Bağlan

View Full Version : badrobot / Gülibrişim




badrobot
04-10-2012, 15:26
bu ağacı 7 tl gibi çok ucuz bir fiyata aldım. 4 cm benden kalınlığı var. kesmeden önceki boyu 2 m civarındaydı. kısa zamanda kendini toparladı ve yeni sürgünler verdi. aslında tam olarak ne yapacağıma karar vermedim.
dallanma çok iyi. en altlarda bile yeni sürgünler baş göstermiş durumda. beden kalınlığı yapsın diye en uçtaki 3 yeni sürgünü bir-iki yıl daha kesmeyi düşünmüyorum. daha sonra ana gövdeyle birlikte, hem boyunu kısaltırım hemde o kurban dalları alırım diye düşünüyorum.???
birde bu ağaç dal ve yaprak yapısı gereği bonsai kurallarına pekde uyabilecek bir ağaç değil gibi geliyor. boyunu biraz uzun tutmakta fayda var, galiba. sizin düşünceleriniz nedir?




iocaktan
02-02-2013, 23:14
sayın badrobot,
bugün fidanlıkta gezerken sizinkine benzer fidanlar gördüm. boyları 1 m den daha uzundu. alt kısımlarda neredeyse hiç dal yoktu. bu yüzden almaya cesaret edemedim.
sizin resmini koyduğunuz bu fidandaki yeni sürgünler aldığınızda varmıydı, yoksa siz boyunu kısalttıktan sonra mı çıktılar.

badrobot
03-02-2013, 10:25
sn iocaktan.
bu ağacı aldığımda boyu 2 metrenin üzerindeydi ve diplerde hiç sürgün yoktu. ben kestikten sonra dikine duran bir kazık gibi bir şeydi. gördüğünüz tüm dallanma sonradan gelişti.
ibreliler (Çam, Ardıç vb.) hariç hemen hemen her tür rahatlıkla geriden sürgün verebilir. bende ilk başlarda sizin gibi düşünüyor ve bir daha dallamaz diye korkuyordum.

size ağaç seçiminde ilk tavsiyem olabildiğince kalın bedenli ve yaşlı ağaçlar almaya çalışınki bonsai formuna daha kısa zamanda ulaşmanızda zamandan kazanmış olun. benim yaptığım "hata" gibi ince bedenli ağaçlar almayın. bu ağacın beden kalınlığı 3-4 cmlik ağaçlar bile size zorluk çıkaracaktır. gülibrişim hızlı büyüyen bir tür olmasına karşın şu an bir kaç yıl daha kalınlaşmasını bekleyeceğim. (en az 6-7cm olmalı) gelişen dal durumuna görede tarzı ve şeklide karar vermede zaman gösterir.
iyi çalışmalar dilerim.

iocaktan
03-02-2013, 13:29
tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.
ilk başlarda yeni başlamanın vermiş olduğu heyecan ve acemilikle yanlış seçimler yaptım ama fidan seçerken buna göre davranmaya gayret ediyorum artık.
özel fidanlıklarda bu tür ağaçları bulmak çok zor oluyor. olanlar da epey pahalı. ama orman fidanlığında çok fazla çeşit var ve fiyatlarıda oldukça ucuz özel fidanlıklara göre. tek sorun hafta sonu satış yapılmıyor olması.

Adem Keskin
03-02-2013, 17:12
Sayın badrobot güzel bir ağaç , çiçekli olduğunda seyri bir başka olur. Biraz önce denk gelen örneğin yaprak ve boy konusunda sıkıntıya gerek olmadığı gösteriyor. En güzel şekli elde etmeniz dileklerimle başarılar..

badrobot
03-02-2013, 17:29
sn. Adem Keskin.
ooooo! demekten başka çarem yok. çok güzel bir örnekmiş gerçektende. temennileriniz için çok teşekkür ederim.

badrobot
23-04-2014, 19:39
23 Nisan 2014 güncel görseli...
Ağaçta konikliği yakalamanın tek yolu "budamak". Bende öyle yaptım ve alttan gelen yeni sürgünü gövde yaptım. Cemaleddin Abinin ilham veren rüzgar sitili çalışmalarını düşünüyorum. Rüzgar sitili gidermi diye düşündürüyor.

Cemaleddin
23-04-2014, 20:38
Sayın Şafak; bu çalışmayı da incelemenizi tavsiye eder, kolaylıklar dilerim...

badrobot
23-04-2014, 20:41
Cemaleddin Abi.
Bu çok hoşuma gitti. Kesinlikle dikkate alacağım. Benim ağacımdada bu dal dizilimi şimdiden fena sayılmaz.

badrobot
13-07-2014, 16:23
Birleşik yapraklılardan Bonsai zor. Elimde sadece 1 adet olan bu ağacıda tür araştırmaları yaparken zaten deneme amaçlı almıştım. Zamanla bilgi,deneyim ve bakış açınız da değişiyor.
En-Boy oranı, dümdüz gövdeyi kesip tekrar çıkan dalları eğri büğrü eğitelim, bedeni kalınlaştıralım derken bugünlere geldik.
Ağacı 15 gün önce tekrar budadım ve yeni sürgünler çıkardı. Artık bu ağaçtada bir tarz ve yol belirleminin zamanı gelmiş durumda. Çok fazla iddiam olmayan bu ağaçta Flat Top Style deneyebilirim diye düşünüyorum.

badrobot
03-08-2014, 12:32
Bugün ağacı tekrar budadım. Hedefe gidebileceğim yeni sürgünlerin patlamış olduğunu gördüm. Bu gelişim hızıyla bu yaz sonu ana hatları ortaya çıkacak.

murat doğan
06-08-2014, 09:55
Bugün ağacı tekrar budadım. Hedefe gidebileceğim yeni sürgünlerin patlamış olduğunu gördüm. Bu gelişim hızıyla bu yaz sonu ana hatları ortaya çıkacak.

sayın badrobot emeğinize sağlık. benimde elimde bileşik yapraklı bir tür olan iki, adet jakaranda var. o yüzden bileşik yapraklı türlerle yapılan çalışmaları özellikle takip etmeye çalışıyorum. Sizin çalışmalarınızı da o gözle takip ettim. yaprakları konusunda tereddütlerim vardı ama cemalettin bey adem keskin beyin paylaşımları içimi rahatlattı yaprakların oldukça küçüldüğünü görmüş oldum. Sizin çalışmanıza gelirsem, gelişme aşamasında dal diziliminde gözümü rahatsız gelen bir kaç şey vardı. bunların bir tanesi iç bükeyden çıkan dallardı. siz zaman içinde budayarak zaten bu konuyu ortadan kaldırmış oldunuz. Ancak bu sefer son hali ile kesi bulunan yerden ağacınız ikili gövde olmuş gibi. ikili gövde gibi ama iki gövdede eşit boyda olmuş. tabii ki aklınızda ki görseli bilemiyorum, mutlaka bunları düşünmüşsünüzdür. ben katkım olur mu diye paylaşmak istedim

badrobot
06-08-2014, 12:16
sevgili murat
Birleşik yapraklılarda tek seçenek var gibi görünüyor. Çok kalın (10cm ve üzeri) ağaç olacakki 60-70cm boyutlarda bir ağaç elde edilsin. Diğer daha küçük ve kısa boylu Bonsai çalışmak çok zor.
Bonsai'ye başladığım zamanlar deneme amacıyla almış olduğum, sonradanda durumu farkedip, ağaç üzerinde iddiamı kaybettiğim ağaçlarımdan. Tecrübe arttıkça yinede şöyle yapabilirmiym, böyle yapabilirmiyim diye düşünüyorum.
Bu ağaçta Flat Top Stlye deneye çalışıyorum. Bu stilde dal dizilimi aranan bir özellik değil. Yeni gelen sürgünlere göre ağacı bu forma sokmaya çalışıyorum.
Daha ince olanı bu sürgünlere göre kısaltma ihtimalim var.

murat doğan
06-08-2014, 15:10
bu yaprak yapısı ile o tarzı başarabilirseniz, çok iyi bir iş çıkarmış olursunuz bence. bana yapacağı katkılarıda düşünerek takip edeceğim çalışmanızı. tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

badrobot
11-08-2014, 09:02
Ağacın gelişimi devam ettiği sürece düşündüğüm forma (Flat Top Style ) hızla yaklaşıyorum. Yeni patlamış sürgünlerde üst bölüme katılmasıyla daha dolgun bir görüntü verecek.

badrobot
11-08-2014, 09:10
Sn.murat doğan.
Bu çalışmaya özel ilgi duyduğunuzdan sizinle ayrıca paylaşmak istedim. En son sert budamadan sonra yeni gözler patladı. Şu an fotoğrafta yapraklar arasından görünmesede ağacı ben yakından görebiliyorum. Size fotoğraf üzerinden işaretlemeye çalıştım.

murat doğan
11-08-2014, 10:09
Sayın badrobot ağacınız güzel gelişiyor maşallah. Zaten bu tür uygun ortamı bulursa hızlı gelişiyor. Bende budadığım da güzel yeni sürgünler verdi. Beni sizin ağacınızda rahatsız eden sağda kalan dümdüz çıkan ince dal. Tepe noktası gelişiyor ama nedense o dal aşağıda gözüme çarpıyor. O dalı ben kafamda bir türlü bir yere uyduramadım.

Charlaux
11-08-2014, 20:39
Agacin bastaki haliyle simdiki hali arasindaki radikal degisimi gorunce ister istemez kendi adaylariniza da ayni gozle bakmanizi sagliyor ve agaclarin yasayan bir form, bonsainin yasayan bir sanat oldugunu tekrar hatirlatiyor. Ozellikle 15.mesajda agacin siradanligindan kurtuldugunu ve bir ozgunluk kazandigini gordum; tek kelimeyle cok hos. Calismanizda basarilar dilerim.

badrobot
11-08-2014, 22:06
Sevgili murat kardeşim.
Ne söylemek istediğini gayet net anlıyorum. Haksızda sayılmazsın hani. Ama o dediğin dala dokunacak olursam ağaç hepten gider. Aslında ben senin kadar kafayı o dala takmışta değilim. Çünki zaten tarz olarak çalıya benzeyen bir tarzı taklit etmeye çalışıyorum. O dal bütünlüğü sağlayan en önemli dal. üstelik doğa bizim karşımıza her türlü alternatifi ve olasılığı bizlerin karşısına hiç beklemediğimiz bir anda karşımıza çıkarıveriyor.
Bu ağaçta tek bir noktaya odaklanıyorum, oda tüm dalların ve yaprakların toplandığı en tepe noktasına...çünki tarzın adıda öyle "düz tepeli tarz". Bakalım ağaç bittiğinde senin beğenini kazanabilecekmiyiz? Hep beraber göreceğiz.

badrobot
12-08-2014, 00:24
Sn.Charlaux.
Beğeniniz için çok teşekkür ederim.
Forumunda birinci amaç sizinde ifade ettiğiniz gibi üyelerin bir birleriyle etkleşim içinde olmaları...ama tabi buda biraz birşeylere bakmayı ve birşeyleri almayı bilmekle alakala. Her zaman hem fikir olunacak diyede bir şey de sözkonusu değil. Bazende zıt fikirlerde birbirimizden çok şey öğrenmemizi sağlıyor.
Sizin ağaçlarınızda ve çalışmalarınızda bu anlamda bir katkım olduysa çok mutlu olurum. Sizede çalışmalarınızda başarılar dilerim. Sevgiyle kalın.

bonsade
12-08-2014, 09:10
Secilen tarz agaca yakisiyor .Kurban dala ihtiyaci var .

badrobot
14-08-2014, 19:00
Sn.bonsade.
Beğeniniz için çok teşekkür ederim. Kurban dal ileride bırakmayı düşünebilirim. Öncelikle ağaç formunu bir bulsun. Hatta ağacı şekillendirirken şu aşamadaki tüm sürgünleri biraz daha bırakıp formun iyice oturmasını sağlayacağım. Bu etaptada ağaç biraz daha kalınlaşacak zatem. Şu anda 5cmlik ana gövde kalınlığı 25cmlik boyuna göre güzel bir orantı yakalamış durumda. Elbette biraz daha kalınlaşması feba olmaz. Ama formu bulduktan sonra tekrar bir gözden geçireceğim.