PDA

View Full Version : Ankafar / Akan su kültürü çilek serası




ankafar
02-01-2013, 13:56
İyi günler herkese,

2009 senesinde başladığımız bir projenin aşamalarını ve geldiğimiz noktayı sizlerle paylaşmak istedik. Amacımız ilk olarak doku kültürü sistemi ve buradan çıkan fidelerin alıştırılmasında oluşan zorlukların önüne geçilmesiydi. Bunun ilk adımı olarak bir topraksız tarım sistemi dizayn ederek kurulumunu gerçekleştirdik. Başlangıçta 150 metrekare ile başlayan üretim şu an 1 dönümde 30.000 fide ekili halde devam etmekte . Geçtiğimiz senenin fotoğraflarının bazılarını paylaşıyorum.


Bir de buna ek olarak marul üzerine üretim çalışması yaptık,



Umarım beğenirsiniz...




malina
02-01-2013, 13:58
Fotoğrafları sildim, lütfen foruma yükler misiniz?


Fotoğrafları foruma yükleyin


Forumdaki yazıları destekleyen fotoğraflar, mutlaka foruma yüklenmelidir. (70 k sınırı var) Dışarıdan verilen bağlantılarla gösterilen fotoğraflar, zaman içinde sorun yaratabilir. Bağlantılar bozulması nedeniyle fotoğraflar görünmez ve bu nedenle yazı anlamsızlaşırsa, yazının tümü silinebilir. Üzerinde yazı yazan fotoğraflar, animasyon özelliği olan gifler mesaj alanına eklenmemelidir.


Ek bilgi için:Foruma fotoğraf nasıl yüklenir? (http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/6256.htm)
Dikkat: Fotoğrafları neden foruma yüklemelisiniz? (http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/6257.htm)

Görünmeyen fotoğraflar (http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/24488.htm)

ankafar
02-01-2013, 14:17
Ve marul üretimi fotoları

358897

358898

358899

ekizilaslan
02-01-2013, 14:59
Maşallah altın gibiler. Topraksız olayını becerebilirsem sizinle sık görüşürüz başınızı ağrıtırız herhalde

Halil Balaban
03-01-2013, 02:00
Sayın Ankafar,
Çok kaliteli ve faydalı bir sayfayla karşı karşıya olacağımız, daha baştan çok belli oluyor.
Mesleğiniz, ilgi alanınız ve seranızla bize çok katkınız olacak. Seranızın dizaynı benim daha ilk görsellerden ilgimi çekti. Telefon ekranından görüyorum, belki yanlışım olabilir. Altı kat saydım doğrumu? Yani bir platformu
6x2=12 kanal şeklindemi düzenlediniz?
Eğer bir sakıncası yoksa; kanallar arası yükseklik, platformun alt genişliği, kanalların ebatları ve birde ara yürüme boşluklarının ölçülerini yazabilirmisiniz?
Sayın Ankafar, kanal platformlarının tasarımı çok farklı.
Düz ranza, A, t, sistemlerini biliyordum, ancak sizin uyguladığınız tasarımı daha önce hiç görmedim. Dizaynı kavrayabilmem için: Şu sorularımı cevaplarmısınız?
1-) Kanalları taşıyan ayaklar yukarıdan gelen beyaz ayaklarmı?
Yerden yükselen metalik ayaklar mı?
2-) EC yi nerden veriyorsunuz?
3-) Drenaj nasıl yapılıyor?
4-) Birde platformların tasarımlarının, daha açık görüleceği açıdan (Muhtemelen ön cepheden), fotoğraflarmısınız?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Üretiminizde başarı ve kolaylıklar dilerim. Saygılarımla.
Halil Balaban

ankafar
03-01-2013, 08:32
İyi günler,

Platform modelleri 7*2 den 14 bir ünite olarak dizayn edildi. Işığın foton hesabı üzerinden en alt sıranın sorunsuz fotosentez yapabileceği oran olarak birde en fazla ünitenin dönüme sığdırılması açısından. Normal çilekte uygulanan aralıktan biraz fazla aralık var daha geniş bu sayede marul gibi ürünlere geçiş yapabiliriz istersek.

Proje 2010 senesinde Tübitak destekli olarak yola çıktı şu an gördüğünüz sera ankara mamak çöplüğünde yer alan kısmı. Toplamda 6 kilometre civarında pvc boru var. Herhangi bir destek maddesi kullanılmıyor işin asıl yenilik kısmıda orada zaten. Ne hidroton bardağı ne de boruların içerisinde bir mat/destek. Birde dizayn (suyun geri dünüşleri vs genel sistemlerden farklı işçi giderini düşürmek için)

Elimden geldiğince sorulara cevap vermeye çalışayım (çok özür dileyerek bazı sorulara çok açık cevap veremeyeceğim kusura bakmayın)

Akan su kültüründe A yahut Z sistemi boru uzunluğuna bağlı olarak alt katlarda mineral alımını azaltır bu da alt katta yer alan bitkilerde gelişim bozukluğuna neden olur. Bizim sistem daha çok düz ranza modellemesi. Burada cidden dikkat edilmesi gerekn husus mineral alımının azalmayacağı şekilde kısa aynı zamanda maliyeti düşürecek kadar uzun borularla çalışmak. Eğer 20 metrelik boru kullanıyorsanız örneğin suyu verdiğiniz yerle aldığınız bölge arasında sıkıntı yaşarsınız.

1-) Kanalları taşıyan ayaklar yukarıdan gelen beyaz ayaklarmı? Yerden yükselen metalik ayaklar mı?
Beyaz ayaklar değil onlar biz serayı kurarken oradaydı çıkartması sorun olacağı için dizayn ona göre yapıldı kanallar üstten bağlandı. Marul serasının içerisinde metal ayaklar kullanılıyor. Dikkat ediniz metal paslanma yapabiliyor uzun vadede biraz sıkıntılı. Bunu aşmak adına bir sonra kuracağımız sisteme plastik benzeri kaplama ayak kestiriyoruz bu şekilde hem montelemesi daha kolay olacak hem de paslanma sorunu ve taşıma sorunu azalacak.

2-) EC yi nerden veriyorsunuz?
EC ve pH ayarı için görülmeyen kısımda bir kaç tonluk bir tank mevcut buraya kendi yaptığımız bir dozajlama ünitesini bağladık açıkçası piyasada yer alan markaların dozajlama ürünleri çok pahalı. Eğer 10 dönüm gibi bir üretim yapmıyorsanız maliyeti çok yükseltiyor. Biz yaklaşık 6 da bir fiyatına hallettik inşaat sektöründe kullanılan bir üründen devşirme şekilde gayet de başarılı durumda şu an.

3-) Drenaj nasıl yapılıyor?
Kapalı sistem akan su kültürü kullanıyoruz verilen su pompayla boruya gidiyor buradan sonra yer çekimi ile ana tanka geri dönüyor (burada geri gelen suyun EC ve pH değerleri ölçülüyor. Su kullanımımız bu sayede çok çok az açıkçası çünkü borularda tamamen kapalı olduğundan buharlaşma dahi pek yok.

4-) Birde platformların tasarımlarının, daha açık görüleceği açıdan (Muhtemelen ön cepheden), fotoğraflar mısınız?
Eğer ismimi internetten aratırsanız daha çok fotoğrafa erişebilirsiniz. Ancak şunu unutmamak gerekir 2009 yılında ilk başlangıçtan bu yana sistem üzerinde çok değişiklik oldu zira bu bir Ar-Ge projesi. Zaten eminim tarımla ilgilenen herkes belirli deneme yanılmalara maruz kalmıştır.

Üretimle alakalı bir kaç küçük not vereyim bize gelen kişilerin en çok sorduğu sorular bunlar,
Cocopeatde çilek üretiminde tat sıkıntısı var genel anlamda birde işçilik çok daha ağır çünkü bizim sistemimizi tekrar hazır hale getirmek kısa sürüyor cocpeat/perlit ise sürekli değiştirme gerektiren işlemler uzun vadede fiyat açısından sıkıntılı.

Çilek yaklaşık 8 ay süren bir üretim kapasitesinde (türe göre değişir tabi) kişisel görüşüm pazar bulunabildiği takdirde marul türevleri daha avantajlı zira 2 ay dersek marul üretimine sera yaz döneminde 2 ay kapalı kalsa 5 ürün alınabilinir bu da bir dönümde yıllık 150.000 marul eder. Ve hastalık vs tarzında uzun vade tutmalarda yaşanabilecek sorunların önüne geçer.

Umarım yardımcı olablmişimdir.

Halil Balaban
03-01-2013, 14:12
Sayın Ankafar,
İlgi ve cevabınız için çok teşekkür ederim. Ben baştan fotoğraflarda yanılmışım. Akan su sistemi değil, katın ortam olduğunu zannetmiştim. Dediğim gibi küçük ekrandan yanılmışım. Verdiğiniz bilgiler çok değerli. Yukardaki demirler konusunda epey kafa yormama rağmen, orada bulunmalarını anlamlandıramamıştım. Tekrar teşekkür eder, hayırlı işler dilerim.
Halil Balaban

arafx
03-01-2013, 14:47
Sayın Ankafar,
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
1 dekar iiçn bu tarzda kaç tonluk depo yeter sizce?
Birde kıvırcıkların rengi açık değilmi? N eksikliği gibi?

ankafar
03-01-2013, 18:37
Merhabalar,

Rica ederim öncelikle

1 dekar için bu tarzda kaç tonluk depo yeter sizce?
Güzel bir soru aslında ani taşmaları önlemek için iyi düşünmek gerek biz 2 tonluk kullanıyor olmamız lazım. Tek bir an içerisinde yaklaşık 1.2 ton sistem içerisinde geziyor oluyor

Birde kıvırcıkların rengi açık değilmi? N eksikliği gibi?
N değil de Fe biraz orta fotoda biraz daha ileri zaman ve ekleme yapılmış durumda organik demir kullanımı sorun yaratıyordu. Kullandığımız solusyon genelde dünya geneli kullanılan ile aynı oluyor.
Bir de sera kuzeye baktığı için akşamüstü cep telefonundan enteresan renkler elde edilebiliyor onunda büyük etkisi var açıkçası :)

ekizilaslan
03-01-2013, 19:31
Araştırma geliştirme konusunda ilerlemelerin olması beni sevindirdi. ülkemizde de böyle gelişmeler olması sevindirici.

arafx
03-01-2013, 20:06
Tekrar merhaba

üretimde suya verdiğiniz besin elementleri dısında üstten uygulama yapıyor musunuz? hastalık ve zararlı problemi çok yaşıyor musunuz?
kıvırcıkların ortalama yetişme süresi kaçgün? ben denemelerimde normal(cosmos,yedikule vs de) 40 gün gçbeklide 60 gün gibi bir zamanda yetiştirebiliyorum.


Teşekkürler.

ankafar
04-01-2013, 08:39
Araştırma geliştirme konusunda ilerlemelerin olması beni sevindirdi. ülkemizde de böyle gelişmeler olması sevindirici.

Evet bizce de yine de tarımsal üretime araştırmada destek anlamında pek ilgi gösterilmiyor çünkü sonuç almak 2-3 sene içerisinde oluyor.

üretimde suya verdiğiniz besin elementleri dısında üstten uygulama yapıyor musunuz?
- Hayır/çok ender eksik bir element var ise tanka takviye ile bir iki günde düzelme sağanıyor

hastalık ve zararlı problemi çok yaşıyor musunuz?
-Marulda hayır çilekte trips ile mücadele ediyoruz o da sistemden değil sera içi durum nedeniyle (kötü bir fide alımı yapmanın sonucu ne yazık ki). Akan su kültürünün avantajı aslında burada zira alt tarafı tamamen steril hale getirmek /değiştirmek çok kolay. Kök sağlığı konusunda herhangi bir sorun yaşamadık hiç bir üründe.

kıvırcıkların ortalama yetişme süresi kaçgün?
Normal tohum alırken katolog üzerinde yazan tarihten yaklaşık 1 hafta kısa olur türe göre değişken olacaktır tabi. Fide olarak ekleme yapıyoruz sisteme 15. günlerinde. 30 gün sistem içerisinde kalıyor kış ayı denemesi yapamadık ne yazık ki ancak sistem içi kalma süresi 45 gün olur tahminimce. Yukarıda 2 ay üzerinden hesap yapmamın nedeni aslında biraz garantici olmak için zira 45 gün civarı genel anlamda satışa yeter hale gelmiş oluyor.

ekizilaslan
04-01-2013, 18:23
Bir taraftan 30 günde bir hasat yapmak diiğer taraftan o 30 gün içinde 15 günde de fide yetiştirip hasatın hemen ardından sıvı değişimi ile yeni değişim-dikim yapmak yılda belkş 8-10 ürün yetiştirmek teoride mümkün ama pratikte bu kaç hasat oluyor veya olur?

ankafar
06-01-2013, 15:16
teoride mümkün ama pratikte bu kaç hasat oluyor veya olur?
https://www.youtube.com/watch?v=FHBhyqowSEc

burada tohumdan yetiştirildiğinde yazın 45 gün kışın 75 gün demekte 15-20 günlük fide olarak dikildiğinde süre ona göre kısalır. Birde akan su kültürü dirift rafta göre daha hızlı olacaktır (çok değil ancak 3-5 gün etkiler).

ismail 55
06-01-2013, 21:00
sayın ankafar sisteminizde 30.000 fide ekili diye yazmışsınız ürün olarak bilgi yazılmamış dikkatimi çekti kaç ton ürün alındı bilgi verebilirmisiniz saygılarımla

ankafar
06-01-2013, 22:03
sayın ankafar sisteminizde 30.000 fide ekili diye yazmışsınız ürün olarak bilgi yazılmamış dikkatimi çekti kaç ton ürün alındı bilgi verebilirmisiniz saygılarımla

İyi akşamlar,

Öncelikle şunu belirtmeliyim Ar-Ge süreci devam ediyor hala. 2010/2011 senesinde dikim eylül ayı civarında yapıldı üretim haziran sonu sonlandırıldı ilk aşama 150 metrekarelik bölümde (cam sera kuzey yönlü) bitki başına 750gram 1 kg ürün alındı tür kamorosa. Bu zamanda yükseklik dikim sıklığı ışıklandırma vs kontrolleri yapıldı Ankara Ziraat Müh. den bir hoca ile birlikte.

2011/2012 senesinde 1 dönümlük alana geçildi (sistem üzerinde bir kaç oynama ile birlikte) dikim bu zamanda kasım civarı yapıldı haziranda üretim kesildi (tür kamorosa ve sweet ann). 2 faktör burada bizi zorladı birincisi dikim için asıl çalıştığımız firmadan fide bulamayıp başka firmadan fide almak zorunda kaldık bunun neticesinde olduğuna inandığımız şekilde trips ile mücadele etmek zorunda kaldık ne yazık ki bu üretimi bir zamandan sonra baltaladı. toplam üretimimiz geçtiğimiz sene 10 ton civarında kaldı ne yazık ki

2012/2013 senesinde üretim devam etmekte dikim eylül başı gibi yapıldı bu sene zaman olarak güzel gitmemize rağmen tür olarak yalnızca sweet ann bulabildik (kişisel olarak pek beğenmediğim bir tür) umarım bu sene üretim daha güzel olacaktır.

Birde şunu belirtmek gerekli bizler Ankarada üretim yapıyoruz özellikle geçtiğimiz sene ışıklanma ve sıcaklık pek insancıl değildi. Bu sene sonunda yahut ondan sonra ki senelerde akdeniz iklimi olan yere geçmek durumundayız. Miktar olarak düzgün bir üretim süreci (eylül başı dikim haziran başı üretimi durdurmak) sıcaklığın 10 derece en azda tutulması ve ilaçlamanın düzgün ayarlanması ile bitki başına 750 gram-1.2 kg arası ürün alınır. Bilimsel makaleler ortalaması yakın sistemde yaklaşık 1.1 kg (bknz: Fumiomi Takeda). Yine de Ankara da üretimin olması gerekene göre düşük olmasına rağmen pazarlama daha yüksek olmakta malum.

ismail 55
07-01-2013, 16:24
sayın ankafar değerli bilgileriniz için teşekkür ederim sweet ann benimde hoşuma gitmeyen bir cins pembe domatesgibi dış zarı ince çilek cokta iri meyvesivar şekil bozuklugu yapıyor denemek için diken arkadaşlardan gördüm benim favorim albiyon tekrar teşekürler

ankafar
07-01-2013, 17:42
sayın ankafar değerli bilgileriniz için teşekkür ederim sweet ann benimde hoşuma gitmeyen bir cins pembe domatesgibi dış zarı ince çilek cokta iri meyvesivar şekil bozuklugu yapıyor denemek için diken arkadaşlardan gördüm benim favorim albiyon tekrar teşekürler

Teşekkür ederim albiyona biraz daha dikkkatlı bakacağım belki bir sonra ki sene bu türe geçiş yapabilirim. Pazarlama konusunda sweet ann ne yazık ki sorun çıkartabiliyor ciddi kırmızı olmaması ve çok büyük olması nedeniyle (yine de sadece sweet ann isteyenlerde olmuyor değil daha sulu olduğundan). Geçtiğimiz senelerde özellikle camorosa ciddi bir pazar olmuştu burada açıkçası tat ve renk olarak çok cezbedici bir tür pazarlaması kolay. Düzgün bir fide üreticisi bulabilirsek aslında fena olmaz bu konuda.

yalandünya59
07-01-2013, 17:47
Sevgili Ankafar,

Ben siparişlerimi 'yaltıra' verdim, adanada yerleri ihracat yapıyorlar, köklü bir aile, köklü bir firma bi görüşün derim..

Saygılar...

ankafar
07-01-2013, 18:14
Sevgili Ankafar,

Ben siparişlerimi 'yaltıra' verdim, adanada yerleri ihracat yapıyorlar, köklü bir aile, köklü bir firma bi görüşün derim..

Saygılar...

Evet bizde yaltırdan alıyoruz ancak bazen ellerinde kalmayabiliyor ne yazık ki :) umarım kapasitelerini biraz daha arttırırlar.

ismail 55
07-01-2013, 19:52
sayın ankafar yaptıgınız sistemler cok güzel su kültüründe çilek yetiştirmek şahsen ben buna cesaret edemem benim için katı ortam daha iyi geliyor ve albionu araştırmanızı tavsiye ederim saygılarımla

Tartes
17-01-2013, 19:28
çilek robotu
Agrobot Strawberry Harvester - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=RKT351pQHfI)

casper1
22-01-2013, 17:19
gereksiz bir icat gibi geldi bana küçük büyük yeşil kırmızı demeden sıradan geçiyor :)

ankafar
03-02-2013, 21:22
Bu sene olan üretimimizden yeni gelen bir kaç kare.

366983
366984
366985

ahmetfener
03-02-2013, 21:57
ellerinize sağlık çok güzel görünüyorlar.

Todor
05-02-2013, 06:29
Elinize sağlık. Çok başarılı gözüküyor.
Albion, aromas gibi çeşitlerde döllenme için bambus arısı kullanmanızı öneririm. Yoksa hem verim kaybı hem şekil bozukluğu yaşanıyor.

Kullandığınız borular sanırım 70X100 dere inişi, Açmış olduğunuz delikler çileklerde kardeşlenme başlayınca küçük gelmeyecek mi? Bir de boruları nasıl deldiğinizi merak ettim, tek tek mi delindiler?

ankafar
05-02-2013, 11:12
Elinize sağlık. Çok başarılı gözüküyor.
Albion, aromas gibi çeşitlerde döllenme için bambus arısı kullanmanızı öneririm. Yoksa hem verim kaybı hem şekil bozukluğu yaşanıyor.

Kullandığınız borular sanırım 70X100 dere inişi, Açmış olduğunuz delikler çileklerde kardeşlenme başlayınca küçük gelmeyecek mi? Bir de boruları nasıl deldiğinizi merak ettim, tek tek mi delindiler?

Öncelikle teşekkür ederiz,

Sorulara geçer isek
70X100 dere inişi
-Tam olarak emin olmamakla birlikte 70*100 den biraz daha büyük borular kullandık
Açmış olduğunuz delikler çileklerde kardeşlenme başlayınca küçük gelmeyecek mi?
-Kardeşten kastınız sürgündür zannedersem bitki gelişiminin düzgün sağlanması için sürgünleri düzenli topluyoruz. olası boşluklara bunları aktarıyoruz. Açıkçası delik küçüklüğü konusunda bir sorun yaşamadık şimdiye kadar çünkü gövde yaprak çıkış noktasından belli bir oranda yukarıda duruyor. Çok alg olmaması için bu şekilde olmak durumunda

Bir de boruları nasıl deldiğinizi merak ettim, tek tek mi delindiler?
-evet tek tek delindi yaklaşık 6km boru. Bu ilk sistemi el yapımı yaptık bundan sonra kalıp kullanacaz

ankafar
05-02-2013, 11:13
Not: Bambus kullanıyoruz şu an döllenme için

kimyager147
05-02-2013, 14:58
Sayın Ankafar ellerinize sağlık çok güzel bir çalışma olmuş. Allah İştahınızı ve çalışma azminizi arttırsın.
Bende ankaradayım sizi ziyaret etmek isterim.

casper1
05-02-2013, 14:58
Karışıklık olmasın diye yazmak istedim.Sürgünden kastınız stolonsa yani uzayıp giden kollarsa koparılmalı.Kardeşlenme farklıdır ana gövdenin yanından 1 ve daha fazla yeni gövdenin oluşması doğal olarak verimin daha fazla olması demek.
sayın Todor,
Sizce rubygem için bombus arısı önerir misiniz?

Todor
05-02-2013, 15:35
Rubygem hiç yetiştirmedim ama çilekte meyvelerde şekil bozukluğunun ve ikiz meyvenin en büyük sebebi döllenme yetersizliğidir. Bambus arısının her çeşit faydasını görürsünüz fakat zararını görmezsiniz.

Kardeşlenmeden kastım kollar değil. Bitki yaşlandıkça aynı kökten süren yeni gövdelerden bahsediyorum. Mesela alpin çileği hiç kol atmaz, köten ayırmayla üretilir.

Todor
05-02-2013, 15:47
Mesela bu fotoğrafta görünen gibi.
367400

vetman996
05-02-2013, 15:51
Sayın Todor merhaba.
Albion cinsi çileğimizde deneme serası olduğu için Bambus arısı değil de sırt motorlu pulverizatör kullanma düşüncemiz var. konu hakkındaki düşünceleriniz nedir. selamlar... saygılar...

Todor
05-02-2013, 16:09
Pulvarizatör ile çilek nasıl dölleniyor bilmiyorum. Düşünüyorum ama çözemedim işi. :)

vetman996
05-02-2013, 18:54
Sayın Todor, motorlu sırttan ilaçlama pulverizatörünü içinde su olmadan boş olarak hava verircesine, rüzgar etkisi oluşturarak dölleme yapılabildiğini duymuştum. kaynağını şuan hatırlayamadım ama notlarıma bakmam lazım. bana olabilirmiş gibi geldi. sizin fikrinizi almak istemiştim. Bambus arısı belki daha iyidir ama bizim sera 288 metrekare, bir kovan fazla gelecek. selamlar... saygılar...

casper1
05-02-2013, 21:04
vereceğim video linkinde dediğinizden yapıyorlarmış sayın vetman996
04:20 dakikası
Silifke Topraksız Çilek Hasadı TRT EKRANLARINDA - Dailymotion video (http://www.dailymotion.com/video/xo1maa_silifke-topraksyz-cilek-hasady-trt-ekranlarinda_news#.URFiZR02WNI)

vetman996
05-02-2013, 22:33
Aynen sayın casper1. notlarımı karıştırıyordum, nerden duydum derken hızır gibi yetiştiniz. teşekkürler...

Todor
05-02-2013, 23:24
Benim gördüğüm pulvarizatör değil, basit bir üfleyici. Pulvarizatör pompaları basınçlı sıvı püskürtmek için dizayn edildiklerinden dolayı boşta çalıştıklarında hava üflemezler. uzun süre kuru çalıştıklarında ise basınç pompasının pistonlarının bozulma riski yüksek.

Onun yerine aşağıdaki gibi bir yaprak üfleyici çok daha işinizi görür diye tahmin ediyorum.

Oleo-Mac Bv-162 Yaprak Toplama Üfleme - Bahçe - Hepsiburada.com (http://www.hepsiburada.com/liste/oleo-mac-bv-162-yaprak-toplama-ufleme/productDetails.aspx?productId=hroleobv162&categoryId=450891&navq=categoryid%3d450891%26fh_view_size%3d12%26fh_ sort_by%3d-order_stock_attribute_pl%252c-ranking_cocktail_bestseller%26fh_secondid%3dhroleo bv162%26fh_lister_pos%3d0%26fh_location%3d%252f%25 2fcatalog01%252ftr_TR%252fcategories%253c%257bcata log01_2147483601%257d%252fcategories%253c%257bcata log01_2147483601_465415%257d%252fcategories%253c%2 57bcatalog01_2147483601_465415_450891%257d%26fh_ed s%3d%25c3%259f%26fh_refview%3dlister)

Bambus arısı mı üfleyici mi derseniz, ben bambustan yanayım. Aşağıdaki linkte hem çilekte bambus kullanımı anlatılıyor hem bu firma uygun fiyatlara kargo ile de gönderim yapıyor.
çilekte bambus (http://www.koppert.com.tr/yazi.php?id=50&sayfa=cilek/)

vetman996
05-02-2013, 23:50
Sayın Todor ben yanlış ifade etmiş olabilirim. motorlu sırt tulumbası desem daha iyi anlatmış olacağım galiba. hem ilaçlama yapmak hem de boşta çalıştırarak dölleme yapmak için kullanıyorlardı. Bambus arısı daha sağlıklı olabilir düşüncesindeyim. selamlar... saygılar...

ialtinok
09-02-2013, 09:42
Ahmet hocam emeğinize sağlık.... :)

ankafar
11-02-2013, 08:37
Rubygem hiç yetiştirmedim ama çilekte meyvelerde şekil bozukluğunun ve ikiz meyvenin en büyük sebebi döllenme yetersizliğidir. Bambus arısının her çeşit faydasını görürsünüz fakat zararını görmezsiniz.

Kardeşlenmeden kastım kollar değil. Bitki yaşlandıkça aynı kökten süren yeni gövdelerden bahsediyorum. Mesela alpin çileği hiç kol atmaz, köten ayırmayla üretilir.

Merhabalar,

Kardeşlenmede bir sorun yaşanmıyor. Kökün hemen üzerinden dikim yapıldığı için gövdenin genişlemesi için yeterince bölüm var aslında. Açıkçası sistemde kullanılan her uzunluk genişliğin bir nedeni var olması gerekende budur bence örneğin 20 metre boru kullanıp akan su kültürü yaparsanız ve/veya yuvarlak borular kullanırsanız istediğiniz ürün kalitesi/verimi alamazsınız gibi.

Todor
11-02-2013, 09:25
Tamamen size katılıyorum. Eğer o delikleri 25 mm deldiyseniz muhakkak ki, 20 ve 30 mm.leri de denemişsinizdir. Her şeyin bir sebebi olduğu doğru.

erdalhamdi
11-02-2013, 09:34
ellerinize sağlık.çalışmalarınız çok başarılı olmuş.

erdalhamdi
11-02-2013, 09:40
bende yeni emekli oldum.100 metrelik uygun alanım var.ama hiç bir bilgim yok bu konuda.kendim asker emeklisiyim.bakalıım başarabilecekmiyim

kanumu
15-02-2013, 22:45
sayın vetman996 serada mutlu sona ilerlerken pazarlama konusunda bir düşünceniz varmı

B.T.S
16-02-2013, 00:45
Merhabalar,

Kardeşlenmede bir sorun yaşanmıyor. Kökün hemen üzerinden dikim yapıldığı için gövdenin genişlemesi için yeterince bölüm var aslında. Açıkçası sistemde kullanılan her uzunluk genişliğin bir nedeni var olması gerekende budur bence örneğin 20 metre boru kullanıp akan su kültürü yaparsanız ve/veya yuvarlak borular kullanırsanız istediğiniz ürün kalitesi/verimi alamazsınız gibi.

Sn. ankafar,
Ben marul için (Kıvırcık ) benzer sistemi kurmaya çalışıyorum. 75 lik boru kullandım. Boru içinde su seviyesi 2cm. Boru boyu 24 m. Şu anda 6m boyunda 'A', tipi 7*2 Yükseklik, 2m. Tabanda 1,4 m, 4 tünel olarak prototip çalışmam sürüyor. Forumumda resimlemeye devam ediyorum. Değerli görüşlerinizi alırsam sevinirim. Herşeyin gönlünüzce olmasını dilerim,

ankafar
18-02-2013, 07:44
sayın vetman996 serada mutlu sona ilerlerken pazarlama konusunda bir düşünceniz varmı

Pazarlama bambaşka bir alan üretim/sistem bir şekilde hallediliyor pazarlama işin asıl kısmı aslında :) Biz Ankara da üretim yaptığımız için pazarlamada büyük bir sıkıntı çekmiyoruz. Gelen ürün kaliteli olduktan sonra burada parakende şeklinde dahi gidiyor.

ankafar
06-03-2013, 17:15
Günün güzelleri...

375527
375528
375529
375530
375531

ismail 55
06-03-2013, 17:42
hayırlı hasatlar çileklerin cinsi ne

ankafar
06-03-2013, 18:08
Sweet Ann

casper1
06-03-2013, 18:40
Sayın ankafar bir kaç sorum olacaktı cevaplarsanız sevinirim.Gördüğüm kadarıyla ışıklandırma kullanmıyorsunuz.Bukadar üstüste sık dikimde ışık alımı konusunda sıkıntı çekeceğinizi düşünürken gelen fotolarda maşallah çilekler çok güzel görünüyor, bununun sırrı nedir?Fide başı az çok tahmin edilen toplam gramaj nedir?Forumlarda şu sıralar aşırı şekilde açık kapalı sistem tartışılıyorken sizin pek denenmemiş bir sistemde EC düzeylerinin ayarlanması konusunda düşünceleriniz nedir?Substrat kültürlerine göre herhalde farklı EC düzeyiniz vardır.
teşekkür ederim saygılar..

ankafar
06-03-2013, 19:35
Sayın ankafar bir kaç sorum olacaktı cevaplarsanız sevinirim.Gördüğüm kadarıyla ışıklandırma kullanmıyorsunuz.Bukadar üstüste sık dikimde ışık alımı konusunda sıkıntı çekeceğinizi düşünürken gelen fotolarda maşallah çilekler çok güzel görünüyor, bununun sırrı nedir?Fide başı az çok tahmin edilen toplam gramaj nedir?Forumlarda şu sıralar aşırı şekilde açık kapalı sistem tartışılıyorken sizin pek denenmemiş bir sistemde EC düzeylerinin ayarlanması konusunda düşünceleriniz nedir?Substrat kültürlerine göre herhalde farklı EC düzeyiniz vardır.
teşekkür ederim saygılar..

Gördüğüm kadarıyla ışıklandırma kullanmıyorsunuz.Bukadar üstüste sık dikimde ışık alımı konusunda sıkıntı çekeceğinizi düşünürken gelen fotolarda maşallah çilekler çok güzel görünüyor, bununun sırrı nedir?
-Teşekkür ederiz. Işıklandırma kullanmıyoruz 2009 senesinde ışıklandırma için deneme yapmıştık çok efektif gelmedi bize açıkçası Türkiye şartlarında pahalı olduğu için mantıklı değil. Pek üstüste sık dikim yok aslında diğer üreticilere göre fark zannedersem bizim çilekler 3 kat daha büyük (yeşil aksam). Sistem zaten ilk tasarlanırken Ankara için yıllık güneşlenme süreleri hesaplandı, bitki fotosentez yapabilmesi için gerekli min uzaklık/alan hesaplandı o yüzden görülen sistemde en alt kademede yer alan bitkiler efektif olarak fotosentez yapabilir. (değişik kat denemeleride ürün bazında hesaplanıp en ekonomik olan seçildi).

Fide başı az çok tahmin edilen toplam gramaj nedir?
-Bu konuda yorum yapmasam daha iyi :) sene sonu göreceğiz bakalım malum tarım işinde neyin ne olacağı belli olmuyor. Geçen sene baharda fırtına çıktı seranın üstünü uçurdu bitkiler zarar gördü gibi gibi...

Forumlarda şu sıralar aşırı şekilde açık kapalı sistem tartışılıyorken sizin pek denenmemiş bir sistemde EC düzeylerinin ayarlanması konusunda düşünceleriniz nedir?Substrat kültürlerine göre herhalde farklı EC düzeyiniz vardır.
-Ben kapalı sistemi seviyorum dünyada su kaynakları tükenirken suyu az kullanmak önemli bir şey insan elinden geleni yaptığını hissediyor. Su kullanımımız bizim cidden çok çok az. Normalın 6 da biri kıvamında bir kullanım var bu hem kimyasal tüketimimizi çok azaltıyor biz hesap yaparken kimyasal fiyatlarını umursamadığımız çok oldu bu sebeple. Çilekte EC ve pH tartışmalarını okuyorum çok enteresan değerler söyleniyor cidden... Zamanında kayayünü kullanan bir seraya danışmanlık yapmıştık (domates) orada kaya yünü pH ve EC değerlerini verilen ve içeride kalan üzerinden hesaplamıştık ancak o zaman mantıklı bir değer çıkar. Evet her substratın ihtiyacı farklı. Tabi aslında şöyle söylemek lazım her substrat ve drenaj seraya göre incelenip EC sonra karar verilmeli.

Burada küçük bir not düşmek lazım ben verdiğim EC değerini bütün çileklerin köklerinde aynı şekilde alıyorum. Herhangi bir substrat (bardak içinde dahi) kullanmadığımdan ötürü köklerde tuzlanma olmuyor.

Kudret Tezel
06-03-2013, 20:04
Birçok tartışmaya nokta koyacak bir çalışma sergilemişsiniz tebrik ederim sayın ankafar. Oyunu kuralına göre oynamışsınız başarmışsınız da . Birçok kişinin yaptığınız çalışmadan feyz alıp bilgilerini gözden geçirmesi için bir fırsat olmuştur umarım. Size teşekkür borçluyuz. Ellerinize sağlık.

casper1
06-03-2013, 20:30
Evet sayın ankafar dediklerinize katılıyorum zaten işin belki de en can alıcı kısmı da bu,tuzluluk derdiniz yok diğerleride cabası damlama tıkandı az besin aldı derdi yok,istendiği zaman çok kısa sürede bitki türünde değişikliğe gidilebiliyor.Işık konusunda uzman birinden yardım aldığınız da açık umarım nasıl hesapladığınızı birgün yazarsınız. ilk başta bu sistemi tutmamıştım ama yavaş yavaş hoşuma gitmeye başladı.Sizin başarılı olmanız benim seneye yapacağım sistemi belirleyecek.Diğer kültürleride takip ediyorum.Forumun bu yararı paha biçilemez herkesin deneyimlerinden yararlanıyoruz.
Başarılar dilerim kolay gelsin.

vetman996
06-03-2013, 21:27
Sayın Ankafar Merhaba.
Sizi tebrik ediyorum güzel bir çalışma ve iyi de götürüyorsunuz. Akan su kültürünü denemeyi çok istemiştim ama tüm dostlarım karşı çıkmış ve öyle olumsuz konuşmuşlardı ki vazgeçmek zorunda kalmıştım. ayrıca başarılı bir sonuç alan bir arkadaşa da rastlamamıştım. Benim bildiğim siz ilk oluyorsunuz. çalışmalarınızı detaylandırarak paylaşabilirseniz içimizdeki korkuyu yener belki biz de sizin gittiğiniz yolu deneyebiliriz. Başarılar...selamlar... saygılar...

idris şenol
07-03-2013, 08:50
elinize sağlık sayın ankafar çok güzel çalışma olmuş ,umarım daimi olur temennisyle
NFT sisteminde yapılana çalışmalarını birkaç yerde ziyaretim esnasında bizzat kendim gördüm yaptığım konuşmalarda kapalı sistem lerde gübre harcaması min seviyede
yaklaşık 5 dönüm kıvırcık marul serasında çok küçük rakamlardı o yüzden burda yazmıyacam:))birde daha önemlisi kök hasatlığı olmadığını söylendi

ankafar
07-03-2013, 09:33
Birçok tartışmaya nokta koyacak bir çalışma sergilemişsiniz tebrik ederim sayın ankafar. Oyunu kuralına göre oynamışsınız başarmışsınız da . Birçok kişinin yaptığınız çalışmadan feyz alıp bilgilerini gözden geçirmesi için bir fırsat olmuştur umarım. Size teşekkür borçluyuz. Ellerinize sağlık.

Çok teşekkür ederiz Kudret Bey, sizin beğenmiş olmanız bizim için çok önemli.

ankafar
07-03-2013, 09:44
Evet sayın ankafar dediklerinize katılıyorum zaten işin belki de en can alıcı kısmı da bu,tuzluluk derdiniz yok diğerleride cabası damlama tıkandı az besin aldı derdi yok,istendiği zaman çok kısa sürede bitki türünde değişikliğe gidilebiliyor.Işık konusunda uzman birinden yardım aldığınız da açık umarım nasıl hesapladığınızı birgün yazarsınız. ilk başta bu sistemi tutmamıştım ama yavaş yavaş hoşuma gitmeye başladı.Sizin başarılı olmanız benim seneye yapacağım sistemi belirleyecek.Diğer kültürleride takip ediyorum.Forumun bu yararı paha biçilemez herkesin deneyimlerinden yararlanıyoruz.
Başarılar dilerim kolay gelsin.

Evet NFT sisteminin bir çok avantajı mevcuttur, daha homojen bir üretim, daha iyi oksijen alımı, bitki değiştirme temizleme kolaylığı ancak bir başka konuda dediğim gibi her sistemin kendine göre dezavantajları da var :) NFT hassas bir sistem. Işık konusunda çok takılmayın bence zira karadeniz bölgesi hariç Türkiye geneli üretim için yeterince ışıklı tek dikkat edilmesi gereken husus kısa gün bitkisi, nötr gün bitkisi gibi bitki seçiminde olur. Bence çok sık dikilmenin kötü olmasının nedeni ışık alma oranının düşmesinden ziyade yapraklar arası hastalık geçişinin artmasından kaynaklanır. Işık hesaplarını 4 yıl önce yapmıştık bulabilirsem paylaşırım.

ankafar
07-03-2013, 09:49
Sayın Ankafar Merhaba.
Sizi tebrik ediyorum güzel bir çalışma ve iyi de götürüyorsunuz. Akan su kültürünü denemeyi çok istemiştim ama tüm dostlarım karşı çıkmış ve öyle olumsuz konuşmuşlardı ki vazgeçmek zorunda kalmıştım. ayrıca başarılı bir sonuç alan bir arkadaşa da rastlamamıştım. Benim bildiğim siz ilk oluyorsunuz. çalışmalarınızı detaylandırarak paylaşabilirseniz içimizdeki korkuyu yener belki biz de sizin gittiğiniz yolu deneyebiliriz. Başarılar...selamlar... saygılar...

Teşekkür ederiz sayın vetman. Biz de fırsat buldukça sizin seranızı takip ediyoruz. Açıkçası kişisel görüşümü sorarsanız güzel bir başlangıç yapmışsınız devam ettiğiniz müddetçe daha güzel sonuçlar göreceksinizdir.

ankafar
07-03-2013, 09:53
elinize sağlık sayın ankafar çok güzel çalışma olmuş ,umarım daimi olur temennisyle
NFT sisteminde yapılana çalışmalarını birkaç yerde ziyaretim esnasında bizzat kendim gördüm yaptığım konuşmalarda kapalı sistem lerde gübre harcaması min seviyede
yaklaşık 5 dönüm kıvırcık marul serasında çok küçük rakamlardı o yüzden burda yazmıyacam:))birde daha önemlisi kök hasatlığı olmadığını söylendi

Evet giderleri azaltmak tarımda şu an yapılması gereken şeylerin başında geliyor. Kar marjı önemli yoksa toprağa yonca ekerim bir kaç yıl rahat ederim aynı değeri çıkartacaksak... Kök hastalığı konusu evet bizde hiç yaşamadık tabi bunun için belirli aralıklarla suyu steril hale getiriyoruz.

ankafar
22-03-2013, 19:06
Bugünden bir kaç kare.

380806
380807
380808
380809
380810

Kudret Tezel
22-03-2013, 20:10
Maşallah maşallah ellerinize bilginize sağlık sayın ankafar. Hayırlı bol kazançlar dilerim.

badembaba
22-03-2013, 23:44
Sayın Ankafer konuyu baştan sona okudum, bilgi paylaşımı için teşekkür ederim.

adem4516
23-03-2013, 12:38
sayın Ankafar öncelikle çalışmalarınızda başarılar ve bol kazançlar diliyorum, size sormak istediğim birkaç sorum olacaktı 1. çilekleri sisteme yerleştirdiğinizden bu güne kadar aynı besin eriğinimi kullanıyorsunuz.? 2.ben bu çilek işini durgun su kültüründe havuzun içinde denemek istiyorum straforlardaki deliklere sokarak suyun üzerine bırakmak bunun için önerileriniz ve dikkat edilmesi gereken belli başlı neler olabilir veya o şekilde siz hiç denedinizmi tavsiye edermisiniz? çalışmalarınızda başarılar saygılar...

ankafar
23-03-2013, 14:04
sayın Ankafar öncelikle çalışmalarınızda başarılar ve bol kazançlar diliyorum, size sormak istediğim birkaç sorum olacaktı 1. çilekleri sisteme yerleştirdiğinizden bu güne kadar aynı besin eriğinimi kullanıyorsunuz.? 2.ben bu çilek işini durgun su kültüründe havuzun içinde denemek istiyorum straforlardaki deliklere sokarak suyun üzerine bırakmak bunun için önerileriniz ve dikkat edilmesi gereken belli başlı neler olabilir veya o şekilde siz hiç denedinizmi tavsiye edermisiniz? çalışmalarınızda başarılar saygılar...

Teşekkür ederiz...

çilekleri sisteme yerleştirdiğinizden bu güne kadar aynı besin eriğinimi kullanıyorsunuz.?
-Hayır genel olarak ilk dikim yeşil aksam çiçeklenme ve meyve dönemleri farklı. Belirli tuzlar meyve raf ömrünü ve tadı etkiler örneğin bu sebeple daha tatlı kaliteli ürün için değişiklikler şart oluyor kullandığımız asit bile zamanla değişebiliyor. Biraz yerinde inceleme ile belirlenen bir durum.

2.ben bu çilek işini durgun su kültüründe havuzun içinde denemek istiyorum straforlardaki deliklere sokarak suyun üzerine bırakmak bunun için önerileriniz ve dikkat edilmesi gereken belli başlı neler olabilir veya o şekilde siz hiç denedinizmi tavsiye edermisiniz?
-Ben olsam denemezdim zira çilek yukarı değil aşağı yönlü bir bitki strafor üzerinde meyve gelişimi meyvenin düzgün olmamasına neden olabilir. Havuz sistemi güzel bir sistem ancak marul,ıspanak vs tarzda daha çok yukarı gelişen yeşil aksam bitkileri için uygun.

idris şenol
23-03-2013, 20:14
sayın ankafar elinize emeğinize sağlık ALLAH utandırmasın
size sorum, bu şekilde çilek bitki başına 1 kg geçermi veya bitki başına tahminiz veya önceki yıllarda gerçekleşen miktar nekadardır,
topraklı tarımda alınan bitki başına verim nedir
birde topraklı sera ile topraksız sera arasındaki gübre işçilik enerji mukayese edilerse sizin izlenimim veya sonuçlar nasıl biraz bilgi verirseniz sevinirim:)) saygılarımla

ankafar
25-03-2013, 21:02
sayın ankafar elinize emeğinize sağlık ALLAH utandırmasın
size sorum, bu şekilde çilek bitki başına 1 kg geçermi veya bitki başına tahminiz veya önceki yıllarda gerçekleşen miktar nekadardır,
topraklı tarımda alınan bitki başına verim nedir
birde topraklı sera ile topraksız sera arasındaki gübre işçilik enerji mukayese edilerse sizin izlenimim veya sonuçlar nasıl biraz bilgi verirseniz sevinirim:)) saygılarımla

Merhabalar İdris Bey,

Teşekkür ederiz öncelikle. Daha önce bahsettiğim gibi geçmiş sene biraz mücadele sorunu yaşadık (yanlış fide kullanımı ve sera parçalanması). Bu sene sistem iyice oturdu (geri dönüş düzenlemesi vs). Şu an olması gerektiği gibi çalışıyor. Verim olarak sezonu kapatmadan bir yorum yapmak yanlış olur malum tarım işi örneğin geçen gece 2 dereceye düştü sera Ankarada yapmanın dezavantajları bunlar. Şu an 25000 kök civarı bitki var, bu formatta bir sorun olmadan giderse 1 kg zorlanır.

İşçilik kolay malum sulama yok ana tank kontrolu EC, pH değerleri bakılıyor geri kalan otomazyon işi. stoklar gerekirse tazeleniyor. Ürün toplamak, yaprak temizlemek için 2 işçi civarı çalışıyor değişen rakamlar tabi bunlar.

Gübre kullanımı yok denecek kadar az zira kapalı sistem asıl sera konusunda çalışan arkadaşıma sorarım ancak yıllık dönüme 200tl civarı tutuyordu zannedersem.

mtugrul33
27-03-2013, 11:20
Merhaba Sayın Ankafar,
Bu cesurca ve bilinçli bir şekilde yaptığınız çalışmaları gönülden kutluyorum.Çok başarılı ve güzel olmuş.İklimlendirmede bir sıkıntınız oluyor mu?.Kış döneminde ortam sıcaklığını 10 derecinin altına düşürmezseniz iyi edersiniz.Fide konusunda Anamurdan fide temin etmeyi niye düşünmediniz?Anamur-Ankara arasında sefer yapan otobüslerle veya kargo ile fide transferi yapabilirsiniz.Viyol içerisinde yetişmiş fideler bu yıl 25 kuruştan satıldı.Nakliyeyi hallederseniz en kaliteli ve sağlıklı fideler temin edebilirsiniz.Albion,rubigen,festival,fortuna ve camorosa ile Sambrosa ceşitlenini bulabilirsiniz.
Sayın Ankafar,besin çözeltisi değerlerinizi bizimle paylaşırsanız(ppm olarak)eğer kendi kullandığımız değerlerle kıyaslama ve düzenleme imkanımız olabilir.Bilgi paylaşıldıkça büyür sözünün güzelliğiyle
çalışmalarınıızda başarılar dilerim.Selaamlar..

LEVENT HÜLYA
04-04-2013, 22:24
Arkadaşlar merhaba bu forumdaki ilk mesajım ben topraksız tarım konusunu ciddi olarak düşünüyorum. Ancak bu iş başka işlere benzemiyor know-how ve ARGE nin önemi büyük. Umarım ben de sizin geldiğiniz yere gelebilirim. Tebrikler.

ankafar
05-04-2013, 08:13
Merhaba Sayın Ankafar,
Bu cesurca ve bilinçli bir şekilde yaptığınız çalışmaları gönülden kutluyorum.Çok başarılı ve güzel olmuş.İklimlendirmede bir sıkıntınız oluyor mu?.Kış döneminde ortam sıcaklığını 10 derecinin altına düşürmezseniz iyi edersiniz.Fide konusunda Anamurdan fide temin etmeyi niye düşünmediniz?Anamur-Ankara arasında sefer yapan otobüslerle veya kargo ile fide transferi yapabilirsiniz.Viyol içerisinde yetişmiş fideler bu yıl 25 kuruştan satıldı.Nakliyeyi hallederseniz en kaliteli ve sağlıklı fideler temin edebilirsiniz.Albion,rubigen,festival,fortuna ve camorosa ile Sambrosa ceşitlenini bulabilirsiniz.
Sayın Ankafar,besin çözeltisi değerlerinizi bizimle paylaşırsanız(ppm olarak)eğer kendi kullandığımız değerlerle kıyaslama ve düzenleme imkanımız olabilir.Bilgi paylaşıldıkça büyür sözünün güzelliğiyle
çalışmalarınıızda başarılar dilerim.Selaamlar..


Öncelikle teşekkür ederiz,


İklimlendirmede bir sıkıntınız oluyor mu?.Kış döneminde ortam sıcaklığını 10 derecinin altına düşürmezseniz iyi edersiniz.
-Evet 10 derece civarında tutmaya çalışıyoruz ısıtma mevcut ancak fabrikaya bağımlı olduğumuz için ihtimal dahilinde sıkıntı olabiliyor. Burası tabi sürekli bahsettiğim Ankara da üretimin avantaj/dezavantaj olayı daha sıcak bir iklimde çok daha yüksek bir verim alınabilir zannedersem.

Fide konusunda Anamurdan fide temin etmeyi niye düşünmediniz?Anamur-Ankara arasında sefer yapan otobüslerle veya kargo ile fide transferi yapabilirsiniz.Viyol içerisinde yetişmiş fideler bu yıl 25 kuruştan satıldı.Nakliyeyi hallederseniz en kaliteli ve sağlıklı fideler temin edebilirsiniz.Albion,rubigen,festival,fortuna ve camorosa ile Sambrosa ceşitlenini bulabilirsiniz.
-Fide konusunda biraz ağzımız yandı o sebeple çok dikkatli olmaya çalışıyoruz (geçen sene alınan fidelerin sorunlu çıkması) açık kök frigo kullanıyoruz birde biraz irice seçmeye çalışıyoruz. Önümüzde ki sene özellikle pazarlama olayı göz önüne alınarak sistemde yetiştirilen türlerde biraz değişikliğe gidip yeni bir pazarlama stratejisi deniyeceğiz. Sizde yaşamışsınız zannedersem malum bu sene fiyatlar düşük gitti çünkü sıcaklıklar çok yüksekti. Albion, Festival vs Ankara için düşünmem ancak camorosa cidden güzel bir tür. Belki doku kültüründe kendi fidemizi üretmeye başlarız uzun vadede

Sayın Ankafar,besin çözeltisi değerlerinizi bizimle paylaşırsanız(ppm olarak)eğer kendi kullandığımız değerlerle kıyaslama ve düzenleme imkanımız olabilir.
-Bizim besin değerlerimiz büyük ihtimalle sizin değerlerinizden farklı olacaktır/olmalı o yüzden ne kadar verdiğim bilgiler yararlı olur bilemiyecem. Kokopeat sistemleri malum uzun vadede tuz biriktirir biz genelde anlık değişimleri görebiliyoruz. Örneğin tat konusunda ekşilik hissedersek uygun bir besleme ile bir kaç gün içerisinde değişimi görebiliyoruz. Tat/raf ömrü ortalaması en ideal şekilde olacak şekle getirmek gerekiyor bu da bitkinin değişik dönemlerinde değişik mineral kombinasyonlarına maruz kalması demek zannedersem 5-6 farklı değişim yapmışızdır şimdiye kadar. Besin solusyonu işiyle ortağım ilgilendiği için benim size verebileceğim bu konuda bilgiler cidden sınırlı (doku kültürü ile alakalı sorun olursa sabaha kadar anlatayım sorun olmaz) ancak işinizi görebileceğime inandığım kokopeat sistem için bir kaç bilgiyi özelden görüşelim.

ankafar
05-04-2013, 08:30
Arkadaşlar merhaba bu forumdaki ilk mesajım ben topraksız tarım konusunu ciddi olarak düşünüyorum. Ancak bu iş başka işlere benzemiyor know-how ve ARGE nin önemi büyük. Umarım ben de sizin geldiğiniz yere gelebilirim. Tebrikler.

Teşekkür ederiz. Evet tarımı biraz fabrikasyon üretim gibi düşünüp algılamak lazım hobi amaçlı kurabilirsiniz 100 tane, 1000 tane fideye bakması kolay olur 20000 fide bambaşka bir iş olur vs eğer ciddi olarak düşünüyorsanız size tavsiyem bu işi yapan kişiler ile görüşüp ortaklıkla hareket etmeniz olur. Umarım başarılı olursunuz.

Saygılarımla

ankafar
05-04-2013, 08:38
Bu arada ilgilenen kişiler için seranın içerisine yapıldığı bölgeyi anlatan bir yazıya buradan (http://topraksuenerji.org/MAMAK.pdf)ulaşabilirsiniz. Cumartesi günleri satış için seralar açılıyor daha önceden bir kaç kişi sormuştu.

Saygılarımla

gandalfmk
25-04-2013, 13:54
Sayın ankafar,
Öncelikle tebrikler ve teşekkürler, seranızı keyifle takip ediyorum.
Bir sorum olacak;
Daha önce +30bin bitki olduğundan bahsetmiştiniz.
Son dönemdeki paylaşımınızda 25bin civarında bitkiniz var. Bu düşüşün özel bir sebebi var mıdır?

ankafar
26-04-2013, 09:04
Sayın ankafar,
Öncelikle tebrikler ve teşekkürler, seranızı keyifle takip ediyorum.
Bir sorum olacak;
Daha önce +30bin bitki olduğundan bahsetmiştiniz.
Son dönemdeki paylaşımınızda 25bin civarında bitkiniz var. Bu düşüşün özel bir sebebi var mıdır?

Teşekkür ediyoruz, bir kaç haftadır seraya uğrayamadığım için yeni foto vs ekliyemiyorum en kısa zamanda halletmeye çalışacam. Bitki konusu fide bulamamaktan kaynaklandı aslında :) geç sipariş verdik istediğimiz tür ve sayı tutmadı o yüzden bir kaç boru boş kaldı.

Önümüzdeki sene daha sistemli bir şekilde daha erkenci gitmeye çalışacağız. Tahminimce çilek piyasası hava sıcaklıklarına bağlı olmakla birlikte bu sene olduğu gibi pek tat vermiyecek o yüzden tonaj az olsa da daha erkenci türlere geçiş yapmak gibi bir düşüncemiz var.

yalandünya59
26-04-2013, 11:41
Sevgili Ankafar,

Sanırım artık çilek sezonu bitti, bitki başına yakalayabildiğiniz verim miktarı ne durumdadır,
1 kg'lara ulaşabildinizmi?

Evet, şuanda bende farkındayım çilek fiyatları epey düştü, 2 tl fiyata perakende çilek satılıyor, sanırım toptan alış fiyatları ise 1 Tl/kg'dır.

Çileğin firesini, ezilmesini, raf ömrünü düşündükçe daha bile aşağı fiyatlara aldıklarını düşünmeye başlıyorum, bu durumda beni gerçekten çok üzüyor, üretici her zaman daha az kazanıyor, satan daha fazla maalesef.

Bu sene dikkat ettiğim diğer bir husus ise, piyasada epeyce yüklü miktarda çilek var, fiyatların düşmeside ****** arz-taleb dengesindende kaynaklandığı aşikardır.

Hemen aklıma bizim Topraksız tarımda çilek yapan arkadaşlar yüklü mal çıkardılar, çilek bollaştı piyasaları bizim dostlar düşürüyor galiba diye şakalarda yapıyorum.
Gerçekten özellikle son zamanlarda hem amatör hemde profesyonel anlamda özellikle topraksız tarımda çilek serası yapanların sayısıda bayağı arttı, buda etken olabilir.

Ancak canımı en çok sıkan hususu sizlerle paylaşmak istiyorum, geçen gün çarşıda yol kenarında seyyar arabada bir kişi çilek satıyordu, inanın çileklerin herbiri 70-80 gr büyüklüğünde avuç içi kadar büyüklükte sanki hepsi torna tezgahından çıkmış gibiydi.

Yoldan geçen insanlar aaaa çileklere bak elma gibi dediğinde yanındaki kişide HORMONLU onlar onda böyle iri dedi, aslında ben durumun böyle olmadığını biliyorum, ancak şimdi ben bu insanlara desemki;

Onlar hormonlu değil, Topraksız tarımda otomatik makinalar tarafından kontrol edilen, ve kontrollü bir şekilde besin verilerek yetiştirilen Topraksız tarım ürünü desem ben bu insanlardan nasıl cevaplar alırım diyede merak ettim.
Müthiş bir önyargı, acayip bir korku var insanlarda.
Topraksız tarımı yapmak, uygulamak bana göre insanlara anlatmaktan daha KOLAY...

Yeni fotoları bekliyoruz....

Saygılar...

ankafar
26-04-2013, 12:45
Sevgili Ankafar,

Sanırım artık çilek sezonu bitti, bitki başına yakalayabildiğiniz verim miktarı ne durumdadır,
1 kg'lara ulaşabildinizmi?

Evet, şuanda bende farkındayım çilek fiyatları epey düştü, 2 tl fiyata perakende çilek satılıyor, sanırım toptan alış fiyatları ise 1 Tl/kg'dır.

Çileğin firesini, ezilmesini, raf ömrünü düşündükçe daha bile aşağı fiyatlara aldıklarını düşünmeye başlıyorum, bu durumda beni gerçekten çok üzüyor, üretici her zaman daha az kazanıyor, satan daha fazla maalesef.

Bu sene dikkat ettiğim diğer bir husus ise, piyasada epeyce yüklü miktarda çilek var, fiyatların düşmeside ****** arz-taleb dengesindende kaynaklandığı aşikardır.

Hemen aklıma bizim Topraksız tarımda çilek yapan arkadaşlar yüklü mal çıkardılar, çilek bollaştı piyasaları bizim dostlar düşürüyor galiba diye şakalarda yapıyorum.
Gerçekten özellikle son zamanlarda hem amatör hemde profesyonel anlamda özellikle topraksız tarımda çilek serası yapanların sayısıda bayağı arttı, buda etken olabilir.

Ancak canımı en çok sıkan hususu sizlerle paylaşmak istiyorum, geçen gün çarşıda yol kenarında seyyar arabada bir kişi çilek satıyordu, inanın çileklerin herbiri 70-80 gr büyüklüğünde avuç içi kadar büyüklükte sanki hepsi torna tezgahından çıkmış gibiydi.

Yoldan geçen insanlar aaaa çileklere bak elma gibi dediğinde yanındaki kişide HORMONLU onlar onda böyle iri dedi, aslında ben durumun böyle olmadığını biliyorum, ancak şimdi ben bu insanlara desemki;

Onlar hormonlu değil, Topraksız tarımda otomatik makinalar tarafından kontrol edilen, ve kontrollü bir şekilde besin verilerek yetiştirilen Topraksız tarım ürünü desem ben bu insanlardan nasıl cevaplar alırım diyede merak ettim.
Müthiş bir önyargı, acayip bir korku var insanlarda.
Topraksız tarımı yapmak, uygulamak bana göre insanlara anlatmaktan daha KOLAY...

Yeni fotoları bekliyoruz....

Saygılar...

Merhabalar Sayın Yalandünya

Çilek toplamaya devam ediyoruz. Sezon haziran dahil kaplar gibi en son zamana dek bitki verimi hakkında bir şey söylemek yanlış olur. Biz toptan satmıyoruz parakende şeklinde çıkıyor elimizden(şu aralar 3 tl civarı) ancak geçen seneki tl bazında rakamların yarısını almak zor gibi. Çilek bu sene ucuz. Ankara market fiyatı 3.5-4 tl arası seyyar 5 tl

Satış ciddi anlamda başlı başına düşünülmesi gereken bir mevzu siz de üretici olduğunuz için bilirsiniz bazı zamanlar çöpe atmak bile daha karlı oluyor ne yazık ki. Örneğin ailem ile Aydında zeytinyağı üretiriz yıllardır, cidden de kaliteli yağ çıkar (0,5 asit civarı) toptanda elimizden neredeyse 5 tlye gitmez ama (zeytin üreticileri bilir yağın litresinin ortalama maliyeti 3.8 tl civarı idi geçtiğimiz senelerde).

Bu sene Türkiye geneli sıcaklıklar ortalamaların çok üzerinde gitti o yüzden çilek bol oldu bir de ekim alanı arttı. Seneye durum değişebilir. Şu an Ankarada karpuz satılıyor geçen sene mayıs sonunda ancak bulunurdu gibi.

İnsanların tepkileri konusunda haklısınız boyut büyüdükçe korku artıyor. Ancak bunun asıl nedeni topraksız tarımdan ziyade tür olarak üretilen çileklerin değişmesi. Genelde festival dikilir meyve büyüklüğü bellidir raf ömrü uzundur bitki başına düzgün bir üretimle 800g alırsınız. Sweet charlie dikerseniz mesela küçük küçük alırsınız çilekleri ancak bitki başına 600g ancak alırsınız. Belki biz de bundan sonra tür üzerinden pazarlama yapacaz. Mesela domateste oturak domates, salkım domates cherry domates türler biliniyor çilekte biraz profosyonel olursa güzel olur.

tute82
27-04-2013, 15:08
merhaba

günlük ne kadar hasat yapılıyor kg??

iyi çalışmalar..

seazone
27-04-2013, 17:37
Çilek sezonunu kapattığınızda yerine hangi ürünü dikiyorsunuz?

ankafar
29-04-2013, 09:57
merhaba

günlük ne kadar hasat yapılıyor kg??

iyi çalışmalar..

Merhabalar, üretim sera koşulları ve iklime göre çok değişkenlik gösterir. Bahar aylarında günlük 80-100 kg arası çıkar( dönüm başı 25 bin bitki civarından) . Kış aylarında daha düşük olur.

ankafar
29-04-2013, 10:04
Çilek sezonunu kapattığınızda yerine hangi ürünü dikiyorsunuz?

Çileği ağustos sonuna doğru dikiyoruz (genelde elde olayan sebeplerden ekime kadar sarkabilir) sezonu haziran sonu gibi kapatıyoruz kalan 1.5 ay genelde sera temizleme için vs kullanılıyor. (boş yatıyor)

Açıkçası çilek hariç geçiş yapmadık şimdiye kadar ancak detaylı ekonomik düşünülürse olabildiğince erkenci bir tür ile piyasaya girip nisan mayıs haziran için sistemi marula döndürmek en karlısı gibi gözüküyor. Haziranda marulların sap vermemesi ve kışın çilek toplayabilmek için tabi türlerin çok iyi belirlenmesi gerek yoksa anlamsız olur.

mtugrul33
30-04-2013, 13:13
Sn.Ankafar benim dört bin kök rubigen çilek fidesinden haftalık 400 kilo civarı çilek topluyorum.Kardeşlenme durumunda bir zayıflık mı var?25bin fideden 80-100 kilo bana biraz az geldi.Bilgi verirsen sevinirim.

ankafar
30-04-2013, 13:54
Sn.Ankafar benim dört bin kök rubigen çilek fidesinden haftalık 400 kilo civarı çilek topluyorum.Kardeşlenme durumunda bir zayıflık mı var?25bin fideden 80-100 kilo bana biraz az geldi.Bilgi verirsen sevinirim.


Merhabalar


Kardeşlenmede sorun yok tamamen tür farkından kaynaklanıyor sizin çilek alabildiğiniz ay toplamı ile diğer tür farklı. Az ürünü uzun süreye yaymış oluyoruz.

ankafar
21-05-2013, 16:10
Merhabalar doku kültürü işlerim sebebi ile uzun zamandır uğrayamadığım seraya bu hafta sonu gidebildim en sonunda. Bir kaç foto paylaşıyorum ilgili arkadaşlara.

18.Mayıs.2013 Hasat devam ediyor. Bir kaç yaprak/çilekte seyreltme yapıldı.


407855
407856
407857
407858
407859

vetman996
22-05-2013, 17:38
Merhabalar doku kültürü işlerim sebebi ile uzun zamandır uğrayamadığım seraya bu hafta sonu gidebildim en sonunda. Bir kaç foto paylaşıyorum ilgili arkadaşlara.

18.Mayıs.2013 Hasat devam ediyor. Bir kaç yaprak/çilekte seyreltme yapıldı.


Sayın Ankafar Merhaba.

Çalışmalarınızı ilgi ile izliyoruz. Başarılarınızın devamını diliyoruz.

Doku kültürü çalışmalarınızı da merak etmekteyim. Ankarada bir süre görev yaptım. arkadaşlarımı ziyaret etmeyi planlamaktayım. Mümkünse yüz yüze görüşebilmeyi ve çalışmalarınızı yakından görmeyi dilerim.

"Bir kaç yaprak/çilekte seyreltme yapıldı" demişsiniz. Bu seyreltmeyi nasıl yaparsınız. Yaprağı makasla keser misiniz yoksa kökten yolar mısınız merak ettim. Bizim de seyreltme yapmamız gerekiyor. Kökten(gövdeden) koparırken gövdenin incindiğini hissediyorum. Makasla kesmenin bir zararı olup olmadığını da bilmiyorum. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.. Selamlar... Saygılar...

ankafar
23-05-2013, 07:57
Sayın Ankafar Merhaba.

Çalışmalarınızı ilgi ile izliyoruz. Başarılarınızın devamını diliyoruz.

Doku kültürü çalışmalarınızı da merak etmekteyim. Ankarada bir süre görev yaptım. arkadaşlarımı ziyaret etmeyi planlamaktayım. Mümkünse yüz yüze görüşebilmeyi ve çalışmalarınızı yakından görmeyi dilerim.

"Bir kaç yaprak/çilekte seyreltme yapıldı" demişsiniz. Bu seyreltmeyi nasıl yaparsınız. Yaprağı makasla keser misiniz yoksa kökten yolar mısınız merak ettim. Bizim de seyreltme yapmamız gerekiyor. Kökten(gövdeden) koparırken gövdenin incindiğini hissediyorum. Makasla kesmenin bir zararı olup olmadığını da bilmiyorum. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.. Selamlar... Saygılar...

Merhabalar Sayın Vetman,

Bil mukabele. Gelirseniz eğer uygun zaman olursa bizim için(uzun zamandır büyük yoğunluk var o yüzden) elimizden geldiğince sizi ağırlamaya çalışırız. Tel vs bilgilerine rumuzu İnternette aratarak ulaşabilirsiniz.

Kesim işlemine gelir isek öncelikle ne amaçlı yaptığınız önemli biz geçtiğimiz ay hastalıklı olarak gördüğümüz yaprakları ve çilekleri azaltma amaçlı yaptık. Makasın steril olmasına özen gösterin (ben alkol döküp yakarım bıçak kısmını laboratuvarda bütün kesim öncesi) yoksa malum hastalık vs var ise çok yayılır birden. Kardeşlerin üstünden saptan kesebilirsiniz orta aksama zarar vermeme adına eğer rahat değilseniz olabildiğince üstten kesin. Düzenli olarak sararan/hastalıklı yapraklar ve çürümüş/hastalık riski olan meyveleri ortamdan uzaklaştırmakta fayda var.

casper1
24-05-2013, 10:26
merhabalar
bizler yaprağı direk gövdeden aşağıya doğru bastırıp alıyoruz.Yani makas kullanmıyoruz.Tabi uzun sürüyor ama makasla kesim önerilmiyor diye biliyordum.

ankafar
24-05-2013, 10:56
merhabalar
bizler yaprağı direk gövdeden aşağıya doğru bastırıp alıyoruz.Yani makas kullanmıyoruz.Tabi uzun sürüyor ama makasla kesim önerilmiyor diye biliyordum.

Kişisel görüşüm. Makasın steril kalması lazım başka bir önerilmeme nedeni düşünemiyorum. Gövdeden bastırma durumunda taç bölgesine zarar verme ihtimaliniz de mevcut. Diğer bir çok bitki ile çalışırken her zaman makas kullanırım açıkçası şimdiye kadar steril çalışmayı sağlarsam bir zararını görmedim.

denızHan
31-05-2013, 00:22
benim düşüncem gözlemlediğim kadarıyla hastalıklı yaprakları taçtan aşağı bastırarak almak, sebebine gelince eğer hastalıklı sapı makasla kesersek kökü çürümeye mecbur kalıcak ve taç kısmında kalan hastalıklı sapın kökü, beyaz kurtçuklar için çok güzel bir ortam oluşmuş olucak. çilek benim branşıma girmiyor ıceberg marul üretdiğim dikey perlit dolu torbaların 4 tanesine deneme merak kapsamında diktim bu sorunları gördüm tabi bunlar benim düşüncelerim hiçbir kaynak bilgiye sahip değilim yanlış olabilir sadece mantıksal yaklaşımdır.

casper1
01-06-2013, 17:26
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/16562.htm başlığı altında Sayın Oğuz Alper'in 16.mesajda bu yönde tavsiyesi var.

idris şenol
02-06-2013, 21:12
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/16562.htm başlığı altında Sayın Oğuz Alper'in 16.mesajda bu yönde tavsiyesi var.
geçen hafta düğün münasaetiyle ANTLAYA ya gittim bu arad sn OĞUZ ALPER bey i yakından tanıma fırsatı bulduk ,kendisi antlaya AKSU ilçesinde şirin bir yerde ,
göstermiş olduğu yakın ilgi ve çalışmaları çok güzel ayrıca ilçenin meşhuru olan ,oğuz alperin beyin sunmuş olduğu köftesi harika:)
ayrıca teşekkür ederim

ankafar
14-06-2013, 17:46
14 Haziran 2013 güncelleme. Hasata devam

417623
417624
417625
417626
417627

ankafar
14-06-2013, 17:48
Fotoların devamı

417628
417629
417630
417631

Dima
15-06-2013, 21:52
Sayın Todor,vetman996 ve sizi yaptıklarınızı gördükçe topraksız tarıma olan ilgim daha da artıyor.Bizlerin bilgilenmesinde çok emeğiniz geçiyor. Teşekkürler

Dima
15-06-2013, 21:53
Türkiyede Pineberry yetiştiren varmıdır ki :)

seazone
18-06-2013, 10:48
Sayın ankafar sanırım kışın siz domates yetiştiriyordunuz? Bir sorum olacak kışın şartlarında ısıttığınız serada güneş ışığı yeterli oluyor mu güneş ışığı yetersizliğinden dolayı bir sıkıntı yaşadınız mı? Saygılar.

ankafar
20-06-2013, 08:20
Türkiyede Pineberry yetiştiren varmıdır ki :)

Yetiştiren bildiğim kadarı ile büyük alanda yok. Açıkçası fide temini de zor olur gibi

ankafar
20-06-2013, 08:23
Sayın ankafar sanırım kışın siz domates yetiştiriyordunuz? Bir sorum olacak kışın şartlarında ısıttığınız serada güneş ışığı yeterli oluyor mu güneş ışığı yetersizliğinden dolayı bir sıkıntı yaşadınız mı? Saygılar.

Güneş yetersizliği ihtimal dahilinde tadı etkiler onun haricinde daha önemli olan sıcaklık dengesi. Ankara ile Antalya karşılaştırılırsa arada iyi bir üretimde 3-5 ton oynar (ancak bu daha çok sıcaklıktan kaynaklanıyor) onun haricinde bir fark yok.

Karadeniz bölgesi hariç bir sorun olacağını zannetmiyorum ışıkla alakalı.

ankafar
29-10-2013, 13:25
Öncelikle herkesin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun...

Bugünden bir kaç kare
Yeni dikim yapılan tür
450405

Geçen seneden devam eden çilekler (bu sene yazı atlatmayı denedik)
450406
450407
450408

Veee sistemimizde boş kalan bir bölüme yaptığımız domates denemesi açıkçası şimdiye kadar cocopeat benzerlerine göre çok daha başarılı durumda.
450409

kiziltan
23-11-2013, 22:33
Sayin Ankafar
Merhaba. Marula tekrar gireceginizi duyunca meraklandim acba cilek ne oldu diye, umarim sorun cikmamistir. Internette okuyabildigim ve takibettigim tek profesyonel buyuk seracisiniz.

Sayin Levent Ali`nin basligina marul besin formula ile ilgili yazmistiniz. Ben alinti yapmayi beceremedigimden asagiya kopyala-yapistir yapiyorum, arkasindan kafamdaki sorunlari yazacagim.

Yazilan su :
Hydrobuddy den hazırladığım stok formülü şu şekilde (burada distile su kullanılacağı baz alındı ve 100'er litrelik stok tankları üzerinden hesap yaptım) otomazyon kullanılmayacak ana tanka EC istenilen seviye olana kadar boşaltma yapılacak.

A tankı

Kalsiyum Nitrat: 10680 gram (10,68 kg)
Demir EDTA: 666 gram (Squestrene 138 kullanılırsa 333 gram)
Amonyum Nitrat: 466 gram
Potasyum Nitrat: 3500 gram (3,5 kg)


B Tankı

Mangan Sülfat: 15 gram
Bakır Sülfat: 3,9 gram
Sodyum Molibdat 1,2 gram
Zinc Sülfat: 3 gram
Borax: 44 gram
Magnezyum Sülfat: 4560 gram (4,5 kg)
Potasyum Monobasic Fosfat(KH2PO4): 2447 gram (2,45 kg )

Anlamadiklarim :

1- 100 litre A tanki, 100 litre B tanki mi hazirlaniyor ?
2- Bu miktarlari dogrudan 100 er litreye mi katiyoruz ?
3- Ana tanka koyarken A tank ve B tank icerikleri esit miktarda mi katacagiz ?
4- Orantiliyarak yapabilirim degil mi? 50 ser litre icin agirliklar yariya mi inecek ?
5- Yukarida 1-2-3 hepsinin cevabi ayniysa sonusta elimizde kullanima hazir 200 litre
besin mi olacak ?

Kendilerine sordugum bu sorulari EVET olacak sekilde cevapladilar.

Izin verirseniz denemek istiyorum bu formula. Bir sorum da su, buyume surecinde his degisiklik gerekmeyecek mi? Yani durgun su system icin doldurup hic ekleme yapmadan yetistirme yapabilir miyim.

Mumkunse bu formula ppm olarak verseniz, bende de hydrobuddy var, benim kullanim hatasi yapip yapmadigimi deneyeyim.
Size zahmet olacak.

Bu arada vaktiniz varsa " Topraksiz Koylu Kahvesine " bekleriz. Dilerseniz orada da cevaplayabilirsiniz.

Hem cilek hem marul da basarilarinizin devamini diliyorum, saglicakla kalin.

Engin KIZILTAN

ankafar
24-11-2013, 00:07
Sayin Ankafar
Merhaba. Marula tekrar gireceginizi duyunca meraklandim acba cilek ne oldu diye, umarim sorun cikmamistir. Internette okuyabildigim ve takibettigim tek profesyonel buyuk seracisiniz.

Anlamadiklarim :

1- 100 litre A tanki, 100 litre B tanki mi hazirlaniyor ?
2- Bu miktarlari dogrudan 100 er litreye mi katiyoruz ?
3- Ana tanka koyarken A tank ve B tank icerikleri esit miktarda mi katacagiz ?
4- Orantiliyarak yapabilirim degil mi? 50 ser litre icin agirliklar yariya mi inecek ?
5- Yukarida 1-2-3 hepsinin cevabi ayniysa sonusta elimizde kullanima hazir 200 litre
besin mi olacak ?

Kendilerine sordugum bu sorulari EVET olacak sekilde cevapladilar.

Izin verirseniz denemek istiyorum bu formula. Bir sorum da su, buyume surecinde his degisiklik gerekmeyecek mi? Yani durgun su system icin doldurup hic ekleme yapmadan yetistirme yapabilir miyim.

Mumkunse bu formula ppm olarak verseniz, bende de hydrobuddy var, benim kullanim hatasi yapip yapmadigimi deneyeyim.
Size zahmet olacak.

Bu arada vaktiniz varsa " Topraksiz Koylu Kahvesine " bekleriz. Dilerseniz orada da cevaplayabilirsiniz.

Hem cilek hem marul da basarilarinizin devamini diliyorum, saglicakla kalin.

Engin KIZILTAN

Öncelikle teşekkür ederiz.

Çilek devam bir sorun yok sistem üzerinde ihtimal dahilinde önümüzdeki sene bir kaç yenilik düşünüyoruz. Bir de yakın bir zamanda 2 senelik patent maceramız mutlu sonla sonuçlanır umarım. Marul yalnızca sistem üzerinde yenilik olması amaçlı bir dostumuzun yenilikleri ile yapılıyor. (küçük bir yer 2000 civarı bitki kapasiteli)

Sorulara gelirsek aslında Sayın leventalinin sayfasında yanıtlamıştım bir kez daha bakabilirsiniz.
1)evet
2) oradan sulama tankınız ne kadar ise örneğin 100 litrelik ana tanka 1 er litre gibi katıyorsunuz (stokların ECsi çok yüksektir siz 1.5 olana kadar seyreltiyorsunuz)
3) evet
4)evet
5)Hayır örneğin havuz sistemi varsa bu 100 er litrelik solusyonlar tahminen bir kaç tonluk beslemeye hazır besin demek. Uzun süre yeter yani.


Bir sorum da su, buyume surecinde his degisiklik gerekmeyecek mi? Yani durgun su system icin doldurup hic ekleme yapmadan yetistirme yapabilir miyim.
Marulda bildiğim bir değişiklik gerekmiyor zaten hızlı bir bitki ancak tohum ekimi çimlenme zamanı saf su yahut 1/2 kuvvette besin solusyonu mantıklı olur. (Sayın Todor daha iyi bilir bu konuyu zira ben ticari uzun süreli marul yapmadım. Genelde marulu çimlendirmedim de hazır fideler kullandım sistemde. Örneğin 20 günlük fideyi dikip 25 gün sonra hasat etmek gibi)


Mumkunse bu formula ppm olarak verseniz, bende de hydrobuddy var, benim kullanim hatasi yapip yapmadigimi deneyeyim.
Direk hydrobuddy deki howard resh formulunu kullandım bunu yazarken oradaki ppmlerin aynısı.

kiziltan
24-11-2013, 07:19
Sn Ankafar

Cevabiniz icin tesekkurler. Ozellikle 1/100 ve EC 1.5 ayarlamak icin.

Yeni kuracaginiz system icin basarilar, umarim forum icinde izleme sansimiz olur eger patent veya faydali model islemi yapilmayacaksa.

Saygilarimla

İsmail Karagülle
24-11-2013, 13:25
Öncelikle herkesin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun...

Bugünden bir kaç kare
Yeni dikim yapılan tür
450405

Geçen seneden devam eden çilekler (bu sene yazı atlatmayı denedik)
450406
450407
450408

Veee sistemimizde boş kalan bir bölüme yaptığımız domates denemesi açıkçası şimdiye kadar cocopeat benzerlerine göre çok daha başarılı durumda.
450409

Domatesleri söktüm seradan , sökerken gördüğüm kadarı ile bayağı derin ve gür kök yapısı var .

Merak ettiğim , sizin domatesleri diktiğiniz yerde köklerin gelişeceği yer bana domates için az gibi geldi.

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce o kadar yer domates için yeterli gelecek mi?

ankafar
24-11-2013, 14:11
Domatesleri söktüm seradan , sökerken gördüğüm kadarı ile bayağı derin ve gür kök yapısı var .

Merak ettiğim , sizin domatesleri diktiğiniz yerde köklerin gelişeceği yer bana domates için az gibi geldi.

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce o kadar yer domates için yeterli gelecek mi?

Evet dediğiniz gibi domates için az bir yer + çok yakın dikildi alt alta üst üste. Şu an yalnız baya büyüdüler meyveler gelişmeye başladı. (fazla sık dikim var yalnız o yüzden belki söküm yaparız)

Fazla gelen domatesleri diktiğimiz için öylesine yapıldı açıkçası ama enteresan sonuçlar alabiliriz (akan su kültüründe domatesle alakalı). Yazık olacağına domatesler takılsın dedik :) zaten çilek solusyonu geçiyor sistemden.

leventali
27-11-2013, 01:29
Çok hızlı büyüyor, inanılmaz adapte oluyor ve çok çalışkan bir bitki olarak görüyorum domatesi. Komando gibiler. ) Tabi bu işin espirisi. Çok da hassas bitki olduklarını eken arkadaşlardan görüyoruz.

enteresan sonuçlar alabiliriz (akan su kültüründe domatesle alakalı). Yazık olacağına domatesler takılsın dedik :) zaten çilek solusyonu geçiyor sistemden.

Sonuçları en çok merak edenlerden biri olarak takip edeceğim :)

ankafar
11-12-2013, 16:33
Öncelikle en son 29 Ekim tarihinde çektiğim çileklerden 11/12/13 tarihli bir kaç kare

460000
460001

Ve domateslerin 29 ekimden sonra ki halleri :) beklediğimizden biraz fazla büyüdüler. Bugün itibari ile kesip seyrelttik ancak akan su kültüründe, çilek solusyonu ile yine de fena bir performans sergilemediler. Merak edenler için orman manzarası halini almış olan domateslerimiz gelsin.
460002
460003
460004

kiziltan
11-12-2013, 16:51
Sayin Ankafar

Seraniz masaallah cok iyi gorunuyor. Topraksiz yetistirilen bitkilerde raf omrunun kisaligi ile ilgili epeyce sikayet okudum, internette gezerken silicon kullanimi ile ilgili bazi makaleler gordum.

Ozet bilgi ve okudugum bazi kaynaklari " Topraksiz tarim icin ortaklasa besin ... " basligina mesaj olarak ( 120-121-122 ) yazdim. Orada cilek icin de uygulandigini okudum, ilginizi cekebilir.
Saygilarimla
Engin KIZILTAN

tkorkunckaya
20-12-2013, 21:01
Sayın ankafar,

Öncelikle çalışmalarınız ile ilgili bilgi paylaşımınız için çok teşekkür ederim.
Tekrar teşekkürler.

ankafar
19-02-2014, 18:12
19 Şubat 2014 den bir kaç kare... 3. fotodaki ortadaki siyah şey minik arılarımız. Fotolar biraz kalitesiz değiştirilmeyen cep telefonu ile anca bu kadar kusura bakmayın...

470537
470538
470539
470540
470541

murti838
05-04-2014, 13:12
sayın Ankafar;
seranızla ilgili bir kaç sorum olacaktı.
ben Kayseri'de yeşilhisar bölgesinde modern çilek serası yapmayı düşünüyorum(boş zaman olursa bir kerede çileklerden sonra marul da yetiştirilebilir). fakat iklim koşullarından dolayı sizde biliyorsunuzdur ki kışın ısıtma sorunu doğmaktadır. siz ısıtmanızı ne ile sağlıyorsunuz ve maliyetli olmuyor mu?
seranın kaplanmasın da ki tercihin daha ekonomik ve kazançlı olabilmesi için cam sera olmasını mı tavsiye edersiniz yoksa polikarbon kaplamayı mı tercih edersiniz?
3/4 dönüm kadar sera yapmayı ve mesleğimi bu şekilde devam ettirmeyi düşünüyorum. %50ye kadar hibe desteği hakkında bilginiz varsa öğrenebilirmiyim?
biranda çok soru sormuş oldum ama hakkınızı helal edin şimdiden teşekkürler ve başarılar

ankafar
08-04-2014, 20:47
sayın Ankafar;
seranızla ilgili bir kaç sorum olacaktı.
ben Kayseri'de yeşilhisar bölgesinde modern çilek serası yapmayı düşünüyorum(boş zaman olursa bir kerede çileklerden sonra marul da yetiştirilebilir). fakat iklim koşullarından dolayı sizde biliyorsunuzdur ki kışın ısıtma sorunu doğmaktadır. siz ısıtmanızı ne ile sağlıyorsunuz ve maliyetli olmuyor mu?
seranın kaplanmasın da ki tercihin daha ekonomik ve kazançlı olabilmesi için cam sera olmasını mı tavsiye edersiniz yoksa polikarbon kaplamayı mı tercih edersiniz?
3/4 dönüm kadar sera yapmayı ve mesleğimi bu şekilde devam ettirmeyi düşünüyorum. %50ye kadar hibe desteği hakkında bilginiz varsa öğrenebilirmiyim?
biranda çok soru sormuş oldum ama hakkınızı helal edin şimdiden teşekkürler ve başarılar

Merhabalar, hızlıca soruların cevaplarına geçeyim.

Öncelikle bizim ısıtmamız bir elektrik santralinin soğutma amaçlı kullandığı atık su olduğu için ısıtma maliyet sorunumuz yok. Onun haricinde kişisel görüşüm karasal iklimde sera içerisinde çilek tarzı bir bitki yetiştirmek çok ekonomik değil. Ancak iyi bir pazar yüksek satışla karşılanır mı ciddi ciddi detaylı araştırma yapmak lazım.

Son iki senedir ısıtma büyük sorun değil ancak ondan önceki sene -22 dereceler görüldü burada. Şu an dahi bu sene seramız kışın 10-15 bandına çok düştü ki çilek için 10 derece altı çok kötüdür. O sebeple bence fizibilitenizi iyi çıkartmak ileride oluşabilecek maddi kayıpları engeller.

Isıtma için açık ara polikarbon derim bu da kişisel görüş hem cam hem polikarbon kullanan biri olarak bunu söylüyorum cam hem pahalı hem bakımı zor. Bir yağmurda akmalar çok olabilir örneğin.

Devlet destekleri konusunda bildiğim kadarı ile geri dönüşüm enerii kullanılmak zorunda örneğin sera ısıtmasına güneş enerjisi katkısı yahut jeotermal kaynak. Normal kömür ısıtmasında bu şekilde bir destek yok zannedersem (ancak bölgesel kırsal kalkınma ajansları her sene yeni destekler çıkartırlar incelemek gerekir) En güzel bilgiyi bağlı bulunduğunuz kalkınma ajansına giderek alabilirsiniz. (eğer imkanınız olursa ve kesinlikle kuracaksanız deseklerden olabildiğince yararlanmanızı öneririm)

efe446
10-07-2014, 11:46
Merhaba ,

Bu seraları gelip gezme ve bilgi alma şansımız var mı?

ankafar
17-07-2014, 09:28
Merhabalar,

Normal zamanda Ctesi ve Salı günleri halka açılıyor ancak şu sıralar malum temmuz ortası görecek pek bir şey yok temizlik harici

efe446
22-07-2014, 13:55
Bugün ziyaret etmek için geldim ancak görevli arkadaşlar gösteremiyoruz dediler :) patentli falan dediler neyse kısmet değilmiş :)

CelalCTN
24-09-2014, 15:16
Merhabalar,

Ben Fethiye de organik tarım ikinci sınıf öğrencisiyim. Okulumuzda 50 metre kare kapalı sera bulunmakta. Geçen sene deneme amaçlı akan su ve durgun su kültürü ile fasulye, biber ve salatalık üretmeyi başardık. Bu sene agaclar.net sayesinde biraz daha araştırma fırsatı buldum. Çalışmalarınızı yakından inceledim. Bu sene bu serada sizin sisteminiz gibi bir üretim yapmayı düşünüyorum. Bu konu ile ilgili size bir kaç sorum olacaktı.

1-Dere yatağı boruları tavanı mı sabitlediniz ? Eğer öyle ise ne kullanarak sabitlediniz.
2-Malum seramız ufak olduğu için az alandan çok yararlanmayı düşünüyorum. dere yatağı borularında deliklerin merkezi yarı çapı ve dikim aralığı mesafesi ne kadar ?
3-Seramız 5*10 metre bu yerde 5 m ve 10 m olan seranın kenarlarına ranza sistemi yapmayı düşünüyorum tavan mesafesi 2.10m bu mesafede kaç kat çıkabilirim. Ranza sisteminde iki tane yan yana yapıp üstüne ranza çıkmayı düşünüyorum. Çilek için min. mesafede tutmayı hedefliyorum.
4-Geçtiğimiz sene yaptığımız sistemde ec kontrolü yapmadık. Sadece ph kontrolü ile ph dengeledik. Bu seferki sistem eskisine göre biraz daha büyük olacağı için besin solüsyonların da ki besin değerini nasıl bir cihaz kullanarak öğrenebiliriz ?
5-Üretim esnasında aynı besin solüsyonundan marul da üretebilirmiyiz.
6-En önemlisi bitkinin fide halinde alıp hasat zamanına kadar besin solüsyonunda bir değişiklik yapılıyor mu yapılıyorsa ne gibi değişiklikler yapılıyor ?


İlk defa bu şekil bir üretim yapacağım için biraz endişeliyim. Eğer başarabilirsem önümüzde ki sene mezun olduğumda 1 dekar kadar alanda sizin siteminiz gibi üretim yapmayı düşünüyorum. Sizce bu düşüncem ile kazanç sağlaya bilir miyim ?

Sizlere de şimdiden teşekkür ederim Başarılarınız devamını dilerim

ankafar
25-09-2014, 20:41
1- Çelik karkaslar vardı çelik halat kullandık
2- Bitkiye göre değişir çok yakın olmaması gerekir ancak. Normal toprak dikimine yakın.
3- Ne kadar az tutarsanız hava sirkülasyonu o kadar az olur zaten sera alçak çok kata çıkmayın hastalıktan kurtulamazsınız.
4-EC metre
5-Hobi olarak evet ticari olarak çok denemem kalite düşer anca üretebilirsiniz yetişir genel anlamda.
6-Evet gözlemsel olarak yapılıyor belirli bir uygulama yok.

Son soru kazanç işi bambaşka bir konu ancak denemede çok sıkıştırmayın.

ankafar
25-09-2014, 20:43
Bugün ziyaret etmek için geldim ancak görevli arkadaşlar gösteremiyoruz dediler :) patentli falan dediler neyse kısmet değilmiş :)

Hocam kusura bakmayın ancak çalışanlara sordum ben sizin yazınız üstüne fotoğraf makinesi vs ile gelince biraz dertlenmişler yoksa çok gelen giden oluyor zaten halka açık oluyor belirli günlerde. (Geçmişte elinde metre ile ölçüm alanlar olduğu için biraz tedirgin olmalarını normal karşılayın) Yine de özür diler tekrar bekleriz.

karabatu
26-09-2014, 08:22
Sayın ankafar akan suyu devamlımı, yoksa fasılalımı veriyorsunuz. Birde akansu yüksekliği yaklaşık kaç cm. Ben 15 on+ 15 off 24 saat verdim yaklaşık 3cm çileklerin yarısını çürüttüm.

ankafar
26-09-2014, 11:01
3 cm çok. Çürüme zaman kaynaklı değil gibi zira biz 24 saat su geçiriyoruz. Ancak hep gitmese de olur hatta daha iyi bence 15-15 fena değilmiş aslında

karabatu
26-09-2014, 11:21
3 cm çok. Çürüme zaman kaynaklı değil gibi zira biz 24 saat su geçiriyoruz. Ancak hep gitmese de olur hatta daha iyi bence 15-15 fena değilmiş aslında

1cm civarı versem iyimidir? Sanki bu seviyede besin alamazlar gibime geliyor. Tabi ki sizin bilgileriniz benim için daha önemli.

efe446
26-09-2014, 17:18
Hocam kusura bakmayın ancak çalışanlara sordum ben sizin yazınız üstüne fotoğraf makinesi vs ile gelince biraz dertlenmişler yoksa çok gelen giden oluyor zaten halka açık oluyor belirli günlerde. (Geçmişte elinde metre ile ölçüm alanlar olduğu için biraz tedirgin olmalarını normal karşılayın) Yine de özür diler tekrar bekleriz.

Evet elimde tablet vardı demek ondan sıkıntı oldu neyse kısmet olursa bayramdan sonra tekrar uğramak isterim.

ankafar
27-09-2014, 18:55
1cm civarı versem iyimidir? Sanki bu seviyede besin alamazlar gibime geliyor. Tabi ki sizin bilgileriniz benim için daha önemli.

Besin alır bir kaç mm yeterli sonuçta bilimsel adı besleyici film tekniği. Birde mümkünse tanka bir hava pompası bağlayın oksijen çok şey değiştirir

idris şenol
30-09-2014, 06:15
SAYIN Ankafar yuvarlak yağmur oluğu yerine neden kare oluk kullandınız özel sevebi varmı .eksik olmayın:))

ersincelebi
16-05-2015, 19:52
bu kare oluklari nereden bulabiliriz acaba?

Udebay
13-07-2015, 23:48
Çalışmalarınızdan dolayı sizi tebrik ediyorum. Bir biyoloji öğretmeni olarak topraksız tarım işine de dalmış biriyim. Benim için yeni olsa da çok fazla yoğunlaşmış durumdayım konuya. Çalışmalarım ilerlerse, bu işi profesyonel olarak yapmayı düşünüyorum. Araştırma-geliştirme meraklısı biri olarak da bu alan içerisinde çok şey yapacağımı düşünüyorum. Tabi ki yeni bulduğum her şeyi paylaşmak da ayrı bir heyecan olacak, zira bilgi paylaşıldıkça büyür...

Bu arada, benim için merak konusu olan birkaç şeyi de size sormak istiyorum.
- Çilek ve domatesten bir yıl boyunca alınabilecek ortalama verim nedir, hem kök bazında, hem de dönüm bazında?
- Profesyonel seralarda genellikle kokopit içerisinde üretim görüyorum ama ben de sizin gibi akan su kültürü yapıyorum. Hangisi daha doğru olur en yüksek verimi alabilmek için?
Teşekkürler ve iyi çalışmalar.

Magna Carta
25-10-2015, 12:17
Benim anlamadığım fideyi direkt hiçbir destek felan olmadan deliğe mi koyuyorsunuz ?

tcoalngsau
26-05-2017, 18:55
neden 2 yıla yakındır acaba Sn.ankafar yazmıyor konuya?