok, ancak kapı eşiğine ayakla basıp içeri girdiğim zaman hanım kızar bana basma is oluyor diye ki sabah siler bana gösterir bez isli, akşam siler gösterir yine hatırı sayılır derecede kirli.

hosseda
18-12-2015, 12:44
Sizdeki sorun belli gibi. Bacadan gelen kurum sebebiyle oluşan kirlilik var. Bizim evimizin bulunduğu apartmanın kaloriferleri kömürlüyken kışın balkona çıkmak istemezdik bacadan gelen kurumlar sebebiyle balkon kirli olurdu. Bu sadece bizden değil yan binalardan da kaynaklanırdı ancak doğalgaza geçince bulunduğumuz semt o sorun yok oldu. Ancak bahsettiğim kirlilik ev içinde değil balkonlarda olurdu. Sizin iç duvarlara ve tavana neden yansıyor bilemedim. Zaten apartman merdivenlerinde de kurum olması kirliliğin bacadan olduğunu gösteriyor.
Baca yılda iki defa temizlenmeli en az. Kaloriferci mutlaka eğitim almış olmalı ateşçilik hususunda.

prıtt
11-01-2016, 18:44
Bugün mimarim karar ver yerden ısıtmami yoksa petekmi ona gore projelendirecegim dedi. Bende 'yerden ısıtma dedim' dedim. Bakalım zaman ne gösterecek. İnşallah pişman olmam. 😀

MeyveliTepe
11-01-2016, 19:16
Bugün mimarim karar ver yerden ısıtmami yoksa petekmi ona gore projelendirecegim dedi. Bende 'yerden ısıtma dedim' dedim. Bakalım zaman ne gösterecek. İnşallah pişman olmam. 😀

Hayırlı olsun. Evi yeni yapıyorsanız ısı izolasyonunu tekrar tekrar gözden geçirin. Temel altı çok önemli ve inanılmaz fark yapıyor.

prıtt
11-01-2016, 19:22
Teşekkürler. Temel toprak ve Beton onun üzerine de ısıtma borularinin köpüğü gelecek. Umarım sıkıntı yaşamam .

MeyveliTepe
11-01-2016, 22:00
Teşekkürler. Temel toprak ve Beton onun üzerine de ısıtma borularinin köpüğü gelecek. Umarım sıkıntı yaşamam .

Radya temel mi yapıyorsunuz? Şayet öyle ise ve bina çok katlı apartman değil ise temel betonunun altına da yüksek yoğunluklu ısı izolasyon levhaları döşemenizi tavsiye ederim. Yerden ısıtma borularının altına 2 santimlik ısı izolasyon levhaları döşerler ama bunlar binanın yalıtımında yetersiz kalır, sadece zemini kısmen yalıtır.

Yerden ısıtma sistemi ısıyı bir enerji biçimi olarak binanın kütlesine depolar. Bu yüzden de ideal olarak kütlenin topyekün izole edilmesi gerekir. Temele bağlı olan binanın kolonları ve duvarlar su borusu gibi ısıyı iletkenliğin yüksek olduğu beton ortamından ısı köprüsü oluşturarak toprağa akıtır. Bu da ev içinde yeterli ısının elde edilmesi için yerden ısıtma borularında daha uzun süre sıcak su dolaştırılması, bazen de borularda dolaşan suyun ısısının yükseltilmesi ihtiyacını doğurur.

kon4224
12-01-2016, 09:27
Hayırlı olsun Sayın Prıtt,

Bende İzmir civarında bir kaç haftaya kadar inşaata başlayacağım. Gerekli bütün izinleri aldım. Bu arada çeşitli incelemeler yapma olanağı da buldum. Hatta Sayın MeyveliTepe ile çeşitli kereler görüştüm. Sağ olsun deneyim ve birikimlerini hiç esirgemeden benimle de (herkesle olduğu gibi) paylaştı.

Kusura bakmazsanız naçizane bende bir iki şey paylaşmak istiyorum. Bizim inşaat grobeton üzerine bitümlü membran (su yalıtımı) onun üzerine XPS 500 kpa'lık (ısı yalıtımı) ve radye temel olacak. Ayrıca drenaj için de çalışma yapılacak.

İlk başta maliyetli gibi görünüyor. Belki inşaat maliyetini 3-5 bin lira arttıracak ama ileride isteseniz de yaptıramayacağınız şeyler kazandırıyor. Siz eğer Aksaray'da bu evi yaptırıyorsanız, Sayın MeyveliTepe'nin dediklerini bir daha irdelemenizi söylemek isterim.

Sağlıcakla kalın.

prıtt
12-01-2016, 10:56
Sayin kon4224 haklısınız. Şu şekliyle bile boyumu kat ve kat aşan bir proje o yüzden insan buna fazlasıyla razı geliyor malesef. 😐

haleoyaci
19-01-2016, 12:03
Yerden ısıtma sistemi ısıyı bir enerji biçimi olarak binanın kütlesine depolar. Bu yüzden de ideal olarak kütlenin topyekün izole edilmesi gerekir. Temele bağlı olan binanın kolonları ve duvarlar su borusu gibi ısıyı iletkenliğin yüksek olduğu beton ortamından ısı köprüsü oluşturarak toprağa akıtır.

Merhaba foruma yeni üye oldum. Yerden ısıtma ile ilgili araştırma yaparken rastladım. Benim sorum şu, tam bir örnek resim bulamadım ama aşağıda yakın bir örneğini bulabildiğim amerikan evlerinde zeminin altında toprakla arasında bir boşluk kalacak şekilde yapıyorlar. yani ev direkler üstünde gibi oluyor zeminle tek bağlantısı kolonlar. hatta filmlerde görmüşsünüzdür bir kaç basamakla verandaya çıkılır o veranda seviyesinin altı boş oluyor zemine kadar bir nevi su basmanı gibi. yukarıda anlattığınız ısının toprağa iletilmesi sorununu engellemek için mi yapılıyor acaba bu bilginiz var mı? bir de iklim ve zeminler açısından türkiye'de de kullanılabilir mi bu sistem acaba? şimdiden teşekkürler.

https://s3.amazonaws.com/rapgenius/ba9rXkU.png

gilan
21-01-2016, 01:00
Sayın haleoyaci,

Ben Amerika'da tam olarak dediğiniz gibi bir evde oturuyorum. Bildiğim kadarıyla bunun bir numaralı nedeni borulara kolay ulaşabilmek. Örneğin bütün su tesisatı, ısıtma boruları (sıcak hava üfleme), elektrik tesisatının bir kısmı hep bu alt boşluktan geçiyor ve bir tamirat gerektiğinde ustalar aşağıya inip sorunu halledebiliyorlar, hiçbir yeri yıkıp kazmak gerekmiyor. Yeni bir şey eklemek gerektiğinde de (örneğin evin bir tarafından bir tarafına internet hattı çekmek gibi) direk bu boşluktan çekilebiliyor. Eğer daha detaylı araştırmak isterseniz bu boşluğun İngilizce adı ”crawl space”. İnşaat işleriyle ilgili hiç bilgim yok ama umarım bir fikir verebilmişimdir.

MeyveliTepe
21-01-2016, 01:26
Merhaba foruma yeni üye oldum. Yerden ısıtma ile ilgili araştırma yaparken rastladım. Benim sorum şu, tam bir örnek resim bulamadım ama aşağıda yakın bir örneğini bulabildiğim amerikan evlerinde zeminin altında toprakla arasında bir boşluk kalacak şekilde yapıyorlar. yani ev direkler üstünde gibi oluyor zeminle tek bağlantısı kolonlar. hatta filmlerde görmüşsünüzdür bir kaç basamakla verandaya çıkılır o veranda seviyesinin altı boş oluyor zemine kadar bir nevi su basmanı gibi. yukarıda anlattığınız ısının toprağa iletilmesi sorununu engellemek için mi yapılıyor acaba bu bilginiz var mı? bir de iklim ve zeminler açısından türkiye'de de kullanılabilir mi bu sistem acaba? şimdiden teşekkürler.

Hayır, öyle bir amacı yok. Bu şekilde olan evler genellikle nisbeten eski evlerdir. Yeni yapılanlarda evin dış kenarları üzerine tam oturacak şekilde çepeçevre perde beton duvarlar vardır. Duvarların üzerine taşıyıcı çelik kirişler koyarlar. Binalar genelde hafiftir ve bu beton duvarlar ve çelik kirişler binayı taşır. Bu binalarda beton duvarların olduğu yeri de geniş ve yekpare bodrum olarak kullanırlar. Binanın tüm tesisatı da bodrumun tavanındadır. Evler çoğunlukla hava ısıtmalıdır, dolayısıyla her odaya bir gidiş, bir de dönüş hava kanalı vardır. Bu kanallar da bodrumdan binanın ilk ve (çoğunlukla) ikinci katına dağılır. Bir çok evde, binanın ısıtma sistemi (brülör vs) bu bodrumda bulunur. izolasyon ile bir ilgisi yok yani.

Örneğini verdiğiniz evde aksine evin tabanı dış hava ile temas halinde olduğu için ısı kaybı sorunu vardır (ülkemizde kolonlar üzerinde duran binalardaki altı boş daireler gibi).

aheste677
23-01-2016, 20:37
5 gün önce yeni aldığım evime taşındım. Bina yeni olmasından kaynaklı birde altım ve üst dairem boş olması sebebiyle bir türlü ısınamadık. Bina yerden ısıtmalı ve 5 günde 105 m küp doğalgaz harcadık. Oda sıcaklığı ilk iki gün 17 derece civarı,ikinci gün 18 en son dün 21 derece civarı oldu. Kombi Airfel Digi fox helmetik kombi evin metre karesi 92 sizce oda termostatı kullanarak tasarruf sağlayabilirmiyim, yerden ısıtmada oda termometresi takma yararlı, zararlımı yoksa bir ayda 500 metre küp civarı gaz yakacak ve gözüm korkmaya başladı.

MeyveliTepe
23-01-2016, 21:57
5 gün önce yeni aldığım evime taşındım. Bina yeni olmasından kaynaklı birde altım ve üst dairem boş olması sebebiyle bir türlü ısınamadık. Bina yerden ısıtmalı ve 5 günde 105 m küp doğalgaz harcadık. Oda sıcaklığı ilk iki gün 17 derece civarı,ikinci gün 18 en son dün 21 derece civarı oldu. Kombi Airfel Digi fox helmetik kombi evin metre karesi 92 sizce oda termostatı kullanarak tasarruf sağlayabilirmiyim, yerden ısıtmada oda termometresi takma yararlı, zararlımı yoksa bir ayda 500 metre küp civarı gaz yakacak ve gözüm korkmaya başladı.

Bina boş ise ve binanın da ayrıca ısı kaybı var ise işiniz zor. Yerden ısıtma önce binayı ısıttığı için yavaş ısınır, yavaş soğur. Oda termostatı tabii ki işe yarar. Fakat sizin sorununuz binanın alt ve üst dairelerinizi de sizin ısıtıyor olmanız.

hosseda
24-01-2016, 16:54
Sn. aheste677, hayırlı uğurlu olsun yeni eviniz. Bu sene inşaatı bitmiş binanın ısınması kolay olmayacaktır. Henüz duvarlar bile yaş büyük ihtimal. Bir yaz geçsin durum değişir. Ben köydeki eve dün sabah girdiğimde dereceler 2 deydi. 4 saat sonra salonu 14 yapınca sevindim, odalar ise anca akşama 10 derece üzerine çıkabildiler sebebi ise bence malum boş duran ev zor ısınıyor...Acele etmeyin her geçen gün durum düzelecek ayrıca şunu da göz önüne alın, bulunduğumuz hafta bu yılın belki en soğuk günlerinin yaşandığı günler olacak...Oda termostatına gelirsem, bendeki 20 dereceye ayarlı ancak hiç kesebildiği yok kombinin çalışmasını ev zaten 19 olamadan bırakıp gidiyoruz. Termostat evin ısısı istenilenin üstüne çıkarsa faydalı, ısınamayan evde gereksiz.

aheste677
25-01-2016, 16:18
Bina boş ise ve binanın da ayrıca ısı kaybı var ise işiniz zor. Yerden ısıtma önce binayı ısıttığı için yavaş ısınır, yavaş soğur. Oda termostatı tabii ki işe yarar. Fakat sizin sorununuz binanın alt ve üst dairelerinizi de sizin ısıtıyor olmanız.

Cevabınız için cok teşekkür ederim..

aheste677
25-01-2016, 16:27
Sn. aheste677, hayırlı uğurlu olsun yeni eviniz. Bu sene inşaatı bitmiş binanın ısınması kolay olmayacaktır. Henüz duvarlar bile yaş büyük ihtimal. Bir yaz geçsin durum değişir. Ben köydeki eve dün sabah girdiğimde dereceler 2 deydi. 4 saat sonra salonu 14 yapınca sevindim, odalar ise anca akşama 10 derece üzerine çıkabildiler sebebi ise bence malum boş duran ev zor ısınıyor...Acele etmeyin her geçen gün durum düzelecek ayrıca şunu da göz önüne alın, bulunduğumuz hafta bu yılın belki en soğuk günlerinin yaşandığı günler olacak...Oda termostatına gelirsem, bendeki 20 dereceye ayarlı ancak hiç kesebildiği yok kombinin çalışmasını ev zaten 19 olamadan bırakıp gidiyoruz. Termostat evin ısısı istenilenin üstüne çıkarsa faydalı, ısınamayan evde gereksiz.

Cevabınız için teşekkür ederim..

Evin iç ısısı dün itibari ile 24 derece civarı oldu kombi 40 dereceye ayarlı. Ayrıca üst katta yanmaya başladı ama hala metre küp olarak bir düşüş yok. 135 metre küp yakmış 1 haftada sanırım haftaya oda termostatı taktırıp ısıyı 22 derecede sabitlemeye çalışacağım. Tereddüt ettiğim yerlerde var termostat takıldıktan sonra istenilen ısıya gelindiğinde kombi yanmayı kesiyor ama takıldığım konu devirdayım pompasını'da kapatıyormu. Eğer kapatıyorsa bu defada beton soğuyacak. 3 ayrı servis ile onuştum 2 tanesi öneriyor 1 tanesi boşuna takma diyor muammada kaldım yardımınızı bekliyorum.. Sağlıcakla kalın.

hosseda
25-01-2016, 22:23
Eğer termostatı 22 derece olarak ayarlarsanız ev ısısı 22 derecenin altına inince o tekrar kombiyi çalıştırmaya başlayacak yani soğumaya fırsat vermeyecek.

prıtt
27-01-2016, 14:57
Peki bu kollektör gerçekten işe yarıyor mu? Fİyat olarak karışımlı kollektörler bayağı bir yüksek.

http://g03.s.alicdn.com/kf/HTB1Yfj0IpXXXXb1XFXXq6xXFXXXB/Underfloor-Heating-Manifold-Pump-Mixing-Valve-Control.jpg

MeyveliTepe
27-01-2016, 15:20
Amacı ne bunun? Sanki borudaki suyu kapalı devre çeviriyor gibi.

aheste677
30-01-2016, 12:17
Hafta içinde oda termostatını taktırdım sıcaklığı 22 dereceye ayarladım önceden günlük 20 metre küp gaz harcamam vardı şu anda 8 metreküpe kadar düştü. Tabi ki hava sıcaklığında hissedilir derecede bir artışta var ilerleyen günlerde daha kapsamlı veri aktarımında bulunurum sağlıcakla kalın..

MeyveliTepe
30-01-2016, 12:59
Hafta içinde oda termostatını taktırdım sıcaklığı 22 dereceye ayarladım önceden günlük 20 metre küp gaz harcamam vardı şu anda 8 metreküpe kadar düştü. Tabi ki hava sıcaklığında hissedilir derecede bir artışta var ilerleyen günlerde daha kapsamlı veri aktarımında bulunurum sağlıcakla kalın..

Binada ısı izolasyonu var mı?

aheste677
30-01-2016, 23:47
Binada ısı izolasyonu var mı?

evet komple izolasyonlu.

MeyveliTepe
31-01-2016, 00:52
Binanın ısı kayıpları düşükse sarfiyatınız biraz daha düşebilir. Alt katınızın da ısıtılmaya başlaması her şeyi daha da fazla değiştirir.

AYVALIK5
24-03-2016, 16:51
Merhaba aranıza bende yeni katıldım.önümüzdeki 2 ay içinde inşata başlamayı düşünüyoruz.iki katlı bitişik müstakil iki ev yapıcaz.bi tanesinde kendimiz oturup diğerinde kiraya vermeyi düşünüyoruz.bizim için en önemli konulardan biride en ekonomık nasıl ısınırız.iki ev toplam 200 m2.inşaat yaparken dikkat etmemiz ayrıntılar neler? Nasıl ısıtalım ? Maliyeti düşürmenin püf noktaları neler?bu tip konularda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.şimdiden teşekkürler

MeyveliTepe
24-03-2016, 18:30
Bina bittikten sonra ısınma masrafını mı düşürmek istiyorsunuz, binayı yaparken ısınma ile ilgili yatırım maliyetini mi düşürmek istiyorsunuz?

Konfor beklentiniz nedir?

AYVALIK5
25-03-2016, 08:22
günaydın.daha çok binayı yaparken gerek ısınma gerekse diğer işlerde maliyeti düşürmenin incelikleri

MeyveliTepe
25-03-2016, 09:03
Yani düşük yatırım maliyeti istiyorsunuz.

En düşük yatırım maliyeti evde sadece bir bacanın olmasıdır. Başkaca ısınma için inşaat ile ilgili maliyete gerek olmaz. O bacaya da bir kuzine borusu, bir de kuzine koydunuz mu hem yatırım hem de işletme maliyeti olarak en ucuzu olur.

Poizer
01-04-2016, 10:41
Yaklaşık 20 yıldır yerden ısıtmalı bir evde yaşıyordum. Sn; Meyvelitepe'nin bahsettiği gibi kullanım olarak 40-45 derece aralığından yukarı çıkmıyorduk. Binamızın izolasyonu gayet iyiydi. Bu süreçte bahsedilen sağlık problemlerini ben ve hane halkından yaşayan olmadı. Gerçekten her açıdan çok memnundum. Evlilik nedeniyle evden taşındım. Taşındığım ev petek ile ısınıyor. Açıkçası yerden ısıtmadan sonra petek ile hiç rahat edemedim.

Petekli sistemde yaşadığım sıkıntılar şunlar; Öncelikle evde sıcaklık kesinlikle homojen dağılmıyor. Kombiye uzak mahaldeki petek ile yakın mahaldeki petek arasında sıcaklık farkı oluyor. Özellikle nem problemi yaşayan evlerde petek hiç faydalı olmuyor. Komşulardan birisi yakmadığı zaman petekli sistemde bunu çok bariz hissediyorsunuz. Ama yerden ısıtmada o kadar etkilemiyor.

İşçiliği çok iyi yapılmış ve izolasyonu iyi bir binada yerden ısıtmanın daha iyi faydalı olduğu kanaatindeyim.

enginisimuh.com
04-04-2016, 23:55
Yerden ısıtma mimar Sinanin tercihi...hic birimiz meslegimiz dahi olsa,mimar sinan kadar iyi bilemeyiz...diyeceksiniz ki o zaman petek mi vardı?yoktu ama Onun ilmiyle yaptiklarini ;biz yapmak şöyle dursun çözemedik bile...
Kısaca, Mimar Sinan sağlıksız olan birşeyi kesinlikle uygulamaz.Yapmış olduğu eserlerin;yakininda Sıcak su varsa,altlarına kanallar yaparak sıcak su dolaştirdi.

Ben her sistemi kurdum..yerden ısıtma 45 C kesinlikle gecmemeli ...gecerse zaten bunaltir...izolasyon montalama mutlaka olmalı...çoğumuz apartmanlarda oturuyoruz;montalama olsun olmasın,içtende montalama yapmalıyız...sonuçta evimiz ömrumuzu geçirdiğimiz EN Değerlimiz-yuvamiz-
En ideali -En sağlıklı yı paylaşmak istiyorum..
Orta ve Üst geliri olanlar ancak yaptıra bilir:
NİBE ISI POMPASI+Yerden ısıtma(beton kesme yöntemli)+ayrı bir tesisatla Fankoil sistemi:fonkoil sistemi soğutmada da kullanılıyor(en sağlıklı soğutma)-ısıtmada da yerden ısıtma devreye girip isitmayi yapana kadar zaman geçiyor...O süreçte veya iyi havalarda 2 saat çalışsın dediğimiz zamanlarda...
NİBE ISI POMPASI Tartışmasız EN İYİSİ adil bir araştırma bunu kanıtlar..isteyen araştirsin
ATALAR DİYOR Ki ;Ayağini sıcak tut,başını Serin...

Rainman48
09-06-2016, 10:32
Arkadaşlar yeni ev aldım. Muğla'da oturuyorum. Ev çatı dubleks 120 m2 kapalı alanı mevcut, inşaat aşamasında ısı pompasıyla birlikte yerden ısıtma sistemi kurdurmak istiyorum fakat evi daraltacağı için kafam karışık. Odaların yüksekliği 270 cm, keşif yaptırdım 12 cm kadar yükselir dedi. Dolayısıyla 258 cm civarına düşecek. Bu odaları basık hale getirir mi ? Çatı katında biraz daha daralma olacak tabi. Tecrübe ve fikirlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Şimdiden herkese teşekkürler...

Rainman48
09-06-2016, 10:38
Bir de zemine halı vb. eşyalar konacak bu olumsuz etkiler mi yerden ısıtmada ?

Rainman48
10-06-2016, 09:45
Arkadaşlar yardımcı olabilecek olan yok mu ?

guberk
27-09-2016, 12:48
Arkadaşlar yardımcı olabilecek olan yok mu ?

merhaba, konu hakkında bilgi verebilir misiniz? yerden ısıtma yaptırdınız mı? memnun musunuz? daha önce yerden ısıtma yaptıran arkadaşlar da bilgi verirlerse çok çok memnun olurum. buradan (https://www.fraenkische-tr.com/dosemedenIsitma.php?katID=5) almak üzereyim ama hala emin değilim. petek sistemini senelerce denedim ama yerden ısıtma konusunda daha önce yaptırıp tecrübe eden birilerinden görüş almak istiyorum. teşekkürler

prıtt
04-10-2016, 19:43
Ben 4 senedir kayinpederim ise 17 senedir yerden ısıtma dairede oturuyor. Ve çok ama çok memnunuz.

Şimdi müstakil evimde yerden ısıtma cizdirdim ama evim daha inşaat halinde daha yaptiramadim.

SM-G930F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

lunatic
15-11-2016, 14:24
Ben de 3 vakte (üç yıl muhtemelen) bir arsa alıp ev yaptırmak istiyorum. Doğal gazın olmadığı bir yer olacak. Hata elektrik rüzgar türbini ve güneş panelleriyle sağlanacak. Rüzgar türbininden elde edilen fazla enerji pompaya bağlı su kazanında ısıtıcı üzerinden boşaltılarak kullanılarak ısıtmaya destek sağlayacak. Bu durumda ısı pompası en iyi tercih ve alttan ısıtma en iyisi gibi duruyor. Ancak boruları betona gömmeyi bir türlü hazmedemiyorum. Bir delik ve evin altı üstüne gelir. Bunu yerine zemin döşemesinin altına kum veya tuz gibi bir malzeme doldurulsa ve borular bunun içinde kalsa tamiratı çok kolay olmaz mı? Yerler ısıyı iyi iletmese de lambri olacak, ıslak zeminler karo (ama karoyu kuma monte edemezsin.) Tamirat için çıkar döşemeyi tamir et gitsin. Toshibalar şu anda en yüksek (4.88 e ulaşıyordu galiba) COP değerine sahip. 3 vakte kadar teknoloji daha da gelişir. Havadan yerine kuyu suyundan ısı pompalamak nasıl olurdu acaba? Elektriği güneş/varsa rüzgardan sağlayacağı için gündüz paso çalışır ısınan zemin de ısı pompasının daha az çalışmasıyla desteklenerek beni gece boyunca idare eder diye düşünüyorum. Ayrıca güneş enerjili sıcak su sistemi kullanan var mı Ankara'da? Bir işe yarıyor mu acaba ondan da destek alınsa. Yoksa sistem kışın tamamen kullanılmaz mı oluyor? ısı pompalarına bu sistemler de entegre edilebiliyormuş ama işe yaramıyorsa faydası yok tabii.

Rainman48
05-12-2016, 10:05
merhaba, konu hakkında bilgi verebilir misiniz? yerden ısıtma yaptırdınız mı? memnun musunuz? daha önce yerden ısıtma yaptıran arkadaşlar da bilgi verirlerse çok çok memnun olurum. buradan (https://www.fraenkische-tr.com/dosemedenIsitma.php?katID=5) almak üzereyim ama hala emin değilim. petek sistemini senelerce denedim ama yerden ısıtma konusunda daha önce yaptırıp tecrübe eden birilerinden görüş almak istiyorum. teşekkürler

Evet yerden ısıtma ve ısı pompası kullanıyorum. ısınmada memnunum fakat daha fatura henüz gelmedi, gelince onu da paylaşırım :)

MeyveliTepe
05-12-2016, 16:08
Evet yerden ısıtma ve ısı pompası kullanıyorum. ısınmada memnunum fakat daha fatura henüz gelmedi, gelince onu da paylaşırım :)

Biraz detay verebilir misiniz?

Ne tür bir ısı pompası, gücü nedir, nasıl bir evi ısıtıyor, evi kaç derecede tutuyorsunuz, binanın izolasyon durumu, hangi bölge kaç rakımdasınız vs.?

hamseey
05-12-2016, 20:57
Isınma sistemiyle ısının nasıl sağlandığından ziyade ısının mekan içinde tutulabilmesi daha önemli. Şu sıralar yeni projelerde salonlarda neredeyse komple cam moda oldu. Duvarları olmayan binalar modern sanılıyor. Peki ya yalıtım? Siz hangi sistemi çözüm olarak düşünürseniz düşünün ısıyı içerde tutamadıktan sonra...

MeyveliTepe
05-12-2016, 21:53
Isınma sistemiyle ısının nasıl sağlandığından ziyade ısının mekan içinde tutulabilmesi daha önemli. Şu sıralar yeni projelerde salonlarda neredeyse komple cam moda oldu. Duvarları olmayan binalar modern sanılıyor. Peki ya yalıtım? Siz hangi sistemi çözüm olarak düşünürseniz düşünün ısıyı içerde tutamadıktan sonra...

Evinizi nasıl ısıtırsanız ısıtın, izolasyonunuz iyi olsun :)

İzolasyonunuz iyi ise ve binada sürekli yaşıyorsanız yerden ısıtma hem konforlu hem de tasarrufludur. Binada sürekli yaşamıyorsanız tasarruflu olmaktan çıkar. İzolasyonunuz iyi değil ise tasarruflu olmayacağı gibi sağlık problemlerine de yol açması olasılık dahilindedir.

Sn.hamseey, profilinizde inşaat mühendisi olduğunuz yazılı. Çok yüksek olmayan binalarda radya temel altına ısı izolasyonu uygulanmasına ne diyorsunuz? Türkiye'den bunun uygulanmasına başlandı mı? Meslekdaşlarınız konuya hala eskisi gibi yabancı mı, yoksa artık benimseyenler var mı?

Rainman48
06-12-2016, 12:45
Biraz detay verebilir misiniz?

Ne tür bir ısı pompası, gücü nedir, nasıl bir evi ısıtıyor, evi kaç derecede tutuyorsunuz, binanın izolasyon durumu, hangi bölge kaç rakımdasınız vs.?

Daikin 8 kw hava kaynaklı ısı pompası, 4 daireden oluşan binada 120 m2 kapalı alanı olan çatı dublex daire, 32 derece su gönderiyorum(henüz termometre ile oda sıcaklığını ölçmedim ama sıcaklık yeterli), bina mantolamalı, muğla'da deniz seviyesindeyiz.

MeyveliTepe
06-12-2016, 13:29
Sadece tek daire mi yerden ısıtma? Diğer daireler nasıl ısınıyor?

Isı pompasını nasıl kurdular, yani doğrudan eve mi sıcak su pompalıyor, arada bir akümülasyon tankı gibi bir şey var mı? Evde su sürekli dolaşmıyordur herhalde, sistemin devreye giriş ve çıkışı nasıl kontrol ediliyor? Kullanma sıcak suyunu da ısı pompası mı sağlıyor. Sistem yazın nasıl çalışacak?

Çok soru soruyorum ama kurulu sistemi anlayabilmek için gerekli :)

Rainman48
07-12-2016, 08:10
Sadece tek daire mi yerden ısıtma? Diğer daireler nasıl ısınıyor?

Isı pompasını nasıl kurdular, yani doğrudan eve mi sıcak su pompalıyor, arada bir akümülasyon tankı gibi bir şey var mı? Evde su sürekli dolaşmıyordur herhalde, sistemin devreye giriş ve çıkışı nasıl kontrol ediliyor? Kullanma sıcak suyunu da ısı pompası mı sağlıyor. Sistem yazın nasıl çalışacak?

Çok soru soruyorum ama kurulu sistemi anlayabilmek için gerekli :)

Sadece benim bulunduğum daire yerden ısıtma diğer daireler petekle ısınan da var klima kullanan da var.(Bunu niye sordunuz anlamadım :rolleyes: )
Doğrudan eve sıcak pompalıyor, evde su sürekli dolaşıyor yoksa suyun sıcaklığını nasıl sabit tutabilir bilemiyorum. Sistemin devreye giriş çıkışı ya oda termostatlarıyla oda sıcaklığına göre kontrol edilir ya da gönderilen su sıcaklığına göre kontrol ediliyor. Kullanma sıcak suyunu ısı pompası sağlayabiliyor ama ben henüz yaptırmadım o da ayrı maliyet. Sistem yazın çalışabiliyor ama soğutmayı herkes önermiyor onun için ben soğutma için kullanmayacağım.

MeyveliTepe
07-12-2016, 09:52
Bu durumda ısı pompası sürekli devrede olmalı. Yazdığınızdan anladığım, Yerden ısıtmadan dönüş suyu ısı pompasına giriyor, burada ısıtılarak tekrar eve pompalanıyor ve bu hiç kesintiye uğramadan devam ediyor. Faturanızı ben de merak ettim şimdi :)

Diğer daireleri şu sebepten sordum; yerden ısıtma binayı ve binanın beton aksamını, radyatör sistemi bina içindeki havayı ısıtan sistemler. Sonunda, ısınan bina, içindeki havayı, içeride ısınan hava da binayı ısıtır ama binanın farklı bölümlerinde farklı yöntemler kullanılması bir bölümden diğerlerine ısı transferi anlamına da gelir. Bu yüzden binanın beton aksamını ısıtan siz olduğunuza göre komşularınızın yakıt giderlerine belirli bir oranda katkıda bulunuyor olmanız olasılığı yüksek.

Yazın soğutma için ayrı bir su devresini fancoil'lere vererek yapmanız gerekiyor. Yerden ısıtma borularına soğuk su gitmemesi lazım.

Rainman48
08-12-2016, 07:30
Bu durumda ısı pompası sürekli devrede olmalı. Yazdığınızdan anladığım, Yerden ısıtmadan dönüş suyu ısı pompasına giriyor, burada ısıtılarak tekrar eve pompalanıyor ve bu hiç kesintiye uğramadan devam ediyor. Faturanızı ben de merak ettim şimdi :)

Diğer daireleri şu sebepten sordum; yerden ısıtma binayı ve binanın beton aksamını, radyatör sistemi bina içindeki havayı ısıtan sistemler. Sonunda, ısınan bina, içindeki havayı, içeride ısınan hava da binayı ısıtır ama binanın farklı bölümlerinde farklı yöntemler kullanılması bir bölümden diğerlerine ısı transferi anlamına da gelir. Bu yüzden binanın beton aksamını ısıtan siz olduğunuza göre komşularınızın yakıt giderlerine belirli bir oranda katkıda bulunuyor olmanız olasılığı yüksek.

Yazın soğutma için ayrı bir su devresini fancoil'lere vererek yapmanız gerekiyor. Yerden ısıtma borularına soğuk su gitmemesi lazım.

Isı pompasının sürekli çalışması daha mantıklı inverter cihazlar olduğu için. Bir de yerden ısıtmada sürekli çalıştırmak en mantıklısı çünkü sistem geç ısınıp geç soğuyan bir sistem sürekli kapatıp açmak faturaya da olumsuz yansıyacaktır.
O konuda benim de kafamda soru işaretleri var ama yerden ısıtma sistemi döşenirken boruların altına modpan denen bir yalıtım malzemesi konuyor. Bundan dolayı ısının diğer dairelere çok fazla geçmeyeceğini umuyorum :)

pria
14-12-2016, 16:57

Çok yüksek sarfiyat bu sayın aheste..

Ben bizim dairenin yerden ısıtmasından falan vazgeçtim..yoğuşmalı, Buderus GB 12 aldım..70 m2 net alanlı 2+1 dairemizde 5 metre petek var..Evimiz korunaklı, güney cephe..cam saysı 5, ama büyükçe..Termostatı antreye koyduk..gündüz 22-23 gece 24 dereceye ayarlıyoruz..Sabah en geç 8-9 dan gece 1 e kadar yanıyor kombi..Bu fatura döneminde sadece 2 gün yoktuk evde..Son faturanın olduğu bu ay 146 m3 yaktık..28 günde 175 lira yani..Kombinin kütüphane tipi sessiz oluşu da çok iyi..çok memnunuz..

Üst katta 35 m2'lik 1+1 var..Baymak takılı..talebe oturuyor..geceden geceye yakıyor..155 lira fatura gelmiş..bir de çok gürültülü çalışıyor..çekilmez..

Yeşilhayat
16-12-2016, 15:11
Bizim evde 100m2. Petek duvar kenarından geçiyor tesisat. 140 tl geliyor aylık.

Rainman48
10-01-2017, 07:34
Aralık ayı itibariyle 380 ev elektriği de içerisinde olmak üzere fatura geldi.(Kasım 18 de çalıştırdım-Aralık 23 fatura geldi) Sizce nasıl? İlk defa yeni evde çalıştırıyoruz ve havanın bu ay soğuk geçmesini göz önünde bulundurarak değerlendirebilir misiniz ?

prıtt
10-01-2017, 07:39
Aralık ayı itibariyle 380 ev elektriği de içerisinde olmak üzere fatura geldi.(Kasım 18 de çalıştırdım-Aralık 23 fatura geldi) Sizce nasıl? İlk defa yeni evde çalıştırıyoruz ve havanın bu ay soğuk geçmesini göz önünde bulundurarak değerlendirebilir misiniz ?
Isındıysaniz sorun yok. Mevcut soguklara gore gayet iyi. Şimdi arkadaşıma sordum bu ay dogalgaz faturası 490 gelmiş.

Rainman48
10-01-2017, 09:25
Isındıysaniz sorun yok. Mevcut soguklara gore gayet iyi. Şimdi arkadaşıma sordum bu ay dogalgaz faturası 490 gelmiş.

Isındık şükür. 23-26 derece arasında oda sıcaklığı elde ettik. Çatı katındaki odalar 23-24 derece oldu. 35 derece su sıcaklığı ile bu sıcaklıklar oluyor. Sürekli çalıştırıyorum cihazı.

hosseda
10-01-2017, 09:35
Yaşadığımız apartman 14 daireli. Üç yıldır doğalgazla ısınıyoruz. Merkezi sistem olarak düzenlendi tesisatımız. Doğalgaz faturasını aidat dışında paylaştırıyor yönetici. Geçen ay her daire 250.- tl. ısınma parası ödedi. Dolayısıyla elektrik gideri dahil 380 tl. ye müstakil evde ısınabilmek başarıdır.

Isınmadan bahsederken izolasyonun ne kadar mühim olduğunu geçende gözümle gördüm. Yılbaşı öncesi köye kar yağdı ama biz gidemedik. Karşı komşum kar sonrası bizim evi ve çevreyi fotoğraflayarak maille yolladı. Evin üzerinde çatı yok, teras çatıda bir karış kar vardı. Geçen hafta gene kar gelecek dediler bu defa kardan bir gece önce gittik köye. Gece evi iyice ısıttım. Ertesi sabah kar başladı, bu defa ben fotoğraf çekmeye başladım. Evin her tarafında kar tutunmuştu ancak teras çatıda kar namına bir şey yoktu düşen kar yağmur yağmışçasına sulanıp gidiyordu. Evin içindeki tüm ısı tavan betonundan havaya nasıl akarmışı yerinde test etmiş oldum.

Rainman48
10-01-2017, 09:55
Yaşadığımız apartman 14 daireli. Üç yıldır doğalgazla ısınıyoruz. Merkezi sistem olarak düzenlendi tesisatımız. Doğalgaz faturasını aidat dışında paylaştırıyor yönetici. Geçen ay her daire 250.- tl. ısınma parası ödedi. Dolayısıyla elektrik gideri dahil 380 tl. ye müstakil evde ısınabilmek başarıdır.

Isınmadan bahsederken izolasyonun ne kadar mühim olduğunu geçende gözümle gördüm. Yılbaşı öncesi köye kar yağdı ama biz gidemedik. Karşı komşum kar sonrası bizim evi ve çevreyi fotoğraflayarak maille yolladı. Evin üzerinde çatı yok, teras çatıda bir karış kar vardı. Geçen hafta gene kar gelecek dediler bu defa kardan bir gece önce gittik köye. Gece evi iyice ısıttım. Ertesi sabah kar başladı, bu defa ben fotoğraf çekmeye başladım. Evin her tarafında kar tutunmuştu ancak teras çatıda kar namına bir şey yoktu düşen kar yağmur yağmışçasına sulanıp gidiyordu. Evin içindeki tüm ısı tavan betonundan havaya nasıl akarmışı yerinde test etmiş oldum.

Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için hosseda :)

david72
10-01-2017, 13:20
Öncelikle Sayın Meyvelitepe'ye foruma yaptığı katkılarından ve bıkmadan usanmadan verdiği sabırlı cevaplarından ötürü teşekkür ediyorum. Özellikle petek mi yerden ısıtma mı ikilemine bir de şöyle bir örnek vermek istiyorum: Ankara da izolasyonu yapılmamış 25 senelik bir binada altı depo olan bir mağazada kardeşlerim yerden ısıtmaya geçtiler. Binanın eski ve izolasyonsuz olmasına ve alt katın depo olmasına rağmen sadece bu sene rahat ettiklerini söyleyebilirim. İşletim sıcaklığı ortalama 30 derece civarında ve akümülasyon tankı yok. Aynı sistemi evinde uygulamak için kollarını sıvadı. Bizim evde de tadilatı göze alabilsem tek yaptıracağım şey yerden ısıtmaya geçmek olurdu.
Şimdi soruma geçelim: Bir süredir bu grundofen ya da groundoven ları ( dilimizdeki sitelerde karşılığını bulamadım, ısıtma hazneli şömine olarak mı geçiyor bilemiyorum) inceliyorum. Temel prensip yanmadan ortaya çıkan ısının mümkün olduğunca şamotlu malzeme tarafından soğurulmasına ve uzun bir süre bu ısıyı muhafaza edip
size geri kazandırması ve geç soğuması üzerine kurulu.
https://www.youtube.com/watch?v=kPbprpfQGVY&t=38s

Şurda da ne kadar yakıtla kaç saat sonra ne kadar ısı verdiği gösteriliyor.
Doğruyu söylemek gerekirse büyülendim diyebilirim.
https://www.youtube.com/watch?v=pjH6zMmyeus&t=1s

Şimdi bu sistemdeki bir sobaya yerden ısıtma için tertibat kursak nasıl olur ?
Kütlede depolanan ısıyı kullanacağımız için soba da çabuk soğuyacaktır tamam ancak binadaki kütleyi de birkere ısıttıktan sonra verilmi olurmuş gibi geldi bana. Ne dersiniz ?

MeyveliTepe
10-01-2017, 14:54
Bu türden sobalar eskiden orta avrupada çok yapılırmış.

Ocakta yanan ateşin sıcak gazlarını olabildiğince uzun bir labirentten geçirip, ısıyı refrakter özellikteki tuğlalarda yakalamayı prensip edinmişler.

Isının dağıtılması tarafı pek düşünülmemiş, ya da o günlerin imkanlarında o kadar oluyordu demek ki. Korelilerin de oldukça ilginç ısınma teknikleri var.

Yerden ısıtma sistemi neticede 30-45 derece aralığındaki sıcak suyun döşeme altından dolaştırılması yoluyla ısının döşemeye transfer edilmesi prensibine dayanıyor.

Bu prensibi çok çeşitli ısı kaynaklarıyla çalıştırmak mümkün. En kolayı doğal gaz kombileri, ısı pompaları, hatta katı yakıtlı kalorifer kazanları olabilir.

Son zamanlarda ülkemizde sulu şömineler de kullanım alanı buldu. Hoş o da yanlış hatırlamıyorsam fransızların eskiden beri uyguladıkları bir teknik. Bu sistemde de yanan şömine belli bir hacimdeki suyu ısıtıyor. Bu su da kalorifer sistemiyle ısıyı binaya dağıtıyor. Sulu şömine ile yerden ısıtma sistemi tasarlamak gayet uygun olabilir.

Hoş, yerden ısıtma sistemini ev içinde bir ocak, soba vb. bir şey ile ısıtacaksak tüm yollar aynı kapıya çıkıyor. Bir haznedeki su ısıtılmalı, ısıtılma sürekli olmalı ve ısıtılan su yerden ısıtma borularıyla binaya dağıtılmalı.

Yerden ısıtmaya dayalı bir sistem kurululacak ise, bu sistemin yerden ısıtma tarafıyla ısı kaynağı tarafının tamamen ayrı düşünülmesinden yanayım.

Yerden ısıtma sistemi kendi içinde bir bütün olarak kalır ve ısıyı bir akümülasyon tankındaki sıcak sudan alır.

Akümülasyon tankındaki suyun ısıtılması ise birden fazla yöntem ile olabilir. Sulu şömine veya benzeri su ısıtan sobalar (ki katı yakıt kalorifer kazanı da bu kategoride), doğal gaz yakan ısıtıcılar, ısı pompaları, güneş panelleri vb. her şey olabilir. Hatta binanın yerine, konumuna, diğer şartlara göre birden fazla yöntem aynı anda da uygulanabilir. Söz gelimi kış dönemi ışımanın iyi olduğu konum ve bölgelerde suyu hem yakıt yakan ya da dıştan enerji kullanan bir yöntemle hem de bu amaç için kurulacak güneş panelleriyle ısıtmak yapılan yatırımı kısa sürede amorti eder diye düşünüyorum.

STOVEMASTER - News (http://www.stovemaster.com/html_en/articles_7.html)
Sunbathing in the living room: oven stoves and heat walls - LOW-TECH MAGAZINE (http://www.lowtechmagazine.com/2008/12/tile-stoves.html)

david72
10-01-2017, 16:09
Peki yukarıdaki gibi seramikli bir sobayı memlekette yapan var mı ? Şöminecilere bakıyorum hiç böyle bir örnek göremiyorum.

MeyveliTepe
10-01-2017, 16:26
Türkiyede öyle bir soba bilen, yapan olduğunu sanmam. Anadoluda böyle bir soba hiç duymadım. Siz planlarını çizersiniz bir şömineciye başında durarak yaptırırsınız.

david72
11-01-2017, 15:47
Anladım, yalnız orada soba içinde dolaşan iç bacanın eğimi ve maksimum uzunluğu gibi hesaplar mutlaka vardır diye düşünüyorum. İşin detayını doğru düzgün öğrenip öyle yaptırmak lazım, ya da bütün komponentleri ile ithal edip kendimiz el atacağız. Neticede yanma haznesi kapısı ve camı anladığım kadarıyla ithal geliyor, seramik bileşenlerini de katıp doğrudan almak lazım. Yerli üretim şamotlu seramik plakalar kolay bulunuyorsa ayrı tabi

prıtt
08-08-2018, 10:51
Markalar zannedersem son zamanlarda görselliği ön plana çıkaran bu şekilde sobalar çıkarmaya başladılar. ne kadar kullanılabilir bilmiyorum ama sulu sisteme iç mekan sobalarda uyum sağlayacak gibi.

https://www.youtube.com/watch?v=iMqtpfYGYns

ormanc
04-09-2018, 08:27
Cephe izolasyonu iyi ise her türlü ısınıyor ev ama soğuk ayaktan hissedildiği için yerden ısıtma daha mantıklı

Burak591
05-09-2018, 00:21
Bende yerden ısıtma ile ilgili uzun uzun araştırmalar yapıyorum ancak kafam karıştı zemin için kullanılacak yerden ısıtma malzemesi kablo veya şilte olması güçlü veya zayıf olması evin zemini için fark eder mi? İncelediğim ürünler şöyle;
https://www.isitmax.com/yerden-isitma-kablosu-konfor-isitma

https://www.isitmax.com/yerden-isitma-kablosu-ideal-isitma

https://www.isitmax.com/yerden-isitma-kablosu-guclu-isitma

https://www.isitmax.com/parke-alti-yerden-isitma-karbon-isitici-film

https://www.isitmax.com/parke-alti-yerden-isitma-folyosu

Aklımın kesmediği şilte folyo ya da kablonun zemin ısı dağılımı konusunda bir fark yaratacağı kapalı mekanda hangisini kullanmak mantıklı?

MeyveliTepe
05-09-2018, 00:58
Bende yerden ısıtma ile ilgili uzun uzun araştırmalar yapıyorum ancak kafam karıştı zemin için kullanılacak yerden ısıtma malzemesi kablo veya şilte olması güçlü veya zayıf olması evin zemini için fark eder mi? İncelediğim ürünler şöyle;
https://www.isitmax.com/yerden-isitma-kablosu-konfor-isitma

https://www.isitmax.com/yerden-isitma-kablosu-ideal-isitma

https://www.isitmax.com/yerden-isitma-kablosu-guclu-isitma

https://www.isitmax.com/parke-alti-yerden-isitma-karbon-isitici-film

https://www.isitmax.com/parke-alti-yerden-isitma-folyosu

Aklımın kesmediği şilte folyo ya da kablonun zemin ısı dağılımı konusunda bir fark yaratacağı kapalı mekanda hangisini kullanmak mantıklı?

Bunlar elektrikli kablo ısıtıcı. Bu başlıkta yazışılanlar hep sulu sistem.

Verdiğiniz linklerdeki ısıtıcı kabloların en düşük olanı 120 w/m2 imiş. 100 m2'lik bir evde saatteki tüketim 12 Kw, günde 288 Kw, ayda 8640 Kw gibi görünüyor. Elektriğin faturaya yansıyan şişirmeler dahil Kw bedeli bugünlerde tam olarak nedir bilmiyorum, 50 kuruş olsa ayda 4 bin TL'den fazla eder. Bu sistemi evde kullanmak mantık harici bir şey görünüyor.

Bu sistemi, her bir metresi 10 w'lık kablo ile kümesin kapalı bölümünde kullanıyorum. Ancak, kümes küçücük bir alan ve sensörü şapın içine gömülü termostatın ayarı 15C dereceye ayarlı. Bu yüzden kışın aylık sarfiyatı 30-40 lirayı geçmiyor. Fakat evde olacak şey değil.

prıtt
10-10-2018, 12:40
Yerden ısıtmalı evde, katı yakıt kazanı kullanarak ısınan var mı acaba? Kazan devamlı olarak aktif mi olmalı. yoksa günde defa hafif yükleme yeterli gelir mi?. Eğer forumda bu şekilde kullanan varsa iletişime geçmek istiyorum kendisi ile..

kadirben14
10-10-2018, 19:26
Yerden ısıtmalı daha mantıklı geliyor. Sonuç olarak en fazla üşüyen yerimiz ayaklardır.

yarenimex
12-10-2018, 21:16
Yerden ısıtmalı evde, katı yakıt kazanı kullanarak ısınan var mı acaba? Kazan devamlı olarak aktif mi olmalı. yoksa günde defa hafif yükleme yeterli gelir mi?. Eğer forumda bu şekilde kullanan varsa iletişime geçmek istiyorum kendisi ile..

Bu bölümün 63 numaralı mesajında katı yakıtlı kalorifer kazanı ile yerden ısıtma ve petekli sistemi ayrı katlarda olmak üzere kullandığımızı belirtmiştim. Hala aynı sistemle ısınmaya devam ediyoruz. Sorularınız olursa cevaplamaya hazırım..

emre34k
05-07-2020, 19:56
Normal oluklu strafor ile yapilan yerden ısıtma nın yanında,şap kes uygulaması ile dairenizdeki şap ı kırmadan kaldırmadan şap a kanal açarak yerden ısıtma yapiyoruz.böylelikle şap kırma veya kaldırma ya gerek kalmadan dairenizde yerden ısıtma kullanabiliyorsunuz.
5357812212

Portakal Rengi
06-07-2020, 08:57
Normal oluklu strafor ile yapilan yerden ısıtma nın yanında,şap kes uygulaması ile dairenizdeki şap ı kırmadan kaldırmadan şap a kanal açarak yerden ısıtma yapiyoruz.böylelikle şap kırma veya kaldırma ya gerek kalmadan dairenizde yerden ısıtma kullanabiliyorsunuz.
5357812212

Şapa ve altındaki ortama olan ısı kayıplarını nasıl engelliyorsunuz ?

cihatbat
29-08-2020, 12:40
www.kutmankaplan.net

ko53
08-04-2024, 02:23
mantıklıya benziyor yerden ısıtma petek (https://www.emlak8.com/yerden-isitma-mi-az-yakar-petek-mi/)