PDA

View Full Version : Turnagagası / Starliçe (Strelitzia regina)

A2K5I4N6
20-01-2007, 17:09
Sevgili bitki dostları,
Ben Starliçe diğer adıyla Cennet Kuşu Çiçeği'nin tohumlarından ya da saksılı olarak arıyorum.
Nerden bulabileceğimi bilenler benimle paylaşırsa sevinirim.
Saygılarımla

Innuendo
21-01-2007, 13:28
İstanbul' da bulunan süs bitkisi üretim seralarından bulabilirsiniz. Bu bitkinin ev ortamında çiçek açması çok zor olabilir. Ben çiçek açtırmayı beceremedim. Ayrıca yaprak uçlarında kurumalar oluyor...

muge
23-01-2007, 15:07
Strelitzia reginae, (cennet kuşu) benim fidanlıkta 4 adet var.Bu sene ikisi çiçek açtı.Ne zaman isterseniz gelip bakabilirsiniz.İrtibat kurmak için 0216 545 92 46 Müge Karaali. osmanlı bahçesi fidanlığı K.çamlıca

A2K5I4N6
25-01-2007, 14:19
Sayın Müge Hanım,
İlginize teşekkür ederim. İlk fırsatta sizi ziyaret etmek isterim.
Saygılarımla.

arb73
25-01-2007, 16:50
Benim gibi bu çiçeğin görüntüsünü merak edenler için : )

papatyam
26-01-2007, 08:20
evet sn.arb73 inanın ki merak ediyordum
ne kadar güzel

anakonda_001
04-04-2007, 20:18
A2K5I4N6 aradığın o güzel çiçeği hala bulamadıysan 0532 2523959 (hayati soydan'dan) nolu telefondan temin edebilirsin. çok güzel ve değerli bir çiçektir, iyi günler...

Balıkcı
04-04-2007, 21:23
Benden de her zamanki gibi orijinal bir sterliçya fotosu.

Buyurun keyfini çıkaralım.

http://img412.imageshack.us/img412/869/cembotanik013ci1.jpg (http://imageshack.us)

sadiyeyavuz
09-04-2007, 15:04
Süpermiş gerçekten inanılmaz denecek kadar güzel bir çiçek :) İstanbula gelince ilk işim bu çiçekten edinmek olacak.

praecox
03-09-2007, 12:59
Bu başlığı geç farkettim.
Sayın balıkçı sizin resmini eklediğiniz Strelitzia nikolai yani beyaz olan. Ancak bu türün regina gibi uzun sapı yok gövdeye yakın çiçek açar vede devasa bir boyuta ulaşır takribi 10 m kadar. sonuçta bir tür muz ağacı zaten. strelitzia, musa'larla ve heliconia'larla yakın akrabadırlar.
bir de Strelitzia reginae 'Mandela's Gold'olan sarı renktekiler de var bende tohumdan üzretim her üç türden de var. hanüz çiçek açtıracak boyuta ulaşmadılar.
geçen hafta ist. rumeli kavağındaki Ünal çiçekçiliğin serasında tarabya yokuşundaki yeşil vadide olgun sterlizia regina gördüm. ilgilenenlere duyrulur.

Sûz-i Dilârâ
10-06-2008, 16:33
Ben de bu muhteşem çiçekle ilgili bu bilgileri buldum.;)

Cennet Kuşu Çiçeği Starliçe

Strelitzia regina

Benzersiz güzelliğe, renklere ve şekle sahiptir. Harikulade, egzotik çiçekleriyle haklı bir ünü bulunmaktadır. Seranızda yetiştirebilirsiniz.Karşılığını en çok veren çiçeklerden biridir, oldukça büyük miktarda ihmal ve özensiz bakımı kaldırır. 2660 ÇOK YILLIK SERA BİTKİSİ :p

• Çok Yıllık Sera Bitkisi

• Yılın herhangi bir zamanı ekilebilir.

• Bol güneşli alanları tercih eder.

• Yükseklik 60-90cm

Tohum ekim talimatları:Yılın herhangi bir zamanı ekilir. Turuncu renkli kısmı çıkartın ve 24 saat kadar ıslatın.Tohumları nemli kuma bastırın ve polietilen torba içerisine alın. 21-24˚C sıcaklıkta, karanlıkta bırakın. Çimlenme genellikle 1-6 ay arasındadır.

Yetiştirme talimatları:Tohumları düzenli olarak gözden geçirin ve büyümeye başlayanları saksıya, kaliteli torf içerisine alın. Yalnızca kök salanlar da saksıya alınmalı ve filiz verene dek nemli tutulmalıdır.

Tavsiyeler:Tohumdan çiçeklenmelerine kadar 4 veya daha fazla yıl geçebilir. Tüm yaz boyunca dışarıda tutun ve ilk dondan önce içeriye alın. Kış boyunca özenle sulayın.

https://www.tarimtedarik.com/site/page.asp?dsy_id=4719&urun_id=4601&sps_id=0 adresinden tohumu da satışta şu an.;) Ben de bir paket sipariş ettim.

papatyam
20-06-2008, 13:34
Geçen seneden bu yana almayı planlıyordum ki nihayet bende aldım, tohum yapısı çok değişik siyah boncuk gibi ve üzerinde turuncu tüyler var turuncu yerleri çıkartırken içinden yağlı bir sıvı çıktı, şimdilik talimatlara uyarak suya koydum yarın da kuma ekeceğim ve sabırla çimlenmesini bekleyeceğim :)

Buket Aknar
20-06-2008, 13:55
Sevgili Papatyam, tohumlarınla birlikte starliçe'n hayırlı olsun. Gelişmeleri merakla bekliyorum.

papatyam
20-06-2008, 13:59
Teşekkür ederim Buket Hanım, gelişmeleri mutlaka aktaracağım.
Paket üzerinde 7 tohum diyordu 9 adet çıktı :) iki tanesini iş yerimde çimlendirmeyi deneyeceğim diğerlerini de evde :) sabır isteyen bir bitki zaten bazı türler sayesinde sabretmeyi de öğrendik ;)

papatyam
07-08-2008, 19:23
21 haziranda torf ve kum karışımı na ektiğim tohumlardan iki tanesi çimlenmiş durumda bir tanesi 1,5 cm diğeri 0,5 cm ufak plastik saklama kabına ekmiştim haftada bir kapağını açıp az suluyor ve havalandırıyordum umarım yaşatmayı başarırım:))

papatyam
11-08-2008, 07:55
Şimdilik 4 tohum çimlenmiş durumda:)

papatyam
04-09-2008, 16:32
Bir kayıp ve 3 cennet kuşu filizim var, 5-4 ve 3 cm boylarındalar :)

rukiye ayhan
25-09-2008, 11:48
Kızım bu çiçekten çok istiyordu. Taa Yalova'ya gittik bundan bulmak için ve sadece cennet kuşu yetiştiren tek bir sera bulduk. Devasa boyda bir yoğurt kabında satın aldık ve en büyük boy saksılardan alıp içine diktik. Bu 5-6 yıl önceydi:)
Geçen sene çiçek açtırdık balkonda. Kızım sevgili çiçeğinin gelişim evrelerini çekerek bir 36lık filmi doldurdu ama maalesef hala tab ettiremedik.:D

Geçenlerde İstanbul Üniversitesi'nin botanik bahçesini gezmeye gittiğimizde 2 tane gördük bu bitkiden ayrı ayrı yerlerde, 2si de çiçekliydi ve çok büyüktüler:eek:

Original
02-11-2008, 19:51
https://www.tarimtedarik.com/site/page.asp?dsy_id=4719&urun_id=4601&sps_id=0
Adresinden o tohumu alıp bende bu güzel çiçeği yetiştirmeyi çok istiyorum.Ama bu konuda tecrübeli ve bilgili olduğum pek söylenemez.

Tohumu elimize geldiği andan sonraki aşamayı rica etsem detaylı olarak daha önce bu aşamaları yapmış ve çimlendirmeyi başarmış arkadaşlar anlatabilirler mi?
Örneğin tohum geldikten sonra bir de torf mu edinmemiz gerekiyor? Bunların dışında tohum çimlendirme için ayrı bir kap edinmemiz gerekiyor mu?

Çimlendirme sırasında ne kadar süre ile ne yapılması iyi olur? Bunun gibi ayrıntı isteyen konularda yardımcı olursanız çok memnun olurum.Bir de torfların da çeşitleri varmış.
Örneğin bu adresteki torflardan hangisini önerirsiniz :

https://www.tarimtedarik.com/list/list.asp?ktgr_id=485

ya da bu torflar uygun değil başka bir torf mu almam gerekiyor?

tropik
23-11-2008, 08:21
Bende de var bayağı büyüdü ama daha açmadı. Onun açması biraz uzun sürüyormuş.

Original
23-11-2008, 08:57
Tohumları ekeli yaklaşık bir hafta oldu.Çimlenmesi 1 ile 6 ay süresinde oluyor diyort talimatında.Sizde çimlenme ne kadar süre sürdü bunu paylaşırsanız çok memnun olurum.

günebakan
26-11-2008, 21:00
Ben de bugün arkadaşıma kesme çiçek olarak hediye gelen Cennet kuşunun çiçeklerinin diplerinden kestim ve çelik olarak üretmeye kalkıştım. Normal bahçe toprağına diktim ve üstüne bir poşet geçirdim. Bakalım denemem tutacak mı? İnşallah tutar bayılıyorum çünkü Cennet kuşunun görüntüsüne:) Acemi şansı tutar belki:D

merakli
01-04-2009, 08:23
Merhaba arkadaşlar;

Dün ben de bu muhteşem çiçekten satın aldım. Saksıda iki kök ve üzerinde bir çiçeği var. Yaprak boyu neredeyse 150 cm. civarında ama iki kökün toplam 5 yaprağı var.

Bakım için önerileriniz nedir? Şu anda güneye bakan balkonumun çok güneş görmeyen bir köşesinde. Seradan aldım, sera oldukça sıcak ve nemliydi, bitki açık hava koşullarında bozulmaz umarım.

mylasoslu
01-12-2009, 20:59
Sûz-i Dilârâ'nın 12 numaralı mesajını tekrar okursanız sanırım faydasını görürsünüz.

Orkun Kırcı
14-12-2009, 19:33
Bende bugün arkadaşıma kesme çiçek olarak hediye gelen Cennet kuşunun çiçeklerinin diplerinden kestim ve çelik olarak üretmeye kalkıştım normal bahçe toprağına diktim ve üstüne bir poşet geçirdim bakalım denemem tutacakmı inşallah tutar bayılıyorum çünkü Cennet kuşunun görüntüsüne:) Acemi şansı tutar belki:D

Eeee son durum.

günebakan
14-12-2009, 20:39
Tabi ki tutmadııı):

Orkun Kırcı
14-12-2009, 20:43
:(:rolleyes:

günebakan
14-12-2009, 20:50
Çok umutlu değildim zaten onlardan Orkun bey çelik bulmak lazım daha kolay yetişir herhalde:)

halil33
15-12-2009, 15:20
Keske celik ile üretilebilseydi ama malesef olmuyor..:(

günebakan
15-12-2009, 16:01
Çeliktendemi üretilemiyor illa tohummu lazım yani.

drhegeli
24-02-2010, 21:19
Tohumdan Strelitzia nicolai üretme denemesi

hozat
25-02-2010, 00:25
Sevgli Genç Arkadaşlarım,

STARLİÇE başlığını görünce hemen okudum. Meğer bilmediğim ne çok şey varmış. Tohumla yetiştiğini bilseydim 8 yıl içinde illaki birinde başarılı olurdum.

Kökten ayırıp diktim tutmadı.Artık tohum denemesi yapacağım.

Şu anda fotoğraf gönderme olanağım yok.

Hozat bahçe başlığında:4_ 49_267_268_269_270 nolu mesajlara bakarsanız size bir fikir verecektir.
Bahçemin en özel çiçeklerinin başında starliçe ve mercanlarım gelir.
Sevgiyle kalın.

halil33
16-03-2010, 19:10

Sayın hozat ,bu yazdığınızı okuyunca şaşırdım.Gerçektende kökten ayırıp diktikleriniz tutmadı mı? Ben ocak ortası gibi bahçeme diktiğim starliçemin bir kökünü çürük gördüğümde ''Eyveh!çiçeğim bozulacak'' korkusuyla söktüm.Meğer önemli birşeyi yokmuş.Hazır sökmüşken ayırayımda sonra uğraşmayayım dedim ve bir bıçakla ikisini birbirinden ayırdım,diktim.Şuanda ikiside gayet güzel tuttu yaprak veriyor.Acaba yanlış zamanda ayırdınızda ondan mı tuttmadı?:confused:

berduray
16-03-2010, 19:38
Siz yine nazik davranmışsınız, ben kürekle ayırdım, maşallah sapasağlam duruyor.

praecox
16-03-2010, 19:47
Aman dikkat...!
Ben 3 sene önce S. nicolai tohumdan ektim artık eve sıkacak durumda değil.
Devasa bir muz ağacına dönüştü. Çiçek açması için 2 seneye daha ihtiyacı olduğunu düşünürisek... Bu sterlicia türünü nerde nasıl bakılmalı bilemedim.

hozat
16-03-2010, 20:00
Sanıyorum yanlış bir şey yaptım onun için olmadı. Nisan ayında gideceğim acaba ayırsam zamanlama doğru olur mu?

ayselug
31-03-2010, 00:49
Aman dikkat...!
Ben 3 sene önce S. nicolai tohumdan ektim artık eve sıkacak durumda değil.
Devasa bir muz ağacına dönüştü. Çiçek açması için 2 seneye daha ihtiyacı olduğunu düşünürisek... Bu sterlicia türünü nerde nasıl bakılmalı bilemedim.

bonsai olarak denesek :D

botanica
07-10-2010, 20:12
arkadaslar eqer cennet kuşu çiçeğiniz varsa ve bir türlü çiçek açmıyorsa; dediklerimi uygularsanız ilkbahar ve yaz aylarında ciceklenmesi mümkün.
ortam, sulama ve bakım olarak şu önerilerim var...
1. Bu bitki genelde sıcak ortamlardan hoşlanıyor. zaten bu bitkinin anayurdu Afrika'dır... ona sıcak bir ortam hazırlamalısınz.
2. sonbahar ve ilkbahar da her 15 qünde bir asit seven biitkiler icin olan sıvı qübreden veya sıvı vitaminden veriniz. onun haricinde diqer mevsimler kesinlikle vitaminle beslemiyoruz.
3. olarak eqer bu zamanlarda cicek actırmak istiyorsanız ve etrafında yavruları da var ise kesinlikle ayırıp başka saksıya qecirmeyiniz. bitki topraktaki deqisikliqi farkedip çiçek açmayacaktır...
ortamı ve qübrelemeyi iyi yaparsınız strelitzia nız acacaktır...
önemli olan kendi ortamındaki ekolojik denqeyi saqlamaktır... Görüşmek üzere...

Atalya
04-03-2011, 13:26
Yazık ki çok sabırsızım. Taze tohum topladım , ektim ya çıkmadı **** ben gerektiği kadar bekleyemedim.

Atalya
04-03-2011, 13:30
Serası olan arkadaşım acaba yavruyla üretim oluyorsa yavru satışı yapıyormusunuz.

bıcırık
04-03-2011, 15:36
Sevgli Genç Arkadaşlarım,

STARLİÇE başlığını görünce hemen okudum. Meğer bilmediğim ne çok şey varmış. Tohumla yetiştiğini bilseydim 8 yıl içinde illaki birinde başarılı olurdum.

Şu anda fotoğraf gönderme olanağım yok.

Hozat bahçe başlığında:4_ 49_267_268_269_270 nolu mesajlara bakarsanız size bir fikir verecektir.
Bahçemin en özel çiçeklerinin başında starliçe ve mercanlarım gelir.
Sevgiyle kalın.

Sevgili Hozat yumrularından ayırıp dikiliyormuş...hatta ebay de yumru satışı vardı bir ara...Öyle denerseniz daha başarılı olursunuz sanırım...Tohumdan çiçek açma süreci 4 yıl...Ben de çok beğeniyorum bu bitkiyi gerçekten çok özel bir duruşu var...Bu hafta bir tanede ben edindim tek yumru olarak bakalım yaşatabilecekmiyim...satıcı seneye yeni yumru vereceğini söyledi...bende öyle okumuştum...Bakalım hayırlısı...Sizin starliçeleriniz süper maşalah...sevgilerimle...

iris41
04-03-2011, 19:43
Selam.
Alanyada Starllice cok var gecen yaz tatile gittigimde yol kenarlarına dikili görüp şaşırmıştım:p
bir kac sera gezme şansın olmuştu seralarda cok uygun fiyatı .
İstanbul da oldukca pahalı olmasına şaşırıyorum .sanki yut dışından getiriyorlarmış gibi pazarlıyorlar

ilksenozturk
25-07-2011, 14:29
bu başlıkta yazışılmayalı çok olmuş, umarım cevap alırım :(
sn iris41, uygun fiyat dediğiniz ne kadardı?
siz yine bulmuşsunuz istanbul seralarında, ben onu da bulamıyorum. bulsam da dediğiniz givi pahalı olacaktır eminim.

iris41
27-07-2011, 05:23
sevgili ilksenozturk alanya gezimde hala kızıyorum kendime 30 ytl ye bulup üşengecligimden almadıgım icin daha ufakları 20 ytl civarı olanlarıda vardı . istanbulda en basiti 75 den başlıyor bulsamda fiyat ucuk geliyor . yetiştirmek isteyenlere ufak bir tavsiye büyükce geniş bir salonunuz yoksa hic heveslenmeyin kışı dışarda yaşıyamaz saıcak iklim bitkisi

Günüm
27-07-2011, 10:28
Yolu Yalova'ya düşen sevgili arkadaşlarım. Termal tesislerinin içindeki üretim serasında Starliçe bulabilirsiniz. 40 liraya üzeri çiçekli olarak satıyorlardı geçen yaz.

zbk74
12-08-2011, 22:44
eğer bu çiçek muzgillerden ise ben kaç senedir bahçemde muz yetiştiriyorum düşünün..batı karadeniz çok soğuk olmuyor..eğer don olursa tamamen yapraklarını yitiriyor fakat ilkbaharda dip sürgünlerinden çatlıyor..o nedenle dış mekanda rahatlıkla yetişeceğini düşünüyorum..saygılar

Bayram Güçlü
09-12-2011, 18:29
merhabalar, ben yıllardır starliçe yetiştiriyorum çok güzel bi bitki,ayrıca muzdan daha dayanıklı bir bitki. isteyen arkadaşlara uygun fiyata gönderebilirim.

ferba266
25-02-2012, 22:38
Hastalık ve Zararlılar
Sterliçya hastalık yönünden problemli bir bitki değildir. Mantari hastalık olarak kök çürüklüğü görülür. İlkbahar ve sonbaharda yapılan ilaçlama ile hastalıktan kurtulmak mümkündür. Sterliçya zararlıları ise toprak altı kurtlarıdır. İyi bir ilaçlama ile bu zararlıdan kurtulmak mümkündür.

Fusarium spp.: Bölmeli miselli. tek hücreli mikrokonidılere. çok hücreli (bölmeli) makrokonilere ve dayanıklı klamidosporlara sahip olan. toprak ve tohumla taşınabilen bir fungustur.

Pyhium spp.: Bölmesiz misellere ve sporangiyumlara sahip, eşeyli devresinde ise anteridium ve oogonyumlara sahip olan bir toprak fungusudur.

Rhizoctonia spp.: Bölmeli, düzgün ve dik dallanan miselli, eşeyli devresinde nadiren basidiospor oluşturan, toprakta yaşayan ve tohumla da taşınabilen bir fungustur.

Bu etmenlerin bir yıldan diğer yıla geçişleri, genellikle tarlada kalan hastalıklı bitki artıkları ile bazı türler de ise tohumla olmaktadır. Fusarium spp. miselleri ve klamidosporları ile, Pythium spp. oosporları ile ve Rhizoctonia spp. sklerotları ile kışlamaktadır.
Yaşayış :
Hastalık etmenleri, tek tek veya bir arada tohumun çimlenmesiyle başlayan ve bütün vejetasyon devresi süresince bitkileri enfekte ederler ve zarar meydana getirirler. Çimlenme ve çıkışı takiben fide devresinde kök çürüklüğü (çökerten) hastalığına sebep olurlar. Bu devrede hastalığa yakalanan fideler çoğunlukla tamamen kururlar. Canlı kalanlar ise, kök boğazı ve kılcal köklerindeki lokal yaralar ve çürümeler nedeniyle, ileriki devrelerde solgunluk hastalığına daha duyarlı hale gelmektedirler.

Bulaşık bitkilerin, kol atma, çiçek ve meyve oluşumu devrelerinde tipik solgunluk belirtileri görülür. Bu devrede genellikle Fusarium türleri etkili patojen durumuna geçmektedirler. Tipik iletim demetleri lekelenmeleri ve kol uçlarından başlayan solgunluk sonucu önce yapraklarda daha sonra tüm bitkide çökme meydana gelmektedir. Bu bitkilerin kök boğazını çepeçevre saran şekilde açık ve koyu kahve renkli bir yanıklık ve bazı hallerde ise ayrıca bir zamklaşma görülür.

Kültürel Önlemler :
- Ekim nöbeti uygulanmasına özen gösterilmelidir.

- Sırta dikim yapılmalı ve sulama esnasında kök boğazına suyun değmemesine dikkat edilmelidir. Bitkilerin suyu ark içerisinden sızarak alabileceği şekilde karıklar oluşturulmalıdır.

- Toprağın fiziki yapısını düzeltmek, bitkilerde iyi bir gelişmeyi ve patojen etmenlere karşı yararlı mikroorganizma yoğunluğunun artmasını sağlamak için tarlaya iyi yanmış çiftlik gübresi verilmeli ve yeşil gübre uygulaması yapılmalıdır.

- Toprak analizi sonuçlarına göre gübreleme yapılmalıdır.

- Hastalığa dayanıklı çeşitler yetiştirilmelidir.

- Hastalığa yakalanmış bitkiler sökülerek imha edilmelidir.
Uygulamalar toprak boşken yapılır. Bu amaçla aşağıdaki önerilerden biri toprağın dezenfeksiyonu için uygulanır.

- Solarizasyon+önerilen toprak fumigantlarının düşük dozlarının kombi¬nasyonu

- Solarizasyon+Yaş tavuk gübresi (1 ton/da)

- Solarizasyon+Yaş sığır gübresi (4 ton/da)

Bu uygulamaların başarılı olması için aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:

- Bu uygulamalar sıcak yaz aylarına sahip olan bölgelerde temmuz ve ağustos aylarında başarılı olmaktadır.

- Uygulama süresi 4 haftadan az olmamak üzere 8-10 haftaya kadar uzatılabilir.

- Uygulama boyunca toprağın tavda tutulması sağlanmalıdır.

- Şeffaf plastik örtünün delinmemesine özen gösterilmelidir.

- Uygulama sonrası toprağın yüzeysel (10-15 cm) işlenmesi sağlan¬malıdır.
kimyasal dersen

TERRACLOR SÜPER X EC
Aktif madde: Etridiazole (66 gr/lt) + Pentachloronitrobenzene (248 gr/lt)

maysan80
26-03-2012, 19:39
böyle güzel bir çiçeğin paylaşanı neden az acaba? şaşırmamak elde değil.

1tanem
29-03-2012, 23:32
benim merak ettiğim birkaç tohum bir saksıyamı dikiliyor ki böyle çok dallı oluyor yoksa kendimi sürgün veriyor yanlardan ayrıca çiçekleriniz ne durumda

1tanem
29-03-2012, 23:34
acaba bu bitkinin birkaç tohumu aynı saksıyamı dikilecekki böyle çok sürgünlü olsun.yoksa tek tohum tek saksıya dikip kendiliğindenmi yanlardan sürgün veriyor

kelebek çalısı
13-04-2012, 23:32
Starliçe çiçeğini açtı...

sevgice
14-04-2012, 00:25
Sn. kelebek çalısı. Bu güzeli tohumdanmı yetiştirdiniz yoksa fıde olarak mı alıp dikdiniz.Kaç yıl sonra bu muhteşem yüzünü göserdi acaba. Maşallah...

Teşekkürler..

kelebek çalısı
14-04-2012, 00:32
Sn. sevgice,

beğeniniz için teşekkürler. Bu bitki fide olarak alınıp, toprağa dikildi. Fide ise Köyceğiz Palmiye Merkezinden. Üç senedir, her sezon açar. Yalnız dönem dönem yaprak yapısı ve form yönünden bozulmalar yaşayabiliyor. Çözemedim sorununu. Şimdi de hoş bir çiçek ile süpriz yaptı böyle, iki tane daha geliyor arkasından. Bazen üzüyor, bazen de sevindiriyor böyle.

B.Unver
03-05-2012, 20:13
Nur Korkmaz Hn mın Hayal Bahçem serasından çektiğim Starliçe(Strelitzia) fotoğraflarını başlığa katkı olacağını düşünerek ekliyorum.İyi seyirler dilerim...........

selis
10-05-2012, 08:10
Fotoğraf tropikal bir seradan.. Çiçeği kurumuştu..
Oğlum 7 yaşında, büyüklüğünü düşünün artık..

hepgül
13-05-2012, 22:10
Yaprakları çok kötüleşmişti. Tam kaybettim artık dediğim anda beni sevindirdi : ) Mutluluğumu paylaşmak istedim.

295335

295336

295337

295338

ufkabakanlar
29-05-2012, 16:58
ben de tohumdan yetiştirmeye calışıyorum ama aylardır çimlenme bı yana tohumda bi değişiklik de olmadı hızlı çimlenme için ne yapılabılır??

10VET
15-07-2012, 16:44
Arkadaşlar İstanbul da köklü olarak bu güzeli bulacağım adres var mı elinizde? Tohumdan bekleyemem ben(çook sabırsızım da :D )

kelebek çalısı
15-07-2012, 18:50
Arkadaşlar İstanbul da köklü olarak bu güzeli bulacağım adres var mı elinizde? Tohumdan bekleyemem ben(çook sabırsızım da :D )

#55 teki mesaja göz atarsanız fotoğraflanan örnekler sitemiz üyelerinden Nur Korkmaz' a ait seradanmış. Orada bulabilirsiniz belki. Bence telefonla iletişime geçebilir ve mevcut olup olmadığını ve satış, gönderi gibi seçenekleri görüşebilirsiniz.

Bağlantı ve iletişim bilgileri için buraya (http://www.hayalbahcem.com/ILETISIM.html)uğrayınız.

MEHMETTUNÇ
09-01-2013, 21:04
Arkadaşlar ben bu bitki konusunda çok yeniyim. Zor zor bulup aldığım starliçe de bundan kısa süre önce unlu yaprak bitleri gördüm. Forumda yaprak bitleri konusundaki bilgileri okudum ve uyguladım. Fakat bu sefer de yapraklarda sararmalar başladı. Ayrıca bazı yapraklarda lokal kurumalar var. Ne yapmalıyım. Lütfen yardım edin.

MEHMETTUNÇ
09-01-2013, 21:28
Bunlarda fotoğraflar;
360692

360693

MEHMETTUNÇ
10-01-2013, 20:24
ARKADAŞLAR.
Bana yardım edebilecek kimse yok mu???

praecox
10-01-2013, 22:38
ARKADAŞLAR.
Bana yardım edebilecek kimse yok mu???

Neler uyguladınız?
En dıştaki yapraklar mı sadece? bitkiyi genel görsek...

Sterlizia da pek yanlış yapamazsınız... bazıları güneş yanığı gibi duruyor asıl sararma normal olabilir de.

MEHMETTUNÇ
11-01-2013, 21:58
Tarım ilçeden arkadaşlar malathion önermişti. Ama ben yaprak bitleri konusunda da bahsi geçen arap sabunu-zeytinyağı-su karışımını uygulamıştım ilk. 3 hafta aradan sonra malathion u uyguladım. 2hafta arayla da olsa ağır mı geldi acaba? Bitkiye direkt güneş ışığı gelmiyor. Bir de ilaçlamaya rağmen bit sorunu bitmedi. 1-2 HAFTA ARAYLA YUMURTADAN ÇIKANLAR TEKRAR GÖRÜNÜYOR.

MEHMETTUNÇ
11-01-2013, 22:04
Bitkiyi şimdilik diğer çiçeklerden ayırdım. Salondaki orkidelere de geçmesin diye.

praecox
11-01-2013, 22:15
Arap sabunu çok bazik (kalavi) o yakmış olbilir kökleri de..A.

MEHMETTUNÇ
11-01-2013, 22:17
Mavi perde her zaman kapalı oluyor.Oraya güneş de vurmuyor.

MEHMETTUNÇ
11-01-2013, 22:18
Yeni yapraklar çok sağlıklı gibi(tabi 2-3 haftada bir çıkan bitleri saymazsak). Kuruyan yapraklar köke yakın eski olanlar. Fakat yenileri de böcekler sarıyor işte. BİR DE SAYIN PRAECOX BU KURUYAN YAPRAKLARI KESSEM NE OLUR?

Cymbelina
28-01-2013, 02:36
Çiçekleri tıpkı kuşu andıran ilginç ve güzel bir bitki - tropik kuşları andırmıyor mu?;) İsmiyle müsemma Cennet Kuşu:)

Strelitzia reginae - Bird of Paradise - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=6L0XHSy1O2U&list=UUW7hqsV02JIMqH4dAKQIQRA&index=9)

tiryaki
07-03-2013, 19:26
Selamlar,
Ziyaret ettiğim yerde sokakta bu çiçekten var çokca. Hiçbirinde tohum göremedim. Tohumu nerede oluyor bu çiçeğin acaba?

tiryaki
12-03-2013, 19:26
neredeyse 20 tane değişik çiçekli bitkiden hiçbirisinde tohum yoktu, bir tane dal alıp yaklaşık 15 saatlik uçak yolculuğundan sonra eve getirdim. arıtılmış suya asprin atıp koydum, inşallah köklenir.

Başka tavsiyesi olan var mı?
teşekkürler

Cymbelina
20-03-2013, 02:30
Selamlar,
Ziyaret ettiğim yerde sokakta bu çiçekten var çokca. Hiçbirinde tohum göremedim. Tohumu nerede oluyor bu çiçeğin acaba?

Pek çok bitkide olduğu gibi bunun da bazı alt türleri varmış. Hatta bir tanesi Rus Çarı Nikola'dan alıyor adını: Strelitzia Nicolai. Dev Cennet Kuşu türleri de varmış.

Tohumunu ben de merak ettim ve internette ararken karşılaştığım sonuçları paylamak istiyorum. Aşağıda vereceğim bağlantılarda hem yetiştirme koşulları ile ilgili bilgiler hem de çiçeğinin ve tohum kapsüllerinin resimleri de mevcut, sayfaları inceleyebilirsiniz:

Plants & Fungi: Strelitzia reginae (bird-of-paradise flower) - Species profile from Kew (http://www.kew.org/plants-fungi/Strelitzia-reginae.htm)

Sow the seeds of success with Illumine Training (http://www.illumine.co.uk/resources/nurture.html)

Seed capsules of Strelitzia nicolai | Flickr - Photo Sharing! (http://www.flickr.com/photos/tgerus/4745843554/)

Common name: bird-of-paradise - Strelitzia reginae (http://luirig.altervista.org/naturaitaliana/viewpics2.php?rcn=50628)

Jungle Garden: Strelitzia reginae (http://junglegarden.blogspot.com/2010/08/strelitzia-reginae.html)

The Farm: Drysdale Farm - Strelitzia Reginae Seed (http://www.strelitziareginaeseed.co.za/The_Farm.asp)

Hatta yolum öyle bir siteye düştü ki, bu ve bazı başka bitkilerin fosil resimleri bile vardı,;) yani fosil - fitolit- rizom falan filan birşeyler yazıyordu, oturup incelemek lazım, sayfanın altlarına doğru 8 nolu resim:

ScienceDirect.com - Review of Palaeobotany and Palynology - The morphology, systematic position and inferred biology of Spirematospermum ? An extinct genus of Zingiberales (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0034666709001183)

Cymbelina
20-03-2013, 02:39
Google görseller sonucu için bir tık: ;)

Strelitzia reginae seed - Google'da Ara (http://www.google.com.tr/search?q=Strelitzia+reginae+seed&hl=tr&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ei=oxBJUYngA7GP4gT19oHIBA&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=643)

Resimlerde de görülebileceği gibi bir meyve oluşumundan bahsediliyor. O artık nasıl birşey ise, meyve kısmı kuruyunca tohumlar onun içinde oluyormuş. Bazı türlerde çiçek verebileceği olgunluğa ulaşması birkaç yılı buluyormuş, yani her Turna Gagası bitkisinde hemen çiçek göremeyebiliriz sanırım. Ben de bu sitelerin yalancısıyım, elin ecnebisi böyle fetva vermiş:)

heloise
29-07-2013, 12:18
Merhaba bu çiçeğin tohumlarini nereden temin edebiliriz. Internette satisini yapan 2 site buldum ancak stoklarinda tukenmis durumda..

ironturk
23-08-2013, 19:46
Merhaba bu çiçeğin tohumlarini nereden temin edebiliriz. Internette satisini yapan 2 site buldum ancak stoklarinda tukenmis durumda..

ben ebaydan 2,50 dolara ücretsiz kargo 10 tohum satın aldım ebayda bulunabilirsiniz.

da_vinci
07-12-2013, 00:13
Merhaba, ben starliçe tohumlarını temin ettim fakat bir türlü çimlendiremedim. Bu işin sırrı nedir acaba? Perlit içerisnde 6 ayı geçgin mini seralarda beklettim fakat 6. ay sonun da tohumların içlerinin çürüdüğünü fark ettim. Nerede yanlış yaptığım ile ilgili yorumlarınızı ve bu sürecin doğru yolunu sizlerden bekliyorum lütfen:))

mkirgoz
13-01-2015, 21:54
Selam arkadarlar ben forum a yeni katıldım bu çiçeğin patates gibi kökleri var ben zamanında çok yetiştirdim Yurtdışında Uzak doğuda

Sûz-i Dilârâ
28-03-2015, 11:56
Nasıl çimlendirilir ?

Tohumun tepesindeki tüylü kısmı elinizle temizleyip, 2 saat ya da bir gece suda bekletin. Hazırladığınız nemli dere kumuna tohumu kumun içine bastırarak ekin. Tohumun siyah kısmının bir bölümü kumun üstünden görülebilsin yani tamamen gömmeyin. Ekim yaptığınız saksıyı 23-26 C derecede karanlıkta tutarak ışık almasını engelleyin. Bunun için ışık almayan kapalı mini sera uygulaması da yapabilirsiniz. Çimlendirmenin hızlı olmasını istiyorsanız eğer saksıya alttan ısıtma verebilirsiniz. Mesela evinizde ısı yayan vcd, dvd gibi bir aletin üzerine koyabilirsiniz fakat bunu yaparken alete su kaçmamasına dikkat edin.

Bu aşamadan sonra her 7 günde bir tohumu kontrol edin, herhangi bir patlama, kök atımı ya da çimlenme olan tohumu derhal alıp, hazırlamış olduğunuz geçirgen, kumlu, torflu toprağa ekin.

Strelitzia’lar filizlenmeden önce kök atarlar. Bu nedenle, kullandığınız toprak ve torfun steril olması, köklerin mantar ve küf kapmadan sağlıklı gelişmelerini sağlar. Buna destek olmak ve kök çürümesini engellemek için, çimlendirmeden saksıya aldığınız bitkiyi ışık alan ortalama 23-26°C, havadar bir yere taşıyın. Asıl yeşil filizli çimlenme 7 gün içerisinde gerçekleşecektir. Bu süreç hazırladığınız ortamın ideal olmasını ve nem değerlerine dayalı olarak 6 aya kadar uzayabilir. Yüksek nem, temiz hava, filtrelenmiş uzun süreli güneş ışığı bu süreci hızlandıracaktır.

Çimlenen bitkileri, 4 cm olduklarında ayrı ayrı saksılara taşıyın. Strelitzia dona karşı duyarlıdır. Dona karşı koruyun, kalıcı yerine son donlardan sonra taşıyın. Her bitki gibi, geliştikçe dona karşı hassasiyeti azalır bu nedenle, erişkin olana dek dikkatli olmakta fayda vardır.

Strelitzia'lar; geçirgen, nem tutuculuğu yüksek ve bol gübreli topraklardan hoşlanırlar. Hazırladığınız toprağa organik gübre takviyesinden sonra katacağınız 1 - 2 litre lava taşı - ponza toprağınızın hem geçirgenliğini artıracak hem de nem ve gübre tutumunu artıracaktır. Kök gelişimini destekleyen yapısı ile toprağı, hem oksijenli tutacak hem de gerekli mineralleri bitkiye sağlayacaktır. Strelitzia'nın gelişme dönemi olan yaz aylarında, ayda bir uygulayacağınız gübreleme, bitkiyi coşturmaya yeter. Gübrelenmeye çok iyi tepki verir, kısa sürede sonuç alabilirsiniz. Bitki istediğiniz boya yaklaşınca büyümesini sınırlandırmak için gübrelemeyi bahar ve yaz aylarında 2'şer kez yaparak bitkiyi kontrol altında tutabilirsiniz.

Kaynak: www.zengardentr.com

eritrina
26-12-2015, 16:32
sevgili starliçeciler herkese merhaba
benim de yaklaşık 4 yıl önce bir seradan almış olduğum bir starliçem var, 3 sezon açtı geçtiğimiz yaz açmadı, ben de bugün köklerini kontrol etmek istedim ve toprağını tamaen boşalttım, kalın kalın (havuç büyüklüğünde) birsürü kök yapmış ve hepsi de birbirine girmiş, neredeyse arapsaçı gibi olmuş, yaşlı kökleri biraz temizleyeyim dedim ama, çok da koparamadım..
sormak istediğim şu bu kalın kökleri birbirinden ayırıp başka saksılara diksem çoğaltabilir miyim, bir de ayırma işleminde nasıl davranmalıyım?

hobiciakvarist
28-03-2017, 12:07
sevgili starliçeciler herkese merhaba
benim de yaklaşık 4 yıl önce bir seradan almış olduğum bir starliçem var, 3 sezon açtı geçtiğimiz yaz açmadı, ben de bugün köklerini kontrol etmek istedim ve toprağını tamaen boşalttım, kalın kalın (havuç büyüklüğünde) birsürü kök yapmış ve hepsi de birbirine girmiş, neredeyse arapsaçı gibi olmuş, yaşlı kökleri biraz temizleyeyim dedim ama, çok da koparamadım..
sormak istediğim şu bu kalın kökleri birbirinden ayırıp başka saksılara diksem çoğaltabilir miyim, bir de ayırma işleminde nasıl davranmalıyım?

Kök'ten ayırma ile bu bitki çoğaltılabiliyor. ;)

berlin14
30-09-2018, 16:08
arkadaşlar merhaba öncelikle.bahçe bakımına yeni merak saldım ve öğrenmeye çalışıyorum.

-Aşağıda resmini paylaştığım ağacın ismi nedir? Starliçe diyen var süs muzu diyen var.İsmini tam olarak bilmediğim için ağaç hakkında bilgide edinemiyorum.Bu arkadaşımızın bakımında hatta dikilmesinde nelere dikkat etmem gerekir.Yardımlarınızı bekliyorum.

https://i.hizliresim.com/Z303Da.jpg (https://hizliresim.com/Z303Da)

siflera12
13-03-2019, 07:59
arkadaşlar merhaba öncelikle.bahçe bakımına yeni merak saldım ve öğrenmeye çalışıyorum.

-Aşağıda resmini paylaştığım ağacın ismi nedir? Starliçe diyen var süs muzu diyen var.İsmini tam olarak bilmediğim için ağaç hakkında bilgide edinemiyorum.Bu arkadaşımızın bakımında hatta dikilmesinde nelere dikkat etmem gerekir.Yardımlarınızı bekliyorum.

https://i.hizliresim.com/Z303Da.jpg (https://hizliresim.com/Z303Da)Büyük olanlar muz büyük ihtimalle ortada küçük olanlar ise turnagagası ( starliçya )

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

mandalinleerik
27-12-2019, 08:40
Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba. Size bir sorun olacaktı. Ekte gönderdiğim bitkiler aynı bitki midir? Starliçe olarak geçiyor. Dün aldım, toprağını hemen değiştirmem gerekiyor mu? Toprak ve sulaması nasıl olması gerekiyor? Yardımcı olursanız sevinirim.

mandalinleerik
27-12-2019, 23:22
Bilen yok mu?

Doku_Kültürcü
28-12-2019, 12:19
Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba. Size bir sorun olacaktı. Ekte gönderdiğim bitkiler aynı bitki midir? Starliçe olarak geçiyor. Dün aldım, toprağını hemen değiştirmem gerekiyor mu? Toprak ve sulaması nasıl olması gerekiyor? Yardımcı olursanız sevinirim.

Resimdeki bitkilerin aynı olup olmadığı konusunda bir şey söyleyemem. Ama, starliçe o kadar seçici bir bitki değil. Kışın İzmir'de, örtü altına alırsanız bahçede bile olabilen bir bitkidir. 1990'lı yılların başında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesin'de öğrenciyken, öğrencilerin işçi gibi kullanıldığı Peyzaj bölümü serasında yere dikili olarak görmüştüm, üstelik de çiçeği vardı.

mandalinleerik
29-12-2019, 10:43
Cevap için teşekkür ederim. Araştırdığım kadarıyla sizin de dediğiniz gibi çok zahmetli bir bitki değilmiş.

Fmhbitki
10-02-2020, 00:37
Merhabalar beyaz starliçe nereden bulabilirim? Veya paylaşabilecek birileri burada var mıdır acaba?

esma.tnr
21-12-2020, 23:30
715304
Arkadaşlar bu starliçeyi bir arkadaşımdan aldım ve köklü idi hemen bende evde saksıya diktim solmasın diye arkadaşım her ilk bahar ve yaz aylarında çiçek açtığını söyledi hatta kendisi bahçede bakıyor ve Malatya da kışın yapraklarının iyice bozulduğunu ama ilkbaharda çiçek bile açmaya başlıyor dedi.Bende sonra internetten bitki hakkında bilgi topladım pek evde bakan yokmuş...Benim güzel kuşum 2 haftadır bende inşaallah bu yaz a çiçek açar.Hatta dip kısmında yumru bile vardı?Sizce evde bakımı kolay mı ve resimdeki hali evde bakımı iyi duruyor mu? yaprak ucundaki yanıklar ilk aldığımda da vardı ama giderek çoğalıyor sizce kesmelimiyim...Saksı da 9 numara saksısını da küçülteyim mi?Sulaması ve besin takviyesi nasıl olmalı?