View Full Version : Minder / Çam
Merhaba 1 hafta önce japonyadan aldığım bu bonsai'yi bi şekilde Türkiye'ye getirdim. Ancak ben bonsailer hakkında hiçbirşey bilmiyorum. Mesela bu teller çıkarılacakmı? çıkarılacaksa ne zaman, sulanacakmı, güneş görecekmi. bunu aldığım amca birde bana 7-8 tane çam fidanı verdi. fidanlar hepsi bir arada ve kökleri birbirine birleşmiş. kökleri küçük çakıl tanelerinin içinde büyümüş ve en dış tabaka ince bir toprak ve en üstünüde yosunla kaplamış. bu bahsettiklerim bonsai ye benzemiyor ama tahminimce bunlar köklerden başlayacak birleşmeye ve hepsi bir gövdemi oluşturacak. bunun için ne yapmam gerekiyor. onları çok sevdim ve benim göz zevkime hitap ediyor. peki ya ben onlar için ne yapacağım. bunları öldürmek istemiyorum beni bilgilendirirseniz çok sevinirim. teşekkürler
Sevgili minder; önce hoşgeldiniz:)
Sonra panik yapmayın.
Çok şirin bir çam bonsaisi. Ne güzel dalları var öyle:)
Bence telleri şimdilik elleme. Mutlaka sulanacak ve güneşi de en güzel şekilde görmesi gerek. Sulama konusunda burayı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=843) oku. Bonsaini kesinlikle içeriye alma. Dışarıda balkonda durmalı. Yalnız saksının altına birkaç yaprak kalınlığında gazete kağıdı koy ki; soğuktan kökleri donmasın. Ayrıca balkonda güneş gören fakat fazla rüzgar almayan bir yere koy. Rüzgardan uçup yere düşme ihtimali içinde gerekli önlemi al. Diğer merak ettiğin bilgiler için buraya (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=24) bir göz at.
Diğer bahsettiğin fidanların resmini koyarsan sana daha fazla yardımcı olabiliriz.
Kendini bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595)kısaca tanıtırsan memnun oluruz. Hoşgeldin sitemize. Bundan başka Türkçe' yi lütfen düzgün kullanalım:)
Halit Togay
21-01-2007, 07:51
Pinus mugo mu bu? çok şık duruyor, eminim çok daha güzelleşecek.
bonsaireef
21-01-2007, 09:11
Merhabalar minder. Aramıza hoşgeldiniz.
Çam bonsainiz çok güzelmiş.
Bence yapmanız gerekenler:
Bonsai ile ilgili bilginiz yok o nedenle ilk önce sitede yazılan tüm bilgileri okumanız gerekiyor. Bonsainin bakımı saksı bitkileri gibi değil, daha bir özen istiyor. O nedenle bilgi ve tecrübe şart.
Yıllardır bonsai ile ilgileniyorum ama daha çam beslemeye cesaret edemiyorum çünkü bana göre yeni başlayan birisi için biraz zor. Özellikle uç alma işlemini hiç yapmadığım için korkuyorum. Biraz tecrübeye ihtiyacım var. Bunun da en güzel yöntemi fidancıdan fidan alıp antrenmanlar yapmak, ne tür budamaya ne gibi cevaplar veriyor gözlemlemek. Çamların kök budamasıda sıkıntılı. O nedenle bir fidan üzerinde çalışmaya başlamak en güzeli. Sizinki artık bonsai saksısına alınmış bir mini bonsai. Bunun üzerinde hiçbir şey öğrenemezsiniz. Sizin yerinizde olsam bir çam fidanı alırdım. Çam yetiştirme konusundaki tecrübemi bunun üzerinde kazanırdım. Bonsaiyi ise sadece yaşatmaya çalışırdım.
Bonsai bakımı konusunda hiç bilginiz olmadığına göre bonsai saksısındaki bir mini bonsaiye bakmanız biraz sıkıntılı olabilir. Hele de bu bir çam bonsaisiyse. Ben olsam bonsaiyi daha büyük yeni bir saksıya alırdım. Bunun için köklerini hiç ellemeden tüm toprağı ile birlikte daha büyük bir saksıya alır boşlukları süzek kumlu bir toprakla doldururdum. Bonsainizin saksısı çok küçük ve buda hata kaldırma olasılığını azaltıyor. En azından siz tecrübe kazanıncaya kadar daha büyük bir saksıda olmasında fayda var. Korkmayın ağacınız yaşadığı sürece istediğiniz zaman yeniden bonsai saksısına alabilirsiniz. şimdilik yaşaması öncelikli.
Teller konusunda acele etmeyin. Gördüğüm kadarıyla teller daha dala oturmaya başlamamış, sanırım yeni sarılmış. O nedenle şeklini koruması için şimdilik üzerinde kalmasında fayda var.
Çamlar kesinlikle dış mekanda bulunmalıdırlar. Bol güneş isterler. Bu konuda gerekenleri turunç söylemiş.
Size kolay gelsin diyorum. Sakın gözünüz korkmasın. Siz şimdiden okumaya başlayın. Okudukça kendinize güveniniz gelecektir. Sonrasında fidan alıp fidanlar üzerinde antrenmanlara başlayın. Takıldığınız yerlerde sağolsun arkadaşlarımız her zaman yardıma hazır. Turunçun dediği gibi diğer resmi bekliyoruz.
Ali H. ALI
21-01-2007, 10:55
Minder, agaclarinla aramiza hos geldiniz, ustelik Japonyadan gelen agaclarla. Guzel bir cam agaciniz var, Turunc ve bonsaiseverin onerilerini uygularsaniz yasamamasi icin bir sebeb yok. Camlar koklerinin surekli su icerisinde kalmasini sevmez, topragi nemli olmali ama surekli cok islak camur olmamali. Birde topragi tamamen kurutma agac bundan hemen etkilenir. sulamasina ozen gostermelisiniz.
Yanilmiyorsam agacin Japon karacami [Pinus thunbergii] Japonyada bonsai de yaygin olarak kullanilan 3 cesit cam cinsinden biri, diger iki cesit, Japon kizilcami [P, densiflora] ve Japon akcami[P.parviflora] Igne yapraklarinin koyu yesil olmasindan Japon kara cami oldugunu dusunuyorum.
Toplu halde ekilmis diger agaclarinin resimlerini eklersen nasil bir calisma yapabilecegini daha kolay anlatabiliriz.
Kolay gelsin.
dediğim gibi bu fidanlar küçük çakılların içindeydi dışta ince bir toprak ve en üstte yosunla kaplıydı. Toprak bakteri taşıdığı için uçakta götürülmesi yasakmış. Bende çakıllardan ve topraktan kurtulmak için onları ayıkladım. kökleri çok daha fazlaydı ama temizlerken köklerinede kısmen zarar verdim. şimdi elimde sadece bu fidanlar var ve ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Aynı yöntemle kökleri tekrarmı kaplayacağım acaba?
bonsaireef
21-01-2007, 11:23
Çamlar suyun içinde durmamalı. Kökleri zarar görür. Biran önce onları toprağa dikmelisin. İnşallah kurtulurlar.
Çamlar köklerinin yıkanmasından hoşlanmazlar. Köklerde bulunan bazı faydalı mikroorganizmalar yıkama ile kayboluyor ve bundan kökler zarar görüyor. Neyse dediğim gibi inşallah kurtarırsın.
Dere kumu, torf ve perlit karışımı bir toprağa dikmelisin. Toprak süzek olmalı. Kum kısmı daha fazla olmalı. Dediğim gibi çamlar konusunda pek tecrübem yok toprak karışımı konusunda detay veremeyeceğim ama suyu çok fazla tutmaması iyi olur bilgilerime göre.
peki bunları bir aradamı dikeceğim ayrı ayrımı büyüteceğim?
bonsaireef
21-01-2007, 11:29
Bence olduğu gibi bir arada dik. Bir süre sonra birleşebilirler. Bu yöntem bazı yaprak döken türlerde uygulanıyor ama çamlarda ilke defa görüyorum. Ama ince tel ile sarmak yerine rafya benzeri bir iple dallanmanın başladığı yere doğru sarılırsa daha iyi olabilir. Çünkü o ince tel bir süre sonra gövdeyi kesmeye başlar. Birleşmeye de katkısı olmaz (olsa bile zararı daha çok olur tahminimce).
Ali H. ALI
21-01-2007, 11:34
Bence ayri ayri dikersen ileride uzerlerinde calisacagin bircok agacin olur ve Dilersen ileride onlardan bir cam orman tarzi yapabilirsin. Toplu halde dikersen ileride kokleri birbiri ile kaynasip cok govdeli bir agac tarzi ortaya cikacaktir.
Karar senin , bizimkiler sadece oneri.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.