PDA

View Full Version : Geleceğin Köyleri Hareketi




malina
25-01-2013, 12:52
www.geleceginkoyleri.net (http://www.geleceginkoyleri.net)

Köy yoksa geleceğimiz de yok!

Biz bu topraklarda hep vardık.

Doğadan aldığımız kadarını ona geri verdik. Bunu yaparken, insanla ve tüm canlılarla uyum içinde yaşadık. Toprağı, suyu ve tohumu candaş bildik.

Dünyada ilk köy burada, Anadolu’da kuruldu. İnsanlığın ilk evleri, bu topraklarda inşa edildi.
Tohum ilk önce bizim analarımızın avcuna düştü. Buğday, arpa, erik ve daha nicesi... Anadolu’dan yayılıp kim bilir kaç insanın rızkı oldu. Sayısız oyun, türkü, horon, zeybek, halay, ağıt... Bizim meydanlarımızda oynandı, söylendi ve buralardan dalga dalga yayıldı.

Yazık ki bu toprağın insanı köklerini kaybetme noktasına geldi. Anadolu ve Trakya köylerinden yayılıp dünyaya ilham veren kadim kültürüne sırtını döndü. Geçmişini geleceğinden ayırdı.

Evlerimiz sessiz sedasız yıkıldı. Yüzlerce yıl, nesilden nesile taşınan tohumlar kayboldu. Tohum, yaşamın kaynağı, patent altına alındı. Düğün yerlerinde oyunlarımız oynanmaz oldu. Deyişlerin, manilerin, masalların anlamını hatırlayan kalmadı. Son elli yılda köylerimizin büyük kısmı boşaldı. Şehre göç etmek zorunda kaldı.

Köylere en son ve belki de en büyük darbeyi yeni kabul edilen Büyükşehir Yasası vurdu. Büyükşehirlerdeki 16 bin köyün tüzel kişiliği tek bir cümleyle kaldırıldı. Yeryüzünün ilk köyünün kurulduğu bir coğrafyada binlerce köyün üzerini tek bir cümleyle çizmek mümkün mü? Değil elbette.

Köy, köktür ve tohumdur. Köy, hem geçmişimiz hem geleceğimizdir. Tüketen insanın savaşların içine sürüklendiği bir çağda, köyler sakince üreten geçmişle geleceğin harmanlandığı yerler olmalıdır.

Şehirde veya köyde, nerede yaşarsak yaşayalım sağlıklı bir doğal çevre ve kırsal alana ihtiyacımız var. Köy olmazsa şehirde ne yiyebiliriz? Fabrikasyon sebze ve meyveleri mi, yoksa büyük şirketlerin GDO’lu ürünlerini mi?

Biz, geleceğin köyleri, köy olma hakkımızı anayasal düzeyde savunmak için bir araya geldik. Daha da önemlisi, yasaların hiç düşünmediği bir görevi sürdürmek, geçmişle gelecek arasında köprü olmak için bir araya geldik.

Bereketli ve sağlıklı bir toplum için geleceğin köylerini yeşertmeye niyet ettik.

Geleceğin Köyleri Hareketi




Beyaz Gece
25-01-2013, 13:27
köylerimiz.
Yasanın içeri nedir bilmem ama ben köyde yaşamak istiyorum. ama modern hayatın getirdigi teknoloji ile.. yüz dönümü elimle degil çapa makinasıyla gezeyim traktörle gezeyim.. ama köyümde olayım.
evim yine agaçtan bahçem kocaman olsun.. bir köşedeki çanakla netimde tvde gelsin eve.. damda güneş panellerim dogayı kirletmeden ısıtsın suyumu.. kışın rüzgar gülü dönsün ve ısıtsın evimi.. yaksın lambamı.. komşularım olsun onlara gidip geleyim. eski yeni oyunları birlikte oynayalım..
kısaca köylerimiz üretsin. birlik olup kendi koperatifini kursun.. ve o koperatif bir büyük marketle **** kuruluşla anlatıp oraya satsın köy ürünlerini.. çubuk gibi 3-5 kule misali evle kent kurdu demek yerine 2 katli müstakil köy evleri kurulsun arsası bahçesi olan... evin ahırı kümesi samanlıgı olsun.. bostanı tarlası serası olsun. istihdam diye farbrika yerie köyler kurun.. köylüme yetiştirmeye yönlendirin... yetiştirdigi o doğal şeylerin kıymetini bilip gerçek degerini verin.. memur işçi gibi onlarında sigortası olsunda sigartalı iş deyip köyden kaçmasın. bagkur sistemi gibi olsun ..
en önemlisi kızlarımız köylerde kalmak istesin... nlara köyün güzelligini analtın köyde çalışmanın şehirdeki işlerden katkat huzurlu oldugunu anlatın..

ayazkentli
20-02-2013, 11:10
GELECEĞİN KÖYLERİ:


Bütünşehir yasası ile köylerin yok olmasının önü açılınca, İl ve İlçe yönetimleri çareler düşünmeye başladı.

Köylerin yok olmaması için başta kooperatifçilik olmak üzere, çeşitli fikirlar geliştirilmeye çalışılıyor. Bunlardan biri de, Bergama ilçesi. Bergama'da bu konuda bir panel düzenlendi.


Köylerin geleceği panelde tartışıldı | Facebook (http://www.facebook.com/media/set/?set=a.493022934088246.111308.364410040282870&type=1)




Kooperatifçilik ve Yeni Belediye Yasası Bergama’daki panelde ele alındı.


“Geleceğin Köylerinde Kooperatifçilik ve Yeni Belediye Yasası” paneli Bergama Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleşti.

Açılış konuşmasını Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’in yaptığı panele,

-Bergama Kaymakamı Ahmet Ertan Yücel,
-Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer,
-İl genel meclis üyeleri,,
-Oda başkanları,
-Kooperatif başkanları,,
-Siyasi parti temsilcileri,
-Köy muhtarları

-ve çok sayıda Bergamalı vatandaş katıldı.

Başkanlığını Üretici Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Beybağ’ın yaptığı panelde;

-Bergama Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ayhan Yetim,
-Köy Kooperatifi İzmir Birliği Başkanı Muhittin Akbulut,
-İzmir İli Çiftçi Örgütleri Güçbirliği Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı,
-S.S Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Sever,
-S.S Karahıdırlı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Küçük,

konuşmacı olarak yer aldı.

Tarım alanında izlenen politikaların ve tarımsal alanlarda yaşanan değişimlerin masaya yatırıldığı panelde kooperatifleşmenin faydaları ele alındı. Türkiye’nin tarımda ithalatçı bir ülke haline geldiğinin ifade edildiği panelde, ülkenin gıda egemenliğinin hızla yitirildiği ve tarımda dışarıya muhtaç hale gelindiğinin altı çizildi.

Tarım politikalarının çiftçileri fakirleştirdiğinin ve üretimin gerilediğinin vurgulandığı panelde, çiftçilerin hızla kooperatifleşmeye sevk edilerek, kooperatiflerin desteklenmesi gerektiği ifade edildi. Ülke çıkarlarına uygun yeni tarım politikaları üretilmesinin önemli olduğunun dile getirildiği panelde konuşan Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “Yeni çıkan Büyükşehir Yasası şüphesiz ki büyük sıkıntıları da beraberinde getirecektir. Tüzel kişiliği ortadan kalkacak köylerin geleceği için neler yapabiliriz, olumsuzlukları nasıl aşabiliriz konularını hep birlikte tartışıp, birlikte hareket etmemiz gerekiyor.

Hem geçmişimiz hem de geleceğimiz olan köyler için ‘Geleceğin Köyleri Hareketi’ni başlatan Başkan Tunç Soyer’e ve tüm panelistlere teşekkür ediyorum” dedi.

Gönenç, “ Umuyorum ki panelde konuşulanlar, kırsal kalkınmanın en büyük lokomotifi olan köylerimizde ortaklaşa çalışmalar yapmamızın önünü açar, başlangıç olur. Bizler, elimizden geldiği kadar her zaman olduğu gibi köylerin toplumumuzun temel direği olmaya devam etmesi için çaba göstereceğiz” diye konuştu.

“Bütünşehir Yasası tarımsal çöküşü körükler”


Panelde Bütünşehir Yasası’nın etkilerine değinen Başkan Tunç Soyer, Seferihisar’dan başlayan “Geleceğin Köyleri Hareketi”nin tüm İzmir’e ve Türkiye’ye yayılmasını istediklerini belirtti. Soyer; “ Yeni Bütünşehir Yasası’yla köyler mahalle durumuna gelecek, çiftçilerimiz de bu durumdan olumsuz etkilenecek. Yaklaşık 16 bin köyün tüzel kişiliğinin kaldırılarak mahalleye dönüştürülmesi buralarda yaşayan insanlarımız için bir takım sıkıntıların başlangıcı anlamına geliyor.

Üreten, ürettiği ürününü zor şartlarda satarak kıt kanaat geçinen köylümüzü önümüzdeki yıllarda daha zor günler beklemektedir” dedi. İmza kampanyasıyla köylerin kapanmaması için büyük bir mücadele başlattıklarını söyleyen Soyer, herkesi bu mücadeleye davet etti.


“Köy yoksa geleceğimiz yok”


Panelde konuşan Prof. Dr. Kaymakçı; “ Ne yazık ki bu toprağın insanı, köklerini kaybetme noktasına geldi. Bu nedenle, başta köylüler olmak üzere, köy muhtarları, tarımın bütün örgütleri ve sağlıklı gıda tüketmek isteyen kentliler bu harekete sahip çıkmalı, imza vermeli” dedi. Kaymakçı, dünyada da, küçük ve orta ölçekli tarım işletmeleriyle yapılan köylülüğün, endüstriyel dev ölçekli işletmelerce ikame edilerek bitirilmek istendiğini söyledi.

ayazkentli
04-09-2013, 23:41
Türkiye'nin en çok köyüne sahip 2. ilçesi olan (119 tane) Bergama'nın bağlı olduğu İzmir ilinin Chp'li milletvekili Birgül Ayman Güler, geçen yıldan beri Bergama'nın Dağ-Ova ve Yayla köylerini tek tek gezerek gezerek Bütünşehir yasasını ve yol açacağı sorunları köylülere anlatıyor.


GÜLER; ”KÖYLER BOŞALACAK”


“Bu yasayı yapmak Anayasaya aykırı, uluslararası sözleşmelere de aykırı. Anayasa Mahkemesi’nin bu yasayı iptal etmesini istedik. Ben Anayasa Mahkemesi’nin iyi bir karar vereceğini ve Türkiye’nin bu büyük yanlıştan döneceğini düşünüyorum" dedi.


İzmir Milletvekili ve CHP Parti Meclisi Üyesi Birgül Ayman Güler, İzmir’in en fazla köy ve köy nüfusuna sahip, memleketi Bergama’da köyleri tek tek ziyaret ediyor, hemşerilerini dinliyor, sorunlarına çözüm arıyor…


CHP İzmir İl Başkanlığı tarafından düzenlenen köy çalışma programının üçüncü gününde, Güler Çeltikçi, Sarıcaoğlu, Akçenger, Dereköy ve Ürkütler köylerini gece geç saatlere kadar süren ziyaret gerçekleştirdi.

Köy ziyaretleri sırasında bütün şehir yasasının köylere getireceği yıkıcı etkileri ayrıntıları ile anlatan Güler, köylülerin yaşadıkları sorunlarını yerinde inceleyerek sorunların çözülmesi için gereken girişimleri yapacağını söyledi.


Ziyaretlerinde konuşmasına "biz CHP’liler sadece seçim varken ziyarete gelmiyoruz" diyerek başlayan Güler, “Biz CHP’liler seçim dönemi yokken de ziyaretler yapıyoruz. Bergama’da önce Kozak yöresini daha sonra ova köylerini son olarak da siz yöre köylerini ziyaret ediyoruz. Sizlerin sorunlarını dinlemeye, yaşadığınız sıkıntıları çözmeye yardım etmeye geldik.

Köylerimizin en büyük sıkıntısını 7 ay sonra yapılacak olan yerel seçimler ile birlikte hayata geçecek olan bütünşehir yasası. Bu yasa ile birlikte köylerin muhtarlıklarına son veriliyor. Bu demektir ki köye son veriliyor. Köyler mahalle yapılıyor. Hayata geçirilecek olan kanuna göre nüfusu 500 altında olan köyler mahallede olamayacak. İzmir’de 600 yakın köy var. Tüm bu köylerin muhtarlığı kapanıyor.

Türkiye’de 16 bin 500 köyü kapatıyorlar. Bu demek oluyor ki Türkiye’de köylerin yarısına kilit vuruluyor.

Köyler mahalle oluyor iktidar ise bu değişikliğe “yine muhtar seçeceksin canım gene ihtiyar heyeti var işte” diyor. Bu ayrımı en iyi sizin bilmeniz gerekir; köy başka şey mahalle başka şeydir. Köy muhtarı nikahta kıyar, cenazeyi defin eder, muhtarlığın mallarını ihaleye verir, köy mallarını yönetir, zeytinliği ihaleye çıkarır parasını alır, yani köy muhtarının bütçesi vardır. Mahalle muhtarının bu anlattıklarımızın hiç birini yapma imkanı yok.

Mahalle muhtarlığı mal sahibi olamayacağı için, köyün bütün malları doğrudan bağlandığınız belediyeye geçecektir” dedi.


“Köylerde kimse musluk açamaz”

AKP iktidarını köylülere şikayet ederek konuşmasına devem eden Güler, bütünşehir yasasının köylere vereceği zararı bir türlü hükümete dinletemediklerini belirtti. Güler, “Köylerin su işleri muhtarlık eliyle takip edilir. Bütünşehir kanunu geldiği zaman şu işleriniz belediyeye geçiyor ama; Bergama Belediyesi’ne değil İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne geçiyor.

Köylerimizde su ihtiyacı 10 kuruş, 250 kuruş ya da biraz daha fazla bir maliyetle hallediliyor. Biliyor musunuz?

Bugün büyükşehir sınırları içerisinde suyun tonu 4 lira. 10 kuruş nerede 4 lira nerede, köylerde kimse musluk açamaz. İktidar ‘5 yıl boyunca kapatılan köyler, büyükşehirlerden alınan su parasının dörtte birini ödeyecek’ dedi. Yani dört liraysa sen bir lira ödeyeceksin.

Ama bu durum 5 yıl böyle, 5 yıl sonra ne olacak? İktidara göre ne olacaksa olacak.

Mezarlıklarınız da Bergama Belediyesi’ne geçmiyor, oda İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne geçiyor. Artık cenaze işlerinizi de İzmir’den merkezden halledeceksiniz. Artık bakkalınız, kahvehaneniz götürü usul değil, yazar kasa ile çalışacak.

Bütünşehir yasası uygulanacağı için gelir vergisi sistemi falan değişiyor. Tamam güzel de bizim köylerimizin bunu yapacak takati yok” dedi.

"Bu yasa ile köyler boşalacak"

Bütünşehir yasası AKP iktidarı tarafından kimseye sorulmadan yapıldığının yineleyen Güler,

“Yasa 16 bin 500 tane köyü ve 1500 kadar belediyeyi kapatıyor. Bu köylerden bir tanesine dahi gelip ‘seni kapatıyorum ne diyorsun?’ diye sormuyorsun.

AKP’nin burada yaptığı şey: Ben yaptım oldu ve kanun çıktıdır. Köylüler bu yasadan şikayetçi, memnun değiller. Bu yasadan önce İzmir’de biz 4 bin kişiyi sandıktan çıkarıyorduk şimdi ise 800 kişi seçeceğiz. Bu yasa seçim hakkına da el koydu. Ha şunu da söyleyelim gel buraya sandık koy, sor köyünü kapatalım mı? diye. Bazı köyler artık köy olmak istenmiyor, köy olmak istemeyeni de bağla nasıl istiyorsan.

Ama yok ben köy olarak devam edeceğim diyene de karışma. Bu eski kadim bir hak olmuş, nasıl el koyuyorsun?

Köylerde zaten tarım ölmüş, hayvancılık ölmüş bir de sen köy hayatını pahalılaştıracaksın.

Sonuç olarak köyler boşalacak. Bu yasayı yapmak Anayasaya aykırı, uluslararası sözleşmelere de aykırı. Anayasa Mahkemesinin bu yasayı iptal etmesini istedik. Mart ayında verdik Anayasa Mahkemesi’ne hale cevap bekliyoruz. Anayasa Mahkemesi’nin kafası ile başbakanın kafası her ne kadar aynı olsa da ben gene de orada hukukçu, hukuka inanan insanlar olduğunu düşünmek isterim.

Anayasa Mahkemesi iyi bir karar vereceğini ve Türkiye’nin bu büyük yanlıştan döneceğine inanıyorum” dedi.


GÜLER?KÖYLER BOŞALACAK? (http://www.haberinioku.com/haber/11984-guler-koyler-bosalacak)



Birgül Ayman Güler, dün gece Ege tv.de katıldığı programda da Bütünşehir yasasının ülkeyi Federalizm belasına iteceğini ve yapılanın belediyecilik olmadığını anlattı.


Programın kısa bir videosunu kaydedip, youtube yükledim.


BİRGÜL AYMAN GÜLER - Büyükşehir yasası ne getiriyor. - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=3Q-qzkeY6_k&feature=c4-overview&list=UURdOglZAwl6-t553IrJHC4Q)

Oğuz Karsan
30-04-2014, 12:14
Merhaba,

Ekonomik krizler sonucu, bunalan iş adamları, işleri kötüye gidenler ve bizim gibi emekli olup küçük bir beldede yerleşip küçük bir bahçede yiyeceklerini yetiştirmek isteyenler aslında farkında olmadan geleceğin köylerini oluşturmaya başladılar bile.

Köylümüzün, bilgi ve teknolojiyi kullanamamasından ötürü verimi az üretimi yerine, Teknolojiyi ve bilgiyi daha verimli kullanabilen bizler yerleştiğimiz köy ve kasabalarda çağımızın gerektirdiği üretim tekniğinden de yararlanarak yaptığımız üretimin meyvelerini almaya başladık.

Bu üretim sağlıklı beslenmeyi de beraberinde getirerek, köylümüze yaptığı yanlışları anlamada yardımcı olmaktadır. Yakında büyük şehirlerde yeni bir yaşam kuramayıp umduğunu bulamayan köylümüzün de şehirlerden köyüne kasabasına geri döneceği bir gerçektir.

Bu da hem üretimde, hem de verimde artış olarak geri dönecek bir iyileşme olacaktır.

Saygılar