View Full Version : Pratik Devre Şemaları
Bitki yetiştirme ortamlarında kullanılabilecek , evde uyguladığım devre şemaları ve resimlerini paylaşmak için bu konuyu açtım. Amatör olarak mikrodenetleyiciler üzerinde çalışmaktayım.Bu işi iyi biliyorum ,bu yaptığımdan daha iyisi yok gibi bir iddiam yok. Yaptığım devrelerde hata varsa düzeltecek ve yaptığı ek uygulamalarla bir üst noktaya taşıyacak arkadaşların paylaşımlarını bekliyorum.
Hayırlısı olsun deyip paylaşmaya başlıyorum.
Işık durumunu algılayıp buna göre çıkış veren bir devredir.Havanın kararmasına müteakip çıkış verir.Gece otomatik devreye girmesi/çıkması istenen sistemlerde kullanılabilir. Üzerinde LDR denen ışıkla direnci değişen bir devre elamanı kullanılmıştır.Ayrıca üzerinde ki direnci ayarlanabilen POT ile çıkış verme hassasiyeti ayarlanabilir.Bu devrede karar mekanizmasını LM358 (Opamp) denen entegre sağlamaktadır.Devre gündüz 0V gece +3.7V çıkış vermektedir.
Devre +5 volt ile beslenmiştir.Devrenin görünüşü ve bağlantı şekli aşağıda verilmiştir.
Ben bu devreyi mini seramı ısıtır iken gece gündüz oluşumunu mikrodenetleyiciye bildirmek için kullandım.Siz gece yanması istenilen lambayı yakmak için kullanabilirsiniz.
Bu küçük devremiz RÖLE kullanımı içindir. Mikrodenetleyicinin çıkışından aldığımız düşük voltaj ile daha yüksek voltaj ve akımları kontrol etmek için kullanılır.Devremizde +5 volt ile çalışan RÖLE kullanılmıştır.
Ben bu devreyi mikrodenetleyicinin çıkışından aldığım +5 volt sinyal ile 220 volt akvaryum ısıtıcısını devreye almak/çıkartmak için kullanmıştım.
Merhaba Sayın Smnvrl.
Amatör elektronikçi olduğum için, dikkatimi çekti. Son zamanlarda uzak kaldım biraz elektronikten. Böyle bir konuyu açmakla iyi etmişsiniz. Belki bizlerin de bir katkısı olur umarım.
Selamlar
Yukarıda paylaştığım 2 devrenin birleştirilmesi ile ne yapılabileceğine dair bir örnek vereyim.
Bilirsiniz sokak lambaları gece yanar hava aydınlanınca söner. İşte LDR li ışık durumunu algılayıcı devre ile röle sürücü devresini birleştirip gece yanıp gündüz sönecek veya tam tersi de olabilir (o size kalmış) bir düzenek yapabilirsiniz.
Saygılarımla.
Sn Bozon,
Tabi ki katkılarınız olur. Paylaşarak, tartışarak ve beyin fırtınası yaparak inşallah daha güzel şeyler yapacağız.
Paylaşımlarınızı ve yorumlarınızı bekleyeceğim.Teşekkürler.
Saygılarımla.
Bu devreyi daha öncede paylaşmıştım,Konu bütünlüğü olması açısından burada da paylaşıyorum.
Devremiz power ledlere sabit akım uygulayarak ömürlerinin daha uzun olmasını sağlamaktadır.Devre instructables sitesinden alıntıdır. Power Ledlerin 1 watt gücünde olanlarını 350 mA ile ,3 watt olanlarını 700 mA akım ile sürülmelidir.Devremizde FQN50N06 (Power Mosfet) , 2N3904(NPN transistör) kullanılmıştır.
Devre mantığı şudur.Devreye seri bağlanacak Power Ledlerin voltajları toplanır ve 1-2 volt fazlası olacak şekilde güç kaynağı(adaptör) seçilir.Devrede akım sınırlamasını sağlayan R direncidir. Akım =0.5/R hesabı ile seçeceğiniz direnç değeri ile akım sınırlaması sağlayabilirsiniz.
Örneğin: R direnci 0.68 ohm olduğunda Akım=0.5/0.68 den yaklaşık 730 mA akım değeri çıkmakta ,devre üzerinden de 720 mA ölçülmüştür. R direnci 0.75 ohm olduğunda 3 watt Power ledleri sürebilirsiniz.
Saygılarımla.
Led sürücümüzü test etmek için bu sefer , 4 kırmızı 1 mavi olacak şekilde 3 er wattlık power ledler ile sistemi kurduk.Soğutucu üzerine önce matkap ile vida delikleri açıldı sonrasında power ledler vida ile monte edildi.Her vidanın power led e değdiği yere plastik pul konuldu.Soğutucumuz da fan kullanılmadı 1 saatlik test sonucu sıcaklığın 40-45 derece civarına geldiği görüldü.Fan takviyesi ile kararlı çalışan bir sistem olacağına kanaat getirildi. Resimler aşağıda ki gibidir.
Not: Board üzerinde birbirine seri ve paralel olan dirençler aklınızı karıştırmasın.İstediğim değerde direnci evde bulamayınca paralel ve seri bağlantılar ile devremi çalıştırdım.
Voltmetre üzerinde görülen 0.7 değeri 700 mA işarettir. Ledler 3 er watt olduğu için sabit 700 mA ile sürülmektedir.
Saygılarımla.
Çalışan sistemimizde 18.6 volt (Laptop adaptörü) kullanılmıştır. Devre şemasında belirtilen R direnci devremizde 0,85 ohm dur 1 veya 2 watt olarak seçilmesi önerilir.
Halil Balaban
19-01-2013, 21:20
Sayın Smnvrl.
Konu iyi gidiyor. Gelişiyor çeşitleniyor.
Ancak bu yapılan devreleri tanıtırken benim gibi elektronikten anlamıyanlar için bu devrelerin ne amaçla yapıldığını.
Konumuz sera otomasyonunun,
hangi ekipmanı veya makinesinin
neresinde kullanılanılacağını. Ne işinde çalışacağı bilgilerini de verirsen. Ve biz neyi takip ettiğimizi bilirsek, hem bizim ilgimiz ve dikkatimiz artar. Hem de konunun reytingi artar düşüncesindeyim.
Başarılarının devamı dileklerimle, saygılar.
Sn Halil Balaban,
Sonuna kadar haklısınız teknik detaylar çoğunlukta oldu. O zaman şu şekilde açıklamaya çalışayım. Burada paylaştığım devreler sera otomasyonunu oluşturan bütünün küçük parçaları, tabi başlangıç seviyesinde. Paylaşımlara devam ettikçe bu parçalar çoğalıp artık bir sistemi oluşturacak yapıya kavuşacaktır.
Örneğin, İlerde paylaşmayı düşündüğüm sıcaklık ve nem okuma devresi ile sayfanın başında paylaştığım röle sürücü devreyi birleştireceğiz. Birleştiğinde sera içerisindeki nemi ve sıcaklığı okuyup havalandırmayı otomatik olarak yapan bir devrenin başlangıcını yapacağız.
Sonrasında LDR devresi ile gece mi ? gündüz mü ? olduğunu algılayıp serayı ona göre ısıtacağız vs...
Bu led olayına gelince , kışın güneş ışığının yetersiz olduğu zamanlarda seramıza yapay ışık vermeye çalışacağız lakin bu tür sistemleri herkes yapsın deneye bilsin diye ucuz ve işlevsel olanı bulup yapmak lazım. Yurt dışından aydınlatmayı ithal edeceğimize, paçalarını yurt dışından alıp biz kendi tasarımımız ile yapalım. Parçalarını üretecek teknolojimiz yok, bari tasarıma da ayrıca para vermeyelim.
Yeri geldikçe devrelerin nerelerde kullanılabileceğini açıklamaya devam edeceğim.
Saygılarımla...
Seramda yetiştirdiğimiz bitkiler yüksek nemden çok etkileniyor.Dediğiniz gibi nem yükselince havalandırmaları çalıştıracak bir devre süper olurdu.Emeğiniz için çok teşekkür ederim.
Sn casper1,
Evet haklısınız, Bu konuda bir iki istek daha olunca nemi okuyan bir devre denemek şart oldu. En kısa zamanda sensörü tedarik edip denemesini yapıp burada paylaşacağım. Eğer elinde SHT11 den olan bir arkadaş varsa almak için talibim.
Saygılarımla.
12 volt adaptör ile çalışabilecek 2 adet 660 nm Kırmızı ve 1 adet 440 nm Mavi led ile yapılmış 7 wattlık aydınlatma. Test edilmeye başlandı 3 gündür sorunsuz çalışmakta.
Saygılarımla
Yaptığım bu lambaların etkisini görmek için karanlık bir odada aşağıdaki gibi bir sistem kurdum, şimdilik domates fideleri büyümeye devam ediyor. Hadi hayırlısı :)
4 Gündür günde 12 saat ışık veriyorum, lambanın gücü 11 watt.
Merhaba,
Nem ve sıcaklık ölçümünü yapan sensörün (SHT11) okuma işlemini tamamlandı.Bu devrenin yapımında yardımcı olan Hüseyin beye teşekkürlerimi sunuyorum.
Devrenin kullanım amacı Ortam içerisindeki sıcaklık ve nem değerlerini ölçüp bu değerlere göre fanı veya sisleme(Yağmurlama) cihazını çalıştırarak ortam içerisinde sıcaklık ve nemi sabit tutmak içindir.
Bitki yetiştirme, mantar yetiştirme vs.. kullanılabilir. Devre en temel düzeyde olup geliştirilecektir.
Lcd üzerinde görülen değerlerde sıcaklığın 27.5 derece olduğu, nem'in % 42.7 olduğu görülmektedir.
Saygılarımla.
Halil Balaban
28-01-2013, 15:11
Harikasın kardeşim.
İnşAllah bu devreleri komple bir sistemde ekipmanları çalıştırırkende görüceğimize inancım tam. Başarılarının devamını dilerim. Kolay gelsin.
Maşallah çok kısa sürede yaptınız.Peki maliyeti hakkında bilgi verir misiniz?
Sn casper1,
Nem + Sıcaklık Sensörü =30 tl
Mikrodenetleyici =5 tl
LCD = 10 tl
Devrenin en basit hali olduğu için ilerde röle,led vs.. parçalar da eklenecektir.
teşekkürler sayın smnvrl,
belki faydası olur link vermek istiyorum.
http://www.emo.org.tr/ekler/3ac0c50dd620dc7_ek.pdf
teşekkürler sayın smnvrl,
belki faydası olur link vermek istiyorum.
http://www.emo.org.tr/ekler/3ac0c50dd620dc7_ek.pdf
Sn Casper1,
Teşekkürler.
Konu açılmışken bilgi vereyim PLC (Programmable Logic Controller) ler ağır şartlarda çalışmak için dizayn edilmiş ürünlerdir. Bir çoğu modüler şekilde yapılmıştır.(her bir modüle ayrı ayrı para ödersiniz). İhtiyacınız olduğu modülleri ekleyip işinizi yaparsınız(Dijital giriş/çıkış - analog giriş/çıkış vs....), kararlı çalışır sağlamdır. Maliyeti biraz fazladır ama sonuçta fabrika gibi yerlerde az arıza çıkarması nedeni ile tercih sebebidir. Bizimkisi hobi sonuçta, bu PIC (Microchip microcontroller) ile yaptığımız devrelerin ağır manyetik şartlarda çalışması çok zor.
Saygılarımla..
Merhaba,
7 watt gücündeki lamba (2 adet 660 nm Kırmızı ve 1 adet 440 nm Mavi) ile iş yerinde Red Robin cinsi domatesten, fide yetiştirmeye başladık. Gelişimlerini paylaşıyorum ki ne kadar etkili olduklarına beraber karar verelim.
saygılarımla.
Sayın smnvrl, bir öneride bulunayım kutunun içini parlak bir kağıtla kaplarsanız daha çok ışık yansıması olabilir..
Sayın smnvrl, bir öneride bulunayım kutunun içini parlak bir kağıtla kaplarsanız daha çok ışık yansıması olabilir..
Sn Casper1,
Bu denemeyi iş yerinde yaptığımız için, etrafta bulunan malzemeler ile geçici çözümler ürettik.(karton kutular ve koli bandı ile) Kutumuz boyut itibari ile domatesin gelişimini rahatlıkla sürdürebileceği boyutlarda değil. Domates biraz daha büyüyünce Sn Bountr nin bitki kabininden kopya çekeceğiz.
Saygılarımla.
Merhaba,
7 watt gücündeki lamba (2 adet 660 nm Kırmızı ve 1 adet 440 nm Mavi) ile iş yerinde Red Robin cinsi domatesten, fide yetiştirmeye başladık. Gelişimlerini paylaşıyorum ki ne kadar etkili olduklarına beraber karar verelim.
saygılarımla.
Osman arkadaşım, çalşmalarını takipte olacağım. Umarım umduğunu bulursunuz. Benim bu satılan ledlerin dalga boyu hakkındaki düşüncemi biliyorsun. Daha önce konuşmuştuk.
Sn Sagen,
Bilmediğimiz bir yerden bilmediğimiz biri tarafından gönderildiği için ve markalı ürün olmadığı için benimde içimde şüpheler var. Şimdilik, power led nasıldır nasıl çalıştırılmalı avantajı dezavantajı vs.. kısımlarını gözlemliyorum. Örneğin iş yerimdeki power ledleri 780 mA da çalıştırıyorum evdekiler 630 mA da, bakalım zamanla bozulmalar olacak mı? Kararlı bir sistem yaptıktan sonra bu power ledlerin dalga boyunu ölçme yolunu arayacağım, daha sonra benzer sistemler kurup farklı dalga boylarının bitki gelişimleri üzerine olan etkisini bende test etmek istiyorum.
Saygılarımla.
Dalga boyları ile ilgili nasıl bir şüphe/düşünce var içinizde acaba?
Dalga boyları ile ilgili nasıl bir şüphe/düşünce var içinizde acaba?
Gerçekten de belirttikleri dalga boylarında mı? örneğin mavi olan 440nm diyor ama 445 nm mi ?
Biz doğru olduğunu varsayıp deney yapıyoruz ama ya doğru değilse ?
Saygılarımla.
Gerçekten de belirttikleri dalga boylarında mı? örneğin mavi olan 440nm diyor ama 445 nm mi ?
Biz doğru olduğunu varsayıp deney yapıyoruz ama ya doğru değilse ?
Saygılarımla.
Dalga boyunda çok büyük bir sorun olacağını zannetmiyorum açıkçası en iyi dalga boyları bitki büyütmede kullanılacak ledler için 630nm, 660nm, 430nm, 460nm ve beyazdır. (440 ile 445 arasında bu ölçekteki bir sistemde o kadar sorun olacağını zannetmem)
Bence asıl düşünülmesi gereken burada yeterli ışık şiddetini sağlayıp sağlayamadığı. Gayet güzel bir yolda gidiyorsunuz ilgiyle takip ediyoruz.
Kullanılan dalga boyları için güzel bir örnek bu arada
366384
Sn anfakar,
Sorun şu ki tam olarak hangi dalga boyunun bitkiye en fazla yararlı olduğu konusunda bir fikir birliği yok. Satış yapan kişiler farklı kombinasyonlar denemiş 630 nm nin daha yararlı olduğunu söyleyende var 660 nm nin de, o yüzden ki test yapmak lüzumlu diye düşünüyorum. Işık şiddeti kısmına katılıyorum bununda test edilmesi gerekli .
Saygılarımla.
Sn anfakar,
Sorun şu ki tam olarak hangi dalga boyunun bitkiye en fazla yararlı olduğu konusunda bir fikir birliği yok. Satış yapan kişiler farklı kombinasyonlar denemiş 630 nm nin daha yararlı olduğunu söyleyende var 660 nm nin de.
Enteresan zira hangi dalga boylarının işe yarıyacağı açık aslında bu konuda fikir birliği olmaması garip.
Klorofil a 430 ve 664, Klorofil b 460 647 de en fazla absorbe eder. bu dört değere yakın değerlerin kullanılması bu sebeple en uygunudur.
Sn anfakar,
Dediğiniz dalga boyları aynen doğru, o dalga boylarına göre olan klorofil a ve b etkinliklerini gösteren grafiği bende inceledim, ama internette hazır led lamba satanlar farklı farklı ürünler ortaya çıkarmış.
90w LED UFO Comparison 400w HPS - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=Fh9oGroryoc)
bu videoda ise farklı bir karşılaştırma yapılmış. bunlar da kafamı karıştırıyor nitekim.
Saygılarımla.
Evde baktığım domates fide min bir fotoğrafı daha(saksıdaki 2 domates fidesini kökledim, saksı ya 3 fide fazla olacağı düşüncesi ile )
Sn anfakar,
Dediğiniz dalga boyları aynen doğru, o dalga boylarına göre olan klorofil a ve b etkinliklerini gösteren grafiği bende inceledim, ama internette hazır led lamba satanlar farklı farklı ürünler ortaya çıkarmış.
bu videoda ise farklı bir karşılaştırma yapılmış. bunlar da kafamı karıştırıyor nitekim.
Saygılarımla.
Bu videoyu lütfen umursamayın çok hatalar var,
1)yalnızca tek led 2 led 3 led ve hps karşılaştırması yapılmış
2)kutularda yalnızca 1 bitki var istatislik anlamında yetersiz zira en az 30 bitki olması gerekir
3)kutular yan yana kenarda olan kutular daha iyi hava almış olabilir
4)bitkiler genetik yapı olarak farklı aynı zamanda klonlanmış bitki kullanılması gerekirdi.
Zaten sadece 630/660nmde yapılmış deney ki o en ideal led değerleri arasında mevcut. 630 mu 660 mı derseniz 660 çünkü daha fazla absorbe olur.
Gelişimlerini paylaşmaya devam ediyorum :)
Sizce şaşırtma yapmanın zamanı gelmiş mi ?
Arkadaşlar sabırsızlığım yüzünden, cevabın gelmesini beklemeden fidelerime şaşırtma işlemi uyguladım inşallah doğru zamanda yapmışımdır. :)
4. yapraklar çıkmış gibi sorun olmaz. Kullandığınız domates türüne göre bambu çubuklarla destek vermek isteyebilirsiniz yalnızca
Sn casper1,
Nem + Sıcaklık Sensörü =30 tl
Mikrodenetleyici =5 tl
LCD = 10 tl
Devrenin en basit hali olduğu için ilerde röle,led vs.. parçalar da eklenecektir.
sayın smnvrl, bunu ben yapmaya çalışsam becerebilir miyim acaba ? Yoksa siz
benim için yapar mısınız ?
Sn Casper1,
Yapmak isterseniz yazılımı ben size yollarım ama pic programlayıcı olması lazım mikrodenetleyiciye programı yüklemek için. Eğer biraz daha bekleyebilirseniz devrenin doğru ve kararlı çalıştığına kanaat getirdikten sonra malzeme parasına ben yapıp size yollarım. Buradaki maksadım siz çalıştırır iken arıza yapmaması yanlış ölçümde bulunmaması. Sonuçta zarara uğramanızı istemem.
Saygılarımla.
tamamdır bekliyeceğim birde bende ısı ve nem ölçer var çok kulanışlı birşey ucuzda,
sizin yapmış olduğunuz devre bu alete adapte edilebilir mi? Çok şey istedim herhalde :D
TH06OH İç Dış Ortam Sıcaklık ve Nem Ölçer - Cihaz Pazarı (http://www.cihazpazari.com/urunler_1002_-th06oh-ic--dis-ortam-sicaklik-ve-nem-olcer.html)
tamamdır bekliyeceğim birde bende ısı ve nem ölçer var çok kulanışlı birşey ucuzda,
sizin yapmış olduğunuz devre bu alete adapte edilebilir mi? Çok şey istedim herhalde :D
TH06OH İç Dış Ortam Sıcaklık ve Nem Ölçer - Cihaz Pazarı (http://www.cihazpazari.com/urunler_1002_-th06oh-ic--dis-ortam-sicaklik-ve-nem-olcer.html)
Sn Casper1,
Bu cihazdan bende yok kullanmadım. Ama max ve min ayarları üzerinden yapılıyor ve bu değerler arasında çıkış veriyor ise bu cihazı ölçüm için kullanıp fanları başka bir devre ile kontrol edebiliriz.
Saygılarımla.
Sn casper1,
Linkini verdiğiniz ürünü üretici firmasına kadar araştırdım. Bunu yapmamın sebebi aklıma takılan soruydu.
Bizim türkiyede ki sitelerde nem ölçüm doğruluğunu %1 olarak yazıyorlar ama bu bir kandırmaca
TH06OH, dual termperature & humidity thermometer - TradeAsia Global Suppliers - Asia (http://www.etradeasia.com/products_detail/366588/366588/6399/dual_termperature_amp;_humidity_thermometer.html)
Sitesinde yazılanları incelerseniz %5 hata payının olduğunu göstermektedir. %1 diye tabir edilen ise ekranda sizin gördüğünüz değerlerin 1 er 1 er artacağına işarettir. Bu yüzden hasas nem ayarı gereken yerlerde hassas nem sensörü kullanmak gerekmektedir.
Saygılarımla.
bu hata payı olayını anlamadım mesela gerçeği ile hatalı olan arasındaki derece farkı 5 mi mesela 20 C derece ile 25 C derece gibi mi .Nem 70 iken 75 gibi mi ?
bu hata payı olayını anlamadım mesela gerçeği ile hatalı olan arasındaki derece farkı 5 mi mesela 20 C derece ile 25 C derece gibi mi .Nem 70 iken 75 gibi mi ?
Sn Casper1;
Gerçek nem değeri %70 iken cihaz %65 de ölçebilir %75 de ama en fazla %5 kadar yanılabilir. Sizin dediğiniz cihazda %5 yanılma payına sahip.
Saygılarımla.
Elimde Çinlilerin ve Japonların ortak çalışması olan LED ler kullanarak domates fidesi yetiştirme üzerinde yaptıkları bir deneyin makalesi var. Yazım dili ingilizce. Makale adı " "Regulation of the growth and photosynthesis of cherry tomato seedlings by different light irradiations of light emitting diodes (LED)" anahtar kelimeler "Light-emitting diode (LED), light quality, cherry tomato, growth, photosynthetic characteristics."
İsteyen olursa mail adresinizi gönderirseniz gönderirim. yaklaşık 8 sayfalaık bir makale. Tercüme etmeye başladım ama biraz yavaş gidiyor. Tercüme bitince isteyene tercümesinide gönderebilirim.
Bu sistemde daha önceden mini sera olarak tasarladığım 65x65x65 bir naylon ile kapatılmış bir küp kullandım.Kudret hocamın da yönlendirmesi ile küpün bir yüzeyi üzerine fan yerleştirip, başka bir yüzünde havanın çıkması için bir delik açtım. İçerideki nemin %71 i geçmemesi için mikrodenetleyicinin içine yazılımını yaptım. Nem %71 ye gelirse fan çalışıyor içeri hava basıyor nem değeri %70 e düşünceye kadar devam ediyor .% 69.9 olduğunda fan devre dışı kalıyor. Tabi seranın içerisine bir kap içerisinde su koyduğum için nem tekrar yükselmeye başlıyor %71 ye geldiğinde tekrar fan çalışıyor %70 in altına düşünce durarak bu işlem sürekli tekrarlanıyor. %1 lik tolerans benim tarafımdan yazılımla belirlenmiştir %0.1 hassasiyete kadar yazılımla fanın çalışma /durma değerleri ayarlanabilir.
not:sera içerisindeki marulları da paylaşayım istedim nacizane .
Saygılarımla.
vetman996
06-02-2013, 14:23
Sevgili Hemşerim merhaba, deneme seramızın ısı nem kontrol otomasyon sistemine ihtiyacı var. siz doğru yoldasınız ve daha büyük serada denemeyi isterseniz seramız hizmetinizde olacaktır. havalar ısındığında fan sistemini devreye almamız gerekiyor. selamlar... saygılar...
deneme seranızda mikro denetleyici güzel çalıştığına göre herhalde serada da çalışır.elinize sağlık aranan kan bulundu :)
Sevgili Hemşerim merhaba, deneme seramızın ısı nem kontrol otomasyon sistemine ihtiyacı var. siz doğru yoldasınız ve daha büyük serada denemeyi isterseniz seramız hizmetinizde olacaktır. havalar ısındığında fan sistemini devreye almamız gerekiyor. selamlar... saygılar...
Sn vetman996,
Hobi olarak denemeye başladık, biraz daha geliştirip bir cihaz haline gelirse sizin seranızda çalışmasını görmek beni daha mutlu edecektir. Zamanı geldiğinde deneyelim sizinle.
Açıkçası şimdiden aklıma takılan bazı sorular var . sera da havalandırma nasıl olmalı ? sera büyüklüğüne göre fan adeti ve gücü ne olmalıdır? Üstadlarımız yardımcı olurlar ise yapacağımız denemenin başarılı olma ihtimali artar.
Saygılarımla.
vetman996
06-02-2013, 16:59
Sn smnvrl,
Üstadlar size daha iyisini anlatacaktır umarım. biz deneme seramıza her tünele 0.5 Hp lik fan montesi düşünüyoruz. yani 2 adet fan koyacağız. çilek aşırı ısya duyarlı olduğuna göre belli ısının üzerine çıktığında fanın devreye girmesi gerekiyor. aynı şekilde nem yükseldiğinde de fanın devreye girmesi için devre hazırlamak sizin için fazla zor olmasa gerekir. selamlar... saygılar...
sayın vetman ,fan için araştırma yaptınız mı acaba
sayın vetman ,fan için araştırma yaptınız mı acaba
Sn vetman996,
Casper1 in de sorduğu üzere, nasıl bir fan kullanmayı düşünüyorsunuz? Mümkünse ürünün linkini paylaşabilir misiniz ? Uygulama örneği varsa bize fikir verecektir.
Saygılarımla.
İş yerindeki domateslerin gelişimi
vetman996
07-02-2013, 10:18
Sayın smnvrl merhaba, deneme seramıza aşağıdaki resimdeki gibi fan monte etmeyi düşünüyoruz. çalışmalarınızı buna göre yapabilirsiniz. selamlar... saygılar...
Sıcaklık ve nem kontrol devresine basit bir menü yapısı eklenmiştir. Sıcaklık ve nemin alt ve üst limit değerleri kullanıcı tarafından cihaz çalışırken değiştirilebilmektedir.Bir kaç yazılımsal eklenti den sonra cihaza tamam diyeceğiz inşallah.
Sıcaklık ve nem kontrol devresine basit bir menü yapısı eklenmiştir. Sıcaklık ve nemin alt ve üst limit değerleri kullanıcı tarafından cihaz çalışırken değiştirilebilmektedir.Bir kaç yazılımsal eklenti den sonra cihaza tamam diyeceğiz inşallah.
Osman arkadaşım yine döktürmüşsün ellerine sağlık. Menü ekleme fikri çok daha işlevsel hale getirmiş devreyi. Duruma göre sıcaklık ve nem değerlerini değiştirmek gerekebilir. Özellikle yaz kış arasındaki farkları ve bu değerlerin bitkiler üzerindeki etkilerini düşünürsek...
SAYGILARIMMLA.
Osman arkadaşım yine döktürmüşsün ellerine sağlık. Menü ekleme fikri çok daha işlevsel hale getirmiş devreyi. Duruma göre sıcaklık ve nem değerlerini değiştirmek gerekebilir. Özellikle yaz kış arasındaki farkları ve bu değerlerin bitkiler üzerindeki etkilerini düşünürsek...
SAYGILARIMMLA.
Sn Sagen;
Cok teşekkürler ederim. Amatörce çalışmalarımıza devam ediyoruz elimizden geldiğince. Sizin iklimlemdirme sistemlerinizle çok daha anlamlı bir çalışma olacak bu devre. Bende sizin çalışmalarınızı takip ediyorum.
Bu günde devreye söyle bir eklenti yaptım . Kullanıcının girdiği sıcaklık ve nem değerleri elektrik gidip gelse bile hafızada tutuluyor. Elektrik kesintilerinde cihaz ayarları unutmuyor.
Saygılarımla.
idris şenol
11-02-2013, 11:39
merhaba sayın smnvrı çalışmalarınızı ilgi ile izliyorum
sistemi bir kasa,pano ,,, gibi bir sistem içersine dizayan etmeleiyiz
sağlam bir görünüm olmalı ancak ozaman bir pazar oluşturur kanatindeyim...
merhaba sayın smnvrı çalışmalarınızı ilgi ile izliyorum
sistemi bir kasa,pano ,,, gibi bir sistem içersine dizayan etmeleiyiz
sağlam bir görünüm olmalı ancak ozaman bir pazar oluşturur kanatindeyim...
Sn İdris bey;
Haklısınız bir kutu içerisinde , sağlam soketler ile daha güzel görünecektir . Açıkçası ticari açıdan bir şey sunmak çok fazla ciddiyet ve sorumluluk gerektiriyor.
Bir şeyleri hobi olarak deneyip sonucunu görmenin zevkini yaşarken ticari kaygı ile bu zevki kaçırmak istemiyorum. Hem hobimi devam ettirmek hemde sizin gibi değerli dostlar edinmek paha biçilmez.
Ama ticari olarak dersek, sadece denemelerime devam edecek kadar para kazandırsa bana yeter. Bir iki detayı da hallettikten sonra kutulayıp sizin denemenizi isteyeceğim.
Saygılarımla.
Sn casper1,
Nem + Sıcaklık Sensörü =30 tl
Mikrodenetleyici =5 tl
LCD = 10 tl
Devrenin en basit hali olduğu için ilerde röle,led vs.. parçalar da eklenecektir.
sayın smnvrl son eklemeler gerçekten çok iyi olmuş son maliyet nekadar oldu acaba ?
sayın smnvrl son eklemeler gerçekten çok iyi olmuş son maliyet nekadar oldu acaba ?
Sn Casper1,
Destekleriniz için teşekkür ederim.
*İşlemci (pic 16f648A) 6-7 tl (Program hafızası yetmediği için bir üst işlemciye geçtim)
*LCD (Ekran) 10 tl
*SHT11(sıcaklık+nem sensörü) 30-35 tl (ben arkadaşımdan temin ettim yurt içinde fiyatlar değişkenlik göstermekte)
* Röle (1 adet fan , 1 adet ısıtıcı ) 2 adet 5-6 tl
*Transistör + direnç + buton ıvır zıvır 10 tl
Kutulama ve adaptör hariç tahminim 60-70 tl civarı olacaktır.
Saygılarımla.
Hocam ellerine sağlık güzel olmuş. Bu sistem sera bekçisi ile birleştirilse, seranın içerisine bir iki kamera konulsa, tüm seranın fonksiyonları bir yerden kontrol edilebilse ve bunu da bilgisayardan, cep telefonundan, internetin olduğu her yerden kontrol edebilsek güzel olurdu. Seranın ismi de herhalde akıllı sera olurdu, akıllı evden devşirme :)
Hocam ellerine sağlık güzel olmuş. Bu sistem sera bekçisi ile birleştirilse, seranın içerisine bir iki kamera konulsa, tüm seranın fonksiyonları bir yerden kontrol edilebilse ve bunu da bilgisayardan, cep telefonundan, internetin olduğu her yerden kontrol edebilsek güzel olurdu. Seranın ismi de herhalde akıllı sera olurdu, akıllı evden devşirme :)
Sn İbo36;
Güzel sözleriniz için teşekkürler. Dediğiniz gibi verilere web üzerinden uzaktan erişim sağlanabilse çok güzel olur. Bu proje bittikten sonra, web arayüzü denemesini yapabiliriz . Forumda Sn. Potasyum bu işi gerçekleştirdi incelemenizi tavsiye ederim.
Saygılarımla.
Evdeki domatesim in yapraklarının ucunda kurumalar başladı. Bu bir hastalık mıdır ? Power Led ile yaptığım aydınlatma mı fazla /az geliyor ? Yardımlarınızı bekliyorum .
Saygılarımla.
Bu küçük devremiz RÖLE kullanımı içindir. Mikrodenetleyicinin çıkışından aldığımız düşük voltaj ile daha yüksek voltaj ve akımları kontrol etmek için kullanılır.Devremizde +5 volt ile çalışan RÖLE kullanılmıştır.
Ben bu devreyi mikrodenetleyicinin çıkışından aldığım +5 volt sinyal ile 220 volt akvaryum ısıtıcısını devreye almak/çıkartmak için kullanmıştım.
Smnvrl Bey Burada ne demek istediniz ? aldıgınız sinyal ile 220 volt ısıtıcıyı 5 volt ile mi calıstırdınız ? yoksa bu devre ile akvaryum ısıtıcını kontrol etmek için mi ?
Smnvrl Bey Burada ne demek istediniz ? aldıgınız sinyal ile 220 volt ısıtıcıyı 5 volt ile mi calıstırdınız ? yoksa bu devre ile akvaryum ısıtıcını kontrol etmek için mi ?
Sn anti123;
Kullandığım işlemcinin port çıkışı +5 volttur. Bu +5 volt ile benim akvaryum ısıtıcısını çalıştırmam gerekir ama +5 ile 220 volt luk cihaz çalışmaz o yüzden araya röle koymak gereklidir. Röle nin bobin uçlarına +5 voltu uyguladığımda rölenin içindeki elektro mıknatıs çalışır ve rölenin kontakları birleşir .Böylece rölenin çıkışına bağladığım 220 volt cihaza elektrik verilmiş olur. +5 voltu kestiğinizde kontak uçları birbirinden ayrıldığı için 220 volt cihazda enerjisiz kalır kapanır.
Röleler | Elektrik.gen.TR (http://www.elektrik.gen.tr/teknik-i%C3%A7erik/r%C3%B6leler)
Saygılarımla.
Devremizin beslemesi için gerekli +5 voltu alabilmek için 7805 voltaj regülatörü kullanılmıştır. Bu regülatörün özelliği girişine vereceğiniz 7-25 voltu +5 volta sabitlemesidir. Tavsiye edilen 8-9 voltluk adaptör kullanılmasıdır. Resimlerini paylaşayım.
Voltaj regülatörünün devresini ekliyorum. Evinizde sabit 5 ,9,12 volt gibi değerleri elde etmek istiyorsanız 7805, 7809, 7812 yi kullanabilirsiniz.Kullanacağınız voltaj regületörünün 3-4 volt üstü bir adaptör seçerseniz devreniz fazla ısınmadan çalışacaktır.
mkntasarim
13-02-2013, 19:54
ilgiyle okudu tebrik ediyorum cok güzel çalışma
ilgiyle okudu tebrik ediyorum cok güzel çalışma
Sn Mkntasarim,
Teşekkür ederim. Amatörce bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Bir yandan öğreniyorum bir yandan da burada paylaşıyorum.
Devrede kutulama hariç şu an aklımdakileri gerçekleştirdim. Yakında mini serama bağlayıp, hem nemi hem sıcaklığı aynı anda kontrol edip sonuçlarını görmek istiyorum. Bu aşamayı da başarılı şekilde geçersek değerli dostlarımın kullanımına sunacağım.
Saygılarımla.
Voltaj regülatörünün devresini ekliyorum. Evinizde sabit 5 ,9,12 volt gibi değerleri elde etmek istiyorsanız 7805, 7809, 7812 yi kullanabilirsiniz.Kullanacağınız voltaj regületörünün 3-4 volt üstü bir adaptör seçerseniz devreniz fazla ısınmadan çalışacaktır.
Osman bey tebrik ediyorum. Nihayet birileri düzgün bir şeyler paylaşmaya başladı...
TEBRİKLER...
Devremizin beslemesi için gerekli +5 voltu alabilmek için 7805 voltaj regülatörü kullanılmıştır. Bu regülatörün özelliği girişine vereceğiniz 7-25 voltu +5 volta sabitlemesidir. Tavsiye edilen 8-9 voltluk adaptör kullanılmasıdır. Resimlerini paylaşayım.
Çalışma çok güzel olmuş sonuçlarını bekleyeceğim. Bu arada strafor üzerine de yakışmış hani, kutuya koymasan mı ne...:D
Sn SAGEN,
Çok teşekkür ederim. Bizde nacizane bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Beğenmenize sevindim. Bende sizin orkide çalışmalarınızı çok beğeniyorum. Yeni eklenen orkideler ile Terrarium gerçekten çok güzel olmuş. Orkidelere ne kadar gönül verdiğiniz bitkilerinizin güzelliğinden belli.
Saygılarımla.
Gelişimlerinin bir fotoğrafı. (Bardaklarda ki bitkilerin gelişimlerinin farklı olma sebebi farklı tipte toprak denemesi yaptığım için. :) kafa karıştırmasın.)
Ama evdeki domatesim de yapraklarda kurumalar başladı gidişat kötü inşallah ondaki problemi bulabilirim.
Saygılarımla.
Gelişimlerinin bir fotoğrafı. (Bardaklarda ki bitkilerin gelişimlerinin farklı olma sebebi farklı tipte toprak denemesi yaptığım için. :) kafa karıştırmasın.)
Ama evdeki domatesim de yapraklarda kurumalar başladı gidişat kötü inşallah ondaki problemi bulabilirim.
Saygılarımla.
Osman bu hesaba göre 6 farklı toprak mı kullandın? Birde hangi toprakta gelişimin daha iyi olduğunu hangisinde (şu an için) kötü olduğunu ve ne gibi farklar oluştuğunu açıklayabilrmisin.
Osman bu hesaba göre 6 farklı toprak mı kullandın? Birde hangi toprakta gelişimin daha iyi olduğunu hangisinde (şu an için) kötü olduğunu ve ne gibi farklar oluştuğunu açıklayabilrmisin.
1 ve 2. resimdekiler ormandan aldığım çam toprağı, 5 ve 6. iş yerindeki bitkilerin saksısından aldığım torfa benzer bir malzeme 3 ve 4. bu iki malzemenin oransal karışımı .
Sn Sagen;
Benim sorunlu bitkim evde ki domatesim, 64. mesajda resmini paylaştım. Domatesin yaprak uçlarında kurumalar başladı sorunun ne olduğunu bulamadım.
Saygılarımla.
Sonunda devre tamamlandı. Balkonda ki mini seraya monte edildi.
Biraz devrenin nasıl çalıştığını anlatayım. Bu devrede sera içerisindeki nem ve sıcaklığı önce okuyup, sonrasında da kontrol edilmektedir.
Kullanıcı tarafından girilen Nem üst limiti aşıldığında havalandırma fanı çalışmakta içeriye hava vermektedir. Bu havalandırma işlemi kullanıcının girdiği nem alt değerine kadar devam etmekte ve fan durmaktadır. (örneğin nem üst limiti %80 alt limiti %78).
Sensörün okuduğu sıcaklık değeri de aynı nem ayarlamada olduğu gibi sıcaklık üst limitine kadar ısıtıcımız çalışmakta ,sıcaklık üst limite geldiğinde ısıtıcı kapanmaktadır. Isıtıcının tekrar çalışması sıcaklık alt limitinde olmakta bu döngü sürekli devam etmektedir. (örneğin sıcaklık üst limit 23 C, sıcaklık alt limit 21 C)
Yukarıda bahsi gecen sıcaklık alt ve üst limit , nem alt ve üst limit devremizin üzerinde bulunan 4 adet düğme(buton) vasıtası ile kullanıcı tarafından 0.1 hassasiyet ile belirlenebilmektedir.
Elektrik kesilse de devremiz kullanıcının girdiği alt ve üst limitleri unutmamakta ,elektriğin gelmesine müteakip tekrar kaldığı yerden kontrol işlemine devam etmektedir.
Devrede ısıtıcı ve fan çıkışları için 220 volt 7-8 Amper Röle kullanılmış olup devreye 1500 watta kadar olan cihazları direkt bağlayabilirsiniz.(yüksek güçlü cihazları çalıştırmak için kontaktör kullanılmalıdır)
Not: Devre üzerindeki parçaların başka bir projede kullanılması düşünüldüğü için
kutulama işlemi yapılmamıştır.
Saygılarımla.
Sıcaklık ve Nem projesini tamamladık işin kolay kısmı bitti :) . Zor olan kısma geldik, bu sistemi seralarda nasıl kullanabiliriz?
* Seralarda nem ve sıcaklık değerleri hangi aralıklarda olmalı ?
* Havalandırma ve sıcaklık dengesi nasıl sağlanmalıdır? (Sera içerisinde nem oranı arttığında havlandırma çalışır, içeri daha az nem ihtiva eden temiz hava girer bu da sera içerisinde ki sıcaklığın kışın düşmesine / yazın yükselmesine sebep olur vs..)
Yardımlarınızı bekliyorum.
Mustafa_cmbz
18-02-2013, 00:15
kışları nemi atmada kullanılmak üzere ısıtıcılar ve fanlar olmalı sera içerisinde..ısıtmak ile birlikte bu ısıyı eşit bir şekilde seraya yaymak ta önemlidir.
Bunların dışında yazın zaten tüm kapakların açık olacaktır.Nemi okuyarak yine nemi atmak için sadece fanları devreye sokarak hava sürkülasyonu yapmalısın.
Yine bunların dışında nem alt ve üst değerlerinin ayarlanabilir olması çok avantajlı olacaktır.Bu ne nem değerlerinin de sanırım bir standartı yok her bitki ne istiyorsa ( fide den tut ki büyüme evresine kadar) bunlara göre ayarlamalar yapılmalı...
Nem olaylarını halletmen güzel ısıda aynı şekilde benimde yakında kart biticek gsm olayları üzerine çalışıyorum şuan...Ama şunu unutma kapakları açıp kapatmak en zahmetli kısım olacak :D Bunun sıkıntısını amatör tasarımlar yaparken sana bana yaparken atlarsın ama bu kapak açma kapatma kısmında rediktörlü motorlar kullanıldığı için ekstradan güvenlik önlemlerini almalısın aksi taktirde kapakların açıldığını veya kapandığını algılayan kısımların da bir hata ile karşılaşırsan mazallah sera da ciddi hasarlara yol açmak ile birlikte kış ayında olabilecek bir sıkıntıda kapakların açık kalması ile birlikte mahsüllerin don yemesi ve zarar görmesi çok daha büyük bir sıkıntı yaşatır...
Sn Mustafa_cmbz;
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Şu an üzerinde deneyebileceğim gerçek boyutlarda bir seram olmadığı için bazı şeyler halen kafamda muamma, inşallah bu dikkat çektiğiniz noktaları uygulayabileceğim bir ortam oluşur.
Gsm kısmı uzaktan kontrol açısından çok faydalı olacaktır. çalışmalarınızda başarılar dilerim.
bitkilerin gelişiminde nem değerinin %60 -%80 arasında olması gerektiği yazılmış ama
havadaki nem %80 civarında bir değere sahip olduğunda, nasıl ben sera içerisinde ki nemi %80 in altına indirebilirim ? havalandırma yapmak dışarıdaki havayı içeri almak olur ki dışarıda nem daha çoksa bu fayda sağlamaz.
Acaba bu olaya çok mu takıyorum? Devreye 2. bir sensör daha takıp dışarıdaki nem benim üst limit değerimden fazla ise havalandırmayı sabit yapıp sadece belli miktar temiz havanın sera içerisine girmesine mi izin versem ?
Sonuçta ihtiyacımızdan fazla sera içerisine temiz hava almak ısıtma/soğutma masrafımızı arttıracaktır.
Saygılarımla.
İsmail Karagülle
18-02-2013, 00:39
Sıcaklık ve Nem projesini tamamladık işin kolay kısmı bitti :) . Zor olan kısma geldik, bu sistemi seralarda nasıl kullanabiliriz?
* Seralarda nem ve sıcaklık değerleri hangi aralıklarda olmalı ?
* Havalandırma ve sıcaklık dengesi nasıl sağlanmalıdır? (Sera içerisinde nem oranı arttığında havlandırma çalışır, içeri daha az nem ihtiva eden temiz hava girer bu da sera içerisinde ki sıcaklığın kışın düşmesine / yazın yükselmesine sebep olur vs..)
Yardımlarınızı bekliyorum.
Diğer etkenlerde var. Ama sera içindeki nem , artan ısı ile birlikte içerideki sulama sistemindeki suyun havaya karışması ile yükseliyor.
Uzattım , kısaca yapılacak sistem istendiğinde kolayca ısı nem değerlerini değiştirilebilir olmalı .
Bu aralıklarla ilgili bilgiyi bulmak için yapılmış cihazların özelliklerine bakmak lazım . Mesela tartesin yaptığı bazı ürünler var . Aralıkları özellikler kısmında belirtmiş. Bir fikir verebilir.
Fanlar çalıştığında içerideki ısı ile birlikte nem de dışarı atılıyor.
Her bitki veya üreteceğin mahsul için ısı ve nem değerleri bilinir. Otomatik sistem değiştirilebilir olduğunda , her bitki için gerekli değerler girilmesi gerekecektir.
Bitkiye her zaman su gerektiği için sera içinde nem her zaman vardır.
istenmeyen bu nemin aşırı yüksek olmasıdır.
Mesela nem için ön görülen 55-60 ise demek bizim fanlar higrometremiz bu dereceye geldiğinde çalışmalıdır.
Bitkinin istediği ısı 18 derecenin üstünü istemiyorsa , fanlar 18 i algıladığında devreye girmeli.
Bunun bir de tersi durum var . Yani yeteri kadar ısı yoksa ısıtıcı çalışacak .
Bazı ürünler için ise istenen nemin altında nem durumu varsa ortam nemini artıracak cihazımız çalışacak .
İleri aşamalarda co2 içinde aynı işler istenebilir.
Mustafa_cmbz
18-02-2013, 00:51
Sn Mustafa_cmbz;
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Şu an üzerinde deneyebileceğim gerçek boyutlarda bir seram olmadığı için bazı şeyler halen kafamda muamma, inşallah bu dikkat çektiğiniz noktaları uygulayabileceğim bir ortam oluşur.
Gsm kısmı uzaktan kontrol açısından çok faydalı olacaktır. çalışmalarınızda başarılar dilerim.
bitkilerin gelişiminde nem değerinin %60 -%80 arasında olması gerektiği yazılmış ama
havadaki nem %80 civarında bir değere sahip olduğunda, nasıl ben sera içerisinde ki nemi %80 in altına indirebilirim ? havalandırma yapmak dışarıdaki havayı içeri almak olur ki dışarıda nem daha çoksa bu fayda sağlamaz.
Acaba bu olaya çok mu takıyorum? Devreye 2. bir sensör daha takıp dışarıdaki nem benim üst limit değerimden fazla ise havalandırmayı sabit yapıp sadece belli miktar temiz havanın sera içerisine girmesine mi izin versem ?
Sonuçta ihtiyacımızdan fazla sera içerisine temiz hava almak ısıtma/soğutma masrafımızı arttıracaktır.
Saygılarımla.
tabikide zaten kapakları ısıya görede açsan neme göre de açsan veyahut kapatsan,şayet enerji tasarrufu yapmak istiyorsan ilk önce dışarısının durumuna bakmalısın yani dışarısı atıyorum gün içinde 20 derece ise ve sana 18 derece lasım ise sera kapaklarını açarsın hem havalandırırsın hemde ısıtma gibi bir derdin ve iç ve dış ısı farkıyla sera içinde oluşabilecek nemi rahatlık ile dışarı atabilirsiniz...
kışları ise bunu yaparken kapakları açmaktan ziyade tepere fan koyarak yapmak daha etkili olacaktır.
Bizde daha bir çok şeyi deneyemedik ama arazide vakit geçirdikçe seranın iskeletine 1-2 kez tırmanarak tüm herşeyini inceleyerek ufak ta olsa işin içine girdimeye başladıkça yeni işin nasıl olması gerektiğini daha iyi anlamaya başlıyorsunuz..
daha seranın içine kapakları açıp kapatacak düzenekler için beton döküp direk dikeceğiz...
Sn ismail bey,
Bilgiler için teşekkürler.
Şu an tasarladığım cihaz sıcaklığı, ısıtıcıyı açıp kapatarak kontrol ediyor ama ısıtıcıya bağlı olmadan sıcaklık yükselmesi olursa o zaman fanları çalıştıracak kısmı programa adapte edeyim bu güzel bir ayrıntı oldu :)
Nem olayında dışarıdaki nemin her zaman sera içerisinden az olduğunu kabul edip havalandırma çalıştığında nemin düşeceğini düşündüm. Her zaman sera içerisinde su olacağı için nem sürekli yükselme eğiliminde olacaktır. Düşük nem durumu oldu ki oluştu o zaman 1 çıkış verip sisleme sistemi aktif edilebilir. bunu da ekleyeyim :)
cevap yazan arkadaşlara teşekkür ediyorum beyin fırtınası yapmak gibisi yok :)
Mustafa_cmbz
18-02-2013, 00:57
Unutmadan şayet içersinin nemi 60 ise ve dışarısı 80 ise kapakları açmakla hiç bir fayda sağlamam diye düşünme.Sonuçta kapakları açtığında veyahutta fanları çalıştırdığında bir hava akışı olacak seranın içinde buda nemi atmana yardımcı olacaktır.
Bunların dışında kışın ısıtma sistemi işini görecektir arada bir havalandırma yaparsın vs. bizde tam denemediğimiz için net şeyler söyleyemiyoruz.Bu iş için ayrı loglamalar da almak gerekli aslına bakarsan neyin neye etki ettiğini sağlıklı görebilmek için..
Mustafa_cmbz
18-02-2013, 01:16
fikir vermesi açısından yalan dünya hocam için yapmış olduğum havalandırma kartı ile ilgili resimleri paylaşmak istedim..(tabi bu kartın tasarımı vs. bir çok açıdan değişmekte şuan)
Kart üzerinde fan ısıtıcı motorlar ve sulama için röle çıkışları bıraktım hatta sanırım 1 tanede boşta bıraktıydım onuda aydınlatma için ayırmıştık galiba.
az evvle konuştuğumuz mevzuları yalandünya hocam ile çok konuştuk en sonunda dışarısının ısısına bakarak birşeyler yaptırmalıyız bu sistem dedik ve rs485 ten ısıyı okuyup ona göre hareket ediyorduk..
Bunların dışında bence sistemine ds1307 gibi bir zaman saati ilave et.Tabi işin içinde sulama olacak ise buna ihtiyaç duyacaksındır.
Bunların haricinde gerisi beyin fırtınası :P
Sn Mustafa_cmbz;
Paylaşımlarınız için teşekkürler ellerinize sağlık güzel bir çalışma olmuş. Suan komple bir sera sistemi değilde sistemin ayrı ayrı calışan parçaları olarak düşündüm, malum niyetim öncelikle hobi amaclı denemek. Benim gibi hobi olarak uğraşan arkadaşların bundan faydalanmasını isterim komple sistem biraz ağır gelebilir onlara, o yüzden parçalı olsun kullanacak kişi ihtiyacı olan parçayı alsın /yapsın isterim.
Saygılarımla.Hayırlı geceler
Zaman saati önerinizide dikkate alacağım.
Gelişmeye devam ediyorlar
yalandünya59
19-02-2013, 09:44
Sevgili Smnvrl,
Çalışmalarını geriye dönük sayfalarını okuyarak tekrar gözden geçirdim,
bayağı güzel yol katetmişsin, sanırım bu çalışmaları amatörde olsa bir kutuda toplayıp güzel kullanışlı bir cihaz haline getirmenin zamanı gelmiş gibi görünüyor.
Hani LCD ekran sıcaklık ve nem oranını göstermesi, ve belli değere set edilmesi hoş olmuş,
seni gönülden tebrik ederim.
Çalışmalarını takip edeceğim, kolaylıklar dilerim...
Sn yalandünya59,
İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Bir kaç ekleme daha yapmayı düşünüyorum program üzerinde.
*havalandırmayı nemin yüksek olmasına bağlamıştım ama nem yükselmez ise havalandırma olamayacağı için belli zaman aralıklarında (kullanıcı tarafından ayarlanacak zaman dilimi) havalandırma yapılması gerekir diye düşünüp programa ekleyeceğim. LCD üzerinden gerekli ayarlar girilebilecek.
Saygılarımla.
Sn Smnvrl
Konuya bakmayalı ısı nem kontrol devresinde epey aşama kaydetip işin sonuna yaklaşmışsınız: Tebrik ederim.
Domateslerin de gelişimi ve görünümü çok iyi maşallah. Işıklandırmanın etkisi şüphesiz çok fazla.
Sn yalandünya59,
İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Bir kaç ekleme daha yapmayı düşünüyorum program üzerinde.
*havalandırmayı nemin yüksek olmasına bağlamıştım ama nem yükselmez ise havalandırma olamayacağı için belli zaman aralıklarında (kullanıcı tarafından ayarlanacak zaman dilimi) havalandırma yapılması gerekir diye düşünüp programa ekleyeceğim. LCD üzerinden gerekli ayarlar girilebilecek.
Saygılarımla.
Sevgili Osman;
Nemin haricinde de temiz hava sirkülasyonu için havalandırmanın çalışmasını düşünmen güzel bir fikir. Özellikle kapalı mekanlarda ve bir takım bitkilerde temiz hava ihtiyacının yanı sıra hafif bir esintinin de oluşması bitki gelişimi açısından çok faydalıdır.
Bu arada az bir zaman kaldı ;). Yakında çalışmalarına bende buradan katılmaya başlayacağım.
SEVGİ VE SAYGILARIMLA.
Sn Sagen,
Öncelikle teşekkür ederim .
Temiz hava sirkülasyonunun olması gerektiğini, daha önce forumda yazdığınız sizin yorumlarınızdan edinmiştim. Bu değerli bilgi birikiminizle bana daha da yardımcı olacağınızı düşünüyorum. Paylaşımlarınızı sabırsızlıkla bekleyeceğim. Yeniden dizayn ettiğiniz Terrarium un resimlerini bende görmek için bekliyorum.
Saygılarımla.
Sn Smnvrl
Konuya bakmayalı ısı nem kontrol devresinde epey aşama kaydetip işin sonuna yaklaşmışsınız: Tebrik ederim.
Domateslerin de gelişimi ve görünümü çok iyi maşallah. Işıklandırmanın etkisi şüphesiz çok fazla.
Sn Reytabu,
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.
Bu power led aydınlatmaya sizinle beraber başladık , bana yaptığınız iyiliği de unutmam mümkün değil :) .Çok güzel bir tasarım yaptığınız led lamba ile yeni kabininiz de yapacağınız çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum. Sizde ki yetişen bitkilerin gelişimleri de benim bitkiler gibi olursa doğru yoldayım diyebileceğim. Çalışmalarınızda başarılar dilerim paylaşımlarınızı bekliyorum.
Saygılarımla.
Sn Smnvrl,
Daha önceki yıllarda yine bu aylarda evde pencere kenarında redrobin yetiştirme denemem olmuştu.
Evimin yeterli güneş ışığı almaması ve suni ışıklandırma da olmaması nedeni ile domatesler çok yavaş gelişmişti.
Sizinkileri benim o zamanki tecrübemle kıyaslıyorum da sizinkilerin gelişimi çok iyi diyebiliyorum. Bence doğru yoldayız.
Ben de 15-20 sene önceki hibrid tohumlar çıkmadan önce yediğimiz geleneksel ince kabuklu, mis kokulu domatesleri yetiştirebilirim umuduyla bulabildiğim 10 çeşit geleneksel domates tohumlarını 18 Şubatta ektim. Henüz daha çimlenme olmadığından powerled lambayı kullanmıyorum. Fideler çıkmaya başlayınca lambayı devreye sokacağım.
İnşallah sizinkinin benzeri ısı- nem kontrol devresini de bu aşamada yardımlarınızla yapacağım. Bildiğiniz gibi lcd sorunun çözdüm. Yarından itibaren dht11 sensörünü devreye ilave edip testlere başlayacağım.
Saygılarımla
Sn Reytabu,
Domateslerimin gelişimlerinin sağlıklı olduğunu söylemeniz beni sevindirdi, inşallah hep böyle sağlıklı büyümeye devam ederler.
Sizinde tohumlarınızın çıkmasına az kalmış 1-2 güne çıktıklarını görürüz :).
DHT11 ile olan çalışmanızı ilgiyle takip ediyorum. Siz başarılı olursanız bende DHT11 kullanarak maliyeti biraz daha aşağıya çekmek isterim.
Bu gün işe gelir gelmez gene domateslerin fotoğrafını çektim paylaşıyorum.
Ayrıca aşağıda ki fidelerden bir tanesini size vermek isterim, sizdeki gelişimini de görmek güzel olur.
Saygılarımla.
Sn Reytabu,
Domateslerimin gelişimlerinin sağlıklı olduğunu söylemeniz beni sevindirdi, inşallah hep böyle sağlıklı büyümeye devam ederler.
Sizinde tohumlarınızın çıkmasına az kalmış 1-2 güne çıktıklarını görürüz :).
DHT11 ile olan çalışmanızı ilgiyle takip ediyorum. Siz başarılı olursanız bende DHT11 kullanarak maliyeti biraz daha aşağıya çekmek isterim.
Bu gün işe gelir gelmez gene domateslerin fotoğrafını çektim paylaşıyorum.
Ayrıca aşağıda ki fidelerden bir tanesini size vermek isterim, sizdeki gelişimini de görmek güzel olur.
Saygılarımla.
Sn SMNVRL
Benim tohumlar da çıkmışlar. Işığı açmada biraz gecikmişim hemen uzayıvermişler. İnşallah bundan sonra düzelirler. Bakalım ışığın etkisi nasıl olacak.
Sensör ile ilgili sıcaklık ve nem okuma çalışmalarımız bir devam ediyor. İnşallah başaracağız.
Sizin domatesler maşallah çok sağlıklı gözüküyor. 1 adedini bir ara alırım.
Saygılarımla
vetman996
24-02-2013, 10:31
Sayın smnvrl merhaba.
Bildiğiniz gibi üç gün önce ilk cemre havaya düştü. deneme seramıza ısı nem kontrol ünitesi montajının zamanı yaklaşıyor. daha önce de konuştuğumuz gibi seramız denemeniz için hazır bekliyor. tekrar hatırlatalım istedik:)) selamlar...
idris şenol
25-02-2013, 07:11
Sn SMNVRL
Benim tohumlar da çıkmışlar. Işığı açmada biraz gecikmişim hemen uzayıvermişler. İnşallah bundan sonra düzelirler. Bakalım ışığın etkisi nasıl olacak.
Sensör ile ilgili sıcaklık ve nem okuma çalışmalarımız bir devam ediyor. İnşallah başaracağız.
Sizin domatesler maşallah çok sağlıklı gözüküyor. 1 adedini bir ara alırım.
Saygılarımla
kolay gelsin reytabu
bence zaman kaybetmeyin
ışıksız ortamda gelişimleri bozulmuş
bence hemen yeni tohum atın...üzgünüm
sayın ismail bey haklısınız
İsmail Karagülle
25-02-2013, 13:45
Ben mi yanlış okudum ?
smnvrl nin domatesleri gayet iyi görünüyor. Yeniden tohum atması gerekecek bir durum ben göremedim .
Galiba reytabu nun fidelerinde gelişme bozukluğu var. Onu da birkaç gün ışık almasını denemesini bekliyorduk.
Resimleri karıştırmış olabiliriz.
kolay gelsin reytabu
bence zaman kaybetmeyin
ışıksız ortamda gelişimleri bozulmuş
bence hemen yeni tohum atın...üzgünüm
sayın ismail bey haklısınız
Sn İdris Şenol
10 türe ait domates tohumlarını ayrı ayrı ve etiketleyerek hepsini aynı gün ve aynı harca ektim. Hepsi aynı yerde yani hepsi de eşit şartlardalar.
2 türün tamamı çimlendi ve iyi gözüküyorlar. bazı türlarin çimlenme oranı düşük ama çimlenan fideler sağlıklı gözüküyor. Bazı türler ise tamamı cılız çıktılar. Bazıları ise hiç çimlenmedi.
Bazı fidelerin sağlıklı olmaları nedeni ile ışıksızlıktan kaynaklanan bir bozulma tahmin etmiyorum. Tohumlar büyük ihtimal bayat veya sağlıksızdılar.
Zaten çimlenmenin olduğu günün ertesi sabahı hemen powerled aydınlatmayı açtım. Günde 12 saat lamba açık.
Ama dediğiniz gibi sağlıksız fideleri söküp, yerine yeni tohumları atacağım.
Çimlenmeyen tohumları da (geç çimlenebilme ihtimaline karşı) 3-5 gün daha bekleyeceğim.
Saygılarımla
idris şenol
25-02-2013, 18:03
sayın reytabu ne tür tohumlar ektiniz bilmiyoruz fakat biber cinsi tohumlar çıkışları uzun sürer
tohumun çimlenmesinde nem yeterli
çimlenen tohum için ışıklanma süresi 12 saat olmas sağlıklı gelişmesini sağlar
yeterli ışık alamayan çimlenen tohumlar uzar ve kaçınılmaz son bulur
not: tamamı dometes tohumu ile çalışmalrınız varsa tohumları birgece önce bir bez içersinde tohumları çimlendirip öyle atın
2 adet fideyi başka yere yolladık. Elimizde kalanların gelişimleri aşağıdaki gibi. Not:İkisi büyük ikisi küçük neden? diye sorarsanız, iki farklı toprak kullanıldığı için.
Sayın smnvrl merhaba.
Bildiğiniz gibi üç gün önce ilk cemre havaya düştü. deneme seramıza ısı nem kontrol ünitesi montajının zamanı yaklaşıyor. daha önce de konuştuğumuz gibi seramız denemeniz için hazır bekliyor. tekrar hatırlatalım istedik:)) selamlar...
Sn Vetman996;
Evet havalar ısınmaya başladı 1-2 gündür yaz günü gibiydi. Tasarladığım devre de halen eklenmeyi bekleyen bir iki özellik mevcut onları da tamamlar isem ortaya güzel bir şey çıkacağını düşünüyorum. Birazda çok fonksiyonlu olmasını istiyorum ,çünkü bu devreye başlamamdaki asıl sebep kendime mantar yetiştirme kabini yaparken bu devreyi kullanmaktı. Hem sera hem mantar işinde kullanılabilir olması gerekir diye düşünüyorum. İnşallah bittiğinde çok gecikmiş olmam.
Saygılarımla.
Sayın smnvrl.
Domatesindeki alt yaprak bozulması ile ilgili; okuduğum kadarıyla kimse bir şey yazmadı.
Işık şiddeti fazla gelse üst yapraklarda bozulma olması lazım.
Sizin sorununuz toprak ile o yaprak arasında bir konu gibi. su buharı, nem olabilir.
Fazla bilgim olduğundan değil,
geçen sene lamba kullanmadan pencere önündeki fidelerimde de aynı sorun olmuştu.
Sn Kursun;
Cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Bende sorunu çözemeyip çaresiz kalmıştım. Sonrasında o fideyi ortamdan çıkarıp onun kardeşi olan ve balkonda güneşte yetişen fideyi aydınlatma altına koydum. Sonrasında iş yerinde yetiştirdiğim başka fideyi de aynı ortama koydum. Sonrasında benim 4 kırmızı 1 mavi olan led düzenini 4 kırmızı 2 mavi ye çevirdim. 1-2 güne de küçük bir fan ile havalandırma yaptıracağım . Bakalım ne olacak aklıma gelenleri uyguladım inşallah her şey yolunda gider.
Saygılarımla.
Domateslerden birini saksı içine şaşırttım.
Osman bey takipteyim.Ben ilerde bu led olayını çilek serası için düşünüyorum.Katlı çilek seraların sorunlarından biride yeterli güneş ışığı alınamaması.Ama çileklere led uygulaması ile ilgili kaynak bulamadım,araştırıyorum.Birde şu adresteki çalışma dikkatimi çekti.http://e-dergi.atauni.edu.tr/index.php/zfd/article/viewFile/4935/4753
Sn casper1;
Led ile bitki büyütme deneyimden şu ana kadar memnun kaldım etraftanda olumlu yorumlar aldım. Ledleri satın alıp montajını kendim yaptım, aynı şekilde led sürücüyüde kendim yaptım ve bu sistem şimdiye kadar sorunsuz çalıştı. Maliyeti oldukça düşürdüm . Sizde bu şekilde maliyetleri düşürür iseniz bence başarılı olma ihtimailniz artar. Size de denemeniz için 100-200 watt gücünde bir sistem yapıp seranızda denemek lazım aydınlatılan çileklerde ki farki gözlemlemek lazım .
Saygılarımla.
Planlarımın arasında şu andaki seranın yarısı kadar büyüklükte deneme serası kurmak var. Orada çilek çeşit denemelerinden aydınlatmaya Kapalı sistem-Açık sistem farkına kadar denemeler yapma niyetindeyim.
Sn Casper1;
Deneme serası kurmak size çok fayda sağlayacaktır. Bana da yakınsınız, bu seranızda bende yardımcı olmak isterim. Bizim köydeki (osmancalı köyü) açık sistemde çileklerin ot temizliğine başlandı, aynı zamanda kurumuş yaprak ve saplar temizleniyor. Kolaylıklar diliyorum size.
Saygılarımla.
Teşekkür ederim Osman bey serayı yaptıktan sonra sizi rahatsız edecektim zaten
Sn İdris Şenol
10 türe ait domates tohumlarını ayrı ayrı ve etiketleyerek hepsini aynı gün ve aynı harca ektim. Hepsi aynı yerde yani hepsi de eşit şartlardalar.
2 türün tamamı çimlendi ve iyi gözüküyorlar. bazı türlarin çimlenme oranı düşük ama çimlenan fideler sağlıklı gözüküyor. Bazı türler ise tamamı cılız çıktılar. Bazıları ise hiç çimlenmedi.
Bazı fidelerin sağlıklı olmaları nedeni ile ışıksızlıktan kaynaklanan bir bozulma tahmin etmiyorum. Tohumlar büyük ihtimal bayat veya sağlıksızdılar.
Zaten çimlenmenin olduğu günün ertesi sabahı hemen powerled aydınlatmayı açtım. Günde 12 saat lamba açık.
Ama dediğiniz gibi sağlıksız fideleri söküp, yerine yeni tohumları atacağım.
Çimlenmeyen tohumları da (geç çimlenebilme ihtimaline karşı) 3-5 gün daha bekleyeceğim.
Saygılarımla
Arkadaşlar çimlenen domateslerimin son halleri.
Led lamba mucize gibi birşey.
Sn Reytabu;
Elinize sağlık fideleriniz bu kısa zamanda çok güzel gelişim göstermiş. Fidelerin ölmesi beklenirken bu hallerini görmek beni çok mutlu etti. Bu güzel gelişimin devam etmesini diliyorum.
İkinci domatesimizi de saksıyla buluşturduk.
Gelişimlerinden bir kare daha.
Sayın smnvrl, soldakinde büyüme daha net belli oluyor.
iyi gidiyorlar. tebrikler.
Mustafa_cmbz
16-03-2013, 17:10
Merhabalar...
Bende şunu söyleyebilirim bu led olaylarına.Sizlerin uygulamalarınızdan sonra bende elimdeki şerit ledlerden bir düzenek kurup yaklaşık 1 haftadır denemeler yapmaktayım.
Vallahi ne diyim şerit ledler ile bile sonuç mükemmel..
zayıf cılız domates fidelerim canlandılar gövdeleri kalınlaştı.Salatalıklar fidem çiçek açtı sarı sarı :D
Şimdi minik bir fidelik düzeneği yapacağım. yakında bolca foto ile örnekleyeceğim..
ahmetiri
16-03-2013, 22:02
Gelişimlerinden bir kare daha.
Sn. smnvrl
Konuyu bir süredir takip ediyorum ve yaptıklarınız harika.
Fakat benim anlayamadığım led aydınlatma kullanıyorsunuz diğer aydınlatma türlerinden farkları ne? Yani benzer sonuçları akkor ya da flourosan aydınlatmalarla elde edemez miyiz?
Sn. smnvrl
Konuyu bir süredir takip ediyorum ve yaptıklarınız harika.
Fakat benim anlayamadığım led aydınlatma kullanıyorsunuz diğer aydınlatma türlerinden farkları ne? Yani benzer sonuçları akkor ya da flourosan aydınlatmalarla elde edemez miyiz?
Sn ahmetiri,
Öncelikle teşekkürler.
Aynı sonuçları akkor ve flourosan kullanarak da alabilirsiniz. Benim led i seçme nedenim kullanım ömürlerinin diğerlerine göre çok fazla olmasa idi. Sabit akım kaynağı ile kullanır iseniz uzun süre kullanabilirsiniz. Forumun içinde bu aydınlatma kaynaklarının detaylı bilgileri mevcut.
Saygılarımla.
Biraz ara verdikten sonra tekrar devrem üzerinde çalışmaya başladım. Kutulama aşamasına geçtim bitime az kaldı.
Çalışmamdan bir kaç resim.
Saygılarımla.
vetman996
17-03-2013, 06:43
Biraz ara verdikten sonra tekrar devrem üzerinde çalışmaya başladım. Kutulama aşamasına geçtim bitime az kaldı.
Çalışmamdan bir kaç resim.
Saygılarımla.
Sayın smnvrl kardeş. seramız sizin çalışmalarınızı beklerken siz ara mı vermiştiniz devrenize:D
Ne zaman biter acaba. merak ettim şimdi.
Sn Vetman996,
Hobi tarzında yapmanın en güzel yanı bu sanırım :), bazen ara verilebiliyor. Tekrar çalışmaya başladım bir haftaya kalmaz biter sanırım.
Bende sizin çilekleri takip ediyorum. Ürün almanıza çok az zaman kalmış . Bol kazançlı bir sezon olmasını dilerim.
Saygılarımla.
aynısından bende isterim :)
SinanYalçınkaya
17-03-2013, 19:17
Merhaba smnvrl
Çalışmalarınızı çok beğeniyorum. Elektronikten zerre kadar anlamayan bir yazılımcıya deneme cesareti veriyor. Ne dersiniz?
Sn SinanYalçınkaya;
Yazılımcı iseniz inanın siz daha güzel projeler ortaya koyabilirsiniz. Mesela linux üzerinde bilgi sahibi iseniz ben size "Raspberry pi" alıp denemenizi öneririm. Ben CCS C firmasının yaptığı derleyici üzerinde C dili ile yazıyorum. Merakınız varsa çok güzel bir hobi olabilir.
Saygılarımla.
Biraz ara verdikten sonra tekrar devrem üzerinde çalışmaya başladım. Kutulama aşamasına geçtim bitime az kaldı.
Çalışmamdan bir kaç resim.
Saygılarımla.
Sn smnvrl
Elinize sağlık kutulu hali çok şık olmuş.
SinanYalçınkaya
18-03-2013, 11:22
Ubuntu kullanıyorum sunucu yazılımında. Web uygulamaları geliştiriyorum, veritabanı ağırlıklı kurumsal uygulamalar. Raspberry Pi çok güzel uygulama alanı olur, sanırım Ankara'da satılıyormuş sipariş verip ev için kablosuz yazıcı+depolama ünitesi+web sunucusu yapabiliriz sanıyorum.
Sn SinanYalçınkaya,
Web arayüzü üzerinden ev/iş yerindeki raspberry pi ye erişim sağlanıp, uzaktan data alıp data gönderebiliriz. (ev otomasyonu, ip kamera vs.... )
Hayal gücünüze kalmış. Ben linux üzerinde hiç çalışmadım. Artık bu çalışmaları sizden takip ederiz.
Saygılarımla.
SinanYalçınkaya
19-03-2013, 11:41
Akıllı cep telefonlarının bu amaçla kullanılıp kullanılamayacağını düşünmeye başlamıştım. Özellikle androit (ki aslında linux türevidir) tabanlı cep telefonları ve 200 liranın altına bulunabilinen küçük tablet bilgisayarlar, navigasyon cihazları... Rasperry pi buna ciddi bir alternatif oluşturuyor. Gerçek bir bilgisayarın esnekliğinin olması onu bir adım da öteye taşıyor....
Sayın Smnvrl merhabalar,
Öncelikle çalışmalar çok güzel gidiyor. Benim merak ettiğim kutu ile birlikte ne kadara tahmini mal olmuş durumda? Ve birde logların kaydı konusunda bir durum var mıdır? Eklenebilir mi?
Aklıma gelen bir diğer soru metrekareye mikromol cinsinden (µmoles/m2/s) gelen ışık miktarı ölçümünüz yahut en azından tahmininiz var mıdır?
Sn ankafar,
Teşekkürler. Şu an devrenin adaptör dahil maliyeti 70-80 tl civarı. Data logger(bilgi kaydetme) özelliği yok. ama eklenebilir, yapılmaması için bir mani yok.
Işık miktarını hiç ölçmedim. Bir fikrim yok.
Saygılarımla.
Sn smnvrl
Devre denemeleri için konuştuğumuz deney modüllerinden
PIC modülünü (pic soketi, 7805 entegre, harici osilatör ve kapasitörleri, filtre kapasitörü, power girişi ve diğer modül için power çıkışı ve port çıkışları) ve LCD modülünü yaptım. Artık rahatça denemelerimi yapabileceğim.
Sn reytabu,
Tam da konuştuğumuz gibi olmuş. Çok güzel yapmışsınız. Denemelerinizi bu şekilde daha rahat yapacağınızı düşünüyorum birde bu devreleri birleştirmek için uçlarına yüzük çakılmış çok damarlı renkli ince kablolar olsa tadından yenmeyecek :). Elektronikçi olmamanıza rağmen yaptığınız bu çalışmalar takdire şayan. Azimle yol alıyorsunuz. Başarılarınızın devamını dilerim.
Saygılarımla.
Sayın smnvrl,
Power Led yerine Şerit LED kullansak olur mu? mesela 5050 serisi dedikleri üç chipli, metrede 60 LED'li şeritler var. Sürücüsü gücüne göre 20 TL'den başlıyor sanırım, şerit metresi de çeşitli, 10 TL cıvarında. Gün ışığı renginde alsak ortalama ışık niyetine iş görür mü? Renkler de var, ama şu malum dalga boyu ölçüleri uyar mı bilmiyorum.
Kapalı balkonda çimlendirdiğim Red Robin'ler cılız gelişiyor, takviye yapmayı düşünüyorum.
Teşekkürler
Sn sulukök,
Bitkilerin gelişiminde mavi ve kırmızı renklerin daha etkili olduğu bilinmekte, Bu renklerinde belli dalga boylarında daha aktif olduğu belirtiliyor. Site içerisinde dalga boylarına ait detaylı çalışmalar mevcut. Sizin niyetiniz bitkiye destek olmak ise normal kırmızı ve mavi ledlerde fayda sağlayacaktır. Piyasada zaten bitkiler için olan ledler pek bulunmaz özel satın almak lazım. Bence şerit led uygulayabilirsiniz elbette faydası olacaktır.
Saygılarımla.
Çok teşekkürler Sayın smnvrl,
Renk konusunda rivayet muhtelif. Bir de çimlenme dönemi, fide dönemi, büyüme-çiçek ve meyve dönemleri için ayrı renklerin farklı eykileri oluyor gibi görünüyor.
Şu kitap: The Best of the Growing Edge, Volume 1 - Google Kitaplar (http://books.google.com.tr/books?id=cHT3bMm3njsC) eski bir kitap ama, bitki yetiştirme üzerine ilginç araştırmalar içeriyor (Topraksız dahil; 1962'de geleceğin tarımı diye sözetmişler).
Işık ve renkler konusunda da ilginç şeyler söylüyor (sayfa 64):
- Klorofil üretimi için en yararlı renk: MAVİ
- DOMATES için
-- YEŞİL IŞIK: Uzun Bitkiler (Herhalde az yaprak, çok gövde demek)
-- MAVİ IŞIK: Kısa Bitkiler (Bu da tersi, çok yaprak, az gövde olsa gerek)
-- KIRMIZI IŞIK: Orta boy bitkiler (sanki gün ışığı gibi)
++ Kırmızı sonra Mavi, veya Mavi sonra Kırmızı: Kısa bitkiler. Yani MAVİ renk baskın.
Sizin MAVİ ve KIRMIZI karışık ve de bitkiler kısa gibi görüyorum. Yani Mavi baskın tezini doğruluyor gibi. Doğru mu?
Yani ben MAVİ ile desteklersem yapraklar biraz daha gelişecek, gövde kalınlaşacak gibi görünüyor.
Saygılar,
Çok teşekkürler Sayın smnvrl,
Renk konusunda rivayet muhtelif. Bir de çimlenme dönemi, fide dönemi, büyüme-çiçek ve meyve dönemleri için ayrı renklerin farklı eykileri oluyor gibi görünüyor.
Şu kitap: The Best of the Growing Edge, Volume 1 - Google Kitaplar (http://books.google.com.tr/books?id=cHT3bMm3njsC) eski bir kitap ama, bitki yetiştirme üzerine ilginç araştırmalar içeriyor (Topraksız dahil; 1962'de geleceğin tarımı diye sözetmişler).
Işık ve renkler konusunda da ilginç şeyler söylüyor (sayfa 64):
- Klorofil üretimi için en yararlı renk: MAVİ
- DOMATES için
-- YEŞİL IŞIK: Uzun Bitkiler (Herhalde az yaprak, çok gövde demek)
-- MAVİ IŞIK: Kısa Bitkiler (Bu da tersi, çok yaprak, az gövde olsa gerek)
-- KIRMIZI IŞIK: Orta boy bitkiler (sanki gün ışığı gibi)
++ Kırmızı sonra Mavi, veya Mavi sonra Kırmızı: Kısa bitkiler. Yani MAVİ renk baskın.
Sizin MAVİ ve KIRMIZI karışık ve de bitkiler kısa gibi görüyorum. Yani Mavi baskın tezini doğruluyor gibi. Doğru mu?
Yani ben MAVİ ile desteklersem yapraklar biraz daha gelişecek, gövde kalınlaşacak gibi görünüyor.
Saygılar,
Merhabalar
Mavi yeşil aksam üzerine daha çok iş görür. Yeşil zaten abzorbe pek edilmez. Bu konuda daha önce bahsedildi 7 kırmızıya 3 mavi (+1 beyaz) en ideal toplam. Tek yahut baskın mavi yaparsanız kalın değil ancak ince uzun bitkinizin olma ihtimali daha çok (gelişim bozukluğu istenilen bir durum değil)
Teşekkürler Sayın Ankafar,
Evet klorofil için bir de kırmızı tarafında yüksek emilim varmış. Kırmızı-mavi karışımı en iyi görünüyor. Diğer pigmentleri de ekleyince iş beyaza (günışığı) doğru gidiyor.
Bitkinin istediği işiık rengini öğrenmenin en kolay yolu şudur.
Sağlıklı bir bitkinin, kuvvetli beyaz ışık altında fotoğrafını çekersiniz. Herhangi bir fotoğraf editörü ile fotoğrafı negatif yaparsınız. Negatifte görmüş olduğunuz renk, bitkinizin ihtiyacı olan ışık rengidir.
Mesela son yüklenen fotoğraf için;
382397
Sn Todor;
Işık altında dediğiniz gibi bitkinin resmini çekip negatifini aldım. Bu görünüşe göre kırmızı led ihtiyacı var sanırım benim bitkilerin. Doğru mudur ?
Saygılarımla.
Ana konu başlığından farklı bir konu ama ışık/renk konusunun devamı olarak burada devam etmeyi uygun gördüm; daha uygun bir konu başlığı varsa oraya aktarılabilir.
Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİE)'nin Türkiye genelinde bir Güneşlenme Haritası var. Bunun da ilçeler bazında ayrıntlarına erişmek mümkün. Aylara göre günlük güneşlenme süreleri ve şiddetlerini görebiliyorsunuz.
GEPA (http://www.eie.gov.tr/MyCalculator/Default.aspx)
Günlük radyasyon miktarını günlük güneşlenme süresine bölerek ortalama güneş ışığı şiddetini bulabilirsiniz. Mesela Edremit için Haziran ayı radyasyon ortalaması olarak 6.36 KWh/m2-gün ve güneşlenme süresi olarak da 11.52 saat verilmiş. 6.36 KWh/m2 / 11.52 saat = 552 watt/m2 buluruz.
Daha sıcak bölgelerde bu değer 1000 watt/m2 civarında olabilir.
Bu bilgiyi de bitkilerin sulama ihtiyacının belirlenmesinde kullanabiliriz.
Sn Todor;
Işık altında dediğiniz gibi bitkinin resmini çekip negatifini aldım. Bu görünüşe göre kırmızı led ihtiyacı var sanırım benim bitkilerin. Doğru mudur ?
Saygılarımla.
Sadece kırmızı yetersiz gelecektir. Bir miktar da mavi gerekiyor. Ancak böyle fotoğrafta görülen eflatun rengini elde edebiliriz. Fotoğraftaki renk ile aşağıdaki kartelayı karşılaştırarak kırmızı/mavi oranını yakalamak daha kolay olacaktır.
Aslında mantık çok basit; nesnenin rengi olarak gördüğümüz şey, üzerine düşen beyaz ışığın yansımasıdır. Eğer tüm düşen ışığı yansıtıyorsa biz objeyi beyaz, hiç yansıtmıyorsa siyah görürüz. Eğer obje sarı ise, bu demektir ki sadece tayftaki sarı ışğıı yansıtıyor, diğerlerini absorbe ediyor. Zaten bize de bitkinin absorbe ettiği ışık lazım değil mi? O yüzden renginin kontrastı bize yeterli.
Neden bitkiye kullanmayacağı ışığı verip boş yere enerji tüketelim.
382648
Fotoğraftaki bitki için konuşursak, bence 7 kırmızı 3 mavi veya 8 kırmızı 2 mavi led ihtiyacımızı karşılar diye düşünüyorum.
Sn Todor,
Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim.Bazı şeyler kafanda dahada netleşti.
Size şöyle bir soru sormak istiyorum . Resim olarak paylaştığım domatesi ben 2 Kırmızı + 1 Mavi power led ile büyütüyorum , bu durumda domatesimin hangi ışığa daha fazla gereksinim duyduğunu yukarıda belirttiğiniz negatif resim ve renk kartelası ile tespit edip ihtiyaç duyulan rengi benim power led sisteme ekleyebilir miyim ?
Saygılarımla.
Bir kırmızı daha ekleyince, yani üç kırmızı bir mavi daha verimli ve daha sağlıklı olur diye düşünüyorum.
Devrem üzerideki güncellemeler artık bitti son hali aşağıdaki gibidir. Şu an yaz ayı için fide yetiştireceğim küçük serada kullanmaya başladım.
Devrenin özellikleri
*Devre üzerinde 3 adet röle kullanıldı 1. Havalandırma 2. Isıtıcı 3.Sulama
*Devre üzerinde bulunan 3 kırmızı led ile hangi rölenin çalıştığı devre tarafından kullanıcıya bildirilmektedir.Ayrıca yeşil led ile cihazın çalıştığı görülmektedir.
*Menü işlemleri için 3 adet buton bulunmakta. Yeşil olan menü/ok butonu , beyaz olanlar aşağı ve yukarı.
*Lcd nin arka ışığını yakıp söndürmek için bir adet aç/kapa anahtar bulunmaktadır.Karanlık ortamda ekrandaki değerleri net görebilmek için.
Cihazın yaptığı kontroller,
*Sıcaklık alt ve üst limitleri referans alarak sıcaklık altlimitin altına düştüğünde ısıtıcıyı çalıştırır. Sıcaklık üstlimiti aşıldığında ısıtıcıyı kapatır.
*Sıcaklık maksimum değeri herhangi bir sebeple aşılırsa (sera içerisinde güneşten ötürü aşırı sıcaklık artışı) FAN ı çalıştırır. Sıcaklık maksimum değerin altına düşünceye kadar içeriye temiz hava almaya devam eder.
*Nem alt limit ve üst limit değerlerine göre , nem üst limiti aşarsa FAN ı çalıştırmakta içerdeki nemi düşürmektedir. Nem alt limit değerine düştüğünde FAN kapatılmaktadır.
*Devre üzerinde 2 adet sayıcı bulunmaktadır. Bu sayıcılardan biri belli aralıklarla havalandırma yapmak için diğeri sulama veya başka işlemleri yapmak içindir.
* Belli aralıklarla sera içerisine temiz hava girmesi için bu sayaç kullanılır. Havalandırma sayacı 1dk hassasiyete sahiptir. Bu sayacı kullanmak için periyot ve çalışma zamanı değişkenleri vardır. Örneğin periyot=120 çalışma zamanı=30 ise sayıcı saymaya başlar fan ilk 30 dk açıktır, son 90dk kapalıdır. (30+90=120 ) bu şekilde kullanıcının belirleyeceği aralıklarla açıp kapanacak bir sayaç elde edilir.
*Sulama sistemi için de yukarıda yazdığım geçerlidir.Genel amaçlı bir sayaç ve sayacın direk bağlı olduğu bir röle vardır. Belli aralıklarla tekrarlaması istenen işler bu fonksiyon ile yapılabilir.
*Menü butonları ile sıcaklık alt limit, sıcaklık üst limit , sıcaklık maxlimit , nem alt limit , nem üst limit , havalandırma periyot , havalandırma çalışma zamanı , sulama periyot , sulama çalışma zamanı değişkenleri kullanıcı tarafından cihaz çalışırken ayarlanabilmektedir.
* Elektrik kesilip geldiğinde kullanıcının girdiği ayarlar unutulmamaktadır.
*Lcd ekranında o anki nem ve sıcaklık değerleri görülebilmektedir.Ayrıca havalandırma ve sulama sayacının kaçıncı dakika da olduğu görülmektedir.
Sayın smnvrl, bu güzel çalışmayı en ince detayına kadar paylaştığınız için teşekkürler.
Muhtelif zamanlarda bakabildiğim bu proje sonunda bitti. Bu projenin bana maliyeti 80tl olmuştur. Bu noktada artık bu projeyi sonlandırıp başka bir proje çalışması içine gireceğim .Takip eden arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum.
Saygılarımla.
Sn Malbman takip ettiğiniz için ben size teşekkür ederim.
http://www.agaclar.net/forum/1131985-post148.htm
cihazın devre şeması. :)
matrak04
03-04-2013, 16:14
Sayın smnvrl, bu güzel çalışmanızı burada paylaştığınız için çok teşekkürler bende buradan edindiğim bilgiler doğrultusunda hendi çapımda ufak bir hobi serası kurdum fakat bunun gibi bir alet bulamadım elektonikle de pek aram olmadığı için tablolar bana bakıyor ben tablolara :) bildiğiniz bunun gibi bir hazır sistem var mı diye sormak istedim ..
Sayın smnvrl, bu güzel çalışmanızı burada paylaştığınız için çok teşekkürler bende buradan edindiğim bilgiler doğrultusunda hendi çapımda ufak bir hobi serası kurdum fakat bunun gibi bir alet bulamadım elektonikle de pek aram olmadığı için tablolar bana bakıyor ben tablolara :) bildiğiniz bunun gibi bir hazır sistem var mı diye sormak istedim ..
Sn matrak04;
Forum içerisinde bu tür kontrol cihazlarını satan TARTES var onla görüşebilirsiniz. Belki başkaları da vardır ama benim bilgim yok. Siz kendi seranızda ne tür kontroller gerçekleştireceksiniz, biraz detay verebilir misiniz?
Saygılarımla.
Kudret Tezel
03-04-2013, 22:16
Ellerinize emeğine sağlık sevgili smnvrl. Çok güzel bir çalışma yaptınız, paylaşımlarınız için teşekkür ederiz. Çalışmalarınızın en kısa zamanda kullanılır bir biçimde hayata geçmesini, ve bu kabil başarılı çalışmalarınızın devamını dilerim. Sevgilerimle.
Kudret Hocam,
Takip ettiğiniz için teşekkür ederim.Siz büyüklerimin bu sözleri beni mutlu etti.İnşallah daha güzel paylaşımlar gerçekleştirebilirim.
Saygılarımla.
Dostum Osman, öncelikle çalışmalarını tebrik ediyorum ve canı gönülden kutluyorum. Çok güzel çalışmalara imza atıyorsun ve insanların faydalanması amacı ile paylaşımda bulunuyorsun.
Bu ara ben oldukça forumdan uzak kaldım bağlantı sorunları nedeni ile ama seni takip ediyorum mümkün olduğunca.
İnşallah başlarız havaların ısınmasıyla birlikte bizde birşeylere birlikte.
Dostum Osman, öncelikle çalışmalarını tebrik ediyorum ve canı gönülden kutluyorum. Çok güzel çalışmalara imza atıyorsun ve insanların faydalanması amacı ile paylaşımda bulunuyorsun.
Bu ara ben oldukça forumdan uzak kaldım bağlantı sorunları nedeni ile ama seni takip ediyorum mümkün olduğunca.
İnşallah başlarız havaların ısınmasıyla birlikte bizde birşeylere birlikte.
Sn Sagen,
Teşekkürler.Sizle epeydir görüşemiyoruz haberinizi aldığıma sevindim.İnşallah bağlantı sorunlarınız en kısa zamanda çözülür.Sizin tecrübeniz sayesinde benim amatör elektronik bilgim güzel amaçlara hizmet edebilir.
Saygılarımı sunuyorum. Beklemedeyim :)
hocam ****** gerçekten güzel çalışma tebrikler pic yazılımını göremedim yayınladınızmı ?
Saygılar...
Sn sckaya,
Pic programını sitede yayınlamadım. Çokta teknik detaylara girmek bu konuyu okuyan kişiler için sıkıcı olabiliyor. Sizin bu devre ile ilgili sorularınız varsa özelden mesaj atabilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
@konuyu takip eden arkadaşlar,
Bu aralar ev tadilata ile meşgulüm.Yavaş yavaş sona yaklaşıyorum. Yakında paylaşımlara kaldığım yerden devam edeceğim.Bende devreler ile uğraşmayı özledim :)
Saygılarımla.
Osman Bey sayfanızı yeni gördüm, tebrik ederim çok güzel çalışmalar yapmışsınız, çok profesyonelce duruyor.
serkancetinkol
17-06-2013, 22:08
Merhaba.
Kurulum aşaması devam eden mini seram için bu sistemi yapacağım, sanırım linkini verdiğim 2 ürün benim için yeterli gelecek. Nem benim için öncelikli, sensör combo, hem nem hem sıcaklık ile ilgili okuma yapıyor fakat buna uygun bir cihaz bulamadım. Online satın alabileceğim bir alan paylaşılırsa çok mutlu olurum.
DİJİTAL NEM KONTROL CİHAZI - Ölçü aletleri ve elektrik izolasyon malzemeleri (http://karakoydepo.com/DIJITAL-NEM-KONTROL-CIHAZI,PR-342.html)
DHT11 SICAKLIK VE NEM SENSÖRÜ, nem senesörü, DİRENC.NET / Türkiyenin elektronik kompanent satış sitesi., , , nem ve sıcaklık sensörleri, NEM SICAKLIK SENSÖRLERİ (http://www.direnc.net/DHT11-SICAKLIK-VE-NEM-SENSORU,PR-7066.html)
Eğer düşündüğüm gibiyse sipariş vereceğim. Bunun dışında sensörün montajı hakkında bilgi almak isterim.
Çalışmalarınızın devamını dilerim, alana ilgisi olanlar için oldukça yerinde bir kaynak olmuş konunuz, teşekkürler...
Sn Serkancetinkol,
Öncelikle çalışmalarınızda başarılar dilerim cevabın gecikmesi içinde kusuruma bakmayın.
İlk linkte gözüken EMKO nem kontrol cihazı sadece kontrol ünitesidir bu cihazla birlikte kullanılacak 0-10 volt veya 0-20 mA çıkışlı nem sensörü gerekmektedir.Bir çok farklı çeşidi olmakla birlikte aşağıdaki linkte bir örneği mevcut.
Nem sensrleri endstriyel modeller Galltec (http://www.sinarinstruments.com/endustriyel_nem_sensorleri.htm)
Maliyet acısından biraz tuzluya gelebilir bu sistem.
İkinci linkte belirttiğiniz DHT11 ise çin malı bir nem ve sıcaklık entegresidir kendine has bir sayısal haberleşme protokolü içerir bu sensörü okumak için araya ayrı bir devre tasarlamak gerekmektedir. Bu sensörü ben kullanmadım ama forumda Sn. REYTABU bu sensörü başarılı bir şekilde çalıştırdı.
Ama SHT-11 nem sensörünü kullanmak isterseniz yardımcı olabilirim.
Saygılarımla.
serkancetinkol
26-06-2013, 08:19
Cevap için teşekkür ederim.
Tuzu pek sevmem, genel anlamda projenin kurulumu yeterince tuz kattı hayatıma ;)
Özetlersek, benim hedefim olan nemi otomatik olarak sağlayacak bir sisteme nasıl ve ne kadara sahip olabilirim ?
Sn Serkancetinkol,
Nemi algılamak ve bir kontrol devresi ile bir elektrik cihazını açıp kapatmak ise niyetiniz . Benim yaptığım devrenin maliyeti 70 tl oldu. Dışarıdan alsanız 100 tl civarına bulursunuz. Ama ortamı nasıl nemlendiririm derseniz o konuda fazla bilgim yok ama 8-10 bar basınçla çalışan küçük tip, suyu pülvarize eden cihazlar mevcut. Bu konuda da Sn SAGEN ile görüşmenizi öneririm o cihazları orkidelere uygun ortamı sağlamak için kullanıyor.
Saygılarımla.
sn serkancetinkol,
nemi algılamak ve bir kontrol devresi ile bir elektrik cihazını açıp kapatmak ise niyetiniz . Benim yaptığım devrenin maliyeti 70 tl oldu. Dışarıdan alsanız 100 tl civarına bulursunuz. Ama ortamı nasıl nemlendiririm derseniz o konuda fazla bilgim yok ama 8-10 bar basınçla çalışan küçük tip, suyu pülvarize eden cihazlar mevcut. Bu konuda da sn sagen ile görüşmenizi öneririm o cihazları orkidelere uygun ortamı sağlamak için kullanıyor.
Saygılarımla.
osman teşekkür ediyorum...
Merhaba.
Kurulum aşaması devam eden mini seram için bu sistemi yapacağım, sanırım linkini verdiğim 2 ürün benim için yeterli gelecek. Nem benim için öncelikli, sensör combo, hem nem hem sıcaklık ile ilgili okuma yapıyor fakat buna uygun bir cihaz bulamadım. Online satın alabileceğim bir alan paylaşılırsa çok mutlu olurum.
DİJİTAL NEM KONTROL CİHAZI - Ölçü aletleri ve elektrik izolasyon malzemeleri (http://karakoydepo.com/DIJITAL-NEM-KONTROL-CIHAZI,PR-342.html)
DHT11 SICAKLIK VE NEM SENSÖRÜ, nem senesörü, DİRENC.NET / Türkiyenin elektronik kompanent satış sitesi., , , nem ve sıcaklık sensörleri, NEM SICAKLIK SENSÖRLERİ (http://www.direnc.net/DHT11-SICAKLIK-VE-NEM-SENSORU,PR-7066.html)
Eğer düşündüğüm gibiyse sipariş vereceğim. Bunun dışında sensörün montajı hakkında bilgi almak isterim.
Çalışmalarınızın devamını dilerim, alana ilgisi olanlar için oldukça yerinde bir kaynak olmuş konunuz, teşekkürler...
Sayın SERKANCETİNKOL;
Yapmak istediğiniz sistemi anladım ve bu tarz bir şeyi ben kullanıyorum. İlgilenirseniz http://www.agaclar.net/forum/orkide/28889.htm başlıklı çalışmamı bir incelerseniz sonuca ulaşabilirsiniz sanırım.
Konuyla ilgili özelden bana ulaşabileceğiniz gibi ekipman konusundada elimden geldiğince yerdımcı olmaya çalışırım.
SAYGILARIMLA.
Osman bir şey soracağım. Benim dijital nem ölçerin ekran arkasına ışık nasıl koyabilirim aydınlatma amaçlı...
Sn Sagen,
Metin LCD lerin arkasında bir dizi led mevcuttur . Bu ledler ile aydınlatma sağlanmaktadır. Sizinde kullandığınız LCD nin arka tarafında yer müsait ise bir sıra led yerleştirmek çözüm olabilir. Aşağıda LCDlerde kullanılan arka aydınlatma örneği mevcut.
Saygılarımla.
serkancetinkol
28-06-2013, 01:27
Sn Sagen ve Osman bey, ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.
Sn Sagen, orkidelerinizi ve çalışmanızı takip ettim, tebrik ederim.
Nemlendirme için gerekli olan ekipmanlarım hazır, tek eksiğim cihaz ve sensör. Sistem pnömatik bağlantılar ile filtre edilen şebeke suyunu kullanacak. Bunun için 2 adet 4 nozullu sisleme aparatım var.
http://www.sistemirrigazione.it/images/coolnet-nebulizzatore-statico-netafim.jpg
Nem kontrol cihazı - selonoid valf işbirliğinde su, buradaki pulveriztörlere aktarılacak.
Osman Bey,
İhtiyacımı karşılayacak, tavsiye edebileceğiniz bir cihaz var mı ? Siz bu tarz cihazlar ile ilgili satış yapıyor musunuz ?
Sn serkancetinkol,
Bu cihazlar için ticari bir satışım mevcut değil, ama forum üyeleri faydalanması için kendi tasarladığım devreyi yapıp gönderebilirim. veya devreyi siz kurun ben entegreyi programlayıp yollayabilirim . Maksat yardımcı olmak.
Hazır alınabilir benzer devre var mı, araştırıp size bilgi vereceğim.
Saygılarımla.
Sn Sagen,
Metin LCD lerin arkasında bir dizi led mevcuttur . Bu ledler ile aydınlatma sağlanmaktadır. Sizinde kullandığınız LCD nin arka tarafında yer müsait ise bir sıra led yerleştirmek çözüm olabilir. Aşağıda LCDlerde kullanılan arka aydınlatma örneği mevcut.
Saygılarımla.
Osmancım,
Altta resmini eklediğim bendeki nem ölçer bunu yeni sisteme dış kaplamasını sökerek ekledim. Bu lcd arkasına kendim şerit led ekleme ile aydınlatma yapabilirmiyim?
İkinci husus, ledi tam olarak nereye koymam gerekiyor. Çünkü lcd ekranın tam arka yüzeyi kaplı.
Sn Sagen,
Eğer sizin ekran tipi montaj açısından arkasına led koymaya müsait değil ise bu aydınlatmayı yapmak sorun olabilir, dahası ekran sökme esnasında arızalanabilir. Ama yeriniz varsa ekran ile pcb arasına aydınlatma koymanız gerekli. Sökülmüş halini de paylaşabilirseniz gözümde daha iyi canlanabilir.
Saygılarımla.
Sn Sagen,
Eğer sizin ekran tipi montaj açısından arkasına led koymaya müsait değil ise bu aydınlatmayı yapmak sorun olabilir, dahası ekran sökme esnasında arızalanabilir. Ama yeriniz varsa ekran ile pcb arasına aydınlatma koymanız gerekli. Sökülmüş halini de paylaşabilirseniz gözümde daha iyi canlanabilir.
Saygılarımla.
Resim ekleyeceğim Osman.
Osman bendeki LCD ekranın resimini ekledim. Bir bak istersen...
serkancetinkol
01-07-2013, 23:56
Sn serkancetinkol,
Bu cihazlar için ticari bir satışım mevcut değil, ama forum üyeleri faydalanması için kendi tasarladığım devreyi yapıp gönderebilirim. veya devreyi siz kurun ben entegreyi programlayıp yollayabilirim . Maksat yardımcı olmak.
Hazır alınabilir benzer devre var mı, araştırıp size bilgi vereceğim.
Saygılarımla.
İlginiz için çok teşekkür ederim, sizden gelecek habere göre nemlendirme sistemini belirleyeceğim.
Bunun dışında farklı bir sorum olacak. Sera alanının havalandırılmasında 2 adet fan kullanacağım. 1 adet fan sol en alt bölgeden içeriye hava verirken, diğer fan sağ en üst bölgeden tahliye yapacak. Pc ya da 220v standart fanlar devamlı %80 seyreden bu nemli ortamda sağlıklı çalışabilirler mi ? Yoksa 2 adet otomatik panjurlu banyo fanı için 120 TL ödemek mi gerekir ?
Sn serkancetinkol,
Ben kendi evimin banyosunda elektrik pano malzemesi satan bir yerden 10 tl ye aldığım 220v fan kullandım. 3 seneyi buluyor daha arıza yapmadı. Bence kullanılmasında sakınca yok.İşinizi görecektir.
Osman merhaba,
Bir konuda yardımına ihtiyacım var. 24 volt 30 amper bir adaptörü olan cihazım var. Yine başka bir cihazım var (Su pompası, 24 volt 1,2 amperle çalışıyor). 30 amper olan adaptörden bir çıkış yaparak bu pompaya 24 volt 1,2 amper olarak da çıkış sağlayabilir miyim?
Yani 24 volt 30 amper olan adaptörle hem 24 volt 1,2 amper olan su pompamı hemde bu adaptörün kendi cihazını çalıştırabilir miyim?
Eğer olabilirse ne tür malzemeler gerekli olur, nasıl yapılabilir ve kaç TL gibi masraf çıkarır.
Umarım zor olmamıştır... :p
SAYGILARIMLA...
Yalçın merhaba,
Sorduğun soruyu çok geç fark ettim kusuruma bakma. Yüksek ihtimalle siz bu sorunu çözmüşsünüzdür ama ben yinede bir şeyler söyleyeyim.
Genelleme yaparsak çoğu firma kendi elektronik cihazlarını çalıştırması için adaptör seçimi yaparken olması gereken güçten biraz daha büyük güçlü bir adaptör kullanırlar. Örneğin cihaz için 12 volt 25 A yeterli iken adaptörü 12 volt 30 amper seçebilirler. Bu durumda voltajları aynı olan su pompası ile diğer cihazınızı aynı adaptöre bağlayabilirsiniz adaptörünüzü zorlayabilir bunuda adaptörün ısınmasını kontrol ederek ve voltajında düşüş olup olmadığına bakarak tespit edebilirsiniz. Adaptör, gücünden daha büyük bir cihaza bağlandığında 24 volt değilde 21-22 volt verir buradan anlaşılır.
Eğerki bu adaptör ile su pompası ve cihazınızı aynı anda çalıştırmayacak iseniz o zaman hiç bir problem çıkmaz 30A olan adaptör çok çok kolay 1.2A cihazı çalıştırır. Burda önemli olan cihazların toplam amper değerlerinin adaptörden fazla olmaması ve voltajların aynı olmasıdır.
Saygılarımla
İki cihazı da farklı zamanlarda çalıştıracağınızı farz edersek Aşağıdaki resimdeki gibi bir bağlantı yapabilirsiniz. Seçici anahtar olarak resimdeki 1-0-2 mandal buton ve ya pako şalter kullanabilirsiniz. Aynı anda çalıştıracak iseniz adaptörün doğru ucuyla cihazların doğru uçlarını aynı yere birleştirmeniz yetecektir.
Hoş geldiniz, Osman bey.
Birinci resimde (diğer cihaz) + ve - girişlerini kontrol edermisin?
Hoş geldiniz, Osman bey.
Birinci resimde (diğer cihaz) + ve - girişlerini kontrol edrmisin?
Sn kurşun,
Teşekkürler. Kutupları değiştirip resmi tekrar yükledim.:)
Çalışmalarınızı çok başarılı tebrik ederim. Bazı çalışmalarınızı uygulamak isterim.
Devamını dilerim çalışmalarınızın.
Tekrar merhaba ;
Acaba bir elektronikçi olarak kontrol edeceğimiz ne gibi başka değerler olabilir.
Herkese merhaba,
Dizayn grup'un miracle projesi ile ilgili bir yazıda, verime etki eden 50kadar farklı parametrenin kontrol altında tutulduğunu okumustum. Rakam abartı geldi ama, yine de beni bu konuda düşünmeye sevk etti.
Gerçektten sera ortamında, bir birkinin verimine etki eden parametreler nelerdir?
Bunları belirleyebilirsek ve bunları kontrol etmenin maliyetinin, elde edilecek ürün artışı ile karşılanıp karşılanamayağı üzerinde de konuşursak, konuyla ilgilenen herkese faydalı olabilir diye düşünüyorum.
Benim sayabildiklerim aşağıda, ilavelerinizi bekliyorum.
Saygılarımla...
1. ışık şiddeti
2. sera içi sıcaklık
3. gündüzleri karbondioksit seviyesi
4. geceleri oksijen seviyesi
5. kök sıcaklığı
6. sulama miktarı ( besin eriiyikleri ile hazırlanmış su ile )
7. sulama sıklığı ( besin eriiyikleri ile hazırlanmış su ile )
8. kök yıkama sıklığı
9. ph
10. ec
Sn NAMİ,
*Nem değerlerinin kontrol edilmesi olabilir.
Elektronik açısından nasıl kontrol edilir bilmiyorum ama zararlı organizmaların takibi olabilir.
Saygılarımla.
Artık bir sistem kurup bitki yetiştirmenin zamanı gelmişti. Elektronik çalışmalarımı da uygulayabileceğim bir sistemin kurulumuna başladım....
Burada da ilk çalışması mevcut.
https://www.youtube.com/watch?v=ieoQvpOGKFc
shawshang
02-11-2015, 08:06
Gayet güzel eline sağlık
Çalışmaların devamı, Perlit Pomza yıkandı saksılara yerleştirildi.
Kolay gelsin, Osman bey, kapalı balkonda mı yetiştirme yapacaksınız?
Ne yetiştirmeyi düşünüyorsunuz?
Merhaba Sn Kursun,
Balkonum güneş görüyor ama bitikleri ekene kadar panjurları kapalı tutuyorum.Fidesini bulabilirse Pırasa Brokoli ve karnabahar niyetim var.
*Bu vesile ile değerli ağaçlar net üyelerinden brokoli ve karnabahar fidesi bulabilmek için yardım isteyeyim.
Saygılarımla
SambaMustafa
04-11-2015, 11:58
allah kolaylık versin takipteyz
Merhaba,
Pırasa, brokoli ve karnabahar fidelerini temin ettikten sonra ekimini yapıp sistemi çalıştırdım. Elektronik kısmı yok, manual çalıştırılıyor.
Sistemin PH: 6 EC:2.9 . Günde de 3 defa 20-25 dk sulanıyor.
Bir konuya değinmek istiyorum. Benim gibi resimdeki cihazdan aldıysanız ölçüm değerleri PPM olarak gözükecektir. PPM den EC ye dönüştürme konusunda markadan markaya 1 Ec ye karşılık gelen ppm değeri değişir bununda sebebi kabul ettikleri standarttır NaCL, KCL ... gibi. Neyse benim cihazın kataloğunda NaCL standartı (1 EC =500 ppm) kullanıldığını yazıyor yani PPM olarak ölçtüğüm değeri 2 ile çarpıp 1000 e bölsem yetermiş. (Araştırmamın başında yardımlarını esirgemeyen Kudret TEZEL hocama teşekkür ederim)
mesela 1450 ppm x 2 =2900 uS/cm = 2.9 EC
Brokolilerin (karnabahar fideside olabilir) gelişimi
Tavsiye üzerine EC düşürüldü. Yeni yapraklar çıkıyor eskiler ölüyor. EC:2.6 Ph:6.4
Manuel olan sulama sistemini otomatiğe çevirdim. Bitkilerin gelişimleri yavaş ama sorun görülmüyor.
shawshang
14-11-2015, 09:46
Tebrikler smnvrl
Bitkilerin gidişatı aşağıdaki gibi. Besin tankına (kovasına ) ısıtıcı yerleştirdim. Amatör aç gözlü olur deyişinden yola çıkarak balkona 2. parkuru kurmak için malzeme teminine başladım. Merak edenler için
Saksı adet 14 tl
Sifon borusu 2 tl
shawshang
18-11-2015, 07:11
Sayın smnvrl
Perliti kapatmanızı tavsiye ederim ;)
Sn shawshang, ikinci parkurun kurulumundan sonra üzerlerini kapatacağım tavsiyeniz için teşekkürler.
Betelguz
18-11-2015, 10:33
Sayın smnvrl daha önce yaptığınız pic işlemcili devreye ait şema ve yazılımı bana göndermeniz mümkünmüdür. Kendime yapmak istiyorum. mail adresim berkanaktik@hotmail.com
Bitkilerin gidişatı aşağıdaki gibi. Besin tankına (kovasına ) ısıtıcı yerleştirdim. Amatör aç gözlü olur deyişinden yola çıkarak balkona 2. parkuru kurmak için malzeme teminine başladım. Merak edenler için
Saksı adet 14 tl
Sifon borusu 2 tl
Osman Bey, şimdi 2. parkur, sonra 3. parkur. Başarılar.
Besin tankına kullandığın ısıtıcıdan biraz bahseder misin?
Akvaryum ısıtıcıları cam ve çelik gövdeli oluyor.
Cam kırılgan, çelik ise metal.
metal, eriyik için sakıncalı diye biliyorum.
shawshang
19-11-2015, 07:40
Sayın kursun ben metal gövdeli olandan kullanıyorum 2 haftadır. Şu ana kadar bir sorun farketmedim.
Sn kursun;
İyi dilekleriniz için teşk. Ben evde 200 watt cam ısıtıcı kullanıyorum.suyun içinde olduğu sürece kırılma çatlama yapmaz diye düşünüyorum. Belki hatırlarsınız bir ewktronik devre yapmıştım serw nem ve havalandırması için o testlerde kullandığım ısıtıcı bu yani epeydir bende.
mesut çelik
28-11-2015, 00:00
Başarılar dilerim
İşe gitmeden aldığım bir foto.
Brokoli parkuru : 3 Ec 6.5 Ph
Marul parkuru : 1.2 Ec 6.3 Ph
Hayırlı hafta sonları. Bir resim daha ...
Marullarda fazla bir gelişme olmuyor ama gözlemlemeye devam ediyorum.
Ec ve ph değerleri aynı şekilde. Sulamayı günde 2 kez 3 er dk ya düşürdüm.
Soğanlar artık yeşillenmeye başladı iyi görünüyorlar.
mustafa_myb
09-12-2015, 18:11
Marullarda fazla bir gelişme olmuyor ama gözlemlemeye devam ediyorum.
Ec ve ph değerleri aynı şekilde. Sulamayı günde 2 kez 3 er dk ya düşürdüm.
Soğanlar artık yeşillenmeye başladı iyi görünüyorlar.
Merhaba Osman Kardeş,
MaşaAllah sistemde ürünlerde çok güzel görünüyor tebrik ederim. Hayranlıkla inceledim ve takip ediyorum, ellerine sağlık. Soğanlara, tabiri caiz ise koptum yani :eek: süper olmuş. Lütfen siz paylaşmaya biz takibe devam. ;)
Paylaşımlar azaldı, benden bir iki foto.
Yakın zamanda salata tabağında da fotoğraf çekersiniz. Bizimle paylaşın lütfen :)
Greant64
15-12-2015, 23:33
Bakar bakmaz besmele çektim çünkü çok özeniyorum topraksız tarıma da o yüzden nazar değmesin diye korkuyorum.
Bu topraksız tarımda durgun su kültürü mü yoksa dolaşan su kültürü mü daha fazla verim sağlıyor hangisi daha iyi oluyor bilemedim.
Bir de hem öğrenmek hem de deneyip denerken dahi mutlu olmak için evde bitkiye hangi ışığı sağlamam gerekiyor? yani kısacası hangi ampülden alayım? marka modeli falan var mı? Alabileceğim bir sayfa var mı?
Mümkünse fiyatı biraz uygun olsun lütfen çünkü hem amatörüm hem de kısıtlı bütçem var henüz.
Sn Dudugen,
İnşallah yetiştirdiğimiz ürünleri tabağımız da görmek nasip olur, sanırım bu işin en güzel anı o an. Sizin Sylvania grolux floresanlarınızın nasıl sonuç verdiğini merak ediyorum. Takipteyim.
Sn Greant64;
Kullanılan sistemlerdeki verim farkı hakkında fazla bilgim yok, eksik bilgi ile sizi yanıltmak istemem. Benimde sistemimin kurulumunda yardımlarını eksik etmeyen, yol gösteren Kudret Tezel hocamın yazılarını okuyabilirsiniz.
Aydınlatma konusunda gelince LED, Floresan ve HPS olarak farklı tür seçenekler mevcut. Sn Dudugen sylvania grolüx floresanı tercih etti. Sonuçlarını hep beraber bekliyoruz. Alınacak sonuçlara göre tekrar konuşuruz bu konuyu.
Saygılarımla.
Soğanlara da marul formülümü uyguluyorsunuz? Durgun sudalar gibi görüyorum, doğru mu? Hava pompası var mı?
Sn sulukök,
Soğanlara Kudret Tezel hocamdan aldığım Brokoli ve Pırasa için hazırlamış olduğu besin formülünden kullanıyorum.Durgun suda deniyorum. Kabın alt kısmında hava perdesi var hava motoru ile hava veriyorum sürekli. (Çimlendirme çalışmalarınızı ilgiyle okuyorum onuda belirteyim.)
Saygılarımla.
Marullarım ekileli tam 1 ay oldu. Ne dersiniz gelişimleri yavaş mı oldu ?
Bu aylarda hasat 45-60 gün arası oluyor sanıyorum. Sizin de 30 güne göre bence oldukça iyi gözüküyorlar. En azından benimkilere göre :)
Bakalım deneyimli arkadaşlarımız neler söyleyecek. Ben de merak ediyorum.
mesut çelik
23-12-2015, 00:00
Başarılar dilerim cok guzel olmuş sıcaklık durumunuz nedir veya ısıyı dengede tutacak bir şema yapabilirseniz cok daha guzel olur tadından yenmez
paradeoks
23-12-2015, 05:51
Merhaba Osman kardeşim;
Foruma yeni üye oldum bu ilk mesajım,bir süredir konuları takip etmekteyim.Özellikle Kudret bey,siz ve Potasyumun yaptığı çalışmalar ilgimi çekiyor,tebrik ederim.
Kudret beyin yaptığı sera bekçisininin benzerini balkonda kuracağım aeroponik sisteme entegre etmek istiyorum.Daha sistemi kurmadan otomasyona geçtim:rolleyes:henüz fikir aşamasında herşey.
Size soracağım soruya gelirsek,yaptığınız devrede fan ve ısıtıcı yerine ph ve ec probu konulabilirmi? E baydan devresi ile ec ve ph probu gördüm.Bu konudaki fikirleriniz yazarsanız sevinirim.
shawshang
23-12-2015, 07:38
Bence gayet iyi gidiyor Osman
Sn Dudugen,
Hasat süresi belirttiğiniz gibi 45-60 gün ise gelişimleri normal gibi görülüyor sevindim :) . Siz bodrumda yapmayı seçerek daha zor bir yol seçtiniz başarıya ulaşacağınızı düşünüyorum. Sizinkileri de görürürüz.
Sn mesut çelik,
Balkonum toplam 3 m2 civarında . gündüzleri bir işlem yapmıyorum ama 0-40 derece termostat (10 tl ) ve fanlı bir ısıtıcıdan yaptığım ısıtma sistemini devreye alıyorum gece dışarı ne olursa olsun benim balkon 8-10 derece arasında kalıyor sürekli.
Sn paradeoks,
Sonuçta kullandığımız mikrodenetleyici bu cihazları nasıl programlarsanız o işi yapar. Bağlanmasında problem görmüyorum yapılabilir. Ebay üzerinden probe ları temin edip kullanabilirsiniz. (ph ve ec problerını direk okumazsınız opamp lı ve çıkışı 0-5 volta orantılayacak okuyucu ara devrede lazım ). Bende evde küçükten deneylere başladım. Açtığım konunun başlığına uygun hareket edelim değil mi ? :)
Resimlerdeki tesisat borusunun et kalınlığında açtığım deliklere tel yerleştirip EC probu yaptım. Ölçümler alıyorum.
Saygılarımla...
paradeoks
23-12-2015, 09:54
Osman kardeşim;
Ellerine sağlık işin peşini bırakma,nacizane tavsiyem cam sensörlü problardan kullanman,dediğin ara devre yanında geliyor,sadece o ara devre ile kalibrasyon yapılıyormu araştırıyorum:confused:Verdiğin devreye uyarlanabiliyor olması güzel bir gelişme ,senin kadar elektronik bilgimiz yok maalesef ama gördüğümüzü yapabiliriz sanırım.
Bu arada metal problardan nasıl iyi bir verim alırsan maliyet açısından daha uygun tabii,tercih sebebi olur,deneylerinin sonuçlarını merakla beklemekteyim;)
Saygılar bizden..
Resimdeki iki maruldan küçük olan ec= 3.0 büyük olan ec=1.2 de yetiştirilde ec nin yüksek olmasının sonucu bu şekilde oldu. Paylaşayım istedim.
Brokolilerin durumu (sanırım güneşi az gördükleri için geç yetişiyorlar.)
Durgun su da ki marulların gelişimide güzel (brokoli parkurunda 3.0 ec ile beslerken küçük kalmışlardı şimdi istedikleri ec yi verince coştular.)
Bir yandan da elektronik çalışmalarımız devam ediyor. El yapımı EC probumuz ve mikrodenetleyicinin anlayacağı forma çeviren okuyucu devre.
shawshang
12-01-2016, 10:25
Yaza kadar sistem bitecek gibi Osman tebrikler
Yukarıdaki devre, Kudret Tezel hocamın tasarladığı devreden alıntıdır. Kendisine yardım ve yol göstericiliğinden ötürü buradan teşekkürlerimi iletiyorum.
Devrede Probe AC elektrik ile beslenmiştir. Suyun elektriksel iletkenliğinin ölçümü yapılmıştır. AC voltaj doğrulma devresi ile DC ye çevrilmiş ve 0-5 volt (mikrodenetleyicinin okuyacağı aralık) aralığından kalması sağlanmıştır. Sistemde Röle kullanarak suya sürekli elektrik verilmesinin önüne geçilmiş , ölçüm zamanlarında röle çektirilerek ölçümler alınmıştır.
Saygılarımla.
@shawshang
Teşekkür ederim. İnş yaza yetiştiririm de test etme imkanım olur. Biz hobiciler havanın düzelmesini dört gözle bekleriz. :)
shawshang
13-01-2016, 12:22
Aynen öyle dünkü fırtına benim gecekonduya ciddi anlamda zarar verdi. İçinde ürün olsa kesin hepsi giderdi. Nisan Mayıs gelsin diye sabırsızlanıyorum
Sn. shawshang;
Dünde benim balkona yaptığım naylon epey zorlandı. Genişleyen çıkan yerleri oldu. Müsait zamanda tekrar düzenlemem gerekecek. Çalışmalara başlamanızı bekliyorum bende, yoldaşlar ile daha zevkli oluyor yapmak paylaşmak.
Karnabaharlar sonunda görüldü. :)
Allah, hayırlısı ile yemeyi nasibetsin :)
Hayatınızda yeriğiniz en güzel karnınahar olacağına eminim.
Marul yetiştirmeye tamam diyelim. Birini koparıp sofraya aldık.
Afiyet olsun. :)
Yanında balık vardır umarım :)
Bir de tartmanız mümkün mü acaba?
Teşk. Dudugen. Balık yanında çok güzel olur nitekim yediğimizde oldu, diğerlerinden yaprak yaprak koparıyorum. Taze soğanda benim bahçeden lezzetli oluyor.
100 Gr geldi marul. Pazarda satılanlara göre göbek kısmı zayıf.
Havalar soğuktu diye fazla gelişim olmadı. Ortamı ve besin sıvısını ısıtmadan 2-3 günde bir besin ölçümü yaparak olan böyle.
İyi günler, Osman Bey.
Paylaşımı kestiniz. Gelişmelerin olumsuz olduğunu sanmıyorum.
Yazılanlara ilgisizlikten dolayı mı acaba?
Forumda artık topraksız tarım ile ilgili yazı bulmak zorlaştı.
İşi öğrenen uğraştan yazmaya vakit mi bulamıyor?
Yoksa sezonun başlamasını mı bekliyorlar.
Ya da başka nedenden mi bilmiyorum.
Daha çok her şeyi hazır isteyen yeni üyeler var.
Hoşça kalın. Yazılarınızı bekliyoruz.
SuleymanK_
11-03-2016, 22:39
Osman bey merhaba,
Yeni gelişmeler var mı acaba?
Sn Kursun;
İşlerimin yoğunluğundan dolayı siteye fazla giremedim. Giremediğim süreçte pırasalarım oldu (normalde severek yediğim bir sebze değil :) ) yemeğini yapıp yedik. Soğan üretimini sürekli yapıyorum eşimin en sevdiği kısım o çünkü salatalar için sürekli koparıyor taze taze.
Marulları ise olan yapraklarını kopararak tüketiyoruz böylece üretim kesintisiz devam ediyor. Karnabahrlar ve brokoliler oldu pazardaki gibi büyük olmasalar da lezzetlerine bakacak kadar oldular :)
Bir kenarda salatalık tohumu çimlendirmiştim. Onları brokoli ve karnabaharın olduğu parkura yerleştirdim şimdi onun gelişimini gözlemleyeceğim.
Saygılarımla.
shawshang
14-03-2016, 08:18
@smnvrl tebrikler
Tebrikler, epey büyümüşler. Ben pırasayı tohumdsn üretmeye çalıştım, 18in 6sı yaşamayı başardı, biraz da ilgilenemedim. Boyları bir karışı geçti ama cılızlar.
Soğanları perlite dikmiştim, iyi bir düzen kurmayınca beslemesi ve de yemesi sorun oldu. Tepeden püskürtme yaptığım için bulaşık olasılığı yüksek. Nasıl yesem diye düşünüyorum. Sizin gibi durgun suda yapsaydım bu kadar düşünmezdim...
shawshang
14-03-2016, 12:45
https://youtu.be/yDOsAloba0Q?t=6m58s
bu arkadaşların nasıl yaptığını görünce şaşırmıştım
Kendisi yemiyor ki. Yağmur gibi yıkıyor gübre ile. Uyarmak lazım.
mustafa_myb
15-03-2016, 19:18
Sn. smnvrl merhaba,
Nihayet geldiniz gözlerimiz yollarda kalmıştı. Pırasalar ve karnabaharlar çok güzel görünüyor, canım çekti doğrusu. Marullarda artık seri üretime geçilmiş görünüyor :D Elinize emeğinize sağlık. Devamı gelir inşallah takibe devam. :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.